BussumsNieuws

8 januari 2014

BussumsNieuws 8 januari 2014


Johannesbeeldje voor korfbalman Ton de Wildt

Ton de Wildt: 'De burgemeester had z'n eerste woorden nog maar net gezegd toen het al helder werd.' Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Voor al zijn werk voor de Bussumse sport, en dan vooral voor het korfbal, heeft de gemeente Bussum maandagavond de Kleine Johannes toegekend aan rasbestuurder Ton de Wildt van DOC. De Bussumer was slechts een beetje verrast, maar wel heel erg vereerd. "Het doet enorm goed dat mensen het werk dat je doet waarderen", vertelt de bestuurder.

De burgemeester roemde de Bussumer voor z'n jarenlange belangeloze werk voor de Bussumse korfbalclub. Eerst voor EBKC Olymia, later voor opvolger DOC. "U trad al erg jong toe tot het bestuur van de club en heeft van alles gedaan om de club sterk en gezond te maken", sprak de burgemeester de Bussumer toe, waarna een applaus volgde. Ook roemde de burgemeester de persoon achter de bestuurder. "U staat open voor andermans argumenten. Ook staat u bekend als volhardend, betrouwbaar en bekwaam."

Wat terugdoen
Met in totaal al 53 korfbaljaren op de teller gaat De Wildt (63) al even mee. Eerst
alleen jeugdspeler van de club, maar 47 jaar geleden trad de Bussumer ook toe tot het bestuur. Er volgde een jarenlange reeks van taken bij de Bussumse korfbalclub. Van bestuurstaken voor de club zelf tot het beheren van het onlangs compleet gerenoveerde sportpark aan de Voormeulenweg. "Als je naar een club gaat, moet je er ook wat voor terugdoen", meent De Wildt. "Dat doen zat andere mensen ook. Het bestuurswerk voor de club trekt me gewoon heel erg. Je leert er veel van, maar het levert ook contacten op met veel andere mensen. Kortom: erg leuk en dankbaar werk. Ook de komende jaren zul je me nog vaak op de club tegen kunnen komen. Het ontvangen van zo'n beeldje geeft weer een extra duwtje om de komende jaren nog gewoon door te gaan."

Het werk voor de Bussumse sport leverde De Wildt veel op. Nu een Johannesbeeldje, maar jaren geleden ook z'n vrouw. "We hebben elkaar op de club ontmoet, ja", zegt de Bussumer lachend. "Maar het korfbal heeft me nog veel meer goede bekenden opgeleverd. Er heerst op de club al jarenlang een erg goede sfeer. Dat maakt ook het werk voor de club erg leuk."

De Bussumer werd een beetje verrast door de lovende woorden van de burgemeester, maar bleef er vooral erg nuchter onder. "Het heeft me een beetje verrast, maar er begon al snel een lampje te branden. Toen we aankwamen zagen we heel veel bekenden. Dan snap je het wel. De burgemeester had zijn eerste woorden nog maar net gezegd, toen het al snel helder werd. Op zo'n moment gaat er van alles door je heen. Geen trots, want het gaat om het werk dat je doet. Voor jezelf doe je wat je kunt doen en ook omdat je dat leuk vindt. Dat het door anderen zo gewaardeerd wordt, doet me wel erg goed. Dan voel je je wel echt vereerd en toch een beetje bevoorrecht. Des te meer als er na afloop zoveel mensen naar je toekomen om je de hand te schudden of om je te bedanken. Dat doet me erg goed."

Op de kast
Het Johannesbeeldje heeft ondertussen al een plekje gekregen.

"Het staat op een centrale plek op de kast. Wat dat betreft heeft het wel een ereplaatsje gekregen. Want hoewel al dat werk voor mezelf gewoon tot de normaalste zaken van de wereld behoort, was het wel een enorme eer om het beeldje te mogen ontvangen."

Vaker verkeers-controles

De Brinklaan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er komen vaker verkeerscontroles op de Brinklaan. De weg wordt vanaf deze maand bestempeld als 'trajectweg'.

Op de Bussumse weg wordt vanaf nu structureel gecontroleerd en soms zal dat meerdere keren per week gebeuren. Ook zal er vaker worden gecontroleerd als er wordt gewerkt aan de weg.

Drukke weg
Er werd onder andere voor deze weg gekozen, omdat uit onderzoek naar voren kwam dat op voor bestuurders bekende wegen vaak te hard wordt gereden. De Brinklaan geldt als één van de drukkere wegen van het dorp.

'Bomenplan Bussum kan beter'

BUSSUM - Volgens de Milieuraad Bussum kan het bomenplan van de gemeente beter. Aan de ene kant reageren ze tevreden. "Maar aan de andere kant missen we onderbouwingen", zeggen ze.

Met het bomenplan van de gemeente wordt er vooral gekeken hoe het bestaande bomenbestand het best behouden kan worden en hoe de staat van de bomen op orde gehouden kan worden. Volgens de Milieuraad Bussum "ontbreekt aan criteria op basis waarvan de keuzes gemaakt worden om een boom wel of niet te behouden". Onacceptabel, zo menen ze.

8,16

km² oppervlakte heeft Bussum. Daarmee behoort het dorp tot de kleinste gemeenten.

Portemonnee met gemengde inhoud

Geen vorst en geen sneeuw. Dus is de bodem nog ruim toegankelijk voor onderzoek. Ook deze keer weer een leuk voorwerp. Een voorwerp met inhoud.

Meteen een aardige manier om Fred T. te introduceren, de hanteerder van de metaaldetector die nog niet zo lang bezig is, maar toch al een paar mooie vondsten heeft gedaan. En ook deze op zijn naam heeft staan. Regelmatig gaat hij samen met 'onze' Mark het veld in en het is dus niet vreemd dat Fred de hier getoonde vondst op een bospad nabij de akkers in het grensgebied tussen Huizen en Naarden deed. Het betreft hier een lederen beursje met een wel heel wonderlijke inhoud. Het gaafste muntje (letterlijk en figuurlijk) is het zilveren kwartje uit 1941 van Wilhelmina. Niet zeldzaam, maar altijd weer leuk om te vinden. Vervolgens een sleets en dus onleesbaar dubbeltje van Koning Willem III, 5 leeuwencenten, 2 zinken 10 cent-stukken, 1 zinken cent 1942, 1 Portugese escudo 1933, 1 cent Juliana 19.. en 1 stuiver Juliana 1977. Het merkwaardige aan deze vondst moge duidelijk zijn: de uiteenlopende jaartallen en de toch wel gemixte sortering van het kleingeld. Willem III regeerde van 1849 tot 1890, dus het dubbeltje dateert ergens in die tijd. Dan de zinken centen uit de Tweede Wereldoorlog en het kwartje, om te besluiten met de stuiver van 1977. Geen idee hoe deze vondst te duiden, maar het vinden van een portemonnee met inhoud blijft toch altijd een spannende aangelegenheid.

