BussumsNieuws

27 december 2018

BussumsNieuws 27 december 2018


Hulde aan AED-initiatiefnemers

Roy van Leijen en Eric Herber waren compleet verrast. Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM De Bussumer en de Naarder van het Jaar zijn twee toppers die zich hard hebben gemaakt voor de aanschaf van een AED voor hun eigen straat. Het BussumsNieuws roept Roy van Leijen uit tot Bussumer van het Jaar 2018 en het NaarderNieuws benoemt Eric Herber tot Naarder van het Jaar 2018.

Bussumer Roy van Leijen nam het initiatief in de Hamerstraat en zet zich bovendien in om de AED in nog meer buurten en straten te introduceren. Naarder Eric Herber was zo enthousiast dat hij direct zijn portemonnee trok en een AED aan de gevel van zijn huis bevestigde.
Twee voorlopers die zich hebben inzet om het AED-apparaat, wat gebruikt wordt bij mensen met een hartstilstand, te kunnen kopen. Elk op hun eigen manier, maar wel vanuit dezelfde gedachte: je eigen woon- en leefomgeving mooier en in dit geval ook veiliger maken. Beiden hebben zich initiatiefnemer getoond en voorloper. Ze vormen een voorbeeld voor andere straten en wijken in de gemeente Gooise Meren. Het is ontzettend mooi om te zien hoe steeds meer straten het plan ook oppakken: het Naardermeerkwartier, de Vesting, maar denk ook aan Muiden en andere straten in Bussum. Op steeds meer plekken komt een AED. De actie brengt ook saamhorigheid, zeker wanneer buren samen geld ophalen én een benodigde cursus hartreanimatie volgen.

2/3

Burgemeester vindt awards zeer verdiend

BUSSUM/NAARDEN Burgemeester Han ter Heegde is erg te spreken over de helden van de AED Eric Herber en Roy van Leijen die de titels Naarder en Bussumer van het Jaar hebben gekregen. "Echt heel goed wat ze doen."

De burgemeester kent uiteraard het initiatief voor de realisatie van de buurt-AED's. "Prachtig om te zien hoe deze mensen zich inzetten voor de gemeente. Ze vervullen echt een voorbeeldfunctie. Roy en Eric zijn begonnen met en particulier initiatief voor hun eigen wijk. Wij als gemeente dragen daar graag aan bij door bijvoorbeeld een geldbijdrage te geven, de AED op te hangen of te onderhouden. Echt chapeau dat deze initiatieven van de grond komen."

"Ook is er nu een mooie samenwerking tussen de Rotary Naarden-Bussum en de gemeente om te zorgen dat kinderen op school een reanimatiecursus krijgen. Het is een prachtig voorbeeld van hoe dit initiatief van de buurt-AED zich ontwikkelt en zich verder door de gemeente verspreidt."

17

Vuurwerk

:

Het wordt weer druk bij Daatzelaar Fietsen voor de verkoop van vuurwerk, maar er zijn ook oliebollen, glühwein en een goochelaar.

7

Deze toppers zorgen met hun daden voor een sneeuwbaleffect

AED wordt gebruikt wanneer iemand een hartstilstand heeft

Zo veel mooie mensen kleuren Naarden en Bussum. Maar wie sprong er nu dit jaar echt uit? Wie nam een uitzonderlijk initiatief op zich om zijn of haar eigen leefomgeving mooier te maken én is een inspiratie voor anderen? Wie draagt er bij aan een positieve uitstraling van dorp of stad? Het antwoord op al die vragen (en meer) was gemakkelijk te beantwoorden voor de redactie van deze kranten: de helden van de AED: Roy en Eric.

Eric heeft al twee AED's kunnen bemachtigen door zelf het initiatief te nemen. Foto: Bob Awick

NAARDEN Eric Herber is in tranen als hij de award 'Naarder van het Jaar krijgt'. Het raakt hem enorm, want hij vindt dat andere mensen de prijs wel meer verdienen. "Van het buurtplatform of zo." Toch dacht deze krant daar anders over.

We gaan terug naar oktober, want dan wordt duidelijk dat Eric zelf een AED koopt en ophangt aan de schutting van zijn woning aan het Jac. P. Thijssepark in Naarden. Als een echte initiatiefnemer besloot hij niet te wachten totdat de buurt het geld had opgehaald, maar kocht hij gewoon het hartapparaat.

"Mijn vrouw Anke en ik zagen het echt als een buurtinvestering. Ik vond het een heel gedoe om het apparaat via de site van de Hartstichting en via crowdfunding op te halen. Ik dacht: ik ga het gewoon op mijn eigen manier doen. Dus hebben we geld vrijgemaakt uit onze privéfinanciën om het apparaat te kopen. Ondertussen heb ik, op aangeven van andere mensen, de actie aangemaakt op de site." Het verhaal van Eric houdt niet op bij het geven van wat geld om een apparaat aan te schaffen. "Het leuke was dat doordat ik hiermee bezig was, mijn buurman Maarten mij aansprak. Zijn bedrijf G4S doneerde ons 20 cursussen voor reanimatie en gebruik van de AED. Volgende maand zullen we hier dan met een hele ploeg, zelfs met mensen uit Bussum en Muiden, hieraan meedoen. Ik heb via het buurtplatform geregeld dat we voor deze buurtcursus wijkcentrum de SCAN mogen gebruiken als cursusruimte."

Roy bij de AED in de Hamerstraat wil iedereen op weg helpen ook zo'n apparaat aan te schaffen. Foto: Bob Awick

Na de eerste AED was Eric nog niet helemaal tevreden. "Ik heb ook actie gevoerd om geld binnen te halen voor de volgende AED. Zo liet ik 1000 flyers maken die mijn vader en ik huis-aan-huis uitdeelden. En ik zorgde voor aandacht via social media. Ik kwam in contact met Menno, een ex-turner van mij, en zijn vrouw Mandy. Mandy had zich al opgegeven voor de AED-cursus en gaf ook aan dat zij de tweede AED een plek aan hun huis wilden geven. Inmiddels is het apparaat opgehaald en komt deze te hangen op de Kolonel van Brienenstraat. Daardoor vallen de beide 6-minutencirkels van de AED's voor een prachtig gedeelte over elkaar. "

Eric zorgde dat zijn eigen woonwijk een stuk veiliger is. Hij kreeg ook heel veel feedback op zijn actie. "Ik vroeg mensen die mee wilden betalen of ze een briefje door de bus wilden doen. Ik heb zulke leuke berichten gehad. Op straat zeggen mensen: 'Jij bent toch van de AED?' Een fietser kwam op mij af en stopte mij 20 euro in mijn hand. Ik heb veel leuke praatjes gemaakt. Ik heb al die donaties bijgehouden en gefotografeerd. Dit was allemaal geld voor de tweede AED. De gemeente heeft als laatste zetje ook 250 euro gegeven. De actie van de Hartstichting heeft een looptijd van vier weken waarin je het bedrag van 2600 euro moet ophalen. Wordt het geld niet opgehaald, dan wordt het geld teruggestort naar alle donateurs. Dat vind ik niet handig, stort het geld dan op een andere AED-actie zodat het niet weggedoneerd geld is."

