BussumsNieuws

23 april 2014

BussumsNieuws 23 april 2014


Gesprekken worden hervat

Hart voor Bussum praat met raadsleden en burgers over raadsakkoord

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Alle raadsleden en andere Bussumers mogen meepraten met Hart voor Bussum om de komende maand tot een raadsbreed gedragen akkoord te komen. Deze week wordt er voor het eerst geproken. Over ongeveer drie weken moeten de hoofdpunten voor een raadsakkoord worden vastgesteld.

Om de gesprekken goed te laten verlopen en resultaten te boeken hebben de lokalen René Wallenburg naar voren geschoven. Het voormalig Bussumse raadslid van de ChristenUnie kan als het goed is als informateur aan de slag. De gemeenteraad moest de voordracht van Wallenburg vlak voor het ter perse gaan van deze krant nog wel goedkeuren. Op voorhand zegt Wallenburg dat het een paar weken hard werken wordt. "Er staat een grote klus te wachten, temeer omdat er afgelopen maart veel veranderde qua raadszetels. Daar moeten we allemaal nog een beetje aan wennen, maar we hebben veel vertrouwen dat we tot wat goeds kunnen komen."

Hart voor Bussum heeft het plan om over ongeveer een maand een akkoord te kunnen presenteren. Een paar weken later moet dan ook het college van B&W gepresenteerd worden.

Raadsleden en burgers mogen de komende weken zelf hun wensen aandragen. Door alle Bussumers mee te laten praten hoopt Hart voor Bussum dat het akkoord straks door velen gesteund wordt. "We gaan nu voor een open en transparant proces", zegt Marieke Munneke Smeets namens de lokale partij. "We bouwen aan een akkoord dat door heel Bussum gedragen kan worden."

Hart voor Bussum kreeg het stokje voor de coalitieonderhandelingen afgelopen week overgedragen, nadat een raadsakkoord van de VVD met D66, PvdA, GL en GOP afketste. Hart voor Bussum heeft de VVD aangeboden om samen verder te werken aan een akkoord, maar de VVD gaf de opdracht al snel helemaal over aan de lokalen.

Cel- en werkstraf voor kraak De Dennen

BUSSUM - De daders van een kraak aan De Dennen van afgelopen december, twee Bussumse jongens, staan een celstraf en een werkstraf te wachten.

Het OM meent dat de rechter de jongste dader (18) een jeugdcelstraf van 5 maanden moet geven, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Voor de ander (22) heeft het OM een werkstraf geëist.

De twee daders werden afgelopen december op heterdaad betrapt toen ze met een koevoet probeerden een deur open te breken. Buurtbewoners zagen dat en sloegen alarm.

Meerdere kraken
Van de jongste dader acht de rechter bewezen dat hij meerdere kraken heeft gepleegd. Zo werden er meerdere juwelen gevonden. Deze bleken eerder gestolen, onder andere aan de Frederik van Eedenweg en het Eendrachtspark. De jongen ontkende echter dat de juwelen door hem gestolen waren. De andere dader bekende z'n kompaan te hebben geholpen met de kraak, maar verklaarde dat vooral 'voor de lol' te hebben gedaan. De jongen had geen strafblad, waardoor het OM coulant was. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

'Doortastend doorgaan met de fusie van drie'

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Huizen en Hilversum hoeven niet aan te sluiten bij de fusie van Naarden, Bussum en Muiden. Huizen moet over een jaar of vier fuseren met Blaricum, Eemnes en Laren. En Hilversum moet intensief gaan samenwerken met Weesp en Wijdemeren, die dan van huidige partner Stichtse Vecht af moeten. Dat adviseren bestuurskundigen Hannie te Grotenhuis en Geert Jansen aan de provincie Noord-Holland en de gemeentes uit de Gooi en Vechtstreek.

Na een ronde langs alle betrokken partijen kwamen de twee onderzoekers 15 april met een meer dan 50 pagina's dik rapport over de bestuurlijke toekomst van de regio. Hun aanbevelingen zijn input voor de provincie, die voor de zomer besluit over de herindeling van Naarden, Bussum en Muiden. Daarna is Den Haag aan zet met een wetsontwerp. Op langere termijn wil Noord-Holland dat de negen gemeentes uit de regio opgaan in één gezamenlijke Gooistad of, als alternatief, in één Gooi- en één Vechtgemeente. Te Grotenhuis en Jansen onderzochten hoe de regio tot die grote fusie moet komen.

De onderzoekers stellen vast dat in 't Gooi de handen alleen op elkaar gaan voor de combinatie Naarden, Bussum en Muiden. "Andere scenario's krijgen weinig tot geen steun. Gemeentes willen geen fusie op fusie stapelen. Als er al moet worden gefuseerd tot een Gooistad, dan in één of hooguit twee stappen." Daarom adviseren de onderzoekers de 'GV3-plus' als manier om tot de Gooistad te komen. Het komt erop neer dat, naast een rappe fusie van Naarden, Bussum en Muiden (de GV3), de rest van de regio ook moet samenwerken (de plus). Huizen en de BEL moeten richting een fusie, Hilversum blijft voorlopig zelfstandig maar moet 'als gelijkwaardige partner' samenwerken met Wijdemeren en Weesp. De provincie gaat erop toezien dat dat ook echt gebeurt.

Het gemeentebestuur is positief over het advies dat de verschillende gemeentes meer samen moeten doen. "Wij zien het rapport als een ondersteuning van onze wens de bestuurskracht in de regio te versterken." Naarden plaatst echter wel een kanttekening voor wat de Bloemendalerpolder betreft: die nieuwbouwlocatie moet bij de fusie niet in zijn geheel naar Weesp gaan, maar voor de helft bij Muiden, lees de nieuwe gemeente, blijven.

Hoeksteen geeft gul aan Voedselbank

De Voedselbank was erg dankbaar voor de gevulde dozen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een paar dozen met voedsel en andere producten. De Bussumse school De Hoeksteen heeft donderdag gul gegeven aan de Voedselbank.

De Koepelkerk was, vlak voor Pasen, het decor voor het paasfeest van de school. Daar werden de dozen vol producten overhandigd aan de Voedselbank. De gevulde dozen waren het resultaat van een paar weken spullen verzamelen door de schooljeugd. De Voedselbank zelf was erg dankbaar voor de hulp van de school. De Hoeksteen zamelt al jaren met Pasen producten in voor de Voedselbank.

20

procent moesten de wethoudersposten worden vergroot. Het raadsakkoord ketste af.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. J.P. Schouten
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J.P. Boiten; 17.00 u. ds. J.P. Boiten

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastores C. Fabril en H. Helsloot
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. parochiaan Langendorff
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H.A. Keur
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. A. Berkhof
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. L. van Nieuwpoort; 17.00 u. ds. C. v.d. Scheur
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. drs. E.K. Verhagen-Krikke
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. in Huizen ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. vrij in te vullen
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw.ds. Y.Th.B.L. Bos
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. S. v.d. Velde
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Het Gooi toen & nu

Nog maar zes jaar geleden is het dat Waanders Uitgevers met het uitgeven van deze serie van 18 kleine 'hand'boekjes begon over de kleurrijke historie van het Gooi onder het motto 'Geschiedenis voor ontdekkers'.

Elk deeltje behandelde een aspect van het verleden en heden met vlotte teksten en fraaie foto's. Dit zijn de titels: 1. Stad en land. 2. Onder dak. 3. Kerk en geloof. 4. Dagelijks brood. 5. Komen en gaan. 6. Sporen in het landschap. 7. Denkers en doeners. 8. Landgoederen en buitenplaatsen. 9. Sporen van strijd. 10. Onderwijs. 11. Vrije tijd. 12. Ziek en zorg. 13. Kunst en cultuur. 14. Tot algemeen nut. 15. Radio en TV. 16. Sport en spel. 17. In bedrijf. 18. Dood en begraven.

De redactie werd gevormd door Arie den Dikken, Menno van der Laan, Ed van Mensch en Eddie de Paepe. Elk boekje telde 96 pagina's. Ze kwamen uit in de periode 2008 – 2010. Ook zijn enkele deeltjes los verkrijgbaar.

Wilt u deze boekjes kopen? De complete set van 18 voor 45 euro of losse deeltjes voor 4 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Ontroerd door foeilellijk vaasje

Vreemd dat een soms onooglijk voorwerp een golf van emoties teweeg kan brengen. Onooglijk in de zin van simpelweg lelijk. Zoals het vaasje dat ik toevallig in mijn bezit kreeg.

Jaap is de al wat oudere heer die heel vaak even bij mij langs komt. Hij gaat elk jaar op vakantie naar de Franse zuidkust. Hij kent zo langzamerhand de hele omgeving, inclusief de rommelmarkten en wat particuliere handelaartjes in bric-à-brac. En dus komt Jaap dan na verloop van tijd weer terug naar Bussum, de auto afgeladen met objecten. In De Zandzee wordt er enkele keren per jaar een flinke vlooienmarkt georganiseerd en Jaap heeft er steevast zijn plekje. Deze keer was ik ook van de partij en deed natuurlijk als eerste Jaaps standje aan. Mijn oog viel op een roze, hartvormig en handgroot vaasje. Lelijk, maar toch aantrekkelijk. Op de voet was het mysterieuze woord Le poAime te lezen. Tenenkrommend grappig bedoeld Frans dat ik vrij vertaal met "Waar de pot van houdt". Natuurlijk moet je altijd onder een stuk keramiek kijken om meer te weten te komen. Daar las ik: Création Robert Fouque Allauch. Ik kon mijn ogen niet geloven. Een golf van ontroering trok door me heen. Want dat Allauch is niets anders dan het dorpje waar ik in 1948 geboren ben! Slechts twee keer heeft dit piepkleine voorstadje van Marseille alleen door mij herkende beroemdheid verworven. Eenmaal toen er zware bosbranden woedden en nogmaals toen de Tour de France er langs kwam! En nu dus weer in Bussum ter sprake is gekomen.

