BussumsNieuws

1 oktober 2014

BussumsNieuws 1 oktober 2014


Nog geen verzoek COA

Bussum wacht ontwikkeling asielzoekers af

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Noord-Holland en de gemeente Bussum hebben van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) nog geen verzoek gehad om asielzoekers te herbergen op het complex van de oude Kolonel Palmkazerne. Dat laat de gemeente desgevraagd weten. Als dat verzoek er wel komt, gaat de provincie Noord-Holland onderzoeken of dat zou kunnen.

Er komen steeds meer asielzoekers naar Nederland. Staatssecretaris Fred Teeven deed onlangs een oproep aan alle gemeenten om hun ogen open te houden voor eventuele leegstaande panden om deze mensen op te kunnen vangen.

Al snel werd onder andere de Bussumse Palmkazerne genoemd. "Die wordt beheerd door de provincie Noord-Holland. Een verzoek van het COA moet daarom door de provincie worden goedgekeurd. De gemeente Bussum zou alleen een vrijstelling van het bestemmingsplan moeten verlenen. Dat komt pas aan de orde als er ook echt een verzoek komt", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Crailo
Het voormalig asielzoekerscentrum Crailo wordt in dit kader ook genoemd, namelijk door raadsfracties in Laren en Hilversum. Vanuit het COA is er interesse getoond in die mogelijkheid, maar een concreet verzoek ligt er (nog) niet. Dat meldt de gemeente Bussum, die ook bij de gesprekken hierover betrokken wordt.

Naast de Kolonel Palmkazerne werden de afgelopen weken ook andere plekken genoemd. Het CDA, de PvdA en GroenLinks riepen het gemeentebestuur van Bussum twee weken geleden in een motie op om te onderzoeken of er plekken zijn waar asielzoekers opgevangen kunnen worden. Zo werd onder andere de Brede School aan de Lange Heul genoemd en het pand Huizerweg 54. De motie kreeg geen meerderheid. De VVD bestempelde de motie als sympathiek maar onnodig, omdat Bussum al genoeg voor asielzoekers doet.

Burgemeester haalt geld op voor goed doel

BUSSUM - Burgemeester Henk Heijman trekt de wandelschoenen weer aan. De burgemeester loopt volgende week zaterdag en zondag mee met de A Sister's Hope 60K Walk van Bussum naar Amsterdam. Met deze wandeltocht wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.

De burgemeester van Bussum gaf een jaar geleden het startschot voor de wandeltocht voor het goede doel. "De wandeltocht sprak me erg aan en na het startschot van toen heb ik toegezegd zelf ook een keer mee te gaan lopen. Als je dat zegt, moet je zo'n belofte ook nakomen. Dat gaat nu dus gebeuren."

Net als alle andere deelnemers hoopt de burgemeester ook geld op te halen. Sponsoren kan op burgemeester@bussum.nl.

Afslaande vrachtwagen schept fietser

De afslaande vrachtwagen zag het slachtoffertje over het hoofd. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een vrachtwagen heeft donderdag een jonge fietser geschept op de Vlietlaan. Het slachtoffertje raakte gewond aan haar voet en moest met spoed met de ambulance mee.

De chauffeur sloeg af en zag het slachtoffer over het hoofd, waardoor ze geraakt werd. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de precieze toedracht van het ongeval.

Er werd vlak na het ongeluk groot alarm geslagen. Hulpverleners waren snel ter plaatse. De weg werd na het ongeval afgesloten voor het verkeer.

14

woninginbraken meer dan vorige zomer in Bussum

Naarden
* PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
* RK St. Vituskerk 09.30 u. en 12.00 u. Eucharistieviering; za. 04/10 17.30 u. Eucharistieviering
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum
* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
* RK St. Jozefkerk 11.00 u. pastoor C. Fabril
* PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. P.H. van Gilst
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.B.M. Haakman
* PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G.J. van den Top; 17.00 u. ds. A. Visser
* Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. A.S. Lenselink
* Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. E. Bast
* Doopsgezinde Gemeente B-N br. 10.30 u. G.J. Romeijn
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. drs. J. Lotterman
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D.G. Durieux
* Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst; do. 09/10 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Eerst overwegend droog, geleidelijk wisselvallig
Boven het Europese vasteland gedijt ook deze week de hoge luchtdruk. Met een zuidelijke luchtstroming houdt het rustige najaarsweer aan. Tijdens en vooral na het weekeinde krijgt een Atlantische depressie meer invloed op het weer. Er lijkt dan een einde te komen aan de atmosferische rust. De kans op wisselvalligheid met periodiek regen en meer wind neemt toe.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt na een mistige of nevelige start een mix verwacht van bewolking en nu en dan zonneschijn. Mogelijk valt er lokaal een beetje lichte regen. De maximumtemperatuur wordt 18 à 19 graden. Vrijdag iets hoger, dan kan het 20 à 21 graden worden. Er is dan kans op wat meer ruimte voor de zon. Het blijft droog. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind.

Het weekeinde
Zaterdag kan het eerst geruime tijd droog blijven. De zon schijnt af en toe maar in de loop van de dag komt er meer bewolking. Mogelijk valt er in de namiddag of avond wat regen. Zondag is het wisselend bewolkt. Er kan een bui vallen. Af en toe schijnt de zon. Zaterdag wordt het nog 20 graden. Zondag minder zacht met circa 17 graden. Er waait een matige zuidenwind.

Weetje
September 2014 was zeer warm, zeer droog en zonnig. In deze eeuw was alleen september 2006 nog warmer en droger. September steekt dit jaar augustus naar de kroon wat betreft zomerweer. In augustus werd het op 17 dagen warmer dan 20 graden, in september gebeurde dat op 22 dagen. In september viel slechts circa 15 mm regen, in augustus circa 150 mm.

Gooise Meren? Het mag geen naam hebben!

Foto: Gerard Buhr

Op veler verzoek, zou ik haast zeggen. Gooise Meren moet de nieuwe naam worden? Ronduit belachelijk. Van alle slechte namen is dit wel de slechtste! Hoe kan zoiets toch?

Onbegrip en vrijwel unanieme afwijzing als resultaat van een klein onderzoek onder een aantal bekenden van ondergetekende! Geen hond staat achter de naam voor de nieuw te vormen gemeente bestaande uit Bussum, Naarden en Muiden: Gooise Meren. Er is maar één meer in dit gebied en dat is het Naardermeer. Bovendien heeft Muiden strikt genomen niks met Het Gooi te maken, want dat bestaat uit Bussum, Hilversum, Naarden, Huizen, Laren en Blaricum. In de naam Gooise Meren is niks herkenbaars van de historie, noch van wat dan ook, van de deelnemende gemeenten. Er wordt gefluisterd dat deze naam al lang voor de prijsvraag was bekonkeld en dat voor de schijn de mensen mee konden doen. Wie weet is dit nog waar ook! Nee, Gooise Meren mag niet de naam worden waar Bussum, Naarden en Muiden wellicht vele, vele jaren tegenaan moeten hikken. Dan ga ik toch maar weer pleiten voor eigen parochie! Wat is er mis met Florislanden? Herkenbaar, historisch prima en met een raakvlak voor alle betrokkenen. Op de foto de tegel met de sterfdatum van Floris V. De man die een grote stempel op ons gebied heeft gedrukt! Lezers, laat jullie stem horen!

Lustrum PMONB met 'meet & match-diner'

BUSSUM - Het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden Bussum (PMONB) bestaat 5 jaar. Het platform heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat maatschappelijke organisaties nog meer met elkaar begonnen samen te werken.

"We hadden de droom dat maatschappelijke organisaties, vrijwilligersorganisaties, lokale overheden en het bedrijfsleven binnen Naarden en Bussum elkaar beter zouden leren kennen en 'om niet' iets voor elkaar zouden kunnen gaan betekenen. Met trots kunnen we zeggen dat dat behoorlijk gelukt is", laat het bestuur weten.
Meet & Match
Het platform begon enkele jaren met het zogenaamde 'meet & match-diner', waar organisaties contact met elkaar konden zoeken en al snel vele deals werden gesloten. Volgende week, op 7 oktober, wordt er weer zo'n avond gehouden. Deze keer mogen ook Muider en Muiderbergse organisaties komen om te netwerken.

