BussumsNieuws

16 mei 2018

BussumsNieuws 16 mei 2018


Coalitieakkoord zo goed als rond

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN Het kacheltje voor de witte rook kan bijna aangestoken worden: het coalitieakkoord van VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks is zo goed als rond. Dat laat formateur Alexander Luijten (VVD) weten.

Vooral afgelopen week hebben de formerende raadspartijen grote stappen gezet, waardoor er eensgezindheid is over de te varen koers voor de komende jaren. "De afgelopen dagen hebben we veel gesproken over de inhoud van ons programma. We hebben eerst de punten besproken waarover we het nagenoeg eens waren, daarna hebben we een lijstje met tien meer discutabele punten besproken. Daar hebben we ook overeenstemming over bereikt. Als je puur en alleen naar de inhoud kijkt, zijn we wel klaar", vertelt Luijten.

VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks staan nu voor de volgende stap: het verdelen van de portefeuilles en het invullen van de wethoudersposten. Daar gaat nog wel wat onderhandelen overheen, maar de partijen hebben het volste vertrouwen eruit te komen.

De vraag is alleen nog wanneer de witte rook echt uit de schoorsteen dwarrelt. De formerende partijen hadden als doel het nieuwe gemeentebestuur al tijdens de eerstvolgende raadsvergadering van volgende week woensdag te presenteren. Dat is misschien nog net te vroeg.

Gemeente helpt meisje spoordrama

BUSSUM Het meisje dat twee weken geleden als bestuurder achter het stuur van de lesauto zat waar een trein op botste waarbij een dode was te betreuren, kan rekenen op alle hulp van de gemeente. Dat zegt burgemeester Han ter Heegde.

De burgemeester heeft na het ongeluk contact gezocht met de jonge Bussumse. "Ik heb haar een brief gestuurd en haar vanzelfsprekend heel veel sterkte gewenst. Je zal het maar meemaken. Mag je net lekker gaan lessen, gebeurt er zo'n drama. Als het meisje op welke manier hulp nodig heeft van de gemeente kan ze op ons rekenen."

Na het ongeluk heeft de burgemeester eveneens gesproken met de weduwe van de omgekomen rijleraar. "Er komt heel veel op haar af, maar ze wordt gelukkig goed opgevangen", vertelt Ter Heegde.

Roep om rotonde op Franse Kampweg

BUSSUM Er moet nog een keer gekeken worden of er een rotonde kan komen op de Franse Kampweg ter hoogte van de Hocras. Dat stellen buurtbewoners en de Fietsersbond Hilversum en Naarden/Bussum. Ze roepen de gemeente op de zaak nog eens onder de loep te nemen.

Belanghebbenden hopen al veel langer op een extra rotonde op het stukje weg, omdat dat volgens hen de verkeersveiligheid ten goede komt. Vooral oversteken voor langzaam verkeer zou enorm verbeteren. De belanghebbenden hebben dat meerdere keren te kennen gegeven aan de provincie Noord-Holland, dat de N236 beheert en aanpakt. De provincie leek open te staan voor de suggesties van de bewoners, maar Gedeputeerde Staten besloot onlangs dat de een miljoen euro, die de rotonde moet gaan kosten, te duur vindt. Alleen het groot onderhoud aan de weg wordt nu gedaan.

Weer een hoogtepunt: SDO pakt de beker

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Alsof er de laatste jaren nog niet genoeg te vieren was. En het lijkt SDO maar niet te gaan vervelen. De Bussumse voetbalclub, die de afgelopen jaren een razendsnelle opmars maakte, won donderdag de beker door de amateurs van Ajax met 2-1 te verslaan. Een unieke prestatie, die door de hele club gevierd werd.

15

Kampioen

Foto: Gooische

Het zat er al een paar weken aan te komen, maar afgelopen weekend hebben de hockeysters van Gooische het kampioenschap gepakt.

25

Een uitgelezen boek Die Deutschen Kolonien

Na de wereldoorlog 1914-1918, precies 100 jaar geleden, raakte Duitsland zijn koloniën kwijt. De koloniën worden in dit grote (29x37x4cm) boek uit 1925 uitgebreid beschreven. Van de tekstschrijvers is Paul Leutwein de belangrijkste. Hij was in 1900 actief in Zuidwest-Afrika (het huidige Namibië) en ijverde tot zijn dood in 1956 voor de teruggave van de koloniën. Na een hoofdstuk over de situatie na de wereldoorlog, waarin Leutwein moppert over de schandelijke behandeling door de overwinnaars, wordt de geschiedenis, land en volk en de economie beschreven. Achtereenvolgens: Togo, Kamerun, Deutsch-Südwestafrika, Deutsch-Ostafrika, Deutsch-Neuguinea, Samoa en het pachtgebied Kiautschou (China).

Modern lettertype (niet gotisch) VIII + 344 bladzijden, met inleiding, teksten met 211 foto's in kleur (zeer bijzonder in 1925), plus 40 grote kleurenfoto's, enkelzijdig op speciaal papier en twee bladen met landkaartjes, die de politieke situatie na de wereldoorlog aangeven. Uitgever Carl Weller, Berlin. Gebonden boek, met goudopdruk en goud-op-snee aan alle drie zijden. Dit antiquarisch boek is in zeer mooie staat!

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 75 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg en ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar H.A.
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria en 12.00 u. pastoor C. Fabril Gezinsviering; za. 19/05 17.30 u. Eucharistie; ma. 21/05 09.30 u. Eucharistie pastoor M.Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater; ma. 21/05 09.30 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. C. van den End
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. en 16.45 u. dhr. A. Verstoep
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw. I. Hörst
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. v.d.Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; ma. 21/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; di. 22/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Laat de rotonde eindelijk eens met rust!

Als er onafhankelijk van elkaar drie personen komen vragen om iets te schrijven, is dat vleiend. Opnieuw is de rotonde het onderwerp.

De rotonde bij de Groothertoginnelaan, de Meentweg en de Irenelaan is opnieuw slachtoffer. Ditmaal niet van een overgrote vrachtwagen met aanhanger, maar van een dame die van mening is dat er 'iets kunstzinnigs' mee moet worden gedaan. Als we weten dat die dame in kwestie ook de schepster is van het meest lelijke en aanstootgevende object van Bussum, de buttplug op het terrein van de Brandsmaschool aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg, dat weten we ook dat men helemaal niet te spreken is over haar nieuwe plannetje. Waar ze bovendien nog poen voor moet hebben ook. Het hele verhaal heeft in een Spiegelglossy gestaan, dus ik ga alleen in op de kern. Iets met 'Bussum aan Zee', alsof Gooise Meren al niet verschrikkelijk genoeg is! Het dennetje, dat inmiddels in het hart van de eindelijk rustig geworden rotonde staat, heeft zich geworteld om zich hopelijk tot een trotse den te gaan ontwikkelen. En daarin wil de kunstachtige dame blauwe glazen bollen gaan hangen! We hebben al geleerd wat er met kunstwerken gebeurt die versieringen dragen. Juist, ja, de vogels die van het beeld voor de Koepelkerk allang zijn weggevlogen! Juist nu de rotonde er mooi, vastberaden en onaantastbaar bij ligt! De jeugd zal er korte metten mee maken met als gevolg nieuwe rotzooi en gevaarlijke situaties. Laat het NIET gebeuren!

Weerbericht

Aanhoudend droog, eerst koel, vanaf zondag warmer

De stroming blijft geblokkeerd, waardoor de neerslagkans klein blijft. Woensdag trekt een Atlantisch hogedrukgebied naar de Britse Eilanden. Met een noordelijke stroming wordt dan tijdelijk koele lucht aangevoerd. Vanaf zondag breidt het hogedrukgebied zich uit richting Scandinavië. De wind draait dan naar noordoost tot oost. Het wordt dan opnieuw warmer.

Donderdag en vrijdag

Voor zowel donderdag als vrijdag worden wolkenvelden verwacht. Het blijft vrijwel overal droog. Af en toe kan de zon schijnen. Er waait donderdag een matige tot vrij krachtige wind tussen noordwest en noord. Vrijdag neemt de wind iets in kracht af tot matig. Donderdag wordt het overdag slechts 12 à 13 graden. Op vrijdag iets hoger, tot zo'n 14 à 15 graden.

Het pinksterweekeinde

Zaterdag is de wind waarschijnlijk nog noordelijk. Naast wolkenvelden bestaat er kans dat het in de loop van de dag opklaart. Het wordt 16 of 17 graden. Tijdens de pinksterdagen ruimt de wind naar noordoost tot oost. Er komt dan geleidelijk meer zon en het droge weer houdt aan. Het kwik stijgt eerste pinksterdag naar 20 à 21 graden, op tweede pinksterdag naar 23 of 24 graden.

