BussumsNieuws

26 juli 2017

BussumsNieuws 26 juli 2017


Geparkeerde auto's flink bekrast

BUSSUM De Achtermeulenlaan wordt met enige regelmaat geteisterd door vandalisme. Eind vorige week was het weer raak. Minstens drie auto's werden bekrast. De politie spreekt van aanzienlijke vernielingen.

"We hebben drie aangiftes via internet ontvangen en een auto is zelfs rondom bekrast." Gezien het tijdstip van aangifte vermoedt de politie dat de vernielingen in de nacht van donderdag op vrijdag zijn gepleegd. Er zijn nog geen verdachten in beeld. Het opsporen van de daders schijnt nogal lastig te zijn, zo laat de politiewoordvoerder weten. "We zijn in dit soort zaken heel erg afhankelijk van getuigen. Dergelijke vernielingen laten nauwelijks aanknopingspunten na waar we iets mee kunnen. Ook gebeuren dit soort delicten meestal in het donker."

De politie roept nadrukkelijk getuigen op zich te melden. "Wie iets gezien of gehoord heeft kan bellen met 0900-8844. Als mensen camerabeelden hebben dan zijn die bij de politie ook meer dan welkom. "Als mensen iets verdachts horen of zien dan mogen ze ook 112 bellen. Dan kunnen we ze hopelijk op heterdaad betrappen", aldus de woordvoerder. Voorgaande jaren werden van geparkeerde auto's in de straat regelmatig banden lek gestoken en spiegels gebroken. De politie kan niet zeggen of er een verband is tussen al deze zaken omdat er nog geen verdachten zijn aangehouden.

Wethouders Boland en Franx willen blijven

GOOISE MEREN Als wethouders Hendrik Boland (D66) en Jan Franx (VVD) het zelf mogen zeggen keren ze na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar terug op een wethouderspost. Dat laten ze los van elkaar weten.

De twee bestuurders hebben nu anderhalf jaar als wethouder van Gooise Meren achter de rug. Boland was eerder wethouder van de gemeente Muiden, Franx kwam anderhalf jaar geleden als grote onbekende naar Gooise Meren.

Het bevalt ze nog steeds erg goed en daarom keren ze, als aan alle voorwaarden voldaan wordt, volgend jaar graag terug. "Zeker als het gaat om een periode van vier jaar", stelt Boland. Voor Franx geldt dat hij wel meer uren moet krijgen. De wethouder werkt nu parttime.

Verhuizen

Voordat Boland en Franx weer benoemd worden als wethouders van Gooise Meren moet er nog wel het een en ander gebeuren. Allereerst moeten VVD en D66 vanzelfsprekend weer deel gaan uit maken van een coalitie. Daarnaast zullen Boland en Franx allebei moeten verhuizen naar Bussum, Naarden, Muiden of Muiderberg. Dat is een vereiste voor wethouders.

De afgelopen anderhalf jaar hadden de twee nog een ontheffing, omdat ze maar voor een korte periode wethouder werden. Dat zal straks dus anders moeten. Boland en Franx hebben echter al te kennen gegeven er voor open te staan om naar Gooise Meren te verhuizen.

Samen spelen en genieten op Kinderfestival

Foto: Bob Awick

BUSSUM De vakantie is begonnen en dus wordt er de komende twee weken lang gespeeld op de heide naast zwembad de Zandzee. Dagelijks kunnen meer dan 300 kinderen zich hier uitleven. Hutten bouwen, schilderen, spelletjes spelen, op excursie en natuurlijk lekker zwemmen. Vermoeiend, maar oh zo leuk.

Lees verder op pagina 7.

Wereldmuziek

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Het Wereldmuziekfestival wordt in september in Bussum gehouden. Wie komen er optreden?

9

De ondergang van Naarden

De naam Lambertus Hortensius is vooral bekend door de naam van de laan, die Naarden met Bussum verbindt. Hortensius, rector van de Latijnse school in Naarden, was het die de oorsprong van Naarden en de uitmoording in 1572 door de Spanjaarden beschreef. Eén van zijn zonen werd ook vermoord. Peerlkamp vertaalde in de 19e eeuw de niet-originele Latijnse tekst. In dit boekje uit 2015 staat de veel betrouwbaardere en goed leesbare vertaling vanuit het originele manuscript van Hortensius, vertaald door dr. Wim Boekelman. Hieraan zijn twee korte hoofdstukken toegevoegd. De uitgever, Cok de Zwart, scheef een hoofdstuk over het leven en werk van Hortensius. In het laatste deel van dit drieluik een essay van Albertus Perk uit 1866, die de tekst van Hortensius in een breed historisch perspectief plaatst. Een pocket, 107 pagina's met vier afbeeldingen. Het boekje verscheen in de Prominent-reeks.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Mariënburg en 't Okshoofd'

Twee uitersten. Ons klooster Mariënburg aan de Brinklaan en 't Okshoofd aan de Herengracht in Amsterdam. De eerste vrije discotheek eind jaren '60. Toch zijn er raakvlakken.

