MuiderNieuws

27 december 2018

MuiderNieuws 27 december 2018


Winnaars: Guus Kroon en Harry Mock

Guus Kroon en Harry Mock zijn de winnaars van de award voor Muiden en Muiderberg. Foto: Yvette de Vries

MUIDEN/MUIDERBERG Het MuiderNieuws roept Guus Kroon en Harry Mock uit tot respectievelijk Muider en Muiderberger van het Jaar. Beide heren zijn niet alleen behoorlijk actief in hun eigen woonomgeving, ze hebben dit jaar ook een gezamenlijke activiteit ontplooid: rondleidingen op de Joodse Begraafplaats in Muiderberg.

Ze ontvangen de award niet alleen voor dit initiatief, hoewel dat al reden genoeg was. Er zijn in een half jaar tijd maar liefst veertien rondleidingen georganiseerd die elke keer veel belangstellenden trokken. Zo'n 350 mensen hebben de rondleiding inmiddels bijgewoond. Ze krijgen de award ook voor hun inzet voor hun eigen woonomgeving. Zo was Harry Mock de eerste voorzitter van de Dorpsraad Muiderberg en maakt hij zich hard voor meer sfeer op De Brink. Guus Kroon is zo'n beetje de historicus van Muiden als het gaat om kennis van de periode 1940-1945. Hij schreef er boeken over, dook in de geschiedenis van de vele bunkers in en rondom Muiden en Muiderberg en maakt zich hard voor een monument voor de in 1943 neergestorte Engelse Halifax bommenwerper, waarbij de zeven bemanningsleden het leven lieten.

Enter Media, uitgever van deze krant, zette in deze regio al eerder mensen in het zonnetje vanwege hun bijdrage aan de lokale samenleving, Dit is de eerste keer in Muiden en Muiderberg.

2/3

Burgemeester: 'Awards zeer verdiend'

MUIDEN / MUIDERBERG Burgemeester Han ter Heegde is erg te spreken over Harry Mock en Guus Kroon die de titels Muider en Muiderberger van het Jaar' hebben gekregen. "Echt heel goed wat ze doen."

De burgemeester kent beide heren persoonlijk en vindt dat ze allebei op hun eigen manier veel bijdrage aan de gemeente. "Om met Harry Mock te beginnen, ik waarder erg hoeveel vrijwilligerswerk hij doet. Ik ken hem als voorzitter van de dorpsraad hoewel hij die functie nu niet meer bekleedt. Harry werkt op een zakelijke manier en alles gaat in goed overleg. Hij heeft een visie die hij in harmonie bespreekt. De gemeente heeft aan hem altijd een hele goede gesprekspartner gehad."

"Ook zijn we bezig met de realisatie van een plaquette in het gemeentehuis ter herdenking aan de slachtoffers van de Holocaust. Dat gebeurt dankzij Harry. Ik heb dan ook grote waardering voor hem."

Ook Guus Kroon en de burgemeester weten elkaar inmiddels wel te vinden. "Ik ken hem als een goede historicus die ook heel wetenschappelijk te werk gaat. Hij weet echt alles over Muiden en gaat altijd gedegen te werk. Zijn recent verschenen boek over de Tweede Wereldoorlog in Muiden laat dat ook zien. Het geeft de bijzondere dimensie van Muiden weer als je leest hoeveel onderduikers er bij boeren zaten, heel indrukwekkend."

Ter Heegde besluit met: "Deze mensen zijn echt heel waardevol voor de gemeente. Chapeau."

Jaaroverzicht

Foto: Sjoerd Stoop

Wat gebeurde er allemaal in Muiden en Muiderberg het afgelopen jaar? Wij blikken terug.

16/17

Het duo Harry Mock en Guus Kroon schrijft geschiedenis

Ze maken het verleden van hun dorp en stad zichtbaarder

Zo veel mooie mensen kleuren Muiden en Muiderberg. Maar wie sprong er nu dit jaar echt uit? Wie nam een uitzonderlijk initiatief op zich om zijn of haar eigen leefomgeving mooier te maken én is een inspiratie voor anderen? Wie draagt er bij aan een positieve uitstraling van dorp of stad? Het antwoord op al die vragen (en meer) was gemakkelijk te beantwoorden voor de redactie van deze krant: Guus Kroon en Harry Mock.

Guus Kroon en Harry Moch zijn de eerste winnaars van de oorkonde. Foto: Yvette de Vries

MUIDEN Beide heren reageren even verbaasd als we ze de award voor Muider en Muiderberger van het Jaar overhandigen. En net zo stellig zijn ze als ze elkaar de loftrompet steken. En daar is deze krant het roerend mee eens. Ze doen allebei veel voor hun stad respectievelijk dorp.

Een gezamenlijke onderneming zijn de rondleidingen op de Joodse Begraafplaats in Muiderberg waar ze dit jaar in april mee zijn gestart. "Het is wel het laatste waar je aan denkt", aldus een nog beduusde Harry Mock. Zijn maatje Guus Kroon vindt het een hele eer om uitgekozen te worden.

Zowel Harry als Guus behoeft geen introductie. Harry was de eerste voorzitter van de Dorpsraad en loopt altijd wel met plannen rond om 'zijn' Muiderberg nog een stukje mooier te maken. Is het niet de volière op De Brink, dan wel zijn lobby voor een natuurbad aan het Muiderbergse strandje. En wat Guus betreft: als er iets te doen is in Muiden dan loop je deze 62-jarige inwoner van de vestingstad steevast tegen het lijf. Bovendien laat hij geen kans voorbijgaan om iets van de historie van Muiden te ontrafelen, met name over de periode 1940-1945. En toch vinden zij (en beide heren zijn het roerend met elkaar eens): "Er zijn veel meer mensen in Muiden en Muiderberg die deze titel verdienen." Ook willen ze nog graag vermelden dat Ron Bonn samen met hen de rondleidingen op de Joodse Begraafplaats verzorgt.

'Is er iets in Muiden of Muiderberg te doen, dan loop je ze tegen het lijf'

Joodse Begraafplaats

Een mooi bruggetje naar dat bijzondere initiatief van beide heren. Dat ontstond toen Guus voor een aantal vrienden een rondleiding verzorgde en Harry daar lucht van kreeg. Als kind kwam hij al op de Joodse Begraafplaats en tot zijn grote verbazing bleken veel Muiderbergers erg nieuwsgierig te zijn naar die ommuurde begraafplaats aan de rand van hun dorp. Binnen no time werd de eerste rondleiding georganiseerd en inmiddels zijn er 14 rondleidingen geweest met ruim 350 deelnemers. Harry: "Inmiddels hebben alle mensen in de directe omgeving die interesse hadden wel deelgenomen." Er zijn dan ook plannen om de vleugels wat uit te slaan en de rondleidingen landelijk uit te rollen. Wat Harry betreft wordt de Joodse Begraafplaats een monument. Hij vertelt trots dat er inmiddels al een aanvraag voor een rondleiding ligt van de organisatie die dit jaar de driedaagse pelgrimstocht organiseert. Er moet nog wel een verkort programma in elkaar gezet worden - de pelgrims hebben maar een half uurtje uitgetrokken voor de rondleiding die normaal zo'n twee uur duurt - maar de heren hebben er alle vertrouwen in.

Beide heren zitten nooit stil

De heren hebben elkaar gevonden in hun gezamenlijke activiteit en interesses, maar los van elkaar zitten ze ook niet stil. Guus heeft als hobby de geschiedenis van Muiden in de periode 1940-1945. De fascinatie voor dat stuk vaderlandse geschiedenis heeft hij al van jongs af aan. "Het heeft mij altijd beziggehouden wat er is gebeurd en ik vraag mijzelf af wat ik zou hebben gedaan." Het blijft even stil. "Je hoopt dat je, als je in zo'n situatie komt, de juiste keuzes maakt."