Naarden
*Witte Kerk 10.00 u. ds. J.P. Schouten
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za.11/01 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor A. Koot
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. viering kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. Bonestroo
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. T.F. Mout
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. Mw. L. Versluis
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. Schinkelshoek; 17.00 u. ds. I. Hoornaar
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. J.F. Klijnsma
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A.J. Noord
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. mw. G. Blom
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap Geen dienst
*Kerk in de Meent, Wijkcentr. de Kruisdam 10.00 u. ds. H.J. Bodisco Massink

MOB-complex
Met grote verbazing heb ik de berichten afgelopen weken gevolgd over de mogelijke interesse van 2 wethouders (Barneveld en Van Ramshorst) in een nog te bouwen woning op het MOB-terrein. Daar waar een wethouder 3 jaar lang de verantwoordelijkheid heeft voor de ontwikkelingen daar, kan het natuurlijk niet zo zijn dat er ineens sprake is van onafhankelijkheid als deze wethouder een paar maanden voor de inschrijving dit project overdraagt. Net zo goed als de andere wethouder zich moeilijk op onafhankelijkheid kan beroepen terwijl deze ongeveer gelijktijdig in een brief op hoge poten van Reggefiber eist dat er ook glasvezel naar het MOB-terrein wordt aangelegd. Dat is op, of wellicht al over de grens van onafhankelijkheid. En ondertussen is het de partijen van de wethouders ook nog gelukt, met de welbekende grove bewoordingen, de partij die het aan de kaak wilde stellen (D66) de mond te snoeren. Bussumse politiek op zijn alleronfatsoenlijkst! En nog een advies voor D66 (wat niet echt mijn partij is): laat jullie niet uit het veld slaan door dreigende coalitiepartijen. Hoe harder ze schreeuwen, leert de ervaring, hoe meer er aan de hand is.
F.A. Snijders Blok

Weerbericht

Geleidelijk minder wisselvallig en minder zacht
Begin deze week kwam het januariweer even in een heuse voorjaarsstemming. Atlantische depressies veroorzaken al enige tijd strakke zuid- tot zuidwestenwinden met aanvoer van zeer zachte lucht uit de omgeving van de Azoren. Aan die luchtdrukverdeling komt langzaam een einde, waardoor er een overgang plaatsvindt naar rustiger, droger en minder zacht weer.

Donderdag en vrijdag
Donderdag passeert nog een randstoring. Het gaat enige tijd regenen bij een maximum van 11 graden. Er blaast een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Vrijdag is er veel bewolking, maar de kans op regen wordt kleiner. Later kan het lokaal wat opklaren. Er waait een matige westenwind. Het nachtelijk minimum ligt rond 4 graden. Overdag wordt het 8 graden.

Het weekeinde
Tijdens het weekeinde blijft het overwegend droog. Wolkenvelden bepalen het weerbeeld, maar het kan soms even opklaren. In de nacht en vroege ochtend bestaat er kans op mist. Er waait een zwakke tot matige wind, eerst westelijk, later uit zuidelijke richting. Het wordt 5 à 6 graden. Ook de nachten worden kouder met kans op een graadje lichte vorst.

Weetje
Maandag steeg de temperatuur naar een voorjaarsachtige 14.5 graden. Dat was een dagrecord (zachtste 6 januari) en een decaderecord (de eerste 10 dagen van januari). Het was ook de op een na hoogste temperatuur ooit in januari gemeten. Alleen op 13 januari 1993 werd het bij 15.1 graden nog iets zachter. Toen stormde en regende het. Maandag scheen ook de zon even.

'Er komt een moment dat het heel erg fout gaat'

Oud-commandant Carl Gerkens bang voor gevolgen bezuinigingen

Gerkens: 'Als er echt levens gered moeten worden, kun je met twee man geen kant op.' Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Omdat er geld bespaard moet worden, verandert er veel voor de brandweer van Bussum en de streek. Zo wordt onder andere een proef gehouden met minder brandweermensen op een eerste brandweerauto. "Een slechte trend", stelt de Bussumse oud-brandweercommandant en CDA'er Carl Gerkens. "Er wordt aan alle kanten gegoocheld met getallen, maar het gevaar voor de burger neemt toe. Er komt een moment dat het fout gaat."

De tests van het brandweerkorps door eerst een auto met twee brandweermannen op pad te sturen voordat de rest van de blusploeg van vier man er met een andere auto aankomt, zorgt volgens de oud-commandant voor onaanvaardbare risico's. "De managers van de brandweer zeggen dat de brandweer zo sneller ter plaatse kan zijn. Dat klopt ook wel. Zo'n wagen, met over het algemeen duur betaalde beroepskrachten, kan meteen vertrekken vanaf de kazerne. Maar wat kun je nu met twee man? Als het echt gaat om het redden van levens of het beperken van schade, kom je dan handen tekort. Deze twee brandweermensen worden hoe dan ook beperkt door regels, ze mogen bijvoorbeeld geen brandend pand betreden. Het moet dus anders. Als je een leven moet redden of schade moet beperken dan gaat het om snel handelen, dan moet je met een complete groep van zes man paraat staan. Het zou al enorm helpen als je eerst vier man op pad stuurt en er daarna een tweede auto achteraan komt. Dan kun je al veel meer en kun je toch besparen op kosten. Nu wordt er gespeeld met levens. Onaanvaardbaar."

'Een slechte trend. We gaan langzaamaan de verkeerde kant op'

De problemen van de brandweer worden volgens Gerkens veroorzaakt door het management. "Vroeger hadden we een gemeentekorps met louter hardwerkende brandweermensen, verbonden met hun gemeenschap. Deze mensen kon je wel wegsturen naar een brand of andere zaken. Voor hen was het blussen van branden en het redden van levens het voornaamste belang. Maar daarnaast was er ook de zorg voor 'het dorp'; de brandweer stond altijd klaar. Nu wordt er door het management vooral gedacht aan geld besparen. De korpsgrootte neemt af en er worden allemaal zaken bedacht om een positief beeld te schetsen van de brandweer. Het tegenovergestelde is echter het geval."