De avond wordt gehouden in het Atrium van Endress+Hauser aan de Nikkelstraat 6 in Naarden. Aanmelden kan nog op www.pnomb.nl. Meedoen kost 25 euro, maar een paar euro meer betalen mag ook.

De huiskamer van de buurt

Buurtcentra houden ouderen achter de geraniums weg

Met etentjes, dagjes weg en andere zaken doen de Bussumse buurtcentra veel voor ouderen. Foto: Bob Awick

door Mireille Detrixhe

BUSSUM - Mensen leven langer, maar worden de laatste jaren van hun leven steeds eenzamer. De Bussumse buurtcentra doen veel voor de ouderen van de buurt om vereenzaming te voorkomen. John Zijdel van De Palmpit en Gerard Bergenhenegouwen van Spieghelwijck weten er alles van.

Oorzaak

Hoe komt het dat mensen eenzaam worden? John Zijdel: "Een van de oorzaken van eenzaamheid is dat mensen alleen komen te staan door het wegvallen van hun partner. Ouderen moeten langer op zichzelf blijven wonen. Kinderen zijn vaak druk met het eigen gezin, werk en sociaal leven. Die hebben minder tijd om op bezoek te gaan bij opa of oma. Dat zijn een paar ingrediënten voor vereenzaming."

Heeft Bussum veel eenzame ouderen?
John Zijdel: "Eenzaamheid onder volwassenen neemt toe. Dat merken we ook aan het aantal bezoekers van het ontmoetingscentrum. Dat neemt gestaag toe. We hebben elk jaar 20.000 bezoekers, waarvan een vaste groep ook echt elke dag komt. Er staan zo'n 90 mensen klaar om deze mensen te helpen en te vermaken. Deze medewerkers vinden het fijn om zich nuttig te maken, maar doen het soms ook om het alleen zijn tegen te gaan."
Gerard Bergenhenegouwen vult aan: "Veel mensen vertalen hun eenzaamheid naar activiteiten."

'We willen eenzame volwassenen stimuleren om contact te leggen'

Wat doen de buurtcentra voor eenzame volwassenen?
"Als wijkontmoetingscentrum bieden we allerlei activiteiten aan. We willen eenzame volwassenen stimuleren om contact te leggen met anderen. Alleenstaande ouderen vinden het misschien nog wel leuk om bijvoorbeeld zelf te koken, maar het eten alleen opeten is minder gezellig. We hebben daarom de zogenoemde 'open eettafel'. Eenzame ouderen kunnen dan samen met lotgenoten eten. We bieden ook verschillende cursussen en lezingen en organiseren film- en spelletjesmiddagen, maar ook uitstapjes zoals bustochten. Sinds kort zijn we ook op zaterdagochtend geopend. We willen de huiskamer van de wijk zijn."

Bestaat er weerstand onder ouderen om het buurtcentrum te bezoeken?
"Ouderen hebben vaak een vast stramien in hoe zij hun dag indelen. Op vaste tijden opstaan, kopje koffie, krantje en de hulp. Dat maakt het soms moeilijk om eenzame ouderen over de streep te trekken om naar een ontmoetingscentrum te komen. Dat patroon valt moeilijk te doorbreken. Het enige dat we kunnen doen is blijven aandringen. Dat gebeurt ook vanuit de huisbezoeken die Versa Welzijn uitvoert. Als ze dan zover zijn dat ze de eerste stap zetten, zijn de gastvrouwen en -heren getraind om de nieuwkomers goed op te vangen. Een andere hindernis om een wijkontmoetingscentrum te bezoeken, is wanneer eenzame volwassenen hun eenzaamheid nog niet willen erkennen. Dat zie je met name bij vijftigers die hun partner net verloren hebben. Dat is vaak een heel proces waarbij schaamte en verlegenheid ook een rol spelen. Om mensen over de drempel te helpen, hebben we vanuit Spieghelwijck bewoners in de buurt per brief uitgenodigd om een lezing bij te wonen over de historie van de wijk. Op die manier hopen we op een laagdrempelige manier mensen te stimuleren om 'te gaan ontmoeten' en hen uit hun isolement te halen. We organiseren allerlei activiteiten waaronder lezingen en bewegingsactiviteiten zoals yoga. Onze bezoekers bestaan echt niet alleen uit ouderen die slecht ter been zijn, maar ook uit fitte vijftigers. Verder zie je verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen gaan eerder bij elkaar zitten om te praten dan mannen. Daarom hebben we vanuit het centrum weer een jeu-de-boulesbaan in het leven geroepen en is er de mogelijkheid om te biljarten."

Samen zien Zijdel en Bergenhenegouwen het als een belangrijke taak om wat te doen voor eenzame ouderen: "Het is belangrijk om in te spelen op de behoeften van eenzame volwassenen. We kunnen eenzaamheid niet oplossen, maar wel verzachten."

Helft volwassenen boven 50 jaar

BUSSUM - Bussum heeft per saldo veel 50-plussers. Dat meldt het CBS. Volgens de laatste gegevens behoort 51 procent van de volwassen Bussumers tot de groep 50-plussers.

Bussum heeft meer 50-plussers dan veel andere Nederlandse gemeenten. Al met al heeft Bussum er 8 procent meer. Ook Naarden heeft veel 50-plussers: 56 procenten van de volwassen Naarders behoort tot deze groep.

Buurgemeenten
Afgelopen week werd bekend dat over 5 jaar de helft van de volwassen Nederlanders de 50 jaar heeft gepasseerd. Enkele gemeenten, waaronder dus Bussum en Naarden, halen dat dus al. Buurgemeenten Laren (65%) en Blaricum (64%) behoren tot de gemeenten met de meeste 50-plussers.

Burgemeester ontvangt derde KVO-ster

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussum heeft donderdag een derde KVO-ster gekregen. De ster werd gegeven aan de burgemeester. Bussum had al twee sterren en heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om ook een derde ster te mogen ontvangen. Met de sterren wordt erkend dat het dorpshart van Bussum er goed voor staat op vele punten. Met de derde ster op zak hopen de gemeente en ondernemers het centrum de komende jaren nog verder te verbeteren. Daar wordt al aan gewerkt.

Bussum hoopt stadsbewoners aan te trekken

BUSSUM - Bussum moet meer op de kaart komen te staan voor jonge bewoners van de grote stad. Er komt komend voorjaar een campagne om Bussum en aangrenzende plaatsen onder de aandacht te brengen van jonge Amsterdammers.

Veel jonge Amsterdammers trekken weg uit de stad en zoeken een woonplaats met meer rust, zoals Bussum en Naarden. "We hopen Bussum en aangrenzende plaatsen meer onder de aandacht te brengen van deze mensen. We maken reclame voor wonen, maar ook voor allemaal andere zaken. Bussum heeft veel scholen, om maar wat te noemen. Maar ook goed openbaar vervoer van en naar Amsterdam", zegt Pieter Schut namens ProBussum dat de campagne voert. Komend voorjaar komt er een openhuizenroute.

Vechtersbaas zes maanden vast

BUSSUM - De rechter heeft Alberto R. (22) veroordeeld tot een celstraf van een half jaar. De Bussumer sloeg afgelopen voorjaar een andere Bussumer (28), aan één oog blind.

Het voorval gebeurde afgelopen voorjaar voor de deuren van station Hilversum. De Bussumer was met een groepje een broodje aan het eten toen het slachtoffer op hem af stapte en vroeg wanneer R. van plan was een geleend geldbedrag terug te betalen. Er ontstond vervolgens een opstootje met veel geduw, getrek en klappen over en weer. R. sloeg het slachtoffer tegen het hoofd, waarna het slachtoffer met een hersenbloeding naar het ziekenhuis moest.

Later bleek dat de Bussumer aan één oog blind was geworden.

Het had zomaar gemeente Roodebroeck kunnen worden

De meest opvallende bedachte gemeentenamen

Het gaat dus gemeente 'Gooise Meren' worden. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

NAARDEN/BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt staat er straks 'Gemeente Gooise Meren' onder de plaatsnamen Naarden en Bussum op alle plaatsnaamborden. Afgelopen week werd bekend dat deze naam de voorkeur heeft boven alle andere 388 aangeleverde namen. Alle namen werden bedacht door bewoners van de gemeenten en dat leverde vele opvallende bedenksels op.