Hoogtepunten 2018

Ondertussen vertelt Harry wat zijn mooiste herinneringen zijn van het afgelopen jaar. "Mijn afscheid als eerste voorzitter van de Dorpsraad en het erelidmaatschap, mijn eigen bankje en natuurlijk de titel Muiderberger van het Jaar." Maar hij is geen mens om veel terug te blikken. Hij kijkt liever vooruit en met zijn 79 jaar zit hij nog vol plannen. Zo heeft hij zijn pijlen gericht op de betonblokken die boven aan de dijk bij het strandje staan. Die hadden daar wat hem betreft nooit neergezet mogen worden. "Die zijn daar in een onbewaakt moment, tijdens de herinrichting van de Zeeweg, neergezet." Hij houdt zijn ideeën nog even voor zichzelf, maar verklapt wel dat er wel een zitfunctie blijft en dat er ook geen auto's kunnen komen. Ook het eerdergenoemde natuurbad staat hoog op zijn agenda. "Muiderberg is een badplaats, maar je kunt er niet zwemmen." Hij schetst het beeld van een 'bak' van 20 bij 25 meter en een diepte van 1,5 meter, met aan de randen steigers.

Ook Guus blikt terug op het afgelopen jaar. Hij noemt de onthulling van de plaquette voor de bemanningsleden van de in 1943 neergestorte bommenwerper en het boek dat hij schreef met Huib ter Haar. Ze doken samen in de geschiedenis van Muiden en Muiderberg in de periode vanaf de mobilisatie in augustus 1939 tot de oorlogsdagen in mei 1940.

Ook is hij al weer bezig met een nieuw boek met de titel 'Aan alles komt een eind'. Dat boek gaat over zijn belevenissen tijdens zijn eigen diensttijd. En als goed historicus heeft hij alle verhalen van die periode opgetekend en flink wat foto's en documentatie verzameld. En o ja, het Halifax-monument moet er natuurlijk ook nog komen. En alsof dat nog niet genoeg is, is hij ook nog bezig met een monument op het KNSF-terrein. Dat monument moet de herinnering levend houden aan de ongelukken met dodelijke afloop, toen het terrein nog het domein was van de kruitfabriek. Hiervoor wil hij delen van het smalspoor gebruiken dat op het terrein lag. Delen van de spoorrails kwamen tevoorschijn bij de bouwwerkzaamheden op het terrein van de voormalige kruitfabriek.

De Eregalerij

Traditiegetrouw ruimen we deze week de voorpagina's van onze lokale nieuwsbladen in Gooi, Vechtstreek en Diemen in voor die mensen die zich op een positieve manier hebben onderscheiden en hun stad of dorp een beetje mooier hebben gemaakt. We roepen ze uit tot de Personen van het Jaar. Gewoon, omdat ze het dik verdienen. Maar ook omdat hun initiatief een inspiratiebron voor ons allen kan zijn.

Blaricummer van het Jaar
Ton Hartong

De stille en onmisbare kracht achter de Oranjevereniging en de Historische Kring.

Bussumer/Naarder van het Jaar
Roy van Leijen

Eric Herber
Twee voorlopers die hun woonomgeving veiliger maken. Bussumer Roy schafte voor de hele straat een AED aan, Eric deed dat in Naarden. Dat krijgt navolging in andere straten.

Diemenaar van het Jaar
Stichting Voedselbank Diemen

Zet zich in voor de mensen die helaas niet zonder kunnen - en kunnen daarbij rekenen op veel steun van inwoners en bedrijven.

Eemnesser van het Jaar
Loes Wiggerts

Zeer actief als buddy van een gezin uit Eritrea. Samen met haar man Kees is zij buitengewoon actief in het Taalcafé.

Hilversummer van het Jaar
Kees en Jannemieke Verhoef

In hun hooggewaardeerde restaurant Puur Smaeck krijgen mensen met een beperking een kans.

Huizer van het Jaar
Samenloop voor Hoop

Bracht 32 teams op de been voor een 24-uurswandelmarathon, goed voor 129.346 euro voor KWF Kankerbestrijding.

Laarder van het Jaar
Irmy Vos

Initiatiefneemster van het team dat de toegankelijkheid van Laren kritisch onder de loep neemt.

Muider van het Jaar
Guus Kroon

Brengt lokale geschiedenis uit de periode WO II in kaart en was dit jaar mede-initiatiefnemer van rondleidingen op de Joodse Begraafplaats.

Muiderberger van het Jaar
Harry Mock

Onder meer voorzitter van de Dorpsraad en dit jaar mede-initiatiefnemer van rondleidingen op de Joodse Begraafplaats.

Weesper van het Jaar
Cees van Vliet

De ondernemer die de in 2016 door brand verwoeste torenspits liet herstellen en daarmee, tot dankbaarheid van velen, het aangezicht van de stad herstelde.

'Geen rivaliteit meer'

Omdat er van rivaliteit tussen Muiden en Muiderberg volgens Guus en Harry al lang geen sprake meer is, spreken de heren vrijuit over wat ze zo leuk vinden aan elkaars woonplaats. Voor Harry staan de Groote Zeesluis en het Muiderslot op de eerste plek. Maar hij komt ook graag in Muiden vanwege de landelijk unieke locatie die deze vestingstad heeft. Guus, die geboren is pal naast de Groote Zeesluis en zijn hele leven in Muiden heeft gewoond, ziet ook de mooie punten van Muiderberg. Hij kan vooral genieten van het dorpse karakter van Muiderberg en het feit dat Muiderberg alles heeft: bos, strand en water.

Nieuwe vacatures van de Versa Vrijwilligerscentrale

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt de volgende vacatures aan:

Vrijwilligers Museumwinkel Muiderslot

In de museumwinkel van het Muiderslot worden artikelen verkocht die betrekking hebben op het Muiderslot, de kasteeltuinen en kastelen en geschiedenis in het algemeen. Denk aan boeken, speelgoed, pennen, replica's van glaswerk, tin et. Van de winkelvrijwilligers wordt verwacht dat zij de winkel netjes houden en waar nodig bijvullen. Ook delen zij medailles uit aan kinderen nadat zij een speurtocht in het slot hebben gedaan. Er wordt gewerkt met een rooster in een team van ongeveer 24 vrijwilligers. Het gaat om een vast dagdeel per week en eens per maand een weekenddienst. Organisatie: Stichting Rijksmuseum Muiderslot

Gastvrouw/gastheer leescafé bibliotheek Weesp

Voor de dinsdag van 09.00 tot 13.30 uur zoekt de vrijwilligerscentrale twee enthousiaste mensen die het leuk vinden om het leescafé op de drukke dinsdagochtend te bemensen. Zij zorgen voor een kopje koffie of thee en maken een praatje met de bezoekers. Er worden ook kleine lunchgerechten geserveerd, zoals een tosti of een kop soep. Een leuke functie voor mensen die zelfstandig en creatief zijn. Organisatie: Bibliotheek Gooi en meer vestiging Weesp

Taalmaatjes gezocht voor het Digi-taalhuis

Bij het Digi-taalhuis is nog steeds een wachtlijst door een gebrek aan taalmaatjes. Er staan nieuwkomers te wachten die naast hun reguliere lessen graag nog een taalmaatje hebben waardoor er extra geoefend kan worden met de Nederlandse taal. Ook zijn er op de wachtlijst personen die al wat langer in Nederland zijn, maar toch graag hun taalniveau willen verbeteren. Een leuke functie voor mensen die goed zijn in Nederlands (een speciale opleiding is niet nodig) en het leuk vinden om met iemand uit een andere cultuur om te gaan en die persoon wegwijs te maken. Meestal gaat het om één keer per per week. Organisatie: Digi-taalhuis Weesp

Conciërge vrijwilliger
Brede school Kors Breijer

Facilitaire dienstverlening, diverse hand-en-spandiensten zoals telefoon aannemen, deur openen, kopieer- en lamineerwerk, koffie en thee verzorgen, voorraad aanvullen. Organisatie: Brede school Kors Breijer

Vakantiesluiting

De Vrijwilligerscentrale is van 24 december t/m 4 januari gesloten vanwege de kerstvakantie. Wie belangstelling heeft voor een van bovenstaande vacatures of vragen heeft over vrijwilligerswerk in het algemeen is dinsdag 8 januari 2019 weer van harte welkom op het eerste spreekuur van het nieuwe jaar, van 14.30 uur tot 15.30 uur in Gebouw Papelaan 99. Bel om een afspraak te maken, tel. 06-15 87 56 92 of stuur een e/mail vcweesp@versawelzijn.nl.