Eric bedacht dus een manier om het systeem slimmer te maken. Ook zorgde hij dat deze AED niet beveiligd is. "De buurt heeft het betaald en houdt er een oogje op. Het apparaat moet namelijk zo snel mogelijk te pakken zijn. Je hebt in zo'n situatie niets aan codes of sleutels. De AED is al een keer uit de kast gehaald voor een inzet verderop in ons Thijssepark. Het systeem werkte."

Eric heeft - nu het tweede apparaat binnen is - geen ambities om het in nog meer wijken uit te rollen. "Dat is niet aan mij. Ik wilde dit vooral voor mijn eigen leefomgeving doen. En ik wilde het op mijn eigen manier doen en daarna beweeg ik weer verder. Ik ben heel blij met mijn prijs en ik houd van positieve dingen. Geld dat nog binnenkomt geef ik allemaal door aan weer de volgende AED."

BUSSUM Roy van Leijen van de Hamerstraat is sprakeloos. "Ongelofelijk, deze award. Ik ben er ontzettend blij mee. Ik vind het leuk om mensen te helpen en dit verder uit te rollen in de gemeente." Roy krijgt de titel Bussumer van het Jaar omdat hij een van de eersten in Bussum was die een buurt-AED realiseerde en zich daarbij blijvend inzet om meer van deze apparaten in de gemeente te plaatsen.

Roy heeft zelf ook al eens moeten reanimeren. "Ik volgde zelf zes jaar geleden een AED-cursus. Een paar dagen nadat ik mijn certificaat had gehaald, bleek het op de sportschool waar ik werkte goed mis te zijn. Een cliënt had een hartstilstand gekregen en ik moest direct mijn nieuwe kennis toepassen. Ik begon met reanimeren totdat het ambulancepersoneel kwam. De man heeft het niet overleefd. Ik heb daar best wel een knauw van gehad."

Een paar jaar later sprak Roy met een brandweerman tijdens een bhv-cursus over reanimeren. Het onderwerp kwam op 'de dekking van de AED'. "Ik wilde weten of zo'n apparaat ook bij mij in de buurt hing en hoe het in de gemeente is geregeld. Het bleek dat de dekking hier niet goed was geregeld. Toen dacht ik: dit ga ik regelen voor mijn eigen buurt en ik stop niet voordat het zover is."

De Eregalerij

Traditiegetrouw ruimen we deze week de voorpagina's van onze lokale nieuwsbladen in Gooi, Vechtstreek en Diemen in voor die mensen die zich op een positieve manier hebben onderscheiden en hun stad of dorp een beetje mooier hebben gemaakt. We roepen ze uit tot de Personen van het Jaar. Gewoon, omdat ze het dik verdienen. Maar ook omdat hun initiatief een inspiratiebron voor ons allen kan zijn.

Blaricummer van het Jaar
Ton Hartong

De stille en onmisbare kracht achter de Oranjevereniging en de Historische Kring.

Bussumer/Naarder van het Jaar
Roy van Leijen

Eric Herber
Twee voorlopers die hun woonomgeving veiliger maken. Bussumer Roy schafte voor de hele straat een AED aan, Eric deed dat in Naarden. Dat krijgt navolging in andere straten.

Diemenaar van het Jaar
Stichting Voedselbank Diemen

Zet zich in voor de mensen die helaas niet zonder kunnen - en kunnen daarbij rekenen op veel steun van inwoners en bedrijven.

Eemnesser van het Jaar
Loes Wiggerts

Zeer actief als buddy van een gezin uit Eritrea. Samen met haar man Kees is zij buitengewoon actief in het Taalcafé.

Hilversummer van het Jaar
Kees en Jannemieke Verhoef

In hun hooggewaardeerde restaurant Puur Smaeck krijgen mensen met een beperking een kans.

Huizer van het Jaar
Samenloop voor Hoop

Bracht 32 teams op de been voor een 24-uurswandelmarathon, goed voor 129.346 euro voor KWF Kankerbestrijding.

Laarder van het Jaar
Irmy Vos

Initiatiefneemster van het team dat de toegankelijkheid van Laren kritisch onder de loep neemt.

Muider van het Jaar
Guus Kroon

Brengt lokale geschiedenis uit de periode WO II in kaart en was dit jaar mede-initiatiefnemer van rondleidingen op de Joodse Begraafplaats.

Muiderberger van het Jaar
Harry Mock

Onder meer voorzitter van de Dorpsraad en dit jaar mede-initiatiefnemer van rondleidingen op de Joodse Begraafplaats.

Weesper van het Jaar
Cees van Vliet

De ondernemer die de in 2016 door brand verwoeste torenspits liet herstellen en daarmee, tot dankbaarheid van velen, het aangezicht van de stad herstelde.

Roy startte vorig jaar september al met het platbellen van iedereen die ook maar iets met een AED te maken heeft. "De gemeente, de Hartstichting, Philips, noem het maar op. Ik wilde weten of er een potje geld voor was. Ik zei: het is een levensreddend middel voor de gemeente. Ze zeiden toen: nee, dat moet je zelf regelen. Wellicht heel toevallig hoorde ik twee weken later dat de gemeente met een inventarisatie bezig was. In februari dit jaar kwam ik terecht bij de site van de Hartstichting waar gestart werd met de buurt-AED. Dit was een heel nieuw initiatief en ik heb deze partij dan ook heel veel aan de telefoon gehad. We hadden 30 dagen om het geld op te halen. Ik vertelde dat ik bezig was met inzameling en we besloten elkaar op de hoogte te houden. Ik wilde niet stoppen voordat het geld er was, dus moest de inzameling verlengd worden."

