BussumsNieuws

7 mei 2014

BussumsNieuws 7 mei 2014


Coalitie in twee smaken

Informateur Wallenburg ziet twee mogelijkheden voor nieuwe gemeentebestuur

BUSSUM - Informateur René Wallenburg is na dagen van gesprekken en tabellen maken tot de conclusie gekomen dat er twee mogelijkheden zijn voor een succesvolle coalitie in Bussum. Volgens hem zijn dat een combinatie van Hart voor Bussum, PvdA, CDA en GOP of een coalitie van VVD, D66, PvdA, CDA en GroenLinks.

Om de stukgelopen coalitieonderhandelingen weer vlot te trekken, inventariseerde Wallenburg afgelopen weken bij de partijen wat hun 'speerpunten, breekpunten en voorkeurspartners voor de coalitie' zijn. Gisteravond, nadat deze krant naar de drukker ging, presenteerde hij zijn bevindingen aan de gemeenteraad. Wallenburg is oud-raadslid voor de Bussumse ChristenUnie.

Een van de belangrijkste conclusies van Wallenburg is dat de verstandhouding tussen raadsleden en partijen 'nog niet optimaal' is. "Het is gewenst om goede afspraken te maken over het samenspel en de sfeer in de verhoudingen en wat dat voor een ieder betekent aan het begin van de nieuwe bestuursperiode. Alle partijen hebben aangegeven dat er behoefte is aan een stabiel gemeentebestuur, op basis van minimaal een meerderheidscollege."

Inmiddels heben alle partijen uitgesproken met wie ze wel of niet het gemeentebestuur willen vormen. Dat maakt het werk van de informateur er niet gemakkelijker op. VVD, D66 en GroenLinks willen absoluut niet in een college zitten met Hart voor Bussum. Daarentegen wil de GOP niet in een college zitten zónder Hart voor Bussum. Kleinere partijen zoals het CDA kunnen aan beide varianten meedoen. Wallenburg wil nog geen eindconclusie trekken. In de raadsvergadering van dinsdagavond moet duidelijk zijn geworden hoe de politieke partijen verder willen gaan. De onderhandelingen lopen sinds de verkiezingen op 19 maart.

Man in kapsalon zet Kapelstraat op stelten

De beheerder van de kapsalon werd meegenomen voor verhoor. Foto: Sjoerd Stoop

Diverse agenten kwamen vrijdag naar Kapsalon Yes aan de Kapelstraat vanwege een man die een vuurwapen zou hebben. Al snel bleek dat de man helemaal geen vuurwapen had en dat het om een ruzie ging tussen een man en een vrouw. De politie laat weten dat het verhaal vooral een eigen leven is gaan leiden en dat het om een storm in een glas water gaat. De kapsalon bleef daarom ook gewoon open omdat er eigenlijk niets aan de hand was. De zaak zorgde wel voor veel rumoer op straat waar buurtbewoners en andere ondernemers bij elkaar kwamen om te kijken wat er aan de hand was.

Bouwplan apparte-menten jongeren af

BUSSUM - De gemeente Bussum presenteert vanavond de bouwplannen om van het oude woonzorgcentrum Patria aan de Ceintuurbaan jongerenappartementen te maken.

De kamers van het oude woonzorgcentrum moeten straks worden verbouwd tot 72 jongerenappartementen. De appartementen, van zo'n 60 m2 groot, worden straks bewoond door mensen met lagere kansen op de woonmarkt. Het complex wordt helemaal opgeknapt.

De gemeenteavond start vanavond om 20.00 uur. Na de avond kunnen bewoners en andere betrokkenen hun zegje over het bouwplan doen. Daarna wordt het hele plan doorgestuurd naar de gemeenteraad. Dat gebeurt volgende maand.

320

kilometer glasvezelkabel heeft de aannemer al aangelegd in Bussum

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 10/05 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor A. Koot
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki; vr.09/05 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. D. v.d. Streek; 17.00 u. ds. K. van Meijeren
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. ds. A. Groeneveld
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A.; 19.00 u. Stg. Open Doors
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. mw. ds. H. Honderd

Dagboek van een Naarder 1940-1945

Het stadsarchief in Naarden gaf in 1995 dit boekje uit. Het dagboek begin op 10 mei 1940 en eindigt 16 januari 1946. Vanaf eind mei 1945 zijn het nog maar korte aantekeningen. De schrijver is niet bekend, maar Mies Langeraar van het Stadsarchief komt in het voorwoord tot de conclusie dat het Jan Hulscher (1877-1950) geweest moet zijn. Hij was sinds 1921 conciërge van het Burgerweeshuis en werkzaam voor een begrafenisvereniging. Lange tijd stond het dagboek bekend als dagboek van Van Altveer. Het zijn vijf schoolschriften. Namen van NSB-ers en collaborateurs zijn alleen in het geval van personen met openbare ambten volledig weergegeven. De bezorger heeft ook een aantal passende afbeeldingen bij de teksten gezocht en voetnoten vermeld als naar een kantenartikel verwezen wordt.

Een paar citaten. Vrijdag 10 mei 1940: Er zijn 22 NSB-ers gevangen genomen en naar Amsterdam vervoerd. Zaterdag 8 November 1941: Hedenavond om 9 uur zijn er bommen geworpen bij het Blindeninstituut. Zaterdag 14 Maart 1942: Heden is de pastoor van Naarden gevangen gezet. Donderdag 22 April 1943: Heden moesten de Joden uit Naarden vertrekken naar Vught. Maandag 12 juni 1944: Een aantal burgers moest vandaag weder kuilen graven. Vrijdag 4 Mei 1945: Vanavond om 9 uur hoorden wij dat de vrede gesloten was.

Achterin staat een Naamindex. Het gekopieerde boekje in een ringband telt 110 bladzijden.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 8 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 10/05 17.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor A. Koot
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki; vr.09/05 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. D. v.d. Streek; 17.00 u. ds. K. van Meijeren
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. ds. A. Groeneveld
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A.; 19.00 u. Stg. Open Doors
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. mw. ds. H. Honderd

Escargots à la ecobrug

Foto: jessica de jong

Laat u zich niet misleiden! Het klinkt als een culinaire aanprijzing, maar dat is het helemaal niet. Het is slechts een zeldzaam natuurverschijnsel vlak naast de deur.

Als we boven op de ecobrug tussen Bussum en Hilversum en richting de oude watertoren kijken, zien we op zekere plek het talud steil naar beneden lopen. Het is er weelderig begroeid. Bij regenachtig weer zijn daar heel bijzondere diertjes waar te nemen. Het zijn niets anders dan de echte wijngaardslakken, die we allen wel kennen van de betere Frans georiënteerde bistro's. Ook wel 'escargots de vigne' genoemd... wijngaardslakken. Bij de ecobrug is er sprake van een heuse kolonie. Hoe komen ze daar? Welnu, voor de oorlog werd er achter de watertoren afgewerkt carbid (voor lasgas en auto- en fietsverlichting gebruikt) gestort. Daar zat heel veel kalk in. En juist dat kalk hebben de wijngaardslakken nodig voor de bouw van hun tamelijk grote huisje. Hoe de eerste slakken er kwamen is onbekend. Bij de herinrichting van het natuurgebied langs de betonweg naar Hilversum werd het kalkveldje achter de watertoren deels afgegraven en verspreid in het nieuwe terrein. Zodoende werd ook het areaal van de wijngaardslakken sterk vergroot en kunnen we ze nu bij nat weer massaal zien rondkruipen. Maar afblijven, ze zijn absoluut beschermd! En, eerlijk gezegd, zijn ze veel leuker in het veld dan op een bordje.

Weerbericht

Wisselvallig en vrij koel, soms veel wind
Na een paar zachtere dagen wordt het wederom koeler deze week en ditmaal ook natter. Er komt namelijk een strakke westelijke luchtstroming op gang. Met deze westcirculatie trekt een trits aan regengebieden mee, afgewisseld door tijdelijk drogere perioden met wat zonneschijn. Dit wisselvallige scenario gaat gepaard met een vaak stevige zuidwestenwind.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag en vrijdag wordt overwegend veel bewolking verwacht met periodiek enige tijd regen, afgewisseld door enkele droge perioden met wat zonneschijn. Er waait daarbij in het algemeen een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind (windkracht 4-5). De maximumtemperatuur komt uit op circa 15 graden. De nachtelijke minima schommelen rond 10 graden.

Het weekeinde
Ook tijdens en na het weekeinde blijft het aanhoudend onbestendig. De nadruk ligt vaak op de bewolking. Daarbij komen er enkele buien tot ontwikkeling. Toch kan het van tijd tot tijd ook opklaren. De zuidwesten- tot westenwind wakkert soms aan tot krachtig. Het is vrij koel voor begin/half mei met een maximumtemperatuur van 14 à 15 graden. In de nacht rond 9 graden.

Weetje
De periode van 11 t/m 14 mei staat in de volksweerkunde bekend als de 'IJsheiligen'. Dit wordt vaak gezien als de laatste periode in het jaar waarin nachtvorst op kan treden. Hiermee wordt vorst aan de grond bedoeld, op 10 cm hoogte. Soms komt echter in juni nog wel eens nachtvorst voor. Dit jaar geen nachtvorst met 'IJsheiligen', wel koel en onbestendig weer.

Autorally voor het goede doel

BUSSUM - Iedereen die in bezit is van een oude auto kan meedoen met de Rotary Classic Car Rally. Deze puzzeltocht voor volwassenen wordt voor de elfde keer gehouden. Dit jaar is 31 mei als datum gekozen.

