BussumsNieuws

30 augustus 2017

BussumsNieuws 30 augustus 2017


Straks één jeugdonderscheiding

GOOISE MEREN Er komt één jeugdonderscheiding voor heel Gooise Meren. Dat plan heeft de gemeente.

Met het 'jeugdlintje' gaan straks elk jaar jongeren geëerd worden die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Naarden en Bussum deden dat al: Naarden gaf elk jaar de Vestingster weg, Bussum had de Bussums Belofte. Deze laatste werd tot nu toe pas één keer vergeven, aan The Voice-winnares Julia van der Toorn.
De bestaande jeugdonderscheidingen worden geschrapt. Er komt één onderscheiding voor terug. Alle jongeren tot 22 jaar maken kans om de jeugdonderscheiding te ontvangen. Er zal elk jaar een jury worden samengesteld, met een van de wethouders als hoofd van de jury. De jeugdonderscheiding moet elk jaar worden uitgereikt op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Wanneer de eerste keer is, is nog niet bekend.

Parkeer-onderzoek rond Burgemeester de Bordesstraat

BUSSUM Er wordt na de zomer een parkeeronderzoek gedaan rond het Gewestkantoor aan de Burgemeester de Bordesstraat.

De gemeente gaat kijken welke auto's er geparkeerd staan, hoeveel auto's het zijn, hoe vaak ze er geparkeerd staan en bovenal hoe lang. Het onderzoek wordt gedaan omdat er eerder veel klachten waren over de hoge parkeerdruk rond het Gewestkantoor. Buurtbewoners klagen steen en been over de vele auto's. Met het onderzoek kan de gemeente, als dat moet, maatregelen nemen om overlast verder tegen te gaan.

Heerlijke afkoeling in zwembad De Zandzee

Foto: Jessica de Jong

BUSSUM Het is deze dagen heerlijk zomerweer met veel zon en hoge temperaturen. Dinsdag werd het zelfs rond de dertig graden. De terrassen zaten vol en ook zwembad De Zandzee werd goed bezocht voor een verfrissende duik in het water. De tropische temperaturen gaan afnemen, maar misschien niet erg want maandag beginnen de scholen.

Bewegen is goed

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

De buurtsportcoaches van Naarden vinden het belangrijk dat ook oudere inwoners van de bank afkomen en in beweging blijven.

13

Was ist Barock?

Ja, wat is barok? Deze cultuurstroming kan op verschillende manieren benaderd worden. In dit boek is gekozen om de meesterwerken van de barok- architectuur in een historische en functionele context te plaatsen. De ondertitel is dan ook: Architektur und Städtebau Europas 1580-1770. Het is een interessant boek over deze periode van bouwkunst, architectuur en stedenbouw door de Duitser Stephan Hoppe (1966). Uitleg, tekeningen, kaartjes, foto's worden op een aantrekkelijke manier gepresenteerd. Barok is in veel Europese landen te zien zoals Italië, Duitsland, Oostenrijk, maar ook in Frankrijk, Engeland en Spanje. En Nederlandse barok-architectuur komt er royaal in voor: in Potsdam (bij Berlijn), het Mauritshuis en het Paleis op de Dam. Gebonden boek met omslag, 252 bladzijden, 300 afbeeldingen, waarvan vele in kleur. In 2003 uitgegeven door Primus Verlag. De afbeelding toont de Slotkapel van Versailles.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Geen primeur, maar wel de koningin op tafel

De totale pers stond kortgeleden in het teken van de paddenstoelen. Jammer voor mij, want ik wilde die primeur. Een prachtige vondst maakte veel goed.

Traditioneel ga ik met de naderende herfst altijd op zoek naar wat eetbare paddenstoelen. Dit jaar, zelfs ver voor het zwammenseizoen, is er een ongekend rijke stand. Natuurlijk aangezwengeld door de vondsten van de zwaargiftige groene knolamaniet, die nog net geen slachtoffers heeft geëist. En op tv weer een fout in de berichtgeving: daar werd de reuzenparasolzwam als giftig aangeduid. Niets is minder waar! Deze zeer grote zwam, die momenteel gezien kan worden op de Bussumse heide o.a. langs het fietspad van Bussum via het Gebed Zonder End naar Hilversum, behoort zelfs tot de top 10 van heerlijke paddenstoelen. En zo kom ik als vanzelf bij mijn aangekondigde topvondst. Ik kwam langs vliegveld Hilversum, richting Hollandse Rading en daar zag ik in een bosrand zomaar fikse oranje-gele plekken. Ik wist het meteen: daar staan cantharellen! De koningin onder de paddenstoelen en een duur betaalde lekkernij. Schichtig omkijkend beende ik over het prikkeldraad en met mijn schaartje knipte ik een zak vol van die schoonheden. Zie de foto. Want paddenstoelen moet je eigenlijk niet plukken, maar afsnijden. Bereiding op mijn manier. Ontbijtspek in heel kleine reepjes, teentje knoflook, verse peterselie en eieren voor een ongelooflijk lekkere omelet. Ik eet hem bovendien koud. Smulpaperij van de hoogste orde!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. mw. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 02/09 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 02/09 17.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering parochianen
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.00 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser en 17.00 u. dr. W.H.Th. Moehn H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. K. Holtzapffel
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Noord
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Terugkeer naar wisselvallig en vrij koel weer

In de laatste week van augustus zagen we een opleving van het zomerweer dankzij de invloed van een Centraal Europees hogedrukgebied. Een golvend koufront met regen trekt woensdag over onze omgeving oostwaarts. Aan het warme zomerweer komt daarmee abrupt een einde. Na een minder natte vrijdag bestaat kans dat in het weekeinde de neerslagkans weer iets stijgt.

