BussumsNieuws

18 juni 2014

BussumsNieuws 18 juni 2014


8 op de 10 geslaagd

NAARDEN - Na twee weken blokken, hoorden de eindexamenkandidaten in Naarden vorige week of ze geslaagd waren. Na het verlossende telefoontje van school konden op veel plaatsen de schooltassen aan de vlaggenstokken worden gehangen. Wie pech heeft, moet deze week nog herkansen.

De Naardense en Bussumse middelbare scholen kunnen doorgaans goede examenresultaten overleggen. Zo ook dit jaar. Op het Goois Lyceum slaagde 85 procent van de vwo'ers voor het eindexamen, op de havo was het slagingspercentage 89 procent. Vorig jaar slaagde op het Goois nog 96.5 procent van de vwo'ers in één keer. Rector Henk Lenselink: "Dit jaar deed de kleinste lichting brugklassers ooit examen. Aan deze groep moesten we harder trekken dan voorgaande jaren. Maar de uitslag valt ons niet tegen. De havo heeft het hartstikke netjes gedaan."

Op het Willem de Zwijger College slaagde in het eerste tijdvak van de eindexamens zowel op het vwo als op de havo 85 procent van de eindexamenkandidaten. Het St. Vituscollege scoorde op het vwo 82 procent, op de havo 87 procent en op de mavo in Naarden 80 procent. Rector Jan Heinen: "Leuk om te melden dat zeven leerlingen van het vwo cum laude (met een 8+) geslaagd zijn. En op de mavo heeft meer dan de helft een extra vak gedaan." Op De Fontein (vmbo-TL) slaagde 93,6 procent in één keer. Het Wellantcollege haalde dit jaar in het eerste tijdvak 94 procent voor de basisberoepsgerichte leerweg, 88 procent voor de kaderberoepsgerichte leerweg en 83 procent voor de gemengde leerweg.

Herkansingen
Alle scholen verwachten dat de slagingspercentages nog stijgen; een groot gedeelte van de gezakten gaat deze week nog op voor de herkansingen.

Landelijk gezien slaagde vorig jaar 88 procent van de havisten en 91,9 procent van de vwo'ers. Onder vmbo-scholieren was het slagingspercentage 92,9 procent.

Meer eindexamennieuws op pagina 11. Kijk op pagina 16-17 voor een overzicht van de geslaagden.

Ook Nederlands dameselftal 45+ wereldkampioen hockey

Niet alleen hebben de Nederlandse dames het WK hockey gewonnen, ook het dameselftal 45 plus met hockeysters uit onze regio zijn wereldkampioen. Mirjam Storm en Marry Berkhout van hockeyclub Naarden, Astrid Donders en Gu van Rijn van Hockeyclub 't Spandersbosch en Carole Hendriks van Gooische Hockeyclub zaten in dit gouden team. Ook won Nederland zilver bij de heren 40+ en 55+ en de dames 40+. Hierin speelden onder anderen de Bussumers Willianne van Diest van 't Spandersbosch (Dames 55+) en Mark Jan Bender (Heren 40+) van Gooische.

Centrum moet groener

BUSSUM - Het centrum van Bussum moet de komende jaren een stuk groener worden. Dat plan heeft het gemeentebestuur van Bussum.

De straten moeten onder handen genomen worden aan de hand van het eerder vastgestelde centrumplan. Volgens dat plan moet het centrum van het dorp vooral benut worden om te wonen. Er moet ook meer groen komen. De plannen zijn nog niet definitief. Bewoners krijgen ook nog de kans om hun zegje te doen.

Bussum op kaart zonatlas

BUSSUM - Kunnen er zonnepanelen op het dak en wat levert dat op? Bussum staat vanaf deze week op de zonatlas, een kaart waarop staat of het nut heeft om zonnepanelen op je dak te plaatsen.

Zonatlas laat per pand weten wat zonnepanelen ongeveer opbrengen en hoeveel geld mensen ermee kunnen besparen.

93,6

% van de eindexamenkandidaten van de Fontein is geslaagd in het eerste tijdvak

Vermiste Bussumse dood gevonden

BUSSUM - Het stoffelijk overschot van de vermiste Corina Agenant is maandagavond aangetroffen. De politie sluit een misdrijf uit.

De Bussumse was sinds 11 juni vermist. De politie deed een zoektocht, onder meer via Burgernet.

Bussum en Naarden in oude ansichten

Uitgeverij de Europese Bibliotheek te Zaltbommel gaf in 1968 een boekje uit over Bussum en in 1969 over Naarden.

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Goois Nieuwsblad combineerde de Europese beide boekjes en gaf dit boek in 1971 uit met ansichten van Bussum én Naarden van vóór 1925. De inleiding en de bijschriften voor Bussum zijn van A.C.J. de Vrankrijker en voor Naarden tekende K.C. van Bijlevelt. 158, respectievelijk 78 ansichten en foto's, alle zwart/wit, telt het boek, waarvan de bladzijden niet genummerd zijn. Vervelend, want er wordt in de tekst nog al eens naar een andere pagina verwezen. De afbeeldingen van Bussum zijn gerangschikt alsof we een wandeling maken. Zo bezichtig je achtereenvolgens de oude kern, oude buurtjes, het station en omgeving, de Spiegelzijde, de groei aan de dorpszijde en de buitenkant, waarbij men de gemeentegrens royaal overschrijdt. De ansichten uit Naarden zijn minder talrijk; er zijn er betrekkelijk veel met groepen mensen er op. De afbeelding voorop uit 1910 toont de Vlietlaan met links Hotel Vlietlaan, hoek Gen. De la Reylaan. Het hotel is in 1928 afgebroken.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 25 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden:
* PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten
* RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 21/06 17.30 u. Eucharistieviering
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
* RK Mariakerk 10.00 u. Viering voor Jong & Oud pastoor C. Fabril
* RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen J. Baaij
* PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H. Honderd
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. J. de Blois
* PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. T. Cammeraat; 17.00 u. ds. A.P. Voets
* Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
* Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. C.A. van de Kuil
* Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. C.A. Plat-Sommeling
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. dr. S. Hiebsch
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
* Het Apostolisch Genootschap 9.30 u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Getekend door een beet

Had ook kunnen zijn: gebeten door een teek. Met de warme dagen voor de boeg is aandacht voor dit diertje zeer gewenst. Zeker met voorbeelden uit de praktijk.

Via de beet kan de ziekte van Lyme in ons bloed terechtkomen. Pas na enkele gevallen uit mijn directe omgeving werd ik met de harde feiten geconfronteerd. Drie goede bekenden van mij hebben die ernstige ziekte opgelopen of bijna gehad. Harry (onze hoffotograaf en recentelijk collega-opa geworden van de schattige Lin) heeft zich kortgeleden een antibioticakuur laten voorschrijven omdat hij een paar weken terug te pakken was genomen door een teek. De hardnekkige, rode bultachtige vlek deed hem hiertoe besluiten. Ook mijn goede vriend Marcel, de muskusrattenbestrijder, heeft een tekenbeet opgelopen en de ziekte van Lyme gekregen. Deze krachtige natuurmens was vrijwel letterlijk gesloopt en kon lange tijd nauwelijks functioneren. Griepachtige verschijnselen en dodelijke vermoeidheid zijn o.a. de symtomen. Ook Olaf, een van de metaaldetectoristen van het eerste uur, wist zich na een tekenbeet voor maanden geveld. En Olaf was, net als Harry en Marcel, het prototype van de oersterke man van het veld die om welke kwaal dan ook lachte, zo gezond was hij. Denk absoluut niet te licht over teken en Lyme, want u bent echt voor lange tijd uit de running! En denk er ook aan dat de ziekte zich vele jaren ná de beet kan manifesteren. Dus wees extra alert als de rode beetplek niet direct verdwijnt. Meteen naar de huisarts!

Weerbericht

Wolkenvelden, soms een buitje, vrij koel
We hebben deze gehele week te stellen met een noordelijke tot noordwestelijke luchtaanvoer. Polaire zeelucht met overheersend hardnekkige wolkenvelden. Het is een typisch beeld voor een deel van de maand juni, de 'midjunikoelte' of 'schaapscheerderskou'. Dit wordt op gang gehouden door een zeer honkvast hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan nabij Ierland.

Donderdag en vrijdag
Zowel donderdag als vrijdag schuiven wolkenvelden over. Er kunnen soms een paar gaten in de bewolking vallen en dan schijnt de zon bij tussenpozen even. De bewolking is echter hardnekkig en overheerst. Als de bewolking even iets dikker wordt kan het tijdelijk wat licht regenen of motregenen. Er waait een matige noordwestenwind. Het wordt 17 à 18 graden.

Het weekeinde
Ook voor het weekeinde moet gerekend worden op wolkenvelden. Af en toe kan er een buitje vallen. Er is kans dat de zon van tijd tot tijd iets meer ruimte krijgt. Er waait onafgebroken een matige noordwestenwind. De nachtelijke minima schommelen rond 10 graden. Ook overdag is het koel met 17 à 18 graden als maximum, bij wat meer opklaringen iets hoger.

Weetje
Op 21 juni om 12.41 uur in de middag gaat de astronomische zomer van start. De zon bereikt dan de noordelijkste positie vanaf de aarde gezien. De zomerzonnewende, de langste dag. De weerkundige zomer startte op 1 juni. De lente van 2014 was door de fraaie maart en april zonnig en ondanks de natte mei vrij droog. Het was de op een na warmste lente in 300 jaar.

Ajax Camp bij BFC in Bussum

BUSSUM - Komende zomervakantie wordt weer een Ajax Camp gehouden bij BFC in Bussum. Jeugdspelers kunnen van 7 t/m 11 juli trainen zoals Ajacieden ook trainen.

Jongens én meiden van 6 t/m 16 jaar kunnen zich voor dit Ajax Camp op sportpark Meerweg in Bussum aanmelden. Tijdens deze speciale trainingsweek worden alle deelnemers in teams ingedeeld op basis van leeftijd en niveau. De oefenstof wordt vervolgens per team afgestemd, zodat iedereen zoveel mogelijk leert. De trainingen zijn niet voor iedereen gelijk, maar uiteraard altijd met een Ajax Camps & Clinics-trainer.

'Leuke klussen om op te pakken'

Wethouder Lia de Ridder gaat graag aan de slag

Lia de Ridder mag als eerste Bussumse D66-wethouder aan de slag. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Vanaf deze week gaat ze echt aan de slag als wethouder van Bussum: Lia de Ridder (D66). Voor slechts anderhalf jaar, maar wel met een stapel werk om de komende maanden op te pakken. Van de plannen voor het dorpshart en het MOB-complex tot het praten met burgers. En dan tussendoor ook nog Bussum echt leren kennen. "Het wordt een forse klus om mee aan de slag te gaan, maar het wordt al met al een leuk avontuur", zegt de wethouder.

Eerste voor D66

D66 treedt nu voor het eerst toe tot het gemeentebestuur van Bussum. Dat heeft tot gevolg dat de democraten ook voor het eerst een wethouder mogen leveren.

D66 had de keuze om een Bussumse D66'er voor de post aan te dragen, maar koos voor een ervaren wethouder. "Een hele eer om de eerste te worden", zegt De Ridder. "Niet alleen voor mij, maar ook voor D66."