Naast de gekozen voorkeurnamen leverden de afgelopen maanden nog vele andere passende namen op. Zo werd de naam 'Gooylandt' vaak aangeleverd. Hetzelfde geldt voor de naam 'Naardermeer'. Tussen alle aangeleverde namen zaten ook bedenksels als 'Noord Goylandt', 'Forthoven' en 'Goedegooy'. Andere bedenkers kwamen met wat humor met andere namen op de proppen. Zo werd onder meer de gemeentenaam 'Roodebroeck' genoemd. Dat slaat op de bekende 'rode kakbroeken'. Ook 'Voor-Pampusland' werd aangedragen, naar het bekende spreekwoord over het forteilandje. Ook 'Juinen' werd meerdere keren aangedragen. Deze 'gemeente' werd bedacht door Kees van Kooten en Wim de Bie. Bussum was voor een groot deel het decor van sketches over het plaatsje.

Tussen alle namen zaten ook enkele protestnamen, zoals 'Nooitgedagt', 'Nooitgewenst' en 'Nooitgewild'.

Meer namen lezen? Op www.bussumsnieuws.nl staan alle andere bedachte namen voor de gemeente.

Eef Hardenveld

56 jaar.
Kapster. Geboren Bussumse.

Links op de foto.

Foto: Bob Awick

Je hebt al meer dan 30 jaar een kapsalon. Wat maakt het werk zo leuk?
"Vooral het contact met de klanten. We hebben de afgelopen jaren veel vaste klanten gekregen. En het elke dag wat anders doen maakt het ook leuk. De ene dag komen er veel mannen, de andere dag vrouwen. Allemaal met compleet andere kapsels en wensen. Daar kun je lekker je gang mee gaan."

Voor welke trends moeten we nu komen?
"Veel mannen komen nu voor de opgeschoren kapsels, geheel volgens de laatste mode. Voor vrouwen kan alles nog wel, behalve permanentjes. Dat is echt verleden tijd."

Heb je nog hobby's?
"Hardlopen of lekker wandelen. Daar kun je echt van ontspannen."

Wat heb je afgelopen zomer gedaan?
"Twee weken lekker thuis gezeten en van alles gedaan. Daar achteraan hebben we nog een weekje Sicilië geplakt. Een hele fijne week met veel zon."

Welk lokaal nieuws volg je?
"Echt alles wat er speelt. Maar vooral ook alles over ondernemers. Ik ben altijd heel erg benieuwd wat m'n collega's allemaal doen."

Als je een dag burgemeester van Naarden/Bussum bent, dan...
"... zou ik alles lekker laten zoals het is. De gemeenten hebben de afgelopen jaren al heel hard gewerkt om van alles te verbeteren. Dat hebben ze heel goed gedaan."

Gemeenten vergaderen later

NAARDEN/BUSSUM - De gemeenteraden van Naarden, Bussum en Muiden komen pas volgende maand weer samen. Dat maken de gemeenten bekend.

Eerst zouden de gemeenteraden deze maand weer samen vergaderen, dat wordt nu pas op 20 oktober. Welke zaken er dan besproken worden, wordt later bekendgemaakt door de gemeenten. Het zou kunnen dat er al over de naam van de gemeente wordt gesproken.

Samen vergaderen
De gemeenteraden vergaderen meerdere keren samen onderweg naar de fusie van de gemeenten, over anderhalf jaar. De gemeenteraden vergaderen eerst samen en keuren dan apart voorstellen goed. De samengestelde gemeenteraad kent 57 raadsleden.

Web topvijf

1. Afslaande vrachtwagen schept fietser
2. Voorkeurnamen gemeente bekend
3. Bussum stoot parkeerplaats Olmenlaan af
4. Vanaf volgende maand langer shoppen op zaterdag
5. Jonge Bussumer met zakjes drugs gepakt

'We leveren vlees zonder rare fratsen'

Duurzaam vlees van de Keurslager

Keurslager Oegema: 'Mensen betalen graag een stukje meer voor dat verantwoorde vlees.' Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Gewoon een stukje gezonder, maar vooral ook lekkerder vlees. De Bussumse Keurslager Oegema aan de Koekoeklaan wordt zo langzamerhand hét adres voor 'duurzaam vlees'. Vlees van runderen en varkens met een normaal leven achter de rug en bovenal zonder allemaal rare toegevoegde stoffen. "Vlees zonder rare fratsen", zegt slager Martijn Oegema. "Puur vlees en daarom een verantwoorde keuze."

Het vlees van Keurslager Oegema is wel wat duurder dan het vlees van de supermarkt, maar daar krijg je veel voor terug. "Met ons vlees weet je zeker dat de beestjes een normaal en goed leven hebben gehad. We hebben zelf onlangs achter de schermen gekeken bij de boeren waar ons vlees vandaan komt. Om een voorbeeld te noemen: de varkens van Livar. Daar zagen we een proces waar we zelf compleet achter staan: de beestjes worden goed verzorgd, worden gevoerd met gezond eten en hebben genoeg plek om lekker rond te hobbelen. Daarnaast komt het vlees vervolgens zonder rare toegevoegde smaakstoffen en andere rare producten zoals antibiotica op je bord. Dat maakt het allemaal een stuk gezonder voor de consument en maakt het vlees bovenal ook veel lekkerder. Je houdt echt een stukje goed vlees over."

Klanten
Keurslager Oegema merkt dat de klanten steeds meer opletten op wat er op hun bord terechtkomt. "We verkopen dat duurzame vlees nu al wat langer en we merken goed dat er veel klanten voor terugkomen. Mensen betalen graag een stukje meer voor dat verantwoorde vlees. Soms stellen ze vragen over wat er nou met dat vlees gebeurt. Deze vragen beantwoorden we graag."

Zaak
Dan nog even de zaak zelf: Keurslager Oegema opende twee jaar geleden de deuren aan de Koekoeklaan. Het bevalt nog steeds zeer goed. "We hebben een prima plek, leuke medewerkers en veel vaste klanten. Kortom: we hebben een erg tevreden gevoel overgehouden aan de eerste twee jaren en we hebben allerlei plannen voor de toekomst. Het komende jaar gaat er nog wel wat veranderen. We hopen een slager aan te nemen, om maar wat te noemen en een extra medewerker. We staan straks nóg beter klaar voor de klant."

'Wij zijn altijd vrij geweest om te doen wat we wilden'

Valentijn en Sarah Bannier

BUSSUM - Zij speelde al op jonge leeftijd in een grote Nederlandse film en onlangs nog in een dagelijkse soap. Hij tourde al op zijn 19e de hele wereld over als muzikant en heeft nu net zijn eerste eigen cd opgenomen. Valentijn (27) en Sarah (24) Bannier zijn broer en zus. Ze zijn allebei creatief, gedreven en hard op weg succesvol te worden op de bühne.

Sarah en Valentijn Bannier spelen het liefst voor publiek. Foto: jessica de jong

We treffen elkaar in de tuin van Theater Draad, midden in het centrum van Bussum. Daar zwaait moeder Tjitske de scepter, daarbij geholpen door de kunstzinnige vader Gaston. Deels hebben de broer en zus zich van kleins af aan kunnen onderdompelen in een creatieve wereld, maar er zat volgens de twee geen enkele druk achter om in de voetsporen van hun ouders te treden.

Sarah: "We gingen vroeger mee naar musea, naar de film of naar theatervoorstellingen. Ik zat vaak bij mijn moeder in de zaal als ze speelde of bij mijn vader in het atelier om te knutselen. Ik denk dat het er bij ons thuis wat dat betreft wel iets anders aan toe ging dan bij andere klasgenootjes. Maar wij zijn altijd vrij gelaten om te doen wat we wilden. Er was geen enkele druk om een bepaalde richting op te gaan. Ik ben in ieder geval niet iets met toneel gaan doen omdat mijn ouders zich daar mee bezig houden en dat graag wilden of iets dergelijks."

Hoe zijn jullie begonnen met muziek en acteren?
Valentijn: "Ik zat op drumles bij de Gooische Muziekschool en ben pas op mijn dertiende met gitaar begonnen. Ook zat ik bij circus Elleboog en daar dacht ik: ik wil leeuwentemmer worden."