Donderdag en vrijdag

Vooral in de nacht en ochtend kan het af en toe nog regenen. Nadien wordt het droog en later op de dag kan het geleidelijk gaan opklaren. Er waait een matige wind tussen noordwest en west. Vrijdag is het wisselend bewolkt en er kan nog een lokale bui vallen. Af en toe schijnt de zon. De thermometers houden het beide dagen bij zo'n 18 graden voor gezien.

Het weekeinde

In het weekeinde is het wisselvallig. Zaterdag schijnt de zon van tijd tot tijd, maar er kan ook een bui tot ontwikkeling komen. Waarschijnlijk is er zondag wat meer bewolking met een iets grotere kans op een bui. Er waait een matige zuidwestenwind. In de nacht daalt het kwik naar circa 10 graden. Overdag wordt het 17 à 18 graden. Dat is vrij koel voor begin september.

Weetje

Augustus wordt oogstmaand genoemd. Het woord 'oogst' is ook afgeleid van 'augustus'. Het is de laatste maand van de meteozomer. Gemiddeld komen in augustus 7 zomerse dagen voor (25 graden en hoger). Tot de 23e kwamen deze maand geen zomerse dagen voor. Nadien is het aantal toch nog op 4 gekomen. Dinsdag de 29e was de warmste dag van de maand.

Vanaf 30 augustus zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- Verslag van Lijsbeth Siegersma van de derde editie van Wonderfeel, een buitenfestival met klassieke muziek op het landgoed Schaep en Burgh in 's-Graveland, dat van 21 t/m 23 juli jl. werd gehouden.

- RegioHub gaat over voortijdig schoolverlaten. (H)

Aan deze punten vraagt Weesp ons te voldoen als we straks fuseren

Wat kan Gooise Meren met het 'verlanglijstje' van Weesp?

Weesp heeft Gooise Meren gevraagd samen te gaan werken en later te fuseren. Maar niet zomaar. Weesp stelt meerdere voorwaarden.

Weesp moet wel Weesp blijven, zo stelt Weesp zelf. Foto: Christian Pfeiffer

GOOISE MEREN Er wordt momenteel door Weesp en Gooise Meren samen gekeken of de twee gemeenten straks één gemeente kunnen vormen. Rond november wordt de knoop doorgehakt.

Naast Gooise Meren praat Weesp met Amsterdam. Weesp heeft de twee gemeenten gevraagd of ze kunnen voldoen aan een reeks kernwaarden, een soort verlanglijstje met punten waarvan Weesp wil dat deze ook gewaarborgd worden als Weesp straks niet meer zelfstandig is. Het gaat onder meer om het behoud van het groene landschap, maar ook om het klein houden van de afstand tussen de burger en de politiek.

Wensen van Weesp

Voldoen aan kernwaarden Weesp geen hogere wiskunde

De gemeente Gooise Meren gaat na het zomerreces, volgende maand al, praten over deze punten om te bepalen of zij de gemeente Weesp kan helpen door aan deze punten te voldoen. Dat is overigens geen hogere wiskunde. Wethouder Miriam van Meerten gaf eerder al aan dat de gemeente Gooise Meren aan alle wensen van Weesp kan voldoen.
Voordat de gemeenteraad er nogmaals over praat worden eerst burgers zelf benaderd om hun zegje te doen over het verlanglijstje van Weesp. Er loopt momenteel een enquête. Alle bewoners van Gooise Meren kunnen daar aan meedoen.

Weesp maakt op 9 november een keuze tussen Gooise Meren en Amsterdam.

Gooise Meren heeft al eerder aangegeven open te staan voor een samengaan met Weesp. Gooise Meren hecht er onder meer veel waarde aan dat Weesp behouden wordt voor de regio. Als Weesp voor Gooise Meren gaat dan moeten de twee gemeenten wat Gooise Meren betreft in 2022 fuseren. Gooise Meren heeft dan eerst zelf nog de tijd om de eigen gemeente vorm te geven en rustig toe te werken naar een fusie met Weesp.

Het verlanglijstje van Weesp

Het gaat om de volgende punten:

* Behoud en versterking van de historische waarde van Weesp
* Behoud en versterking van het open (rivier)landschap
* Het bevorderen van de toegankelijkheid van de woningmarkt
* Inzetten op bedrijvigheid en economie
* Infrastructuur: verbeteren van de bereikbaarheid
* Infrastructuur: verbeteren van het openbaar vervoer
* Duurzaamheid: Weesp energieneutraal in 2030
* Behoud van het huidige voorzieningenniveau
* Instandhouding socialevoorzieningenniveau
* Bevorderen gemeenschapszin en gemeenschapsgevoel
* Gemeentelijke belastingen op een betaalbaar niveau
* Op peil houden kwaliteitsniveau gemeentelijke dienstverlening
* Ruimte tussen burger en bestuur zo kort mogelijk houden
* Ruimte voor eigen initiatief van inwoners
* Versterken van het veiligheidsniveau

Gemeente legt laatste hand aan zilveren legpenning

Zo moet de Zilveren Legpenning eruit gaan zien. Foto: Gemeente Gooise Meren

GOOISE MEREN Het gaat niet lang meer duren voordat de eerste zilveren legpenning klaar is. Langere tijd werd al gesproken over deze nieuwe prestigieuze prijs, maar nu lijkt het eremetaal eindelijk vorm te krijgen.

De eerste penning is in augustus vorig jaar al beloofd aan Olympisch zwemkampioen Ferry Weertman uit Naarden. Hij zal toch nog heel even geduld moeten hebben.
De penning wordt momenteel gedrukt en zal in het najaar uitgereikt kunnen worden.

Dit najaar

Het wachten was op het ontwerp van het nieuwe gemeentewapen. Dat duurde even, waarna het definitieve ontwerp van de penning gemaakt kon worden.
Hierop zijn de verschillende elementen van de voormalige gemeenten Bussum, Naarden en Muiden herkenbaar zoals de adelaar en de boekweitkorrel. De penning is zilver en hierop staat in letters gedrukt: 'Gemeente Gooise Meren'.