De auto's die meedoen zijn 25 jaar of ouder. De opbrengst van de rally wordt geschonken aan een goed doel. Dit jaar is gekozen voor de erfelijke spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA). Het geld wordt gebruikt voor onderzoek naar nieuwe toepassingen van een bestaand medicijn voor een groep zeer ernstig zieke kinderen. Vorig jaar werd met de rally 20.000 euro opgehaald; dat bedrag werd verdubbeld door een stichting.

De route heeft dit jaar als thema water. De start is aan de rivier de Vecht en voert via de 'Zuiderzee' naar de Noordzeekust. De route gaat door Noord-Holland en duurt ongeveer 6 uur. Onderweg moeten kaartleessystemen worden toegepast zoals bolpijl, kaartfragementen en fotoherkenning. Het is geen snelheidsrit.

Meedoen
Aan de rally kunnen 150 wagens meedoen. Het inschrijfgeld is 250 euro per equipe, inlusief drankjes, lunch, borrel en dinerbuffet. Er worden deelnemers uit het hele land verwacht. Aanmelden via de website www.rccr.nl.

Komend weekend Bussum Bridgehead

Ook Duitse soldaten komen naar Bussum

Veel 'historische' soldaten komen weer naar Bussum. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Vanaf donderdag verandert een deel van het dorp weer in 'Camp Bridgehead'. Zaterdag is de grote optocht met militaire voertuigen en zondag is Camp Bridgehead geopend. Het oefenterrein aan de Amersfoortsestraatweg wordt deels omgetoverd tot een geallieerd doorgangskamp zoals dat in 1945 overal in bevrijd gebied kon worden gevonden. Om een goed beeld te geven van die tijd zijn Canadese, Britse, Amerikaanse en Nederlandse bevrijders vertegenwoordigd. Net als vorig jaar zijn er ook Duitse soldaten, maar dat blijkt niet bij iedereen goed te vallen.

'Pas op, er komen nepnazi's naar Bussum', waarschuwt de Bussumse Arthur Graaff in een persbericht. Hij is hoofdredacteur van een oorlogssite en actief in de Bond van Antifascisten. 'Bridgehead weigert het optreden te schrappen van twaalf man die zich verkleden als Wehrmachtsoldaten. Ik vind hun optreden volkomen onacceptabel, onnodig, ongewenst en zelfs pijnlijk.'

Volgens organisator Piet Vermeulen gaat het om een kleine groep Duitse soldaten die een tent hebben op kamp Crailo. "Er komt een bord bij te staan, zodat mensen weten wat ze zullen zien. We gaan er heel zorgvuldig mee om en er zijn absoluut geen nazi-tekens te zien. De ophef vinden we echt overtrokken."

De deelnemers nemen een breed scala aan originele legervoertuigen mee

Omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak, wordt extra aandacht gegeven aan Britse en Duitse re-enacters die uniformen en uitrusting uit die tijd laten zien. Ook de naoorlogse periode tot 1985 wordt getoond. Verder komen alle facetten van de Nederlandse krijgsmacht aan bod. Het materiaal is ook te zien. Verder is er een soort Check Point Charlie, een doorlaatpost uit de Koude Oorlog met aan de ene kant Britse en aan de andere kant DDR-soldaten. De deelnemers nemen een breed scala aan originele legervoertuigen mee en richten het kamp zo volledig mogelijk met originele zaken in. Ze verblijven in tenten en in de ruïnes die op het terrein staan. Er worden veldkeukens ingericht, een hoofdkwartier, verbindingscentra, een wapenkamer en natuurlijk de 'Trafalgar Club' en een NAAFI-kantinewagen. Alle deelnemers geven graag uitleg aan het publiek over het leven van de militair tijdens de oorlogsjaren en daarna, en leggen uit waar hun uitrusting precies voor diende. Voor de kinderen is er de mogelijkheid de hele uitrusting van een soldaat 'om te hangen'. Ook kunnen ze klimmen onder begeleiding van de marine en de brugsimulator uitproberen.
De voertuigen en motoren worden geregeld gestart voor een ritje. Ook het rupsvoertuig van het Korps Mariniers, de BV 206, zal daarvoor worden ingezet. De infanterie heeft zich genesteld in de ruïnes en het bos en graaft zich in. De militairen van 1944-1945 moesten het vaak doen met minimaal comfort en leden grote ontberingen, wat op deze manier zichtbaar wordt gemaakt. Vaak moest tijdens frontacties in de schuttersputjes worden gegeten, toilet gemaakt en zelfs geslapen.

Vrijheidstocht
De historische vrijheidstocht door het Gooi met alle militairen en hun voertuigen wordt op zaterdag 10 mei gehouden. De tocht is enigszins te vergelijken met een militaire parade. Het gaat om militaire voertuigen die dienst deden tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Indië en die werden ingezet tijdens vele vredesmissies. De start is om 9.00 uur vanaf de Crailoseweg. De stoet is om 15.30 uur in Bussum van dichtbij te bewonderen omdat er even stil wordt gestaan bij het gemeentehuis.

Camp Bridgehead is geopend voor het publiek op zondag 11 mei van 10.00 tot 17.00 uur. Behalve alle militairen zijn er ook muzikanten aanwezig. Zo treedt een pipeband op, genaamd The Seaforth Highlanders of Holland. In de Trafalgar Club laat entertainer Paul Harper muziek uit de jaren 40 horen. Tevens is dan de openlucht militariaruilbeurs aan de rand van het kamp. Het kamp is gevestigd op het brandweeroefenterrein Crailo van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek aan de Amersfoortsestraatweg 109c in Bussum. De entree is 3 euro.

Weer Bussumse bpv van start

BUSSUM - Buurtbewoners van de Voormeulenweg en de St. Janslaan gaan samen aan de slag om overlast tegen te gaan: ze starten een buurtpreventievereniging (bpv). Volgende maand staat een avond gepland om de plannen verder vorm gegeven.

De plannen komen van 4 bewoners van de buurt. Ze hebben de laatste weken meerdere van hun buurtgenoten aangesproken om ook mee te helpen; meer dan 30 buren gaan dat doen.

Meehelpen
De rest van de buurtbewoners wordt nu nogmaals opgeroepen om ook mee te helpen met de bpv. Op het gemeentehuis wordt volgende maand, 3 juni, een avond gehouden voor alle bewoners van de buurt om verder te werken. De avond start om half acht.

Bussum herdenkt oorlogslachtoffers

Foto: Bob Awick

Zondag zijn de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen daarna herdacht. Veel mensen kwam naar het monument aan de Van Eedenweg om te herdenken. Na een tocht vanaf de kerk, waar enkele toespraken werden gehouden, klonk bij het monument, even voor acht uur de taptoe, waarna er om acht uur twee minuten stilte waren. Daarna werden er meerdere kransen gelegd en konden de bezoekers bloemen neerleggen voor het monument. Ook op de Bussumerheide werden de oorlogsslachtoffers herdacht.

Lukas Kotkamp

Vwo-leerling op het Willem de
Zwijger College
Bussummer sinds zijn geboorte,
1997

Wat zou je veranderen in de gemeente Bussum?
"Ik zou het gemeentehuis mooier maken."

Welk lokaal nieuws volg je?
"Eerlijk gezegd weet ik niet goed wat er zich in de gemeente afspeelt, want ik volg het nieuws in Bussum niet heel erg."

In welke stad zou je graag willen wonen?
"Als het zou kunnen zou ik graag in Rome willen wonen. Ik houd erg van geschiedenis en die is in Rome erg goed terug te zien."

Naar welke muziek luister je zelf het liefst?
"Ik ben fan van funkmuziek, maar ik houd ook erg van soul."

Wie vind jij de beste dj van de wereld?
"Ik luister graag naar muziek van Deadmau5. Ik vind zijn muziek heel melodieus, in tegenstelling tot veel andere dj's. Ik ben op dit moment ook zelf bezig met het onder de knie krijgen van een programma waarmee ik muziek kan maken."

Groot feest of het café?"
"Een groot feest."

Wat doe je meestal in het weekend?
"Ik geef op zaterdag altijd training in atletiek en ik kijk veel films. Ik doe meestal ook iets met vrienden. Op zondag doe ik niet heel veel."

Wat ga je doen na het behalen van je diploma?
"Als ik mijn diploma haal wil ik eerst een tussenjaar nemen. Daarna wil ik filosofie of rechten studeren aan de universiteit."

Wat zijn je plannen voor de aankomende zomer?
"Ik heb nog niet veel plannen. Ik weet wel dat ik niet op vakantie ga."

Bewoners praten mee over gemeente

BUSSUM - Bussumers en de bewoners van Naarden en Muiden mogen meedenken over welke koers er gevaren wordt als de gemeenten straks fuseren. Afgelopen week startte een enquête waaraan bewoners mee kunnen doen

Volgens de gemeenten vormt het bepalen van de koers van de gemeente een van de eerste stappen om straks samen te gaan en één gemeente te vormen. Voordat de gemeenten straks fuseren moeten er nog veel stappen volgen. Al met al bestaat nog steeds het streven om over anderhalf jaar alles afgerond te hebben.

Bewonersavond
Naast de bewoners mogen ook raadsleden, gemeenteambtenaren, ondernemers en andere betrokkenen meepraten. De 'meedenkavond' staat gepland voor volgende week woensdag, vanaf acht uur in het Willem de Zwijger College. De gemeenteraden gaan na de avond aan de slag met de resultaten; de koers moet over twee maanden vastgesteld worden.