Mariënburg houdt op gezette tijden een soort rommelmarktje. Spulletjes van de oudjes die er wonen en soms inventaris materiaal kunnen er dan voor een zacht prijsje verkregen worden. Sparen voor later. Want de toekomst van het Bussumse klooster is verre van duidelijk. Wat zou het toch zonde zijn als er met dit magistrale gebouw niets gedaan kan worden. Daar waar ooit prinses Irene omgeturnd werd tot heuse katholieke, om te kunnen trouwen met haar prins Karel Hugo van Bourbon Parma. Terug naar een verkopinkje een paar weken geleden. Daar kochten Rob en ik een mooie ets getiteld " 't Okshoofd" gemaakt door ene Donna L. Freedman uit Lochem in 1974. Voor de personen die nu rond de 70 zijn, en dan zeker Gooiers, heeft deze naam een magische klank. Het was de eerste vrije discotheek in ons land waar, zeker na de revolutionaire dagen na 1968, naast rijkelijk drank, ook de jointjes en ander spul openlijk konden worden genuttigd. Op de ets is een volle zaal te zien, met goed herkenbare personen erop, die het duidelijk erg naar hun zin hebben. Het zou me niets verbazen als er opa's en oma's op te zien zijn die nog altijd onder ons zijn. Leuk als cadeautje, want het kunstwerk is keurig ingelijst en meet totaal 46 x 37 cm en is te zien in mijn garage aan de Boslaan 21.

Weerbericht

Vrij koel en wisselvallig, het weekeinde iets warmer

Het zomerweer bevindt zich in een vrij koele wisselvallige fase. Er vallen dagelijks enkele buien. Woensdag houdt een uitloper van het Azorenhoog het meest droog. Vanaf donderdag bepaalt een nieuw lagedrukgebied het weerbeeld. Dat luidt een nieuwe onbestendige fase in. Wel stroomt in het weekeinde met een zuidwestelijke stroming iets warmere lucht binnen.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag regent het enige tijd. Overdag is het wisselend bewolkt met nu en dan zon maar ook een buienkans. Er waait een matige westenwind. Ook vrijdag is het variabel met af en toe zon en wederom kans op enkele buien. Er waait een stevige westenwind, tot vrij krachtig (windkracht 4-5). Het is beide dagen vrij koel bij een maximum van 19 à 20 graden.

Het weekeinde

Ook zaterdag is het nogal winderig. De wind krimpt van west naar zuidwest. Het maximum ligt in het weekeinde op circa 21 à 22 graden. Zaterdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op wat regen, later op de dag mogelijk opklarend. Ook zondag is het weerbeeld wisselend met soms zonneschijn en ook kans op enkele buien. De zuidwestenwind neemt wat in kracht af.

Weetje

De 20e juli is de dag van de heilige Sint Margriet. In de Volksweerkunde luidt het gezegde: "Als het met Sint Margriet giet, dan zie je de zon zes weken niet". Dat is sterk overdreven maar bedoeld wordt dat onbestendig weer op of rond 20 juli enige tijd kan aanhouden. Sinds 20 juli vorige week is het ook onbestendig en in grote lijnen lijkt dat nog even aan te houden.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30u. ds. J.C. Visser
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. A. den Boer

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. ds. M. v.d. Velden
*PGB Verlosserkerk geen dienst
*PGB West Spieghelkerk 10.30u. ds. J. van Oord
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. geen dienst en 17.00u. ds. C.B. Stam
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente B-N
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente B-N
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. dr. Th. van Willigenburg
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente B-N
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. F.J. Daane
*Apostolisch Genootschap geen dienst, gezamenlijke eredienst in Hilversum
*De Christengemeenschap geen dienst

Vanaf 26 juli zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- In TV Magazine o.a. Dutch Kids Golf in Naarderbos,
afvalscheiding GAD, teaser Wonderfeel in 's Graveland, de Hagenpreek in Fort Werk IV en kort nieuws uit de regio.
- In RegioHub gaat het over de inzameling van Taxus t.b.v. chemokuren.

'We willen van Paviljoen Heidezicht een goede en sterke zaak maken'

'Het gebouw zal van top tot teen verbouwd moeten worden'

Na maanden wachten gloort er licht aan het eind van de tunnel voor Heidezicht. De zaak heeft een nieuwe eigenaar en moet snel weer open.

Het restaurant is nu nog dicht. De speeltuin is wel toegankelijk. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Paviljoen Heidezicht moet een 'evergreen' gaan worden; een restaurant met een speelplaats. Heidezicht moet hierdoor een pleisterplaats worden waar bezoekers uit Bussum en omstreken graag heen gaan. De kersverse kopers zijn vol vertrouwen dat ze er een succes van kunnen maken. "Dat moet kunnen", menen ze.

De kopers zjn Sem Harten, Mascha Mascini, Edward Eijckelhof en Stef Vaessen. Dit kwartet runt al enkele jaren met succes het 's-Gravelandse café-restaurant Brambergen. Daar hebben ze al goed bewezen dat een restaurant met speelplaats aan de rand van de natuur werkt. Geheel naar dat voorbeeld moet Paviljoen Heidezicht weer tot volle wasdom komen.

