BussumsNieuws

15 november 2017

BussumsNieuws 15 november 2017


Weesp houdt toch fusiereferendum

GOOISE MEREN Weesp gaat alsnog haar bewoners raadplegen over een fusie met Gooise Meren of Amsterdam. De Weesper gemeenteraad heeft donderdagavond een aanvraag voor dat referendum goedgekeurd.

Het referendum betekent dat de kans nog steeds bestaat dat Weesp toch met Gooise Meren gaat fuseren. Weesp leek eerder af te stevenen op een fusie met Amsterdam. Het grootste deel van de gemeenteraad heeft een voorkeur voor Amsterdam. Van de zeventien raadsleden hebben er slechts vier een voorkeur voor Gooise Meren.

Deur staat open

Hoewel de raad van Weesp een andere voorkeur heeft, stelt Gooise Meren nog steeds open te staan voor een fusie met Weesp. Dat zegt burgemeester Han ter Heegde. "Onze deur blijft gewoon open staan. We hopen het beste voor Weesp en wachten de nieuwe ontwikkelingen verder af", aldus de burgemeester.
De bewoners van Weesp mogen nu hun voorkeur aangeven voor de gemeente waarmee Weesp gaat fuseren. Het gaat om een raadgevend referendum.

Na het referendum, dat hoogstwaarschijnlijk wordt gehouden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar, hakt de gemeenteraad van Weesp de knoop door en wordt er een besluit genomen over de fusiepartner. Als er geen besluit valt, neemt de provincie de regie weer over.

Is Bussum als filmdecor gewenst of niet?

BUSSUM Bussumse straten en huizen, en dan vooral rond Het Spiegel, zijn steeds meer gewild als filmdecor. Leuke reclame voor het dorp, maar ook steeds vaker een bron van overlast. Dat stelt de VVD, dat er deze week raadsvragen over stelt.

De opnames zorgen volgens de VVD met regelmaat voor overlast vanwege de vele voertuigen voor crew, catering, decor, techniek en zo verder. Enkele huizen worden veelvuldig gebruikt voor opnamen en dus hebben omwonenden keer op keer overlast. "De vrijheid om een huis ter beschikking te stellen vindt mogelijk een begrenzing daar waar de overlast voor de omgeving te zeer oploopt."
Inmiddels zijn de vragen van de VVD beantwoord. Zo blijkt dat de gemeente geen vergunningen verleent voor de opnamen, wel is er een meldingsplicht. Normaal zijn er twee filmopnames per maand, de laatste tijd wel vier. De gemeente laat weten dat er inderdaad diverse klachten zijn binnengekomen over hinder in de openbare ruimte en over geluid. De gemeente probeert overlast te beperken door richtlijnen te verstrekken en contact te hebben met de locatiemanagers. Boa's houden waar mogelijk toezicht of treden op.

Koninklijke erepenning voor eeuw oud SDO

Foto: Bob Awick

BUSSUM SDO bestaat honderd jaar en heeft een wel heel bijzonder verjaardagscadeau gekregen: de Bussumse voetbalclub kreeg de Koninklijke Erepenning, een eer die niet heel veel voetbalclubs toekomt. De voetbalclub kreeg het cadeau van burgemeester Han ter Heegde op de goedbezochte feestavond van de club.

3

Bussumer gepakt met 600 kilo cocaïne

BUSSUM Agenten hebben vorige week een 50-jarige Bussumer aangehouden na de vondst van 600 kilo cocaïne in Den Hoorn. Naast de Bussumer werden er nog twee andere mannen aangehouden.

De harddrugs ter waarde van zestien miljoen euro lagen opgeslagen in een loods. De Bussumer was daar samen met een van de andere verdachten aanwezig. De derde verdachte werd later thuis aangehouden. Ze zitten in alle beperkingen vast en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

Opgestapt

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Raadslid Lodewijk Zweers stopt ermee. Hij is ontevreden over de gang van zaken binnen de CDA-fractie.

9

Gesloten ziekenhuizen

Dit boek heeft eerder in deze rubriek gestaan, maar het blijkt dat velen het boek over de geschiedenis van de 'voorgangers' van Tergooi Blaricum niet kennen. Het is tevens een stukje geschiedenis van de Gooise bevolking in de 20e eeuw. De opkomst, het blinken en het verzinken van het Majella in Bussum, het Diakonessen in Naarden en het St. Jan's in Laren, komen in dit boek "Zorgzaam door de jaren" uitgebreid aan de orde in teksten en vele foto's. Joost Hessels en Robert Schoondergang stelden het samen ter gelegenheid van de reünie van (oud)-medewerkers op 28 en 29 september 1990. Gooi-Noord stond op het punt van start te gaan. Alle drie stichtingen begonnen in een bestaande villa, maar al snel werden echte ziekenhuizen gebouwd, alhoewel dat voor het Diakonessenhuis 10 jaar duurde. Het grote (40 bij 40 cm) boek telt 86 pagina's en werd door het ziekenhuis Gooi-Noord uitgegeven.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

"Kijk eens, mama, zónder detector..."

Mark is weer eens bezig geweest. Leuke dingetjes opgepiept, maar ook zonder detector laat het geluk hem niet in de steek. Een mazzel, die gezien de aard van het object, niet zo vaak voorkomt.
Ik probeer altijd zo veel mogelijk verhaaltjes te noteren die met onze streek te maken hebben. Natuurlijk is metaaldetectorist Mark een Bussumer, dus alles wat hij te melden heeft, heeft sowieso een Bussums tintje. Dit keer toog hij naar een terreintje waar hij al vaker mooie dingen heeft gevonden, in de buurt van Hollandse Rading. Samen met maat Erik, die een eigen kanaal op YouYube heeft: Terra Hollandia. Beide piepfanaten waren bezig met hun eigen vakje en stonden op het punt een nieuwe trek te maken. De detector op de schouders en op weg naar het nieuwe startpunt. Daar viel het oog van Mark op 'iets' tussen de grassprieten. Een groot en rond ding lag daar. Meteen Erik erbij gehaald, eveneens verbluft. Wat was het? Een flinke, zilveren munt, ruim groter dan onze oude rijksdaalders. Na voorzichtig schoonmaken bleek het te gaan om een 28 stuiverstuk van de stad Zwolle. Later, thuis, kwam via de detectorsite Piepiep de melding dat de munt van tussen 1612 en 1619 dateert. Voorwaar een daverende vondst. Niet zozeer vanwege de waarde, maar een dergelijke munt zomaar op het oog van de grond rapen, is nog niet vaak eerder vertoond. Op de foto is duidelijk het getal 28 te lezen, met de dubbelkoppige adelaar.