Arend Heijbroek

Gepensioneerd, voorzitter van het Internationaal Theosofisch Centrum in Naarden

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Ik heb bijna een dagtaak aan mijn voorzitterschap bij het ITC. Ik ben er bezig met de organisatie, met inhoudelijke taken en met onderhoud van bos en tuin."

Wat is uw levensmotto?
"Geen godsdienst boven de waarheid."

Religie of wetenschap?
"Religie omdat het alles, het hele leven, omvat. Religie is breder en dieper. Religie is de waarheid die zoekt naar begrip. Wetenschap is begrip dat zoekt naar de waarheid."

Welk boek leest u?
"De regeneratie van de mens. Ik lees dit als voorbereiding op twee studiedagen die we hebben in het najaar. De innerlijke transformatie van de mens is bij ons in het centrum een centraal thema."

Welke muziek luistert u?
"Bach."

Met wie wilt u nog een goed gesprek?
"Met Nelson Mandela. Hij heeft een enorme transformatie doorgemaakt. Hij begon als man in het verzet en werd uiteindelijk een echte samenwerker. Een heel inspirerend veranderingsproces waar ik hem graag over had willen spreken."

Toekomstdroom?
"Dat mensen meer open staan voor hun eigen spirituele intuïtie en zich minder laten meeslepen door het materiële en de behoefte aan vermaak en uiterlijke dingen."

Tevreden over bereikbaarheid Gooise Meren

GOOISE MEREN Bewoners van Gooise Meren zijn erg tevreden over de bereikbaarheid van de gemeente. Dat valt te concluderen aan de hand van een enquête van het burgerpanel.

Vooral met de bereikbaarheid per fiets en auto zijn bewoners erg tevreden: 84 procent noemt de bereikbaarheid per auto op orde, zelfs 90 procent is tevreden over de bereikbaarheid per fiets. Er kan nog wel wat verbeterd worden aan de bereikbaarheid per openbaar vervoer. Van de bewoners vindt 'slechts' 58 procent de bereikbaarheid per openbaar vervoer op orde. Dat zal vooral te maken hebben met de verslechterde bereikbaarheid per openbaar vervoer van Muiden, maar ook omdat onlangs de avonddienstregeling op het spoor halveerde. Dat leverde een hoop klachten van bewoners op.

Ombouwen leegstaande panden tot woningen

GOOISE MEREN Leegstaande gebouwen moeten omgebouwd worden zodat er gewoond kan worden.

Dat vindt een groot deel van de bewoners van Gooise Meren. Volgens 85 procent zou de gemeente er goed aan doen om met zulke plannen aan de slag te gaan. Slechts 3 procent ziet zulke plannen minder zitten. Het ombouwen van leegstaande panden tot woningen zou vooral de voorraad sociale huurwoningen kunnen aanvullen. De sociale huurmarkt zit al jaren helemaal vast. De gemeente heeft de afgelopen jaren vaak te maken gehad met hoge leegstand, vooral veel panden in Bussum stonden leeg. Het ombouwen van leegstaande panden gebeurde al eerder: aan de Brinklaan werden een jaar geleden enkele leegstaande winkels omgevormd. Het percentage leegstand loopt de laatste jaren ook terug, maar er staat wel nog veel leeg.

(On)opvallende maatregel Brinklaan

Zoek de verschillen: nieuwste maatregel voor de oversteek op de Brinklaan.

BUSSUM Het lijkt wel alsof de nieuwste maatregel om de oversteek bij de Brinklaan in het centrum veiliger te maken vooral niet mag opvallen. Afgelopen maandag verscheen er op twee plekken een band met een afwijkende kleur stenen in het straatbeeld. Deze moet de aanrijdende automobilist tot het matigen van snelheid manen.

Kunstenaar Dirry de Bruin ontwierp monument op Nieuw Valkeveen

'Mijn werk is eigenlijk het creëren van plekken'

Wie op begraafplaats Nieuw Valkeveen het kinderhofje bezoekt, kan niet om herdenkingsmonument De Nachtegaal, een metalen constructie met gekleurde glazen paneeltjes, heen.

Een plek waar nabestaanden afscheid hebben genomen van een dierbare en waar zij graag terugkomen.

NAARDEN Het monument is bedacht en ontworpen door vormgever en kunstenaar Dirry de Bruin. "Ik voelde me al lange tijd zeer betrokken bij het uitvaartwezen en vond dat er iets eigentijds moest gebeuren."

'Je bent niet meer waar je was, maar overal waar wij zijn'

"Want ik ben me al langer zeer bewust van het feit dat nabestaanden graag terugwillen naar de plek waar zij afscheid hebben genomen van een dierbare. Dat is in tachtig procent van de gevallen zo. Maar soms is er geen plek, bijvoorbeeld als iemand gecremeerd is en als de as daarna is uitgestrooid op zee, of vanuit een vliegtuig. Dat zijn mooie, maar ook hele vluchtige momenten. En ik denk aan ouders van te vroeg geboren kindjes die nergens terechtkunnen. Ik wil ze graag een mogelijkheid geven om te kunnen herdenken. Voor dat soort situaties is dit monument geëigend. Daarom heb ik mijn idee uitgewerkt tot dit monument. Het is een mooie plek waar mensen naartoe kunnen komen om te herdenken. Ze kunnen een paneeltje kopen en er een tekst op laten zetten. Het paneeltje wordt op het monument gemonteerd." De Nachtegaal staat op een deel van de begraafplaats dat onlangs is heringericht, naast het kinderhofje.
"Ik zie het zo voor me dat mensen er komen om te herdenken en dat kinderen die meekomen daar spelen bij het water en op de keien klimmen. Het mocht een kleurrijk monument zijn en dat is het ook geworden." De Bruin vertelt over de symboliek die erin zit. "De glazen paneeltjes worden gemonteerd op staanders, dat zijn bladranken. Boven aan het monument zit een nachtegaal, zijn zang is als het ware de roep naar het hiernamaals." Als het monument volledig gevuld is met de glazen plaatjes, is het beeld zichtbaar van kringen in het water, alsof er een steen in gevallen is. "Op andere begraafplaatsen waar een soortgelijk monument staat, kun je als de zon schijnt door het glas heen kijken. Dat is hier niet mogelijk, omdat er een dichte haag achter staat. Maar het waterelement en de keien rondom hebben me geïnspireerd. Daarom kreeg ik het idee van de steen in het water als metafoor van de herinnering. Er is nu nog niets van te zien omdat er nog niet genoeg paneeltjes op zijn geplaatst", aldus De Bruin. "Maar het is de bedoeling dat het beeld met de jaren groeit."