Volgens Gerkens heeft dit alles tot gevolg dat de motivatie onder de brandweermensen daalt. "Het aantal fanatieke brandweermensen neemt af. Voor Bussum geldt dat ook. Enkele vaste krachten en goede brandweermensen besloten de afgelopen jaren al om te stoppen. Angst onder het personeel zorgt voor een gesloten cultuur. Een slechte trend. We gaan langzaamaan de verkeerde kant op. We gaan dat pas merken als het echt een keer fout gaat. Dan komen we er achter dat we gefaald hebben."

Onderzoek
De angst van de Bussumse oud-brandweercommandant wordt landelijk gedeeld door een grote groep brandweermannen. Abvakabo FNV maakte afgelopen week de resultaten van een onderzoek onder 600 beroepsbrandweermensen en twaalfhonderd andere brandweermedewerkers bekend. Daaruit bleek dat 52 procent van de groep ook stelt dat er een onaanvaardbaar risico ontstaat door proeven met kleinere blusgroepen. Ook meende nog eens 48 procent dat de gevaren voor de brandweermensen zelf enorm toenemen. Ook over het management van de brandweer wordt geklaagd. Volgens 82 procent worden klachten door brandweermensen over de gevaren amper in behandeling genomen door het management.

Reactie
John van der Zwan, nu commandant van de brandweer, beaamt dat er veel verandert voor de brandweer. "Het klopt dat veel personeelsleden zich zorgen maken over de bezuinigingen en het gevoel hebben dat het werk daar onder te lijden heeft", laat de commandant weten. Toch stelt hij dat er hard gewerkt wordt om de werkomstandigheden van de brandweer te verbeteren en dat de test met het eerst wegsturen van twee brandweermensen, waarna de rest van de ploeg met een andere auto komt, een succes genoemd mag worden. Ook de brandweermensen reageren daar volgens hem enthousiast op. "We zijn sneller ter plaatse en kunnen meteen hulp verlenen. En dat gaat niet ten koste van de veiligheid van ons personeel", zo zegt Van der Zwan. Ook wordt het personeel volgens de commandant extra geschoold en wordt er extra geoefend.

Bloembollen voor Bremstraat

BUSSUM - Bewoners van de Bremstraat hebben vorige week zo'n 7500 bloembollen geplant om de buurt wat op te fleuren. Een groep van ongeveer 20 buurtbewoners pakten harken, schoffels en schepjes om aan de slag te gaan.

Eerder pakten buurtbewoners ook al de Karel Doormanlaan aan. Ook op de Bremstraat werden de bloembollen geleverd door de gemeente. Er werd zo'n twee uur gewerkt om de bollen netjes in de grond te krijgen. De bloembollen werden geplant om de straat weer wat groener te maken. Door werkzaamheden moesten eerder veel bomen worden gekapt, waardoor de straat erg kaal oogde. Door het planten van de bloembollen en het plaatsen van andere boompjes moet de straat straks weer mooi groen en fleurig worden.

Bussumer gepakt op rooftocht

BUSSUM - Agenten hebben donderdagnacht een Bussumer (38) aangehouden op een vermeende rooftocht. De man werd samen met een Almeerder (37) opgepakt op de Amersfoortsestraatweg in Naarden.

De agenten kwamen de twee mannen 's nachts tegen op de weg toen ze de auto van het duo natrokken. Het duo werd staande gehouden omdat de auto onverzekerd was. Toen bleek ook dat de twee mannen geen onbekenden van de politie waren. De mannen hadden onder andere gereedschappen mee waarmee doorgaans panden opengebroken worden.

De Bussumer werd door de agenten aangehouden voor de onverzekerde auto en het rijden zonder geldig rijbewijs. De Almeerder werd meegenomen voor het in bezit hebben van de gereedschappen. De recherche onderzoekt de zaak nog.

MOB-complex ontwerpen

BUSSUM - Belangstellenden voor een appartement op het oude MOB-complex kunnen straks zelf bepalen hoe hun toekomstige huis eruit moet zien.

Het oude MOB-complex moet een groene buurt worden waar straks gewoond kan worden. Op de workshops kunnen deelnemers hun woonwensen aangeven. Deze workshops worden pas gehouden als genoeg belangstellenden hebben aangegeven graag mee te doen aan het project. Er kan nog aangemeld worden.

Rontonde weer volgezet met spullen

Foto: Spiegelvrienden

BUSSUM - Een groep jongeren heeft afgelopen weekend de rotonde op de Meentweg weer volgezet met in de hele buurt meegenomen spullen voor het zogenaamde rotondespel.

De rotonde werd zaterdagnacht volgezet met onder meer een oude deur, een kar en een verkeersmannetje. Waar de spullen vandaan komen, wordt nog onderzocht. Afgelopen zomer was het ook al een paar keer raak. Toen werd dezelfde rotonde meerdere keren volgezet met gestolen spullen. Agenten besloten toen meer te controleren, waardoor de problemen even weg waren. De politie heeft nog geen klachten gehad van buurtbewoners. Afgelopen zomer werd er wel gewaarschuwd voor de gevolgen van het rotondespel. De spullen worden gestolen en soms zelfs gesloopt. De jongeren kunnen daarvoor vervolgd worden.

Ton Engelen

Voorzitter Tempo Atletiekvereniging, werkzaam bij ministerie in Den Haag

Leuk, een nieuwe naam voor de club
"We hebben AV Tempo veranderd in Tempo Atletiekvereniging. Tempo blijft dus fier overeind staan. AV is een gangbare afkorting in de atletiekwereld, maar daarbuiten zegt veel mensen dat maar weinig. Vandaar de verandering."

Hoe sportief bent u zelf?
"Ik ben een 'simpele' recreant. Ik loop sinds een jaar of 8 twee keer in de week hard. We trainen anderhalf uur en lopen dan tussen de 8 en 12 kilometer. Op wedstrijden doe ik mee aan 10 of 15 kilometer."

Nog andere hobby's?
"Met mijn werk in Den Haag en het voorzitterschap is mijn tijd redelijk bezet."

Heeft u nog goede voornemens?
"Als je iets wilt veranderen moet je het gewoon doen en niet wachten tot het januari is."

Wat verwacht u van 2014?
"We hebben sinds kort een mooie atletiekbaan en daarop willen we nu wedstrijden in competitieverband organiseren. Het plan is om ergens half juli op een zaterdag een pupillencompetitie te houden."

Naar welke muziek luistert u?
"Ik houd van stevige rock. Rolling Stones, Queens of the Stone Age, Nirvana, Lenny Kravitz."