Kijk voor meer info op
versavrijwilligerscentrale.nl

Weerbericht

Rustig en overwegend droog weer, vrij zacht

Na de start van de meteowinter op 1 december is vorige vrijdag de kalenderwinter begonnen. Van vriezend winterweer is echter geen sprake. Er heeft zich een hogedrukgebied opgebouwd boven onze omgeving. De kern ervan blijft waarschijnlijk ten zuiden van onze omgeving. Dan blijft de stroming westelijk met aanvoer van vrij zachte vochtige lucht. Het blijft meest droog.

Donderdag en vrijdag

Na de groene en vrijwel droge kerstdagen blijft het goeddeels droog, al kan er lokaal uit de bewolking wat lichte regen of motregen vallen. Er is ook kans dat het soms opklaart. Als het 's nachts opklaart kan er mist ontstaan die overdag hardnekkig kan zijn. Er staat een zwakke tot matige wind tussen west en zuidwest. Het wordt circa 7 graden. In de nacht circa 3 graden.

Het weekeinde

Het hogedrukgebied houdt naar verwachting stand. De kern ligt waarschijnlijk nog steeds ten zuiden van onze omgeving. De stroming blijft dan westelijk. Er blijft dan vrij veel bewolking aanwezig met kans op wat lichte regen of motregen. Het kan nevelig of mistig zijn. Enkele opklaringen zijn niet uitgesloten. De maximumtemperatuur schommelt rond 7 à 8 graden.

Weetje

Voor wittekerstliefhebbers was het voor de 8e keer op rij teleurstellend. De laatste witte kerst was in 2010. Ook in 2009 was het een witte kerst, al begon het toen tijdens de kerst te dooien. Je mag van witte kerst spreken als op beide kerstdagen een aaneengesloten sneeuwdek ligt van minstens één centimeter. Daarvoor was de laatste in 1981. Het komt dus weinig voor.

Van de lezers

Van de lezers

Trots op Weesp

Twee weken geleden plaatste ik op Facebook een oproep voor een lieve alleenstaande moeder die door een hele donkere tijd gaat. Namens deze moeder vroeg ik of er wellicht wat Weespers waren die nog wat spulletjes konden missen. Zodat dit gezinnetje weer een stoel had om op te zitten en een bord om van te eten. Op deze manier hoopte ik een zorg weg te nemen en misschien weer een klein lichtje in de duisternis te laten schijnen. De aangeboden hulp die daarop volgde was werkelijk overweldigend. Dit had ik van tevoren niet durven hopen. Vanuit Weesp, Nigtevecht, Ankeveen en Driemond werd op zo veel verschillende manieren hulp geboden. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich in de verhardende maatschappij geheel belangeloos in hebben gezet voor een ander. Langs deze weg wil ik dan ook namens de moeder en haar kinderen iedereen die op welke manier dan ook heeft geholpen heel hartelijk bedanken. Door alle hulp is er een zorg bij deze moeder weggenomen en kan zij weer wat gaan opbouwen. Wat ben ik blij en ontroerd wat er voor dit gezinnetje in zo'n korte periode is bereikt. Wat ben ik trots om Weesper te zijn. Bedankt lieve allemaal.
Marieke Koster

Fietsenrekken

In het WeesperNieuws las ik het artikel 'Ook in Weesp moet iedereen overal kunnen komen'. Dit gaat over het belang dat B en W van Weesp zou hechten aan onder meer obstakelvrije stoepen voor ouderen en minder mobiele mensen. Elders wordt vaak gesproken over ambities om Weesp meer fietsvriendelijk te maken. Ik zie hier echter weinig van terug in de vorm van beleid. Rond het uitkomen van dit artikel kreeg ik een reactie uit naam van B en W op een brief waarin ik verzocht om het verkennen van de mogelijkheden van plaatsing van fietsenrekken. De reactie was heel simpel: 'er is ooit besloten dat fietsenrekken geplaatst worden in winkelstraten, niet in woonstraten'. Het verbaast mij zeer dat er door een college dat mobiliteit van voetgangers en fietsers hoog in het vaandel claimt te hebben dermate makkelijk met een constructieve suggestie in lijn daarmee wordt omgegaan. Het niet willen reguleren en faciliteren van fietsgebruik en de daarmee gepaard gaande noodzaak tot parkeren lijkt mij in schril contrast met de uitgesproken ambities.
Remus Dame

Elk rondje schaatsen leverde geld voor het goede doel op. Foto: Casparus College

Casparus College haalt 1553 euro op voor Serious Request

WEESP Zo'n 140 eerste- en tweedeklassers van het Casparus College in Weesp hebben gezamenlijk ruim 1500 euro opgehaald voor Lifeline: de Serious Request-actie van 3FM.

De leerlingen van de tweede klas zijn sinds oktober al druk in de weer met verschillende zelfverzonnen acties. Zo werden sportchallenges gehouden, muziekverzoekjes gedraaid, workshops voor kinderen van basisscholen georganiseerd, een escaperoom ontworpen, lege flessen opgehaald en ingeleverd en zelfgebakken cupcakes verkocht. Ook stonden alle leerlingen van de onderbouw op de schaats en lieten zich per rondje sponsoren door familie en vrienden. De totale opbrengst gaat naar het Rode Kruis, het goede doel van de 3FM-actie.

Samen plannen maken voor levendige en leefbare binnenstad

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP De binnenstad van Weesp moet levendiger en leefbaarder worden. Dat plan heeft de gemeente. Er gaat samen met bewoners van Weesp, bedrijven en andere organisaties gewerkt worden aan een 'economisch actieplan'.

Er gaat vooral gekeken worden naar hoe de voorzieningen versterkt kunnen worden, maar ook naar het verbeteren van de werkgelegenheid. Kortom: werken aan een toekomstbestendige stad, zo zegt de gemeente.

De gemeente roept belanghebbenden op om mee te praten en samen te werken aan de plannen. Bewoners kunnen onder meer aangeven wat ze vinden van de huidige evenementen of aan welke winkels en horecagelegenheden ze behoefte hebben. Op 22 januari staat een eerste publieksbijeenkomst gepland voor alle belanghebbenden. Er wordt daarnaast een klankbordgroep gemaakt met bewoners van alle wijken van Weesp. Bewoners kunnen zich daarvoor aanmelden. De klankbordgroep komt een week later, op 29 januari, voor het eerst samen.

Jos Meis, bekende klokkenhandelaar: 'We laten ons te veel leiden door tijd'

Tot midden 19e eeuw was het in Enschede eerder 12.00 uur dan in Amsterdam

Onze biologische klok is allang niet meer leidend voor ons dagelijks leven. De klok heeft die functie overgenomen.

'We laten ons dwingen door de klok. Je hebt afgesproken dat je ergens op tijd bent en je gaat' Foto: GooiTV

NAARDEN Nog een paar dagen en dan kijkt heel de wereld vol verwachting naar de klok, die het nieuwe jaar aankondigt. Een man die het hele jaar door een fascinatie voor tijd heeft, is Bussumer Jos Meis, een bekende klokkenkenner en -handelaar. Hij weet alles van uurwerken en antieke klokken en het ontstaan en de geschiedenis van het begrip 'tijd'.

"In principe hebben we zelf een biologische klok. We staan op als het licht wordt en we worden moe als het donker wordt.. En als we honger hebben dan eten we." Dat ritme voldeed lange tijd. Het duidelijkst zag je dat nog bij de boeren. Men werkte van zonsopgang tot zonsondergang.