Weetje

In de meteorologie is sprake van een blokkade wanneer een standvastig hogedrukgebied boven West- of Noord-Europa de (normale) westelijke stroming blokkeert. Depressies met regen en wisselvalligheid kunnen ons dan niet bereiken en buigen dan meestal af naar Zuid-Europa. Een blokkade in het luchtdrukpatroon kan in voorjaar en zomer tot droogte leiden.

Vanaf 16 mei zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- TV Magazine met onder andere de ontwikkelingen rond de tinfabriek in Naarden, het haarinstituut in Bussum, Vlaggetjesdag in Muiden, de kinderkassa.
- In Derde Termijn: Ruud Bochardt praat in de bibliotheek van Bussum over de betekenis van herdenken.
- RegioHub gaat over Jeugd en Gezin en met welke opvoedingsvragen je daar terecht kan.

Moeten we ons zorgen maken over hoogspanningskabels?

Ondergrondse kabels langs woningen schadelijk voor gezondheid

Ondergrondse hoogspanningskabels lopen soms heel dicht langs woningen. Dat brengt extra gezondheidsrisico's met zich mee. Reden tot zorgen, zo meent de PvdA.

Naast hoogspanningsmasten lopen er ook nog kabels onder de grond. Daar komt straling vanaf. Foto: Pixabay

GOOISE MEREN Waar heeft de gemeente Gooise Meren ondergrondse hoogspanningskabels? En waar liggen deze zo dicht bij huizen dat ze voor gevaar zorgen? Dat vraagt de PvdA aan het gemeentebestuur nadat afgelopen week bekend werd dat hoogspanningskabels schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid kunnen hebben.

De zaak werd afgelopen week aangezwengeld door RTL Nieuws, dat onderzoek deed naar de hoogspanningskabels. Bekend werd dat er op verschillende plaatsen ondergrondse hoogspanningsleidingen dicht bij woonhuizen liggen.

Dat de hoogspanningskabels gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid heeft te maken met het magnetische veld dat rond deze kabels ligt. Er wordt onder meer een relatie gelegd met leukemie bij kinderen. Ook zijn er wetenschappers die betogen dat er een verband is tussen de magnetische velden en het optreden van de ziekte van Alzheimer. De schadelijke werking van fijnstof zou ook versterkt kunnen worden volgens sommigen.

In ieder geval in Naarden is de straling bij een aantal woningen te hoog

Nadat bekend werd dat de ondergrondse hoogspanningskabels voor gezondheidsrisico's kunnen zorgen als ze dicht langs huizen lopen was er wat ongerustheid op bewonersgroepen op sociale media. Dat kwam vooral door de onzekerheid. Want waar liggen deze kabels precies? En lopen ze ook langs onze huizen?

Van de gemeente Gooise Meren is bekend dat er ondergrondse hoogspanningskabels zijn, maar of deze ook echt dicht bij woonhuizen liggen is niet officieel bekend. Netbeheerder TenneT bevestigt wel dat er in de gemeente Gooise Meren zulke ondergrondse hoogspanningskabels liggen, maar waar deze precies liggen blijft geheim. Of kabels ook te dicht bij woningen liggen, is volgens TenneT nog nooit uitgezocht, maar de netbeheerder sluit het niet uit. Toch is er wel een beetje achter te komen. Op de door vrijwilligers bijgehouden kaart op de website HoogspanningsNet.nl is de zien waar de hoogspanningskabels ongeveer liggen. Te zien is dat er onder meer een hoogspanningskabel loopt langs de Naardense Thorbeckelaan en door de wijk Ministerpark, maar ook dwars door de kern Bussum langs onder meer de Huizerweg. RTL Nieuws verrichtte afgelopen week metingen en vond in ieder geval in Naarden een aantal woningen waar de straling te hoog is.

Met de vragen aan het gemeentebestuur hoopt de PvdA nu meer helderheid te krijgen. De partij wil onder meer weten of de gemeente zelf op de hoogte is van waar de kabels precies liggen, welke straling er is en welke gezondheidsrisico's er zijn. Ook wil zij weten of er eventueel maatregelen genomen kunnen worden. De vragen moeten nog worden beantwoord.

Veteraan Nicolaas Luxemburg viert zijn 100ste verjaardag

De burgemeester kwam ook op bezoek. Foto: Bob Awick

BUSSUM Nicolaas Luxemburg heeft vorige week zijn 100ste verjaardag gevierd, samen met zijn zoon en dochter en vrienden. Burgemeester Han ter Heegde is ook langsgekomen om hem persoonlijk te feliciteren.

Luxemburg is geboren in Amsterdam en verhuisde op 9-jarige leeftijd naar Harbin, Mantsjoerije. Hij heeft daar op het Russisch gymnasium gezeten en op het Engelse Handelscollege. Luxemburg trad in 1937 als volontair in dienst bij Tels Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voer Luxemburg in de rang van luitenant-ter-zee op diverse schepen en werd na de oorlog overgeplaatst naar Ceylon, waar hij ook als Nederlands verbindingsofficier diende. In 1946 trouwde hij met Josephine Gillon Ferguson en keerde aan het einde van dat jaar terug naar Nederland. In 1950 werd hij door Tels & Co als chef afdeling Textiel naar Singapore gezonden en keerde in 1961 terug naar Europa. Hij heeft gewerkt in Londen, Hongarije, Polen en Bulgarije. Na 1970 was Luxemburg werkzaam bij Hagemeijer als tradeconsultant Eastern Europe, waarna hij met pensioen ging en zich uiteindelijk vestigde in Bussum.

Monika Boomgaard


Businessadviseur, 38 jaar,
woont in Naarden

Waar ben je druk mee?
"Met het runnen van Condible, mijn consultancybedrijf. Condible helpt bedrijven op te starten, succesvol te worden en succesvol te blijven. Wij werken met start-ups and scale-ups. Onze diensten omvatten businessplanning, businessfundamentals en strategiebepaling."

Wat doe je bij het Business Network International Forte in Naarden?
"Voor zover ik weet ben ik de eerste directeur van niet-Nederlandse afkomst. De missie van BNI is om de leden te helpen meer omzet te verkrijgen door een gestructureerd, positief en professioneel aanbevelingsprogramma. We ontmoeten elkaar elke woensdagochtend in het NH hotel in Naarden."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Kookboeken kopen."

En met een miljoen?
"Ik zou een jaar niet meer werken en samen met mijn familie de wereld afreizen. Bij terugkomst zou ik investeren in interessante start-ups."

Een goed gesprek?
"Met Anouk. Hoe blijft ze assertief in de showbusiness en hoe weet ze het moederschap te combineren met het runnen van een succesvol bedrijf."

Wat mis je aan Polen?
"De ruimte, de bergen en traditioneel Pools eten."

Lievelingseten?
"Perzisch. Ik heb recentelijk een boek van Sabrina Ghayour gevonden en ik ben er helemaal weg van."

Wie verdient een pluim?
"Ik ben een liefhebber van vrijwilligerswerk en voetbal. Ik las laatst in deze krant een verhaal over een echtpaar dat 35 jaar lang het schoolvoetbaltoernooi heeft georganiseerd."

Waar kom je graag?
"Bij BFC. Daar voetballen al mijn drie kinderen."

Wachten wat er gebeurt met afscheid andere wethouders

GOOISE MEREN Pas als bekend wordt of wethouders Jan Franx (VVD), Hendrik Boland (D66) en Gerben Struik (GL) niet meer terugkeren als wethouder de komende jaren, wordt meer bekend over een eventuele afscheidsreceptie, laat de gemeente weten.

Het gemeentebestuur antwoordt daarmee op vragen van 50PLUS dat verbaasd was dat wethouders Marleen Sanderse (CDA) en Miriam van Meerten (VVD) gisteren afscheid hebben genomen. De politieke partij vroeg of dat gebruikelijk was en hoe het zit met de andere wethouders. De gemeente antwoordt dat het niet ongewoon is dat twee wethouder samen afscheid nemen. "Omdat de twee wethouders eerder al hebben aangegeven te stoppen en omdat zij nagenoeg dezelfde bestuurlijke carrière hebben doorlopen, is in goed overleg een afscheid voor hen gezamenlijk georganiseerd. Afscheid van wethouders wordt op verschillende wijzen vormgegeven, collectief of individueel. De kern moet zijn dat sprake is van een feestelijk afscheid na jarenlange grote inzet."

Opperste concentratie bij eindexamens

Foto: Bob Awick

BUSSUM/NAARDEN Het centraal eindexamen is maandag begonnen. Opperste concentratie dus voor de kandidaten die willen slagen. Ze ruiken al bijna de zomervakantie. Toch is het de komende weken nog even flink doorbijten, zoals deze leerlingen van het Sint-Vituscollege in Bussum. Dit jaar wordt overal extra gecontroleerd of er niet stiekem gespiekt wordt via mobiele telefoons.