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman H.A. ; Naarderheem 10.30 u. mw. ds. P.A. Smit
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 18/11 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. W. van Sorge en 17.00 u. ds. J.P. Boiten

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H. Honderd
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen H.A.
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. dr. R. Brouwer H.A.
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W. van den Top en 17.00 u. ds. L.W. Smelt
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. M.F. de Vries
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw. ds. C. Jansen
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. drs. J. Lotterman
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. J. Thalen
*Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Eerst rustig herfstweer en geleidelijk kouder
Na een koud, winderig weekend in polaire lucht met buien, soms met hagel, is de atmosfeer tot rust gekomen. Een West-Europees hogedrukgebied is daar debet aan. Met de kern ervan ten zuiden van onze regio is de stroming zuidwestelijk en voert vrij zachte, vochtige lucht aan. In het weekeinde trekt een depressie naar Scandinavië. Er komt opnieuw een noordweststroming op gang met enkele buien.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt in het algemeen veel bewolking verwacht. Heel lokaal kan er wat lichte (mot)regen vallen, maar op veel plaatsen blijft het droog. Er staat een matige zuidwestenwind. Het wordt circa 11 graden. Ook vrijdag is het overwegend bewolkt. De kans op af en toe wat regen is iets groter, maar er valt niet veel. Het wordt 9 à 10 graden bij een matige wind tussen zuidwest en west.

Het weekeinde
Zaterdag ruimt de wind naar west tot noordwest en neemt iets in kracht toe. Er kunnen enkele buien vallen, maar ook de zon schijnt af en toe. Het wordt met 8 à 9 graden iets kouder. Ook zondag is het wisselvallig. Er vallen een paar buien, lokaal met hagel, afgewisseld door enkele felle opklaringen Er waait een matige en aan zee vrij krachtige wind tussen west en noordwest. Het wordt zo'n 8 graden.

Weetje
In de rustige zonnige herfst van vorig jaar kregen we pas op 20 november de eerste herfststorm. Het was een zware storm, windkracht 10. De zwaarste novemberstorm ooit vond 45 jaar geleden plaats, op 13 november 1972. Een zeer zware storm, windkracht 11, met uitschieters van orkaankracht tot 151 km per uur. Tien personen kwamen om en 7 miljoen bomen sneuvelden door het windgeweld.

Vanaf 15 november zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. Nationaal Schoolontbijt in Bussum, zilveren legpenning voor Ferry Weertman en naamswijziging ViJos.
- RegioHub over de dag van de mantelzorg.
- In In Derde Termijn aandacht voor de regionale en lokale journalistiek en fusie Wijdemeren met Hilversum.

Zo trots als een pauw op 'koninklijk' SDO

Een trotse SDO-voorzitter Jan van Houten. Foto: Johan van der Geest

Vervolg van de voorpagina

Dat SDO de Koninklijke Erepenning krijgt toegekend komt onder meer doordat de voetbalclub honderd jaar bestaat. De club heeft dat zelf aan kunnen tonen door de notulen van de allereerste bestuursvergadering boven water te halen. Daar komt nog eens bovenop dat SDO 'wat betreft aard, omvang en soliditeit in aanzien staat en tussen soortgelijke gemeentelijke, regionale of landelijke verenigingen een algemeen erkende plaats inneemt en heeft onderscheiden'. Kort gezegd voldoet SDO daaraan door een club te zijn die volledig draait op vrijwillige inzet, waar plezier in het samenzijn en het spel vooropstaat en tegelijkertijd een voedingsbodem heeft voor prestaties.

Een drukbezochte feestavond... Foto: Bob Awick
Het opsnuiven van de SDO-historie. Foto: Bob Awick
...met het optreden van John West als hoogtepunt. Foto: Johan van der Geest

SDO kreeg de Koninklijke Erepenning overhandigd van burgemeester Han ter Heegde op de eerste avond van het grote feestweekend van de club. Alle leden waren erg verrast, maar reageerden bovenal ook erg trots. Er was groot applaus.

Alle ambtenaren verhuisd van Naarden naar Bussum

Alles ingepakt en leeggehaald. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Een drukte van jewelste vrijdag op het stadskantoor van Naarden. Er werd volop gesjouwd met dozen en andere spullen: alle ambtenaren vertrokken namelijk naar hun nieuwe werkplek op het vernieuwde gemeentehuis van Bussum.

De ambtenaren werkten het afgelopen jaar op het Naarder stadskantoor, omdat het Bussumse gemeentehuis verbouwd werd. De werkzaamheden werden de afgelopen weken na een jaar werken afgerond.
Sinds maandag staat het stadskantoor van Naarden dus leeg. Alleen het oude stadhuis wordt nog even gebruikt: de gemeenteraad vergadert er de rest van het jaar nog.

De gemeente is overeengekomen dat het stadskantoor wordt omgebouwd tot wooncomplex. Volgens planning gaan de werkzaamheden in de tweede helft van 2018 van start. In het huidige bestemmingsplan staat al een optie om op de plek van het stadskantoor woningen te bouwen. Het gaat om 23 wooneenheden en 44 ondergrondse parkeerplaatsen.

Adri de Bruijn neemt afscheid als directeur Enter Media

REGIO Na meer dan 25 jaar heeft Adri de Bruijn afscheid genomen als directeur van Enter Media, uitgever van onder meer het BussumsNieuws. Jan Piersma is zijn opvolger.

De Bruijn richtte in 1991 het WeesperNieuws op. Daar vloeide uitgeverij Enter Media uit voort. In de afgelopen jaren werd het verzorgingsgebied uitgebreid, eerst met Diemen en later met Bussum, Naarden en andere plaatsen in het Gooi. Afgelopen zomer werd een samenwerking aangegaan met BDU Media, uitgever van onder meer de Gooi en Eembode. De Bruijn is ook directeur van Pubble, het bedrijf dat hij vijf jaar geleden startte en dat kostenbesparende software ontwikkelt voor uitgevers van (onder andere) lokale nieuwsbladen. Pubble maakt een enorme groei door, zodat De Bruijn zich daar nu volledig op wil richten. Zijn opvolger Jan Piersma kent de uitgeverswereld uit zijn tijd bij Wegener en de Persgroep.

Laura van Harmelen


Geboren en getogen in Naarden
Kandidaat-raadslid D66
29 jaar

Gefeliciteerd, je staat als nieuwkomer tweede op de lijst voor D66 Gooise Meren. Blij mee?
"Ja, hoewel dat nieuw relatief is. Ik ben al sinds mijn studie lid van D66. Lokaal ongeveer een jaar nu."

