BussumsNieuws

12 maart 2014

BussumsNieuws 12 maart 2014


Op naar de stembus

Voor of tegen? Bezoekers van het debat van het BussumsNieuws en de gemeente konden maandag hun stem laten horen. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Ruim 300 belangstellenden hebben afgelopen maandagavond in het gemeentehuis het grote verkiezingsdebat van BussumsNieuws en de gemeente Bussum bezocht. Hier kon iedereen horen hoe de acht politieke partijen denken over actuele zaken in Bussum.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 19 maart. Burgemeester Henk Heijman riep iedereen op te gaan stemmen. "Het is de uitgelezen kans om uw invloed aan te wenden. Grijp die kans, verdiep u in de standpunten van de diverse partijen en kies wie er de komende jaren de gemeenteraad gaan vormen. Ik hoop daarom alle Bussumers op 19 maart te zien in een van de stemhokjes!" Stemmen kan bij een van de 16 stembureaus in Bussum. Wie zijn of haar keuze nog niet heeft gemaakt, kan in deze krant meer te weten komen over de politieke standpunten. Ook wordt zaterdag 15 maart nog een politieke markt georganiseerd tussen 11.00 en 15.00 uur op het Julianaplein. De stembureaus zijn op woensdag 19 maart geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Diezelfde avond wordt in het gemeentehuis van Bussum de uitslag bekendgemaakt. BussumsNieuws verschijnt volgende week niet zoals u gewend bent op woensdag, maar op donderdag. Op die manier kan iedereen direct de uitslag van de verkiezingen in Bussum tot zich nemen via BussumsNieuws.
Verslag debat op pagina 12 en 13.

Bussum kan verder met MOB-plan

BUSSUM - Bussum kan verder met de bouwplannen op het MOB-complex. Dat bleek woensdagavond toen raadsleden over de plannen vergaderden. De meeste stonden achter het door de gemeente gemaakte plan.

Er werd woensdag nog wel gesproken over de opzet ervan. Zo waren er nog vragen over de grootte en bepaalde kosten. Over de grootte was vooral de vraag of de bouwplannen compacter kunnen. Nu wordt er verdeeld over een stuk van 5 hectare grond voor 2 hectare bebouwd. Alleen GroenLinks was daar nog op tegen.

Het oude MOB-complex moet een groene buurt worden waar straks gewoond kan worden. Op het complex moeten enkele bungalows en appartementencomplexen worden gebouwd. Toch moet het groen overheersen. Alle gebouwen moeten lager worden dan de bomen. De GNR gaat de natuur beheren.

16

stembureaus zijn open op woensdag 19 maart

Naarden

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. J.P. Schouten; 19.30 uur Oecumenische Vesper ds. L. Heuvelman in R.K. St.Vituskerk
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering, 12.00 Eucharistieviering voor gezinnen, 19.30 u. Oecumenische Vesperdienst; za.15/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. van Amstel; 17.00 u. ds. J. van Amstel

Bussum

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor M. Sendecki; 17/03 19.30 u. 2e Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen A. Huisers
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. dienst in Verlosserkerk; 19.00 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G. Codée; 17.00 u. ds. L. Smelt
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. dr. A. v.d. Hoek
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. J. Werner-van Slooten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. 'Zin zoeken in bijbelverhalen'
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. G. Blom
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. F. Karelse-Dijk
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Geleidelijk minder zonnig en minder zacht
Het was schitterend lenteweer zo vroeg in het jaar, met op enkele dagen een uitzonderlijk hoge temperatuur voor begin maart. De smaakmaker hiervan, een hogedrukgebied ten oosten van Nederland, heeft plaatsgemaakt voor een Noordzee-hogedrukgebied. Met een noordoostenbries is het minder extreem zacht. In het weekeinde trekt het weg en wordt het iets kouder.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt. Er is kans op vorst aan de grond. Overdag maakt de zon wederom overuren. Het wordt 14 à 15 graden. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind. Vrijdag draait de wind naar west. De zon schijnt eerst, maar er komt langzaam meer bewolking. Het blijft nog droog. Het wordt 12 graden.

Het weekeinde
Zaterdag valt er tijdelijk wat lichte regen. Later op de dag kan het geleidelijk opklaren. De wind is gedraaid naar noordwest en wakkert aan tot vrij krachtig (windkracht 5). Ook zondag waait er een voelbare, tamelijk gure, noordwestenbries. Het blijft dan wel meestentijds droog met af en toe zon. De minima schommelen rond 4 graden. In de middag wordt het 9 à 10 graden.

Weetje
'Maar roert zijn staart', luidt het gezegde. Dat geeft de grilligheid van het maartweer aan. Vorig jaar vroor het op 11 maart. Tot en met begin april bleef het te koud. Op 4 maart 2005 viel een dik pak sneeuw en vroor het -14 graden. Nog geen 2 weken later, op 16 maart 2005, werd het net als afgelopen zondag +19 graden, maar dat was recordvroeg.

De zilveren drie van Deventer

Foto: Gerard Buhr

Uitbundig voorjaarsweer. De natuur vol vogelgezang. De bodem lijkt te exploderen van de uitbottende plantjes. Maar er kwam meer uit de grond.

Vervelend word ik als ik het opnieuw heb over de wonderbare grote akkers op de grens van Bussum en Huizen. Maar het lijkt ongelooflijk wat er door de metaaldetector, gehanteerd door o.a. Mark (mét vergunning), weer naar boven is gekomen. Dus enig enthousiasme is begrijpelijk. Een paar weken terug piepte Mark nota bene twee zilveren ruiterschellingen op. Zijn eerste exemplaren! Beide muntstukken uit de stad Deventer 1680. Niet van de allermooiste kwaliteit, maar toch … ze horen in elke piepverzameling. Vorige week zondag toog hij opnieuw op pad, want het stuk grond waar hij de zilvervondst deed was vers geploegd. Hopen op meer, natuurlijk. Mark zag dat een ander ook bezig was en gebaarde naar hem. Bleek een kennis te zijn. En wat hield deze in de uitgestrekte hand? Zilveren rijderschelling nummer 3! Uit welke stad? Deventer! Het vermoeden rees dat er op deze akker wellicht ooit een beursje terecht was gekomen, waarvan de inhoud in de loop der honderden jaren door het ploegen over het veld verspreid was! Mogelijk was ook het al gevonden klein zilvergeld (o.a. bezemstuivers) uit dezelfde bron afkomstig. Bewijzen valt er niks, maar erg spannend is het nog steeds!

Correctie

De optocht van De Koperen Torren. Foto: Bob Awick

In de krant van vorige week heeft de redactie de twee carnavalsverenigingen in Bussum per ongeluk door elkaar gehaald. Op de de foto stonden de praalwagens die waren gemaakt door De Koperen Torren, niet door de Erwtenschieters. Ook de sleutel van de stad werd door de burgemeesters eveneens aan De Koperen Torren overgedragen. De twee Bussumse carnavalsclubs deden dat samen.

En op wie gaat u stemmen op woensdag 19 maart?

Bussum maakt zich op voor gemeenteraadsverkiezingen 

 

Angela Burford: "Ik weet nog niet of ik ga stemmen.' Foto: Thomas Niehe

door Thomas Niehe

Hoe wordt het centrum ingedeeld? Wat doet de gemeente aan de leegstand van winkelpanden? En wie houdt de jongeren van de straat? Het zijn vragen die Bussumers zichzelf stellen nu de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan. BussumsNieuws ging de markt op om te kijken wat de dorpsbewoners nu écht belangrijk vinden bij het maken van hun keuze, en op welke partij ze zullen stemmen.

De marktbezoekers die wij spreken blijken zich bezig te houden met diverse Bussumse onderwerpen. De leegstaande winkelpanden blijkt een van deze hete hangijzers te zijn. Yvonne Burger (47) noemt de leegstand 'zonde'. "Er kan beter geïnvesteerd worden in de gezelligheid van het centrum. Van mij hoeft zo'n nieuw winkelgebied bij de Scapino niet. Het is misschien een beter idee om in Bussum wat meer horeca te creëren, met terrasjes en dergelijke. Dan wordt het centrum al gauw gezelliger. Maak Bussum van dat geld liever groener en mooier. Dat vind ik belangrijk. Ik stem daarom ook op D66. Het liberale karakter van de partij, met het groene randje, spreekt mij erg aan. Ik hoop dat mijn stem er ook voor zorgt dat er in Bussum meer gedaan wordt voor jongeren. Want er kan veel meer in de jeugd worden geïnvesteerd."