Als eerste zal Lia de Ridder het dorp moeten leren kennen. "Ik weet van het bestaan van Bussum, kom er heel af en toe voor het Gewest, maar weet nog niet echt wat er speelt. Dat zal de komende weken moeten komen. Maar aan de andere kant: dat vormt geen groot obstakel. Het trekt me om zo aan de slag te gaan en met een helder beeld bepaalde zaken op te pakken. Bovenal is het wel een voordeel als je al langer met deze wethouders hebt samengewerkt en ze ook al kent. Dat helpt enorm."

'We hebben het vertrouwen dat we wat neer kunnen zetten'

Werk
Dan het werk dat de wethouder het komende half jaar op moet pakken. Met onder meer de plannen voor het dorpshart, andere bouwprojecten, natuur en sport heeft De Ridder een gevuld takenpakket. Vooral haar werk voor het dorpshart zal de komende maanden onder een vergrootglas terechtkomen, omdat het al zo lang speelt en er onder Bussumers veel weerstand bestaat tegen de plannen. "Over het terrein Scapino/Nieuwe Brink wordt veel gesproken. De herontwikkeling kende tegenstanders en er bestaat nog veel achterdocht. We moeten het plan nu dan ook helder aanpakken. Om straks een ander plan op tafel te kunnen leggen, moeten we ook goed de wensen van de Bussumers zelf aanhoren en daar ook wat mee doen. Vooral door de achterdocht zal dat aanpoten worden. Maar het belang van Bussum staat voorop. Voor het dorpshart, maar ook voor enkele andere projecten, geldt dat het allemaal ten goede moet gaan komen van Bussum zelf. Of we dat het komende half jaar af kunnen ronden? Dat kun je niet voorspellen. We hopen zeker stappen te zetten."

Aanpakken
Bussum staat zware taken te wachten als de fusie en het goed regelen van de zorgtaken. "Bussum staat voor een enorme opdracht om heel snel heel veel te doen. Dat wordt een forse klus. Maar we hebben het volste vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen en dat alles er straks goed voorstaat. Dat vertrouwen komt omdat we nu al hard werken, maar ook omdat we met z'n allen één doel voor ogen hebben: alles zo goed als het kan regelen. We hebben een hele reeks leuke klussen om nu op te gaan pakken."

Burgers
Voordat de wethouder de komende weken echt aan de slag gaat, hoopt ze gesprekken te hebben met de Bussumse burgers. Dat zal de komende anderhalf jaar ook een grote rol gaan spelen. "Maar dat kan nu ook al veel opleveren, niet alleen voor Bussum, maar ook voor mezelf. Het zou me erg helpen als Bussumers de komende weken hun verhaal komen doen en me vertellen wat er speelt en waar ze denken dat het beter kan. Bussumers mogen contact opnemen met de gemeente op secretariaat@bussum.nl om een afspraak met me te maken."

Aan de slag met markante panden

BUSSUM - Bussum hoopt de komende anderhalf jaar wat te doen met enkele markante panden. Dat stelt het gemeentebestuur.

Het oude pand van Bensdorp zou een plek moeten worden waar kunst en cultuur samenkomen. Ook moet een gedeelte verbouwd worden zodat er gewoond kan worden.

De gemeente hoopt eveneens iets te doen met het straks leegstaande klooster Mariënburg. Het klooster moet een schakel worden tussen het centrum en het complex van Scapino/Nieuwe Brink.

Postkantoor
Ook het oude postkantoor staat vooralsnog leeg. Het gemeentebestuur staat er voor open om ook daar wat mee te gaan doen.

Eerste pupillencompetitie in 20 jaar bij Tempo

Tempo Atletiek Vereniging heeft afgelopen zaterdag voor het eerst in 20 jaar op de eigen atletiekbaan een pupillencompetitie gehouden. Vijf verenigingen deden mee aan de wedstrijdjes aan de Voormeulenweg. Onder andere Zuidwal uit Huizen en Spirit uit Lelystad waren te gast. Ruim 270 pupillen, in de leeftijd van 6 tot 12 jaar oud, lieten zich gelden op verschillende onderdelen zoals sprint, estafette, kogelstoten en hoogspingen. Ook het nieuwe onderdeel fluitraket werpen werd leuk opgepakt. De vereniging spreekt over een groot succes.

Henriette de Smet

(Tekst)schrijver
Bussumse vanaf geboorte

Waar gaat je nieuwste boek over?
"Mijn boek 'Valse Start' gaat over vooroordelen en het absurde van de hokjesgeest. Maar ook over het ergste dat vriendinnen elkaar kunnen aandoen: verraad. Omdat mijn moeder uit een klein dorp op de Veluwe komt, heb ik daar in mijn jeugd vaak gelogeerd. Ik vond het er heerlijk, maar de sociale controle, het 'ons kent ons', benauwde me enorm. 'Wat de boer niet kent'..."

Hoe kwam je op het idee?
"Met Roman Polanski! Ik ben heel benieuwd hoe hij gezien zijn bewogen leven nu tegen de mensheid aankijkt. Onlangs zag ik zijn nieuwste film 'Venus in Fur', met zijn huidige partner in de hoofdrol. Een prachtige vrouw in een schitterende film."

Hoe ver komt Nederland op het WK?
"Ik hoop dat ze winnen!"

Welk boek neem je mee op vakantie?
"In mijn strandtas zit 'Het Diner' van Herman Koch."

Naar welke muziek luister je graag?
"Lounge, John Legend, U2, Simply Red, Stromae, Bakermat, maar ook de Cubaanse klanken van de Buena Vista Social Club."

Waar in Bussum kom je graag?
"
Mijn favoriete donderdag in Bussum begint bij Drusius voor een heerlijke cappuccino. Vervolgens altijd even naar Broads: niet alleen leuke kleding voor mijn dochter, ook voor mij! Na een rondje markt zoek ik Allegria op om me te laten verrassen door verrukkelijke Italiaanse specialiteiten en de dag sluit ik af met een mooie film in het Filmhuis."

Wat zou je doen als je een dag de burgemeester was?
"
Ik zou direct iets aan het parkeerbeleid in het centrum doen. Zodra je 4 minuten te laat bij je auto terug bent zit er alweer zo'n ding onder je ruitenwisser. Ook zou ik me inzetten voor de komst van een cultureel centrum, bijvoorbeeld in Bensdorp of het oude postkantoor. De bibliotheek kan dan meteen een metamorfose ondergaan."

Het Beste van Bussum presenteert zich in TindalVilla

Klassieke muziek in de tuin

Genieten van muziek in de tuin van de Tindalvilla.

BUSSUM – De Tindalstichting heeft het initiatief genomen voor een uniek tuinconcert: op zondag 22 juni aanstaande om 15.00 uur zullen onder de naam 'Het Beste van Bussum' louter uit Bussum afkomstige musici zich presenteren met bijzondere muziek tijdens het jaarlijkse openluchtconcert in de tuin bij de Tindalvilla aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 21.

In Bussum wonen ruim dertig musici die landelijke en in het geval van Ton Koopman zelfs wereldwijde bekendheid genieten. Het concert biedt een representatief beeld van het beste dat Bussum te bieden heeft op muzikaal gebied. De uitvoerenden zijn allen Bussumers met een grote staat van dienst. In een afwisselend familieprogramma, dat de kruisbestuiving tussen volksmuziek en klassieke muziek als thema heeft, zullen werken van onder anderen Mozart en Brahms de revue passeren. Er is plek voor 400 bezoekers, neem zelf een klapstoel mee. Kaarten kosten 15 euro en zijn te koop bij Eduard Mol, Brinklaan 18 en Huizerweg 124 en bij notaris Doude van Troostwijk op de Meerweg 17 te Bussum. Of bel 035-6922947.

Prachtig weer op Buitenspeeldag

Spelletjes met water zorgen voor afkoeling Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Nationale Buitenspeeldag is ook vorige week woensdag in Bussum op meerdere plekken gehouden. De kinderen genoten van spelletjes buiten op straat en natuurlijk van volop zonneschijn.

In de Cereslaan was flink uitgepakt met onder andere een groot luchtkussen, touw trekken, pingpong, blik gooien en nog veel meer leuke activiteiten. Op de Buitenspeeldag spelen duizenden kinderen in heel Nederland buiten. De initiatiefnemers vragen hiermee aandacht voor het buiten spelen.

Deze zondag wereld- barbecue

BUSSUM - Zondag is het zover: dan staat de allereerste wereldbuurtbarbecue op het programma. In de voorverkoop hebben zich 100 mensen aangemeld, maar de organisatie rekent op 400 belangstellenden die samen ontspannen eten op het veldje aan de Groene Long.

Het doel is dat allochtone en autochtone bewoners samenkomen en elkaar leren kennen. "We hopen dat de mensen niet alleen elkaar leren kennen, maar ook elkaars cultuur", aldus de organisatie. Op het menu staan veel uitheemse gerechten. Kaarten kosten 8 euro op de dag zelf of 5 euro in de voorverkoop bij de fietsenstalling aan het Wilhelminaplantsoen.

Handballers vieren feest

BUSSUM - De Bussumse handbalvereniging BHC bestaat dit jaar 70 jaar en dat wordt komende zondag gevierd met een familietoernooi, een reünie en een barbecue.

BHC is al 70 jaar een begrip in Bussum. Iedereen die contacten heeft bij BHC of zelf in een team heeft gespeeld is welkom bij de reünie. Aanmelden kan door te mailen naar 70jaar@bhc-handbal.nl.

SDO B1 promoveert

BUSSUM – De jongens van SDO B1 zijn zondag na een spannende wedstrijd gepromoveerd naar de derde divisie.

Het team nam het op tegen AZSV uit Aalten. De wedstrijd ging gelijk op en penalty's moesten uitmaken wie de winnaar werd. De Bussumers wonnen waardoor het team volgend seizoen in de derde divisie mag spelen. Het is voor het tweede jaar op rij dat het team promoveert.

Web topvijf

1. Wie heeft Corina Agenant gezien?
2. Stoffelijk overschot Corina Agenant aangetroffen
3. Zoektocht naar Bussumse vrouw
4. Een derde van de Bussumers heeft veel geld te besteden
5. Bussum aan de slag met markante panden

'De Kapelstraat wordt een ontzettend leuk terrasstraatje'

Bussumse straat hele zomer gevuld met terrassen

Lutske Stuiver en dorpsmanager Ellen van Vossen: 'We hopen er een feestje van te maken.' Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het is een lang gekoesterde wens: een straat vol leuke terrasjes. Bussum heeft ze amper, vaak zorgt gebrek aan plek voor het voornaamste probleem. Maar dat terrasjes het op zomerse dagen goed doen, merk je goed als de Kapelstraat op de laatste dag van Bussum Cultureel wordt omgetoverd tot 'de langste eettafel'. Genoeg reden om daar een proefproject te beginnen met een autovrije terrasstraat.

Vanaf overmorgen wordt de Kapelstraat tot en met september twee dagen per week afgesloten voor auto's, om de straat vervolgens helemaal te vullen met tafeltjes en stoeltjes van de horeca-ondernemers in de straat. "Met Bussum Cultureel merken we elk jaar weer dat het heel erg goed werkt: mensen komen graag naar de Kapelstraat voor de horeca", zegt Lutske Stuiver, een van de deelnemende horeca-ondernemers van de Kapelstraat. "De straat wordt vaak het leukste straatje van Bussum genoemd. Maar echte terrassen ontbreken vanwege het drukke verkeer door de straat. Nu gaan we het een keer zo proberen. Als ondernemers hebben we allemaal hetzelfde plan: terassen op straat zou Bussum enorm opfleuren en de Kapelstraat nog meer versterken."

