BussumsNieuws

30 maart 2016

BussumsNieuws 30 maart 2016


Coalitie twijfelt toch over grote lastenverlichting

door Christian Pfeifer

BUSSUM - Coalitiepartijen D66, VVD, CDA en GroenLinks willen dat Bussumers toch meer OZB gaan betalen. Dit om het gapende gat in de begroting van Gooise Meren te dichten. Maar anders dan Muiders en Naarders is er in Bussum een tegemoetkoming voor de lastenverzwaring.

Het is een raar spel en het wordt gespeeld met de onroerendezaakbelasting (OZB), die elke pandeigenaar moet betalen. Die belasting was in Muiden torenhoog, in Naarden gemiddeld en in Bussum extreem laag. Bij de fusie was de intentie om de OZB te verlagen naar het Bussumse tarief. Dat betekende concreet voor een Muider huishouden een gemiddelde lastenverlichting van zo'n 315 euro en voor een Naarder van 154 euro.

Maar de nieuwe begroting van de gemeente Gooise Meren laat een groot tekort zien en de coalitie heeft toch zijn twijfels gekregen over dit cadeautje.

Tijdens de raadsvergadering woensdag (vanavond) lanceren de coalitiepartijen D66, VVD, CDA en GroenLinks een voorstel om de OZB voor woningen naar 0.0794 procent van de WOZ-waarde te brengen. Dat is fors hoger dan de eerder voorgestelde 0.0584 procent (Bussums tarief). De beloofde lastenverlichting voor een Muider slinkt daarmee naar zo'n 250 euro gemiddeld en voor een Naarder naar 89 euro. Nog steeds wel een forse verlichting dus.

Het is alleen niet zo dat Bussumers meer moeten gaan betalen. De bewoners van het dorp worden ontzien in de plannen. De OZB stijgt in Bussum weliswaar ook naar 0.0794 procent van de WOZ-waarde, maar de Bussumers worden straks gecompenseerd door een lagere rioolheffing en ondernemers krijgen een extraatje door opschorting van de reclamebelasting. De rioolheffing mag namelijk nog tot 2018 per kern worden bepaald.

Woensdag
Het is de vraag of de coalitie de handen op elkaar krijgt voor dit idee. Er wordt tot aan de raadsvergadering nog aan het plan gesleuteld. De begrotingsraad is vanaf 20.00 uur te volgen in het raadhuis van Gooise Meren in Bussum.

Kans op terugkeer asielzoekers

BUSSUM - Er wordt gekeken of de vertrokken groep asielzoekers van de noodopvang op Crailo eventueel later weer terug kan keren.

De afgelopen weken vertrok het grootste deel van de asielzoekers van Crailo naar Ter Apel vanwege de start van hun asielprocedure. Dat de procedures voor de vluchtelingen nu van start gaan maakt voor de groep een eind aan hun langdurige onzekerheid, maar het vertrek van Crailo valt hen zwaar. De vluchtelingen hebben een hechte band opgebouwd en werkten samen hard om hun leven weer op te pakken. De jongste asielzoekers maakten al vele vriendjes en gingen naar school.

De burgemeesters van de regio gaan hun best doen om te regelen dat de groep nu dus later weer kan terugkeren, zodat ze door kunnen gaan met wat ze tot nu toe hebben opgebouwd. "We gaan ons daar zeker hard voor maken", vertelde burgemeester Van Vliet aan de gemeenteraad.

Adri en Riet Rijk-van Onselen 65 jaar getrouwd

Het echtpaar kreeg een bezoekje van de burgemeester. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een bloemetje en gelukwensen afgelopen woensdag voor het Bussumse echtpaar Adri en Riet Rijk-van Onselen. Het echtpaar was eerder deze maand 65 jaar getrouwd.

Burgemeester Albertine van Vliet bracht woensdag alsnog een bezoek aan het echtpaar om te feliciteren.
Het echtpaar, alle twee 90 jaar oud, kent elkaar al langer dan 65 jaar. Ze leerden elkaar enkele jaren eerder kennen in Zeeland. Begin jaren '50 verhuisde Adri naar Bussum, waar Riet al woonde en trouwden ze. Ze wonen nog steeds zelfstandig.

15

kilometer lang is de Gooise Merenloop van komende zondag

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. M. Hage; Naarderheem 10.30 u. ds. B.E. Weerd
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 02/04 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. G.J. Capellen

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 02/04 17.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. R. Brouwer
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G.J. van den Top en 17.00 u. ds. J. Vis
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. R.F. Philipp
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. E. Bast
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. mw. ds. W. Jonkers
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. J. Beukhof
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; do. 07/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Vals Wedgwood bordje van 170 jaar oud

Engels bordje voor de Duitse markt. Foto: Gerard Buhr

Vermoedelijk in Engeland gemaakt voor de Duitse markt. Ongeveer 170 jaar geleden. Toen de eerste treinen begonnen te rijden. Kort stukje voor een heel verhaal.

Bordje kwam voor een paar centen in mijn bezit. Gewoon leuk vanwege het treintje. Kon het merkje niet lezen en had dus geen idee wat ik in handen kreeg. Totdat ik een uitzending van het onvolprezen antiekprogramma 'Flog It' op de BBC bekeek waar exact hetzelfde bordje geveild werd. Had een grote barst over het midden en een flinke chip uit de rand. Bleek rond 1845 te dateren en vertoonde een Engelse trein die de 'Iron Dragon' werd genoemd. Vlak na de 'Rocket' van Stephenson. Bleek door een aardewerkfabriek gemaakt te zijn die een namaak-Wedgwood op de Duitse markt bracht. Herkenbaar aan de naam 'Wedgewood', dus met een extra 'e'. Bracht in deze staat toch nog 37 pond op. Mijn bordje had intussen maandenlang in het leukste winkeltje van Bussum gestaan, aan de voet van de Vituskerk. Hilde runt daar 'Kopje zoekt familie' waar allerlei aardewerk en aanverwante artikelen te vinden zijn. Een van haar klanten herkende het bordje en zo bleek dat het stamt uit een serie van 12 stuks met leerzame voorstellingen erop. Op mijn bordje is namelijk te lezen in het Duits: Die Frucht Schnittern (De vruchtenoogsters) en daaronder Zu geschehenen Sachen muss man das Beste reden (heel vrij vertaald: over de doden niets dan goed). Deze laatste zin heb ik op Google ingetikt en daar verscheen mijn bordje op een Duitse veilingsite. Voor inzetprijs € 120,-.

Tall Ships noemen we die tijdens Sail. Deze uitgave, twee gebonden boeken met in totaal duizend pagina's en 330 afbeeldingen op speciaal papier, vertelt het verhaal van schepen, bouwers, kapiteins, zeelieden, tochten, lading en handelaars.

Echt een boek voor geïnteresseerden in grote zeilschepen van hout en later van ijzer en staal uit de decennia rond 1900. De auteur is Basil Lubbock (1876-1944). De twee banden bevatten 123, resp. 173 foto's en beide 18 scheepstekeningen, veelal op uitklappagina's. Volume I: First Edition 1927, xvi + 518 pagina's. Met o.a. hoofdstukken over The Horn Clippers (die Kaap Hoorn namen), The Clippers of the Seventies and Eighties en Small Fry. Volume II: First Edition 1929, xv + 443 pagina's. Met o.a. hoofdstukken over The last boom in sail, The Limejuicers (1888-9), The Carriers of the Nineties en The Square Riggers van begin twintigste eeuw.

Gebonden boeken, uitgegeven in Glasgow by Brown, Son & Ferguson, Ltd. Bevat bruine vlekken. Verder in uitstekende staat. Op de afbeelding: De Hougomont uit 1897, die in 1929 nog steeds in de vaart was.

