BussumsNieuws

20 maart 2014

BussumsNieuws 20 maart 2014


1 / 20

Hart voor Bussum met 5 zetels in raad

VVD keldert, coalitie verliest meerderheid

Hart voor Bussum won de meeste zetels, tot vreugde van Marieke Munneke Smeets. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop en Jessica de Jong

BUSSUM - Het was een nek-aan-nekrace gisteravond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De VVD blijft met 5 zetels de grootste partij, maar raakte wel vier zetels kwijt. Nieuwkomer Hart voor Bussum heeft ook 5 zetels behaald. De burgemeester sprak van een aardverschuiving binnen de gemeenteraad. De uitslag bleef tot het laatst toe spannend.

Marieke Munneke Smeets, het gezicht van Hart voor Bussum, was zichtbaar gelukkig met de uitslag. Er werd gejoeld en geklapt door de achterban. "We hadden vier zetels verwacht, het zijn er vijf geworden. Bussum heeft het college afgestraft. Wat betreft de coalitieonderhandelingen vind ik dat de VVD afstand moet nemen omdat de VVD veel zetels heeft verloren. Ze zouden er goed aan doen om eerst de winnaars te laten praten. We moeten nu aan de slag, we gaan direct gesprekken voeren."

Het vormen van een coalitie wordt moeilijk 

VVD
De VVD had het verlies van 9 naar 5 zetels wel zien aankomen. Fractievoorzitter Adriana van den Berg-van Bart: "Dat er zoveel is veranderd zet ons wel aan het denken, maar elke zetel telt. Het zal zwaar worden om een coalitie te vormen. Dat wordt een echte puzzel. We zullen wel direct met de onderhandelingen van start gaan." Coalitiepartners PvdA en GroenLinks moesten elk een zetel inleveren. ChristenUnie verdwijnt uit de raad van Bussum. Ook CDA verliest een zetel. D66 behoort net als elders in het land ook in Bussum tot de grote winnaars: twee zetels erbij. De Gooische Ouderenpartij maakt een stevige entree met twee zetels.

Coalitie
De burgemeester noemde de avond "ongekend spannend". Er moest lang op de uitslag worden gewacht en de verschillen waren klein. Het gaat nog lastig worden om een coalitie te vormen, zo blikte Heijman vooruit. "Er zijn nu veel kleinere partijen die samen een meerderheid in de raad moeten vormen."
Er werden al meteen rekensommetjes gemaakt. Het gaat hoe dan ook een brede coalitie worden met veel verschillende partijen.

Verloop van de avond

Over de opkomst van 57.5 procent was de burgemeester goed te spreken, dit is namelijk hoger dan het landelijk gemiddelde. Gedurende de hele avond druppelden langzaam per stembureau de uitslagen binnen. De eerste uitslagen lieten al direct zien dat de VVD zetels moest inleveren en dat Hart voor Bussum in opmars was. Het duurde lang voordat de uitslag binnen was. Dit had te maken met het feit dat iemand op een van de stembureaus onwel was geworden. Rond 1.30 uur waren de stemmen geteld.

Meer reacties op pagina 3.

Tuberculose

Enige generaties geleden was tbc volksziekte nummer één. Zonnestraal in Hilversum werd speciaal gebouwd als arbeidskolonie voor lijders aan tuberculose (TBC).

'Een halve eeuw de sterken voor de zwakken'

heet het gelijmde boek met 136 pagina's dat bij het 50-jarig bestaan van Zonnestraal in 1978 bij Unieboek verscheen. Hierin wordt die 50 jaar in teksten, documenten en foto's chronologisch gepresenteerd. Dr. C. van Proosdij stelde dit gedenkboek samen. De bijzondere architectuur van de gebouwen krijgt in dit boek niet veel aandacht.

'Ome Jan, het leven van Jan van Zutphen' heet de biografie, geschreven door Age Schepper.

Het gebonden boek (niet afgebeeld) over dé man van Zonnestraal, bevat 304 pagina's, vele foto's en werd in 1958 door AP uitgegeven.

Het onderwerp tbc bracht me op 'De To(o)verberg' (Der Zauberberg), de roman van de Duitse auteur en Nobelprijswinnaar literatuur 1927 Thomas Mann. Het boek uit 9124 wordt gezien als een hoogtepunt in de literatuur. De roman vertelt het verhaal van Hans Castorp, die omstreeks 1907 op bezoek gaat bij zijn zieke neef (tbc) in een sanatorium in het Zwitserse Davos. Dit bezoek duurt echter niet drie weken maar zeven jaar. Deze Nederlandse vertaling van C.J.E. Dinaux, die in 1927 door Van Holkema & Warendorf werd uitgegeven, is behoorlijk langdradig. En nogal wat onvertaald Duits en Frans. De roman bestaat uit twee delen. Dit is deel I, eerste druk, 429 bladzijden. Het gebonden boek met naam heeft een band die stijlvol past in die tijd.

Wilt u deze boeken kopen? Het enige exemplaar van elk van de drie boeken is te koop voor 8, 8 en 20 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Een lente van niks

Niemand zal dat kunnen beamen. Terecht, na al die recorddagen. Toch zijn er kleine stukjes Nederland waar de lente echt niks is.

In 1962 verscheen in Amerika het boek 'Silent spring' van Rachel Carson en heette oorspronkelijk in de vertaling 'Dode lente'. Het was het startsein voor de wereldomvattende milieubeweging, die tot op heden nog alert de vingers op zere plekken legt. Heel in het klein wordt er in ons land nog vaak blindelings gehandeld, met als resultaat dat de gevolgen van milieu-onvriendelijkheid pas later (als het te laat is) aan de kaak worden gesteld. Vlak bij ons is de aanleg van kunstgrasvelden een voorbeeld. Het nieuwe veld van de Gooische Hockeyclub heeft ervoor gezorgd dat er nu HELEMAAL NIETS meer te zien valt. Het veldje lijkt meer op de luchtplaats voor zware criminelen uit een slechte Amerikaanse crime film. Dubbele hekken, hoge omheining van staal en grof gaas daar waar tot voor kort vele tientallen vogels (en insecten etc.) zaten. Eigenlijk is al het natuurleven op die ruime hectare sportvelden geheel verdwenen. Dood en doods. Het geeft wel te denken. Hoeveel gelijksoortige kunstgrasvelden zijn er wel niet in ons land? Geen plaats meer voor de merels, grote lijsters, zanglijster, kievit, spreeuw, witte en gele kwikstaart, scholekster, kokmeeuw, stormmeeuw. Al die natuurgrasvelden die plaats hebben moeten maken voor een laag PVC zullen met ditzelfde fenomeen te maken hebben. Eigenlijk een schande! Voor die plekken geldt: een lente van niks!

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L. Heuvelman; 19.30 u. Oecumenische Vesper pastoor C. Fabril
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; 19.30 u. Oecumenische Vesper in Grote Kerk; za. 22/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor C. Fabril; 24/03 19.30 u. 3e Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. diaken Van Meeteren
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. K. Vos
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. v.d. Bos; 17.00 u. dr. W. Moehn
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. dr. R. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. M. van Woerden
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit; 19.00 u. S. Poelen
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vanaf vrijdag overgang naar sterk wisselvallig weer
Donderdag start de astronomische lente. Een hogedrukgebied schuift ten zuiden van het land door richting Duitsland. De wind draait daardoor donderdag naar het zuiden, wordt aflandig. Dat levert een fraaie lentedag op. Vanaf vrijdag liggen echter regenzones klaar die vanuit het westen zullen binnentrekken. We komen daarna in polaire lucht met kans op maartse buien.

Donderdag en vrijdag
Donderdag belooft een fraaie lentedag te worden. Het is vrij zonnig. Er waait daarbij een matige zuidenbries. De temperatuur swingt uit de pan. Het wordt 17 à 18 graden. Vrijdag neemt de bewolking toe en in de loop van de dag gaat het enige tijd regenen. De wind draait naar zuidwest en wakkert aan tot vrij krachtig. Het wordt in de middag circa 13 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde stroomt met een matige tot vrij krachtige westenwind koudere polaire lucht binnen. Er vallen enkele buien, lokaal gepaard met hagel. Afwisselend schijnt de zon nu en dan, zondag waarschijnlijk iets vaker dan zaterdag. De nachtelijke minima schommelen rond 2 à 3 graden. Ook overdag is het kouder met een maximum die met moeite de 10 graden haalt.

