BussumsNieuws

12 april 2017

BussumsNieuws 12 april 2017


Sporthelden geëerd op bordes

Louise Dijkstra, wethouder Marleen Sanderse en Rogier Blaas. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Als je maar liefst twee medailles weet te winnen op de Special Olympics, dan is dat wel een hele mooie aanleiding om in het zonnetje gezet te worden.

De gemeente had daarom de Bussumse olympiërs Louise Dijkstra en Rogier Blaas uitgenodigd om stil te staan bij deze topprestatie.
De twee Bussumse skiërs waren afgelopen maand erg succesvol op de Special Olympics World Winter Games in Oostenrijk, de Olympische Winterspelen voor sporters met een verstandelijke beperking. In dit toernooi namen 2.600 deelnemers uit ruim honderd landen het tegen elkaar op. Zowel Louise als Rogier deed mee in het skiteam in de hoogste categorie. Louise won goud op de reuzenslalom en zilver op de Super G. Rogier pakte ook op deze twee onderdelen een plak: twee keer zilver.

Sportwethouder Marleen Sanderse sprak haar waardering uit voor de twee skiërs die in Huizen trainen. Sanderse heeft zelf aan de paralympische spelen meegedaan op het onderdeel roeien en weet dus wat er allemaal komt kijken bij trainen en presteren op topniveau. Zij noemde in haar speech Rogier en Louise twee boegbeelden voor andere sporters met een handicap.

Rogier en Louise waren zelf apetrots, al maakte het vele applaus ze wel een beetje verlegen.

Honderd klachten afgeslankt spoorboekje

BUSSUM - In korte tijd zijn er bij de gemeente ruim 100 klachten binnengekomen over het afgeslankte spoorboekje. De gemeente deed een oproep om die te melden. Ze vindt het onacceptabel dat er minder treinen stoppen op station Naarden-Bussum.

De gemeente heeft zelf al eerder aangegeven grote problemen te hebben met de aanpassing. Vooral 's avonds zijn de gevolgen groot: het aantal treinen is gehalveerd.

De gemeente heeft de NS laten weten dat het aantal treinen terug moet naar het oude niveau. Of de klachten de NS aanzetten tot actie valt te bezien. Die stelt dat het aantal treinen 's avonds gehalveerd werd gezien de reizigersaantallen. De gemeente neemt daar geen genoegen mee. "Door de uitdunning van de dienstregeling, zo blijkt uit de klachten, doen de reizigers twee keer zo lang over de reis en gaan ze de trein mijden."

38,5

procent van de Bussumers heeft last van eenzaamheid

Een uitgelezen boek

De geheimen van de Matthäus-Passion

'Ambacht en mystiek van een meesterwerk' is de ondertitel van deze paperback uit 2010 van de Nederlandse Bachvereniging onder redactie van Pieter Dirksen, musicus en kenner van barokmuziek.

In dit boek laten tien Bachkenners met een internationale reputatie hun licht schijnen over een aantal aspecten van de Matthäus-Passion. Hieronder zijn Gustav Leonard en Jos van Veldhoven. Paul Witteman opent het boek met 'Bach en mijn moeder'. Tussen de teksten een twaalftal persoonlijke uitspraken van uitvoerenden zoals Leo van Doeselaar, orgel en Gerd Türk, tenor/evangelist. Bij elk hoofdstuk een zwart-wit foto van een detail in de Grote kerk van Naarden. Achterin een facsimile van Picanders tekst en het libretto van de Matthäus-Passion. Picander, pseudoniem van Christian Friedrich Henrici, werkte met Bach samen. Balans gaf met boek van 205 pagina's uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Voor het oprapen

Soms ligt een verhaal voor een spannend stukje zomaar voor het oprapen. Letterlijk deze keer. Twee helse machines op een aanstaand natuurterrein bij Naarden aan de Muidertrekvaart.

Vriend Rob gaat daar graag heen om de plantjes te bekijken. Op zwaar omgewoeld en daarna met rust gelaten grond is het ideaal toeven voor allerhand pioniersplanten. Twee maanden terug trof hij echter twee stukken munitie aan, nog verbonden door twee clips, zomaar aan het oppervlak. Terug thuis de EOD gemaild, die de vondst ter kennisgeving aannam. Twee maanden later lagen ze er nog! Met een zware dragline er vlakbij aan het werk. Ik heb ze meegenomen en op een veilige plek opgeborgen. De politie is op de hoogte en ik ga ze meteen na publicatie daarheen brengen.

Voor de inmiddels geïnteresseerden (en dat zijn er velen) bij dezen de tekst die op de hulzen te lezen is: 25 G APDS-T CTG NR 121 EMZ 88-17. Het zou gaan om penetratiegranaten. Wat ik vreemd vind, is dat de punt uit kunststof bestaat. Mogelijk oefentuig. Na enig speurwerk mijnerzijds op Google blijkt deze munitie van Russische (!) makelij te zijn. Uit Petersburg, maar er is geen letter cyrillisch te ontdekken! Ik zal wel veel reacties krijgen!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg en ds. L.J.Th. Heuvelman; za. 15/04 22.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en ds. V.C. Lindenburg; Witte Kerk vr. 14/04 19.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; vr. 14/04 19.00 u. pastoor M. Costa en 15.00 u. Kruisweg pastoor C. Fabril; za. 15/04 21.00 u. kapelaan A. Geria; ma. 17/04 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater; vr. 14/04 19.30 u. dr. M.J. Kater, ma. 17/04 9.30 u. dr. B. Reinders

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; vr. 14/04 19.30 u. pastoor C. Fabril en 15.00 u. Kruisweg M. Potjer; za. 15/04 21.00 u. pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor M. Costa; vr. 14/04 15.00 u. Kruisweg Parochianen; za. 15./04 19.00u. kapelaan M. Sendecki/
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Verlosserkerk 06.30 u. ds. J.H.W. Elhorst Dageraadsdienst; vr. 14/04 19.30 u. ds. H.W. van Beelen
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. H. Samsom en 17.00 u. ds. A. Visser; vr. 14/04 19.30 u. ds. J. v.d. Meijden
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F. Knoppers; vr. 14/04 20.00 u. dr. T.R. Barnard
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. J. Werner-van Slooten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Werkgroep liturgie; vr. 14/04 19.30 u. Werkgroep liturgie
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi geen dienst, gezamenlijke dienst in Hilversum; za. 15/04 22.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit; vr. 14/04 19.00 u. Liturgiecommissie; za. 15/04 19.00 u. Liturgiecommissie
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; vr. 14/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; ma. 17/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Nogal wisselvallig en vrij koud voor half april
Afgelopen zondag beleefden we een uitmuntende lentedag met 21 graden. Nadien werden de bakens verzet. Tussen een Atlantisch hogedrukgebied en lage luchtdruk boven het zuiden van Scandinavië voert een noordwestelijke stroming koude polaire lucht richting Noordzeegebied. Na de voorjaarswarmte van zondag moeten we het nu voorlopig stellen met voorjaarskilte.

Donderdag + vrijdag
Op beide dagen is er een wisselende hoeveelheid bewolking. Er kan een bui vallen, maar er is soms ook enige ruimte voor zonneschijn. Er waait een matige tot soms krachtige westen- tot noordwestenwind. Het is met een maximum van 11 à 12 graden iets aan de koude kant. De gemiddelde ofwel normale maximumtemperatuur bedraagt voor half april zo'n 13 graden.

Het paasweekeinde
Het is naar verwachting wisselvallig met kans op enkele buien, maar ook de zon schijnt nu en dan. Er blaast een matige tot krachtige noordwestenwind. Vorig jaar werd het 13 graden met Pasen. In 2014 waren het warme paasdagen met 20 graden. Dit jaar verloopt het paasweekend vrij koud met een maximum van circa 9 graden, in de nacht dalend naar rond 3 graden.

Weetje
Het aprilweer is vaak grillig. Het kan nog nawinters koud zijn, maar ook al voorzomers warm. In 2007, tien jaar geleden, was april extreem warm, recordzonnig en recorddroog. Er viel amper een druppel regen. De zon scheen 284 uur tegen 174 uur normaal. Op 7 dagen werd het al meer dan 25 graden. De 15e april werd met 28.9 graden de warmste aprildag ooit gemeten.

In TV Magazine aandacht voor de heidebrand, speeltuin Heidezicht, de PVV die waarschijnlijk net meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Gooise Meren, en de kunstenaars van de Vliegdenweg in Bussum.
- Andreas van der Schaaf ging mee met de palmpasenoptocht in Naarden.
- In RegioHub gaat het over bewegen in het groen.
- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met Serafettin Babacan over de stemming in de Turkse gemeenschap in de regio. Verder een gesprek over de fusiedrift van de provincie.

Kan oplaten van ballonnen worden verboden?

'Het is gewoon niet meer van deze tijd'

Duizend ballonnen de lucht in bij start Bensdorp. Foto: Rob Schram

GOOISE MEREN - Hart voor BNM wil dat de gemeente actief afstand neemt van het oplaten van plastic ballonnen. De partij wil ook graag dat onderzocht kan worden of oplaten helemaal verboden kan worden. Het voorstel wordt volgende week in de gemeenteraad besproken.

Het voorstel van fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets komt na de ontstane commotie na het oplaten van de ballonnen bij het startsein van de nieuwbouw bij Bensdorp. Hoewel de ballonnen er feestelijk uitzagen, bleek de actie op veel afkeuring te stuiten. Met name de voormalige Milieuraad Bussum was hier niet over te spreken. Want ook al waren het biologisch afbreekbare ballonnen, volgens de Milieuraad duurt het zeker twee jaar voordat ze zijn afgebroken.

Milieulobbyist Petra Olgers laat weten: "In dezelfde week heb ik zwerfafval samen met onder anderen wethouder Struik opgeruimd in Bussum. Een paar dagen later gingen er duizend ballonnen de lucht in, mét toeschouwend wethouder Boland. Wat wij hebben gedaan voelt dan enorm zinloos. Het is dweilen met de kraan open. Ik wil dat duidelijk wordt dat wij dit niet willen in Gooise Meren. Dat moet zo duidelijk zijn dat er geen discussie over komt."

