BussumsNieuws

10 juni 2015

BussumsNieuws 10 juni 2015


'Geen harde tegenvallers voor financiën Gooise Meren'

BUSSUM - Marcel Adriani, wethouder Financiën Naarden, heeft de financiële startpositie van de nieuwe gemeente Gooise Meren onder de loep genomen in de startnota. Al met al komt het erop neer dat er nog 3 miljoen bezuinigd moet worden op een begroting van 120 miljoen. Volgens Adriani zijn er geen harde tegenvallers.

"We verwachten een tekort van 6,3 miljoen in 2016 dat oploopt tot een structureel tekort van 7,3 miljoen in 2019. Het is noodzakelijk maatregelen te nemen om op termijn tot een sluitende begroting te komen. We zien drie hoofdlijnen waarop we kunnen besparen. Om te beginnen een besparing op de organisatiekosten (2,5 miljoen). Denk hierbij aan minder ambtenaren (50 fulltime arbeidsplaatsen). Ook kan er 1,8 miljoen bespaard worden via 'overige maatregelen' zoals inkoopvoordelen. Daarnaast kan er geld vrijgemaakt worden uit de algemene reserve om incidentele tekorten te dekken. Wat overblijft is 3 miljoen aan bezuinigingen waar de politiek (in dit geval de nieuwe gemeenteraad van Gooise Meren) een keuze in moet maken. Dat is te overzien, je komt met kleine maatregelen al heel ver. Je kunt bijvoorbeeld het beheer van drie sportparken vanaf één locatie doen", geeft Adriani als voorbeeld.
In de startnota wordt ervan uitgegaan dat de ozb gelijk wordt gesteld aan het Bussumse tarief. Of de fusieraad daarmee akkoord gaat is afwachten. Deze maatregel werkt in ieder geval in het voordeel voor inwoners van Naarden en Muiden; zij zullen dan ongeveer 40 procent minder betalen. Ook de overige belastingen worden gelijkgetrokken in de nieuwe gemeente.
De fusieraad beslist op 22 juni over de startnota. De startnota is een voorzet voor de begroting voor de nieuwe gemeente Gooise Meren.

SDO maakt droom waar: naar de hoofdklasse

Deze jongens deden het: ze promoveerden met SDO naar de hoofdklasse. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Weer groot feest afgelopen weekend voor SDO: de Bussumse voetbalclub zette haar toch al ontzagwekkende opmars voort en promoveerde naar de hoofdklasse. Het zorgde voor een groot feest.

SDO kon promoveren door twee knappe zeges op Alphense Boys. De gedreven tegenstander van de Bussumers speelde tot twee keer toe sterk, maar kwamen kracht tekort om de Bussumers aan de kant te zetten. SDO was de betere. Dat was mede te danken aan de steun van honderden supporters.

Lees meer op pagina 12/13.

Terrasjes Kapelstraat pas volgende maand

BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt, staan de eerste terrasjes pas volgende maand op de Kapelstraat. Dat laat dorpsmanager Ellen van Vossen weten.

De terrasjes stonden een jaar geleden voor het eerst op de Kapelstraat en waren toen een groot succes. Nu wordt er achter de schermen van alles geregeld voor de terugkeer van de terrasjes. Het café en de restaurants aan de straat wachten nog op de vergunningen van de gemeente. De horeca streeft ernaar de terrassen komende maand te openen. Van Vossen: "We hopen dat alles snel rond komt en we de terrassen kunnen openen. De terrassen moeten de Kapelstraat weer enorm gaan versterken."

5

weken duren de werkzaamheden aan parkeergarage De Olmen

Geheimschrift in ondertitels

Op Mars staan autootjes. We kunnen bellen met de aboriginals in Australië. We vliegen op zonenergie rond de wereld. Maar ondertitels in het Frans lijken onmogelijk.

Niet bij ons hoor, nee, wij kunnen het wel. Maar uitgerekend een televisiezender met een hoge culturele status als ARTE krijgt het niet voor elkaar. De prachtige reportages en documentaires veranderen in de vertaalbalk als een soort bijna niet te lezen code. Een soort geheimtaal, zo je wil. Met name de niet-Franse inzendingen worden vaak voorzien van een Franse ondertiteling. En daar begint de schoen te wringen. Ik heb hier drie delen van zinnetjes zoals ze geschreven horen te worden. Vergelijk ze met de foto's en zoek dan de fouten. "... monténégrine est militaire ou commerciale?" "Grâce à ce commerce, ..." "... un rôle prépondérant". Het gaat niet om de inhoud van deze zinnen en ook niet om de vertaling ervan, maar om het gebruik van dollartekens, apenstaartjes, een kwart teken, rechtopstaande dubbele streepjes in plaats van de internationaal aanvaarde accenten. En dat juist bij een tv-zender als ARTE, befaamd om zijn uitstekende programmering! Ik geef grif toe dat lang niet iedereen naar ARTE France kijkt, maar ik weet wel dat er heel wat kijkers zijn die deze zender graag aanzetten om bijvoorbeeld te gebruiken als ondersteuning bij het beter leren van de Franse taal. En daar hoort nu eenmaal die uitgebreide accenten bij, zonder welke de teksten niet dié kracht krijgen die ze van nature hebben. Ik meld het maar even, want ik begrijp het niet.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. S. Wevers; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 13/06 17.30 u. Eucharistieviering

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Gezinsviering kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. M. v.d. Velden
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A.C. Kortleve; 17.00 u. ds. A. Visser H.A.
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. S. Bouman
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. C. Roolvink
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. door leden voorbereide dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. ds. K. Storch
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A.
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. Th. Novak

Weerbericht

Eerst warm en vrij zonnig, in het weekeinde koeler
Boven de Golf van Biskaje ligt een lagedrukgebied. Boven de Noordzee en Centraal Europa stijgt de luchtdruk. Met een oosten- tot zuidoostenwind warmt de atmosfeer dan flink op. Later op vrijdag of in de nacht naar zaterdag bereikt een uitloper van het Biskajelaag onze omgeving. Er is dan kans op een (onweers)bui. Vanaf zaterdag koelt het vervolgens weer af.

Donderdag en vrijdag
Net als vorige week wordt de donderdag naar verwachting een zonnige dag. De temperatuur stijgt in de middag naar circa 23 graden. De vrijdag wordt wederom een zomers warme dag met een maximum van 28 à 29 graden. Later op de dag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe met kans op een (onweers)bui. Er waait een matige oosten- tot zuidoostenwind.

Het weekeinde
Ook het weekeinde wordt een herhaling van zetten. Het koelt af. De wind draait zaterdag naar zuidwest tot west. Er is met name in de nacht kans op een bui. Overdag klaart het geleidelijk op. Het is minder warm bij 20 à 21 graden. Zondag draait de wind naar noordwest tot noord. Het is dan koel met 17 of 18 graden. Het is droog met wolkenvelden. Af en toe schijnt de zon.

Weetje
Zomerweer in juni houdt zelden aan. Meestal draait de wind na één of een paar warme dagen via zuidwest naar noordwest of noord. Het zeewater is nog relatief koud. De temperatuur daalt dan fors. Vroeger scheerde men dan de schapen, zodat de kale huid niet aan de felle zon werd blootgesteld. In juni noemt men zo'n koele, soms grijze periode daarom schaapscheerderskou.

De omslag van het boek ziet er bepaald niet flitsend uit. Dik, geel-groen papier. Daarop een deel van een spotprent, gemaakt door Albert Hahn: 'De lunch van een communist', met Frederik van Eeden, die wortelen eet bij zijn bijenkorven.