Wilt u dit boek kopen? Dit enige boek in twee banden is te koop voor 95 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Na vrijdag enkele dagen droog, temperatuur omhoog
Met april op de kalender ontwikkelt zich boven de Noordzee een gebied van hoge luchtdruk. Dat trekt vervolgens richting Oostzeegebied. De wind draait dan naar het zuiden. Zondag kan de temperatuur boven de 15 graden stijgen. De weersverbetering oogt niet erg stabiel. In de loop van de zondag neemt de invloed van Atlantische lagedruk weer toe, met kans op een bui.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt eerst vrij veel bewolking verwacht. Er is kans op wat regen. Later op de dag kan het gaan opklaren. Er waait een matige noordoostenwind. Het wordt 10 graden. In de nacht naar vrijdag is lichte nachtvorst mogelijk. Overdag volgen er zonnige perioden en blijft het droog. Er waait een matige zuidenwind. In de middag wordt het zo'n 11 à 12 graden.

Het weekeinde
Ook zaterdag blijft het overwegend droog met een mix van wolken en zonneschijn. Het wordt 14 à 15 graden. Het lenteachtige weer wordt zondag voortgezet. De temperatuur stijgt naar 17 of 18 graden. Er is waarschijnlijk wat meer bewolking met kans op een bui, maar de zon laat niet geheel verstek gaan. Er waait in het weekeinde een meestal matige zuidelijke wind.

Weetje
De middag van 2e paasdag verliep onstuimig. Een herfststorm in de lente werd gezegd, maar ook in de lente komen stormen voor, zelfs ook zware stormen. Van de 55 zware stormen in de laatste 100 jaar kwamen er 10 voor in de lente en 17 in de herfst. De meeste stormen deden zich voor in de winter. Dat waren er 27. Vorig jaar op 25 juli kregen we ook een zomerstorm.

Karnemelksloot

Graag wil ik Gradus Lemmen bijvallen aangaande de vaak klagerige stukjes in uw krant van de 'bekende Bussumer' G. Buhr. Nu weer in het NaarderNieuws van 23 maart jl. Het geklaag gaat ditmaal over werkzaamheden bij de Karnemelksloot die in het broedseizoen zouden vallen. Inderdaad lijkt het tijdstip van de kap ongelukkig voor eventueel nestelende vogels, maar van wederhoor en naamsvermelding van de betrokken uitvoerders is geen sprake in het stukje. Zij krijgen gewoon Gerards gebruikelijke veeg uit de pan.

Rob Kloosterman
Naarden

Wie o wie wordt de nieuwe burgemeester?

'Beter géén blanke, kalende man van middelbare leeftijd'

Wat voor soort burgemeester zoeken de inwoners voor hun nieuwe gemeente? Foto: Gemeente Gooise Meren

GOOISE MEREN - Gezocht: een nieuwe burgemeester voor de gemeente Gooise Meren. Wie gaat het worden? En wat voor soort persoon zou hiervoor in aanmerking komen? De gemeente vraagt het de inwoners via een online enquête. Maar in hoe verre kun je echt iets met die uitkomsten?

Bij alle vragen zou je beide antwoorden willen geven

Een werkgroep van de gemeenteraad betrekt de uitslagen bij het opstellen van het profiel voor de nieuwe burgemeester. Het profiel wordt vervolgens naar de raad gestuurd die er ook nog haar zegje over mag doen. Op basis van het profiel stelt de minister van Binnenlandse Zaken de vacature open. Uit de sollicitanten selecteert de commissaris van de Koning (CdK) een aantal kandidaten. De gemeenteraad laat vervolgens aan de CdK en de minister weten welke kandidaten de raad aanbeveelt, waarna de CdK de minister over de aanbeveling adviseert. De laatste stap is de benoeming van de burgemeester door de Koning. Tot die tijd blijft Albertine van Vliet-Kuiper aan als waarnemend burgemeester.
De raadsleden hebben het dus voor het zeggen. Maar waar moeten zij hun mening op baseren? Op hun eigen politieke voorkeur? De inwoners mogen, als belanghebbenden, meedenken. Via een speciale website kunnen de inwoners aan de hand van stellingen hun voorkeur uitspreken. Een aantal mogelijke vragen zijn door een bureau voorgelegd aan de fractievoorzitters, die hieruit een selectie hebben gemaakt. Voor de hele promotiecampagne om de burgers te betrekken is 15.000 euro beschikbaar gesteld.

Willen de inwoners van Gooise Meren een informele of een formele burgemeester? Iemand die in de wijk te vinden is of in het gemeentehuis? Een rustig en betrouwbaar iemand of liever een enthousiaste vernieuwer? En bestaan er enthousiaste vernieuwers die ook nog eens betrouwbaar zijn? Of zijn alle vernieuwers onbetrouwbaar? En als je rustig bent, ben je dan automatisch geen vernieuwer maar wel betrouwbaar? Bij alle vragen uit de enquête zou je eigenlijk beide antwoorden willen geven.
Burgers willen natuurlijk een burgemeester die er voor de inwoners is. Die rondloopt op Koningsdag, die van zich laat horen als het nodig is. Maar wellicht dat de belangrijkste kwaliteiten niet goed te benoemen zijn. Iemand die knopen door kan hakken, die zorgt voor een positieve sfeer en uitstraling van de gemeente. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Zichtbaarheid
Gooise Meren als nieuwe gemeente zichtbaar maken: dat zou een goede opdracht kunnen zijn voor de nieuwe burgemeester. Zichtbaarheidsspecialist Mirjam Hubregtse uit Naarden denkt dat je daarvoor in ieder geval beter geen stereotype blanke, kalende man van middelbare leeftijd voor moet inschakelen. "Een vrouw zou beter zijn. Ik zie iemand voor mij die toegankelijk is en tegelijkertijd autoriteit uitstraalt. Een open houding, mensen aankijken, rechtop staan, verzorgd gekleed en gekapt, maar niet te stijf."
De enquête invullen kan tot 4 april via burgemeester-gooisemeren.nl.

Komend half jaar evenveel statushouders

GOOISE MEREN - De gemeente moet volgend half jaar net zo veel ex-asielzoekers (statushouders) opvangen als de eerste zes maanden van het jaar. Dat verwacht het gemeentebestuur.

De gemeente moest de eerste zes maanden van het jaar 65 statushouders opvangen. De gemeente heeft een deel daarvan al onderdak gegeven. Verwacht mag worden dat er volgend half jaar weer 65 statushouders naar de gemeente komen. "Meestal wordt de taakstelling voor de tweede helft van het jaar hetzelfde als de eerste helft", laat het gemeentebestuur weten na vragen van D66.

Alle Nederlandse gemeenten moeten een aantal statushouders opvangen. Het worden er steeds meer. Het aantal hangt over het algemeen af van de grootte van de gemeente. Er wordt nog gesproken over hoe de gemeente de statushouders onderdak gaat geven. De gemeente denkt onder meer aan containerunits en het versneld bouwen van starterswoningen.

Pas later meer bekend over Huizerweg 54

BUSSUM - De onderhandelingen met een potentiële koper voor het voormalige Versa pand duren nu al enige maanden. En het kan nog wel eens een half jaar duren voordat er meer bekend is.

Het pand staat nu ruim anderhalf jaar leeg en het ziet er voorlopig niet naar uit dat er op korte termijn weer leven in de brouwerij komt. De makelaar, Castanea, laat weten er nog steeds niets van te kunnen zeggen. Het pand werd jarenlang gehuurd door onder meer de HKB, maar kwam leeg te staan nadat hoofdhuurder Versa de huur op had gezegd.

Ongeluk op spoor

BUSSUM - Er hebben vorige week dinsdag 's ochtends enkele uren geen treinen gereden tussen Naarden-Bussum en Weesp. Dat had te maken met een ongeluk op het spoor naar Weesp. Daar pleegde een man zelfmoord.

Het ongeluk gebeurde even voor half elf, waarna het treinverkeer meteen werd stilgelegd. Na het voorval stond er nog lang een trein met passagiers stil op het spoor. De treinreizigers moesten door de politie worden geëvacueerd. Het spoorverkeer kon later op de dag weer worden hervat.

