BussumsNieuws

27 januari 2016

BussumsNieuws 27 januari 2016


VVD wil kleinschalige opvang op azc Crailo

BUSSUM - Wat de VVD betreft wordt er toch nog een keer gekeken naar kleinschaliger opvang van asielzoekers op Crailo. De grootste gemeenteraadsfractie komt vandaag (woensdag) met een motie om de plannen voor een groot azc nogmaals onder de loep te nemen.

Enkele maanden geleden was er al een plan om plekken te zoeken waar 400 asielzoekers per gemeente opgevangen zouden kunnen worden. De door de regiogemeenten aangedragen plekken werden echter stuk voor stuk afgewezen door het COA, dat de opvang van asielzoekers regelt. Daardoor wordt er nu gesproken over één opvangplek voor achthonderd tot twaalfhonderd asielzoekers op Crailo. "We hopen dat alle opvangplekken nog eens onder de loep genomen worden. Het was best gek dat alle aangedragen plekken werden afgewezen. We kunnen ons niet voorstellen dat er geen andere goede plekken gevonden kunnen worden", zegt VVD'er Hugo Bellaart. Volgens de VVD heeft kleinschaliger opvang alleen maar voordelen. Voor de bewoners van het azc zelf, maar eveneens voor de buurt. "De vluchtelingen worden dan veel beter opgevangen door de buurt, ze zullen de cultuur eerder leren kennen en het draagvlak onder buurtbewoners zal toenemen. Nu worden er ongeveer honderd asielzoekers opgevangen op Crailo. Dat gaat erg goed", stelt Bellaart. Een groep van ondertussen meer dan elfhonderd bewoners van Bussum-Zuid heeft om dezelfde redenen al langer problemen met de grote hoeveelheid asielzoekers.

Als de raad akkoord gaat met het voorstel van de VVD wordt het vooral de vraag welke zeggenschap de gemeente nog heeft over de opvang van asielzoekers. Crailo valt onder het beheer van de provincie Noord-Holland.

Bussum-borden langs de weg vervangen

Alle bordjes moeten worden vervangen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Nu Bussum niet langer een zelfstandige gemeente is, heeft de gemeente Gooise Meren ook de plaatsnaambordjes aan laten passen.

De naambordjes werden maandag, voor zover dat nog niet gedaan was, voorzien van een nieuwe afbeelding. 'Bussum, gem. Gooise Meren' staat er nu.

Ook op andere plekken krijgt de nieuwe naam Gooise Meren steeds vaker een prominente plek. Denk daarbij aan de bewegwijzering bij het gemeentehuis aan de Brinklaan of de gemeentewagentjes die door de straten rijden.

Bejaarde vrouw (83) aangereden

BUSSUM - Een vooralsnog onbekende bestuurder van een auto heeft maandag op het zebrapad over de Landstraat voor de Xenos een bejaarde vrouw aangereden. De Bussumse (83) brak daardoor op twee plaatsen haar been.

De vrouw stak, vlak achter een man voor haar, het zebrapad over. De bestuurder van de auto trok echter plots op en reed de vrouw aan. Vlak na het ongeluk stopte de bestuurder nog om zogezegd een parkeerplaats te zoeken en de vrouw te helpen, maar ging er vandoor. Er wordt nog naar hem gezocht. De man heeft een donkerblauwe Peugeot 308 en was zelf rond de 65 jaar. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844.

14

jonge asielzoekers krijgen al les op Bussumse basisscholen

Sanatorium Zonnestraal

Geschiedenis en restauratie van een modern monument. Dit boek is al een monument! In dit boek, waar 18 auteurs materiaal voor aanleverden, wordt de geschiedenis en restauratie op indrukwekkende wijze zichtbaar gemaakt.

De redactie was in handen van Paul Meurs en Marie-Thésèse van Thoor. Zonnestraal is niet alleen een mooi voorbeeld van het Nieuwe Bouwen in de jaren '20 maar het verbeeldt ook een bijzondere sociaal maatschappelijke ontwikkeling. Het begon allemaal met de oprichting van het Koperen Stelen Fonds (KSF) in 1905 door 'Ome Jan' van Zutphen. Koperen stelen zijn de tijdens het slijpen afgebroken diamanthouders. Amsterdamse diamantwerkers richten dit fonds op en konden een sanatorium stichten voor TBC-lijders. De complexe restauratie leest als een spannend boek. Het ingebonden boek van 280 bladzijden bevat vijf kleinere tussenkaternen, waarin op speciaal papier foto's, tekeningen en schetsen zijn afgedrukt. Het boek kwam in 2010 bij Nai Uitgevers uit. Het is als nieuw.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 30 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is vanaf januari 2016 voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. J. Rinzema; Naarderheem 10.30 u. mw. ds. H.W. van Beelen|
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 30/01 17.30 u. Eucharistie; di. 02/02 10.00 u. Maria Lichtmis pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. H. de Graaf

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. M. van der Velden
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. R. Visser
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G.J. Codée en 17.00 u. ds. P.B. de Groot
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. P. Korver
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. A. van der Meiden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. 'Zin zoeken in bijbelverhalen'
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Geen keeltje maar een hele hals

Kort geleden grote opwinding in ons land. We hadden bezoek van een vreemd pietje. Helemaal uit ergens in Siberië kwam hij bij ons terecht. Maar ook grote jongens komen hier naartoe.

Het piepertje in kwestie is natuurlijk de roodkeelnachtegaal die Hoogwoud in West-Friesland bijna letterlijk op zijn grondvesten deed schudden. Het Russische vogeltje stond nog maar net op de sociale netwerken of daar kwam een stroom diehard vogelaars op gang. We hebben het allemaal kunnen volgen op de tv. Uit alle hoeken en gaten, zoals dat heet, gingen ze met een rotgang naar de Noord-Hollandse plaats, waar de vrouw des huizes, die de vogel wereldkundig had gemaakt, uitstekende zaken deed met toegangs- en koffiegeld. Ik maakte de onvergeeflijke fout te melden dat de vogel geringd was. Had ik duidelijk op het RTL-4 journaal menen te zien. Helemaal verkeerd, dus! Weinig vrienden gemaakt, die dag. Maar met al dat gedoe rond die roodkeelnachtegaal kwam een andere vogel een beetje in het gedrang. Ik wilde er toen al een stukje aan wagen, maar dat doe ik nu dus. Het gaat hier om een flinke gans, die al enkele weken in onze omgeving op de weilanden te zien is. De roodhalsgans, om precies te zijn. Laat de foto van Harry zijn werk doen, dat is beter dan omschrijven. Deze gans is ook uit het hoge noorden afkomstig en trekt in minieme aantallen naar onze streken, waar hij zich doorgaans voegt bij de horden brandganzen. Is gezien in de Aetsveldse Polder onder Weesp en op de weilanden langs de Loodijk. Ik kan echter geen garantie geven dat u hem zult zien.

Als er één boek is dat op deze plaats thuishoort, is het wel deze. Het gaat namelijk over lezen, lezers en boeken in de Vesting Naarden. Hein Groen interviewde in 2006/2007 ruim zestig mensen, vriend(inn)en, stellen en gezinnen, waaronder veel kinderen, over hun relatie met boeken. In totaal meer dan 80 mensen. Hij vroeg ze wat, waar en waarom ze lazen.

