BussumsNieuws

25 juli 2018

BussumsNieuws 25 juli 2018


Parkeerplekken Action verdwijnen

NAARDEN / BUSSUM De 14 parkeerplekken tegenover de Action zullen verdwijnen. Het betreft een pilot om te kijken of deze maatregel de verkeersveiligheid ten goede komt.

Er bestaan al langer plannen om iets te doen aan de 'verkeerschaos' rondom de populaire winkel aan de Slochterenlaan. Het probleem is dat veel mensen met de auto komen en deze graag aan de straat willen parkeren. Soms wachten ze midden op de smalle straat op een plek of ze gaan de auto draaien. Daarbij steken ook veel mensen, zonder op te kijken, zomaar de straat over bij het verlaten van de winkel. De gemeente wil dat meer automobilisten parkeren op het grote Q-Park parkeerterrein, ook gelegen tegenover de Action.
Wethouder Marieke Munneke Smeets vertelt over de pilot. "We hebben ervoor gekozen om de ingang van Q-Park niet te verplaatsen. Wij vinden dat zonde van het geld (80.000 euro red.), zeker omdat het hele gebied in samenwerking met ProRail over anderhalf jaar compleet op de schop gaat. We hebben daarom gekozen om vanaf september de parkeerplekken aan de straat te verwijderen en daarbij de ingang van Q-Park duidelijker aan te geven. Zo kijken of we bijvoorbeeld of de glasbak bij de entree van de parkeerplaats ergens anders heen kan. We zullen na een paar maanden evalueren samen met de bewoners, Action en boa's. We zijn benieuwd wat de maatregelen zullen betekenen voor het parkeergedrag van de bezoekers van de winkel."

Bussumer gaat cel in voor seksueel misbruik

door Estella Heesen

BUSSUM De rechtbank van Amsterdam heeft een 52-jarige Bussumer veroordeeld tot vier jaar cel waarvan één voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar. De man heeft zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van een 13-jarige en het ontuchtig betasten van een meisje van negen, aldus de rechtbank.

Daarnaast heeft hij jarenlang contact gezocht met tieners via het internet en voerde vaak grove seksueel getinte gesprekken waarbij hij een aantal meisjes zover kreeg dat ze uit de de kleren gingen. De man heeft altijd gezegd dat het fantasieverhalen waren en ontkent de beschuldigingen. De rechtbank verwijt de man zich gedurende langere tijd schuldig te hebben gemaakt aan diverse strafbare feiten waarbij meerdere minderjarige kinderen betrokken waren. Alleen al het contact met een dertienjarig meisje in 2005 noemt de rechtbank aanleiding voor een langdurige celstraf. T. had tegen betaling van softdrugs en geld seks met haar. De rechtbank in haar vonnis: "Dit is op zichzelf al een schokkend gegeven, maar de inhoud van de chats geven ook nog eens een onthutsend inzicht in de wijze waarop die ontmoetingen zijn verlopen."

De vijf 'onherstelbare vormfouten' die de raadsman van de Bussumer aanvoerde waren geen reden om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Wel trekt de rechtbank twee jaar celstraf af van het vonnis omdat het veel te lang heeft geduurd voordat de zaak is behandeld. De politie kreeg de man in het vizier nadat in 2013 de moeder van een vriendinnetje van zijn dochter aangifte deed van seksuele aanrakingen. Tijdens het digitaal onderzoek bleek dat de Bussumer al vanaf 1995 contact zocht met meisjes op het internet. Duizenden chatgesprekken voerde hij met honderden meisjes. Negentig procent van de gesprekken waren seksueel getint. Uiteindelijk hebben 19 meisjes aangifte gedaan.

Honderden kinderen vieren zonnige vakantie op Kinderfestival

Foto: Bob Awick

BUSSUM Het jaarlijkse Kinderfestival op de heide is weer van start gegaan. Honderden kinderen konden genieten van een druk programma opgesteld door de vele vrijwilligers. Iedere dag wordt er gezwommen in de Zandzee en kunnen de kinderen meedoen aan sport en spel en creatieve onderdelen. De kleuters hebben een eigen programma.

Hoog bezoek

Foto: Igor Rooselaar

Minister Grapperhaus heeft donderdag kennisgemaakt met Joodse Gemeente in Bussum.

5

Een uitgelezen boek
Charles A. Lindbergh

Als je (over)grootvader rond 1930 15 jaar was, heeft hij vast met rode oortjes dit boek gelezen. M.N. van Gelder schreef dit boek over de levensgevaarlijke solo- en non-stop vliegtocht over de oceaan van deze onverschrokken vlieger.

Over het leven van een dappere luchtheld en zijn stoutmoedige oceaanvlucht. Na de tocht op 20 en 21 mei 1927 was Lindbergh een beroemd man. Later in zijn leven kwam hij door andere gebeurtenissen in het nieuws: in 1932 werd zijn zoontje ontvoerd en vermoord. Rond 1940 koketteerde hij met het nazisme van Hitler. Philip Roth († 22 mei 2018) gebruikte dit gegeven voor zijn roman 'Het complot tegen Amerika'.

Het gebonden boek met harde kaft telt 183 tekstpagina's. Er staat een kaartje in en bovendien zijn 17 afbeeldingen en photografiën op speciaal papier afgedrukt. In 1927 uitgegeven door J.M. Meulenhoff, Amsterdam. Achterin nog vijf advertenties over andere boeken van Meulenhoff.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar van het Lindbergh-boek en van de Roth-roman is te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Zeer warm, zonnig, in het weekeinde kans op onweer

Een landelijke hittegolf is onvermijdelijk deze week. Een uiterst standvastig hogedrukgebied boven onze omgeving krijgt een verbinding met een reusachtig hogedrukgebied boven Noord-Rusland en Scandinavië. Met een naar oost ruimende wind zindert de temperatuur naar volop tropische waarden. In het weekend is onweer mogelijk, gevolgd door een tijdelijke afkoeling.