Broer en zus zijn creatief. Foto: jessica de jong

'Ik droomde al sinds de toneelschool om te spelen bij Ro Theater'

Sarah: "Toen ik een jaar of zeven was zag ik de film 'Madelief' in het Filmhuis in Bussum. Na afloop zouden we de hoofdrolspeelster ontmoeten, maar zij bleek ziek te zijn. Wel was Martha Mojet er om vragen te beantwoorden en te vertellen over hoe het op de set was. Zij was haar kinderbegeleidster en deed de casting van de film. Martha vertelde over haar kindercastingbureau. Na de film, en haar verhalen dacht ik: dat wil ik ook doen. Ik ben naar haar toegegaan en kreeg een inschrijfformulier mee, wat ik thuis heel netjes heb ingevuld. Toen ik acht was heb ik gespeeld in de film Minoes naast acteurs zoals Carice van Houten en Theo Maassen. Het was mijn eerste grote project en ik vond het fantastisch."

Te zien en te horen

De eerste cd van Valentijn is op 26 september verschenen. Hij treedt op onder de naam Cirque Valentin.

Sarah repeteert momenteel voor haar rol in de familievoorstelling 'De Zere Neus van Bergerac' met Ro Theater. De première is in december in de Rotterdamse Schouwburg.

Hoe heeft die ervaring op jonge leeftijd jou gevormd in je werk?
Sarah: "Ik merk dat, als ik dingen voor tv of film doe, ik me heel erg thuis voel op een set. Doordat ik als klein meisje al die dingen heb meegemaakt sta ik ontspannen voor de camera, en dat is fijn. Mijn laatste tv-project was een dagelijkse soap bij BNN, genaamd Start Up. Dat was heel erg leuk, maar omdat er weinig reclame voor werd gemaakt, en het samenviel met DWDD en Utopia, vielen de kijkcijfers tegen en werd het al snel van de buis gehaald. Nu ga ik beginnen met de repetities voor de muziektheatervoorstelling 'De Zere Neus van Bergerac' bij het Ro Theater. Arjan Ederveen werkt er onder andere aan mee en we zullen door het hele land touren. Ik droomde al sinds de toneelschool om te spelen bij het Ro Theater. Zij zijn wat mij betreft het beste gezelschap van Nederland."

'Voortdurend ben ik op zoek naar mijn schaamteloze zelf'

Valentijn, waarom heb je niet gekozen voor het circus, maar voor de muziek?
"Circus Elleboog heeft helemaal geen dieren, maar het idee om de wereld rond te reizen om je kunsten te vertonen voor publiek is mij altijd bijgebleven. Ik doe het nu eigenlijk ook, alleen niet met het circus maar met mijn muziek. Ik was lange tijd fan van Michael Jackson, maar toen ik de Red Hot Chili Peppers zag en met name hun gitarist John Frusciante, besefte ik dat ik ook als blanke beroemd kon worden. Ik heb daarom het consevatorium gedaan in de richting pop. Op een gegeven moment kwam de directeur naar mij toe om te vragen of ik auditie wilde doen bij de band Zuco 103. Daar was ik al fan van. Op mijn 19e heb ik 80 keer met ze opgetreden in 12 verschillende landen. Ik had nog nooit eerder gevlogen en zo stond ik opeens te spelen in Spanje of Macedonië. Alle bandleden waren 20 jaar ouder en waren al flink bekend. Dat legde wel een druk op mij. Ik heb in die tijd gespeeld zoals ik dacht dat ik moest spelen. Ik kopieerde eigenlijk de vorige gitarist. Pas aan het eind dacht ik: waar ben ik mee bezig? Ik liet het los en speelde daardoor vele malen beter. Daarna heb ik nog regelmatig optredens gedaan met bijvoorbeeld Ruben Hein en Giovanca. Maar op een gegeven moment vond ik het tijd worden om mijn eigen muziek te laten horen."

Kwam je makkelijk aan een platencontract?
Valentijn: "Een dag na het afstuderen aan het Conservatorium waar ik voor het eerst Cirque Valentin aan het publiek liet zien had ik de baas van Dox Records aan de lijn of ik interesse had om te tekenen bij hen. Het is een Amsterdams independent label waar ik vrij ben om te doen wat ik wil. Mijn muziek is popmuziek en heeft herkenbare melodieën, is superenergiek, alternatief of raar. Ik wordt geïnspireerd door bijvoorbeeld The Roots en The Jackson 5. Ik wil niet alleen een nummer opvoeren, maar ik denk ook na over styling en choreografie. Ik heb een optreedpak, zangeressen erbij, het is een groot circus. Alles wat je ziet is echt, beestachtig. Voortdurend ben ik op zoek naar mijn schaamteloze zelf. Ik geef mijzelf bloot op het podium."

Wat bewonderen jullie aan elkaar?
Sarah: "Ik bewonder dat Valentijn zo hard werkt, dat hij doorzet en er alles aan doet om zijn droom waar te maken." Valentijn: "Ik bewonder het harde werken van Sarah en dat ze zo goed kan netwerken. Vroeger vond ik het wel eens lastig om haar te zien spelen, maar ze ziet er nu heel naturel uit."

'Bij biologische teelt luistert alles heel nauw'

Bussumse Clarien Cornelisse (50) jaagt droom na met biologische moestuin

Clarien Cornelisse (50) en haar moestuin. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM - Al een jaar lang werkt Clarien Cornelisse (50) aan een bijzonder project: een biologische moestuin als een soort pilottuin voor het realiseren van haar droom: een oogsttuin op het platteland. De moestuin beslaat ongeveer 250 m², daarnaast bevindt zich nog een kleinere strook grond, een kas, een vijver om kikkers te lokken en een houten schuurtje met gereedschap.

Tien jaar lang werkte ze op een sportschool met uitzicht op dit ruim bemeten stuk ongebruikte grond. Wat ze ermee 'kon', dat wist ze nog niet, maar ze sloeg het wel op in haar geheugen. Want ooit, zo vertelt ze, wil ze weer 'buiten' gaan wonen, op het platteland. Zelf is ze opgegroeid in een klein dorpje, vreselijk vond ze het daar toen. "Ik wilde zo snel mogelijk weg bij al die boeren", zegt ze wat grinnikend. "Nu zoek ik het juist weer op, ik wil echt de hele dag dat buitengevoel kunnen hebben."

'Ik wil zo veel mogelijk leven van het land'

Toen ze stopte met haar baan bij de sportschool stortte ze zich vol passie op een 2-jarige opleiding biologisch-dynamische landbouw. Alles viel op zijn plek daarna. Na haar stage bij Land en Boschzigt in 's-Graveland wilde ze alles wat ze had geleerd zo snel mogelijk in praktijk brengen. De gemeente was op dat moment bezig met het MOB-traject en Clarien had er het volste vertrouwen in dat er ergens wel een plekje groen over zou zijn. Helaas bleek Bussum zo volgebouwd dat dit niet het geval was.

Zelf wat doen

Met haar biologische moestuin is Clarien ondertussen een expert als het gaat om het telen van groente en het verwerken van haar producten.

Om haar kunde te delen met anderen heeft de Bussumse een blog geopend met niet alleen foto's van haar moestuin, maar ook met vele weetjes en lekkere recepten. Haar blog staat op moeskersmoestuin.blogspot.nl.

Medewerking
Gelukkig zag de eigenaar van dit stukje grond, tevens haar oude werkgever bij de sportschool, wel wat in haar plan. "Ik mag de grond gebruiken en in ruil daarvoor ontvangt hij wekelijks een kist vol groenten. Bij zware klussen, zoals in het begin het egaliseren van de grond en het doorspitten van de 30 kuub schone grond en nu het houthakken, schakelt ze hulptroepen in. "Sterke mannen genoeg hier om de hoek", grapt ze. De rest, zoals zaaien, schoffelen, planten, oogsten, de grond gezond houden etc., doet ze voornamelijk alleen. "Bij biologische teelt luistert alles heel nauw, dus dan is het fijn dat je zelf weet wat er gebeurt."