Welk Bussums nieuws houdt u bezig?
"De samenvoeging met Naarden en Muiden. Wij hebben al heel veel leden uit Naarden en zijn dus eigenlijk al samengevoegd. Dat heb ik onlangs ook aan de burgemeester laten weten die bij de club kwam kijken. Ik heb dus niks tegen een fusie. Sterker nog, onze verkeersregelaars hebben nog geholpen bij de sinterklaasintocht in Naarden."

Waar droomt u van?
"Dat mensen die op latere leeftijd besluiten om aan sport te gaan doen dit onder begeleiding doen. Bij onze vereniging leren mensen hoe ze met een goede houding kunnen hardlopen en blessures kunnen voorkomen. Dat is belangrijk, want het gaat immers om de gezondheid."

Oud-schooldirecteur Van Dijk schrijft historische roman

'Dagobert de Tweede fascineerde me meteen'

Ton van Dijk in zijn studeerkamer. Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM- De middeleeuwse Koning Dagobert II zat slechts drie jaar op de troon toen hij werd vermoord tijdens een jachtpartij. Toch werd Naarder Toon van Dijk (66) gegrepen door zijn geschiedenis. De gepensioneerde directeur van de Bussumse Juliana-Brandsmaschool schreef een roman over 'Dagobert de Tweede, de laatste Merovingische koning'.

Koning Dagobert leefde in wat historici de 'donkere middeleeuwen' noemen, in de zevende eeuw na Christus. Geen vrolijke periode: de rijke adel voerde oorlog over de hoofden van het volk heen. Niemand werd oud. Van Dijk, sinds twee jaar met pensioen en naar eigen zeggen 'altijd al geïnteresseerd in geschiedenis en theologie', vindt het echter een prachtig tijdvak. "Toen ik het boek 'Het heilige bloed en de heilige graal' van Baigent en Leigh over het ontstaan van het christendom las, was ik verkocht. In dat boek, waar Dan Brown deels de Da Vinci Code op baseerde, kwam ik voor het eerst koning Dagobert II tegen. Hij was de laatste van het Franse Merovingische koningshuis, dat ooit begon met koning Clovis. De figuur van Dagobert fascineerde me meteen."

Het verhaal van Dagobert - en van de roman van Van Dijk - in een notendop, gaat zo: prins Dagobert wordt op 25-jarige leeftijd koning van Austrasië, het huidige Noord-Frankrijk en België, nadat hij na een ontvoering zijn jeugd in Ierland en Engeland had doorgebracht. Als vorst gaat hij het conflict aan met de kerk. Die legt hij belastingen op terwijl de boeren hun oogst mogen houden. Daarmee tekent Dagobert zijn doodvonnis, want na slechts drie jaar op de troon wordt hij vermoord. Door de kerk, zegt Van Dijk. "Het Vaticaan heeft omstreeks 1150 toegegeven betrokken te zijn geweest bij zijn dood."

Graven
Voor zijn roman deed de Naarder vier jaar onderzoek. Lastig, want uit de vroege middeleeuwen zijn weinig geschreven bronnen over. De beschikbare geschriften zijn vaak een kopie van een kopie en dus weinig betrouwbaar. Maar Van Dijk houdt van graven, zegt hij. Hij zat weken in de bibliotheek. "Ik mocht in de bibliotheek van Amsterdam hele oude boekjes lezen, met handschoenen aan." Van Dijk reisde ook naar de plaats van de actie, naar het Noord-Franse Metz en Stenay. "Daar ligt Dagobert begraven en staat ook het museum."

Het boek is een roman geworden, geen geschiedenisboek. "Het is een op historische feiten gebaseerd verhaal. Ik kwam er al snel achter dat de weinige bronnen elkaar tegenspreken over belangrijke gebeurtenissen. Het ene verhaal zegt dit, het andere dat. Dus heb ik de feiten genomen en de vele gaten ingevuld met mijn eigen verhaal."

En Van Dijk houdt van verhalen vertellen. Na 40 jaar voor de klas is dat voor hem tweede natuur. "Ik vertelde op school altijd verhalen en nu nog. In het Naarderheem, in de kerk, bij verenigingen. Ik heb ook heel veel geschreven, maar dit is de eerste keer dat een verhaal van mij is uitgegeven." Maar ook al is hij gefascineerd door de middeleeuwen, hij had zelf niet perse in de zevende eeuw willen leven. "Als edelman was het misschien best een avontuurlijke tijd, maar als gewone boer of burger was het een verschrikkelijk leven. Veel ontberingen, ziektes en keihard werken. Dan zijn we in de moderne Westerse wereld beter af."

Grote verkeerscontrole op parkeerplaats

De politie controleerde passerende auto's. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De politie heeft donderdag een grote verkeerscontrole gehouden op de parkeerplaats naast station Bussum-Zuid. Stuk voor stuk werden er auto's van de weg geplukt voor een controle.

Er werd gekeken naar de staat van de auto's. Daarom werden er meerdere oudere auto's naar de kant gehaald. Ook werd er gekeken of autobestuurders wel hun gordel omhadden en of er wel handsfree gebeld werd. De controlepost stond er vanaf 's ochtends en was vlak voor de lunch weer weg.

Bussum gaat goed om met lokaal monument

BUSSUM - Bussum gaat goed om met de monumenten van het dorp. Dat stelt de Grote Monumenten Gemeentetest van onderzoeksbureau Heemschut. De gemeente Bussum ontvangt twee sterren, omdat het op meer dan de helft van de punten goed scoort. Totaal kunnen er 3 sterren gescoord worden.

Bussum scoort onder andere goed omdat het een recente monumentennota heeft met regels over de monumenten en omdat de gemeente afspraken heeft gemaakt over hoe er met monumenten omgegaan wordt. Toch kan het volgens het onderzoek ook beter: zo kan Bussum volgens het onderzoeksbureau de regels nog beter doorgeven aan de beheerders van monumenten.

Monumenten
Bussum heeft ongeveer 40 monumenten. Per jaar wordt er zo'n 20.000 euro gereserveerd voor het onderhoud en het beheer.

Geen 'award' voor wethouder Boekhoff

BUSSUM - Wethouder Gerard Boekhoff heeft de jacht om de award 'Politicus van het jaar in de Gooi- & Vechtstreek' verloren van CDA'er Theo Reijn (Wijdemeren). De Bussumse wethouder werd derde en moest ook D66'er Wimar Jaeger (Muiden) voor laten gaan.