Liesbeth van der Vlugt wil meer aandacht voor ouderen in de politiek. Foto: Thomas Niehe
Mark van Dongen stemt altijd op de PvdA. Foto: Thomas Niehe
Roel de Wilde stemt ook dit jaar op D66. Foto: Thomas Niehe
Yvonne Burger: zonde, die leegstand! Foto: Thomas Niehe

'Maak Bussum groener en mooier'

Stemmen of niet?
Niet iedereen in Bussum weet al of hij of zij gaat stemmen. Angela Burford (62) heeft bijvoorbeeld nog geen idee of ze de gang naar de stembus wel gaat maken. "Ik moet nog goed nadenken of ik überhaupt wel ga stemmen. De programma's van alle partijen hebben voor- en nadelen en ik kan niet zeggen dat ik het echt met één partij kan vinden op dit moment. Ik vind dat de partijen veel beloftes maken en die vervolgens niet nakomen, zowel landelijk als lokaal. Ik krijg erg het idee dat de politiek de burger vaak zand in de ogen strooit. Ik heb vroeger wel gestemd hoor, op D66 en GroenLinks. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat er wordt geïnvesteerd in het onderwijs en de zorg. Ook op lokaal niveau kan dat veel meer aandacht krijgen."

Ouderen
Liesbeth van der Vlugt (65) vraagt aandacht voor de ouderen in Bussum. "Ik heb nog niet echt een keuze gemaakt, maar het zou zomaar eens zo kunnen zijn dat ik op de Gooise Ouderenpartij ga stemmen. Ik denk dat er nog veel aandacht kan worden besteed aan de ouderenzorg, ook in Bussum. Ik word ook een dagje ouder en word steeds bewuster van de problemen in de ouderenzorg. Het kan wat mij betreft eerlijker, de huidige ouderen hebben ons land tenslotte opgebouwd na de oorlog. Daar kan de gemeente een grotere rol in gaan spelen met bijvoorbeeld subsidies voor dagjes uit of personeel. Een ander punt is het idee voor de nieuwbouw bij de Scapino. Ik krijg het idee dat niemand erop zit te wachten, maar dat het er toch doorheen wordt gedrukt. Daarnaast mag er ook worden gekeken naar de voetgangersveiligheid in Bussum. Sommige stoepen zijn veel te smal, je kunt elkaar amper meer passeren."

'Het is hier erg prettig wonen'

Uitstraling
Voor Roel de Wilde (59) staat zijn keuze vast, het wordt D66. "Ik ben ook al jarenlang lid. Ik vind mijzelf in de redelijke manier van denken binnen de partij. Niet polariserend en met een sterke mening over onderwijs, milieu en vrijheid voor burgers. Voor Bussum vind ik het belangrijk dat er eens goed naar het planologische aspect wordt gekeken. De gebouwen bij de C&A en rondom het Wilhelminaplantsoen zijn natuurlijk een miskleun, dat kan veel mooier en passend bij de rest van het centrum. Als er met meer toekomstvisie wordt gekeken dan alleen maar naar kortetermijnoplossingen, krijgt Bussum een veel mooiere uitstraling.

Fijne gemeente
Mark van Dongen (47) vindt Bussum vooral een fijne gemeente om te wonen en heeft zijn keuze voor de verkiezingen al gemaakt. "Het wordt de PvdA. Ik stem al jaren op deze partij en zal dat nu weer doen. Al moet ik zeggen dat ik mij er nog niet heel erg in heb verdiept deze keer. Maar ik ga zeker stemmen. Bussum is een fijne gemeente om te wonen en dat wil ik zo houden. Onze buurt, de Westereng, is bijvoorbeeld onlangs helemaal opgeknapt en echt mooi geworden. Waar ik mij in Bussum wel zorgen om maak, zijn de vele lege winkelpanden. Misschien is het een idee om te proberen de huren van winkelpanden te verlagen en te kijken of er niet meer contracten voor kortere tijd kunnen worden getekend door detaillisten. Deze situatie is slecht voor het imago van Bussum, terwijl het hier zo prettig wonen is."

'Geen Palmvogel-laan voor auto's'

BUSSUM - Bussum doet er goed aan om van de te maken Palmvogellaan geen weg voor auto's te maken. Dat stelt onderzoeksbureau Goudappel Coffeng.

De Palmvogellaan moet een straat worden tussen de oude Kolonel Palmkazerne en de Roodborstlaan. Rond de oude kazerne moet straks gebouwd gaan worden, de Palmvogellaan moest een toegangsweg worden. Goudappel Coffeng raadt de aanleg van de weg echter af, omdat men denkt dat de weg een sluiproute naar de snelweg zou kunnen worden. Dat zou voor een te grote verkeersdrukte zorgen rond de te bouwen woonbuurt. Toch zou Bussum er volgens de onderzoekers goed aan doen om de Palmvogellaan zelf aan te leggen. De laan zou een goede weg kunnen worden voor het zogenoemde 'langzaam verkeer', zoals fietsers en wandelaars.

Bussum het goedkoopst

BUSSUM - Bussum doet het ook nu weer goed als het gaat om de hoogte van de woonlasten, zoals de OZB. Bussumers betalen nu gemiddeld 600 euro. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

De totale woonlasten voor Bussum daalden het afgelopen jaar met één procent. Volgens de laatste gegevens van de VEH betalen Bussumers een veel lager bedrag dan de rest van de streek. Zo betalen Naarders meer dan 800 euro. Laren scoort helemaal hoog; daar betalen bewoners meer dan 1000 euro aan woonlasten. Ook andere streekgemeenten betalen meer.

Twee keer zakkenrol

BUSSUM - Zakkenrollers hebben afgelopen week twee keer toegeslagen.

Woensdag werd op de Landstraat een vrouw gerold. Van de vrouw werden passen gestolen. Een dag eerder was het ook al raak. Toen was er een zakkenrol aan de Veerstraat. Ook daar werden passen, waaronder een bankpas, gestolen.

Lijsttrekker Hart voor Bussum stopt per direct

'Ik was overrompeld door het succes'

Marieke Munneke Smeets zal de kar zonder Ton Fokker moeten trekken. Foto: Sjoerd Stoo

BUSSUM - Hart voor Bussum moet het zonder lijsttrekker Ton Fokker stellen. Hij trekt zich terug uit de Bussumse politiek vanwege persoonlijke omstandigheden.

"Hart voor Bussum bestaat uit veel mensen met uitstekende kwaliteiten en heel verschillende achtergronden. Ons dorp is goed vertegenwoordigd. Ik ben onder de indruk van wat er in korte tijd is ontstaan, maar ben ook overrompeld door het succes en de druk die dat met zich mee brengt. Dat ging ten koste van mijn zelfvertrouwen en positiviteit. Deze stap heeft niets te maken met de partij en ik wens Hart voor Bussum en de kandidaten daarom alle succes die ze verdienen", zo verklaart hij.

De 66-jarige Bussumer zegt het belangrijk te vinden dat de kiezers nu al weten dat hij niet meer beschikbaar zal zijn voor het raadswerk: "Daar hebben ze recht op. Het mag niet zo zijn dat mensen zich na 19 maart bedonderd voelen." Partijvoorzitter Niels Geniets betreurt de stap van Fokker, maar heeft er vooral veel respect voor dat hij het juist nu naar buiten heeft willen brengen. "Het is een gevoelig en moeilijk moment om het te doen", zo zegt hij. "Natuurlijk ook erg lastig voor de partij zo midden in de campagne. Maar wel open en eerlijk. Dat valt alleen maar te waarderen", aldus Geniets. "Ik ben Ton erg dankbaar voor al het werk dat hij eerst in de gemeenteraad en daarna bij de oprichting van Lijst 6, Hart voor Bussum heeft verricht. Met BussumsBloei heeft hij hiervoor de basis gelegd. Dat zullen we als politieke partij koesteren en waarborgen. En ik ben blij dat we op de achtergrond op Tons steun mogen blijven rekenen."

Fokker: 'Ik wil het wel zuiver spelen'

Speelplaats De Peppels klaar

BUSSUM - Na een paar weken werk door de bouwvakkers opent wethouder Nen van Ramshorst vandaag de speelplaats op De Peppels. De speelplaats werd de laatste weken compleet gerenoveerd.

De speeltoestellen op het plaatsje waren al langer afgeschreven. Buurtbewoners mochten zelf bepalen wat er voor de oude speeltoestellen moest terugkomen. Ze hebben gekozen voor deels houten speeltoestellen. De kinderen hebben nu onder andere een schommel en een rek om op te klauteren.

Gemeenten leren elkaar kennen

BUSSUM - Praten over de toekomst, maar bovenal ook elkaar leren kennen. Ongeveer honderd raadsleden en aankomende raadsleden van de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden hebben elkaar afgelopen week ontmoet.

Er werd met elkaar gepraat over wat de gemeenten de komende jaren te wachten staat en hoe het samengaan van de gemeenten straks gaat verlopen. Vanwege dat samengaan zullen ook de raadsleden de komende jaren veel met elkaar samenwerken. Ook werden de plannen voor de komende twee jaar gepresenteerd: de raadsleden konden daarover vragen stellen. De gemeenten waren erg tevreden over de avond. Er wordt snel een vervolg gegeven aan de avond voor de raadsleden. Ook het personeel van de gemeenten staat eenzelfde avond te wachten.

Voorkeurs- actie CDA'er

Dikkie Dik en wethouder Van Ramshorst. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het is de lezer wellicht niet ontgaan dat Carl Gerkens graag gekozen wil worden als raadslid. In meerdere advertenties roept de CDA'er de kiezers op om op hem te stemmen.