Weetje
'Een droge maart en een natte april is de boeren naar hun wil', zegt een oude weerspreuk. Dat geldt voorlopig voor deze maart, want er is nog weinig regen gevallen. Bovendien is deze maart zeer zonnig en zeer zacht verlopen. Al zo'n zes dagen in deze maand is de maximumtemperatuur boven 15 graden gekomen. Zoveel lentedagen voor de 21e maart is bijzonder.

Aanleg glasvezel halverwege

BUSSUM - Het werk aan het glasvezelnetwerk van Bussum gaat hard. Deze maand start de tweede helft van de werkzaamheden.

De aannemer heeft de helft van de Bussumse buurten al gehad. Dat betekent dat 4 buurten van Bussum de glasvezelkabels al onder de grond hebben. Deze maand start het werk aan de buurt rond de Koopweg en de Hamerstraat. Daarna heeft de aannemer nog 3 buurten te gaan. Al met al duurt het graafwerk tot en met augustus. Zodra dat wordt afgerond, wordt ook nog bovengronds gewerkt. Als alles goed gaat wordt het complete netwerk komende oktober opgeleverd.

'Vol goede moed aan de slag'

Kunnen VVD en Hart voor Bussum coalitie vormen?

VVD kan nog lachen. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Volop geklap en gejoel nadat de resultaten van een spannende verkiezingsdag op het grote scherm vertoond werden. Hart voor Bussum kraaide het luidst. "We hebben het toch maar gedaan!" De VVD hield zich groot. De traditioneel grootste partij in Bussum leverde vier van de negen zetels in, maar blijft in aantal stemmen nog net de grootste.

De grote winst voor Hart voor Bussum mocht verrassend worden genoemd. "Van vijf zetels droom je vooraf", vertelde Marieke Munneke Smeets nadat de resultaten bekend waren gemaakt. "Bussum heeft gekozen en we merken des te meer dat het dorp achter ons staat." VVD-lijsttrekker Adriana van de Berg zei: "We hebben lang gedacht dat we terug zouden vallen naar vier zetels. Dat we die vijfde toch hebben, stemt ons tevreden. Helaas zakken we wel flink terug, maar daar hadden we van tevoren al over nagedacht. Het zullen hele spannende weken worden als het om coalitievorming gaat, maar we houden er vertrouwen in. We gaan aan de slag."

D66 deed het goed. De democraten gaan van twee naar vier zetels. Lijsttrekker Françoise Clijsen noemt de uitslag fantastisch. De Gooise Ouderen Partij behaalt als nieuwkomer twee zetels. Lijsttrekker Harry Visser had gehoopt op drie zetels, maar is ook blij met deze twee. "We zijn van niks naar twee gegaan en dat is meer dan andere partijen kunnen zeggen." Het CDA, de PvdA en GroenLinks verloren zetels. "Erg jammer", reageerde PvdA-voorman Gerard Boekhoff. "Maar als je er nog eens goed over nadenkt dan hebben we het best nog goed gedaan, vergeleken met de rest van Nederland. We maken een goede kans om weer mee te gaan besturen." Nen van Ramshorst van GroenLinks treurde eveneens, maar stelde wel dat het resultaat van GroenLinks ten opzichte van de vorige verkiezingen slechts een paar stemmen scheelde.

Met z'n allen wachten op het verlossende woord. Foto: Sjoerd Stoop

'Over twee jaar komen we zeker terug'

Zuur was de avond voor Michel Klein van de ChristenUnie. De partij haalde ongeveer evenveel stemmen als vier jaar geleden, maar komt nu net tekort voor een zetel. "Dat stelt ons erg teleur", reageert een geëmotioneerde Klein. "We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt en zouden dat graag nog langer doen. We komen terug."

Mobiel stemmen vanuit Amerika

BUSSUM - Een dame uit Bussum heeft gisteren via haar iPhone toch kunnen stemmen voor haar man, die zelf niet in Nederland verbleef.

De vrouw had wel een volmacht, maar geen kopie van het identiteitsbewijs van haar man. De man stuurde via zijn telefoon een foto van zijn paspoort naar zijn echtgenote, die deze bij het stembureau liet zien.

De machtiging werd goedgekeurd en de dame kon alsnog voor haar man stemmen.

Opkomst Bussum komt uit op 57,5%

Burgemeester Heijman mocht niet stemmen in Bussum, maar kwam wel kijken.

BUSSUM - Voor de gemeenteraadsverkiezingen in Bussum zijn gisteren 14.275 van de 25.006 stemgerechtigden naar de stembus gegaan. Dat betekent een opkomst van 57,5%, iets meer dan de vorige keer.

Dit jaar kon ook Bussum weer meeprofiteren van de landelijke media-aandacht voor de verkiezingen. Vier jaar geleden was dat niet zo. Vanwege de (vorige) herindelingsprocedure waren de raadsverkiezingen in Bussum uitgesteld tot november. De opkomst was toen erg laag: 45%. In 2006 kwam 60% stemmen. De opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen in Bussum was in 2012 79%.

Burgemeester Heijman stemde niet in Bussum

BUSSUM - Henk Heijman, de burgemeester van Bussum, heeft gisteren niet in Bussum gestemd. De reden is dat hij nog niet Bussum als woonplaats heeft.

De burgemeester bezocht wel de stembureaus om te kijken of alles goed verliep.

Naarders weggestuurd bij stembureau

BUSSUM - Diverse inwoners van Naarden hebben gisteren geprobeerd om in Bussum te stemmen.

De Naarders werden weggestuurd omdat je alleen in je eigen woonplaats een stem mag uitbrengen.

Stemfie

BUSSUM - Burgemeester Henk Heijman heeft tijdens het stemmen gezien dat er sprake is van een nieuwe trend, de zogenoemde stemfie.

Een stemfie is een foto die iemand van zichzelf maakt (selfie) en laat zien op wie hij of zij heeft gestemd.

De 23 gekozen raadsleden van Bussum

Dit zijn ze, de 23 kandidaten die gisteren door u zijn gekozen in de gemeenteraad van Bussum. Toch is dit waarschijnlijk niet helemaal de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad. Zo heeft Ton Fokker van Hart voor Bussum duidelijk gesteld dat hij niet de gemeenteraad in wil. En mochten één of meerdere van deze personen tot wethouder worden benoemd, dan stappen ze meteen weer uit de raad. Hun zetel komt beschikbaar voor een partijgenoot. Ook is er nog geen rekening gehouden met eventuele voorkeurstemmen. Om helemaal correct te zijn: formeel is de uitslag nog 'voorlopig'. De definitieve uitslag volgt over enkele dagen. De gemeenteraad wordt normaal gesproken gekozen voor vier jaar. Maar als de fusie met Naarden en Muiden inderdaad per 1 januari 2016 een feit is, zijn er al eerder nieuwe verkiezingen.

Installatie
Op donderdag 27 maart worden de raadsleden geïnstalleerd. Eén dag eerder wordt er afscheid genomen van de leden die niet meer in de raad terugkeren.

Gedicht Gaston Bannier

Mijn stem

Ik ben acht
en zing iedere ochtend onder de douche
uit volle borst voor volk en vaderland.
'Wil jij jezelf eens horen?' vraagt mijn vader.
Hij heeft zojuist een cassetterecorder gekocht.
We gaan radiootje spelen.
Keurig sta ik voor de microfoon.
Dan spoelt mijn vader het bandje terug.
'Wie is dat?' vraag ik.
'Dat ben jij,' zegt mijn vader.
'Dat kan niet,' zeg ik geschrokken,
'zo klink ik niet, dit is niet mijn stem'
en ren huilend naar boven.

Jaren heb ik er over gedaan
om in mijn stemgeluid uit die cassetterecorder
mijn eigen stem te herkennen.

Hoe zit dat met foto's?

Vanaf gekleurde verkiezingsposters
kijken betrouwbare gezichten
mij zelfverzekerd aan.
Hun ogen lijken contact te zoeken met…
tja, met wie eigenlijk?
Een portretfoto
is toch een beetje kijken naar jezelf.
Als de fotograaf klikt hoop je over te komen
zoals jij jezelf graag ziet.