Wandelaars krijgen uitleg én poffertjes

Gidsen geven uitleg onder het wandelen. Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM De Bussumse Middag Wandelvierdaagse voor 60-plussers is afgelopen week voor de tiende keer gehouden.

Dit jaar kregen ze op de derde dag een wandeling voorgeschoteld mét twee gidsen van de Historische Kring Bussum. De tocht ging door een deel van het Spiegel waar de gidsen uitleg gaven over de historische villa's, het tegeltableau op het Van Houtengebouw, diverse kerken en de beelden bij Villa Amalia die ooit aangekleed waren. Eindpunt was de poffertjeskraam waar men in het zonnetje kon nagenieten.

Bussum krijgt drie stalen Bukbiebs

BUSSUM De eerste nieuwe, duurzame Bukbieb is vandaag geplaatst op de De Ruijterlaan, vlak bij de hei en Heidezicht. Wethouder Miriam van Meerten heeft de officiële opening verricht.

De stichting Pro Bussum kan met financiële steun van Stichting Helder Drugsadvies Gooise Meren, Lakeland Foundation, Initiatieventafel Gooise Meren en Lionsclub Godelinde Bussum in totaal drie nieuwe Bukbiebs laten plaatsen die degelijker zijn en beter bestand zijn tegen weersinvloeden. De twee andere komen op het Stationsplein en het Julianaplein ter vervanging van de huidige houten huisjes.

Met BIJ ANDREAS heeft Naarden er een nieuw, muzikaal podium bij

BIJ ANDREAS wordt het podium voor klassieke muziek

Na jaren van plannen maken en hard werken was afgelopen vrijdag het openingsconcert van BIJ ANDREAS in de voormalige Andreaskerk.

Jan Wijn in gesprek met de burgemeester en zijn oud-leerlingen. Foto: Hans van Ommeren

NAARDEN Een kleine 90 genodigden waren vrijdagavond getuige van een bijzondere gebeurtenis: de officiële opening van BIJ ANDREAS. Na jaren van plannen maken en de fikse verbouwing van de Andreaskerk was het grote moment daar. De volgende grote stap is de programmering voor het eerste seizoen. En die is volgens een van de initiatiefneemsters, Hankie Bruinsma Verbrugh al bijna rond.

De opening was behoorlijk spectaculair met een aantal herauten van de Gooische Muziekschool en burgemeester Han ter Heegde die na een korte openingsspeech zelf achter de piano ging zitten. Hij speelde zeker niet onverdienstelijk en ook zijn woorden waren veelzeggend. "Hier gaat het om, om muziek maken." Na de verrassingsact van de burgemeester was het podium met daarop een Steinway en een Bösendorfer aan Yang Yang Cai en Florian Verweij. "Twee talentvolle leerlingen van de vermaarde pianopedagoog Jan Wijn", aldus Hankie. De grote naam uit de muziekwereld was overigens zelf ook aanwezig. Na de pauze volgde een optreden van de Georgische pianiste Nino Gvetadze. Zij verzorgde een prachtig recital en bijzonder detail is dat ook zij een voormalige leerlinge is van Wijn.

De reacties waren lovend en hartverwarmend na het eerste officiële concert. Hankie: "Ik kreeg maandagochtend zelfs een reactie van Peter Korlaar en Christo Lelie van de Frans Liszt Kring. Ze waren blij verrast door de akoestiek die ze prachtig vonden en ze complimenteerden ons met het werk dat we hadden gedaan." Maar het mooiste compliment dat hij hen kon geven was wellicht de belofte dat hij voor het Liszt concours graag met hen wilde samenwerken. Voor Hankie zelf was het openingsconcert een prachtige afsluiting van de opbouwperiode en het markeerde de overgang van het oude naar het nieuwe.

De Georgische pianiste Nino Gvetadze. Foto: Hans van Ommeren

'Een concert is een prachtige afsluiting van de opbouwperiode'

Stichting

BIJ ANDREAS is een initiatief van de Robert F.W. Bruinsma Stichting en werd in 2015 in het leven geroepen. Hankie: "We willen met de stichting en deze plek jonge talentvolle pianisten een podium geven en hen zo veel mogelijk begeleiden in hun ontwikkeling." Hankie was vanaf het begin een van de drijvende krachten achter de stichting. Zij woonde jarenlang in Frankrijk waar zij pianoconcerten aan huis organiseerde. Bij terugkeer naar haar geboorteplaats Naarden zocht ze een plek om dit voort te zetten. Eind juli zal de programmering rond zijn en worden er in de voormalige Andreaskerk concerten, masterclasses, cd-opnames en meet-and-greets georganiseerd. De pianisten die het podium zullen betreden bestaan uit een mix van gearriveerde pianisten, talentvolle nieuwkomers en leerlingen.

Meer informatie is binnenkort te vinden op www.bijandreas.nl.

'Hangjongeren willen geen problemen veroorzaken, maar met elkaar chillen'

Workshop 'Omgaan met hangjeugd' voor buurtbewoners

Met het mooie weer zoeken jongeren elkaar weer vaker buiten op. Sommige buurtbewoners ervaren hiervan geluidsoverlast of andere hinder. Wat valt hieraan te doen?

Jongerenwerker Isabelle de Klerk en jeugdagent Debby Vredeveld. Foto: Bob Awick

BUSSUM "Jongeren die in groepjes rondhangen, worden vaak negatief beoordeeld. Maar voor pubers is 'rondhangen' normaal en zij veroorzaken vaak geen overlast," zegt jeugdagent Debby Vredeveld. Toch kan het gebeuren dat de buurtbewoners er wel last van hebben; hoe kun je dit dan het beste aanpakken zodat de relatie tussen bewoners en de jongeren goed blijft?

"De beste manier is om met de jongeren in gesprek te gaan", vertelt de jeugdagent van Gooise Meren. "Maar dan wel op een respectvolle manier. Dus niet meteen in de aanval gaan en naar ze schreeuwen. Beter is het om ze rustig te benaderen, begrip te tonen en dan pas te vertellen waar je als bewoner last van hebt. Als je de jongeren zo behandelt, kun je de volgende keer makkelijker contact maken. Ik weet uit ervaring dat ze dan naar je luisteren en rekening met je houden. Ze gaan dan rustiger met elkaar om en de muziek wordt zachter gezet of gaat uit."

Voor jongeren die elkaar willen ontmoeten, is er in Bussum maar één geschikte 'hangplek'. Isabelle de Klerk, jongerenwerker bij Versa Welzijn, vertelt dat die plek bij de Ceintuurbaan is. "Daar heb je de skatebaan en dat is de ideale plek voor jongeren. Het is een overdekte plek waar ze fijn kunnen chillen zonder dat ze tot last zijn voor de buurt. Helaas is dat de enige plek en dat is jammer, want zo is het probleem rond hangjongeren moeilijk op te lossen. Er wordt in Bussum veel gehangen bij de McDonald's de Hema en het Bilderdijkpark." Jeugdagent Debby: "Het nadeel van het centrum is dat de geluiden weergalmen tussen de gebouwen door en als inwoners bij mooi weer op hun balkon zitten, kunnen ze daar last van hebben. Overdag valt het wel mee, maar 's avonds kan het een probleem worden, zeker als de jongeren ook alcohol drinken. Op deze plekken is het verboden om te drinken, maar daar houdt de jeugd zich niet altijd aan. In het Bilderdijkpark grenzen de achtertuinen aan het park en dat kan voor problemen zorgen. Ook hebben bewoners last van het blowen, maar daar kunnen we geen bekeuring voor geven."
Uit het gesprek met Isabelle en Debby komt duidelijk naar voren dat 'overlast' een ruim begrip is. De ene bewoner heeft nergens last van en de andere slaat meteen op tilt. "Sommige mensen bellen de politie als ze buiten muziek horen, maar we kunnen alleen in actie komen als er daadwerkelijk strafbare feiten worden gepleegd, zoals vernielingen. We krijgen gelukkig weinig klachten over het lastigvallen van mensen of dat ze worden geïntimideerd. Het gaat eigenlijk alleen over geluidsoverlast en het achterlaten van rotzooi."