Hij schetst ook de omgeving en de omstandigheden van de geïnterviewden. Vele krijgen een lezersnaam. Bijvoorbeeld: de snellezer, de voorlezer, de ontbijtlezer, enzovoorts. Gijs Went maakte er foto's bij in een voor iedereen karakteristieke en vaak originele houding of omgeving, zowel binnen als buiten. Boekhandel Comenius (in 2015 gesloten) gaf het vierkante boek (20x20) met harde kaft in 2007 uit in een genummerde oplage van 500 stuks.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 12,-. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken die mensen hem schenken. De opbrengst is vanaf januari 2016 voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

'Ervan overtuigd dat zijn dood geen ongeluk was'

Zes jaar geleden dat Jörgen Roelfzema overleed

Jörgen, Janneke en Enneke waren altijd een 3-eenheid.

BUSSUM - Ze waren altijd een 3-eenheid: Jörgen, zijn moeder Janneke en zijn zus Enneke. Tot het noodlot toesloeg. Op kerstavond 2009 gaat Jörgen wat drinken bij café de Boemel, krijgt een mep op zijn hoofd, wordt thuis gevonden, raakt in coma en overlijdt. Zijn moeder en zus ervaren nog altijd de impact. Ze deden daarom deze week hun verhaal in het tv-programma 'Recht uit Noord-Holland' bij RTV NH. Een ontroerend verhaal.

Wie in Bussum heeft niet gehoord van het trieste verhaal van zinloos geweld waar Jörgen het slachtoffer van werd? Het tv-programma laat beelden zien van de stille tocht, het bewuste café, foto's uit betere tijden en hoe de familie rondloopt op het kerkhof. Veel te jong gestoven. Dat is wat duidelijk is. Wat niet duidelijk is, is wat er precies is gebeurd. Nooit werd er iemand veroordeeld. En nog altijd loopt de familie rond met vragen. Met name ook voor de politie. "Er zijn slechts verklaringen van getuigen opgenomen, er is niet doorgevraagd. De rechercheur heeft de zaak niet serieus genomen. Ik denk dat ze geïrriteerd waren omdat mijn broer vele malen heeft gebeld om te vragen hoe de zaak ervoor stond. Ze zeiden ook dat we het onderzoek zouden schaden als we de media opzochten. Maar dat was de enige manier waarop ze aan het werk gaan. Ik ben ervan overtuigd dat zijn dood geen ongeluk was."

"Jörgen kwam een drankje drinken in de Boemel. Daar kreeg hij ruzie over een openstaande rekening en hij moest mee naar achter. Ik vond hem thuis in bed, onder het bloed. Zowel in de ambulance als in het ziekenhuis werd gevraagd of hij op zijn hoofd was geslagen. Wij dachten dat er niets was gebeurd." Later blijkt dat de café-eigenaar Jörgen twee maal met een stok op zijn rug had geslagen. Raar, want er was geen blauwe plek op zijn rug te zien. Mensen hebben Jörgen gezien terwijl hij bloedde en warrig sprak. Ze dachten dat hij dronken was." Zus Enneke vertelt dat Jörgen extra kwetsbaar was nadat hij op zijn 24ste hersenletsel opliep bij een brommerongeluk. "Daarom waren we ook veel samen. Ik sprak hem dagelijks. We waren een echte 3-eenheid. Zijn overlijden heeft op onze levens een enorme impact. Het is niet te vatten dat er geen rechtszaak is geweest. Heel frustrerend', zegt ze. Janneke hoopt dat de uitzending nog en goede tip oplevert. "Misschien dat er iemand opstaat die vertelt wat er daadwerkelijk is gebeurd. Ik weet dat het anders gegaan moet zijn dan is verklaard."

Het hele interview van maandag 25 januari is terug te kijken op de site van RTV NH.

Bewoners aan de slag met flat Boslaan

BUSSUM - Bewoners gaan aan de slag met het verbeteren van de flat aan de Boslaan.

De maatregelen volgen op meerdere klachten over overlast. Kortgeleden werden er nog enkele auto's opengebroken voor de deur van de flats. Daarnaast slaan vandalen met regelmaat toe: de toegang van de flat werd kortgeleden besmeurd met verf om daarna te worden bekrast. Bewoners hebben wel meer klachten.

Lampen
De aanhoudende klachten hebben ervoor gezorgd dat er nu wat gaat gebeuren om de problemen op te lossen. Er worden betere lampen en enkele camera's opgehangen.

Autokrakers gepakt

BUSSUM - Agenten hebben maandagnacht op de snelweg twee autokrakers kunnen aanhouden.

De twee autokrakers hadden even daarvoor aan de Vondellaan een auto opengebroken. Ze sloegen een raam van een auto in, maar werden gestoord en renden weg. Het geheel werd vastgelegd op een camera.

Naar het bureau
De agenten wisten de auto op te sporen en de verdachten aan te houden. Het gaat om twee Utrechtse mannen van 22 jaar. Ze werden voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Meer verkeers-controles op N524

BUSSUM - Er worden meer verkeerscontroles gehouden op de N524 van en naar Bussum. Dat laat het Openbaar Ministerie weten. De weg wordt een van de vaste trajecten waar met regelmaat verkeerscontroles zullen worden gehouden.

Er gaat meer gecontroleerd worden omdat daar vaak te hard wordt gereden. Dat komt naar voren na meerdere analyses en klachten van burgers. Door meer te controleren moet de verkeersveiligheid op de weg verhoogd worden.

Andere plekken
Naast de N524 van en naar Bussum wordt er ook op andere wegen rond Bussum vaker gecontroleerd. Het gaat onder meer om de Naardense Bollelaan en de Amersfoortsestraatweg langs Bussum.

Recherche keert busje schilder ondersteboven

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bewapende rechercheurs hebben afgelopen week aan de Huizerweg een busje van een schildersbedrijf ondersteboven gekeerd. Het geparkeerde busje werd dinsdagmorgen geheel doorzocht door de agenten. Alles werd op straat gelegd waarna er foto's van de spullen werden gemaakt. Volgens omstanders werd vervolgens ook nog een huis aan de Huizerweg doorzocht. De politie laat weten dat er een onderzoek loopt. Waarover dat onderzoek gaat en waarom het Bussumse busje doorzocht werd, kan de politie niet zeggen.

Rotary verdeelt 1750 euro onder Bussumse goede doelen

Geld voor toneel, restauratie ramen en ruiters

BUSSUM - Een vluchtelingentoneelstuk, een glas-in-loodproject en paardrijden voor gehandicapten zijn de drie uitgekozen doelen die geld krijgen van de Rotary Bussum. In totaal wordt 1.750 euro verdeeld onder de drie clubs.

De Rotary deed onlangs een oproep voor goede doelen die zich inzetten voor de Bussumse samenleving. Er kwamen meer dan twintig aanvragen binnen. Uiteindelijk hebben de Rotary-leden gekozen voor een toneelstuk om meer begrip te kweken voor de positie van vluchtelingen onder middelbare scholieren, het adopteren van een glas-in-lood-panele project van de Historische Kring en het financieel ondersteunen van het initiatief om met gehandicapten te gaan paardrijden.
Gillis Koomen, voorzitter van Rotary Bussum: "Onze oproep heeft gewerkt. Als Rotary willen we graag contact met de omgeving om ons heen. We hebben € 750,- voor het toneelstuk gegeven en de andere twee doelen krijgen 500 euro. De komende maanden gaan we kijken waar we, naast financiële hulp, deze initiatieven verder mee kunnen ondersteunen. En ja.. ik verwacht dat we deze actie jaarlijks gaan herhalen. Want tussen de verzoeken zitten echt fraaie initiatieven die je als Bussumer met trots vervullen."

