BussumsNieuws

15 januari 2014

BussumsNieuws 15 januari 2014


Twee scholen excellent

Goois Lyceum en Juliana Daltonschool opnieuw beloond

BUSSUM - Zowel het Goois Lyceum als basisschool Juliana Daltonschool voert sinds afgelopen maandag het predicaat 'excellente school'.

De overheid wil het onderwijs in ons land naar een nog hoger niveau tillen. Scholen worden uitgedaagd beter dan goed te worden. Zowel het Goois Lyceum als de Juliana Daltonschool is daar aantoonbaar in geslaagd. De scholen kregen het nieuws van minister-president Mark Rutte te horen tijdens een feestelijke bijeenkomst in Den Haag. Rector Henk Lenselink van het Goois Lyceum noemt het een stukje erkenning. "Vorig jaar hadden we het predicaat al voor het atheneum en het gymnasium. Maar dit jaar heeft ook de havo-afdeling de titel excellent. Nu geldt het dus voor de hele school. De jury heeft zich niet alleen gebaseerd op cijfers van de inspectie, maar heeft onder andere ook gesproken met leerlingen, ouders en gekeken naar de kwaliteitsbewaking. Kortom: het is geweldig dat we over de volle breedte goede resultaten behalen en dat deskundigen van buiten dit bevestigen." Ook directeur Jeanne de Vaal van de Juliana Daltonschool aan de Kalfflaan is heel erg trots. "Door een goed samenspel en gedegen beleid zetten we al jarenlang bijzonder goede resultaten neer. Dit is de kroon op het werk van onze school. We zijn in staat om voor de leerlingen die bovengemiddeld scoren een aantrekkelijk aanbod te creëren én we zijn in staat om de leerlingen die wat zwakker zijn boven zichzelf te laten uitstijgen."

Trouwe Bussumse brandweerman gedecoreerd

Foto: Bob Awick

Brandweerman Robert Timmers heeft zaterdagavond een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij werd geëerd voor meer dan 30 jaar brandweerwerk.

Burgemeester Henk Heijman roemde de brandweerman om meer dan 20 jaar werk voor het Bussumse brandweerkorps. Daarvoor was Timmers ook al brandweerman, toen voor een Naardens laboratorium. De laatste jaren was Robert Timmers de chauffeur van het Bussumse korps, werden de waterpompen door hem geregeld en was hij mentor van veel jonge brandweermannen. Timmers was erg vereerd.

Bussum zet twee ton opzij voor fusie

BUSSUM - De gemeentebesturen van Bussum, Naarden en Muiden willen in totaal 3,5 ton euro reserveren voor de fusie.

Het gaat om 'een voorbereidingsbudget ten behoeve van de eerste fase van een herindeling per 1-1-2016'. De kosten worden verrekend op grond van het inwonertal van de drie gemeenten. Voor Bussum betekent dat een bedrag van 202.904 euro, Naarden betaalt 107.344 euro en Muiden neemt 39.752 euro voor haar rekening. Het geld gaat naar het opzetten van een projectorganisatie: een projectbureau, een stuurgroep, een projectgroep, werkgroepen, een bijzondere ondernemingsraad en bijzonder georganiseerd overleg. De raad besluit op 30 januari over het plan.

29.130

euro krijgt Bussum op IJs de komende 3 jaar van de gemeente

Naarden:

*Grote Kerk geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*
RK St. Vituskerk 09.30 en 12.00 u. Eucharistievieringen; za.18/01 17.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Oecumenische Viering ds.G.de Vries, deken A.Bakker, ds.J.P.Schouten; za. 18/01 17.00u Mariënburg M. Potjer
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering diaken Van Meeteren
*PGB Wilhelminakerk geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*PGB Verlosserkerk geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*PGB Spieghelkerk geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. Vis; 17.00 u. ds. Visser
*Remonstrantse Gemeente N-B geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*Vrije Evangelische Gemeente geen dienst: Oecumenische Viering in Mariakerk
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Een bordje nostalgie

Een feest van herkenning. Maar ook een bron van ergernis en spijt. Waarom kon Bussum destijds Het Witte Kerkje niet behouden? Voor bijvoorbeeld een televisiemuseum? Het enige tastbare is nu een bordje.

Het voorwerp kwam in mijn bezit na een tip van mijn geleerde broeder Frank. Hij had het ontdekt in de rommel van een kerstmarktje op een school in de buurt. Van nul en gener handelswaarde, maar o wat geweldig als spiegel naar het nabije verleden. Ook een zeer persoonlijke herinnering kwam weer in volle kracht bovendrijven. Mijn boezemvriend van weleer, Frank Versteeg, kwam met de mededeling dat we samen in een televisieprogramma konden 'optreden' met als hoofdsterretje Willeke Alberti, die nog onbekend was.

Via Harry de Groot, een beroemd componist, accordeonist, arrangeur en dirigent, die vlak naast ons op de Verlengde Fortlaan woonde en die door Frank 'oom Harry' werd genoemd, was het vlug geregeld. Alle opnamen werden in studio Irene gemaakt. Het betrof een programma rond de opening van het visseizoen en Willeke zou daar haar liedje 'Jij en ik in een bootje' ten gehore brengen. Zittend in een roeibootje. En wij, natuurlijk, aan de riemen om het geheel een 'echt' cachet te geven. Hoe lang geleden het geweest is weet ik niet meer. Maar wij waren amper zestien, dus zo rond 1966 moet ongeveer het jaartal zijn. Alles verliep geweldig en ik heb ons inderdaad teruggezien op de buis. In die dagen een eer van jewelste!

Een uitgelezen boek
De Kleine Johannes 1-2-3

In de serie Bibliotheek der Letteren van Elsevier verscheen in 1979 als negende van de twaalf boeken deze volledige Kleine Johannes, ingeleid door prof. dr. August Keersmaekers.

De Kleine Johannes is het sprookjesboek voor volwassenen van de Bussumer Frederik van Eeden. Van Eeden schreef De Kleine Johannes omstreeks 1885 als feuilleton voor het literaire tijdschrift De Nieuwe Gids. Het boek werd, ook internationaal, een groot succes. Minder bekend is dat hij twintig jaar later ook nog een tweede en een derde deel schreef. Dit boek bevat alle drie de delen. Het is een verhaal met veel auto-biografische trekken. De kleine Johannes wordt in het eerste deel opgevoerd als iemand die zich niet verwant voelt met de grove, lelijke mensenwereld. De vervolgdelen hebben een andere toon en een andere sfeer. Literair gezien zijn ze minder belangrijk dan het eerste, al bevatten we grote gedeelten vol geestige spot op de maatschappelijke verhoudingen.

Het eerste deel eindigde met de zin: "En hij ging den kille nachtwind tegemoet, de zware weg naar de grote, duistere stad, waar de mensheid was en haar weedom", waarmee hij kiest voor het zware leven als helper van mensen, als wereldverbeteraar.

Deze 'De Kleine Johannes', de drie delen in één band en in hedendaags Nederlands, bevat XXIII + 444 pagina's. Het bevat een portret van de jonge Frederik, getekend door de Bussumer Jan Veth. Het boek is gebonden met gedecoreerd bruin linnen.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Weerbericht

Eerst nog wisselvallig, geleidelijk iets minder zacht
Deze week bevinden we ons halverwege de meteorologische winter, maar echt winterweer zit er nog altijd niet in. Boven Scandinavië ligt weliswaar een hogedrukgebied. daar vriest het stevig, maar de winterkou zit daar op slot. Het kan onze omgeving niet bereiken. Een serieuze Atlantische depressie houdt bij ons de wind in het zuiden met vrij wisselvallig en zacht weer.

Donderdag en vrijdag
Donderdag passeert nog een vrij actieve regenzone. Het is voornamelijk bewolkt met enige tijd regenachtig weer. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig. Het wordt circa 9 graden. Vrijdag blijft het overwegend droog. Er is bewolking, maar het kan af en toe opklaren. Er waait een voelbare zuidenbries. De maximumtemperatuur komt uit op 8 à 9 graden.