Weerbericht

Wisselvallig, geleidelijk minder zacht
De Paasdagen toonden een duidelijke tweedeling qua weer. Het wisselvallige weer op 2e Paasdag heeft zich voortgezet. Kleine storingsgebieden rond een Atlantisch lagedrukgebied zorgen voor af en toe buien. In het weekeinde verplaatst het lagedrukgebied zich naar West Europa. De wisselvalligheid neemt daardoor verder toe en het wordt ook geleidelijk minder zacht.

Donderdag en vrijdag
Donderdag en vrijdag krijgen we te maken met stapelwolken waaruit zich enkele buien kunnen ontwikkelen. Er is ook ruimte voor wat zonneschijn. De wind is matig, eerst veranderlijk van richting, vrijdag overwegend oostelijk. De nachtelijke minima schommelen rond de 9 graden. Het maximum donderdag wordt 17 graden. Vrijdag kan het 20 graden worden.

Koningsdag + zondag
Voor Koningsdag ziet het er aanhoudend wisselvallig uit. De zon schijnt nu en dan. Er kunnen ook enkele buien vallen. Er waait een matige zuidwestenwind. Het wordt 16 à 17 graden. Voor zondag wordt overwegend veel bewolking verwacht. Het kan daarbij af en toe regenen. Er waait een matige noordoostelijke wind. Het wordt koeler bij circa 15 graden als maximum.

Weetje
Dit jaar valt Koningsdag op 26 april omdat 27 april op zondag valt. Als we terugkijken naar het weer op 27 april blijkt dat het in 2007 die dag ruim 27 graden werd. Dat was de warmste 27e april. Vorig jaar werd het 11 graden. Toch is het vaak gunstig weer die dag. De laatste 8 jaar viel slechts één keer wat regen op 27 april. De laatste bijna zonloze 27e april was in 2001.

Bussumers bezorgd over veranderingen in de zorg

Bussum trekt 7 miljoen extra uit voor overgang

Wethouder Gerard Boekhoff legt uit wat er gaat veranderen vanaf 2015. Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

BUSSUM - Vanaf 2015 gaat er heel wat veranderen in de zorg. Om duidelijkheid te krijgen over wat er precies gaat gebeuren in Bussum hield het platform Wmo vorige week een presentatie. Demissionair wethouder Boekhoff vertelde dat de maatschappij aan het veranderen is en dat dit zeker gepaard gaat met onzekerheid, maar dat mensen in Bussum de zorg en ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben.

De gemeente Bussum heeft zeven miljoen extra gereserveerd om alle overgangen in goede banen te leiden. "We hebben te maken met een veranderende werkelijkheid. Maar Bussum staat voor een inclusieve samenleving. Bussum is voor iedereen en daar waar het echt nodig is zullen we ondersteunen. We stellen de mensen centraal, maar maken een omslag; niet meer denken vanuit het aanbod, maar vanuit de behoefte," aldus Boekhoff.

Voor zorg eerst aankloppen bij familie, dan pas bij de gemeente

De gemeente neemt vanaf 2015 dus een groot deel van de zorgtaken over van het Rijk en mag zelf weten hoe deze uitgevoerd worden. Zo wordt de gemeente verantwoordelijk voor het regelen van de begeleiding van mensen met een beperking, hulp bij het aanbrengen van structuur in het leven van iemand die bijvoorbeeld dement is en ook voor de dagbesteding. Dat was voorheen een taak van het Rijk. Iedereen die hulp nodig heeft bij het zelfstandig wonen, moet vanaf 2015 naar de gemeente, naar het Wmo-loket. De gemeente en het Rijk gaan daarbij uit van ieders zelfstandigheid. Het is de bedoeling dat mensen eerst een beroep doen op hun familie of iemand uit de omgeving voordat aangeklopt wordt bij de gemeente. Pas daarna is het mogelijk hulp te krijgen. De realiteit lijkt hard; zorgbehoevenden maken in veel gevallen pas aanspraak op vergoedingen als ze zelf bijna niets meer kunnen, geen familie of kennissen hebben en er geen geld op hun bankrekening staat. Toch beweert de gemeente Bussum dat het beleid erop gericht is dat iedereen de ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft.

Zorg op maat
De gemeente gaat de zorg op maat regelen. De indicatie, het vaststellen van hoeveel zorg iemand nodig heeft, wordt ook de verantwoordelijkheid van de gemeente. Hierover kwamen uit de zaal, vol mensen die werken in de zorg, kritische vragen. Want hoe kunnen ambtenaren een juiste inschatting maken van hoeveel zorg iemand nodig heeft? Wethouder Boekhoff vertelde dat ambtenaren hiervoor scholing krijgen, maar dat er ook contact is met huisartsen en dat eventueel experts ingehuurd kunnen worden.
Hierover moet de gemeente onder aansturing van het nieuwe college van burgemeester en wethouders nog keuzes maken. Ook in Den Haag heeft de Tweede Kamer nog niet definitief beslist welke bedragen er zullen worden overgemaakt voor de diverse vormen van zorg. De landelijke trend is dat zorgbehoevenden minder zorg krijgen, omdat er minder geld is. "In Bussum ligt dat anders", zegt Boekhoff. "Ik garandeer dat in Bussum mensen echt de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben."

Drempel
De drempel voor het verblijf in een zorginstelling wordt ook een categorie hoger. Wie huishoudelijke hulp nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege een langdurige ziekte, krijgt dit alleen vergoed indien de persoon een laag inkomen heeft. Mensen met een midden of hoog inkomen gaan dat (ten dele) zelf betalen.

Een andere zorg die bij burgers en bestuurders leeft is de vraag wat er gebeurt als het budget van de gemeente niet toereikend is. Worden de indicaties dan strenger? Zit er een plafond aan het bedrag per aanvraag? En waar moeten al die vrijwilligers vandaan komen? Worden ze opgeleid? Is het systeem niet fraudegevoelig? Hoe krijg je de trieste gevallen boven water als ze niet zelf op zoek gaan naar hulp? Boekhoff zegt dat er in ieder geval geen plafond is omdat er extra budget is vrijgemaakt. "Door een andere werkwijze krijgen mensen ondersteuning die beter aansluit op wat ze nodig hebben. Omdat we geen zorg 'verkwisten' doen we dat met minder geld."

De nieuwe gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders zullen de hervormingen in goede banen moeten leiden. Bussum zal moeten afwachten.

Geen geld voor theatergroep PlanB

BUSSUM - Theatergroep PlanB moet het de komend jaar doen zonder subsidie van de gemeente. Dat heeft de gemeente bepaald nadat het theater om steun vroeg.

De gemeente stelt dat er onvoldoende grond bestaat om subsidie te verstrekken aan de theatergroep en dat al meerdere andere theatergezelschappen gesteund worden. Daarmee zorgt de gemeente er al voor dat alle Bussumers kunnen deelnemen aan kunst en cultuur.

Bussum heeft Theatergroep PlanB geadviseerd om samen te gaan met een van de andere theatergroepen. De gemeente benadrukt dat PlanB wel subsidie kan aanvragen voor losse theaterprojecten.

Mr.Cocker stopt met sponsoren HCAW

BUSSUM - Honk- en softbalclub HCAW moet op zoek naar een andere hoofdsponsor. Hoofdsponsor Mr.Cocker heeft besloten er na het lopende honkbaljaar mee te stoppen.

Met het stoppen van Mr.Cocker eindigt het langstlopende sponsorcontract van het Nederlandse honkbal. De bekende lunchroom sponsorde HCAW exact 30 jaar. "Daarmee heeft Mr.Cocker jarenlang heel veel betekend voor HCAW", zegt een woordvoerder van de club.

HCAW gaat nu op zoek naar een andere hoofdsponsor. "Mr.Cocker heeft ons onlangs op de hoogte gebracht, dus we hebben nog even om te zoeken."

Hagenaar opgepakt na stelen fietsen

BUSSUM - Agenten hebben woensdagavond een Hagenaar (33) aangehouden voor het stelen van twee fietsen. De man kon op de snelweg worden aangehouden.

De man had even daarvoor aan de Brinklaan twee fietsen meegenomen. Buurtbewoners merkten dat op en alarmeerden de agenten.

Aangehouden
De agenten konden de auto al snel opsporen en de man vervolgens staande houden. Toen ze de achterbak van de auto open deden, vonden ze de fietsen. De man werd daarop aangehouden en meegenomen.

Bouw liften Naarden-Bussum gaat nu vlot

De eerste lift werd afgelopen week al getest. Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM - Komende zomer gaat het dan toch gebeuren: dan worden de liften op de perrons van Naarden-Bussum opgeleverd. Het gaat goed met het eerder zo geplaagde project. Op het eerste perron wordt zelfs al getest.

Vooral het laatste jaar hebben de bouwvakkers op de perrons grote stappen kunnen maken. Toen bleek dat de steeds lekkende schacht gerepareerd kon worden, kon er snel verder gebouwd worden.

Voordat het project afgerond wordt, moet alles nog verder afgewerkt worden. Ook op het tweede perron wordt nog verder gewerkt.

