BussumsNieuws

2 november 2016

BussumsNieuws 2 november 2016


Vanavond is de nieuwe burgemeester bekend

GOOISE MEREN - Er wordt vanavond (woensdag) bekendgemaakt welke man of vrouw de burgemeester van de gemeente Gooise Meren gaat worden.

Er werd de afgelopen maanden hard gezocht naar de eerste vaste burgemeester van de gemeente. Er kwamen 17 sollicitanten op gesprek. De kanshebbers werden aan de tand gevoeld door een select gezelschap van raadsleden. Vanavond draagt de gemeenteraad de burgemeester van haar keuze voor.

Ervaring vereist
De gemeenteraad had eerder al duidelijk uitgesproken voorkeur te hebben voor iemand met lokale, bestuurlijke ervaring. Er werd gedacht aan een persoon die al ervaring heeft als burgemeester van een gemeente van vergelijkbare grootte of een wethouder uit een grotere gemeente. Volgens de profielschets wil men een echte verbinder aan het roer van Gooise Meren.

De burgemeester wordt door de gemeenteraad aanbevolen aan de minister. Daarna wordt hij of zij benoemd door de Kroon. De installatie kan nog even duren; het staat vooralsnog gepland voor woensdag 18 januari 2017. Tot die tijd blijft waarnemend burgemeester Albertine van Vliet de leiding houden over Gooise Meren.

Volg het live
De gemeenteraad vergadert vanavond vanaf half acht in Naarden. Zodra bekend is wie er voorgedragen wordt, staat dat op onze website: www.bussumsnieuws.nl.

Duizend kraanvogels overhandigd

Ondernemers van de Spiegelstraat overhandigen het kunstwerk.

BUSSUM - Wethouder Miriam van Meerten heeft zaterdag tijdens het evenement TEDxGooiseMeren een kunstwerk van duizend gevouwen kraanvogels aangeboden gekregen namens de Spiegelstraat.

Bezoekers en ondernemers van de winkelstraat hadden tijdens Bussum Cultureel kraanvogels gevouwen. Toen er duizend stuks waren is hiervan een kunstwerk gemaakt. Het werk is een initiatief van Azumi Uchitani, een van de sprekers op TEDxGooiseMeren en onderneemster in Bussum. Het kunstwerk krijgt een plekje op het gemeentehuis.

Gehuld in herfstpracht

Mooie kleuren bij 't Mouwtje. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Dat we zo mooi wonen in het Gooi, weten we allemaal. Maar wie deze week naar buiten keek werd getrakteerd op een aaneenschakeling van stralende herfstkleuren.

De fotograaf maakte deze foto maandag bij 't Mouwtje toen de lucht staalblauw was en de kleuren van de bomen zich duidelijk lieten zien. Met kleuringen die varieerden van geel en bruin tot oranje en rood. Dat het weer ook zo snel kan omslaan, hebben we dinsdag en woensdag mogen ervaren: dikke mist en wat regen. Ook dat hoort bij de herfst.

GooiTV stapt in streekomroep

GOOISE MEREN - GooiTV is met andere lokale omroepen in Gooi en Vechtstreek op weg naar de vorming van een streekomroep. Daarnaast stappen het BussumsNieuws en de regionale omroep NH samen met deze nieuwe streekomroep in een regioredactie.

Door samenwerking ontstaat er meer journalistieke capaciteit en een hogere kwaliteit van de nieuwsvoorzieningen in de regio en de afzonderlijke dorpen en steden.
Meer over de streekomroep en de regioredactie op pagina 13.

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg Oogstdienst; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie past. M. Costa; za. 05/11 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. A.K. Wallet
Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie past. C. Fabril; za. 05/11 17.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. C.B. Stam en 17.00 u. ds. A. Verstoep
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. A. Sieverink
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. H. Schram
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. K. van der Horst
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Gezinsdienst; do. 10/11 Mensenwijdingsdienst

Een gefrituurdroogd merelwijfje

Ik dacht maar zo: als gevriesdroogd bestaat, waarom dan niet gefrituurdroogd? Van het werkwoord frituurdrogen. Er valt het een en ander uit te leggen, denk ik.