Wat houdt je verder bezig?
"Ik werk als orthopedagoog voor de Gooise Scholen Federatie."

Hobby's?
"Ik sport veel, vooral hardlopen en fitness. Ook ga ik regelmatig naar het Filmhuis en zijn we als gezin veel op pad."

Wat vind je leuk aan Naarden?
"De combinatie van de dorpse sfeer en de grote stad dichtbij. Maar ook de prachtige monumenten. Ik loop vaak een rondje Vesting en dat verveelt nooit, net als het Naardermeer."

Een dagje burgemeester, wat pak je aan?
"Meer aandacht voor activiteiten voor jongeren. In de leeftijd tussen 15 en 18 vallen ze een beetje tussen de frisfeesten en een cafébezoek in. Je ziet dat daardoor veel thuisfeesten ontstaan."

Op wie ben je trots?
"Op veel mensen. Ik zie zo veel mensen om me heen die groeien en zich ontwikkelen."

Goed gesprek?
"Met Els Borst, maar helaas kan dat niet meer. Ik vond het heel inspirerend hoe ze zaken heeft opgepakt en hoe ze strengheid met warmte combineerde."

Favoriete muziek?
"Dat ligt aan mijn bui. Mijn zus zou zeggen dat ik vooral luister naar meisjes met gitaar. Maar ik luister ook veel soul en sta ook te dansen op Guus Meeuwis."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op positiviteit en de toekomst."

De Zonnewijzer ontbijt samen met de burgemeester

Foto: Bob Awick

BUSSUM Een bijzonder ontbijt voor groep 7 van De Zonnewijzer. Ze mochten een broodje eten met burgemeester Han ter Heegde in het gemeentehuis tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Op tafel stonden lekkernijen zoals verschillende soorten brood, kaas, fruit en melk, maar geen hagelslag of chocoladepasta omdat het thema dit jaar is: 'Gezond ontbijten is geen kunst!'

Drankjeugd baart scholen zorgen

REGIO De middelbare scholen in 't Gooi slaan alarm over het 'zorgelijke' alcoholgebruik onder jongeren in deze regio. Het is tijd voor een mindshift, stellen zij. In het Comenius College in Hilversum is daarom vrijdag 1 december vanaf 14.00 uur een manifestatie.

De in totaal achttien scholen benadrukken dat er pas echt iets kan veranderen als iedereen, waaronder sportverenigingen, gemeenten, horeca, ouders en de jongeren zelf, meedoet. Jongeren komen nog te makkelijk aan drank. Ook is het nog te normaal om te drinken voor je achttiende.
Tijdens de manifestatie worden onderzoeksresultaten gepresenteerd, gaan gezondheidsorganisaties en ex-verslaafden met elkaar in discussie en is er cabaret. Ook olympisch kampioen Ferry Weertman doet mee.

Raadslid Lodewijk Zweers opgestapt

Lodewijk Zweers hield een openhartige toespraak bij zijn aftreden. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Raadslid Lodewijk Zweers heeft vorige week woensdag aan het begin van de raad bekendgemaakt per direct op te stappen. Zijn zetel laat hij bij het CDA.

Het is de elfde wisseling in de gemeenteraad in deze periode. Een aantal verliet de lokale politiek, andere raadsleden stapten over naar een andere partij of begonnen voor zichzelf. Eén raadslid is met langdurig ziekteverlof. De toespraak die Zweers hield om zijn beslissing toe te lichten liet niet veel ruimte voor speculatie. "Er is geen chemie meer tussen mij en de fractie", stelde hij vast. Hij was flink teleurgesteld in het functioneren van de fractie en het partijbestuur. "In de politiek worden best weleens streken uitgehaald en daar moet je tegen kunnen. Dat lukt alleen als er een gemeenschappelijke basis is." Volgens Zweers was die er niet en ook na diverse interventies van vertrouwenspersonen kwam het vertrouwen volgens hem niet terug. "Het werd erg eenzaam."

Een tijdlang dacht hij de eindstreep, de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar, wel te kunnen halen, maar die energie had hij blijkbaar niet meer. Hij sprak van zware druk die het bestuur van de partij op hem zou blijven uitoefenen om te allen tijde het standpunt van het CDA te vertegenwoordigen in de raad, ook al had hij een andere opvatting. Opvallend was zijn uitspraak, als coalitiepartner, dat naar zijn mening de oppositie te weinig ruimte kreeg in de raadszaal. "Ik wilde open zijn over mijn reden van aftreden, zo heb ik ook mijn werk als raadslid altijd gedaan", aldus Zweers. Zweers is dus niet het eerste raadslid dat tijdens deze collegeperiode uit een partij stapt. Hij is wel een van de weinigen die zijn zetel bij de partij laat. Totdat een opvolger is gevonden en beëdigd is Zweers nog wel 'gewoon' raadslid.

Bruidspaar al 60 jaar samen

'Niet jij, niet ik, maar wij samen' Foto: Bob Awick

BUSSUM Het echtpaar Van Klaveren kreeg maandag bezoek van de burgemeester aangezien ze 60 jaar getrouwd zijn. Een feestelijk moment waar even bij stilgestaan werd.

André (86) komt oorspronkelijk uit Dordrecht en Ans (83) uit Haarlem. Op een gegeven moment werkte mevrouw in Dordrecht en daar ontmoette ze haar huidige man tijdens danslessen.

Dansles

"Het was daar een soort veekeuring", vertelt meneer. "Jongens in de ene hoek en meisjes in de andere. We waren bijna even lang en dat danst goed samen." Ze hebben dan ook nog samen lang gedanst tot ze andere prioriteiten kregen.

Het echtpaar trouwde in Heiloo om vervolgens naar Zeist te verhuizen. Vanwege het werk werd er veel verhuisd, onder meer naar Vught in Brabant. André werkte sinds 1954 in de automatisering, mevrouw als medisch analiste.

Bussum

Samen kregen ze twee dochters. Een van hen woonde in Eemnes, vandaar dat ze in 1999 naar Bussum verhuisden. Ans werd ook oppasoma voor de kleinkinderen en André zong bij het koor in de Mariakerk. De andere dochter verhuisde vanuit Schotland deze kant op vanwege de gezondheid van haar vader.

Meneer Van Klaveren houdt van computeren (internetbankieren, shoppen en spelletjes spelen) of samen met zijn bruid te genieten van muziek en de heide vlak bij huis. Mevrouw houdt van lezen en puzzelen.

Geheim

Het geheim van hun huwelijk schreef mevrouw al 60 jaar geleden op de achterkant van haar trouwfoto: 'Niet jij, niet ik, maar wij samen'.