Schooljeugd maakt buurt schoon

Foto: Bob Awick

Gewapend met grote scheppen en afvalzakken hebben leerlingen van de Gooilandschool aan de Meentweg de buurt schoongemaakt. Door de hele buurt werd zwerfafval verzameld en weggehaald. Het uurtje schoonmaken leverde een paar volle zakken met troep op. "We werken met de jeugd aan een schonere buurt", vertelt een van de ouders. "Dat maakt de buurt netter en de kinderen leren ervan. Er lag vanmorgen heel veel rommel op straat, dus ze kwamen als geroepen." De kinderen maken regelmatig de straat schoon.

Bussum: procedure rond parkeernota kon beter

Gemeente verklaart klachten deels gegrond

De parkeernota zorgde voor veel klachten. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De procedure rond het maken van de parkeernota had beter gekund. Dat stelt de gemeente na klachten van burgers over het parkeerplan.

Enkele betrokken Bussumers klaagden bij de gemeente over de procedures. Zo vonden ze dat de gemeente beter de wensen van bewoners had moeten aanhoren en beantwoorden op de bewonersavond, dat het parkeerplanplan beter onderbouwd had moeten worden en dat het plan de parkeerproblemen van Bussum amper oplost.

Bewonersavond
De gemeente verklaart de klachten deels gegrond. Het gaat om de klacht rond de bewonersavond. "Op deze avond kwamen buurtbewoners met veel vragen. We hadden deze vragen beter kunnen beantwoorden", laat een woordvoerder weten. "Ook hebben we een keer de verkeerde resultaten van een onderzoek met bezwaarmakers gedeeld. Daar hebben we onze excuses voor aangeboden."
De klachten worden dan wel deels gegrond verklaard, de parkeernota zelf staat al vast. De nota werd afgelopen jaar goedgekeurd en doorgevoerd.

Dirk Brands

63 jaar

Bowen-behandelaar bij De Negen Ster. Bussumer sinds 2012.

Foto: Sjoerd Stoop

Wat doe je voor de kost?
"Ik ben Bowen-behandelaar en heb mijn praktijk aan huis. Bowen-techniek is een therapie, waarbij door middel van hele lichte 'moves' het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt ondersteund."

Waar kun je mensen mee helpen?
"Met klachten waarmee men normaal onvoldoende verder komt. Mensen met chronische aandoeningen maar ook acute aandoeningen zoals sportblessures of het voorkomen daarvan, pre- en postoperatieve ondersteuning, maag- en darmklachten, hoofdpijn en migraine en problemen met bewegen."

Hoe werkt dat?
"Er is nog geen eensluidende theorie over het werken met de fascie (bindweefsel tot in zijn kleinste vorm) tot tussen de celwanden, maar alleen dat het werkt. Bij elke behandeling wordt het functioneren van de gehele mens centraal gesteld met een accent op de klacht."

Welke mensen hebben wat aan?
"De Bowen-techniek is met name geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke manier van beter worden of hun gezondheid willen ondersteunen. Daarnaast, omdat de moves heel licht zijn, kan het goed verdragen door diegenen die al veel pijn hebben. Verder reageren kinderen heel sterk op deze behandelwijze. Ook wordt het, afhankelijk van de zorgverzekeraar, vergoed."

Wat doe je naast je werk?
"Onze kinderen en met name de kleinkinderen nemen een groot deel van onze 'vrije tijd' in."

Op welke plek kom je graag?
"Lekker even op de fiets naar het winkelcentrum, maar ook uitwaaien op de heide."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Vanuit een politiek neutraal standpunt ben ik heel benieuwd hoe sociaal Bussum zich de komende tijd gaat ontwikkelen."

Als je een dag burgemeester van Bussum bent, dan...
"... zou ik de verlichting van de rotonde bij station Bussum-Zuid verbeteren, zodat je veel beter zicht hebt op voetgangers en fietsers als het donker wordt."

Examenklassen zetten school op z'n kop

De school stond compleet op z'n kop. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Eén keer alles doen wat normaal niet mocht: de examenklassen van het Willem de Zwijger College hadden donderdag hun examenstunt.

De school werd compleet op z'n kop gezet. Grote speakers achter de school zorgden voor veel kabaal. Er werd veel gelachen en gespot met de leraren.

De examenklassen hadden 's avonds ook nog hun 'galgenmaal' op school. De examens starten halverwege volgende maand.

Aantal Halt-straffen afgenomen

BUSSUM - De rechtbank heeft het afgelopen jaar minder jongeren doorgestuurd naar Bureau HALT dan het jaar daarvoor. Waar Bussum twee jaar geleden van alle streekgemeenten nog de meeste jongeren doorverwees, scoort het dorp nu een stuk beter. Dat heeft Nu.nl onderzocht.

Volgens de laatste gegevens heeft Bussum per duizend jongeren ongeveer twaalf jongeren doorgestuurd voor een Halt-straf. Een jaar geleden waren dat er net wat meer dan zestien en was Bussum nog koploper van de streek. Nu gaan Muiden, Hilversum en Weesp Bussum voor. Jongeren worden naar Bureau Halt doorgestuurd als ze de wet hebben overtreden. Het gaat dan vaak om jonge vandalen.

Weer extra bpv Bussum

BUSSUM - Buurtbewoners rond de Meerweg, Meentweg, Nieuwe 's-Gravelandseweg en Groot Hertoginnelaan gaan samen aan de slag om overlast te voorkomen. Ze hebben een buurtpreventievereniging op poten gezet en letten extra op ongenode gasten.

Veel buurtbewoners helpen ondertussen al mee; zo'n 60% van de buurt steunt de bpv. De bpv heeft als doel overlast en vandalisme tegen te gaan en probeert door goed op te letten ook inbraken te voorkomen. Met de politie en de gemeente wordt regelmatig overleg gevoerd.

Raam gesloopt

BUSSUM - Vandalen hebben een week geleden een raam gesloopt het Willem de Zwijger College. Dat meldt de politie.

De agenten vermoeden dat de daders vanaf de weg een steen door het raam hebben gegooid. Van de daders zelf ontbreekt elk spoor.

Web topvijf

1. Hart voor Bussum gaat met hele raad praten
2. Ook pand C&A verkocht
3. Hart voor Bussum: 'We staan voor een grote opdracht'
4. Onderzoekers: Huizen en Hilversum hoeven niet aan te sluiten bij de fusie van drie
5. Examenklassen zetten school op z'n kop

Sint Josephpark

Eén van de weinige oorspronkelijke schuurtjes (2 bij 3 meter) in 2014 (foto Klaas Oosterom).
Detail van een A.N.W.B. fietskaart uit 1929 van Bussum. Onderaan het St. Josephpark. Linksboven de Bensdorpfabriek.
Naast het artikel over het St. Josephpark zijn in het Bussums Historisch Tijdschrift (BHT) van april 2014 ook artikelen te vinden over het Filmhuis, Bensdorp, Huizerweg 54, Jan Tabak, Mariënburg, Patria, de Poffertjeskraam, Spant! en het Gemeentehuis.

In 'Uit de Bussumse Historie' gaat het vaak over rijke en geslaagde import-Bussumers. Maar het merendeel van de Bussumers zijn en waren gewone mensen. Honderd jaar geleden werden ze 'kleine luyden' genoemd of behoorden ze tot degenen die deel gingen uitmaken van het 'rijke roomsche leven'. Er ging een emancipatiegolf over Nederland, ook over Bussum.

Zo stonden arbeiders, van onder andere Bensdorp, aan de wieg van de 'R.K. Werkliedenvereniging Sint Joseph' en de niet lang daarna opgerichte 'R.K. Bouwvereniging Sint Joseph'.

Deze woningbouwvereniging ontwikkelde honderd jaar geleden een woonwijkje, dat nog steeds bestaat: het Sint Josephpark. Het wijkje bestond uit, voor die tijd, royale woningen met veel ruimte rondom. Er waren toentertijd veel kinderrijke gezinnen. De bouwvereniging realiseerde voor de bewoners aan de overkant van de Laarderweg ook nog een badhuis. Het woonwijkje ligt nu enigszins verborgen achter de Laarderweg. De woningen liggen aan De Peppels, De Berken en aan een stukje Laarderweg. Ze vallen op omdat de voor- en achtergevels een witte pleisterlaag hebben. Indertijd werden er achter de woningen ook schuurtjes gebouwd met een schoorsteen. Moeder de vrouw kon daar op het fornuis de was koken, een klus waar jongeren van nu zich niets bij kunnen voorstellen.

In het Bussums Historisch Tijdschrift van april 2014 staat een uitgebreid artikel over het Sint Josephpark.

Klaas Oosterom

BHT is voor € 7,50 te koop bij boekhandel Los en bij Bruna. Het blad is gratis als u voor € 15,- per jaar lid wordt van de Historische Kring Bussum. Doen dus!

Punt helpt SDO-vrouwen aan klassebehoud

BUSSUM - Door een punt tegen het stugge Maarssen hebben de voetbalsters van SDO afgelopen weekend klassebehoud zeker kunnen stellen. De Bussumse vrouwen kregen door de 0-0 tegen Maarssen loon naar werken.

Dat SDO het klassebehoud kon zeker stellen mag knap genoemd worden. De spelersgroep van coach Don Lagrand had het hele jaar problemen met blessures. Ook tegen Maarssen moest er hard gewerkt worden. Met een 4-4-2-systeem kon Maarssen goed worden opgevangen. SDO was voor rust de sterkere ploeg en kwam al snel tot wat kansjes, maar er kwamen geen goals.
Na de rust was Maarssen een stuk feller, maar echt grote kansen bleven achterwege. SDO kon langzamerhand het duel toch weer overnemen, maar met afronden bleek de ploeg wederom onscherp.