Wethouder verkent nieuwe fietsroute Gooise Meren

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Wethouder Miriam van Meerten heeft de eerste folder van de fiets- en wandelroute Gooise Meren in ontvangst genomen. Daarna vertrok ze direct met Jan Vollers en Klaas Oosterom van de werkgroep Historie van Gooise Meren voor een korte fietstocht. De fiets/wandelfolder voert de fietser en wandelaar langs de mooiste plekjes van Gooise Meren. In de folder zijn vier routes opgenomen. De fietsers worden door de flyer attent gemaakt wat er in het verleden was of gebeurde. "Als je maar weinig weet van Gooise Meren is deze tocht een eyeopener."

Spoorwegovergangen toch wel op prioriteitenlijstje

Wegvallen Naarden en Bussum was 'foutje'

De spoorwegovergangen worden over twee jaar aangepakt. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - De veelbesproken spoorwegovergangen van Naarden en Bussum staan weer op het prioriteitenlijstje van snel aan te pakken overwegen. Dat vertelde wethouder Van Meerten woensdag aan de gemeenteraad.

Een week geleden werd bekend dat de zes spoorwegovergangen van Naarden en Bussum van dat bewuste staatje verdwenen waren. De gemeente en de raadsleden vreesden dat dat zou betekenen dat de drukke spoorwegovergangen daardoor de komende jaren niet aangepakt zouden worden. De wethouder stelde de gemeenteraad woensdag gerust: de spoorwegovergangen staan er weer op. Het wegvallen van de spoorwegovergangen was een foutje, zo vertelde ze. "We waren zelf net zo verrast en hebben het meteen aangekaart. We staan er nu weer op", aldus Van Meerten.

Alles loopt op rolletjes
Van Meerten vertelde verder dat de aanpak van de spoorwegovergangen op rolletjes loopt. Als alles volgens plan verloopt worden rond 2018 enkele sporen door Naarden en Bussum weggehaald en worden de spoorwegovergangen aangepakt. Dat moet er allereerst voor zorgen dat de veiligheid rond de overwegen verbetert. Daarnaast moeten de plannen ervoor zorgen dat de zogenaamde 'dichtligtijden' naar beneden gaan en dat verkeer dus minder vaak en lang hoeft te wachten voor de spoorbomen. Of dat ook echt lukt is nog niet duidelijk.

Marieke Funken

Woon in Bussum sinds 2006, opgegroeid in Naarden
Eigenaar café Goesting

Als je niet achter de bar staat dan?
"Ben ik vaak bezig met andere zaken voor Goesting en in mijn vrije tijd slenter ik graag uren lang door grote 'onbekende' steden.'

Leukste plek in Bussum?
"De markt op donderdag."

Tip om een kater te voorkomen?
"Veel water en 2 aspirines voor het slapen gaan. En als dat niet werkt, nog twee biertjes."

Wat drink je zelf graag?
"Dat is lastig, elk ander soort moment een andere favoriet. Maar zeg op het terras in het zonnetje een wit biertje van brouwerij 't IJ."

Heb je nog een grote droom?
"Met een camper dwars door alle landen van Europa rijden."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek hebben?
"Met mijn moeder, maar ze is helaas overleden vorig jaar."

Waar heb je een hekel aan?
"Oneerlijkheid en onrecht tegen kinderen."

Voor wie of wat kunnen we je in de nacht wakker maken?
"Voor niks eigenlijk, ik houd van slapen."

Ultieme vakantiegevoel?
"Wakker worden in Alfama, Lissabon, en de dag beginnen in een lokaal koffiebarretje met een galão, wetend dat je deze mooie stad gaat ontdekken."

Nog hobby's?
"Schilderen, in de zee zwemmen, koken en het dan heerlijk opeten."

Als je dag burgemeester bent van Gooise Meren?
"Zou ik een groot Bussums rock & blues muziekevenement laten organiseren."

Waar heeft Bussum te veel van?
"Parkeerwachters."

En te weinig?
"Fietsenrekken."

Wat weten weinig mensen van jou?
"Dat ik enorm dyslectisch ben."

Waarop wil je toosten?
"Vrede, liefde en gezondheid."

Akkoord voor bouwplan Brinklaan

Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Het heeft even geduurd, maar de bouwplannen aan de Brinklaan kunnen van start gaan. De gemeenteraad heeft woensdag haar akkoord gegeven aan het plan.

Aan de straat moet een twee-onder-een-kapwoning gebouwd gaan worden. Dat plan lag al enkele jaren op tafel, maar het duurde lang voordat er een akkoord voor kwam. Dat kwam vooral doordat alle procedures lang duurden en er meerdere bezwaren waren. De voornaamste bezwaren werden de afgelopen maanden opgelost. Afgelopen woensdag werd, op voorspraak van de GOP, eveneens nog bedongen dat aan de verkeerssituatie aan de straat extra aandacht gegeven wordt.

Nu kunnen de plannen dus toch doorgaan. Wanneer de bouw van start gaat, moet nog worden bepaald. De bouw aan de Brinklaan moet de vervallen entree van Bussum een enorme boost geven.

Extra oplaad-punten

BUSSUM - De gemeente heeft afgelopen week twee extra oplaadpunten geplaatst voor elektrische en hybride auto's.

De twee punten staan aan de Lange Heul en op de parkeerplaats van sportcentrum De Zandzee aan de Struikheiweg. Alle elektrische en hybride auto's kunnen erop aangesloten en opgeladen worden.

Met het plaatsen van de twee extra oplaadpunten komt het totaal aantal punten in de gemeente Gooise Meren waar elektrische auto's opgeladen kunnen worden op twintig. Bussum heeft er twaalf, Naarden heeft er drie en Muiden heeft vijf oplaadpunten.

Bussum vol met nee-posters

BUSSUM - Onbekenden hebben woensdagnacht posters geplakt tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne.

De posters met daarop de tekst 'Stem NEE op 6 april. Weg met de EU. Weg met de Oekraïne. Red de democratie' werden op zo'n beetje alle verkiezingsborden geplakt.

Volgende week woensdag wordt een referendum gehouden waar voor of tegen dat veelbesproken associatieverdrag gestemd kan worden.

Web topvijf

1. Geen treinen door ongeluk
2. Gemeentebestuur heeft toch plannen om ozb te verhogen
3. De Hoeksteen denkt na over armoede
4. Spoorwegovergangen toch wel op prioriteitenlijstje
5. Bussum volgeplakt met nee-posters referendum

6 / 24

'Opvoeden moet je zien als een reis op meerdere manieren'

Ruth de Waal vierde vorige week haar 25-jarig jubileum.

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Ruth de Waal. Directeur van Stichting Kinderdagverblijven SKBNM.

door Yvette de Vries

BUSSUM - Ze is gefascineerd door de wereld van kinderen, hoe ze opgroeien, de veranderingen die ze doormaken in hun leven en de rol die de omgeving daarin speelt. Vijfentwintig jaar geleden stond de 58-jarige De Waal aan de wieg van de kinderopvang in onze regio en vorige week werd ze in het zonnetje gezet. Naast haar baan is ze ook nog met haar echtgenoot een soort vliegende keep voor haar twee kleinzoons en schrijft ze maandelijks voor deze krant een column met tips over opvoeden.

Haar leven staat al meer dan dertig jaar in het teken van kinderen en opvoeden. Zij is doctorandus in de Pedagogie. Op haar 25ste werd ze voor het eerst moeder en haar jongste kleinzoon is één. Ze noemt hem tijdens het interview steevast 'mijn jongste'. Kinderen, werken en de manier waarop je in het leven staat, dat houdt je jong", verklaart ze haar jeugdige uitstraling.

Patchwork

De Waal past zelf regelmatig op op haar kleinkinderen, maar waakt er wel voor dat de week voor hen geen 'patchwork' wordt. Ze gaan drie dagen naar de crèche en de andere dagen zijn de ouders thuis. Als grootouders springen zij in de gaten. Volgens haar hebben ook kinderen van deze tijd altijd nog behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. Ze moeten zich kunnen hechten en bij te veel opvoeders is dat gewoon lastig.

De Bommelburcht in Bussum.