Het weekeinde
Naar verwachting blijft het tijdens het weekeinde meestentijds droog. Naast bewolking kan het lokaal ook opklaren. Er waait een matige bries krimpend naar zuidoost tot oost. Het wordt iets minder zacht. De nachtelijke minima schommelen rond 2 graden. In de nacht naar zondag kan het aan de grond licht vriezen. De maxima overdag liggen rond 5 à 6 graden.

Weetje
De winter van vorig jaar (2012-2013) kende ook een zachte fase, maar na de 10e januari begon een vorstperiode die ruim twee weken duurde. Gedurende 12 dagen achtereen kwam de temperatuur ook overdag niet boven het vriespunt. In deze januari heeft het slechts tijdens één nacht gevroren. Recordhouder is januari 1988, toen slechts twee nachten met lichte vorst.

BUSSUM - De brandweer heeft maandagavond een keukenbrandje aan de Slochterenlaan snel kunnen blussen. Op een van de etages van het appartementencomplex was brand ontstaan.

De brandweer was snel ter plaatse. Foto: Bob Awick

Het brandje ontstond door nog onbekende reden op een kookplaatje. De brandweer was snel ter plaatse en kon het vuur zonder al te veel problemen doven. De bewoner van het pand stond toen al op straat; buurtbewoners schoten de bewoner snel te hulp en konden zo erger voorkomen. De brandweer heeft het pand vervolgens doorgelucht. De bewoner kon daarna weer terug.

'Het voelt goed om weer terug te komen'

Ronald Heerschop keert gepokt en gemazeld terug op het SDO-nest

Ronald Heerschop: 'Puur qua voetbal alleen heeft de club de laatste jaren enorme stappen gemaakt.' Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Je mag het z'n club noemen, al jaren. Want Ronald Heerschop werd zo'n beetje grootgebracht op de velden van de Bussumse voetbalclub SDO. Met twee ouders die het kloppende hart van de club vormden, kun je ook nauwelijks anders verwachten. Zelf deed Heerschop ook van alles: van het clubblad rondbrengen voor pa en ma en voetballen voor de club tot het coachen van veel teams. Nu keert Heerschop na jaren weer terug bij SDO. Als hoofdcoach.

Eenmaal terug op het oude nest wordt Ronald Heerschop met open armen ontvangen en worden al snel verhalen van vroeger opgehaald. Want de Bussumer wordt door velen al snel weer herkend. Dat mag ook wel. Nog wat jaartjes jonger, toen Heerschop zelf nog voetbalde, scoorde de Bussumer de ene goal na de andere. Daarom staat zijn naam nog steeds boven aan het staatje van topscorers. Een foto van Heerschop op een van de muren van het sportcomplex, met een gouden schaar om de nek als 'award', houdt de anekdotes levend. "Het voelt ook erg goed om na al deze jaren weer terug te komen", vertelt hij. "SDO voelt nog steeds als mijn club. Het jeukte ook wel een beetje om weer aan de slag te gaan. Toen afgelopen zomer bekend werd dat de hoofdcoach vertrok, volgde er al snel een telefoontje van de club. Het leek me wel wat. SDO staat er erg goed op en het voelt ook echt als een avontuur om er het komende jaar, en met een beetje hoop wat langer, wat van te gaan maken."

'Het voelt als een avontuur om er wat van te gaan maken'

Veranderingen
Heerschop treft een heel ander SDO dan jaren geleden; er is veel veranderd. "Het hart van de club staat er nog wel hetzelfde voor als toen, je komt dezelfde mensen tegen. Maar alles eromheen is wel veranderd. Puur qua voetbal alleen heeft de club de laatste jaren enorme stappen gemaakt, zowel voor de jeugd als voor het eerste elftal. En dat allemaal met Bussumse jongens, dat hebben ze echt goed gedaan." Heerschop veranderde zelf ook, zijn loopbaan leerde hem erg veel. "Je moet je voorstellen dat je als jonge coach veel meer fouten maakt. Dat heeft SDO ook wel gemerkt. Toen stelde je, onervaren als je was, de beste spelers op en hoopte je dat het goed kwam. Nu weet je dat het ook gaat hoe hecht de jongens een team vormen. Het zal dus straks allemaal heel anders gaan dan toen. SDO heeft alles prima voor elkaar, dus dat gaat zeker goed komen."

Hard werken
Wat Heerschop vanaf komende zomer echt voor de voetbalclub gaat betekenen, valt nog slecht te voorspellen. Daarvoor moet de coach zijn aanstaande spelersgroep nog beter leren kennen. "Je weet dat het er goed voor staat, maar je moet wel afwachten hoe het gaat tussen spelers en coach. Ze hebben de laatste jaren met een hele goede, maar totaal andere coach gewerkt. Het zal voor hen wennen zijn, maar voor mezelf ook. We gaan erg hard werken. Ook om het voetbal nog verzorgder te maken. Want hoe goed het er ook voor staat, het kan nog beter. We gaan vanaf komende zomer aan de slag om van SDO een goede eersteklasser te maken. We zouden best met de top van de klasse mee kunnen doen met af en toe een stapje naar boven als dat zou lukken. Het wordt hoe dan ook een erg leuke klus om straks mee aan de slag te gaan, met een beetje geluk voor meerdere jaren."

Bedankje voor hardwerkende brandweermannen

De brandweermannen kregen een zelfgemaakte taart. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een grote taart voor de brandweermannen van Bussum. Een paar kinderen en hun ouders kwamen de brandweermannen zaterdagavond verrassen, omdat ze vonden dat de brandweer de afgelopen maand zo hard had gewerkt.

De kinderen vonden het zo sneu voor de brandweermannen dat ze met oudejaarsavond moesten werken dat ze besloten om een taart voor ze te bakken. "De taart was erg lekker", laat brandweerman Marcel Barneveld weten. "Het groepje was afgelopen voorjaar op bezoek op de kazerne en was erg gegrepen door ons werk. Erg leuk dat ze nu weer aan ons dachten."

Bussumse pokerzaak weer voor rechter

BUSSUM - De Bussumse ex-cafébaas Jan Blaas weet over twee weken wat de rechtszaak tegen hem voor gevolgen heeft. De zaak kwam deze week wederom voor de rechter. De cafébaas van Café de Viersprong wordt er samen met z'n zoon en een vriend van verdacht de Wet op de Kansspelen te hebben overtreden.

De zaak kwam al vaker voor de rechter. De laatste keer werd de zaak aangehouden omdat de rechtbank onbevoegd bleek en het OM had de zaak als 'economisch delict' moeten aanbrengen. Dat gebeurde deze week. De zaak werd behandeld, over twee weken komt er een vervolg.

De oud-horeceondernemer moest al zes jaar wachten voordat de zaak voor de rechter kwam. Zes jaar geleden stond een team van 40 agenten op de stoep van het Bussumse café om Blaas, zijn zoon en een vriend aan te houden. Het café hield toen al twee jaar pokeravonden om meer omzet te genereren voor het café.

Parkeren Barleuslaan alleen voor bewoners

BUSSUM - Vanaf volgende maand kunnen alleen bewoners en bezoekers van bewoners nog parkeren op de Barleuslaan. De gemeente gaat het parkeren op en rond de straat veranderen.

Nu kunnen ook anderen nog parkeren in de Barleuslaan. De parkeerplaatsen worden vaak vol gezet door forenzen, waardoor de buurt zelf geen plek heeft om de auto neer te zetten. Nu wordt de Bussumse buurt toegevoegd aan het zogenaamde 'belanghebbendenparkeren', waardoor straks alleen buurtbewoners met een vergunning er nog kunnen parkeren. De bewoners van de straat worden door de gemeente nog op de hoogte gebracht.

Meer WW'ers

BUSSUM - Het aantal Bussumers met een WW-uitkering neemt nog steeds toe. Afgelopen november kregen 703 Bussumers zo'n uitkering omdat ze geen werk meer hebben.

Daarmee nam het aantal WW'ers het afgelopen jaar fors toe. Exact een jaar eerder telde Bussum 550 mensen met een WW-uitkering: het totaal nam dus met zo'n 29 procent toe. Toch scoort Bussum net wat beter dan de doorsnee gemeente.