Overtal
SDO speelde de laatste fase van het duel met een overtal, nadat de keepster van Maarssen rood kreeg na een handsbal. Doelpunten bleven ook nu achterwege, maar daar hadden zowel SDO als Maarssen wel vrede mee. Voor SDO stond voorop dat met het punt het gestelde doel wel zeker werd gesteld en daarmee het jaar toch nog geslaagd was voor de Bussumse vrouwen.

HCAW staat nog met lege handen

HCAW kon afgelopen weekend geen punten pakken. ArchieffFoto: Alfred Cop Fotografie

HCAW staat na het eerste weekend van het net gestarte hoofdklassejaar nog met lege handen. De jonge Bussumse honkbalploeg kon afgelopen weekend nog geen punten pakken tegen het sterke Vaessen Pioniers. Donderdagavond bleken de Hoofddorpers met 2-6 te sterk. Zaterdag (1-8) en zondag (7-2) konden de Bussumers ook geen punten pakken.

Donderdagavond was het lang spannend en stond de stand na vijf beurten op 1-1. Met vier goede runs namen de Hoofddorpers één slagbeurt lager echter wel afstand van HCAW en was het duel gespeeld. Deze klap kwamen de Bussumers niet meer te boven. Er werd nog wel één keer gescoord, maar dat was onvoldoende. Ook zaterdag deed één slagbeurt van de tegenstander HCAW de das om. Toen konden de Hoofddorpers vijf punten maken en was de race meteen gelopen. Het zelfde verhaal speelde zondag voor de Bussumers. Toen konden de Hoofddorpers ook al snel vijf punten maken, waardoor HCAW verslagen was. Twee Bussumse punten waren onvoldoende.

DOC boekt knappe zege tegen sterk Hebbes

BUSSUM - Met goed korfbal hebben de korfballers van DOC afgelopen weekend een knappe zege geboekt op het beter presterende Hebbes. De Bussumers waren met 10-7 te sterk voor de Utrechtse ploeg.

DOC was vooral voor rust erg sterk en was erg gewaagd aan de tegenstander. Eerst kon Hebbes de Bussumers nog op 2-2 houden, daarna kon DOC weglopen en stond het voor rust al 8-4 voor de Bussumers.
Na de rust kwam Hebbes even terug en leek het weer spannend te worden. DOC kon echter het hoofd koel houden en met twee treffers de voorsprong weer vergroten. Daarna kwam er geen gevaar meer. De Bussumers konden de voorsprong vasthouden en de zege zo zeker stellen.

DOC staat na de zege van afgelopen weekend nog op een zesde plaats. De Bussumers hebben een voorsprong van 3 punten op de concurrent.

11 / 24

Koningsdag 2014

Het is nog een beetje wennen, maar op zaterdag 26 april vieren we Koningsdag en zoals we dat altijd deden met Koninginnedag beginnen we de dag natuurlijk met het uitsteken van onze vlag met wimpel. Het wordt weer een zonnig feest voor jong en oud.

Vanaf al heel vroeg in de ochtend zijn de kinderen tot 12 jaar welkom voor de jeugdbraderie op de Veerstraat, het Veerplein en het Julianaplein. Voor de schooljeugd worden als vanouds ook feestelijkheden georganiseerd in het Brediuskwartier op de speelweide 's Jacoblaan vanaf 8.45 uur met versierde fietsoptocht, en in het Spieghel op het plein Gooilandschool vanaf 10.00 uur. Dit jaar wordt een oude traditie in ere hersteld. De gedecoreerden worden weer feestelijk onthaald in een van de wijken, dit jaar in het Brediusakwartier op de speelweide 's Jacoblaan. Vanaf 09.15 uur tot ca. 10.00 uur, inclusief toespraak burgemeester en vlag hijsen. Vanaf 10.30 uur worden de bejaarde bewoners van De Antonius Hof verrast met muziek en bezoek van de burgemeester.

Zo ongeveer vanaf 12.00 uur barsten de feesten los in het centrum van Bussum met de bekende braderie. Dit jaar met veel muziek: Belle & Jiamont en Ruud & Co Band met o.a. Colette Wickenhagen, Deborah en Lils Macintosh. Voorts speelt de hele middag het Cris Monen Trio.

Om 14.15 uur begint de hockeywedstrijd tussen de hockeyteams van het Spieghel en het Brediuskwartier op de velden van de Gooische Hockeyclub aan de Meerweg. Een uurtje later vind tussen de twee wijken de Oranjevoetbalwedstrijd plaats op het veldje 's Jacoblaan. En weer een uurtje later starten de jeugdspelletjes in het Prins Hendrikpark op de Mecklenburglaan: met fietstocht, Frederico (clown en goochelaar) en nog veel meer.

Als dan rond 17.00 uur het centrumgebied langzaam leeg gaat lopen starten overal in Bussum de Oranjeborrels: op het plein Gooilandschool (Spieghel), op de Alb. Thijmlaan (Brediuskwartier) en de Mecklenburglaan (wijk Prins Hendrikpark) en niet te vergeten voor de wat oudere jeugd: Spoorpop.

Op zondag 4 mei staan we om 19.00 uur in de Wilhelminakerk stil bij de gevallenen en oorlogsslachtoffers vanaf de Tweede Wereldoorlog, aansluitend om rond 19.30 uur vertrekt de stille tocht naar het monument op de Frederik van Eedenweg, waar om even voor 20.00 uur The Last Post klinkt, gevolgd door het Wilhelmus en een bloemeneerbetoon. Ik roep u allen op om met ons vanaf 19.00 uur de vele slachtoffers te gedenken dankzij wie we nu al vele jaren in betrekkelijke vrede mogen leven.

Vanaf vrijdag 9 mei is er dan de bevrijdingsmanifestatie met o.a. de regionale Veteranendag op Camp Bridgehead (Crailo) op 9 mei, de bevrijdingstocht door het Gooi op zaterdag 10 mei en de open dag op Crailo voor het publiek op zondag 11 mei van 10.00 tot 17.00 uur met vele shows.

Voor wat betreft de feestelijkheden op Koningsdag: wij hebben begrepen dat het alcoholverbod voor jongeren onder de 18 jaar zowel in het centrumgebied als bij Spoorpop streng zal worden gecontroleerd (ook op zelf meegenomen alcoholische dranken); ook zal het wildplassen flink worden beboet (er staan overal dixies). Het moet natuurlijk niet zo zijn dat wij met z'n allen flink feest vieren en we anderen met de narigheid laten zitten. Om ongelukken te voorkomen zullen er intensieve alcoholcontroles op de wegen plaatsvinden.

Rest mij nog heel veel mensen te bedanken die al deze festiviteiten hebben helpen organiseren, veelal onbezoldigd en in hun vrije tijd.

U moet zich toch eens voorstellen dat ook deze mensen alleen maar de lusten verkiezen en niet de lasten: dan zou Koningsdag 2014 voor Bussum de laatste zijn. Ik ben hen dankbaar. Ik noem met name, behalve het gemeentebestuur, de regiopolitie, de brandweer en de GGD/GHOR, o.a. : de vele EHBO'ers, de wijkcomités, de muziekverenigingen, de Wilhelminakerk, het 4 mei Comité, de scoutinggroepen, de schoonmaakploegen, de orkesten, de sponsors, de vele organisatoren en deelnemers van Bridgehead, de winkeliers, de kerken en last but not least de bestuursleden van de Stichtingen Feest- en Gedenkdagen en Braderie. Bussum is jullie dankbaar voor jullie ongehonoreerde inzet en het opofferen van vele vrije dagen.

Leo Welters, voorzitter Stichting Feest- en Gedenkdagen en Stichting Braderie

Geachte inwoners van Bussum,

Foto: Bob Awick

Koningsdag is de nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd. Dit is de eerste Koningsdag in een hopelijk lange reeks! Ik maak graag van deze gelegenheid gebruik Zijne Majesteit de Koning van harte te feliciteren met zijn verjaardag.

Op 31 augustus 1885 werd voor het eerst Prinsessedag gevierd. Dat was de verjaardag van prinses Wilhelmina. Prinsessedag is de voorloper van Koninginnedag. De eerste echte Koninginnedag werd gevierd na het overlijden van koning Willem III in 1890. Koninginnedag was toen vooral een feestdag voor kinderen, omdat het ook de laatste dag voor de schoolvakantie was. Later kregen steeds meer mensen een vrije dag op Koninginnedag en groeide het uit tot een nationale feestdag. En dat is het tot op heden.

Koningsdag wordt evenals Koninginnedag een traditionele feestelijke en gezellige dag. De Stichting Feest- en Gedenkdagen en de Stichting Braderie staan hier borg voor. Het programma dat zij met veel toewijding hebben samengesteld is afwisselend, levendig en boeiend en voor alle inwoners van Bussum bedoeld. Mijn dank aan alle vrijwilligers van voornoemde stichtingen voor hun enthousiaste inzet en de vele uren werk die geleverd zijn om in Bussum een prachtige eerste Koningsdag te vieren.

De officiële opening van de festiviteiten van deze feestdag, de zogenaamde vlaggenparade, vond voorheen plaats op het raadhuisplein tezamen met koninklijk gedecoreerden. Dit jaar vind deze ceremonie plaats in het Brediuskwartier, op de speelweide aan de Burgemeester s'Jacoblaan/hoek Potgieterlaan.

In de wijken Spiegel en Brediuskwartier bent u deze dag van harte welkom bij alle activiteiten die door de wijkcomités worden georganiseerd. En ook in het centrum is er weer genoeg gezelligheid bij de braderie en de jeugdbraderie.