De twee medestrevers bleven de Bussumse wethouder steeds net voor, hoewel de marges krap bleven. Er werd in totaal 25860 keer gestemd.

Een jaar geleden werd Boekhoff nog tweede. Toen was ook dorpsgenoot Ronald Plasterk een van Boekhoffs concurrenten. Deze keer mocht er van elke gemeente slechts een deelnemer meedoen.

Web topvijf

1. Grote verkeerscontrole op parkeerplaats Bussum-Zuid
2. Vaker verkeerscontroles op Brinklaan
3. Oudejaarsavond en -nacht verlopen goed
4. De beste wensen van bekende Bussumers
5. Meerdere opstootjes rond horeca

Dit zijn dé BussumsNieuwskenners van het jaar

Foto: Bob Awick

Thijn van Duijn (recht) en moeder Linda zijn de winnaars van de BussumsNieuwsquiz 2013. Moeder en zoon hebben hiermee een waardebon van 100 euro gewonnen die ze kunnen besteden bij Iced Image.

Dat betekent dat ze een foto mogen laten bewerken met een dikke kristalheldere vloeibare glanslaag waardoor de foto een echt kunstwerk wordt. Vincent Weggeman van Iced Image heeft Linda en Thijn uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden.

Linda en haar zoon, bijna 13, lezen elke week deze krant. "Ik lees de verhalen en de advertenties. Als ik iets leuks zie laat ik het aan mijn man zien. Ik vind het gewoon leuk om te lezen wat er in de buurt leeft. Een deel van de vragen wist ik, de rest hebben we opgezocht op de website. Dat was leuk, want ik ben weer helemaal op de hoogte van wat er in Bussum speelt." Linda moet nog een foto uitzoeken voor de prijs, maar ze denkt aan een afbeelding van haar drie kinderen.

Schaatsbaan met feestje afgesloten

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met de laatste schaatsrondjes en een optreden van een orkest was het vandaag de laatste dag voor de schaatsbaan van Bussum op IJs. De baan werd vandaag na zes weken schaatspret met een slotfeest afgesloten.

De hele dag kon er nog geschaatst worden door bezoekers. Het laatste uur startte het slotfeest. Daar kwamen nog veel extra bezoekers op af. Vooral de vaste medewerkers van de schaatsbaan kwamen langs.

De schaatsbaan trok de afgelopen weken weer veel bezoekers. De baan wordt de komende dagen weggehaald.

Bussum behoort tot de kleintjes

BUSSUM - Bussum behoort tot de 5 kleinste gemeenten van het land. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

Bussum heeft een totale oppervlakte van net wat meer dan 8 km². Daarmee heeft Bussum iets meer oppervlakte dan Schoonhoven (ongeveer 7 km²). Naast Bussum en Schoonhoven worden er nog 4 andere gemeenten genoemd: Westervoort, Oegstgeest, Krimpen aan den IJssel en Heemstede. De rest van de Nederlandse gemeenten heeft meer dan 10 km² aan oppervlakte.

Het aantal kleine gemeenten neemt steeds verder af. Er bestaat ook een grote kans dat Bussum over twee jaar groter is: als alles goed gaat, fuseert Bussum dan met Naarden en Muiden.

'We moeten er samen de schouders onder zetten'

Bussumers toosten met burgemeester op goed jaar

De burgemeester heft het glas op een goed jaar. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussum staat een druk jaar te wachten. Een jaar vol met taken voor de gemeente, maar ook een jaar waarin er meer wordt verwacht van de burgers zelf. Dat was maandag de tendens van de toespraak van de burgemeester op de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

De burgemeester doelde erop dat komend jaar het samengaan met de buurtgemeenten meer vormgegeven wordt, maar ook dat Bussum bepaalde zaken anders moet aanpakken omdat het nou eenmaal minder geld te besteden heeft. "Om een voorbeeld te noemen: bij de bezuinigingen zal waarschijnlijk ook het openbaar groen niet ontzien kunnen worden. De kwaliteit ervan komt ter discussie te staan. Eenvoudig gezegd: hoe frequent gaan we nog schoffelen?", aldus de burgemeester. Burgemeester Heijman vroeg de inwoners van Bussum mede daarom het komende jaar zelf meer te doen. Onder andere om het openbaar groen op orde te houden, maar ook om elkaar te helpen en extra goed op te letten.

Na de toespraak van de burgemeester werd er vooral getoost op een goed jaar. Veel Bussumers kwamen langs om elkaar de handen te schudden, te kussen en de gelukwensen voor het komende jaar over te brengen.

De burgemeester maakt een praatje met veel Bussumers. Foto: Bob Awick
Gelukwensen van de wethouder voor de ontvanger van de Kleine Johannes. Foto: Bob Awick

Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente bracht dorpsdichter Gaston Bannier z'n nieuwjaarsgedicht.

Nieuwe rondes, nieuwe kansen

In deze gigantische poppenkast zonder gordijntjes,
in de volksmond het wereldlijk toneel genoemd,
staan we al eeuwen en eeuwen
met het glas geheven
vol goede voornemens
gevangen tussen oud en nieuw,
toen en straks, vroeger en later,
als schoolkinderen
die zijn overgegaan naar een volgende groep,
benieuwd naar wat het nieuwe jaar zal brengen
en of de meester wel bevalt.

Zo houden we de illusie levend
van onze hoop voor de wereld van morgen.
Maar gisteren
was het ook al niet vandaag
en het is nog maar de vraag
of onze wensen de deadline halen
van deze dag, dit uur, nu dus,
het moment van de waarheid.

Het is een statistisch gegeven:
de meeste mensen zitten niet op de juiste plek
of komen te laat op het verkeerde feest.
Met plannen genoeg, ideeën te over en
fantasieën in overvloed houden ze zich staande
in de polonaise van het leven,
om het ooit helemaal te gaan maken,
om eens alles te gaan geven.

Maar als onze dromen, binnen handbereik,
dicht onder de huid klaar liggen
om geboren te worden,
een eigen leven te gaan leiden,
waarom zijn we dan zo bang ze te verliezen?

Als tijd een verzinsel is van de mens,
is ruimte dat natuurlijk ook.
Overal waar je staat, ben je.
Overal waar je bent, hoor je.
Overal waar je hoort, leef je.
Overal waar je leeft, sterf je.
En niets is wat het lijkt,
er is geen winst, er is geen verlies.
Alleen de handeling van het moment telt,
niet wat je denkt, niet wat je vindt
maar wat je doet, dus kies, kies, kies
en heb lief.