Het boek bevat het niet-officiële Walden-dagboek met Van Eeden's persoonlijke aantekeningen tot 7 juli 1901en daarna de notulen van Frederik van Eeden e.a. tot 4 juli 1903. Op een aantal plaatsen zijn ze interessanter en geven ze meer informatie dan de officiële dagboeken. Het boek bevat 41 paginagrote afbeeldingen, 2 kaarten, de statuten van de Vereeniging Walden en een register. Het is een uitgave van 'Het huis aan de drie grachten' te Amsterdam. De inleiding en het commentaar zijn van Jos S. de Ley en B. Luger. Het boek met 298 pagina's verscheen in 1980.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro.

Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Bussum Cultureel: meer aandacht voor kunst

Ernst Schmidt: 'Samen kun je iets groots neerzetten'

Ernst Schmidt en Mirjam Smets zetten zich in voor een breder Bussum Cultureel. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Met de samenwerking tussen Stichting Bussum Cultureel en Stichting Kunstkring Artes Bussum wil de organisatie van Bussum Cultureel een breder publiek bereiken en kunst en cultuur meer met elkaar te verbinden. Bussum Cultureel krijgt daarom dit jaar een iets ander tintje. Mirjam Smets van Bussum Cultureel en Ernst Schmidt van Kunstkring Artes Bussum vertellen wat de bezoekers op 4, 5 en 6 september tijdens Bussum Cultureel hiervan gaan merken.

Smets: "De opening van het festival is op vrijdagavond. Samen met Filmhuis Bussum presenteren we een openluchtbioscoop bij de Tindalvilla. Maar vooral de activiteiten op zaterdag en zondag krijgen een iets ander karakter. Op zaterdag bijvoorbeeld zijn er naast kramen van de culturele- en informatiemarkt en de boekenmarkt ook verkooppunten voor cultuur en kunst. Dit jaar gebruiken we de helft van het Wilhelminaplantsoen. Daarvoor in de plaats doen de straten aan de rand van het centrum nu ook mee: de Kapelstraat, de Havenstraat en de Nieuwe Brink. Met gezellige terrassen, theater en natuurlijk heel veel muziek. Het wordt echt heel bijzonder, een breed cultureel feestje. Ik daag iedereen in Bussum uit om Bussum Cultureel te beleven. Verder zijn er rondom de fontein op het Wilhelminaplantsoen op zaterdag diverse kinderactiviteiten, met een limonadecafé en verschillende workshops."

Kunst stond altijd voor zondag op het programma en vaak ook buiten het centrum. Hoe is dat dit jaar?
Smets: "Dit jaar komt op zaterdag op de Nieuwe Brink een fototentoonstelling in samenwerking met de werkgroep Bussum & Van Gogh. We willen daar een Franse sfeer creëren, een combinatie van Place du Tertre en de Zuid-Franse badplaatsen en kunstenaars die 'iets' met Van Gogh doen."
Zondag wordt ook een mix van kunst en cultuur?
Schmidt: "We starten met ART FAIR BUSSUM, rondom het water aan de Nieuwe Landstraat. De nadruk ligt daarbij vooral op professionele kunst, er hangen of staan zo'n zestig werken van kunstenaars uit Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg. In de middag is er een bruggenconcert voor jong en oud. Ons doel is dat we vooral een groter en breder publiek bereiken. Smet: "De afsluiting is ook bijzonder, met een avondconcert met lichtklassieke muziek. Achter het gemeentehuis, compleet met rode loper en chic gedekte tafels. Een beetje zoals het grachtenconcert van Amsterdam, maar dan in Bussum."

'Een grachtenconcert à la Amsterdam in Bussum'

Nog sponsors nodig?
Smets: "Absoluut, we hebben op www.bussumcultureel.nl een speciale sponsorshop. Wie sponsor of vriend wordt steunt Bussum Cultureel en de Stichting Viore, een centrum voor mensen die leven met kanker."

HvB wil hoorzitting

BUSSUM - Hart voor Bussum wil dat inwoners in een hoorzitting hun mening kunnen geven over de toekomstplannen van de Emmaschool. De partij wil dit nog voor september behandelen.

Volgens deze oppositiepartij is het belangrijk dat alle belanghebbenden hun zegje kunnen doen voordat een besluit wordt genomen. De Emmaschool heeft plannen om te verhuizen naar een schoolgebouw aan de Graaf Florislaan. Buurtbewoners daar vrezen overlast. Met name geluids- en parkeerproblemen worden genoemd. Een grote groep buurtbewoners heeft bezwaar gemaakt tegen de plannen van de Emmaschool.

Koekoeklaan tegen koopzondag

BUSSUM - Buurtbewoners van de Koekoeklaan hebben er problemen mee dat de supermarkt op zondag open gaat. Dat stellen de tegenstanders, de groep Zondags Rust, aan de hand van een zelf gehouden enquête.

Zondags Rust heeft bewoners van 63 aangrenzende adressen een enquête gestuurd, waarvan er 40 terugkwamen. Van de gevraagde buurtbewoners bleek dat 77 procent niet wil dat de supermarkt aan de Koekoeklaan de deuren opent op zondag, 23 procent bleek er wel voorstander van. De omwonenden hopen dat de gemeente de regels voor koopzondag nog eens heroverweegt.

Hockeyclub: 'Kom met de fiets'

BUSSUM - Kom vooral met de fiets, luidt de waarschuwing van Gooische voor aanstaande zaterdag. De hockeyclub verwacht 3000 bezoekers voor het oefenduel van het Nederlands vrouwenelftal tegen Nieuw-Zeeland op de velden van de Bussumse club.

Het complex aan de Meerweg is vanaf 14.00 uur het podium voor de hockeytoppers. Nederland hockeyt haar laatste oefenduel tegen Nieuw-Zeeland voordat het deelneemt aan de semi-final van de Hockey World League. Gooische sluit voor deze speciale gelegenheid verschillende wegen af. Het gaat om de Meerweg en de Regentesselaan (tussen de Groot Hertoginnelaan en de sportvelden), de Kolfbaan en de Laegieskampweg. Iedereen wordt gevraagd met de fiets te komen, parkeren kan bij het Naarderbos.

Brandweer moet jong katje redden

Foto: Brian van den Berg

BUSSUM - De Bussumse brandweer heeft maandag een jong katje moeten redden. Het katje was naar de top van een hoge boom aan de Brinklaan geklommen en was te bang om weer naar beneden te komen. Het beestje zat vervolgens de hele dag te miauwen. Een bezoeker van het naastgelegen terras besloot daarom de brandweer de bellen. De brandweer kon met de ladderwagen het katje naar beneden halen.

Seconde Nahayo, 58 jaar


Voorzitter stichting Dusabikane
Bussumse sinds 1997

Foto: Yvette Geerts

Wat is het doel van deze stichting?
"Met de stichting help ik jongeren in Burundi aan een toekomst. Ik kom zelf uit Burundi en ben gevlucht voor de oorlog daar. De enige oplossing voor al het geweld en de etnische problemen is jongeren uitzicht geven op een beter leven. Het gaat daarbij om jongeren tussen de vijftien en twintig jaar."

Wat bieden jullie deze jongeren?
"Met mijn stichting zamel ik geld in voor opleidingen die de jongeren in Burundi zelf volgen. Ze worden opgeleid tot timmerman, metselaar, naaister en metaalbewerker. Ik doe dat samen met een partnerorganisatie in Burundi. Zij verzorgen de opleidingen die een jaar duren. Een half jaar theorie en een half jaar praktijk."