Lang gezocht

'Het pand en de plek hebben alles om er wat van te kunnen maken'

Dat Paviljoen Heidezicht op het pad van het Brambergen-kwartet kwam mag geen wonder heten. "We zochten al langer naar een plek om een tweede zaak te kunnen openen", vertelt Sem Harten namens de rest. "Op de dag dat Paviljoen Heidezicht het faillissement aanvroeg, kregen we heel veel sms'jes van bekenden. Allemaal wezen ze ons erop. Ze meenden dat het echt een kans voor ons was. En dat vonden we zelf ook. We kennen Paviljoen Heidezicht goed omdat we er regelmatig kwamen. Bovendien kennen we de klanten en de doelgroep. Wat ons betreft heeft zowel het gebouw als de omgeving alles in huis om er iets moois van te maken."

De kopers willen Heidezicht 'nog beter maken dan dat het al was' en hebben heel wat voor ogen. "Het moet straks aangenaam, goed en lekker worden. En voor elke portemonnee. Kortom: een plek waar je even tot rust kunt komen en waar de jongere bezoekers lekker kunnen ravotten."

'Het moet straks aangenaam, goed en lekker worden'

Weinig overlast

Buurtbewoners gaven eerder aan dat het restaurant en de speelplaats overlast veroorzaken. De kopers menen dat het allemaal wel mee zal vallen. "We kennen het klappen van de zweep. Met Brambergen hebben we ook te maken met een plek midden in de natuur en daar leefde dezelfde vrees bij enkele naaste buurtbewoners. En dat gaat nu ook goed. We moeten alles nog bespreken, maar je kunt je best voorstellen dat we tot een uur of acht 's avonds open zijn. Als het vanaf het najaar eerder donker wordt kunnen we eerder sluiten. We hopen in ieder geval alles te doen samen met de buurt. We beschouwen de buurt als onze eerste gasten. Dat gaat heus wel goed komen."

Verbouwen

Voordat het vernieuwde Paviljoen Heidezicht weer open gaat moet er wel wat gebeuren. "Het gebouw zal van top tot teen verbouwd moeten worden. Dat gaat zeker nog heel veel werk worden voordat we er echt wat van kunnen maken. Want hoe mooi het er van de buitenkant ook uitziet, de binnenkant moet flink aangepakt worden. We hopen vanaf oktober weer open te kunnen, maar het zou zomaar ook later kunnen worden. Van te voren, nog deze maand, gaan we een foodtruck neerzetten zodat we de gasten van de speelplaats toch al een hapje of een drankje kunnen serveren."

De gemeente reageert erg tevreden op de plannen. "We hebben het volste vertrouwen dat deze mensen wat van Paviljoen Heidezicht kunnen maken. Ze hebben ervaring met dergelijke horeca in de natuur en zijn erg gericht op de buurt. Dat speelt voor ons allemaal mee", aldus wethouder Jan Franx, die de afgelopen maanden verantwoordelijk was voor de verkoop.

Paviljoen Heidezicht moet straks weer vele jaren meekunnen, zo menen de kopers. "We hopen echt een zaak neer te zetten voor de toekomst, waar heel veel mensen nog heel veel jaren lekker kunnen vertoeven."

Bewoners Vaartweg: 'Geen vertrouwen meer in gemeente'

BUSSUM Bewoners aan de Vaartweg hebben geen vertrouwen meer in de gemeente. Een groothandel in de straat mag uitbreiden, terwijl dat tegen eerdere afspraken in is. De uitbreiding zorgt voor meer verkeer en gevaarlijke situaties, zo menen de bewoners.

Wethouder: 'We kunnen het bedrijf er niet zomaar uitzetten'

Het is een drukte vanjewelste op de Vaartweg in Bussum. Vrachtwagens en busjes komen elke dag voorraad halen bij de groothandel. Jan en Niels wonen aan de straat en merken dagelijks dat het verkeer muurvast staat. "Met name de busjes rijden heel erg hard door de straat. Ik heb zelf een jongen van 4 jaar en een meisje van bijna 2 jaar. We hebben een speeltuintje aan de overkant van de straat, maar daar laat ik ze niet alleen naar toe want dat is gewoon te gevaarlijk", vertelt bewoner Niels Grootmeijer aan NH.
En nu gaat de groothandel ook nog eens uitbreiden. Het betrekt de leegstaande loods aan de overkant van de straat. En dat terwijl de uitbreiding eigenlijk compleet tegen eerdere afspraken in gaat.
De gemeenteraad van Bussum besloot enkele jaren geleden bedrijvigheid aan de Vaartweg te ontmoedigen en besloot de hele straat te 'herbestemmen' naar wonen. Er kwam al snel een plan om te bouwen, maar het echte bouwen staat pas gepland voor over vijf jaar. Door nu toch toe te staan dat de groothandel de komende jaren een leegstaande loods betrekt, worden de raadsbesluiten van toen terzijde geschoven.
"Het vertrouwen is weg in de gemeente. Ze liegen tegen ons. Ze hebben gezegd dat er wordt geluisterd naar de bewoner, dat wordt er niet. De wethouder die hier over gaat heeft gezegd dat die met de bewoners gesproken heeft, maar wij hebben hem nooit gezien", zegt bewoner Jan Taling.
Volgens verantwoordelijk wethouder Boland is een goede afweging gemaakt en is er besloten de bestemming 'wonen' tijdelijk weer terug te draaien. Het ontwikkelen van woningen duurt langer dan verwacht en daarom is voor deze oplossing gekozen. Alles beter dan leegstand, zo lijkt het.Boland stelt dat de afspraak tijdelijk is en dat de ontwikkelaar zeker van plan is om op die plek nog woningen te bouwen. Maar of dat ook snel gebeurt, daar geeft hij geen garantie op. "We kunnen het bedrijf er niet zo maar uitzetten."???????