"Een AED kost 2.681 euro, waarvan Philips een bedrag van 1.052 euro heeft gedoneerd. Ook plaatsen ze de AED in een speciale kast en doen eens in de vijf jaar onderhoud. Dus bleef er nog 1.629 euro over om te financieren. Via de Facebookpagina van de straat heb ik buurtbewoners gevraagd of ze mee wilden doen en ze waren meteen enthousiast. Ik heb een brief geschreven en daarna ben ik bij 104 buren langsgegaan. Iedereen had wel een eigen verhaal over reanimeren en was daarbij ook welwillend om wat te geven. Iedereen was ontzettend positief. Maar ik kreeg het bedrag niet bij elkaar. De gemeente wilde toen gelukkig wel bijspringen en betaalde het restant. We hebben afgelopen herfst een feestelijke opening gehad met 40 buurtbewoners."

Hier blijft het niet bij voor Roy: hij wordt nu als contactpersoon ingezet door de gemeente zodra een buurt met een eigen initiatief komt voor een AED. "De meeste kinderziektes bij de inzamelingsactie zijn er nu wel uit. Ik kan tips geven over hoe je geld kunt ophalen en de buurt bijeen kunt brengen. Zelf wil ik heel graag een certificaat gaan halen zodat ik ook een reanimatiecursus kan geven als een buurt een AED heeft gekocht. Ik vind het heel leuk om dit op mij te nemen en ik hoop daarbij dat de AED nog veel meer in een stroomversnelling komt, zodat nog meer buurten er één aanschaffen. Daarbij wil ik mensen die kunnen reanimeren oproepen om zich aan te melden bij hartslag.nu."

Naarden: *Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; ma. 31/12 19.30 u. ds. V.C. Lindenburg Oudejaarsdienst; Naarderheem 10.30 u. ds. J.L.W. Koppenhol; ma. 31/12 15.00 u. ds. G. de Vries Oudjaarsdienst *RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; za. 29/12 17.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 31/12 19.00 u. Oudjaar pastoor M. Costa; di. 01/01 09.30 u. Nieuwjaar pastoor C. Fabril *Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. L.B.C. Boot en 17.00 u. ds. H. de Graaf; ma. 31/12 17.00 u. dr. M.J. Kater; di. 01/01 10.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; di. 01/01 10.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria Nieuwjaarsreceptie
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. P.G. Vellekoop
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W.H.B. ten Voorde en 17.00 u. ds. A.C. Kortleve; ma. 31/12 19.30 u. ds. G.J. van den Top
*Remonstranten N-B 10.30 u. P.W.A. Overdiep
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente geen dienst
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. C. Kraaijeveld; di. 01/01 16.30 u. ds. P.A. Smit Nieuwjaarsbijeenkomst
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; wo. 02/01 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

De droogte maakte meer kapot dan ...

... we dachten. Ik schrok eventjes toen ik weer donderend graafgeweld tegenkwam. Op een plek waar de natuur zich zo goed ontwikkeld had.
Ik heb het over het terrein dat zich tussen het Spanderswoud en de Betonweg naar Hilversum bevindt. Voorbij de ecobrug, kijkend naar de tv-toren aan de rechterzijde. Ooit graasden hier koeien, maar de drang naar 'nieuwe' natuur maakte hier een einde aan. Onder supervisie van het Goois Natuurreservaat werden de sappige weiden omgebouwd tot een nat-dras vennetjesgebied met verrassende resultaten. Bijzondere planten zoals de gaspeldoorn vonden hun stek en tieren welig. De meertjes kregen al vlug hun rietkragen en werden o.a. ontdekt door verschillende paartjes dodaarzen, onze kleinste futensoort. Ze laten zich goed bekijken. Maar de langdurige droogte heeft korte metten gemaakt met de vochtige weelderigheid. Het grondwater zakte dermate dat er veel wegkwijnde en haast onherstelbare schade was aangericht. Daarom wordt er nu met volle kracht terrein afgegraven. Want komt het water niet omhoog dan zal de bodem omlaag moeten. De schade wordt niet opgelost met een paar buitjes en er is zelfs berekend dat het zeker 200 dagen achtereen moet regenen wil de oude toestand hersteld zijn. Kun je vergeten, dus moet er ingegrepen worden. Meteen ook een goed moment om de verrotte loopbrug(gen) helemaal te vernieuwen. Er is goede hoop dat het nieuwe gebied nóg aantrekkelijker gaat worden dan het tot nu toe is geweest.

Weerbericht

Rustig en overwegend droog weer, vrij zacht

Na de start van de meteowinter op 1 december is vorige vrijdag de kalenderwinter begonnen. Van vriezend winterweer is echter geen sprake. Er heeft zich een hogedrukgebied opgebouwd boven onze omgeving. De kern ervan blijft waarschijnlijk ten zuiden van onze omgeving. Dan blijft de stroming westelijk met aanvoer van vrij zachte vochtige lucht. Het blijft meest droog.

Donderdag en vrijdag

Na de groene en vrijwel droge kerstdagen blijft het goeddeels droog, al kan er lokaal uit de bewolking wat lichte regen of motregen vallen. Er is ook kans dat het soms opklaart. Als het 's nachts opklaart kan er mist ontstaan die overdag hardnekkig kan zijn. Er staat een zwakke tot matige wind tussen west en zuidwest. Het wordt circa 7 graden. In de nacht circa 3 graden.

Het weekeinde

Het hogedrukgebied houdt naar verwachting stand. De kern ligt waarschijnlijk nog steeds ten zuiden van onze omgeving. De stroming blijft dan westelijk. Er blijft dan vrij veel bewolking aanwezig met kans op wat lichte regen of motregen. Het kan nevelig of mistig zijn. Enkele opklaringen zijn niet uitgesloten. De maximumtemperatuur schommelt rond 7 à 8 graden.

Weetje

Voor wittekerstliefhebbers was het voor de 8e keer op rij teleurstellend. De laatste witte kerst was in 2010. Ook in 2009 was het een witte kerst, al begon het toen tijdens de kerst te dooien. Je mag van witte kerst spreken als op beide kerstdagen een aaneengesloten sneeuwdek ligt van minstens één centimeter. Daarvoor was de laatste in 1981. Het komt dus weinig voor.

Een uitgelezen boke
Het Gein, levensloop van een rivier

Foto: Picasa

Wie wandelend, fietsend of varend tussen Driemond en Abcoude het Gein bezoekt, komt onder de indruk van wat daar te zien is, ongeacht welk seizoen het is.