Afraden
Hart voor BNM wil dat de gemeente actief navraagt bij openingen of festiviteiten waar collegeleden bij uitgenodigd zijn of er ballonnen worden opgelaten. Als dit zo is, wil ze dat de gemeente dit afraadt vanwege de consequenties voor de natuur.
Maar daar blijft het niet bij. Munneke Smeets wil namelijk dat onderzocht wordt of het oplaten van ballonnen in de algemene plaatselijke verordening (apv) verboden kan worden.

"Eigenlijk is dat nog voorzichtig geformuleerd. Want je ziet dat dit in meerdere gemeenten al verboden is, onder andere in Hilversum. Het oplaten van ballonnen, waarvan je weet dat ze bijdragen aan de plastic soep in de oceanen, is gewoon niet meer van deze tijd."

Op Koningsdag worden in Muiden ook altijd ballonnen opgelaten. Foto: M. Wink

'Ook al zijn de ballonnen biologisch afbreekbaar, afbreken duurt twee jaar'

Geen voorstander
Noordersluis, de bouwer en organisator van het feest, was zich van geen kwaad bewust. Ze hadden immers voor duurzame ballonnen gekozen. En ze hadden ook geen vergunning nodig omdat het evenement op eigen terrein was. De gemeente Gooise Meren liet eerder weten geen voorstander te zijn van het oplaten van ballonnen. “Je kunt ballonnen natuurlijk wel prima gebruiken voor feestelijkheden, als je ze maar niet oplaat.”

De gemeente, en met name Gerben Struik, wethouder Milieu en Duurzaamheid, is hierop aangesproken.
Het oplaten van plastic ballonnen valt niet goed te rijmen met de college-ambitie: Gooise Meren maken tot een van de meest duurzame gemeenten van Nederland.

Grote rookwolken door heidebranden

BUSSUM - Het warme weer heeft niet alleen voordelen, zo bleek zondag langs de Randweg. Daar ontstonden door de droogte twee korte maar felle heidebrandjes.

De brandjes zorgde voor een enorme rookwolken langs de weg. Al snel wist de brandweer te voorkomen dat het vuur zich verspreidde, maar er ging toch nog een gebied ter grootte van een voetbalveld verloren.

Waardoor de brand ontstond wordt nog onderzocht. De brandweer heeft het brandje geblust en alles extra gecontroleerd.

Vanwege de droogte geldt er momenteel code geel. Dat betekent dat je extra voorzichtig moet zijn met vuur op de hei. De brandweer reageert ook extra alert als er alarm wordt geslagen vanwege brand op de hei.

Meer klachten over overlast hangjongeren

BUSSUM - De leden van de jeu-de-boules baan aan de Ceintuurbaan ervaren ook overlast van hangjongeren. Hun baan ligt tussen de skatebaan en de door de gemeente aangelegde Jongeren Ontmoetingsplek (JOP).

De naastgelegen voetbalclub SDO, gaf vorige week in deze krant aan flink overlast te ervaren.

Nu blijkt dat de buren van de jeu-de-boules deze ervaring delen. Voorzitter Rudi Rutgers laat weten: "Er wordt regelmatig wat vernield en ook liggen er flink wat sigarettenpeuken, restanten van joints en zelfs heroïnewikkels."

Persoon zwaargewond na val van flat

Foto: AS Media

BUSSUM - Aan de H.A. Lorentzweg is een persoon zondag zwaargewond geraakt na een val uit een raam van een appartement. Het slachtoffer moest met spoed worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Het ongeluk gebeurde omstreeks twaalf uur. Meerdere ambulances kwamen op de oproep af om hulp te verlenen. Er landde voor de flat ook een traumahelikopter om extra assistentie te verlenen. Het slachtoffer werd met onbekend letsel afgevoerd. Hoe het ongeluk gebeurde, wordt onderzocht door de recherche.

Politie onderzoekt meldingen over vermeende kinderlokker

Man in bestelbusje spreekt kinderen aan

NAARDEN / BUSSUM - Er wordt door de politie onderzoek gedaan naar meerdere meldingen over een in Bussum en Naarden rondlopende kinderlokker. De afgelopen dagen trokken meerdere bezorgde ouders aan de bel.

Afgelopen maandag zou een vreemde man met rood bestelbusje twee voor het spoor aan de Comeniuslaan wachtende jonge jongens hebben benaderd. De man vroeg de jongens, van een jaar of elf, de deur van het busje open te doen en mee te gaan. De jongens wilden niet instappen en sloegen op de vlucht. De man zou vervolgens nog hebben geprobeerd om de tieners tegen te houden.

De man met het rode bestelbusje werd de afgelopen dagen op meer plaatsen opgemerkt. Zo zou dezelfde persoon eveneens rond de Emmaschool jongens uit de bovenbouw hebben aangesproken en gevraagd hebben met hem mee te gaan. Dit gebeurde overigens in de wijk en niet onder schooltijd.
Er worden door de politie ook nog meldingen en geruchten onderzocht over voorvallen op andere plekken.

De man heeft een rood busje en lang zwart haar in een staart

Signalement
De man valt te herkennen aan lang zwart haar dat hij in een staart droeg. De man droeg maandag een donkergekleurd vest en een zonnebril en rijdt rond in een rood busje.

Meldingen
De politie laat weten van de meldingen op de hoogte te zijn en onderzoekt de zaak nog. Mensen die meer weten kunnen contact opnemen met de politie op 0900-8844.

Willem van Eeghen

Woont al 12 jaar in Naarden, 68 jaar

Waar houdt u zich overdag zoal mee bezig?
"Ik heb veel bestuurlijke functies. Onder meer bij de Vrienden van de Grote Kerk Naarden, het Artes fonds en de vorig jaar opgerichte vereniging Belanghebbenden Omwonenden Naardens Stadskantoor (B.O.N.S.). Verder geniet ik veel van Naarden-Vesting."

Nog tijd voor hobby's?
"Ja, zeilen, bergtochten maken en fietsen en ik breng ook graag veel tijd met mijn kleinkinderen door."

Met wie wilt u nog eens een goed gesprek?
"Met de nieuwe burgemeester Han ter Heegde, over zijn ideeën voor de Vesting bijvoorbeeld."

Stel u bent een dag burgemeester?
"Ik vind het erg jammer dat de Comenius boekhandel er niet meer is. De diversiteit van de winkels mag wel wat beter, hoewel er nu echt wel heel aardige winkels zijn. Ook zou ik iets willen doen om meer jonge mensen aan te trekken in de Vesting. Behoud van de basisschool is daarvoor ook belangrijk."

Favoriete muziek?
"Ik luister veel naar jazz, klassiek en soms naar klassieke pop."

U bent voorzitter van de vereniging B.O.N.S. Waar maakt u zich het meeste zorgen over?
"Het Stadskantoor, dat staat niet bekend als het 'mooiste' gebouw van de Vesting. Nu is er de kans om ervoor te zorgen dat er daar iets moois gebouwd wordt dat de tand des tijds doorstaat en past bij de stijl van de historische kern van Naarden-Vesting."

Waar in Naarden komt u graag?
"Ik wandel graag in de ochtend met mijn hond om de Vesting of over de Vestingwallen. Ik verbaas me vaak hoe fantastisch mooi het toch is, de Vesting en de omgeving. Binnen drie minuten lopen ben je op een prachtige plek."

Tot slot, waar wilt u op toosten?
"Op de gezondheid van mijn familie."

Rood sein spoorweg vaak genegeerd

BUSSUM - De rode lampen en de dalende spoorbomen van de spoorwegovergangen van Bussum en Naarden worden nog te vaak genegeerd. Dat concludeert de Nederlandse Spoorwegen.

Afgelopen week werd er gecontroleerd rond station Naarden-Bussum en enkele andere stations. Veel fietsers en wandelaars negeren de rode knipperende lichten en ook veel automobilisten dachten nog wel even snel onder de dalende slagbomen door te kunnen. Er werden meerdere boetes van 230 euro gegeven.

De NS noemt het onvoorstelbaar om te zien welke risico's mensen nemen om niet te hoeven wachten. Het negeren van de rode lampen en de dalende spoorbomen kan levensgevaarlijk zijn omdat er eerder een trein kan komen dan je verwacht.

Bussumers leven gezond

BUSSUM - Bussum scoort goed als het gaat om bewegen: van alle bewoners haalt 63 procent de beweegnorm van een half uur tot een uur bewegen per dag. Dat heeft het RIVM berekend.

Dat heeft mede tot gevolg dat het aantal Bussumers met overgewicht meevalt: een krappe 42 procent heeft een te hoog gewicht. Het aantal rokers valt daarnaast ook nog eens mee: 20 procent van de Bussumers rookt.

Meteen weer druk op Heidezicht

BUSSUM - Er kan weer gespeeld worden op de speelplaats van Paviljoen Heidezicht. Het was de afgelopen weekend meteen weer druk.

De speelplaats en het naastgelegen restaurant waren de afgelopen weken gesloten nadat de beheerder van Paviljoen Heidezicht failliet ging. Vanwege de grote vraag besloot de gemeente de speelplaats vanaf zaterdag weer te openen voor bezoekers.

Het leverde zaterdag meteen al veel bezoekers op. Zondag was het, mede vanwege het warme lenteweer, ook weer druk. Vele Bussumers kwamen met hun kroost langs om even te spelen. Hapjes en drankjes moesten nog wel zelf meegenomen, want het naastgelegen restaurant van Paviljoen Heidezicht houdt de deuren vooralsnog gesloten.

Plannen met groen welkom

BUSSUM - Wat de gemeente betreft mogen meer buurten zelf stukjes groen aan hun straat beheren.

Twee weken werd er een 'buurttuin' geopend aan de Karel Doormanlaan. Die kwam er op verzoek van de buurtbewoners. Ze vonden dat het grasveldje aan hun straat weleens opgeleukt mocht worden.