'We weten allemaal dat het Bussum erg zou versterken'

Dat de Kapelstraat nu wel vol kan staan met terrasjes komt omdat dorpsmanager Ellen van Vossen de ondernemers heeft geholpen om alle zaken te regelen. "Want de mensen van de Kapelstraat hebben gewoon een goed plan. We weten allemaal dat het Bussum erg zou versterken, zo'n leuk straatje. De horeca en de andere ondernemers staan achter het plan en al snel bleek de afgelopen maanden dat de gemeente het ook een goed idee vond. Dat hielp om alles te regelen en de eerdere problemen, waaronder het drukke verkeer, op te lossen. Het wordt voor de Kapelstraat zelf, maar ook voor ons, een soort proefproject. Als het project slaagt, zou het best kunnen dat we het vaker gaan doen. Maar eerst nu: komend weekend gaan we van start, de meeste ondernemers werken mee. De Kapelstraat wordt een ontzettend leuk terrasstraatje."

Burgemeester
Vanaf overmorgen gaat de Kapelstraat dus van start als terrasstraat. Ook de andere ondernemers zullen zich telkens presenteren. De burgemeester opent vrijdagmiddag om 16.00 uur de autovrije straat op feestelijke wijze. Vooral zaterdag kunnen bezoekers lang terecht: van twaalf tot half elf. Een dag eerder opent de straat van vier uur tot half elf. Naast de horeca doen ook de andere ondernemers met van alles mee.

Scheepsbeschuitfabriek De Goede Verwachting (coll. HKB)

Twee Amsterdamse scheepsbeschuitbakkers, Gerrit Caspar Vogelpoot en Francois Boesyaar, kochten op 15 maart 1817 een stuk grond aan de Havenstraat in Bussum. Een klein jaar later ging daar scheepsbeschuitbakkerij 'De Goede Verwachting' van start. De productie van de bakkerij was uitsluitend bestemd voor de export. In 1835 deed Gerrit Caspar zijn aandeel in de firma over aan zijn zoon Dirk Jacob Vogelpoot.

Het bakken van scheepsbeschuiten in Bussum was wel uitzonderlijk, tot dan toe was de productie voornamelijk een Zaanstreekse en Amsterdamse aangelegenheid. De fabriek aan de Havenstraat was bescheiden van omvang: er werkten twee vaste knechten en een paar losse arbeiders. Toch was er sprake van een omvangrijke productie: in 1848 werd er 50.000 kg tarwemeel en 25.000 kg roggemeel verwerkt. Scheepsbeschuit, ook bekend als zeekaak, zeebeschuit en tweebak, was vanaf de 16e eeuw een hoofdbestanddeel van de voeding van schepelingen. Het werd gemaakt van tarwe- en/of roggemeel, zout en water; er werd geen gist gebruikt. Het deeg werd uitgerold, verdeeld in vierkante of ronde plakken en twee maal gebakken. Door het bakproces werden de koeken zo hard, dat ze door de meeste schepelingen alleen door te weken in water, thee of koffie konden worden gegeten, maar daardoor waren de keiharde beschuiten vrijwel onbeperkt houdbaar.

In een rapport van de Schout van Bussum, J.J. Thierens Jzn uit 1820, werd scheepsbeschuitbakkerij 'De Goede Verwachting' beschreven als een bloeiend bedrijf. Dat heeft echter maar enkele tientallen jaren geduurd. Uitbreiding van het assortiment met brood, (gewone) beschuit en productie voor de binnenlandse markt, mochten niet baten. Ondanks de goede verwachtingen werd in 1866 de inmiddels failliete boedel geveild. Het fabrieksgebouw en de buitentenruimten kregen andere functies: bierhal, speeltuin en rond 1900 was hier het café van H. Gieskes dat in de volksmond 'De luis aan de ketting' werd genoemd. In 1928 werd het fabrieksgebouw gesloopt.

Scheepsbeschuit.
Sloop fabrieksgebouw in 1928 (coll. HKB)

Firmant Dirk Jacob Vogelpoot was intussen met andere zaken bezig. In 1843 werd hij lid van de gemeenteraad. In 1851 werd hij benoemd tot burgemeester van Bussum, een ambt dat hij tot 1861 heeft bekleed.

Voor wie zelf eens scheepsbeschuit wil gaan bakken volgt hier het recept:

1000 gram tarwe- en/of roggemeel, 150 gram water, 3 theelepels zout. Kneden, uitrollen en in beschuiten of vierkanten verdelen. Dan twee maal 15 minuten bakken in een oven van 1900 C.

Tekst: Ben Koning

Eindexamenleerlingen Goois Lyceum proosten op behaalde resultaten

Luna, Amy, Puck en Lisa zijn blij dat ze van school af gaan. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Donderdagmiddag vier uur, de aula van het Goois Lyceum staat vol met geslaagde eindexamenleerlingen. De havo en vwo-leerlingen proosten met een glas champagne op de uitslagen die zij eerder die dag gehoord hebben.

Vriendinnen Puck, Luna, Amy en Lisa zijn blij dat zij geslaagd zijn. "We zullen de gezelligheid en de mensen van de middelbare school missen, maar we willen zeker niet nog een jaar op het Goois Lyceum doorbrengen", aldus de meiden.

Lisa had de meeste moeite met haar economie-examen, maar behaalde uiteindelijk toch een acht. Een zes voor aardrijkskunde als laagste cijfer is voor Puck een prima resultaat.

Dirk gaat na de zomer studeren in Amsterdam. Foto: Sjoerd Stoop
Bart verheugt zich op zijn vakantie in Blanes. Foto: Sjoerd Stoop
Het was flink blokken in mei. Foto: Bob Awick

Luna is blij dat zij van school is en kijkt deze zomervakantie vooral uit naar één evenement: "Ik ga met een paar vriendinnen naar Rock Werchter, een festival in België."

Dirk geeft toe dat hij beter had kunnen leren. "Van een aantal vakken is mijn gemiddelde omlaag gegaan door de eindexamens, maar ik ben alsnog geslaagd. Nederlands vond ik het moeilijkst, dat was ook het enige vak waarbij ik de volle drie uur druk bezig ben geweest." Dirk gaat na de zomervakantie rechten studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Ook Bart is blij met zijn resultaten: "Het hoogste cijfer dat ik heb gehaald is voor Nederlands, terwijl mijn gemiddelde daarvoor juist het laagst was. Voor biologie is het andersom." Bart kijkt uit naar de vakantie en gaat een weekje met vrienden naar Blanes.

De Fontein: VMBO-TL

Alejandro Speijdel, DIEMEN; Amber Fritz, NAARDEN; Benjamin Sehmehmedovic, LAREN NH; Boudewijn Wiegel, LAREN NH; Bram Out, BUSSUM; Caram Benlhay, BUSSUM; Charlaine Lovers, BLARICUM; Charlotte Blaas, BUSSUM; Charlotte Woerdman, LAREN NH; Chevelle Tsang, BUSSUM; Claire van der Kleij, LAREN NH; Damon Kok, LAREN NH; Demi den Iseger, LAREN NH; Emma van der Zwaan, EEMNES; Emma Keur, NAARDEN; Emma Simoons, BUSSUM; Emma Vermeulen, HUIZEN; Erik Niesing, EEMNES; Eva Moonen, NAARDEN; Famke Steenbergen, NAARDEN; Floor van Luijnen, BUSSUM; Floor Herberts, BUSSUM; Florence Valkenburg, BUSSUM; Gijs Willemse, LAREN NH; Guido Willemsteijn, WEESP; Hanna Mohamed, BUSSUM; Hannane El Abbouti, BUSSUM; Iris Casius, HILVERSUM; Jacob de Wit, HUIZEN; Jasmijn Siewe, NAARDEN; Jeroen Voorwalt, WEESP; Jessica Bouwman, EEMNES; Joep Schliekelmann, NAARDEN; Jordi Souverijn, ANKEVEEN; Karlijn Drexhage, BUSSUM; Lars Visser, NAARDEN; Layla el Helloumi, BUSSUM; Linde van Maurik, HUIZEN; Lisanne Boon, BUSSUM; Lisanne Bus, BLARICUM; Loubna Azarfane, BUSSUM; Luke Brand, LAREN NH; Malou Rijnbergen, BUSSUM; Mathieu Jongerden, HUIZEN; Merel Klaassen, NAARDEN; Merve Ulu, BUSSUM; Mischa Tammens, NIGTEVECHT; Naida Osmanovic, BUSSUM; Nienke Lampe, NAARDEN; Pepijn Classen, NAARDEN; Peter Wojakowski, HUIZEN; Pien Klaassen, BUSSUM; Raven Reints, BUSSUM; Rick Thiel, BUSSUM; Roy van Eeden, EEMNES; Sabine Ruseler, BUSSUM; Sabine Saarberg, BUSSUM; Samuel Herselman, LAREN NH; Sander van Slooten, BUSSUM; Sanne de Wit, EEMNES; Saskia Tangelder, LAREN NH; Stijn de Waal, MUIDERBERG; Tara Semin, NAARDEN; Teun Slaghek, BUSSUM; Thijs Pellens, BUSSUM; Tim van der Heide, DIEMEN; Tim Visser, WEESP; Timo van Nek, BLARICUM; Tobias Kemper, WEESP; Valery Koopman, LAREN NH; Willem van der Zwaan, EEMNES; Willem Heijting, HUIZEN; Willemijn van der Eijk, HUIZEN; Yasmina Azarfane, BUSSUM.