Overbuurman Bert, bekwaam klusser en dus veel gevraagd, speelt in dit artikel een sleutelrol. Een jaar of twee geleden was hij doende in een keuken ergens in Bussum. Onder andere de afzuigkap moest vernieuwd worden. Tot Berts niet geringe verbazing kwam er uit dat vettige ding een geheel gaaf en strak merelwijfje, dat hij natuurlijk bij mij bracht. Het diertje was gemummificeerd en vederlicht (heel toepasselijk voor een vogel) en absoluut prachtig te noemen. Wel rook ze nog steeds sterk naar frituurvet, want in het klushuis was de frituurpan een essentieel onderdeel bij de bereiding van het dagelijks voedsel. Ik bracht haar onder in mijn garage, bij de andere rariteiten. Totdat ik een paar weken terug weer eens een kijkje nam en mijn ogen niet kon geloven. Moeder merel had geen enkel veertje meer rond de botten en was veranderd in een adembenemend mooi natuurlijk kunstwerk. Ook vriend Rob zag dadelijk de schoonheid van het eens gepluimde skelet en maakte een paar foto's. Compleet met de Latijnse naam Turdus merula erbij. Alsof het een vogelkarkas uit een antieke collectie betrof. Wat bleek: op de een of andere manier had een museumkevertje toegang gevonden tot de garage en zich helemaal tegoed gedaan aan uitsluitend de veren en een heuse sculptuur achtergelaten.

Weerbericht

Wisselvallig, af en toe zon, vrij koud
Na een stralend slot van de wijnmaand oktober proosten we op een net zo weervriendelijke maand november. Maar met november op de kalender worden de bordjes verhangen. Een hogedrukgebied trekt verzwakkend oostwaarts en maakt plaats voor een lagedrukgebied. De buienkans neemt toe en met aanvoer van polaire lucht ligt de temperatuur iets onder normaal.

Donderdag + vrijdag
Naargelang het langjarig gemiddelde is een maximumtemperatuur van 11 graden normaal voor begin november. Daar ligt het iets onder. Donderdag wordt het 10 graden. Nu en dan schijnt de zon, maar er kan ook een bui vallen. Vrijdag is er meer bewolking met kans op wat regen. De wind krimpt van west naar zuid en is matig van kracht. Het wordt 8 à 9 graden.

Het weekeinde
De normale minimumtemperatuur voor begin november bedraagt 4 graden. Dat zijn ook de nachtelijke minima die worden verwacht, al kan het in de nacht naar zondag met 2 à 3 graden nog iets kouder zijn. Er worden enkele buien verwacht. Af en toe schijnt de zon. Het wordt overdag rond 8 graden. Er staat een matige wind die zondag draait van zuidwest naar noordwest.

Weetje
Oktober had een gemiddelde temperatuur van 9.9 graden. Dat is gelijk aan oktober vorig jaar. Het langjarige ofwel normale gemiddelde bedraagt 10.7 graden. Net als vorig jaar kwamen er geen warme dagen van 20 graden of hoger voor. Oktober 2016 was dus vrij koud, maar ook vrij droog en zonnig. Het was ook een rustige maand met meest weinig wind en soms mist.

Philippe Claudel: Grijze zielen

In deze dagen, waarin vooral in België, Frankrijk en Engeland stilgestaan wordt bij het einde van de Eerste Wereldoorlog, wil ik deze roman onder de aandacht brengen. Een roman, die speelt in een dorp vlak achter de frontlinie in Frankrijk in 1917 tijdens de 'Grote oorlog'.

Het draait om een vermoord meisje, maar de schildering van de mensen en milieus uit die tijd treft mij het meest. De ik-persoon is een politieagent in het dorp, die zijn belevenissen met de mensen uit de zeer verschillende milieus en standen beschrijft. En het grijs is het schemergebied tussen goed en kwaad. Het boek kwam in 2003 uit en in de Nederlandse vertaling van Manik Sarkar in 2004. Het boek werd een internationale bestseller en werd in 2005 verfilmd. In 2011 verscheen de 24ste druk al bij De Bezige Bij. Claudel is in 1962 geboren en dit is zijn beroemdste roman.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 6 november zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- In Derde Termijn gaat over de perikelen binnen de Gooise Ouderen Partij (GOP) in Gooise Meren.

- TV Magazine met o.a. een verslag van de Gooise Bedrijvendag, viering Halloween in Loosdrecht en herfstbeelden uit de regio.

- RegioHub heeft diverse onderwerpen.

Zwarte Piet blijft hetzelfde in kernen Gooise Meren

Bussumse pieten met plaatje op de wang

Sinterklaas komt op zondag 13 november naar Bussum. Foto: Bastiaan Miché

GOOISE MEREN - Sinterklaas komt samen met zijn pieten deze maand naar de verschillende kernen in Gooise Meren. De eerste intocht is in Bussum en daar zullen een aantal pieten een klein accent op het gezicht krijgen. De pieten die Naarden, Muiderberg en Muiden bezoeken zullen hetzelfde zijn als voorgaande jaren.