De gemeente laat weten open te staan voor meer van zulke plannen van bewoners. Buurten met plannen om zelf wat te doen met het groen in hun straat kunnen contact opnemen met de gemeente via initiatieven@gooisemeren.nl.

'20% van de vliegtuigen vliegt te laag, dat geeft onnodige overlast'

Klankbordgroep wil dat gemeente zich meer mengt in discussie overlast Schiphol

Jur Jonges en Herman Schoon van e klankbordgroep maken zich zorgen over toename vliegverkeer. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

GOOISE MEREN - Met het oprichten van een klankbordgroep en een brief naar het college vragen verontruste burgers om serieuze aandacht voor de toenemende overlast van Schiphol. De bezorgde burgers willen dat de gemeente zich gaat mengen in deze discussie en hopen op deze manier flink wat invloed en druk op hen uit te kunnen oefenen.

"Het toenemende vliegverkeer vanuit Schiphol baart ons zorgen", aldus Jur Jonges, lid klankbordgroep en Dorpsraad Muiderberg. "En als het aan Schiphol ligt zal het in de toekomst alleen nog maar meer worden. De ruimte die ze krijgen, benutten ze ook." De overlast en klachten namen de laatste vier jaar al toe. Volgens Jonges houdt Schiphol zich niet aan de regels. Er zou te laag worden gevlogen en de regels met betrekking tot het opstijgen en dalen worden met voeten getreden, volgens het Muiderbergse lid. En ook het grootonderhoud aan de Kaagbaan helpt niet echt om het luchtruim boven het Gooi een beetje te ontlasten. Tussen 18 maart en 24 mei is de baan buiten gebruik en dat betekent een intensiever gebruik van de twee andere banen: de Buitenveldertbaan en de Aalsmeerbaan en daardoor meer vliegtuigen over het Gooi.

80 decibel

Jur Jonges, lid klankbordgroep en Dorpsraad Muiderberg verrichtte onlangs vanuit zijn achtertuin metingen terwijl de vliegtuigen overkwamen. Die metingen gaven volgens hem 80 decibel aan. Ter illustratie: via de Nederlandse arbowetgeving is geregeld dat boven 80 decibel het gebruik van gehoorbescherming verplicht is. Buiten zitten kan nog wel, vertelt Jonges, maar bij bepaalde weersomstandigheden is het geen doen.

De overlast en klachten namen de laatste vier jaar al toe Foto: André Verheul sr

'Soms lijkt het echt wel alsof ik in het Amsterdamse Bos zit'

Amsterdamse Bos
Volgens een ander lid van de klankbordgroep, voormalig wethouder van Bussum Herman Schoon, komen de kisten echt laag overvliegen en maken ze een wel heel korte bocht. Hij heeft zijn twijfels of dat wel volgens de geldende afspraken is. "Het geeft in ieder geval extra geluidsoverlast." Jonges beaamt dat: "Soms lijkt het wel alsof ik in het Amsterdamse Bos zit."

20% vliegt te laag
"We volgen eigenlijk twee lijnen om invloed uit te oefenen", licht de voormalig wethouder van de gemeente Bussum de verschillende stappen toe. "We willen de overlast bespreekbaar maken bij het gemeentebestuur Gooise Meren en via bewonersvertegenwoordigers ook direct in de Omgevingsraad Schiphol. 20% van de vliegtuigen vliegt te laag en dat veroorzaakt onnodige overlast." Schoon baseert zich met deze uitspraak op een extern onderzoek. Begin maart stuurde de klankbordgroep een brandbrief naar de gemeenteraad van Gooise Meren waarin ze ook al hun zorgen uitten. Ze hopen op steun vanuit de verschillende fracties. "Duidelijk is dat zonder extra aandacht de volumes alleen maar zullen toenemen en daarmee de zorgen van inwoners omtrent gezondheid - gevolgen uitstoot CO2 en ultrafijnstof -, veiligheid en leefbaarheid", valt daarin te lezen. Volgens de klankbordgroep is de sterke groei van Schiphol een uitzondering in vergelijking met bijvoorbeeld Heathrow. Bij die laatste groeide het aantal passagiers het laatste jaar slechts 1%, bij Schiphol kwam er 9,2% bij. "Bij andere concurrenten zoals Frankfurt daalde het aantal passagiers zelfs", doet Schoon er nog een schepje bovenop.
In de Omgevingsraad wordt ook Gooise Meren vertegenwoordigd door de Weesper wethouder Herman Tuning, maar de klankbordgroep wil daarnaast ook via de bewonersvertegenwoordigers haar stem in de Omgevingsraad laten horen. Minimaal 100 sympathisanten zijn daarvoor nodig; met het huidige aantal van 150 is die grens ruimschoots gepasseerd. Volgens Herman Schoon bevinden zich daar ook een aantal raadsleden van Gooise Meren onder. Hij hoopt dat nog meer volksvertegenwoordigers zich zullen scharen achter de groep sympathisanten.

'Schiphol moet zich allereerst aan de huidige regels houden'

De klankbordgroep heeft zelf al een aantal extra aandachtspunten geformuleerd en reikt ook ideeën aan om de overlast voor het Gooi te beperken. Bijvoorbeeld het, al dan niet tijdelijk, verleggen van vliegroutes naar andere gebieden, boetes voor de luchtverkeersleiding als ze de minimale landingshoogtes overschrijden en een maximum van 500.000 vluchtbewegingen, zoals het ook in het Aldersakkoord is vastgelegd. Ook doen ze een oproep voor een eigen onderzoek door Gooise Meren. Hiervoor zouden er periodiek metingen moeten worden verricht naar de effecten van het luchtverkeer, maar ook naar de gevolgen van de uitlaatgassen op het leefmilieu in Gooise Meren. En wat betreft de klankbordgroep krijgt de veroorzaker van al die vervuiling en overlast de rekening gepresenteerd. Tot slot willen ze dat er meer ruchtbaarheid gegeven wordt aan de verschillende mogelijkheden om een klacht in te dienen.
De klankbordgroep richt zich overigens niet alleen op het huidige niveau van geluidsoverlast. Ze maken zich ook druk over het verloop van het vliegverkeer als in 2019 de uitbreiding van Lelystad Airport tot nieuwe vakantieluchthaven een feit is. "We willen weten wat dat voor Gooise Meren betekent", aldus Schoon. Hij vreest dat dat samen met de uitbreiding waar Schiphol op zint, voor nog meer overlast gaat zorgen. "De huidige afspraken met Schiphol lopen tot 2020. Daarin is afgesproken dat ze 500.000 vliegbewegingen en 29.000 nachtvluchten per jaar mogen maken."

Schiphol
Schiphol geeft zelf op haar website aan dat ze dit jaar al voor de periode na 2020 nieuwe afspraken wil maken voor verdere groei. Schoon: "We willen allereerst dat Schiphol zich aan de regels houdt en als ze stappen nemen voor uitbreiding dan moet er eerst goed onderzoek worden gedaan."

Nardinc haalt 1250 euro op voor Nairobi

Een mooie cheque voor een kindertehuis in Nairobi.

NAARDEN - Muziekvendel Nardinc heeft met het houden van een benefietconcert 1250 euro opgehaald voor het goede doel, namelijk het kindertehuis Good Samaritan Children's Home Nairobi.

Loek Jansen van Nardinc laat weten waarom voor dit doel is gekozen. "Irene Koopmanschap uit Naarden heeft hier in 2012 vrijwilligerswerk gedaan. Ze is in de zomer van 2015 met haar ouders Stef en Monique terug geweest. De verhalen en foto's maakten heel wat los."
Op foto van links naar rechts: organisator Ton Spies, Irene Koopmanschap en organisator Anita Jansen.

Jan Ligthart wordt extra verbouwd

Gebouw moet na werk weer jaren mee kunnen

Er wordt al gewerkt aan de eerste fase van de verbouw. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Het Jan Ligthartcentrum aan de Brinklaan moet na een grootscheepse verbouwing weer jaren voort kunnen. Er wordt momenteel druk verbouwd, maar de gemeente heeft plannen om meer aan te gaan pakken. De gemeenteraad praat komende week over het budget voor de verbouw.

Het Jan Ligthartcentrum wordt al jaren gehuurd door Sherpa. Die verzorgt daar onder andere dagbesteding aan jongeren met een beperking. Er wordt momenteel dus al verbouwd. Dat was pure noodzaak. De brandweer heeft eerder onder meer de vluchttrap vanaf de eerste etage van het pand afgekeurd, waardoor deze etage maar amper gebruikt kan worden. Dat moet opgelost worden.

De gemeente heeft er nu voor gekozen nog meer te gaan verbouwen en enkele geplande onderhoudswerkzaamheden naar voren te halen. Dat moet ervoor zorgen dat het gebouw weer jarenlang mee kan en voldoet aan de meest moderne normen. Al met al gaat de verbouw een miljoen euro kosten; de werkzaamheden worden rond de zomer afgerond.

Baasje van knuffel gezocht

NAARDEN/BUSSUM - Een zachtroze varkentje met een grote lach, maar met heimwee: de politie zoekt het baasje van een gevonden knuffeltje.

Het beestje werd afgelopen zondag gevonden op de snelweg A1 na een ongeluk ter hoogte van de afslag Naarden Bussum. Een passerende vrouw zag het knuffeltje op de weg. Het bleek dat een kindje het knuffeltje uit het raam had laten vallen, vlak achter de politieauto. "Het is een Peppa Big-knuffeltje dat het bij ons goed naar zijn zin heeft, maar toch ook heimwee heeft naar zijn wellicht verdrietige eigenaar. De politie heeft nu de zorg voor het knuffeltje op zich genomen, maar zou het graag terugbezorgen", zo laat de politie weten.

Samen bloemschikken bij Chrysal International

Uitleg over het bloemschikken.

NAARDEN - Om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan organiseerde Chrysal International vorige week een bloemschikworkshop. In totaal konden 30 senioren genieten van een gezellige dag waar mooie creaties en goede gesprekken centraal stonden.