Wat doe je verder?
"Ik werk ook nog twee dagen als vrijwilliger in de Verlosserkerk. Daar schenk ik koffie en thee bij de kerkdiensten. Ik ontmoet daar ook veel mensen."

Waar in Bussum kom je graag?
"In Bussum-Zuid bij de fontein. Ik wandel daar graag met mijn kleinkinderen en ik kom daar echt tot rust. Het is ook mooi groen daar."

Wat zijn je hobby's?
"Reizen. Ik reis overal in de wereld naartoe. Ik ontmoet graag andere mensen en vind het leuk om kennis te maken met en mijzelf te verdiepen in andere culturen."

Wie zou je nog een keer willen ontmoeten?
"L'Abbé Pierre (Henri Antoine Grouès) een Franse rooms-katholiek priester. Hij was oprichter van de beweging die als doel heeft armen en daklozen te helpen. Hij is helaas overleden in 2007."

Van welke muziek hou je?
"Afrikaanse muziek en klassieke muziek, vooral pianomuziek."

Grote droom?
"Dat mijn stichting Dusabikane, dat betekent 'samen delen', groter wordt en ik meer jongeren kan helpen aan een goede toekomst."

Buurt komt met tegenvoorstel beheer 't Mouwtje

Beetje vee en zelf onderhoud doen

Wat gaat er gebeuren met 't Mouwtje? Foto: Bob Awick

BUSSUM - Buurtbewoners van 't Mouwtje komen met een tegenvoorstel voor het beheer van het veelbesproken stukje grond.

Er wordt al enkele weken gesproken over plannen om op het bewuste stukje grond meer beesten te laten grazen. De plannen komen van de Gooise Ark, de beheerder van de naastgelegen kinderboerderij. Een groep buurtbewoners bleek al snel tegen de plannen. Ze vrezen dat de beesten het stukje grond te veel aantasten. Volgens hen gaat het om een tukje ongerept Hollands landschap en moet dat behouden blijven.

De buurtbewoners, de Vrienden van 't Mouwtje, komen nu met het voorstel om weer wat vee te laten grazen op het stukje grond, zoals de afgelopen jaren ook al het geval was. Een Naardense boer heeft daartoe al belangstellend gereageerd. De bewoners hebben verder zelf een plan om het onderhoud van het stukje grond te verzorgen. Ook denken ze aan passende evenementen voor omwonenden.

De VVD heeft laten weten de plannen van de bewoners te steunen.

'Behoud karakter gemeente-huis'

BUSSUM - Als het gemeentehuis straks verbouwd gaat worden, moet er alles aan gedaan worden om het karakter van het gebouw te behouden. Dat stelt het Cuypersgenootschap, voorvechter van het behoud van Nederlands cultureel erfgoed. Het genootschap heeft het gemeentebestuur daarop geattendeerd.

Het genootschap noemt het Bussumse gemeentehuis, een ontwerp van de bekende architect Cornelis Wegener Sleeswijk, een kenmerkend naoorlogs bouwwerk dat behoort het culturele erfgoed van Bussum. Daarom moet de gemeente er volgens het genootschap er alles aan doen om het gebouw voor de toekomst te behouden. De voorgenomen bouwplannen van komend jaar, voor de komst van de gemeente Gooise Meren, mogen volgens het genootschap geen afbreuk doen aan het karakter van het gebouw.

Scholen steeds voller

BUSSUM - Het wordt steeds drukker op het Goois Lyceum en het Sint-Vituscollege. Dat laten de scholen weten aan de gemeente.

De scholen gaan volgend jaar over het gewenste aantal van twaalfhonderd leerlingen heen. Volgens de prognoses neemt dat de komende jaren zelfs nog wat toe. Het zorgt ervoor dat de scholen steeds meer plek tekort komen om de toestroom van nieuwe leerlingen aan te kunnen.

Het Goois Lyceum moet daarom komend schooljaar twee extra lokalen gaan bouwen. De school heeft de gemeente om geld gevraagd voor de bouwplannen. De gemeenteraad praat daar later over. Het Sint-Vituscollege heeft eveneens aangegeven plaats tekort te komen, maar heeft nog geen concreet plan voor het bouwen van meer lokalen.

Traverse pas volgende maand open

Helemaal klaar, maar toch nog even wachten. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bezoekers van station Bussum-Zuid moeten nog even wachten voordat ze over de traverse kunnen. De loopbrug opent pas volgende maand, zo laat ProRail weten

De afgelopen weken werden de laatste werkzaamheden aan de loopbrug gedaan. Toch duurt het nog wel even voordat men voor het eerst over de loopbrug van het ene naar het andere perron kan. Volgens ProRail moeten er nog enkele andere werkzaamheden gedaan worden de komende weken.

Web topvijf

1. SDO promoveert naar hoofdklasse
2. Weer rel rond burgemeester Heijman
3. Gemeente moet alles doen om karakter gemeentehuis te behouden
4. Eerste terrasjes Kapelstraat pas volgende maand
5. Turen over Bussum

'Het Sint-Vituscollege is mijn tweede thuis geworden'

Rector Jan Heinen neemt afscheid na 41 jaar

Rector Jan Heinen kijkt uit naar zijn pensioen. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Maar liefst 41 jaar lang was Jan Heinen werkzaam op het Sint-Vituscollege. De rector gaat nu met pensioen.

Pensioen en wat nu?
"Ik wil in mijn vrije tijd meer gaan lezen, want ik vind literatuur leuk en belangrijk. Ook heb ik mij voorgenomen meer te gaan bewegen: wandelen en fietsen. Verder wil ik meer gaan reizen, eindelijk een keer buiten de schoolvakanties. Ik ben bijvoorbeeld gek op Italië. Ik heb mij voorgenomen om het eerste jaar nog geen nieuwe verplichtingen aan te gaan. Mijn agenda is 40 jaar lang bepaald door de school. Alle doordeweekse dagen en menig avond was ik met de school bezig. Dat heb ik nooit als last ervaren, maar ik wil nu zelf mijn agenda indelen. Mijn vrouw is al met pensioen, dus zij verheugt zich, net zoals ik, ook op mijn vrije tijd. Ik denk dat het nu het goede moment is om te stoppen, ik ben er naartoe gaan leven en kijk ernaar uit."

'Tolerantie, respect en jezelf kunnen zijn, vinden we belangrijk'

Hoe bent u op deze school terechtgekomen?
"Nadat ik mijn studie Algemene Taalwetenschap had afgerond wilde ik aan de slag als docent Nederlands. Ik heb op willekeurige scholen rondom Utrecht gesolliciteerd omdat ik daar woonde. In augustus 1974 kon ik op het Sint-Vituscollege beginnen. De school is altijd heel goed bevallen. Ik heb ook altijd de kans gehad om binnen de school van functie te veranderen. Nadat ik een jaar of zeven les had gegeven, bedacht ik dat ik dat niet nog dertig jaar wilde doen. Daar had ik niet voldoende uitdaging aan. Toevallig kon ik toen decaan worden van de havo-afdeling, later werd ik conrector van de 3e en 4e klassen. Daarna werd ik directielid met als portefeuille onderwijs. In 2001 kwam de Naardense Sint-Vitusmavo (de vroegere Ministerparkmavo) bij onze organisatie. Voor mij was dat een verrijking, want het is een fijne, kleinschalige school met een eigen sfeer en een eigen ontwikkeling. Kort daarna ben ik, in 2004, rector geworden."