Het toneelstuk 'Zina's reis' krijgt dus 750 euro. Dit project is een initiatief van toneelvereniging De Schakel, Twinburgering en het Platform Maatschappelijk Ondernemen Bussum Naarden. De bedoeling is om een toneelvoorstelling te maken en lesmateriaal te ontwikkelen. Op die manier moet er onder scholieren begrip voor vluchtelingen gekweekt worden.
Het glas-in-loodproject werd ingediend door de Historische Kring. Het gaat om ramen die werden gevonden in de kelder van het gemeentehuis van Bussum en nodig gerestaureerd moeten worden.
Paardrijden voor gehandicapten kan bij de Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland. Op de manege in Bussum komen elke week 150 ruiters met een beperking en 125 ruiters zonder beperking paardrijden. De ruiters met een beperking worden begeleid door vrijwilligers. Ook deze club kan de 500 euro goed gebruiken.

Pauline Kuiper

Geeft al 25 jaar Italiaans aan de Volksuniversiteit in Bussum
67 jaar

Genoeg van het lesgeven?
"Nee hoor, maar ik ga verhuizen, dus dit is mijn laatste jaar. Eigenlijk was lesgeven een voorwendsel om meer uit de talenten van mensen te halen. Vaak zie je dat er bij taallessen meer talenten naar boven komen."

Wat gaat u het meeste missen?
"De interactie met de groep, dat is altijd een soort magie; ze steken elkaar in hun enthousiasme aan."

Favoriete vakantieland?
"Natuurlijk Italië, maar ik kom ook graag in Frankrijk. Ik heb zelf 16 jaar in Italië gewoond en mijn kinderen zijn daar ook geboren."

Leukste plek in Bussum?
"Ik kom graag in de bibliotheek, dat vind ik een fijne en prettige plek."

Hobby's?
"Koken, lezen, tennissen, kunst en muziek, voornamelijk opera."

Voor wie heeft u veel bewondering?
"Vooral voor musici. Die moeten vaak keihard werken en studeren, terwijl ze ook moeten zoeken naar manieren om hun beroep uit te kunnen oefenen."

Een goed gesprek met?
"Met spirituele mensen, een gesprek over het leven en hoe dat in elkaar zit. Ik ben zelf vrij concreet en ik zou wel eens de andere kant willen horen."

Wat zou u doen met een miljoen?
"Eigenlijk niet zo veel, ik zou geen grote en structurele veranderingen aanbrengen in mijn leven. Ik ben heel gelukkig zoals het nu is. Een tijd geleden is er in mijn huis ingebroken en ik heb ontdekt dat ik niet materialistisch ben."

Nog wel een grote droom?
"Doorgaan met het zoeken naar evenwicht en dat met andere mensen delen en hen inspireren."

Waar wilt u op toosten?
"Op het goede in het leven. Er wordt zo veel gesproken over narigheid terwijl er ook zo veel mooie dingen zijn. Vriendschap, bijvoorbeeld."

Bussumer overvallen

BUSSUM - Een Bussumer is zaterdagavond slachtoffer geworden van een straatroof. De man (29) werd overvallen op een Amersfoortse parkeerplaats.

De man stond met de auto op een parkeerplaats toen de overvaller plots de deur van de auto opentrok. Het slachtoffer werd bedreigd met een vuurwapen en moest spullen afstaan. Daarna sloeg de overvaller op de vlucht. De dader wordt nog gezocht.

Stelende pubers gepakt

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen week twee pubers meegenomen naar het bureau voor het stelen van spullen. De jonge Bussumers bestalen, los van elkaar, twee winkels.

Een van de jongens nam afgelopen week wat mee van de Xenos aan de Landstraat. Dat werd opgemerkt, waarna de jongen (12) door agenten werd meegenomen naar het bureau. Datzelfde gebeurde met een andere jongeman: een jongen (13) uit Bussum nam afgelopen week wat mee van de Action zonder daarvoor te betalen. Dat werd eveneens opgemerkt. De politie meldt dat er een goed gesprek met de stelende pubers his geweest. De jongens werden daarna overgedragen aan hun ouders.

Xenos gewoon open

BUSSUM - Winkelketen Xenos laat weten dat het Bussumse filiaal gewoon open blijft. Het bedrijf verkeert in moeilijkheden en zal daarom de komende tijd een nieuwe strategie handhaven.

Er zullen ontslagen volgen en ook de Bussumse medewerkers ontkomen hier niet aan. Xenos wil met name minder medewerkers met een leidinggevende of coördinerende functie in dienst houden. Het doel is om zo de kosten te beperken. Ook wordt de bezetting in de filialen aangepast.

Werk aan kunstgras SDO zo goed als klaar

Nog even en er kan weer gevoetbald worden. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Het heeft heel wat werk gekost, maar nog heel even en er kan weer gevoetbald worden op veld 4 van voetbalclub SDO. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de werkzaamheden.

Het werk aan het kunstgras startte een maand geleden. Nadat het grasveld werd afgegraven, werd laag voor laag gewerkt aan het kunstgrasveld.

Alleen de witte lijnen moeten nog aangebracht worden en er moeten nog lampen worden geplaatst langs het Bussumse voetbalveld.

Web topvijf

1. Recherche keert busje schilder ondersteboven
2. Japans restaurant Sakura geopend
3. Meer verkeerscontroles op N524
4. SDO zet vrouwencoach aan de kant
5. Pubers gepakt na stelen spullen Xenos en Action

6 / 24

'Muiden zat 20 jaar op slot, er kan nu weer beweging komen'

Ruurd Kleuver: 'Een buitenhaven met ook passantenplekken zien we wel zitten'

Ruurd Kleuver wilde Ome Ko weer op de kaart zetten. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

GOOISE MEREN - De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor hun buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief in hun woonkern zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er graag een paar aan u voor. Deze week Muider Ruurd Kleuver, eigenaar van café Ome Ko.

Bij Ome Ko is er deze vrijdagochtend geen negatieve klank te horen over de fusie. Erg druk is het er rond elf uur weliswaar nog niet, maar de aanwezige stamgasten en ook eigenaar Ruurd Kleuver zien vooral de positieve kanten van het samengaan met Naarden en Bussum. Ze bedachten er zelfs een nieuw drankje voor.

Voor iedereen staat de deur altijd wagenwijd open. Foto: Yvette Geerts

'Het GooisMeertje is echt geen hoofdpijndrankje hoor'

Op Weesp zitten ze in ieder geval niet meer te wachten, vertelt Kleuver. "Die hebben hun kans gehad." Een duidelijk geval van nieuwe ronde, nieuwe kansen, zo lijkt de heersende mening. "De vloek die op Muiden rust -' Muden zal Muden blieven, Muden zal nooit beklieven' - is met de fusie ook verdwenen", doet Kleuver nog een duit in het zakje. Er wordt nog wat doorgepraat over het belang van een nieuwe buitenhaven. "Een passantenhaven zou goed zijn voor Muiden, niet te veel vaste plekken", klinkt het aan de bar. En nee, ze hebben ook geen problemen met 'Amsterdam Castle'. "Voor het dorp is dat economisch gezien beter", klinkt het nuchter. De hoop is dat er een snelle beweging komt. "Muiden zat op slot, er is 20 jaar niet gebouwd."