De portretfoto zit eigenlijk
tussen je spiegelbeeld en de actiefoto in.
Het is wel echt,
maar ook weer niet écht echt!
Je poseert en speelt dus portret.

Wat kies ik door op wie te stemmen?
Wie kies ik door op wat te stemmen?
Welk portret spreekt mij werkelijk aan?

Als wat je doet in je leven
samenvalt met wie je bent
wordt je gezien.

In ieder mens
kun je jezelf tegenkomen.

Bussum heeft haar stem uitgebracht
en die laten meeklinken
in dat beeld van het dorp
waarin het zichzelf het meest herkent.

Bussumse Buitenmeisjes

Links mej. Steenaart, rechts mej. De Jonge (coll. Margreeth Vos)

In de Bussumsche Kerkbode uit de jaren '30 staat vrijwel wekelijks deze oproep: Buitenmeisjes, in Bussum in betrekking, kunnen elken Zondag na kerktijd, van 's morgens half twaalf tot 's avonds half elf hun vrije Zondag doorbrengen in de bovenzaal van het Nieuwe Gebouw achter de Ned.Herv.Kerk. Zegt het voort!

De buitenmeisjes van toen zijn enigszins te vergelijken met au pairs van nu. De stimulator achter dit initiatief is mej. De Jonge. Zij schrijft in maart 1933 aan de dominee: "Het bezoek in het Zondags-meisjestehuis is wel groot, maar er kunnen nog meer meisjes komen. Wanneer men hier en daar weleens gesprekken opvangt, wordt het heel vreemd gevonden dat een buitenmeisje den geheelen Zondag, vrij uit en in kan gaan, gratis middag- en avondbrood mee mag eten. Waarom wekt men de meisjes, die hier geen thuis hebben, niet meer op eens kennis te maken met ons tehuis? Als het mooi weer is wordt er een wandeling gemaakt en de zwakken en vermoeiden blijven thuis. Er kunnen brieven naar huis worden geschreven; papier, enveloppen, postzegels, alles staat haar ten dienste."

De Huizerwegkerk (Vredekerk) waarachter het Nieuwe Gebouw stond (coll. HKB)

Deze activiteit wordt vooral gedragen door twee vrijgezelle Bussumse vrouwen van Friese komaf, Coba Steenaart en Klaasje de Jonge, die in de Raadhuisstraat en later op de Huizerweg 13a de manufacturenzaak Het Friesche Winkeltje hebben.

Beiden zijn zeer actief in de kerk en in een tijd, waarin vrouwelijke predikanten, ouderlingen, diakenen en kerkvoogden ondenkbaar zijn. Zo leidt mej. Steenaart de plaatselijke Neerboschkrans 'Bid en Werk', waar kousen voor weeskinderen worden gebreid. Mej. De Jonge is presidente van de Christ. Jongedochters-Vereeniging met de naam "Zoo God voor ons is, wie zal tegen ons zijn".

De predikanten bevelen in hun wekelijkse 'krabbeltjes' in de kerkbode al deze activiteiten van harte aan bij hun lezers. Zo voegt de dominee aan het 'buitenmeisjes'verzoek nog toe: "Misschien zijn er families van elders, die hier in de vacantiemaanden een woning hebben gehuurd. De meisjes bij hen in betrekking, kunnen ook hier Zondags terecht." Bij een bezoek zag hij een groep meisjes bij het orgel, één met een viool en een andere met een mondharmonica. Hij telde in de loop van een zondagmiddag wel 17 meisjes.

Klaas Oosterom

Meer zitplek op het schoolplein van het Willem. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het Willem de Zwijgercollege heeft een compleet nieuw schoolplein. Burgemeester Heijman kwam vrijdag naar de school om het plein officieel te openen.

De school was hard toe aan een verbeterd plein en daarom werd er de laatste weken fors verbouwd. De schooljeugd heeft nu meer zitplek gekregen: er zijn leuke randen gemaakt om op te zitten.

De school kon het plein wat vergroten door het rookhok te slopen. Door veranderde wetgeving werd roken door jongeren verboden. Daardoor was het rookhok overbodig geworden

BUSSUM - Nu het beter weer wordt, ervaren Bussumers weer meer overlast van hangjongeren. Volgens agenten moet er vaker opgetreden worden tegen hangjeugd.

De jongeren hangen vooral op de bekende hangplekken, zoals rond het centrum, maar nu ook rond de parkeergarage aan de Kerkstraat. Bewoners en bezoekers klagen over de hangjongeren. Agenten nemen wat vaker poolshoogte.

Ook afgelopen jaar ervoeren veel bewoners overlast van hangjongeren. De jongeren zelf kwamen toen de buurt tegemoet door het gesprek aan te gaan. Ze gaven aan graag ergens anders heen te gaan, als er maar een goede plek voor ze kwam.

BUSSUM - De Bussumse St Vitusschool voor basisonderwijs bestaat deze maand precies 20 jaar. De school wil het jubileum aan het begin van het nieuwe schooljaar gaan vieren.

Docent Wim Haverkort van het St. Vitus laat weten dat het allemaal begon in 1992. "Er kwam een nieuwe wet waarin stond dat scholen minimaal 192 leerlingen moesten hebben. Drie katholieke scholen, de Fatima-Jozefschool, de Mariaschool en de Koepelschool, waren met ieder ongeveer honderd leerlingen dus te klein en gingen daarom fuseren. De oude Mariaschool werd afgebroken en op deze plek werd in 8 maanden tijd de nieuwe St. Vitusschool gebouwd. In juli 1994 trokken de drie voormalige scholen naar het nieuwe gebouw en de St. Vitusschool was een feit."

Sportclubs Meerweg: 'Het is wachten op een ongeluk'

Politiek biedt luisterend oor, geen oplossing

Sportclubs en politieke partijen zaten samen om tafel. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM – De sportclubs aan de Meerweg hebben afgelopen week bij de politiek aan de bel getrokken over de verkeersveiligheid rond de velden. "Met name op zaterdag is het zo druk dat het wachten is op een ongeluk", lieten de voorzitters van de clubs weten. Ook wensen ze wat meer medewerking rondom alcohol en parkeren. De politiek afgevaardigden boden een luisterend oor, maar zien geen kans om harde toezeggingen te doen om de problemen aan te pakken.

Bij het zogenoemde rondetafelgeprek waren voetbalclub BFC, tennisvereniging GLTC het Spieghel, LTC de Meent en de Gooische Hockeyclub aangeschoven. Samen hebben ze ruim 5.500 leden. Niet alleen de verkeersveiligheid, ook parkeergelegenheid, naleving van de alcoholwetgeving en gebruikte verlichting werden besproken. Aan de andere kant van de tafel zaten twaalf politiek afgevaardigden van alle acht partijen die actief zijn in Bussum. Het rondetafelgesprek werd geleid door de Bussumse Melinda Warmelink, in het dagelijks leven conflictbemiddelaar. De 'twee kampen' hadden geen conflict, maar wie nu stappen gaat en kan zetten om de problematiek op te lossen, daar zijn geen uitspraken over gedaan. Duidelijk werd wel dat voor echt grote investeringen, die nodig zijn om de problematiek nu eens en voor altijd op te lossen, geen financiële ruimte is. Niet bij de clubs en niet bij de gemeente.

Parkeren
De verkeersproblematiek betreft vooral het kruispunt Groot Hertoginnelaan/Meerweg, het vele autoverkeer en de beperkte parkeermogelijkheden. De paar parkeerplekken extra die de Gooische Hockeyclub wenst, stuiten tot nu toe op bezwaren van de Stichting Natuurmonumenten. Ook de politieke partijen zien dit niet als oplossing. Dat delen van de sportvelden op grondgebied van de gemeentes Naarden, Bussum, Hilversum en de Stichting Natuurmonumenten liggen, is bij het vinden van een oplossing voor de verkeersproblematiek wellicht een grote bottleneck. Als mogelijke oplossingen werden genoemd: het gebruik van het parkeerterrein achter het station in combinatie met pendelbussen, een van de aanrijroutes op zaterdag tot eenrichtingsverkeer bestempelen en verhoogde fietspaden.