Donderdag en vrijdag

Het hoogtepunt van de hittegolf wordt donderdag en vrijdag verwacht. Het is op beide dagen zonnig. Met een zwakke tot matige wind tussen noordoost en zuidoost zindert het kwik donderdag naar zo'n 32 à 33 graden. Vrijdag wordt de heetste dag met een maximum van 34 à 35 graden. Ook de nachten zijn ronduit zwoel met een minimum van omstreeks 21 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is het drukkend warm met een maximum van 32 à 33 graden. Het is zonnig maar er ontstaan stapelwolken. In de loop van de dag is een onweersbui mogelijk. De naar noordwest gedraaide wind brengt zondag lichte afkoeling tot circa 26 graden. De zon schijnt met lokaal kans op onweer. Na het weekend blijft het (zeer) warm zomerweer met soms kans op onweer.

Weetje

Als het op KNMI hoofdstation de Bilt minstens vijf dagen achtereen meer dan 25 graden wordt, waarvan drie dagen boven 30 graden, is er sprake van een landelijke hittegolf. De langste hittegolven waren die van augustus 1975 (18 dagen), juni/juli 1976 (17 dagen), juli 2006 (16 dagen) en augustus 2003 (14 dagen). Op 19 juli 2006 werd het bijna 36 graden.

Koninginnenpage en gewonde schapen

Geen leuk stel zou je zeggen. Nou dat klopt wel, hoor. De eerste is een vlinder die van de zeldzaamheidsstatus af probeert te komen. En het tweede is een rothond die schapen gek maakte. Hier is weer eens sprake van een toevalligheid waar ik zo van hou, omdat ik niet geloof in toeval.

Een week of 3 geleden maakte ik een tocht naar Nijkerk op de fiets. Hollandse Brug, onder Stichtse brug en over de brug bij Nijkerk. Vlak bij het antieke gemaal bij de dijk zag ik wat fladderen. Het woei stevig en toch landde er een vlinder vlakbij mij op een bloem. Een Koninginnenpage! Kende ik alleen maar uit Zuid-Frankrijk. Een dag of wat later in de krant lees ik: de Koninginnenpage rukt op in ons land! Goed uitkijken naar de vlinderstruiken, want daar kannie zitten! De tweede gebeurtenis vond plaats zondag 22 juli. Ik nam het fietspad bovenop de Oostdijk, pal achter de vroegere Chemische Fabriek Naarden. Er stonden wat fietsers stil, met de camera in de hand. Ze waren kwaad, want in het weiland onderaan de dijk zat een hond achter een stuk of 40 schapen aan. Ik zag hoe hij ze beet. Twee meisjes stonden alleen maar te roepen naar hun hond (een Schotse collie o.i.d.) die er lustig op los bleef gaan. Ik heb de politie gebeld. De meisjes dropen eindelijk af, met de hond nog steeds los aan hun zijde. De twee liepen onder het tunneltje onder de A1 door en verdwenen de Vesting in. Ik weet nog niet hoe het allemaal is afgelopen, maar hoop dat de dienders de twee gepakt hebben!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 uur ds. L.J.Th.Heuvelman; Naarderheem 10.30 uur mw. J.C. Werner-van Slooten
*RK St. Vituskerk 09.30 uur Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 uur en 17.00 uur ds. W. van Benthem

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 uur Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 uur ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk zomersluiting
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 uur ds. A.D. van de Bos en 17.00 uur ds. A.D. Poortman
*Remonstranten N-B gezamenlijke zomerdienst bij Vrijzinnigen
*Vrijzinnigen N-B gezamenlijke 10.30 uur mw. J. Huisman
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke zomerdienst bij Vrijzinnigen
*Evangelisch-Lutherse Gemeente gezamenlijke zomerdienst bij Vrijzinnigen
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 uur mw. ds. L. van Weynen
*Apostolisch Genootschap 09.30 uur Eredienst *De Christengemeenschap geen Mensenwijdingsdienst

'Tuin nog niet klaar'

De bewoner van de tuin op de hoek Cort van der Lindenlaan/Meentweg laat weten dat zijn tuin nog niet klaar is. Hij kan zich ergens wel vinden in de kritiek van columnist Gerard Buhr, maar had hem graag gesproken voordat het artikel werd geplaatst. "Dan had ik het kunnen toelichten waardoor het een artikel was geweest met een andere toon." Buhr schreef vorige week in deze krant geen prijs te stellen op tuinen met grind en tegels. De eigenaar laat weten dat er nog planten komen en geen prijs te stellen op deze negatieve aandacht.

Buurtbemiddeling Gooise Meren: in ruim een jaar zijn 80 zaken afgerond

Een tikkende verwarming, stampen, krijsende kinderen en harde muziek

Sind een jaar hebben we buurtbemiddeling. Een gratis service van Versa Welzijn, mogelijk gemaakt door gemeente en woningcorporaties.

Jacqueline Pot en Louis Dirks zien hun werk als zeer zinvol. Foto: Yvette de Vries

GOOISE MEREN Ruim een jaar geleden startte Versa Welzijn met buurtbemiddeling in de gemeente. Ze hebben inmiddels 50 cases behandeld en afgerond. In zo'n 45% daarvan is de bemiddeling succesvol geweest of hebben de buren het samen, zonder bemiddeling, opgelost.

Dat komt aardig overeen met de cijfers uit de omliggende gemeentes, waar buurtbemiddeling al langer actief is, vertelt Jacqueline Pot, coördinator buurtbemiddeling voor zowel Weesp als Gooise Meren. In iets meer dan de helft van de gevallen gaat het om bewoners van sociale huurwoningen. Niet heel raar volgens Pot. "Daar zijn de muren vaak dunner en wonen mensen dichter op elkaar." Dat buurtbemiddeling vaker dan vroeger steeds meer weg heeft van sociaal werk is ook geen verrassing voor ze. "Een paar jaar geleden betroffen de klachten veelal geluidsoverlast, overhangend groen, overlast van huisdieren, geluidsoverlast van kinderen, harde muziek, stampen, maar ook simpele zaken zoals een tikkende verwarming. Nu worden ze steeds vaker geconfronteerd met overlastveroorzakers met een psychische aandoening "Die groep mensen werd voorheen opgevangen, nu moeten ze langer thuis blijven wonen." Vaak gaat het ook om communicatieproblemen. "Je ziet veelal een verstoorde relatie en vaak heeft degene die een klacht meldt ook een rol in het geheel. Iets kleins als een overhangende tak is vaak een aanleiding, maar als je dan doorvraagt komen er meer zaken boven water." Wanneer buurtbemiddeling dan om de hoek komt kijken en bemiddelt, wordt de communicatie vaak hersteld en lossen de kemphanen het onderling op. Overigens zijn niet alle problemen met praten op te lossen. Soms is er meer nodig, is hulp van een andere partij nodig zoals de GGZ of in sommige gevallen de politie of de woningcorporatie. Dat is dan ook het moment waarop buurtbemiddeling eruit stapt. "We kiezen geen partij en geven ook geen oordeel over de situatie", licht Louis Dirks de rol van de buurtbemiddelaar nog eens toe. Dirks is zelf al vijf jaar buurtbemiddelaar. Hij volgde een basistraining buurtbemiddeling en is, net als de andere buurtbemiddelaars, vrijwilliger.