Rond 800 na Christus zorgde religie ervoor dat in het westen de eerste mechanische klokken werden gemaakt. Monniken in het klooster moesten om de drie uur bidden. Een minuutje later of eerder maakte toen nog niet zoveel uit, dus de klokken hoefden niet exact op tijd te lopen. De behoefte aan precisie deed pas veel later zijn intrede. Door de verdergaande verstedelijking werd de behoefte aan een klok nog groter. Uit angst voor de vijand moesten stadspoorten een half uur na en een half uur voor zonsopgang dicht. Dat is nu niet meer nodig, maar we laten ons meer en meer door 'de tijd' regeren. In zijn galerie in Amsterdam is Meis omringd door antieke klokken en ook in zijn eerste baan kwam hij al in aanraking met antieke klokken. Hij werkte een paar jaar voor een antiquair die ook in antieke klokken handelde, voordat hij door Sotheby's werd binnengehaald. Hij ging daar aan de slag als klokkenexpert. Hij werkte daar acht jaar en startte daarna hij zijn eigen zaak, samen met Lars Gude, ook een bekende naam in de klokkenwereld. Hoewel Meis veel weet over antieke klokken raakt hij volgens eigen zeggen nooit uitgeleerd. "Het is zo breed. Het heeft een technisch aspect, maar je hebt ook te maken met materialen en moderne en oude klokken." In zijn huis in Bussum hangen zo'n 12 verschillende exemplaren, waarvan er een aantal lopen. En nee, volgens hem is antiek absoluut niet uit. Wel de 'oude' manier waarop we ernaar kijken. "De fascinatie voor mooie objecten en verhalen blijft altijd." En zo moet je volgens hem ook naar antieke klokken kijken. Hij stelt het gelijk aan kunst. "Vergelijk het met een schilderij, daar kun je ook intens van genieten." In zijn galerie/winkel in Amsterdam ziet hij veel verschillende mensen binnenkomen. De een heeft een duidelijk fascinatie voor tijd en wil een klok die precies op tijd loopt, de ander koopt een klok om het object zelf. Hoewel Meis zelf idolaat is van klokken vindt hij het bijna bizar hoe we door de tijd geleefd worden. "We laten ons dwingen door de klok. Of er nu een storm is, of er ligt een pak sneeuw: mensen laten zich er niet tegenhouden. Je hebt afgesproken dat je ergens op tijd bent en je gaat."

'De uitvinding van het slingeruurwerk sloeg echt in als een bom'

Invloed van de wetenschap

In de 17e eeuw kwam de vraag om meer precisie in de tijdmeting vanuit de hoek van de wetenschap. De beroemde Galileo Galilei, onder meer natuurkundige en astronoom, ontdekte de werking van de slinger. Tijdgenoot Christiaan Huygens, uitvinder en wetenschapper, vond het slingeruurwerk uit in 1656. Hij liet die bouwen door Salomon Coster. Huygens zelf was van adel en klokken maken deed hij niet zelf. "De uitvinding van het slingeruurwerk sloeg echt in als een bom", vertelt Meis. "Hiervoor liepen klokken zomaar tien tot vijftien minuten per dag verkeerd. Nu werd dat teruggebracht tot enkele seconden." De biologische klok werd door de eeuwen heen steeds meer losgelaten en het begrip 'tijd' werd steeds belangrijker. Meis schetst als voorbeeld de industriële revolutie en de ploegendiensten. "Dan is het belangrijk om op tijd te komen op je werk en ook fijn om op tijd naar huis te gaan." De klokkenexpert vertelt dat er tot in de 19e eeuw verschillende systemen waren van tijd. "Nu hanteren we een systeem van de gemiddelde tijd van 24 uren per etmaal. Maar dat is niet altijd zo geweest. In Italië had men tot het begin van de 18e eeuw een systeem van vier x zes uur. In sommige delen van Duitsland gebruikte men tot die tijd een systeem waarbij de dag in twaalf uren werd verdeeld en ook de nacht. Van zonsopgang tot zonsondergang. Dat betekende dat de lengte van de uren per seizoen verschilde." Ook in Nederland had ieder dorp of stad lange tijd zijn eigen tijd, gekoppeld aan de zon. Die staat om 12.00 uur op haar hoogste stand. Dat gebeurt zo'n acht minuten eerder in Enschede dan in Amsterdam, simpelweg door het draaien van de aarde.

Eind 19e eeuw kwam het pas tot één tijdzone voor Nederland

Eén tijdzone

Door de komst van de stoomtrein in het midden van de 19e eeuw nam, vanwege veiligheid en stiptheid, de noodzaak toe om een landelijke tijd in te voeren. Nu zit Nederland in de CET (Central European Time), met Amsterdam als leidraad.
"Als het in Amsterdam 12.00 uur is, is het overal in die tijdzone 12.00 uur. Manipulatie van tijd dus. De zon die om 12.00 uur op haar hoogste punt staat, klopt dus ook niet meer voor iedere plek. Maar daar valt niemand over. We kijken naar de klok om te zien hoe laat het is."

Raad stemt in met huizen Nijverheidslaan

Coalitie: mits energieneutraal en minstens 40 m2

In Weesperwerf moeten ca. 125 woningen komen voor starters en doorstromers. Beeld: Blauwhoed & Aalberts

WEESP Wat de meerderheid van de gemeenteraad betreft kan het plan voor woningbouw aan de Nijverheidslaan doorgaan.

In Weesperwerf moeten ongeveer 125 woningen komen voor starters en doorstromers. Dat zijn er wat minder dan de oorspronkelijke 213, omdat het plan op verzoek van de raad is aangepast om meer groen en parkeergelegenheid mogelijk te maken en de verkeersveiligheid te verbeteren.
De drie coalitiepartijen WSP, D66 en GroenLinks stemden voor, maar met aanvullende randvoorwaarden. Zo moeten de woningen vrijwel energieneutraal zijn en minstens 40 vierkante meter groot worden. Wel stemmen de partijen in met minder sociale huurwoningen ten gunste van wat meer woningen met huurprijzen in het middensegment. "Er is woningnood in Weesp. Mooi dat er hier woningen kunnen komen op een stuk grond dat al meer dan 20 jaar braak ligt", zegt Christian Pfeiffer van GroenLinks. "Als gemeenteraad hebben wij eisen kunnen stellen aan het plan, zodat het zo mooi, duurzaam en sociaal mogelijk wordt." De oppositiepartijen CDA, PvdA en VVD stemden tegen. Zij hebben zorgen over de combinatie met de bedrijven aan de Nijverheidslaan. Gevreesd wordt, evenals een aantal ondernemers, dat de woningbouw de ontwikkeling van de bedrijven in de toekomst in de weg staat.

Column

Liefde voor/tegen

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Jan: "Jan Kooper..."
Stefan: "Jan, heb jij mijn kaart gekregen?"
Jan: "Nee… heb jij mijn kaart gekregen?"
Stefan: Nee. Maakt niet uit, dan komt-ie morgen wel. Maar ben jij klaar voor terugblik 2018 in steekwoorden?"
Jan: "Jazeker. Hier komen de mijne: warm, verhuizen, muziek, Doe Maar, gas, Groningen, Hans de Booij, elektrisch roken, vader 92, gezonde kinderen, vriendschappen, apk-goedgekeurd, het groene kruis… en Amsterdam bij Weesp of andersom. En jij?"
Stefan: "Liefde van mijn geliefden, er gingen mensen zomaar dood, er was heel veel muziek en theater en eten en drinken: soms genoeg, soms te veel, soms te weinig! Er waren veel vrolijke mensen en ook weer boze mensen… stijgende huizenprijzen, Ajax, apk-gekeurd en ook het groene kruis."
Jan: "En we hadden de speech van Mark Rutte. Dat hij Nederland vergelijkt met een kleine kostbare vaas die we met 17 miljoen mensen vasthouden en dat we kwetsbaar zijn. Want als het vaasje valt, dan resten de scherven. Vervolgens gaf hij de brexit als voorbeeld."
Stefan: "Maar scherven brengen geluk... De oude Grieken wisten het al: de chaos na de scherven is weer een nieuw begin. Dus gooi die vaas op het hoogtepunt in schitterende gruzelementen!"
Jan: "Precies. En Leonard Cohen zei het al: 'There's a crack in everything, that's how the light gets in’."
Stefan: "Denk ik ook even in dit verband, misschien wat vergezocht, ook aan het braakliggende terrein naast de Albert Heijn aan de Achtergracht. Daar was eerst niets."
Jan: "En nu het Weesper Woud. Een oerbos met een hek eromheen, beschermd natuurgebied in het centrum van Weesp. Houwen zo."
Stefan: "Komen we meteen bij de goede voornemens?"
Jan: "Minder middelmaat, minder vlees, minder cynisme, heel veel avontuur en nog veel meer liefde."
Stefan: "Precies, dat zou trouwens een mooi zinloos wereldwijd referendum zijn: Liefde: voor of tegen."
Jan: "Dan stem ik dus voor."
Stefan: "Ik ook en wie niet."
Jan: "Zijn we het in principe waar ook ter wereld met elkaar eens."
Stefan: "Zo simpel is het."
Jan: "Fijne dagen en tot volgend jaar, Stefan."
Stefan: "Jij ook Jan en hou vol."
Jan: "Hou vol."