HCAW werft nieuwe leden

'Hopen dat de liefde voor honkbal bij jonge kinderen wordt aangewakkerd'

Kinderen maken kennis met honkbal bij HCAW. Foto: Bob Awick

door Stephan Edgar

BUSSUM - "Houd je knuppel ver naar achteren en gebruik je pols om naar de bal toe te zwaaien, ja, zo doe je het goed." Een trainer geeft een achtjarig jongetje instructies; de ouders van het mogelijk nieuwe talentje kijken geamuseerd toe. Tientallen kinderen waren afgelopen zondag naar de Open Dag van HCAW gekomen.

Uitleg van de coach. Foto: Bob Awick

Ieder jaar organiseert de Bussumse honkbalclub dit evenement om jonge kinderen op een speelse manier in aanraking met honkbal te laten komen. "Dagen als deze leveren meestal een vol team op, dus zo tussen de tien en vijftien spelers ongeveer", vertelt hoofdtrainer Harold Lam. "En misschien zit er wel een toekomstige topspeler van de Major League in Amerika tussen, je weet het immers nooit", grapt hij. In 2011 pakte de Nederlandse ploeg de fenomenale wereldtitel. Ondanks dit grote succes is de sport (nog) niet populair bij de massa. Bij de nationale bond zijn 'slechts' 25.000 leden ingeschreven. En dat terwijl het volgens velen eigenlijk de mooiste sport van de wereld is. "Als je eenmaal verliefd op honkbal bent geworden, raak je die liefde nooit meer kwijt", aldus de gepassioneerde coach Harry van Rijn. "Het is de perfecte afspiegeling van het echte leven, want je bent zowel individueel als in teamverband bezig. Bovendien kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Zelf zat ik al ruim voor ik kon lopen met een handschoen en een balletje te spelen. En nu, veertig jaar later, vind ik honkbal nog even fantastisch als toen ik er als baby in de box mee begon." Hij hoopt dat die liefde vandaag weer bij nieuwe kinderen wordt aangewakkerd.
De kleine koters lachen allemaal en zijn fanatiek aan het slaan en werpen. Er worden korte gooi- en vangspelletjes gespeeld en later ook nog wedstrijdjes. Sommigen zijn nog zo jong en klein dat ze moeite hebben de knuppel stevig vast te houden, maar de fascinatie voor honkbal lijkt ook bij hen al aanwezig te zijn. "Dat ze nu plezier hebben is het allerbelangrijkste", benadrukt Harold terwijl hij ondertussen een zwabberende bal opvangt. "Want als je iets niet leuk vindt, kan je er onmogelijk ooit goed in worden." Wanneer de kinderen na deze dag besluiten lid te worden, komen ze terecht in teams met typisch Amerikaanse namen. Zoals the Yankees of the Red Sox. Zodat ze echt het gevoel hebben dat ze in een bijzondere omgeving verkeren. Dat ze kunnen dromen van een toekomst als speler uitkomend in de hoogst haalbare competitie in Amerika. Of gewoon omdat ze inderdaad, net als Harry en al die anderen, verliefd op honkbal zijn en niet meer zonder kunnen.

Nieuw jasje en nieuwe naam voor Bussumse atletiekvereniging

De nieuwe clubkleding in een opvallende rode kleur. Foto: Bob Awick

BUSSUM - AV Tempo heeft haar naam veranderd in Tempo AtletiekVereniging. Dat bleek afgelopen weekend tijdens de nieuwjaarsreceptie waarop de nieuwe uitstraling van de club werd gepresenteerd.

Reclamebureau Holland uit Bussum was door de atletiekclub in de arm genomen om mee te denken over de nieuwe uitstraling. Door de naam aan te passen hoopt men nog meer de nadruk te leggen op waar de vereniging voor staat: beweging, prestatie, plezier, kracht en spanning. Ook het logo is vernieuwd en heeft nu onder andere een afbeelding van een fakkeldrager om de olympische gedachten te symboliseren.

Sinds 2012 trainen de leden op de nieuwe atletiekbaan en vorig jaar sloten ze een nieuw sponsorcontract met RunnersWorld. Ook werd een nieuwe site gelanceerd en zagen ze het ledenaantal stijgen.

BHC/SDS'99 komt tekort tegen jonge ploeg

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een valse start van het jaar voor de handballers van BHC/SDS'99. De Bussumse hoofdklasser verloor met een grote marge van het sterkere VLC: 34-21.

Waar BHC/SDS'99 vooraf verwachtte wel kans te maken tegen het net zo goed presterende VLC, kreeg het al snel het deksel op de neus. De jonge talentvolle tegenstander was de Bussumers steeds een stapje voor. Met een reeks snelle aanvallen zorgde VLC al vroeg in de wedstrijd voor gevaar; BHC/SDS'99 had daar maar mondjesmaat antwoord op en stond al snel op achterstand.

Ook na rust bleef de achterstand van de Bussumers staan. Door de nederlaag zakt BHC/SDS'99 een paar plaatsen: de ploeg staat nu zevende. Komend weekend treft het team concurrent VZV dat net een plaatsje lager staat.

Voetballers starten jaar met derby's

BUSSUM - Het was dan wel voor de lol, maar er werd afgelopen weekend volop gestreden op de Bussumse voetbalvelden. De voetbalclubs startten het jaar met een reeks derby's tussen de voetballers van nu en de oude vedetten.

Op het sportpark van SDO trokken oud-spelers van het eerste elftal nog een keer de voetbalschoenen aan. Langs de kant stonden veel toeschouwers om de helden van weleer te bewonderen.

Ook rond de velden van BFC was het druk. Daar stonden zelfs twee duels gepland tussen oud-spelers. Zo speelden er oud-spelers van het eerste elftal tegen het het afgelopen jaar gepromoveerde eerste elftal van BFC. Ook speelde er een ander team van oud-spelers tegen een team van oud-spelers van streekgenoot SV Olympia '25. De voetballers genoten erg van de dag. "Het was erg leuk. Ze straalden helemaal", zegt BFC-coach Ferry Hendrikse. "Het was toch een beetje hun dag vandaag. Ook de toeschouwers langs de kant reageerden erg leuk."