Buurtmiddeling is laagdrempelig

Steeds vaker gaat het om mensen met een psychische aandoening

Het werkt eigenlijk vrij eenvoudig, buurtbemiddeling. Degene die een klacht heeft neemt contact op en dan gaan ze met die partij om tafel, horen het verhaal aan en bellen vervolgens meteen aan bij de buren. Ze maken bewust geen afspraak en ook de klager gaat niet mee. "Je komt makkelijker binnen als je voor de deur staat in plaats van eerst een afspraak probeert te maken." Of het tot een bemiddelingsgesprek komt, hangt af van de reactie van de partij waarover geklaagd wordt. Dirks: "Soms kost het wat moeite om binnen te komen of komen we helemaal niet binnen en zijn mensen niet bereid tot een gesprek." Natuurlijk proberen ze het wel met wat overredingskracht, maar enige vorm van dwang is er niet bij. "We zetten geen voet tussen de deur", grapt hij. Dan weer serieus: "We merken zo vaak dat mensen geen begrip meer voor elkaar hebben. In het eerste gesprek zijn ze dan heel boos en is een vruchtbaar gesprek ook niet mogelijk. Sommige gesprekken zijn ook best heftig, maar het loopt eigenlijk nooit uit de hand. Mocht de situatie wel dreigend worden dan hebben de buurtbemiddelaars maar een opdracht: weglopen. Gelukkig zien ze ook regelmatig dat er niet eens een bemiddelingsgesprek nodig is. Dan pakken de partijen het zelf al goed op en is het probleem snel de wereld uit. Dirks: "Buurtbemiddeling is laagdrempelig, de politie inschakelen is toch vaak een grote stap." Zelf probeert hij altijd een beetje humor te gebruiken, zonder overigens de zaak niet serieus te nemen. Dirks: "Humor en empathie heb je echt nodig als buurtbemiddelaar."

www.versawelzijn.nl/buurtbemiddeling

'We zetten geen voet tussen de deur, het is op vrijwillige basis'

Minister Grapperhaus bezoekt synagoge

Het bezoek had een informeel karakter en is luchtig gehouden

Minister Grapperhaus (2e van rechts) toonde grote interesse. Foto: Igor Rooselaar

BUSSUM Minister Grapperhaus heeft donderdag de Joodse Gemeente in Bussum bezocht. Ruim 50 mensen waren daarbij aanwezig. Het twee uur durende bezoek omvatte een middaggebed, een aantal toespraken er werd gezongen, er was een presentatie van Derk Slot en tot slot waren er joodse hapjes en gerechten.

Igor Rooselaar van de Joodse Gemeente vertelt dat het een zeer geslaagd en leuke avond was die heel ongedwongen verliep. Dat was ook de opzet van beide partijen. "We waren zeer blij met het bezoek en hoe het verlopen is en ik denk dat dat gevoel absoluut wederzijds is. We hebben het licht gehouden. We hebben het met opzet niet willen hebben over het toenemend antisemitisme en de angst. Natuurlijk hebben we geen oogkleppen op en zien dat de samenleving verhardt." Het ging vooral hoe ze het als Joodse Gemeente doen.
Het bezoek aan de Joodse Gemeente door Minister Grapperhaus had overigens een informeel karakter. Rooselaar: "Bij zijn aantreden had de minister aangegeven dat hij verschillende kerkgenootschappen wilde bezoeken." Behalve dat hij Justitie en Veiligheid in zijn portefeuille heeft, is Grapperhaus ook minister van Eredienst en daar vallen ook religieuze zaken onder. Rooselaar: "Dat vertelde hij tijdens zijn speech en dat hij dat deel van zijn takenpakket ook serieus neemt. We merkten dat hij het prettig vond dat het luchtig bleef en niet heel politiek was. Hij vertelde ook dat hij fan was van joodse humor en hij wist zelf ook een joodse grap te vertellen." Rooselaar was zelf ook erg blij met de toespraak van Derk Slot, commissaris van politie Midden Nederland en initiatiefnemer van Strategisch Bondgenoten. Een samenwerkingsverband tussen politie, gemeentes en verschillende kerkelijke instellingen.

'Geen gesloten gemeenschap'

'We zijn erg blij met hoe het bezoek van minister Grapperhaus verlopen is'

Rooselaar: "We hebben een aantal jaar geleden onze strategie aangepast en figuurlijk alle luiken opengegooid. Het is belangrijk dat we ons openstellen naar de buitenwereld. We willen geen gesloten gemeenschap zijn." Dat doen ze onder andere voor meer wederzijds begrip, maar ook voor meer bekendheid. "Niet dat we een toeristische attractie willen worden", haast hij zich te zeggen. "We realiseerden ons dat veel mensen niet eens weten dat er in Bussum een sjoel is. Inmiddels geniet de synagoge meer bekendheid en krijgt deze ook jaarlijks 25 tot 30 schoolklassen op bezoek. Een aantal jaar geleden hadden we een expositie in Naarden en begin volgend jaar staat er een gepland in het gemeentehuis van Gooise Meren.

Catherine Keyl

Beroep: journalist (hoewel dat tegenwoordig gevaarlijk is om in te vullen), woont in Naarden sinds 1993

Waar in Naarden kom je graag?
"Eigenlijk overal: de wallen zijn prachtig, de winkeltjes zijn leuk en er zijn een hoop fijne restaurantjes."