Gerkens bezet momenteel nog een raadszetel voor het CDA. Afgelopen jaar voerde het CDA een metamorfose door, waardoor Gerkens op een lagere plaats kwam te staan. Toch hoopt de Bussumer aan de hand van voorkeursstemmen wederom op een zetel. Ook 4 jaar geleden kreeg de Bussumer veel voorkeursstemmen.

Bussumer stompt agent

BUSSUM - Een Bussumse vader (62) heeft zaterdag een Apeldoornse agent een stomp verkocht. De man deed dat nadat z'n zoon (23) werd opgepakt.

Het opstootje ontstond nadat de jongste Bussumer een opmerking maakte naar twee agenten. Toen de agenten hem vervolgens aanspraken en naar z'n paspoort vroegen, gaf de jongen geen gehoor. De agenten probeerden de jongen daarop aan te houden, maar de jongen spartelde erg tegen. Ook de vader sprong er bovenop. De twee Bussumers werden daarop samen opgepakt.

Autokrakers slaan toe

BUSSUM - Autokrakers hebben deze week op meerdere Bussumse straten auto's opengebroken.

Vooral maandag sloegen de autokrakers toe. Toen werden vlak achter elkaar enkele auto's opengebroken. Het was raak aan de Abraham Kuyperlaan, de Parklaan, de Graaf Florislaan en de Staetelaan. Op de Abraham Kuyperlaan werd gereedschap gestolen. Van de andere auto's werden tomtoms meegenomen.

Een dag later was het weer raak: op de Pr. Mauritslaan werd een auto opengebroken en een tomtom gestolen.

Boekenweek gestart

BUSSUM - Boekhandel Los heeft zaterdag de start van de Boekenweek gevierd. Als speciale gasten waren Jet Boeke en Dikkie Dik in de winkel.

Later kwam ook Ronald Giphart om te signeren, te vertellen en boeken te verkopen. Woensdag kwam ook auteur Tommy Wierenga nog langs om over z'n werk te vertellen.

Plasterk voert campagne voor Bussumse PvdA

Foto: Mieke de Wit

Gewapend met een grote bos rode rozen heeft Ronald Plasterk zaterdag campagne gevoerd voor de Bussumse PvdA. Plasterk gaf, samen met PvdA-wethouder Gerard Boekhoff, rode rozen weg aan passanten. Boekhoff zelf was erg opgetogen over de steun van de bekende Bussumse PvdA'er.

Web topvijf

1. Ton Fokker stopt per direct
2.
PvdA stelt vragen over Ton Fokker
3.
PvdA neemt afstand van posters
4.
Afgelopen week meerdere auto's opengebroken
5.
Zakkenrollers slaan toe

Een wandeling door Bussum (Spiegel) in 1878

Een detail van de Verfraaiingskaart van Bussum uit 1884 (dus zes jaar later) waar de Lindenlaan en Middenlaan duidelijk te zien zijn.

Wij zijn met de Oosterspoorweg uit Amsterdam aangekomen om eens te zien wat er sedert een viertal jaren in dat onnozele dorp is gebeurd.

We steken de spoorbaan over en zien voor ons een nieuw hotel, "Nieuw Bussum" geheten (Oranjepark). Dan gaan we naar die grote houten tent daar. Er is daar zomers een warande, waar de beau-monde uit het Gooi reeds meermalen is onthaald op schone muziek. En in de winter doet de tent dienst als balmuziekzaal.

Kom van Biegel.

Juist als wij de tuin verlaten rolt ons een rijtuig voorbij. Door de Lindenlaan die pas is begrind. Er is gestreden om dit te bereiken; en was veel tegenkanting van het oude Bussum. Wij gaan ook de Lindenlaan in. Aan het einde gaan wij vóór de villa Spiegelhoeve (vlak vóór Nassaupark) heen. Nog enige passen verder wandelend staan wij voor een brede kastanjelaan, Middenlaan genaamd (nu Nassaupark). Wij worden spoedig aangenaam verrast door een goed aangelegd plantsoen, waarin twee vijvers stromen (bij Nassaupark en Amalia). Korte tijd geleden was hier nog een weiland met grazende koeien. Aan het einde van de weg treft ons oog een groot, nog niet geheel afgewerkt gebouw. Dat is de nieuwe jongenskostschool (later Gooilandschool). Verbluffend, zoveel ontwikkeling in 5 jaren. De wegen waren niet breed, wel kronkelend en zeer dik-zanderig. Daartussen bouwland, meest bezet met rogge, boekweit en aardappelen en omlijst door wallen van eiken hakhout. Daartussen enige hutjes. Wij denken ons in dat het een oord was voor de dromerige denker, de dichter en de schilder. We wandelen verder. We komen op een landwegje. Dit voert ons naar een kleine herberg, waar men voor goed geld goed wordt bediend (omgeving Heuvellaan). We gaan een eindje terug en komen bij een brede laan (Koningslaan), slaan die weg rechts in en komen op een heuveltje bij het koepeltje van Rutgers (halverwege Koedijklaan). We nemen een kijkje over de weilanden, doorsneden met vaarten en begrensd door het buitengoed Schapenburg. De weilanden waren ooit zandgronden, maar ze zijn in 1844 afgezand. Verder gaande komen wij in een groot aangelegd park (Kom van Biegel).

Verder gaan wij weer, langs een weg in aanleg (He(e)renstraat), richting oude dorp. Weldra gaan wij de spoorbaan over en bevinden we ons in de Rozenboom (nu Bel Ami). Het is bijna ondenkbaar te Bussum geweest te zijn en niet ons te hebben gelaafd in deze onderneming. Wij bestellen een middagmaal en ontvangen voor de prijs van f. 1,75 (80 eurocent) vlees, aardappelen, groente en als dessert enige pannekoeken.

Bron: artikel van A. de Bruijn, Bussumsche Courant, 1 Augustus 1931.

Ingekort en voorzien van huidige plaatsbepaling door Klaas Oosterom.

Drijvende kunstpiramide in het water

Het kunstwerk. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een opvallende piramide vol kunst is afgelopen zondag te water gelaten achter het gemeentehuis. Het gaat om een deelproject van CEL9, het kunstproject rondom de tien laatste telefooncellen in Nederland.

De maker van het vlot, Rob van der Voort, heeft met de ontwerper, Gertie Knepper, leiding gegeven aan het gebeuren waar veel publiek op af was gekomen. De piramide die nu in het water ligt, heet 'Natuur' en is gemaakt door beeldend kunstenaar Alexandra Arriëns. Zij heeft haar werk gebaseerd op een grote menhir. "Zij lijkt op een menselijke figuur, een soort druïde. Aan haar voet ligt een reusachtig nest met eieren van een intrigerende kleur. Uit het grootste ei komt een draakje. Boven aan de hemel staat de volle maan. Op de voorgrond, waar de grondschildering overgaat in strand en water, ligt een fles. Deze fles bevat een boodschap. De voorstelling heeft een magisch, realistisch karakter. Het is als het ware het begin van alles, het begin van misschien nog voor de mensheid."

Bussumse echtpaar Calis al 60 jaar getrouwd

Foto: Bob Awick

Een feestje voor het Bussumse echtpaar Henk en Jo Calis-Nieuwendaal. Het stel was maandag exact 60 jaar getrouwd. Om de gelukwensen van de gemeente over te brengen kwam de burgemeester op bezoek. De burgemeester nam voor het echtpaar een bloemetje mee en kwam even praten over vroeger. "Het leuke was dat bleek dat de burgemeester vroeger nog samen met mijn man gewerkt heeft", verklapte mevrouw Calis. Het echtpaar kon het bezoekje erg waarderen.

Verkiezingsdebat BussumsNieuws levendig feestje van de democratie

door Jessica de Jong en Sjoerd Stoop 

BUSSUM - Het was een levendig politiek debat afgelopen maandag in het gemeentehuis dat georganiseerd was door BussumsNieuws in samenwerking met de gemeente. Ruim 300 belangstellenden waren gekomen naar het 'feestje van de democratie' zoals debatleider Joost Hoebink (Nederlands Debat Instituut) de avond aankondigde. Het debat draaide om vier actuele stellingen.

Vragen uit de zaal.

De lijsttrekkers van de politieke partijen (en de nummers 2 van D66 en Hart voor Bussum) spraken met elkaar over de fusie, parkeren, winkelen en bezuinigen. Het publiek kon met rode en groene kaarten hun standpunten duidelijk maken en ook via Twitter was er veel interactie met de zaal. Onder hen uiteraard veel partijleden, maar ook 'gewone' Bussumers met politieke belangstelling zaten op het puntje van hun stoel.