Waar hebben de jongeren eigenlijk zelf behoefte aan? "Dat is per groep verschillend", zegt Isabelle. "Je hebt jongeren die graag op straat zijn om elkaar te ontmoeten omdat ze dat thuis niet willen of kunnen. Maar je hebt ook jongvolwassenen die willen blowen en alcohol drinken en om die reden met elkaar omgaan. We zoeken wel contact met die jongeren, want bij ons kun je verschillende activiteiten doen. Ook kijken we wat ze zelf willen en of we het gezamenlijk kunnen organiseren. Je merkt dat jongeren dit fijn vinden en de vraag wordt steeds groter. Een groep jongens heeft zelf gevraagd of ze konden zaalvoetballen en nu hebben we een groep tieners die elke donderdagmiddag naar ons toe komt. Ook zijn we 's avonds en op zondag open voor jongeren vanaf dertien jaar. We werken samen met de gemeente, die verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid, BOA's en politie om de overlast te beperken en hoe we dit het beste kunnen aanpakken. De BOA's en politie hebben een tijd lang namen van jongeren genoteerd die voor overlast zorgden. Van de burgemeester hebben de ouders een brief ontvangen dat hun zoon of dochter in een groep op straat hangt. Er zijn geen strafbare feiten geconstateerd, maar dan zijn de ouders wel op de hoogte. Als we jongeren vaak op straat tegenkomen, ook als ze op school horen te zitten, gaan we met verschillende organisaties kijken of we ze kunnen helpen om verdere problemen te voorkomen, zoals criminaliteit of dat ze verslaafd raken."

Voor jongeren is er maar één geschikte 'hangplek' in Bussum

"Wij, de jongerenwerkers van Versa Welzijn, willen graag aan de buurtbewoners uitleggen wat je het beste kunt doen met jongeren en de eventuele overlast", vertelt Isabelle. "Om die reden willen we iedereen uitnodigen voor de gratis workshop 'Omgaan met hangjeugd' op woensdag 23 mei. Deze workshop wordt gegeven door dé expert in straatcultuur: Hans Kaldenbach. Samen met een acteur worden er praktijksituaties nagespeeld. Zo kun je duidelijk zien welke aanpak werkt en welke niet. We proberen iedereen te benaderen en gaan dan ook huis-aan-huis folders uitdelen over de workshop. Ook willen we met deze workshop uitleggen dat veel hangjongeren geen problemen veroorzaken omdat ze alleen bij elkaar komen om te chillen."

De workshop is van 20.00 tot 22.00 uur in wijkcentrum Uit-Wijk aan de Dr. Schaepmanlaan. Mail voor aanmelding: Esther Lindhout via elindhout@versawelzijn.nl.

Hans Kaldenbach, dé expert in straatcultuur, verzorgt de workshop

Rugbyclub 't Gooi neemt het opnieuw op tegen aartsrivaal Hilversum

'Het verschil met Hilversum is kleiner geworden'

Kan de ploeg uit Naarden eindelijk de landstitel pakken? Eerste pinksterdag zullen de heren alles op alles zetten om met de winst naar huist te gaan.

Hard trainen voor het ultieme doel: landskampioen worden. Foto: Bob Awick

NAARDEN De rugbyers van 't Gooi gaan zondag voorop in de strijd om het Nederlands kampioenschap rugby tegen eeuwige rivaal Hilversum. De club uit Naarden schat in Amsterdam de kans op succes op 50%. De kick-off op het Nationaal Rugbycentrum aan de Bok de Korverweg op eerste pinksterdag is om 15.00 uur.

Het optimisme uit Naarden is gestoeld op de resultaten in de voorgaande wedstrijden van dit seizoen. In de voorronde speelden de eeuwige concurrenten gelijk en in de kampioenspoule verloren de finalisten hun thuiswedstrijden van elkaar.

De Nieuw-Zeelander Zane Gardiner, de coach van 't Gooi die zijn verblijf in Naarden met één seizoen heeft verlengd, constateert: "Het verschil tussen ons en Hilversum is dit seizoen kleiner geworden. We zijn dus op de goede weg. Dit seizoen zijn we gestart met een jong team. En met veel nieuwe spelers, die kwamen van andere clubs zoals de Dukes, Waterland en Amstelveen. Dat vereiste veel training op de uitvoering van de spelpatronen. Onze focus lag al snel op de prestaties. Het probleem is nu wel de drie weken pauze tussen onze laatste wedstrijd en de finale. Je verliest in zo'n periode het ritme; één week was beter geweest."

't Gooi heeft als bijkomend voordeel dat het in tegenstelling tot Hilversum de laatste interlandperiode zonder zware blessures heeft doorstaan.

Captain Hugo Langelaan bulkt van de ambitie om met Naarden eindelijk weer een hoofdprijs te pakken. Het is immers al vijf jaar geleden dat 't Gooi voor het laatst de titel opeiste. Langelaan: "Mooi dat we de laatste wedstrijd van Hilversum hebben gewonnen. Van hen win je niet zo vaak. Ons team heeft zich dit jaar onder Zane Gardiner goed ontwikkeld. We zijn trots dat we de finale hebben gehaald met slechts vier spelers uit het vorige seizoen. Die positieve ontwikkeling komt ook doordat veel van onze spelers interlandwedstrijden spelen. Daar word je alleen maar beter van en anderen trekken zich daar weer aan op. Wedstrijden om de landstitel zijn superwedstrijden die iedereen graag wil winnen. Eigenlijk spelen we dit soort wedstrijden te weinig. Alleen de wedstrijden tegen DIOK uit Leiden en Hilversum zijn echte duels. Een keer verliezen tegen een mindere ploeg is niet erg. Het is wel goed als je een keer op je bek gaat. Dan ben je de volgende keer weer bij de les."

Michel Hartong is hoofd Topsport bij 't Gooi. Als speler werd hij in 2009 met zijn club Nederlands kampioen: "Natuurlijk is onze ambitie om kampioen te worden. Maar met het bereiken van de finale hebben onze doelstelling gerealiseerd. Minstens zo belangrijk vind ik dat het ook goed gaat met ons 2e en 3e team. Met de aanstormende jeugd kunnen we de komende jaren doorselecteren. Ons eerste team is vooral in de breedte sterker geworden. Wel hoop ik dat volgend seizoen de nieuwe competitie met de top van België doorgaat. Dan krijgen we nog meer interessante en op hoog niveau staande duels."

De opmars van SDO duurt maar voort

Bekerwinst grootste succes tot nu toe

Van vierdeklasser naar hoofdklasser én bekerwinnaar. Er lijkt maar geen einde te komen aan de successen van voetbalclub SDO.

Apetrots op de beker: weer een hoogtepunt. Foto's: Johan van der Geest

BUSSUM Veel SDO'ers zullen het na het halen van de hoofdklasse er wel even over hebben nagedacht: was de top behaald en was het na een paar succesvolle jaren even gedaan met de pret? Het antwoord: nee. De Bussumse succesamateurs wonnen afgelopen donderdag de beker. SDO versloeg de amateurs van Ajax: 2-1.

Dat SDO het als hoofdklasser goed doet en nu dus beslag weet te leggen op de beker bewijst dat de Bussumse voetbalclub elke voetbalwet weet te tarten. Om het als amateurclub ver te schoppen hoef je je niet over te geven aan louche zakenmannen met een grote zak geld waarmee topspelers van andere topamateurclubs of ex-profs aangetrokken kunnen worden en waarvoor alleen het succes telt. SDO is hét voorbeeld dat het ook zonder kan. Met vooral Bussumse voetballers en 'jongens van de streek' en zonder ook maar een cent te betalen, maakt SDO een razendsnelle opmars.

Dat SDO het goed doet was op het veld donderdag goed te merken. Er werd goed gevoetbald tegen de sterke zaterdagamateurs van Ajax. SDO startte wat behoudend, maar kon goed standhouden. Na een half uur kreeg het elftal de overhand. Geholpen door een rode kaart aan de kant van Ajax zette SDO meer aan en kwamen er al snel kansen. De score werd geopend door Rick van der Velden, zoals zo vaak heel belangrijk voor SDO. Vlak voor de slotfase kwam Ajax terug en het leek er even op dat het verlengen werd. SDO kon alsnog aan het langste eind trekken toen Theo Visser hard tegen de touwen kopte. Het zorgde voor veel gejuich en na afloop groot feest. Dat feest werd mede verzorgd door zeker achthonderd SDO-supporters, die de dagen vooraf en tijdens de wedstrijd voor een perfecte sfeer zorgen.

De SDO-supporters zorgden voor een enorm feest.
Na de tweede treffer kan het feestje alvast starten.

Maar nu weer de vraag: welke volgende stap kan SDO nog zetten? En heeft de ploeg haar hoogtepunt nu bereikt? Vaststaat dat enkele sterkhouders na het seizoen zullen vertrekken, zoals keeper Rolf Hazelaar en Rick van der Velden. Als tegenargument kan wel weer opgeworpen worden dat SDO dat al eerder heeft meegemaakt, elke keer opvolgers klaar had staan en al snel klaar was voor de volgende stap. Volgend seizoen een stuntje in de échte KNVB-beker?

Oud-brigadiers brengen geschiedenis gemeentepolitie Naarden in kaart

Wat gebeurde er op het bureau aan de Cattenhagestraat?