Met wie wil je nog een goed gesprek?
"Dat is het mooie van mijn beroep: iedereen die ik interessant vind heb ik eigenlijk gesproken."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Die geef ik aan Philanthropy Connections, een organisatie in Thailand die zich bezighoudt met de opvang van kinderen. Ik zit in het bestuur."

En met een miljoen?
"Misschien ben ik wel zo tevreden dat ik dat geld ook weg zou geven. Hoewel... een klein huisje in Frankrijk is nog steeds een droom."

Wat weten de meeste mensen niet van je?
"Haha, dat houd ik graag zo."

Welk boek ligt er op jouw nachtkastje?
"'Homo deus' van Yuval Noah Harari. Iedereen is er weg van, maar ik heb het nog niet gelezen."

Hoe ziet een ideale vrije dag er voor jou uit?
"Koken voor een grote groep mensen van wie ik weet dat ze van lekker eten houden."

Lievelingsmuziek?
"Café del Mar, en op zondag klassieke muziek."

Wie verdient een pluim?
"Ik denk dat vrijwilligers in het algemeen een pluim verdienen"

Leukste herinnering?
"Toen ik 'Catherine' maakte werd dat geproduceerd door Universal Studio’s. Zij nodigden mij uit in het Rockefeller Centre in New York voor een lunch. Heerlijk eten terwijl ik over Manhattan keek en de helikopters over je heen vlogen."AltijdWerkPlaats schenkt picknicktafel aan Hoeksteen

BUSSUM De vrijwilligers van de Bussumse AltijdWerkPlaats hebben recent een picknicktafel geschonken aan de schooltuin van De Hoeksteen. De kinderen van groep 8B konden vorige week na de musical de schooltuin verrassen met de tafel, gemaakt in de AltijdWerkPlaats door de startup VankaDesign. Op het tafelblad mochten de kinderen zelf met soldeerbouten en brandpennen hun namen ingraveren.

Nieuwe fietsenwinkel op station

NAARDEN / BUSSUM Fietsenmaker Zilt-Bikes zal vanaf 1 augustus beginnen op station Naarden-Bussum. Het wordt een fietsenwinkel met reparatieservice.

Sinds het afscheid van beheerder en fietsenmaker Kick Fakkeldij in februari is NS op zoek geweest naar een fietsenmaker voor station Naarden-Bussum. "Goede fietsvoorzieningen zijn belangrijk. Het is daarom altijd de wens van NS geweest een fietsenmaker op het station te behouden."

Opleiding

NS laat weten blij te zijn met huurder Zilt-Bikes. "Zilt-Bikes is een landelijk werkende fietsenmaker, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans geeft om een opleiding tot fietsenmaker te volgen en om het vak in de praktijk te leren."

Bussumse 'Big Air' kitesurfer Gilion Goveia vliegt hoger dan iedereen

'Kiten is voor mij een echte verslaving'

Het leven van Gilion Goveia draait om kitesurfen. Hij heeft zijn eigen kiteschool én boardmerk. Hij werkt aan veilige lesprogramma's en gaat voor de hoogste sprong ter wereld.

Kiteboard naar eigen ontwerp. Foto: Ilja Huner

MUIDERBERG De wind klappert om je oren, kites in alle kleuren vliegen door de lucht. Over het water scheren de kitesurfers voorbij. Geen zorgen aan hun hoofd, hun focus op het water en de wind. Het vrije leven. Professioneel kitesurfer Gilion (30) uit Bussum is verslaafd aan de sport.

Zijn jeugd bracht Gilion door in Almere en in Weesp. "Toen ik 18 jaar was begon ik met kiten. Ik zocht iets met een uitdaging en ben begonnen met powerkiten. Daarna maakte ik de overstap naar het kitesurfen. Dat was toen het kitesurfen echt nog in de kinderschoenen stond. Het was alsof je direct in een raceauto moest rijden. Ik ging er vol in, met windkracht 7, terwijl we tegenwoordig beginners adviseren tot maximaal windkracht 6 te gaan."
Gilion liet zich hier echter niet door weerhouden, hij wilde alleen maar meer, harder en hoger. Hij ging dus naar het strand. Heel veel naar het strand om het kiten onder de knie te krijgen. Toen nog bij Pampushaven, maar kiten op die 'spot' is inmiddels niet meer toegestaan. "Ik ging de hele zomer, maar ook in de winter. Het water was superkoud, maar het is echt een verslaving. Ik ben als kitesrfer vrij om te doen wat ik wil. Ik ging overdag kitesufen en 's avonds werkte ik als kok bij Alhambra in Weesp."

In 2008, toen hij 20 was, begon hij zijn eigen boardmerk. Een jaar later voegde hij daar zijn eigen kiteschool aan toe. "Ik zag kansen en heb die gegrepen. Ik heb nu een heel eigen, internationaal merk, Fluid Kiteboarding." Hij traint ook veel in het buitenland. Daar test hij onder andere de nieuwste boards die hij lanceert. Zijn kites zijn verkrijgbaar in Kaapstad, Australië, noem maar op. "Laatst zag ik mijn kites ook bij wedstrijden in Nederland en Griekenland. Mijn gear is dus echt goed genoeg voor de beste kiters van de wereld. Probleem is vaak dat kitesurfers erg merkvast zijn. Maar wie eenmaal overstapt, wil niet meer anders", lacht hij.
Deelname aan wedstrijden is niet iets waar de Bussumer warm voor draait. Hij houdt het liever bij zichzelf. Hij vindt het misschien wel leuk als een sprong zijn naam zou krijgen. "Je ziet dat pro riders vaak een bepaalde combinatie van bewegingen een unieke naam geven. Ik heb al gezien dat een trick van mij door een andere rider is weggekaapt. De salto voorover zonder handen, bijvoorbeeld: ik deed die in Kaapstad en een paar dagen later zie je andere mensen dat nadoen."