Op vrijdag 4 mei vindt de herdenking plaats van onze gevallenen in oorlogstijd. Ik nodig u uit hierbij aanwezig te zijn. Er vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Wilhelminakerk waarna wij gezamenlijk in een stille tocht naar het monument aan de Frederik van Eedenweg gaan voor de kranslegging. Ik hoop op uw komst.

Ik wil afsluiten met het noemen van Bevrijdingsdag. Op 5 mei is de nationale feestdag waarop de bevrijding van Nederland in 1945 wordt gevierd. Op deze dag wordt ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië gevierd. Laten we op deze dag stilstaan bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

De burgemeester van Bussum,

Mr. drs. H.W.M. Heijman

Spelregels Koninginnedag 2014

Kindervrijmarkt: Commerciële verkoop niet toegestaan.

Braderie: 12.00 – 17.00 uur: geen glas/blik op straat, dus ook geen blikken, kratten, fusten meenemen!, geen drugs.

Officiële buitentaps geopend van 12.00 – 17.00 uur.

Locaties: Deli, Clement Roes, Inn The Mood, IJssalon Irene, Zorba de Griek.

Buitentap buiten braderiegebied: Cafe 't Raedthuys, 17.00 – 23.00 uur.

Spoorpop: 17.00 – 23.00: geen glas/blik op straat, geen drugs.

Wildplassen wordt niet getolereerd, een bekeuring kost € 130,-.

Jongelui onder de 18 jaar mogen geen alcohol op straat of in de horecalocaties drinken.

Artiesten Koningsdag Bussum

Belle Jiamont.

Colette Wickenhagen

Geboren in 1959 in een gezin waar in muziek en vooral jazzmuziek een belangrijke rol speelde, begon ze op zesjarige leeftijd met zang en dans. Thuis luisterde ze vooral samen met haar vader veel naar jazz. Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Dizzy Gillespie, Sarah Vaughn, Ben Webster, Miles Davis, Ernestine Anderson, Pearl Bailey en vele andere jazzmusici kwamen voorbij.

Na een uitgebreide studie in binnen- en buitenland begon ze haar carrière als allround artiest. Ze werkte korte tijd bij het gerenommeerde dansgezelschap Intro Dans en maakte wat uitstapjes als actrice (zij had o.a. een rol in de TROS tv-film: 'De Weg Naar Peruwelz' in 1983) voor ze zich definitief specialiseerde als entertainer en jazzzangeres.

Colette Wickenhagen.
Deborah.
Nadjazzda.
Njambi.
Lils Mackintosh.

Sinds 2007 staat ze in de top 200 van de Amerikaanse site All About Jazz bij de free downloads. Binnengekomen op plaats 168 staat ze nu (april 2014) op de 19e plaats.

Lils Mackintosh

Lils Mackintosh behoort tot de meest vooraanstaande jazzvocalistes in Nederland. In 1993 verscheen haar imponerende debuutalbum 'It's not Perfect to be Easy', waarmee zij op slag het stempel 'Europese Billie Holiday' verwierf. Door de jaren heen maakte Lils Mackintosh 7 cd's en werkte met vooraanstaande artiesten zoals Michiel Borstlap, Mike Del Ferro, Cor Bakker, The Rosenberg Trio, Madeline Bell, Hans en Candy Dulfer, Louis van Dijk, Peter Beets, The Dutch Swing College Band, Georgie Fame en wijlen Cees Slinger en Oscar Peterson. In 2000 ontving Lils een Edison voor haar 4e album 'Black Girl', geproduceerd door Hans Dulfer.

In 2012 vierde Lils het feit dat ze maar liefst 40 jaar in het vak zit met een supermooie cd: '40 Years On Stage'. Op de cd zijn prachtige 'nieuwe' classics te beluisteren uit de 2e helft van de vorige eeuw die in een practig nieuw 'Lilseriaans' jasje zijn gestoken.

Deborah

Deborah is een upcoming artiest in de wereld van de singer/songwriters. Haar liedjes zijn te omschrijven als een mix van pop/rock met invloeden van countrymusic, eigenwijs, teder en rauw. Deborah reist regelmatig naar het buitenland om te spelen met internationale artiesten waar zij een groot deel van haar inspiratie vandaan haalt voor nieuwe songs.

Daarnaast maakt Deborah ook deel uit van de nieuwe meidengroep Girls On Top, geproduceerd door Eric van Tijn en Jochem Fluitsma.

Belle & Jiamont

Belle (leadzangeres) neemt het publiek mee in haar verhaal en blijft verrassen gedurende haar innemende performance. Jiggi Jiamont is een muzikant in hart en nieren. Zijn gitaar ademt de blues en laat je proeven van nog veel meer invloeden. Je kan er zeker van zijn dat Jiggi's ritmische gitaar goed samensmelt met Belle's melodische stem. Jogy Toth is met zijn Hammond B4, Fender Rhodes & piano de kers op de taart, wat resulteert in een verfrissend en opmerkelijk geluid. Als laatste is daar de ritmesectie met Rense Lemaire op de bass, zijn strakke baslijnen maken alles tot een geheel. Door blues, funk & soul beïnvloede popsongs met een Amerikaanse touch.

Nadjazzda

Wordt begeleid door Nadja Filtzer, een veelzijdige artieste met een breed repertoire van jazz, Braziliaans, Franse chansons en tango, waaronder eigen composities en vertalingen. Door haar veertien jaar ervaring als actrice en entertainer in het theater weet Nadja haar publiek te verrassen met een goede show. Met Mark Milan op keyboard en Eddie Conards percussie kun je van Nadjazzda genieten op Koningsdag op een aantal verschillende plekken. Lang leve de King!

Njambi

In 2011 werd de nieuwe jazz-funkformatie Njambi opgericht, met bassist Ruud Baron, JaiJai Vos en Ian Boelens. Dit zijn stuk voor stuk zeer ervaren musici en samen met Njambi Atema's gepassioneerde stem vullen zij elkaar naadloos aan. Njambi treedt regelmatig op in jazzclubs en op jazzfestivals en is ook hier in Bussum te zien met haar band: Ruud Baron (bass), Ian Boelens (gitaar), Olaf Keus (drums), Arthur Rombouts (keyboard) en David Aguiar (saxofoon).

Programma centrum

8-00-13.30 uur
Jeugdbraderie op Veerstraat, Veerplein en Julianaplein.

12.00 uur – 17.00 uur
Braderie in het gehele centrum.

12.00 uur tot 17.00 uur
Muziek

Podium 1: Wilhelminaplantsoen/Palladioplein: start met Belle & Jiamont 12.00 uur. Daarna Ruud & Co Band met de volgende zangeressen: Colette Wickenhagen, Deborah, Lils Macintosh. Podium 2: hoek Kapelstraat/Kerkstraat met Chris Monen.
Streetband/Loopband: Nadjazzda. Vijf personen spelen door het gehele centrum en af en toe op een podium, muziekmix van soul, brazil en latin jazz.

EHBO aanwezig in de Wilhelminakerk op het Wilhelminaplantsoen.

Bussum Bridgehead

Het grootste militair-historische evenement van Nederland

BUSSUM - Ook dit jaar komen ongeveer 200 leden van militair-historische groepen uit Nederland, België, Duitsland en Engeland samen op het oefenterrein van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek aan de Amersfoortsestraatweg 109c te Bussum, voor de gelegenheid omgedoopt tot 'Camp Bridgehead'. Zij bouwen een deel van het terrein om tot een geallieerd doorgangskamp zoals dat in 1945 overal in het bevrijde gebied kon worden gevonden, op sportterreinen, in weilanden, stadsparken of gewoon langs de kant van de weg.

Om een goed beeld te geven van de bevrijdingstijd in het gehele land zijn Canadese, Britse, Amerikaanse en Nederlandse bevrijders vertegenwoordigd. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Deze oorlog kostte honderdduizenden levens. Op Bridgehead wordt aan die strijd dit jaar aandacht gegeven door een groep Britse en Duitse re-enacters die de uniformering en uitrusting uit die tijd zullen tonen.

Er is ook ruime aandacht voor de naoorlogse periode tot 1985. Nederlandse militairen bewaren de vrede en veiligheid op menige plaats buiten het Nederlandse grondgebied, als deelnemer aan een VN- of NAVO-missie. Ook de verdediging tegen een mogelijke aanval op eigen grondgebied moest op peil blijven. Menige dienstplichtige heeft daarvoor de kou op de Noord-Duitse laagvlakte mogen trotseren. Er zijn eenheden aanwezig die deze facetten van onze krijgsmacht uitbeelden met uiteraard het materieel van die tijd, waaronder de bekende YA328 en YA318 vrachtwagens, de YA126 1-tonners en natuurlijk het gepantserd personeelsvoertuig, de DAF YP408, dat ook in Libanon bij Unifil ingezet is geweest.

Twee groepen beelden een doorlaatpost tussen het Westen en het Oostblok tijdens de Koude Oorlog uit. Aan de ene kant Britse militairen, aan de andere kant DDR-soldaten. De grimmige sfeer uit die tijd wordt levensecht voelbaar gemaakt.

De deelnemers nemen een breed scala aan originele legervoertuigen mee en richten het kamp zo volledig mogelijk met originele zaken in. Ze verblijven in tenten en in de ruïnes die op het terrein staan. Er worden veldkeukens ingericht, een hoofdkwartier, verbindingscentra, een wapenkamer en natuurlijk de 'Trafalgar Club' en een NAAFI kantinewagen waar ook voor de bezoekers een drankje en een snack te koop zullen zijn. Veteranen die in Indië hebben gediend zullen zich herkennen in het kwartier van de Militaire Politie anno 1947.