Stelling: De fusie met Naarden en Muiden is goed voor Bussumers.
Adriana van den Berg-van Bart (VVD): "Wij zijn voor een fusie met Naarden en Muiden. Er komen zoveel taken vanuit Den Haag op ons af, dat kunnen we alleen niet meer behappen. Een volgende fusie moet van onderaf komen. We zullen al onze contacten in Den Haag aanwenden om te zorgen dat de claim van Muiden geen invloed heeft in Bussum."
Gerard Boekhoff (PvdA): "Wij zijn voor een fusie met Naarden en Muiden. De nieuwe gemeente krijgt dan 60.000 inwoners en dat is meteen een goede schaal."
Marieke Munneke Smeets (Hart voor Bussum): "Een fusie kan veel beter, dit is niet de juiste fusie. Over vier jaar moeten we dan weer fuseren, doe het liever in één keer goed. Ook komt er pas in de zomer van 2015 duidelijkheid over de miljoenenclaim van de gemeente Muiden. Dat is pas de tijd om te spreken over een fusie, want Bussumers moeten niet opdraaien voor deze kosten."
Michel Klein (ChristenUnie): "Een fusie is nodig vanwege de nieuwe taken die naar de gemeente komen. Deze fusie is op lange termijn goed voor de Bussumers."

Deze vier partijen konden nadat ze hun mening hadden gegeven met elkaar de degens kruisen over dit onderwerp. Prangende vraag was hoeveel inwoners een ideale gemeente heeft. Verschillende inwonersaantallen vlogen over tafel. Ook werd verschillend gedacht over de gevolgen van de claim van Muiden. De Gooise Ouderenpartij maakte een rekensom waaruit bleek dat inwoners van Bussum 6500 euro moesten bijleggen. Boekhoff (PvdA, wethouder Financiën) zei dat er van dat rekensommetje niets klopte. De ChristenUnie kreeg veel applaus met de opmerking: "Het klinkt allemaal mooi dat we de claim van Muiden buiten de fusiebespreking houden, maar er worden al afspraken gemaakt waardoor er op langere termijn verplichtingen zijn aangegaan."

Het gemeentehuis zit vol met belangstellenden.
In debat over de centrumproblematiek.
Ben de Veth (Hart voor Bussum): 'Hoe komen we uit de impasse rond Scapino / Nieuwe Brink?'
De burgemeester roept iedereen op te komen stemmen op 19 maart.
Gerard Boekhoff (PvdA), wethouder Financiën, geeft uitleg over interne besparingen.
De opkomst was zo groot dat er in eerste instantie niet genoeg stemkaartjes en stoelen voor iedereen waren.
De heren bespreken de bezuinigingen onder leiding van Joost Hoebink. Foto: Sjoerd Stoop
De heren spreken over bezuinigingen.

CDA: Het eerste uur gratis parkeren met een blauwe schijf

 

Ook de andere vier partijen mochten nog hun zegje doen over de stellingen, net zoals het publiek. Zo stelde Bussumer Van Marwijk de vraag: Waarom fuseren we niet met de Hilversumse Meent? GroenLinks antwoordde kort: "Omdat Hilversum dat niet wil." Twee derde van de zaal was het eens met de stelling en denkt dus dat een fusie goed is voor de inwoners van Bussum.

Stelling: Parkeren in Bussum moet gratis worden.
Harry Visser (Gooise Ouderenpartij) is het eens met de stelling. "Ik wil een blauwe zone invoeren. Je stimuleert zo het winkelen en ondersteunt de ondernemers. Zo'n zone werkt ook in Naarden, Laren en Huizen, dus dat moet hier ook kunnen."
Michel Klein (CU): "Je mag gratis parkeren als je met de fiets komt. Wordt parkeren gratis dan wordt het centrum vrijwel onbereikbaar en kost het de gemeente alleen maar geld. Onze oplossing is om eerst te kijken naar een makkelijker manier om elektronisch te betalen."
Lodewijk Zweers (CDA): "Het eerste uur gratis parkeren met een blauwe schijf. Je komt de ondernemers hiermee tegemoet."
Gerben Struik (GroenLinks): "De fiets heeft de toekomst. Auto's kunnen parkeren aan de rand van het centrum in de garages. Een autoluw centrum is de toekomst en gratis parkeren is een illusie. We hebben altijd parkeerwachters nodig en geld om de garages te onderhouden.

Tijdens dit parkeerdebat zegt het CDA dat veel mensen onrustig zijn tijdens het winkelen omdat ze zich zorgen maken dat de parkeermeter afloopt. De PvdA noemt het huidige systeem eerlijk. "De parkeerkosten worden betaald door de automobilisten." Hart voor Bussum wil een nieuwe parkeernota opstellen waar de Bussumers bij betrokken worden. De ChristenUnie wil de tarieven van de parkeergarages verlagen om ze vol te krijgen. D66 ziet ook wel iets in een lager tarief in de garages en noemt de mogelijkheid van Park & Ride op het station. Het publiek uit de zaal laat in reactie weten dat ze niets zien in parkeren op station Bussum-Zuid en dan naar het dorp te wandelen. Als de gekleurde bordjes uit de zaal omhoog gaan, blijkt dat het publiek geen voorstander is van overal gratis parkeren. Met in het achterhoofd dat de kosten hoe dan ook betaald moeten worden.

ChrisenUnie: Je mag gratis parkeren als je met de fiets komt

 

Stelling: Het centrum van Bussum heeft voldoende winkels.
Adriana van den Berg-Van Bart (VVD): "We willen reuring brengen op plekken met veel leegstand. De Nieuwe Brink / Scapino moet zo snel mogelijk ontwikkeld worden. Geen vierkante meters erbij, maar winkels uit aanloopstraten verschuiven naar het centrum."
Loek Schmidt (D66): "We hebben een mooi alternatief plan ontwikkeld om het centrum compacter te maken. Winkels kunnen we ombouwen tot plekken voor woningen en groen."
Marieke Munneke Smeets (Hart voor Bussum): "Geen winkelruimte erbij, want er staat 9.000 vierkante meter winkelruimte leeg. Het Scapinoterrein is een ideale plek voor woningen en ruimte voor zzp'ers."
Gerben Struik (GroenLinks): "We moeten meer gezelligheid brengen. Het gaat niet om de hoeveelheid winkels, maar om de samenstelling van het centrum. De leegstand in aanloopstraten moeten we aanpakken. Wat ons betreft moeten we nu doorpakken met de Nieuwe Brink / Scapino en snel gaan bouwen."

Zowel VVD als GroenLinks (nu collegepartijen) willen dat er zo snel mogelijk wordt gebouwd. Hart voor Bussum meent dat er dan wordt gebouwd voor leegstand. Uiteraard ging de discussie ook over de verplaatsing van de Albert Heijn. Zowel het filiaal aan de Veerstraat als aan de Laarderweg zou sluiten zodat er een nieuwe AH op de Nieuwe Brink open kan. De VVD zegt dat de voorwaarde wel is dat als er ergens een winkel verdwijnt in het centrum door verplaatsing, de vertrekkende winkel moet zorgen dat het pand wordt gevuld. Het publiek lacht en roep 'boe' omdat ze denken dat dit niet haalbaar is. Rob Elenbaas, Gooise Ouderenpartij, zit in de zaal en vraag wat de gemeente kan doen aan de leegstand. Zijn partijgenoot Harry Visser wil dat er een leegstandsbelasting komt. "Staat een pand drie maanden leeg, dan moeten we belasting heffen. Zo dwing je de verhuurders de huurprijs te verlagen." GroenLinks oppert het plan om makelaars te dwingen de bestemming van een winkelpand te veranderen als deze te lang leeg staat.
De mensen in de zaal laten via hun stemkaarten weten dat ze vinden dat Bussum voldoende winkels heeft.

Stelling: Bij miljoenenbezuinigingen is geen onderwerp heilig.

VVD: De Nieuwe Brink / Scapino moet zo snel mogelijk ontwikkeld worden 

Harry Visser (Gooise Ouderenpartij): "Stop met de kaasschaafmethode, alle onderwerpen komen in aanmerking. Wij willen wel de minima, zorg en ouderen ontzien. De participatiemaatschappij moet niet ontaarden in 'zoek het zelf maar uit'."
Loek Schmidt (D66): "We kunnen processen op het gemeentehuis aanpakken en kijken of we nog wel alle taken in Bussum willen uitvoeren."
Gerard Boekhoff (PvdA): "Bussum heeft de laagste woonlasten van de regio en we hebben al voor miljoenen aan bezuinigingen ingezet. Bezuinigingen hoeven niet ten koste gaan van mensen die ondersteuning nodig hebben."
Lodewijk Zweers (CDA): "We moeten keuzes maken. Ik geloof in de persoonlijke verantwoordelijkheid van mensen."

In het debat blijkt dat iedereen wel wil bezuinigen op processen binnen het gemeentehuis. Volgens Boekhoff (PvdA) kan hiermee 3,5 miljoen euro worden bezuinigd. De Gooise Ouderenpartij wil minder geld uitgeven aan het inhuren van derden door de gemeente. Ook op kunst en cultuur kan bezuinigd worden. De PvdA zegt dat dat allang is gebeurd. "Staat u met beide benen op de grond?", vraagt de GOP. "Ja", antwoordt de wethouder Financiën. "Dan komt u geen stap vooruit," grapt de ouderenpartij. De wethouder kan dat niet waarderen en vraagt hem deze grappen voor aan de bar te bewaren. GroenLinks komt met de insteek dat je ook door te investeren op langere termijn kunt bezuinigen. "Stimuleer de lokale economie, dan heb je minder werklozen, dus minder uitkeringen te betalen." De zaal is verdeeld over de stelling.