Gemeente op vingers getikt door Raad van State

Snel beslissen over Scapino / Nieuwe Brink

BUSSUM – De Raad van State heeft besloten dat de gemeenteraad alsnog uiterlijk 19 juni een besluit moet nemen over het vaststellen van het bestemmingsplan Scapino/Nieuwe Brink.

De uitspraak van de Raad van State komt nadat een bewoner van de Kerkstraat, Thijs Hendriks, een zaak aanspande omdat het proces niet goed was verlopen. Hij is in het gelijk gesteld.

Interessant
Hendriks noemt de ontwikkelingen 'interessant'. "De gemeente heeft verzuimd een besluit te nemen. Het bestemmingsplan is op verzoek van centrumprojecten door de gemeente in procedure gebracht. Momenteel is er geen overeenkomst met deze ontwikkelaar, dus de oorspronkelijke grondslag ontbreekt volledig."

'De gemeente heeft verzuimd een besluit te nemen'

Volgens hem is het wel duidelijk wat er nu gaat gebeuren. "Feitelijk zou het college niets anders kunnen doen dan het hele bestemmingsplan intrekken omdat ze iedereen op het verkeerde been gezet heeft door in afwijking van de eigen procedures en besluiten het bestemmingsplan in procedure te brengen."

Onmissie
De gemeente heeft inmiddels kennisgenomen van de uitspraak van de Raad van State. "Het betreft een omissie in het proces. Het college bestudeert de uitspraak en beraadt zich over nader te nemen stappen.

Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum, felle tegenstander van het huidige plan, is verheugd met de uitspraak. "Er heeft een dwaling plaatsgevonden en in feite kan de gemeenteraad niet akkoord gaan met het huidige plan. Het plan zou dus formeel afgestemd moeten worden."

Zeven extra oplaadpunten voor e-auto's

Bi theater Spant! komen twee extra oplaadpunten. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er komen zeven extra oplaadpunten voor elektrische auto's. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. De palen worden de komende weken geplaatst.

Er komen twee extra oplaadpunten bij theater Spant! en oplaadpunt aan de Van 't Hoffweg. Verder worden er oplaadpunten gemaakt bij zwembad de Zandzee, aan de Lange Heul, de F.C. Donderstraat en de Voormeulenweg. Met deze extra palen heeft Bussum straks door de hele gemeente oplaadpunten voor de auto's.

Nog half jaar werk aan glasvezel

BUSSUM - Er moet nog zeker een half jaar gewerkt worden voordat het glasvezelnetwerk van Bussum opgeleverd wordt. Dat laat de projectmanager weten.

Het werk aan het glasvezelnetwerk gaat goed. De aannemer heeft de helft van het werk achter de rug. Door heel Bussum heeft de aannemer ondertussen 320.000 meter glasvezelkabels aangelegd. Er staan acht centrales en 2500 panden zijn al aangesloten op het netwerk.

Web topvijf

1. Kapelstraat vol met agenten voor man met vuurwapen
2. Onderzoek naar nalatenschap Bussumer
3. Raad moet besluit nemen over Scapino/Nieuwe Brink
4. Bussumers herdenken oorlogsslachtoffers
5. Afgelopen week twee panden opengebroken

Door vondst verschillende dagboeken is oorlogsverhaal nu compleet

Het verloop van de oorlogsdagen is zeer nauwkeurig beschreven

De familiegeschiedenis van Annick van Hardeveld. Foto: jessica de jong

door Gérard Buhr

Wederom kwamen er een paar dagboeken tevoorschijn

BUSSUM -Traditioneel staat begin mei in het teken van herdenking. Verdriet en vreugde, bezinning en toekomstperspectief zijn de sleutelwoorden. Een goed moment om de gehele afronding van een oorlogsverhaal hier aan te stippen.

In BussumsNieuws van woensdag 8 september 2010 was het paginagrote relaas te lezen onder de kop 'Vondst dagboek 1945 maakt cirkel rond'. Fred Draaijer uit Muiden kocht jaren geleden op een rommelmarkt in Weesp een doos met ongeregelde inhoud. De doos verdween naar zolder. Ergens in 2010 snuffelde hij nogmaals de doos door en kwam een notitieboekje tegen waar een wonderbaarlijk verhaal (van dag tot dag en van minuut tot minuut) met potlood was neergekrabbeld. Het laatste deel, rond 4 en 5 mei 1945, was een ooggetuigenverslag van de laffe moord in de eerste uren van 5 mei op koerierster Annick van Hardeveld (21 jaar). Meedogenloos neergemaaid door de laatste (nota bene verslagen) Duitse soldaten op het Hekelveld in Amsterdam en dood achtergelaten. Alles beschreven in het notitieboekje van Fred. Deze gaf het geschrift in handen van onze columnist Gérard Buhr, die er meteen de historische waarde van inzag. Het balletje begon te rollen. De nog in leven zijnde broer van Annick, Yan van Hardeveld, en andere familieleden hebben ontzettend veel moeite gedaan om het totale drama tot een goed leesbaar geheel te vormen, resulterend in een fraai, in eigen beheer uitgegeven, boekwerkje met als titel 'Annick van Hardeveld 1923 - 1945 een persoonlijke familiegeschiedenis'. Eigenlijk zou dit boekje een definitieve afronding moeten betekenen van dit ongehoorde familiedrama, als zich enkele maanden geleden niet een volgend, bijna niet te geloven toeval zich aandiende. In het dagboekje van Fred Draaijer dook ergens in de tekst de naam Gerardus Jacobus Buijs op. Dat was waarschijnlijk de schrijver geweest, woonachtig aan het Hekelveld en ooggetuige van de moord. De familie ging verder op zoek. Door een niet te vatten samenloop van omstandigheden en met tussenkomst van een rommelzolder kwamen wederom een paar met potlood geschreven dagboeken tevoorschijn. Wat bleek? Deze geschriften (inderdaad van de hand van voornoemde Gerardus Jacobus Buijs) hoorden bij het door Fred Draaijer eerst gevonden boekje. Zo is nu vanaf de eerste dagen van de oorlog 1940-1945 een complete set beschikbaar met een zeer nauwkeurig beschreven verloop van de oorlogsdagen. Tot en met de fatale 5 mei nacht waarin Annick van Hardeveld het leven liet. Wie hier meer over wil weten kan mailen naar annickvanhardeveld@chello.nl.

Bussumse kinderen maken kennis met Corpus Acrobatics

'Zowel de locatie als de ruimte is ideaal om te oefenen'

De kinderen oefenen met klimmen in het touw Foto: Sjoerd Stoop

door Eline Vedder

Corpus

Corpus Acrobatics is een gerenommeerd acrobatisch theatergezelschap uit Bussum dat al meer dan 15 jaar spectaculaire acrobatische shows speelt over de hele wereld. Corpus is dan ook het eerste Nederlandse nieuwe circus zonder dieren. De circus-theatershows van Corpus onderscheiden zich door hun visuele impact, expressie, sensationele acrobatiek, choreografieën, unieke uitstraling en persoonlijke stijl.

BUSSUM - Kinderen van de naschoolse opvang SKBNM maakten deze meivakantie kennis met de acrobatiek van Corpus Acrobatics. In de oude chocoladefabriek Bensdorp mochten de tieners zelf proberen om verschillende soorten acrobatische kunsten onder de knie te krijgen.

Tijdens de workshops is bij enkele kinderen goed te zien dat zij aanleg hebben voor acrobatiek, maar de meerderheid lijkt er moeite mee te hebben. Het maken van een radslag blijkt voor sommigen al erg lastig te zijn. Ook het touwklimmen lijkt makkelijker dan het is, maar uiteindelijk lukt het een aantal wel om het plafond te bereiken. Trainer en coach Vincent Michels: "Bij sommigen zie je dat ze talent hebben. Vooral kinderen die goed zijn in turnen zijn fijn om mee te trainen."

De circusattributen in de hallen van Bensdorp. Foto: Sjoerd Stoop
Een van de slangenmeisjes van Corpus Acrobatics. Foto: jessica de jong

De invloed van beeldende kunst is
goed terug te zien

De Amsterdamse Vincent Michels en zijn Braziliaanse vrouw Marley Eltz hebben veel geduld en ervaring. Dat komt goed van pas bij het geven van de workshops. Beiden zijn eigenaar, coaches en choreografen bij Corpus Acrobatics. Sinds vijf jaar huren zij een ruimte in Bensdorp waar ze werken aan hun shows. Samen met een wisselend team van acrobaten reizen zij naar verschillende landen om te laten zien wat ze allemaal kunnen. Het internationale team bestaat meestal uit zo'n tien personen. Freelance acrobaten uit onder andere Rusland, India en Brazilië versterken het team en komen oefenen in Bussum. Zowel de locatie als de ruimte is volgens Michels ideaal. "Ik ben vijf keer per week in deze ruimte en kan er elk moment van de dag in. Eigenlijk is het trainen en repeteren een fulltime baan. Omdat alles privé is aangeschaft is het erg kostbaar, maar dat betaalt zich terug doordat we elke dag met acrobatiek bezig zijn", aldus Michels.
De hoge ruimten in de oude fabriek maken het mogelijk dat er niet alleen vloer-, maar ook luchtoefeningen gedaan kunnen worden. In de gangen van het oude gebouw staan decorstukken en kostuums. Een levensgroot rad, doeken die aan het plafond worden gehangen, trapezes, stelten, alles wordt gebruikt in de shows. Iedereen kan de ruimte inlopen en dat trekt weleens nieuwsgierigen. Michels: "Een jong talent uit het Spiegel hier in Bussum is bijvoorbeeld uit zichzelf op ons afgestapt en hij traint nu met ons mee."