Daar gaat dit boek over, maar ook over de buitenplaatsen en herenhuizen en hun bewoners. Rijke doopsgezinden ('mennisten') hadden hier in de 17e eeuw hun buitenverblijf. Ook de (voormalige) boerderijen worden besproken. Daaronder is het statige voorhuis van Bijlmerlust, dat in de Bijlmer werd afgebroken en hier weer werd opgebouwd. Tekenaars, schilders en dichters, waaronder Mondriaan en Nescio, zijn onverbrekelijk met het Gein verbonden. Vijftien auteurs werkten aan het boek mee. De redactie hadden Marijke Carasso-Kok en Jan Slofstra. De foto's zijn van Hans Bomhof.

Het gebonden boek met omslag telt 184 pagina's met vele foto's en andere afbeeldingen, waarvan een aantal in kleur. Uniepers Abcoude gaf het boek in 1998 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 15. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 27 december zendt GooiTV
de volgende programma's uit:
- Klokkenexpert Jos Meis praat met Ruud Bochardt over het verschijnsel tijd
bij zijn collectie van antieke klokken.
- Een eerste kennismaking met PienTV. PienTV gaat op bezoek bij de Dromendokter.
- Ingmar Meijer praat met de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes.

Jos Meis, bekende klokkenhandelaar: 'We laten ons te veel leiden door tijd'

Tot midden 19e eeuw was het in Enschede eerder 12.00 uur dan in Amsterdam

Onze biologische klok is allang niet meer leidend voor ons dagelijks leven. De klok heeft die functie overgenomen.

'We laten ons dwingen door de klok. Je hebt afgesproken dat je ergens op tijd bent en je gaat' Foto: GooiTV

NAARDEN Nog een paar dagen en dan kijkt heel de wereld vol verwachting naar de klok, die het nieuwe jaar aankondigt. Een man die het hele jaar door een fascinatie voor tijd heeft, is Bussumer Jos Meis, een bekende klokkenkenner en -handelaar. Hij weet alles van uurwerken en antieke klokken en het ontstaan en de geschiedenis van het begrip 'tijd'.

"In principe hebben we zelf een biologische klok. We staan op als het licht wordt en we worden moe als het donker wordt.. En als we honger hebben dan eten we." Dat ritme voldeed lange tijd. Het duidelijkst zag je dat nog bij de boeren. Men werkte van zonsopgang tot zonsondergang.

Rond 800 na Christus zorgde religie ervoor dat in het westen de eerste mechanische klokken werden gemaakt. Monniken in het klooster moesten om de drie uur bidden. Een minuutje later of eerder maakte toen nog niet zoveel uit, dus de klokken hoefden niet exact op tijd te lopen. De behoefte aan precisie deed pas veel later zijn intrede. Door de verdergaande verstedelijking werd de behoefte aan een klok nog groter. Uit angst voor de vijand moesten stadspoorten een half uur na en een half uur voor zonsopgang dicht. Dat is nu niet meer nodig, maar we laten ons meer en meer door 'de tijd' regeren. In zijn galerie in Amsterdam is Meis omringd door antieke klokken en ook in zijn eerste baan kwam hij al in aanraking met antieke klokken. Hij werkte een paar jaar voor een antiquair die ook in antieke klokken handelde, voordat hij door Sotheby's werd binnengehaald. Hij ging daar aan de slag als klokkenexpert. Hij werkte daar acht jaar en startte daarna hij zijn eigen zaak, samen met Lars Gude, ook een bekende naam in de klokkenwereld. Hoewel Meis veel weet over antieke klokken raakt hij volgens eigen zeggen nooit uitgeleerd. "Het is zo breed. Het heeft een technisch aspect, maar je hebt ook te maken met materialen en moderne en oude klokken." In zijn huis in Bussum hangen zo'n 12 verschillende exemplaren, waarvan er een aantal lopen. En nee, volgens hem is antiek absoluut niet uit. Wel de 'oude' manier waarop we ernaar kijken. "De fascinatie voor mooie objecten en verhalen blijft altijd." En zo moet je volgens hem ook naar antieke klokken kijken. Hij stelt het gelijk aan kunst. "Vergelijk het met een schilderij, daar kun je ook intens van genieten." In zijn galerie/winkel in Amsterdam ziet hij veel verschillende mensen binnenkomen. De een heeft een duidelijk fascinatie voor tijd en wil een klok die precies op tijd loopt, de ander koopt een klok om het object zelf. Hoewel Meis zelf idolaat is van klokken vindt hij het bijna bizar hoe we door de tijd geleefd worden. "We laten ons dwingen door de klok. Of er nu een storm is, of er ligt een pak sneeuw: mensen laten zich er niet tegenhouden. Je hebt afgesproken dat je ergens op tijd bent en je gaat."

'De uitvinding van het slingeruurwerk sloeg echt in als een bom'

Invloed van de wetenschap

In de 17e eeuw kwam de vraag om meer precisie in de tijdmeting vanuit de hoek van de wetenschap. De beroemde Galileo Galilei, onder meer natuurkundige en astronoom, ontdekte de werking van de slinger. Tijdgenoot Christiaan Huygens, uitvinder en wetenschapper, vond het slingeruurwerk uit in 1656. Hij liet die bouwen door Salomon Coster. Huygens zelf was van adel en klokken maken deed hij niet zelf. "De uitvinding van het slingeruurwerk sloeg echt in als een bom", vertelt Meis. "Hiervoor liepen klokken zomaar tien tot vijftien minuten per dag verkeerd. Nu werd dat teruggebracht tot enkele seconden." De biologische klok werd door de eeuwen heen steeds meer losgelaten en het begrip 'tijd' werd steeds belangrijker. Meis schetst als voorbeeld de industriële revolutie en de ploegendiensten. "Dan is het belangrijk om op tijd te komen op je werk en ook fijn om op tijd naar huis te gaan." De klokkenexpert vertelt dat er tot in de 19e eeuw verschillende systemen waren van tijd. "Nu hanteren we een systeem van de gemiddelde tijd van 24 uren per etmaal. Maar dat is niet altijd zo geweest. In Italië had men tot het begin van de 18e eeuw een systeem van vier x zes uur. In sommige delen van Duitsland gebruikte men tot die tijd een systeem waarbij de dag in twaalf uren werd verdeeld en ook de nacht. Van zonsopgang tot zonsondergang. Dat betekende dat de lengte van de uren per seizoen verschilde." Ook in Nederland had ieder dorp of stad lange tijd zijn eigen tijd, gekoppeld aan de zon. Die staat om 12.00 uur op haar hoogste stand. Dat gebeurt zo'n acht minuten eerder in Enschede dan in Amsterdam, simpelweg door het draaien van de aarde.