Chrysal International nam het initiatief samen met het Nationaal Ouderenfonds. Aanleiding is dat 1 miljoen ouderen zich regelmatig eenzaam voelen. "Mensen die zich omringen met bloemen zijn gelukkiger, minder gestrest en meer ontspannen", aldus Chrysal.

De dames en heren hebben er plezier in.

Kan SDO weer gaan stunten?

Bussumers kunnen deelname aan de play-offs zekerstellen

Kan SDO komende maandag een feestje bouwen? Foto: Johan van der Geest

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het zou zomaar weer eens een volgend hoofdstuk kunnen worden van het voetbalsprookje van SDO: het halen van de play-offs waarmee, met een beetje geluk, gepromoveerd kan worden naar de derde divisie. Komende maandag wordt het erop of eronder voor de Bussumse hoofdklasser. Gaat het SDO lukken?

Dat SDO kans maakt op deelname aan de play-offs komt vooral door de knappe opmars van de club de afgelopen maanden. SDO voetbalt goed en toonde meermaals aan dat het zelfs opgewassen is tegen de sterkste teams van de hoofdklasse. De Bussumers staan nu dan nog wel op 'slechts' de zevende plaats van het klassement, maar vanwege de goede reeks zou de ploeg wel een periodetitel kunnen pakken. En dat geeft weer recht op deelname aan de play-offs.

Resultaten van laatste weken geven hoop. Foto: Johan van der Geest

SDO kan het komende maandag dus afmaken. De voetballers spelen dan tegen De Bataven, een duel dat eerder werd afgelast. Er wordt afgetrapt om twee uur. De Bataven staat een paar plaatsen lager geklasseerd dan SDO en daarmee zou je zeggen dat de Bussumers een goede kans hebben. Verwacht mag worden dat SDO maandag weer veel steun heeft van de trouwe supporters.

Als SDO de tegenstander komende maandag weet te verslaan hangt deelname aan de play-offs nog wel af van de resultaten van Woezik, dat ook nog twee eerder afgelaste duels heeft te spelen.
Goede generale
SDO kende afgelopen weekend nog een goede generale. Er werd dan wel verloren van ADO'20 (1-2), maar SDO was een stuk sterker dan de koploper.

SDO en ADO'20 startten scherp en speelden op een hoog tempo. Maar behoudens enkele kansjes over en weer bleef echt gevaar voor rust achterwege. Na de rust zette SDO meteen weer aan. Dat leek al snel beloond te worden toen Micha Fokker raak schoot, maar het doelpunt werd afgekeurd. Het bleek echter wel een opmaat naar meer. De volgende aanval leverde meteen een doelpunt op. Mike van 't Land gaf de bal aan Kick van Aelst. De jonge aanvaller kon ervoor zorgen dat Maikel van Latum voor open doel de score kon openen. ADO'20 kwam terug. Het leverde een spannende slotfase op. De grootste kansen waren voor SDO, maar scherpte ontbrak. Op het laatste moment kon ADO'20 nog wel scoren.

HCAW slaagt voor eerste test

BUSSUM - HCAW kan vertrouwen tanken op weg naar de start van het hoofdklassejaar komend weekend. De Bussumse honkballers wonnen afgelopen weekend hun Charles Urbanus-toernooi. Tegen toppers L&D Amsterdam Pirates en Hoofddorp Pioniers werd slechts één keer verloren.

HCAW won zaterdag met 5-4 van L&D Amsterdam Pirates en met 1-3 van Hoofddorp Pioniers. Een dag later werd het tegen Hoofddorp Pioniers 8-8 en werd er met 4-3 verloren van L&D Amsterdam Pirates. Al met al leverden de resultaten HCAW 5 punten op, waarmee de Bussumse ploeg L&D Amsterdam Pirates een puntje voor bleef.

BFC boekt monsterzege

BUSSUM - BFC heeft afgelopen weekend nog maar eens extra gewerkt aan het doelsaldo. De Bussumse zaterdagvoetballers boekten een monsterzege op de arme nummer laatst RAP: pas na 15-1 stopte BFC met scoren.

Het duel was nog amper begonnen of BFC stond al op een 2-0 voorsprong door doelpunten van topscorer Tjerk Posthuma. Na de snelle voorsprong was BFC heer en meester. Met doelpunten van Jelle van der Geest en Jostein Ohm stond het voor rust alsnog 4-0. Meteen na de rust deed RAP wat terug, maar BFC schrok daar niet van. BFC rechtte de rug en maakte na rust doelpunt na doelpunt. Treffers van Felix Mispelblom, Tjerk Posthuma (5x), Tijmen Ratsma, Maurits Knoop, Dico Knevel en Daan Wassili zorgden voor de monsterzege. Het opvallendste doelpunt was een benutte strafschop door BFC-keeper Desmond Ording.

Weer zege hockeysters

BUSSUM - De hockeysters van Gooische denderen maar door. Afgelopen weekend werd er weer gewonnen: de Bussumse koploper was met 0-3 te sterk voor Beuningen.

De hockeysters moesten hard knokken voor de punten. Vlak voor rust kwam Gooische op een voorsprong. Na rust speelden de Bussumers een stuk beter, maar ook nu duurde het lang voordat er gescoord werd. De slotfase leverde alsnog twee doelpunten op voor de Bussumers.

Hockeyers verspelen punten
Een domper voor de hockeyers van Gooische: de Bussumse hockeyers verspeelden afgelopen weekend dure punten tegen de nummer laatst Zwolle: 1-1.

Eerste herenteam Keizer Otto Trivolley kampioen

Foto: Keizer Otto Trivolley

NAARDEN - Feest afgelopen weekend voor het eerste herenteam van volleybalclub Keizer Otto Trivolley: de Naarder volleyballers pakten het kampioenschap. De kampioenswedstrijd tegen concurrent Keistad was bloedstollend spannend, maar leverde de Naarders toch een 3-2 zege op.

Het leek lang een probleemloze avond te worden voor Keizer Otto Trivolley. De eerste twee sets waren zonder veel problemen voor de Naarders. Heel even dacht de ploeg dat het kampioenschap toen al zeker was en werd er gefeest. De tegenstander had echter wel door dat de Naarders nog een set moesten pakken. Om te voorkomen dat Keizer Otto Trivolley kampioen werd gaf de tegenstander even gas en kwam terug tot 2-2. Daarmee werd het erg spannend: een extra vijfde set moest de winnaar bepalen en zou dus Keizer Otto Trivolley het kampioenschap moeten opleveren. Het lukte de Naarders om deze set te pakken. Daarmee kon het feest echt losbarsten.

Daniël Bruggen: 'Ik ben verslaafd aan het manipuleren van geluid'

Bussumse blokfluitvirtuoos en klavecinist in Concert Spirituel

Daniël Brüggen speelt zaterdag in de Majellakapel. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

BUSSUM - De collectie van maar liefst zeventig blokfluiten in alle soorten en maten kan je niet ontgaan bij een bezoek aan blokfluitvirtuoos en docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag Daniël Brüggen. Zaterdag geeft deze Bussumer samen met zijn broer Albert Brüggen (cello), Alida Schat (viool) en plaatsgenoot Siebe Henstra (klavecimbel) een concert in de Majellakapel. Het viertal speelt werken van Telemann en Händel.

Brüggen raakte al op jonge leeftijd verslaafd aan het manipuleren van geluid. Hij glimlacht: "Mensen zeggen dat dat niet mogelijk is, maar het kan echt. Het is eigenlijk niets meer dan het verbuigen van rechte tonen en dat is dan ook hoorbaar. Maar het klinkt zeker nog goed hoor", verzekert Brüggen. Enthousiast vertelt de musicus en blokfluitdocent dat het bij muziek gaat om het vertellen van verhalen. "Gebaseerd op het verleden, heden en toekomst. En daar speel je vervolgens mee."

'Bij muziek gaat het om het vertellen van verhalen'

In zijn uitgebreide collectie blokfluiten bevinden zich onder meer sopraan-, alt-, tenor-, en basblokfluiten. Historische exemplaren ontbreken nog in zijn verzameling. Als zevenjarig jongetje kreeg hij zijn eerste blokfluitles. Hij liet zich niet tegenhouden door het wat suffige imago van dit muziekinstrument: hij raakte zelfs verslingerd aan de klank. Hij heeft wel een verklaring voor het wat suffige imago. Namelijk de vrij schelle toon en het feit dat lessen vaak in grote groepen plaatsvinden. "Met dertig in een klas is het moeilijk om resultaat te boeken." Ook wordt blokfluitles volgens Brüggen vaak als een 'verplicht nummer' gezien en dat draagt niet bij aan het plezier.

Conservatorium
In tegenstelling tot veel leeftijdgenootjes verdween bij Brüggen de blokfluit nooit echt in de kast. Toen hij na zijn middelbare school doorstroomde naar het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam werd het vlammetje al snel weer aangewakkerd.

Het wat suffige imago van de blokfluit had geen invloed op hem

Blokfluitkwartet
In 1978 richtte hij samen met drie medestudenten het Amsterdam Loeki Stardust Quartet op. Ze maakten faam als blokfluitkwartet met een breed repertoire: van renaissance tot hedendaagse muziek, en speelden over de hele wereld. Het leverde de jonge musici zelfs voor twee van hun cd's een Edison Klassiek op. Het ensemble hield het in 2007 voor gezien na een aantal wisselingen in de bezetting.

Filmmaker
Brüggen geeft inmiddels al zo'n twaalf jaar les aan het Haagse conservatorium. Daarnaast houdt hij zich bezig met film en muziek. Dat kunnen films van masterclasses zijn of documentaires over een specifiek instrument. Zo is hij momenteel bezig met een film over vijf blokfluitbouwers. Deze is zo goed als klaar, hij moet alleen nog ondertiteld worden.