Michels en Eltz doen al velen jaren aan acrobatiek. Michels: "Ik begon op mijn zestiende met turnen en kwam toen in aanraking met het circus. Ik heb nog een paar jaar beeldende kunst gestudeerd, maar heb mij toch volledig gestort op de acrobatiek.'' De invloed van de beeldende kunst is terug te zien in de shows. Corpus Acrobatics is namelijk niet een klassiek circus, maar probeert beeldend verhalen te vertellen waarbij de oefeningen puur gericht zijn op het lichaam. "Het is echt een theater-circus." Choreograaf Michels wordt geïnspireerd door thema's als de natuur en combinaties met andere kunstdisciplines. Zijn grootste fascinatie is het creëren van beeldende magisch-realistische acrobatische choreografieën.
Naast een theater-circus biedt Corpus Acrobatics ook een privéopleiding. Michels vertelt dat hij en andere acrobaten de fijne kneepjes van het vak vroeger vooral leerden via hun ouders of andere ervaren acrobaten. Tegenwoordig zijn er twee hbo-opleidingen voor acrobatiek. Dat maakt volgens Michels niet veel uit, want: "Als je echt goed bent in acrobatiek, stroom je vanzelf wel door naar het circus of het theater."

Leden van Corpus Acrobatics zijn op vele internationale evenementen vertegenwoordigd, zoals de Olympische Spelen in Londen. Maar ook staan ze bij grote evenementen in Nederland op het podium. Denk aan het afscheidsfeest voor koningin Beatrix, Holland's Got Talent, op de Uitmarkt in Amsterdam en het Gouden Televizier-Ring Gala. Ook vindt er in Bussum samenwerking plaats, zoals met Sportcentrum De Zandzee. Corpus Acrobatics wilde een wateract doen en had hier een repetitieruimte voor nodig. "We mochten oefenen in het zwembad van De Zandzee en gaven in ruil daarvoor het personeel een gratis optreden", aldus Michels. Daarnaast zijn ze een samenwerking aangegaan met musici van de Bussumse Tindalvilla. "Zij maken de muziek en wij verzorgen de choreografie. Als het meezit, zullen we hiermee in juni optreden."
Voorlopig gaat het dus erg goed met de acrobaten van wereldfaam die oog houden voor lokale samenwerkingsprojecten en tijd maken om de Bussumse jeugd warm te maken voor acrobatiek.

'Zij gaven ons een oefenruimte en wij gaven hen een optreden'

'Mijn pleegouders hebben mijn leven gered. Het zijn mijn helden'

Onderduiker Robert Coopman (74) eert Naardense pleegouders met postume onderscheiding

De familie Viejou weer gelukkig herenigd in 1945 in de Julianalaan. Links Kitty en rechts Robert.

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Als tweejarig joods jochie dook Robbie Coopman in 1942 onder bij de Naardense familie Viejou op de Julianalaan. Hij werd verraden door de buurman en belandde via Westerbork in Bergen-Belsen. De kleuter overleefde de kampen en keerde weer veilig terug naar Naarden. Vorige week, 72 jaar later, kregen zijn pleegouders op zijn initiatief postuum de Yad Vashem-onderscheiding in het Verzetsmuseum.

"Mijn pleegouders hebben mij door de oorlog heen gesleept. Mijn vader ging er de gevangenis voor in. Ze hielpen niet alleen mij, maar hadden ook andere onderduikers in huis. Ze zijn mijn helden", vertelt Rob Coopman (74). Daarom besloot hij om Kees Viejou en Kitty Viejou-Schrewelius, beiden al langere tijd overleden, dit jaar voor te dragen voor de Yad Vashem-onderscheiding. "Eerder had niet gekund. Mijn pleegmoeder kennende zou ze het nooit hebben geaccepteerd. Ze vond het heel normaal wat ze heeft gedaan. Ze stuurde ook haar uitkering 40-45 terug."

'Ik had in Naarden bij de Viejous niet één maar vier moeders'

Coopman, die inmiddels in Israël woont, is na de uitreiking in het Verzetsmuseum te gast in Bussum bij zijn zus Kitty de Jong-Viejou (80). Zij nam vorige week namens haar ouders de onderscheiding in ontvangst voor een bomvolle zaal. Daar moest ze wel even over nadenken. "Ik denk niet altijd met plezier aan de oorlog terug en dat is een understatement. Die periode heeft mijn leven veranderd. Maar het was een hele bijzonder dag, met Robbie en zijn hele gezin. Het was mooi om mijn ouders zo te eren."

Broertje
Coopmans ouders stonden hun zoontje 'vrijwillig' af in 1942 toen de Duitsers steeds meer maatregelen tegen Joden namen. "Robbie kwam bij ons met om zijn nek een label en de ring van zijn moeder. Hij zat op de keukentafel boterhammen met bruine suiker te eten", vertelt Kitty die toen zes jaar was. Zij en haar twee oudere zussen vonden het heerlijk om er een klein broertje bij te hebben. Coopman: "Ik had in Naarden niet één maar vier moeders." De kleine Robbie hoorde gewoon bij het gezin Viejou, speelde lekker op straat en had een onderduikplek tussen de planken van de zoldervloer. Af en toe was er een extra logé in huis. De Jong: "We hadden regelmatig inloop. Woonde tante Marie even op het kleine kamertje boven."

'Ik bleek getrouwd met iemand die ik in Bergen-Belsen ontmoet had'

Alles ging goed, tot 1944. Coopman: "99 procent van de buurt wist hoe het zat en speelde het mee. Maar er was één buurman die het niet zo op Joden had en me voor 7,5 gulden verraadde aan de Gestapo." De Jong: "De Duitsers kwamen 's nachts, via mijn kamer, naar binnen. Ze namen vader en Robbie mee en timmerden ons huis dicht. Jaren later brak het koude zweet me nog uit als ik 's nachts wakker werd en het pak van mijn man in het donker in de slaapkamer zag hangen. Dan was ik terug in die nacht."

Yad Vashem

Het Israëlische Yad Vashem instituut kent onderscheidingen toe aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven joodse burgers hebben beschermd en gered. Dit onder het motto: 'Wie een leven redt, redt een hele generatie'. De onderscheiding bestaat uit een oorkonde en een penning. Ook worden de namen van degenen die de eretitel krijgen, gebeiteld in een speciale gedenkmuur in Jeruzalem.

Bergen-Belsen
Vader Viejou belandde in de gevangenis in Amersfoort, Robbie (4) in kamp Westerbork. Het was herfst 1944, de oorlog liep slecht voor de Duitsers, dus doorgangskamp Westerbork moest leeg worden gemaakt. Robbie had de mazzel dat een slimme dame hem onder haar hoede nam; zij was een joodse vrouw die de groep jongste kinderen in het kamp begeleidde. Zij en haar collega's vertelden de Duitsers dat het om kinderen van joodse moeders en Duitse soldaten ging. Achternaam en geboortedatum 'unbekannt'. De Duitsers zetten deze groep van 51 kinderen in november op het laatste treintransport uit Westerbork naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Coopman: "We zaten op stro, mensen gingen dood en kinderen huilden. Maar ik vond het wel spannend. Ik had nog nooit in een trein gezeten. De oudere kinderen lazen de stationsnamen voor. Ik was te jong om te snappen wat er gebeurde." Omdat de Duitsers in Bergen-Belsen ook niet goed wisten wat ze met de groep aan moesten, overleefden 50 van de 51 Nederlandse kinderen het concentratiekamp.

Tafelzilver
Ondertussen ging in Naarden moeder Kitty op hongertocht voor haar drie dochters. Ze leefden in het dichtgespijkerde huis. De Jong: "Moeder deed het tafelzilver in de wandelwagen en kwam na een paar dagen terug met eten. Ze ruilde het bankstel uit de voorkamer voor een zak aardappelen met iemand op de Comeniuslaan. We haalden watersoep bij de Comeniusschool. Moeder vertelde ons verhalen over mensen die het slechter hadden dan wij. Het meisje met de zwavelstokjes." Vader Kees, inmiddels in Amsterdam vastgehouden, werd door de Duitsers in januari '45 vrijgelaten. Omdat hij geen Duits transport wilde accepteren, liep hij, doodziek van de amoebe dysenterie, het hele stuk van Amsterdam naar Naarden. De Jong: "Ik zie hem nog terugkomen. Helemaal grijs geworden. En met een stuk touw om zijn broek om te zorgen dat die niet afzakte."