Bussum voor heel even podium van oude kamermuziek

Nieuwjaarsconcert in NPB kerk

Siebe Henstra bespeelt de klavecimbel. Foto: yvette geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM - Met het optreden van Siebe Henstra (klavecimbel), Alfredo Bernardini (barokhobo) en Lucia Swarts (cello) in de NPB kerk op donderdag 16 januari strijkt een bijzonder trio van internationaal vermaarde barokspecialisten neer in Bussum. De inwoners van Bussum krijgen hiermee iets unieks aangeboden. Het concert zal in maart alleen nog te horen zijn in Rome, maar Bussum heeft de primeur.

"Het is muziek van voor 1750," aldus Siebe Henstra, initiatiefnemer van het concert in Bussum. Siebe Henstra vertelt in zijn studio dat hij als kind al piano speelde. Hij begon op zijn achtste en liet op zijn achttiende het instrument voor wat het was. "Als veertienjarige ontdekte ik dat de muziek die ik speelde pas echt tot zijn recht komt op een klavecimbel." De liefde voor de muziek bracht hem dus bij dit bijzondere instrument, dat in tegenstelling tot een piano geen slaginstrument is maar een tokkelinstrument, met een heldere klank en veel boventonen. Overigens gaat zijn passie voor dit instrument verder dan spelen alleen. Op zijn zestiende bouwde hij zijn eerste klavecimbel.

Interesse
Dat Henstra als Bussumer (hij woont er sinds 2003) nog nooit eerder speelde in zijn eigen woonplaats is eigenlijk toeval en heeft niets te maken met zijn internationale faam. In buurgemeente Naarden speelde hij namelijk al bijna 200 keer in de Grote Kerk. "Al meer dan twintig jaar speel ik daar, op initiatief van de Bachvereniging." Met dit concert wil hij laten zien dat er in Bussum wel degelijk interesse is voor oude kamermuziek. Zijn verwachtingen lijken uit te komen, er zijn al ruim 50 reserveringen binnengekomen. Bij succes zet Henstra dan ook in op herhaling, een traditie die wordt opgebouwd. "Een jaarlijks concert, dat moet mogelijk zijn", zegt Henstra.

Op het programma staan werken van Sammartini, Vivaldi, C.Ph.E. Bach en Naumann. De NPB kerk is hiervoor niet per toeval gekozen. Al eerder organiseerde De Tindal Stichting hier een klassiek concert omdat deze kleine kerk goed past bij de intimiteit van oude kamermuziek. De stukken worden gespeeld door muzikanten die elkaar overigens al ruim twintig jaar kennen.
Alfredo Bernardini speelde in vooraanstaande barokensembles en orkesten over de gehele wereld. Daarnaast is hij docent barokhobo aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft hij masterclasses in Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland, Israël en de VS. Lucia Swarts speelt kamermuziek uit alle periodes van de muziekgeschiedenis en is docente aan het Koninklijk Conservatorium. Zij treedt ook regelmatig op als solist en is sinds 1983 eerste celliste in het barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging. De Bussumer Siebe Henstra studeerde bij Ton Koopman en Gustav Leonhardt in Amsterdam. Hij maakt onder meer deel uit van de Nederlandse Bachvereniging, het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Koninklijk Concertgebouworkest. Henstra is tevens verbonden aan het Utrechts Conservatorium als hoofdvakdocent klavecimbel.

Kaartjes
Kaarten kosten 20 euro en zijn te bestellen via musicaAntiqua@me.com. De kerk is open vanaf 19.45 uur.

Janneke Leber

Bussumse sinds 22 jaar
Medium met een zelfstandige praktijk
46 jaar oud

Wat doe je als medium?
"Sommige mensen zitten in de knoop met zaken uit hun eigen leven. Als een soort tomtom zet ik mijn helderziende waarnemingen in om te kijken waar deze mensen zijn en hoe ze verder kunnen komen. Verder kan ik in contact komen met overleden dierbare.n Door een lijntje met boven in te schakelen kan ik met informatie komen die veel troost biedt."

Hoe kwam je achter je gave?
"Het is geen gave, ik heb gewoon aanleg. Mijn talent is om te voelen. Na de geboorte van mijn eerste kind kwam bij mij het besef. Voor die tijd ergerde ik mij juist aan mijn gevoeligheid en kwetsbaarheid."

Char of Jomanda?
Char. Het valt mij op dat veel mensen het bij haar alleen maar hebben over letters en het noemen van namen. Ze vergeten dat ze een voorvechtster is geweest voor veel mediums. Ook wist ze aan willekeurige mensen echt heel veel informatie te geven."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik ben bijna dagelijks op de hei te vinden, daar kan ik echt mijn batterij opladen. Ik hou erg van hardlopen."

Welk Bussums nieuws houdt je bezig?
"De leegstand van de winkels. Kleine pandjes zijn in no time verhuurd. Het zou volgens mij ook een oplossing zijn om de grote panden in kleinere panden op te splitsen. Het probleem is nu dat veel winkelpanden te duur zijn."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor sushi met zalm. Dat smelt op je tong en vind ik een echte traktatie."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een deel reserveren voor de studie van mijn zonen. Een ander deel wil ik gebruiken om mijn praktijk uit te laten groeien tot een spiritueel centrum. En tot slot wil ik een deel weggeven, bijvoorbeeld aan kinderen in het buitenland die opgroeien in onmogelijke situaties."

Man (53) probeert supermarkt open te breken

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen week een verdachte man (53) opgepakt. De man stond met een koevoet te rommelen aan de deuren van een supermarkt aan de Koekoeklaan.

De man werd opgemerkt door oplettende buurtbewoners. Toen de gealarmeerde agenten ter plaatse kwamen, zagen ze hem al snel lopen. De man had een koevoet en andere gereedschappen mee en werd door de politie staande gehouden.

Aangehouden
Toen de agenten verder onderzoek deden, zagen ze naast de schade aan de supermarktdeur ook een kapot raam. De man werd daarop aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar bleek de man ook nog een zak vol 50-centmuntjes te hebben. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de zaak.

Opgepakte mannen van meer verdacht

BUSSUM - De afgelopen maand op De Dennen opgepakte Bussumse mannen hebben meer op hun kerfstok. Na onderzoek van de recherche worden de mannen nu verdacht van zeker 15 inbraken, allemaal afgelopen november.

Volgens de recherche gaat het om inbraken rond de Ceintuurbaan en de Huizerweg. Na een zoektocht vonden de agenten meerdere gestolen spullen.

Onderzoek
De twee Bussumers hebben ondertussen voor de rechter-commissaris gestaan en worden nog vastgehouden. Er loopt nog een verder onderzoek naar de twee. Er bestaat een kans dat er nog meer inbraken worden toegeschreven aan het duo.

Kleintjes zien als eerste show Dirk Scheele

De kinderen mochten ook op het podium. Foto: SKBNM

BUSSUM - De peuters en kleuters van de SKBNM kinderdagverblijven Bommelburcht en 't Mouwtje mochten onlangs als eerste de nieuwe voorstelling van Dirk Scheele bijwonen.

De kinderen waren proefpubliek bij de voorstelling genaamd Op stap met Dirk Scheele: op de boerderij. Scheele is een bekende kinderpopster. In de show zingt en danst hij en mochten de kinderen ook meedoen. Na de show mochten ze de zanger ontmoeten. Overig publiek kan Dirk Scheele zien op zaterdag 15 mei in Spant!

Web topvijf

1. Trouwe Bussumse brandweerman gedecoreerd
2. Bedankje voor hardwerkende brandweermannen
3. Bussum heeft geen gegevens over sekswerkers
4. Monumentaal pand gerenoveerd
5. Man (53) opgepakt na openbreken supermarkt

Volksuniversiteit start met zomercursussen

BUSSUM – De Volksuniversiteit Naarden-Bussum start het nieuwe jaar met cursussen die aansluiten bij het voorjaar en de zomer. Denk hierbij aan taalcursussen voor op vakantie en cursussen over klussen in de tuin of in het huis.