Afscheid

Op maandag 15 juni 2015, van 14.30 tot 18.00 uur, vindt in de aula van het Sint-Vituscollege te Bussum een bijeenkomst plaats ter gelegenheid van het afscheid van Jan Heinen, rector van het Sint-Vituscollege en de Sint-Vitusmavo en voorzitter van het bestuur van SIVOG. Het begint met een literair programma van 14.30 tot 16.05 uur. Vanaf 16.15 uur beginnen de afscheidstoespraken. De receptie is van 16.45 tot 18.00 uur.

Als u terugkijkt op uw tijd bij het Sint-Vituscollege, waar bent u dan trots op?
"Het Sint-Vituscollege is heel stabiel wat betreft de aantrekkingskracht. Eigenlijk hebben we al tien jaar of langer jaarlijks genoeg aanmeldingen om de zeven brugklassen waarvoor we plaats hebben, te kunnen vullen. Het komt geregeld voor dat er geloot moet worden. Dat is minder leuk. Toch is het fijn dat de aantrekkingskracht altijd is gebleven. Dat betekent volgens mij dat de kwaliteit van de school stabiel is. Daarnaast ben ik trots op hoe de school erbij ligt. Dan doel ik op het terrein, het gebouw."
"Ik werk hier nu 41 jaar en ik hoor steeds terug dat, hoewel er sommige dingen veranderen, er ook zaken zijn die hetzelfde blijven. Oud-leerlingen die hier nu komen met hun eigen tieners herkennen nog steeds de goede sfeer. Er is hier eigenlijk nooit gedoe met vechtpartijen of dat groepen leerlingen tegenover elkaar staan. Er is geen uitsluitingsgedrag en daar sturen we ook op. Tolerantie, respect en jezelf kunnen zijn, dat vinden we belangrijk. Ook uit enquêtes onder leerlingen blijkt dat ze vaak zeggen dat ze hier zichzelf kunnen zijn. Dat is een groot goed."

'Over tien jaar wordt er veel met mobieltjes in de klas gewerkt'

De grootste veranderingen?
"ICT, wetenschapsoriëntatie, differentiatie en betekenisvol leren zijn voor ons op dit moment belangrijke speerpunten. Een school hoort zich aan te passen en te ontwikkelen. We houden ons al een aantal jaar bezig met de vraag: hoe ga je om met ict-veranderingen binnen het onderwijs? We maken ons daarbij vooral zorgen over de betaalbaarheid van de leermiddelen als boeken én software beide steeds duurder worden."
"Leerlingen die op het vwo zitten, het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, kunnen van klas 1 t/m 6 ook kennismaken met wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor zijn ze beter voorbereid op de universiteit. Ik ben trots dat we deze wetenschapsoriëntatie kunnen aanbieden. In de onderbouw zijn we veel bezig met differentiatie. We laten beter zien wat het verschil is tussen havo en vwo. Leerlingen kunnen zichzelf hierdoor beter inschatten en leerkrachten kunnen de manier van lesgeven hierop aanpassen."
"Verder willen we het leren betekenisvoller maken. Wat kun je met de opleiding? Niet alleen maar de theorie, maar ook de praktijk bieden we aan. Kinderen die economie, management en organisatie volgen kunnen bijvoorbeeld op bezoek bij een bank of we nodigen iemand van de Kamer van Koophandel uit. De grens tussen school en maatschappij willen we hiermee doorbreken. Het is nu eenmaal interessanter om iets te leren als je weet wat je er later mee kunt doen."

Hoe ziet de school er over tien jaar uit?
"Ik denk dat over tien jaar veel met kleinere apparaatjes zoals mobieltjes wordt gewerkt in de klas. Ik denk wel dat de boeken gewoon blijven, veel leerlingen vinden het veel prettiger lezen, met name als het om langere teksten gaat. Hoewel je veel meer kunt met een iPad en je kinderen beter persoonlijk kunt bedienen, heb je tegelijkertijd nog het boek nodig."

Wat gaat u het meest missen?
"De collega's en de leerlingen. Het Sint-Vituscollege is mijn tweede thuis geworden. Je maakt heel veel samen mee. De laatste tijd zijn meer collega's met pensioen gegaan, een generatie die tegelijkertijd vertrekt. Gelukkig blijven de overige directieleden aan het werk en dus is er veel ervaring en kennis in huis."

Een tip voor de nieuwe rector?
"Mijn opvolgster, Petra Laseur, is van plan in haar eerste maanden de school goed te leren kennen. Dat is heel erg belangrijk. Welke talenten hebben de collega's, hoe denken de leerlingen over de school. Je moet precies weten waar je het over hebt en wat de mogelijkheden zijn. Dat weet je alleen als je de school goed kent."

Filmhuis Bussum

'Next Goal Wins'. Foto: Filmhuis Bussum

In IM LABYRINTH DES SCHWEIGENS probeert een gedreven aanklager in het naoorlogse Duitsland de waarheid bloot te leggen.
In CHARLIE'S COUNTRY wil Aboriginal Charlie, getergd door blanke wetten, een leven in de Australische wildernis.
Kan, in LA FAMILLE BÉLIER, de dochter haar doofstomme familie verlaten voor een zangcarrière?
GERONIMO is een kleurrijke West Side Story nieuwe stijl. In Zuid-Franse banlieue; vol fantastische muziek- en dansscènes.
ZOMER volgt jonge mensen, die hun eigen weg proberen te gaan.
Passie op het Engelse platteland in FAR FROM THE MADDING CROWD.
GLUCKAUF is een sociaal drama over de noodlottige liefde tussen vader en zoon in het verarmde Limburg.
In MELODY veranderen de emoties van de draagmoeder en haar succesvolle 'vraagmoeder'.
In NEXT GOAL WINS tovert een Nederlandse coach het slechtste voetbalteam ter wereld om tot winnaar.
In CHILD 44 bijt een Russische officier zich vast in kindermoorden onder Stalin.
SERGIO HERMAN, FUCKING PERFECT volgt topchef Sergio Herman bij zijn grote ommekeer.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
Jeugdfilms: SHAUN HET SCHAAP, MOLLETJE EN ZIJN VRIENDJES en BEARS.

Meer films op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Stichting Kinderen in nood is op zoek naar een bestuurslid voor online communicatie en sociale media. (9255)

Versa Vrijwillige Thuishulp – Mantelzorgondersteuning Bussum/Naarden is op zoek naar een buddy voor een vrouw om mee te gaan naar het ziekenhuis en die een luisterend oor kan bieden.(9264)

Inovum is op zoek naar een gastheer voor in het bruine café. U zorgt voor een gastvrije sfeer. (9265)

Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum/Naarden is op zoek naar een klusjesman of -vrouw voor het verrichten van kleine klusjes in en om het huis. (7839)

zaterdag 13 juni

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in WOC De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Brik & Brak-markt

Naarderheem houdt een Brik & Brak-markt, waarvan de opbrengst gaat naar dagcentrum Sunrise en verzorgingshuis Rainbow in Moldavië. Er wordt van alles verkocht. De markt duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Braderie

Braderie op de Mackaylaan in Naarden, van 10.00 tot 15.00 uur.

SchakelTheater

Toneelvereniging De Schakel speelt vijf eenakters in haar clubgebouw annex SchakelTheater aan de Huizerweg 58E in Bussum. Op zaterdag 13 juni: aanvang 20.00 uur en zondag 14 juni: aanvang 14.00 uur. Een avondvullend programma van drie eenakters/sketches en twee monologen. Kaarten: € 7,50 per stuk. www.toneeldeschakel.nl.

Livemuziek

Zorba de Griek aan het Wilhelminaplantsoen houdt een avond met livemuziek en sirtakidansen. Er kunnen nog tafels gereserveerd worden voor de avond.