Dik 200 historische foto's, opvallende anekdotes, korte verhalen en diepgravend onderzoek. De geschiedenis van gemeentepolitie Naarden staat online.

Frans Slootman en Joop Verhoeven werkten twee jaar aan een website over de gemeentepolitie Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN Oud-brigadiers Frans Slootman en Joop Verhoeven zijn inmiddels in de zeventig en dus al lang gepensioneerd. Ze weten nog veel van de voormalige gemeentepolitie Naarden en samen hebben ze verhalen en foto's verzameld om de geschiedenis voor iedereen toegankelijk te maken. Het duo wil met hun website een inkijkje geven in het korps zoals het door de jaren heen heeft gefunctioneerd.

Verhoeven en Slootman werkten vroeger samen. "Onze bureaus stonden tegenover elkaar." Uit de verhalen van de heren komt naar voren dat het een gezellige boel was vanaf de jaren 60 tot 90 aan de Cattenhagestraat in de Vesting. "We zaten daar met een mannetje of zeventien en in de hoogtijdagen met 45 collega's. We hadden een 24-uur bezetting, in de nacht twee personen." Op de site heeft Verhoeven uitgebreid beschreven wat er allemaal achter de schermen gebeurde. "We waren echt een familie, maar dat betekende niet dat het altijd koek en ei was."

Rijksweg

'Er liep 19 km rijksweg door Naarden met gevaarlijke kruispunten'

De gemeentepolitie Naarden was, in de tijd dat de heren daar werkten, verantwoordelijk voor een vrij groot grondgebied. Daar kwam ook nog eens bij dat ze verantwoordelijk waren voor 19 kilometer aan de rijksweg die door Naarden liep. Hierbij waren ook een flink aantal gevaarlijke kruispunten. "Ik woonde vlak bij een gevaarlijk kruispunt. Om de haverklap gebeurde daar een ongeluk. Ook bij de spoorwegovergang achter Meerlust vonden vele dodelijke ongevallen plaats."

Eigen politie

'Ik lag uit de dakkapel van de minister met een karabijn '

De geschiedenis van de gemeentepolitie Naarden gaat terug naar 1814. "Veldwachter Luijsterburg diende in Naarden en had, door zijn kleine gestalte, de bijnaam 'Klein Duimpje'.
De gemeente Naarden heeft vanaf de eeuwwisseling, 1800-1900, tot de vorige reorganisatie in 1993 haar eigen politie gehad. Dit betekende dat het beheer bij de gemeente lag en dat de burgemeester het hoofd van de plaatselijke politie was."
De mannen schrijven op de site: "Tot de jaren 70 ging het er in Naarden redelijk gemoedelijk aan toe. Vanaf die tijd nam de criminaliteit toe en op dat gebied bestonden er geen gemeentegrenzen meer. Bovendien kreeg het korps te maken met problemen als Rote Armee Fraktion, Palestijns terrorisme, Zuid-Molukkers die in opstand kwamen en de beveiliging van enkele prominenten binnen de gemeente zoals onder andere de minister van Justitie Job de Ruiter en de staatssecretaris van Sociale Zaken Lou de Graaf."

Beveiliging

Beide heren hebben als brigadier deze ministers gekend en beveiligd. "Ik weet nog dat De Ruiter beveiligd moest worden. Wij lagen na een dreiging in zijn garage, achter zandzakken, met onze wapens in de handen." Verhoeven vult aan: "Ik lag uit de dakkapel van de minister met een karabijn (geweer-red.)", herinnert hij zich. Het is slechts een van de talloze spannende verhalen die de agenten in hun tijd meemaakten.

Slootman en Verhoeven deden er twee jaar over om alle gegevens boven water te krijgen. Met name Slootman had hierin een actieve rol. Verhoeven werd klankbord en gaf tips en aanwijzingen om verder te gaan met het onderzoek.

Alle Jongbloed

Eigenlijk begon de eerste zoektocht van Frans al in 1988. "In het clubblad van de Naardense Politie Sport Vereniging las ik over de Naardense politieman Alle Jongbloed. In het stuk stond dat Jongbloed in 1943 was gearresteerd door de SD, omdat hij handelingen had verricht die in de ogen van de bezetter schadelijk waren. Na zijn aanhouding is er nooit meer iets van hem vernomen. Hij zou zijn gestorven in een Duits concentratiekamp. Ik las dat en ben toen dat verhaal gaan uitzoeken. Waarom was er van hem op het bureau geen foto? Alle collega's die in diensttijd waren overleden, hingen aan de wand, maar Jongbloed niet."
Frans zocht het uit, sprak oude politiemannen en las diverse rapporten. Uiteindelijk is Jongbloed hierdoor gerehabiliteerd. "Hij was geen foute Nederlander, maar heeft wel wat streken uitgehaald en uiteindelijk heeft het hem ook zijn leven gekost."

Oorlogstijd

Meer recent heeft Frans nog veel meer uitgezocht wat het korps in Naarden deed in de oorlog. Hij las vele gesloten zuiveringsdosiers, dagrapporten, proces-verbalen en krantenartikelen. Schokkende zaken las hij.
Hij geeft een voorbeeld: "Twee jongens brachten in de oorlogsjaren de krant rond in de Vesting. Eén vroeg: 'Zullen we bij dat moffengezin ook een krant bezorgen?' Iemand hoorde dat en deed hiervan melding bij de opperwachtmeester. Kort daarna werd de jongen overgeleverd aan de Grüne Polizei. Hij werd vervolgens overgebracht naar Vught en is niet meer in Naarden teruggekeerd."

Alle verhalen die boven water gekomen zijn, kunnen gelezen worden op de site www.gemeentepolitienaarden.nl.

Maatwerk bij Hoorstudio Gooise Meren

'Hoortoestellen zijn niet alleen voor ouderen'

'Er zijn wel 1700 soorten hoortoestellen' Foto: Yvette de Vries

BUSSUM "Hoortoestellen zijn echt niet alleen voor ouderen", aldus Harrold Binnekamp van Hoorstudio Gooise Meren aan de Clinge in Bussum. "Dat is echt een misverstand, vanaf je vijftigste treedt er al gehoorverlies op." En volgens hem is het vaak de omgeving die je het eerste signaal geeft.

"De televisie is ook een mooi middel om je gehoor te meten, want daar zit een volumeregelaar op." Zodra je de televisie wat harder gaat zetten of vindt dat mensen om je heen toch wel erg vaak mompelen ben je 'aan de beurt'. Ook verjaardagspartijtjes of andere feestjes of een bezoekje aan het café zijn een mooie test, volgens Binnenkamp. Toch stappen mensen, zeker de wat jongere, niet snel naar een audicien. "In Nederland zijn 1,5 miljoen slechthorenden, slechts 50% heeft een hoortoestel. Mensen komen in eerste instantie in een weerstand, een hoortoestel wordt vaak geassocieerd met het begin van ouder worden. Meer dan bij leesbrillen." Ondertussen laat Binnenkamp een aantal hoortoestellen zien waarvan een aantal verbazingwekkend klein is. Hij schakelt direct over op een van zijn passies: de techniek die in de hoortoestellen zit. Hij werkte jarenlang bij fabrikanten van hoortoestellen en deed ervaring op bij een audicien voordat hij in 2017 de stap waagde naar een eigen hoorstudio. Juist die combinatie van techniek en mensen adviseren en helpen spreekt hem aan. Naast de techniek en het aanmeten van het juiste hoortoestel zijn advies, begeleiding en nazorg een essentieel onderdeel van zijn werk. "Mensen moeten echt wennen aan een hoortoestel, je hoort opeens veel meer." De techniek is wel zover dat je veel kunt filteren, maar dan moet je wel weten hoe dat moet. Welk toestel bij je past is afhankelijk van onder meer je levensstijl, leeftijd en de mate van gehoorverlies. Er zijn toestellen die bedienbaar zijn met je mobiel, er zijn special apps en je kunt verbinding maken met bluetooth. De ontwikkelingen gaan razendsnel.

Een bijzonder jaar voor Balletschool Cabriole

Saskia Sap, Laura Peters en Marianne Barmentloo. Foto: Yvette de Vries

NAARDEN Het gaat een bijzonder jaar worden voor Balletschool Cabriole. De school bestaat 15 jaar, gaat fuseren met Balletschool Bella Rosa. De naam na de fusie wordt Balletschool Cabriole. Maar misschien wel de grootste verandering: de leiding komt in handen van de 23-jarige Laura Peters.