'Soms gaat
het te goed'

De moestuin is omgeven door veel natuur die onderdeel is van de ecologische kringloop. De zelf aangelegde vijver, de bomen en takken herbergen diverse soorten roofinsecten zoals spinnen en kikkers. Ria: "Die zorgen voor behoud van het natuurlijk evenwicht en gaan plagen tegen. Als je een nieuwe tuin aanlegt is dat een paradijs voor rupsen, slakken en bladluizen; al die nieuwe aanplant, daar zijn ze dol op. In het eerste jaar heb je daar ook het meeste last van en dat is voor veel mensen een reden om na een jaar met hun moestuin te stoppen."

Toekomst
Ook de tijd die er in gaat zitten is voor veel mensen een reden om na een jaar te stoppen. Clarien: "Het is bijna een fulltime baan, het gaat niet alleen om het onderhoud, ook de oogst verwerken en het verzinnen van recepten kost veel tijd." Dat houdt haar in ieder geval niet tegen om volgend jaar nog een stap verder te gaan. "Ik wil vanaf volgend jaar zelfvoorzienend zijn: zaden opkweken en het hele jaar uit de tuin kunnen eten." De reuzencourgettes die Clarien aanwijst zijn al geoogst en geven goede zaden.

Het gaat dus goed, maar soms gaat het succes een beetje te snel. "Ik had bijna op hetzelfde moment honderden courgettes, die kwamen uit 15 planten. Tja, dan kun je niets anders doen dan veel recepten verzinnen met courgettes. Je gaat er dus ook creatiever van koken." De hele week courgettes dus, maar wel steeds anders. Het inspireerde Clarien tot bijvoorbeeld een 'bietjesweek' en een 'bonenweek'.

Speculaasjes van Kwakman de lekkerste

De producten van Kwakman gaan als warme broodjes over de toonbank. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Brood- en banketbakker Kwakman maakt de lekkerste speculaasjes en amandelspeculaasjes van Noord-Holland. Dat bleek een week geleden toen de speculaasjes van de Bussumse bakker werden gekeurd en vergeleken met 286 andere bakkersproducten.

De speculaasjes van Kwakman werden beoordeeld door een vakjury en een consumentenpanel. De koekjes werd beoordeeld op hun smaak, maar ook op vorm, model, kleur, bakaard en veel meer. De jury was lovend over de Bussumse koekjes. Kwakman werd het best beoordeeld door de experts.

Bakker Peter Kwakman kreeg een award en was erg trots. "Het was erg spannend. We begrepen dat het niveau dit jaar erg hoog was. We zijn dan ook enorm trots op ons kampioenschap."

Laren '99 zet BFC aan de kant

Bussumers komen tekort om Laarders te verslaan

BFC kwam veel te kort tegen Laren '99. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een slechte eerste fase van het duel heeft BFC afgelopen weekend de kop gekost tegen streekgenoot Laren '99. BFC kwam snel op achterstand en kon de schade niet meer repareren: 3-0.

Laren '99 zette al snel veel druk en BFC kwam er amper aan te pas. De tegenstander was veel feller en aan de kant van de Bussumers werden lang te veel fouten gemaakt. Het mocht dan ook geen wonder heten dat Laren '99 al halverwege de eerste helft op een 2-0 voorsprong stond. Tot twee keer toe maakte BFC een fout en kon Laren '99 scoren.

Na de achterstand leek BFC wat op te fleuren, maar echte kansen bleven achterwege. Laren '99 zakte wat terug, maar er kwam geen gevaar van de kant van de Bussumers. Laren '99 probeerde met counters wel voor gevaar te zorgen, maar ook dat lukte amper.

Na de rust was het spelbeeld grotendeels hetzelfde, maar nu kon BFC wel voor gevaar zorgen. Al snel kwamen er enkele goede kansen voor de Bussumers, maar werd er te slecht afgerond om te kunnen scoren. Sterker nog: weer sloeg Laren '99 toe, en met succes. Na een fout aan de kant van de Bussumers konden de Laarders de derde goal maken. BFC bleef proberen wat terug te doen. De Bussumers kregen enkele kansen, maar doelpunten bleven achterwege. Laren '99 was te sterk voor BFC.

Komend weekend wacht BFC het sterke SCH'44: een goed moment om met een goed resultaat het zelfvertrouwen een boost te geven.

Voetbalsters nog ongeslagen
Een knappe zege voor de voetbalsters van BFC afgelopen zondag. De Bussumers wonnen de graadmeter tegen Saestum met 2-0.

BFC kenden geen grote problemen met het sterke Saestum. De tegenstander zorgde voor rust wel voor veel gevaar, maar de achterhoede van BFC kon veel ballen wegwerken. BFC had meer geluk en kon voor rust op een voorsprong komen door een goal van Daisy Sorial.

Na de rust bleef BFC goed doorzetten en werd er goed samengespeeld. De Bussumers konden de voorsprong verdubbelen door een goal van Isabeau Peters. Na de goal moest BFC alles op alles zetten om de voorsprong vast te houden.

Afgetekende zege voor SDO

SDO was De Foresters steeds een stapje voor. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Veel aanvallen en goede kansen hebben SDO afgelopen zondag een zege opgeleverd tegen De Foresters. De Bussumers boekten met 4-0 een afgetekende zege en deden daarmee goede zaken.

SDO kon al snel voor veel gevaar zorgen. De aanvallers van de Bussumse ploeg waren op dreef en zetten de achterhoede van De Foresters meteen onder druk. Dat leverde ook doelpunten op. Halverwege de eerste helft kon de Bussumse ploeg op voorsprong komen door twee doelpunten van Dennis de Loos. Eerst kon de Bussumse aanvaller na een knappe voorzet alleen voor de keeper van de tegenstander komen en scoren. Vlak voor rust kon De Loos na een verre worp van Rowell van der Meer de bal wederom achter de doelman van de tegenstander werken.

Na de rust kwam SDO met een ondertal te staan toen Micha Fokker een tweede gele kaart kreeg. Toen Desley Groenewegen even later een strafschop veroorzaakte, leek het duel heel even te kantelen. De Foresters schoot vanaf elf meter echter tegen keeper Rolf Hazelaar aan. De Bussumse doelman moest daarna weer een paar keer redden. Toen de storm van De Foresters geluwd was kon SDO met een knappe goal van Daan Stroomberg de deur op slot doen. Vlak voor de slotfase volgde nog een doelpunt van Djoey Dorresteijn, waardoor de zege helemaal zeker was.

Zevenklapper voor voetbalsters
Met zeven doelpunten hebben de voetbalsters van SDO afgelopen weekend goede zaken gedaan. De Bussumse vrouwen wonnen met 7-2 van FC Purmerend.

SDO was meteen heer en meester en was met de bal aan de voet messcherp. Al snel kregen de Bussumers meerdere kansen en dat leverde ook al meteen doelpunten op. Voor rust was de zege voor SDO al zeker toen de ploeg met 5-0 voor stond. Na de thee kon FC Purmerend na twee foutjes van SDO met twee doelpunten wat terugdoen, maar een echte ommekeer bleef achterwege.

DOC komt tekort

DOC kon geen potten breken tegen DKV Victoria. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een door blessures gehavend team heeft DOC geen potten kunnen breken tegen DKV Victoria. De Bussumse korfballers verloren met 8-15 van de sterke tegenstander.

DOC moest even op gang komen. Na een slechte start van het duel keek DOC tegen een 1-8 achterstand aan. Het voornaamste probleem van DOC was dat de ploeg te veel de bal verspeelde en daardoor niet tot scoren kwam. DKV Victoria deed dat een stuk beter en kon wel scoren. Vlak voor rust leek DOC even terug te komen en kwamen er meer kansen, maar met 3-9 bleef er een achterstand op het scorebord staan.

Na rust waren de twee teams aan elkaar gewaagd, maar kwam DOC toch tekort voor een goed resultaat. Wel volgden er nog een paar knappe doelpunten van de Bussumers.

Volgende tegenstander
Voor DOC staat volgend weekend het treffen met Stormvogels op het programma. Daar gaat de ploeg proberen wel een goed resultaat te boeken.

Eerste zege voor hockeyers

BUSSUM - Het heeft even geduurd, maar de hockeyers van Gooische hebben hun eerste zege geboekt. De kersverse Bussumse overgangsklasser was afgelopen weekend met 1-2 te sterk voor HBS.