Zomerconcert

Muziekvendel Nardinc houdt haar zomerconcert. Het concert wordt gehouden in het gebouw De Proms aan de Keverdijk 2. Op deze muzikale avond zullen diverse groepen van het Muziekvendel hun medewerking verlenen. Aanvang 19.30 uur, entree € 5,- voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen onder de twaalf jaar.

Theatervoorstelling

Muziektheatergroep Prombs en Globals van de Gooische Muziekschool speelt de show 'Waterdragers' in Theater Concordia. Prombs and Globals willen met 'Waterdragers' antwoord geven op de vraag hoe de politiek en de gemeente iets wezenlijks kunnen betekenen voor de samenleving en het welzijn van mensen. Een samenleving waar iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt vanuit invloed, niet vanuit macht. Aanvang 20.00 uur, kaarten € 7,50. Reserveren op 035-6936596 of info@degooischemuziekschool.nl.

Reünie

Reünie Willem de Zwijger College. Van 15.00 - 21.00 uur. Aanmelden via www.reuniewdzbussum.nl. Inlichtingen: tel: 040-2230088 en info@123reunie.nl.

dinsdag 16 juni

Uitstapjes

Het Rode Kruis maakt bijna het hele jaar door, meestal op dinsdag en vrijdag, mooie uitstapjes met 3 bussen met begeleiding. U wordt thuis gehaald en weer gebracht; rollator of rolstoel geen probleem. Er zijn halve en hele dagtochten incl. uitgebreide lunch en entree. Opgeven op 035-6934042.

Kledingverkoop

Harry Kerkhofs Modehuis uit Valkenswaard houdt vanaf 10.00 uur een kleding(uit)verkoop in De Palmpit aan de Koekoeklaan met kleding voor senioren, mannen zowel als vrouwen. Tevens sieradenreparatie en -verkoop door Nelleke van Riel.

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

Concert

Sufi Qawwali-zangeres Anandita Basu treedt op in studio Concordia. Anandita Basu geldt als een van de grootste vrouwelijke Qawwali-zangeressen van deze tijd. Aanvang: 19.30 uur. Toegang: vrijwillige bijdrage.

vrijdag 12 juni

Bustocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 is de dagtocht Maas en Waalcruise. Vertrek: 09.30 uur. Kosten € 48,50. Thuiskomst: ca.17.30 uur. U kunt zich uiterlijk 5 dagen voor vertrek op geven bij Eva Kooiman op 035-6939695

zaterdag 13 juni tot zaterdag 20 juni

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Zaterdag brengt de bus u naar Scheveningen voor Vlaggetjesdag en de Hollandse Nieuwe. Zondag kunt u mee naar het Rembrandthuis in Amsterdam. Donderdag gaat de bus naar museum Klok en Peel in Asten, een interessant museum met een mooie, grote tuin eromheen. Tot slot brengt de bus u vrijdag naar het Vestingmuseum in Naarden en na het museumbezoek naar Stadzigt voor een heerlijke lunch. Kijk op onze site bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Om u op te geven en voor andere vragen kunt u bellen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur: 035-7504192.

zondag 14 juni

Slootjesdag

Slootjesdag met onder meer Scouting Erica Bussum. Zelf waterdiertjes vangen en informatie over waterjuffer, bootsmannetje en schrijvertjes. Na afloop zelf een broodje bakken op een vuurtje. Locatie: Cruysbergen. Verzamelen op: Troephuis Scouting Erica Bussum, Nieuwe 's-Gravelandseweg 68, Bussum. Aanvang 13.30 uur, duur 2 uur. leeftijd 6 - 11 jaar, deelname € 3.-. Aanmelden via jeugd.ivngooi@gmail.com, voor 12 juni 24.00 uur. Meer informatie: www.ivn.nl.

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont om 14.30 uur een mooie dvd op groot scherm. Aanvang 14.30 uur, toegang € 2,-.

woensdag 17 juni

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt de eerste fietstocht van dit jaar gehouden, een korte fietstocht van ± 30 km met bestemming Muiderberg en mogelijk kersen plukken in de polder. Start 's middags om 13.30 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt ergens aangelegd voor koffie of thee. De deelname is gratis en op eigen risico.

vrijdag 19 juni

Workshop

Comello Art houdt een workshop Acrylverf en meer. De workshop wordt gegeven tussen 10.00 en 13.00 uur in het atelier aan de Vliegdenweg. Kosten € 25,-. Opgeven op informatie@comello-art.nl of 06-17704781.

Kerkennacht

Bussum keert de 'Kerk Binnenste Buiten' met een programma voor jong en oud in de Koepelkerk en een torenbeklimming in de Wilhelminakerk. Net als tijdens de Museumnacht zijn bezoekers welkom vanaf het begin van de avond tot in de late uren. In de Koepelkerk en op het kerkplein bieden Bussumse geloofs-gemeenschappen van 18.00 uur tot 23.00 uur een gevarieerde avond.

zaterdag 20 juni

Streekmarkt

Sfeervolle markt op het Julianaplein te Bussum met duurzame, biologische en ambachtelijke producten uit onze eigen regio. Kom proeven, beleven en genieten. Aanvang 10.00 uur. Meer informatie op www.tafelvier.nl

PvdA Ombudsteam

Ombudsteam in De Palmpit. Locatie: Koekoeklaan 3, Bussum. Iedere zaterdag. Inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Wéér feest: SDO naar de hoofdklasse

Bussumse voetbalclub zet ontzagwekkende opmars voort

BUSSUM - Weer succes afgelopen weekend voor SDO: de Bussumse voetbalclub promoveert naar de hoofdklasse. Daarmee zette de club een volgende stap van een toch al ontzagwekkende opmars: de Bussumse voetbalclub kwam zo'n beetje elk jaar een klasse hoger. Afgelopen weekend was het weer feest. Voor de tweede keer versloeg SDO tegenstander Alphense Boys. Honderden supporters schreeuwden SDO naar de zege. Toen het eenmaal zover was barstte een groot feest los onder spelers, trouwe supporters van de voetbalclub en andere voetbal volgende Bussumers.

Vlak voor rust: aanvaller Rick van der Velden opent de score voor SDO.

Het sportpark van de Bussumse voetbalclub zat afgelopen weekend tot op de laatste stoel en staanplaats vol. Langs de kant van het hoofdveld stonden zeker 2000 supporters om de twee teams te steunen in de jacht naar de hoofdklasse, het grootste deel steunde SDO. De steun van de Bussumse supporters zal er debet aan zijn geweest dat Alphense Boys al vooraf dacht dat het op achterstand stond. De SDO-aanhang zorgde al voor de aftrap voor een groot feest. Met fakkels en felblauwe rookbommen werden de lokale voetbalhelden verwelkomd op het veld.
Na de aftrap maakte de feestvreugde veelal plaats voor nerveuze momenten. SDO had het eerste duel tegen Alphense Boys dan wel gewonnen, maar stond voor de zware klus om de tegenstander ook voor een tweede keer te verslaan. De supporters langs de kant van het veld bleken dat maar al te goed te snappen en zaten anderhalf uur lang op het puntje van hun stoel. Er waren momenten dat SDO naar voren werd geschreeuwd, zo erg leefden de supporters mee.