Een ander punt waren de nieuwe regels rondom het schenken van alcohol. Bij veel clubs zijn het de leden die bardienst draaien. Dat maakt de naleving extra complex. Binnen de clubs wordt hier hard aan gewerkt, maar medewerking van de politiek is hier gewenst. 'Zet geen lokkinderen in, maar denk mee en geef voorlichting of tips.' Ook het uitdelen van bonnen op toernooidagen wordt niet gezien als een positieve manier van samenwerken om tot een oplossing te komen. De politiek verwacht ook duidelijk creatieve ideeën en samenwerking van de vier betrokken clubs

Een tweede onderwerp dat op de agenda kwam was duurzaamheid in verlichting. Het meest in het oog springende voorstel kwam van de voorzitter van de Gooische Hockeyclub. Zijn voorstel om in één klap over te stappen naar ledverlichting om en rond de banen vond veel gehoor. "Het zou een enorme stap voorwaarts zijn op het gebied van duurzaamheid, geld en lichtvervuiling", aldus de voorzitter. Hier hadden de meeste partijen wel oren naar. De VVD waarschuwt voor te veel optimisme. Zij gaf aan dat ledverlichting financieel wellicht minder aantrekkelijk is dan op het eerste gezicht lijkt en dat duurzaamheid ook gaat om het tegengaan van verspilling.

Hoewel de bereidheid om met elkaar in gesprek te gaan groot is, is de problematiek voorlopig nog niet opgelost. Daarvoor bleef het te veel een ontmoetingsavond in het kader van de verkiezingen en het uitwisselen van wensen, ideeën en mogelijke oplossingen. Wel zijn er een aantal beloftes gedaan door de politiek: de gemeente komt met een conceptverkeersplan voor de omliggende wegen. Ook gaan sportclubs en gemeenteraad op regelmatige basis met elkaar in overleg.

Marieke Gouka

35 jaar
Geboren en getogen in Bussum
Docent en coach

Foto: jessica de jong

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben docente Nederlands op het Sint Vituscollege en daarnaast ben ik eigenaresse van Pinkhouse Coaching - Happy moms & Happy kids. Ik coach kinderen en tieners en ook zwangere vrouwen en jonge moeders."

Wat is jouw gouden tip aan zwangere vrouwen?
"Laat je de negen maanden dat je zwanger bent goed verwennen. Zeker wanneer je buik goed zichtbaar is, zijn mensen extra bereid om te helpen."

Hoe hou je zelf balans tussen werk en gezin?
"Door regelmatig me-time in te lassen: sporten, naar de kapper, lunchen met vriendinnen."

Waar in Bussum kom je graag?
"In speeltuin Heidezicht en op de Bussumse hei om te sporten of om outdoor te coachen."

Waar droom je nog van?
"Mijn droom is om met mijn gezin een aantal maanden in Sydney te verblijven."

Wie wil je nog ontmoeten?
"Isabel Allende (Chileense schrijfster). Toen ik dertien was, las ik mijn eerste boek van haar en sindsdien ben ik een groot bewonderaar. Ik word betoverd door haar mystieke wereld."

Wat kan er beter in Bussum?
"Het zou wel wat levendiger mogen. De leegstand in het centrum geeft echt een troosteloze aanblik. Zorg dat er leuke pop-upshops of pop-uprestaurants komen. Geef startende ondernemers een kans om een eigen zaak te openen tegen een gunstig huurtarief. Hierdoor stimuleer je nieuw talent, geef je het centrum een boost en maak je het weer aantrekkelijk voor andere ondernemers om zich ook te vestigen in Bussum."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"
De vele inbraken, overvallen en hangjongeren. Zorgwekkend en zeer storend!"

Op wie heb je gestemd?
"D66."

Waar zullen we op proosten?
"Op het feit dat het voorjaar weer in aantocht is!"

VVD vraagt om snellere aanpak

BUSSUM - De Bussumse VVD heeft wethouder Nen van Ramshorst (GL) gevraagd om snel wat te doen aan de problemen rond de Slochterenlaan. Buurtbewoners ervaren daar veel overlast van de drukte rond de een jaar geleden geopende Action.

Vooral de parkeerdrukte zorgt voor veel problemen. Zeker als er ook nog eens vrachtwagens komen om de zaak te bevoorraden, loopt het verkeer met regelmaat vast op de straat en ontstaat er een chaos. Veel bewoners van de buurt klagen er met regelmaat over.

Problemen
De gemeente heeft al eerder aangegeven de zaak onder de loep te nemen en te onderzoeken of de problemen opgelost kunnen worden, maar volgens de VVD kan dat sneller en beter. De VVD stelt de problemen met regelmaat aan de kaak; de raadsleden waren van meet af aan al tegen de komst van de zaak aan de Slochterenlaan.

Weer frauderende klussers

BUSSUM - Door Bussum lopen weer frauderende klusjesmannen rond. Deze Engels, maar soms ook Nederlands, sprekende mensen bellen aan om klusjes te doen. Vervolgens sturen ze veel te hoge facturen.

De bouwvakkers doen klusjes zoals het repareren van dakgoten of het schoonmaken van paadjes. Ze komen door heel Bussum, ook afgelopen week was het weer raak. Het gaat om een bekend probleem. Het afgelopen jaar meldden meerdere Bussumers er last van te hebben gehad. Ook Naarden wordt door deze mensen aangedaan.

Wegsturen
Agenten roepen op om de klussers te negeren en als ze voor de deur staan ze weg te sturen. Contact opnemen met de politie kan op 0900-8844.

Web topvijf

1. Bussum heeft nu kipcafetaria
2. Bussumse supermarkt vraagt bezoekers te bewegen
3. Hart voor Bussum noemt vertrek van Fokker 'jammer'
4. Oppassen voor frauderende klussers
5. Burgemeester heropent verbouwd schoolplein

De matchmaker bruist van positiviteit over winkelleegstand

Ellen van Vossen nu half jaar actief als dorpsmanager

Dorpsmanager Ellen van Vossen in actie tijdens de pandenpitch afgelopen maandag. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Hoewel de winkelleegstand in Bussum bij velen voor onrust zorgt, is dat bij dorpsmanager Ellen van Vossen zeker niet het geval. Zij denkt in kansen en is zeer positief over de mogelijkheden die er in Bussum zijn om te ondernemen. De zelfstandig onderneemster is nu een half jaar actief voor de Stichting Pro Bussum en heeft inmiddels aardig wat ideeën opgedaan over hoe het centrum levendiger kan worden.

De dorpsmanager is een soort matchmaker die ondernemers, makelaars en vastgoedondernemers aan elkaar verbindt. Na vele gesprekken ziet ze dat er allerlei leuke combinaties te maken zijn. Afgelopen maandag had ze daarom de 'pandenpitch'-bijeenkomst geregeld waar 30 ondernemers hun bedrijf konden presenteren. Daarna konden ze in gesprek met mensen die winkelpanden hebben of beheren in Bussum. "Heel veel mensen kijken met één bril naar een pand, ook komen veel ideeën de huiskamer niet uit. Je ziet dat de vraag uit de markt niet aansluit bij het aanbod. Maar wat als een vastgoedeigenaar zich flexibel kan opstellen? Door bijvoorbeeld een contract voor een korte periode aan te gaan, het pand in tweeën te splitsen of als zzp'ers gezamenlijk een pand willen huren? Dat zijn allemaal mogelijkheden", vertelt Van Vossen.

Mogelijkheden

Ellen van Vossen is er ook voor de ondernemers die al in Bussum zitten. "Ik sta voor iedereen klaar. Ondernemers die het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden nodig ik uit voor een gesprek. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden, zoals een gesprek met de vastgoedeigenaren. Wie de winkelpitch gemist heeft en met mij in contact wil komen kan mij mailen op dorpsmanager@probussum.nl.

'Bussumers waarderen levendigheid, ook in de aanloopstraten'

Belemmeringen
Ook in het vergunningentraject bij de gemeente zit volgens Van Vossen een aantal belemmeringen. "Heel veel panden vragen om een individuele benadering. De gemeente Bussum moet zorgen dat de kansen die er zijn om leegstand te voorkomen ook worden verzilverd. Dat vraagt om een cultuuromslag waarbij de gemeente een faciliterende rol gaat spelen. In de politiek is heel veel aandacht voor het managen van de krimp, maar ik wil juist meer aandacht voor een positieve benadering van mensen die hier iets willen beginnen."