Kevin Leurs

Vakantievrijwilliger in de Zandzee, woont sinds twee jaar in Bussum en is 19 jaar oud

Foto: Bob Awick

Hoe ben je als vrijwilliger terecht gekomen bij de Zandzee?
"Ik ging online kijken wat voor vakantiewerk er in Bussum was en wat ik leuk vond. Toen kwam mijn moeder met het idee dat ze in de zorg veel vakantievrijwilligers nodig hebben. En zij kan het weten, want ze werkt zelf al jaren in de zorg. Ik ging kijken bij de woonzorginstellingen en kwam zo op de site van Vivium terecht. Op de site werd ik gelijk doorverwezen naar een soort flexbureau en vanaf daar ging het heel snel en kon ik hier gelijk aan de slag."

Wat doe je hier als vakantievrijwilliger?
"Ik ben aangenomen als vakantiekracht van de woonondersteunende dienst en help bij licht huishoudelijk werk zoals ontbijtjes maken, bedden opmaken, afwasjes doen en wandelen met de bewoners. Ook doe ik spelletjes met de bewoners zodat ze in de vakantieperiode ook persoonlijke aandacht krijgen."

Wil je verder in de zorg?
"Nee, dat wil ik niet. Wel hoop ik, als mijn zomerbaantje er na zes weken erop zit, dat ik een paar keer per week als vrijwilliger hier mag werken want ik vind het heel leuk. Wat ik vooral leuk vind is om de ouderen te helpen en een praatje met ze te maken. Ook geeft het mij een goed gevoel om mensen te helpen die dat zelf niet meer zo goed kunnen."

Wat doe je eigenlijk in het dagelijkse leven?
"Ik zit op op een middelbare school in Hilversum. Volgend jaar doe ik eindexamen. In mijn vrije tijd doe ik ook een beetje aan fitness en met vrienden doe ik leuke dingen."

Wat wil je later worden?
"Ik wil graag een pilotenopleiding doen in Amerika en hoop ook echt dat deze toekomstdroom uitkomt."

'Eerst bewoners vragen over fusie met Weesp'

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren staat er voor open om te fuseren met buurgemeente Weesp, maar voor het zover komt gaat de Gooise Meren goed haar bewoners benaderen om te onderzoeken of een samengaan kans van slagen heeft. Pas daarna zal de gemeente haar standpunt aan Weesp laten weten. Omdat de gemeenteraad met vakantie gaat, gaat dat niet zo snel als Weesp zou willen.

Weesp heeft vlak voor het zomerreces een brief met wensen bij de gemeente laten bezorgen en Amsterdam heeft zo'n zelfde brief ontvangen. In het najaar wil Weesp namelijk een keuze maken. Dat ze haast heeft, heeft grotendeels te maken met de druk die de provincie op de stad uitoefent. En daar wil Gooise Meren eigenlijk niet aan mee werken. De gemeente wil goed de tijd nemen om een burgerparticipatietraject op te zetten.

Het plan is nu om tijdens het reces dat eens goed uit te pluizen en daarna met een voorstel te komen hoe, wanneer en waarover de bewoners van Gooise Meren exact mogen meepraten.
Het tijdstip, ook voor het raadplegen van de inwoners van Gooise Meren, zo vlak voor de vakantieperiode is dan ook ongelukkig gekozen vindt onder meer Alexander Luijten, fractievoorzitter van de VVD. Ook zijn veel partijen in de gemeenteraad van mening dat Gooise Meren eerst maar op adem moet komen en tijd en energie aan haar eigen inwoners moet besteden. In plaats van meteen weer een fusietraject in te duiken.

Na zestig jaar nog steeds verliefd

Foto: Bob Awick

BUSSUM Jan en Annie van den Berkt zijn 60 jaar getrouwd. "We hebben elkaar zo'n 65 jaar geleden ontmoet in Bussum", vertelt Jan. "We zagen elkaar op straat en nog een keer en dan kom je met elkaar in gesprek en word je verliefd. " En na al die jaren zijn we dan nog steeds", vult Annie aan. "We hebben twee fantastische zonen en zij organiseren in september een verrassingsfeest voor ons."

Na de musical de school 'uitgegooid '

De basisschoolperiode is afgerond. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Luid toeterend werden de achtste-groepers van de Juliana Daltonschool vorige week afgeleverd bij de school voor hun eindmusical.

De kinderen werden voorgereden in opvallende auto's en onder luid applaus door de ouders ontvangen. Die waren onder de indruk van de prestaties van hun koters. In totaal hebben de leerlingen vijf keer de eindmusical opgevoerd. De dag erna was het toch echt tijd voor vakantie en werden ze nog traditioneel de school 'uitgegooid', uitgezwaaid door de andere leerlingen.