Eind 19e eeuw kwam het pas tot één tijdzone voor Nederland

Eén tijdzone

Door de komst van de stoomtrein in het midden van de 19e eeuw nam, vanwege veiligheid en stiptheid, de noodzaak toe om een landelijke tijd in te voeren. Nu zit Nederland in de CET (Central European Time), met Amsterdam als leidraad.
"Als het in Amsterdam 12.00 uur is, is het overal in die tijdzone 12.00 uur. Manipulatie van tijd dus. De zon die om 12.00 uur op haar hoogste punt staat, klopt dus ook niet meer voor iedere plek. Maar daar valt niemand over. We kijken naar de klok om te zien hoe laat het is."

Vuurwerkklanten worden verwend met goochelaar, glühwein en oliebollen

Daatzelaar Fietsen verwacht weer drie drukke dagen met de verkoop van vuurwerk

Wesley Klaver en Rick Goedhart zijn druk bezig met het vuurwerk.

BUSSUM Bij Daatzelaar Fietsen aan de Landstraat zijn ze al dagen druk bezig met het vuurwerk, want vanaf morgen, 28 december, mag de vuurwerkverkoop beginnen.

"Het vuurwerk ligt opgeslagen in twee bunkers in de kelder van de winkel", vertelt eigenaar Rick Goedhart. "In de zogenaamde bewaarplaats liggen de dichte dozen met vuurwerk en in de bufferbewaarplaats is collega Wesley druk bezig om alles uit te pakken, te sorteren en voor te bereiden op het verwerken van de bestellingen."

De verkoop van het vuurwerk is vrijdag, zaterdag en maandag in de werkplaats van de winkel. Op zondag mag er volgens het landelijke vuurwerkbesluit geen vuurwerk verkocht worden en is de winkel gesloten. "De werkplaats is het verkooppunt omdat die aan strenge regels moet voldoen. Daar hangen bijvoorbeeld sprinklers en de klanten kunnen via de werkplaats naar buiten."

'Vuurpijlen, sierpotten en compounds worden het meest verkocht'

"Ik doe de verkoop van vuurwerk al 26 jaar en geen enkel jaar is hetzelfde. Wel is de verkoop na de eeuwwisseling toegenomen en vooral de laatste vier jaar zie je een stijgende lijn. Ook bestellen steeds meer klanten het vuurwerk online. Je kunt vuurwerk bestellen via vuurwerk.daatzelaar.nl en het dan persoonlijk in de winkel ophalen. Onze eerste bestelling hadden we eind november al binnen." Rick vertelt dat er wel een daling is van het knalvuurwerk. "Vuurpijlen met goedgekeurde lanceerinrichting, sierpotten, cakes en compounds worden het meest verkocht. Vooral de compound wint aan populariteit. Bij een compound zijn drie cakes met elkaar verbonden, dus maar één keer aansteken! Elke cake is weer anders qua kleur, geluid en effect. Het vuurwerk wordt daardoor elk jaar steeds mooier en je kunt ook langer genieten van de mooie effecten en kleuren in de lucht. Ook krijgen alle klanten bij ons gratis een vuurwerkbril en een lont om het vuurwerk aan te steken."

De vuurwerkverkoop bij Daatzelaar is al lang een traditie en de winkel staat drie dagen vol met klanten. "We verwennen onze gasten in deze periode graag met iets extra's. Voor iedere klant staat er een oliebol of appelflap met koffie, thee of limonade klaar, de glühwein staat lekker te pruttelen en is er natuurlijk gezellige muziek. Omdat veel kinderen met hun ouders meekomen om vuurwerk uit te zoeken, hebben we op oudejaarsdag een goochelaar in de winkel om iedereen te vermaken. Dit jaar komt Robin Matrix, die al verschillende prijzen heeft gewonnen, en hij gaat iedereen verbazen met zijn indrukwekkende goocheltrucs. Dit mag je echt niet missen. Ook komen er al jarenlang families van buiten Bussum voor de traditie en gezelligheid. Daar zijn we best trots op. "

In Gooise Meren mag alleen vuurwerk worden afgestoken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Het winkelcentrum Keverdijk in Naarden is een vuurwerkvrije zone, dus verboden om vuurwerk af te steken. De zone is met borden aangegeven. Ook hoopt de gemeente dat de inwoners de vuurwerkresten snel opruimen zodat kinderen op nieuwjaarsdag niet op zoek gaan naar vuurwerkresten om deze opnieuw af te steken. Het vuurwerkafval mag in de grijze container.

'Ik hoop dat mensen meer genieten van wat ze hebben'

Het was een jaar vol ups en downs voor de gemeente Gooise Meren. Burgervader Han ter Heegde speelde meerdere malen een bepalende factor in de politieke arena. Hoe kijkt hij terug op het afgelopen jaar en wat verwacht hij van 2019?

'De initiatiefnemers van de buurtcamping in Bussum, filmhuis Bussum en de Marokkaanse jongens in de Zandzee verdienen allemaal een pluim. Er gebeuren hier heel veel mooie dingen in Gooise Meren' Foto: Bob Awick

Terugkijkend op 2018, waar bent u trots op?
"Ik ben met name erg trots op de eerste begroting die we met dit college hebben opgesteld. Het was een vuurdoop, maar het is over het algemeen goed gegaan. Wij hebben gekozen om bijvoorbeeld geld uit de spaarpotten te halen om in te zetten op het sociaal domein en burgerparticipatie. Overigens is een appeltje voor de dorst nooit verkeerd. We weten bijvoorbeeld nu nog niet hoe het economische klimaat eruitziet over een jaar of vijf als we bezig zullen zijn met het grote ontwikkelgebied Crailo."

Meest enerverende ontwikkeling van het afgelopen jaar binnen de politiek was het vertrek van wethouder Munneke-Smeets. Had u dit niet kunnen voorkomen?
"Die politieke afweging was aan de gemeenteraad. Dat was niet mijn rol. Maar het doet altijd pijn als een wethouder vertrekt. Ik zie bovendien ook het persoonlijke drama dat hierachter zit. Met Marieke Munneke-Smeets verloor dit college binnen een half jaar een wethouder."