De Bussumse hockeyers startten goed en werkten erg hard. Het goede spel van de Bussumers werd al snel beloond met een doelpunt. De voorsprong werd zelfs verdubbeld. HBS kon nog wat terugdoen, maar het bleek onvoldoende om een positief resultaat te boeken tegen de Bussumers.

De Bussumse hockeyers speelden over het algemeen een goed duel. Waar de ploeg de eerste weken nog te veel doelpunten tegen kreeg, stond de achterhoede deze week goed te spelen.

Hockeysters snel verslagen
Twee snelle goals hebben de hockeysters van Gooische zondag de kop gekost tegen Overbos. De Bussumse vrouwen verloren met 2-0.

Dat de tegenstander snel toesloeg verraste de Bussumers. Na de twee tegentreffers lukte het de ploeg amper om wat terug te doen. De Bussumers probeerden het wel, maar het ontbrak aan echt goede kansen. Daarmee stelden de Bussumers teleur.

Van de eerste drie duels verloren de Bussumers er al twee.

Eerste nederlaag voor zaalvoetballers

BUSSUM - De zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling hebben vlak voor het weekend hun eerste nederlaag geleden. De Bussumse topklasser werd door het Amsterdamse AORC met 3-2 verslagen.

De zaalvoetballers moesten twee keer op gang komen tegen de sterke Amsterdamse tegenstander. Eerst vlak na de aftrap en vervolgens ook vlak na rust. Dat zorgde voor een 2-0 achterstand.

AORC kon ook al snel een derde goal maken en daarmee leek het duel gespeeld. Toch kregen de Bussumse zaalvoetballers nog kansen en leek het team terug te komen door doelpunten van Leroy Oehlers en Jesse Stroomberg. Daarna zette de ploeg door, maar had het vooral pech. Een derde goal bleef achterwege, ondanks een paar goede kansen. Daarmee was de zege voor de tegenstander zeker.

Sterke start
Het was voor de Bussumers de eerste nederlaag na een sterke start van het zaalvoetbaljaar. De eerste duels wonnen de Bussumers wel.

D66'ers maken rondje door elkaars gemeentes

NAARDEN - De leden van de D66-fracties uit de drie fusiegemeentes hebben dit weekend een 'verkenningstocht' door de drie plaatsen gemaakt. De route voerde langs de 'hete hangijzers' in de drie plaatsen: politieke issues waar veel debat over is. Lokale politici vertelden elkaar over de ins en outs van de dossiers. In Muiden bezocht de groep het Krijgsmanterrein, in Bussum bekeken de Democraten het Scapinoterrein en de Brede School. In Naarden tenslotte kregen de raadsleden een toelichting op de bouwplannen voor het centrum van de Keverdijk.

Parkwijk wordt snel verkeersveiliger

Buurtbewoners willen snel iets concreets zien

NAARDEN - Buurtplatform Parkwijk is blij met het besluit van de gemeenteraad om iets te doen aan de verkeersveiligheid in Oranje Nassaupark Noord. Dat laat een woordvoerder weten. Het buurtplatform wil echter wel dat de gemeente snel doorpakt.

De gemeenteraad besloot 17 september dat het college moet starten met het veiliger maken van de Koningin Wilhelminalaan, de Alexanderlaan en de Thierensweg in Oranje Nassaupark Noord. Het gebied is een 30-kilometerzone, maar de weg is daar niet op ingericht. Daardoor rijden automobilisten er vaak te hard, wat onveilige situaties oplevert. "We zijn blij dat de raad in deze tijden van crisis besloten heeft dat het college maatregelen moet nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren", reageert Henk Makaske, bestuurslid van Parkwijk met de portefeuille Verkeer. Makaske plaatst echter meteen kanttekeningen bij het raadsbesluit. "De raad heeft nog geen geldbedrag gereserveerd of een realisatiedatum genoemd. Wij zijn daar vrij alert op omdat we als buurt al zeventien jaar bezig zijn met dit onderwerp. We hopen dat het niet het zoveelste hoofdstuk in dit verhaal met Kafkaeske trekjes wordt." Dat het onderwerp leeft in de buurt bleek al tijdens de vooronde begin september. Toen hadden zo'n zestig buurtbewoners de moeite genomen om een appel op de lokale politiek te doen.

Verkeerswethouder Sanderse kreeg de opdracht van de raad om de toegang naar de 30-kilometerwijk duidelijker te markeren. Voor automobilisten die uit omliggende straten komen waar 50 kilometer gereden mag worden, is de overgang naar de 30-kilometerzone niet goed zichtbaar. Als tweede maatregel moeten fietsers op de drie wegen meer ruimte krijgen. Dat moet gebeuren door rode 'fietssuggestiestroken' in het asfalt te maken.

'De raad heeft nog geen geldbedrag gereserveerd of een realisatiedatum genoemd'

Volgens Makaske deden zich gelukkig nog geen dodelijke ongevallen voor, maar is er 'regelmatig sprake van blikschade'.

Theater-stoeltjes snel vol

NAARDEN - Het nieuwe huiskamertheaterfestival 'Theater binnen de Wallen' blijkt een schot in de roos. De tweede editie die aanstaande zaterdag plaatsvindt, was binnen een week uitverkocht. Dat laat de organisator, de Vereniging Vestingstad Naarden, weten.

'Theater binnen de Wallen' is een kleinschalig evenement dat vorig jaar voor het eerst werd gehouden. Honderd deelnemers zien op één avond drie korte muziek- en toneelvoorstellingen; niet in een theater, maar gewoon bij Vestingbewoners thuis. Na afloop wordt met elkaar en de artiesten nagepraat bij wijnbar Op Hout.

De organisatie is verrast door de populariteit van het festival. "Dit is heel leuk voor ons. De kaarten waren dit jaar in minder dan een week uitverkocht", vertelt Cornelie van Uuden van de Vereniging Vestingstad. "En dat via mond-tot-mondreclame. We hadden maar een paar affiches opgehangen bij winkels en particulieren."

Volgens Van Uuden is het succes te verklaren uit twee dingen. "Deelnemers krijgen zo de unieke kans om binnen te kijken bij bijzondere, oude huizen in de Vesting. Dat is heel aardig en verrassend. Daarnaast is het kleinschalige karakter bijzonder. We hebben maar plaats voor honderd deelnemers. Dat geeft sfeer."

Niet alleen de kaartverkoop ging vanzelf, ook naar huiskamertheaters en artiesten hoefden de organisatoren niet actief te zoeken. Van Uuden: "Na de eerste keer meldden Vestingbewoners zich spontaan zelf aan om hun huiskamer ter beschikking te stellen. Voor de komende jaren zitten we al vol." Ook acteurs en musici kwamen zelf. "Henk de Jonge en Dorine Niezing tekenen voor piano en zang, singer/songwriter Elke Vierveijzer laat eigen werk horen en Jacqueline Reems en Ciska Smeink doen een eenakter. Klassiek en modern, muziek en toneel: een gevarieerd programma."

Brandje snel geblust

NAARDEN - Een keukenbrandje afgelopen donderdag aan de Graaf Willem de Oudelaan. De brand kon snel geblust worden. Waardoor het brandje ontstond wordt nog onderzocht.

Na het brandje werd alarm geslagen. De brandweer was met twee bluswagens snel ter plaatse, maar hoefde alleen maar een nacontrole te doen. Het brandje werd even daarvoor al geblust door een oplettende omstander, waardoor de schade grotendeels beperkt bleef.

Buurvrouw voorkomt inbraak

NAARDEN - Een bewoonster van de Kuyperlaan in het Ministerpark heeft vorige week dinsdag een inbraak weten te voorkomen.

De Naardense betrapte twee mensen die bij de buren op het balkon aan het inbreken waren. Toen ze de vrouw zagen, sprongen ze van het balkon en gingen ze er als een haas vandoor. Het bleef bij een poging tot inbraak.

Vesting-museum zoekt vrijwilligers

NAARDEN - Het Vestingmuseum kan nog wel wat vrijwilligers gebruiken. Het museum is op zoek naar mensen voor achter de kassa, in de winkel en in het museumcafé.