Jeugdbieb Breeduit wordt Bibliotheek Op School

BUSSUM De jeugdbibliotheek Breeduit wordt vanaf het nieuwe schooljaar een Bibliotheek Op School. Alleen leerlingen en leerkrachten van de scholen in Breeduit kunnen dan nog gebruikmaken van de bieb op deze locatie.

De omvorming is een rechtstreeks gevolg van de opgelegde bezuinigingen door de gemeente. De bibliotheken in Naarden, Muiden en het centrum van Bussum kunnen door een financiële meevaller wel openblijven. Afgelopen vrijdag was de laatste dag dat de bibliotheek open was.

Dit jaar opmerkelijk veel jonge begeleiders bij Kinderfestival

Twee weken vakantie op de heide

Twee weken lang hutten bouwen, spelen in het bos, tosti's eten, zwemmen en nieuwe vrienden maken. Bij het Kinderfestival heeft iedereen vakantie.

Kleurrijke bende, zelfs in de regen. Foto's: Bob Awick

BUSSUM "Hé Elly, de krant is er", roept de jonge Dylan. Gaten in zijn broek, tatoeages over zijn beide armen. Hoe stoer hij er ook uitziet, de 20-jarige is juist heel zachtaardig naar de kleine kinderen. "Ik denk dat ik hier mijn roeping heb gevonden", vertelt hij.

Daar komt Elly, of eigenlijk Eleonora Cloostermans aangelopen. Dwars door de waterplassen en de modder. Natte haren, vrolijke glimlach. Het regent namelijk. En niet zo'n beetje ook. Maar Eleonora kan het niet deren, ze runt hier al 19 jaar de show.
Met een plastic bekertje koffie kijken we naar het veld waar de kinderen door de plassen stappen. Er wordt omgeroepen dat iedereen zich moet melden bij hun begeleider en de bijbehorende gekleurde vlag. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren. Uit allerlei tenten en vanachter bomen komen ze aangehold. "Het is een snel telspel om te kijken of ze er allemaal zijn", legt ze uit. Mits er 33 vrijwilligers zijn kunnen er dagelijks wel 330 kinderen komen. "Een kind kwijtraken is dan niet iets wat je wilt."
Om gelijk maar door te pakken naar kinderen en veiligheid bespreken we het zwemmen. In de middag vertrekken er drie groepen: de kleuters, kinderen zonder diploma en kinderen met diploma naar de Zandzee voor een lekkere duik. Gezien de recente actuele discussie over wie er verantwoordelijk is voor de kinderen tijdens het zwemmen is Eleonora heel duidelijk. "Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ons als kinderfestival en van het zwembad. We hebben voldoende toezicht. Ongeveer vijf van onze medewerkers zitten er bovenop, naast de begeleiding vanuit het zwembad. En dan hebben we nog 3 stagiaires die het zwembad ons levert en 2 oud-stagiaires die in het zwembad werken en speciaal vrij nemen om voor ons toezicht te houden. We hebben een hele goede samenwerking. Onze mensen liggen in het water en staan op de kant. We doen dit al zo lang, het zwemmen houden we er in, het blijft een geweldig leuk onderdeel."
Opmerkelijk is dat ouders weleens liegen over of hun kinderen wel of geen zwemdiploma hebben. "Er wordt gerust gezegd; ja mijn kind kan zwemmen en heeft een diploma. Terwijl dat helemaal niet zo is. Dat zeggen de ouders dan zodat de kinderen bij hun vriendjes, met een diploma op zak, worden ingedeeld. Heel opmerkelijk. Maar we vissen deze kinderen er zo uit hoor. Als de kinderen niet mee kunnen komen of liggen te spartelen omdat ze zo moe zijn, dan worden ze naar een ander badje gezet."

Begeleiders

Dylan is een van de vele jonge vrijwilligers.

'Het zwemmen houden we er in dat blijft geweldig leuk'

Dit jaar zijn er opmerkelijk veel jonge begeleiders zoals Juliette die hier begon op haar 12e en nooit meer weg is gegaan. Als 21-jarige heeft ze alle andere jongeren achter de vodden gezeten om zich aan te melden. En zo ontstond een heel gezellig clubje. Er zijn nu 20 vrijwilligers onder de 21.
Op het veld wordt ondertussen begonnen aan de lunch. De broodtrommels worden uit tassen gevist en de bestelde tosti's worden uitgedeeld. Vrijwilliger Dylan loopt ondertussen rond in de kleutertent. Daar is hij op zijn gemak. "Ik vind dit festival geweldig. Ik kom dan wel uit Bussum, maar ik had er vroeger toen ik zelf kind was nooit van gehoord. Een gemiste kans."
Dylan is in het dagelijks leven vlogger. Hij maakt filmpjes die hij op internet zet, met name over jongeren met schulden. Hij heeft zelf namelijk financiële problemen en zit hiervoor in een traject met de gemeente. "Ik liep vast en vier jaar geleden las ik over dit festival. Ik dacht; ik ga dat gewoon doen. Een vakantie kan ik niet betalen. Maar dit festival is voor mij echt vakantie. Twee weken lang zet ik mij in voor de kinderen. Ik zou het voor geen goud willen missen. Het is zo leuk om een glimlach op de gezichten van de kinderen te zien. Iemand zei tegen mij; ik denk dat jij je roeping hebt gevonden hier. Het werken met kinderen. Ik denk er dan ook over om een opleiding te gaan volgen om iets met kinderen te doen."
Het festival blijkt niet alleen voor Dylan het zomervakantie uitje te zijn. Zeker 80 kinderen spelen hier gratis. Hun ouders zitten in de bijstand en de gemeente betaalt de bijdrage.