Haar kleinkind van één noemt De Waal steevast 'mijn jongste'

De Waal is een paar dagen na het feestje van haar 25-jarig jubileum nog vol van alle aandacht. Ze was met een busje van de BSO thuis opgehaald en 'afgeleverd' bij de Vrije School in Bussum. Daar kwam ze terecht in een ballonnenzee en een aula vol zingende kinderen. Een heuse werkgroep was in het leven geroepen om haar feestje te organiseren en een cadeau te bedenken. "Dat cadeau was een schot in de roos", vertelt De Waal. De kinderen van de verschillende locaties van de SKBNM gaan de komende twee weken werken aan een kunstproject. Van de schilderijen en tekeningen worden muismatten, placemats, mokken en kleurboeken gemaakt om te verkopen. De opbrengst gaat naar het Jeugd Cultuur Fonds.

Prinsjes en prinsesjes
De Waal heeft een duidelijke visie op de rol van ouders en school en andere opvoeders. Het draait volgens haar om ruimte geven, kaders scheppen en daarbij een positieve houding aannemen. "Kijken naar het kind zelf. Waar hij of zij aan toe en in geïnteresseerd is. Sluit daarbij aan en daag het kind uit om een stapje verder te gaan", betoogt ze haar kijk op opvoeden. Het klinkt misschien alsof je daarmee verwende prinsjes en prinsesjes creëert, maar dat is zeker niet haar bedoeling. Meer verantwoordelijkheid geven en kijken naar wat een kind echt nodig heeft, gaan volgens haar hand in hand. Ook onderzoek en meer kennis over het kinderbrein geven een andere kijk op opvoeden. "Je doet dingen nog wel in een groep, maar dan in kleinere groepjes. Want kinderen vinden het altijd fijn om samen met andere kinderen dingen te doen. Ik zie wel dat opvoeders soms door alle bomen het bos niet meer zien." De Waal zag daar voor zichzelf wel een rol in weggelegd. Ze nam twee jaar geleden, samen met het CJG, het initiatief tot Kind & Koffie. Dat zijn ochtenden waarop (aanstaande) ouders van kinderen tussen de nul en vier jaar mét hun kind bij elkaar komen. "Ouders kunnen elkaar daar ontmoeten en we nodigen de professionals uit uit het Kind & Koffie-netwerk." Als werkende (groot)ouder weet ze uit eigen ervaring hoe lastig het is om werk met ouderschap te combineren. Verwachtingen van jezelf en van je omgeving doen daar volgens haar nog een schepje bovenop. De Waal steekt ouders liever een hart onder de riem: "De verwachting is dat je heel doordacht en bewust bezig bent als ouder, maar je hebt ook je eigen emoties. Gemiddeld genomen doen Nederlandse ouders het heel erg goed."

'Gemiddeld genomen doen Nederlandse ouders het erg goed'

Lesje loslaten
De Waal geeft tot slot nog een lesje 'loslaten'. Ze vertelt over haar kleinzoon van drie die besluit dat hij zichzelf wel kan aankleden: "Hij trekt, op zijn manier, heel doordacht kleren aan. Hij vergeet niets, alleen zit bijna alles achterstevoren en links en rechts verkeerd om. Dan laat ik het ook zo, want hij moet voelen dat ik het knap vind." Maar ook over de tieners bij Tiens, die in het begin nog wel eens moeite hebben met de vrijheden die ze krijgen.

"De eerste keer dat ze het dorp in mogen, komen ze natuurlijk later dan afgesproken terug. Maar als je ze ruimte geeft, vertrouwt en met ze praat over hoe ze het aanpakken, dan gaan ze zich vanzelf aan de afspraken houden", is haar ervaring en overtuiging. "Opvoeden moet je zien als een soort reis op meerdere manieren. Je hebt eerst je eigen reis, dan die van je kinderen en ten slotte die van je kleinkinderen."

Oud-Blaricumerweg is tien weken dicht

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Oud-Blaricumerweg is de komende tien weken afgesloten voor het verkeer. Zowel automobilisten als de bussen moeten een andere route kiezen. De weg is wel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De weg tussen Naarden en Huizen is afgesloten omdat de brug grondig gerenoveerd moet worden. Het gemeentebestuur trok hier onlangs extra geld voor uit om alles mogelijk te maken. De aannemer is afgelopen dinsdag met het werk van start gegaan en zal volgens planning tot en met 6 juni bezig zijn.

Wandelen voor water brengt 7500 euro op voor Rwanda

Gooilandschool doet mee met 170 leerlingen

Leerlingen van de Gooilandschool zijn trots op het resultaat. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Maar liefst 7500 euro is vorige week opgehaald bij de wandelactie Wandelen voor Water op de heide in Bussum. Het ging om 170 basisschoolleerlingen van de Gooilandschool uit Bussum en het Florencius uit Laren die voor het goede doel de wandeling ondernamen.

De kinderen haalden 5.000 euro op en de Stichting Wilde Ganzen heeft het bedrag aangevuld met 2500 euro. In totaal is hierdoor 7500 euro beschikbaar voor 335 mensen in Noord-West Rwanda die voortaan schoon en veilig water krijgen. Organisator Rotary Bussum laat weten: "De leeftijdsgenoten van 'onze' kinderen kunnen nu voortaan naar school gaan in plaats van dat ze dagelijks water moeten halen voor hun familie."
De groep wandelde een tocht van ongeveer anderhalf uur met een rugzak op hun rug gevuld met zes liter water. Dat gebeurde om te ervaren hoe kinderen uit ontwikkelingslanden elke dag leven als ze water moeten halen voor hun familie. De wandeltocht was een sponsorloop. Met het geld wordt geholpen aan een waterleiding en kranen voor de bewoners van de arme Rwandese plaats Gikombe-Bisizi.

Deze zondag: Gooise Merenloop

GOOISE MEREN - De start is bij het Muiderslot en de finish bij Fort Werk IV in Muiden. De Gooise Merenloop die komende zondag 3 april wordt gehouden zal dwars door de kernen van Muiden, Naarden en Bussum lopen.

Het hardloopevenement is een initiatief van Tempo AV, de hardloopvereniging uit Bussum. Die bestaat 80 jaar en daarom is besloten dit te vieren met een eenmalige loop door de nieuwe gemeente.

Het startschot wordt om 11.00 uur gegeven door wethouder Marleen Sanderse. Het totale parcours is 15 kilometer lang en kan in estafettevorm met twee personen worden afgelegd. Het wisselpunt is na 7,5 kilometer in het Naarderbos. Het is ook mogelijk dat de hardlopers ervoor kiezen om de hele 15 kilometer zelf af te leggen. De finish zal zijn op de atletiekbaan van Tempo Ateltiekvereniging aan de Voormeulenweg in Bussum.

Onderweg zijn verkeersregelaars die onder andere helpen bij moeilijk oversteekbare punten. De route is aangegeven met borden of linten. Meedoen kost € 7,50, met loopshirt € 15,- en met vervoer € 17,50. Inschrijven kan nog tot en met 1 april via gooisemerenloop.nl.

Honden vanaf nu aanlijnen in GNR

GOOISE MEREN - Het broedseizoen in het Goois Natuurreservaat is officieel gestart en dus moeten honden worden aangelijnd. In de gebieden waar deze maatregel geldt, wordt dit duidelijk aangegeven. De boswachters zullen hier de komende tijd intensief op controleren en zo nodig bekeuren.

Het aanlijnen is nodig om de broedende dieren meer rust te gunnen. "Reeën, konijnen, hazen, hagedissen en met name vogels die hun nest op de grond hebben, zijn zeer kwetsbaar voor loslopende honden. Bij dreiging verlaten deze dieren namelijk hun jongen of het nest. Als dat regelmatig gebeurt, is het risico groot dat de jongen verhongeren of de eieren niet uitkomen." Om verstoring zo veel mogelijk te beperken, moeten in verschillende gebieden honden aan de lijn tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli. Hondenbezitters die wel hun hond aanlijnen kunnen een bedankje krijgen in de vorm van een tekenverwijderaar.

De Bukbieb

De bukbieb. Foto: Pro Bussum

BUSSUM – De zogenoemde bukbieb staat vanaf donderdag op het Julianaplein. Bezoekers kunnen hier onder het motto 'Geef een boek, neem een boek' boeken uitwisselen en literaire inspiratie opdoen.