Nieuwe jassen voor Shantykoor Het Ruime Sop

De oude jassen waren erg sleets geworden. Foto: Bob Awick

BUSSUM Een officieel momentje voor de mannen van Shantykoor Het Ruime Sop. Ze hadden nieuwe jassen gekregen van hun sponsors en dat moest gevierd worden. Volgens voorzitter Wallerand le Grand waren de oude jassen ook echt aan vervanging toe.

Het was niet de eerste keer dat ze de jassen aanhadden; tijdens een optreden vorige maand in Wijk bij Duurstede was de primeur, maar tot een officieel moment met de sponsors was het nog niet gekomen. Le Grand vertelt dat ze half december ook een optreden hebben voor de medewerkers van de gemeente: "Een openingsfeestje voor het personeel van het verbouwde gemeentehuis."

Deining in Bussum

Ook tijdens de tweede editie van Deining in Bussum zullen de mannen in de nieuwe jassen te zien zijn. Zoals het er nu naar uitziet vindt die half juni volgend jaar plaats. Vorig jaar was de eerste editie, georganiseerd door Het Ruime Sop ter ere van hun tienjarig bestaan.
"Dit keer organiseert de Gooische Muziekschool het evenement. Het is veel werk en we durfden zo'n krachtige klus niet twee keer achter elkaar aan."

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl.

Verkeersplan Bussum

Reactie op de plannen voor verbetering van fietsverkeer in het centrum van Bussum, waarbij het voorstel voor eenrichtingsverkeer in de Vlietlaan een doorn in het oog is van de ondernemers. Zij willen tweerichtingsverkeer behouden en dat kan ook nog als er fietsstroken van rode asfaltlagen met witte emblemen van een fiets worden aangebracht. De ruimte voor auto's wordt dan wel smaller, maar blijft geschikt voor tweerichtingsverkeer. Bij passeren zullen de auto's wat gas terugnemen en zo nodig met twee wielen even op de fietsstrook rijden. Voor laden en lossen kan een vrachtauto op de fietsstrook staan. De chauffeur begrijpt dat hij daar niet te lang mag staan en zal dus snel laden en lossen.

Alleen vanaf het station tot aan de Generaal de la Reijlaan is het te smal voor fietsstroken, maar daar kunnen de fietsers via de Albrechtlaan worden omgeleid. Deze wegindeling is al jaren in gebruik in Naarden en zover bekend werkt het uitstekend. Zelfs in de drukke Marktstraat is dit toegepast, waar je door terrasjes, privéplantenbakken e.d. lopend gedwongen wordt van de fietsstrook gebruik te maken.

Bussum ziet graag dat hun bewoners met de fiets naar het centrum komen en toeristen van Gooi en omstreken gaan genieten, maar dan dient er wel meer aandacht te worden besteed aan fietsvriendelijkheid. De uit Amerika overgewaaide verkeersregel voor sommige pleinen, waar wandelaars voorrang hebben op auto's en in Bussum zelfs voor fietsers, is aan toeristen uit Nederland en buitenland niet uit te leggen. Mijns inziens geldt dit ook voor de bewoners in Gooise Meren.

Jan Weerdenburg, Naarden

'We mochten het appartement zelf inrichten en het voelt als mijn thuis'

In Woongroep De Olmen wonen 22 jongvolwassenen met een lichte beperking

De burgemeester heeft zondag officieel Woongroep de Olmen geopend. Hier wonen 22 jong-volwassenen met een lichtverstandelijke beperking.

Margot van Maurik en Mario Whitaker wonen in De Olmen.

BUSSUM Het wooncomplex aan de Olmenlaan is een initiatief van Lidy Blaas, Petra Hesta en Ems Willems. Deze dames liepen vast in hun zoektocht naar geschikte woonruimte voor hun kinderen en sloegen de handen ineen.

"We kennen elkaar van de Mozarthof in Hilversum, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, en raakten met elkaar in gesprek. We wilden graag dat onze kinderen een kans konden krijgen om op zichzelf te wonen. Een veilige plek met aandacht, zorg en begeleiding", aldus Petra. "We hebben eerst gekeken bij andere woongroepen om een beeld te vormen van wat je voor je kind wilt en wat niet. Via een makelaar kwamen we bij dit kantoorpand aan de Olmenlaan terecht. Zo ontstond het idee om dit pand te transformeren naar appartementen. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben we geld gekregen van verschillende fondsen. We hebben nooit gedacht dat het zo mooi zou worden. Het is een veilig thuis voor de 22 bewoners en we hopen dat ze samen oud worden. Ze hebben hun eigen appartement, maar zijn wel verdeeld over drie groepen met ieder een eigen woonkamer met keuken. Per groep eten ze elke dag samen en daarna kunnen ze gaan waar ze willen. Ook is er begeleiding en 24-uurszorg van Amerpoort. We hebben nog een grote wens en hopen met sponsorgeld een dakterras te kunnen realiseren. Het zou fantastisch zijn als dat er komende zomer kan zijn."

Zelf inrichten

Bewoners en ouders zijn blij met de realisatie van de nieuwe Woongroep. Foto's: Bob Awick

Een veilige plek met aandacht, zorg en begeleiding

Maar hoe vinden de bewoners het zelf om hier te wonen? "Ik vind het geweldig dat je je eigen appartement hebt en gezamenlijke woonkamers", vertelt de enthousiaste Mario Whitaker (29). "We mochten het appartement zelf inrichten en daarom voelt het echt als mijn thuis." Mario heeft eerst vijf jaar in een woongroep in Loosdrecht gewoond. "De reden dat ik wilde verhuizen was dat ik nu in het centrum van Bussum woon en dicht bij het open vervoer, omdat ik bij de AH in Hilversum werk." In het appartement hebben ze een eigen keuken en badkamer. "We eten wel samen met de eigen groep, maar daarna kun je zelf kiezen waar je je tijd doorbrengt. Soms wil ik even alleen zijn en dan weer chillen met mijn vrienden." Ook Margot van Maurik (21) is heel gelukkig. "Ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet om hier te gaan wonen. Wel vind ik het soms moeilijk voor mijn ouders, want mijn zus is ook het huis uit. Maar mijn ouders vonden het belangrijk dat ik op mijzelf ging wonen. Ik werk bij Brownies & downieS en dat is op loopafstand. Vaak ben ik in een van de woonkamers, maar het idee dat je een eigen appartement hebt, maakt me echt gelukkig."