De historie van Ome Ko gaat terug tot 1810, uit dat jaar dateert de eerste tapvergunning. In 2007 kwam het café in handen van horecaondernemer Kleuver, die ook eigenaar is van het ertegenover gelegen Eethuys Graaf Floris V. "Een mooi café dat in zwaar weer zat: het was een vies, oud hok en de loop was eruit." Dat deed hem pijn, net als veel andere Muiders die er hun eerste biertje dronken. Hij wilde er weer een café van maken zoals de gasten het van vroeger kenden. En dat betekent volgens de relaxed overkomende eigenaar niet dat het een plek is waar alleen Muiders komen.
"Natuurlijk hebben we onze vaste dag- en avondgasten", maar wat denk je van alle dagjesmensen en de toeristen; in de zomer zit het terras altijd vol." De stamgasten komen er vooral voor een praatje, een kop koffie, een biertje of om wat te eten.
GooisMeertje
Het idee voor dit Gooise Meren-drankje ontstond niet achter de tap of op de barkruk in Muiden. Tijdens zijn wekelijkse uitstapje naar Terschelling ("Maandag is mijn weekend") heeft Kleuver de tijd om even achterover te leunen en zijn gedachten te laten gaan. Natuurlijk was het de fusie die hem op het idee bracht en na de Muier Schipperbitter uit 1984 vond hij het wel tijd worden voor een nieuw drankje met een eigen taste.

'Alles en iedereen mengt, als je maar een beetje normaal doet'

De barman haalt de fles tevoorschijn. "Private label, de etiketten en de flessen hebben we vorige week pas uitgezocht", vertelt Kleuver trots. Nieuwsgierig geworden is de verleiding om even te proeven te groot. Een klein slokje is al genoeg voor een goede indruk, verzekert de barman.

Op het verkeerde been gezet door een wat zoetige geur die je nauwelijks proeft, blijkt er toch wel degelijk een alcoholpercentage van 25% aan dit drankje te kleven. De basis van dit verfrissende drankje is nobel met een krentenlikeur. "Echt geen hoofdpijndrankje hoor; misschien niet geschikt om de hele avond te drinken, maar wel lekker", vindt de bedenker zelf. "Met wat ijs echt een drankje voor de zomer", is de mening van de inmiddels aangeschoven Tinka Goudsmid. Naast stamgast is deze 52-jarige ook de aanjager van de Facebookpagina MuidenBoeit. "We hebben ruim 700 volgers, wel voornamelijk Muiders, maar dat is toch best een hoop", vertelt ze enthousiast. Zelf is Goudsmid meestal rond borreltijd in Ome Ko te vinden. Het voelt voor haar als het verlengde van haar huis. "Het is echt een huiskamer, die sfeer weten ze goed neer te zetten." Vroeger toen ze nog zeilde, kwam ze hier al borrelen. Het fijne aan Ome Ko is dat je er gewoon kunt binnenlopen en altijd wel iemand tegenkomt die je kent. "Je hoeft niet af te spreken." En het gaat nog veel verder volgens Goudsmid. "Het café vervult een belangrijke sociale rol. Na je verjaardagsfeestje thuis kom je hier nog een borrel halen en ook na een huwelijk of begrafenis praten de gasten na bij Ome Ko."

Groen plafond

Ome Ko heeft nog steeds de inrichting en de sfeer van een bruin café en dat willen de meeste stamgasten ook zo houden. Toen het plafond een paar jaar geleden een groen kleurtje kreeg (het was bruin van de rook) kwam er dan ook veel commentaar. Het mag dan volgens een schilder bijna dezelfde originele groene kleur zijn van vlak na de oorlog, de oudere stamgasten kijken liever niet meer naar boven.

Allerlei pluimage
Jong en oud, uit Amsterdam met een bootje of toeristen die het Muiderslot bezoeken: iedereen voelt zich hier thuis volgens de 73-jarige stamgast die hier al twintig jaar lang een kopje koffie komt drinken. Hij komt voor een praatje, kent zowat iedereen en gaat zo weer lekker naar huis. "Ik kom hier voor de mensen die ik ken. Als Ome Ko er niet was dan bleef ik gewoon thuis. Hier is de sfeer open en gemoedelijk, iedereen is welkom", zegt hij nog snel voordat hij echt de deur uit stapt.

Veel tijd om even zelf een kopje koffie te drinken krijgt de barman niet. De volgende gasten dienen zich al weer aan. Twee heren in pak zoeken een plekje. En ook stamgast Pieter van Buijtenen schuift aan. "Het is hier leuk, je hebt hier vogels van allerlei pluimage. De Gooise types, zeilers en Muiders."

Vooral onder de zeilers is Ome Ko een fenomeen, weet hij te vertellen. Zo stonden vroeger de locals, waaronder de hoefsmid, samen met de leden van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereniging in het café. "Maar dat mengde, als je maar een beetje normaal deed", voegt Van Buijtenen zijn herinnering kleur bij. "Muiden is een passantenstadje, de acceptatie van vreemdelingen is groot; je moet alleen geen kapsones hebben."

Breeduit maakt zich op voor de toekomst na jaren van leegloop

De gemeente moet nog wel concrete invulling geven aan de plannen

Na een ochtend les en toetsen kunnen ook de kinderen van De Globe hun energie even kwijt. Foto's: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM - Er zit weer beweging in Breeduit aan de Lange Heul. De plannen voor een interne verbouwing moeten nog verder uitgewerkt worden, maar zeker is de komst van Stichting ELAN (speciaal onderwijs) en wellicht het KTC (kind talent centrum). Daarmee krijgt Breeduit, met onder andere basisschool De Zonnewijzer als huurder, weer een nieuwe impuls.

Wanneer alles zijn beslag krijgt is nog onduidelijk. De financiering is eind vorig jaar goedgekeurd door de politiek, maar het wachten is nu nog op de uitwerking van de plannen door de gemeente. ELAN heeft al wel aangegeven dat ze na de zomer wil starten op de nieuwe locatie. Na jaren van onrust en leegloop van Breeduit hoopt de directeur van De Zonnewijzer, Esther Jager, dat de rust nu eindelijk terugkeert en er gebouwd kan worden aan de toekomst. Volgens haar is de school, samen met de peuterspeelzalen, de enige stabiele factor geweest in een gebouw waar veel is gebeurd. Na het faillissement van Theater Bussum en het vertrek van de Emmaschool en de BSO van SKBNM uit het pand, was er niet echt sprake meer van een brede school en daar hadden ze wel last van, aldus Jager. "Het gaf onrust en alles wat je samen had opgebouwd stortte als een kaartenhuis in elkaar." De Zonnewijzer heeft met in totaal 200 leerlingen een groot deel van het gebouw in gebruik. Onlangs werd daar nog De Globe als poot aan toegevoegd.

Lesprogramma

Op De Zonnewijzer wordt veel aandacht aan taal en rekenen gegeven. Maar ook krijgen de ruim 200 leerlingen elke week atelier- en technieklessen. De school is vrij vooruitstrevend in het gebruik van tablets. Bij rekenen en spelling is de tablet een vast onderdeel en ook bij andere vakken wordt hij steeds vaker ingezet. Vanaf groep 1 wordt er ook al spelenderwijs Engelse les gegeven.

Groep 3 van basisschool De Zonnewijzer, die ook in Breeduit blijft.