Ze vertelt dat ze eerst ter plekke ging kijken waar het monument moest komen. "Wat heeft de plek nodig? Eigenlijk is mijn werk het creëren van plekken. Ik probeer het zo te maken dat mensen zich er op hun gemak voelen. Ik heb de behoefte om de monumenten zo te maken dat ze als het ware de ruimte op een positieve wijze gaan regisseren. Zo werk ik graag, ik blijf dicht bij mezelf." De Bruin vertelt dat ze al 25 jaar in het vak zit. "Het uitvaartwezen komt met regelmaat terug in mijn werk. Ik probeer elke keer weer een beter antwoord te geven op vragen die ik over dit onderwerp krijg. Ik zet mijn werk op mijn website, zodat ik mensen die mij een vraag stellen kan laten zien wat ik maak en hoe ik het bedoel. Ik vind het belangrijk om de kwaliteit van het monument hoog te houden. Dat betekent dat ik mij ook verantwoordelijk voel voor de kwaliteit van de glazen paneeltjes. Ik zorg ervoor dat de tekst er op de juiste manier op gezet wordt, zodat alles een mooie eenheid vormt."
Om een indruk te geven hoe het eruit gaat zien, zijn er al een paar paneeltjes geplaatst. Met een gedicht dat door de gemeente is aangereikt. "Ik vind het erg mooi. Op elk paneeltje staat een woord en van boven naar beneden is te lezen: 'Je bent niet meer waar je was, maar overal waar wij zijn'.

Sanne vraagt in Washington aandacht voor uitbannen type 1 diabetes

De 18-jarige student geneeskunde nam deel aan het JDRF Children's Congress

Sanne heeft vanaf haar vijftiende diabetes, wat een enorme impact op haar leven heeft. Ze hoopt dat er over 20 jaar geen type 1 diabetes meer is.

Sanne in gesprek met de Nederlandse ambassadeur in de VS.

BUSSUM Terwijl haar leeftijdsgenootjes vakantie vierden, was de 18-jarige Sanne van Beem in Washington DC. Ze nam deel aan het JDRF Children's Congress. Daar maakte zij zich, samen met 150 andere jongeren, hard voor continuering van wetenschappelijk onderzoek naar genezen, voorkomen en behandelen van type 1 diabetes (T1D).

Bij Sanne werd op haar vijftiende jaar type 1 diabetes gediagnosticeerd. Ze besefte direct dat het een enorme impact op haar leven zou hebben. Maar ze was ook strijdlustig en meldde zich direct als vrijwilliger aan bij JDRF Nederland, een organisatie die onderzoek financiert naar genezing van type 1 diabetes. "Ik wil natuurlijk van die ziekte af, net als iedereen en ik vind dat je niet mag klagen voordat je er alles aan hebt gedaan om daar iets aan bij te dragen." Volgens Sanne is de medische wereld vrij dicht bij de 'oplossing'. "Ik verwacht niet dat dat al volgend jaar of over vijf jaar is, maar over een jaar of twintig is type 1 diabetes misschien de wereld uit." Belangrijk daarvoor was continuering van het onderzoek dat de JDRF doet. De Amerikaanse overheid financiert het onderzoek en afspraken daarover lopen in september af. Sanne: "We zijn daarom met Amerikaanse politici in gesprek gegaan en hebben hen uitgelegd waarom het onderzoek zo belangrijk is." Zo sprak Sanne met een Amerikaans leeftijdsgenootje en met de senator van Kansas. De dag ervoor had ze al een bezoek aan de Nederlandse ambassade gebracht. Ze had een presentatie gemaakt over de invloed van type 1 diabetes op haar leven en over wat 'haar missie' in Washington inhield. Sanne weet nog niet of de lobby succesvol is geweest.

Verbazing over Nederland

Vorig jaar organiseerde Sanne een loterij om geld in te zamelen.

Sanne hoopt op een leven zonder Type 1 Diabetes

Sanne heeft flink wat indrukken in Washington opgedaan, maar wat ze vooral mee terugneemt naar Nederland is haar verbazing over de stand van zaken in Nederland. Ze is daar in contact gekomen met jongeren uit de hele wereld en haar conclusie is: "We lopen in Nederland flink achter. In andere landen zijn ze veel verder met de ontwikkelingen." Zo ontmoette ze een Deense tiener die gebruikmaakt van een bepaald soort insuline dat veel beter werkt. "Waarom hebben we dat in Nederland niet", vraagt Sanne zich af. "Ik dacht juist dat Nederland vooropliep." Ook worden veel zaken in Nederland niet of nauwelijks vergoed in vergelijking met veel andere landen. Het apparaatje dat Sanne om haar arm draagt dat haar insulineniveau meet bijvoorbeeld. Met de informatie die de tweedejaarsstudent geneeskunde uit Amerika mee heeft teruggenomen, gaat ze zeker nog wat doen. Wellicht zit ze binnenkort bij de Haagse politici.