Trainen met Thijs voor reis naar Oeganda

Thijs zet zijn voetbalkwaliteiten in voor Oeganda. Foto: Rens Muller

BUSSUM De 15-jarige Thijs Zwagerman van het Roland Holst College in Hilversum gaat volgend jaar vijftien dagen voor zijn stage naar Oeganda. Om geld in te zamelen voor dit goede doel geeft hij speciale voetbaltrainingen bij BFC.

"Om in aanmerking te komen voor deze stage moest je een motivatiebrief schrijven waarom je daar graag naartoe wilt en hoe je de 2.000 euro voor de reis bij elkaar krijgt", vertelt Thijs. "Twintig leerlingen mogen mee en ik ben daar een van. Ik vind het echt geweldig dat ik mee mag met de stage." Thijs vertelt dat hij met zijn familie vaak op strandvakanties gaat, maar hij wil zelf zien hoe het is om in een arm land als Oeganda te wonen en op te groeien en waar je bijvoorbeeld niet elke dag naar school kunt, bij een voetbalclub speelt of elke dag onder de douche kunt.

"Ik denk daar eigenlijk nooit over na omdat het voor mij normaal is dat je die dingen kunt doen. Maar in Oeganda ga ik nu een andere kant van het leven meemaken. We bezoeken verschillende scholen, leren de cultuur kennen en doen vrijwilligerswerk als waterputten bouwen en begeleiden van kinderen tijdens een sportdag."
Thijs heeft in zijn zomervakantie hard gewerkt om het geld bij elkaar te krijgen. "Ik heb nu 1.500 euro en moet dus nog 500 euro bij elkaar krijgen. Toen kwam ik op het idee om op mijn club speciale voetbaltrainingen te geven met het thema 'Voetballen als een profvoetballer' met voorbeelden van Ronaldo, Messi, Ramos, Neymar, Ziyech van Ajax en Jörgensen van Feyenoord. Ik ben trainer van BFC JO8-1 en heb dus ervaring in het geven van trainingen en ik wil op deze manier de spelers meer leren over de specialiteit van een profvoetballer zodat ze zelf een betere voetballer worden." Deze trainingen zijn op zondag 19 en 26 november, 3, 10 en 17 december van 10.00 tot 11.00 uur voor jongens en meisjes tussen de zeven en tien jaar oud op sportpark Meerweg bij BFC. "Iedereen die wil komen trainen en mij wil helpen om mijn reis te financieren kan mij mailen op: metthijs@gmail.com. Een training kost 10 euro."
Thijs helpen met een geldbedrag kan via een donatie op rekeningnummer NL08INGB0654 8230 14 ten name van T. Zwagerman onder vermelding van Road to Africa.

Eerste Zilveren Legpenning voor 'gouden' Ferry Weertman

Foto: Bob Awick

NAARDEN Het heeft even geduurd, maar hij heeft hem: Ferry Weertman heeft van de gemeente een Zilveren Legpenning gekregen. Ferry kreeg de legpenning uit handen van wethouder Marleen Sanderse voor zijn gouden medaille op de Olympische Spelen. Deze penning is de hoogste blijk van waardering van de gemeente en wordt voor het eerst uitgereikt. Dat Ferry zo lang op de legpenning heeft moeten wachten komt omdat de penning op het moment dat hij hem toegekend kreeg eigenlijk nog niet klaar was. Dat had er onder meer mee te maken dat er een gemeentewapen op moest en die had de gemeente vorig jaar nog niet.

Hockeysters Gooische komen met schrik vrij

BUSSUM Een 'narrow escape' afgelopen weekend voor de hockeysters van Gooische. De Bussumse eersteklasser kwam tegen Bully met de schrik vrij: 2-3.

Voor rust leek er amper wat aan de hand voor de hockeysters, Gooische kwam zonder al te veel problemen met 0-2 voor te staan. Na de rust zakte de ploeg ver terug en kon Bully wat terugdoen. Na de 2-2 rechtte Gooische echter weer de rug en werd er alsnog gewonnen.

Bloedeloze 0-0 voor hockeyers

Het houdt maar niet over voor de hockeyers van Gooische. De matig presterende Bussumse overgangsklasser kon afgelopen weekend geen potten breken tegen Leonidas en pakte met 0-0 slechts een punt. Voor rust was er voor de toeschouwers nauwelijks wat te beleven. Na de rust was het spel beter en kwamen er kansen, maar doelpunten bleven achterwege. Zowel Gooische als Leonidas schiet met het schamele puntje niets op.

BFC zoekt nieuwe hoofdtrainer

BUSSUM Voetbalclub BFC is op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. De nieuwe trainer moet met BFC een stap hogerop komen.

Het gaat om een hoofdtrainer voor het seizoen 2018-2019. "Na de overstap van de zondag naar de zaterdag zijn wij vorig seizoen gepromoveerd naar de derde klasse. BFC zoekt een hoofdtrainer die ons kan helpen in de vervolgstappen om een stabiele tweedeklasser te worden."

Nu staat ex-profvoetballer Denny Schenkel nog als hoofdtrainer voor het eerste elftal van de Bussumse voetbalclub.

NVC kan periode pakken

NAARDEN Na zeven gewonnen wedstrijden kan NVC zondag de eerste periodetitel pakken. De mannen van Joeri van Gelder spelen om 14.00 uur thuis tegen FC Weesp.

Door het puntenverlies van concurrent SO Soest heeft NVC aan één punt genoeg. De club hoopt op veel supporters langs de lijn.

'De hospicegasten overlijden in ons huis en dat blijft altijd moeilijk'

C'est La Vie-Huis is acht maanden geopend, hoe gaat het?

Het C'est La Vie-Huis biedt plek aan gasten in hun laatste levensfase. In het huis kunnen ze nog een mooie tijd tot het einde doorbrengen. Er is veel behoefte aan, blijkt nu.

Initiatiefnemers Margot de Bekker (links) en Marina Bol. Foto: Bob Awick

NAARDEN "Mensen weten ons te vinden en als we weer plek hebben, is die meteen gevuld", vertelt Margot de Bekker, die samen met Marina Bol het initiatief heeft genomen voor het bijna-thuis-huis. Inmiddels is het huis alweer acht maanden geopend.

"In het huis zijn acht slaapkamers waarvan we er zes in gebruik hebben. We zijn bewust begonnen met vier kamers omdat het vaste team van tien zeer ervaren verpleegkundigen van Thuiszorgorganisatie Buurtzorg en de vrijwilligers ingewerkt moesten worden, maar ons streven is om begin volgend jaar alle kamers te benutten."