De Volksuniversiteit Naarden-Bussum heeft voor dit seizoen 169 activiteiten gepland staan. Jaarlijks zijn er tussen de 1800 en 2100 mensen die hier aan meedoen. Daarmee is de Volksuniversiteit van Naarden-Bussum de grootste in de regio. Voor het komende half jaar zijn er weer veel nieuwe cursussen, vooral op het culturele vlak. Zo geeft bijvoorbeeld Wim Krijnen een lezing over het Naardermeer, gevolgd door een vaartocht. Ook nieuw is het paaseieren breien en glaceren met acrylverf.
De bestlopende cursussen zijn alle talen, bridge, iPad, fotografie, beeldhouwen in speksteen, koken, lezingen en de teken- en schildercursussen. Bij alle cursussen zijn nog plaatsen beschikbaar. Voor wat betreft de talencursussen ligt de nadruk op spreek- en luistervaardigheid, gecombineerd met grammatica en schrijfvaardigheid. De cursussen zijn in principe toegankelijk voor iedereen. Kijk voor het volledige cursusaanbod op www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Uit de Bussumse Historie
Glas van architect De Bazel

De Glasfabriek Leerdam produceerde begin 20e eeuw alleen gebruiksglas. Directeur P.M. Cochius besloot de kwaliteit te verhogen en nieuwe producten op de markt te brengen. Hij deed dat niet alleen uit concurrentieoverwegingen, maar tevens uit idealisme. Hij hoopte "door veredeling der voorwerpen van dagelijksch gebruik de behoefte aan schoonheid te wekken en te leiden en zoodoende een gezonde levenslust te bevorderen".

Hij wilde de smaak van de onderste lagen van de bevolking verbeteren. Het geblazen glas was voor de onderste lagen van de bevolking te duur. Deze konden zich alleen geperst glas veroorloven. Geperst glas was goedkoper doordat hierbij geen dure glasblazers hoefden te worden ingeschakeld. Juist het geperste glas was volgens Cochius "van al het glaswerk, dat in den handel is het afschuwlijkste. En aangezien dat, omdat het goedkoop is, juist gebruikt wordt door hen, die het minst met aardsche goederen zijn gezegend, zocht ik iemand, die ervoor kon gevoelen, glas te ontwerpen dat daar, in die kringen zou worden gebruikt."

Hij nam in 1915 contact op met de architect K.P.C. de Bazel, die door dezelfde (theosofische) idealen bezield was. Kunst moest via de industrie voor iedereen bereikbaar worden gemaakt. De eerste opdracht aan de Bazel was dan ook een ontbijtservies in geperst glas te maken. Door technische problemen kon dat echter pas in 1920 op de markt worden gebracht. Tot aan zijn dood in 1923 ontwierp De Bazel vazen, schalen en drinkserviezen, waarbij hij, geheel in de geest van zijn functionele opvattingen over decoraties, meestal met mathematische figuren werkte.

Klaas Oosterom

De HKB biedt haar leden ook op zaterdag 18 januari een gratis rondleiding aan in dit gebouw. Nog geen lid? Word HKB-lid voor € 15 p.j.! Mail naar n.c.oosterom@hetnet.nl.

Bruidspaar viert 60-jarig jubileum

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het bruidspaar Van Hartingsveldt was vorige week woensdag precies 60 jaar getrouwd. Wim Hartingsveldt (86) vertelt dat hij zijn vrouw heeft ontmoet in Den Haag, waar ze allebei vandaan komen. "Het was geen liefde op het eerste gezicht, maar op het tweede gezicht. Leny was het zusje van mijn vriend. Toen ik 21 was, was zij pas 17 en dat was toen een flink leeftijdsverschil." Het bruidspaar kwam 45 jaar geleden in Bussum wonen omdat Wim een baan kreeg als chemisch ingenieur bij Akzo in Amsterdam. Het echtpaar heeft 3 kinderen en 5 kleinkinderen.

Pas later meer zeker over theater brede school

BUSSUM - Er komt pas de laatste maanden van het jaar meer zekerheid over de toekomst van Theater Bussum in de brede school. De gemeente bekijkt of het theater dan overgedragen kan worden aan een beheerder.

Voor het zover is houdt de gemeente het theater in Bussum-Zuid wel open, zodat Bussumse scholen en andere deelnemers van de brede school er de komende maanden gewoon terecht kunnen. Dit op verzoek van de scholen.

Problemen
De gemeente probeert de problemen al maanden op te lossen en benadrukt dat er nog gewerkt wordt om het theater structureel te openen. Het theater sloot in maart 2013 toen bleek dat beheerder Theater Bussum bankroet was. Dit theater was de opvolger van het Elcker Theater, dat ook al moest stoppen vanwege geldproblemen.

Lichaamstaal vormt rode draad in expositie kunstenaars Artes

Win een kunstwerk met de prijsvraag

Marjan Dunselman met haar schilderij van Youp van 't Hek. Foto: jessica de jong

door Jessica de Jong

BUSSUM - Na het zeer succesvolle communicatieproject CEL9 van Kunstkring Artes hebben de kunstenaars nu een expositie in Spant! Hoewel het om een andere kunstuiting op een andere locatie gaat, blijft communicatie centraal staan.

"Lichaamstaal is een van de belangrijkste onderdelen als je met iemand communiceert", vertelt Marjan Dunselman van Artes. "Je kunt wel iets zeggen, maar als je houding niet klopt dan zijn je praatjes niets waard. Met lichaamstaal kan je, bewust en onbewust, heel goed laten zien aan welke gevoelens je uitdrukking wilt geven. Niet alleen mensen, maar ook dieren maken er veelvuldig gebruik van. De expositie nodigt uit om je eens heel bewust te laten zijn van de impact van lichaamstaal."

Carolien Brusse laat haar wandbord zien. Foto: jessica de jong
Keramieken beeldjes van Gertie Knepper. Foto: jessica de jong

Bij CEL9 komen nieuwe teksten in de telefooncellen

Divers
De kunstenaars, meest schilders, die werk hebben ingeleverd voor de tentoonstelling in Spant! zijn erg divers. Zo is daar het opvallende knaloranje schilderwerk van Greetje Hubers, of de stoel van Yvonne de Boer die versierd is met geborduurde flamencodanseressen. Marianne Ulrich leverde foto's van dieren en er hangt ook kleurrijk en magisch werk van Alexandra Arriëns. In al deze uiteenlopende kunstvormen blijft lichaamstaal de verbindende factor. Dunselman is zelf een zeer goede en ervaren schilder. "Ik vind het altijd leuk om te zien hoe iedereen iets anders weet te creëren. Zo schilderen we wel eens met een groepje dezelfde naakte vrouw. Het resultaat is bij iedereen anders. Wonderlijk om te zien."

Prijsvraag

Om het publiek meer te betrekken bij de expositie hebben de kunstenaars een prijsvraag uitgeschreven. Het is de bedoeling dat de juiste titel bij een kunstwerk wordt gezocht. In drie leeftijdscategorieën kan meegedaan worden. De winnaars krijgen een werk van een van de exposanten dat aansluit bij hun leeftijd. De categorieën zijn 8-12 jaar, 12-18 jaar en 18 jaar en ouder. 'Lichaamstaal' is vrij toegankelijk en is nog tot en met 30 januari te zien in Spant! De feestelijke borrel (finissage) wordt gehouden op zondag 26 januari om 15.00 uur. 

Van Dunselman zelf hangen zowel snelle tekeningen gemaakt met inkt als een groot kleurrijk schilderwerk van Youp van 't Hek. "Dat werk gebruik ik vaak om als voorbeeld te laten zien. Ik schilder namelijk veel portretten in opdracht. Die schilderijen hangen dus bij de mensen thuis en kan ik niet exposeren."