Sint-Vituscollege: HAVO

Oumayma Allache, NAARDEN; Floris André, BUSSUM; Daniël Baarslag, MUIDERBERG; Boris Bakker, HUIZEN; Loraine van Bavel, BUSSUM; Victor Bijlsma, NAARDEN; Olivier Blaauw, HILVERSUM; Diederik Blankstein, AMSTERDAM; Thijs Blom, NAARDEN; Sylke de Boer, BUSSUM; Vera de Boer, LAREN; Lars Boomgaard, NAARDEN; Merle Bos, BUSSUM; Isabel Bosma, HUIZEN; Adrianus Breevaart, NAARDEN; Anne-Claire Broekhaus, HILVERSUM; Felix Brosschot, HILVERSUM; Sophie Brouwer, NAARDEN; Annejet Bulten, BUSSUM; Kim Bus, LAREN NH; Zita Chengadu, MUIDERBERG; Romée Cijs, ALMERE; Auke Dekema, NAARDEN; Sophie Derks, NAARDEN; Daniël van den Dijssel, NAARDEN; Evianne van den Dikkenberg, NAARDEN; Lucas Draskoczy, BUSSUM; Daan Dudok de Wit, NAARDEN; Heiko Dullaert, BUSSUM; Kieu Anh Duong, MUIDEN; Ishak El Mouhajir, BUSSUM; Amy Elenbaas, BUSSUM; Pim van Emst, BUSSUM; Veerle van der Erve, EEMNES; Fleur van Es, BUSSUM; Steven van Esveld, NAARDEN; Jaimy Fernhout, BUSSUM; Bram Galema, BUSSUM; Sjoerd Gerritse, BUSSUM; Mees Gieling, MUIDERBERG; Bente de Graaf, HUIZEN; Estée de Groot, BUSSUM; Mustafa Halici, NAARDEN; Charlotte Heijmans, BUSSUM; Boet Hogenbirk, NAARDEN; Otto Hooft Graafland, BUSSUM; Lot Hoogeboom, BUSSUM; Hanne Houba, BUSSUM; Rijk Houtman, MUIDERBERG; Ridder Houtman, MUIDERBERG; Kim Jeuring, NAARDEN; Kevin de Jong, HILVERSUM; Joris de Josselin de Jong, BUSSUM; Suzanne Kerstens, BUSSUM; Kübra Kilic, MUIDEN; Joost Klaver, BUSSUM; Natalie Knevel, BUSSUM; Louise Kortschot, NAARDEN; Pieter Kruijsdijk, BUSSUM; Amy Kuijper, HILVERSUM; Nina Law, MUIDERBERG; Joran Leest, HUIZEN; Noor Leurs, NAARDEN; Leonoor Lodders, BUSSUM; Gijs Looijen, BUSSUM; Tijn van der Maas, NAARDEN; Scott Mackay, MUIDERBERG; Lieke Macville, NAARDEN; Janneke Methorst, MUIDEN; Zeger Mouw, NAARDEN; Rick Muller, BUSSUM; Maarten Noverraz, BUSSUM; Jeske Ouwehand, BUSSUM; Zara Palàsthy, NAARDEN; Joep Paulussen, NAARDEN; Ellen Pekelharing, BUSSUM; Mathias Plum, MUIDERBERG; Tjerk Posthuma, NAARDEN; Stijn van der Pouw, WEESP; Maró Prins, MUIDERBERG; Lisanne Raven, BUSSUM; Tommy van der Ree, BUSSUM; Martine Roerink, BUSSUM; Nicky Roosma, NAARDEN; Nancy Ruitenbeek, NAARDEN; Lisa de Ruiter, NAARDEN; Brighelle de Ruiter, HILVERSUM; Luna Schevernels, MUIDEN; Romy Schijve, BUSSUM; Kaipo Schutte, BUSSUM; Tomas Schuurbiers, BUSSUM; Iva Slabbers, WEESP; Gillian Slaghek, BUSSUM; Luca Sloothaak, NAARDEN; Fabian Snijders, BUSSUM; Sander Snoek, NAARDEN; Eva Snoek, NAARDEN; Derk Sybesma, MUIDERBERG; Emma Tönis, BUSSUM; Daan Trommel, NAARDEN; Arnout Ulenberg, HILVERSUM; Samantha Veken, NAARDEN; Cato Verhaart, NAARDEN; Arjan Verhoef, KORTENHOEF; Tara Vlek, LAREN NH; Jacco van der Wardt, MUIDERBERG; Emma-Marthe Zeeuw van der Laan, EEMNES; Isa Zidek, HILVERSUM; Robin van Zutphen, HILVERSUM; Suzanne Zwerink, HILVERSUM;

Sint-Vituscollege: Atheneum

Floris Andriessen, NAARDEN; Marieta Batelaan, BUSSUM; Martijn de Boer, BUSSUM; Bas van den Borg, BUSSUM; Bob Eckhart, NAARDEN; Nick de Haas, MUIDERBERG; Abe Hamers, NAARDEN; Samantha Heerschop, BUSSUM; Esther Heineke, BUSSUM; Sjorsje Hermans, BUSSUM; Just van den Hoek, BUSSUM; Tijn Hoezen, NAARDEN; Paul van Houten, BUSSUM; Annabel van der Houwen, BUSSUM; Denise Jansen, BUSSUM; Carmelle Jaski, NAARDEN; Nino Klein, BUSSUM; Cees Koopman, HUIZEN; Sam Kortekaas, MUIDERBERG; Jesse van der Kroon, MUIDERBERG; Jop Last, BUSSUM; Julia Leeflang, NAARDEN; Lisanne Lewis, NAARDEN; Carlijn van der Linden, NAARDEN; Jelle van Loon, EEMNES; Sanne van der Meer, BUSSUM; Daan Methorst, MUIDEN; Juliëtte Meyberg, NAARDEN; Noor Moll, BUSSUM; Babien Moolenaar, BUSSUM; Daan Mulder, WEESP; Laura den Ouden, BUSSUM; Skip Overgoor, BUSSUM; Femke Peters, BUSSUM; Sophie Ploegmakers, BUSSUM; Benthe Priester, BUSSUM; Milou Pulkerman, BUSSUM; Laura van Schijndel, NAARDEN; Romy Schipper, BUSSUM; Mart Schoenmaker, Gouda; Wietse Schouten, NAARDEN; Michiel Smit, HUIZEN; Anne-May Snethlage, BUSSUM; Emma Soederhuizen, BUSSUM; Maaike Spits, BUSSUM; Sanne Steggerda, BUSSUM; Marnix Timmermans, HUIZEN; Linde Trommel, NAARDEN; Anouk van der Vegt, NAARDEN; Job Visser, BUSSUM; Sabine Vrijhof, NAARDEN; Bart van Woerden, NAARDEN; Mandy Wortel, NAARDEN; Iris van der Wulp, BUSSUM.

Sint-Vituscollege: MAVO

Oussama Abatoy, NAARDEN; Loïs Bakker, MUIDERBERG; Charlotte Beijlevelt, BUSSUM; Samantha Benning, HILVERSUM; Krista Bogaard, BUSSUM; Mees Borg, BUSSUM; Jasper Bos, BUSSUM; Kim van Breemen, BUSSUM; Mart Calis, VREELAND; Bart Costeris, BUSSUM; Koen Dekker, NAARDEN; Tim Dierdorp, BUSSUM; Mike Dijkgraaf, WEESP; David Dörr, NAARDEN; Stan Drapers, NAARDEN; Siebe Ehlhardt, NAARDEN; Jennifer van der Eijken, NAARDEN; Evelyn Fremouw, NAARDEN; Ramon van Garderen, HILVERSUM; Oktai Gasjimov, NAARDEN; Lois Gorter, WEESP; Aysha Groen, WEESP; Thies Hageman, BUSSUM; Floyd Hartley, MUIDERBERG; Valèrie van Hoek, NEDERHORST DEN BERG; Eva van der Hoogt, NIGTEVECHT; Mandy van Huisstede, BUSSUM; Shannon Hulsman, WEESP; Lars Hunter, BUSSUM; Anne Hylkema, MUIDERBERG; Koen Hylkema, NAARDEN; Luna de Jager, BUSSUM; Steyn Janssen, BUSSUM; Romy Jonker, NAARDEN; Imme van de Kemp, BUSSUM; Jasper Koperdraad, NAARDEN; Koen Kruijdenberg, HILVERSUM; Christiaan Kwakman, NAARDEN; Thomas Lieverst, WEESP; Tijs Logchies, MUIDEN; David Luitjes, BUSSUM; Lidwien Lumkeman, NAARDEN; Coco Luntungan, BUSSUM; Ruben Luntungan, BUSSUM; Peggy van der Meer, NAARDEN; Britt Metten, WEESP; Pepijn Mispelblom Beyer, BUSSUM; Famke Nauta, MUIDERBERG; Tim Nettekoven, NAARDEN; Délaja Noordhuis, NAARDEN; Sabine van Oostrum, BUSSUM; Serena van Os, BUSSUM; Kim van der Pas, WEESP; Thijs Pels Rijcken, BUSSUM; Charlotte Pleijsier, LAREN NH; Jerrel van der Poel, WEESP; Chanty Rijnders, NAARDEN; Romy Ruts, BUSSUM; Damian Schipper, MUIDERBERG; Dominique Schroeijers, MUIDERBERG; Jop Siewe, NAARDEN; Emma Slot, BUSSUM; Leonardo van Steenis, NAARDEN; Piet Hein Strijbosch, HUIZEN; Nadine Timmers, BUSSUM; Britt van Veen, NAARDEN; Wieke Veldman, WEESP; Nina van Velsen, WEESP; Vera Verweij, WEESP; Danny Warmenhoven, HILVERSUM; Daphne Wennink, BUSSUM; Suzanne Westland, NAARDEN; Sammy Willemsen, WEESP; Reyer Wouters, BUSSUM; Jeroen van Zonneveld, MUIDERBERG; Marc van der Zwaan, WEESP

Goois Lyceum: HAVO

ALMERE; Merlijn Pieterse. BLARICUM; Fleur Slot, Lisa Koning. BUSSUM; Alex Pieterse, Anna de Rek, Bart Vos, Bastiaan Engelenburg, Bodil Janssen, Cemal Sümbül, Claire de Court Onderwater, David Kruijt, David Vos, Dick Rademaker, Dominique Michgelsen, Emèl Özdemir, Hidde van Ginneken, Jasmijn Oranje, Jeroen Olthof, Joep Berbers, Jurrian van der Mannen, Kevin Groen, Kim Brantjes, Kyra Kotowski, Lisa Appel, Marieke van Dolder, Marijn Lammerts, Marton Smitka, Michael Kwekkeboom, Morten Bannenberg, Nicolas Kanza, Pieter van Kesteren, Reinier Barens, Rembrandt van der Heijden, Remus Otten, Roos van Velzen, Sebastiaan Vergunst, Thijs Dierdorp, Thomas van Gameren, Tijmen Ratsma, Zeb Sibbing, Zoë Heiniö-Widell. DIEMEN; Erwan Branellec, Lisanne Hopman, Milou Sikkes. HILVERSUM; Abner van den Hout, Chantal Urbaan, Roby Nadort. HUIZEN; Anne Dijkstra, Aron Honing, Barbara Staal, Bram Noë, David Soet, Hannah Vlasblom, Jan-Karel Kamerbeek, Julie Kolk, Rianne van der Vate, Roland Lok, Sabine Vos, Wietse Wierks. LAREN NH; Oskar Hibbert, Stijn Smit. MUIDEN; Jop Roossien, Mette Griffioen, Shanne Smids. NAARDEN; Bénine van Gilse, Boaz Kuijer, Bo Prins, Ciaran Gallagher, Elisa Durand, Ilse Kleiberg, Jesse de Leeuw, Joline Baas, Kilian Visser, Lotte van de Steenoven, Marleen van 't Riet, Robbert Krefft, Roxanne Boersma, Sietske de Winter. WEESP; Robin Kiers.