"Bussumers waarderen levendigheid, ook in de aanloopstraten. De Huizerweg kent bijna geen leegstand, net zoals de Spiegelstraat waar allemaal winkels zitten die net even anders dan anders zijn. Natuurlijk liggen de huren hier ook een stuk lager dan in bijvoorbeeld de Nassaustraat. Ik zou graag zien dat vastgoedeigenaren de prijzen van de winkels afstemmen op de vraag."

'We moeten de kansen die er zijn ook verzilveren'

Het belangrijkste vindt Van Vossen dat er beweging komt. "Zelfs op de Nieuwe Brink komen de eigenaren nu in beweging. Hoewel de toekomst onzeker is, wordt er nu gekeken naar een oplossing met tijdelijke huurcontracten voor de lege winkelpanden. Wie regelmatig het centrum bezoekt ziet dat er dynamiek is en dat op verschillende plekken nieuwe winkels en ondernemers zijn gestart. Ik ben vooral heel positief en zie dat er veel ondernemers zijn die hun krachten kunnen bundelen in een gemixt concept. Denk aan kunstenaars, vormgevers, interieurarchitecten; als een soort collectief kunnen dat soort nieuwe ondernemingen samen tot bloei komen."

Verblijfskwaliteit
Een ander belangrijk punt is volgens de dorpsmanager dat de verblijfskwaliteit in het centrum beter moet. "De routing in het dorp kan veel beter. Als je op het station staat, hoe weet je dan waar de winkels zijn? Ook is er behoefte aan meer activiteiten die reuring brengen. Verder zou het fijn zijn als we in de toekomst het betaald parkeren met een mobieltje kunnen afhandelen, zodat je niet steeds op je horloge hoeft te kijken."
Van Vossen ziet de toekomst positief tegemoet, want volgens haar zit "ondernemen de Bussumers in het DNA".

Kaartverkoop Goois Jazz Festival gaat als een speer

Ook Alain Clark komt naar Spant! voor het Goois Jazz Festival.

BUSSUM - Met nog minder dan twee weken te gaan zijn er al 1600 kaarten verkocht voor het Goois Jazz Festival. De 31ste editie belooft een mooi spektakel te worden doordat er grote namen op de programma staan zoals Alain Clark, Julia van der Toorn en Candy Dulfer.

Volgens organisator Rick van der Eijk van Kiwanis zijn de eerste reacties al erg positief. "De bezoekers zijn erg te spreken over de programmering. Dit jaar werken we voor het eerst samen met de stichting Bon Intenshon. Deze partij heeft goede contacten met artiesten, waardoor we nu een nieuwe ingang hadden om grote namen aan ons te binden. We hebben nu nog zo'n 400 kaarten over. De ervaring leert dat op de dag zelf, dit jaar zaterdag 29 maart, er nog veel kaarten verkocht worden, maar het charitydiner is al uitverkocht."

De opbrengsten komen zoals ieder jaar ten goede aan een goed doel. Die opbrengsten komen onder andere uit de kaartverkoop, maar zeker ook uit de veiling die tijdens het charitydiner wordt gehouden. Van der Eijk: "We veilen schilderijen, maar ook een rondleiding op Paleis Soestdijk of een speciale foto van John Lennon. Dit jaar gaat het geld naar het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. In dit nieuwe centrum, dat gebouwd wordt in Utrecht, komen alle specialisten op het gebied van kinderkanker in één centrum te werken.

Kaarten
Kaarten voor het Goois Jazz Festival kosten 45 euro en geven toegang tot alle zalen in Spant! Behalve de grote bekende namen is er ook ruimte voor soul en wereldmuziek. Kijk voor kaarten op gooisjazzfestival.nl. Het Goois Jazz Festival is op 29 maart, de zaal gaat open om 18.00 uur.

BFC zakt verder af

Weer nederlaag voor Bussumse derdeklasser

BFC kan geen potten breken tegen HDS. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met weer een nederlaag zakt BFC steeds verder weg van de top van de derde klasse. De Bussumse voetballers verloren zondag, verrassend genoeg, van het lager geklasseerde HDS: 1-2.

Terwijl de Bussumers de laatste jaren onverslaanbaar waren aan de Meerweg, bleek zondag des te meer dat dat tot het verleden behoort. BFC kwakkelde en startte met een reeks fouten. Daar kwam bovenop dat BFC geen kansen kon creëren. Daar stond tegenover dat ook HDS aanvallend amper wat kon brengen. De eerste fase van het duel was daarom futloos te noemen. Na een half uur leefde het duel wat op, maar wel aan de voor BFC verkeerde kant. HDS kreeg meer kansen. Eerst kon BFC de schade nog beperkt houden, maar op slag van rust kwam HDS toch tot scoren. Een schot van afstand verdween tussen vele benen door tegen de touwen.

Sterker
Na de rust begon BFC wel sterk en kregen de Bussumers meer kansen. Zeker de eerste fase na rust werd het doel van HDS volop bestookt, een goal bleef echter achterwege. De lat en de doelman van de Leersumers stonden een Bussumse treffer tegen. Waar BFC faalde, had HDS meer geluk. Een fout van BFC zorgde ervoor dat HDS de voorsprong kon verdubbelen. Meteen daarna kon BFC wat terugdoen toen Dwight Oehlers na wat gerommel een doelpunt kon maken.

BFC probeerde na de goal nog meer te doen, doelpunten bleven echter achterwege. Sterker nog: HDS creëerde met een reeks counters kansen en kon daar nog wel een doelpunt uit halen. De nederlaag was toen zeker.

Achterstand
BFC staat na afgelopen weekend met ondertussen zes nederlagen op een teleurstellende zesde plaats. De achterstand op de koploper bedraagt ondertussen te veel punten om nog goed te maken. Ook de kans om deel te nemen aan de play-offs neemt steeds verder af. BFC had daarvoor nog wat laatste strohalmpjes, maar vanwege de nederlagen van afgelopen weken is er een wonder nodig, wil dat nog gaan gebeuren. Ook het programma voor de komende weken wordt zwaar voor BFC. Eerst treffen de Bussumers nog het veel lager geklasseerde Aurora, daarna volgen Houten en koploper SCH'44.

Weer nederlaag voor SDO

BUSSUM - Genoeg vechtlust, maar toch weer geen zege voor de voetballers van SDO. De Bussumse eersteklasser verloor afgelopen weekend van het sterke AFC'34: 0-3.

Door geblesseerde en geschorste spelers was SDO gehavend. Dat was ook goed te merken. Het ontbrak de Bussumers aan vuur voor de goal van de tegenstander. Kansen waren er wel, maar deze bleven onbenut. Aan de andere kant kon ook AFC'34 geen doelpunt maken, waardoor de eerste helft doelpuntloos bleef.

Na de rust zette SDO weer een paar keer aan, maar was het AFC'34 dat de score kon openen. Na de goal probeerde SDO meer druk te zetten, maar ook toen bleven goede kansen achterwege. AFC'34 kon de voorsprong verder ophogen. SDO had daar geen antwoord meer op en moest genoegen nemen met een nederlaag.
Voetbalsters tonen veerkracht
Een terechte, maar zwaarbevochten zege afgelopen weekend voor de voetbalsters van SDO. De Bussumse vrouwen wonnen met 2-0 van rodelantaarndrager Kadoelen.

SDO had nog veel problemen. De eerste helft was erg pover. Na de rust was SDO een stuk beter en creëerde de ploeg meer kansen. Toch duurde het even voordat de doelpunten gemaakt werden. Daarna waren de punten snel zeker.

Hockeysters op koers

De hockeysters doen het goed. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het gaat de goede kant op voor de hockeysters van Gooische. De Bussumse vrouwen kunnen zo langzamerhand gaan warmlopen voor de play-offs. Afgelopen weekend werd er wederom gewonnen: zonder al te veel problemen werd Bennebroek met 4-1 aan de kant gezet.