Marina vertelt dat de meeste gasten in hun laatste levensfase zitten. "Wij zorgen er samen met de vrijwilligers voor dat de hospicegasten en hun familie nog een paar mooie weken of dagen hebben. We zijn bijvoorbeeld met een gast met de wensambulance naar de Dappermarkt in Amsterdam geweest. Dat was haar laatste wens en werd een geweldige dag voor haar. Maar we halen voor de gasten ook een harinkje van de markt of bakken een lekker kroketje. Er zijn ook gasten die dat niet meer kunnen of willen en rustig met hun naasten in het huis blijven. Bij ons is alles mogelijk, want het gaat om het verwennen van de gasten in de laatste fase van hun leven en dat vinden wij ook heel mooi om te doen."
De zorg is volgens de dames van hoge kwaliteit en ze noemen samenwerking met artsen goed. "We hebben een aantal vaste artsen die met ons samenwerken. Niet alle gasten komen uit deze buurt en kunnen dan geen contact houden met hun eigen huisarts. Ze komen ook uit Utrecht, Amsterdam, Weesp en Eindhoven. De familie woont vaak in de buurt en de gasten kiezen er dan voor om hier te verblijven om dicht bij ze te zijn." Daarnaast heeft het C'est La Vie-Huis ook respijtzorg. "Deze zorg is tijdelijk om mantelzorgers, die bijvoorbeeld zorgen voor iemand die chronisch of ongeneeslijk ziek is, maar nog niet in de laatste levensfase van zijn of haar leven is, meer lucht te geven en dat ze kunnen ontspannen. In de zomer hadden we een meneer die niet met zijn familie op vakantie kon en twee weken hier heeft gelogeerd", vertelt Margot. "We hebben een mevrouw met de ziekte van Parkinson die hier nu voor de tweede keer komt om haar man te ontlasten van de zorg. Ook komt het voor dat een mantelzorger wordt opgenomen in een ziekenhuis en dan zorgen wij voor de gast, die hier op de juiste plek is."

'Hoe het gaat, is boven alle verwachtingen. Gasten zijn tevreden.'

Oudere mensen blijven langer zelfstandig wonen en dan kan een hospice of bijna-thuis-huis een oplossing bieden voor de laatste levensfase. Patiënten die uitbehandeld zijn kunnen niet langer in een ziekenhuis blijven en de kosten zijn daar ook veel hoger. Marina: "Deze mensen willen het liefst thuis overlijden, maar dat is niet altijd mogelijk en dan is dit een bijna-thuis met goede zorg. Het was jammer genoeg niet eenvoudig om dit huis op te richten. De financiering om dit voor elkaar te krijgen was een hele klus. We krijgen wel subsidie van de overheid, maar die wordt pas anderhalf jaar later uitbetaald. We dachten dat we wel een lening bij een bank konden afsluiten, maar we zijn een startend bedrijf dus krijg je dat niet voor elkaar. Je bent dan afhankelijk van particuliere leningen en die hebben we gekregen van een echtpaar. Echt fantastisch en daardoor konden we dit pand huren en verbouwen. De inrichting hebben we voor een groot deel kunnen betalen met sponsorgeld van verschillende fondsen."
De dames werden ook recent verrast met een cheque van 9.000 euro van de Rabobank. Margot vertelt dat ze een deel van het geld willen gebruiken voor het opknappen van de achtertuin. "De tuin is bestraat en wij willen daar een siertuin van maken. Ook willen we zijwanden voor de veranda zodat we met kouder weer buiten kunnen zitten, en een zonnescherm boven de veranda. Extra geld kunnen we altijd gebruiken, want de vergoedingen door de zorgverzekeraars en de eigen bijdragen zijn niet voldoende om alle kosten te dekken. We hopen dat mensen ons willen steunen met donaties of geld doneren aan de Stichting Vrienden van C'est La Vie-Huis 't Gooi."
Bij het C'est la Vie-Huis draaien ze op het team van de Buurtzorg en met vrijwilligers. "We hebben gelukkig een vaste groep vrijwilligers, maar we kunnen altijd meer mensen gebruiken. We zijn op zoek naar vrijwilligers die in de zorg willen meehelpen met een verpleegkundige. Ook zoeken we mensen die van koken houden. Een vrijwilliger werkt minimaal vier uur in de week, maar vaker mag natuurlijk ook."

Verwachtingen

C'est la Vie-Huis draait op een team van Buurtzorg en vrijwilligers

"Het is wel intensief, want de hospicegasten overlijden in ons huis en dat blijft altijd moeilijk. Maar hoe het gaat, is boven alle verwachtingen. Gasten en familie zijn zeer tevreden en daar doen we het voor! Ook de mooie opmerkingen van de gasten zijn zeer waardevol voor ons. We hadden een mevrouw die haar zorgknop aan haar ketting had zitten en vertelde dat dit haar parelketting was. Als ze op de knop drukte, kwam een 'pareltje' haar kamer binnen om te helpen en te verzorgen. Echt een kippenvelmoment."

Toeristentaks nog niet van tafel

Wethouder praat verder met partijen

'Ze halen geld weg in plaats van ons te steunen' foto: Muiderslot

GOOISE MEREN Bert Boer, directeur van het Muiderslot, had gehoopt dat het hele plan voor de vermakelijkheidsretributie, een soort toeristenbelasting voor attracties, vorige week van tafel zou worden geveegd door de gemeenteraad en de opbrengst van 125.000 euro uit de begroting zou worden geschrapt.

'Ik verwacht een serieus cultuurbeleid van de gemeente'

De raad besliste anders. Het bedrag blijft staan. Wel gaf de verantwoordelijk wethouder, Jan Franx, aan met de drie partijen die deze vermakelijkheidsretributie voor hun kiezen krijgen nog in gesprek te zijn over alternatieven. Het gaat naast het Muiderslot ook om Speelpark Oud Valkeveen en Spant! Boer was in ieder geval flink teleurgesteld over de uitkomst. "De regeling klopt gewoon niet, we moeten daarvan af." Hij stelde dat Gooise Meren, samen met Enkhuizen, de enige gemeente in Nederland is die deze belasting op een museumbezoek heft. Het Muiderslot betaalt overigens al 15 jaar lang een bedrag van rond de 65.000 euro aan vermakelijkheidsretributie. Met deze nieuwe regeling gaan ze flink minder betalen, maar voor Boer is het een principekwestie. "Van een gemeente als Gooise Meren mag je een serieus beleid op het gebied van cultuur verwachten. Nu is het meer een beleid van geld weghalen in plaats van steunen. Natuurlijk is het fijn dat wij minder hoeven te betalen, maar het feit blijft dat bezoekers voor een bezoek aan één van de drie attracties nog steeds aan de kassa extra moeten betalen." Het Muiderslot strijdt overigens al 15 jaar tegen deze vorm van belasting. De vorige directeur bracht het naar de Hoge Raad, maar ving daar bot. "Juridisch mag de gemeente de vermakelijkheidsretributie heffen, maar ik doe een moreel beroep op ze."
Bij de vermakelijkheidsretributie is het niet zo dat er een directe tegenprestatie moet zijn van de gemeente. Maar volgens Boer is de verhouding tussen wat het Muiderslot betaald heeft en enige vorm van tegenprestatie wel zoek. "De straatverlichting doet het, de brug wordt af en toe gerepareerd en de vuilnisbakken worden geleegd. En o ja, er is een extra parkeerplaats (P2), maar daar hebben we indertijd zelf ook 50.000 aan bijgedragen." Het is nu dus afwachten wat de gesprekken tussen de wethouder en de drie partijen opleveren.