Wellantcollege: VMBO

Smahane Almakroudi, Naarden; Daan Arbeek, Hilversum; Rogier Barmentloo, Almere; Marcel van Beckhoven, Bussum; Menno den Berger, Laren NH; Lilly Bleijendaal, Soest; Julian Bos, Eemnes; Dimitri van den Brakel, Huizen; Bo Brouwer, Bussum; Willemijn Bruggeling, Naarden; Kelly Buijsman, Diemen; Ilias Chahid, Bussum; Abia Colijn, Huizen; Annieke Dohmen, Huizen; Koen van Doorn, Kortenhoef; Gallyon van Doorn, Naarden; Nicole van Doorn, Kortenhoef; Chantal van Dort, Hilversum; Quinten Ebbeling, Diemen; Iris Gambirasio, Nederhorst den Berg; Vince Goed, Naarden; Marco Gooszen, Bussum; Rayn Gorzelak, Weesp; Arjen de Graaff, Bussum;Jesse Groenhuijzen, Bussum; Iwan de Groot, Hilversum; Veere de Groot, Hilversum; Samea Hadjizada, Diemen; Jolijn Hagen, Bussum; Chelsea Halmans, Diemen; Sophie Haring, Bussum; Ruben van der Heijden, Nederhorst den Berg; Rick Hendriks, Bussum; Denise Hotting, Huizen; Davey Houweling, Diemen; Mathilda Iedema, Bussum; Barbara Janssen, Bussum; Jennifer de Jong, Diemen; Rebekka van Kappel, Huizen; Joppe Kluijver, Naarden; Feline Kool, Huizen; Cynthia Koridon, Nederhorst den Berg; Tim van Koutrik, Naarden; Ceyon van der Kroon, Weesp; Renate Kruijswijk, Huizen; Amber Leijnse, Kortenhoef; Megan Lodewijkx, Nederhorst den Berg; Samir Majait, Naarden; Lesley van Mierlo, Huizen; Claudia Nauta, Hilversum; Mas van der Net, Bussum; Jamy Noordermeer, Diemen; Julia van Ooyen, Huizen; Rory Pattijn, Amsterdam; Lisa Rebel, Huizen; Sara Ribeiro, Naarden; Jelle Rigter, Eemnes; Anne-Lyn Robinson, Weesp; Amaya Robledo Contreras, Amsterdam; Jill Sangers, Naarden; Celine Schipper, Huizen; Lorenzo Schmidt, Diemen; Nienke Schoormans, Naarden; Tim Schotte, Bussum; Nora Sievers, Laren NH; Lisanne Snelder, Blaricum; Demi Souverijn, Ankeveen; Jeroen Stoker, Huizen; Kaylee Stoops, Kortenhoef; Dave Strijd, Eemnes; Erik Swart, Naarden; Mike Tonkes, Amsterdam Z-O; Daisy Trentelman, Laren NH; Alissa Versluis, Ankeveen; Kelly Versteeg, Huizen; Jip Visee, Weesp; Beau de Vries, Huizen; Jens Vrouwenfelder, Bussum; Nienke Wakker, Huizen; Amber Westland, Huizen; Shirley van Willengen, Bussum; Gino Wolff, Naarden; Jermaine Wolff, Naarden.

Willem de Zwijger College: HAVO

Cézanne Aschebrock, Naarden; Lara Bakker, Bussum; Tijn van Balen, Huizen; Florine van den Berge, Bussum; Merel Blaak, Naarden; Luc Bleyenberg, Naarden; Robine Blickman, Bussum; Annemarie de Boer, Bussum; Tessa de Boer, Bussum; Eva Boertje, Naarden; Peppe-Quint Boogaard, Bussum; Jaap van den Brink, Naarden; Dieuwertje van Daalen, Blaricum; Thomas Dietz, Huizen; Robin van Dijkhuizen, Bussum; May-ke van Eck, Naarden; Julie Eeftink, Huizen; Michael Fuentes Rodriguez, Naarden; Sander Gelderblom, Bussum; Jolien Gesink, Blaricum; Diederick Geul, Laren NH; Nathalie Gorter, Naarden; Robert van der Griend, Bussum; Wouter Groen, Naarden; Daan van Haarst, Huizen; Bas Haverlag, Bussum; Nicolas Heuzeveldt, Bussum; Chevelly Hiralall, Diemen; Quirine Hoek, Bussum; Dana Hollander, Bussum; Max den Hollander, Bussum; Isabel Hoppe, Bussum; Rachel Huis, Bussum; Scato IJpma, Bussum; Terra IJpma, Bussum; Rianne Jongerden, Huizen; Charissa Keet, Naarden; Martijn Koopman, Muiderberg; Romina Koopman, Huizen; Cathelijne Koot, Bussum; Bram van der Laan, Huizen; Fleur van der Laan, Huizen; Savine Labouchere, Bussum; Pim Lansink, Hilversum; Joost Lelij, Naarden; Susan Litjens, Huizen; Lili Lokhorst, Bussum; Quinten Marinissen, Bussum; Martijn van der Mark, Bussum; Julie van Meeuwen, Blaricum; Mees Normann, Huizen; Julia Peters, Bussum; Martijn Plaizier, Naarden; Maxime van der Ploeg, Bussum; Carmen Ploeger, Naarden; Cornelieke Pouwels, Naarden; Nadia del Prado, Huizen; Paisley Rijpkema, Bussum; Matthijs Roël, Naarden; Barthold Rotgans, Bussum; Ruben de Ruijter, Bussum; Thijs Schalks, Muiden; Rick van der Ven, Almere; Friso Verhaar, Bussum; Vincent Vermeiren, Bussum; Stef van der Vliet, Bussum; Eva van Wolferen, Naarden; Nynke Wolters, Muiderberg; Lisa Wouters, Bussum.

Willem de Zwijger College: Atheneum

Christopher van der Aat, Bussum; Fleur van Acht, Bussum; Thomas André de la Porte, Bussum; Dominique Aschebrock, Naarden; Matthijs Bakker, Bussum; Niels Bakker, Naarden; Lillian Balhuizen, Bussum; Maartje van den Biggelaar, Naarden; Nina Bijleveld, Bussum; Laurence Bixner, Laren NH; Annelotte Blickman, Bussum; Carlijn van Bommel, Bussum; Florine Boonen, Blaricum; Guus Borremans, Bussum; Tim Bos, Muiderberg; Julia ten Braak, Naarden; Hidde van Brakel, Naarden; Jorn den Brave, Bussum; Jesper Brinkhof, Huizen; Rogier Broshuis, Laren NH; Babette van Burg, Laren NH; Rein Collot d'Escury, Bussum; Florine le Coultre, Laren NH; Julia Daalder, Huizen; Melissa Dop, Blaricum; Otto Ekker, Bussum; Duveke de Gaay Fortman, Muiderberg; Diederik Greeve, Laren NH; Ties van Hapert, Naarden; Jeroen Hazenberg, Bussum; Isabelle van den Heuvel, Bussum; Julius Heuzeveldt, Bussum; Robert van 't Hoff, Laren NH; Stephanie den Hollander, Bussum; Doortje Hoogsteen, Bussum; Jenna Hoopman, Naarden; Julia Houba, Bussum; Okky Jaspers, Bussum; Marieke de Jong, Bussum; Hidde van der Kaaij, Naarden; Michiel Keizer, Bussum; Dirk van Kekem, Bussum; Maurits Knoop, Bussum; Sanne van Kouwen, Muiderberg; Miguel Krol, Naarden; Django van Leeuwen, Bussum; Eva Lokhorst, Bussum; Jesse Macrander, Weesp; Claar Meerstadt, Bussum; Max Minderhoud, Blaricum; Lotte Moolhuizen, Bussum; Tess Mulder, Bussum; Julia Munsters, Bussum; Juliana Nieuwland, Bussum; Nina Onkenhout, Bussum; Philine Pels Rijcken, Bussum; Vincent Pigeaud, Bussum; Lily de Planque, Hilversum; Nadine Profijt, Bussum; Louise Schriemer, Bussum; Ruben Schut, Bussum; Victoria Sibmacher van Nooten, Bussum; Sophie Simons, Bussum; Carlijn Slee, Bussum; Robbert Sloos, Laren NH; Jan Stoop, Blaricum; Charlotte Tönjann, Bussum; Sophie Tönjann, Bussum; Thessa Torsing, Naarden; Floor Venema, Bussum; Alexandra Vermaak, Blaricum; Suzanne Vincken, Naarden; Bart de Vries, 's-Graveland; Jules Wehry, Bussum; Aimée Wilbrink, Muiderberg; Mees Wouters, Blaricum.

Sint-Vituscollege: Gymnasium

Emily Boske, BUSSUM; Evelien van den Brekel, HUIZEN; Daniel Colenbrander, BUSSUM; Tess van Eeden, NIGTEVECHT; Jelle van Elburg, NAARDEN; Sietske Gadella, BUSSUM; Eline Geervliet, BUSSUM; Caroline Goedmakers, HUIZEN; Puck van der Harst, BUSSUM; Saskia Hoelscher, HUIZEN; Niels van der Lee, BUSSUM; Gemma Marschalk, MUIDERBERG; Anne Prinsen, BUSSUM; Emma Reeskamp, NAARDEN; Morgan Steenhuis, BUSSUM; Christiaan van der Vegt, NAARDEN; Pauline van der Velden, NAARDEN; Maurits de Vos, BUSSUM; Danielle Wagenaar, MUIDERBERG; Merel de Weerdt, BUSSUM; Julia van der Zande, BUSSUM;

Goois Lyceum: Atheneum

ALMERE; Lisa Altena. BLARICUM; Jaap Schipper, Thomas Arnoldussen. BUSSUM; Ado Elezovic, Anne Ernst, Brigitte Schellekens, Camille Leur, Coen Beijlevelt, David Velu, Dorien van Ommeren, Haye Dijkstra, Joep Jonker, Karel Lindenbergh, Kari Spijker, Maaike van Woudenberg, Marijn Kok, Rowan Vermeulen, Ruben van Dorst, Sophie Bredenbeek, Thomas van Wingen, Tijmen Groten. DIEMEN; Avi Soenessardien, Coen Veenstra, Jan van Dooren, Jorn van der Linden. HILVERSUM; Jan Koopmans, Lucas Nord, Maiander Eigenraam. HUIZEN; Bryan van den Brand, Daniel Versnel, Eline Mann, Kim van Aalen, Maarten Noordzij, Mariëlle Schilham, Milou Wolda, Nilofar Atta. KORTENHOEF; Geert Rigters. LAREN NH; Guus Barmentlo. MUIDEN; Carlotta Smalen, Floor Schuur, Iris den Blanken, Puck Holzhaus. MUIDERBERG; Suzanne Sheil. NAARDEN; Amy Wortel, Aster Schreuder Hes, Christiaan Daarnhouwer, Dirk Vierwind, Ernst Meijer, Ivar van Galen, Jesse van Rooijen, Kini Wobo, Kirsten Bedner, Marloes Brunsting, Niels van de Poll, Noortje Schuurs, Sterre Tolsma, Tim Vermij. NEDERHORST DEN BERG; Jesse Hellendoorn. WEESP; Pien Toonen.

Willem de Zwijger College: Gymnasium

Cornel Baak, Naarden; Arthur Boitelle, Bussum; Laura Brocades Zaalberg, Bussum; Jacqueline Claus, Bussum; Josephine Coene, Bussum; Alexander Crena de Iongh, Naarden; Ties Diercks, Bussum; Diederik van Gent, Naarden; Tjeerd van Gent, Bussum; Else Groen, Huizen; Melle Gubbels, Huizen; Tim Gubbels, Huizen; Michaël Guenneguez, Naarden; Michiel Heeneman, Naarden; Simone Hilhorst, Amsterdam; Julie Hoppenbrouwers, Naarden; Juliette Kersten, Naarden; Vera Korenblik, Huizen; Chet Kreuning, Hilversum; Marloes Kuijpers, Naarden; Guus Ligtenberg, Naarden; Lennard Linde, Naarden; Koen Meilink, Naarden; Michelle Mertens, Bussum; Marlot Mulder, Bussum; Caroline Mussert, Bussum; Sigrid Nielsen, Naarden; Noor Olland, Naarden; Daní Püttmann Haukes, Bussum; Mathijs van der Roest, Huizen; Annekoos Schaap, Huizen; Myrna Tan, Diemen; Anne-Fleur The, Bussum; Thijs van der Valk, Naarden; Saskia Verstege, Bussum; Pieter-Bas Vlaandere, Bussum; Anna Westland, Huizen; Cato van Willige, Bussum; Wenqing Wunderink, Bussum; Welmoed van Zuiden, Huizen.