'Wat je had opgebouwd stortte als een kaartenhuis in elkaar'

De Globe
De Globe werd in november vorig jaar in allerijl opgetuigd om kinderen tussen de 4 en 13 jaar van het AZC Crailo onderwijs aan te kunnen bieden. "Een echte aanvulling en het werkt. We zijn gestart met 14 kinderen en we verwachten binnen nu en twee weken aan 25 kinderen les te geven. Die uitbreiding komt voornamelijk vanuit de in de buurt wonende statushouders. We zijn al met de gemeente in gesprek om een tweede groep te starten. Er is bewust gekozen voor een eigen school voor deze kinderen", licht Jager toe. "De taalachterstand is erg groot en ook is er sprake van kinderen met traumatische ervaringen. Ze hebben hoe dan ook extra begeleiding nodig. Dat werkt niet als je de kinderen direct in het reguliere onderwijs laat instromen." Wel wordt er gekeken welke activiteiten de kinderen van De Globe samen met de leerlingen van De Zonnewijzer kunnen doen. Jager denkt dan vooral aan sporten, het delen van verhalen, buiten spelen en de schoolfotograaf die langskomt. "Maar het moet zich nog vormen", aldus Jager. Dat dat soort momenten ook spontaan ontstaat bleek tijdens de viering van Sinterklaas afgelopen jaar. "Het was helemaal niet de bedoeling om daar de leerlingen van De Globe actief bij te betrekken. Toen Sinterklaas uiteindelijk arriveerde waren ze zo nieuwsgierig naar 'wie die man was' dat we het samen hebben gevierd."

"Bij De Globe staat een ervaren leerkracht voor de groep en er is vijf dagen per week ondersteuning van een onderwijsassistent. Ook is er een psycholoog aanwezig voor extra begeleiding." De jonge schooldirecteur is enthousiast over de aanpak. "De kinderen zijn erg leergierig en pakken het snel op. Sommige kunnen al korte gesprekken voeren in het Nederlands." De voornamelijk Syrische kinderen krijgen hoofdzakelijk les in rekenen en taal en ook inburgering krijgt veel aandacht. Jager verwacht dat de grootste taalachterstand binnen 2 jaar is ingelopen en dat de kinderen dan kunnen instromen in het reguliere (basis)onderwijs. Daarbij is het wel de bedoeling de kinderen over de verschillende basisscholen in Bussum te verspreiden. Dat De Globe in Breeduit zit heeft als voornaamste reden dat daar ruimte beschikbaar was. De school is onderdeel van een overkoepelende stichting (Proceon), die benaderd werd door de samenwerkende gemeentes om onderwijs te faciliteren voor kinderen van het AZC Crailo. Maar het is een mooie aanvulling, vindt Jager.
"We willen van onze leerlingen op De Zonnewijzer wereldburgers maken en gaan daarmee verder dan wat er daarover in het onderwijsrapport 2032 staat. De Globe helpt daarbij, maar ook het feit dat onze school een afspiegeling is van de samenleving. We zijn een mooie gemengde school en besteden veel aandacht aan hoe je met elkaar omgaat. Wij zien het als een kans."

Het aantal leerlingen van De Globe wordt nu al snel uitgebreid

Verbouwing
De plannen voor de interne verbouwing zijn dus nog niet helemaal uitgewerkt, maar de grote lijnen zijn wel bekend. De entree, het schoolplein en ook de sanitaire voorzieningen worden aangepakt. Het pand wordt verder opgeknipt in drie zones. Een van de zijvleugels is bestemd voor ELAN en in de andere vleugel nemen in ieder geval De Zonnewijzer, de peuterspeelzaal en mogelijk ook De Globe hun intrek. Het middendeel is bestemd voor het KTC. De overlast tijdens de verbouwing blijft in zoverre beperkt dat de huurders gedurende de werkzaamheden niet hoeven te verkassen. Na de verbouwing is er geen plek meer voor de tijdelijke huurders, waaronder stichting Maatjesproject en herinrichting Westereng. Ook de GGD zal op termijn een andere locatie moeten vinden.

Buitenruimtes
Naast de plannen voor een interne verbouwing wordt er ook gesleuteld aan de buitenruimtes. De school wil graag het plein aan de achterzijde deels inrichten als speelplein voor de leerlingen van groep 3 t/m 8. Jager: "Dat plein heeft nu geen duidelijke invulling en trekt veel hangjongeren aan. De buurt is daar niet blij mee, maar vreest ook meer overlast als onze leerlingen daar buiten gaan spelen." Jager snapt dat wel, maar verwacht ook dat een duidelijke invulling ervoor gaat zorgen dat het plein minder hangjongeren aantrekt. De school heeft de Johan Cruyff Foundation benaderd om mee te denken over een invulling die zo min mogelijk overlast geeft. Jager laat tot slot weten ook met de buurt in gesprek te gaan.

'Sven Kramer gaf me raad: nooit stoppen'

Margriet Zegers schaatst voor goed doel

Oud-hockeyster Margriet Zegers schaatst overmorgen 200 kilometer.

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Met een beetje 'pech' staat ze over twee dagen meer dan negen uur non-stop op de schaats, maar wel voor het goede doel. De Bussumse oud-hockeyster Margriet Zegers trekt haar schaatsen aan om geld op te halen voor onderzoek naar Cystic Fibrosis (CF), taaislijmziekte. Er staat haar wel een barre tocht van 200 kilometer op de Oostenrijkse Weissensee te wachten.

Het meedoen aan de goededoelenschaatstocht kwam zomaar op het pad van de Bussumse. Schaatsen doet ze al even, maar dat was tot voor kort meer voor de lol. "Ik schaats elke week, gewoon omdat ik sporten nog steeds erg leuk vind. En als echte Fries moet je gewoon schaatsen. Op de schaatsbaan kwam van het één een beetje het ander. Ze vroegen me om mee te doen aan Skate4Air. Ik twijfelde eerst even omdat ik nog niet supergoed kan schaatsen en ook niet zulke grote afstanden. Maar Jochem Uytdehaage heeft me over de streep getrokken."

Goede doel
Het geld dat Skate4Air ophaalt gaat geheel naar onderzoek naar CF, een slopende en ongeneeslijke ziekte. Door CF ontstaan ademhalings- en spijsverteringsproblemen. De helft van de patiënten wordt niet ouder dan 18 jaar. Het goede doel spreekt Zegers enorm aan. "Vlak na mijn topsportloopbaan deed ik mee aan de marathon van New York, ook voor het goede doel. Daar deed een jongen aan mee, al hardlopend met zuurstofflessen. Dat bewonderde ik enorm. Deze jongen had ook CF en leeft, vooral door het goede onderzoek, nog steeds. Op de sportschool sprak ik roeitweeling Vincent en Tycho Muda. We raakten aan de praat en ik vertelde dat ik erover nadacht om mee te doen aan Skate4Air. Ze vertelden dat hun neefje van 8 jaar ook CF heeft. Dat gaf me de doorslag: ik besloot om mee te doen en geld op te halen voor hun neefje, Jacob. CF is echt een zware en vreselijke ziekte, des te meer omdat de patiënten vaak niet oud worden. Maar er wordt goed onderzoek gedaan en dat zorgt er ook voor dat mensen met CF steeds ouder worden. Goed onderzoek helpt dus echt."