'Ik ging op zoek naar het alleroudste Nederlandse gedicht'

Vogula
Ook Carolien Brusse is aanwezig in de expositieruimte met een reeks wandborden. "Een jaar terug maakte ik dit werk voor een poëzie-expositie. Hiervoor ging ik op zoek naar het alleroudste Nederlandse gedicht. Dat bleek Vogula te zijn. Die tekst, die over vogels gaat, heb ik gebruikt in mijn wandborden van keramiek. Voorheen moest ik altijd uitleggen wat het was, maar heel toevallig is onlangs een app gelanceerd waar je meer over dit gedicht te weten kunt komen en bovendien kun je de tekst terughoren waardoor je beter begrijpt wat er staat. In De Wereld Draait Door werd dit laatst uitgebreid besproken."

Wie de kunstwerken wil zien, kan hiervoor binnenlopen bij Spant! Hiervoor zijn ook alle groepen 7 en 8 van de basisscholen in Naarden, Bussum en de Hilversumse Meent benaderd. Ook de middelbare scholen zijn aangeschreven. "Het zou leuk zijn als er schoolklassen langskomen. Dan regelen wij dat er een kunstenaar is die wat meer vertelt over het werk."

Cel9
Rondom het kunstproject CEL9, de telefooncellen bij het gemeentehuis, is ook nog nieuws te melden. Half januari zijn er weer nieuwe teksten te beluisteren in de telefooncellen. Die teksten zijn opgenomen en gemonteerd door Didier Benoist. De oude KPN telefooncellen blijven in principe tot mei dit jaar staan. Wat er daarna mee gebeurt is nog niet duidelijk. Dunselaar heeft goede hoop dat de cellen nog wat langer in Bussum kunnen blijven. "We willen ze in ieder geval niet weggooien. Het zou mooi zijn als ze nog even in Bussum blijven staan en daarna worden overgedragen aan een andere gemeente. Het is natuurlijk een mooi concept: telefooncellen die door kunstenaars worden versierd. Daar kunnen andere gemeenten ook van profiteren." Dunselman benadrukt dat het echt om de tien allerlaatste telefooncellen gaat en dat nog steeds heel veel mensen geïnteresseerd zijn. "Het staat ook als NS-uitje vermeld en de wandeling van de Historische Kring gaat langs het kunstproject. Vanaf begin februari komt er in het water bij de telefooncellen ook nog een nieuw drijvend kunstwerk te liggen in de vorm van een piramide. Drie kunstenaars hebben zich al aangemeld om het object naar eigen inzicht in te vullen."

'Het voelt goed dat je mensen echt kunt helpen'

Lowbudget sportschool opent aan de Landstraat

Lekker lowbudget sporten aan de Landstraat. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Met oudejaarsavond nog maar net twee weken achter de rug zou je zeggen dat veel mensen staan te trappelen om naar de sportschool te gaan en aan hun goede voornemens te werken. Het perfecte moment voor sportschool Fitness4Me om de deuren te openen. De kersverse sportschool startte zaterdag aan de Landstraat.

Nu heeft Bussum meerdere sportscholen, maar aan de Landstraat gaat het anders dan anders. "We werken met een lowbudgetsysteem, maar we hebben een complete sportschool. Zo hebben we luxe apparaten en kunnen mensen ook gewoon douchen en naar onze sauna gaan. We hebben alles wat de dure sportscholen ook hebben", zegt ondernemer Sjoerd Bakker. "We hebben ook gewoon een complete groep ervaren sportcoaches rondlopen op meerdere dagen per week voor hulp. En dat allemaal voor het lage bedrag van 15,95 euro. Daarvoor mag je echt alles komen doen."

Aan sportapparaten geen gebrek bij Fitness4Me

Aan sportapparaten geen gebrek. De twee etages hoge sportschool heeft voor alle soorten sporters genoeg te doen. "We hebben beneden het krachthonk staan waar vooral de mannen lekker hun gang zullen gaan. We hebben halters hangen van alle soorten en maten, maar we houden het wel beperkt. De meeste mensen kunnen daar prima mee aan de slag, alleen de echte bodybuilders moeten we teleurstellen. We houden het puur op het gezonde sporten zelf", vertelt Bakker over de eerste etage. "Boven hebben we de rest van de apparaten staan. Je moet denken aan de loopbanden, de crosstrainers en ga zo maar door. Mensen kunnen daar zelf mee aan de gang. Onze sportcoaches kunnen helpen en weten exact waar je op moet letten als je aan de slag gaat."

Leden van de sportschool kunnen ervaren sportcoaches verwachten. "We hebben een vast team rondlopen van 4 man, maar er lopen ook nog andere coaches rond. Alles om samen met de mensen stappen te zetten om hun doel te halen. Het voelt goed dat je mensen echt kunt helpen en ze aandacht kan geven om af te vallen om maar wat te noemen. Dat gaan we dus ook zeker doen."

De sportschool komt over van onze hoofdstad. Daar staat het team al twaalf jaar klaar om sporters te helpen. "We hadden al langer plannen om wat meer te doen, om nog meer mensen te kunnen helpen. We hebben veel andere gemeenten bekeken, maar Bussum trok ons meteen. We kwamen een leuk pand tegen en zagen het al snel voor ons. We hebben het pand van top tot teen verbouwd. Je moet je voorstellen dat er heel wat moet veranderen als je weet dat ons pand eerst een beddenzaak was. De verbouwing heeft wel even geduurd. Nu kunnen we echt van start gaan. We hebben al veel aanvragen gehad, mensen hebben ons al gevonden. Het gaat erg snel allemaal. We hopen dat het een groot succes wordt."

Leuke cadeaus en musthaves bij ISÛL in de Kapelstraat

Servies, tassen en sieraden

Peggy laat één van haar musthaves zien. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Van hippe tassen tot gebreide babyslofjes: bij ISÛL Kado's & Musthaves kijk je je ogen uit. De stijlvolle winkel is het visitekaartje van Peggy Betlem die zelf sieraden maakt. In de winkel is alles te vinden wat zij leuk vindt en wat nog niet in Bussum te koop is.

"Ik maak zelf sinds 2005 sieraden en die verkocht ik ook via winkels en op sieradenparty's. Het leek mij leuk om ze ook in mijn eigen winkel te kunnen verkopen. Hier kan ik sieraden verkopen die ik zelf maak en ook artikelen die je nergens anders in de regio kunt vinden. Eigenlijk verkoop ik alles wat ik zelf ook leuk vind: servies van Rice, Italiaans glaswerk, TooLate horloges en kindercadeautjes." Bij de keuze van het assortiment zoekt Peggy ook veel de samenwerking op met andere lokale ondernemers. Aan het plafond hangen bijvoorbeeld lampen van Designers Guild, stoffen die zijn ontworpen door Meike Tazelaar uit Bussum. Maar ook de kleding van Fresh! uit Naarden worden bij ISÛL verkocht. "Zo heb ik een heel ander aanbod gecreeërd van leuke spulletjes van goede kwaliteit en die ook betaalbaar zijn. En ik mag koffie en thee schenken, erg leuk en gezellig want ik verkoop ook organische Chinese thee." Voor de foto laat Peggy haar favoriete tas zien van het merk George, Gina & Lucy. "Het is een bekend merk, maar hier nergens verkrijgbaar. En omdat ik alles verkoop wat ik zelf leuk vind, konden deze tassen niet missen!" ISÛL Kado's & Musthaves is te vinden aan de Kapelstraat 11A-1.

Valise Fashion biedt elegante mode voor de actieve vrouw

De lentecollectie is alweer binnen Foto: jessica de jong

BUSSUM - Mia Rijkenberg opende onlangs modezaak Valise Fashion aan de Havenstraat 17. In de winkel kunnen dames terecht die actief in het leven staan en zich elegant en representatief willen kleden.

Rijkenberg vertelt dat ze stijlvolle kleding verkoopt van goede kwaliteit en voor een mooie prijs. "Stel je gaat een avondje uit, je hebt een zakelijke presentatie of een receptie, voor dat soort gelegenheden kun je hier goed terecht. We hebben jurkjes, maar ook basics en erg mooie merken. Vaak zie je dat kleding die in Amsterdam hip is, in New York niet wordt gedragen. Daarom bied ik internationale mode aan waarmee je overal ter wereld goed voor de dag kunt komen." Rijkenberg houdt daar rekening mee bij de inkoop en kiest bijvoorbeeld voor Belgische en Franse merken die nergens anders in 't Gooi verkrijgbaar zijn.