Tot slot laat hoofdredacteur André Verheul van BussumsNieuws weten dat er de hele avond is meegewitterd over het debat. De hashtag #Bussumkiest was volgens hem zeker in Bussum trending topic. "Veel mensen twitterden hun eigen opvatting en bekritiseerden de lijsttrekkers die in hun ogen duidelijker hadden moeten antwoorden. Maar er zijn via Twitter geen vragen meer, dus we zijn schoon." Burgemeester Heijman blikt tot slot terug op een levendig en pittig debat, waar ook zeker ruimte was voor humor. "Democratie vinden wij soms vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet, kijk maar naar Rusland, Oekraïne of Noord-Korea. Laten we gebruik maken van ons kiesrecht en ik hoop dat iedereen op 19 maart komt stemmen."

Twee lijsttrekkers vervangen

De lijsttrekkers van D66 en Hart voor Bussum lieten zich vervangen door de nummer 2 op de lijst. Ton Fokker, lijsttrekker Hart voor Bussum, trok zich onlangs terug uit de partij. Daarom voerde Marieke Munneke Smeets het woord. Françoise Clijsen, lijsttrekker D66, was wel bij het debat in de zaal aanwezig, maar liet Loek Schmidt het woord voeren.

Wat doen jullie voor ons?

Lynn Gerkens, onderneemster uit Bussum, zat in de zaal en wilde weten wat de politiek nu eigenlijk gaat doen voor de Bussumers. D66 antwoordde dat ze graag willen weten wat de inwoners van Bussum van het beleid vinden en het veld ingaan. De Gooise Ouderenpartij wil een spreekuur houden in De Palmpit.

Vragen

Uiteraard kwamen er ook veel vragen uit de zaal. Zoveel, dat lang niet iedereen de kans kreeg zijn of haar vraag te stellen. Een van de bezoekers wilde weten waarom Bussum niet fuseert met de Hilversumse Meent? GroenLinks antwoordde kort en krachtig: "Omdat Hilversum dat niet wil."

Goed debat

Burgemeester Heijman: "Een goed debat is de zuurstof van de democratie."

3 minuten

Het debat duurde van 20.00 tot 22.03 uur. Het duurde dus drie minuten langer dan gepland.

Al je outfits mixen en matchen bij College Style

'Met een kleine collectie maak je heel veel combinaties'

Bedrijfsleidster Cora Wor voor haar zaak aan de Nassaulaan. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - De damesmodezaak College Style aan de Nassaulaan 14 is een echte aanwinst voor Bussum te noemen. Het grote pand biedt ruimte aan de winkelketen die al door het hele land filialen heeft en nu ook in ons dorp succesvol hoopt te zijn. Aan het roer staat bedrijfsleidster Cora Wor, die de eerste maand al heel veel complimenten heeft mogen ontvangen.

Wor komt uit de schoenen- en kledingbranche en is dus nu filiaalleidster in deze nieuwe College Style-winkel. Alles ziet er gelikt en gezellig uit. "Dames komen bij ons om even heerlijk te winkelen. We hebben heel veel leuke merken en onze klanten voelen zich hier erg welkom." Het concept van College Style draait veel om het mixen en matchen van kledingstukken. Wor legt uit hoe dat werkt: "Van sportief tot klassiek, alles wat we verkopen is met elkaar te combineren. Op die manier kun je met een kleine collectie heel veel combinaties maken."

Exclusieve merken
College Style verkoopt enkel merken die exclusief bij dit modehuis te koop zijn. Neem bijvoorbeeld Lynde. "Dit is onze business-classiclijn. We hebben jasjes en jurkjes. Ook verkopen we Blue River, een hele sportieve lijn, ideaal voor mensen die bijvoorbeeld golfen of zich graag kleden in een polo. We zien ook hele leuke kleuren zoals limegroen en hardgeel. Je ziet, we hebben echt allerlei stijlen, zowel semiklassiek als sportief."

'Onze kleding hoef je niet te laten hangen, want het is erg betaalbaar'

"Of neem de casual look van het merk Emma (verkrijgbaar van XS tot XXL). Erg leuk voor de jongere vrouw. Lange wijde rokken, witte jurkjes met kant, zoete roze blouses en ook hier geldt weer dat alles heel goed met elkaar te combineren is. Iedere maand krijgen we nieuwe collecties binnen, dus dat maakt het leuk om regelmatig binnen te lopen."

Kwaliteit
Bij College Style zijn heel veel leuke accessoires zoals shawls en kettingen verkrijgbaar. "Die hoef je niet te laten hangen, want die zijn prima betaalbaar. Dat geldt eigenlijk voor al onze kleding, die echt niet in het duurdere segment valt. Onze kleding is kwalitatief goed, heeft een mooie pasvorm en wordt in eigen beheer gemaakt."

College Style is te vinden aan de Nassaulaan 14 en is uiteraard ook geopend op koopavond. Achter in de zaak is een leuke plek gemaakt met zitjes waar iedereen wat kan drinken. "Bij ons staat de koffie altijd klaar", zegt de opgewekte Cora Wor.

'De eerste week belooft heel veel goeds'

Raymond van Dijk opent kipcafetaria

Van Dijk: 'Je eet gewoon een lekker mals stukje kip.' Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bussumer Raymond van Dijk heeft een goede eerste week achter de rug met zijn kipcafetaria 'Dijk van een Kip'. De zaak opende anderhalve week geleden aan de Huizerweg. "We hebben al veel klanten mogen begroeten. De meeste reageren erg leuk op de zaak. Dat belooft heel veel goeds", aldus Van Dijk.

De zaak opende afgelopen week naast het oude postkantoor, waar tot voor kort ook een snackbar zat. Niemand zal de zaak echter nog herkennen. "We hebben het pand grootscheeps verbouwd met veel hulp van bekenden. Dat was ook wel van belang. Je kunt nog zulke lekkere gerechten verkopen, je moet je pand netjes houden. Het heeft ons een paar maanden werk gekost, maar dan heb je ook wat. Er staat nu een goede zaak, met de modernste apparatuur. Het echte werk kan nu van start gaan."

In tegenstelling tot de vele snackbars en andere eettentjes die Bussum kent, wil Van Dijk wat anders doen dan andere. "Als je nu een lekkere snack gaat halen, kom je al snel op de vaste adressen zoals de snackbars. Een echte kipcafetaria ontbrak nog. Maar dat behoort nu tot het verleden. Je kunt terecht voor vele soorten kipgerechten, van nuggets tot lekkere vleugeltjes. Allemaal vers gemaakt en het beste van het beste vlees. Daarvoor werken we samen met een erg goede poelier. Het vlees wordt geleverd en de rest doen we zelf. Daardoor kunnen we het vlees een aparte, maar hele lekkere smaak geven. Je eet gewoon een lekker mals stukje kip. We hopen voor velen een vast adres te worden."

De zaak 'Dijk van een Kip' opent elke dag van elf tot elf uur, zodat klanten er op elk moment terechtkunnen. "We verwachten veel van de komende weken. We roepen alle Bussumers op om eens een hapje te komen eten. Ook voor de jongste bezoekers hebben we genoeg lekkers. Voor hen staat er ook een grabbelton."

Burgemeester opent Esprit-winkel aan Julianaplein 1

Laura en Patricia van Espri

BUSSUM - Burgemeester Heijman opent donderdag de nieuwe Esprit Store in het centrum van Bussum.

Ondernemers Laura Bruinink en Patricia van de Pol zijn de eigenaars van deze modezaak. De twee zijn ervaren ondernemende dames, zij werken al langer samen in de Esprit Store in Wageningen, waarvan Laura sinds 1,5 jaar eigenaar is. "Het is spannend, maar we hebben er heel veel zin in! En we voelen ons erg vereerd dat de burgemeester onze zaak komt openen. We kijken er naar uit."

De Gooise middenstand heeft een lastige tijd, maar beide dames hebben alle vertrouwen in het succes. Persoonlijke service en ruime ervaring in de modebranche zien zij als hun sterke punten. "Door de twaalf collecties per jaar verzekeren wij onze klanten bovendien van de perfecte look voor het juiste moment. Onze collecties worden gefaseerd geleverd, dus doorlopend vernieuwd."

Alles om te knutselen bij Hobbykelder Vaane

Jeannet Schoen heeft alles om te knutselen.

BUSSUM - Maar liefst 140 vierkante meter vol met knutselspullen: dat is Hobbykelder Vaane aan de Laarderweg. Deze week zit de zaak van Jeannet Schoen precies tien jaar op deze plek.