Pure kracht
De afgelopen maanden heeft Zegers veel schaatsuren gemaakt om ervoor te zorgen dat haar avontuurgaat lukken. Want zó lang en zó ver schaatsen, daar moet je wel wat voor kunnen. "Het wordt best even aanpoten, want 200 kilometer is een heel eind. Het duurt uren. Een paar weken terug schaatste ik voor het eerst zeven uur achter elkaar. Dat was wel wat. Vooral het laatste deel schaats je op pure wilskracht. Sven Kramer heeft me een goede raad gegeven: niet stoppen, gewoon doorgaan. Daar gaan we dus voor."

Veel bekenden hebben me al gesteund

Vertrouwen
Toch heeft de Bussumse het vertrouwen dat het wel goed gaat komen met haar avontuur. "We schaatsen met een groep, dus je kunt je ook aan elkaar optrekken. Het zal wel zwaar worden, maar het moet ook wel een beetje een feestje worden. En we weten waarvoor we het doen."

Geld ophalen
De tocht volbrengen en veel geld ophalen voor het goede doel: dat zijn overmorgen de twee voornaamste doelen van Margriet. Ze heeft ondertussen al meer dan 2000 euro opgehaald, maar dat mag vanzelfsprekend nog meer worden. "Veel bekenden hebben me al gesteund, maar ook veel anderen hebben al geld gegeven. Hoe meer, hoe beter. Geld doneren kan nog. Dat kan op www.skate4air.nl/nl/participants/profile/800."

SDO pakt op laatste moment knap een punt tegen sterk OFC

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Het harde werken van de voetballers van SDO werd afgelopen weekend beloond. De Bussumse hoofdklasser pakte op het allerlaatste moment knap een punt tegen OFC, de nummer twee van het klassement: 1-1.

SDO moest vol aan de bak tegen het sterke OFC. Vooral voor rust waren de Bussumers nog zoekende. De tegenstander speelde erg sterk en kwam al vroeg op een voorsprong te staan, maar vooral na de rust waren de Bussumers op de meeste momenten beter dan OFC. De Bussumers speelden na rust met veel druk naar voren, wat ervoor zorgde dat OFC wankelde. Een late goal van Micha Fokker bracht de Bussumers terecht een punt.

Hoewel SDO dus een goed resultaat boekte tegen het sterke OFC, zakte het wel naar de elfde plaats van het klassement. Komend weekend speelt SDO tegen JOS/Watergraafsmeer.

BFC pakt punt tegen 's-Graveland

BUSSUM - De streekderby tegen 's-Graveland heeft de voetballers van BFC afgelopen weekend een punt opgeleverd: 1-1.

BFC was erop gebrand om punten te pakken tegen de concurrent en startte sterk. De Bussumers kregen al snel kansen om op voorsprong te komen, maar de kansen belandden net naast het doel. BFC bleef voor rust aanzetten, 's-Graveland kon er maar amper wat tegenover zetten. Na de eerste helft stond het nog 0-0.

Na de rust was het 's-Graveland dat voor het eerste gevaar kon zorgen. De ploeg kreeg een levensgrote kans om de score te openen, maar bleek net als BFC voor rust onscherp met afronden. Toen BFC na rust eenmaal wakker was, bleek het wederom beter dan 's-Graveland. Het probleem was echter wederom het creëren van kansen en als er al een kans was, rondde BFC slecht af. Na een uur voetballen was het dan toch raak: jeugdspeler Jostein Ohm werkte een vrije trap knap langs de keeper van de tegenstander.

Na de voorsprong van BFC begon 's-Graveland meer en meer de aanval te zoeken. BFC kon veel gevaar van de tegenstander goed wegwerken, maar moest door een benutte strafschop toch een doelpunt tegen toestaan. BFC probeerde daarna nog wel een tweede treffer te maken, maar daarvoor kwam de ploeg tekort.

NVC kan geen potten breken tegen koploper

NAARDEN - De voetballers van NVC hebben afgelopen weekend geen potten kunnen breken tegen koploper Legmeervogels. De Naarders kwamen met 3-0 tekort tegen beste ploeg van het klassement.

NVC startte sterk en had vooral voor rust het betere van het spel. Naarder goals bleven echter achterwege. Na de rust waren de rollen omgekeerd en bleek Legmeervogels een stuk beter. Anders dan de Naarders kon de koploper wel doelpunten maken.

NVC moet het vooralsnog nog steeds doen met een plaats tussen de subtop.

SDO zet vrouwen-coach aan de kant

BUSSUM - Voetbalclub SDO moet op zoek naar een andere coach voor het eerste vrouwenteam. De club heeft coach Don la Grand aan de kant gezet.

Het vertrek van La Grand heeft alles te maken met de tegenvallende resultaten van het eerste vrouwenteam. De Bussumse eersteklasser staat momenteel voorlaatste en er bestaat een kans dat de ploeg komend voorjaar degradeert. SDO vecht voor klassebehoud. De Bussumers hervatten het voetbaljaar halverwege volgende maand.

La Grand had de Bussumse voetbalsters 3 jaar onder zijn hoede.

Korfballers DOC komen tekort

BUSSUM - Kansen op een goed resultaat waren er genoeg, maar de korfballers van DOC hebben afgelopen weekend geen punten overgehouden aan het treffen met concurrent Sporting Andijk: 13-10.

De twee ploegen waren vooral voor rust erg aan elkaar gewaagd. Na de rust kon de tegenstander een gaatje slaan. DOC bleef echter proberen om terug te komen en maakte een paar knappe treffers. Toch kwam het team tekort om punten te pakken.

DOC staat na afgelopen weekend nog voorlaatste, maar zag Sporting Andijk tot op 4 punten naderen.

Filmhuis Bussum

'Steve Jobs'.

*In BURNT tracht de arrogante chef-kok Adam Jones wat mensvriendelijker te worden. *In CAROL verbeelden Cate Blanchett en Rooney Mara de liefdesrelatie tussen twee vrouwen in de vijftiger jaren. *In PUBLIEKE WERKEN zijn 19e-eeuws Amsterdam en Drentse turflanden levensecht gereconstrueerd.
*In het rauwe GLASSLAND worstelt een Ierse jongen met zijn alcoholverslaafde moeder. *Komisch OUT OF NATURE volgt een ontevreden dertiger in de prachtige Noorse natuur. *In THE LADY IN THE VAN woont een oude dame (Maggie Smith) jarenlang in een bestelwagen bij schrijver Alan Bennett. Waargebeurd.
*SKETCHES OF SIBERIA dringt diep Siberië binnen, langs bossen, vlaktes en de bewoners die door de Russische ontginningsdrift worden opgeslokt. *De bikkelharde Apple-gigant STEVE JOBS geportretteerd. *THE DANISH GIRL is geïnspireerd op een Deense kunstenaar die besluit als vrouw verder te leven. *HITCHCOCK/TRUFFAUT, het klassieke filmboek 'Hitchcock/Truffaut' en zijn invloed op het werk van regisseurs als Martin Scorsese en Wes Anderson. *SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: ANTBOY EN DE WRAAK VAN DE RODE FURIE, REIS NAAR HET NOORDEN en het FANTASTISCH KINDERFILM FESTIVAL, een weekend lang films en een film-speeltuin, voor kinderen van 2 – 10 jaar.

Versa vrijwillgerscentrale

*Het Rode Kruis District G. & V. zoekt een enthousiaste projectleider die zich wil inzetten voor het nieuw op te zetten jongerenteam. (9943)
*Wijkontmoetingscentrum De Schakel zoekt een vrijwilliger die mee wil helpen met het opzetten en vormgeven van een repair-café in Naarden. (9885)
*Stichting Tussen Vecht en Eem zoekt een communicatief vaardige tekstschrijver en een webmaster. (8899)
*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit in Bussum zoekt een PR-medewerker voor het aankondigen van activiteiten via onze website, flyers en posters en de lokale media. (9040)

donderdag 28 januari

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken; iedere dinsdag in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 uur - 22.00 uur.