Om met de wisseling van de wacht te beginnen: Laura is de eerste stappen in haar danscarrière begonnen bij achtereenvolgens Bella Rosa - dat voorkomt uit de Bussumse Balletschool Saskia Schilt - en Cabriole, volgde een opleiding tot dansdocent in Utrecht en is nu klaar voor de volgende stap: haar eigen balletschool en dansstudio. "Vroeger, in de vriendenboekjes, schreef ik altijd al op dat ik dansjuf wilde worden. Dat is nooit veranderd." Saskia Sap (Cabriole) en Marianne Barmentloo (Bella Rosa) dragen het stokje over, maar blijven wel betrokken en ook lesgeven. Deze twee vedettes uit de ballet- en danswereld kennen elkaar al jaren en een fusie was de perfecte oplossing voor het verwezenlijken van hun toekomstige ambities. Saskia (54) gaat zich meer richten op het opleiden van dansdocenten en Marianne (49) gaat zich focussen op haar werk bij Sherpa, waar ze lesgeeft aan mensen met een beperking. Beiden dragen het stokje met veel vertrouwen over aan Laura, die overigens grotendeels de lijn van zowel Cabriole als Bella Rosa voortzet. "Wij bieden hoge kwaliteit door alleen gediplomeerde dansdocenten en een maximale groepsgrootte van 12 leerlingen", vertelt ze. Naast de 34 wekelijkse lessen in bijvoorbeeld klassiek ballet, jazz- en streetdance wordt het aanbod uitgebreid. Dan moet je denken aan musicalles, moderne dans, een extra boysclass en een les waarin yoga en dans worden gecombineerd. Laura zinspeelt ook op extra activiteiten als deelname aan evenementen en dansdagen in schoolvakanties en de weekenden. Het vergroten van het aanbod van dansstijlen is een fijne bijkomstigheid, laat Laura weten. "Van alle stijlen kun je dingen pakken of elementen verwerken. Maar het klassieke ballet heeft bij ons wel een unieke positie." Niet alleen omdat het hen alle drie 'in het bloed zit', maar ook omdat het de basis is. "Voor je balans en je coördinatie en je leert tijd en rust te nemen op de momenten dat dat nodig is", aldus Saskia. "Dans is een mooie combinatie van kunst en sport, van beweging en muziek." Een van de eerste extra activiteiten is de open dansdag op 3 juni. Dan kan iedereen, jong en oud, met of zonder danservaring, kennismaken met Cabriole. Er zijn workshops, lessen en demonstraties. Info: balletschoolcabriole.nl en balletschoolbellarosa.nl.

'Dans is een mooie combinatie van kunst
en sport'

Gooische kampioen

Feest na afloop van de wedstrijd. Foto: Gooische

BUSSUM Het zat er al een paar weken aan te komen, maar afgelopen weekend was het zeker: de hockeysters van Gooische hebben het kampioenschap gepakt. De Bussumse vrouwen wonnen met 0-4 van GCHC.

Gooische speelde sterk tegen het doorgaans lastige GCHC. De start was goed en met een strafcorner kon de ploeg op voorsprong komen. Na de rust was Gooische nog beter en werd er met veel druk naar voren goed gespeeld. Dat leverde al snel een tweede treffer op. Gooische kon vervolgens verder weglopen en nog twee keer scoren.

Het kampioenschap zorgde na de wedstrijd voor een feestje met champagne en bloemen. Toch heeft de ploeg zich ingehouden: komende vrijdag wacht alweer de halve finale van de Silver Cup.

Hockeyers Gooische kansloos

De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend een nederlaag geleden tegen Cartouche: 6-1.

Cartouche was simpelweg een maatje te groot voor Gooische. De ploeg begon een stuk feller aan de wedstrijd en kon voor de rust al op een 2-0 voorsprong komen. Na de rust deed Gooische er een schepje bovenop en kwam het even terug tot 2-1, maar Cartouche stelde al snel orde op zaken. Na de derde goal moest Gooische zich gewonnen geven en kon Cartouche verder weglopen.

Titel lonkt voor NVC, BFC naar play-offs

Ontlading bij NVC: de titel lonkt. Foto: NVC

NAARDEN NVC staat aan de vooravond van het kampioenschap. De Naarders kunnen, na de 3-0 zege zondag tegen Elinkwijk, komend weekend de titel veiligstellen en promoveren naar de eerste klasse.

NVC was zondag veel te sterk voor de Utrechters en troefde de tegenstander op alle fronten af. Er was maar één ploeg die aanspraak maakte op de zege. NVC kwam na net wat meer dan een kwartier spelen op voorsprong door een treffer van Tom Beekman. NVC bleef daarna geconcentreerd spelen en leek voor rust nog op 2-0 te komen. De goal werd echter onterecht afgekeurd. Na de rust was het al snel wel raak; Donny Day verdubbelde na een voorzet van Beekman de voorsprong. NVC kon daarna verder weglopen. Een doelpunt van Dennis de Loos zorgde voor de 3-0. NVC leek zelfs nog op 4-0 te komen, maar ook deze goal werd afgekeurd.

BFC zeker van play-offs

BFC kan gaan warmlopen voor de play-offs om te promoveren naar de tweede klasse. De derdeklassedebutant van het afgelopen jaar won afgelopen weekend met 0-1 van AH'78 en was daarmee zeker van de tweede plaats. Theoretisch heeft de ploeg nog kans op het kampioenschap. Daarvoor moet er wel komend weekend gewonnen worden van koploper Waterwijk en dan moeten de Almeerders ook de laatste wedstrijd van het seizoen nog punten verspelen.

Uit de historie van Bussum en Naarden
PLUER: draaiorgels met een warme, ronde klank.

Postzegel Foto: Picasa

Tot in de '90er jaren kon je in het centrum van Bussum regelmatig een draaiorgel horen. De vrolijke, warme en ronde klanken werden afgewisseld met het gerammel van het mansardebakje. Vaak ging het om een hier in Bussum door de firma Pluer gebouwd draaiorgel. Soms kon je 'De Sik' horen of ook wel 'Het Hummeltje'. Enigszins verborgen achter de gevels van de Noorderweg is het bedrijf gevestigd, waar al drie generaties lang draaiorgels worden verhuurd, onderhouden en gefabriceerd.

In het begin van de 20ste eeuw begon Peter Pluer (1885-1976) aan de Verbindingslaan een bedrijf voor het verhuren en exploiteren van draaiorgels. Hoewel het in de jaren rond de eeuwwisseling en later tijdens de Eerste Wereldoorlog een moeilijk bestaan was, hield Peter vol. Een van zijn zoons, Anton (1917–1990), raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in de techniek van de draaiorgels. Na de Tweede Wereldoorlog begon Anton met reparatie- en restauratiewerk aan draaiorgels, wat al spoedig leidde tot grote opknapopdrachten. De met restauraties opgedane ervaring, bracht hem er in de 60er jaren toe zelf draaiorgels te gaan bouwen. De 'De Rosita' was de eerste in de rij en er zouden er nog vele volgen. Pluer werd een gerenommeerd draaiorgelmerk. Ruud Bandiet, exploitant van draaiorgel 'De Bandiet' in Amsterdam, over Pluer: 'Hij is de beste draaiorgelbouwer ter wereld, ik weet in ieder geval geen betere'.

Mansardebakje
Draaiorgel het hummeltje (foto Pluer) Foto: Picasa
Draaiorgel De Dulciaan

Intussen was de derde generatie Pluer aangetreden: Elbert Pluer, de huidige directeur. Vanwege de zich uitbreidende werkzaamheden werd in 1987 het bedrijf gevestigd op de huidige locatie aan de Noorderweg. Naast het werk aan orgels, werden allerlei benodigdheden voor draaiorgels aangeboden, zoals het vervaardigen van de 'kartons' die de muziek van de draaiorgels aan de gang houden. De kartons worden zo langzamerhand vervangen door moderne techniek: midi-besturing door middel van elektromagneten. Bij Pluer kunnen trouwens ook gebruikte orgelkartons gedigitaliseerd worden.

In de loop der jaren heeft het bedrijf vele orgels gebouwd, waarvan dans- en concertorgel 'De Lotusfluit' en het concertorgel voor het cruiseschip Zaandam van de Holland-Amerika Lijn de absolute hoogtepunten kunnen worden gerekend. Ook heeft Pluer jarenlang de vijf (draai-)orgels van recreatiepark De Efteling onderhouden.

'In het Draaiorgelmuseum in Haarlem valt op zondagmiddagen regelmatig draaiorgel De Dulciaan te beluisteren.'

Tekst: Ben Koning,

met dank aan Elbert Pluer

42 kunstenaars openen hun deuren tijdens de Open Atelier Route

Centrale expositie in het gemeentehuis van Bussum

Tijdens de dertiende Open Atelier Route, op zaterdag 26 en zondag 27 mei, staan de deuren van 42 kunstenaars open in Bussum en Naarden.

Kunstenaars Gertie Knepper en Marcus Akerman doen mee met de Open Atelier Route. Foto: Bob Awick

BUSSUM/NAARDEN Twee deelnemers, Gertie Knepper en Marcus Akerman, van de Stichting Kunstkring Artes vertellen waarom ze graag meedoen aan de Open Atelier Route.