"We hebben veel dingen in de uitverkoop om het jubileum te vieren", vertelt Vaane. In haar hobbykelder kunnen klanten terecht voor alle soorten patchworkstoffen, wol om te haken en te breien, verf en papier voor briefkaarten en fournituren en kralen voor sieraden. De nieuwste rage wordt band-it, verwacht Schoen, "een soort punniken met elastiekjes. Leuk voor de schooljeugd."
De Bussumse begon 23 jaar geleden met een handvaardigheidsles in buurthuis 't Kompas. Via een winkel aan huis zit ze sinds tien jaar op de Laarderweg.

Forse nederlaag slecht SDO

De Kennemers legt Bussumers op de slachtbank

SDO kon geen potten breken tegen De Kennemers. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Het slechtste duel van het jaar werd het zondag meteen al genoemd: SDO heeft afgelopen weekend een forse nederlaag geleden tegen De Kennemers. De tegenstander strafte het futloze SDO op alle fronten af en versloeg de Bussumers met 6-1.

Het ontbrak de Bussumers zondag vooral aan vechtlust. Vanaf de aftrap speelde SDO ondermaats. Eerst kregen de Bussumers nog wel wat kansjes, maar daarna was het al snel gedaan met de hoop op een goed resultaat. De Kennemers zette fel aan en creëerde met een reeks lange ballen gevaar. Toen de eerste goal was gevallen, was het duel ook meteen gespeeld. De Kennemers bleef aanzetten en kon met veel gemak al voor rust de zege zeker stellen. Na de eerste helft stond er al een 3-0 voorsprong voor De Kennemers op het scorebord.

SDO probeerde na de eerste helft wat te forceren door twee reservespelers het veld op te sturen, maar ook dat had geen resultaat. Daarnaast bleek De Kennemers nog honger te hebben naar meer doelpunten. Na net wat meer dan een uur voetballen volgde ook de 4-0 en daarna werd er nog eens twee keer gescoord. SDO kon met één doelpunt de 'eer' nog een beetje redden: Dennis de Loos scoorde na een foutje van De Kennemers. Maar echt effect had de treffer van de Bussumer amper.

Een forse nederlaag dus, maar de schade bleef beperkt voor SDO. Omdat alle concurrenten ook verloren staat SDO nog boven de gevarenzone. Toch zorgde de nederlaag er wel voor dat SDO gewaarschuwd werd. Om klassebehoud zeker te stellen zal SDO de komende weken een stuk beter moeten spelen. Komend weekend wacht het Alkmeerse AFC'34. Ook dat wordt een forse klus.

Wel zege voetbalsters
Na twee weken zonder voetbal stonden ook de voetbalsters van SDO weer op het veld. De Bussumse vrouwen wonnen knap van Westlandia: 2-4.

Met de zege namen de Bussumse voetbalsters afstand van de onderste helft van het klassement. SDO heeft zelfs nog een duel tegoed en heeft nog alle kans om over enkele weken op plaats 4 te komen. Ook maakt de ploeg nog kans op deelname aan de play-offs. Daarvoor zou de ploeg de laatste weken goede resultaten moeten boeken.

BFC geeft zege weg tegen Forza Almere

BUSSUM - Zonder zelf tot groots voetbal te komen had BFC zondag alle kans op een zege op Forza Almere. Alle voortekenen waren halverwege de wedstrijd nog goed. Toch verspeelde de Bussumse derdeklasser zondag wederom punten: 2-2.

BFC was van meet af aan de betere ploeg en zette Forza Almere al snel onder druk. De Almeerse doelman werd bestookt met een paar knappe aanvallen. Dat leverde BFC ook een voorsprong op. Halverwege de eerste helft reageerde Siemen van Tongeren alert op een fout van de doelman en stond er terecht een voorsprong op het scorebord. Na de goal zocht Forza Almere meteen naar een tegentreffer: de schade bleef beperkt. Sterker nog, voor rust kwam er nog een tweede Bussumse goal toen Sander Waterland met een goede counter voor 0-2 zorgde.

BFC speelde na rust tegen een ondertal door een rode kaart en daardoor leek de ploeg op een zege af te stevenen. Het werd echter anders. BFC startte nog wel met een paar opgelegde kansen, maar werd daarna overlopen door Forza Almere. De Almeerders zetten alles op alles om terug te komen. Nadat de Almeerders de eerste goal maakten, kwam BFC de domper amper te boven. Meteen daarna kon Forza Almere met een strafschop voor 2-2 zorgen. Daarmee was het duel gespeeld. BFC was te veel van de kaart om er nog wat van te maken.

HCAW start oefencampagne

HCAW trapte het jaar afgelopen weekend af. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Onder een warm lentezonnetje begon voor HCAW afgelopen weekend het honkbaljaar. De Bussumse honkballers startten zaterdag aan de reeks oefenduels. Onder het toeziend oog van een groot aantal toeschouwers kwamen de Bussumers weer het veld op.

De Bussumse honkballers, al meer dan 3 maanden weer aan de slag, openden de reeks oefenduels met twee duels tegen L&D Amsterdam Pirates. De twee teams stonden zaterdag eerst op de Bussumse heuvel. Komend weekend gaat HCAW de grens over voor twee duels tegen Brasschaat Braves. Op zaterdag 22 maart en zondag 23 maart doet HCAW mee om de Rob Noorlander Bokaal, een honkbalevenement van Mampaey The Hawks. Naast de gastclub treffen de Bussumers daar ADO Lakers en Brasschaat Braves. Weer een week later gaat HCAW naar een ander honkbalevenement, deze keer van De Hazenkamp. Daar treffen de Bussumers naast De Hazenkamp ook Vaessen Pioniers en Borgerhout Squirrels. De laatste week van de oefencampagne ontvangt HCAW teams als Corendon Kinheim, L&D Amsterdam Pirates en Vaessen Pioniers voor het Charles Urbanus-toernooi.

Bussumse hockeyers doen goede zaken

BUSSUM - Met weer een zege doen de Bussumse hockeyers goede zaken. Afgelopen weekend was er weer een zege: tegenstander De Reigers werd door Gooische met 1-3 verslagen.

De Bussumers zaten al vroeg op rozen. Door een goede start stond er al snel een 0-3 voorsprong op het scorebord. Daarmee was het duel meteen al gespeeld. De tegenstander had geen antwoord op de snelle start van de Bussumers en kon alleen vlak voor het slot een tegentreffer maken. Daarmee werd alleen de eer gered.

Nederlaag hockeysters
De hockeydames hebben zondag hun eerste plaats moeten afstaan aan HBS. De Bussumers verloren zelf verrassend van het lager geklasseerde Overbos: 3-1. De Bussumers startten zwak en werden al snel overrompeld door Overbos. Dat leverde de tegenstander ook een goal op. Daarna werden de Bussumers beter en kwam de ploeg met een goal nog terug. Overbos kon met twee snelle aanvallen vervolgens alsnog twee keer scoren en de zege zeker stellen.

Klap gehavend BHC/SDS'99

BUSSUM - Vooral doordat er veel spelers ontbraken heeft BHC/SDS'99 afgelopen weekend geen potten kunnen breken tegen het sterkere Tonegido. De Bussumers leden een 33-24 nederlaag.

BHC/SDS'99 moest wat puzzelen, maar had geen kansen tegen de tegenstander. De Bussumers probeerden er wat van te maken, maar moesten er al snel genoegen mee nemen dat de tegenstander een stukje beter was.

BHC/SDS'99 staat na afgelopen weekend op een negende plaats, maar heeft wel een voorsprong van acht punten op de twee laatste plaatsen.

DOC verspeelt voorsprong

BUSSUM - Hoewel er een goede voorprong op het scorebord stond, heeft DOC zaterdag het laatste zaalduel verloren van Amsterdam: 15-16.

De eerste helft speelde DOC goed. Amsterdam kon nog even meekomen, maar moest het spel aan DOC laten. De Bussumers kwamen met 10-6 op voorsprong, maar na de rust zakte DOC terug. Het ontbrak de ploeg aan kracht. Amsterdam kwam terug.

Nederlaag zaalvoetballers

BUSSUM - Een krappe nederlaag vlak voor het weekend voor de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling. De Bussumers verloren met 3-2 van de nummer laatst The Counters.

De Bussumers keken al snel tegen een achterstand aan, omdat The Counters erg voortvarend startte. Toch kwamen de Bussumers nog voor rust terug. Na de thee maakten de twee ploegen wat meer fouten. The Counters scoorde wel en kaapte daardoor de zege voor de neus van de Bussumers weg.

Versa vrijwillgerscentrale

Mentorschap Midden Nederland zoekt een coördinator die onder andere de mentoren in 't Gooi begeleidt (een dagdeel per week).

Naarderheem: chauffeur voor de rolstoelbus, om de bewoners te vervoeren (af en toe).

Versa Welzijn – Informatief huisbezoek bij senioren in Bussum: vrijwilliger die eenmalige huisbezoeken aflegt om informatie en advies te geven op het gebied van wonen, welzijn en zorg (3 uur per week).