Van harte gefeliciteerd allemaal

Foto: Bob Awick

BUSSUM / NAARDEN - Honderden leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn geslaagd voor hun diploma. Wij willen iedereen hier van harte mee feliciteren! Na een lange vakantie beginnen veel eindexamenkandidaten uit Bussum en Naarden aan hun vervolgopleiding: de start van een hopelijk prachtige toekomst. Wie geslaagd is, komt natuurlijk in deze krant. Voor wie er nog niet tussen staat: veel succes met de herkansingen.

Goois Lyceum: Gymnasium

BUSSUM; Camiel Janssen, Luna Carrasquer, Marcella Stam, Simon ter Laak. EEMNES; Anne Smet, Thomas Visser. HUIZEN; Bart Keller, Bas Dijkstra, Nadine Rijsdijk, Pepijn Thijssen, Thomas Oosterling. LAREN NH; Lars Olthof. NAARDEN; Jeroen Steeghs, Judith Bel, Puck van der Kolk.

Woonland maakt frisse start met uitverkoop

'We maken ruimte om in fases te verbouwen'

Merel en Herman van der Vliet en Sven Petrus maken een frisse start. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Alweer 18 jaar runnen Herman en Merel van der Vliet met veel plezier hun meubelzaak Woonland aan de Vlietlaan in Bussum. De komende tijd hebben ze een grote uitverkoop zodat er ruimte in de winkel ontstaat voor een verbouwing.

"Het is de bedoeling dat we verbouwen in fases en dat de winkel dus gewoon open blijft", vertelt Merel van der Vliet. Met name het plafond wordt onder handen genomen. Haar partner vertelt dat ze al veel positieve reacties hebben op de uitverkoop. Het kan namelijk behoorlijk veel geld schelen als je een nieuwe bank of tafel met wel 70 procent korting kunt kopen.

Gewoon open
"Maar de klanten hebben ook vragen, ze denken dat we gaan stoppen met de zaak. Dat is dus absoluut niet zo."

'Klanten komen bij ons omdat ze ons kennen en we een breed assortiment hebben'

Het echtpaar Van der Vliet ziet dat in Bussum steeds meer speciaalzaken verdwijnen en dat betreuren ze. "Dat is zo zonde, maar de mensen moeten zich ook realiseren dat ze zelf de middenstand kunnen helpen door hier in het dorp hun aankopen te doen in plaats van via internet."

Passie
Het echtpaar Van der Vliet en medewerker Sven Petrus runnen de zaak met z'n drieën. Ze worden gedreven door hun passie voor interieur. De ouders van Herman hadden een interieurwinkel, waardoor hij al van jongs af aan betrokken werd bij de zaak. Samen met Merel zijn ze gelukkig aan de Vlietlaan en krijgen ze hulp van de sterke Sven, die uiteraard helpt bij het bezorgen van het meubilair.

Klantenkring
Bij Woonland hebben ze een trouwe klantenkring opgebouwd en ze merken dat mensen het fijn vinden dat er een band bestaat, waardoor ze graag aan de Vlietlaan hun inkopen doen. "Iedereen kan hier heerlijk snuffelen, er is namelijk heel veel te zien. Maar de mensen willen ook gewoon een praatje maken en dat kan, want wij zijn er altijd", lacht Merel van der Vliet.

Asssortiment
Herman vult aan dat het brede assortiment hun grootste pluspunt is. "We hebben ontzettend veel: banken, lampen, schilderijen, stoelen, tafels, noem het maar op. De zaak is 1500 vierkante meter groot en staat momenteel erg vol. Als we straks verbouwd hebben hopen we dat we wat meer ruimte hebben om onze producten wat ruimer opgezet te kunnen presenteren."

Ondertussen blijven er nog steeds nieuwe spullen binnenkomen. Herman van der Vliet vertelt dat vooral meubels gemaakt van natuurlijke materialen, zoals grof hout, populair zijn. Het loont zeker de moeite om regelmatig langs te komen, want in Woonland is veel te zien en te koop.

Kom kijken
Woonland is te vinden aan de Vlietlaan 44 in Bussum en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. De meubels in de uitverkoop worden overigens niet thuisbezorgd.

Taj Mahal onderging interieur- metamorfose

'Indiaas eten is niet altijd heet'

Atif Baig aan tafel met een vaste klant. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Wie het Indiaas restaurant Taj Mahal aan de Herenstraat binnenloopt, ziet direct dat de eigenaren de zaak flink onder handen hebben genomen. De muren die voorheen bruin/rood waren, zijn nu helder wit en het hele restaurant ademt een open en lichte sfeer uit.

Het restaurant is van de gebroeders Abid en Atif Baig die al sinds 1990 het gerenommeerde restaurant runnen. De zaak heeft niet alleen een likje verf gehad, ook de bar is vernieuwd, de keuken is onder handen genomen en de toiletgroepen zijn opgeknapt. Chef-kok Atif vertelt dat de reacties erg positief zijn. Ook Margreet De Broekert, een vaste klant vanaf het eerste uur, spreekt haar waardering uit. Niet alleen roemt ze het restaurant vanwege de heerlijke keuken, maar ook om de gastvrijheid van de familie. Onder de vaste gasten mogen Abid en Atif ook bekende Nederlanders rekenen zoals topkok Julius Jaspers en Linda de Mol, die Taj Mahal onlangs nog tipte in haar eigen magazine.
Atif kookt de gerechten die hij leerde van zijn moeder. "Wat veel mensen ten onrechte denken is dat Indiaas eten altijd heet is. Dat is zeker niet zo. Wij koken alles direct na de bestelling met uitsluitend verse ingrediënten. Daarbij geven de klanten zelf aan of ze mild, pittig of extra pittig willen eten. Ook kinderen kunnen hier uitstekend eten. We hebben heerlijke spiezen met bijvoorbeeld kip of garnalen die we bereiden in onze speciale tandoori klei-oven. Dat is een van onze specialiteiten."

Yasser stoomt en repareert kleding bij Piramiden

Een kijkje binnen bij Piramiden. Foto: Mariek de Jong

NAARDEN - Recht tegenover het stadhuis zit sinds deze maand stomerij en kledingreparatie Piramiden. Eigenaar Yasser Ibrahim heet alle klanten persoonlijk welkom.

Naarders kunnen er terecht met al hun textiel dat vuil is of kapot. "Kleding, gordijnen, dekbedden, tapijten. Stomen, wassen, vouwen en repareren. We doen alles", zegt eigenaar Ibrahim. Hij is een ervaren kleermaker, vertelt Ibrahim. De Egyptenaar kwam in 2002 naar Nederland omdat hij verliefd was geworden op een Nederlandse.

Rustig
Ibrahim nam de zaak in de Marktstraat deze maand over van voorganger Elite, waar hij zelf ook werkte. Ibrahim voelt zich als een vis in het water in de Vesting. "De mensen hier in Naarden zijn lekker rustig en eerlijk."

Familiae is de ideale (schoon)dochter

De dames van Familiae.

BUSSUM - De Bussumse onderneming 'Familiae' biedt professionele mantelzorg aan ouderen in de Gooi en Vechtstreek. Ouderen of hun kinderen kunnen een 'Familiae-manager' inhuren die helpt met de alledaagse dingen die ouderen niet meer alleen kunnen doen.

"We bieden gezelschap, laten de hond uit, helpen boodschappen doen, doen de administratie en de afwas", legt Lettie Mackay (48) uit. "Wij doen alle mantelzorg, behalve de medische." Samen met Jolande Moolhuijzen (46) springt Mackay zo in een gat in de zorg. Veel kinderen komen er niet toe om de fulltime mantelzorg voor hun ouders op zich te nemen. "Ze wonen niet in de buurt of hebben te weinig tijd", legt Mackay uit. "Wij zijn dan de ideale (schoon)dochter."

Al vier voltreffers voor Julius

Na de klinkende overwinning van Oranje op Spanje bleef het oorverdovend stil in de WK-pool van het BussumsNieuws en het NaarderNieuws. Helemaal niemand had die 5-1 voorspeld. Maar, zou Johan Cruyff zeggen, dat is logisch.

Julius Heuzeveldt uit Bussum gaat voorlopig aan kop. Hij had al vier uitslagen juist voorspeld. René Bruins uit de Hilversumse Meent volgt op de voet. Marco Calis uit Bussum komt sterk opzetten omdat hij de uitslag van Verenigde Staten-Ghana correct had voorspeld. Dat geldt ook voor Marco Pel en Duanka Sira, beiden uit Naarden. Ook zij stoomden daardoor maandagnacht flink op.
Zo'n voltreffer levert het maximale aantal van 10 punten op. Maar ook met iets minder voorspellende gaven kun je een eind komen. Zo zijn er punten te verdienen voor de juiste winnaar en het juiste aantal goals per land. Zo had je dus bijvoorbeeld nog twee punten kunnen verdienen met die ene goal van Spanje. Heel veel deelnemers hadden dat dan weer wel goed.

De actuele en volledige stand is terug te vinden op www.bussumsnieuws.nl. De winnaar geniet de rest van de zomer van een luxe loungeset. Voor Regie Redmeijer is dat ver weg: hij staat vooralsnog op de allerlaatste plaats.