'Het vaasje van Rutte. Maar scherven brengen geluk...'

Vuilniscontainers gaan op slot

GAD past inzameling rond oud en nieuw aan. Foto: André Verheul

WEESP Flatbewoners die op oudejaarsdag met hun volle vuilniszak naar beneden gaan, lopen tegen dichte afvalcontainers aan. De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst gaat de ondergrondse huisvuilcontainers in Weesp namelijk afsluiten die dag. Pas in de loop van nieuwjaarsdag gaan ze weer van het slot. Dit is een maatregel tegen vuurwerkvandalisme.

Ook gaat de GAD de textielcontainers in Weesp een aantal dagen afsluiten en worden glasbakken en pmd-containers tijdelijk weggehaald. Dit alles om te voorkomen dat er vuurwerk in belandt en er brand ontstaat.

Voor de afvalstoffendienst zijn de feestdagen sowieso een heel gepuzzel. Ophaaldagen die tijdens de feestdagen vallen, worden verschoven naar de eerstvolgende werkdag. Omdat dit hierdoor op die werkdag meer werk betekent, gaat het ophalen vaak door tot halverwege de avond. Er wordt deze week in Weesp trouwens ook geen gft ingezameld. De aangepaste ophaaldagen en de ophaaldagen voor de eerste helft van 2019 zijn te vinden in de ophaalkalender die ook online via gad.nl te raadplegen is.

Centrum Weesp weer vuurwerkvrije zone

WEESP Er geldt rond de jaarwisseling weer een vuurwerkvrije zone in het centrum van Weesp.

De maatregel betekent dat er gedurende de jaarwisseling geen vuurwerk mag worden afgestoken rond Achter 't Vosje, Achterom, Achteromdwarsstraat, Achteromstraat, Claes Dellsteeg, Dirk Marcussteeg, Gasthuissteeg, Hanensteeg, Heer Elbertsteeg, Het Grote Plein, Het Kleine Plein, Hoogstraat, Jan Boutsteeg, Kapelsteeg, Kerksteeg, Kerkstraat, Middenstraat, Nieuwstraat, Oude Convent, Oudegracht, Pieter Jacobstraat, Poolsteeg, Schoolsteeg, Sint Annastraat, Sint Anthoniestraat, Sleutelsteeg, Slijkstraat, 't Nauwe Steegje, Waagplein en Zandstraat. Daarnaast geldt het verbod rond panden met rietgedekte daken en de molens. Het is de derde keer dat het centrum vuurwerkvrij wordt verklaard. Dat gebeurde de afgelopen twee jaar ook al. De gemeente neemt de maatregel om het historische centrum te beschermen tegen brand. Er wordt door politie en beveiligingsmedewerkers gecontroleerd op handhaving van het verbod.

'Ik hoop dat mensen meer genieten van wat ze hebben'

Het was een jaar vol ups en downs voor de gemeente Gooise Meren. Burgervader Han ter Heegde speelde meerdere malen een bepalende factor in de politieke arena. Hoe kijkt hij terug op het afgelopen jaar en wat verwacht hij van 2019?

'De initiatiefnemers van de buurtcamping in Bussum, filmhuis Bussum en de Marokkaanse jongens in de Zandzee verdienen allemaal een pluim. Er gebeuren hier heel veel mooie dingen in Gooise Meren' Foto: Bob Awick

Terugkijkend op 2018, waar bent u trots op?
"Ik ben met name erg trots op de eerste begroting die we met dit college hebben opgesteld. Het was een vuurdoop, maar het is over het algemeen goed gegaan. Wij hebben gekozen om bijvoorbeeld geld uit de spaarpotten te halen om in te zetten op het sociaal domein en burgerparticipatie. Overigens is een appeltje voor de dorst nooit verkeerd. We weten bijvoorbeeld nu nog niet hoe het economische klimaat eruitziet over een jaar of vijf als we bezig zullen zijn met het grote ontwikkelgebied Crailo."

Meest enerverende ontwikkeling van het afgelopen jaar binnen de politiek was het vertrek van wethouder Munneke-Smeets. Had u dit niet kunnen voorkomen?
"Die politieke afweging was aan de gemeenteraad. Dat was niet mijn rol. Maar het doet altijd pijn als een wethouder vertrekt. Ik zie bovendien ook het persoonlijke drama dat hierachter zit. Met Marieke Munneke-Smeets verloor dit college binnen een half jaar een wethouder."

Zij viel over het dossier over de spoorwegovergang. Had het college niet wat meer openheid kunnen tonen naar de raad in deze kwestie?
"Het college is volstrekt openhartig richting de raad. Wij zijn heel transparant geweest over wat onze overwegingen waren. Dit gedoe speelde overigens in de zomer. Mede door een lange vakantieperiode waarin er veel onderzoeken liepen, waren we niet erg snel met terugkoppelen richting de raad. We hadden de raad er eerder bij kunnen betrekken. Maar het adagium van het college is: we vertellen alles aan de raad. Dat is heel belangrijk voor mij en die open houding koester ik."

'Het college vertelt alles aan de raad.
Dat is heel belangrijk voor mij'

Komend jaar komt er weer meer aandacht voor burgerparticipatie. Hoe gaan we dit terugzien?
"Ik wil komend jaar experimenteren met nieuwe vormen van burgerparticipatie waarbij je een groep mensen met hele verschillende leeftijden, achtergronden en werk een agenda laat maken van wat zij belangrijk vinden de komende tien jaar. Ook zie ik wel iets in het voorleggen van bijvoorbeeld drie plannen voor de inrichting van het plein voor het gemeentehuis. Welk plan heeft uw voorkeur? Daar kunnen we mee experimenteren. Wat ik ook goed vind werken zijn de bijeenkomsten van de Stadsraad Muiden, die iedere maand een ander thema zoals parkeren bespreekt. Die input kunnen we gebruiken, rekening houdend met de afvaardiging in de zaal. "

Een andere belangrijke portefeuille is veiligheid. In 2019 gaat de gemeente overlast aanpakken op de Keverdijk. Wat gaan de inwoners hiervan merken?
"Na analyse bleek dat het vorig jaar te onrustig was met jongeren en vuurwerk rond het winkelcentrum. Daarom hebben we nu, na overleg met de buurt, besloten een vuurwerkvrije zone in te lassen. In het nieuwe jaar gaan we ook aan de slag om de jongeren op de Keverdijk een plek te geven waar ze elkaar kunnen ontmoeten zonder dat de buurt hier last van heeft. We gaan nog praten over de inrichting, maar je moet denken aan een bankje met een overkapping en een prullenbak. We zetten er jongerenwerk op en gaan ook handhaven en afspraken maken. Dat betekent dan ook dat er geen drugs gedeald mogen worden en dat er een telefoonnummer komt waar naartoe gebeld kan worden als omwonenden overlast ervaren."

'Ik hoop op een normalisering van de verhoudingen met Oud Valkeveen'

Er was in 2018 ook veel te doen rondom speelpark Oud Valkeveen. Zo lopen er meerdere procedures. Hoe kijkt u hierop terug?
"We willen altijd met ondernemers in gesprek blijven en kijken hoe we er samen uit kunnen komen. Soms lukt dat niet. Dat zie je in dit dossier. Deze grote ondernemer speelt het hard en dat mag. Dat is zijn goed recht. Net zoals het ons recht is om zijn vergunningaanvragen te toetsen. Iedereen blaast op wat er hier gebeurt omdat het geld kost en gedonder geeft. Deze ondernemer heeft 22 vergunningen aangevraagd. Als je de advocaatkosten deelt door 22 dan wordt het bedrag al veel lager. We hebben geprobeerd om de zaak zo veel mogelijk in der minne te regelen, maar dat is niet gelukt en dat betreur ik. Als we er samen niet uitkomen is de uitspraak van de rechter geldig. It's all in the game. Maar je moet elkaar ook de hand kunnen schudden. Ik hoop op een normalisering van de verhoudingen - ik vind dat ook een mooie kerstgedachte."