De hockeysters herstelden goed van de nederlaag van een week geleden. De ploeg had het duel zo goed als het hele duel onder controle. De Bussumse vrouwen kwamen dan ook al vroeg op voorsprong. Na de eerste treffer leek het team heel even terug te zakken, maar voor rust was de zege toch al zo goed als zeker. Na de eerste helft stond er een 3-1 voorsprong voor de Bussumers op het scorebord. Na de rust bleef de ploeg sterk doorgaan en volgde er wederom een hele reeks kansen. De Bussumers konden één van de kansen benutten en stelden zo de zege zeker.

De zege was een goede opmaat naar het treffen met Amstelveen komend weekend. Als de Bussumers de Amstelveense concurrent dan verslaan, wordt de voorsprong op de nummer 3 van de stand negen punten. Daarmee wordt deelname aan de play-offs zo goed als zeker. De Bussumers kunnen ook nog eerste worden: de achterstand op koploper HBS bedraagt nog steeds één punt.

Heren denderen door
Als koploper maken de hockeyheren vooralsnog geen fouten. De Bussumse nummer één, met ondertussen een voorsprong van 7 punten, won afgelopen weekend met 5-1 van het veel lager geklasseerde Groen-Geel.

Groen-Geel kwam nog wel op brutaal op voorsprong, maar zakte daarna terug. De Bussumers konden het spel vervolgens overnemen en al snel de voorsprong overpakken. De ploeg kende vervolgens geen problemen meer en was al snel zeker van de zege.

De komende weken hebben de Bussumers allesbehalve een zwaar programma. Eerst staat de ploeg komend weekend tegenover Alecto, dat laatste staat. De weken daarna wachten VVV en Amstelveen. Deze twee ploegen doen het ook een stuk slechter dan de Bussumers.

BHC/SDS'99 snel klaar

BUSSUM - BHC/SDS'99 had afgelopen weekend onverwachts geen tegenstander. Het geplande duel tegen CSV/Meervogels moest noodgedwongen worden afgelast.

De spelers van BHC/SDS'99 konden al snel andere plannen gaan maken. De tegenstander bleef weg. Na navraag bleek dat de ploeg onvoldoende spelers had om te komen handballen.

Ook komend weekend staat er geen duel voor de Bussumers gepland. Over twee weken speelt de ploeg tegen VLC.

Bussumse Dana Albers gaat naar jeugd-WK

BUSSUM - Snowboardster Dana Albers (16) doet komende week mee aan het jeugd-WK. Het Bussumse talent mag voor de tweede keer vechten tegen de grootste talenten van de wereld.

De Bussumse stelde haar deelname aan het jeugd-WK onlangs zeker toen ze goed presteerde op de Europa Cup. Met haar deelname zet ze een volgende stap. Albers, al van jongs af aan aan het snowboarden, mag een talent genoemd worden en doet elke week mee aan evenementen over de hele wereld. Een jaar geleden werd ze nog 24e op het WK, nu hoopt ze zeker acht plaatsen hoger te komen.

Doel
Voor het WK gaat Albers komende donderdag naar Italië, zo ongeveer haar tweede land. Albers behoort al enkele jaren tot het team van Worldcupper Georg Rabanser en staat daardoor vaak op de Italiaanse pistes. Als ze komende zomer haar schoolexamen gehaald heeft, verkast ze dan ook naar Italië om haar ambities verder waar te maken en over 4 jaar mee te doen aan de Spelen.

AW houdt eerste plaats

BUSSUM - Zonder te spelen heeft Allen Weerbaar afgelopen weekend de eerste plaats vast kunnen houden. De voornaamste concurrent, APWC, vergat de fouten van de Bussumers de afgelopen weken te benutten. APWC verspeelde punten en staat nu naast Allen Weerbaar bovenaan.

De Bussumers hebben nog zes duels te gaan om de eerste plaats zeker te stellen en een jaar na het degraderen naar de zesde klasse alweer te promoveren. Allen Weerbaar treft vooral veel lager geklasseerde ploegen. Zo staat het Bussumse team komend weekend tegenover het Amsterdamse WV-HEDW. Een week later treft de ploeg SC Overamstel. Concurrent APWC treft nog wat sterkere tegenstanders en speelt onder andere nog tegen naaste belagers DEVO'58 en RAP.

Langste end
Daarmee bestaat er een grote kans dat Allen Weerbaar de komende weken aan het langste eind trekt. Maar dan moet de ploeg wel goed volhouden. De laatste weken bleek des te meer dan Alleen Weerbaar ook verslagen kan worden.

Versa vrijwillgerscentrale

Vestingmuseum: medewerker voor het winkeltje of de kassa (4 uur per week).

Wijkontmoetingscentrum Bellefleur: beheerder van de websites die het beheer en onderhoud van de websites (Google Apps) wil verzorgen (1-2 uur per week).

Veilig Verkeer Nederland: voorzitter Afdelingsbestuur Gooi Noord, die onder andere de afdelingsbestuursoverleggen voorzit (1 dagdeel per week).

De Antonius Hof: vrijwilliger die de bewoners begeleidt van de afdeling naar de activiteit van hun keuze (donderdag van 13.30 – 14.30 uur).

Filmhuis Bussum

PHILOMENA volgt een Ierse moeder op zoek naar haar zoon. DIE ANDERE HEIMAT: CHRONIK EINER SEHNSUCHT is een vroeg-19de-eeuwse familiekroniek. THE SELFISH GIANT is een hartverscheurend Brits drama waarin twee jonge natuurtalenten als jochies van 13 debuteren. AFRICAN SAFARI toont (in 3D) de Afrikaanse flora en fauna in adembenemende beelden, deels vanuit een heteluchtballon geschoten. WE ARE THE BEST! is verrassend vrolijk. Echte punkmeisjes beginnen in Stockholm een bandje. Naturel en aanstekelijk geacteerd. A TOUCH OF SIN gaat over het moderne China, een explosieve mix van immorele gangsters, gewetenloze nouveau-riche entrepreneurs en wanhopig werkvolk. In ALL IS LOST tracht Robert Redford als solozeiler koppig strijdend te overleven. HER. Mensen worden verliefd op een zelflerend pc-programma, de 'open-minded' Samantha. In DALLAS BUYERS CLUB verandert een homofobe cowboy van gedachten en gaat hij een emotionele strijd aan met de farmaceutische industrie die aidspatiënten als proefkonijnen gebruikt. NEBRASKA. Vader en zoon gaan op weg naar een gedroomde hoofdprijs. 12 YEARS A SLAVE is het Oscar-winnende slavernij-epos.

Meer op www.filmhuisbussum.nl. Foto: Filmhuis Bussum

Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee jeugdvoorstellingen: PELLE EN DE DIERENROVERS en MEES KEES OP KAMP.

zaterdag 22 maart

Creatieve markt

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt weer een 'creatieve markt' van 10.00 tot 15.00 uur die in het teken staat van Pasen. Deelname alleen door niet-commerciële personen of instellingen. Kosten: € 5,- per tafel (80 x 80 cm). Info en/of aanmelden: 035-6936297.

Comeniusdag

Filosoof René Gude houdt een lezing op de Comeniusdag 2014. Om 12.30 uur wordt een krans gelegd bij het standbeeld aan de Marktstraat en wordt een gedicht gelezen. De Comeniuslezing start om 13.00 uur in de Grote Kerk. Ditmaal verzorgd door René Gudu, filosoof en 'Denker des Vaderlands'. Daar wordt ook de Comeniusprijs uitgereikt. De lezing en de prijsuitreiking worden omlijst door livemuziek uit Tsjechië, Polen, Hongarije en Slowakije, landen waar Comenius heeft gewoond en gewerkt. Aanmelden: www.comeniusmuseum.nl .

Repair Café

Er wordt weer een Repair Café gehouden. Deze keer speciaal voor en door kinderen in Breeduit aan de Lange Heul. Het Repair Café duurt van 10.00 tot 14.00 uur. Er zijn workshops 'plak je lekke fietsband' en 'pimp je saaie kledingstuk'. Kinderen die zelf handig zijn met gereedschap mogen meehelpen met de klussen.

Mindfulness

Petra van Hameren van Mind and More houdt een proefles 'Mindfulness'. Deelnemers leren ontspannende oefeningen te doen. Aanvang 14.00 uur, deelname € 30,-. Aanmelden op www.mindandmore.nl.

Optreden

De Bussumse singer-songwriter Ad Vanderveen geeft optreden bij de gitaarwinkel Gooise-Gitaren.nl aan de Stationsweg. Het optreden is een promotie voor het nieuwe studio-album 'Beat the record'. Aanvang 15.30 uur.

