BussumsNieuws

19 juli 2017

BussumsNieuws 19 juli 2017


Uitbaters Brambergen in Heidezicht

Nieuwe uitbaters willen paviljoen Heidezicht in oktober openen. Foto: Bob Awick

BUSSUM De uitbaters van horecagelegenheid Brambergen op landgoed Boekesteyn van Natuurmonumenten in 's Graveland worden de nieuwe eigenaar van Paviljoen Heidezicht aan de Randweg. Het plan van het groepje wordt verkozen boven meerdere andere plannen voor de speeltuin annex restaurant.

Vele ondernemers stonden te springen om in Heidezicht een mooi concept neer te zetten. De gemeente heeft het paviljoen uiteindelijk verkocht voor 350.000 euro. "Deze uitbater deed niet het hoogste bod, maar scoorde wel het beste op kwaliteit. Het bedrijf heeft veel oog voor duurzaamheid en het belang van fairtrade. Ook is er plek en tijd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf heeft daar ervaring mee opgebouwd", zo laat de gemeente weten.

De uitbater ziet de buurt als de 'eerste gasten' en gaat straks goed overleggen over wat er allemaal gaat gebeuren aan de Randweg. Zo heeft de nieuwe uitbater geen plannen om tot 's avonds laat open te gaan. Een voorbeeld: Brambergen gaat tot acht uur 's avonds open. Daar wordt voor Paviljoen Heidezicht ook aan gedacht.

Paviljoen Heidezicht hoopt vanaf oktober open te kunnen. Tot het zover komt, komt er vanaf later deze maand een foodtruck om toch hapjes en drankjes te serveren aan speeltuinbezoekers.

Oppassen voor klussende oplichters

GOOISE MEREN De politie waarschuwt voor 'opdringerige' klussende oplichters die zich vooral bij oudere mensen melden. De klussers gaan langs de deuren om diensten aan te bieden. Gedurende het werk treffen ze dan zogenaamd 'meerwerk' aan, waarna de factuur erg duur uitvalt.

De mannen dringen erg aan om het extra werk ook te laten uitvoeren. Daarr staat uiteraard een extra rekening tegenover. Bij het innen van die hoge bedragen, komen de klusjesmannen soms dreigend en intimiderend over. Honderden en soms zelfs duizenden euro's verder blijkt dat er helemaal geen reparaties nodig waren en zijn er nauwelijks of geen werkzaamheden uitgevoerd. De bewoners krijgen de hoge rekeningen gepresenteerd die contant betaald moeten worden. "Wij adviseren dan ook om niet in de zee te gaan met deze vaak Engelssprekende klussers", aldus de politie.

Een bejaarde man uit Bussum werd op 21 juni het slachtoffer van de zogenaamde klusjesmannen. De mannen wilden het tuinpad weer mooi maken en het onkruid weghalen. Uiteindelijk liepen de kosten volgens de klusjesmannen zo hoog op dat het slachtoffer meer dan 20.000 euro moest betalen. Ook werd een Bussumse vrouw eind juni slachtoffer van deze Engelssprekende oplichters. De mannen vertelde haar dat de dakpannen op het dak verrot waren. Voor de klus heeft de vrouw een aanbetaling gedaan en vervolgens heeft ze de mannen nooit meer gezien.

De politie adviseert daarom om niet in zee te gaan met klusjesmannen die zich spontaan melden. Ook meent de politie dat het goed is om zelf ook te kijken of het extra werk wel nodig is. "Mocht dat zo zijn, schakel dan een erkend bedrijf in. Er is echter alleen sprake van een strafbaar feit wanneer er daadwerkelijk aangetoond kan worden dat de bewoners opgelicht zijn." Bij bedreiging aan de deur, oplichting of intimidatie mag 112 worden gebeld."

Juf Elly neemt afscheid

Elly Conradi neemt na 35 jaar afscheid van kleuterschooltje
De Kwakers.

3

Gooi, Vecht en Eem

Een boekje waarin 24 woonkernen in dit gebied op een aantrekkelijke, bijna liefelijke manier beschreven zijn. Het boekje bevat geen jaar maar gezien de beschrijvingen en zwart-wit foto's moet het ongeveer in 1960 samengesteld zijn. Dus inmiddels al weer bijna 60 jaar geleden. In die periode is ook het Gooi, maar ook de manier waarop we de omgeving bekijken, sterk veranderd. Ook de manier van schrijven is veranderd. Zo wordt in dit boekje de inmiddels verouderde 'ge' en 'U'-vorm gebruikt. Een zin in het verhaal over Bussum: "Ga eens op zo'n mooie middag naar het meertje tussen stuifduinen "De Zandzee" en ge zult U vermaken om het grut, dat hier stoeit en dartelt in een klein paradijs van zand en water." Het boekje van 92 pagina's met 50 foto's bevat twee uitklapbare kaartjes, van Hilversum en van het gebied Gooi, Vecht en Eem. Dagblad de Gooi- en Eemlander gaf het uit. Een auteur en fotograaf worden niet genoemd. De afbeelding toont voor- en achterzijde van het boekje.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Daarom blijven ze hier

Foto: Rob van den Brink

Veel berichten over de steppenkiekendief uit Groningen. Een mooi staaltje van uiterste geheimhouding. Maar op de Noordermeent werden heel wat vogelspotters gespot. Voor een waaierstaart rietzanger!