Kaartjes zijn nog verkrijgbaar via kinderfestival.com.

Luit-speler Yosef Alnablsi

Yosef heeft zin in zijn optreden. Foto: Bastiaan Miché

GOOISE MEREN Muzikant Yosef Alnablsi zal tijdens het Wereldmuziekfestival 't Gooi op 2 september in Bussum optreden met zijn luit. Hij is een van de vele muzikanten die hun muziek ten gehore brengen. Yosef is nu drie jaar in Nederland en woont in Hilversum. Voorheen woonde hij in Syrië en was hij televisie-reporter. Hij zoekt mogelijkheden om op te treden en met andere mensen een groep te vormen.

Wat speel je precies?
"Ik speel op de luit. Een prachtig instrument dat heel oud is. Het is ontwikkeld uit het snaarinsturment de Oed en heel populair in heel Arabië."

Speel je al lang op de luit?
"Ik denk ongeveer 15 jaar. Ik heb een jaar noten leren lezen tijdens de muziektheorielessen. In Syrië, waar ik vandaan kom, en in heel Arabië is iedereen gek op de luit."

Wat kunnen we van jouw optreden verwachten?
"Ik speel een aantal nummers op mijn luit. Ik denk dat ik tijd krijg voor 3 of 4 liedjes. Ik speel populaire, bekende en vrolijke muziek. Een aantal nummers heb ik zelf geschreven, maar die speel ik liever thuis."

Je hebt nog een wens?
"Ik ben nog op zoek naar een aantal muzikanten om samen muziek mee te maken. Helaas heb ik ze nog niet gevonden. Iemand die Arabisch kan zingen of een ritme-instrument bespeelt. Wie dat leuk vindt kan zich bij het muziekfestival melden."

De tweede editie van het Wereldmuziekfestival 't Gooi vindt plaats op 2 september. De locatie van het feest is het plein van de voormalige Michiel de Ruyter op de Piet Heinlaan in Bussum. Kaartjes kosten 5 euro tussen 17.00 en 19.00 uur. Wie later komt betaalt 7 euro. Inclusief welkomstdrankje.

Meer info: facebook.com/wereldmuziekfestival

Al dertig jaar samen spelen bij De Stampertjes

Genieten van samen eten en drinken. Foto: Bob Awick

BUSSUM Peuterspeelzaal de Stampertjes heeft vorige week het schooljaar op een bijzondere manier afgesloten. De peuterspeelzaal bestaat namelijk dertig jaar en dus werd van alles uit de kast gehaald, of beter gezegd getrokken, om er een gezellige ochtend van te maken.

Het speelgoed ging aan de kant en de peutertjes mochten zich eerst even uitleven met materialen zoals kartonnen dozen en rollen wc-papier. Daarna kwamen alle ouders, verzorgers, oppassen, opa's en oma's naar de speelzaal. Alles was feestelijk ingericht en er stonden verschillende hapjes klaar voor een heerlijke high tea.

De Stampertjes is een kleinschalige opvang in wijkcentrum Achter de Linde. Omdat er een groot tekort is aan plekken voor peuters met een VVE-indicatie (ontwikkelingsachterstand vaak op het gebied van taal), zijn ze benaderd door de gemeente met de vraag of er plekken vrij zijn. Dat wordt nu bekeken. Hoe dan ook, de kinderen met een indicatie zullen dezelfde hoeveelheid aandacht krijgen als de kinderen die nu al op de peuterspeelzaal zitten.

Voor ze het wisten, hadden ze twee varkens als huisdier

Broer en zus scharrelen al zo'n elf jaar rond in de voortuin

Wanneer je bijzondere huisdieren hebt, bijvoorbeeld varkentjes, dan kun je ervan uit gaan dat ze flink de aandacht trekken van voorbijgangers.

Broer en zus hebben ieder hun eigen plek in het hok. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Al zo'n elf jaar scharrelen ze vrolijk rond in een voortuin aan de Huizerweg in Bussum, twee Göttinger minivarkens. Het zijn broer en zus, luisterend naar de namen Brutus en Pink.

Carla Verweijen en haar dochters Chantal Bakker en Gaby Pappot zijn helemaal verknocht aan hun bijzondere huisdieren. En zij niet alleen. Niet dat er zich hele drommen mensen rond hun huis verzamelen, maar de dieren krijgen genoeg aandacht.

Carla: "Er worden foto's genomen, ze worden geaaid en als ik in de voortuin ben, krijg ik altijd wel vragen. Wat het voor varkens zijn en hoe het is om ze als huisdier te hebben." "Nou heel makkelijk en gezellig", reageert Chantal. Want wat blijkt, de dieren houden zelf hun hok schoon en de vogels ruimen de uitwerpselen op.