Open eettafel

Open eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Vers bereide maaltijd. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3. Aanmelden: 035-693 87 86.

Kunst & Antiek

Kunst & Antiek Weekend Naarden in de Grote Kerk. Van 28 t/m 31 januari. Meer informatie over toegangskaarten en openingstijden: www.kunstenantiekweekend.nl.

Expositie

Schilderijenexpositie van Yvonne de Vries bij Arts of Lecadre, Huizerweg Bussum. T/m 16 februari.

Bridgen

Bridgen onder Begeleiding bij Denksportcentrum Bussum. Aanvang 13.30 uur. Donderdag 28 januari.

Bridgen

Bridgen in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a Bussum. Van 9.30 - 11.00 uur Info: 035 - 6915346.

BoodschappenPlusBus

Stamppot eten voor 10 euro inclusief toetje. De BoodschappenPlusBus haalt en brengt u. Bel ma. t/m vr. van 10.00 - 12.00 uur 035-7504192.

maandag 1 februari

Seniorencafé

Seniorencafé van elke maandag van 10.30 - 12.00 uur. Locatie: Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3b te Bussum. Ook niet-leden zijn welkom.

Open eettafel

Open eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Vers bereide maaltijd. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 houdt. Aanmelden: 035-693 87 86.

Open Koffie

Open Koffie voor zp'ers uit Naarden, Bussum. Samen netwerken, ervaringen delen en koffiedrinken. Van 9.00 - 10.30. Locatie: Het Hoofdkantoor Bussum. Aanmelden is niet nodig.

Inzameling

Inzameling hulpgoederen bij De Hoed, Adriaan Dortsmanplein, Naarden-Vesting. Elke maandag van 18.30 - 20.00 uur. Meer informatie: 035-6947471 of 06-52084455.

Yoga

Yoga-oefeningen in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Van 10.15 - 11.30 uur. Info: 0249 - 880155.

dinsdag 2 februari

Sieraden maken

Sieraden maken voor meisje van 8 t/m 12 jaar. Iedere dinsdag van 16.00 - 17.30 uur. Kosten 2,40 per keer incl. materiaal. Locatie: SCAN, M. Kampsstraat 3, Naarden. Informatie: Versa Welzijn, Jose de Groot, jgroot@versawelzijn.nl.

Voorverkoop SCAN frisfeest

Voorverkoop van kaarten voor het SCAN XXL frisfeest op 20 februari 2016, voor jongeren van 12 t/m 17 jaar. Locatie: Kampsstraat 3, Naarden. Kosten: € 5,- per kaart. Info: Lydia-scan@hotmail.com.

Acquarelleren

Start basiscursus Aquarelleren in 12 stappen op dinsdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur door Jacqueline Comello. Locatie: Viegdenweg 13 in Bussum. Meer informatie: jacqueline@comello-art.nl.

Kind & Koffie

Kind & Koffie Late Night bij kindercentrum 't Mouwtje in Bussum. Thema-avond over gezonde voeding voor kinderen. Aanvang 20.00 uur. Informatie via: www.kindenkoffie.nl.

vrijdag 29 januari

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Ook kinderen welkom.

Tulpenbingo

Tulpenbingo in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Met muziek en hightea- hapjes vanaf 14.30 uur. Opgeven op intekenlijst of telefoon 035-6981330. Entree € 4,-.

zaterdag 30 januari

Expositie

Expositie van tekeningen, portretten en schilderijen van Margreet Blaas, Bert Krielaart, Jorien Doorn en Ton de Kruijk. Van 30 januari t/m 7 februari op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur. Locatie: Galerie Ton de Kruijk, Landstraat 107, Bussum.

zondag 31 januari

Muzikale middag

Muzikale middag met optreden van Trio Infernal. Locatie: WOC Bellefleur, Mackaylaan 11 in Naarden. Van 14.30 - 16.00 uur. Kosten € 3,-.

Optreden Erik Breij

Een muzikaal optreden van Erik Breij (voorheen Purper) en Haye van der Heyden in The Spot, Wilhelminaplantsoen 17, Bussum. Voor jong en oud. Van 14.00 - 16.00 uur. Gratis entree.

Bingo

Bingo in WOC De Palmpit. Koekoeklaan 3, Bussum van 14.30 tot 16.30 uur. Entree 4 euro, inclusief één bingokaart en één consumptie.

Fatal Attraction

Een bloedstollende thriller over lust, obsessie en wraak, gebaseerd op de wereldberoemde film uit 1987 met Michael Douglas en Glenn Close. Aanvang 20.15 uur, bij Spant! in Bussum

woensdag 3 februari

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Ook kinderen welkom.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in De Heul (glazen ruimte De Palmpit), Koekoeklaan 3 te Bussum van 18.30 - 20.00 uur.

Volleybal

Inloopochtend recreatief volleybal, voor jong en oud. Van 10.00 - 11.30 uur. Locatie: Sporthal Hilversumse Meent, Meentweg 6, Hilversum. Aanmelden is verplicht. Meer informatie via heinsteegmans@gmail.com, aanmelden bij buurtsportcoach Anouck Dingemans via bsc@hilversumsemeent.nl.

Schaakavond

Open Schaakavond in Café Goesting, Kapelstraat in Bussum. Vanaf 19.30 uur.

Lezing

Lezing door Claire Verlinden over klassieke muziek met als onderwerp 'Muziek voor ballet en dans'. Locatie Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14, Bussum. Er zijn kosten aan verbonden.

Het Gooise rookgordijn

Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers kraakt reacties

De kwaliteit van de brandweermannen staat niet ter discussie. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Een rookgordijn. Dat is wat burgemeester Pieter Broertjes en brandweercommandant John van der Zwan optrekken. Dat is de mening van de in Hilversum en contreien verfoeide Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV). Zij meent dat er ook zaken bij het Gooise korps niet in de haak zijn. Zo is het aantal vrijwilligers in het Gooi wel degelijk flink afgenomen, geeft de VBV onder andere aan.

Broertjes en Van der Zwan verleggen het debat. Zij gaven vorige week in deze krant aan dat door het onderzoek van RTV NH en EenVandaag de vakbekwaamheid van de brandweerlieden aan de kaak gesteld wordt. De uitkomsten zijn een schoffering. Volgens de VBV staat de kwaliteit van het personeel helemaal niet ter discussie, maar gaat het om de methodiek. "Niet dat de brandweerlieden iets te verwijten valt, maar veel meer het omstreden systeem waarin ze worden geacht te werken", is de duidelijke stelling.

Als pijnlijk voorbeeld haalt de VBV de woningbrand aan op de Willem Bontekoestraat van maandag 16 november. Bij deze brand in een gebouw met aanleunwoningen met veel zorgbehoevende mensen viel een dodelijk slachtoffer. De vakvereniging meent dat de brandweer hier met te weinig man op af is gekomen. De uitrukmethode met het tweemansbusje (TS2) en de auto met vier brandweerlieden die die volgen was in dit geval niet toereikend. "Zeer opmerkelijk is dat op basis van de melding van de brand, rook uit de meterkast, afkomstig uit een gebouw met kwetsbare en niet zelfredzame mensen een beperkte slagkracht is ingezet", schrijft de VBV.