Sharon Vreugdenhil geeft Hot Yoga

NAARDEN - Boven zwembad De Lunet aan de Amersfoortsestraatweg zit Hot Yoga Studio Gooi. Sharon Vreugdenhil geeft er Hot Yoga: klassieke yoga-oefeningen in een verwarmde ruimte. De essentie van de lessen: 'zweet, stretch en transformeer'.

Vreugdenhil: "Hot Yoga is leuk en intensief, een total body workout die geschikt is voor iedereen: mannen en vrouwen, van jong tot oud, van beginners tot gevorderden, of je nu lenig bent of niet." Door het doen van de oefeningen in de warmte worden spieren en gewrichten op een veilige manier opgerekt. Ook het reinigingsproces wordt bevorderd door de warmte.

Vreugdenhil zelf was na een keer verslaafd. "Aan het eind van mijn eerste les was ik niet alleen bezweet, uitgeput en een ervaring rijker, maar wist ik direct dat ik zelf hot yoga-teacher wilde worden en hot yoga met zoveel mogelijk mensen wilde delen." Volgens Vreugdenhil, die een opleiding tot hot yoga-docent bij Absolute Yoga in Thailand volgde, helpt yoga mensen bewust te worden van hun lichaam. "Yoga leert je om een verbinding te maken tussen lichaam en geest."

Filmhuis Bussum

Mandela: Long walk to freedom. Foto: Filmhuis Bussum

In THE LUNCHBOX komt een maaltijd in Bombay verkeerd terecht.
In HET DINER maken ouders een rommeltje van hun gezinsleven.
DE NIEUWE WILDERNIS, een serie ongelofelijke beelden uit de Oostvaardersplassen.
In GRAND CENTRAL kan een man, die radioactieve straling ontving, niet wegblijven bij een vrouw.
In INSIDE LLEWYN DAVIS van de Coen brothers wil een muzikant alleen maar muziek maken.
In LA TENDRESSE ondernemen gescheiden ouders samen de lange reis naar hun gewonde zoon.
ONLY LOVERS LEFT ALIVE is een onconventioneel liefdesverhaal over twee bloeddorstige bohemiens.
AMAZONIA (3D) volgt een aapje in de wonderschone maar meedogenloze natuur van het Amazonegebied.
MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM over het leven van Mandela.
LA GRANDE BELLEZZA is een kleurrijke satire op decadent Rome.
CAPTAIN PHILLIPS toont het zenuwslopende kat- en muisspel tussen Somalische kapers en de scheepsbemanning (waaronder Tom Hanks!).
SNEAK PREVIEW op dinsdagavond.
Twee JEUGDFILMS: FINN over een ontroerende jongen die graag muziek wil maken. En OTTO IS EEN NEUSHOORN (3D).
Verder de satirische KLASSIEKER MODERN TIMES van Chaplin.

Alle films op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Het Rode Kruis: medewerker communicatie/redacteur die samen met de bestuursleden nadenkt over de communicatiestrategie en de uitvoering daarvan (2 uur per week).

Vivium Zorggroep De Antonius Hof te Bussum: vrijwilliger voor de bingo die op donderdagmiddag van 13.30-16.00 uur de bewoners wil helpen bij het bingospel en hen ophaalt en terugbrengt.

Stichting Egelbescherming Nederland: 1. Verzorgers egel- en eekhoornopvang (6 uur per week). 2. Thuistelefoniste egel- en eekhoornopvang vanuit het eigen huis met behulp van de eigen telefoon (minimaal 1 dag van 12.00-22.00 uur per 14 dagen).

vrijdag 17 januari

Schakel-diner

De Schakel houdt weer een diner. Het diner start om 18.00 uur, na afloop wordt nog een kopje koffie of thee geschonken. Het diner bestaat uit verse erwtensoep. Mee-eten kost € 6,-. Opgeven kan op 035-6944742.

Kerk open

De Koepelkerk opent de deuren voor bezoekers. Belangstellenden kunnen langskomen om de kerk te bewonderen. De deuren gaan open tussen 12.00 en 15.00 uur.

Broodje plus

'Ruimte' serveert weer 'Broodje Plus' in het Jan Ligthartcentrum, naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur wordt een broodmaaltijd met soep en een snack geserveerd.

Goed gesprek

'Ruimte' houdt in het Jan Ligthartcentrum naast de Koepelkerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

vrijdag 17 januari tot maandag 20 januari

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Deze vrijdag gaat de bus naar een lunch bij Tante Truus Lunch & Jazz. Zaterdag gaat de bus naar het IJsbeeldenfestival in Zwolle. Zondag brengt de bus u naar de Tentoonstelling Leven met Oranje bij Beeld en Geluid en maandagmiddag rijdt de bus naar het Filmhuis in Bussum. Dinsdag staat het Amsterdamse NEMO op het programma, woensdag kunt u mee naar een lunch in 't Vuronger. Donderdag wordt u 's avonds naar de Spiegelkerk gebracht voor de Spiegelavond. Vrijdag kunt u nog de TV-opname van de comedyserie Aaf bijwonen in Hilversum en zaterdag is er een muzikale middag met lunch in De Schakel in Naarden. Opgeven op 035-7504192.

zondag 19 januari

Soosmiddag

De Palmpit houdt een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is met elkaar er een gezellig middag van maken. Deze middag is er o.a. een optreden van de spelersgroep van de Christengemeenschap Bussum samen met het driekoningenspel. Aanvang 14.30 uur.

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum opent de deuren voor 'Bridgen op Zondag'. U kunt alleen of als paar meespelen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een Instuif.

Stadswandeling

Er wordt weer een stadswandeling gehouden. De stadsgidsen van de Werkgroep Vestingstad lopen met de deelnemers een rondje door Naarden om de historie te bekijken. Men vertrekt vanaf de Utrechtse Poort. Aanvang 12.30 uur, meelopen kost € 3,-.

dinsdag 21 januari

Lezing

Dick van Zomeren vertelt in het Historisch Café aan het Adriaan Dortsmanplein over 'Weesp in oorlogstijd'. Alle aspecten van de bezetting komen in zijn lezing in het Historisch Café aan bod: de mobilisatie, de eerste oorlogsdagen, het gedwongen vertrek van de joden, illegale activiteiten, razzia's, bombardementen op de spoorbrug over de Vecht, de hongerwinter, de bevrijding en het opbrengen van foute stadgenoten. Aanvang 20.00 uur.

Lezing

Ton van Dijk geeft in De Antonius Hof een lezing over het bijbelboek Esther. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Workshopavonden

Zowel op 21 januari als 28 januari vinden er weer workshopavonden 'familie- en autonomieopstellingen' plaats. Ze worden gehouden in Wijzer aan de Landstraat. Met de workshop kunnen deelnemers relatieproblemen oplossen. Aanvang 19.15 uur, opgeven op 035-5314897.

donderdag 23 januari

Spieghelavond

Er staat weer een Spieghelavond op het programma in de Spieghelkerk. Deze keer komt Douwe Draaisma vertellen over zijn boeken over het autobiografische geheugen. Ook treedt Salonorkest Trocadero op. Aanvang 20.00 uur, kaarten € 10,- te koop bij Boekhandel Los en de bibliotheek.

Bridgen onder begeleiding

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder Begeleiding'. Dit is ideaal voor huiskamerbridgers en mensen met weinig wedstrijdervaring om weer eens de puntjes op de i te zetten en de ingeslopen fouten te analyseren. Met behulp van een digitaal schoolbord wordt een bied- of afspeelprobleem behandeld. Daarna worden er 18 spelletjes gespeeld. Inschrijven kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 4,-.

zaterdag 25 januari

Lunch en muzikale middag

De Schakel serveert een lunch samen met een muzikale middag met Arno Kolenbrander. De lunch wordt geserveerd vanaf 11.30 uur. Om 14.00 uur komt Kolenbrander optreden. De kosten bedragen € 12,- per persoon. Opgeven kan tot 20 januari op 035-6949312.