Benefietfeest

Bussumse jongeren houden een feest om geld op te halen voor KiKa. Het feest voor jongeren wordt gehouden in Uit-Wijk aan de Dr. Schaepmanlaan. De entree is € 6,- in de voorverkoop en € 7,50 aan de deur. Kaarten te koop op kikafeest@gmail.com.

vrijdag 21 maart

NLdoet

Vanwege NLdoet gaan een aantal gemeenteambtenaren van de gemeente Bussum aan de slag in De Palmpit aan de Koekoeklaan, waarbij zij de bewoners van appartementencomplex de Heul, de deelnemers van de dagverzorging en de bezoekers van WOC De Palmpit trakteren op gratis koffie met gebak en een gratis lunch met soep, salade en stokbrood, waarvan een groot deel gesponsord wordt door de winkeliers van winkelcentrum Koekoeklaan. Maximaal aantal deelnemers is 50. Vol is vol. Aanmelden: 035-6938786.

Vanaf 21 maart

Voedselbank

De Voedselbank houdt een actie aan de Koekoeklaan. De bank bezoekt met een kraam de Albert Heijn, waar klanten voedselproducten kunnen doneren. Op beide dagen is de Voedselbank van 9.00 uur tot 18.00 uur actief.

Vanaf zaterdag 22 maart tot en met zondag 30 maart

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Zaterdag kunt u mee naar Gouda naar het museum 'Gouds Plateel' en zondag naar de Tuinen van Appeltern. Maandag staat de Keukenhof op het programma en dinsdag Jagtlust in 's-Graveland waar u kunt wandelen of gezellig een kopje koffie drinken. Woensdag 26 maart onze vertrouwde rit naar het Concertgebouw voor het gratis lunchconcert en 's avonds naar de Bingo in Naarden. Donderdag kunt u een kijkje nemen in Naarden bij een van de grootste kringloopwinkels in Nederland en tot slot van de week gaan wij zaterdag poffertjes eten op De Brink in Laren en zondag naar Noordwijkerhout om te varen door de Bollenstreek. Aanmelden kan op 035-7504192.

zondag 23 maart

Lezing

Anton Kos geeft een lezing over 'De Erfgooiers' in De Palmpit aan de Koekoeklaan. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Expositie

Ton de Kruijk exposeert aan de Landstraat recent werk. De deuren van de galerie zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

maandag 24 maart

Voordracht

Marcel de Leeuw spreekt voor de Vrije School aan de Esther de Boer-Van Rijklaan over Spiritualiteit en religie. Deze voordracht is georganiseerd door de Antroposofische Vereniging in 't Gooi, De Christengemeenschap gemeente 't Gooi, het Therapeuticum Naarden-Bussum en de Vrije School Michaël. Aanvang 20.15 uur, entree € 8,-.

Drumcirkels

Anjani aan de Havenstraat houdt drumcirkels in een Mongoolse nomadentent voor jongeren en ouderen. Voor jongeren vanaf 15.00 uur, voor volwassenen vanaf 19.30 uur. Deelnemers kunnen komen drummen. Een drumcirkel geeft heling. Entree: vrijwillige bijdragen. Aanmelden op 06-53612782.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

dinsdag 25 maart

Computercursus

In De Palmpit aan de Koekoeklaan start nogmaals een beginnerscursus met voornamelijk tekstverwerking met gebruik van de muis en toetsenbord. Kosten € 35,- voor 10 lessen van 1 uur. Aanvang 13.30 en 15.00 uur. Aanmelden op 035-6938786 .

Lezing

Leden van SeniorWeb geven een lezing over veilig internetbankieren in de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen. Er wordt vooral verteld waar u op moet letten. Aanvang 14.00 uur, entree € 10,-. Aanmelden op www.bibliotheeknaardenbussum.nl.

woensdag 26 maart

Bingo

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt weer een bingo. De bingo start om 20.00 uur, maar vanaf 19.30 uur bent u al van harte welkom. Ook deze keer vallen er leuke prijzen te winnen. Entree € 3,50.

donderdag 27 maart

MD-café

Er wordt weer een MD-café gehouden voor patiënten van deze oogziekte. Deze keer vertelt Marc van de Berg over het gebruik van mobiele telefoons voor slechtzienden en blinden. De bijeenkomst wordt gehouden in een zaal van De Antonius Hof aan de Lange Heul van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786.

Vrijdag 28 maart

Lezersfeest

Ter gelegenheid van haar 100-jarige bestaan organiseert Bibliotheek Naarden-Bussum een bijzondere theateravond voor lezers. Schrijver Abdelkader Benali, de Dichter des Vaderlands, schrijfster Franca Treur, dichter Nico Dijkshoorn, cabaretier Arjen Lubach en de Bussums Dorpsdichter Gaston Bannier treden op. Het evenement is in Spant!.
Kaarten kosten 22 euro en zijn te koop bij Spant! en in de Centrale Bibliotheek in Bussum.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

VOORJAARSACTIE
SLANK DE ZOMER IN

Vanaf 21 maart as.
Proefsessie 10 Euro
met GRATIS bodyanalyse.
U krijgt hiermee informatie
over uw gezondheid.
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
Maak nu een afspraak!

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Professionele, betrouwbare hulp zoekt huish. werk. Goede ref. Tel.: 06-21397899.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginners & gevorderden. website: www.jaccomuller.com, 06-11135198, email:
jaccomullermusic@gmail.com

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

TE HUUR: WOONRUIMTE in het centrum van Bussum. Te aanvaarden per 1 april 2014. Tel.: 06-53779545

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Even een moment voor uzelf? SCHOONHEIDSSPECIALISTE
DENISE NEIJ elke 1ste gezichtsbehandeling € 32,50. Huizerweg 61 te BUSSUM, telefoon: 035-6946035.

Train Your Brain. Behoefte aan een betere aandacht en concentratie? Wetenschappelijke en internationale online werkgeheugentraining zorgt voor verbetering op school, werk en thuis. € 500,-
Psycholoog 06-53737297

Wij zijn op zoek naar een lieve, betrouwbare oppas voor onze 3 kids (5, 6, 8) op ma. 15-18 uur en woe. 12-18 uur in Bussum. Meer info:
06-136 88 250.

GROENLINKS-KIEZERS: BEDANKT voor uw stem. Wij staan klaar voor de nieuwe raadsperiode. Meer informatie: naarden-bussum.groenlinks.nl

Vrouw zoekt werk in de houshouding met strijkwerk. 10 jaar ervaring en met goede referenties in Naarden.
Mevr. Michelle 9 euro p/u.
Tel.: 06-11412386

Te koop STARTERSWONING in het centrum van Bussum. Interessante prijs. Informatie: 06-53779545.

Grote loodsverkoop 350 m2, 25000 LP's, 3000 EP's, 1700 CD's en nog veel meer leuke en bruikbare spullen voor een kleine prijs, zondag 23 maart 12.00-16.00 uur
Nijverheidswerf 43 Bussum

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. De lente - en de lentebeurt - komen eraan! www.hdtuinen.nl/06-13527372

Rommelmarkt Toneelvereniging Kameleon. Zondag 23 maart 10.00-14.30 uur. Elise Dammershof 12a te Bussum. Entree Gratis!

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd een vrijblijvende offerte voor klein en groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Taxi naar Schiphol of A'dam € 50,- vanuit Naarden en Bussum! Goodkinds taxiservice! Tel.: 06-26984855!

T.k. z.g.a.n. zwarte leren 3-zits bank, strak model.
€ 1099,- nu € 299,-.
Tel.: 06-10877633

Veluws boerderij 66 m2 gemeubileerd Ermelo € 110.000 035-6935525 / 06-22393323 Goed bod.

Veluws boerderij 66 m2 gemeubileerd Ermelo incl. g/w/l € 850,-. Tel.: 035-6935525 / 06-22393323

Te huur per 1 april, bedrijfsruimte +/- 80m2 in Bussum Zuid voorzien van gas, elektra en water. Voor verdere inlichtingen tel. onder nr.
035-6919005

Te huur: Studio 30 m2 all-in gemeubileerd € 585,- per maand. Tel.: 035-6935525 / 06-22393323 min. 6 maanden.