Eerst iets anders. Zondag hoorde ik dat uit de geblakerde puinhopen van de eeuwenoude boerderij van Jil Bakker aan het Naardermeer spullen zijn gestolen. Er is een bolderwagen van de kleinkinderen gejat én de aanhangwagen van Jil zelf! Schorem van de hoogste categorie.
Dan iets over die waaierstaart rietzanger! Heeft er een kleine twee weken gezeten, op het terrein tegenover het oeverzwaluw bergje. De vogel heet tegenwoordig Graszanger (Cisticola juncidis), maar ik vind de oude benaming veel leuker, vandaar. Is op het Meent terrein 7 jaar geleden voor het laatst gezien en kwam pas in 1973 de eerste keer in ons land. Rond 1985 komt de graszanger als onregelmatige broedvogel met name in Zeeuws-Vlaanderen voor. Geen wonder dat "onze" graszanger op de Meent behoorlijk wat aandacht heeft gekregen. De prachtige, zonnige foto werd genomen door vriend Rob van den Brink uit Naarden. Gewoon voor zijn huis aan de Naardervaart. Daar staan door de gemeente Naarden aangeplante kleine gele pruimenbomen, volgens Rob mogelijk de Mirabelle de Nancy. Hij heeft er inmiddels een stuk of 12 halsbandparkieten in geteld. Geen wonder dat deze exoten (die nu tot de inheemse avifauna worden gerekend) zich hier zo thuis voelen. Gedekte tafel, goed onderkomen en steeds draaglijker klimaat.

Weerbericht

Wederom wisselvallig en gematigd zomerweer

Het weer deze julimaand is wisselend maar met geregeld ook zomerweer. Deze week zorgde een zich rap verplaatsend hogedrukgebied voor enkele zomerse dagen. Na de broeierig warme woensdag is er grote kans op onweer en volgt afkoeling. Nadien is het wisselvallig met kans op buien. Dankzij een uitloper van het Azorenhoog is de buienkans vrijdag tijdelijk klein.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag regent het enige tijd met daarbij kans op onweer. Overdag is het wisselvallig met af en toe zon maar ook kans op enkele buien. Het wordt 22 graden bij een matige westenwind. Voor vrijdag wordt overwegend droog weer verwacht met zonneschijn en stapelwolken. Het maximum komt uit op 22 graden. Er waait een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde is het wisselvallig. Het is wisselend bewolkt met soms ruimte voor de zon maar er drijven ook wolken over met kans op enkele buien. In de loop van zondag neemt de neerslagkans verder iets toe. Er waait een matige zuidwestenwind. Het normale maximum voor eind juli is 23 graden. De maximum temperatuur ligt met 22 à 23 graden daar dichtbij.

Weetje

De periode 20 juli tot 20 augustus is de gemiddeld warmste tijd van het jaar. Het worden de Hondsdagen genoemd. De heldere ster Sirius in sterrenbeeld Grote Hond komt dan gelijk op met de zon en is daarom niet zichtbaar. Warm broeierig weer is karakteristiek. "Hondenweer" is trouwens afgeleid van de oud Nederlandse woord "ondeweer", dat slecht weer betekent.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30u. ds. W.B. van de Woord
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. G.J. Capellen

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Communieviering parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. pastor J. Visser
*PGB Verlosserkerk geen dienst
*PGB West Spieghelkerk 10.30u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. P. Veerman en 17.00u. ds. E.J. Terpstra
*Remonstranten N-B 10.30u. P.W.A. Overdiep gez. zomerdienst bij Fort Werk IV
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30u. gez. zomerdienst bij Fort Werk IV
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. gez. zomerdienst bij Fort Werk IV
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.30u. gez. zomerdienst bij Fort Werk IV
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. drs. J. Thalen
*Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf 19 juli zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- In TV Magazine o.a. de uitslag van het optreden van Drum- en Showband ViJos in Kerkrade, 30 jaar Tindalvilla, Bussum op IJs en het Snowe koor Loosdrecht gaat naar Riga.

- In RegioHub gaat het over het watertappunt in Huizen.

- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met Miriam van Meerten, wethouder, over haar portefeuille.

3 / 20

Kleuterjuf Elly: 'Als ik tien jaar jonger was, zou ik het zo weer doen'

Elly Conradi van de Katholieke Montessorischool gaat met pensioen

Juf Elly neemt, na een carrière van 35 jaar in het onderwijs, afscheid van het kleine en echte kleuterschooltje
De Kwakers.

Juf Elly vierde Pasen met haar kleuters. Foto: Katholieke Montessorischool

BUSSUM “Eigenlijk wilde ik altijd verpleegster worden. Maar toen ik bloederige verhalen over dat vak hoorde, dacht ik ‘dat gaat het niet worden’ en ik koos voor het vak van kleuterleidster.” Juf Elly Conradi (64) neemt deze week, na een carrière van 35 jaar in het onderwijs, afscheid op kleuterschooltje De Kwakers, dependance van de Katholieke Montessorischool.

Elly is een zeer geliefde juf die enkele generaties Bussumer onder haar hoede heeft genomen. Iedereen die haar kent en heeft meegemaakt, wordt weemoedig als ze horen van Elly's pensioen', vertelt collega Rianne Wortel. "En ze kijken terug op een geweldige kleutertijd bij de Kwakers. Ook wij, als docenten, gaan Elly missen als persoon, maar ook haar kennis als kleuterjuf."

Even wennen

Voor juf Elly wordt het ook even wennen als ze met pensioen is

Voor juf Elly wordt het ook even wennen als ze met pensioen is. "Maar ik vind dat het tijd wordt om te stoppen want dan heb ik nog tijd om te genieten van een leven na mijn werk.”
Conradi vertelt dat ze vijf dagen per week werkt op het kleine, nog echte kleuterschooltje. “En dan is het vaak nog niet klaar. Er moet zoveel gebeuren, dat je als leerkracht soms ’s avonds en in de weekenden ook nog aan het werk bent. Maar ik doe het werk met heel veel plezier. Als ik tien jaar jonger was, zou ik het zo weer doen. Soms vragen mensen mij of het wel leuk is om al zo lang in het onderwijs en met kleuters te werken. Ik kan volmondig 'ja' zeggen. Iedere dag is anders en verrassend, omdat alle kinderen anders zijn.”