'Het zijn echt hele schone dieren, ze maken zelf hun hok schoon'

Varkensmuesli en fruit

"Het zijn echt hele schone dieren hoor", benadrukt haar moeder. En eten doen ze blijkbaar ook heel keurig. Op gezette tijden en uit een voerbak. Twee keer per dag een bakje varkensmuesli en een keer brood met fruit. "Die muesli kopen we bij een granenhandel in Laren."

"Zodra je de varkens probeert op te pakken, krijsen ze het uit'

'Ik vond ze zo schattig'

Maar hoe kom je er bij om varkens als huisdieren te houden? Moeder en dochter kijken elkaar aan. Carla vertelt: "Het begon bij mij eigenlijk. Ik had bij vrienden een paar varkens gezien, die waren gered van de bio-industrie. Zo schattig vond ik ze. En dat vertelde ik mijn dochters." En voor ze het wisten hadden ze er twee rondlopen in de voortuin. Opgehaald in Hilversum waar er meer rondliepen. Daar ging nog wel wat administratieve rompslomp aan vooraf.

Zo moest er worden uitgezocht of het wel toegestaan was en de buren geen bezwaar hadden. "Een van de buren verderop geeft de varkens te eten als wij niet thuis zijn", aldus Carla. Bij wijze van uitzondering krijgen ze van Carla een tussendoortje. Dat gebeurt normaal gesproken nooit, maar voor dit speciale bezoek maakt ze een uitzondering. Chantal praat ondertussen enthousiast verder. "Ze hebben allebei een eigen karakter. Brutus is een brutaaltje, hij duwt zijn zus ook regelmatig aan de kant, en Pink is rustig. Pink viel ook een beetje buiten de groep en daarom hebben we voor haar gekozen. Ze is ook het netste van de twee. Zij maakt het hok net iets vaker schoon dan haar broer." De dieren hebben volgens Chantal ook genoeg ruimte in de voortuin. "Een neef is varkensboer en die heeft ons geholpen met het hok en zo."

Pink gaat wel eens op stap

Over het algemeen blijven ze ook netjes op hun eigen stek, maar het is ze toch een paar keer gelukt om de buurt te verkennen. Pink gaat wel eens op stap en is al een keer bij de buren op bezoek geweest en Brutus heeft zich een keer in de tuin onder een struik verstopt. "Moet je je voorstellen, dan loop je over de Huizerweg met brood om ze weer onze tuin in te lokken", lacht Chantal. Ze hebben daarna wel extra maatregelen genomen om te zorgen dat de varkens niet meer aan de wandel kunnen. En nee, we zijn niet bang dat ze gestolen worden. "Ze vinden het heerlijk om geaaid en aangeraakt te worden, ze zijn heel geduldig. Maar zodra je ze probeert op te pakken, krijsen ze het uit." Voordeel is dat haar moeder aan de voorkant van het huis slaapt. Met haar slaapkamerraam nagenoeg pal boven de varkens. Mocht toch iemand het in zijn hoofd halen de varkens mee te nemen, dan is ze er snel bij.

Bij regen schuilen ze binnen

Hoewel broer en zus graag buitenlopen en vooral Pink zich dan in het zonnetje wentelt, vluchten ze bij regen en vrieskou naar binnen. Ze hebben een eigen ingang in het hok en kruipen dan tegen elkaar aan. Volgens Chantal hebben ze het ook niet koud. "Ze hebben de luxe van een geïsoleerd hok."

'Bel Ami' nog steeds mooie entree

'Vroeger was dit een plek waar je gezien wilde worden en nu weer'

Herberg 'De Rozenboom' rond 1900. Foto: Collectie Historische Kring Bussum

door Antoon F. Bruggeling

BUSSUM Deze zomer een serie artikelen over oude Bussumse (winkel)panden en buurten. In samenwerking met dorpsmanager Ellen van Vossen en de Historische Kring Bussum. Deze week nemen we 'De Rozenboom/Bel Ami' onder de loep.

Het leven in Bussum speelde zich rond 1850 vooral af op de Brink bij de Vituskerk. Hier waren toen enkele zaken gevestigd, waaronder herberg 'De Rozenboom'. Toen de trein in Bussum stopte en de welgestelde nieuwe inwoners uit Amsterdam zich hier vestigden werd ook het winkelaanbod groter. Op de Brink stond de muziektent, waar concerten plaatsvonden van o.a. Harmonie Crescendo.

'Bel Ami' anno 2017. Het gebouw is een mooie entree van het Bussumse centrum geworden. Foto: Antoon F. Bruggeling

'Tijdens de kermis werd er volop gedanst en ook wel eens gevochten'

"De vraag naar eerste levensbehoeften en luxe artikelen groeiden en er kwamen toen meer winkels in het centrum. Op de Brink waren in de jaren '50 enkele populaire café's, waaronder die van Duller. Hét stamcafé van NTS/NOS-medewerkers", aldus de HKB. Aan de overkant Café 'De Harmonie. Ook altijd druk.