SDO start aanvallend
SDO startte aanvallend en zette Alphense Boys meteen onder druk. Dat leverde ook al vroeg enkele kansjes op voor de Bussumse voetballers. Alphense Boys had het antwoord echter al meteen klaar en kon vooral met snelle tegenaanvallen voor gevaar zorgen. Dat leverde de ploeg eveneens kansen op, zelfs grotere kansen dan SDO kreeg. Het was een wonder dat Alphense Boys voor rust geen doelpunt kon maken. Een paar goede kansen konden knap door SDO-keeper Rolf Hazelaar worden gered. Veel bezoekers zullen voor rust zeker twee kansen als doelpunt hebben geteld.

Naarmate de eerste helft vorderde kon SDO steeds meer aanzetten en kwamen er ook betere kansen. Vlak voor rust was het voor de eerste keer raak voor SDO. De Bussumers kwamen op voorsprong door een doelpunt van Rick van der Velden. De goal zorgde voor een eerste feestje, zowel op als naast het veld. SDO zat met de goal op rozen.

Gemeente: 'SDO zet Bussum op kaart'

Het gemeentebestuur van Bussum reageert trots op de resultaten van SDO.

"Dat de vereniging erin is geslaagd om in een aantal jaar door te stoten naar de top van het amateurvoetbal is zeer bijzonder te noemen. Met deze prestatie zet SDO zichzelf, maar ook Bussum op de kaart. In het gemeentehuis is de laatste weken erg meegeleefd met SDO, niet alleen door de wethouder Sport Lia de Ridder en voetbalfan Gerard Boekhoff, maar ook door veel ambtenaren. Het was ook bijzonder enerverend afgelopen zondag de promotiewedstijd bij te wonen. Het college wenst SDO in de hoofdklasse veel succes."

Feest na de tweede SDO-goal.
Ze hebben het weer gedaan!
De supporters van SDO zorgden de hele dag voor een supersfeer.
Heel veel hossen na afloop.
De coach moet het ontgelden met een champagnedouche.
De hoofdcoach als aanvoerder van de feestende spelersgroep.

De supporters zaten anderhalf uur lang op het puntje van hun stoel

Alphense Boys na rust sterker
Na de rust was het Alphense Boys dat vol ten aanval trok. Vechtend voor de laatste kansen zorgde de ploeg voor veel gevaar. SDO moest vooral ballen wegwerken en hopen op snelle counters. De Bussumers hadden het geluk dat het Alphense Boys aan kracht ontbrak om een doelpunt te maken. Zelf had de ploeg dat geluk wel. Na een van de tegenaanvallen kon SDO voor gevaar zorgen. Het leverde verreweg de beste goal van de dag op. SDO-speler Mike van 't Land kreeg een afvallende bal voor zijn voeten en pegelde de bal hard tegen de touwen. De tweede Bussumse goal zorgde voor nog meer feestvreugde dan daarvoor. De goal betekende dat SDO zo goed als zeker was van de hoofdklasse. Alphense Boys bleef na de tweede Bussumse goal aanzetten, kon zelfs nog een tegentreffer maken en kreeg nog meerdere kansen op succes. SDO bleef echter gefocust voetballen en kon zegevieren, waardoor promoveren naar de hoofdklasse zeker was.

Toen barstte het feest echt los. Spelers en staf omhelsden elkaar en de champagne spoot door de lucht. "Wat een feest", reageerde SDO-coach Ivar van Dinteren meteen na afloop. "De jongens hebben er zo hard voor gewerkt en je gunt het ze zo. Ze hebben alles gegeven om te komen waar ze nu zijn. Voetballend kon het allemaal wel beter vandaag, maar een goed resultaat stond voorop. Daar hebben ze vandaag voor gestreden."

Nerveus was de pas afgelopen maart aangestelde hoofdcoach nauwelijks. "Vooral vooraf en voor rust waren enkele jongens dat wel, maar dat kun je je ook wel voorstellen. Van zenuwen hadden we allemaal pas echt rond de slotfase van het duel last. Het duurde erg lang voordat het afgelopen was en we konden gaan feesten. Het waren echt een paar zenuwslopende momenten."

Van Dinteren staat ook volgend jaar als hoofdcoach voor het elftal van 'hoofdklasser' SDO. "Het wordt afwachten wat er dan allemaal gaat gebeuren. We moeten er nu vooral op hopen dat bepalende spelers er volgend jaar ook nog staan. Er wordt gesproken over transfers her en der. We hopen dat het allemaal goed komt. De jongens weten wat ze met SDO hebben en wat ze achterlaten. Laten we hopen dat het feest van vandaag ze toch overhaalt om ook volgend jaar voor SDO te spelen."

Allizi verkoopt fietsplezier

Het team van Allizi met shopmanager Hubert van Dam in het midden. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM – Wie op zoek is naar een totaalaanbod op het gebied van fietssport komt automatisch terecht bij Allizi aan de Brinklaan 84. Van beginnende sportfietser tot ervaren mountainbiker, racefietser of vakantiefietser. Allizi biedt zes topmerken fietsen, accessoires, voeding en kleding.

Een weekend testrijden? Uw fiets vakkundig laten onderhouden? Een meting voor de juiste afstelling en framemaat? Het kan allemaal. En met een enthousiast team van fietsfanaten met veel ervaring in de branche zijn de belangrijkste ingrediënten voor een goed advies, service en kwaliteit aanwezig. Shopmanager Hubert van Dam is zelf een fanatiek fietser. Hij ziet de fiets bovendien als een slim en modern vervoermiddel van de toekomst. Een milieuvriendelijke manier van transport en een sportief alternatief voor de tweede auto. "Je raakt snel verslaafd aan fietsen, je sport, bent buiten en het is niet belastend voor je gewrichten." Ook regen of kou zijn geen redenen om de fiets te laten staan, volgens Hubert. De klant heeft een ruime keuze uit accessoires, waaronder fietstassen van Ortlieb en kleding om in elk seizoen met veel plezier en comfortabel te fietsen. Allizi biedt zes fietsmerken die behoren tot de top in hun segment: Cannondale, Cube, DeRosa, Niner, Santos en VanNicholas. www.allizi.nl.

Foto: De Gooi- en Eemlander 31 dec. 1948

In de Gildestraat op nummer 4 was van 1922 tot 2002 de winkel in feest- en pretartikelen 'Piet van Det' gevestigd. Piet van Det was in Bussum een begrip. Zo zelfs dat de nu in het pand gevestigde wijnwinkel daar nog aan refereert met de vermelding 'Voorheen Piet van Det' op het reclamebord aan de Huizerweg.

Je kon het zo gek niet verzinnen of je kon er bij Piet van Det wel voor terecht: plaksnorren, jeukpoeder, spinnen, knalsigaren, niespoeder, scheetkussens, nepdrollen, borrelwormen, stankpitjes, maar ook sinterklaasspullen, feestkleding, vuurwerk en nog veel meer. De feestartikelenwinkel ademde pure nostalgie uit. Het geheel oogde zowel rommelig als gezellig, terug in de tijd van Swiebertje, Bromsnor en Malle Pietje.

Foto: Gildestraat 4 (archief HKB)
Reclamebord (Ben Koning)

Piet van Det opende zijn winkel in 1922. Het waren in die tijd niet hoofdzakelijk feestneuzen en grapartikelen die over de toonbank gingen. Hij verkocht ook losse sigaretten, drop en kleine huishoudelijk spullen. En, je kon daar ook zondags achterom nog wel voor een en ander terecht. In 1945 namen Piet's dochter Pietronella en haar man Joop Oosterbaan de zaak over. Toen kreeg de handel in feestartikelen steeds meer de overhand.