Groot verschil

'Soms krijg ik te horen dat ik streng ben. Dat is zo, ik heb regels'

Conradi deed de opleiding tot kleuterleidster, die drie jaar duurde. “En daarna heb ik nog een jaar doorgeleerd, zodat ik hoofdleidster kon worden. Het was 1972 en ik ging aan het werk op een school in een dorpje. Dat was een groot verschil met nu, want er waren grotere klassen en er was geen naschoolse opvang. Nu blijft het merendeel van de kinderen over en gaat de helft van de kinderen naar de naschoolse opvang. Dat betekent dat kleintjes nu veel mondiger en wijzer zijn. Ze weten vaak al veel, ook omdat ze door hun ouders overal mee naartoe worden genomen."

Regels en structur

"Soms krijg ik te horen dat ik streng ben. Dat is zo, ik heb regels en ik vind structuur belangrijk. Omdat kinderen dan weten waar ze aan toe zijn.”

Ze vertelt dat ze pas gesprekjes met ‘haar’ kinderen heeft gehad. “Alle vijfentwintig leerlingen zeiden op de vraag hoe ze de school vonden ‘leuk!’, dat was fijn om te horen. Ik vroeg voor de grap of ze het hadden afgesproken, maar dat was niet zo.”

Stralen

“Ik heb geen plannen voor als ik straks gestopt ben. Ik hou van fietsen, dus dat ga ik zeker doen. Twee maanden geleden heb ik een kleinzoon gekregen, daar ga ik vaker naartoe. En ik ben van plan om de kinderen op school vaak te bezoeken, want ik wil graag weten hoe het met ze gaat. In mijn klas zitten vier-, vijf- en zesjarigen. De oudere kinderen helpen de jongere kinderen. Dat is ‘Montessoriaans’, het is mooi om te zien dat het werkt.

Deze week is de eindmusical van groep acht. Daar ben ik bij en dan zie ik de kinderen, die bij mij als vierjarige, bescheiden kleuters binnenkwamen, stralen op het podium. Dat is fantastisch en wil ik absoluut niet missen.”

Feestvieren

De week staat in het teken van feestvieren voor juf Elly en de kleuters. “Van een bellenblaasfeest en een goochelshow tot ijs eten, van een afscheid met de ouders tot een optreden van het Kwakerkoor en lintje springen.

We gaan het allemaal doen en ik ga er heel erg van genieten.”

Financiële meevaller inzetten voor verlaging ozb, of niet?

GOOISE MEREN Er wordt na de zomer bekend of de voorgestelde verhoging van een deel van de woonlasten (ozb) voor volgend jaar omlaag gaat. Een voorstel daartoe van de VVD wordt pas na het reces verder behandeld.

De verhoging van de woonlasten kan volgens de VVD worden verminderd omdat de gemeente meer geld van het gemeentefonds ontvangt dan eerder verwacht. De VVD noemt het terugschroeven een 'logische stap'. Een jaar geleden viel de bijdrage vanuit het Rijk tegen en moest het tekort worden opgelost met een verhoging van de ozb.

Woonlasten omhoog

De VVD had gerekend op een meerderheid voor verlaging ozb

De woonlasten gaan volgend jaar hoe dan ook wat omhoog. Vooral Bussumers zullen dat gaan merken. Inwoners van Bussum werden tot nu toe steeds gecompenseerd voor de hogere woonlasten waar ze sinds de gemeentefusie mee te maken kregen. Maar de constructie met compensatie mag in 2018 wettelijk niet meer. De woonlasten stijgen daarmee volgend jaar ook voor hen en worden net zo hoog als voor de bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg.
Met het plan van de VVD zou de ozb voor bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg wat dalen en voor Bussumers minder stijgen. Marieke Munneke Smeets (Hart voor BNM) stemde voor de motie maar had eerder al gesteld dat ze geen gejojo met de ozb wilde. "Pas als de voorzieningen in de gemeente op pijl blijven en de taakstelling, bijvoorbeeld het aantal sociale huurwoningen, gehaald worden dan kan de ozb omlaag." De VVD had bij meerdere partijen gepolst of ze het voorstel wilden steunen en de motie wat aangepast. Met name op de taakstelling voor het aantal nieuw te bouwen woningen in de sociale sector. Hugo Bellaart: "Ik had wel gerekend op een meerderheid in de gemeenteraad." Het stemgedrag van sommige partijen verbaasde hem dan ook. Coalitiegenoten CDA en GroenLinks steunden het voorstel niet.

Nog geen beslissing

De gemeenteraad besprak het voorstel van de VVD vorige week woensdag, maar toen er eenmaal gestemd werd, volgde een patstelling: er stemden net zoveel raadsleden voor als tegen. Er wordt na de zomer nog een keer gestemd.

Gemeente gaat zich hard maken voor sociale huur

GOOISE MEREN De gemeente kan, nu de woonvisie is vastgesteld, in gesprek met woningcorporaties over nieuwbouw. Hierbij kan de gemeente aangeven waar en hoeveel nieuwe woningen er moeten komen. Bovendien wordt de verdeling sociale huur, middensegment en hoger segment daar bepaald.