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloop spreekuur van 10 -12 uur in Uit Wijk, Dr.Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren; inschrijven en reageren op woningen bij Woningnet; digitaal opvragen van bankafschriften etc. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd. De hulp is gratis. Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post, 035-6911251

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

GOEDE VOORNEMENS
VOOR 2014?
Meer bewegen!
Maak kennis met
SLENDER YOU
Ook voor mensen met
medische klachten.
Maak nu een afspraak
voor een proefsessie!
Slender You Studio
Kortenhoef

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE
FISH SPA

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 10 jaar ervaring en met goede ref. in Naarden-Bussum. Mevr. Kim, 9 euro p/u. Tel.: 06-11412386

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

GEZOND BEWEGEN in 2014! De Oefentherapeuten van de Koopweg organiseren doorlopend groepslessen: Bewust Bewegen dinsdag 10.00 u. Bewust Wandelen op de hei maandag 10.00 u. Hydrotherapie donderdag 20.00 u. Info: 035-6914883

Slecht weer? Slecht ter been? Geen tijd? Drogisterij De Wijze Wolk: Altijd gratis bezorging aan huis. Bel: 035-5446220 of kijk op www.dewijzewolk.nl

Gezocht voor dinsdag- en vrijdagmorgen: lieve oppas en nette werkster die 2 kinderen (4 jaar en 6 maanden) naar school/kdv brengt en huishoudelijk werk kan verrichten. Mogelijk ook extra oppasmomenten nodig. Bel voor kennismaking: 06-24090587.

Ban wiangtjan voor traditionele Thaise massage. Open van maandag t/m zaterdag van 11.00 uur t/m 22.00 uur. Voor afspraak 06-46890213 of 035-7851359 Laarderweg 22 1402 te Bussum banwiangtjan.nl

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

PEDICURE LIA OOK BIJ U THUIS!!! VOOR EEN AFSPRAAK KUNT U BELLEN 06-12302177.

SCOUTING ARROWE zat. 11 jan. 10.30 uur Bevers 5 jaar, 12.30 uur Welpen 8 jaar. Meerweg (naast BFC) www.arrowe.nl info.bevers@arrowe.nl info.welpen@arrowe.nl

Blijf je in 2014 een lezer, of word je een schrijver? Doe op 22 maart, 26 april en 24 mei a.s. mee aan de basiscursus 'Schrijven is Leuker'. Mail of bel voor meer informatie naar info@lettersopeenrij.nl of 06 - 121 99 757.

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Kom ons assortiment slowjuicers bekijken op onze 'demonstratieochtend' op zaterdag 11 januari a.s. op de Kobaltstraat 2a te Naarden van 11:00-12.30 uur. Voor meer info:
www.slowjuice.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

T.h.a. mooie opslag/bedr. ruimte (195 m2 voor € 695 p/m) in Nederhorst den Berg. De ruimte heeft een grote overheaddeur en een loopdeur. Tel.: 06-54271409

Kleinschalige/flexibele opvang in Naarden voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar. "PEUTEROPVANGDELAMMETJES@HOTMAIL.COM" Bianca Groot 06-22642730. Er zijn nog plekjes beschikbaar.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv ketel gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Vanaf 10 januari a.s gaat de ZUMBA weer van start! Dinsdagavond 20.15 tot 21.15 uur vrijdagochtend 10.00 tot 11.00 uur. Kom voor een GRATIS proefles! Locatie: De Schakel - informatie: 06-28083315 Linda

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Te huur aangeb. in Bussum voor werk. vrouw: vrijst. huisje met buitenplaats, gr. badkamer, bovenverd., ruime woonk. en keuken, cv. verw. Goed onderhoud, veel privacy. Dicht bij centrum. Huurprijs € 850,- p.m. all-in. Tel.: 06-51470387

Garage gezocht in directe omgeving Pr. Fred. Hendriklaan Naarden Tel: 035-6949035 of 06-48403924

INTENSITY TRAINING op maandagavond in Naarden o.l.v. Willy Tiepel. Schrijf je nu in voor een GRATIS PROEFLES! Mail naar info@jellyjamdance.nl of bel naar tel.: 06-41470469 voor meer info. kijk ook op www.jellyjamdance.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd vrijblijvende offerte voor klein of groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. 035-6938689

Gevraagd: RVS roeibootje in goede staat. Telefoon 035-6945836

Filmhuis Bussum

Inside Llewyn Davis. Foto: Filmhuis Bussum

Muziekdocumentaire TWENTY FEET FROM STARDOM toont het zangtalent (!) van achtergrondzangeressen.

In CHILD'S POSE winnen een zelfzuchtige moeder en zoon de sympathie van de kijker.

In INSIDE LLEWYN DAVIS van de Coen brothers hoopt een muzikant op zijn doorbraak. Schitterende folkmuziek en absurde dialogen.

THE LUNCHBOX is een ode aan de vriendelijke zelfspot van een Indiase man die per abuis een overheerlijke maaltijd ontvangt.

In LA TENDRESSE ondernemen gescheiden ouders samen de lange reis naar hun gewonde zoon.

DIANA verbeeldt the Britse People's Princess in de laatste twee jaar van haar leven.

In HET DINER maken ouders met tenenkrommende onverschilligheid een rommeltje van hun gezinsleven. Naar Herman Kochs roman.

In DE NIEUWE WILDERNIS ongelofelijke beelden uit de Oostvaardersplassen.

Verwarrende gevoelens in GRAND CENTRAL: man die in een kerncentrale werkt ontving te veel straling, maar kan zichzelf niet weghouden van de verloofde van een collega.

ONLY LOVERS LEFT ALIVE is een onconventioneel liefdesverhaal over twee intelligente, bloeddorstige bohemiens.

Twee JEUGDFILMS: PLANES over een sproeivliegtuigje met hoogtevrees. En FINN, een ontroerende familiefilm.

Alle films op www.filmhuisbussum.nl.

BUSSUM - Het zit erop. De zevende editie van Bussum op IJs was een succesvolle en is zondag 5 januari onder veel belangstelling feestelijk afgesloten. Dankzij de gemeente Bussum, alle sponsors, suppliers en vrijwilligers kon iedereen weer genieten van ruim vier weken ijspret in Bussum.

Dat Bussum op IJs in een behoefte voorziet om te komen schaatsen, ontmoeten en genieten in de decembermaand, is duidelijk. Ruim 20.000 bezoekers vonden dit jaar hun weg naar de ijsbaan. Deze succesvolle editie dankt Bussum op IJs aan alle steun van de gemeente Bussum, sponsors, suppliers en vele vrijwilligers. En natuurlijk het enthousiasme van de bezoekers en het veelal mooie schaatsweer.

Het Raadhuisplein is inmiddels weer een parkeerplaats. Stichting en projectteam Bussum op IJs zijn iedereen zeer dankbaar en maken zich op voor de achtste editie: Bussum op IJs 2014/2015.