U heeft als burgemeester ook twee verschrikkelijke ongelukken meegemaakt in de gemeente. Waren dat de zwaarste momenten voor u?
"Het waren twee vreselijke ongevallen met dodelijke afloop. Dat waren echt de zwarte bladzijdes van 2018. Er kwam een hovenier om het leven tijdens het maaien van de vestingwallen in Naarden-Vesting. Hij had zo veel ervaring, maar toch ging er iets heel erg mis. Het andere drama was met de lesauto die stilstond op het spoor in Bussum en geramd werd door een trein. Een vreselijk verhaal, zeker ook voor de nabestaanden. Ik heb in beide gevallen de weduwen gesproken. Dat is wel het allerzwaarste van het beroep van burgemeester. Maar enkel al je medeleven tonen en luisteren, kan al helpen."

Naast tragiek waren er ook mooie initiatieven en ontwikkelingen in Gooise Meren. Wie verdient een pluim?
"De initiatiefnemers van de buurtcamping in Bussum. Ik was bij de opening op vrijdag en zag hoe leuk het was. Een heel kampement met tenten en een cultureel programma. Erg leuk ook voor mensen die geen geld hebben om op vakantie te kunnen of mensen die voor de gezelligheid een paar nachtjes bleven. Een mooi initiatief waarmee je ook de mensen die naast je wonen eens op een andere manier leert kennen. Natuurlijk zou ik nog veel meer pluimen willen geven: Filmhuis Bussum omdat ze 40 jaar bestaan, de Marokkaanse jongeren die hun eigen voetbalgroep zijn begonnen in de Zandzee. Er gebeuren hier heel veel mooie dingen in Gooise Meren."

Heeft u tot slot nog een nieuwjaarswens?
"Ik wens iedereen hele mooie dagen toe en wens daarbij dat iedereen ook in deze hectiek kan genieten van alle verworvenheden. We vinden veel zaken vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Toon Hermans heeft daar een mooi liedje over: 'Als ik 's ochtends wakker word, merk ik dat ik kan horen, zien, spreken en mij kan aankleden en kan eten. En dat is een wonder. Dat besef je niet als je gezond bent en alles goed gaat. "

Aandacht voor reanimatie op scholen

Kerstboom van het Jaar voor Keep the Heartbeat Gooi-ing

Burgemeester Han ter Heegde hing de eerste ballen in de kerstboom op het Julianaplein. Foto: Rotaryclub Naarden-Bussum

BUSSUM De 'Kerstboom van het Jaar 2018' van Rotaryclub Naarden-Bussum is voor het project Keep the Heartbeat GOOI-ing.

Deze Rotaryprijs wordt al twaalf jaar uitgereikt aan een vrijwilligersorganisatie en met Keep the Heartbeat Gooi-ing wil Rotaryclub Naarden-Bussum het reanimatieonderwijs op de middelbare scholen in 't Gooi op de kaart zetten. De kerstboom staat op het Julianaplein bij de Hema en is versierd met lampjes en ballen.

Aandacht vragen

"Burgemeester Han ter Heegde heeft de eerste ballen in de boom gehangen", vertelt Pieter Schut van de Rotaryclub Naarden-Bussum. "Ook waren er Rotaryleden aanwezig om aandacht te vragen voor dit project en ze hebben flyers uitgedeeld met informatie over Keep the Heartbeat Gooi-ing. Achter de kerstboom hangt een spandoek met informatie over deze actie."

Geld nodig voor oefenpoppen en om trainers op te leiden

Het project Keep the Heartbeat Gooi-ing is ontstaan bij de Rotaryclub Naarden/Bussum met als doel het reanimatieonderwijs te bevorderen. "Om het project te beginnen, moeten we een startbedrag bijeenkrijgen voor de aanschaf van oefenpoppen en om trainers op te leiden die de cursussen op de scholen kunnen geven. We hebben ongeveer 12.000 euro nodig, waarvoor momenteel fondsen worden gezocht."

"Door reanimatieonderwijs op middelbare scholen te geven, kan op den duur iedereen reanimeren en levensreddende handelingen verrichten", aldus de initiatiefnemers van Keep the Heartbeat Gooi-ing.

Hartstilstand

"In Nederland krijgen dagelijks veertig mensen een hartstilstand. Reanimatie binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Hulpdiensten kunnen vaak niet binnen deze tijd ter plaatse zijn. Omstanders kunnen levens redden als ze kunnen reanimeren. We hebben al verschillende scholen benaderd en die zijn heel enthousiast en we verwachten al in het schooljaar 2019 – 2020 te kunnen beginnen met het geven van de reanimatiecursussen."

Voor informatie of donatie kijk op Keep the Heartbeat GOOI-ing.nl.

2018 in twaalf foto's van de voorpagina

Januari: Volkstuinencomplex van de Westbatterij werd steeds leger. Foto: Sjoerd Stoop

MUIDEN Het is de week van de jaaroverzichten. Wij hebben al onze voorpagina's van dit jaar er nog eens bij gepakt en maakten dit overzicht van opvallende momenten uit het nieuws uit Muiden en Muiderberg.

Januari
Het werd steeds leger op het volkstuinencomplex van de Westbatterij. Het vertrek van de volkstuintjes zorgde voor veel emotie bij de tuinders die moesten verhuizen door de chique woonwijk. Veel tuinders zitten nu op het volkstuinencomplex bij Hoogerlust.

Februari
Het was ijskoud in Muiderberg, maar gelukkig wel met een zonnetje. Het was de koudste week van het jaar en er werden veel kouderecords verbroken. De temperatuur zakte
's nachts naar -10 graden en ook overdag bleef het vriezen.

Februari: Het was een zeer koude maand. Foto: Jessica de Jong
Maart: Leerlingen wandelden voor water.
April: 'Het fantastisch muziekproject' in de katholieke kerk. Foto: Foto: Sjoerd Huisingh
Mei: Veel plezier tijdens 'Proef Pampus'. Foto: Rien de Jager
Juni: Afkoelen in het water bij de Weesper Poortbrug. Foto: Guus Kroon
Juli: Woonzorgcentrum Amaris Florisberg officieel geopend.
September: Speurwerk naar resten van Engelse bommenwerper. Foto: Guus Kroon
Oktober: Verwilderingsbollen geplant in het hart van Muiderberg.
November: SC Muiderberg heeft nu een eigen meidenteam.
Augustus: 300 deelnemers zwommen het Rondje Pampus. Foto: Zanouschka
December: Lekker schaatsen op de Schoutenwerf. Foto: Sjoerd Stoop

Maart
De bovenbouwleerlingen van de basisscholen hebben weer gewandeld voor water en 4.754 euro opgehaald voor een waterproject in Namjung in Nepal. De Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking Muiden Muiderberg was enorm blij met de opbrengst.

April
Vol enthousiasme kwamen de leerlingen van groep 5 van de basisscholen uit Muiden en Muiderberg naar de katholieke kerk om 'het fantastisch muziekproject' af te sluiten. De leerlingen hadden lessen gevolgd op een instrument naar keuze en met passie lieten ze aan elkaar en familieleden horen wat ze geleerd hadden.

Mei
Jong en oud vermaakten zich uitstekend tijdens 'Proef Pampus'. De bezoekers kwamen naar het eiland om gezellig te picknicken en om te genieten van muziek, hapjes, drankjes en kinderactiviteiten.

Juni
Het was een zeer warme zomer en dan is het heerlijk om een frisse duik te nemen. Door de tropische temperaturen doken jonge Muiders via de Weesper Poortbrug maar al te graag het water in om af te koelen.