Wat nog wel ontbreekt is een harde toezegging over het aantal nieuw te bouwen sociale huurwoningen, bedoeld voor de laagste inkomens. Afgesproken is dat het percentage van de woningen, die binnen de sociale huur vallen, niet mag dalen ten opzichte van wat eerder is vastgesteld. Dat betekent concreet dat als er ergens in een van de kernen te weinig van dit soort woningen worden gebouwd dit gecompenseerd moet worden op andere bouwlocaties.
???????Een uitzondering wordt gemaakt voor de nieuwbouw op De Krijgsman in Muiden. Daar worden 1.300 woningen gebouwd en geen van die woningen valt binnen de sociale woningbouw. Omdat het om zo'n groot aantal gaat hoeven deze niet gecompenseerd te worden. Dat zou namelijk betekenen dat er ergens anders een te groot deel sociale huur zou komen. En dat is dan ook weer niet de bedoeling.

Michiel Craandijk

Café eigenaar, Bussumer, 31 jaar

Je bent eigenaar van de Koperen Kraan en Beachbar in het Naarderbos, wat zijn populaire drankjes?
"Bij de Beachbar bier en Corona en bij de Koperen Kraan de wodka-mixen."

Wat drink je zelf het liefst?
"Een Weizenbier."

Wat is leuk aan wonen in Bussum?
"Het is een leuke gemeente voor jonge gezinnen. De ligging onder de rook van Amsterdam, maar ook een beschermde omgeving om op te groeien voor kinderen. De centrale ligging ten opzichte van de natuur en dat je ook de drukte kunt opzoeken als je dat wilt."

Nog tijd voor hobby's?
"Eigenlijk niet, maar ik ben begonnen met sloeproeien, wel echt in de opstart want ik heb het pas één keer gedaan. We zoeken nog mensen om een team te vormen."

Wat zou je doen met 1 miljoen?
"Mijn schulden afbetalen en dan blijft er nog heel veel over. Ik zou dan lekker op vakantie gaan en een nieuw concept in de horeca neerzetten. Ik heb plannen voor een wijnlokaal in Bussum."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Ik heb weinig tijd om te lezen, maar op vakantie lees ik graag bladen als de Quote en landleven. Ik vind de Tweede Wereldoorlog interessant en lees daar ook veel boeken over."

Eén dag burgemeester. Wat zou je doen?
"De gemeente toegankelijker maken. Je kunt bijna niemand meer rechtstreeks bereiken. We zijn te groot geworden en het is lastiger om iets af te spreken. En ik zou het gemeentehuis slopen en verplaatsen naar het voormalige klooster Mariënburg en de gracht bij het huidige gemeentehuis doortrekken."

Tot slot, wat is je levensmotto?
"Schouders eronder zetten en doorwerken."

Geen 'auto te gast' Brinklaan

BUSSUM De Brinklaan wordt niet ingericht als 'auto te gast'. Opmerkelijk, want de wethouder was er wel voor de porren. Er was echter geen meerderheid in de raad voor het voorstel van Hart voor BNM en fractie Kuyt.

Het idee om auto te gast in te voeren komt na de vele klachten over de oversteekplaats. De verkeerssituatie is gewijzigd in een shared space en voetgangers en fietsers hebben voorrang. Dat is echte niet altijd duidelijk. De wethouder meent dat het een kwestie van wennen is.

Het plan om de weg om te vormen naar 'auto te gast' leek overigens wel kans van slagen te hebben. Sterker nog: voordat er over het voorstel gestemd werd, zegde wethouder Jan Franx al toe rond oktober eventueel te kunnen onderzoeken of 'auto te gast' doorgevoerd zou kunnen worden. Maar toen er gestemd werd, bleek er toch onvoldoende draagvlak voor het plan. Kortom; de situatie wordt niet aangepakt.

Burgervader kan Bye Bye Bussum lezen

Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM De burgemeester heeft afgelopen week het boek Bye Bye Bussum ontvangen van de leden van de historische werkgroep. Het boek gaat over het einde van Bussum als zelfstandige gemeente. Ter Heegde werd bijgepraat over de historie van alle kernen. Hiervoor legde hij ook een fietsroute af onder leiding van plaatselijke historici.

Samen het schooljaar afsluiten

Gezellige picknick. Foto: Stichting Vrienden Emmaschool

BUSSUM Nog een paar dagen en dan is het zover; schoolvakantie. Leerkrachten, ouders en kinderen kunnen bijna niet meer wachten.

De stichting Vrienden van de Emmaschool hield zaterdag een picknick om in stijl afscheid te nemen van het schooljaar en samen vooruit te kijken naar het nieuwe jaar waarin meer duidelijk moet worden over de verhuizing. Men hoopt op korte termijn duidelijkheid te krijgen. De school zit nu op twee locaties en wil naar een locatie aan de Graaf Florislaan.

Hoe is het nu met... Paul Vuijst en zijn 20-jarige Poorters van Naarden

'Maak van Naarden-Vesting alsjeblieft geen tweede Volendam'

De Stichting Poorters van Naarden verleent al twintig jaar hulp aan Oost-Europa. "De armoede is daar nog vreselijk. We kunnen nog niet stoppen".

Paul Vuijst vindt de Vesting erg veranderd de afgelopen jaren en lang niet altijd ten goede. Foto: Antoon Bruggeling

NAARDEN Voorzitter Paul Vuijst (77) is geen onbekende in de regio. Nadat hij bij de Marechaussee werkzaam was, is hij van 1966-1994 bode geweest in het Naardense stadhuis. "Ik kende zo de ambtenaren, college en raadsleden. Dat was een mooie tijd. Nu we Gooise Meren zijn, weten politici niet meer wie je bent. Het is afstandelijker geworden en dat is jammer. De politiek weet niet meer wat er leeft in Naarden", meent Vuijst.