'We lopen in Nederland flink achter op de rest van de wereld'

Wereldmuziekfestival: 'Anders dan anders'

Etienne en Najjar van de Broedplaats Gooise Meren waar het Wereldmuziekfestival wordt gehouden. Foto: Yvette de Vries

door Jessica de Jong

BUSSUM Deze zaterdag dan is het zover; het voormalige schoolplein van de Michiel de Ruyterschool vormt dan het toneel voor het Wereldmuziekfestival het Gooi. Met muziek en hapjes en drankjes vanuit alle windtstreken. Volgens organisator Igor Rooselaar wordt het 'Anders dan anders'.

De middag gaat om 17.00 uur van start. "Iedereen kan dan proeven van Syrische of Indonesische hapjes voor een klein prijsje. En er zijn workshops waar iedereen aan mee kan doen. De optredens zijn van 18.00 tot 21.00 uur."

Wereldmuziek

"Zoals de afgelopen weken al in deze krant te lezen was, gaat het om echte wereldmuziek. Alle artiesten zullen hun passie voor muziek delen. Een buikdansers, een blueszanger, een Arabische luitspeler, een zangeres van Franse chansons, maar ook het koor Noot voor Noot en nog veel meer. Vanaf 21.00 tot 23.00 uur gaan de voetjes van de vloer met DJ Sandstorm."

Organisatie

"Ook wij van de organisatie hebben een hele internationale achtergrond; iemand uit Tsjechië, België, Oekraïne en Marokko. Een bont allegaartje bij elkaar. Wij hopen dat er ongeveer 200 mensen komen. De eerste 50 geef ik een gratis wereldmuziek-cd," lacht hij.
"We hebben er hard aan gewerkt om een mooi en gevarieerd programma neer te zetten. We hebben er nog een flamenco-artiest bij geregeld en de burgemeester verzorgt de opening. We hopen dat hij ook nog een muzikale bijdrage wil leveren."

Het Wereldmuziekfestival is zaterdag aan de Piet Heinlaan 24 in Bussum. Kaartjes aan de deur kosten tussen 19.00 en 21.00 uur 5 euro. Wie later komt betaalt 7 euro, inclusief welkomstdrankje. Meer informatie en het laatste nieuws op facebook.com/wereldmuziekfestival.

Derde Gooise Heideloop trekt bijna 500 deelnemers

Honderden deelnemers tussen de prachtig bloeiende paarse heide. Foto: Bastiaan Miché

REGIO Bijna vijfhonderd hardlopers, wandelaars en nordic walkers stonden zondag aan de start van de derde editie van de Gooise Heideloop. Samen hebben zij ruim 2.500 euro bijeengebracht voor de schaapskudde van het Goois Natuurreservaat (GNR).

GNR-woordvoerder Jaap Vlaanderen: "We merken dat deelnemers de unieke combinatie van de bloeiende heide en de sportieve prestatie heel leuk vinden. Zij komen dan ook graag van heinde en verre om mee te kunnen doen." Met name de wandelaars namen op de heide de tijd om te genieten van de omgeving en foto's te maken van de grazende schaapskudde.
Het startsignaal, dat om 10.00 uur klonk, werd gegeven door Elbert Roest, vertrekkend burgemeester van Laren. "Geweldig dat jong en oud samen kunnen genieten van zo'n mooie sportieve prestatie."

De Gooise Heideloop is een initiatief van de Gooise atletiekverenigingen uit Bussum, Hilversum en Huizen in samenwerking met het Goois Natuurreservaat. De Heideloop is recreatief en zonder formele tijdregistratie.

'Het is belangrijk dat je op elke leeftijd blijft bewegen'

Niet alleen het bewegen is belangrijk, maar ook de sociale contacten

De buurtsportcoaches van Naarden en Muiden vinden het belangrijk dat ook oudere inwoners 'van de bank afkomen' en in beweging blijven.

De buurtsportcoaches Tessa, Jeroen, Caroline en Carola. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN Carola Turan, Tessa van der Mark, Caroline Kempkes en Jeroen van der Mark zijn de buurtsportcoaches van Naarden en Muiden. Jeroen is de coördinator en vertelt dat het belangrijk is om te blijven bewegen. "Vooral voor de oudere inwoners is het goed om van de bank af te komen. Bewegen is gezond en niet alleen omdat je er fit van wordt, maar je krijgt er ook energie van en een goed gevoel."

"We weten uit ervaring dat oudere mensen soms moeite hebben om zelf het initiatief te nemen om te bewegen of om het vol te houden en wij kunnen ze dan helpen. Of je nu 55 of 85 jaar bent, dat maakt voor ons niet uit", gaat Jeroen verder. "Van de gemeente, wijkcoaches en Versa Welzijn, maar ook van fysiotherapeuten en de GGD krijgen we adressen en kunnen we gericht gaan flyeren of met mensen in gesprek gaan om uit te leggen wat bewegen voor ze kan doen en waar het goed voor is. Ook hopen we dat we deze groep digitaal kunnen bereiken via Facebook, mails en websites en we zijn druk bezig om dat voor elkaar te krijgen."