Gilion gaat hoger dan iedereen. Foto: Ilja Huner

'Mijn ultieme doel is om de sport veiliger te maken'

Muiderberg is een van de plekken waar Gilion veel te vinden is. "Ideaal voor beginners en er gebeuren nauwelijks ongelukken. Bovendien is de sfeer gemoedelijk." Maar hij ziet ook dat zaken beter kunnen. "We missen een koffietentje en een plek om je om te kleden. Als de wind goed staat heb je zo 200 kitesurfers. Ze hebben moeite een parkeerplek te vinden en ze kleden zich vaak bij de auto om. Ik weet niet hoe leuk de inwoners van Muiderberg dat vinden, al die halfblote mensen voor de deur..." Ander puntje van aandacht is het strand, waar direct naast het water een fietspad loopt. "Wandelaars en fietsers stappen op je lijnen als je het water in wilt gaan, levensgevaarlijk. Het zou veiliger zijn om het fietspad te verleggen."

Gilion heeft nog veel doelen voor ogen. Het wereldrecord voor de hoogste sprong zet hij graag op zijn naam. "Ik ben de eerste in de wereld die hoger dan 20 meter is gegaan. Inmiddels zit ik op 28.1 meter en nu wil ik de 30 meter aantikken." Die hoogte bereikt hij nooit op het strand van Muiderberg, maar wel op zee. "Hoe hoger de golf, hoe hoger de sprong. Ik vaar met 60 kilometer per uur op de golf af en dan is het een kwestie van hard trekken en timen."

De kennis over het kiten deelt Gilion graag met zijn cursisten. Hij kan ze al in een uur of tien leren hoe ze zich over het water moeten bewegen. Maar hij gaat verder. Zo werkt hij aan een kennisproject. "Wat gebeurt er onder de 'motorkap' van de kite? Ik wil dat laten zien in video's. Mijn ultieme doel is om hiermee de sport veiliger te maken", besluit de waaghals.

Nieuw bestuur Bussum Cultureel is klaar voor hét volksfeest van Bussum

Save the date: 14, 15 en 16 september

Het culturele aanbod van het nieuwe seizoen wordt op Bussum Cultureel gepresenteerd. Dit jaar probeert men de doelgroep verder uit te breiden.

Marc, Mirjam, Heleen en Ernst vormen het nieuwe bestuur. Rik Post was niet aanwezig bij de foto. Foto: Bob Awick

BUSSUM "Wat wij doen is er samen een feest van maken. Ook willen we ieder jaar iets professioneler worden", vertelt voorzitter Heleen Niele. Zij is dit jaar nieuw in het bestuur en kan niet wachten tot het weer half september is.

'Het is een openbaring hoeveel leuks er in Bussum is'

"We hebben drie doelen. We willen á la de Uitmarkt het culturele aanbod in Bussum tonen zodat iedereen ziet wat er te beleven is. Daarbij moet je kunnen uitvinden wat je zelf kunt doen; van een schildercursus tot dansworkshop. En het belangrijkste is dat we er een echt volksfeest van maken met de hele samenleving." De vaste ingrediënten van het driedaagse festival blijven bestaan. Op vrijdag een film in de openlucht in de tuin van de Tindalvilla, op zaterdag de kramen van de verenigingen en de vele optredens, op zondag de Art Fair met het Bruggenconcert én de Langste Eettafel in de Kapelstraat.

Ook zijn er nieuwe elementen aan toegevoegd, bijvoorbeeld het Taalplein. "We hebben daar een schrijversdorp met een voorstelling over een kinderboek, er wordt voorgelezen, er is handlettering en rappers treden op." Die rappers zijn speciaal gevraagd om ook de jongeren naar het feest te trekken. Ook speelt de populaire Colin Waters. "We zullen er meer aan doen om tieners erbij te betrekken. We kijken of we volgend jaar schoolbandjes kunnen laten spelen en we zoeken de samenwerking met de Gooische muziekschool," vertelt secretaris Marc Maassen die vroeger 'Wildlife' festivals organiseerde met lokale bandjes en goed bekend is in de muziekscene.
Een andere doelgroep die ze meer willen betrekken zijn de Amsterdammers die hierheen zijn verhuisd. "Je ziet gewoon dat Bussum minder 'kneuterig' wordt en er steeds meer te doen is. Bussum Cultureel vond ik zelf altijd een openbaring van hoe leuk het hier is," zegt Heleen. Mirjam Smets trekt al jaren de kar van het evenement en vertelt nog behoefte te hebben aan een paar coördinatoren op het feest. "Het gaat om diensten van vier uurtjes, alle handjes helpen."
Ernst Schmidt zit namens Stichting Kunstkring Artes in het bestuur. Hij is verantwoordelijk voor de invulling van de zondag. "Het wordt de grootste Art Fair tot nu toe. Niet alleen met kunstenaars uit Bussum, maar uit het hele land. Het niveau gaat echt omhoog. Ook halen we er theater bij waardoor we een 'Parade'-sfeertje krijgen." Waar ingeschreven voor moet worden is de Langste Eettafel die op zondagavond 16 september is. Mirjam: "Er doen 7 restaurants mee, waaronder twee nieuwe. Buiten zetten we hele lange tafels neer en serveren de ondernemers uit de Kapelstraat gerechten. Er zijn 400 plekken beschikbaar, waarvan er al 230 zijn verkocht."

Alle info en aanmelden via bussumcultureel.nl

Lilibet is na 60 jaar nog steeds populair is in Israël

Ingrid Heinrich met kinderen uit kibboets Aftek.

door Antoon F. Bruggeling

BUSSUM De Bussumse Ingrid Heinrich was onlangs eregast op het International Children's Filmfestival in het Israëlische Tel Aviv. Zij speelt de hoofdrol in de documentaire 'Lilibet The Circus Child' van Dvorit Shargal, die daar werd vertoond. "Ik werd behandeld als een filmster", zegt ze.