Bingo

Buurtvereniging 'Het Laarderwegkwartier' houdt een bingo. Er zijn leuke geldprijzen te winnen. De ballen rollen vanaf 20.00 uur in het gebouw van Drum- & Showband ViJos aan de Ceintuurbaan.

Wandeling

GroenLinks gaat wandelen met Bussumse bejaarden. De bewoners van de aanleunwoningen op het terrein van De Zandzee zijn allemaal uitgenodigd om mee te gaan. Men zoekt nog begeleiders. Aanvang 13.45 uur, aanmelden op marthagroenlinks@live.nl.

donderdag 16 januari

Concert

Een trio van specialisten in de barokmuziek treedt op in de NPB-kerk aan de Iepenlaan. Op het programma staan werken van Sammartini, Vivaldi, Bach en Naumann. Aanvang 20.30 uur, entree € 20,-. Kaarten te koop op musicaAantiqua@me.com.

Lezing

Dr. Rob Neveu spreekt over 'Oorlog en Religie. Het thema: Is er religieus gezien kans op wereldvrede? De lezing wordt gehouden in de Remonstrantse Kerk aan de Koningslaan. Entree € 6,-.

zaterdag 18 januari

Kunstcursus

Bellefleur houdt een cursus over de kunstgeschiedenis van de middeleeuwen. Er wordt in zes lessen gesproken over welke rol de kunst toen had en hoe bepaalde kunst ontstond. Deelnemen aan de cursus kost € 87,50. Opgeven kan op 035-8884795.

Cursus

Er start een cursus 'Stembevrijding'. Deelnemers vinden in deze cursus de verbinding met hun stem. De cursus duurt zeven zaterdagochtenden, om de 3 weken, tussen 10.00 en 12.30 uur in de NPB-kerk. Opgeven kan op 06-24584836.

woensdag 22 januari

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

Lezing

Ds. Viveen-Molenaar, geestelijk verzorger in Naarderheem, leidt het thema in over de 'Toekomst van de Ouderenzorg'. De lezing wordt gehouden in Naarderheem. Aanvang 14.00 uur, entree € 6,-.

zondag 26 januari

Bingo

De Palmpit houdt een bingo. Ook deze keer zijn er weer leuke prijzen te winnen. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum opent de deuren voor 'Bridgen op Zondag'. U kunt alleen of als paar meespelen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50.

Reebok in de knel bij hertenkamp

Foto: Bob Awick

Stress in het hertenkamp aan de Alexanderlaan vorige week. Een jonge reebok was klem komen te zitten tussen de scharnieren van het toegangshek en kon niet meer voor- of achteruit. De brandweer moest eraan te pas komen om het diertje te bevrijden. Brandweermannen haalden de scharnieren van de poort uit het hek, waarna het hert snel weer de wei in dook. Volgens een woordvoerder van de brandweer was het dier geschrokken maar had het verder niets.

Honden doden schaap

NAARDEN - In een weiland aan de Oud-Huizerweg hebben loslopende honden zaterdag twee schapen aangevallen. De dieren waren zo toegetakeld dat de veearts er een moest laten inslapen. Een buurtbewoonster handelde snel en isoleerde de honden tot de politie kwam.

De eigenaar van de schapen, boer Gerard de Graaf, maakte twee jaar geleden ook al zoiets mee. "We schrokken ons rot zaterdag. We dachten meteen aan de vorige keer, toen zeventien van onze schapen aan de Oostdijk werden opgejaagd en doodgebeten door twee loslopende honden", vertelt De Graaf. De Naarder heeft zijn beste schapen op het weiland bij landgoed Oud-Naarden staan. "Op die rustige plek staan onze 50 fokooien die in het voorjaar de lammeren brengen. De twee aangevallen schapen waren ook drachtig."

Volgens de politie lieten twee dames uit Huizen zaterdagochtend hun honden uit bij de Naarder Eng. De Heidewachtel en Duitse Staander zaten niet aan de riem omdat het een losloopgebied is en het duo ging ervandoor. Nadat de baasjes tevergeefs naar hun huisdieren hadden gezocht, gingen de dames onverrichter zake naar huis.

Anna Brusse (53), die tegenover het weiland aan de Oud-Huizerweg woont, kreeg die ochtend een telefoontje van haar buurvrouw. "Er zitten honden in de wei bij de schapen en het gaat niet goed." De Naardense aarzelde geen moment, belde de politie en boer De Graaf en rende het weiland in. "Toen ik de gehavende schapen zag liggen, had ik zoiets van, nu is het genoeg." Ze sprak de twee blaffende honden streng toe en dreef ze bij de schapen vandaan, in afwachting van de komst van de politie. "De honden bleven elkaar opjutten en blaffen, maar ze hielden afstand van me. Toen ik 'zit' riep, gingen ze schoorvoetend zitten. Ze waren nog lang niet klaar met de schapen, had ik het idee. Maar ja, zo is de natuur."

De politie en de dierenambulance vingen de honden en brachten ze terug naar Huizen. Volgens De Graaf kwamen de eigenaressen meteen 's middags langs op de boerderij om hun excuses aan te bieden en de schade te vergoeden. Daarmee is dit incident wat De Graaf betreft afgedaan, al blijft hij op zijn hoede voor mensen die hun honden loslaten in de buurt van zijn schapen. "Honden mogen los, maar mensen, houd ze dan alsjeblieft wel onder controle", doet hij een beroep op hondeneigenaren. Wijkagent Mark Overliese bevestigt die regel. "In de losloopgebieden van Naarden hoeven honden niet aan de lijn, maar de baasjes moeten hun dieren wel voortdurend onder appel hebben. Het OM onderzoekt eventuele vervolgmaatregelen."

400 wietplanten op zolder: straatwaarde 40.000 euro

NAARDEN - Meer dan 400 nederwietplanten met een straatwaarde van zo'n 40.000 euro. Verborgen op een tot kwekerij omgebouwde bovenverdieping in het Jac. P. Thijssepark. De politie rolde dinsdagochtend na een anonieme tip een hennepplantage op, midden in de woonwijk.

'We houden altijd rekening met de mogelijkheid dat er boobytraps zijn'

Om 09.15 uur bellen agenten van het hennepteam aan bij de hoekwoning die volgens de woningbouw niet verhuurd is. Bij de poort aan de achterkant staan voor de zekerheid ook agenten. Ook aanwezig: mannen van elektriciteitsbeheerder Liander, een slotenmaker en een glaszetter. Aan de voor- en achterkant van het huis zitten de gordijnen dicht. Door de voordeur komt de onmiskenbare lucht van wiet. De politie werd onlangs getipt dat er 'allerlei mensen' balken en ander bouwmateriaal op het adres naar binnen zouden sjouwen. Te veel voor een verbouwinkje. Nadat het wijkteam de huurwoning een tijdje in de gaten had gehouden, was er voldoende aanleiding om een inval te doen. Tot verrassing van de agenten klinkt er na het aanbellen luid geblaf en verschijnt een vrouw in roze ochtendjas voor het raam. Het huis is bewoond. Twee agenten van het hennepteam gaan snel via de achterdeur naar binnen. "We houden altijd rekening met de mogelijkheid dat er boobytraps zijn. Hennepplanten zijn veel geld waard, dus om die te beveiligen willen de kwekers nog wel eens de deurklink onder stroom zetten of een traptree weghalen terwijl er nog wel een tapijtje overheen ligt." Volgens een buurtbewoonster gedragen de huurders zich 'verdacht'. "Ze gaan nooit naar hun werk maar kunnen wel de huur van 1.200 euro betalen. Ze krijgen steeds bezoek van mensen in auto's met een Italiaans kenteken." Op de eerste verdieping en de zolder vinden de agenten inderdaad twee ruimtes vol met wietplanten. De politie neemt voor zo'n 40.000 euro aan planten in beslag. Plus kweekmateriaal. De vrouw gaat als verdachte van hennepteelt mee naar het bureau. De buren verdwijnen opgelucht weer achter de gordijnen. "Een hennepkwekerij is levensgevaarlijk voor de buurt. De wietplanten hebben veel licht, warmte en water nodig. Vaak is de stroom amateuristisch aangelegd. Er staan waterbakken en allerlei chemische troep. De kans op brand is levensgroot."