Concert
Het concert in de Majellakapel is voor zowel Brügggen als Henstra (klavecinist en organist van de Nederlandse Bachvereniging) een thuiswedstrijd. De twee musici kennen elkaar al vanaf hun studie aan het conservatorium en speelden, zeker in die tijd, regelmatig samen. Het belooft een bijzonder concert te worden, een waar muzikaal onderonsje, want behalve dat Henstra en Brüggen weer samen op het podium staan, speelt dus ook broer Albert Brüggen mee en diens vrouw, Alida Schat, is de violiste.
Het concert is zaterdag om 20.30 uur in de Majellakapel aan de Iepenlaan 26 Bussum. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.tindal.nl.

Muzikale familie

Bussum telt drie blokfluitvirtuozen die al eerder te horen waren tijdens de Tindalconcerten. Daniël Brüggen is daar een van. Brüggen stamt uit een muzikale familie.

Zijn neef is de wereldberoemde blokfluitist en dirigent Frans Brüggen. Zijn broer, Albert Brüggen maakt net als klavecinist en Bussumer Siebe Henstra deel uit van de Nederlandse Bachvereniging.

.

'De eerste Matthäus Passion was echt prachtig'

De Vesting was zondag een mengeling van toeristen en concertbezoekers.

NAARDEN - De eerste van de vijf uitvoeringen van de Matthäus Passion zit erop. Vanavond is de tweede uitvoering. De vijfde en laatste is zaterdag om 11.30 uur. Volgens Marlo Reeders, directeur Stichting Grote Kerk Naarden, was de eerste uitvoering prachtig.

Het spits is eraf. En als dit de voorbode is voor de resterende uitvoeringen dan kan het publiek zijn hart flink ophalen de komende dagen. Marlo Reeders noemde de uitvoering van afgelopen zondag 'zeer beweeglijk'. "De dirigent is beweeglijk en dat is zijn muziek ook." Bijkomende bijzonderheid was dat dit keer geen countertenor met een kopstem meedeed, maar dat die partij door een vrouwelijke tenor werd gezongen. "De Matthäus Passion is elke keer weer anders", vertelt Marlo enthousiast. Natuurlijk werd zoals altijd in de pauze en na afloop uitvoerig gesproken over de wijze van uitvoeren. De langzame start viel niet bij iedereen in de smaak, maar het oordeel over de aria tussen de sopraan en alt was unaniem "echt fenomenaal". Dit jaar was er ook voor het eerste een kinder-Matthäus in de Grote Kerk. Vorige week woensdag waren er twee uitvoeringen. Ook toen zat de kerk flink vol. Of dit initiatief volgend jaar een vervolg krijgt hangt af van de financiële middelen. Als het lukt wil Reeders ook graag de scholen in Gooise Meren erbij betrekken.

Wie de Matthaüs Passion nog wil bijwonen in de Grote Kerk maakt wellicht nog kans. Op de dag zelf, een half uurtje voor de voorstelling, is meestal wel bekend of er nog kaartjes vrijgekomen zijn. En als dat niet lukt zit er niets anders op dan een jaartje te wachten. Volgens Marlo zijn er elk jaar flink wat kaarten via de Bachvereniging in de vrije verkoop.

23 / 32

Zaterdag kan de jeugd vanaf 4 jaar in Naarden kennismaken met rugby.

donderdag 13 april

Paasworkshop

WOC de Palmpit 10.00 uur

Kosten: € 7,50 p.p. excl. materiaal / € 22,50 p.p. incl. materiaal. Voor deelname opgeven bij Co Amesz, tel. 033-29 82 675.

Gratis workshop 'Trends in HR'

BoodschappenPlusBus 10.00 uur

Gratis workshop voor iedereen die een stage of werk zoekt door Wim van Oudheusden van WerkInJeEigenWijk. Aanmelden via diana@werkinjeeigenwijk.nl of bij Wim, 06-40414560.

Fietsclub

Vertrek 10.45 uur

Een keer per maand fietsen. Fietsroute van 20 km en onderweg een stop voor de eigen meegebrachte lunch. Aanmelden: 035-737 01 63.

KiKa examenrun

St. Vituscollege 11.00 uur

Sponsorloop voor Stichting KiKa (kinderen kankervrij). Deelnemers zijn de eindexamenleerlingen van havo 5 en vwo 6 en een groot aantal enthousiaste docenten. Als warmlopen voor en een aanloop naar het Centraal Examen lopen de leerlingen en docenten massaal een Cooperloop (12 minuten) op het grote sportveld van het Vituscollege.

Zinvolle gesprekken

Bibliotheek Bussum 19.00 uur

Hester Schoppert, journalist bij diverse tv-programma's, reikt u tips aan om tot sprankelende en verrassende gesprekken te komen. Zij geeft u inzicht in vier typen praters en hoe u deze kunt herkennen. www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

vrijdag 14 april

Broodje+

Landstraat 17.30 uur

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Landstraat 80, Bussum.

Goed gesprek

Landstraat 19.15 uur

Ruimte houdt aan de Landstraat 80, Bussum - achter het gemeentehuis - een goed gesprek over de Bijbel.

Crucifixion op Goede Vrijdag

Koepelkerk 19.30 uur

Het gehele lijdensverhaal wordt gelezen. Maar deze keer wordt dit omlijst door een aantal meditatieve gezangen uit het oratorium 'The Crucifixion' van John Stainer. Het koor Mary's Voices van de Koepelkerk werkt al enige weken hard aan het instuderen van een hele mooie vertolking.

Wouter Hamel

Spant! 20.15 uur

Zelfgeschreven songs op het snijvlak van pop en jazz.

zaterdag 15 april

Modelspoorbanen

BoodschappenPlusBus 10.00 uur

Samen met de bus naar de modelspoorbanen bij de Expo in Houten. Bel om te reserveren tussen 10.00 en 12.00 uur: 035-7504192.

Jeugd Introductie Dag

Rugby Club 't Gooi 10.30 uur

Iedereen vanaf 4 jaar oud is van harte welkom kennis te komen maken met deze sport. Terwijl de kinderen op het veld aan de slag gaan met de basisbeginselen van het rugby is er voor de ouders een informatiesessie in het clubhuis. Ontvangst vanaf 10.30 uur, vanaf 11.00 uur demonstratiewedstrijden voor de jeugd, vanaf 11.30 uur training en spelletjes voor de jeugd en presentatie voor de ouders.

ASGM Samen lunchen

Brownies & Downies 12.30 uur

Aanmelden uiterlijk 13 april bij Pépé 035-69 444 83 of Lidemey 035-888 99 59.

Concert 'Spirituel'

Majellakapel 20.30 uur

Het jaarlijkse concert 'Spirituel' van de Tindalstichting in de Majellakapel aan de Iepenlaan 26, Bussum. Werken van Telemann en Händel worden uitgevoerd door Alida Schat, Albert Brüggen en de Bussumse fluitist Daniel Brüggen.

zondag 16 april

Stadswandeling Naarden Vesting

Naarden Vesting 12.30 uur

Vertrek vanaf de Utrechtse Poort met een gids voor een wandeling met veel informatie. Kaartjes verkrijgbaar vanaf 12.15 uur bij de VVV. Prijs € 3,-, kinderen tot 12 jaar gratis.

Theeconcert in paassfeer

Majellakapel 15.00 uur

Pianiste Anna Yedigaryan geeft een pianorecital in de Majellakapel te Bussum op paaszondag. Anna speelt bekende en onbekende werken die allemaal een link met Pasen hebben. Entree € 10,- bij voorinschrijving, inclusief consumptie. Aan de zaal € 12,50. Kinderen tot 12 jaar: gratis. Reserveren via majellakapel@gmail.com of 06-315 315 96. Adres: Iepenlaan 26, 1406 PW Bussum.

maandag 17 april

Stadswandeling Naarden

Naarden-Vesting 12.30 uur

Ook op deze tweede paasdag staan de stadsgidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden klaar voor een interessante wandeling door de vesting. Vertrek vanaf de Utrechtse Poort. Kaartjes bij de VVV.

ASGM Handwerkclub

Wisselende locatie 14.00 uur

Kom eens naar de handwerkclub die steeds op een andere locatie is op dinsdag om de veertien dagen van 14.00 tot 16.00 uur. Meer informatie: Rita Beun-Kroonenburg op 06-46 54 7533.

De Dijk

Spant! 20.15 uur

Een concert met bekende en minder bekende nummers van De Dijk, speciaal gekozen en opnieuw gearrangeerd voor het theater.

Paasorgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Wybe Kooijmans geeft zijn traditionele paasconcert op het orgel van de Grote Kerk in Naarden. Het programma bevat werken van o.m. C.H. Parry, Ch.M. Widor en F. Asma. Het concert begint om 20.15 uur. Toegangsprijzen € 8,50.

dinsdag 18 april

Themaochtend

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

Themaochtend over Beethoven en Bonaparte door muziekhistoricus Joop van Velzen. Met beeld- en geluidfragmenten. Iedereen is van harte welkom. De entree is vrij.

ASGM Filmmiddag

Filmhuis 13.00 uur

Samen naar de film 'Lion'. De kaarten kosten € 7,75. Meer info: www.seniorenvereniginggooisemeren.nl.

ASGM Handwerkclub

Palmpit 14.00 uur

Meer info bij Rita via 06-465 44 733.

Lezing

Antonius Hof 14.30 uur

Presentatie over gevelstenen en meer in Bussum. Met beelden en toelichting door Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum.

Rondleiding Watertoren

Watertoren, Bussum 19.30 uur

Een bezoek met rondleiding aan een van de meest duurzame kantoorgebouwen in Nederland. De inleiding wordt verzorgd door Sjoerd Riedstra, belastingadviseur bij accountants- en advieskantoor Meeuwsen ten Hoopen, eigenaar van het gebouw. Opgeven: volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

woensdag 19 april

Opiticien

WOC de Palmpit 10.00 uur

Stoffer Optiek (opticien aan huis) komt van 10.00 –12.00 uur naar De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. De toegang is gratis.

ASGM kunstlezing

Wilhelmina Kerk 10.00 uur

Henk Roos houdt een lezing over de grootste particuliere kunstverzameling van Joop van Caldenborgh in het museum Voorlinden in Wassenaar. Kaartjes € 4,- voor leden van de ouderenbonden en € 5,- voor niet-leden.