Keramist en beeldend kunstenaar Gertie Knepper maakt kunstwerken van klei. "Klei is mijn passie en dat is al van kleins af aan. Op de lagere school vond ik het al fijn om met klei te boetseren. Mijn oom was pottenbakker bij Mobach Keramiek en toen hij overleed heb ik al zijn spullen gekregen. Rond mijn vijftigste ben ik weer naar school gegaan en heb mijn diploma creatieve handvaardigheid gehaald. Daarvoor werkte ik in de modewereld. Ik werk in mijn atelier aan de Blijstraat 45 graag met klei omdat het veelzijdig is. Je begint met een stuk klei en dan ga je kneden, dan krijgt het een bepaalde structuur en vorm. De mogelijkheden om van klei kunstwerken te maken, zijn dan ook oneindig. Daar hou ik van en wil dat graag delen met de bezoekers zodat ze zelf kunnen zien waar ik mee bezig ben, zoals mijn keramieken beeldjes, en dat ik ook kunstwerken in opdracht maak. Tijdens de atelierroute kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met de verschillende kunstenaars die vertellen over hun inspiratie, technieken en de keuzes van bepaalde vormen en kleuren."

Tijdens de Open Atelier Route, die elke twee jaar wordt georganiseerd, doen verschillende soorten kunstenaars mee, zoals portretschilders, beeldend kunstenaars, tekenaars, fotografen, keramisten, beeldhouwers en kunstenaars die werken met zilver of textiel.

'De mogelijkheden om van klei kunstwerken te maken, zijn oneindig'

De Engelse kunstenaar Marcus Akerman schildert en maakt bijzondere werken met zijn Gem en Manhattan collection. "Ik kom uit een kunstenaarsfamilie. Mijn vader was de beroemde kunstenaar Richard Akerman. Toen ik jong was, had ik geen interesse in zijn werk. Ik ben eerst gaan reizen en heb gewoond in Spanje, Frankrijk, Berlijn, Helsinki en Sydney. Rond mijn 29ste kwam ik terug in Londen en besloot toch om kunstenaar te worden. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Mijn vader heeft mij toen de fijne kneepjes van het vak geleerd. Doordeweeks maakte ik mijn aquarelschilderijen en op zondag verkocht ik mijn werk aan de Bayswater Road, de grootste Open Art Exhibitions van Europa. Dit heb ik ongeveer zes jaar gedaan. In die tijd heb ik ook geëxposeerd in de kunstgalerie van het wereldberoemde Selfridges in Oxford Street. Daarna ging ik weer reizen en in 2003 ben ik naar een vriend in Amsterdam gegaan, waar ik verliefd werd op een Nederlandse vrouw. We gingen samenwonen en ik had daar mijn eigen studio. We hebben een tweeling gekregen en dan is Amsterdam niet de fijnste plek om te wonen en in 2015 zijn we verhuisd naar een woning met studio in Bussum. In het begin schilderde ik aquarellen met florale motieven, maar nu maak ik ook andere werken, zoals de Gems Collection. Deze kleurrijke, abstracte schilderijen zijn opgebouwd uit honderden unieke stukjes mozaïek en is een mix van exotische kleuren, parelmoer, mineralen, stenen, zilver, goud, koper, metaal en ultramarijn. Het wordt ook wel 'duizend landschappen' genoemd omdat de een een ondergaande zon ziet en de ander een leeg strand. Ik wil graag tijdens de atelierroute mijn werk laten zien in mijn atelier aan de St. Janslaan 56 en uitleggen hoe ik het gemaakt heb. Voor mij is het spannend omdat het de eerste keer is dat ik meedoe."
De Open Atelier Route is van 11.00 tot 17.00 uur. Een goed begin voor de route is vanaf het gemeentehuis waar een expositie is van de 42 kunstenaars die meedoen. Alle ateliers liggen op fiets- en loopafstand van elkaar en zijn te herkennen aan de Artes-beachvlaggen. Op een plattegrond, die onder andere bij het gemeentehuis ligt, is te zien welke kunstenaars meedoen.

Meer informatie staat op www.artes-bussum.nl.

'De schilderijen zijn opgebouwd uit unieke stukjes mozaïek'

32 / 40

Zaterdag gezellige fietstocht naar Muiden. Foto: b.wijburg

Donderdag 17 mei

De SCAN geef en neem winkel

9:00 uur | SCAN Naarden

Maandag weer schaapscheerdersfeest in Naarden.

Geef wat u niet meer gebruikt/nodig heeft. Of neem wat u kan gebruiken Zo helpen we elkaar met glaswerk, borden, keukengerei, boeken, tassen, speelgoed, kopjes allerlei huishoudelijke artikelen dus alles wat een ander nog kan gebruiken. We zijn open: Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag.

Vrijdag 18 mei

Digicafé

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Op deze ochtend besteedt Seniorweb speciale aandacht aan domotica, ook wel huisautomatisering genoemd. Het gaat dan om het toepassen van elektronica en huisnetwerken voor de automatisering van processen in en om het huis voor een betere kwaliteit van wonen en leven.

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Locatie: bibliotheek Gooi en Meer Bussum. U wordt kostenloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

Visser & Filipova "Hollands Glorie'

20:30 uur | deMess Naarden

Hollands Glorie is een indrukwekkende multimedia voorstelling over het werk en het leven van de oude Hollandse & Vlaamse Meesters. Hans Visser en Irena Filippova duiken in de geschiedenis van de Lage Landen tijdens de Gouden Eeuw en gaan op zoek naar de verhalen achter de beroemde schilderijen.

18 mei start nieuwe cursus Instrumentale Oriëntatie van De Gooische Muziekschool

16:00 uur | De Gooische Muziekschool Bussum

Ben jij tussen de 7 en 12 jaar oud, doe dan mee met de cursus Instrumentale Oriëntatie. In 7 weken ontmoet je 7 verschillende instrumenten en daarna krijg je advies. Kosten € 95,-. Doe mee en ontdek je instrument! Info 035-6936596.

Zaterdag 19 mei

Kidsclub ViJoS - muziek maken met leeftijdsgenootjes

10:00 uur | Show- & Marchingband ViJoS Bussum

ViJoS gaat in april weer van start met Kidsclub ViJoS. Kidsclub ViJoS is voor kinderen van 4 t/m 6 jaar de ideale manier om spelenderwijs muziek te leren maken. Kidsclub ViJoS gaat van start op zaterdag 7 april om 10.00 uur en kost € 7,50 per maand. Ceintuurbaan 45 Bussum - www.vijos.nl

Foto-expositie Melanie Derks

10:00 uur | deMess Naarden Naarden

Melanie Derks exposeert van 5 mei t/m 30 mei in deMess Naarden; het sfeervolle theater en de prachtige culturele plek in het hart van de Vesting Naarden. De foto-expositie is gratis toegankelijk tijdens voorstellingen en op zaterdagen tussen 10.00 - 13.00 uur.

Fietstocht naar het Muiderslot

10:00 uur | Station Bussum Zuid (hotelzijde) Bussum

Het Fietsgilde rijdt zaterdag 19 mei de dagtocht Floris V richting het Muiderslot. Vertrek om 10.00 uur vanaf station Bussum Zuid (hotelzijde). Zie voor meer informatie onze website: www.fietsgilde.nl

Buurtsoep Ministerpark/Fortlanden

17:00 uur | Vitus Mavo Naarden

Gezellige Buurtsoep voor inwoners van Ministerpark en Fortlanden. Kom gezellig relaxen met je buren en kinderen! Niks koken en.. het is gratis! We hebben soep, belegde broodjes, een hapje & drankje en voor de kids een prachtig Sea-Life springkussen. Meehelpen? Mail: samensoepennaarden@gmail.com

Anne Neuteboom 'Kijk haar gaan'

20:30 uur | deMess Naarden

U maakte misschien al kennis met Anne, of zeg maar gewoon Neut, in haar eerste programma 'Weg'. Die millennial met die bijbaan in die supermarkt. Nou die werkt daar niet meer! Dus nu kan het echte leven beginnen mensen! Nu gaat het serieus leuk worden!

'Classic meets Jazz'

20:30 uur | Tindalvilla Bussum

Het Trio Tim Kliphuis (viool), Nigel Clark (gitaar) en Roy Percy (contrabas) treedt 19 mei op in de Tindalvilla Nieuwe 's Gravelandseweg 21 Bussum. Het programma is een virtuoze mix van klassiek, gypsy-jazz en volksmuziek. Kaarten € 25,- consumpties inbegrepen- reserveren via de website www.tindal.n

Zondag 20 mei

Buiten YogaYvonne

9:45 uur | Paviljoen Heidezicht Bussum

Om 09.30 uur verzamelen bij het Paviljoen Heidezicht, Randweg 203, Bussum. Aanvang les 09.45 tot 11.00 uur. Kosten 12.00 euro per persoon. Contant betalen aan Ganna.