Ter gelegenheid van de vertoning van 'Lilibet' werd in Israël het gelijknamige boek van Astrid Lindgren en fotografe Anna Riwkin-Brick opnieuw uitgebracht. Gelukkig met dezelfde foto's als uit het oorspronkelijke boek van 1960, met Ingrid als Lilibet. De foto's zijn eind jaren '50 gemaakt in het Zweedse circus Scott, waar Ingrid Heinrich als kind opgroeide. Haar ouders werkten hier.
Filmmaakster Dvorit Shargal wilde weten hoe het Lilibet vergaan was in haar leven. Na drie jaar zoeken vond ze haar in Bussum. "Drie dagen is er gefilmd in 't Gooi. De documentaire is prachtig geworden en het verbaasde me dat Lilibeth na 60 jaar nog zó populair is in Israël. Tijdens de vertoning van de film zaten vier generaties in de bioscoop in Tel Aviv. Rijen oma's, moeders en kinderen lieten hun boeken door mij signeren", aldus Heinrich.
Als een heuse filmster werd Ingrid ook in kibboets Aftek onthaald. "Op een spandoek hadden kinderen 'Aftek welcome you Lilibet' geschreven. Zij mochten mij vragen stellen. Voor mij was de sabbat-ceremonie, waar kinderen mij toezongen, eveneens hartverwarmend. Het was een eer om hier grootheden uit de film- en kunstwereld, Gila Almagoor en Ilana Goor, te ontmoetten. Zij zetten zich in voor betere leefomstandigheden van Israëlische én Palestijnse vrouwen. Bijzonder". Televisie en bladen in Israël hebben uitgebreid aandacht besteed aan de film van Dvorit en het bezoek van Lilibet/Ingrid Heinrich. "Het was een ervaring waar ik met plezier aan terugdenk. Wie maakt dit nou mee?"

10 / 20

Buurtjes kamperen

In de schaduw van de grote tent. Foto: Bob Awick

BUSSUM Drie dagen lang kon iedereen komen kamperen op de Bussumse buurtcamping. Locatie was de Groene Long.

Diverse mensen uit de buurt brachten een bezoekje of bleven echt slapen op het veldje. Op het dorre gras stonden ruim dertig tenten. Sommige bezoekers sliepen er meerdere nachten, andere vonden één nacht wel genoeg. Men vond het erg handig zo kamperen om de hoek van je eigen huis; thuis naar de wc, even douchen of iets ophalen was geen enkel probleem. Burgemeester Han ter Heegde opende het evenement op vrijdag. Hij bracht een vrolijk deuntje op zijn accordeon. De wens van de organisatie is om volgend jaar opnieuw een buurtcamping te organiseren en dan niet alleen in Bussum, maar ook in Naarden en Muiden.

Tenten in alle soorten en maten. Foto: Bob Awick
Gezellig knutselen voor de tent. Foto: Bob Awick
Genoeg activiteiten. Foto: Bob Awick
De burgemeester speelde een deuntje. Foto: Andrea Bartosova
En glijden maar! Foto: Arthur de Mie
Optredens door de kinderen. Foto: Arthur de Mie

'We willen iemand een stukje blijer maken met het doneren van een pruik'

Stichting Pruijck geeft pruiken aan mensen die het zelf niet kunnen betalen

Inge van Gulden en José van Kippersluis hebben stichting Pruijck opgericht om mensen die, om wat voor reden dan ook, kaal zijn geworden een pruik cadeau te geven.

Inge van Gulden en José van Kippersluis van stichting Pruijck. Foto: Bob Awick

BUSSUM/NAARDEN De stichting is opgericht omdat José van Kippersluis twee jaar geleden zelf, door chemokuren voor borstkanker, kaal is geworden en een pruik nodig had. "Gelukkig gaat het nu goed met José en heeft ze haar pruik niet meer nodig", vertelt Inge van Gulden.

"Als je te horen krijgt dat je kanker hebt en chemobehandelingen moet ondergaan, dan heb je ongeveer twee weken de tijd voordat de kuur begint. Je haar gaat gemiddeld twee tot drie weken na het begin van de chemokuur uitvallen. Veel mensen hebben dan niet de mogelijkheid gehad om te sparen voor een pruik en kunnen om die reden dan soms een pruik niet zelf betalen. Een gemiddelde pruik is te koop vanaf 800 euro waarvan de ziektekostenverzekering maar een klein bedrag vergoedt. Zo kwamen we samen op het idee om de stichting op te richten."

José had de pruik aangeschaft omdat ze niet met een kaal hoofd op het schoolplein wilde staan als ze haar kinderen ging ophalen. "Ze wilde niet nagekeken of aangesproken worden over haar ziekte. Mannen dragen vaak een muts als ze kaal worden, wat niet opvalt, maar als een vrouw een hoofddoek draagt, kijken mensen toch sneller om of ze zien dat er iets aan de hand is. Met een pruik kun je anoniem blijven en krijgt je ziekte geen aandacht op de momenten die je zelf niet wilt. De pruik was zo goed gemaakt dat niemand zag dat het haar eigen haar niet was." Gelukkig kreeg José haar haar terug en vroeg ze zich af wat ze met de pruik van 900 euro kon doen? "We gingen daarover in gesprek want ze wilde haar pruik niet in een doos op zolder zetten, maar het iemand anders gunnen die ook door zo'n nare en verdrietige periode gaat. Met in haar achterhoofd dat ze het graag aan mensen gunt die zo'n dure pruik niet zelf kunnen betalen". Stichting Pruijck is er ook voor familieleden die een dierbare hebben verloren en met een pruik blijven zitten. "Zij kunnen de pruik aan ons doneren en op deze manier willen we zo'n pruik een tweede leven geven. Als we een pruik binnenkrijgen, gaan we die eerst reinigen als het nodig is. Vaak zit er een (emotionele) brief bij waarom ze de pruik doneren. Ze sturen de pruik op met alle toebehorende artikelen, zoals shampoo, kammetjes en de standaard die je moet gebruiken voor de pruik. Echt fantastisch. We zetten de pruik op een standaard om te fotografen en de foto's staan dan op onze website zodat iedereen de pruiken kan zien. We hebben ook contact met een vergelijkbare stichting in het zuiden van het land. Als er bijvoorbeeld vraag is naar een grijze pruik en wij hebben die niet in het assortiment, maar zij wel, dan kunnen we contact met ze opnemen en dan sturen ze de pruik op. We hebben wel gemerkt dat de pruiken weinig gedragen zijn en daardoor in goede conditie. Tot nu toe zijn er vijftig pruiken gedoneerd, maar de mensen die een pruik nodig hebben, reageren bijna niet. We hebben het vermoeden dat het komt omdat ze onze stichting niet kennen."