Lezing

WOC Bellefleur 14.00 uur

Lezing: 'De Schoonheid van de 's-Gravelandse Buitenplassen' door Harm Klinkenberg. Kosten: € 4,-. Adres: Mackaylaan 11 in Naarden. Tel.035-69 53 117.

Inbrengen goederen

Comenius Museum 15.00 uur

Wie bijzondere voorwerpen of herinnering aan de geschiedenis van het Comenius Mausoleum heeft, kan terecht op woensdag 19 april tussen 15.00 en 17.00 uur in het Comenius Museum aan de Kloosterstraat 33 in Naarden-Vesting. Daar wordt door de samenstellers van de tentoonstelling 'Een waardige rustplaats' bekeken of de bijdragen opgenomen kunnen worden in een speciale expositie ter gelegenheid van het 80-jarige jubileum van het Comenius Mausoleum.

Schakeldiner

Wijkpost De Schakel 16.45 uur

Kosten: € 7,50. Opgeven in De Schakel of via 035-69 44 742.

Filmhuis Bussum

Toen mijn vader een struik was

JACKIE herhaalt de dagen na de moord op John F. Kennedy door de ogen van de First Lady.
In MOONLIGHT zoekt een Afro-Amerikaanse jongen in Miami naar zijn identiteit.
AFTER THE STORM over de wil om een beter mens te worden.
Autistische jongen communiceert met Disneyfilm-dialogen in hartverwarmend LIFE, ANIMATED.
UNITED STATES OF LOVE volgt vier Poolse vrouwen ingeklemd tussen werk, geloof en begeerte.
In VERDWIJNEN schitteren Rifka Lodeizen en Elsie de Brauw in Noorse sneeuw.
RÉPARER LES VIVANT over orgaandonatie.
In LOVING bevechten een blanke man en Afro-Amerikaanse vrouw erkenning van hun huwelijk.
Flierefluiter krijgt in DEMAIN TOUT COMMENCE plotseling de zorg over zijn dochtertje.
In waargebeurd LION pakt een Indiaas jongetje de verkeerde trein.
Japans gezin krijgt een vreemde in huis in thriller HARMONIUM.
GIMME DANGER is een ode aan Iggy Pop en The Stooges.
SNEAK PREVIEW
SPECIALS: EXHIBITION ON SCREEN: REMBRANDT, DE MATTHÄUS-MISSIE VAN REINBERT DE LEEUW en IN HET HOOFD VAN MIJN ZUSJE.
KINDERFILM: SOLAN & LUDWIG: DE GROTE KAASRACE en TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD.

Versa vrijwillgerscentrale

Gilde Samenspraak Bussum, Naarden, Muiden zoekt 'taalmaatjes' om anderstaligen de Nederlandse taal te leren spreken en hen wegwijs te maken in de samenleving.
Stichting Forteiland Pampus zoekt een gids met zeebenen voor het rondleiden van gasten door het imposante fort op Pampus. Voor 12 uur per maand.

Vivium Zorggroep Naarderheem zoekt een actieve vrijwilliger voor 2 uur p/w voor het halen en brengen van de bewoners, en die zelf ook meedoet aan de bewegingsgroep.
Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum/Naarden zoekt mensen die 3 uur p/w iets voor mantelzorgers in de thuissituatie willen betekenen. Het gaat om een luisterend oor bieden.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Dina

Op de Bussumse Rooms-Katholieke begraafplaats is het graf van de familie Dreesmann te vinden. Een opvallende naam staat op de grafsteen, tussen die van de leden van de warenhuisfamilie. Het is de naam Helena Bernardina Röbbermann.

Wie was zij?

"Herinneringen aan Looverhof" staat op een envelop met 43 losse papiertjes die in het Amsterdamse Stadsarchief bewaard wordt. De blaadjes zijn volgeschreven door Trees Dreesmann (1893-1991), dochter van V&D-oprichter Anton Dreesmann. Zij schreef in 1974 enkele jeugdherinneringen op voor haar kinderen. Deze stonden een kopie ervan af aan het archief.

In 1903 verhuisden de Dreesmannen van de Amsterdamse Prinsengracht definitief naar villa "Looverhof" aan de Brinklaan (bij de Gooibergstraat) in Bussum. De drie jaren ervoor brachten zij alleen de zomers door in het huis. Mee naar Bussum ging Dina, het hoofd van de huishouding. Steun en toeverlaat van ouders en kinderen. Trees Dreesmann schrijft vol warmte over Dina Röbbermann. 'Dina zwaaide de skepter, zorgde voor het eten, zette koffie voor de werklui, dienstbode, werkster en de inmiddels aangenomen tuinman. Want met het huis groeide ook de tuin. Kleine villa's werden in de loop der jaren aangekocht, afgebroken en zo ontstond in de loop van vele jaren een mooi, groot buitenhuis met een prachtige parktuin'. Pappa Dreesmann hield van verbouwen, tot verdriet van de andere gezinsleden. En van antiek verzamelen, ook tot hun verdriet. 'Als er één zilveren theeservies kwam was het prachtig, maar als het langzamerhand vier of meer werden was het haar (mamma) te machtig. Zo ging het met alles, koekjestrommels, zilveren blaadjes, zilverspeelgoed, klokken, meubels, schilderijen enz. Dina moest het poetsen en de boel in orde houden'. De onverzettelijke huishoudster was vooral onmisbaar bij de vele ontvangsten in villa Looverhof. De gasten prezen haar gastvrijheid en haar kookkunst.

Trees Dreesmann: 'Zoals ik al schreef bleef Dina, haar naam was Helena Röbbermann, onveranderlijk recht-op staan in deze betrekkelijke wanorde. Meer en meer steunde het gezin op haar. 's Avonds sloot zij de luiken en 's morgens was zij het eerst beneden. Vanaf de eerste dag tot de laatste heeft zij zich geheel aan ons gezin gegeven. En dat was een lange tijd. Veertig jaren bleef zij bij ons en werd in het familiegraf bij mijn ouders begraven'.

Kijk vooral eens op You Tube met de zoekterm "Dreesmann-films" naar bewegende beelden van het leven op "Looverhof". En kijk dan vooral naar Dina.

Hans Jonker

Reclame is vooral het vertellen van een goed verhaal

Clichés: daar zul je Jochem niet op kunnen betrappen. Foto: Leon van Dijk

BUSSUM - Het nut van een goed opgezette huisstijl, reclamecampagne, website of de vormgeving van zoiets ogenschijnlijk eenvoudigs als een visitekaartje: volgens Jochem Albrecht en Michiel Drijber van Ontwerp- & Reclamebureau Holland wordt het flink onderschat. Niet dat iedereen nu flinke budgetten moet uittrekken, maar als je zomaar iets doet, kun je volgens de twee heren beter niets doen. Je moet een goed, eigen verhaal hebben, in een creatieve jas. Pas dan valt het op.

"Het draait om de boodschap, om wat je wilt vertellen", steekt Michiel van wal. "Als je daar niet goed over nagedacht hebt, of zomaar wat kopieert van je concurrent, dan heb je geen eigen gezicht." Als voorbeeld noemt hij de inmiddels veelgebruikte termen als 'aandacht' en 'passie'. Containerbegrippen. Holle woorden die waarde verliezen en al helemaal geen associatie bij de beoogde doelgroep oproepen.

Michiel: "Je moet je eigen verhaal inzetten, een verhaal waar men iets bij voelt, dat raakt in het hart." Jochem valt hem bij: "Even een corporate brochure in elkaar zetten, werkt niet." Wanneer klanten bij hen aankloppen en aansturen op een 'copy-paste', ofwel de kortste weg naar de finish, gaan bij Jochem en Michiel alle seinen op rood. "We vragen dan altijd: wat wil je werkelijk bereiken?" Een prachtig voorbeeld is een landelijk opererend schoonmaakbedrijf dat had ingezet op een nieuw logo. Maar eigenlijk wilden ze een nieuw imago voor hun bedrijf. Jochem en zijn team zetten de boel op z'n kop en pakten het vanaf de bron aan. Ze gingen praten met de schoonmakers en kwamen zo achter het verhaal van de organisatie. Het warm kloppend hart. Het bleek helemaal niet te gaan om die geleegde prullenmand of dat stofdoekje over het bureau. Dat doet iedereen. Het gaat om het creëren van een fijne werkplek...
Nu we toch met een reclamebureau om tafel zitten zijn we benieuwd. Moet je nu een Facebookcampagne opzetten, een brochure laten maken, een Adwordscampagne starten of adverteren in een blad? Helaas, geen vraag waar je klip-en-klaar antwoord op kunt geven, volgens Jochem, ook al zit je 25 jaar in het vak. "Maar adverteren is wel belangrijk, je moet zichtbaar zijn." Voor een lokale fietsenmaker ligt grootscheeps adverteren op social media minder voor de hand. Dan past een advertentie in een lokaal of regionaal blad of driehoekbord her en der in de gemeente misschien beter. Voor een regionaal uitzendbureau of een landelijke omroep ligt dat heel anders. Zelf maakten ze de afgelopen weken flink promotie voor hun reclamebureau. Met de hiervoor genoemde driehoekborden, een advertentie in deze krant en een kleinschalige Facebookcampagne speelde Jochem zijn reclamebureau flink in de kijker.

Klanten
Het bureau werkt o.a. voor Omroep Max, Hampshire Hotels, Accord Uitzendbureau, Hocras, Bel Ami, Baltus en Louis Tapis. Onder het motto 'Reclame moet blijven plakken' ging Jochem zelf nogal opvallend uitgedost op de foto. "Als je niet opvalt, dan verkoop je niks." Als je het ook nog persoonlijk maakt, heb je volgens hem de goede combi. En dat is voor veel bedrijven die zich vooral online profileren een uitdaging. "Je ziet niet goed wie erachter zit, het zijn vier muren en een nummer op de gevel." Michiel: "Je moet zorgen dat je relevant bent, leuke inhoud biedt en dat alles vanuit je eigenheid. Dat is waarmee je je werkelijk onderscheidt. Wie ziet nog het verschil tussen de KPN's en de T-Mobiles van deze wereld of Hans Anders en Pearle?"