'Burgers in de Gooi en Vechtstreek zitten met de gebakken peren'

Dat de VBV fel tegen de in 2012 ingevoerde Gooise werkwijze is, maakt zij al tijden duidelijk. Ook het optreden van de TS2 bij de brand op de Nieuwe Havenweg op woensdag 4 november kaartte de vakvereniging aan. Terwijl het Gooise korps de inzet van dit zogeheten snelle interventie voertuig roemde vroeg de VBV zich af welke meerwaarde deze 'plantenspuit' had bij deze grote brand. "De burgers in de Gooi en Vechtstreek zitten met de gebakken peren; vooral de meest kwetsbare groepen die bij brand afhankelijk zijn van anderen of de brandweer", melden de verenigde vrijwilligers. Daar komt bij dat in de inzet zich de eerste tien minuten richtte op de eerste verdieping, terwijl de vuurhaard zich een etage hoger bevond. Dat blijkt ook uit dagrapport van de brandweer dat HilversumsNieuws in handen heeft. "Pas een kwartier na de melding is opgeschaald naar de kwalificatie 'middelbrand', waarmee assistentie van een tweede tankautospuit werd ingeroepen. Enkele minuten later gevolgd door het sein 'grote brand' en ruim een half uur na de eerste melding, het nader bericht: 'zeer grote brand'", is het vervolg.

Dat de brandweercommandant en de burgemeester alle conclusies uit het onderzoek van RTV NH en EenVandaag aan de kant zetten, verbaast de VBV. De twee meldden dat er van een leegloop onder Gooise vrijwilligers geen sprake is. Wel is het bestand kleiner dan vroeger. Dat heeft vooral te maken met de reorganisatie. Er is bewust gekozen voor minder vrijwilligers was de uitleg van Van der Zwan. Met onvrede onder de vrijwilligers zou dit weinig tot niets te maken hebben. Wat de VBV betreft is dit niet correct. In het Gooi gaat het om een daling van 19 procent aldus de vakvereniging. "Tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 zijn er volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 65 brandweervrijwilligers meer uit- dan ingestroomd. Een angstcultuur en een kloof tussen de brandweertop en de werkvloer is volgens Broertjes en Van der Zwan eveneens niet aan de orde. De VBV meent dat het personeel vorig jaar zomer een dienstmededeling gesommeerd is zich niet negatief uit te laten over de organisatie. Tevens meldt zij dat recent twee leden uit de Ondernemingsraad zijn gestapt. Zij zouden zich niet meer hebben kunnen verenigen met de gang van zaken. Daarnaast zou het personeel zich niet serieus genomen voelen, omdat zij amper invloed zouden hebben op het beleid.

Historie van Bussum

Het buitengoed Kamphoeve

De Kamphoeve omstreeks 1930.

Het stukje Spanderswoud dicht bij Bussum dat begrensd wordt door de Franse Kampweg, het fietspad Weg door 't kamp en de Bussumergrintweg was het buitengoed Kamphoeve.

Het is 32 hectare groot en het behoort grotendeels tot de gemeente Bussum; het kleinste deel behoort tot de gemeente Hilversum. Landheer Jhr. Mr. C. Dedel, die ook Schaep en Burgh bezat, was eigenaar van Kamphoeve. De gemeente Bussum wilde het landgoed in 1948 kopen om daar een nieuwe algemene (12 ha) en een nieuwe r.k. begraafplaats (5,5 ha) te ontwikkelen. Dat stond de provincie niet toe. Sinds de Natuurschoonwet 1928 had het de bestemming recreatie en natuurschoon. Het plan van de gemeente ging dus niet door. Enige jaren later, in 1950, kocht de gemeente alsnog de grond om het met het Goois Natuurreservaat (GNR) als natuurgebied te ruilen voor grond voor uitbreidingsplannen in het zuidoosten van Bussum. De prijs was lager dan in 1948, namelijk 60.000 gulden (€ 27.000).

Rechtsonder de Kamphoeve. De twee gebogen lijnen zijn de nog steeds aanwezige beukenlanen (Detail van kaart van Bussum omstreeks 1950).
De Kamphoeve van de achterzijde gezien.

Op het buitengoed was al lang een boerderij, de Kamphoeve. Rond 1900 zat daar boer Watten en in 1950 Jan Griffioen. Kleinzoon Jan Cees Griffioen schrijft: "Jan (mijn opa, met de bijnaam Jan Onweer) hield in 1950 op met boeren en deed de koeien over aan zijn oudste zoon Willem (mijn oom). Willem ging verder met boeren bij Krijnen (van Tijmen Poep en Jan Scheet) op de Landstraat. Daar heeft hij zijn vrouw leren kennen, Cornelia. Jan ging met Antonia (mijn oma) wonen op de Veldheimerlaan."

Later zijn in het Kamphoevegebied een parkeerterreintje en een trainingscentrum voor honden geweest. Een paar van de zestig bunkers uit 1918 liggen in dit gebied.

Klaas Oosterom, met dank aan Hans Jonker en Jan Cees Griffioen.

Afbeeldingen: coll. HKB.

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? en dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Spreekuur Administratie voor Elkaar in Bussum en Naarden Elke donderdag inloop spreekuur van 10-12 uur in Bussum (Uitwijk), Dr. Schaepmanlaan 10, en van 14-16 uur in Naarden, SCAN, M. Kampstraat 3. Voor hulp/vragen; bij ordenen, opzetten, uitzoeken van de administratie; met formulieren; inschrijven/ reageren op woningen bij woningnet; digitale hulp zoals opvragen van bankafschriften. Vrijwilligers geven gratis hulp en advies. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd. Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post: 035 6911251

GARAGE TE HUUR, Naarden, Pr. Beatrixhof, vlakbij Vesting. Huur € 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

APPLE HULP De Apple specialist van 't Gooi. Meer info: www.digiit.net Reparaties van o.a. MacBook, iMac, iPhone en iPads. Mail of bel: mail@digiit.net/06-34071112

Woningontruiming e/o inboedelafwikkeling ? www.zwartblok.nl / 035-6224216

Te huur in Bussum: WERKKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval, verwarming, wastafel, gez. toilet. € 122,- p/m. Info 06-10397243

GITAARLES in BUSSUM, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginners & gevorderden. www.jaccomuller.com, 06-11135198, jaccomullermusic@gmail.com

Per direct garage te huur centrum Bussum. Info 06-10397243

Goodkinds taxi € 50,- van 't Gooi van/naar Schiphol/Amsterdam. Tel.: 06-26984855

FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION OPENING NIEUWE BRINK 1 BUSSUM, 3 FEBRUARI A.S. U KUNT WEER TERECHT VOOR NAAIFOURNITUREN EN HANDWERKEN . TEVENS KUNT U OOK WEER TERECHT VOOR DE REPARATIE VAN UW NAAI- OF LOCKMACHINE. GRAAG TOT ZIENS.

Cursus Geheugentraining Start van de cursus "Beter omgaan met je geheugen" op woensdagochtend 24 februari. Duur: 7 lessen in Wijkcentrum de Draaikom Huizen. Kosten: € 42,- Inlichtingen: 035-5260066 of info@gildegooinoord.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal.
035-6938689

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Nu ook bij kapsalon Ruud.nl pedicurebehandelingen voor de introductieprijs van € 20,- inl. 035-6935525 / 06-22393323.

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.