Stichting Pro Bussum is de initiatiefnemer en wil met de bukbieb aandacht vragen voor de belangrijke rol die het dorp heeft gespeeld en nog speelt op literair gebied. De kleine bibliotheek zal op meerdere plekken te zien zijn: van het Stationsplein tot aan Heidezicht. De bukbieb heet overigens zo omdat je moet bukken om het boekenhuisje binnen te komen.

Kapelstraat op nieuw beroepenfeest

BUSSUM - Een flink aantal ondernemers van de Kapelstraat zal tijdens het evenement Het Gooi On Stage meer vertellen over hun werk aan vmbo-leerlingen.

Het beroepenfeest op 5 april wordt gehouden op het ROC in Hilversum en trekt ruim 750 scholieren. Deze tweede- en derdeklassers kunnen zich daar oriënteren op hun verdere schoolcarrière.
Veel ondernemers uit Gooi en Vechtstreek gaan in gesprek met de leerlingen om te kijken of hun beroep bij de scholieren past. Vanuit de Kapelstraat doen bijvoorbeeld de nagelstudio, de glashandel, de klokkenmaker en de schoenmaker mee.

Handen vol aan oliespoor

NAARDEN - De brandweer heeft op eerste paasdag haar handen vol gehad aan een lang oliespoor op de Hoofdgracht.

De brandweer moest de weg schoonmaken. Doordat het oliespoor door de hele buurt lag moest ook de brandweer van Bussum komen helpen. Waar het oliespoor vandaan kwam is onbekend.

13 / 24

Het Bussumse Team ALS houdt dit keer geen fietstocht maar een bingo voor het goede doel. Foto: Bastiaan Miché

donderdag 31 maart

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Dit weekend is de Gooise Merenloop. Archieffoto: Matthijs Wink

Eke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Jouw digitale voetspoor

Soupurbe 20.00 uur

Een lezing over big data door Behzad Rezaei. Aanvang 20.00 uur. Locatie: AC Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum Toegang gratis. Aanmelden via: www.soupurbe.nl.

Info-avond vrijmetselarij

Logegebouw 20.00 uur

De Naardense vrijmetselaarsloge Jan Amos Comenius houdt een informatiebijeenkomst voor mannen die in het toetreden tot de loge geïnteresseerd zijn. Vooraf aanmelden bij secretaris@comeniusloge.nl.

vrijdag 1 april

Zelf muziek maken

De Palmpit 14.00 uur

Elke vrijdagmiddag speelt een kleine groep liedjes van vroeger op de mondharmonica.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Samen spelletjes spelen, kinderen zijn ook welkom.

Lentediner

Wijkpost De Schakel 17.15 uur

Diner bestaat uit prei-mosterdsoep, lamskotelet, venkel met champignons uit de oven, vergezeld van aardappelkroketten en taartexpress als dessert. Met een glas wijn of fris en koffie of thee toe. Kosten: € 7,50. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, 035-6944742 of per mail info@wijkpostdeschakel.nl.

Broodje+

Brinklaan 18.00 uur

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Met broodmaaltijd, soep en een snack. Informatie: 035-6946971 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

Goed Gesprek

Brinklaan 19.15 uur

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.15 uur. Allen welkom. Informatie: 035-6946971 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

zaterdag 2 april

Start-to-Run-cursus

Tempo Atletiek Vereniging 9.30 uur

Begin met hardlopen bij Tempo Atletiek Vereniging. Kijk voor meer info en geef je op via yakultstarttorun.nl en kies voor locatie Bussum.

Eerste Repair Café in Naarden

Wijkpost De Schakel 10.00 uur

Wat doe je met een broodrooster dat het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Liever niet! Wijkwethouder Marleen Sanderse en de wethouder van Duurzaamheid Gerben Struik zullen als eerste een kapot apparaat aanbieden. Tussen 10.00 en 12.30 uur staan diverse reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties.

Demodag dr Alkaitis

INDISHA, pure cosmetics & co 13.30 uur

Huidpresentatie & minifacial door internationaal dr Alkaitis-trainster. Inclusief samples. Kosten € 20,- Meer info & boeken 035-6910883.

Garageverkoop

Garagebox 348 14.00 uur

De bewoners van de Iepenlaan houden weer een garageverkoop. De verkoop is van 14.00 tot 16.00 uur en wordt gehouden in garagebox 348.

Bingo voor ALS

Buurthuis Achter de Linde 17.00 uur

Team ALS Bussum houdt een bingo met mooie prijzen. De opbrengst gaat naar onderzoek naar de ziekte ALS. Locatie: Buurthuis Achter de Linde, Godelindedwarsstraat 34 te Bussum. Zaal open 19.15, aanvang: 20.00 uur. Omdat de bingo in 2011 een succes was, is inschrijven verplicht. Opgeven via teamALSbussum@hotmail.com.

vanaf zaterdag 2 april

Peuterbioscoop

Filmhuis Bussum 10.00 uur

Speciaal voor de allerjongste (klein)kinderen draait de voorstelling 'Woezel en Pip op zoek naar de sloddervos'. Het zaallicht gaat niet helemaal uit en het geluid is zachter dan normaal. Na de film is er een bioscoopdiploma. De peuterfilm draait op zaterdag 2, zondag 3, vrijdag 8, zondag 10 en zondag 17 april, telkens om 10.00 uur en op vrijdag 15 april om 15.15 uur.

zondag 3 april

Gooise Merenloop

Muiderslot 11.00 uur

De Gooise Merenloop vertrekt om 11.00 uur vanaf het Muiderslot. Finish is in Bussum. Aanmelden via gooisemerenloop.nl.

Muzikale lezing

De Palmpit 14.30 uur

Door Dorinde Smit-Duizentkunst over de familie Strauss en André Rieu. Entree: € 4,-.

maandag 4 april

Open Koffie

Het Hoofdkantoor 9.00 uur

Open Koffie voor zp'ers uit Naarden, Bussum. Aanmelden is niet nodig.

Opticien

De Palmpit 10.00 uur

Stoffer Optiek (opticien aan huis) is aanwezig om gratis de ogen te laten opmeten, de bril schoon te maken en vragen te stellen.

ANBO Seniorencafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Paasbrunch, ook voor niet-leden aan de Nassaustraat 3 b te Bussum. Kosten: 8,50 euro.

Yoga voor senioren

Nimis 11.00 uur

Speciaal voor mensen die yoga willen doen maar voor wie het op een matje niet lukt. Gratis eerste proefles. Opgeven: 035-6420307.

Open eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

Koran, Tora en Bijbel

Bibliotheek Bussum 19.30 uur

Richard Kroes verzorgt voor Livius de cursus Koran, Tora en Bijbel. In vier maandagavonden verdiepen de deelnemers zich in de overeenkomsten, verschillen en verbanden in heilige schriften. Deelname kost 99 euro. Aanmelden bij Anita Bronner: 035-6945381.

maandag 4 april

Mediumschap Training

Nimis 19.30 uur

Leer meer over hoe je meer kunt vertrouwen op intuïtie en paranormale vermogens. Voor opgave 035-6420307. www.nimis.nl.

dinsdag 5 april

Rechtswinkel

De Palmpit 19.30 uur

Bij de Rechtswinkel kan iedereen terecht voor juridische vragen. De medewerkers zijn vrijwilligers met een juridische praktijkervaring. Zij geven een vrijblijvend advies of sturen door naar een advocaat of instantie. Neem alle schriftelijke gegevens mee naar het spreekuur voor een goed advies.