'Allemaal vrolijke paaskinderen'

Route korter gemaakt voor de kleine kinderen

Gezelligheid in de Vesting. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Ruim 80 kinderen hebben zaterdag meegedaan aan de jaarlijkse palmpasenoptocht door Naarden-Vesting.

Om half drie vertrokken ze met de versierde stokken vanaf de Rehobothschool door de Westwalstraat richting de Marktstraat om uiteindelijk via de Cattenhagestraat weer terug te keren.

De route is sinds vorig jaar wat ingekort omdat een heel rondje Vesting voor de jonge deelnemertjes, ze zijn tussen de vier en zeven jaar, toch best wel pittig is.

De tocht wordt al jarenlang door de Stichting Burgerzin georganiseerd. Aleid Hamelink, voorzitter van de stichting, vertelt enthousiast dat het een geweldige middag was. "Weer allemaal vrolijke kinderen, wat willen we nog meer."

Palmpasenstok
Een aantal had ook flink zijn best gedaan om de palmpasenstok echt een 'palmpasentintje' mee te geven. Hamelink denkt wel een beetje met weemoed terug aan de jaren dat bijna ieder kindje met een dergelijk exemplaar meeliep.

Feest voor echtpaar Van Grondelle

De burgemeester bezocht het bruidspaar. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het is alweer zestig jaar geleden dat meneer en mevrouw Van Grondelle elkaar het jawoord hebben gegeven.

Meneer komt uit Bussum en mevrouw groeide op in het dorpje Utingeradeel in Friesland. Het was daar in Friesland waar meneer regelmatig ging logeren en ze met elkaar in contact kwamen via gemeenschappelijke vrienden. Meneer was vroeger meubelmaker, maar helaas kreeg hij een paar jaar terug een herseninfarct waardoor hij bepaalde zaken niet meer kan. Het echtpaar kan nog wel erg genieten van fietstochten, meneer heeft hier een speciale fiets voor.

Gezocht: voorwerpen of herinneringen aan Comenius Mausoleum

Ieder jaar is er een kranslegging op de Comeniusdag. Foto: Erik-Jan Geniets

NAARDEN - Wie bijzondere voorwerpen of herinnering aan de geschiedenis van het Comenius Mausoleum heeft, kan terecht op woensdag 19 april tussen 15.00 en 17.00 uur in het Comenius Museum.

Daar worden door de samenstellers van de tentoonstelling 'Een waardige rustplaats' de bijdragen bekeken. Als die interessant genoeg zijn, kunnen ze worden opgenomen in een speciale expositie ter gelegenheid van het 80-jarige jubileum van het Comenius Mausoleum, dat op 8 mei 1937 officieel in gebruik werd genomen.
De gebeurtenis wordt dit jaar gevierd met een bijeenkomst met officiële gasten, de presentatie van een boek, de opening van een tentoonstelling en een speciale ontvangst voor geïnteresseerde inwoners van Gooise Meren.

Mausoleum
Het mausoleum is de rustplaats van Jan Amos Comenius (1592-1670). Comenius was op 22 november 1670 in de Waalse kerk begraven, maar in de loop der eeuwen raakte zijn laatste rustplaats in vergetelheid. Zeker nadat het kerkje omstreeks 1820 wegens bouwvalligheid voor kerkdiensten gesloten werd. In 1861 vond een verbouwing plaats omdat de voormalige kloosterkerk bij de kazerne getrokken werd die al in het naastgelegen oude klooster gevestigd was.

Bij die verbouwing werden de grafstenen verwijderd en lange tijd nam men aan dat ook de stoffelijke resten daarmee verdwenen waren. Maar uit nader onderzoek in de jaren 1920 bleek dat de stoffelijke resten er nog moesten zijn. Na archeologisch onderzoek werd in 1929 de vondst van het graf van Comenius in de pers bekend gemaakt.

Terras alleen in weekend tot 23.30 uur open

NAARDEN - De proef met de langere openingstijden voor de terrassen van Naarden-Vesting gaat toch door, maar veel beperkter dan eerst het plan was. Dat heeft het gemeentebestuur besloten.

De Vesting-terrassen mogen vanaf volgende week op vrijdag en zaterdag tot 23.30 uur open. Dat was tot nu toe tot 22.00 uur. De gemeente had plannen om een proef te houden waarbij de terrassen elke avond langer open mochten, maar dat leverde protest op van buurtbewoners. Bewoners vrezen meer overlast.
Met de proef wordt een langgekoesterde wens van horeca-ondernemers vervuld.

Droge opslag/stallingsruimte Bussum ± 38 m2 - overheaddeur - goed bereikbaar - € 295 p/m 06-41472427

Wilt u iets betekenen voor een ander? St Kinderen in Nood is op zoek naar een secretaris. Bel 06-47047167 of mail jurjenhagen@gmail.com

Vrouw heeft 6 jaar ervaring zoekt werk in de huishouding en strijkwerk etc. Met goede refs in Bussum. Mevr. Saskia. Ik woon in Bussum-Zuid. 10 euro p/u. Tel: 06-82957186

REPARATIES NAAI/LOCKMACHINES VAN HUISSTEDEN. GRATIS HALEN EN BRENGEN BUSSUM/HILVERSUM TEL.NR. 035 - 6911161

MINDFULNESS MASSAGE: Deze maand korting op de Mindfulness Massage van 90 minuten. Van € 60,00 voor € 40,00. 06-18090614. www.zenmindfulness.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Project P- preventief erop af, een nieuwe project van Versa Welzijn in Gooise Meren. Vrijwilligers komen bij u thuis en werken preventief en actief met u samen aan financiële problemen. Bieden hulp bij het maken van een overzicht van inkomsten en uitgaven en ondersteunen u bij het afspreken en realiseren van structurele betalingen aan crediteuren. Vrijwilliger worden of hulp nodig? Info; Wilma Post, 06 13965604; wpost@versawelzijn.nl

HUS de Uitgelaten Hond breidt uit! Er zijn nog enkele plekjes vrij in de nieuwe tweede bus. Meld u vandaag nog aan en profiteer van veel voordeel! Ook verzorgen wij oppas op huis en hond in de vakanties. Info: 06-11535956 www.deuitgelatenhond.nl

Noveen St. Clara belangrijk ! Bid 9 dagen het weesgegroet bij een brandende kaars. Vraag 2 dingen die vast onmogelijk lijken om gehoord te worden. Laat op de 9e dag de kaars geheel opbranden en publiceer dit bericht. Je krijgt wat je vroeg. T.

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Huis laten ontruimen? Vraag folder 035-5233599 of www.woningontruiming.com

ZZP'ers. Boekhouding verzorgen!! Kijk op www.fracil.nl voor informatie.

Professionele, ervaren hulp zkt huish werk. Goede ref. Tel.06-21397899

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p/mnd. Info: 035-6935525/06-22393323

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Te huur: praktijk/kantoorruimte (huiswerkbegel., therapie, cursus) +/- 50 m2 € 525,- per maand incl. 06-25501463

Schoonmaakster zoekt werk, met strijken. Goede referenties: 06-85 21 92 49

Te huur: winkel/bedrijfs/praktijkruimte +/- 100 m2 centrum Bussum € 990,- p/mnd. Tel.: 06-20599042

Alles te zien op GooiAgenda.nl

Lokale agenda's vormen samen één gratis regionale agenda

Via GooiAgenda.nl kun je snel zien wie waar wanneer optreden in de regio. Foto: Bastiaan Miché

REGIO - Sinds deze week is
GooiAgenda.nl helemaal gereed: een gratis regionale agenda waarin alle lokale agenda's van de lokale kranten van Enter Media samenkomen. Zo is in één opslag alles te zien wat er te doen is in de regio Gooi & Vechtstreek.

Met kranten in Weesp, Muiden, Naarden, Bussum, Hilversum, Blaricum, Eemnes, Laren en Huizen zijn er van al die plaatsen ook lokale agenda's. Van lezingen in de bibliotheken tot grote evenementen zoals het Weesper Sluis-en-bruggenfeest tot Hilversum Alive. Van expositie tot braderie en van theatervoorstelling tot sportevenement: duizenden agendapunten. Door die te bundelen ontstaat een uniek en compleet beeld van alle activiteiten in de regio.

Lokaal
Op GooiAgenda.nl is ook een lokale selectie te maken waardoor de agenda gewoon per plaats beschikbaar blijft. Ook in de kranten blijft de lokale agenda bestaan.

Gratis
"Iedereen kan een eigen GooiAgenda-account aanmaken. Daarmee is hij of zij zelf in staat de agenda-items gratis in te sturen naar alle uitgaven in ons gebied. Vroeger ging dat per e-mail, dit is veel efficiënter", aldus journalist Christian Pfeiffer. "Via het account kan iedereen namelijk ook de agendapunten direct wijzigen. Als er dus veranderingen in het programma van een activiteit zijn, kun je dat meteen aanpassen zonder tussenkomst van de redactie."

Eisen
"Het is de bedoeling dat iedereen die wat wil insturen voor de agenda in deze krant, dat doet via GooiAgenda.nl. De eisen voor de krantenagenda blijven gelijk: alleen activiteiten uit de plaats zelf worden geplaatst. Dus in Weesp alleen activiteiten die in Weesp plaatsvinden, in Bussum die van Bussum, enzovoort. Al die punten samen vormen de agenda voor het Gooi", zo legt Christian uit.

Controle
Om te zorgen dat alles wat in de agenda staat klopt, controleert de redactie alle ingestuurde items. Dat gebeurt dagelijks. Wie iets instuurt ziet het daarom niet meteen terug op GooiAgenda.nl. Een redacteur loopt er nog even doorheen om te kijken of alles klopt.

Cijfers
Even wat cijfers. Voor deze maand staan er al 120 evenementen in de regio gepland, ruim 50 bijeenkomsten, evenzoveel cursussen en ruim 30 concerten, 90 film- of theatervoorstellingen en ruim 60 sportevenementen.