In 1980 werd Sjoerd de Koning eigenaar van het winkeltje dat officieel 'De voordracht' heette. Als medewerker van een groothandel in feestartikelen kwam hij nogal eens over de vloer en toen de winkel te koop werd gezet waagde hij de sprong. Een vakopleiding heeft De Koning voor de verkoop van feestspullen niet gevolgd: 'Je moet kunnen improviseren. De beste opleiding voor dit vak is twee jaar kleuterschool.' De klanten zijn hem gewoon Piet van Det blijven noemen en zo nam hij ook de telefoon op. Als hoogtepunten in het bestaan de winkel worden bezoeken van Koningin Juliana en prinsessen gememoreerd. Met hofauto en lijfwachten kwamen zij af en toe gezellig wat pret inkopen.

Tot precies 1 januari 2002 hield Sjoerd de Koning het vol, gezondheidsproblemen en als laatste zetje de invoering van de euro (… had ik alles nog eens extra moeten prijzen.) deden letterlijk de deur dicht.

tekst Ben Koning

In de zomervakantie je A-diploma halen

'Ze zien het als een zwemkamp'

Naast intensief lessen is er ook tijd om te spelen. Foto: De Lunet

NAARDEN - Vrij intensief is het wel, de Zomersnelcursus: negen dagen gemiddeld 4,5 uur zwemles, maar de kinderen houden het prima vol. Karin Bruinekreeft, coördinator zwemlessen bij de Lunet, weet na jaren ervaring dat de afwisseling tussen spelen, ontspanning en lessen heel goed werkt. "Kinderen zien het als een zwemkamp, ze maken zelfs vriendjes."

De eerste twee weken en de laatste twee weken van de zomervakantie biedt de Lunet voor kinderen die nog geen A-diploma hebben de Zomersnelcurus aan. Vanwege het intensieve karakter is de minimumleeftijd vijf jaar. Aan het einde van de tweede week mogen alle kinderen proefzwemmen. Gemiddeld mag 75% afzwemmen voor zijn of haar A-diploma.

Bruinekreeft: "We garanderen een diploma, dus kinderen die het binnen die twee weken niet halen, mogen na de zomervakantie in de reguliere lessen doorgaan met zwemles." Dit jaar is er in ieder geval plek voor 32 kinderen, verdeeld over vier groepen. Bij voldoende belangstelling kan er een extra groep starten. Voor meer informatie en vragen: www.sportcentrumdelunet.nl en info.zwemlessen@sportfondsen.nl.

Klassebehoud voor hockeyers

Hockeyheren spelen volgend jaar weer overgangsklasse

De Bussumse hockeyers kenden geen grote problemen. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een lach en een traan afgelopen weekend voor de hockeyers van Gooische. De hockeyheren van de Bussumse club stelden knap klassebehoud zeker en spelen volgend jaar weer overgangsklasse. De hockeyvrouwen kwamen heel wat tekort om te promoveren naar dezelfde klasse en spelen volgend jaar nog een jaartje eerste klasse.

Voor de hockeyheren voelde het klassebehoud toch als een soort feestje. De Bussumers beleefden een zwaar debuutjaar als overgangsklasser en moesten lang wennen aan het hockeyspel van de sterkere tegenstander. Een van de voornaamste problemen was dat de ploeg amper scoorde. De Bussumers bleken wel beter dan de echte zwakke broeders van het klassement, maar moesten toch play-offs spelen om zelf klassebehoud zeker te kunnen stellen.

Een week geleden zetten de Bussumers een eerste stap naar klassebehoud door tegenstander MOP met een krappe 3-4 te verslaan. Afgelopen weekend waren de Bussumers een stapje beter en werd er met 3-1 gewonnen.

Tegenstander MOP werd twee keer verslagen. Foto: Bastiaan Miché

De hockeyers kwamen al snel op voorsprong en zaten na twee treffers op rozen. Toen MOP een tegentreffer kon maken, werd het nog even spannend. Toch bleken de Bussumers te sterk en konden zij zegevieren. Na afloop was er een feestje.

Geen geluk voor hockeysters
Voor de hockeysters kwam er geen feestje. De Bussumse vrouwen hadden na de nederlaag tegen Rotterdam van een week geleden (2-4) nog een kansje om toch nog te promoveren naar de overgangsklasse. Rotterdam bleek echter ook deze keer te sterk voor de Bussumse ploeg: 5-2.

De Bussumse hockeysters waren allesbehalve kansloos. De ploeg deed goed mee met het spel van de tegenstander, kreeg enkele goede kansen, maar moest toch genoegen nemen met een nederlaag. Het voornaamste wapen van Rotterdam was een goede strafcorner, waar de Bussumse ploeg geen antwoord op had.

Door de nederlaag speelt Gooische dus nog een jaartje eerste klasse. Dat heeft voordelen: de jonge speelsters kunnen nog een jaar oefenen om volgend jaar wel de stap te maken naar de overgangsklasse. Daarnaast speelt HC Naarden volgend jaar ook eerste klasse, wat dus weer een leuke derby oplevert tussen Bussum en Naarden.

Hockeysters HC Naarden gepromoveerd naar eerste klasse

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Feest afgelopen weekend voor de hockeysters van HC Naarden. De Naardense hockeyvrouwen promoveerden naar de eerste klasse. De ploeg won met 3-1 van concurrent De Reigers, waarna een feest losbarstte.

De Naarders kenden geen grote problemen met de tegenstander. Door doelpunten van Dees Pellens en Mattie van Steensel (2x) was de zege al snel zeker. Dat HC Naarden afgelopen week promoveerde mag knap genoemd worden: de ploeg speelde 5 jaar geleden nog enkele klassen lager.

Hockeyheren maken feest compleet
De hockeyheren van HC Naarden waren al gepromoveerd, maar maakten het feest van de club afgelopen weekend compleet met een afgetekende 5-0 zege op Kikkers. HC Naarden was vooral voor rust veel beter dan de tegenstander.

BFC bedankt vertrekkend coach

Foto: BFC

BUSSUM - Een voetbalduel en een feestavond afgelopen weekend voor BFC en vertrekkend coach Ferry Hendrikse. De coach van de Bussumse voetbalclub vertrekt na twaalf jaar en werd zondag bedankt voor al zijn werk voor BFC.

Na het duel tussen 'Ferry's dreamteam' en het eerste elftal van BFC nam clubbestuurder Gert Olthof het woord om de vertrekkend coach toe te spreken en te bedanken voor de afgelopen jaren.

Met Ferry Hendrikse aan het roer maakte vooral de jeugd van de Bussumse voetbalclub enkele grote stappen. Het eerste elftal promoveerde met hem naar de derde klasse, maar degradeerde afgelopen voorjaar. Danny Schenkel neemt het werk van Ferry Hendrikse als hoofdcoach na de zomer over.

HCAW weer van start

BUSSUM - HCAW hervat morgen het honkbaljaar. De Bussumse honkbalhoofdklasser start de tweede reeks duels met een wedstrijd tegen Curaçao Neptunus, de koploper na de eerste reeks duels.

De Bussumers hebben een weekje rust achter de rug na de eerste reeks duels. HCAW heeft aan deze reeks een zevende plaats overgehouden en start net als de rest weer op nul punten. HCAW speelt donderdag en zaterdag op de Bussumse velden. Zondag vertrekt de ploeg naar Rotterdam.

Nagel naar triatlon-WK

NAARDEN - Naarder Daniël Nagel mag komende oktober mee gaan doen aan de IronMan van Zell Am See, het WK halve triatlon.

Nagel stelde deelname aan de IronMan van Zell Am See afgelopen weekend zeker door goed te presteren op de IronMan van het Duitse Kraichau. Nagel werd knap twaalfde in zijn leeftijdsklasse.