Nieuwe medewerkers krijgen een opleiding voor ze beginnen, vrijwilligers zijn voor ongevallen en aansprakelijkheid verzekerd en er zijn minstens twee keer per jaar leuke borrels. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij Monique Elsen of Stefanie Korlaar via 035-6945459 of via info@vestingmuseum.nl.

Diabetesfonds zoekt collectanten

NAARDEN - Het Diabetes Fonds zoekt vrijwilligers die in de laatste week van oktober een paar uur willen collecteren in Naarden. Een paar wijken hebben nog een dringend tekort aan collectanten.

De collecteweek is van 26 oktober t/m 1 november. Vrijwilligers kunnen zelf bepalen wanneer ze die week willen collecteren. Opgeven kan bij Piet Veldman, 035-6952155 of pj.veldman@ziggo.nl.

Ajax komt naar NVC

NAARDEN - Op 17 oktober, dat is in de herfstvakantie, komt Ajax naar NVC. Voor één dag neemt Ajax het trainingscomplex van de voetbalvereniging uit Naarden over.

Tijdens een clinic kunnen deelnemers leren kappen als Lasse Schöne, leren passen als Joël Veltman en leren trappen als Ricardo van Rhijn. Het is een dag training volgens de Ajax-methodiek. Er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar. Inschrijven op www.sv-nvc.nl.

Buren samen aan de slag

Er werd volop gewerkt. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een groep buurtbewoners van de Keverdijk, het J.P. Thijssepark en Vierhoven hebben afgelopen weekend samen de buurttuin weer op orde gebracht. Dat gebeurde vanwege Burendag.

De volwassen buurtbewoners deden klusjes. Zo moest het groen onderhouden worden en werd er gewerkt aan de speeltoestellen van de geiten. De jongste buurtbewoners werden ondertussen vermaakt met spelletjes en een speurtocht.

Elk jaar
De buren komen elk jaar samen op Burendag om het groen te onderhouden.

Filmhuis Bussum

The Tale of the Princess Kaguya. Foto: Filmhuis Bussum

In Woody Allens nieuwste MAGIC IN THE MOONLIGHT beconcurreren twee illusionisten elkaar.
In THE THIRD SIDE OF THE RIVER ontworstelt een zoon zich aan de ideeën van zijn vader.
BIRD PEOPLE laat een kamermeisje speels dromen over uitvliegen.
In BON DIEU! dondert de multiculturele samenleving een deftig gezin binnen.
CLOUDS OF SILS MARIA is een verbluffend spannend steekspel tussen een actrice en haar assistente als verleidelijke vrouw.
KREUZWEG toont hoe gelovigen een tienermeisje indoctrineren. Beeldschoon beklemmend.
Voor BOYHOOD werden de acteurs 12 jaar lang gevolgd.
PSYCHO is de meest Freudiaanse Hitchcock-thriller.
In BROZER delen vier zussen hun levenslust en hun angst om een naderend verlies.
THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA is het door volwassen critici lovend ontvangen poëtische meesterwerkje uit Japan: een sprookje komt als aquarel tot leven.
In THE LOVE PUNCH wreken Pierce Brosnan en Emma Thompson zich op een louche zakenman.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee Nederlands gesproken jeugdfilms: KLEINE NICOLAAS GAAT OP VAKANTIE, voor kinderen vanaf zes jaar, en PIETER POST: DE FILM.

Meer films en aanvangstijden op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

De Veste in Naarden: ondersteuner van de activiteiten bij 8 bewoners met dementie die in een kleine groep wonen (1,5 uur per week).

GGZ Mauritzhof in Bussum: handige vrijwilliger die de cliënten leert om fietsen te repareren en die goed om kan gaan met mensen met een psychiatrische achtergrond (8 uur per week).

De Kinderboerderijen in Bussum en Naarden: dierverzorgers (2 uur per week).

Rode Kruis Tracing Gooi- en Vechtstreek zoekt versterking voor het Team Tracing (8 uur per week).

donderdag 2 oktober

Starterscafé

Er wordt een Starterscafé gehouden voor starters op de woningmarkt. Het Starterscafé wordt gehouden in Bel Ami aan de Brinklaan. Actuele onderwerpen over het kopen van een woning komen aan bod en ook kan er met makelaars gesproken worden. Aanvang 18.30 uur.

Bridgen

Er wordt weer 'Bridgen onder begeleiding' gehouden in het Denksportcentrum Bussum. Met behulp van een digitaal schoolbord wordt een bied- of afspeelprobleem behandeld. Daarna worden er 18 spelletjes gespeeld. Inschrijven kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

Engelse conversatie

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start weer met conversatie Engels o.l.v. Thea Pierhagen van 09.30 - 10.30 uur. Tijdens deze cursus onderhoudt en verbetert u uw spreekvaardigheid in de Engelse taal. Kosten € 70,- per 20 lessen, exclusief de kosten voor studiemateriaal. Aanmelden op 035-6930789.

Lezing

Dr. Nico den Bok, predikant, bespreekt in de Wilhelminakerk over het bijzondere thema 'Israël, bijbels, theologisch, actueel'. Dankzij bijbelse en historische bevindingen kan een frisse blik op de huidige situatie geworpen worden. Aanvang 20.00 uur, entree € 6,-.

Jeu-de-boules

Elke donderdag-, vrijdag-, maandag- en dinsdagochtend van 10.00 - 12.00 uur kan men jeu-de-boulen op de baan van het wijkcentrum 'Spieghelwijck'.

vrijdag 3 oktober tot zaterdag 11 oktober

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Vrijdagmiddag gaat de bus naar Museum het Schoutenhuis in Huizen en wordt de rit afgesloten met een diner. In het weekend gaat de bus zaterdag naar Schiphol Behind the Scenes en zondag varen met de pannenkoekenboot door de haven van Amsterdam. Maandag staat de Hermitage op het programma en dinsdagavond kunt u onbeperkt eten en drinken bij de Gooische Wok in Huizen. Ook voor woensdag en donderdag staan er gezellige etentjes op het programma: woensdag vis eten in 't Vuronger en donderdag een Mistery Dinner. De week sluit af met een bezoek aan het Van Goghmuseum.

Aanmelden kan van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur op 035-7504192.

maandag 6 oktober

Koffie drinken

Maandagmorgenblues? Geen zin in de maandagmorgen? Kom dan met de ANBO koffie drinken bij Stokjes en Lepel in de Nassaustraat. Tussen 10.30 en 12.00 uur bent u van harte welkom!

Pannenkoekencafé

De Schakel houdt weer een Pannenkoekencafé. Jongeren bakken pannenkoeken voor 'grote mensen'. De jongeren verzorgen ook de bediening. Mee-eten kost € 5,-. Aanvang 16.45 uur. Opgeven kan op 035-6943262.

Workshop

De bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen houdt een workshop over e-books. Er wordt geleerd wat e-books zijn, hoe het werkt en hoe de bieb e-books leent. Aanvang 10.00 uur, entree € 2,50.

Nederlands voor buitenlanders

De Volksuniversiteit Naarden Bussum houdt een cursus Nederlands voor buitenlanders. De cursist leert de Nederlandse taal te gebruiken voor het geven en ontvangen van informatie, uiten van gedachten, gevoelens, ervaringen, meningen en voor de sociale vaardigheden, die in Nederland gebruikelijk zijn. Aanvang 19.00 uur. Opgeven op www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Computercursus

Bellefleur aan de Mackaylaan houdt een cursus 'Overstappen op Windows 8'. In drie lessen leert u de nieuwe mogelijkheden van Windows 8 kennen en de ontbrekende onderdelen uit vorige Windows-versies terug te krijgen. De cursus start op 6 oktober. Aanvang 15.30 uur, deelname € 35,-. Aanmelden op www.wocbellefleur.nl.

Yoga

Raja Yoga 't Gooi aan de Kruislaan 20 houdt elke maandagochtend of -avond een basiscursus voor beginners. Aanmelden kan op 035-6948674. Meer op www.raja-yoga-het-gooi.nl.

dinsdag 7 oktober

Handwerken

Met enthousiaste ANBO-handwerksters samen handwerken in de middag? Meld u aan bij Joke Hagen op 035-6913121.