Christian: "Door dit met zijn allen te doen krijgen we een geweldig en uniek beeld van alle activiteiten in de regio. Ik hoop dat zo veel mogelijk organisatoren een account aanmaken en activiteiten gaan aanmelden. Daarmee wordt GooiAgenda.nl een unieke samenwerking waar iedereen profijt van heeft."

Kijk snel op www.gooiagenda.nl.

Muiden klaar voor Vlaggetjesdag

Er komen maandag weer vele schepen naar de haven aan de Groote Zeesluis. Foto: Yannick uit den Boogaard

MUIDEN - Het vaarseizoen gaat weer beginnen. Dat wordt komende maandag in Muiden traditiegetrouw gevierd met Vlaggetjesdag.

De Muider schippers nodigen bezoekers uit om hun schepen te bewonderen. Er zitten weer een paar hele bijzondere tussen: onder meer enkele Huizer botters, de driemaster Sanne Sophia en de Hydrograaf, de pakjespoot van Sinterklaas komen. Daarnaast kun je aan wal ook genoeg doen. Er komt onder meer een palingroker en zeemans- en smartlappenkorel treden er op. Vlaggetjesdag duurt maandag van 11.00 tot 16.00 uur.

Broertjes: 'We moeten meer betalen voor de brandweer'

Verder bezuinigen is niet mogelijk, aldus Broertjes. Foto: Christian Pfeiffer

HILVERSUM - De rekening voor de nieuwe bezuinigingsronde bij de Brandweer Gooi en Vechtstreek komt voor een deel op het bord van de inwoners. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes vermoedt dat het bijna onvermijdelijk is dat de regiogemeenten de portemonnee extra moeten trekken.

"Je hebt niet zo veel kansen om grote sommen geld te bezuinigen", aldus Broertjes over de besparingsvoorstellen die nu op tafel liggen. "Daarom zeggen wij tegen gemeenten: jullie moeten lappen. Dat gaat dan om een paar euro per inwoner. Daar zal het wel op neerkomen. Voor veiligheid moet je ook betalen. We zitten nu eenmaal in een onveilige samenleving. Veiligheid is gewoon duur. Ik denk dat het onvermijdelijk is dat we het hogere bonnetje ten behoeve van hun veiligheid bij de bevolking gaan neerleggen."

Vorige week werd bekend dat de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek opnieuw moet bezuinigen. Het gaat om een bedrag van 1,5 miljoen euro. De kosten lopen op door loonindexering en bijvoorbeeld een veel hogere huur die de provincie Noord-Holland vraagt voor het oefencentrum op Crailo. Daarom heeft een stuurgroep enkele besparingsvoorstellen gedaan. Zo wil de brandweer zich meer richten op preventie.

Geen vet op botten
Tevens zegt de Veiligheidsregio serieus te kijken naar samenwerking met Flevoland. Van het besparen op het aantal kazernes, voertuigen, middelen of personeel is Broertjes geen voorstander. De vorige bezuinigingsronde van structureel 3,1 miljoen euro, 17 procent in totaal, heeft ervoor gezorgd dat er organisatorisch geen vet meer op de botten zit.

Meer dan 80 saxofoons gestolen

MUIDERBERG - Heel veel schade en een buit aan saxofoons ter waarde van 'een leuk appartementje'. Een groepje mannen heeft donderdag Harry Bakker Saxofoons aan de Dorpsstraat voor de helft leeggeroofd.

De mannen sloegen 's nachts toe. Met een grote hamer en met veel geweld werd een raam van de zaak kapot geslagen. Nadat dat gelukt was namen de mannen razendsnel zeker 80 saxofoons van de zaak mee, het halve bestand.

Het busje met de daders en de saxofoons crashte later op de snelweg. De saxofoons werden daar teruggevonden. De daders worden nog gezocht.

Ga goed voorbereid een verhuizing in

Begin ruim een maand van tevoren met inpakken.

Met het herstel van de woningmarkt blijft het aantal transacties toenemen. Dat betekent dat er ook weer meer verhuisd wordt. De lente is een favoriet seizoen om te verhuizen. Maar het blijft een hele klus, die een goede voorbereiding en een strakke planning vergt. Op internet zijn diverse handige lijstjes te vinden. GooisWoonNieuws zet wat tips op een rijtje.

Verhuisverlof?
Het kan zijn dat je recht hebt op verhuisdagen: extra vrije dagen die je op kunt nemen rondom je verhuizing. Gemiddeld kunnen Nederlandse werknemers twee werkdagen bijzonder verlof per jaar opnemen voor - bijvoorbeeld - een verhuizing. Of je verhuisdagen mag opnemen, hangt af van je werkgever. Die is dat namelijk niet wettelijk verplicht. Check daarom je CAO, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement en vraag je verlof bijtijds aan.

Contributies sportclub
Verhuis je naar een andere gemeente, zeg dan nu alvast de lidmaatschappen van sportclubs en verenigingen op. De meeste seizoenen lopen tot circa juni en zo voorkom je dat je na de zomer contributies verschuldigd bent aan organisaties waar je niet meer komt.

Verhuisbedrijf
Wil je hulp bij het verhuizen, pols dan ruim op tijd familie en vrienden of ze beschikbaar zijn. De verhuizing uitbesteden aan professionals kan natuurlijk ook. Vraag minstens een maand voor de verhuisdatum offertes op bij verhuisbedrijven. Een verhuizing kost gemiddeld 1360 euro op basis van een driepersoonshuishouden en binnen een straal van 30 kilometer. Dat is weliswaar best een uitgave, maar dozen, inpakmaterialen en een schadeverzekering zitten hier vaak bij inbegrepen.

Slim inpakken
Begin ruim een maand van tevoren met het inpakken van spullen die je weinig gebruikt en ook in je nieuwe huis niet direct nodig hebt. Schrijf op elke doos wat erin zit en in welke ruimte die doos moet komen te staan. Geef belangrijke papieren en sieraden bij familie in bewaring. Een week voor de verhuizing kun je dan de rest gaan inpakken en wat je nog echt nodig hebt, bewaar je tot het laatst.

Column

Aftikken

Niels van de Griend is notaris bij Van Elten · Van de Griend Netwerk Notarissen in Weesp en weet hoe je je woonplezier juridisch goed regelt. Foto: Niels van de Griend

Met het sluiten van een koopovereenkomst is er iets moois ontstaan tussen een verkoper en een koper. Verkoper heeft wat te koop, koper wil het kopen, afspraken worden gemaakt en de overdracht wordt verzorgd. Vaak is het simpel. Soms niet. De aankoop van een huis is niet eenvoudig. De essentie van koop is dat er een koper, verkoper, object én koopsom is. De koopsom wordt voldaan ter gelegenheid van de (af)levering. Verkoper krijgt 'zijn' geld, koper heeft het gekochte product. Boter bij de vis, gewoon gelijk oversteken. Bij overdracht van vastgoed (woningen, bedrijfspanden ed.) komt er echter nog (veel) meer bij kijken.

In de koopovereenkomst worden alle afspraken tussen verkoper en koper vastgelegd. Omdat doorgaans bij een woning sprake is van drie dagen bedenktijd en kopers nog de definitieve financiering moeten regelen, zit er de nodige tijd tussen het tekenen van de overeenkomst en het moment van de levering. Tot zover niet heel opmerkelijk, maar bij overdracht van een woning via de notaris vindt een volledig ander proces plaats dan bij de aankoop van een pak yoghurt.

Van 'gelijk oversteken' is eigenlijk ook geen sprake. Dat komt omdat je pas eigenaar van een woning wordt als de getekende akte van levering digitaal is ingeschreven in het kadaster. Dat wil ook zeggen dat de verkoper pas over zijn verkoopopbrengst kan beschikken als de akte is ingeschreven en alle kadastrale controles nog een keer zijn uitgevoerd en akkoord zijn bevonden. De verkoper moet doorgaans een werkdag of twee werkdagen wachten.

Uiteraard moeten op het moment van tekenen van de akte wel de koopsom en kosten op de derdengeldenrekening van de notaris staan, anders wordt de akte niet getekend. Op een tegeltje op mijn kast staat dan ook 'Geen geld, geen akte'. Vreemd genoeg krijgt dus de verkoper na ondertekening van de akte van levering zijn geld nog niet en tegelijk is de koper ook nog geen juridisch eigenaar. Gelukkig krijgt de koper wel alvast de sleutels van de woning omdat de áflevering op dat moment wel al plaatsvindt. De opstalverzekering van koper moet op dat moment ook ingaan.

100.000 bezoekers

De NVM Open Huizen Dag van 1 april is goed bezocht. Het aantal bezoeken aan de 22.000 deelnemende woningen kwam uit op ruim 100.000, zo meldt de NVM. Vooral buiten de Randstad waren de meeste huizen te bezichtigen en bleek de interesse om vrijblijvend woningen te bezichtigen groot. "We zien de belangstelling voor deelname verschuiven naar de regio's buiten de Randstad", zegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman.

Uitzettingen


Het aantal huisuitzettingen is in 2016 met 14% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, zo meldt de Woonbond. In 2016 waren er 4.800 uitzettingen, waarvan 85% kwam door een huurachterstand. Het is het derde jaar op rij dat het aantal uitzettingen afneemt. Corporaties zijn meer gaan doen aan preventie.

Nieuwe winkelcentrum Kerkelanden is gereed

Foto: WPM Groep

HILVERSUM - In februari 2015 begon de metamorfose van Kerkelanden. In vijf fases is het overdekte centrum uit 1973 opgeknapt en uitgebreid.

Zo is er nu 2.300 vierkante meter meer winkeloppervlak bijgekomen, beschikken vrijwel alle huurders over nieuwe winkelruimte, heeft de gemeente de openbare ruimte aan de zuidkant aangepakt en zijn de passages aangepast. Met de opening van Kruidvat is de metamorfose voltooid. De feestelijke opening is vrijdag 12 en zaterdag 13 mei.