De deelnemers zijn allemaal volledig origineel gekleed, uitgerust en bewapend. Zij geven graag uitleg aan het publiek over het leven van de militair tijdens de oorlogsjaren en daarna en leggen uit waar hun uitrusting precies voor diende. Van het Lee Enfield geweer of de FAL tot de inhoud van de ransel. Voor de kinderen is er de mogelijkheid de hele uitrusting van een soldaat 'om te hangen' en te ervaren hoe zwaar dat allemaal was!

De voertuigen en motoren worden geregeld gestart voor een ritje. Ook het rupsvoertuig van het Korps Mariniers, de BV 206, zal daarvoor worden ingezet. De infanterie heeft zich genesteld in de ruïnes en het bos en graaft zich in. De militairen van 1944-1945 moesten het vaak doen met minimaal comfort en leden grote ontberingen, wat op deze manier zichtbaar wordt gemaakt. Vaak moest tijdens frontacties in de schuttersputjes worden gegeten, toilet gemaakt en zelfs geslapen.

Tijdens de open dag voor het publiek op zondag 11 mei treedt de 'pipe band' met doedelzakken en drums van The Seaforth Highlanders of Holland geregeld op en wordt in de Trafalgar Club opgetreden door onze vaste Engelse entertainer Paul Harper, die muziek uit de jaren 40 laat horen, en Big Band Blow met muziek uit wat latere perioden.

Geïnteresseerden in het verzamelen van militaria kunnen weer terecht op de grote openlucht militariaruilbeurs aan de rand van het kamp.

Camp Bridgehead is geopend voor het publiek op zondag 11 mei van 10.00 tot 17.00 uur. Het kamp is gevestigd op het brandweeroefenterrein Crailo van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek aan de Amersfoortsestraatweg 109c te Bussum. U vindt de ingang door op het verkeersplein Crailo in de richting van het voormalig AZC Crailo te lopen, de bordjes 'Oefencentrum Brandweer' volgend. De toegangsweg is die dag gesloten voor autoverkeer.

De toegang tot het kamp bedraagt slechts € 3,- voor volwassenen en kinderen boven de 12 jaar, € 1,- voor kinderen onder de 12 en uw auto kan worden geparkeerd voor slechts € 1,- op de voormalige Kolonel Palmkazerne aan de Amersfoortsestraatweg 85a, vanwaar u in 5 minuten naar Camp Bridgehead loopt.

Er zullen zo mogelijk enkele historische voertuigen worden ingezet voor pendelvervoer.

De enthousiaste deelnemers zien uit naar uw komst naar de grootste vrijheidsmanifestatie van Nederland!

Nationale dodenherdenking Bussum 4 mei 2014

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De jaarlijkse dodenherdenking vindt plaats op zondag 4 mei 2014 in de Wilhelminakerk aan het Wilhelminaplantsoen in Bussum. De herdenkingsbijeenkomst begint om 19.00 uur. Aansluitend aan deze bijeenkomst voert de herdenkingstocht naar het monument aan de dr. Frederik van Eedenweg. Om 20.00 uur vindt daar een korte plechtigheid plaats.

Het 4 mei comité nodigt iedereen van harte uit aan deze bijeenkomsten deel te nemen.

Op 4 mei herdenken we al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook herdenken we de Nederlanders die in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Foto: Bob Awick

Vrijheid geef je door in wederkerigheid
Dit jaar is het thema van het Nationaal Comité herdenking Nederlandse oorlogsslachtoffers 'Vrijheid geef je door in wederkerigheid'.

Vrijheid is meer dan bewegingsvrijheid. Wie opgesloten wordt, verliest zijn vrijheid; daarom zijn we solidair met mensen die door een repressief regime zonder reden worden opgesloten. Ook als mensen worden uitgesloten, tast dit hun vrijheid aan. Als je wordt uitgesloten omdat je 'anders' bent, schendt dat de vrijheid om jezelf te zijn, met jouw eigenschappen en overtuigingen. Jezelf kunnen zijn: dat is vrijheid.

Gedicht
Tijdens de plechtigheid bij het monument aan de dr. Frederik van Eedenweg wordt er door een Bussumse jongere een gedicht voorgelezen.

18 / 24

Het neusje van de zalm om het zomergevoel compleet te maken

Paardekooper-Hulst opent zaak voor terrasmeubelen

Het pand stond een paar weken geleden nog helemaal leeg. Foto: Mark Dorlas

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het neusje van de zalm op het vlak van tuinmeubelen om het zomergevoel compleet te maken. Paardekooper-Hulst, bekend van de lampenzaak op Het Arsenaal, heeft een tweede zaak geopend aan de Energiestraat: het Terrace Design Centre. De zaak opende enkele weken geleden.

Wat enkele maanden geleden nog een wat bedompte loods was, werd de laatste weken omgetoverd tot een supermoderne zaak. Er werd hard gewerkt om de beeldbepalende hal de juiste uitstraling te geven. "We hebben gesloopt en gebouwd en ook geverfd, zodat alles er weer kraakhelder bij staat", zegt Dennis Hulst.

'De meubelen waren een beetje een extraatje. We hadden ze staan om onze lampen goed te kunnen presenteren'

Veel vraag
Paardekooper-Hulst verkocht al langer meubelen, maar nu veel meer dan voorheen. "De meubelen waren een beetje een extraatje. We hadden ze staan om onze lampen goed te kunnen presenteren. De meubels zelf werden wel verkocht, maar de hoofdmoot waren vooral de lampen. We merkten echter dat er veel vraag naar de meubels was, dus het werd langzaamaan meer en meer. Nu hebben we er zelfs dus een complete zaak voor. Van het een kwam een beetje het ander."

De zaak verkoopt vooral de meest luxe terrasmeubelen. "We verkopen wat de mensen al van ons gewend waren. Alles exclusief en onderscheidend. Waar je voorheen vaak een tafel met een paar stoelen had staan, wordt het nu allemaal veel luxer. We verkopen echt van alles. Van overdekte tafels en banken tot luxe loungesets. Alles van de meest aansprekende merken, zoals Kettal, Roda, Viteo en Coro. We hebben de collectie uiterst zorgvuldig samengesteld, zodat er een goed aanbod ontstaat van merken die elkaar aanvullen en versterken. Naast de meubels verkopen we ook spullen om het plaatje compleet te maken, zoals parasols, hangmatten, haarden en fakkels."

Met een paar weken achter de rug, loopt de zaak goed. "We merken dat we er al veel vraag naar hebben. Met de zomer voor de deur komen weer veel mensen langs. We hebben de eerste weken al veel aanloop gehad en hebben dan ook een tevreden gevoel over de eerste weken."

Lampen
Waar Paardekooper-Hulst nu veel meer doet dan alleen de lampen van voorheen, opent ook de verlichtingzaak aan de Kooltjesbuurt nog gewoon elke dag de deuren. "Aan de Kooltjesbuurt staan we gewoon nog klaar voor alles op het vlak van designverlichting, een lichtplan en professioneel verlichtingsadvies. De twee zaken kunnen op loopafstand van elkaar bezocht worden."

Het Terrace Design Centre van Paardekooper-Hulst kan gevonden worden aan de Energiestraat 3 van Naarden. Meer over de zaak kan gevonden worden op www.paardekooper-hulst.nl.

Mind&More helpt bij stress en piekeren

BUSSUM - Petra van Hameren is mindfulnesstrainster bij het Bussumse Mind&More. Ze leert mensen om met het 'hier en nu' bezig te zijn, in plaats van met de toekomst of het verleden.

"In een mindfulnesstraining leer je je aandacht bewust te richten op het hier en nu. En dat is goed voor lichaam en geest", legt Van Hameren, gecertificeerd trainer, uit. "Onze Westerse maatschappij is gericht op actie, op handelen, op doen. Teveel doen kan echter leiden tot onrust in je hoofd, lichamelijke klachten en slecht slapen. Door te oefenen in 'zijn' ontspant het lichaam zich. De aandacht verschuift dan van het hoofd naar het lichaam en de zintuigen."

Volgens Van Hameren is mindfulness een vaardigheid die je kunt trainen, net als autorijden of piano spelen. Mensen met een burn-out, stress, angsten of concentratieproblemen kunnen bij Mind&More terecht voor een trainingsprogramma. Van Hameren geeft training in Bussum en Huizen, in kleine groepen en 'met een gezonde dosis pragmatisme', zegt ze zelf. De eerstvolgende kennismakingsworkshop is 24 mei van 14.00 tot 16.30 uur in Studio 61.

Lijstenmakerij Maes gekozen tot publiekslieveling

Het winnende werk.

BUSSUM - De Bussumse lijstenmakerij Maes heeft maandag in Leusden een mooie prijs in ontvangst mogen nemen bij de Nationale Lijstenmakers Wedstrijd 2014. Door middel van een stemming op de website van de branchevereniging Art-Frame heeft het Nederlandse publiek de Bussumse lijstenmakerij Maes verkozen tot favoriet in de categorie modern.

Ieder jaar organiseert de branchevereniging voor lijstenmakers een wedstrijd. Maes koos er dit jaar voor om de inlijsting basic en ingetogen te houden. De keuze viel op een zilveren baklijst en gebroken wit passe-partout met rode bies. Het leverde een rustig en harmonieus resultaat op waardoor het kon rekenen op het overgrote deel van de stemmen. De winnende inlijsting is momenteel te bezichtigen in de etalage van lijstenmakerij Maes op de Landstraat 31.

Tafel4 gaat iedere maand markt in Bussum houden

Eerlijke en ambachtelijke producten

Tafel4 komt iedere maand naar Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Tafel4 gaat maandelijks een sfeervolle markt voor jong en oud organiseren in het centrum van Bussum, waar geproefd, beleefd en natuurlijk ook gekocht kan worden. De eerstvolgende markt is op zaterdag 10 mei op het Julianaplein.