Maandag 21 mei

Yoga voor iedereen

10:00 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Yoga om uw lijf soepel te maken en je geest tot rust te brengen.

Schaapscheerdersfeest

12:00 uur | Kinderboerderij de Pluimgraaf Naarden

Stichting de Gooise Ark organiseert maandag 21 mei het traditionele Schaapscheerdersfeest in Naarden. Bij kinderboerderij de Pluimgraaf vinden die dag verschillende activiteiten plaats zoals, op de foto met roovogel, pony ritjes, schminken, leuke spelletjes en activiteiten met wol van de schapen.

Pinksterbrunch

10:30 uur | WOC De Palmpit Bussum

Pinksterbrunch: Koffie met gebak om 10.30 uur, film op groot scherm, brunch om 12.30 uur. Aansluitend bingo en spelletjesmiddag. Entree: 10 euro. Inschrijven Tel. 6938786 Max. 40 personen.

Open eettafel

17:30 uur | WOC De Palmpit Bussum

Open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Dinsdag 22 mei

Volksdansen in de SCAN

10:00 uur | SCAN Naarden

Elke week is er volksdans les in de SCAN. Het is een gezellige kleine groep die tussendoor met elkaar koffie gaan drinken. De kosten per vier weken zijn €12,50. Voor informatie en aanmelding:06-13 69 84 34

Basistraining Vrijwilligerswerk

14:00 uur | Versa Vrijwilligerscentrale Bussum

Een training voor beginnende vrijwilligers waar aandacht is voor de randvoorwaarden in het vrijwilligerswerk, kernkwaliteiten, communicatievaardigheden en grenzen. Aanmelden verplicht via www.vagev.nl of vcbussum@versawelzijn.nl

Uitleg smartphone

15:00 uur | Wijkpost De schakel Naarden

U hebt een smartphone en kunt er alleen maar mee bellen. Leren foto's maken en versturen? Met Facebook werken? U vraagt..u krijgt SCAN privéles. Vanaf 15 mei iedere dinsdag van 15.00 - 16.00 uur. Opgeven: Wijkpost De Schakel op maandag 035 6944742.Kol. Verveerstr. 74 Naarden

Stilte maaltijd

18:30 uur | AC Jan Ligthart Bussum

Samen in stilte eten, een meditatief moment. Schuif om 18.30u aan vrijwillige bijdrage Maaltijd is veganistisch. Aanmelden 0356317068 lisa@indeolmen.nl

Gratis Power Yoga lessen

19:30 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Power Yoga lessen, voor de sportieve Yogi. Opgeven via: elindhout@versawelzijn.nl.

Gratis coach-proefsessie

14:00 uur | Atma-coaching Bussum

Open dag bij Atma-coaching in Bussum. Aanmelden op 06-16380595.

Woensdag 23 mei

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00-11.30 uur.

Fietstocht WOC Bellefleur

10:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

De lengte van de tocht is maximaal 35 km. Onderweg wordt er gestopt bij een restaurant om koffie of thee te drinken bij een restaurant. Inlichtingen: Buurtsportcoaches: 06-39634884.

Dorine van den Beukel 'Expeditie Sok'

20:30 uur | deMess Naarden

Dorine van den Beukel is ontwerper. Dit jaar reist ze door Nederland. Zij is op zoek naar 12 gewone dingen. Simpele gebruiksvoorwerpen zoals een glas, een hemd, een paar sokken, een houten lepel, een mand, een paar schoenen of een aardewerken schaal. Een pleidooi voor de nieuwe maakeconomie.

Bridgen

19:30 uur | Het Trefpunt Bussum

Iedere woensdagavond.

Donderdag 24 mei

Goois Macula café

14:00 uur | Het Trefpunt Bussum

Peter Hoogerbrugge , bestuurslid van de Maculavereniging, spreekt over de positie van de Oogpatiëntenverenigingen en de Overheid en de zorgverzekeraars.

Foto: André Verheul

WEESP De jaarlijkse kunstmanifestatie Weespers aan de Wand wordt gehouden van vrijdag 18 mei vanaf 12.00 uur tot en met maandag 21 mei tot 17.00 uur. Op diverse locaties zijn kunstwerken te zien. Meer info: Weespersaandewand.nl.

36 / 40

Expositie over forten in Sri Lanka

De VOC had een kolonie in het land van kaneel en olifanten

VOC-forten op Sri Lanka.

NAARDEN Het Nederlands Vestingmuseum besteedt vanaf dit voorjaar ook aandacht aan de forten in de voormalige overzeese gebieden. De tentoonstelling over Sri Lanka is de eerste in deze serie.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie was tussen 1640 en 1796 actief op Sri Lanka in verband met de handel in kaneel en olifanten. Op het huidige Sri Lanka zijn nog veel restanten van VOC-forten te zien. Het meest bekend is Galle, een vestingstadje dat in 1988 door UNESCO als werelderfgoed erkend werd.
De tentoonstelling vertelt over de verovering van Ceylon, het bestuur en de exploitatie van het eiland, over de bouw en het onderhoud van de gordel van forten langs de kust en over het leven van de militairen overzee. Er zijn afbeeldingen, maar zwaar geschut is op ware grootte te bewonderen. Veder zijn er pijpen kaneel, wijnflessen en serviesgoed.

De tentoonstelling is van zaterdag 19 mei tot en met 18 november en gratis voor museumbezoekers.

Foodfestival 'Proef Pampus' tijdens pinksterweekend

De leukste picknick van het jaar op Pampus. Foto: Rien de Jager

MUIDEN Op Forteiland Pampus is dit weekend 'Proef Pampus': de leukste picknick van het jaar voor jong en oud.

Het eiland is veranderd in een Parade-achtige sfeer met livemuziek van singer-songwriter Anne van Damme en het gitaartrio De Beek, verrassende acts, Pampus Xperience, hapjes en drankjes en stoelmassages. Ook is er een Hula Hoop show met lichtgevende hoepels in een van de donkere fortruimtes of je kunt struinen langs de marktkraampjes met biologische en duurzame producten. Naast de foodstands met lekkere hapjes, wijnbar en verfrissende bieren kun je als bezoeker genieten van een mix van oude historie en eigentijds vermaak. Schuif aan bij het Egyptisch waarzeggen of bij een van de rondleidingen door ervaren gidsen die de geheimen van Fort Pampus maar al te graag uit de doeken doen. Voor kinderen is er een gigantisch timmerdorp waar zij de baas zijn, ze kunnen balanceren op loopballen en is er een kindercircuspiste. Over het water rondom het eiland kan geracet worden in snelle RIB-boten, boven op het fortdak waai je heerlijk uit met een panorama tot ver over de regio en op de terrassen of in de zitzakken met de tekst 'Ik lig voor Pampus' plof je heerlijk neer. Even de boel de boel laten en lekker genieten op het mooie eiland.
Proef Pampus kost niks extra's, je hebt alleen maar een regulier entreekaartje nodig voor de boot en het eiland. Het foodfestival is van zaterdag 19 tot en met maandag 21 mei van 11.00 tot 20.00 uur. Een kaartje is te koop via www.pampus.nl/proef. Museumkaarthouders zijn voordeliger uit. Kom je met een eigen boot, dan betaal je je entree op het eiland.

Trio Tim Kliphuis in Lindalvilla

BUSSUM Trio Tim Kliphuis treedt zaterdag 19 mei om 20.30 uur op in de Tindalvilla. Tim Kliphuis is een van 's werelds beste improviserende violisten met een unieke en populaire stijl, die klassieke, zigeunerjazz en volksmuziek combineert. Nigel Clark is een gitaarvirtuoos met een eigen geluid en heeft gewerkt met de grootste namen in jazz, folk en rock. En op de contrabas Roy Percy. Hij injecteert het trio met rauwe straatritmes en aanstekelijke grooves. Zijn unieke basslappingtechnieken zorgen voor een groot scala aan emoties. Een kaartje kost 25 euro en is te reserveren via www.tindal.nl.

Vrijwilligers gezocht

All Win Network heeft een editor in de Engelse taal nodig.

Wie kan een gehandicapte laten genieten van het zeilen, vraagt Stichting Sailability Huizen.

Ouderen of gehandicapten kunnen hun eigen tuintje niet meer goed bijhouden. Versa Vrijwillige Thuishulp zoekt daarvoor helpende handen.

Een teken- en schildergroepje zoekt een begeleider op maandagochtend in de Rijver in Muiderberg.

Versa Vrijwilligerscentrale: www.versavc.nl of 035-6938525.