Herenigd
Na de bevrijding ging moeder Kitty de ziekenhuizen in het zuiden des lands af, op zoek naar haar pleegkind Robert Coopman. Er was informatie dat daar Nederlandse kinderen die de kampen hadden overleefd naartoe waren gebracht. De Jong: "Ze was dan dagen achtereen weg. Ze liftte naar Geleen en Sittard. Als ze haar bij een ziekenhuis niet binnenlieten, bleef ze hardnekkig op de stoep zitten." Voor haar was het geen optie om kleine Robert op te geven. Coopman: "Het was haar taak. Ze had dat joodse kind in huis genomen, ze kon het niet uitstaan dat de Duitsers hem hadden meegenomen." Uiteindelijk vond ze Robert terug, met TBC, in een Eindhovens ziekenhuisbed. Hij ging mee naar huis, waar eind '45 de hele familie weer herenigd werd op de Julianalaan.
Het verhaal van Coopman heeft nog een mooi staartje. Rob groeide op in Naarden bij de Viejous en ging op zijn achttiende studeren in Amsterdam. Daar ontmoette hij zijn vrouw Greetje Troostwijk. "That's it, dacht ik toen ik haar zag, Ik bracht haar die avond naar huis en sindsdien zijn we onafscheidelijk." De joodse Greetje had in de oorlog ook in een concentratiekamp gezeten. Maar pas in 2001 bleek hoeveel het echtpaar gemeen had. Eén van de 51 kinderen van het laatste treintransport in 1944 naar Bergen-Belsen had zich tot levensdoel gesteld om al zijn levende lotgenoten op te sporen. Door onderzoek kwam hij erachter dat zowel Greetje als Rob tot die groep van 51 hoorden. Coopman: "Na 57 jaar huwelijk bleek ik te zijn getrouwd met een vrouw die ik al ontmoet had in Bergen-Belsen. Ik was toen vier, zij was twee. Onze levens blijken aardig parallel te hebben gelopen."

IJkpunt
Voor De Jong en Coopman is de postume Yad Vashem-onderscheiding van hun (pleeg) ouders een ijkpunt. Coopman: "Dit móest nog een keer gebeuren. Mijn kleindochter Saartje is nu elf. Ze moet voor school een werkstuk maken over de oorlog. Dan komt ze bij haar grootouders. Ook dat is voor mij een ijkpunt. Want dit verhaal moet doorverteld worden. Om te voorkomen dat er nog een holocaust gebeurt."

Volle pot voor HCAW

Bussumers maken korte metten met Mampaey The Hawks

HCAW had geen problemen met Mampaey The Hawks. Foto: Alfred Cop Fotografie

BUSSUM - Met een reeks zeges tegen Mampaey The Hawks heeft HCAW afgelopen weekend goede zaken gedaan. De Bussumers waren 3 keer te sterk voor de lager geklasseerde tegenstander. Zowel donderdag (5-2), zaterdag (8-3) als zondag (8-3) wonnen de Bussumers. Door de goede resultaten presteert HCAW naar behoren: de Bussumers staan slechts twee punten achter op plek 4.

Dat HCAW stappen maakt was afgelopen weekend goed te merken. Waar de Bussumers een jaar geleden de eerste duels nog verloren, doet de ploeg nu goed mee en wordt er sterk gespeeld. Donderdagavond kwam HCAW al snel op een 4-0 voorsprong, maar vergat de ploeg daarna verder uit te lopen. De genadeklap voor Mampaey The Hawks bleef lang achterwege. Toch kon HCAW de zege zeker stellen tegen de Dordtenaren.

Ban gebroken
Twee dagen later duurde het lang voordat de score werd geopend door HCAW. Pas halverwege het duel kon Sergino Martis Peter Doesburg en Jasper Keyzer laten scoren, waardoor er een voorsprong voor HCAW op het scorebord stond. Mede door het goede werpen van Ivan Granados had HCAW nauwelijks problemen met Mampaey The Hawks. Nadat de ban gebroken was scoorden de Bussumers nog zes punten. Mampaey The Hawks deed nog wel wat terug (3-8), maar kon niet meer voorkomen dat HCAW weer een zege pakte.

Sterk werpwerk
Zondag startte HCAW wederom voortvarend en werd de score al snel geopend. Na de tweede slagbeurt stond er een 0-5 voorsprong op het scorebord. HCAW had de forse voorsprong mede te danken aan het goede werpen van Maickel Rietel. De jonge werper kon de nul houden. Pas nadat hij werd vervangen kon Mampaey The Hawks wat terugdoen.

Volgende horde
Vanaf morgen staat HCAW de volgende horde te wachten. Dan spelen de Bussumers een reeks duels tegen concurrent Corendon Kinheim, dat een plekje hoger staat dan de Bussumers. Donderdag komen de Haarlemmers naar Bussum en zowel zaterdag als zondag speelt HCAW op de velden van de Haarlemse ploeg. Met de duels kan HCAW goede zaken doen op jacht naar de bovenste plaatsen van het klassement.

SDO vergeet toe te slaan

SDO geloofde het na rust wel. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Te veel foutjes halverwege het veld en daarom ook veel weggegeven kansen door SDO zondag. De Bussumse eersteklasser verloor daardoor met 6-1 van de Utrechtse 'concurrent' Elinkwijk, dat een plaatsje hoger staat dan de Bussumers.

SDO dacht het hele duel vooral aan aanvallen, maar gaf veel weg omdat de bal te vaak verspeeld werd. SDO had het 'geluk' dat de tegenstander dat ook deed. Het gevolg was dat er voor rust kansen over en weer waren. Het had geen wonder geweest als het na de eerste helft 8-8 had gestaan. Dat bleef echter achterwege. Hoewel SDO veel kansen kreeg, kwamen er geen doelpunten. Ondanks kansen van onder anderen Rick van der Velden en Djoey Dorresteijn konden de Utrechters het doel schoonhouden. Dat kwam mede door sterk keeperswerk. De Utrechters kwamen voor rust wel tot scoren en konden de zege meteen zeker stellen. Na de eerste helft stond het dan ook al 0-4.

Na de rust kon SDO wat terugdoen door een strafschop te benutten. Maar dat was het dan ook wel. De Bussumers leken het wel te geloven en gaven de Utrechters de kans om de voorsprong verder te vergroten. Dat was ook geen wonder: tussen SDO en de Utrechters stond alleen nog de eer op het spel.

Voetbalsters pakken punt
De voetbalsters van SDO hebben afgelopen weekend een punt overgehouden aan het treffen met het sterke RKDEO. De Bussumers sloten het voetbaljaar af met 1-1 tegen de Nootdorpers.

Omdat SDO al eerder zeker was van klassebehoud en RKDEO al geplaatst was voor de play-offs ging het alleen nog om de eer. Dat zorgde ervoor dat de twee ploegen zonder druk konden voetballen. Het duel was dan ook leuk voor de toeschouwers. Voor rust was het al spannend en SDO zette een paar keer goed aan. Dat leverde de Bussumers dan ook een voorsprong op door een doelpunt van Esther Heineke.

Na rust stond SDO meer onder druk, maar had het wel het geluk dat RKDEO lang vergat om te scoren. Vlak voor het slot van het duel werd het toch nog 1-1, wat ook terecht was te noemen.

Zure nederlaag voor voetballers BFC

BUSSUM - Een zure nederlaag afgelopen weekend voor de voetballers van BFC. De Bussumers speelden een stuk sterker tegen het beter presterende Kampong, maar verloren toch met 2-1.

Kampong zette al snel druk op de achterhoede van de Bussumers, maar konden geen echte kansen creëren. Sterker nog: de beste kansen waren voor BFC. De Bussumers zorgden voor veel gevaar, maar steeds bleek de Kampong-doelman onpasseerbaar. Halverwege de eerste helft kwam Kampong toch verrassend op voorsprong.

Na de rust werd het duel steeds spannender, hoewel het voetbal wel slechter werd. Vlak voor de slotfase kon aanvoerder Dico Knevel een tegentreffer produceren. Toch konden de Utrechters wederom op voorsprong komen en, een beetje onterecht, de zege pakken. BFC had recht op een punt, maar moest het doen met een nederlaag.
Eerste plek voetbalsters BFC
Het zat er al een paar weken aan te komen, maar afgelopen weekend was het dan zover: de voetbalsters van BFC stelden de eerste plaats zeker en werden kampioen. De Bussumse voetbalsters pakten de laatste punten door Roda '46 met 3-6 te verslaan.

De Bussumers kwamen nog wel op achterstand, maar boekten toch een zege. BFC verloor slechts één keer afgelopen jaar.

Hockeysters geven eerste plaats weg

BUSSUM - Een grote domper voor de Bussumse hockeysters van Gooische afgelopen weekend. Op de allerlaatste speeldag verloren de Bussumers van het sterk spelende AMVJ: 3-2. Daardoor nam HBS de eerste plaats weer over.

Het was goed te merken dat AMVJ erop gebrand was om HBS te helpen. De Amstelveners zetten al snel fors aan en speelden met veel gevaar. De Bussumers moesten zoeken naar een passend antwoord, maar kwamen toch tekort. Dat was vooral zuur te noemen. Toch mogen de Bussumers, met een tweede plaats, ook meedoen aan de play-offs.

Goede generale hockeyers
Een week voordat voor de hockeyers de play-offs van start gaan, heeft de ploeg het laatste normale duel gewonnen. De Bussumers waren met 0-2 te sterk voor Roomburg. De Bussumers waren het hele duel beter dan Roomburg en wonnen het duel op karakter.

Komend weekend gaan de Bussumers er alles aan doen om te promoveren naar de Overgangsklasse.

Feest voor Allen Weerbaar

BUSSUM - Een forse nederlaag, maar toch een feestje afgelopen weekend voor Allen Weerbaar. De Bussumers verloren met 6-2 van Almere, maar konden daarmee toch de eerste plaats zeker stellen doordat concurrent RAP ook verloor.

Allen Weerbaar begon erg voortvarend en was erop gebrand om de punten te pakken, maar toen men hoorde dat RAP op achterstand stond was het gedaan met de pret. De Almeerse tegenstander kon het duel vervolgens overnemen en won zonder al te veel problemen.
Met de eerste plaats op zak staat de Bussumers komend weekend een feestje te wachten. "We hadden van tevoren al besloten om de jongens komend weekend te eren", zegt AW-voorman Mustafa Kocak. "We hebben een feestavond op poten gezet en hebben ook de burgemeester gevraagd om langs te komen. Het wordt heel leuk."