Juli
Burgemeester Han ter Heegde heeft woonzorgcentrum Amaris Florisberg officieel geopend. Het nieuwe zorgcentrum biedt woongenot en passende zorg op maat. In de 56 ruime en lichte appartement kunnen ouderen met een toenemende zorgbehoefte ook in de toekomst blijven wonen.

Augustus
Voordat het echt koud werd, waren de 300 deelnemers het water uit tijdens Rondje Pampus. Er werd 4.158,50 euro bij elkaar gezwommen voor een schoon en gezond IJsselmeer.

September
De koeien op het weiland van de familie Nell vonden het razend interessant, al dat speurwerk. Muiders Guus Kroon en David van Coolwijk waren op zoek naar resten van een in de Tweede Wereldoorlog neergestorte Engelse bommenwerper. Op wat kromme spijkers en oud roest na had de zoektocht geen resultaat.

Oktober
De Brink kon wel wat extra kleur gebruiken en leerlingen, Groep Groen Muiderberg en de gemeente hebben samen zogenaamde verwilderingsbollen geplant in het hart van Muiderberg. De actie fleurt De Brink op, maar moet ook de biodiversiteit een handje helpen. Vanaf februari is het resultaat te zien.

November
Voor het eerst in haar geschiedenis heeft SC Muiderberg een meidenteam. De meiden tot dertien jaar speelden hun tweede wedstrijd, nadat ze eerder in de jongenscompetitie had gevoetbald. Deze thuiswedstrijd wisten ze met 3-1 te winnen.

December
De schaatsbaan op de Schoutenwerf wordt goed bezocht. Niet alleen voor de schaatsactiviteiten zoals curling en ijshockey, maar ook voor de gezelligheid.

19 / 28

SeniorWeb helpt ouderen met computerproblemen. Foto: Dolly Visser

Vrijdag 28 december

SeniorWeb Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10.00-12.00 zit een team computerdeskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Bussums GeheugenHuis

10.00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers.

Verrassingsactiviteit

14.00 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

A-diploma verplicht. Deelname aan de activiteit is gratis. U betaalt enkel toegang tot het zwembad.

Zaterdag 29 december

Foto-expositie Vincent Westerweel

10.00 uur | deMess Naarden Naarden

Foto-expositie van Vincent Westerweel 'India, walk with me'. Alhoewel hij opgroeide tussen de lenzen, contactsheets en filmrolletjes van zijn vader Pim Westerweel, begon Vincent pas laat met het vak.

Zondag 30 december

Eindejaarsoptreden The Docters

14.30 uur | Brasserie Limes Naarden

Swingend het oude jaar uit met The Doctors bij Restaurant Limes. Lekker swingen op stampende en ronkende tonen uit de sixties en seventies.

Maandag 31 december

Oudejaarsdag gesloten

7.00 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

Op oudejaarsdag is Sportcentrum de Zandzee gesloten

Samen oliebollen eten in WOC Bellefleur

10.00 uur | WOC Bellefleur Naarden

Van 10.00 tot 12.00 uur kunt u terecht voor een terugblik op het oude jaar met een heerlijke oliebol. Adres: Wijkontmoetingscentrum Bellefleur Mackaylaan 11 in Naarden.

Brainstorm Café - NAH

12.00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk

Niet-aangeboren hersenletsel? Kom naar het Brainstorm Café, iedere 1e en 3e maandag van de maand, behalve schoolvakanties. Je kunt je lunch meenemen, wij zorgen voor een drankje.

Dinsdag 1 januari

Nieuwjaarsdag gesloten

7.00 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

Op nieuwjaarsdag is Sportcentrum de Zandzee gesloten

Digi-café SeniorWeb

10.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Naarden

SeniorWeb inloopspreekuur. Elke eerste dinsdag van de maand zitten de computerdeskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Locatie: bibliotheek Gooi en Meer Naarden. Tijdstip: 10.00-12.00 uur. Kosteloos advies.

Oefengroep Nederlandse Taal

10.00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers. Iedereen is welkom. Gratis deelname. Info: Esther Lindhout, 06-27025703 of Elindhout@versawelzijn.nl.

Woensdag 2 januari

Actief op de been blijven

10.00 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Heeft u het gevoel dat u instabieler bent of struikelt u weleens? Kom naar de informatieochtend en de daaropvolgende trainingen om op de been te blijven. Voor info: Anouck Dingemans 06-21363918.

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk Bussum

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00-11.30 uur, vrije toegang.

SeniorWeb computerhulp

10.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum Bussum

Inloopspreekuur van SeniorWeb in de bibliotheek in Bussum, elke vrijdagmorgen van 10.00-12.00 uur. Een deskundig team vrijwilligers kan u helpen met uw problemen met computer, laptop, tablet of smartphone. Kosteloos, vrijwillige bijdrage.

Klassiekemuzieklezing

10.30 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum

Op de eerste woensdag van de maand is de lezing: 'Over de oceaan en terug: heimwee naar Europa'. Entree € 4,- voor ASGM-leden en € 6,- voor niet-leden. Koffie € 0,50.

Nijntje Spelletjes

11.00 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

Leuke spelletjes voor de allerkleinsten t/m 5 jaar. Deelname aan de activiteit is gratis. U betaalt enkel toegang tot het zwembad.

Fitstaptrainingen Gooische Meren

19.00 uur | WOC Bellefleur Naarden

Fitstap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met Fitstap voel jij je in 12 weken (weer) fit en vitaal. Daarbij staat een gezonde geest in een vitaal lichaam centraal. En daarbij gaan wij je helpen. Fitstap is er voor elke conditie.

Donderdag 3 januari

SportMIX BUSSUM

9.30 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

Een sportief evenement in Sportcentrum de Zandzee voor de jeugd van 6 t/m 12 jaar. Workshop judo en klimmen, knotshockey etc. Voor €5,50 meedoen (zwemmen op een andere dag).
Meld je aan via: p.compter@buurtsportcoachgooisemeren.nl (naam en leeftijd).

Erard Ensemble zorgt voor Chopin, Dvorák en glühwein

Nieuwjaarsconcert

Het Erard Ensemble. Foto: Bas Uterwijk

WEESP Het Erard Ensemble start het nieuwe jaar met een romantisch glühweinconcert in de Van Houtenkerk. Geniet van muziek van Schumann, Chopin en Dvorák en toost op het nieuwe jaar met Kaya's heerlijke glühwein.

Het ensemble onderscheidt zich door het gebruik van historische instrumenten, waaronder een prachtige Erard concertvleugel uit 1851. De authentieke klank van deze instrumenten inspireert tot sprankelende interpretaties van het beroemde 19e-eeuwse kamermuziekrepertoire die de concerten van het Erard Ensemble geliefd maken bij een breed publiek.

Het Erard Ensemble is samengesteld uit leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Kamer Orkest en bestaat uit Edward Janning (piano), Casper Bleumers (viool), Ásdis Valdimarsdóttir (altviool) en Jan Bastiaan Neven (cello). Het programma van het nieuwjaarsconcert omvat Drie Mazurka's van Frédérique Chopin, Pianotrio in G opus 110 van Robert Schumann en Pianokwartet in Es opus 87 van Antonin Dvorák.

Datum: zondag 13 januari 2019, 15.00 uur. Locatie: Van Houtenkerk aan de Oudegracht 69. De toegang bedraagt 20 euro, inclusief glaasje glühwein. Tickets via info@erard-ensemble.nl.

www.erard-ensemble.nl

Nieuwe expositie in bibliotheek

WEESP Tot medio februari zijn in Bibliotheek Weesp schilderijen van Hennie Droog te zien.

Na jaren schilderen op porselein is Hennie in 2014 overgestapt naar schilderen met acrylverf. Dit doet zij met veel plezier. Zij werkt voornamelijk met acrylverf op doek. Haar werk kenmerkt zich door heldere, felle kleuren in soms eigenzinnige vormen. Er wordt zowel gebruikgemaakt van penselen als van het paletmes. Zelfgemaakte foto’s zijn een bron van inspiratie voor haar werk.

Hennie heeft zich ontwikkeld door het wekelijks volgen van lessen bij een kunstenares in Kortenhoef, die haar de kneepjes van het vak heeft geleerd. Ook schildervakanties in Toscane en Frankrijk hebben haar een extra stimulans gegeven tot het schilderen van bloemen en natuur, haar favoriete onderwerpen. Zij hoopt zich in de toekomst verder te kunnen ontwikkelen en schilderijen te maken in een eigen, herkenbare stijl.