Versa vrijwillgerscentrale

Vamana Naarden: bedenker en organisator van sponsoracties (8 uur per maand).

De Palmpit Bussum: PR-medewerker die de door De Palmpit georganiseerde evenementen en activiteiten aankondigt middels diverse media (4 uur per week).

GGz Centraal Bussum: vrijwilliger voor het winkeltje in 2e hands kleding, de Mouwritshof, die sturing geeft. (3-9 uur per week; de winkel is 3x3 uur per week geopend).

Amaris, Woonzorgcentrum De Veste Naarden: ondersteuner bij verschillende activiteiten voor de locatie de Beer (2 uur per week).

maandag 13 januari

Computercursus

Bellefleur houdt een cursus over besturingssysteem Windows 8. De cursus is bedoeld voor bestaande windowsgebruikers, die willen overstappen op of zijn overgestapt op een nieuwe computer/laptop met een muis. Er worden 3 lessen gegeven. Aanvang 15.00 uur, kosten € 35,-. Aanmelden op 035-6953117.

Beeldhouwen

Er start een cursus beeldhouwen met speksteen. De cursus bestaat uit 5 tot 10 lessen voor volwassenen op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. Opgeven kan op 035-6937310 of www.atelier-inevenwicht.nl.

Open tafel

Buurtcentrum De Heul aan de Koekoeklaan opent elke week op maandag de deuren voor de open tafel. Bezoekers kunnen lekker mee komen eten. Er wordt van alles geserveerd. De open tafel start elke maandagavond om 17.30 uur. Opgeven kan tot vrijdag twaalf uur op 035-6938786.

zaterdag 18 januari

Kunstcursus

Bellefleur houdt een cursus over de kunstgeschiedenis van de middeleeuwen. Er wordt in zes lessen gesproken over welke rol de kunst toen had en hoe bepaalde kunst ontstond. Deelnemen aan de cursus kost € 87,50. Opgeven kan op 035-8884795.

Cursus

Er start een cursus 'Stembevrijding'. Deelnemers vinden in deze cursus de verbinding met hun stem. De cursus duurt zeven zaterdagochtenden, om de 3 weken, tussen 10.00 en 12.30 uur in de NPB-kerk. Opgeven kan op 06-24584836.

woensdag 8 januari

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

Wandeltocht

Bellefleur houdt weer een wandeltocht. De wandelgroep vertrekt om 13.00 uur vanaf Bellefleur. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur.

donderdag 9 januari

Nieuwjaarsreceptie

Bellefleur houdt weer de jaarlijkse gezellige nieuwjaarsreceptie. Vanaf 15.00 uur kunt u terecht voor een hapje en een drankje.

Hardlopen

Een groep Naarder vrouwen gaat hardlopen. Er is nog plek. Er wordt donderdag gestart vanaf de fysiotherapiepraktijk aan de Evert de Bruijnstraat. De cursus duurt 3 maanden, de eerste maand is gratis. Aanvang elke donderdag om 10.30 uur, aanmelden op 06-12639665.

vrijdag 10 januari

Spelletjes

De Palmpit houdt een spelletjesmiddag. Bezoekers kunnen vanaf 14.00 uur langskomen om een spelletje te spelen. Ook op de computer.

Mahjong

De Palmpit houdt een Mahjong-cursus. De cursus bestaat uit 8 lessen. Meedoen kost € 10,-. Aanmelden op 035-6982392.

zondag 12 januari

Lezing

Olga Dol geeft in De Palmpit een lezing over Venetiaanse Maskers in wijkontmoetingscentrum De Palmpit. De lezing gaat uitgebreid in op het ontstaan van de maskers, de link met de Commedia dell'Arte, de huidige maskers en het maken van een mal en een masker van papier mâché. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

dinsdag 14 januari

Lezing

Marc Verstraeten houdt in de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen een lezing over zijn reis naar Antartica. Verstraeten vertelt van alles over het natuurlandschap van het werelddeel. Aanvang 14.00 uur, entree € 5,-. Kaarten reserveren op www.bibliotheeknaardenbussum.nl.

donderdag 16 januari

Concert

Een trio van specialisten in de barokmuziek treedt op in de NPB-kerk aan de Iepenlaan. Op het programma staan werken van Sammartini, Vivaldi, Bach & Naumann. Aanvang 20.30 uur, entree € 20,-. Kaarten te koop op musicaAantiqua@me.com.

vrijdag 17 januari

Schakel-diner

De Schakel houdt weer een diner. Het diner start om 18.00 uur, na afloop wordt nog een kopje koffie of thee geschonken. Het diner bestaat uit verse erwtensoep. Mee-eten kost € 6,-. Opgeven kan op 035-6944742.

zondag 19 januari

Soosmiddag

De Palmpit houdt een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is met elkaar er een gezellige middag van maken. Deze middag is er o.a. een optreden van de spelersgroep van de Christengemeenschap Bussum samen met het driekoningenspel. Aanvang 14.30 uur.

woensdag 22 januari

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

zaterdag 25 januari

Lunch en muzikale middag

De Schakel serveert een lunch en een muzikale middag met Arno Kolenbrander. De lunch wordt geserveerd vanaf 11.30 uur. Om 14.00 uur komt Kolenbrander optreden. De kosten bedragen € 12,- per persoon. Opgeven kan tot 20 januari op 035-6949312.

zondag 26 januari

Bingo

De Palmpit houdt een bingo. Ook deze keer zijn er weer leuke prijzen te winnen. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

dinsdag 28 januari

Cursus aquarelleren

Jacqueline Comello houdt een cursus basistechnieken aquarelleren. De cursus bestaat uit twaalf lessen, de meest uiteenlopende technieken komen aan de orde. De cursus start op 28 januari, tussen 14.00 en 16.00 uur. Kosten € 120,-, opgeven op 06-17704781.

zondag 2 februari

Muzikale middag

Het combo 'Opmaat' treedt op in De Palmpit. Het gezelschap bestaat uit altsax, piano, gitaar, contrabas en vibrafoon. Ze spelen evergreens, mainstream en achtergrondmuziek. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

woensdag 5 februari

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

En verder...

Comenius Museum

In het Comenius Museum is dit najaar de tentoonstelling Labyrint te zien, waarin kunstenaars reageren op het boek 'Het Labyrint der wereld en het Paradijs des harten', dat Jan Amos Comenius schreef in 1626. Comenius geeft een kritische schets van de wereld, door hem voorgesteld en getekend als fictieve stad. De tentoonstelling is te zien tijdens openingstijden.

Lees ook