Zij viel over het dossier over de spoorwegovergang. Had het college niet wat meer openheid kunnen tonen naar de raad in deze kwestie?
"Het college is volstrekt openhartig richting de raad. Wij zijn heel transparant geweest over wat onze overwegingen waren. Dit gedoe speelde overigens in de zomer. Mede door een lange vakantieperiode waarin er veel onderzoeken liepen, waren we niet erg snel met terugkoppelen richting de raad. We hadden de raad er eerder bij kunnen betrekken. Maar het adagium van het college is: we vertellen alles aan de raad. Dat is heel belangrijk voor mij en die open houding koester ik."

'Het college vertelt alles aan de raad.
Dat is heel belangrijk voor mij'

Komend jaar komt er weer meer aandacht voor burgerparticipatie. Hoe gaan we dit terugzien?
"Ik wil komend jaar experimenteren met nieuwe vormen van burgerparticipatie waarbij je een groep mensen met hele verschillende leeftijden, achtergronden en werk een agenda laat maken van wat zij belangrijk vinden de komende tien jaar. Ook zie ik wel iets in het voorleggen van bijvoorbeeld drie plannen voor de inrichting van het plein voor het gemeentehuis. Welk plan heeft uw voorkeur? Daar kunnen we mee experimenteren. Wat ik ook goed vind werken zijn de bijeenkomsten van de Stadsraad Muiden, die iedere maand een ander thema zoals parkeren bespreekt. Die input kunnen we gebruiken, rekening houdend met de afvaardiging in de zaal. "

Een andere belangrijke portefeuille is veiligheid. In 2019 gaat de gemeente overlast aanpakken op de Keverdijk. Wat gaan de inwoners hiervan merken?
"Na analyse bleek dat het vorig jaar te onrustig was met jongeren en vuurwerk rond het winkelcentrum. Daarom hebben we nu, na overleg met de buurt, besloten een vuurwerkvrije zone in te lassen. In het nieuwe jaar gaan we ook aan de slag om de jongeren op de Keverdijk een plek te geven waar ze elkaar kunnen ontmoeten zonder dat de buurt hier last van heeft. We gaan nog praten over de inrichting, maar je moet denken aan een bankje met een overkapping en een prullenbak. We zetten er jongerenwerk op en gaan ook handhaven en afspraken maken. Dat betekent dan ook dat er geen drugs gedeald mogen worden en dat er een telefoonnummer komt waar naartoe gebeld kan worden als omwonenden overlast ervaren."

'Ik hoop op een normalisering van de verhoudingen met Oud Valkeveen'

Er was in 2018 ook veel te doen rondom speelpark Oud Valkeveen. Zo lopen er meerdere procedures. Hoe kijkt u hierop terug?
"We willen altijd met ondernemers in gesprek blijven en kijken hoe we er samen uit kunnen komen. Soms lukt dat niet. Dat zie je in dit dossier. Deze grote ondernemer speelt het hard en dat mag. Dat is zijn goed recht. Net zoals het ons recht is om zijn vergunningaanvragen te toetsen. Iedereen blaast op wat er hier gebeurt omdat het geld kost en gedonder geeft. Deze ondernemer heeft 22 vergunningen aangevraagd. Als je de advocaatkosten deelt door 22 dan wordt het bedrag al veel lager. We hebben geprobeerd om de zaak zo veel mogelijk in der minne te regelen, maar dat is niet gelukt en dat betreur ik. Als we er samen niet uitkomen is de uitspraak van de rechter geldig. It's all in the game. Maar je moet elkaar ook de hand kunnen schudden. Ik hoop op een normalisering van de verhoudingen - ik vind dat ook een mooie kerstgedachte."

U heeft als burgemeester ook twee verschrikkelijke ongelukken meegemaakt in de gemeente. Waren dat de zwaarste momenten voor u?
"Het waren twee vreselijke ongevallen met dodelijke afloop. Dat waren echt de zwarte bladzijdes van 2018. Er kwam een hovenier om het leven tijdens het maaien van de vestingwallen in Naarden-Vesting. Hij had zo veel ervaring, maar toch ging er iets heel erg mis. Het andere drama was met de lesauto die stilstond op het spoor in Bussum en geramd werd door een trein. Een vreselijk verhaal, zeker ook voor de nabestaanden. Ik heb in beide gevallen de weduwen gesproken. Dat is wel het allerzwaarste van het beroep van burgemeester. Maar enkel al je medeleven tonen en luisteren, kan al helpen."

Naast tragiek waren er ook mooie initiatieven en ontwikkelingen in Gooise Meren. Wie verdient een pluim?
"De initiatiefnemers van de buurtcamping in Bussum. Ik was bij de opening op vrijdag en zag hoe leuk het was. Een heel kampement met tenten en een cultureel programma. Erg leuk ook voor mensen die geen geld hebben om op vakantie te kunnen of mensen die voor de gezelligheid een paar nachtjes bleven. Een mooi initiatief waarmee je ook de mensen die naast je wonen eens op een andere manier leert kennen. Natuurlijk zou ik nog veel meer pluimen willen geven: Filmhuis Bussum omdat ze 40 jaar bestaan, de Marokkaanse jongeren die hun eigen voetbalgroep zijn begonnen in de Zandzee. Er gebeuren hier heel veel mooie dingen in Gooise Meren."

Heeft u tot slot nog een nieuwjaarswens?
"Ik wens iedereen hele mooie dagen toe en wens daarbij dat iedereen ook in deze hectiek kan genieten van alle verworvenheden. We vinden veel zaken vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Toon Hermans heeft daar een mooi liedje over: 'Als ik 's ochtends wakker word, merk ik dat ik kan horen, zien, spreken en mij kan aankleden en kan eten. En dat is een wonder. Dat besef je niet als je gezond bent en alles goed gaat. "

2018 in twaalf foto's van de voorpagina

Januari: de H.K. Onnesweg rouwt om Peter Kuijer. Foto: Wendy van Muyden

BUSSUM Het is de week van de jaaroverzichten. Wij hebben al onze voorpagina's van dit jaar er nog eens bij gepakt en maakten dit overzicht van opvallende momenten uit het nieuws uit Bussum

Januari
Bewoners en ondernemers aan de H.K. Onnesweg rouwen om de plotselinge dood van Peter Kuijer van de Attent-supermarkt. Alle vlaggen hangen halfstok. Kuijer was zeer geliefd. De Bussumer kreeg landelijke bekendheid toen hij eigenhandig een overvaller uit zijn winkel jaagde.