Er is geen monster waar Newt niet van kan houden

Foto: Jaap Buitendijk

WEESP De City of Wesopa sluit de kerstvakantie op zondag 30 december af met een filmmiddag. De jeugd kan om 13.00 uur komen kijken naar 'De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbos-spelen'. Oudere kinderen (9+) en volwassenen zijn om 15.00 uur welkom bij de vertoning 'Fantastic Beasts II', waarin Newt Scamander JK Rowlings nieuwste fantasiebeesten toont. Tickets 8 euro via wesopa.nl.

Krijgen we eindelijk weer eens die ene klassieker van het natuurijscircuit?

Oude en nieuwe voorzitter IJsclub Loosdrechtse Plassen klaar voor strenge winter

Op een enkele speldenprik na, zijn er half december nog geen signalen van enige vorst. Dat betekent niet dat de IJsclub Loosdrechtse Plassen in ruste is.

Len Veerman en Jacob van der Meulen: 'We zitten niet op zwart zaad.' Foto's: Bastiaan Miché

loosdrecht Er is genoeg gebeurd binnen de vereniging de afgelopen maanden. Er is hard gewerkt om onderhoud te plegen aan het materiaal, nodig om de ijsbaan over de Loosdrechtse Plassen uit te zetten en berijdbaar te houden. In het bestuur heeft Jacob van der Meulen na 39 jaar de voorzittershamer overgedragen aan Len Veerman. Met de oude (73) en de nieuwe voorzitter (44) aan tafel, met fraai uitzicht over de Loosdrechtse plassen, is de openingsvraag; Wordt hier eigenlijk nog geschaatst deze winter?

Vijf jaar geen natuurijs betekent dat vereniging financieel is ingeteerd

Van der Meulen en Veerman blijven het antwoord schuldig. Dochter Lente Veerman geeft een pasklaar antwoord: "Als het ijs dik genoeg is." Daarmee is het ijs figuurlijk gebroken. Van der Meulen vult aan: "Weerman Piet Paulusma verwacht eind januari, begin februari een vorstperiode. Ik geloof niet in die flauwekul dat er vorst komt wanneer de eenden naar het zuiden vliegen of dat er veel eikels en beukennootjes zijn."
In 2013 is er voor het laatst geschaatst op Loosdrecht met een baan op de Vuntusplas en de Eerste Plas. "Het was maar drie dagen, maar wel 20.000 schaatsliefhebbers. Door die enorme toeloop in korte tijd zijn de draaiboeken bijgesteld om de toeloop in goede banen te leiden", meldt Veerman. "Ideaal is een week ijs met twee weekenden of, nog beter, twee weken ijs met drie weekenden. Ook hopen we na 1996 en 2010 eindelijk weer de Ronde van Loosdrecht te kunnen organiseren, een van de klassiekers van het natuurijscircuit."

Krijgen we dit soort beelden ooit nog in Loosdrecht te zien?

Vijf jaar geen natuurijs betekent dat de vereniging financieel is ingeteerd. De bouw van een nieuwe loods aan de Heulakker sloeg eveneens een gat in de opgebouwde reserves. Van der Meulen glimt van trots als hij vertelt dat als eerbetoon de nieuwbouw zijn naam draagt. "We zitten niet op zwart zaad", vervolgt Len Veerman. "Een natuurijsperiode waarin de schaatsers drie euro betalen om op onze uitgezette baan te mogen schaatsen, zal de penningmeester wel deugd doen. Daarnaast hebben we een Club van Honderd die jaarlijks een bedrag stort en de Club van Steunpilaren die daar nog wat bovenop doet. Zo kunnen we onze vrijwilligersorganisatie up-to-date houden en reserves opbouwen voor ons ICT-verlanglijstje. We wachten met kopen. Stel dat je twee jaar geleden nieuwe spullen hebt aangeschaft, dan is het nu zwaar verouderd."
Als het wel heeft gevroren, wanneer kan er worden geschaatst? Van der Meulen: "Meten is weten. Als het ijs zeven centimeter dik is gaan we het ijs op met bijlen en ijsboren om een baan uit te zetten. Voor een KNSB-toertocht is tien centimeter vereist en voor een wedstrijd vijftien. Wij doen de Vuntusplas, de Eerste, Tweede en Derde Plas. Door de ondiepte kan er op de Vuntus als eerste worden gereden. Bij langdurige vorst is een parcours van 12,5 kilometer over de Eerste, Tweede en Derde plas mogelijk. Het mooiste is als er bij windstilte een dun vliesje ijs ontstaat."
Veerman en Van der Meulen weten dat in Nederland de gekte uitbreekt als het een paar dagen heeft gevroren. Van der Meulen: "Je kunt nog zo veel borden neerzetten dat het ijs onbetrouwbaar is, mensen hebben er lak aan. Schaatsers zwaaien naar politiehelikopters die met megafoons waarschuwen voor gevaarlijk ijs. De IJLP is verantwoordelijk als er een baan is uitgezet."
Echter, de mensen van de ijsclub kijken niet de andere kant op als er toch een waaghals door onbetrouwbaar ijs zakt. Dat verklaart de surfplank bij Len Veerman achter de voordeur: "Dat is voor het geval het mocht voorkomen. Met die plank kunnen we naar de drenkeling komen. Daarnaast zijn er op verschillende adressen ladders en haken met touwen beschikbaar om in geval van nood te kunnen handelen. Eigen veiligheid gaat echter voor alles."
Bij calamiteiten is er een protocol om de hulpdiensten te kunnen alarmeren. De IJLP heeft de zaken voor deze winter op orde. De winter mag hard toeslaan. Veerman ziet verlangend uit naar het moment dat de deuren van de nieuwe loods opengaan en de vrijwilligers aan de slag gaan voor het plezier van tienduizenden schaatsliefhebbers: "Dan is mijn werkagenda wel leeggemaakt."

24 / 28

De getallen 65, 4925 en 5329 zeggen veel over Weesp in het afgelopen jaar

Wat zijn de Weesper Getallen van het Jaar?

Ionica Smeets en Jan Beuving maakten in DWDD het Getal van het Jaar bekend. Wij volgen met het Weesper Getal van het Jaar.

Deze foto van het gloednieuwe Laurentiuskruis is door de medewerker van het kraanbedrijf gemaakt op 65 meter hoogte.

WEESP De verkiezing van het Getal van het Jaar leidt tot het getal dat het jaar het beste samenvat en de leukste link heeft met 2018.

De jury koos voor 38,2, in graden Celsius de hoogste temperatuur gemeten in Nederland in de warme zomer van 2018. Onze redactie zette de cijferbril op en koos drie getallen uit die het jaar 2018 in Weesp het best samenvatten.

Sinds 7 november 2018 is de Laurentiustoren inclusief kruis weer 65 meter hoog. Voor wie is dat niet een van de hoogtepunten van het jaar? Daarmee is 65 ons eerste Getal van het Jaar.

4925 vierkante meter nieuwe bestrating.
5329 Weespers zeiden 'ja' tegen Amsterdam.

De Laurentiustoren is sinds dit jaar weer 65 meter hoog

Dan de werkzaamheden waar veel Weespers in het afgelopen jaar even voor moesten omrijden: de herinrichting van de Van Houtenlaan en Groeneweg. Een klus die wemelt van de cijfers (we schreven er in juli een pagina over vol). We kiezen voor het totaalplaatje en komen op 4925. Dat is het aantal vierkante meters aan nieuwe bestrating op deze 'As met Allure'.

Het derde Weesper Getal van het Jaar is 5329. Dat is het aantal mensen dat op woensdag 21 maart in het referendum over de toekomst van Weesp voor Amsterdam koos en daarmee een meerderheid vormde van 56,5%. Deze uitkomst sterkte onze gemeenteraad in haar besluit om eerst ambtelijk en daarna bestuurlijk op te gaan in Amsterdam.

5329 Weespers kozen bij het referendum voor Amsterdam

25 / 28