Voorts is hij diaken van de Grote Kerk en President van De Fluweelwerkers- en Zijdeweversbus Naarden, een gilde ontstaan in 1696 en in de vorige eeuw de basis van het Gooise Ziekenfonds. Ook is Paul coördinator van de Voedselbank.
Geboren en getogen is hij in de Vesting. Niet vreemd dus dat hij 'gek' is op de oude vestingstad. In 1980 kocht hij zijn huidige woning op de Cathehagenstraat, tegenover het weeshuis. "Dit was een stadsboerderij uit de 17e eeuw. Er moest veel aan verbouwd worden. In de kelder vind je nog de oude pekelbak, waterput en een stapel bruinkoolbriketten. De Gooische Tram stopte hier begin 20e eeuw toen in ons pand een bakkerij was gevestigd", aldus Vuijst. "Er werden hier heel wat lekkernijen verkocht in die dagen."
Er is volgens de Poorter veel veranderd en verbeterd in de Vesting de laatste vijftig jaar. "In de jaren '30 waren er plannen om de vestingwerken af te breken. Gelukkig ging dat niet door. In de jaren '60 en '70 zijn veel panden mooi opgeknapt en zijn de vestingwerken en Grote Kerk gerestaureerd. Naarden ziet er tegenwoordig prachtig uit en dat trekt veel toeristen. Ik hoop echter niet dat we een soort Volendam gaan worden. Er lopen hier nu al veel Chinezen en Japanners rond. Zij kijken hier zelfs naar binnen", zegt Vuijst.

"Het Stadhuis moet wél gebruikt blijven voor allerlei activiteiten. Anders gaat het verpauperen". De Naarder is voor eenrichtingsverkeer in zijn Vesting. "Het is nu een gekkenhuis met al die auto's." Ook is hij voor een parkeerkelder bij de vroegere eendenkooi, onder het water bij de Utrechtse Poort.

Poorters

'Het Stadhuis moet wél gebruikt blijven, anders gaat het verpauperen'

Al twintig jaar is Vuijst actief bij De Poorters van Naarden. Hij is medeoprichter en voorzitter. Ook echtgenote Boukje heeft haar steentje behoorlijk bijgedragen al die jaren. En dan zijn er nog de vele vrijwilligers waar de Poorters niet zonder kunnen. Jammer vindt hij het dat De Poorters uit de Gele Loods moesten, maar in De Schakel op de Keverdijk draait het inmiddels ook goed. "We zamelen kleding, huisraad en speelgoed in. Ziekenhuizen hebben we geholpen aan bedden en apparatuur. Bejaarden- en kindertehuizen hebben onze hulp nog steeds hard nodig. De armoede in Oost-Europa is namelijk ook in 2017 nog altijd schrikbarend. Blij dat we hulp kunnen bieden."

Tussen 1997 en 2017 zijn er 64 transporten naar Tjechië gegaan en tussen 2003 en 2017 68 transporten naar Hongarije. Verder zijn er spullen uit Naarden-Bussum naar onder andere Zuid-Amerika, Letland, Afrika, Polen, Suriname, Sri Lanka, Oekraïne en India gebracht. "Blij zijn ze daar met kleding, voedsel en huisraad van De Poorters van Naarden. Spullen krijgen we van particulieren, ziekenhuizen en bedrijven, maar ook de oude Jozefschool in Bussum mochten we bijvoorbeeld leeghalen. Alles is welkom."

'Bejaarden- en kindertehuizen hebben onze hulp hard nodig'

Donateurs

Sponsors en donateurs zijn altijd nodig om de boel draaiende te kunnen houden. Ieder transport kost rond de 2.000 euro. Financiële giften zijn volgens Paul Vuijst welkom via rekeningnummer NL07RABO 0383720095 t.n.v. De Poorters van Naarden. Wie spullen voor het goede doel wil schenken, kan contact opnemen via www.poorters.nl. "We willen nog heel lang door kunnen gaan met hulp bieden. Dat blijft nodig helaas."

Roadtrip langs de nieuwe N236

Het begin van de N236 bij Zuidoost: het viaduct voor de verbreding van de A9.

REGIO Bredere rijbanen, nieuwe bruggen, rotondes, oversteekplaatsen. De provinciale weg N236 wordt stevig onder handen genomen.

De 15 kilometer lange N236 begint formeel in Amsterdam Zuidoost, bij metrostation Gaasperplas. Wij pakken deze regionale roadtrip op bij het nieuwe viaduct over de Gaasp voor de ingrijpend te verbouwen A9. Het viaduct wordt nog breder, volgende week begint het inhijsen van de liggers.
Tot eind augustus wordt er gewerkt aan de nieuwe kruising bij Driemond, waar vorige week de eerste van 28 liggers voor de nieuwe Geinbrug zijn geplaatst. De weg is hier gestremd. In Weesp pakken we de draad weer op vlak na de in 2013 vervangen brug over het kanaal en de in 2014 vernieuwde kruising bij Weesp. Over het stuk dat Gooilandseweg heet rijden we met 50 km per uur de volgende werkzaamheden tegemoet. Duidelijk is te zien dat de rijbaan wordt verbreed en verlegd naar de nieuwe Vechtbrug, die in november klaar is. Hier worden drie rotondes aangelegd: bij de Lage Klompweg, de Dammerweg en Uitermeer.
Over de Loodijk en de in 2013 voltooide natuurpassage bij Ankeveen komen we bij het deel van de N236 waar de boel volgend jaar op de schop gaat. Tussen de afslag naar 's-Graveland en de rotonde bij de Nieuwe 's -Gravelandseweg in Bussum wordt de weg heringericht. Er liggen vier ontwerpen ter inzage. Via de Franse Kampweg zijn we terug in Bussum. Hier is dit jaar de veiligheid verbeterd met nieuwe oversteekplaatsen en een middenberm.