Bridgen

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start weer een bridgecursus o.l.v. Jan Wiersma van 13.30 - 16.30 uur. Bij deze cursus wordt de ene week les gegeven, de andere week wordt er gebridged onder begeleiding. Om in te kunnen stromen moet u het Klaver- en Ruitenboekje van Berry Westra beheersen. Kosten € 27,50 per tien lessen. Aanmelden op 035-6930789.

Cursus

De Volksuniversiteit Naarden-Bussum houdt een cursus 'Business English'. Voor deze cursus is een goede basiskennis van het Engels vereist. Er wordt gewerkt in een kleine groep, waardoor er ruimte is voor persoonlijke aandacht. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden op www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Cursus

De Schakel geeft een cursus Engels voor mensen die al een basiskennis van het Engels hebben. Een mooie gelegenheid om deze kennis eens op te frissen. De cursus bestaat uit 12 lessen op dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur, te beginnen op 7 oktober. Kosten € 75,-. Aanmelden op 06-11000835.

Vanaf 1 oktober

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek wordt weer gehouden, deze keer voor de 60e keer. Daarom het thema 'Feest'. Boekhandel Los heeft de hele week van alles te doen. Onder meer Marit Tornqvist, Harm de Jonge en Jan Paul Schutten komen op bezoek. Voor de jongsten komt Dikkie Dik langs. Voor alle activiteiten is de toegang gratis. Meer informatie bij Boekhandel Los.

vrijdag 3 oktober

Schakel-diner

Er wordt weer een Schakel-diner gehouden in De Schakel. Ook deze keer staat er een 3-gangendiner klaar. Een fluweelzachte pompoensoep, gevolgd door gevulde parelhoen met haricot verts en aardappelkroketten en als dessert een verrassende chocolademousse. Mee-eten kan vanaf 17.15 uur en kost € 6,-. Opgeven op 035-6915300.

Open huis

Kinderen in Nood houdt tussen 14.00 en 16.00 uur open huis. Het magazijn aan De Peppels opent de deuren voor iedereen die eens wil zien wat er achter de schermen allemaal gebeurt.

zaterdag 4 oktober

Dierendag

Het wijkontmoetingscentrum De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 is de huiskamer van de wijk, dus ook huisdieren zijn daar welkom. Tijdens de inloop van 09.30 - 11.30 uur krijgen de meegekomen hondjes iets lekkers.

Open dag

De Stichting Tussen Vecht en Eem houdt een Open Dag met als thema De Eerste Wereldoorlog. Op deze dag zijn er lezingen en activiteiten georganiseerd. Het programma zal van start gaan in De Vernissage aan de Dr. Abraham Kuyperlaan 1a te Bussum, waarna verschillende activiteiten in en rondom het Gooi zullen plaatsvinden. Aanvang 9.30 uur. Aanmelden op www.tussenvechteneem.nl.

zondag 5 oktober

Lezing

Door dhr. Kees van der Kaay wordt een lezing gehouden in De Palmpit aan de Koekoeklaan over zijn reis op de motor door Noord-India. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

woensdag 8 oktober

Netwerkbijeenkomst

In het gemeentehuis van Bussum vindt de netwerkbijeenkomst 'Welkom bij de club!' plaats. Tijdens de bijeenkomst bespreken verenigingen, mensen met een beperking, beleidsmakers en belangenbehartigers uit de regio hoe verenigingen hun toegankelijkheid kunnen vergroten. Aanvang 19.00 uur. De toegang is gratis.

Bingo

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat organiseert weer een bingo. Er kunnen mooie prijzen gewonnen worden. U bent welkom vanaf 13.30 uur. Het meespelen kost € 3,50 voor 1 kaart en twee consumpties. Meer kaarten kosten € 2,50 per stuk. Aan het slot van de avond is er nog een loterij. De loten kosten € 0,50 per stuk.

SLENDER YOU
De andere manier van
bewegen!
Maak nu een afspraak voor
een proefsessie.
Ook voor mensen met
medische klachten.
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE

Elke familie heeft zijn unieke geschiedenis, waarvan de invloed doorwerkt in volgende generaties. Familie-opstellingen brengen dit terrein in kaart én bieden een compas. Introduktie-avond 8 oktober in Hilversum. www.ellytebrake.nl 035-6921510

Donderdag 16 oktober is er weer een Reiki-avond bij Reiki de Boom van 19.30 uur tot 22.00 uur. Heeft u belangstelling, meld u aan op 14 oktober. Tel.: 035-6919650 of info@reiki-de-boom.nl. Kosten 15,- euro incl. consumptie en nieuwsbrief.

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Elke familie heeft zijn unieke geschiedenis, waarvan de invloed doorwerkt in volgende generaties. Familie-opstellingen brengen dit terrein in kaart én bieden een compas. Introduktie-avond 8 oktober in Hilversum. www.ellytebrake.nl 035-6921510

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan, geopend van maandag t/m zaterdag van 11:00 uur tot 22:00 uur. Telefoonnummer 06-46890213 en 035-7851359. Adres Laarderweg 22, 1402 BJ Bussum. E-mail wiangtjan@gmail.com

Brood- en banketbakkerij Kwakman in Bussum zoekt een enthousiaste gemotiveerde verkoopmedewerker voor ± 20 uur per week. Voor informatie stuur een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl

GEHEUGENTRAINING. Gilde Gooi Noord organiseert de cursus "Beter omgaan met je geheugen". Start woensdagochtend 22 oktober in gebouw Wijzer in Bussum. 7 lessen, kosten € 42,-. Inlichtingen 035-6930624 of
info@gildegooinoord.

Cursus Spaans, gericht op spreekvaardigheid: Voor beginners en gevorderden. Start woensdag 15 oktober in Huize Godelinde in Bussum. Duur 10 lessen, kosten € 77,00 incl. lesboek. Aanmelden 035-6930624 of info@
gildegooinoord.nl

TUINONDERHOUD!
o.a. heggen snoeien,
tuinadvies,
herfst- en winterklaar maken
Info 035-622 36 76
Tegels en muren groenvrij maken.
Bestrating en terras aanleg.
Verder voor alle klussen in en
rondom het huis
www.edregelthet.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035-6947455 ma-vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl. www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Elke familie heeft zijn unieke geschiedenis, waarvan de invloed doorwerkt in volgende generaties. Familie-opstellingen brengen dit terrein in kaart én bieden een kompas. Introductie-avond 8 oktober in Hilversum. www.ellytebrake.nl 035-6921510

Te huur aangeb. in Bussum: *Kantoorruimte ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval. Verwarming, wastafel en gez. toilet. € 119,- p/m excl. energiekosten. * Garages huurprijs € 140,- p/m info: 06-10397243

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 8 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Mariam 9 euro p/uur. Tel.: 06-49769446

Manicure € 35 & Gellak € 40, Nailstudio Dot, Keverdijk 71 Naarden. M. 06-27294616

Biodanza met Annabelle in Bussum ontspannen d.m.v. muziek en dans elke woensdagavond www.
biodanzametannabellebussum.nl

GoldenOldie dansavond 50+? en meer. www.pivot-party.nl

Taxi naar of van schiphol vanuit Naarden/Bussum
€ 50,- Goodkinds Taxiservice 06-26984855.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator, fiets. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Sint & Muziekpiet op bezoek? Kijk snel op www.sinterklaas
centralejanse.nl. Al meer dan 10 jaar de echte tv-Sint in 't Gooi

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats & organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Wie, o wie gaat mijn webshop beheren? Ambitie, zakelijke achtergrond en affiniteit met kunst vereist; info: magadel.plexiart@gmail.com

Te huur: Studio 30 m2 all-in gemeubileerd. € 505,- per maand. 035-6935525 / 06-22393323 min. 6 maanden.

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur 15 m2 shop-in-shop, vele doeleinden geschikt.
€ 300,- all-in. 035-6935525 / 06-22393323

WINTERFOTO'S. Gezocht winterfoto's van Bussum en Naarden. Graag naar info@boekhandellos.nl of bel naar boekhandel LOS 035-6917678.

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 99.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- per maand. Voor informatie kunt u bellen naar 06-10397243 of mailen vanduikerenbeheer@hetnet.nl

Veluwse boederij 66 m2 Ermelo, gemeubileerd € 800,- per maand ex. 035-6935525 / 06-22393323