De organisatie legt uit waar Tafel4 precies voor staat. "Op de markt kan genoten worden van ambachtelijke, verse producten, afkomstig uit onze regio en kleinschalig geproduceerd. Het eten en drinken is soms biologisch, soms ecologisch, maar bovenal lekker en gezond. En niet onbelangrijk, topkwaliteit tegen een redelijke prijs. Naast eten en drinken vind je een keur aan andere bijzondere producten, zoals sieraden, tassen, kaarsen, cadeau-artikelen, cosmetica, servies, kleding, lederwaren en nog veel meer. Ook voor deze producten geldt: eerlijk, duurzaam geproduceerd en meestal afkomstig van ondernemers, winkeliers en particulieren bij ons uit de buurt."

Stichting Tafel4 heeft als doel het bevorderen van de consumptie van voedselproducten die op een verantwoorde manier zijn geproduceerd. Dit zijn producten die op een zodanige wijze worden verbouwd, geproduceerd, vervoerd en geconsumeerd dat het milieu minimaal wordt belast, maar dat toch een optimale smaakbeleving wordt ervaren.

Tafel4 staat op 10 mei, 21 juni, 20 september en 25 oktober op het Julianaplein in Bussum.

Weer hoog bezoek voor Matthäus Passion

Foto: Bob Awick

Op de uitvoering van de Matthäus Passion op Goede Vrijdag komen traditiegetrouw veel landelijke politici af. Voor veel Naarders een mooie gelegenheid om in de Marktstraat BN'ers te spotten. Dit jaar maakten oud-premier Jan-Peter Balkenende en zijn vrouw Bianca hun opwachting in Naarden. Ook gezien: Ronald Plasterk, Stef Bos, Gerdi Verbeet en Piet Hein Donner. Premier Rutte was elders in het land. Hij komt om het jaar naar de Grote kerk. Het lijdensverhaal van Jezus, op muziek gezet door Johan Sebastiaan Bach, wordt met Pasen op meer plekken in Nederland uitgevoerd.

Politie pakt inbreker op in de Keverdijk

NAARDEN - De politie heeft 15 april in de Keverdijk een 19-jarige Amsterdammer aangehouden wegens woninginbraak. Twee collega-inbrekers gingen er vandoor. Zelfs de politiehelikopter kon ze niet meer vinden.

Een bewoner van de Ten Boschstraat zag 's avonds een verdachte auto in de straat en belde de politie. De Naarder had een onbekende auto met draaiende motor voor de deur, met de deuren open en de lichten uit. Agenten die ter plaatse kwamen, controleerden de auto maar troffen niemand aan. Ze deden de motor uit en de deuren dicht en verstopten zich vlakbij.

Politiehelikopter
Kort daarna kwamen drie mannen richting de auto gelopen die wilden instappen. Ze gingen er echter vandoor toen ze werden aangesproken. Daarbij lieten ze hun buit achter. Eén van hen, de 19-jarige Amsterdammer, werd door de politiemannen in de kraag gevat. Met onder andere een politiehelikopter is nog gezocht naar de andere verdachten, maar die werden niet meer aangetroffen. Achteraf bleek dat er ingebroken was in een woning aan de Kolonel Michaelstraat. De politie heeft de zaak in onderzoek.

VVD, D66 en CDA presenteren coalitieakkoord Naarden

'We zijn eruit'

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Nog geen maand na de gemeenteraadsverkiezingen kwam donderdag het verlossende woord: de drie coalitiepartijen waren eruit. VVD, D66 en CDA leggen woensdagavond hun gloednieuwe coalitieakkoord voor aan de gemeenteraad.

Miriam van Meerten-Kok (VVD), Marcel Adriani (D66) en Marleen Sanderse (CDA) worden de nieuwe wethouders. De portefeuilles zijn opnieuw samengesteld. Van Meerten-Kok focust zich op het 'sociaal domein' (zorg, werk, onderwijs) en economische zaken, Adriani neemt de fusie en de financiën voor zijn rekening, Sanderse wordt wethouder 'wijkgericht werken' en nieuwbouw. "Op basis van persoonlijke voorkeuren en de partijprogramma's waren we daar snel uit", blikt Van Meerten-Kok terug.

Naarden krijgt er wijkwethouders bij

De inhoudelijke afspraken tussen de drie partijen beslaan slechts negen A4'tjes. Het akkoord bestaat uit twee delen: een zogeheten 'bestuursakkoord' en een 'beleidsakkoord'. "In het bestuursakkoord hebben we vastgelegd hoe we het komende anderhalf jaar willen werken, met burgerparticipatie en veel debat", legt Rob Niehe, die namens de VVD de onderhandelingen deed, uit. "We gaan daarbij door op de ingeslagen weg. Die typisch Naardense werkwijze willen we ook na de fusie bewaren. In het beleidsakkoord staan de inhoudelijke punten die we nog vóór de fusie willen uitvoeren." Het coalitieakkoord, getiteld 'Waarden van Naarden', is kort maar krachtig, volgens onderhandelaar Niehe. "Het is beknopt want we hebben maar kort tijd tot de fusie van januari 2016."

De coalitie wil zo veel mogelijk zaken op wijkniveau oplossen. Daarom krijgt Naarden er ook 'wijkwethouders' bij. Van Meerten-Kok: "We worden als bestuurder ook verantwoordelijk voor een Naardense wijk. Niet inhoudelijk, maar wel qua inspraak. Elke wethouder wordt het aanspreekpunt voor een wijk, zodat inwoners weten wie ze kunnen bellen als er wat speelt."

Bouw liften station gaat nu vlot

Het werk schiet op. Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM - Komende zomer gaat het dan toch gebeuren: dan worden de liften op de perrons van Naarden-Bussum opgeleverd. Het gaat goed met het eerder zo geplaagde project. Op het eerste perron wordt zelfs al getest.

Vooral het laatste jaar hebben de bouwvakkers op de perrons grote stappen kunnen maken. Toen bleek dat de steeds lekkende schacht gerepareerd kon worden, kon er snel verder gebouwd worden.

Voordat het project afgerond wordt, moet alles nog verder afgewerkt worden. Ook op het tweede perron wordt nog verder gewerkt.

Pand geprobeerd open te breken

NAARDEN - Aan het Jac. P. Thijssepark hebben onbekenden anderhalve week geleden geprobeerd een pand open te breken. Dat meldt de politie.

De daders probeerden 's avonds met een steen een raam kapot te maken om vervolgens met meerdere spullen aan de haal te kunnen gaan. Dat bleek echter tevergeefs. Het glas bleek te sterk, waardoor de daders al snel weer op de vlucht sloegen.

Drie NVC-ers in techniek finale

NAARDEN - Drie spelers van voetbalclub NVC, Olivier Simons, Mees Schiphof en Frank van den Bosch, staan in oktober in finale van de Nederlandse Techniek Kampioenschappen.

Het drietal werd vorige week geselecteerd door Rene Meulensteen, techniektrainer van Fulham, voorheen van Manchester United. Op 18 april werd bij NVC een voorronde gehouden. Iedereen kon inschrijven, lid of geen lid van een voetbalvereniging. Op 150 andere locaties in Nederland werden ook voorrondes gehouden.

Honderd euro gestolen

NAARDEN - Onbekenden hebben een week geleden aan de Prins Willem van Oranjelaan ingebroken. Dat meldt de politie.

De daders konden vanaf het balkon een raam openbreken en vervolgens de eerste etage doorzoeken. Er werd alleen honderd euro meegenomen.

De slechthorende bewoner van het pand zat ondertussen nietsvermoedend beneden en merkte het voorval pas later op.

Brand in schuur aan Keverdijk

Een brandweerman bekijkt de uitgebrande schuur. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een schuur in een achtertuin van een woning aan de Keverdijk heeft zaterdagavond flinke brandschade opgelopen. Niemand raakte gewond.

De brandweer kwam met man en macht ter plaatse omdat de vrees bestond dat de brand over zou slaan naar de woningen. Het vuur was snel onder controle. Volgens de brandweer is de brand vermoedelijk ontstaan door kortsluiting en overbelasting van elektronische apparatuur in de schuur, 'waaronder een paar elektrische fietsen en slechte stopcontacten'.

Reclame-bord gesloopt

NAARDEN - Vandalen hebben een week geleden aan de Korte bedekte weg een reclamebord gesloopt.

Het gesloopte bord werd pas later ontdekt. Van de daders zelf ontbreekt elk spoor. Er wordt nog wel onderzoek gedaan.
Contact opnemen met de agenten kan op 0900-8844.

Filmhuis Bussum

Spies and Glistrup. Foto: Filmhuis Bussum

IDA is oogstrelend mooi. Jonge non ontdekt haar dramatische verleden. Een vastberaden tante brengt wat luchtigheid.
In TOUCH OF THE LIGHT wordt een blinde Taiwanese jongen een veelbelovend pianist.
AUGUST: OSAGE COUNTY is een claustrofobisch familiedrama.
In AIN'T THEM BODIES SAINTS zijn een Bonnie en Clyde tragisch en verliefd.
SPIES & GLISTRUP waren twee snelle heren die via hun reisorganisatie veel geld en vrouwen versierden.
AN EPISODE IN THE LIFE OF AN IRON PICKER is waargebeurd. Ziekenhuis weigert armlastige doodzieke vrouw. Prijswinnaar in Berlijn.
Sensueel kostuumdrama THE INVISIBLE WOMAN toont hoe jonge actrice een verhouding kreeg met de strenge Charles Dickens.
In HAPPILY EVER AFTER legt een jonge vrouw haar liefdesleven bloot. Genadeloos humoristisch.
In de grappige THE GRAND BUDAPEST HOTEL wordt geruzied over familiegeld. Met Bill Murray en Tilda Swinton.
In DIPLOMATIE moet een Duits generaal van Hitler Parijs opblazen. Hij tracht te onderhandelen met de Fransen.
Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW.
Twee jeugdvoorstellingen: Tsjechische kwaliteitsfilm KOOKY en DE SUPERHELD, waarin een 11-jarige anderen beschermt.