Met een pruik kun je anoniem blijven en krijgt je ziekte geen aandacht

Om die reden zijn Inge en José gaan praten met oncologieverpleegkundigen en oncologen om ze op de hoogte te brengen van de stichting. "Zij geven patiënten een informatiemap mee waarin staat wat je kunt verwachten en dat je naar een speciale winkel kunt gaan voor een pruik. We hebben onze kaarten afgegeven in de hoop dat ze in de informatiemap terechtkomen zodat patiënten weten wat wij ze kunnen aanbieden. Ook werken we samen met inloophuizen zoals het inloopcentrum Viore in Hilversum. Dit is een centrum waar mensen terechtkunnen die leven met kanker en/of hun nabestaanden. We hebben daar een vitrine mogen inrichten met pruiken. Met het C'est La Vie-Huis, een bijna-thuishuis waar ongeneeslijk zieken in de laatste levensfase zorg krijgen, hebben we ook contact want familieleden weten niet wat ze moeten doen met een pruik als hun dierbare overlijdt. Ook via Facebook proberen we deze doelgroep, vrouwen tussen de twintig en zeventig jaar, te bereiken. Bij José thuis in Bussum staan nu alle pruiken. Maar eigenlijk zijn we op zoek naar een ruimte in Bussum en/of Naarden waar we kosteloos in kunnen om de pruiken uit te zetten. Zo kunnen mensen de pruiken bekijken, voelen en even passen. Helaas kunnen we de huur van een winkel als stichting niet veroorloven. Maar een tijdelijk onderkomen is al fantastisch."

"Alle pruiken zijn bij ons welkom en iedereen mag ons benaderen. Zo hebben we een keer contact gehad met een meneer die een pruik zocht voor zijn vrouw. Hij stuurde ons een foto met haar kapsel en we hadden voor die mevrouw een geschikte pruik. Ze was er ontzettend blij mee. Tot nu toe hebben we ook alleen maar positieve reacties ontvangen over de stichting, maar we willen meer mensen bereiken om een pruik weg te geven. Waarom moeten vrouwen dubbel gestraft worden als ze ziek zijn? Je verliest je haar en ook je vrouwelijkheid en dat stukje leed willen we verzachten met het doneren van een pruik."
Informatie over stichting Pruijck staat op www.pruijck.nl. Ook kan er gemaild worden naar jose@pruijck.nl of inge@pruijck.nl.

'Alle pruiken zijn bij ons welkom en iedereen mag ons benaderen'

Aanmelden voor film The Trip to Spain met diner in Filmhuis Bussum.

Donderdag 26 juli

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | De Palmpit Bussum

WerkZoekersServicePunt in De Palmpit elke donderdag 9.00-12.00 uur Palmpit Bussum Koekoeklaan 3

Orgelconcert

20.15 uur | Grote Kerk Naarden

Orgelconcert door Jaap Zwart "Bach als inspiratiebron". Entree € 8,50 (€ 7,- C.J.P. en 65+).

Vrijdag 27 juli

'Workshop Hoeden maken'

9.30 uur | deMess Naarden

Zomer in deMess op vrijdag 27 juli. Hoeden maken met Cathrien Sturm. Maximaal 8 pers. Aanvang: 09.30 uur. Prijs incl. lunch, koffie en thee: €75,-. Aan het eind van de dag ga je met een prachtige zelfgemaakte hoed naar huis. Opgeven: info@cathrienstrumhoeden.nl.

SeniorWeb Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10.00-12.00 zit een team computerdeskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Geen kosten.

't Bussums GeheugenHuis

10.00 uur | Wijkcentrum Uit-Wijk Bussum

't Bussums GeheugenHuis is een ontmoetingsplek, bedoeld voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Contactpersoon: Esther Lindhout elindhout@versawelzijn.nl.

Café voor Later

19.00 uur | Wijkpost De Schakel Naarden

Wat ga ik doen als ik met pensioen ben? De coördinator van de vrijwilligerscentrale in Bussum vertelt alles over vrijwilligerswerk.

Zaterdag 28 juli

Orgeltocht Noord-Holland

14.30 uur | Grote Kerk Naarden

Orgeltocht met organist Aart Bergwerff met drie concerten in drie kerken. Om 10.30 in Dorpskerk Blaricum, om 12.00 uur in de Sint Jansbasiliek in Laren en om 14.30 uur in de Grote Kerk van Naarden. Info: www.orgeltochtennoord-holland.nl.

Zondag 29 juli

OERRR Struinen met de boswachter

11.00 uur | bezoekerscentrum Natuurmonumenten 's-Graveland

Wandel mee met de boswachter over de buitenplaatsen van 's-Graveland. Deze gezinswandeling is speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar en duurt anderhalf uur.

IKODO Limited Edition - Jazz

15:30 uur | deMess Naarden

IKODO heeft een sound alsof ze een videogame, een opera en vrije improvisatie op hetzelfde moment spelen. IKODO vormde zich in Amsterdam. Plezier en energie spat er vanaf in hun zoektocht naar een geluid dat erkent dat er altijd wel ergens iets, op wat voor wijze dan ook, ontploft!

Maandag 30 juli

Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel Bussum

Op maandag is zoals gewoonlijk het ASGM Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3 b te Bussum. De bijeenkomst is van 10.30-12.00 uur. Ook niet-ASGM-leden zijn welkom.

Dinsdag 31 juli

Yoga op de stoel

10.00 uur | Amaris de Veste
Naarden

Elke dinsdagmorgen kunt u meedoen met yoga op de stoel bij Amaris de Veste, Koningin Wilhelminalaan 1, 1411 EL Naarden. Kosten per les € 5,00.

Spreekuur Administratie voor Elkaar

10.00 uur | De Kazerne Muiden

Inloopspreekuur van Versa Welzijn elke dinsdag van 10.00-12.00 uur (in de Buurtkamer, Kazerne) voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Vrijwilligers geven deskundige hulp. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Woensdag 1 augustus

Zomerse Filmhits

Filmhuis Bussum

Vier de zomer in het Filmhuis en geniet van de ontwapenende documentaire Visages Villages, de films Retour en Bourgogne, Call Me By Your Name, The Leisure Seeker, Summer 1993 en de ultieme zomerklassieker La Piscine met Alain Delon en Romy Schneider.