Februari
Een uitslaande brand bij manege Gooi- en Eemland. Het blussen is niet eenvoudig, omdat er weinig water beschikbaar is. De paarden kunnen snel in veiligheid worden gebracht.

Februari: een vervelende brand bij manege Gooi- en Eemland. Foto: Bob Awick
Maart: Hart voor BNM en het GDP zijn de grote winnaars bij de verkiezingen. Foto: Bob Awick
April: de bouw op Bensdorp bereikt het hoogste punt. Foto: Bob Awick
Mei: een drama voltrekt zich op het spoor aan de Herenstraat. Foto: Bastiaan Miché
Juni: feest voor BFC, de voetballers promoveren naar de tweede klasse. Foto: BFC Bussum
Juli: extreem warm weer en droogte houdt ook Gooise Meren in de greep. Foto: Bob Awick
Augustus: een brand verwoest het pand van Gebroeders Schaap. Foto: Bastiaan Miché
September: zoals elk jaar trakteert Frank van Dolomiti op gratis ijs. Foto: Bob Awick
Oktober: wethouder Munneke Smeets moet aftreden. Foto: Bob Awick
November: Sinterklaas doet Bussum weer aan. Foto: Bob Awick
December: een brand aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Foto: Bastiaan Miché

Maart
De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn geweest. De VVD blijft de grootste, nieuwkomer GDP haalt vier zetels, net zoals Hart voor BNM. De Partij voor Behoud Speelpark Oud Valkeveen doet op het laatste moment toch niet mee.

April
De bouw op Bensdorp bereikt het hoogste punt. Het is een grote stap voor de bouw van de woningen op het terrein van de voormalige cacaofabriek. Er wordt wel het hele jaar nog gebouwd.

Mei
Een drama voltrekt zich op de spoorwegovergang aan de Herenstraat. Een lesauto komt stil te staan op het spoor en wordt geramd door een trein. De rijinstructeur overleeft het ongeluk niet, zijn leerlinge weet zich nog net te redden.

Juni
Voetbalsucces: BFC promoveert naar de tweede klasse. Het was een van de hoogtepunten van een hoe dan ook succesvol sportjaar. SDO won eerder al de beker, de hockeysters van Gooische promoveren naar de overgangsklasse.

Juli
Extreem warm en droog weer houdt, net als de rest van Nederland, ook Gooise Meren bezig. De brandweer heeft het razend druk met brandjes door de droogte. Er worden vele maatregelen genomen: van stookverboden tot verzoeken om zuinig met water om te gaan.

Augustus
Een grote brand verwoest de loods van de Bussumse dakdekker Gebroeders Schaap. Het pand op het 's-Gravelandse bedrijventerrein De Boomgaard brandt tot de grond toe af. De schade is enorm.

September
Het was er dan ook de perfecte dag voor: Frank van IJssalon Dolomiti trakteert vanwege zijn verjaardag twee uur lang op gratis ijsjes. De ijsjes vinden op deze warme dag natuurlijk gretig aftrek.

Oktober
Wethouder Marieke Munneke Smeets moet gedwongen aftreden. Ze viel over het dossier-Comeniuslaan. De raad sprak van een vertrouwensbreuk.

November
Elk jaar weer een leuk feest voor jong en oud: Sinterklaas doet Bussum weer aan.

December
Een grote brand verwoest een historische houten villa aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. De brandweer heeft een hele nacht haar handen vol aan de brand. De eerste etage van het pand raakt zwaarbeschadigd, de bewoners en een huisdier blijven ongedeerd.

Aandacht voor reanimatie op scholen

Kerstboom van het Jaar voor Keep the Heartbeat Gooi-ing

Burgemeester Han ter Heegde hing de eerste ballen in de kerstboom op het Julianaplein. Foto: Rotaryclub Naarden-Bussum

BUSSUM De 'Kerstboom van het Jaar 2018' van Rotaryclub Naarden-Bussum is voor het project Keep the Heartbeat GOOI-ing.

Deze Rotaryprijs wordt al twaalf jaar uitgereikt aan een vrijwilligersorganisatie en met Keep the Heartbeat Gooi-ing wil Rotaryclub Naarden-Bussum het reanimatieonderwijs op de middelbare scholen in 't Gooi op de kaart zetten. De kerstboom staat op het Julianaplein bij de Hema en is versierd met lampjes en ballen. "Burgemeester Han ter Heegde heeft de eerste ballen in de boom gehangen", vertelt Pieter Schut van de Rotaryclub Naarden-Bussum. "Ook waren er Rotaryleden aanwezig om aandacht te vragen voor dit project en ze hebben flyers uitgedeeld met informatie over Keep the Heartbeat Gooi-ing. Achter de kerstboom hangt een spandoek met informatie over deze actie." Het project Keep the Heartbeat Gooi-ing is ontstaan bij de Rotaryclub Naarden/Bussum met als doel het reanimatieonderwijs te bevorderen. "Om het project te beginnen, moeten we een startbedrag bijeenkrijgen voor de aanschaf van oefenpoppen en om trainers op te leiden die de cursussen op de scholen kunnen geven. We hebben ongeveer 12.000 euro nodig, waarvoor momenteel fondsen worden gezocht."
"Door reanimatieonderwijs op middelbare scholen te geven, kan op den duur iedereen reanimeren en levensreddende handelingen verrichten", aldus de initiatiefnemers van Keep the Heartbeat Gooi-ing. "In Nederland krijgen dagelijks veertig mensen een hartstilstand. Reanimatie binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Hulpdiensten kunnen vaak niet binnen deze tijd ter plaatse zijn. Omstanders kunnen levens redden als ze kunnen reanimeren. We hebben al verschillende scholen benaderd en die zijn heel enthousiast en we verwachten al in het schooljaar 2019 – 2020 te kunnen beginnen met het geven van de reanimatiecursussen."

Voor informatie of donatie kijk op Keep the Heartbeat GOOI-ing.nl.

Uit de historie van Bussum en het Gooi
De Bussumse Brink

Twee historische prenten laten de Bussumse Brink zien in vroeger tijden.