Sociaal plaatje

'Bewegen helpt je om fit te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk'

"Als we in gesprek zijn gegaan, kunnen we kijken wat ze nodig hebben en eventueel een nieuw project opstarten", aldus Carola. "Niet alleen het bewegen is belangrijk, maar ook het sociale plaatje. Voor, tijdens of na het bewegen met z'n allen een kopje koffie drinken en met elkaar in gesprek gaan. Daar gaat het ook om en is heel belangrijk." Jeroen: "Sporten of bewegen helpt je om fit te blijven, zowel lichamelijk als mentaal en ook op oudere leeftijd. Ouderen bieden we een beweegvorm aan zoals wandelen, fietsen, gymnastiek, valpreventie of stoelfit. Dat is gymnastiek op de stoel voor mensen met een rollator of een wandelstok. Vaak zijn deze vormen van bewegen laagdrempelig, financieel aantrekkelijk en kunnen in een groepje gedaan worden."
"Ik heb een groep die op de woensdag- en donderdagochtend beweegt. Ze doen gymnastiek met buikoefeningen en stoelfit en op de donderdag is er elke week een andere activiteit bij NCV. We beginnen dan met een kopje koffie en dan gaan we bijvoorbeeld sportief wandelen of aan atletiek doen. Er is een programma voor twee maanden. Nu sporten ze niet omdat het vakantie is, maar het groepje gaat wel elke week met elkaar koffie drinken. Ik vind het geweldig dat ze dat doen", vertelt Carola. "Ook zijn er inwoners die alleen zijn en zich eenzaam voelen en dan kan bewegen in een groep heel positief werken. Ze zien elkaar ook buiten het bewegen om en dat is ook waar we het voor doen."

Vitaal ouder worden

'Als je een of twee keer per week beweegt, word je vitaal ouder'

Caroline: "Het is ook bewezen dat als je een of twee keer per week beweegt je vitaal ouder wordt. Het helpt je aan een goede conditie en je voelt je lichamelijk en mentaal fitter. Ook verlaagt het de kans op (chronische) ziektes, botontkalking, hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes. Bewegen heeft het als voordeel dat je langer de activiteiten kunt blijven doen die je graag doet. Maar wat ook belangrijk is dat je er plezier aan beleeft, zodat je zeker een keer in de week, maar het liefst tweemaal in de week gaat sporten. Om de mensen van de bank af te krijgen, hebben we soms wel vrijwilligers nodig omdat niet iedereen zelfstandig naar een buurthuis kan komen. We zoeken dus mensen die ze kunnen brengen en halen. Vaak durven ze dat zelf niet te vragen aan buurtbewoners. Voor inwoners tussen de zes en tachtig jaar die niet precies weten wat ze willen gaan doen, is er van 9 tot en met 17 september de Nationale Sportweek. Diverse sportclubs en verenigingen zetten hun deuren open en kun je gratis en vrijblijvend kennismaken met de verschillende sportactiviteiten die Naarden te bieden heeft. Voor informatie en aanmelden kun je kijken op www.buurtsportcoachgm.nl. Heb je geen internet dan kun je bellen naar 06-39634684."

'Om lid te worden moest je drie tennisballen kunnen inbrengen'

LTC De Meent viert 75-jarig bestaan

LTC De Meent werd in de oorlogsjaren opgericht door een groepje vrienden. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een echte familieclub.

De renovatie van de tennisbanen staat ook nog op het wensenlijstje. Foto: Bob Awick

BUSSUM Het is niet vaak voorgekomen in hun 75-jarig bestaan, maar LTC De Meent heeft sinds dit jaar een wachtlijst voor de jeugd. Niet dat je zoals bij lokale hockeyclubs jaren moet wachten op een plekje, maar je kunt niet meer direct de baan op. Daar staat tegenover dat wanneer je lid bent je ook verzekerd bent van deelname aan de trainingen.

"Het is de bedoeling dat de jeugd direct meegaat in het aanbod", vertelt de nieuwe voorzitter van de club, Anouk Grosveld. En dat past helemaal in hun streven om een echte familieclub te zijn. Ook de recente aanpassingen aan het tennispark, waaronder een groter en gezelliger terras, moeten daar hun steentje aan bijdragen. "Ouders blijven nu op de club wachten als hun kinderen les krijgen en dat zorgt voor meer gezelligheid", aldus Grosveld. "Het is goed toeven hier, en inmiddels enorm goed toeven", blikt ze tevreden rond.

Feestje bouwen

De club heeft inmiddels wel een wachtlijst voor de jeugd

Een feestje bouwen kunnen ze ook wel bij De Meent. Inmiddels is de grote feestavond achter de rug en ook het jaarlijkse Open Meent toernooi. "Het was heel gezellig, met flink wat leden en een goede sfeer." Er volgen nog mixclubkampioenschappen en de clubkampioenschappen voor de jeugd. In september is er nog een barbecue en krijgt de club van het bestuur een nieuwe klok aangeboden. "Die is echt aan vervanging toe", lacht Grosveld.

LTC De Meent werd in 1942 opgericht door een handjevol vrienden die zo'n beetje onder de radar clandestien een club begonnen. Van het parket kregen ze namelijk geen toestemming. "Sport verbindt, zeker in moeilijke tijden", verklaart Grosveld de oprichting van de vereniging in oorlogsjaren. Ze dook het archief in om iets meer te weten te komen over het wel en wee van de club en kwam toen ook flink wat foto's tegen. "Daar gaan we zeker nog iets mee doen op het tennispark." Terug naar de beginjaren. Volgens de voorzitter kon je je aanmelden als lid, maar dan moest je wel drie fatsoenlijke tennisballen kunnen inbrengen. "Zeker geen makkelijke opgave in die tijd. Je moest dus óf tot de elite behoren óf creatief zijn."

'Als nieuw lid is het belangrijk dat je aansluiting vindt'

Tennissen met nieuwe leden

Grosveld hanteert sinds februari van dit jaar de voorzittershamer en maakt zich sinds haar aantreden al hard voor het betrekken van nieuwe leden bij de vereniging. Volgens haar moet je daar creatief in zijn. "Als je nieuw bent, dan is het belangrijk dat je aansluiting vindt bij een groepje waarmee je kunt spelen." Nieuwe leden worden actief gekoppeld aan competitieteams of worden geactiveerd deel te nemen aan de interne competitie en aangemoedigd om mee te spelen op de toss-avonden. Ook kunnen ze meedoen met de open trainingsavonden. Het is het antwoord op het teruglopend aantal seniorenleden: een trend die landelijk speelt.