De tussenstand na Verenigde Staten-Ghana

1 Julius Heuzeveldt (Bussum) 86
2 Rene Bruins (H'sum Meent) 82
2 Marco Calis (Bussum) 82
2 Boudewijn van Zeggelaar (Bussum) 82
5 Keith Myerscough (Bussum) 80
5 Barry Overman (H'sum Meent) 80
5 Marco Pel (Naarden) 80
5 Duanke Sira (Naarden) 80
5 Klaartje Sonneveld (Bussum) 80
10 Joes van Erp (Naarden) 78
11 Jeffrey Bos (Bussum) 76
11 Erik Sonneveld (Bussum) 76
11 Jurgen Vertelman (Bussum) 76
14 Sjoerd Heerschop (H'sum Meent) 74
14 Cindy Kors (Bussum) 74
14 Monica Oosterdijk (Bussum) 74
14 Tessa Prins (Bussum) 74
14 Remco Ruiter (Bussum) 74
14 Bas Stegman (Bussum) 74
20 Jeffrey Hasselt (Bussum) 72
20 Nadine van der Meijde (Bussum) 72
20 Gert Olthof (Bussum) 72
23 Wouter Nix (Bussum) 70
23 Henriëtte Schimmel (Bussum) 70
23 Kaj van Tetering (Bussum) 70
26 Robin Hoitingh (Naarden) 68
26 Jeroen van der Laan (Bussum) 68
26 Rob Metz (Bussum) 68
26 Michel Nix (Bussum) 68
26 Hein Roters (H'sum Meent) 68
31 Ruud Dalman (Bussum) 66
31 Bert Nordemann (Bussum) 66
31 Martin Oosterdijk (Bussum) 66
31 Wil Overman (Bussum) 66
31 Linda Smitskamp (Bussum) 66
36 Kees Bouwman (Bussum) 64
36 Pascal Calis (Bussum) 64
36 Mark van Dongen (Bussum) 64
36 Kvin Heil (Bussum) 64
36 Bea Kok (Bussum) 64
36 Mart Sonneveld (Bussum) 64
36 Remko Terlien (Bussum) 64
36 Danny Verwoerd (Bussum) 64
36 Jan de Waal (Bussum) 64
45 Dennis Brand (Bussum) 62
45 Tim van Dieren (Bussum) 62
45 Marco Ernst (Bussum) 62
45 Mark Glansbeek (Bussum) 62
45 Sven van der Graaf (Bussum) 62
45 Tim van Koningsveld (Bussum) 62
45 Rob Majoor (Bussum) 62
45 Kevin Martens (Bussum) 62
45 Marco Out (Bussum) 62
45 Dolf Pel (Naarden) 62
45 Eric Prins (Bussum) 62
45 Jip Schwering (Bussum) 62
45 Maarten de Vries (Bussum) 62
45 Daan Wassili (Bussum) 62
45 Tony van Waveren (Bussum) 62
60 Karim Abagdiou (H'sum Meent) 60
60 Marc Diderich (Naarden) 60
60 Mario Hasselt (Bussum) 60
60 Marcha van de Heysteeg (Bussum) 60
60 Dennis van de Kooij (Bussum) 60
60 Pim ter Laak (Bussum) 60
60 Merel Meijer (Bussum) 60
60 Paloma van Rijswijk (Bussum) 60
60 Tomas Schuurbiers (Bussum) 60
60 Arjen Veen (Bussum) 60
60 Patrick Verhoef (Bussum) 60
60 Joopjo Voogt (Naarden) 60
72 Martijn Bezoen (Bussum) 58
72 Bart Geerdink (Bussum) 58
72 Marie-Jose Hodges (Bussum) 58
72 Jaap Hoitingh (Bussum) 58
72 Linda Knecht (Bussum) 58
72 Johan Kroon (Bussum) 58
72 Sander van der Laan (Bussum) 58
72 Jurriaan Lobbezoo (Bussum) 58
72 Wilma Overeem (Bussum) 58
72 Jos Overman (Bussum) 58
72 Ivo Seegers (H'sum Meent) 58
72 Joram van Wiefferen (Bussum) 58
84 Loes Hoitingh (Bussum) 56
84 Jacqui Hoitingh (Naarden) 56
84 Rene Meulenkamp (H'sum Meent) 56
84 Rick Muller (Bussum) 56
84 Sanne Myerscough (Bussum) 56
84 Mikey Nuwenhoud (H'sum Meent) 56
84 Jeroen Prins (Bussum) 56
84 Marco van Rath (Bussum) 56
84 Hans Schuurbiers (Bussum) 56
84 Wietske Sira (Bussum) 56
84 Raimon van Tessel (Bussum) 56
84 Corrie Wilcke (Bussum) 56
96 Danique Bouw (Bussum) 54
96 Daan de Bruin (Bussum) 54
96 D.E. Dallies (Bussum) 54
96 Milena Grul (Bussum) 54
96 Stefan Koopmanschap (Naarden) 54
96 Sandra Meulenkamp (H'sum Meent) 54
96 Rob van Rath (H'sum Meent) 54
96 Bas Schriek (Bussum) 54
96 Rob Sira (Naarden) 54
96 Gerard Veenendaal (Naarden) 54
96 Tobias Veenendaal (Naarden) 54
107 Vincent van Aggelen (Bussum) 52
107 Klaas Bakker (Bussum) 52
107 Rein Bruins (Bussum) 52
107 Rob van Ewijck (Bussum) 52
107 Jaco Hoekman (Naarden) 52
107 Wim Holtkamp (Bussum) 52
107 Ernst Kok (Bussum) 52
107 John Kooij (Bussum) 52
107 Petra Pel (Naarden) 52
107 Nick de Vaal (Bussum) 52
107 Evert Verwoerd (Bussum) 52
118 Willem Dekker (Bussum) 50
118 Maaike Frijdal (Bussum) 50
118 Steijn Heukelom (Bussum) 50
118 Alice Muller (Bussum) 50
118 Bert Sonneveld (Bussum) 50
118 Jos Stegman (Bussum) 50
118 Mario Van Leeuwen (Bussum) 50
125 Paul Bast (Bussum) 48
125 Remco Berkhout (Naarden) 48
125 Simone de Swart (Bussum) 48
125 Danny Witteveen (Bussum) 48
129 Arenda Bronkhorst (Naarden) 46
129 Patrick Dalman (Bussum) 46
129 Marc De Vos (Bussum) 46
129 Nigel Hasselt (Bussum) 46
129 Mirjam Heil (Bussum) 46
129 Chantal van Lohuizen (Bussum) 46
135 Fred Bos (Bussum) 44
135 Anne Evers (Bussum) 44
135 Jan de Graaf (Bussum) 44
135 Ulrike Haustein (Bussum) 44
135 Bianca Kok (Bussum) 44
135 Aad Meeuwissen (Bussum) 44
141 Pieter Hoekstra (Bussum) 42
142 Regie Redmeijer (H'sum Meent) 34

Filmhuis Bussum

'acro gra

In THE RAILWAY MAN zoekt een man (Colin Firth) die aan de Birma-spoorlijn werkte, zijn folteraar op.
In oogstrelend TRACKS trekt een vrouw door de Australische woestijn.
In ANNI FELICI filmt een zoontje het gescharrel van zijn ouders met open relaties.
Grappige ruzies in THE GRAND BUDAPEST HOTEL. Met o.a. Bill Murray.
LA BANDE À PICASSO is een klucht over het leven van de jonge Picasso.
In DE 100-JARIGE MAN DIE UIT HET RAAM KLOM EN VERDWEEN blijft een bejaarde man absurd onverstoorbaar, en dat werkt aanstekelijk.
In DEVIL'S KNOT verdedigt een advocaat (Colin Firth) de vermeende moordenaars van drie jongetjes. Goed geacteerd en gruwelijk waargebeurd.
In LAST HIJACK twijfelt een Somalische piraat of hij nog één keer zal toeslaan, voor zijn toekomstige gezin.
SACRO GRA is een ontroerend vervreemdend portret van levens op en om de ringweg rond Rome.
Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW.
Drie JEUGDANIMATIES: HET REGENT GEHAKTBALLEN 2 (3D), leuk voor 6+. MR. PEABODY & SHERMAN (3D) over de hond die intelligenter blijkt dan alle mensen om hem heen. En het zeer originele MINUSCULE EN DE MIERENVALLEI over insecten, met briljante geluidseffecten en fijne humor.

Versa vrijwillgerscentrale

VTH-Activerend Huisbezoek: vrijwilliger die ½ jaar iemand ondersteunt die tijdelijk in een dip is geraakt (8 uur per maand).

Vogelopvang in Naarden: boekhoudkundig assistent die de penningmeester ondersteunt (5-10 uur per week).

ANBO: notulist voor de vergaderingen (1 dag per maand).

Manege Gooi en Eemland: begeleiders van de paarden van gehandicapte ruiters (2 uur per week).

vrijdag 20 juni tot zaterdag 28 juni

BoodschappenPlusBus

Vrijdag kunt u naar Museum Dorestad in Wijk bij Duurstede voor een expositie over kooplieden, handwerkers en Vikingen. Zaterdag staat er een tocht naar het IJmuider Zee- en Havenmuseum op het programma en zondag het Centraal Museum in Utrecht dat een uitgebreide collectie oude en moderne kunst heeft. Maandag 23 juni is er de gelegenheid om gezellig poffertjes te eten op de Brink in Laren. Dinsdag een dagje strand van Kijkduin + lunch en een bezoek aan het museum daar. Woensdag kunt u dineren in 't Vuronger in Huizen en donderdag gaat de bus naar Amsterdam naar de Hermitage voor de tentoonstelling over de Zijderoute. Tot slot is er vrijdag nog de mogelijkheid om het Nationaal Glasmuseum in Leerdam te bezoeken en zaterdag gezellig lunchen bij de Zeemeeuw in Muiderberg. Heeft u er al aan gedacht om donateur van de BPB te worden? En wist u dat u dan voordelen heeft? Voor de kosten en om u op te geven, belt u maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur 035-7504192

zaterdag 21 juni

Orgel-fietsroute

De Bussumse kerken houden een orgel-fietsroute langs 5 Bussumse orgels. Tijdens deze tocht zijn er korte orgelconcerten van 30 minutenop vijf bijzondere orgels. De tocht start om 19.00 uur vanaf de Verlosserkerk. De complete route staat op www.orgelkoepelkerk.nl.

Workshop

André Jansen houdt een miniworkshop over herstellen na je burn-out. Aanvang 10.00 uur. Aanmelden op www.taliloli.nl.

Streekmarkt Tafel4

De volgende sfeervolle Gooise Streekmarkt staat weer op de agenda. Het Julianaplein in Bussum wordt dan weer gevuld met tientallen aanbieders van duurzame, ambachtelijke en biologische producten. Er is van alles te beleven, te proeven en te zien. Ook aan de kinderen is gedacht. De markt begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur.

Kerk is open

Zaterdag 21 juni is de Maria-of Koepelkerk voor iedereen te bezichtigen. De kerk is open van 12.00 tot 15.00 uur. Adres: Brinklaan 42. Tijd om te bidden / kaarsje op te steken.

Interieuradvies

De medewerkers van Louis Tapis staan zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur klaar voor het geven van gratis interieuradvies. Adres: De Clinge 22-23 in Bussum.

Repair Café

Het Bussumse Repair Café is in Denksportcentrum Bussum tussen 10.00 en 13.00 uur. Reparateurs zijn aanwezig om van alles te maken zoals kleding, speelgoed, meubelstuk of elektrisch apparaat. Locatie: Nieuwe Englaan 6 in Bussum.

donderdag 19 juni

Netwerkevent

De Bussumse Watertoren vormt het decor van het netwerkevent Rise & Shine. Frans de Groot, schrijver van het best verkochte managementboek van Nederland, 'BITSing, Garanties voor groei', verzorgt deze middag een workshop en neemt deelnemers mee in zijn internationaal toegepaste model. Daarnaast spreken er nog andere ondernemers. Het event duurt van 15.30 uur tot 19.30 uur. www.risor.nl.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 20 juni

Jeu de boules

Jeu de boules in wijkcentrum De Schakel tussen 9.30 en 11.30 uur.