Verderop bij Driemond: de bouw van een nieuwe brug en aanleg van een nieuwe kruising.
Voorbij Weesp: rotondes bij de Lage Klompweg en de Dammerweg.
De passage van de Vecht: een veel bredere brug.
Bij de afslag naar 's-Graveland: het laatste stuk dat onder handen wordt genomen.
Bij Bussum: veiliger afslaan en oversteken op de Franse Kampweg. Foto's André Verheul

'Met de meeste stemmen krijgen we 10.000 euro voor het Epilepsiefonds'

Bussumse Marjolein Keuning in actie

Haar dochter had epilepsie en dus weet Marjolein Keuning alles van de ziekte. Nu zoekt ze online stemmen om het epilepsiefonds aan 10.000 euro te helpen.

Marjolein Keuning is gedreven; ze wil zoveel mogelijk steun voor het epilepsiefonds. Foto: Bob Awick

BUSSUM Marjolein Keuning wil niets liever dan zoveel mogelijk online stemmers voor de actie 'Warm Hart' van de NCRV voor het Epilepsiefonds. Keuning is de actie op eigen initiatief begonnen. Ze doet van alles voor het epilepsiefonds, want zonder dit fonds had het leven van haar en haar gezin er heel anders uitgezien.

Ze vertelt dat ze veel steun heeft mogen ontvangen van het fonds. Zo kon dankzij het Epilepsiefonds hun dochter Annelijn naar onderwijs speciaal voor kinderen met epilepsie. Daar op die school is ze enorm opgebloeid. "Dat kunnen wij ieder kind met epilepsie aanraden," aldus Marjolein.

De Bussumse en haar man hadden al twee jongens toen Annelijn werd geboren. "Ik was zelf doktersassistent en ik liep al met haar in het Wilhelminakinderziekenhuis vanwege een andere aandoening. Ik zag best dat ze af en toe wat afwezig was en dat ze zich anders ontwikkelde dan de jongens. Maar ik wilde er nog niet aan. Ik dacht; laat maar even. Totdat een vriend van ons, een ambulancebroeder, zei 'zou je niet eens kijken wat ze heeft?' Toen hebben we het laten onderzoeken en toen bleek dat ze absence epilepsie heeft.Dat houdt in dat Annelijn af en toe even uitviel. Ze was een kort moment niet aanspreekbaar, afwezig. Een soort slapen met ogen open. Ik merkte het als ze bijvoorbeeld aan het tekenen was. Het ene moment was ze netjes aan het kleuren en dan begon ze ineens strepen trekken. Of ze liep door over straat terwijl ze moest stoppen. Tijdens zo'n kleine aanval was ze namelijk niet aan te spreken of te corrigeren. Dan liep ze zo de Huizerweg over, doodeng. Met zes jaar oud is de diagnose officieel gesteld. Het betrof een lichte mate van epilepsie, overgroeibaar tijdens de pubertijd. Er bestaan diverse soorten van epileptische aanvallen. Hoe zich dat uit is afhankelijk van waar in je hersenen de 'kortsluiting' ontstaat. Als het lichaam verstijft en gaat schokken, dan wordt dit een grote aanval genoemd. Het gaat om een teveel aan prikkels. Die vorm had Annelijn gelukkig niet."
Toch blijkt dat ook de lichte vorm van epilepsie het niet mogelijk maakt om op een reguliere basisschool te blijven. "Na twee keer groep drie en heel veel onbegrip van de lerares, ze wilde gewoon niet zien wanneer Annelijn een absence had, moesten we een besluit nemen. Ze werd neergezet als slakje van de klas. Logisch, want ze heeft door de epilepsie een leer- en ontwikkelingsachterstand. Ze komt er wel, maar alles duurt langer dan bij een gemiddeld kind. Je hebt dus meer geduld nodig. Ik stuitte op ontzettend veel onbegrip om mij heen. Ook van klasgenootjes en ouders. Toen we hadden verteld wat er scheelde, wilde niemand meer met Annelijn spelen. Als ouders voelden wij ons enorm kwetsbaar."
"Via via kwamen we bij het speciaal onderwijs voor kinderen met epilepsie in Cruquius. Het betekende dat Annelijn iedere dag 45 minuten heen en 45 minuten terug moest reizen met de taxi. Een hele spannende tijd waarbij ik veel steun heb ontvangen van het epilepsiefonds. Ik kon daar met mijn zorgen terecht en ze gaven mij advies. Ik voelde mij gehoord en gesteund. Uiteindelijk bleek de school een schot in de roos. Annelijn kwam weer juichend terug uit school, maakte vrienden. Ik had het gevoel; ik heb mijn dochter weer terug." De medicijnen blijken aan te slaan en Annelijn zit goed in haar vel. Ze gaat na de basisschool naar het Hilvertsheem in Hilversum en haar moeder fietst dagelijks met haar mee. "Fietsen en zwemmen heb ik voor Annelijn altijd heel eng gevonden. Als je op de fiets of in het water een aanval krijgt, is dat gewoon heel gevaarlijk." Vanaf haar dertiende worden de medicijnen afgebouwd en blijkt dat ze met veertien jaar helemaal vrij is van epilepsie. "Heel eng en heel vreemd vond ik dat. Je bent jarenlang bezig met medicatie, met begeleiding. Je hoopt dat het goed blijft gaan, maar je gelooft dat niet direct."
Toch blijkt Annelijn helemaal vrij van epilepsie en is ze nu op 25-jarige leeftijd ver gekomen. "Ze heeft haar rijbewijs gehaald, een eigen auto. Ik ben super trots op haar. Ze woont nog thuis. We hebben nog geworsteld op het vmbo met stages waar ze niet genoeg begeleiding kreeg. Ze stopte met haar studie en kon aan de slag bij de kringloopwinkel in Naarden, maar daar stopt nu helaas haar contract. Het is te massaal voor haar. We gaan nu op zoek naar een nieuwe werkplek waar ze hopelijk helemaal op haar plek zit en wat geld kan verdienen om op zichzelf te gaan wonen."