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk Bussum

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00-11.30 uur, vrije toegang.

Bridge

19.30 uur | Denksport Centrum Bussum

Bridgen op woensdagavond 19.30 uur. Bridgeclub SLEM nodigt iedereen die wil spelen uit om tijdens de maanden juli en augustus te komen spelen op woensdagavond. U kunt zich melden om 19.30 uur. We starten met spelen om 19.45 uur: 6 tafels van 4 spellen.

Bridgen in Trefpunt

19.30 uur | Het Trefpunt Bussum

Terug van weggeweest! Sinds 1 februari speelt Bridgeclub Trefpunt weer op haar oude honk in het Trefpunt aan de Lorenzweg 59 in Bussum. Wij nodigen bridgers uit om weer mee te komen doen. Iedere woensdagavond vanaf 19.10 uur bent u welkom. Voor info tel. 035-694032.

En verder

Aanmelden Filmdiner

Op zondag 5 augustus organiseert Filmhuis Bussum een filmdiner in zomerse, mediterrane sfeer. Om 18.00 uur een buffet met Spaanse specialiteiten, daarna draait de film The Trip To Spain.

Naar de Caribbean in Weesp

WEESP Dompel je zaterdag 28 juli onder in de tropische sfeer bij café 't Helletje tijdens het Caribbean Food & Salsa Festival. Vanaf 15.00 uur.

Boet gaat badmintonnen

Bussumers zijn dol op sport.

BUSSUM De frequente discussie tussen mij en mijn vrouw vanaf het moment dat onze zoon Boet zijn eerste stapjes kon zetten: voetbal of hockey? Als fanatiek Ajax-supporter zorgde ik ervoor dat Boets eerste woordje 'bal' was, hij het clublied van Ajax eerder meezong dan 'Vader Jacob', en inmiddels een groter fan is van Donny van de Beek (speler van Ajax) dan van Brandweerman Sam.

Voor mij is er geen twijfel, ik zal hem nooit dwingen, maar Boet moet voetballen. Mijn vrouw pakt het iets minder agressief aan, maar laat er geen misverstand over bestaan dat zij Boet het liefst vanaf zijn vierde jaar met een stick over het veld van 'Gooische' ziet drijven. De pedagogisch correcte compromis lijkt uit te komen op: laten we afwachten wat hij zelf wil.

Echter, sinds onze verhuizing naar Bussum lijkt het probleem zichzelf op te lossen. Om lid te kunnen worden van (de meest populaire) hockey- of voetbalclubs van Bussum moet je aan meer voorwaarden voldoen dan voor een reis door Noord-Korea.

'Ik zal hem nooit dwingen, maar Boet moet voetballen'

Een parttimebaan als vrijwilliger, 'vrinden' die je naar binnen kunnen loodsen zijn een must, zelfs de ligging van je woonhuis - voor of achter het spoor - kunnen het verschil maken. Dit alles nog los van de jaarlijkse lotingen of wachtlijsten.

Op zichzelf een goede zaak dat Bussumers sportief zijn aangelegd natuurlijk. Maar het feit dat de kans dat je kind lid kan worden van zijn of haar favoriete sportclub ongeveer net zo groot is als de kans om een plek voor je auto te vinden in het centrum op zaterdagmiddag, heeft mij wel verbaasd.

Dus mijn tip voor jonge stellen met een kinderwens woonachtig in Bussum: zodra je na een romantische zomernacht denkt dat het wel eens raak kan zijn, stuur een mail naar de voetbal- en hockeyclub om je foetus aan te melden.

Boet heeft voor zijn derde verjaardag een badmintonracket van zijn ouders cadeau gehad. Morgen kan hij beginnen.

Paul

Uit de historie van Bussum en omgeving
Bermtourisme

Rijksweg 1 bij de Larense heide (1933) (foto Nationaal Archief) Foto: Willem van de Poll

Het is nu vijftig jaar geleden dat een einde kwam aan een vrijetijdsbesteding die tientallen jaren een ongekende populariteit kende: het bermtourisme. Gezinnen in het kostbare bezit van een auto gingen op de vrije zondagmiddag "een eindje rijden". Het rijden met de auto was een attractie op zich. Soms was het reisdoel een mooie plek waar de snelweg de natuur doorsnijdt. Vanuit Amsterdam was een populaire locatie voorbij de stoplichten in Bussum, bij De Witte Bergen. Met een zandverstuiving vlakbij!

Op zo'n plek werd de auto in de berm geparkeerd en installeerde het gezin zich naast de auto op klapstoeltjes. Met meegebrachte boterhammen en een thermosfles. Urenlang werd naar het langsrijdende verkeer gekeken. Veel kinderen noteerden "autonummers". In de tijd waarin de kentekenplaten nog per provincie werden uitgereikt was het zaak om nummers te ontdekken uit het verre Noord- en Zuid-Nederland. Met een buitenlands nummerbord kon de dag al helemaal niet stuk.

Rijksweg 1 bij De Witte Bergen (datum onbekend) (foto Nationaal Archief)

Al in de dertiger jaren van de vorige eeuw groeide de populariteit van het touren met de auto. De touristen die zich geen flesje fris op de terrassen van Jan Tabak of De Gooische Boer konden permitteren konden in Bussum ook terecht bij twee kiosken. Ze stonden op de hoek van de Rijksweg met de Brediusweg en met de Huizerweg. Bij De Witte Bergen werden bij mooi weer versnaperingen verkocht.

Door de toename van het autoverkeer in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw ontstonden problemen met het bermparkeren. Een vernieuwd Verkeersreglement verbood vanaf 1966 het zonder noodsituatie stoppen op de inmiddels aangelegde vluchtstroken. Parkeren werd alleen toegestaan in de zogenoemde parkeerhavens. Ook het keren op de snelweg werd verboden.

De massacultuur van het "met de auto eropuit gaan" verschoof naar de bossen en de heiden. Weg van de snelweg. Met richtingborden, afritten en speciale parkeerplaatsen werd het autoverkeer richting natuur geleid. Tot de attractieparken en het niet meer zo verre buitenland de grote stromen auto-touristen aantrokken. En toen kwam de vliegvakantie.

Hans Jonker