Promoveren
Allen Weerbaar, nu nog zesde klasse, promoveert. Voor komend jaar heeft de club een paar sterke spelers aangetrokken om wederom te kunnen presteren.

Softbalsters HCAW aan kop

BUSSUM - Het gaat goed met de softbalsters van HCAW. De naar de Overgangsklasse gepromoveerde Bussumers doen ook nu goed mee aan kop. De Bussumers staan eerste. Afgelopen weekend werd er twee keer gewonnen van Ban-Topa Future Stars.
Na acht gespeelde duels heeft HCAW momenteel twaalf punten. Er werd maar twee keer verloren. Toch hebben de Bussumers nog een lange weg te gaan. De voorsprong op de naaste belagers bedraagt twee punten. Komend weekend treft het team het sterke Amsterdam Pirates.

Nieuw onderkomen voor de Teakspecialist

De allergrootste collectie teakhouten tuinmeubelen

Jered Beumer in zijn nieuwe zaak. Foto: jessica de jong

NAARDEN - Eigenaar Jered Beumer heeft voor zijn winkel de Teakspecialist een prachtig nieuw onderkomen gevonden aan de Amsterdamsestraatweg. De zaak begon in de Bussumse Slochterenlaan, daarna volgde de Energiestraat en nu is het dus de Amsterdamsestraatweg waar de grootste collectie teakhouten tuinmeubelen van Nederland te vinden is.

De hallen waar de Teakspecialist sinds kort in zit, staan vol met honderden tafels, stoelen en zitjes. Ze staan mooi uitgestald op een vloer met wit zand. Gezellige kussentjes in de loungestoelen en overal houten tafelbladen. Met het zonnetje dat door de halfronde ramen schijnt en de geur van vers hout is het heerlijk winkelen in de enorme ruimte.

De tuinmeubelen worden gemaakt van teakhout dat uit Indonesië komt. Een deel komt direct van de plantage, een deel is gerecycled teakhout, dat wat grover en dikker is. "Dat is ook heel populair tegenwoordig. Het geeft wat meer karakter aan je meubels. Maar uiteraard hebben we ook de traditionele meubels met kleine, dunne plankjes. Alles is mogelijk."

'Wij werken vooral met plantagebomen die mooi recht groeien'

Teakhout is volgens Beumer een prachtig product waar je heel veel mee kunt. "Wat mensen zich wel moeten realiseren met tuinmeubels is dat je het netjes moet onderhouden. Ik vergelijk het met je auto. Zet je die de hele zomer buiten, dan moet je hem ook een keer wassen want anders wordt hij groen. Dat is ook zo met teakhout. Af en toe moet je het even reinigen zodat het hout vochtbestendig is en het de kleur behoudt."

Beumer werkt in Indonesië met een fabrikant die exclusief aan hem levert. "Ik ben regelmatig in Indonesië te vinden. Ik controleer de productie en doe ideeën op voor de collectie. Ik vind het fijn om zelf bij het proces betrokken te zijn en de kwaliteit in de gaten te houden. In Indonesië werken we vooral met plantagebomen die mooi recht groeien. Bomen die een jaar of 60 oud zijn, leveren het perfecte hout. Hoe groter de boom, hoe duurder het hout. Teak is mooi als je er geen jong hout meer in ziet. Ook werken wij niet met die lelijke chemische behandelingen om het hout een egale kleur te geven."

Loungesets
Het assortiment bestaat uit tuinstoelen, tuintafels, loungesets, tuinbanken en bijzettafels. Alles van teakhout, maar uiteraard in verschillende afmetingen en stijlen. Beumer: "We leveren alles bij de klant af en monteren ook ter plekke. Zo worden de poten gelijmd en met houtduvels vastgezet. Schroeven komen er praktisch niet bij onze tuinmeubelen aan te pas." Beumer is als ondernemer druk met vernieuwing. Niet alleen heeft hij een nieuw winkelpand aan de Amsterdamsestraatweg 7b, ook heeft hij een eigen merk 'Gardenteak' en een nieuwe website: deteakspecialist.nl.

Grote klus voor Kunsthandel Dekker in Kapelstraat

De bijzondere landkaart Foto: Marieke de Jong

BUSSUM - Het was een week hard werken, maar het was het meer dan waard. Kunsthandel Dekker aan de Kapelstraat heeft de afgelopen week mogen werken aan een eeuwenoude landkaart. "Het was een heel avontuur", zegt Dekker.

Vooral vanwege het formaat van de kaart stond Dekker een grote klus te wachten. "We kregen 40 delen aangeleverd en daar moesten we één geheel van maken. Daarvoor moesten we bepaalde stukken snijden, dat was wel even eng. Toen het één geheel was, moest er nog een frame omheen. De kaart was meer dan 3 meter hoog en twee meter breed. Dus we moesten zelf wat maken." Dekker noemde de klus 'erg leuk werk'.

De klant heeft de kaart afgelopen weekend weer opgehaald en was erg tevreden.

Denim Plus heeft eerste etage vernieuwd

Alle ruimte voor Scotch

Cindy en Laurens aan het werk op de eerste verdieping. Foto: jessica de jong

BUSSUM - De eerste etage van Denim Plus aan de Nassaulaan 2 heeft een ware metamorfose ondergaan. Wie de trap of de lift neemt, waant zich in een shopping paradise. De populaire merken Maison Scotch en Scotch & Soda hebben in de Bussumse zaak hun eigen verdieping gekregen, waardoor ze goed tot hun recht komen.

De eerste verdieping van het winkelpand telt maar liefst 200 vierkante meter. Eigenaren Cindy en Laurens vertellen dat die verdieping nu exclusief voor de twee merken is neergezet. Eigenlijk een aparte winkel in de winkel. "Veel van onze klanten komen speciaal voor Scotch bij ons shoppen. We hebben al hele leuke reacties gehad. Mensen vinden het fijn dat ze we ze een grote collectie kunnen bieden als ze voor hun favoriete merk komen."

Niet alleen de bovenverdieping is veranderd, ook beneden is de winkel iets anders ingericht. Daar is een mooie mix van dames- en herenmerken zoals G-Star Raw, Supertrash, Aaiko, Lee, Canada Goose en American Vintage te vinden. Ook de schoenenhoek is uitgebreid. Denim Plus voert populaire merken, onder andere Puma, Asics, Vans, Clarks Originals en Converse.
Eigenlijk hebben Laurens en Cindy nu hun eigen favoriete winkel ontwikkeld, vinden ze. "Een plek waar we zelf ook graag zouden winkelen. Het totaalplaatje moet voor ons kloppen: de juiste sfeer, kleding, service en personeel."

Elmo stoffen is weer geopend

Elmo Stoffen heeft een groot assortiment. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Elmo Stoffen aan de Kapelstraat is weer geopend. De winkel is ongeveer drie maanden dicht geweest vanwege een reorganisatie.

De klanten zijn weer van harte welkom en kunnen weer terecht bij hun vertrouwde stoffenzaak. Els Snijder, die achter de toonbank staat, vertelt dat de zaak al twintig jaar op dezelfde locatie zit. "Onze klanten komen hier voor echt alles. Voor hun hobby, voor het maken van kinderkleding of voor gordijnen. Wij kunnen overigens ook gordijnen voor de klanten maken, dat gebeurt in het atelier."

Elmo Stoffen staat bekend om de goede prijs-kwaliteitverhouding en het assortiment dat bijna wekelijks wordt aangevuld met nieuwe rollen stof.

Filmhuis Bussum

'Keeper of lost causes'. Foto: jessica de jong

Grappige ruzies in THE GRAND BUDAPEST HOTEL. Met o.a. Bill Murray.
In claustrofobisch familiedrama AUGUST: OSAGE COUNTY excelleren Meryl Streep en Julia Roberts.
LUCIA DE B reconstrueert de geruchtmakende rechtsgang rond de zogenoemde 'Engel des Doods'.
LA JAULA DE ORO maakt je een van de jongens die, zelfbewust maar naïef, op weg gaan vanuit Guatemala naar hun beloofde land, de VS. Ontroerend.
Kostuumdrama THE INVISIBLE WOMAN over de jonge minnares van Charles Dickens.
KILL YOUR DARLINGS is een donkere thriller rond de Beat Generation. Met Daniel Radcliffe.
Met A WEEKEND IN PARIS het huwelijk proberen te redden? Net als in 't echt valt dat niet mee.
THE KEEPER OF LOST CAUSES van Jussi Adler-Olsen meeslepend verfilmd. Met ingenieuze plot.
VIVA LA LIBERTÀ is een fijne Italiaanse tragikomedie. Een tweelingbroer in actie als wereldvreemde anti-politicus.
DRIE SPECIALS. Na HAPPILY EVER AFTER een workshop over de Ware Liefde, bij SUZANNE een inleiding rond dochters die 'verkeerde' relaties kiezen. En op WORLD FAIR TRADE DAY een film & debat-avond over eerlijke handel. Met Milieuraad Bussum.
Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW.
Twee JEUGDVOORSTELLINGEN: STIP & VLEK DOEN WEER GEK met zes korte animatiefilms. En DE LEGO FILM met Lego-poppetjes.

Versa vrijwillgerscentrale

Visio Onderwijs Huizen: assistent in de onderbouw bij kinderen met een beperking in de leeftijd van 4 – 8 jaar (maandag- of woensdagochtend).

Versa Vrijwillige Thuishulp: vervoersvrijwilliger (1-2 uur per week).