Minister Bruno Bruins bemoeit zich niet met sluiting Tergooi

REGIO Bruno Bruins, de huidige minister van Medische Zorg en Sport, gaat zich niet bemoeien met de op handen zijnde sluiting van Tergooi Ziekenhuis Blaricum. Dat blijkt uit een brief die hij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Hij laat de Kamerleden weten dat de 45-minutennorm 'gevoelige' afdelingen voor spoedeisende hulp (SEH's) en acute verloskunde daardoor niet verdwijnen. "Ik meng mij dan ook niet in de beslissingen van Tergooi over de reorganisatie van het zorgaanbod. Wel vind ik het van groot belang dat bij beslissingen die invloed hebben op de bereikbaarheid en beschikbaarheid van het zorgaanbod in een regio, sprake is van een zorgvuldig gezamenlijk proces en een gezamenlijke dialoog. Daarbij zouden alle relevante regionale partijen, waaronder ook de inwoners uit de omgeving, betrokken moeten zijn. Tergooi heeft mij laten weten in zijn plannen ook de samenwerkingspartners zoals de huisartsen, gemeenteraadsleden, patiëntenraden en wijkbewoners mee te nemen."

Jammer voor de actiegroep 'Tergooi Blaricum moet open blijven', die eind september naar Den Haag toog om 10.000 handtekeningen aan te bieden met als boodschap dat de Blaricumse vestiging van Tergooi open moet blijven. Het doel van de directie is dat Tergooi Blaricum en Hilversum worden samengevoegd tot één groot zorgcentrum in Hilversum.

Nu ook Bukbieb op station

Genieten op het bankje. Foto: ProBussum

NAARDEN / BUSSUM Stichting ProBussum heeft deze week een Bukbieb geplaatst voor station Naarden-Bussum. Iedereen mag een boek meenemen of achterlaten. Het concept slaat erg aan volgens de promotor van Bussum. "De Bukbieb heeft vele vrienden gezien het grote aantal wisselingen van boeken dat wij waarnemen. Ook zien we veel positieve reacties op social media."

WOZ-waarde stijgt ruim drie procent

GOOISE MEREN De gemiddelde WOZ-waarde van huizen in Gooise Meren is afgelopen jaar met 3,3 procent gestegen. Op 1 januari 2017 was de WOZ-waarde gemiddeld 347.000 euro, blijkt uit cijfers van het CBS.

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Hilversum is procentueel gezien de grootste stijger in 't Gooi en de Vechtstreek, maar bungelt nog altijd onder aan de regionale lijst.
Alleen Weesp doet het met een waarde van 229.000 euro 'slechter'. Koplopers zijn zoals verwacht Laren en Blaricum: respectievelijk 559.000 euro (+3,1 procent) en 531.000 euro (+0,2 procent).

Kinderboek 'Dex' gaat over puberen, de brugklas, vallen en opstaan

'Er staan absoluut dingen in het boek die ik hier op school heb zien gebeuren'

Wat komt erbij kijken als je van groep 8 naar de brugklas gaat? Mijke Pelgrim, docent op het Goois Lyceum, schreef er een boek over.

Juf Mijke is docent Engels en publiceerde onlangs het kinderboek 'Dex'. Foto: Bob Awick

BUSSUM De 39-jarige docente Engels staat al ruim tien jaar voor de klas. De kinderen en schrijven zijn ook al jaren haar passie. Zo schreef Pelgrim columns en volgde een schrijfcursus voor kinderboekenschrijfster. Toen ze met een gebroken enkel op de bank lag ontstond het idee voor het boek 'Dex - over school en andere ellende', dat nu al werd gebombardeerd tot 'Kinderboek van de Week' bij Libris.

Waarom heb je dit boek geschreven?

"Ik schreef al jaren columns en die zijn verzameld verschenen als het boek 'Juf in Actie'. Dat was in 2012. Ik was nu een beetje klaar met de vorm. Je moet je bij een column toch houden aan regels, zoals een beperkte lengte. Ik vind het mooi om je fantasie te laten gaan en dan te kijken waar je uitkomt. Ik ben wel blij dat het een niet al te dik boek is geworden. Ik weet uit ervaring dat tieners daar niet van houden."

'Dingen veranderen en daar kun je je beter niet tegen verzetten'

Hoe is 'Dex' ontstaan?

"Toen ik mijn enkel brak kon ik niet alleen thuis blijven wonen op driehoog in Amsterdam met een gipsbeen. Dus moest ik noodgedwongen naar mijn ouders. Daar zat ik met heel veel tijd, want werken ging ook niet. Het was een pittige tijd, maar door over Dex te schrijven had ik iets om handen. Ik miste school en wilde iets vrolijks om over te schrijven. Dat werd dus Dex. Ik had het verhaal overigens niet kunnen schrijven zonder mijn leerlingen."

'Als je je openstelt komen er heel veel leuke dingen op je pad'

Waar gaat Dex over?

"Het boek gaat over vriendschap en de brugklas. Dex gaat met zijn beste vriend Brian uit groep 8 naar de brugklas. Dex wil niet naar de brugklas, maar gelukkig gaat hij met Brian. Dat maakt het nog dragelijk. Hij wil dat alles blijft zoals het is. Brian kijkt juist wel om zich heen en maakt allemaal nieuwe vrienden. Dex leert zich open te stellen voor nieuwe dingen en ervaart wat er gebeurt als je je best doet. Het boek gaat over nieuwe situaties omarmen, over je positie in de groep bepalen. Over je eigen identiteit, over wie je bent in de groep. Dingen veranderen en daar kun je je beter niet tegen verzetten."

Je zit niet bij de eerste de beste uitgeverij. Hoe is dat gelukt?