Buurtcentrum De Schakel: vrijwilliger die, samen met de huidige beheerder, thuis het beheer van de websites wil verzorgen (1-2 uur per week).

zaterdag 15 maart

Expositie

Vanaf half maart tot eind juni is 'De bonte expositie' van Martha Helwegen te zien in De Palmpit. De expositie wordt officieel geopend op 15 maart om 14.00 uur en men kan de werken tot 17.00 uur bekijken en daarna op de openingstijden van De Palmpit.

Open dag

Open dag van de Zorg bij PelvicMotion, bekkenexpertisecentrum en Familiae professionele mantelzorg. De open dag is van 9.00 uur tot 12 uur aan de Lambertus Hortensiuslaan 25 in Naarden.

Concert

Concertkoor Hosanna brengt het oratorium van Elios in de Grote Kerk van Naarden. Het concert start om 20.00 uur. De uitvoering heeft opera-elementen, de solisten acteren op het podium. Kaarten kosten € 25,-. Te koop op willeke.secretariaat@gmail.com en 's avonds aan de kerk.

Spinningmarathon

Fitnessclub Gooimeer aan de Energiestraat 49 a houdt een spinningmarathon voor het goede doel. De opbrengst is voor de Stichting ALS. Ook wordt er een loterij op de Fitnessclub georganiseerd, de ondernemers uit Naarden en Bussum hebben de prijzen ter beschikking gesteld. Voor meer info: www.defitnessclub.nl.

Kerk open

De Koepelkerk opent zaterdag weer de deuren. De hele maand kan men komen kijken naar uitgestalde kunst. Vandaag kunnen bezoekers ook komen schilderen. De kerk is open van 12.00 uur tot 15.00 uur.

Rommelmarkt

Buurtcentrum 'Achter de Linde' aan de Godelindedwarsstraat houdt een rommelmarkt. Er worden allerhande spullen verkocht. De rommelmarkt is van 9.30 tot 13.00 uur.

Lezing

Koen de Jong vertelt voor AV Tempo aan de Voormeulenweg over 'Sportrusten'. Bij sportrustpunten draait het om ademhalingsoefeningen en regelmatig trainen en dat 100 dagen lang. Aanvang 11.00 uur, entree € 5,-.

zondag 16 maart

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Deze middag is er o.a. een optreden van Henk van Paridon met zijn trekharmonica en er kan gezellig worden meegezongen. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Muziek aan Huis

Muziek aan Huis op de vijfde etage van woonzorgcentrum De Zandzee. Aanvang: 14.30 uur. Entree: 3 euro.

Cantatedienst

In het kader van de maandelijkse cantatediensten is vanaf 18.30 uur de de Wilhelminakerk in Bussum geopend voor een viering in de traditie van een Engelse 'Songs of Praise'. Door het ensemble Voices, met Wybe Kooijmans aan het orgel, zullen onder leiding van Piet Philipse werken worden uitgevoerd van Wesley, Rutter, Arcadelt en Haydn. Voorganger is dominee Rein Brouwer.

Theater

Theatergroep PlanB speelt 'De Nimfen' op Fort Werk IV. 'De Nimfen' laat op een indringende manier zien hoe zussen elkaar onhandig proberen te steunen en hoe onmogelijk het is om een ziekte te delen. Aanvang 14.00 uur, entree € 12,-. Kaarten te koop op reserveren@theatergroepplanb.nl.

Expositie

Kunstenaar Ton de Kruijk opent z'n galerie aan de Landstraat voor een expositie van recent werk. Er is veel kleurrijk werk te zien. De galerie gaat open tussen 11.00 en 17.00 uur.

Alzheimer-middag

Onder leiding van Walter van Egeraat wordt een gezellige zondagmiddag gehouden voor Alzheimer-patiënten en hun familie. Van 14.00 uur tot 16.00 uur worden er samen liedjes van vroeger gezongen. De middag wordt gehouden aan de Karel Doormanlaan 44. Toegang € 5,-. Aanmelden op 06-34961794.

dinsdag 18 maart

Kledingverkoop

Harry Kerkhofs Modehuis uit Valkenswaard houdt vanaf 10 uur weer een modeshow in De Palmpit aan de Koekoeklaan met zijn nieuwe voorjaarscollectie. De show wordt gevolgd door de verkoop van de getoonde kleding voor senioren, mannen zowel als vrouwen. Koffie en toegang gratis.

Lezing

Dr. Ad Welschen houdt in De Antonius Hof een lezing over 'De geschiedenis van Nederland en de rol van de Oranjes'. Aanvang 14.30 uur.

Lezing

Annet Betsalel vertelt over Pesach, het joodse paasfeest. De lezing wordt gehouden in het Trefpunt aan de Lorentzweg. Er worden ook gerechten geserveerd. Aanvang 20.00 uur, entree € 5,-

Historisch Café

Er wordt weer een Historisch Café gehouden in het oude VVV-kantoor aan het Adriaan Dortsmanplein. Deze keer gaat het over het spoor rond het Gooi. Een ongehoorde bevolkingsgroei, villabouw, dagtoerisme en forensisme zijn het gevolg. Historicus Paul Scheiders vertelt daarover. Aanvang 20.00 uur.

donderdag 13 maart

Open tafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Lezing Het Labyrint

Marian van Caspel geeft een lezing in het kader van de tentoonstelling 'Labyrint' in het Comenius Museum in Naarden. Het labyrint is een oud symbool, verbonden met de onderwereld, dood en wedergeboorte. Aanvang: 20.00 uur. Kaartjes 5 euro inclusief koffie en bezichtiging tentoonstelling. Adres: Kloosterstraat 33. Aanmelden: info@comeniusmuseum of bel 035 6943045.

vrijdag 14 maart

Eenakterfestival

Het St. Vituscollege houdt een eenakterfestival tijdens de Grote Avond. Leerlingen en docenten zullen twee eenakters opvoeren waarmee zij gaan strijden om de 'Vitusbokaal'. Aanvang 20.15 uur.

Broodje Plus

Ruimte serveert weer de broodmaaltijd 'Broodje Plus' aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Aanvang 17.30 uur.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

maandag 17 maart

Open tafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

woensdag 19 maart

Lezing

Kunstkenner dhr. Meerman vertelt voor de ANBO in Wijzer aan de Landstraat over de beroemde oude woestijnstad Petra. Wie naar de tentoonstelling in het Museum voor Oudheden is geweest of meer wil weten over deze prachtige oude stad in de rotsen van Jordanië moet komen luisteren en kijken. Aanvang 10.30 uur.

Ilse de Lange zingt in de Grote Kerk

Foto: Bob Awick

Op Internationale Vrouwendag had SkyRadio 'Powervrouwen in Concert' georganiseerd. Voor zo'n 1.000 fans gaf Ilse de Lange een optreden in de Grote Kerk. Het concert duurde ruim een uur. Heel anders dan we gewend zijn, vond een medewerker van de kerk. "Ilse begon met ballads en eindigde met haar meer stevige nummers. Vooral de opening waarbij ze alleen met haar gitaar op het podium stond, was fantastisch. Je zag haar genieten van de omgeving. Na afloop zei ze dat ze het heel bijzonder vond om in de kerk op te treden."

Grote Kerken spijkeren manifest op kerkdeuren

Ook kerk Naarden protesteert tegen wegvallen subsidie 

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Samen met andere grote kerken uit het land luidt de Grote Kerk van Naarden de noodklok. Voor het derde jaar op rij krijgen de kerken geen subsidie meer van het Rijk voor het onderhoud van de gebouwen. Op de voordeur prijkt sinds vrijdag dan ook een manifest.

Het manifest komt uit de koker van het Grote Kerkenoverleg, waar de Naardense Marlo Reeders voorzitter van is. Het stuk is gericht aan de vaste Kamercommissie van OCW. De Der Aa-kerk Groningen, Grote Kerk Breda, Nieuwe en Oude Kerk Amsterdam, Eusebiuskerk Arnhem, Grote Kerk Den Haag, Laurenskerk Rotterdam, Pieterskerk Leiden en Westerkerk Amsterdam zijn mede-ondertekenaar.

'Stoppen met onderhoud is geen optie'

"De subsidie gaat sinds drie jaar eerst naar Werelderfgoed, dan naar andere monumenten en dan komen onze kerken pas aan de beurt", legt Reeders uit. De Grote Kerk betaalt al jaren de helft van het onderhoud uit de rijkssubsidie en de andere helft uit eigen fondsen. Het onderhoud aan de kerk is duur omdat het gaat om gespecialiseerd maatwerk en grote projecten.

"Het wegvallen van de helft van ons budget maakt dat we onze reserves moeten aanspreken. Stoppen met onderhoud is geen optie. Repareren is namelijk duurder dan het elk jaar bijhouden. Een jaar niet schilderen betekent dat de verf afbladdert. Maar drie jaar niet schilderen betekent dat het hout gaat rotten." Reeders hoopt dat de politiek de noodkreet oppikt. "Donderdag bespreekt de commissie ons manifest. Onze kerken hopen dat de politici inzien dat dit niet de bedoeling is en dat de prioritering wordt aangepast. De eerste reacties waren in elk geval begripvol."