'Ik stuitte op ontzettend veel onbegrip. Het fonds hielp mij gelukkig'

Ondertussen blijft epilepsie de gang van zaken bezig houden in het huishouden van Marjolein en haar gezin. Al vijftien jaar is ze collectant voor dit goede doel. En nu komt daar het stemmenwerven dus bij. "Ik schrijf scholen, apotheken, dokters, winkels en tandartsen aan. Ik wil dat zoveel mogelijk mensen hier van afweten en hun stem uitbrengen. Ik vraag maar een paar minuten tijd van iedereen. Je hoeft niet lid te worden van de NCRV of wat dan ook. Alleen aanklikken en klaar."

Stemmen op het epilepsiefonds kan via www.ncrv.nl/geven/nationaal-epilepsiefonds. De NCRV heeft geld voor de drie doelen met de meeste stemmen.

'Ik vraag maar een paar minuten tijd om op een link te klikken'

Brons voor ViJoS

Derde plaats op het 'fanfare-WK'. Foto: Korpsmuziek.nl

BUSSUM Drum- en showband ViJoS heeft afgelopen weekend, voor het eerst sinds twaalf jaar, weer meegedaan aan het Wereld Muziek Concours. En met succes. Ze gingen naar huis met een bronzen medaille.

De Bussumse Showband kreeg niet alleen een medaille, maar ook de toeschouwers op de banken met hun show 'Generations', waarmee ze de grote generatieverschillen tussen de bandleden benadrukten. "We zijn er trots op dat al die verschillende generaties samen zo succesvol zijn en dat we op deze manier de charme van het verenigingsleven kunnen omlijsten. De drum- en showband van ViJoS bestaat uit leden tussen de vijftien en zestig jaar en dat houdt in dat er veel generatieverschillen binnen de band zijn, ook op muzikaal gebied. Er is daarom gekozen voor een show waarin muzikaal gezien voor ieder wat wils zit", aldus ViJos. "En de strijdlust werd niet alleen benadrukt tijdens de show, want ook toen de band het veld van het Roda JC-stadion afkwam, heerste er een collectief gevoel van trots en blijdschap."
De bronzen plak zorgde voor veel trots bij de showband. "We hebben de afgelopen maanden ook er erg hard gewerkt aan de show en dan is dit resultaat geweldig. En nu gaan we ons voorbereiden op ons zestig jarig jubileum dat we vanaf september een seizoen lang gaan vieren." Het internationale muziekfestival bestaat onder meer uit concert-, mars-, marsparade- en showwedstrijden.

Ui de historie van Bussums en omgeving Gooische Stoomtram-route per fiets

Station Naarden-Bussum. Hier kan de fietstocht beginnen en eindigen. 

Dit artikel gaat over de route die in Bussum
begon. De afstand is 25
km. De tocht begint en eindigt
bij station Naarden-Bussum. Je
kunt de routebeschrijving tijdens
openingsuren bij de Historische
Kring verkrijgen (in de lage rechtervleugel
van het stationsgebouw)
of uploaden via www.historischekringbussum.
nl. Kijk onder Gooise meren.

Hierbij een paar tips van wat onderweg zoal te zien of te bezoeken is:

? Onder de brug, rechts nadat je de Oude Rijksweg bent overgestoken, is het Thierens oorlogsmonument.

Tegenover het Rabobankgebouw in Laren staat het beeld De Conducteur. De sokkel van het beeld is van een lichtzuil uit 1931 (50 jaar tram).

? Op de Huizerstraatweg bevinden zich diverse tuincentra. Na de fabriek (Givaudan), bocht naar rechts en bocht naar links is rechts zicht op het landgoed Flevorama.

? Je komt bij de afslag Valkeveenselaan. Aan het eind er van is de uitspanning Oud Valkeveen. Volg je echter de route verder richting Huizen, dan passeer je een voormalig tolhuisje (opgeheven in 1930).

? Net voorbij Huizen ziet je op de rotonde bij de Randweg het Gooische Stoomtram-monument.

? In Blaricum was een tramhalte, op de plek waar nu de koffiesalon van Gordon is gevestigd.

? Op de Brink in Laren bij de Mauvepomp is de befaamde poffertjeskraam. Aanbevolen!

? Als je het centrum van Laren hebt verlaten, kom je op de Stationsweg. Hier was het tramstation. Na het hertenkamp steven je af op het A1 viaduct. En na een kilometer de keus om op het terras van La Place te gaan zitten, aan de overkant (tunneltje) het Geologisch Museum Hofland te bezoeken of het St. Janskerkhof op te wandelen, waar eeuwenlang Gooiers zijn begraven.

? Richting Hilversum verandert de Hilversumseweg in Larenseweg en maken bos en heide plaats voor huizen en gebouwen. Vlak bij station Hilversum bevindt zich het voormalige wachtstation van de Gooische Stoomtram, gebouwd in 1902.

Klaas Oosterom

Station Naarden-Bussum. Hier kan de fietstocht beginnen en eindigen.