'Vier jaar is een mooie tijd'

Net als elke andere club draait De Meent voor een groot deel op vrijwilligers en voor Grosveld, die zelf uit een tennisfamilie komt, is het heel logisch dat ze wat voor de sport doet. "Niemand staat uit zichzelf op, zeker niet voor een bestuursfunctie, maar ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan iets waar ik zelf ook plezier aan heb."

Zelf werd ze ook gevraagd voor de rol van voorzitter en hoewel ze het met liefde doet, koppelt ze er voor zichzelf wel een tijdslimiet aan. "Vier jaar is een mooie tijd om er met een frisse blik tegenaan te kunnen kijken." Maar ze heeft zichzelf wel een doel opgelegd voordat ze het stokje overgeeft. "Dan moet de samenwerking tussen allerlei commissies, bestuur en leden nog beter verlopen. Ik hoop ook dat de ICT dan is aangepast." Ook het clubhuis kan wat haar betreft wel een oppepper gebruiken. Maar of dat allemaal in die vier jaar gerealiseerd kan worden... "Daar zit wel een financieel plaatje aan vast", realiseert Grosveld zich.

Goede generale voor SDO

Voor SDO gaat nu het echte werk van start. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Een week voordat de hoofdklasse van start gaat, weet SDO dat het er goed voor staat. De Bussumse hoofdklasser boekte afgelopen weekend wederom een oefenzege: zaterdaghoofdklasser AFC werd met 3-0 verslagen.

SDO was een maatje te groot voor AFC. De Amsterdammers waren wel veel aan de bal, maar konden geen grote kansen creëren.
AFC kon alleen in de achterste lijn op balbezit spelen. Voorin moest Dion Thomas zich een keer strekken om een bal uit de hoek te halen.

SDO kreeg wel veel kansen, maar vergat in de eerste helft om doelpunten te maken.

Sterker spel

Na een kopje thee in de rust kon SDO tegenstander AFC op alle fronten aftroeven. Na een uur voetballen kon aanvaller Maikel van Latum de score openen met een doelpunt na een goede voorzet op maat van Theo Visser. Daarna duurde het even voordat SDO kon doorzetten. SDO kon op het allerlaatste moment, in de 86e minuut, verder weglopen: de slotfase leverde twee treffers op.

Twee goals

Eerst werkte de AFC-keeper een corner van invaller Jasper Spanjerberg tegen de touwen: 2-0. En een minuut later werd het zelfs 3-0 toen Gerrit Snijders de bal klaarlegde en weer Spanjerberg gemakkelijk kon scoren.

Uit de historie van Bussum en omgeving
Open monumenten op 9 en 10 september

De Historische Kring organiseert ook dit jaar weer de Open Monumenten Dag in Bussum. Gratis toegang en gratis deelname, zoals altijd!

Op zaterdag 9 september bij de Kring, in de lage rechtervleugel van NS-station Naarden-Bussum, wordt de hele middag tussen 12.00 en 16.00 uur de 'Geschiedenis van de Erfgooiers' zichtbaar en hoorbaar gemaakt door banners en door audiovisuele presentaties. Ook voor kinderen wordt het aanschouwelijk voorgeschoteld. Vrijwilligers heten je welkom in dit erfgoedcentrum van Bussum. In Bussum Centrum rijden fietsers op antieke fietsen en worden flyers uitgedeeld voor het zondagprogramma.

In het natuurgebied De Fransche Kamp.
Erfgooier (1900).

Op zondag 10 september staat de Fransche Kamp en bewoners in het middelpunt. Iedereen, ook kinderen, zijn van 12.00 tot 16.00 uur welkom in het bos op de minst bekende plek van Bussum. In dit prachtige natuurgebied is het ontvangstcentrum van de Seizoenscamping het begin- en eindpunt van diverse activiteiten: de geschiedenis van de erfgooiers wordt zichtbaar en hoorbaar gemaakt, een expositie, wandelingen naar de bunkers uit 1918, een zweefmolen, een pierenbadje. Jongeren worden uitgedaagd bijzondere foto's te maken met hun eigen smartphone. Je kunt ook óp de foto gezet worden. Muziek en zang door Fredie Kuiper. De activiteiten zijn voor jong en oud!

Klaas Oosterom

Waar komt die naam De Fransche Kamp vandaan? Het is de plek waar in de tijd van Napoleon een legerkamp was. In 1809 bivakkeerden hier 4000 manschappen gedurende enige maanden. In 1932 stichtte het Goois Natuurreservaat hier een kampeerterrein en noemde het De Fransche Kamp. Van april tot oktober verblijven er vele honderden mensen.

Monumentendag is op zondag 10 september ook

- in de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, zondagmiddag van 12.00 tot 15.00 uur open huis; het nieuwe Spieghelhuis achter

de kerk is ook open.

- op de Oude Begraafplaats, ventweg Amersfoortsestraatweg/hoek Brediusweg van 12.00 tot 16.00 uur: rondleidingen, expositie, demonstraties onderhoud, enz.

HCAW kan Pirates één keer verslaan

HCAW heeft tot nu toe twee punten. Archieffoto: Bob Awick

BUSSUM HCAW heeft haar eerste play-offzege weten te pakken: de Bussumse honkbalhoofdklasser kon afgelopen weekend het sterke L&D Amsterdam Pirates een keer verslaan.

HCAW won zondag de wedstrijd, die een bloedstollend spannende laatste inning kende, met 6-8. Voor HCAW betekende deze zege de eerste in de play-offs sinds 2005. Donderdag ging HCAW met 4-1 ten onder. Zaterdag werd er in eigen huis met 4-8 verloren.