Zorginstelling Patria: klusjesman voor de technische dienst (4 uur per week).

Stichting Werkgroep Vestingstad Naarden: torenklimmer die bezoekers ontvangt en begeleidt tijdens het toren beklimmen (1,5 uur per week)

zaterdag 10 mei

Streekmarkt van Tafel4

De streekmarkt van Tafel 4 komt weer naar Bussum. Bij de kramen is van alles te koop: van vers brood en huisgemaakte decoraties tot ambachtelijk bier en milieuvriendelijke fietsen. Het aanbod op de markt heeft met elkaar gemeen dat het gaat om eerlijke producten van hoge kwaliteit, waarbij beleving voorop staat. Ook voor de kinderen is er van alles te beleven. De markt wordt gehouden op het Julianaplein van 10.00 tot 17.00 uur. Meer info: www.demarktvantafel4.nl.

Mini-concert

Het gemengd koor DéJà Vu uit Naarden geeft een miniconcert in het Andreashuis in Naarden-Vesting. Het repertoire bestaat uit popmuziek, musical en ballads. Tijd: 14.30 tot 15.15 uur en 15.30 tot 16.15 uur.

Spelletjesmiddag

Naast reguliere spelletjes worden in De Palmpit aan de Koekoeklaan door een leerling van het Goois Lyceum digitale spelletjes aangeleerd op computer, iPad of tablet. Tijd: 14.00 - 16.00 uur, deelname € 1,- per middag.

Fietstocht

Fietsgilde 't Gooi rijdt de dagtocht 'Floris V', vertrek 10.00 uur van Station Bussum-Zuid (hotelzijde). Zorg zelf voor een lunchpakket. Info: www.fietsgilde.nl.

Repair Café pop-upstore

Het Repair Café Bussum strijkt zaterdag 10 mei neer in het pand waar tot vorig jaar de winkel van Maison Rivièra huisde. Bezoekers kunnen van 10.00-13.00 uur langskomen met kapotte huisraad, speelgoed, kleding of fietsen met kleine mankementen. De reparateurs geven advies en helpen bezoekers het defect op te sporen en waar mogelijk te repareren. Adres: Vlietlaan 1-3.

Bevrijdingsfeest

Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Naarden werd bevrijd van de Fransen. In het Vestingmuseum zijn er kinderspelen en is er een tentoonstelling te zien over de bevrijding van Naarden. Leden van toneelvereniging ToVeNaar brengen op meerdere tijdstippen historische gebeurtenissen uit die tijd tot leven. Verder zijn er demonstraties. In de Burgerzaal van het Stadhuis wordt 's middags tussen 12.00 en 17.00 uur doorlopend de documentaire 'Napoleon in Noord-Holland' vertoond. Om 17.30 uur start bij het Vestingmuseum een historische optocht. De Grote Kerk gaat om 19.00 uur open. Er zijn informatiestands van diverse stichtingen, veel muziek en een lezing. Alle info op: naarden1814.nl.

Boodschappenplusbus

Zaterdag gaat de bus naar het Verzetsmuseum in Amsterdam met twee vaste exposities: Nederland in bezettingstijd en Nederlands-Indië. Maandagmiddag kunt u mee naar de film The Invisible Woman in Filmhuis Bussum. Dinsdag brengt de bus u naar de bloemenpracht in de Keukenhof. Donderdagavond kunt u heerlijk genieten van de Indonesische keuken van restaurant Solo in Kortenhoef. Vrijdag brengt de bus u naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden met onder meer een tentoonstelling over de Gouden Middeleeuwen. Tot slot kunt u zaterdag 17 mei mee naar CORPUS experience in Oegstgeest. Voor de kosten en om u op te geven, belt u maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur 035 7504192.

donderdag 8 mei

Lezing over Europa

De Remonstrantse gemeente houdt een lezing over Europa met het oog op de verkiezingen. Dr Berkvens gaat daarover in gesprek via een interactieve lezing met beeld en geluid. Aanvang 20.00 uur in de Tuinzaal. Kosten: 5 euro.

vrijdag 9 mei

Schakel-diner

Asperges eten in de Schakel aan de Kolonel Verveerstraat. Aanvang 16.45 uur, entree € 6,-. Opgeven op 035-6944742.

Expositie

Expositie 'Interpretaties van de echte wereld'. Van 9 mei tot en met 22 juni exposeren 5 kunstenaressen in Galerie Pouloeuff. Tijdens de officiële opening op zondag 11 mei van 14.00 tot 17.00 uur is er gelegenheid om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 693 87 86 voor dinsdag 12.00 uur.

Informatiebijeenkomst

Vanaf 14.00 uur kunnen senioren meer leren over hun iPad. Locatie: De Palmpit aan de Koekoeklaan. Aanmelden: 035-6936297.

Goed Gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur. Informatie: 035 - 6946971 / 035 - 6918427 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

Broodje +

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur. Informatie: 035-6946971 of ruimte-bussum.nl.

zondag 11 mei

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Omdat het Moederdag is, zullen kinderen van muziekschool Josien de Roode een leuk optreden verzorgen voor alle moeders die dan aanwezig zijn. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Moederdagconcert

In de Koepelkerk start om 17.00 uur een moederdagconcert. Uitgevoerd worden delen uit de beroemde Vespers van de grote Russische componist Sergei Rachmaninov. De vespers wordt uitgevoerd door een ensemble van 8 vocalisten en twee solisten, waaronder twee Russische bassen. Kaartjes kosten € 12,50 en zijn verkrijgbaar via www.orgelkoepelkerk.nl en voor aanvang van het concert.

maandag 12 mei

Pannenkoeken eten

Voor De Schakel bakken jongeren weer pannenkoeken voor ouderen. Ouderen kunnen onbeperkt pannenkoeken komen eten voor maar € 5,- per persoon. Opgeven op 035-6944742 / 035-6943262.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 693 87 86, voor vrijdag 12.00 uur.

dinsdag 13 mei

Inloopochtend

Onder het genot van een kopje koffie/thee met een koekje contact maken met andere wijkbewoners, een spelletje doen, computeren of jeu de boules spelen, dat kan in De Schakel op dinsdagochtend van 09.30 uur tot 11.30 uur. De Schakel is te vinden aan de Kol. Verveerstraat 74, Naarden.

woensdag 14 mei

Fietstocht

Bellefleur houdt weer een fietstocht van 40 kilometer. Er wordt gefietst vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan in Naarden. Aanvang 11.00 uur.

Dvd-voorstelling

De Palmpit aan de Koekoeklaan vertoont een dvd op groot televisiescherm. Aanvang 19.30 uur, toegang € 1,-.

Film & debatavond

Milieuraad Bussum en Filmhuis Bussum vertonen twee films: 'When Elephants dance the grass gets beaten' (over landroof) en 'Nothing Like Chocolate' (over pesticiden). Onder leiding van verslaggever Henny Radstaak wordt er nagepraat en ook regisseur Jan van den Berg en fairtradedeskundigen van onder meer de Wereldwinkel Bussum zijn aanwezig. Kaarten via Filmhuis Bussum. Aanvang: 20.00 uur.

Bingo

Bingo in De Schakel. Kosten: 3.50 euro. Aanvang: 13.30 uur. Info: 035-6944742.

Oorlogsdoden in stilte herdacht

Foto: Bob Awick

Naarden stond zondagavond stil bij alle oorlogsslachtoffers die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Het gemeentebestuur legde eerst een krans op de Joodse begraafplaats. Wethouder Mirjam van Meerten-Kok: "Dat was heel bijzonder. Het monument was mooi opgeknapt en er heerste een serene, vredige rust." De nieuwe wethouder was ook onder de indruk van het herdenkingsprogramma in de Grote Kerk. "Een jonge Naardense veteraan, Roy, vertelde over zijn tijd in Afganistan. Dat kwam echt binnen, zo'n persoonlijk oorlogsverhaal."

Gemeente legt rugbyvelden Sportpark opnieuw aan

Reparatie kost tussen 9.000 en10.000 euro

NAARDEN - De gemeente is maandag begonnen met het opnieuw aanleggen van de twee rugbyvelden op het Sportpark. Dat kost de gemeente 10.000 euro uit het onderhoudspotje voor het Sportpark.

Het gaat om het hoofdveld van rugbyclub 't Gooi en het trainingsveld dat de rugbyers delen met voetbalclub NVC. De twee sportvelden werden vorig jaar september feestelijk in gebruik genomen na de opknapbeurt van het hele Sportpark, maar ze veranderden na elke regenbui in een onbespeelbare modderpoel. Rugbyclub 't Gooi vermoedde dat de velden niet goed waren aangelegd en liet ingenieursbureau Grontmij onderzoek doen naar de staat van de grasmat. De onderzoekers concludeerden in januari dat de toplaag en de onderlaag van het veld niet goed waren vermengd. De onderlaag was keihard geworden waardoor regenwater niet de grond in kon lopen en bleef staan.

De gemeente laat aannemer CSC-De Meent nu het gras herstellen. Maandag is de klus begonnen. De toplaag wordt eraf gehaald en samen met de onderlaag omgespit. Daarna wordt nieuw gras ingezaaid.

Rugbyclub: "Wij zijn heel blij dat de velden hersteld worden."

Met het herstelplan is een bedrag gemoeid van tussen de 9.000 en 10.000 euro, laat een gemeentewoordvoerder weten. De gemeente betaalt de extra kosten uit potje 'Sportaccommodatie Amersfoortsestraatweg', waaruit ook het groot onderhoud van de velden wordt gefinancierd. De aanleg van de twee velden kostte Naarden vorig jaar 117.000 euro.