De familie Majoor zwaaide jaren de scepter over 'De Rozenboom'. De postkoets stopte er. Rond 1900 genoten veel dorpsbewoners hier van de buitentuin. Volgens de Historische Kring was het een drukte van belang bij de herberg tijdens de kermis. "Dan werd er volop gedanst en ook wel eens gevochten. Zondags kaatsten ze dat de stukken er vanaf vlogen".

De TV tijd

In 1951 werd er in de erker van het etablissement door ministers, gemeentebstuur en omroepbazen naar de eerste TV uitzending vanuit Studio Irene gekeken. Vele bekende TV/popsterren waren tussen 1951-1980 vaak te vinden in 'De Rozenboom'. Studio's Irene, Eltetho en Vitus lagen om de hoek.

Turks Fruit

Nadat in 1961 het oude raadhuis was afgebroken werd Sinterklaas door kinderen toegejuicht vanaf het balkon van het hotel/restaurant. En de bedscènes van 'Turks Fruit' werden toch echt in 'De Rozenboom' gefilmd. Maar liefst 22 jaar lang was boekhandel 'De Anker' in de erker van het pand gevestigd.

'Bel Ami'

Sinds 6 jaar heet het Brasserie 'Bel Ami'. Eigenaar Rob Barnstijn heeft het pand fraai opgeknapt. Met appartementen ook. Dochter Maike is directeur. "In 2014 kregen we de prijs voor mooist gerestaureerde gebouw van Bussum en daar zijn we trots op", zegt Barnstijn. Jammer vindt hij het wel dat de vertrouwde naam 'De Rozenboom' is verdwenen, maar dochter Maike wilde een nieuwe start met 'Bel Ami': Mijn Vriend. "Ook mooi".

Prachtige entree

"Een prachtige entree van het Bussumse centrum is 'Bel Ami' nu", vindt dorpsmanager Ellen van Vossen. "In het verleden was dit een plek waar je gezien wilde worden en dat is ook nu weer zo".

Het 'vergroenen' van de oude Brink, met een mooie beukenhaag is een wens van haar. "Ook langs andere delen van de Brinklaan zien we deze heggen. Groen draagt bij aan samenhang en sfeer en het past bij de ambitie om van de Brinklaan een 'Brinkenlaan' te maken".

Uit de historie van Bussum en omgeving 100 jaar geleden. Brand in bioscoop

Onbekend tijdschrift 1917 (collectie Winthorst, gemeentearchief Gooise Meren)

Bussum moet het in de zomer van 1917 zonder haar bioscoop- en concertzaal Novum aan de Vlietlaan doen. In de nacht van 22 op 23 maart is brand uitgebroken in een ruimte achter het toneel. Een voorbijkomende politieagent ontdekt het vuur om half twee en alarmeert de brandweer en de eigenaar. In de ochtend blijkt dat de zaal volkomen is uitgebrand, het dak is ingestort en alleen de muren staan nog overeind. Het gebouw is pas vier jaar oud.

Van de nood wordt binnen de kortste keren een deugd gemaakt. Al op 10 oktober wordt de geheel gemoderniseerde zaal heropend. Het ontwerp van architect Jan Rebel is geheel naar de smaak van die tijd. 'De hooge wanden zijn terracotta-kleurig geschilderd, terwijl er een glasmarmeren lambriseering van meer dan manhoogte is aangebracht. In het plafond bevinden zich drie groote ventilatie-kappen, onder elk van welke een fraaie groote electrische kroon, vierkant-model en in bruinen tint met koper-décor is aangebracht', schrijft de Gooi en Eemlander op de feestelijke openingsdag.

Hoe populair het bioscoopbezoek een eeuw geleden is blijkt wel uit het aantal zitplaatsen. De zaal heeft maar liefst 425 stoelen. In drie rangen: parterre, balcon en loge. De bezoekers beneden in de zaal kunnen in de pauze voor consumpties terecht in het naastliggende café De Karseboom, boven is voor de anderen een koffiekamer. Bedenk dat Bussum dan nog twee andere bioscopen heeft (Flora en Concordia).

Novum met rechts café Karseboom (gemeentearchief Gooise Meren)
De sloop van Novum 24 februari 1974 (gemeentearchief Gooise Meren)

De televisie verandert alles. Alle Bussumse bioscopen moeten uiteindelijk sluiten. In 1974 wordt Novum afgebroken. Nu worden tussen ijssalon Dolomiti en de Hema geavanceerde beeldschermen verkocht. Iedereen zit loge.

Hans Jonker

Watersportdag zeer geslaagd

Slackline. Foto's: Bob Awick

NAARDEN De watersportdag bij de Jachthaven Naarden was een overweldigend succes laat de organisatie weten.

De organisatie had afgelopen zaterdag gerekend op zo’n 125 kinderen, maar er hebben er wel 150 meegedaan. Met name het suppen en rib-varen was erg populair. Maar er waren ook activiteiten op het droge zoals slacklinen en allerlei andere oefeningen om balans te houden. Het was een zonnige dag waardoor de dag goed uit de verf kwam. Veel ouders hadden door de activiteiten geen omkijken naar hun kinderen.

Bootje varen.
Suppen.
Spelen met band en water.
Oefenen met balans.