Omstreeks 1600 tekende Claes Jansz. Visscher 'tot kleene (klein of nieuw) Bussum'. Je ziet een paar boerderijen, wat bomen en een over een paadje lopende vrouw. Dat was dus zo'n vier eeuwen geleden het centrum van Bussum. Ver op de achtergrond moet Naarden liggen. De boerderijen staan rondom de Brink, de midden over de tekening lopende zandweg is de huidige Brinklaan. Achter de boerderijen links op de tekening stond voorheen hotel 'De Rozenboom', die eerder herberg 'De Oranjeboom' heette. Nu bevindt zich daar restaurant 'Bel Ami'. De twee boerderijen rechts op de voorgrond zijn omstreeks 1900 afgebroken. Zij stonden op de plaats waar nu de hoek Sint Vitusstraat - Brink is. De derde boerderij rechts, die wat achter de twee andere staat getekend, werd in 1875 afgebroken. Op die plaats werd in 1876 villa 'Gooilust' gebouwd. Deze villa werd in 1902 gekocht door Willem Vroom, mede-eigenaar van de warenhuisketen V&D. Later is de villa onder de naam ' 'De Brinkhof' nog een aantal jaren in gebruik geweest als Hervormd bejaardenoord. In 1966 is de villa gesloopt om plaats te maken voor de huidige Scapino-winkel. Op de hoge akker, rechts op de tekening, is later, in 1884, de St. Vituskerk gebouwd, die eind 20e eeuw werd verbouwd tot appartementen.

De Brink omstreeks 1600. Tekening door Claes Jan Visscher (1550-1612). (Collectie M.J.M. Heijne) Foto: Picasa
De Brink in 1784. Gewassen tekening van Steven Goble’(1749 – 1799) (Collectie Rijksarchief Haarlem) Foto: Picasa

De tekening uit 1784, van Steven Goblé, laat vanuit herberg 'De Oranjeboom', een heel andere Brink zien. Een soort dorpspark met bomen, een paar wandelaars en een koetsje op een door de beplanting vrijwel verborgen weg. De om de Brink liggende boerderijen zijn op deze tekening door de bomen aan het zicht onttrokken.

De verleiding om ook een foto van de huidige Brink op te nemen was groot, maar die situatie kunt u het beste met eigen ogen gaan aanschouwen.

Ben Koning

21 / 24

SeniorWeb helpt ouderen met computerproblemen. Foto: Dolly Visser

Vrijdag 28 december

SeniorWeb Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10.00-12.00 zit een team computerdeskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Bussums GeheugenHuis

10.00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers.

Verrassingsactiviteit

14.00 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

A-diploma verplicht. Deelname aan de activiteit is gratis. U betaalt enkel toegang tot het zwembad.

Zaterdag 29 december

Foto-expositie Vincent Westerweel

10.00 uur | deMess Naarden Naarden

Foto-expositie van Vincent Westerweel 'India, walk with me'. Alhoewel hij opgroeide tussen de lenzen, contactsheets en filmrolletjes van zijn vader Pim Westerweel, begon Vincent pas laat met het vak.

Zondag 30 december

Eindejaarsoptreden The Docters

14.30 uur | Brasserie Limes Naarden

Swingend het oude jaar uit met The Doctors bij Restaurant Limes. Lekker swingen op stampende en ronkende tonen uit de sixties en seventies.

Maandag 31 december

Oudejaarsdag gesloten

7.00 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

Op oudejaarsdag is Sportcentrum de Zandzee gesloten

Samen oliebollen eten in WOC Bellefleur

10.00 uur | WOC Bellefleur Naarden

Van 10.00 tot 12.00 uur kunt u terecht voor een terugblik op het oude jaar met een heerlijke oliebol. Adres: Wijkontmoetingscentrum Bellefleur Mackaylaan 11 in Naarden.

Brainstorm Café - NAH

12.00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk

Niet-aangeboren hersenletsel? Kom naar het Brainstorm Café, iedere 1e en 3e maandag van de maand, behalve schoolvakanties. Je kunt je lunch meenemen, wij zorgen voor een drankje.

Dinsdag 1 januari

Nieuwjaarsdag gesloten

7.00 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

Op nieuwjaarsdag is Sportcentrum de Zandzee gesloten

Digi-café SeniorWeb

10.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Naarden

SeniorWeb inloopspreekuur. Elke eerste dinsdag van de maand zitten de computerdeskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Locatie: bibliotheek Gooi en Meer Naarden. Tijdstip: 10.00-12.00 uur. Kosteloos advies.

Oefengroep Nederlandse Taal

10.00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers. Iedereen is welkom. Gratis deelname. Info: Esther Lindhout, 06-27025703 of Elindhout@versawelzijn.nl.

Woensdag 2 januari

Actief op de been blijven

10.00 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Heeft u het gevoel dat u instabieler bent of struikelt u weleens? Kom naar de informatieochtend en de daaropvolgende trainingen om op de been te blijven. Voor info: Anouck Dingemans 06-21363918.

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk Bussum

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00-11.30 uur, vrije toegang.

SeniorWeb computerhulp

10.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum Bussum

Inloopspreekuur van SeniorWeb in de bibliotheek in Bussum, elke vrijdagmorgen van 10.00-12.00 uur. Een deskundig team vrijwilligers kan u helpen met uw problemen met computer, laptop, tablet of smartphone. Kosteloos, vrijwillige bijdrage.

Klassiekemuzieklezing

10.30 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum

Op de eerste woensdag van de maand is de lezing: 'Over de oceaan en terug: heimwee naar Europa'. Entree € 4,- voor ASGM-leden en € 6,- voor niet-leden. Koffie € 0,50.

Nijntje Spelletjes

11.00 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

Leuke spelletjes voor de allerkleinsten t/m 5 jaar. Deelname aan de activiteit is gratis. U betaalt enkel toegang tot het zwembad.

Fitstaptrainingen Gooische Meren

19.00 uur | WOC Bellefleur Naarden

Fitstap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met Fitstap voel jij je in 12 weken (weer) fit en vitaal. Daarbij staat een gezonde geest in een vitaal lichaam centraal. En daarbij gaan wij je helpen. Fitstap is er voor elke conditie.

Donderdag 3 januari

SportMIX BUSSUM

9.30 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

Een sportief evenement in Sportcentrum de Zandzee voor de jeugd van 6 t/m 12 jaar. Workshop judo en klimmen, knotshockey etc. Voor €5,50 meedoen (zwemmen op een andere dag).
Meld je aan via: p.compter@buurtsportcoachgooisemeren.nl (naam en leeftijd).