Filmhuis Bussum

A bigger splash Foto: Jessica de Jong

*In KNIELEN OP EEN BED VIOLEN, naar Jan Siebelinks bestseller, drijft zijn vaders overgave aan de bijbel beide ouders tot eenzaamheid. *THE BIG SHORT volgt twee buitenstaanders die hun slag wilden slaan uit de economische crisis toen de banken die nog niet voorzagen.*LES INNOCENTES schildert het angstige bestaan van nonnen in een Pools klooster aan het einde van WO-II.*THE ASSASSIN is een poëtische 'martial art'-film over loyaliteit.
*In AN ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap rond verleidelijk voedsel.*Docudrama THE EXPERIMENTER volgt wetenschapper Stanley Milgram met zijn verontrustende gehoorzaamheidsexperimenten uit de jaren '60.*ANOMALISA is een komisch meeslepend liefdesverhaal, naar toneelwerk van Charlie Kaufman (ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND).
*Oscarwinnende thriller ROOM volgt een jonge moeder, opgesloten met haar zoon.*Broeierige zomerthriller A BIGGER SPLASH speelt met erotiek en jaloezie op een Italiaanse eiland.
*In JANIS: LITTLE GIRL BLUE blijkt rock- en blueszangeres Janis Joplin ook kwetsbaar. *SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling. FAMILIEFILMS: WOEZEL & PIP OP ZOEK NAAR DE SLODDERVOS, een lieve peutervoorstelling. En OPERATIE NOORDPOOL, een spannend survivalavontuur van drie kinderen op een verlaten eiland.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vivium Zorggroep, De Antonius Hof zoekt voor een gespreksgroep een medebegeleider. Om beurten bereid je een onderwerp met de bewoners voor en leidt het gesprek.

*Volksuniversiteit Naarden-Bussum zoekt iemand die Facebook, Twitter en LinkedIn kan opzetten en de interne medewerkers leert hiermee om te gaan.

*Natuurmonumenten, Moestuinderij Stadzigt Naarden zoekt iemand voor de handel.

*Stichting Rijksmuseum Muiderslot zoekt een winkelmedewerker voor de museumwinkel.

Feest voor Allen Weerbaar

Bussumse voetballers kampioen na knappe ongeslagen reeks

Allen Weerbaar werd maandag kampioen en verloor nog geen enkel duel. Foto: Allen Weerbaar

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het zat er al een paar weken aan te komen, maar afgelopen weekend was het eindelijk zover: de voetballers van Allen Weerbaar hebben het kampioenschap zekergesteld. De Bussumers wonnen zaterdag eerst van DSO/Ultrajectum (1-5) en konden vervolgens maandag de laatste punten pakken door DWSM (2-1) te verslaan. Met nog zeker een maand te gaan heeft de Bussumse club een onoverbrugbare voorsprong op de naaste belagers.

Zaterdag had Allen Weerbaar geen enkel probleem met de tegenstander. De Bussumers speelden slechts een deel van het eerder gestaakte duel tegen DSO/Ultrajectum. Allen Weerbaar speelde tegen slechts negen man en kon zonder veel problemen weglopen. Door doelpunten van Mustafa Kavas (2x), Tarik Divarci (2x) en Gokhan Baloglu boekte Allen Weerbaar een afgetekende zege.

Veel toeschouwers langs het veld. Foto: Allen Weerbaar

Meer zenuwen
Maandag had Allen Weerbaar tegen het veel lager geklasseerde DWSM meer last van 'kampioenszenuwen'. De voetballers voelden, mede door de vele toeschouwers langs de kant, veel druk. Desondanks stond Allen Weerbaar al snel op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Mustafa Kavas en Murrat Özay. Daarna leken de Bussumers het wel te geloven en gaf de ploeg te veel weg. DWSM kon een tegentreffer maken, maar Allen Weerbaar speelde goed genoeg om de voorsprong vast te houden en daarmee het kampioenschap zeker te stellen.
Erg trots
Na afloop stapte Allen Weerbaar vol vreugde en trots van het veld. "We hebben het gewoon gedaan", lachte teammanager Hasan Cecen na afloop. "De jongens hebben het hele jaar hard geknokt om zover te komen en hebben echt heel goed gevoetbald." De Bussumse voetbalclub moet nog heel even wachten op het echte feest. Allen Weerbaar heeft nog 4 duels te gaan, het feestje staat gepland voor na het laatste duel. "We hopen dat we dan alle duels gewonnen hebben. Dan hebben we echt iets knaps gepresteerd."

Allen Weerbaar promoveert door het kampioenschap naar de vierde klasse. "En dat moeten we zeker aankunnen", beseft Cecen. "We kunnen weer met de beste ploegen meedoen. Dat hebben oefenduels tegen enkele sterke tegenstanders afgelopen jaar wel bewezen. Daarnaast zullen er komend jaar een paar goede spelers ons versterken."

Voetballers weer het veld op

Foto: BFC Bussum

BUSSUM - Na een weekje rust gaan de voetballers van SDO, BFC en NVC komend weekend weer het veld op.

De voetballers van SDO hervatten het voetbaljaar met een duel tegen De Meern. SDO kan met een zege meteen goede zaken doen in de jacht naar klassebehoud: SDO staat elfde, De Meern staat achtste en heeft 4 punten meer dan de Bussumers. Het eerste duel tussen de twee teams, afgelopen november, leverde SDO slechts een krappe nederlaag op.

BFC stapt zondag eveneens weer het veld op en treft meteen een tegenstander van formaat: koploper AS'80. Door een reeks teleurstellende resultaten de afgelopen weken staat BFC nu achtste. AS'80 stevent hard af op het kampioenschap en moet BFC verslaan om voorsprong te houden op de naaste belagers. BFC zal op haar beurt graag weer een keer aan het langste eind trekken.

NVC kan komend weekend haar volgende stap zetten in de jacht naar klassebehoud. De Naarders spelen tegen concurrent VVA/Spartaan. De Amsterdammers staan momenteel laatste. Met een zege kan NVC verder afstand nemen.

Weekend vol topduels op velden honkbalclub HCAW

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Twee weken voordat de hoofdklasse van start gaat, staat de honkballers van HCAW komend weekend een testcase te wachten: de Bussumse honk- en softbalclub speelt op haar Charles Urbanus-toernooi tegen een reeks sterke tegenstanders.

HCAW kan rekenen op de tegenstand van L&D Amsterdam Pirates, Corendon Kinheim en Vaessen Pioniers. De teams deden afgelopen jaar tot op het laatste moment mee om de eerste plaats. HCAW zal na het de duels van komend weekend goed weten waar het staat en waar het de laatste weken voorafgaand aan het hoofdklassejaar nog aan moet werken.

HCAW opent het evenement overmorgen zelf. De Bussumse ploeg speelt vanaf acht uur tegen L&D Amsterdam Pirates. Zaterdag speelt de ploeg tegen Vaessen Pioniers, zondag treft het Corendon Kinheim.

Jeugd BFC herdenkt Johan Cruijff

BUSSUM - De jeugdspelers van BFC en enkele andere clubs hebben afgelopen zaterdag Johan Cruijff herdacht. De voetballers stonden een minuut stil voor de overleden voetballegende.

Vlak voor het eerste duel van het grote jeugdtoernooi van de Bussumse voetbalclub afgelopen weekend kwamen alle teams samen op het tweede veld van de club om Cruijff samen te herdenken. De minuut stilte was erg indrukwekkend, zo laat BFC weten.

Johan Cruijff overleed afgelopen donderdag na een lang en slopend gevecht tegen longkanker. De Europees voetballer van de afgelopen eeuw werd 68 jaar.

'Inez moet gewoon kind kunnen zijn. Met sport en spontaniteit'

Hockeyinternational Valerie Magis geeft het goede voorbeeld

Valerie Magis wil ondanks haar diabetes Olympisch goud winnen. Naast haar Inez. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

NAARDEN - De ouders van Inez Voorhuis wilden op een positieve en sportieve manier aandacht vragen voor de ziekte van hun dochter. De 8-jarige speelster van Hockeyclub Naarden heeft diabetes type 1. De clinic met medewerking van Nederlands elftal-speelster Valerie Magis afgelopen vrijdag op de velden van Naarden is slechts een eerste stap.

De clinic was bedoeld voor de jongste jeugd. Zo'n 100 hockeymeisjes en -jongens die zich hadden aangemeld stonden voor tienen al een balletje te slaan. Inez was ook van de partij. Nederlands elftal-speelster Valerie Magis die vaker dit soort clinics geeft, heeft zelf ook diabetes. Als topsporter is ze een groot voorbeeld voor veel kinderen met deze ziekte.