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur 15 m2 shop in shop. Vele doeleinden geschikt.
€ 335,- all-in. Tel.: 035-6935525 / 06-22393323

'Nederland heeft behoefte aan een collectieve bestemming'

Denker des Vaderlands René Gude in zijn werkkamer. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Filosoof en 'Denker des Vaderlands' René Gude houdt 22 maart de Comeniuslezing. Hij vindt dat Nederland na decennia van individualisme moet focussen op collectiviteit. "Individualisme is een zeer minimale strategie om een maatschappij te vormen."

In zijn huis aan het IJ vertelt Gude, donkerbruine ogen achter een karakteristieke bril, vol enthousiasme over zijn vak. "Filosofie is de moeder aller wetenschappen en is bezig aan een comeback." Daar draagt hij zijn steentje aan bij, met optredens in DWDD, boeken en interviews. Filosoferen doet hij graag: als hij halverwege zijn argumentatie vindt dat het toch niet helemaal klopt, formuleert hij zijn punt gewoon opnieuw. Gude is 57, maar heeft niet lang meer te leven. Hij verloor in 2011 een been aan botkanker en is ongeneeslijk ziek.

'In onze samenleving draait alles om scoreborden, polls en rankings'

Wat doet een denker des vaderlands?
"Ik ben de ambassadeur van de Nederlandse filosofie, zoals de 'Dichter des Vaderlands' dat voor literatuur is. Als filosoof bied ik een diagnose van de tijd waarin we leven, een actueel perspectief op de samenleving."

Hoe luidt de diagnose van deze tijd?
"Mensen hebben twee basisbegeerten. Bij de groep horen en iets bijzonders zijn, boven de massa uitsteken. We zijn als samenleving helemaal afgestapt van 'het erbij horen' en alleen maar bezig om te excelleren als individu. Met als gevolg dat we veel boze en depressieve mensen hebben. We negeren een fundamentele basisbehoefte."

Daar gaat de lezing over?
"De kerngedachte van de lezing is dat we onze samenleving te veel hebben ingericht op het individu. We zijn de optelsom van al die empowerde, zelfbewuste, competitieve eenlingen geworden. Na decennia burgertruttigheid en traditie was dat in de jaren 90 een verademing, maar inmiddels hebben we de grens bereikt. Onderling heerst onverschilligheid en overal is competitie: op school, op het werk, op de sportclub. Alles draait om scoren en rankings. Nederland heeft behoefte aan een collectieve bestemming, een collectieve visie."

Exit liberalisme? Hoe doe je dat?
"Door de middelen van de oude Grieken in te zetten: sport, religie, kunst en filosofie. Daarmee kun je zin geven aan bestaande collectieven, als gemeentes, bedrijven en gezinnen. Nu gebruiken we deze vaardigheden voor zelfverwerkelijking, maar we moeten ze inzetten als middelen voor collectiefvorming."

U bent ongeneeslijk ziek. Helpt filosofie daarmee om te gaan?
"Ik heb mazzel als ik er over twee jaar nog ben. Kijk, als je sterk individualistisch bezig bent, dan heb je een grotere kans op doodsangst. Collectieven zijn onsterfelijker, individuen sterven als ratten. Het idee dat mijn dood voor mijzelf niet zo erg is en dat het collectief waar ik deel van uitmaak gewoon blijft bestaan, geeft troost. De opgave is nu om meer afstand te nemen van het leven. Dat maakt het makkelijker om straks te gaan."

Vrouw bestolen van tablet

NAARDEN - Een man (38) heeft afgelopen week een vrouw bestolen van haar tablet. Het voorval gebeurde op zondag toen de vrouw bij station Naarden-Bussum op de bus stond te wachten. De dader kon later worden aangehouden.

De vrouw en de man hadden elkaar eerder leren kennen en voerden een gesprek. Toen de man er plots vandoor moest, merkte de vrouw dat haar tablet was gestolen. Ze belde meteen het alarmnummer. Agenten hebben meteen gezocht, maar de man bleek al verdwenen.

Andere agenten zagen de man later lopen in Hilversum. Ze spraken de man aan, waarop hij op de vlucht sloeg. De agenten konden hem toch aanhouden. Naast dat ze de tablet weer terugvonden, bleek dat de man ook nog 67 dagen celstraf had openstaan. Hij werd meegenomen naar het bureau.

NVC doet goede zaken

NAARDEN - Een afgetekende zege op concurrent De Foresters heeft NVC een goed weekend opgeleverd. De Naardense eersteklasser deed goede zaken op weg naar klassebehoud door de concurrent met 3-0 aan de kant te zetten.

Goed aanvallend voetbal bleef ook deze keer achterwege. Sterker nog: NVC moest erkennen dat De Foresters beter was en sterk voetbalde. De Naarders konden de concurrent toch met een reeks counters verrassen. Voor rust kon NVC de score al openen, na rust kwamen er nog twee Naarder treffers.

Door de zege staat NVC nu op een achtste plaats en loopt de ploeg langzaamaan weg van de gevarenzone. De onderste 3 teams degraderen. NVC staat nu 4 punten los.

Zó sla je contacten op

Tekst en uitleg over de mobiel. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Hoe stuur je een sms'je? Hoe luister je de voicemail af? Hoe sla je contacten op? Leerlingen van het Vituscollege gaven vorige week tekst en uitleg over de mobiele telefoon aan bewoners van het Ravelijn.

Vier scholieren van het gym waren een ochtend naar de recreatieruimte van de serviceflat gekomen in het kader van hun maatschappelijke stage. "Onze bewoners waren heel enthousiast. De meisjes waren heel behulpzaam en legden alles op een prettige manier uit", vertelt Arthur Riet van Ravelijn.

Primeur: hockey interland in Naarden

NAARDEN - Een sportieve primeur voor Naarden. In de aanloop naar het WK hockey in Den Haag deze zomer komen de nationale elftallen van België en India op 15 april naar Naarden. Op het nieuwe waterveld van HCN nemen de twee herenteams het tegen elkaar op in een oefenwedstrijd.

"Zo brengen we tophockey dicht bij onze leden", zegt Jacques Craenen, WK-ambassadeur bij de hockeyclub. "We vinden het een eer om deze landenteams midden in 't Gooi te mogen hosten. Omdat we als een van de weinige clubs van Nederland een topwaterveld hebben, hebben we in samenspraak met de Hockeybond dit initiatief genomen."

De wedstrijd begint om 19.00 uur. De toegang is gratis. In het voorprogramma van de interland speelt Heren 1 van HCN tegen een buitenlandse club.

Wijnmalen krijgt Naardens Compliment

NAARDEN - 'Allesdoener' Greet Wijnmalen (62) heeft maandag het Naardens Compliment gekregen. Wijnmalen ontving de jaarlijkse vrijwilligersprijs van de gemeente omdat ze zich al veertig jaar inzet voor het Naardens toneel.

Wethouder Marcel Adriani verraste Wijnmalen maandagavond in de Grote Kerk. De ex-Naardense kreeg alle lof voor haar werk als zakelijk leider, regisseur, actrice en vormgever bij Toneelgroep de Vesting, sinds 2010 Naardens Podium.

"Ik sta zelf niet zo graag in de schijnwerpers", reageert Wijnmalen. "Maar ik heb hier enorm van genoten."

Fien weer beste voorlezer

NAARDEN - Fien Jager uit groep 7 van de Comeniusschool heeft zaterdag de regionale ronde van de voorleeswedstrijd gewonnen.

De voorleeswedstrijd bestaat uit een schoolronde, een plaatselijke ronde, een regionale ronde, een provinciale ronde en tot slot een landelijke ronde. Fien verdedigt op 9 april de eer van de Gooi en Vechtstreek in de provinciale ronde.

Rommel-markt in Keverdijk

NAARDEN - Op jacht naar leuke koopjes kunnen Naarders volgende week zaterdag naar de buurtcentra SCAN en De Schakel. Ze houden samen een rommelmarkt.

Vanaf elf uur wordt er van alles verkocht. Bezoekers kunnen er ook terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

De rommelmarkt duurt tot 15.30 uur. Er zijn nog tafels te huur. Belangstellenden kunnen bellen met 035 -294 32 62.