'Meezingconcert 'Alle 13' was top'

Iedereen zong mee tijdens het concert. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN "Het was weer een fantastische avond", vertelt organisator Loek Jansen van Nardinc. "Tijdens 'Alle 13' werd er weer enthousiast meegezongen en gedanst."

Zo'n 150 mensen kwamen naar de Sprong dat omgetoverd was tot een echt theater. Het orkest van muziekvendel Nardinc, waar Jansen al 35 jaar de trombone bespeelt, staat onder leiding van Marco de Jong en werd dit keer ondersteund door een combo met gitarist Ton Kerkhof, toetsenist Leon Kuijpers en drummer Dirkjan van Groningen. "Het publiek, in de leeftijd van vijftien tot dik in de tachtig, vond deze combinatie van artiesten geweldig en zongen uit volle borst mee op nummers van onder andere André Hazes, Glennis Grace en het bekende nummer 'Telkens weer' van Willeke Alberti." Deze meezing-concerten zijn vier jaar geleden begonnen. "Tijdens het eerste concert speelden we muziek van dertien overleden artiesten met de naam 'Alle 13 in de hemel', het jaar daarna werd het concert 'Alle 13 Top' genoemd en ging over dertien top-artiesten. Daarna besloten we om het concert voortaan 'Alle 13' te noemen." Ook dit keer waren musicalsterren Rolf Koster en Brigitte Nijman er weer bij. "Brigitte vertelde mij dat ze hier graag komt optreden omdat ze zich verheugd op de combinatie van het orkest en de andere artiesten. Ook het enthousiasme van het publiek vindt ze geweldig. Iedereen vond het een topavond."

In actie tegen 'gevaarlijk' fonteinkruid

Catamaranzeilers overwegen om te stoppen met de wedstrijden

Fonteinkruid maakt het zeilen op het Markermeer en Gooimeer erg lastig. Watersporters klagen steen en been en vinden het gevaarlijk.

De brasem, die de bodem omwoelt, wordt symbolisch uitgezet. Foto: Carlijn Kolk

NAARDEN Watersporters in en om het Gooimeer en het Markermeer hebben elke zomer veel last van het waterplantje fonteinkruid. Het groeit razendsnel en dat levert gevaar op voor boten en zwemmers.

"Het is een enorm taai kruid met lange slierten. Ik geloof zelfs dat het 8 centimeter per dag groeit", vertelt zeiler Jeroen Koninkx. "De slierten komen tot aan het oppervlak, je vaart soms door hele velden", vertelt een catamaranzeiler uit Muiderberg. Het gaat ook regelmatig mis. "Kinderen die met een zeilboot vastlopen in de waterplanten en die in paniek overboord springen en vast komen te zitten in de waterplanten en bijna verdrinken. De reddingsbrigade kan niet bij omgeslagen boten komen omdat ze zelf vast komen te zitten. En er wordt nog steeds gedaan alsof het geen probleem is, maar het is wel degelijk een probleem", vertelt ecoloog Marco Kraal.

Watersporters zijn het zat en daarom werd er vorige week actie gevoerd om aandacht te vragen voor het probleem. Symbolisch werden er tien brasems losgelaten die ervoor moeten zorgen dat het aantal waterplanten minder wordt. "Deze vissen woelen waterplanten uit de bodem", aldus Kraal. Er wordt door verschillende gemeenten al gewerkt aan het bestrijden van de waterplanten door het maaien van de planten in het meer. Maar dat zijn maar kleine stroken.

Kraal is het niet met deze aanpak eens. "Het trieste is dat zeilers wordt geadviseerd om in de vaargeul te gaan zeilen, terwijl die vaargeul voor de beroepsvaart is." Geert Dijks, directeur van HISWA vereniging, die het initiatief nam voor de ludieke actie met de brasems. Hij heeft het 'waterplantendossier' al tien jaar op zijn bureau liggen. "Het wordt tijd dat Rijkswaterstaat haar verantwoordelijkheid neemt. Rijkswaterstaat voert het beheer over het water." Volgens Dijks moeten de verschillende clubs samen om tafel om het probleem aan te pakken. En dan voor de plekken waar niet gemaaid wordt een soort van negatief reisadvies uitgeven. Dijks: "Het stoppen van de visserij op brasem kan op termijn een bijdrage leveren aan een oplossing. Rijkswaterstaat heeft de bovenmatige groei van het fonteinkruid mogelijk gemaakt door het bevissen van de brasem. Die vissen zorgen dat de planten niet tot wasdom kunnen komen." Op de site van Rijkswaterstaat staat onder meer dat waterplanten als fonteinkruid onmisbaar zijn voor schoon en gezond water.

Het fonteinkruid vormt hele velden. Foto: Yvette de Vries

'De slierten komen tot aan het oppervlak, je vaart door hele velden'

"Je kunt je voorstellen dat als je met een gangetje van 30 kilometer per uur plots stilstaat in zo'n wierveld, je wordt gekatapulteerd. En dat is levensgevaarlijk", vertelt Victor van Schaardenburgh van zeilvereniging De Roerkoning uit Muiden. Zij organiseren catamaranwedstrijden vanuit Muiderzand (Almere) en ze overwegen hiermee te stoppen. Maar ook voor recreatieve zeilers, die niet zo hard gaan, is het oppassen geblazen. Wie zijn bootje pakt vanuit de haven van Muiderberg kan de eerste paar meters nog wel lekker door zeilen, maar ter hoogte van Muiderzand doemen de velden al snel op.

Kijk voor meer beeldmateriaal op het Naardernieuws.nl.

'Het stoppen van de visserij op brasem kan een oplossing zijn'