'Je ziet het niet, maar het is er wel. Genezing is nog niet mogelijk.'

Inez geniet nog na van het uurtje clinic dat ze heeft gevolgd. Ze oogt vrolijk en zit boordevol energie. Je zou niet zeggen dat ze ziek is. Dat is natuurlijk fijn, maar tegelijkertijd ook een van de lastige dingen, vertelt haar vader. "Je ziet het niet aan haar, maar het is er wel." Zomaar na school op de fiets springen om te gaan hockeyen of naar een vriendinnetje is er voor Inez niet bij. En samen met je teamgenootjes pannenkoeken eten op de club of een paasontbijt op een tijdstip dat Inez al gegeten moet hebben? Een leuk idee, maar mag ze even overslaan...

Zoektocht
De wereld van Inez, haar ouders en haar 10-jarige zusje staat sinds een jaar op z'n kop. In maart 2015 werd bij haar diabetes type 1 geconstateerd. Dat betekent kortweg dat haar lichaam helemaal geen insuline aanmaakt. Haar eerste jaar stond vooral in het teken van de medische kant: de zoektocht naar juiste de dosering insuline en de juiste eetmomenten en -hoeveelheden.
Voorhuis prijst de ondersteuning van het ziekenhuis, de buurtzorg en de diëtiste hierbij. Nu die medische kant onder controle lijkt kunnen ze verder denken. Aan de kwaliteit van leven. "Inez moet ook gewoon kind kunnen zijn. Daar hoort sporten, meer spontaniteit en meer regie over haar eigen leven bij."
Inez vertelt over bloed prikken en insuline spuiten, maar schakelt al snel over naar haar favoriete plek op het veld: midden en voor, en de hoeveelheid goals die ze maakt. Zodra ze kans ziet rent ze ook weer richting het hockeyveld. Haar ouders zijn blij dat ze zo van sporten houdt. Sporten is een uitlaatklep, maar het helpt ook om de bloedsuikerwaarde onder controle te houden. Als je sport gaat je bloedsuiker namelijk omlaag. Zover reikt de kennis over dit type diabetes wel.

Een duidelijke aanwijsbare oorzaak is er niet en genezing is (nu nog) niet mogelijk. Al zijn er volgens Voorhuis wel veelbelovende onderzoeken in die richting. De opbrengst van de clinic, inclusief een donatie van de club, gaat dan ook naar de in Bussum gevestigde Stichting JDRF Nederland. Zij financieren wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar het genezen, voorkomen en behandelen van type 1 diabetes. Volgende week wordt het opgehaalde bedrag duidelijk.
Voorhuis is van plan om het niet bij deze ene clinic te laten. De hockeyclinic met Valerie Magis lag voor de hand, maar er is meer uit te halen. Clinics voor andere sporten bijvoorbeeld. Met als belangrijkste boodschap dat sporten juist goed is en dat het hebben van dit type diabetes je niet hoeft te belemmeren. "Je kunt ermee aan de top komen."

'Voetballen is hier niet meer mogelijk'

Bouwvakkers ruimen troep speelveldje niet op

Voetballen? Niet op het vertrouwde speelveldje aan de Laarderweg / Randweg. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het werk is klaar, maar gespeeld kan er nog niet worden. Want hoewel het veldje aan de rand van de Laarderweg / Randweg weer vrij toegankelijk is, blijven de voetballertjes weg. Buurtbewoner Norbert Reintjens wil dat de gemeente snel in actie komt om de kuilen aan te pakken en de puinresten en stenen op te ruimen.

Het veld werd de afgelopen tijd gebruikt door de aannemer vanwege werkzaamheden aan de Westereng. Nu de straten weer netjes zijn en de werklui hun spullen hebben meegenomen, is het veldje weer toegankelijk.
"De speelweide is niet bepaald teruggegeven in de staat waar het zich vóór de komst van de aannemers in bevond. Voetballen hier is, door het grote risico op blessures, nu niet meer mogelijk. Kinderen die uitwijken naar het naastgelegen veldje bij de speeltuin, formeel géén speelweide, worden streng toegesproken door de omwonenden en zelfs weggejaagd. Tolerantie en begrip zijn, helaas, ver te zoeken. Gelukkig heeft wethouder Gerben Struik toegezegd dat er spoedig actie zal worden ondernomen."

Denim Plus: ongedwongen, professioneel en gezellig

De dames van Denim Plus. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Mannen die dit voorjaar een beetje goed voor de dag willen komen kiezen voor een hele stoere jeans, een mooi overhemd en eventueel een blazer. "Echt een mooi overhemd dan, maar zeker niet met korte mouwen. Dat is een no go. Je hoort je mouwen gewoon losjes op te rollen. Een beetje Italiaans", laat Laurens Leeuwis, eigenaar van Denim Plus weten. De winkel is vijf jaar geleden gestart en is nu al niet meer weg te denken uit het centrum van Bussum.

Samen met zijn partner Cindy runt Leeuwis de modezaak aan de Nassaulaan. Beiden hebben jarenlange ervaring in de branche. Laurens werkte drie jaar bij Diesel als marketingmanager en acht jaar bij een Nederlands kledingbedrijf als international retail franchisemanager. Cindy heeft voor America Today nieuwe winkels opgezet en begeleid: een stevig team met veel ervaring dus.

De verschuiving die ze hebben gezien is dat kledingkeuze en -stijl niet gebonden is aan leeftijd, maar meer aan je mindset. Met andere woorden: hoe voel je je en waar voel jij je prettig in. "En", voegt Leeuwis nog toe: "De jeans voor mannen en vrouwen zijn meer slim fit, de stoffen zijn veel comfortabeler en hebben meer stretch. Je hebt minder vaste trends dan toen, er kan echt heel veel op dit moment en dat maakt het ook zo leuk nu."

Keuze voor pand
Zij spelen daarop in door de merken en stijlen zo te combineren dat een brede groep zich er in kan vinden. De keuze voor Bussum en het karakteristieke pand was heel bewust. Leeuwis: "Wat er ook met het centrum van Bussum gebeurt, het zal altijd om ons heen schuiven en niet van ons af. Dit pand bood ons ook de mogelijkheid door de grootte en de twee verdiepingen om het concept neer te zetten zoals we in ons hoofd hadden. We wilden graag een statement maken." Onderdeel daarvan is een groot aanbod van Nederlandse merken. Ook grote namen als Scotch en kleinere merken die volgens Leeuwis een eigen, mooi verhaal hebben, hangen in de rekken. "Lois, Pig&Hen en POM zijn misschien minder bekend, maar wel superleuk om mee te werken en ze hebben ieder een eigen mooi verhaal", vertelt een enthousiaste Leeuwis.

Stylingtip
Als vrouw kun je dit voorjaar en zomer echt niet zonder een wit bloesje. Een echte must, volgens Leeuwis. Gecombineerd met een stoere flared jeans, die helemaal terug is van weggeweest en als het wat warmer wordt mogen ook de dames de mouwtjes van de bloes oprollen. En wil je het helemaal af maken dan kies je voor een sleehak, klein tasje erbij en een stel goede sieraden. "Een echte no go is er niet, het ligt er vooral aan hoe je het combineert. Alleen een witte legging, dat kan nooit", aldus de modebewuste eigenaar.

Team
Wat ze willen neerzetten met de winkel is gelukt. Een fijn team om mee te werken en een collectie met de juiste mix. De klant voelt die fijne sfeer direct en dat vindt hij belangrijk. "Ongedwongen, professioneel en oprecht gezellig. Ik ben daar echt trots op." Over de merken die ze momenteel voeren is hij net zo enthousiast. "Een juiste mix, mooie merken, fijne materialen en een goede prijsopbouw: je kunt echt mixen en matchen op alle vlakken", is zijn conclusie.

Nieuwe webshop
Op dit moment richten ze zich op de winkel in Bussum en de webshop, die deze maand vernieuwd wordt. De winkel is te vinden aan de Nassaulaan 2.