"Het kwam eigenlijk door de opleiding ScriptPlus. Daar kwam ik in een groep met allemaal gemotiveerde mensen die serieus met schrijven bezig waren. Om me heen zag ik dat het mensen lukte om een uitgeverij te vinden. Dat heeft mij het doorzettingsvermogen gegeven om te blijven proberen. Ik heb manuscripten ingestuurd. Ik ben er heel trots op dat Dex is verschenen bij Van Holkema & Warendorf. Ze zijn bekend van het boek 'Superjuffie'."

Hoe speelt jouw school een rol?

"Ik heb al een tijdje geen brugklas meer, maar er staan absoluut dingen in het boek die ik hier op school heb zien gebeuren. De brugklas is gewoon een hele spannende tijd. Je gaat van groep 8 - waar je de hele school kent - naar de middelbare school waar alles en iedereen nieuw is. Ik zie dat met name jongens eerst grond onder hun voeten moeten hebben voordat ze aan leren toekomen. Het is nu eenmaal een grote overgang die je op een gegeven moment moet aangaan. Mijn tip hierbij is om je open op te stellen, zoals Brian in het boek. Want als je je openstelt, dan komen er ook heel veel leuke, nieuwe dingen op je pad. Je ontdekt nieuwe mensen, nieuwe situaties en nieuwe talenten van jezelf."

Je bent vast trots op jezelf?

"Ik heb moeilijke fases gehad bij het schrijven van het boek. Ik ben er twee jaar mee bezig geweest. Ik merkte ook dat je het niet meteen perfect krijgt. Het is proberen, vallen en opstaan. Eigenlijk net zoals de pubers die in de brugklas beginnen. Ik ben verbaasd over wat Dex met mij doet. Hij heeft mij veel gebracht", besluit ze.

Concept Heart House slaat aan

Walid geeft nu ook Baila Baila danslessen. Foto: Bob Awick

BUSSUM Het bijzondere concept Heart House is alweer ruim een jaar gevestigd op de Huizerweg 54 in Bussum en is op één ruimte na volledig verhuurd.

"Steeds meer mensen weten het pand te vinden voor zaken zoals yoga, workshops, mindfulness, sport, therapie, lichaamswerk, orthomoleculaire en natuurgeneeskunde, coaching en coachingsopleidingen. Naast de zalen die per dagdeel of uur gehuurd kunnen worden voor opleidingen, lezingen, vergaderingen en trainingen is er sinds kort ook een grote ruimte ingericht voor flexwerkers waar je per uur, per dagdeel of per dag, al dan niet in combinatie met bijvoorbeeld een yogales of massage, een plek kan huren. "Heart House is een bijzonder concept waar iedereen een eigen plek mag innemen. Surround yourself with positive people in a positive environment, happy people make the difference", vertelt Dorien van Nieukerken van het Heart House.
Nieuw is dat er nu ook Baila Baila danslessen worden verzorgd voor zowel beginners als gevorderden. "Dit past goed binnen het concept van persoonlijke ontwikkeling en welzijn, want dansen maakt je fit en blij. Baila Baila is een combinatie van Cha Cha, Salsa en Bachata. In samenwerking met Heart to Heart Centrum verzorgt Walid Amar naast Pilates ook de danslessen op zaterdagavond. Walid komt uit Egypte en is daar al 20 jaar een plaatselijke bekendheid door zijn sport- en dansstudio's waar hij graag laat zien wat echt salsa dansen eigenlijk inhoudt. Met gevoel voor humor, positieve energie, enthousiasme en motivatie leert hij de mensen meer dan ze zelf voor mogelijk hebben gehouden."

Aanmelden voor een les kan via info@hearttoheart.nl of kijk op www.hearttoheart.nl.

Admare verhuist naar de Vesting

'Cijfers gaan ook over mensen'

Het kantoor aan de Oostwalstraat 1. Foto: Bob Awick

NAARDEN Een vertrouwd gezicht op een nieuwe plek: Admare Administratie en belastingen gaat naar een nieuw kantoor in de Vesting. Na 12 jaar met het kantoor aan de Zwarteweg te zijn gehuisvest is het 1 december dan zover.

Volgens eigenaar Dirk-Jan Rol is het oude garnizoenspandje aan de Oostwalstraat 1 in Naarden een prachtige plek. Samen met een collega runt hij het administratiekantoor dat zich heeft gespecialiseerd in zzp'ers en kleine en middelgrote ondernemingen. Hun klantenkring bestaat ook uit veel notaris- en advocatenkantoren. Voor specifieke fiscale vraagstukken werken ze samen met fiscalisten en accountants.

'Schoenendozen bestaan nog'

Het persoonlijke contact en adviseren speelt een steeds grotere rol binnen hun vakgebied. "Cijfers gaan ook over mensen", aldus Dirk-Jan. Dat is binnen het kantoor altijd zo geweest. Gelukkig is er ook wel wat veranderd, met name op het gebied van automatisering. De schoenendozen met bonnetjes bestaan nog steeds, al worden nu vooral plastic zakken gebruikt, volgens Dirk-Jan. Wie daarmee aankomt wordt echter teruggestuurd. Elektronisch aanleveren is het devies en gelukkig doen de meeste klanten dat inmiddels.

Uit de historie van Bussum en omgeving
"Onze bevrijding"

De bevrijding van honger en bezetting begon met de .. voedselvliegtuigen! Mei ’45.

In de bezettingstijd werden er niet veel foto's gemaakt. Op de openbare weg fotograferen was gevaarlijk. De Duitse bezetter wilde dat niet. De mensen die een fototoestel hadden, bewaarden het rolletje vaak om bij de bevrijding foto's te maken. Zoals Wim Schrejel.

Hier zijn wat foto's uit de eerste maanden van 1945, gemaakt in Naarden en Bussum. Van zijn zoon ontving ik een mapje met 14 foto's (8,5 bij 6 cm) en het opschrift "Onze bevrijding". Het echtpaar Atty en Wim Schrejel-van Geelen woonde in de oorlog Rembrandtlaan 51 Naarden. Enige van de foto's zijn afgebeeld met de oorspronkelijke bijschriften.

Voorspel…. Na een aanval op ’t hotel “Bosch van Bredius”, Febr. ’45.
Victory-Day 8 Mei ’45. De Rijksweg Naarden.
Dagen achtereen rolden gevechtswagens en pantsers voorbij.
Landgenoten keren terug naar eigen Haard. Op ’t station Naarden Bussum. Repatriëringstrein stopt enkele ogenblikken om daarna zijn weg te vervolgen naar de Hoofdstad.

Klaas Oosterom