Midzomernachtduik

Midzomernachtduik in Sportcentrum de Lunet van 19.15 tot 21.15 uur. De opbrengst gaat naar Spieren voor Spieren. Deze avond kunnen jong en oud (mits in bezit van een A-diploma) zoveel mogelijk baantjes komen zwemmen in de Lunet om zo de zomer in te luiden. Sponsorformulieren zijn bij de receptie op te halen.

vrijdag 20 juni en zaterdag 21 juni

Voedselbank AH Naarden

De Voedselbank Naarden / Bussum / Hilversumse Meent houdt vrijdag en zaterdag een winkelactie in de AH aan de Amersfoortsestraatweg in Naarden. Mensen die boodschappen doen in Albert Heijn kunnen ook een aankoop doen voor de voedselbank.

zaterdag 21 juni en zondag 22 juni

Opentuinenweekend

'Groei & Bloei, de grootste tuinvereniging van Nederland, houdt haar landelijke opentuinenweekend. Mensen in Bussum en omgeving stellen hun tuin open voor bezoekers. De meeste tuinen zijn open van 10.00 tot 17.00 uur. Alle locaties staan op www.gooi-noord.groei.nl of haal dit weekend de lijst bij de familie Van Gooswilligen aan de Koningslaan 12 in Bussum.

zondag 22 juni

Reünie Bella Rosa

Balletschool Bella Rosa uit Bussum danst haar balletvoorstelling in theater de Speeldoos in Baarn. Tom de Jager, nu danser van het ballet van Vlaanderen en oud-leerling van Marianne danst de opening van de balletuitvoering. Ook zullen oud-leerlingen optreden en is het gelijktijdig een reünie. Meer info: balletschoolbellarosa.nl.

Slootjesdag

De IVN houdt een 'Slootjesdag'. Op deze dag kunnen deelnemers ontdekken wat er allemaal rond een sloot gebeurt qua levende wezens. De dag start vanaf het Troephuis van Scouting Erica aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Aanvang 13.30 uur, kosten € 3,- per kind. Aanmelden: jeugd.ivngooi@gmail.com.

maandag 23 juni

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Opticien in De Palmpit

Tussen 10.00 en 12.00 uur komt Stoffer Optiek (opticien aan huis) weer naar wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum. Hierbij kan men gratis de ogen op laten meten, de bril laten schoonmaken en stellen en vragen stellen over ogen en/of de bril.

woensdag 25 juni

Bingo

Wijkcentrum De Schakel in Naarden houdt weer een bingo vanaf 19.30 uur. Meedoen kost € 3,50.

donderdag 26 juni

Bustocht

Wijkcentrum De Schakel in Naarden organiseert een bustocht naar Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Kosten: € 51,-. Opgeven kan op 035-6949312.

Lezing

Er wordt een kunstzinnig programma gehouden over de dichter Morgenstern. De lezing wordt gehouden in de Christoforuskerk aan de Veldweg. Aanvang 20.00 uur.

Bustocht

Dagtocht naar het Planetarium in Friesland. Vertrek vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 om 8.45 uur. Thuiskomst 18.00 uur. Kosten: € 42,50. Aanmelden in de Palmpit of bij Eva Kooiman, tel. 035-6939695.

Verkoop villa's Naardereiland van start gegaan

'Naardereiland biedt beste van 2 werelden: rust van natuur en gemak van de stad vlakbij'

Kijken hoe het wordt tijdens de iPad-tour. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Wat nu nog een stuk groen recreatieterrein aan de IJsselmeerweg is, wordt volgend jaar een luxe villawijk op een schiereiland. De 45 woningen van nieuwbouwproject Naardereiland gingen zaterdag in de verkoop. Een paar honderd geïnteresseerden kwamen erop af.

"Het was lekker druk op de eerste verkoopdag op de bouwlocatie", vertelt verkopend makelaar Judith Warning van Voorma en Walch. "Maandag stond de telefoon roodgloeiend. De eerste getekende inschrijfformulieren zijn al binnen. En we krijgen veel enthousiaste reacties over de mail." De belangstellenden kwamen vooral uit 't Gooi en Amsterdam. Gezinnen met jonge kinderen en stellen met kinderen die al de deur uit zijn. "Maar allemaal hebben ze gemeen dat ze van water, ruimte en rust houden."

In de nieuwe villawijk aan het Gooimeer worden straks 45 vrijstaande huizen en twee-onder-een-kapwoningen gebouwd in acht verschillende woningtypes. Sommige villa's hebben een eigen strandje, andere liggen tussen de bomen, maar elk huis krijgt een rieten dak en een eigen aanlegsteiger, direct voor de deur of in een van de collectieve jachthavens van het eiland. "Het worden villa's in Gooise stijl", omschrijft Warning. "Waarbij de architect ook nog eens gekeken heeft hoe elke villa optimaal op de kavel ligt: qua uitzicht en qua zon."

Belangstellenden bekijken de maquette. Foto: Bob Awick
Een artist impression van de toegang tot de nieuwe wijk.

'Je woont in een soort vakantieomgeving'

Toplocatie
Volgens de makelaar wordt het Naardereiland uniek. "Het is een schitterend project op een groene toplocatie aan het Gooimeer. Tegelijkertijd is het vlak bij Amsterdam, Utrecht en Almere, dus heel centraal gelegen. Naardereiland biedt daarmee het beste van twee werelden: zowel de rust van de natuur als het gemak van de steden vlakbij."

Opvallend is ook dat het bestaande groen grotendeels blijft staan. "Je komt dus niet te wonen op een kale vlakte. Een deel van de bomen blijft staan, een deel wordt herplant. Dus aan de ene kant heb je de openheid van het Gooimeer en aan de andere kant de beslotenheid door volwassen beplanting. Een mooie combinatie."

'Veel mensen die komen kijken, geven aan dat ze al jaren op zoiets wachten'

Watersporters
Marc de Beijer (45) woont nu op de Amsterdamse Prinsengracht. Zaterdag nam hij een kijkje in Naarden. Hij gaat zich zeker inschrijven, vertelt hij. "De tweede is op komst, dus zijn we op zoek naar een huis met een tuin. Mijn vrouw en ik zijn allebei watersporters, mijn ouders hadden vroeger zelfs een jachthaven. Dus vinden we Naardereiland een hele geschikte plek om onze kinderen te laten opgroeien. Je woont in een soort vakantieomgeving." De Beijer ziet maar één nadeel aan het nieuwbouwproject. "Het is straks wel een kwartier fietsen naar school of naar het centrum."

Vraagprijs
Als 70 procent van de woningen is verkocht, kan de eerste schep de grond in. Dat is naar verwachting begin volgend jaar. Warning: "Dan zouden de eerste mensen er naar verwachting voorjaar 2016 kunnen gaan wonen." De vraagprijs ligt tussen de 535.000 en 1,3 miljoen euro. De verkoop van de bouwgrond moet Naarden 6,1 miljoen euro opleveren. Conform afspraken in de gemeenteraad gaat dat geld naar de opknapbeurt van de sportvelden en de nieuwbouw in het centrum van de Keverdijk.

Volgens Waming moet die vraagprijs geen problemen opleveren, ook al is het nog altijd crisis op de huizenmarkt. "Gezien de belangstelling voor Naardereiland verwacht ik dat de bouw absoluut doorgaat. Naardereiland is uniek voor de regio. Het is ruim wonen aan het water, met je eigen strand en aanlegsteiger, midden in de Randstad. Veel mensen die komen kijken, geven aan dat ze al jaren op zoiets wachten. En de prijzen zijn heel reëel."

Aantrekkingskracht
Ook Naarders voelen die aantrekkingskracht. Andreas Schuster (51) woont sinds 2007 in het Van Goghkwartier. Hij en zijn vrouw waren zaterdag op de verkoopdag en besloten zich in te schrijven voor een woning op het Naardereiland. "Het Van Goghkwartier is echt een buurt voor jonge kinderen en onze kinderen wonen inmiddels op kamers. Naardereiland is anders wonen: aan het water. Het rekensommetje was snel gemaakt. We zijn allebei helemaal gek van zeilen en hebben ook een zeilboot. Dat kan op het Naardereiland voor de deur. Terwijl je toch nog in Naarden woont."

Computerhulp of advies nodig? Fortlanden ICT-Diensten. Uw computerspecialist in ‘t Gooi. Wij bieden professionele, betrouwbare en snelle service op maat. Actie t/m augustus voor nieuwe klanten. Bel of mail: 06-24717197 of
info@fortlanden.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

BALLORIG STEUNT
de Balkan!!!

De getroffen mensen hebben uw hulp hard nodig!
Elke financiële bijdrage is
welkom en kunt u storten op:
NL 15 INGB 0006 4485 04 t.n.v. Stichting Servische Taal en Cultuur in Nederland
'Vuk Stefanovic Karadzic', met kenmerk: Hulp voor mensen in nood
door overstroming in Servië en Republika Srpska, gevolgd door uw naam.
Kijk voor info op Ballorig.nl!

Noveen St. Clara. Vraag alleen positieve dingen. Bid 9 dagen het wees gegroet bij een brandende kaars, ook op de dagen dat u geen zin heeft. Vraag 2 dingen die vast onmogelijk lijken om verhoord te worden en iets wat u erg ter harte gaat. Laat de 9e dag na het laatste gebed de kaars geheel opbranden en publiceer dit bericht. U krijgt wat u vroeg.

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Zomerbridge: Welkom bij BBV op dinsdagavond in het Denksportcentrum te Bussum in de maanden juli en augustus. Aanvang 19.30 uur. Geen inschrijfgeld.

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Tuinonderhoud! o.a. heggen snoeien, tuinadvies. Tegels en muren groenvrij maken. Info 035-622 36 76. Bestrating en terrasaanleg. Voor alle klussen in en rondom het huis.
www.edregelthet.nl

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor alle leeftijden & niveaus. Website:
www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail:
jaccomullermusic@gmail.com

Lieve oppas gevraagd voor onze 3 kinderen (3,7,10) voor de maandag en dinsdag van 11.45 tot 17.15 uur in Bussum, vanaf 11 aug. Bel 06-21107566

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

GARAGEBOX TE HUUR in Naarden, Vierhoven, nabij Vesting. Huur € 125,- per maand. Tel.: 06-53504070

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

TE HUUR: in Weesp, verwarmde garagebox 26 m2 met elektrische geïsoleerde roldeur en elektriciteit. € 225,- per maand. Info 06-537 23 637

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,-
. Vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds services 06-26984855.

Mevr. Anouk zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 7 jaar ervaring en met goede ref. in Naarden/Bussum. 9 euro p/u. Tel.: 06-49769446

Ook dit jaar weer bij slagerij Van Bemmelen een BBQ-PAKKETJE voor € 3,95. En bij een vleeswaren rio gratis een juichbandje van een van de deelnemende landen van het WK. Slagerij Van Bemmelen, Kol. Verveerstraat 69 Naarden, tel.: 035-6948850

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats & organisaties, Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl verhuurmakelaardij voor het Gooi e.o.

Voor al uw schilderwerk PMC (paul). Altijd een vrijblijvende offerte.Voor groot en klein werk. 32 jaar ervaring Info 06-53148137 pharskamp@hetnet.nl

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Kennismaken met
SLENDER YOU
Dé andere manier van bewegen!
A.s. zaterdag 21 juni
tussen 8.00 en 13.00 uur
boekt u een
GRATIS
proefsessie!
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13

Naaimachinereparaties Van Huissteden. Ons contactadres: Marion Fournituren Poststraat 23 Bussum 035-5339692 ma. en di. gesloten.

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035-6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Garagebox te huur Naarden Keverdijk. Tel.: 06-84132235