Maatje te groot

HCAW deed alle keren geen moment onder voor L&D Amsterdam Pirates, maar had twee keer het probleem dat de tegenstander gewoon een maatje te groot was. Afgelopen zondag lukte het dus wel. Na een bloedstollende slotfase stond HCAW voor het eerst na vier jaar weer eens aan de goede kant van de score tegen L&D Amsterdam Pirates.

Gat verkleinen

HCAW heeft nu zes duels achter de rug en staat op acht punten achterstand van koplopers L&D Amsterdam Pirates en Curaçao Neptunus. HCAW en concurrent Hoofddorp Pioniers hebben twee punten. De twee teams treffen elkaar deze week. Donderdag om 19.30 uur en zaterdag om 14.00 uur wordt er in Hoofddorp gespeeld. Zondag treffen beide teams elkaar in de Bussumse Rob Hoffmann Vallei. Dit duel begint om 14.30 uur.

Zwem- en Poloclub De Otters Het Gooi vieren lustrum met Vestingswim

Prestatietocht door de Vestinggracht

De Otters Het Gooi viert de komende tijd het 60-jarig bestaan. Op de rol staan onder andere de Vestingswim, een lustrumborrel en de clubkampioenschappen.

De organisatie zet nog even de puntjes op de i voor de Vestingswim. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN/BUSSUM De leden en oud-leden van De Otters Het Gooi hebben zin in komende zaterdag 2 september. Dan wordt er namelijk samen gezwommen in de Vestinggracht. Vertrekpunt is het Vestingmuseum. Clubleden Lesley Voorn en Peter Weertman namen dinsdag nog even de laatste stand van zaken door.

Na de prestatietocht door de Vestinggracht is er een lustrumborrel

"We gaan om 13.00 uur beginnen. Het startschot wordt gegeven door Olympisch, Wereld- en Europees kampioen openwaterzwemmen Ferry Weertman. Hij komt bij de Otters vandaan en draagt de cub een warm hart toe. Hij zwemt ook nog weleens mee in Bussum. Deze zaterdag komt hij uit Curaçao en zondag zwem ik samen met hem en zijn broer de Cityswim voor ALS in Amsterdam. Of Ferry zelf in het water zal springen is nog even afwachten. Hoewel ik denk dat zijn vrienden hem wel graag in het water zien", lacht Peter Weertman, de vader van Ferry.
Peter Weertman vertelt dat de club zeer vitaal is. "We hebben 450 leden en 111 vrijwilligers. We richten ons met name op het diplomazwemmen op de zondagochtend. Echt een heel groot aantal kinderen heeft bij ons het zwemdiploma gehaald. We geven les in A, B, en C, zwemvaardigheid en natuurlijk de specialisaties zoals reddingzwemmen en schoonspringen. We hebben de zwemtrainingen voor wedstrijdzwemmers, de waterpoloteams, de mastersgroep én onze vrijwilligers zwemmen met gehandicapten. Het is dus een breed spectrum, maar ook populair. Inmiddels hebben we zelfs wachtlijsten voor verschillende onderdelen."

Vanaf nu zal iedere maand met een leuke activiteit worden stilgestaan bij het jubileum. Een marathonswim in het zwembad rond oktober, de pink olympics voor de waterpoloërs, een open dag in november en dan de clubkampioenschappen. "Dat is een mooi moment voor iedereen om naartoe te leven en de strijd met elkaar aan te gaan. Komende zaterdag in de grachten is er minder sprake van een wedstrijd. Het is een prestatietocht van 250, 500 en 1000 meter. Speciaal voor leden van onze club, zodat we zeker weten dat de deelnemers goed kunnen zwemmen. De reddingsbrigade is ook aanwezig om de veiligheid in het water te garanderen. Eerst hadden we het idee de Vestingswim voor iedereen toegankelijk te maken, maar dat bleek een stuk minder eenvoudig om te regelen. Je hebt dan vergunningen nodig en meer beveiliging. Wellicht dat zoiets volgend jaar wel mogelijk is. In ieder geval is de wedstrijd ook goed te volgen vanaf de wallen bij het Vestingmuseum. De start is om 13.00 uur en iedereen is welkom om te komen kijken." Zwemmers van de Otters kunnen zich nog opgeven via lustrum@deottershetgooi.nl. Na afloop is er een lustrumborrel.

Vrijwilligers snoeien 12 km aan taxushaag op begraafplaatsen

Eerst snoeien en dan alles bij elkaar harken. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Een kleine groep vrijwilligers heeft zich zaterdagochtend gemeld op begraafplaats Nieuw Valkeveen in Naarden en op de Algemene Begraafplaats in Bussum om te helpen met het opruimen van taxussnoeisel.

De gemeente Gooise Meren deed voor de tweede keer mee met een taxusinzamelingsactie in samenwerking met Taxus voor Hoop. De scheuten van de taxusplant bevatten een stof die gebruikt wordt bij de bestrijding van kanker.
Wethouder Gerben Struik was op de begraafplaats in Bussum aanwezig om te helpen. Hij hield zich niet alleen bezig met het bijeenharken van het snoeisel, maar nam zelf ook daadwerkelijk de snoeischaar ter hand om te gaan snoeien. Begraafplaatsbeheerder Anton Steller vertelde op beide locaties iets over het ontstaan en de geschiedenis van de begraafplaatsen.
Op de begraafplaatsen in Gooise Meren staat bij elkaar wel 12 kilometer taxushaag die jaarlijks gesnoeid moet worden. Naast het feit dat iedere krat vol taxusknipsel medicijnen oplevert, doneert de gemeente de opbrengst per krat direct aan het goede doel. De gemeente deed eerder deze maand een oproep aan inwoners van de gemeente om te komen snoeien en harken. Helaas waren er maar weinig mensen die zich meldden om mee te helpen. "Ik hoop echt dat zich volgend jaar meer mensen aanmelden, want we willen graag zo veel mogelijk doneren aan het goede doel. En dan maken vele handen natuurlijk licht werk", aldus Steller.