De IronMan waar Nagel aan meedeed was een wedstrijd over 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km hardlopen.

Fiat geeft zomerse inruilboost

Fiat heeft deze maand een mooie zomerinruilactie ingezet. De gehele maand juni ontvangen kopers van een nieuwe Fiat tot 3000 euro extra inruil voor hun huidige auto. De aankoopprijs van bijvoorbeeld een Fiat Panda komt hiermee op 8895 euro te liggen. Wie altijd al een cabrio had willen rijden, kan nu gebruikmaken van een gratis upgrade met een voordeel van 2900 euro. Sinds begin dit jaar staat de hippe cross-over van Fiat in de showrooms, de 500X. Ook deze auto kan nu met voordeel worden aangeschaft zodat de vanafprijs neerkomt op 18.495 euro. Een overzicht van de inruilpremies is terug te vinden in de showrooms van de Fiat-dealers in deze regio en op hun websites.

Hyundai geeft ix20 update

Populair model in Nederland

De Hyundai ix20 is opgefrist en goedkoper.

Hyundai heeft de Hyundai ix20 technisch een opfrisbeurt gegeven. De 1.4 CRDi-dieselmotor is zodanig verbeterd dat deze nu in de bijtellingscategorie van 20 procent valt. Nieuw is de 6-traps automaat op de 1.6 GDI-benzinemotor. Deze automatische transmissie heeft niet alleen twee verzetten meer, wat zorgt voor een soepel schakelgedrag, ook de CO2-uitstoot is erdoor verbeterd.

Daarnaast zijn de prijzen aangescherpt. De zeer complete Hyundai ix20 1.4 CRDI Business Edition is nu leverbaar vanaf € 22.995,-. Deze uitvoering is met een netto bijtelling van € 161,- per maand ook nog eens het scherpste aanbod in zijn klasse. De Hyundai ix20 met 1.6 GDI-motor is tevens beschikbaar als GO!- en als Premium-uitvoering. Dat betekent altijd 16-inch lichtmetalen velgen, airconditioning, parkeersensoren achter en een navigatiesysteem met achteruitrijcamera. Er is al een Hyundai ix20 GO! vanaf € 19.995,-.

Gewilde modellen
De Hyundai ix20 werd eind 2010 geïntroduceerd en is nog altijd zeer populair. Sinds de introductie zijn in Nederland 10.250 exemplaren verkocht en daarmee is de Hyundai ix20 een van de meest gewilde modellen in zijn klasse.

De Hyundai ix20 is een mix van dynamiek en gebruiksvriendelijkheid. Door de hoge zit en de variabel in te delen bagageruimte is de Hyundai ix20 de ideale gezinsauto.

Aantrekkelijke Kangoo voor het bedrijf

Renault heeft een aantrekkelijk aanbod voor zzp'ers en mkb-bedrijven die op zoek zijn naar een compacte bedrijfsauto met een royale laadruimte: de nieuwe Renault Kangoo Express Générique Pro. Een extra rijke uitrusting tegen een extra gunstige prijs vanaf € 10.990,- exclusief btw en bpm. Standaard met Hill Start Assist.

De Renault Kangoo Express Générique Pro is gebaseerd op het uitrustingsniveau Express. Hij is standaard uitgerust met onder meer centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, Electronic Stability Control (ESC) met Hill Start Assist en Extended Grip Control. Hij heeft ook airconditioning mét pollenfilter, cruisecontrol met snelheidsbegrenzer en parkeersensoren achter.

De ENERGY 1.5 dCi turbodieselmotor heeft een vermogen van 55 kW (75 pk). Een start-stopsysteem is standaard.

Elegante Jazz heeft veel te bieden

Honda komt deze zomer met de nieuwe Jazz.

De derde generatie Jazz, die in de zomer van 2015 in Europa zijn intrede doet, heeft een krachtig, maar elegant design aan de buiten- en binnenkant, met ongekend veel interieurruimte die veelzijdig inzetbaar is.

Het Honda Connect 7-inch touchscreendisplay in het midden van het dashboard is het nieuwe infotainmentsysteem dat toegang biedt tot webbrowsing, actuele nieuwsberichten, verkeers- en weersinformatie en talloze online muziekzenders.

Dreams
De nieuwe Jazz beschikt over een nieuwe, krachtige en efficiënte 1.3 i-VTEC benzinemotor uit Honda's Earth Dreams Technology-serie. Het verfijnde rijgedrag gaat gepaard met een beter reagerende en solidere besturing, dankzij een nieuw, stijver en lichter chassis en een vernieuwd ophangingssysteem.

Het Advanced Driver Assist-systeempakket dat is uitgerust met een camera en een midrange radar, bestaat uit veel andere nieuwe, geavanceerde veiligheidstechnologieën die in 2015 in al Honda's nieuwe modellen worden geïntroduceerd.

Opel KARL in showroom

De ANWB concludeerde na het testen van de nieuwe Opel KARL: "Luxer, veiliger en voordeliger dan we tot nog toe in deze klasse hebben gezien." Het nieuwe model staat vanaf 15 juni in de showrooms bij de Opel-dealers. De auto gooit hoge ogen met zijn compacte afmetingen - 3,67 meter lengte en dus makkelijk inparkeren - en tegelijkertijd ruim van binnen met vijf deuren en vijf zitplaatsen. De standaarduitrusting is rijk, de motor zuinig. Bovendien is de KARL in veel hippe kleuren verkrijgbaar.

Complete woningontruiming na overlijden?
www.zwartblok.nl
035-6224216.

Tuinman biedt zich aan. Voor al uw tuinwerkzaamheden rond het huis. Bel: 06-41622340

Pure & Timeless, een winkel vol parels! Ook voor reparatie van parelsieraden en ambachtelijk knoopwerk.
www.pureandtimeless.nl
Schoolstraat 3 Bussum

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gezin in Bussum zoekt ervaren HUISHOUDELIJKE HULP voor 2 x 4 uur p/w. Heeft u ref. en spreekt u Nederlands bel dan met tel.: 035-6948971.

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 9 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Munda 10 euro p/u. Tel.: 06-31081861

Goodkinds taxiservices van/naar Schiphol vanuit Bussum, Naarden, Hilversumse Meent € 50,-. Hilversum, Eemnes, Blaricum, Huizen
€ 60,-. 06-26984855

GARAGE te huur, omgeving Het Spiegel Bussum, 125 euro per maand 06-10399790

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp: 035-6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Dubbel feest, donderdag 18 juni zijn wij weer boven water en de nieuwe haring is aangekomen! Wij hopen u weer te mogen begroeten, Koos en Yvonne,
Volendammer vishandel Naarden Kol. Verveerstraat 73 Naarden
www.visninnaarden.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Veluwse boerderij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar.
035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boerderij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd
€ 700,- per maand ex.
035-6935525 / 06-22393323

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

WWW.RUITENBOER-AUTO
RUITEN.NL
Rechtstreekse schadeafhandeling met verzekeringen. Niet verzekerd? Wij bieden u de scherpste prijs. Nijverheidswerf 21 Bussum 035-7370381

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Vijverfilter te koop compleet circa 1000 liter. € 150,00. Tel.: 035-6940647

Reparatie-herstel beschadigingen en vervoer van klein meubilair binnen het Gooi* Bel Maarten 06-22020929 *Alles in overleg na afspraak

Nagelsalon Artcreatives verhuurt zelfstandige ruimte 15m2 in winkelcentrum Naarden, Bianca M. 06-24526801 gezocht schoonheidsspec.