Drukte op nieuwjaarsreceptie De Schakel

De eerste nieuwjaarsreceptie van De Schakel was meteen een succes. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het was gezellig vol vrijdag op de nieuwjaarsreceptie van De Schakel in de Keverdijk. Het wijkontmoetingscentrum hield voor de eerste keer een nieuwjaarsbijeenkomst.

Medewerkers, huurders, vaste bezoekers, donateurs en andere genodigden, waaronder zorgwethouder Marcel Adriani, wensten elkaar een goed 2014. Een succes, zegt interim voorzitter Miriam Schoenmaker. "De opkomst was groot en er was een uitermate gezellige sfeer, dus ook hier gaan wij een vaste traditie van maken."

Grote Kerk in teken van het huwelijk

NAARDEN - Een korte of een lange trouwjurk, in het wit of rood, dezelfde ringen of twee verschillende, wel of geen klassieke bruidstaart? Trouwen is een feest, maar ook een kwestie van keuzes maken.

De jaarlijkse Wedding Fair in de Grote Kerk speelde daar afgelopen zondag handig op in door de laatste trends op het gebied van trouwen te showen. Honderden bruidsparen in spe bezochten de verschillende stands in de kerk en lieten zich adviseren over de mooiste dag van hun leven.

Inbrekers gooien ruiten in

NAARDEN - Op verschillende plekken in Naarden hebben dieven vorige week ingebroken door ruiten in te gooien aan de achterkant van huizen.

Aan de Graaf Willem den Oudenlaan hield een raam stand, waardoor het bij een poging bleef. Uit een huis aan de Amersfoortsestraatweg verdwenen een fotocamera en laptops, nadat een raam aan de achterkant was ingegooid. Ook aan de Churchillstraat was het raak. Daar werden twee ramen ingeslagen.

Dronken achter stuur

NAARDEN - De politie heeft dit weekend bij een controle een dronken bestuurder aangehouden op de Zwarteweg.

De man moet zich voor de rechter verantwoorden.

Wandeling door Vesting

NAARDEN - Vereniging Vestingstad Naarden houdt zondag weer een stadswandeling.

De vijf kwartier durende tocht onder leiding van vrijwillige stadsgidsen voert langs de militaire en historische hoogtepunten van Naarden-Vesting. De start is om 12.30 uur bij de Utrechtse Poort, waar ook de kaartjes te koop zijn.

iPhone gestolen

NAARDEN- Op het station is vrijdagavond een reiziger bestoelen van een iPhone.

De Apple telefoon werd gestolen uit een jaszak.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 -12 uur in Uit Wijk, Dr.Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet; digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035 6911251

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Massage van de maand januari, DETOX-behandeling; Lypomassage, Lymfemassage en Detox-pakking Zeer intensieve en effectieve behandeling! Kijk voor meer details op
www.massage-tmouwtje.nl of bel 06-22878000

Dorcas en Ken zijn huis reinigingen We hebben 4 jaar ervaring als u wilt meer contact weten dit referentienummer nam onze referentie persoon is (PIM) 06-47043566

HIPHOP DANCE IN BUSSUM CENTRUM ! Hiphoplessen op dinsdag 17.00 uur voor 10+ jaar en dinsdag 18.00 uur voor 13+jaar o.l.v. choreograaf/danser Ken. Mail naar info@jellyjamdance.nl voor een GRATIS PROEFLES of kijk op
www.jellyjamdance.nl

Filmmiddag in WOC Bellefleur (Mackaylaan 11 a in Naarden) op woe. 15 jan. Start: 14.00 uur.

Uw huis eens flink opruimen! Kleine verbouwingen. Alle klussen in en rondom het huis. Bel voor info 035-6223676 www.edregelthet.nl

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Cursus Fotobewerking en Fotoalbum maken. Start maandagmiddag 24 februari. Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen
035-6930624 of
info@gildegooinoord.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

BREAKDANCE beginners elke dinsdag 16.30-17.30 uur. Voor jongens en meisjes vanaf 7 jaar. Meer info op
www.jellyjamdance.nl of vraag meteen een GRATIS PROEFLES aan op info@jellyjamdance.nl.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

HUIS GEZOCHT. Jong gezin zoekt fijn woonhuis (koop) in Naarden of Bussum. 120+ m2 met tuin. Voorkeur jaren 30 maar andere opties ook welkom. Wensen: Goede staat, 4+ kamers, open haard. Buurt: Ministerpark, Oranje Nassau, Vondelbuurt, Rembrandt. huisinnaarden@hotmail.com, 06-14678538

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Ban wiangtjan voor traditionele Thaise massage. Open van maandag t/m zaterdag van 11.00 uur t/m 22.00 uur. Voor afspraak 06-46890213 of 035-7851359 Laarderweg 22 1402 te Bussum. banwiangtjan.nl

Meubelmaker/timmerman heeft nog tijd, ook voor diverse kluswerkzaamheden in en rondom het huis. Ward: 06-30767812

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

T.h.a. mooie opslag/bedr. ruimte (195 m2 voor € 695 p/m) in Nederhorst den Berg. De ruimte heeft een grote overheaddeur en een loopdeur. Tel.: 06-54271409

TE HUUR per 1 mrt. bovenwoning boerderij kamer, 2 slk KDT geen huisdieren. Gunning voorbehouden. 525 euro per mnd. excl. Tel.: 06-13573425

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

PEDICURE LIA OOK BIJ U THUIS!!! VOOR EEN AFSPRAAK KUNT U BELLEN 06-12302177.

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Leraar wis- en natuurkunde VMBO-HAVO-VWO geeft bijlessen thuis of bij u aan huis, ook voor de nieuwe A en C programma's wiskunde.
Tel.: 035-6919221

Cursus leer werken met uw Apple iPad, iPhone, iMac, MacBook. Voor beginnende en gevorderde gebruikers. Stuur een e-mail voor meer informatie naar: cursus@vjgemac.nl

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Cort v.d. Lindelaan, Verlengde Fortlaan, Keverdijk en de Vesting in Naarden, tel.nr. 036-6912214 na 17.00 uur.

Probleem met uw dak bel de dakspecialist met eerlijke prijzen en garantie. Tel.:
06-22436516

Gezocht: Garage of overdekte parkeerplaats in de Vesting koop/huur. Bel aub naar:
06-53421180

Man zoekt klussen in en om het huis, timmer-, schilder- of reparatiewerk. € 17,50 per uur of per klus. Tel.: 06-36058546

Te huur: Studio 30 m2 all-in. gemeubileerd. € 585,- per maand. 035-6935525 / 06-22393323 min. 6 maanden.

Kapsalon Ruud Bussum te huur 15m2 shop in shop, vele doeleinden geschikt, all-in.
€ 335,- excl. BTW. 035-6935525 / 06-22393323 incl. v. 9.00 uur t/m 17.30 uur.

Veluwse Boerderij 66 m2 gemeubileerd Ermelo incl. g/w/l. € 850,-. 035-6935525 / 06-22393323

Winterjassen voor dames & heren en kinderen vindt u bij The Outlet Store, ook lekkere warme vesten en truien voor leuke prijzen. Kom naar Baarn, Laanstraat 41. Open van di-zat. 10.00-17.00 uur.

MARCELS TEGELSTUDIO
uitgebreide keus in wand/vloertegels tegen bodem-
prijzen. Deskundig advies.
Huizerweg 25 Bussum
035-7505766
www.marcelstegelstudio.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd vrijblijvende offerte voor klein of groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. 035-6938689

Veluwse Boerderij 66 m2 gemeubileerd. Ermelo. € 110.000,- 035-6935525 / 06-22393323. Goed bod.

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Kruislaan en de Herenstraat in Bussum, tel.nr. 035-6912214 na 17.00 uur.