Zomerstop
De timing van het herstelwerk is gekozen met oog op de zomerstop. De rugbycompetitie zit er alweer op. Jerker Grader, voorzitter van Rugbyclub 't Gooi: "Wij zijn heel blij dat de velden hersteld worden. Door het nu aan het einde van het seizoen te doen, heeft het nieuwe gras drie maanden de tijd om aan te slaan en te groeien. Dan zijn we begin september hopelijk klaar voor de competitie."

Politie waarschuwt voor valse briefjes van 50 euro

NAARDEN - Volgens de politie is er in Naarden vals geld in omloop. Het gaat om briefjes van 50 euro. Naarders moeten op de echtheidskenmerken letten en de politie bellen als ze een vals briefje in hun portemonnee vinden.

De politie zoekt de bron van het nepgeld. Volgens wijkteamchef André van de Beld is er al een paar maanden sprake van 'verhoogde uitgifte' van valse bankbiljetten in Naarden, Bussum en Hilversum. "Vals geld komen we altijd tegen, maar nu was het dermate veel dat we onderzoek doen naar degenen die het valse geld uitgeven en verspreiden. In Hilversum hebben we onlangs mensen opgepakt die vals geld uitgaven. En vergis je niet, het in je bezit hebben en uitgeven van vals geld is strafbaar."

Met name bij evenementen blijkt dat er in Naarden vals geld in omloop is, vertelt wijkagent Mark Overliese. Na Koningsdag doken verschillende valse briefjes van 50 euro op op het bureau. Ondernemers en Naarders kwamen ermee. Ze hadden het geld veelal op de vrijmarkt als wisselgeld gekregen. "Het lijkt alsof de valse briefjes aangeboden worden op drukke momenten, zodat het minder opvalt."

Echtheidskenmerken
Het nepgeld lijkt redelijk echt. "Als je een echt en een vals biljet naast elkaar houdt, dan zie je het verschil wel. Maar als je een los vals biljet in handen krijgt, merk je dat niet meteen." Volgens de wijkagent verschilt het valse briefje in drie opzichten van een echt 50-eurobiljet. "Het zilverfoliestripje aan de voorkant zit er bij de valse briefjes opgeplakt, terwijl het bij de echte er ingedrukt zit. De tekst aan de voorkant van het biljet staat er bij de vervalsing niet in reliëf op, zoals bij de echte wel het geval is. En aan de achterkant van de vervalsing staat 50 in het paars gedrukt; bij het echte briefje loopt dit paars over in groen als je het papier beweegt."

Vrachtwagen brandt helemaal uit

De vrachtwagen brandde compleet uit. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Op het industrieterrein is in de nacht van zaterdag op zondag een vrachtwagen compleet uitgebrand. Een brandweerman had zich bij het blussen zo gesneden aan glas dat hij naar het ziekenhuis moest.

De brandweer werd om half drie 's nachts gebeld dat er brand was aan de Nikkelstraat. De brandweerwagens rukten op volle sterkte uit omdat de vrees bestond dat het vuur zou overslaan naar het naastgelegen bedrijfspand. Dat bleek in de praktijk mee te vallen: het vuur was snel onder controle. De politie sluit kortsluiting uit en gaat uit van brandstichting.

Belangrijke derby voor NVC

NAARDEN - Het wordt komende zondag meer dan zomaar een derby tegen het Bussumse SDO voor de voetballers van NVC. Naast dat de eer op het spel staat, moeten de Naarders punten pakken om de play-offs te ontlopen.

Doordat NVC zondag slechts een punt pakte tegen concurrent DEM (2-2), moet het tot op de laatste speeldag vrezen. Met een zege waren de Naarders over DEM heen geklommen en had het team wat lucht. Dat zorgde er ook voor dat het duel zondag spannend was. Het regende kansen over en weer. NVC kwam tot twee keer toe op voorsprong, maar zag DEM weer terugkomen. De slotfase was, met een fors opstootje, heetgebakerd.

De derby tussen NVC en SDO wordt zondag gespeeld op de velden van de Bussumse club. De teams trappen om twee uur af.

Naardense mist ketting na 'bedankje'

NAARDEN - Een 53-jarige Naardense is zaterdag in de Vesting haar gouden ketting kwijtgeraakt aan vier onbekenden. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

De Naardense werd om 12.00 uur op de Westwalstraat aangesproken door twee vrouwen die met twee mannen in een oude zwarte BMW met een Duits kenteken reden. De vrouwen vroegen haar in het Engels de weg naar het ziekenhuis. Ze beschreef de route, de vrouwen stapten uit en hingen haar als bedankje snel een ketting om de hals. Toen de auto wegreed, bleek haar eigen gouden ketting verdwenen.

De politie ging op zoek naar de auto met de vier inzittenden maar kon niets meer vinden.

'200 jaar bevrijding'

NAARDEN - Het Comité Bevrijding van Naarden 1814-2014 heeft voor 10 mei een heel programma klaar staan.

Van 11.30 tot 17.00 uur zijn er kinderspelen en re-enactment in het vestingmuseum. Om 17.30 uur is er een optocht met historische personen van het museum naar het Kerkplein. Daar wordt om 18.45 uur het vlaggenincident nagespeeld waarbij mariniers abseilen van de kerktoren. Om 20.00 uur begint het herdenkingsprogramma in de Grote Kerk.

Meisje (14) vermist en gevonden

NAARDEN - De politie is maandagavond op zoek geweest naar een 14-jarig meisje uit Naarden.

Het meisje was maandagavond het laatst gezien aan het Jac. P. Thijssepark. De politie deed om 21.00 uur een burgernetoproep uitgaan. Het meisje werd dezelfde avond nog teruggevonden.

DUIZENDSCHOON ouderenzorg VOOR EEN GOEDE OUDE DAG BIJ U THUIS met uw ziektebeeld HET KAN dus geen opname in een verzorgingshuis of hospice, wij doen de indicaties naar het ciz kantoor, vergoeding zorgkantoor, wij doen 24-uurs zorg, 12-uurs zorg, 8-uurs zorg, nachtzorg, AWBZ zin, pgb, OOK PARTICULIER, voor info 06-42161131 DUIZENDSCHOON HELPT U.

ZUMBA! Lekker fit de zomer in! Vrijdag 9 mei start er weer een nieuw blok van 8 lessen. Normaal € 60,00. Komt u 9 mei al gezellig met ons meedoen dan betaalt u slechts € 52,50 voor 8 lessen. WAAR -> Wijkpost De Schakel - Naarden

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Verras je moeder op
MOEDERDAG
met een cadeaubon van
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF
met GRATIS attentie!

Dé andere manier van bewegen!
Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
Maak nu een afspraak!
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE

Schilder en verbouwingen! Voor alle klussen in en rondom het huis Bel 035 622 36 76 www.edregelthet.nl

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Lezing over begraven en cremeren (gratis toegankelijk) op 19 mei om 19.30 uur, Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan 15 Naarden, opgeven bij Alma Uitvaartzorg 035-6910743

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Massagepraktijk 't Mouwtje Met Aandacht Liefde en Respect www.massage-tmouwtje.nl 06 22878000/035 8888548

TE HUUR garage Nesciohof Naarden per direct. Ook eventueel te koop. Info 06-20445275

Heeft u nog Windows XP? Heeft u nog een desktop of laptop met Windows XP. Dan helpt Van der Geest Computer Services u graag bij u thuis om een oplossing te vinden. Bel 06-19902000 of mail info@vandergeestcomputerservices.nl

Wij ruimen de rest op als de kringloop is geweest, uw huis bezemschoon opgeleverd
www.woningontruiming.com
035-5233599

V U I L T A P IJ T ? Bel 035-6934766 of 06-53526911
Chem-Dry van der Kuijl

Taxi naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds taxiservice
06-26984855.

GARAGEBOX TE HUUR,
Naarden, Keverdijk-Vierhoven.
Tel.: 06-53504070.

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor alle leeftijden & niveaus. Website:
www.jaccomuller.com,
06-11135198, e-mail:
jaccomullermusic@gmail.com

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Tuinonderhoud! o.a. heggen en bomen snoeien, tegels groenvrij maken, grasveld verticuteren en bemesten. Bel 035-6223676 Alle klussen in en rondom het huis
www.edregelthet.nl

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats & organisaties Interhouse Hilversum 035 303 13 20
www.interhouse.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Voor al uw schilderwerk PMC (paul). Altijd een vrijblijvende offerte. Voor groot en klein werk. 32 jaar ervaring. Info 06-53148137 pharskamp@hetnet.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel:
035-6281550 of 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Herenstraat, Verbindingslaan en de Hooftlaan in Bussum. tel.nr. 035 69 122 14 na 17.00 uur.

Leegverkoop!
Meubels & Decoraties

Kortingen tot 70%
Vrijdag en Zaterdag
Huizerweg 49, Bussum

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de Vesting, Naarden. tel.nr. 036 69 122 14 na 17.00 uur.

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur 15 m2 shop in shop voor vele doeleinden geschikt € 300,- all-in. 035-6935525 / 06-22393323

Te huur: Studio 30 m2 all-in gemeubileerd € 505,- per maand 035-6935525 / 06-22393323 min. 6 maanden

Zoekt u een luisterend oor? Bel dan met SENSOOR. Tel.: 0900 0767 5 ct. p/m en 24 uur p/d het is anoniem en deskundigen staan u te woord: Échte aandacht.