Dubbel pech
De Grote Kerk heeft dubbel pech. In december werd onverwacht asbest gevonden. Het verwijderen kost de kerk meer dan 50.000 euro.

Verkiezingen naderen

NAARDEN - De strijd om de zeventien zetels in de nieuwe gemeenteraad is de laatste week ingegaan. Op de markt en in de stad voeren politieke partijen tegelijkertijd campagne. Dinsdagavond namen lijsttrekkers het verbaal tegen elkaar op tijdens het politiek café van de VVD in gebouw De Hoed.

Alle energie van Naardense politici ten spijt, gaan traditiegetrouw toch minder Naarders naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad dan voor de Tweede Kamer. Bij de vorige Kamerverkiezingen in 2012 lag het opkomstpercentage in Naarden op 84,9%. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen (2010) was dat 49,3%. Landelijk gezien is het aantal stemmers bij de gemeenteraadsverkiezingen de laatste ronde gedaald. Volgens de NOS was de opkomst in 2010 ruim 51 procent. In 2006 en 2002 was de opkomst zo'n 58 procent.

Burgemeester Joyce Sylvester roept Naarders op om volgende week woensdag vooral te gaan stemmen. "Ik hoop dat heel veel van onze inwoners op 19 maart gebruikmaken van hun stemrecht. Met de komende uitbreiding van gemeentelijke taken wordt die stem des te belangrijker." De komende raad zit overigens nog geen twee jaar, met de gemeentelijke fusie van Naarden, Bussum en Muiden op 1 januari 2016 wordt alweer een nieuwe raad gekozen.

Sneller
Naarden telt 19 maart negen stembureaus, die open zijn van 07.30 uur tot 21.00 uur. Er is één nieuw stembureau in de Comeniusschool. Ook nieuw is dat de gemeente deze verkiezingen vijf tellers per stembureau inzet, waar dat er voorheen vier waren. Daarmee moet de uitslag woensdagavond sneller binnen zijn, zegt een woordvoerder. De definitieve uitslag wordt rond middernacht verwacht.

Drukke voetbal-clinic NVC

Drukte op de clinic bij NVC. Foto:

NAARDEN - Zo'n 200 schoolvoetballertjes uit Naarden en Bussum kregen vorige week voetbaltraining van NVC-hoofdtrainer en oud-Ajacied Arno Splinter.

De club gaf de training als voorbereiding op het schoolvoetbaltoernooi dat op 12 maart begint. Splinter had allerlei oefeningen in petto voor de scholieren: de snelheidsmeter, het gatendoek, een slalomwedstrijd en paaltjes schieten.
De reacties na afloop waren positief. Louis Alting Siberg, coach van de jongens van groep 6 van de Tweemaster: "NVC had het prima voor elkaar, de jongens hebben


enorm genoten."

Parkeerplan akkoord

NAARDEN - De gemeenteraad heeft vorige week na een stevige discussie het parkeerplan goedgekeurd. Met een tweetal wijzigingen.

De VVD kwam met een amendement om betaald- en vergunningparkeren als toekomstige opties uit het plan te halen. "We wilden de wethouder geen blanco cheque meegeven", licht een VVD-woordvoerder toe. "Als die instrumenten nodig blijken, kan de raad het plan daarop aanpassen." Ook een PvdA-amendement werd aangenomen. De raad vond de geplande parkeeronderzoeken te duur en de kosten te weinig onderbouwd.

De Vries vraagt vertrouwen

NAARDEN - Wethouder Wil de Vries-Kempes (GroenLinks) gaat voor een tweede periode als wethouder. Dat maakte ze vorige week bekend op de website van de partij en in een flyer die door GroenLinks huis-aan-huis is bezorgd.

De GroenLinks-lijsttrekker wil een vervolgtermijn. Als de verkiezingen voor GroenLinks tegenvallen en de partij niet in de coalitie komt, ervaart De Vries-Kempes dat als een duidelijk verlies, laat de politica weten. "In dat geval geef ik ruimte aan een nieuwe generatie GroenLinksers en ga ik zelf in de raad op de achtergrond functioneren, dus niet als fractievoorzitter."

Op nummer 2 bij GroenLinks staat Dries Bartelink, een nieuwkomer in de Naardense politiek.

VVD gaat de markt op

NAARDEN - De hele dag met Naarders praten over de aanstaaande fusie. Dat deed de lokale VVD-fractie op de zaterdagmarkt.

De Liberalen vroegen de Naarders onder meer hoe ze denken over de fusie met Bussum en Muiden. Daarnaast mochten bewoners ook een naam bedenken voor de nieuwe gemeente. De meest aansprekende naam wordt door de VVD ingebracht in de onderhandelingen met de andere gemeenten. VVD-kamerlid Pieter Litjens was ook op de markt. De oud-burgemeester van Aalsmeer geldt als een expert op fusiegebied.

Weer nederlaag NVC

NAARDEN - Weer een nederlaag voor de voetballers van NVC. De Naarder eersteklasser leed zondag de negende nederlaag van het jaar. Des te verrassender was het dat de betere ploeg deze keer verloor van de nummer laatst Zeeburgia, dat met een verjongd team speelde: 2-0.

Het duel was geen moment echt hoogstaand; van goed voetbal was geen sprake. Voor rust waren de Amsterdammers het meest aan de bal, maar er waren maar weinig kansen te noteren. Na rust zorgde NVC voor meer gevaar en kreeg de ploeg ook kansen, maar de echte focus ontbrak. Toen de Amsterdammers met een ander spelsysteem begonnen te spelen, namen ze het duel over. Meteen was het raak. NVC had daar geen antwoord op. Vlak voor de slotfase maakten de Amsterdammers nog 2-0.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post.
035-6911251

Vindt jij SPORTEN
ook lastig om vol te houden?
Kom dan naar
SLENDER YOU
en ervaar hoe makkelijk de andere
manier van bewegen is!
Slender You Studio
Kortenhoef

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE
FISH SPA

Belastingaangifte en Fiscaal Advies voor ondernemer en particulier www.fiscaalburo.nl of 06-53723637

19 maart 9.00 uur Jenaplanschool de Sterrenwachter Peuterinloopochtend voor peuters EN ouders! (http://jenaplan.sterrenwachter.nl/)

Tuinonderhoud! Heggen, (fruit)bomen snoeien, grasveld verticuteren en bemesten, (terras)tegels groenvrij maken. Bel voor info 035-6223676 www.edregelthet.nl

BALLERINA'S € 49,- nieuwe collectie, leer en suède, 15 kleuren, goed voetbed. Bij AIM OF LIFE, fashion and more. Kapelstraat 34, Bussum.
www.aimoflife.nl

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u:
de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

GroenLinks Onttuttelt www.naarden-bussum.groenlinks.nl

TE HUUR: WOONRUIMTE in het centrum van Bussum. Te aanvaarden per 1 april 2014. Tel.: 06-53779545

GEWELDIG GOED! Dinsdag 18 en woensdag 19 maart starten er nieuwe beginnerscursussen. Kom ook op NAAILES en maak binnenkort zélf de kleding voor jou en je kinderen!
www.geweldiggoed.nl tel.: 06-22151685. Ook voor workshops en (kinder)partijtjes.

Ons cursusprogramma bloemschikken lente-zomer-herfst-winter, staat op
www.sperwershof.nl

GroenLinks Geeft (led-)licht www.naarden-bussum.groen
links.nl

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats & organisaties Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Professionele, betrouwbare hulp zoekt huish. werk. Goede ref. Tel.: 06-21397899.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

GroenLinks Zorgt www.naarden-bussum.groenlinks.nl

GroenLinks Fietst www.naarden-bussum.groenlinks.nl

GroenLinks Werkt www.naarden-bussum.groenlinks.nl

Gezin met werkende ouders zoekt 3x p/wk ondersteuning in huishouden: ma, di, do, 2 uur p/dag. Koken, was, opruimen. Referenties gewenst. 06-17710540

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Even een moment voor uzelf? SCHOONHEIDSSPECIALISTE DENISE NEIJ elke 1ste € 32,50. Huizerweg 61 te BUSSUM, telefoon: 035-6946035.

Wij ruimen de rest op als de kringloop is geweest, uw huis bezemschoon opgeleverd
www.woningontruiming.com
tevens inkoop 035-5233599

Stem GROENLINKS: IEDER HEEFT RECHT OP GOEDE ZORG. Zaterdag 15 maart tussen 9.30-13.00 uur op de markt in Naarden-Vesting: STOP DE STOPWATCH IN DE ZORG. Meer informatie op naarden-bussum.groenlinks.nl

Taxi naar Schiphol of A'dam € 50,- vanuit Naarden en Bussum! Goodkinds taxiservice! Tel.: 06-26984855!

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd een vrijblijvende offerte voor klein en groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

MARCELS TEGELSTUDIO
uitgebreide keus in wand/vloertegels tegen bodem-
prijzen. Deskundig advies.
Huizerweg 25 Bussum
035-7505766
www.marcelstegelstudio.nl