Meer op www.filmhuisbussum.nl

Versa vrijwillgerscentrale

De Vrijwilligerscentrale is geopend op dinsdag- en donderdagochtend van 10.00-12.00 uur, Huizerweg 54, Bussum. In de voorjaarsvakantie van 28 april t/m 2 mei is de Vrijwilligerscentrale gesloten. Op 6 mei kunt u er weer terecht.

Wel de volgende vacatures:

Vogelopvangcentrum (Naarden): vogelverzorger (3 uur per week)

Manege Gooi en Eemland (Bussum): begeleiden van de paarden van de gehandicapte ruiters (2 uur per week)

woensdag 30 april

Bingo

De Schakel houdt weer een bingo. Ook deze keer kunnen er leuke prijzen gewonnen worden. Vanaf 19.30 uur staan de getallen weer centraal. Deelname kost € 3,50. Meer kaarten kosten € 2,50 per stuk.

Schoenenverkoop

In de hal van de Heul aan de Koekoeklaan 3 zal van 10.00 tot 12.00 uur een schoenenverkoop voor senioren plaatsvinden door Schoenhandel B. Donjacour.

Dvd-voorstelling

De Palmpit aan de Koekoeklaan vertoont een dvd op groot televisiescherm. Aanvang 19.30 uur, toegang € 1,-.

Bingo

Bingo in De Schakel. De zaal is open om 19.30 uur. De bingo start om 20.00 uur. Entree: € 3,50.

donderdag 1 mei

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786.

zaterdag 3 mei

Grote kerk in Italiaanse sferen

Zaterdagavond is de Grote Kerk van Naarden het podium voor een uitwisselingsconcert van het Goois Vocaal Ensemble uit Naarden en het Merliner Ensemble uit de Italiaanse stad Turijn. Om 18.30 uur openen de kraampjes met lekkers in de kerk en om 19.30 uur begint het concert. Kaarten kosten € 15,-.

Plannen Vestival Vocaal

De Stichting Amateurkoor nodigt geïnteresseerden uit om te komen luisteren naar de presentatie van de plannen voor Vestival Vocaal 2015: De stichting wil op zondag 27 september 2015 de opera 'Dido en Aeneas' van Henri Purcell uitvoeren. Er wordt gezocht naar sponsoren. De bijeenkomst start om 11.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis van Naarden.

Jane Austen middag

Boekhandel Los staat de hele middag in het teken van schrijfster Jane Austen. Om 15.00 uur start een lezing van Karin Quint. Zij heeft een reisgids geschreven genaamd 'Het Engeland van Jane Austen'.

maandag 28 april tot zaterdag 3 mei

Boodschappen Plusbus

Maandag 28 april is er een Verrassingstocht met bloemen. Dinsdag gaan de deelnemers Buitenplaatsen ontdekken in 's Graveland. Woensdag 30 april is er een gezellige bingoavond in De Schakel. Mei begint met het bezichtigen van de opbouw van het bloemencorso in Sassenheim en dan gaat de bus vrijdag nog naar het Tabaksteelmuseum in Amerongen en zaterdag naar Putten naar de Puur & Anders Fair. Voor meer informatie bel maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur 035-7504192.

donderdag 24 april

Bustocht

Dagtocht 'Bloesems in de Vijfherenlanden'. Vertrek vanaf de Palmpit aan de Koekoeklaan 3 om 8.45 uur. Thuiskomst 18.00 uur. Kosten: € 47,50. Aanmelden/afmelden in de Palmpit of bij Eva Kooiman, tel. 035-6939695.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

vrijdag 25 april

Concert

De Prins Mauritsband houdt een 'Koningsconcert'. Het concert wordt gehouden in Scala aan de Dr. Schaepmanlaan. Aanvang 20.00 uur, entree gratis.

Spelletjesmiddag

Naast reguliere spelletjes worden in de Palmpit aan de Koekoeklaan door een leerling van het Goois Lyceum ook digitale spelletjes aangeleerd op computer, iPad of tablet. Van 14.00 tot 16.00 uur. Kosten: € 1,-.

Meditatieve bijeenkomst

Rondom het licht houdt een meditatieve gesprekskring met het thema: waar dromen wij van? Aanvang: 19.30 uur in de zijzaal van de NPB kerk aan de Iepenlaan 26 in Bussum.

Broodje +

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met broodmaaltijd. Informatie: 035-6946971.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur. Informatie: 035 - 6946971.

zaterdag 26 april

Koningsdag

De hele dag is het feest in Bussum. Kijk voor alle informatie elders in deze krant. Ook is de Palmpit geopend vanaf 9.30 uur. Daar wordt samen op een groot scherm gekeken naar de activiteiten van het Koninklijk paar.

Koningsdag in De Schakel

Tijdens Koningsdag op zaterdag 26 april is vanaf 9.30 uur De Schakel in Naarden voor iedereen geopend. In oranjesferen samen kijken naar de live televisie-uitzending van het Koningspaar. Kosten: € 3,50. Opgeven: 035-6944742.

zondag 27 april

Bingo

In de Palmpit aan de Koekoeklaan is er weer een bingomiddag met leuke prijzen. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

maandag 28 april

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

dinsdag 29 april

Bustocht

De reiscommissie van Wijkontmoetingscentrum De Schakel uit Naarden gaat 's morgens met de bus naar het Douwe Egbertsmuseum in Joure. De bus is om 18.00 uur terug in Naarden. Kosten: € 52,- per persoon. Opgeven bij Tiny v/d Horst: 035-6949312.

dinsdag 29 april tot zaterdag 3 mei

Kindervakantieweek Scan

Natuur is het thema van de kindervakantieweek op 29 en 30 april en op 2 en 3 mei. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar in het buurtcentrum SCAN in Naarden Majoor Kampsstraat 3, Keverdijk. Naast gezellig bezig zijn, knutselen, bingo en lekker snoepen staat alles in het teken van de natuur en daarom gaan ze op vrijdag naar dierenpark Amersfoort. Bel voor informatie: José de Groot, telefoon: 035-6943262.

zondag 4 mei

Dodenherdenking

Dodenherdenking vindt plaats vanaf 19.00 uur in de Wilhelminakerk. Aansluitend aan deze bijeenkomst voert de herdenkingstocht naar het monument aan de Dr. Frederik van Eedenweg. Om 20.00 uur vindt daar een korte plechtigheid plaats met twee minuten stilte. Ook op de Bussumerheide wordt een herdenking gehouden. Vanaf 19.15 uur vertrekt er een stille tocht vanaf de Palmpit aan de Koekoeklaan. De korte plechtigheid wordt muzikaal opgeluisterd door muziekvereniging 't Gooi. Na afloop koffie in de Palmpit. In Naarden start de herdenkingsdienst om 19.00 uur in de Grote kerk. Daarna een stille tocht naar het verzetsmonument aan de Burgemeester van Weetumweg. Vanaf 21.00 uur is er een concert van Vocaal Ensemble Fioretto in de Grote Kerk.

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginners & gevorderden. Website: www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail:
jaccomullermusic@gmail.com

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf: Philip Dijs 035-6945699

Op 25 april start er een cursus meditatie. 6 lessen voor €40. Plaats: fysiotherapie Spieghel, Iepenlaan 354. Voor meer info: bel met 06-38104942

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

GEWELDIG GOED! Hét creatieve naaiatelier voor leuke lessen en fantastische workshops. Kijk op de site voor de nieuwe WORKSHOP-AGENDA. In vakantieperiodes zijn er speciale kinderactiviteiten.
www.geweldiggoed.nl
06-22 151 685
Kapelstraat 65, Bussum

Verspreidingsdienst Pascal te Naarden zoekt drukwerk sorteerders lfd vanaf 15 jaar op wo. mid./avond en/of do. mid./avond. Voor meer info of sollicitatie bel of mail 06-53515831 / otten_pascal@hotmail.com

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats &
organisaties Interhouse
Hilversum 035-3031320
www.interhouse.nl huur- en verhuurprofessionals

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel: 06-42269939

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. Voorkomen is beter dan genezen - inspecteer uw planten regelmatig.
www.hdtuinen.nl/06-13527372

Voor al uw Schilderwerk PMC (paul). Altijd een vrijblijvende offerte. Voor groot en klein werk. 32 jaar ervaring Info
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Taxi naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds taxiservice
06-26984855

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator gratis opgehaald. Tel: 06-34606808

Spiritueel Centrum BE BALANCED te Almere organiseert op 17 mei a.s. de kleinschalige, harmonieuze beurs VROUWENPOWER aan de Pastelstraat 168. De entree is gratis! 036-5341590 www.spiritueelcentrumbebalanced.nl/beurzen/vrouwenpower

GARAGEBOX TE HUUR,
Naarden, Keverdijk-Vierhoven.
Tel: 06-53504070

TE HUUR garage Nesciohof Naarden per direct.
Ook eventueel te koop.
Info: 06-20445275

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel:
035-6281550 of 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Koningsdag is Blauwendraat barbecue catering, hoek School-Kapelstraat, groot assortiment belegde broodjes, sate's, diverse worstsoorten.