Onlangs liet Jan Cees Griffioen mij een schilderij zien, geschilderd door mevrouw Mispelblom Beijer. In ruil voor eten (z'n vader had een zuivelwinkel) had deze dame woningen en familieleden van de Griffioens op doek vastgelegd. Hij herinnerde zich nog vaag dat hij als vierjarig jongetje voor haar moest poseren. Het was voor mij de start van een bijzondere speurtocht.

In de jaren '50 was Maria een bekende en opvallende verschijning in Bussum. De slanke 'uitvoering' van Koningin Wilhelmina: een excentrieke dame met een voorname uitstraling, klein van postuur, altijd vergezeld van een hondje en gehuld in een lange zwarte bontjas.

Foto: Ingrid Handjes
Villa Eykenrode
Huis van fam. Majoor, Landstraat

Maria Louise Theunissen, kunstschilderes, werd op 5 december 1886 in Amsterdam geboren.

In 1909 trouwde zij met Albertus Jacobus Mispelblom Beijer. Zij namen hun intrek in Villa Eykenrode, Nieuwe Hilversumseweg 3.

Maria was Albert's tweede vrouw. Dit tweede huwelijk van Albert, dat kinderloos bleef, hield niet stand. De scheiding is ingeschreven op 9 november 1921. In 1914 gaf Maria echter al opdracht tot de bouw van een vrijstaande villa aan de Rostocklaan 13. Daar heeft ze samen met haar vader een aantal jaren gewoond.

Na haar scheiding bleef ze de naam 'Mispelblom Beijer' voeren, en zij signeerde haar schilderijen met 'MMB'.

Dieren waren haar grote passie. In 1920 werd ze benoemd tot bestuurslid (secretaresse) van de 'Gooische afdeeling der Vereeniging tot bescherming van dieren', samen met haar trouwe medestander veearts H. ter Beek uit Naarden.

Haar dierenliefde leidde uiteindelijk tot 'Het drama aan de Veldweg'. Het afmaken van haar dertien honden op 12 februari 1957 hield de gemoederen in het Gooi wekenlang bezig. Zelfs vanuit het buitenland kwamen protesten over de handelswijze van de Dierenbescherming, de organisatie waar zij zich altijd zo voor had ingezet.

Daarover volgende week meer.

Margreet de Broekert

Bronnen: Stads- en Streek-

archief Naarden (Bussumsche Couranten)

Gooi en Eemlander (1957)

Naschrift

Weet u meer over deze vrouw of heeft u ook een schilderij van haar, neem dan graag contact met ons op.

Prachtige uitvoering, maar ook aangescherpte controles

De Nederlandse Bachvereniging. Foto's: Bob Awick

NAARDEN - Veel hoogwaardigheidsbekleders, vijf keer een uitverkochte kerk en een prachtige uitvoering van de Matthäus Passion: dat is het beeld van het jaarlijkse evenement in de Grote Kerk. Maar er was dit jaar ook een ander beeld: dat van aangescherpte controles.

In eerste instantie zouden er dit jaar juist minder politieagenten worden ingezet. Door de gebeurtenissen in Brussel werd echter besloten om dezelfde capaciteit in te zetten als eerdere jaren en werden er zelfs extra maatregelen genomen. Zo waren er tassencontroles en werden sociale media scherp in de gaten gehouden. De Matthäus Passion wordt rond de paasdagen op veel plekken in het land uitgevoerd, maar die in de Grote Kerk is verreweg de bekendste en trekt ook veel hoogwaardigheidsbekleders. Naast minister-president Mark Rutte, die elke twee jaar plaatsneemt in de kerk, waren dit jaar ook de ministers Blok, Plasterk, Piet Hein Donner en oud-premier Balkenende van de partij.

Oud-minister-president Jan Peter Balkenende.
Lange rijen bij de Grote Kerk.
Mark Rutte gaat de kerk binnen onder toeziend oog van de politie.

De Matthäus Passion wordt al meer dan 90 jaar uitgevoerd en elk jaar kiest de Bachvereniging voor een vernieuwend element. De uitvoering van dit jaar was volgens de vele aanwezigen prachtig. Zo werd onder meer het optreden van de solisten uitvoerig geprezen.

FOURNITUREN - HANDWERKEN MARION EN YOUR SELECTION NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM, ENTREE AAN DE BRINKLAAN T/O DE WIBRA. U KUNT OOK TERECHT VOOR REPARATIE NAAI/LOCKMACHINES, 20% KORTING OP ALLE KATIA BREIGARENS. MAAN- EN DINSDAG ZIJN WIJ GESLOTEN.

Ook grote maten onderbroeken nachthemden pyjama's voor dames en heren. Verkoop van Beeren ondergoed Con-Ta Gino-Santi en Giovanni. Ik verzorg ook verpleeghuispakketten. Zaterdag op de markt in Huizen. Woensdag op de markt in Almere-Stad. Marjon vd Wal

VLIETLAAN FASHION - MODE VOOR DE VOLLERE VROUW IN DE MAAT 42 TOT EN MET 56. DIVERSE LEUKE MERKEN VOOR JONG EN OUD. PARKEREN VOOR DE DEUR EN HEERLIJKE KOFFIE EN THEE STAAT VOOR U KLAAR. KIJK OP ONZE FB-PAGINA OF WEBSITE. WWW.VLIETLAANFASHION.NL

Leuk werk als de zon schijnt! Oproepkrachten gevraagd va 15 jr. in de horeca en/of tuin. Leuk afwisselend werk en lekker buiten. Kijk voor de locatie op www.midgetgolfbaan.nl of bel 06-53818288 (Frieda)

Thaise massage Ban Wiangtjan. Sinds 2013 zijn wij gestart met een team van zeer ervaren masseuses die u kunnen helpen bij diverse lichamelijke klachten. Laarderweg 22, 1402 BJ. Mail: wiangtjan@gmail.com. Tel: 035-7851359 of 06-46890213! Tot snel!

Noveen St. Clara. Vraag alleen positieve dingen. Bid 9 dagen het wees gegroet bij een brandende kaars, ook op de dagen dat u geen zin heeft. Vraag 2 dingen die vast onmogelijk lijken om verhoord te worden en iets wat u erg ter harte gaat. Laat de 9e dag na het laatste gebed de kaars geheel opbranden en publiceer dit bericht. U krijgt wat u vroeg. JV.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Veelzijdige collega gezocht bij FotoVakPrint Naarden. Het printen van foto's op de Fuji en de Epson, foto's inlijsten, orders verwerken van de webshop, administratie bijhouden van de lopende en afgewerkte orders van de webshop, het ontvangen van klanten, klanten op de hoogte houden van de lopende orders, nieuwe klanten aantrekken voor FotoVakPrint Naarden, bezoek van beurzen en meedoen aan trainingen om je kennis te vergroten in je vak. Enige kennis van Adobe Fotoshop en Illustrator is een pré. Daarnaast zelfstandig, flexibel, creatief en zakelijk ingesteld. Interesse? Mail je motivatie en CV met foto naar fotovak
printnaarden@ziggo.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 9 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Anna. 10 euro p/u. Tel.: 06-31081861

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035 303 13 20 www.interhouse.nl

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Verzorgen wij uw elektronische aangifte inkomstenbelasting 2015 en eventueel uw aanvraag huur- en/of zorgtoeslag. Ik kom bij u aan huis. W. Aleva. Tel.: 035-6982840

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Rust, ruimte, relaxen etc. Kom maar eens langs op haven Spiegelzicht te Nederhorst den Berg. www.spiegelzicht.nl

Gediplomeerd Pedicure aan huis. € 27 French Pedicure € 24 ook 's avonds en zaterdags. 035-7634737 of 06-26 728721

Goudkoers hoog! T.k. gevr: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION EN YOUR SELECTION NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM, ENTREE BRINKLAAN SCHUIN T/O DE WIBRA. REPARATIE NAAI-LOCKMACHINES EN 20% KORTING OP ALLE KATIA BREI/HAAKGARENS.

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices tel 06-26984855.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.

Te huur: Benedenwoning met kelder, tuin, schuur. Huur
€ 495,- per maand in Bussum 06-44860367