Het Sinterklaascomité van Bussum kiest er gewoon voor om met Zwarte Pieten te werken, maar brengt bij een paar pieten een accent op het gezicht aan. Dat heeft volgens de organisatie te maken met het thema waarmee deze keer gewerkt wordt. "We hebben gewoon wat leuks bedacht. Wat er exact gaat gebeuren houden we nog heel even voor ons zelf. Dat zullen mensen op de dag zelf gaan merken. Het wordt heel leuk", zo laat men weten.

Oorzaak
De Sinterklaas-organisatie doet dus geen aanpassing aan het uiterlijk van de Zwarte Pieten vanwege de ontstane commotie daarover door het hele land. "We hebben namelijk geen enkel signaal gehad dat dat nodig is in Bussum", aldus de organisatie. "We doen gewoon eens wat anders dan anders. Volgens ons speelt de kwestie niet heel erg in Bussum, maar we volgen dat op de voet."

'In Bussum speelt de kwestie met de roetveegpiet niet erg'

Muiden
Ben Boogaard van het Comité voor Openbare Feesten in Muiden: "We gaan door op het ingezette beleid en dat betekent dat de intocht niet anders is dan andere jaren. Wel blijven wij natuurlijk de ontwikkelingen volgen en zullen, indien gewenst, in de toekomst ons beleid hierop aanpassen." Boogaard laat weten al druk genoeg te zijn om het hele feest rond te krijgen. Met de zwartepietendiscussie wil hij zich niet bezighouden.

Naarden
Bij de Stichting Burgerzin Naarden leeft het onderwerp wel degelijk, laat voorzitter Aleid Hamelink weten. Toch komen er geen aanpassingen. "De wetgever bepaalt en we hebben niet gehoord dat er een verbod is op Zwarte Piet. Wat ook speelt in een kleine kern is de herkenbaarheid. Daar moeten we rekening mee houden. De intocht in Naarden is zoals in voorgaande jaren. We zijn nu vooral druk met crowdmanagement omdat veiligheid vooropstaat. We verwachten rond de 12.000 bezoekers. Dit jaar zijn we voor het eerst bezig met een bureau dat hierin adviseert."

Muiderberg
De sinterklaasintocht in Muiderberg zal met zwarte pieten zijn. "Dat is geen issue hier in het dorp," laat Sacha Emmerik weten namens het feestcomité. "We doen het traditioneel, zonder aanpassingen. Wij zijn vooral bezig met de manier waarop de Sint naar het dorp komt. Eerder kwam hij al met een boot, een helikopter, abseilend vanaf de kerk. Wat er dit jaar gaat gebeuren is weer een grote verrassing."

Wanneer zijn de intochten?
Bussum is op zondag 13 november (Wilhelminaplantsoen). Muiderberg (Brink) en Naarden (haven Arsenaal) zijn op zaterdag 19 november. Muiden (sluis) is op zondag 20 november.

Weesp komt praten

GOOISE MEREN - Gooise Meren krijgt de gemeente Weesp op bezoek om te praten over een samenwerking of fusie. De Weesper gemeenteraad ging afgelopen week unaniem akkoord met dit toekomstplan. Maar ook Amsterdam wordt onderzocht.

Het onderzoek gaat een jaar duren. In die 12 maanden gaat nauwkeurig onderzocht worden welke van de twee gemeenten het best bij Weesp past en wat het oplevert als Weesp met een van de twee gaat samenwerken of fuseren. Over een jaar valt dan de definitieve beslissing: Gooise Meren of Amsterdam.

GOP stuurt Sweijen weg

GOOISE MEREN - De Gooise Ouderenpartij zet fractievoorzitter René Sweijen op straat. Het lidmaatschap wordt hem ontzegd.

Afgelopen week werd bekend dat de GOP-fractie Jan Kwekkeboom afzette als fractievoorzitter, René Sweijen werd als opvolger benoemd. Dat gebeurde achter de rug van het partijbestuur om, waarna het bestuur besloot Sweijen te royeren. "René Sweijen heeft eigenstandig en onrechtmatig gehandeld. Dat heeft de partij ernstig beschadigd", laat het bestuur weten.

Er wordt nog gekeken wie het fractievoorzitterschap gaat overnemen. De raadsleden Sweijen en Han van Wees zullen de komende tijd niet meedoen aan de raadsvergaderingen. "Het betreft een interne politieke zaak. Op 11 november is onze ledenvergadering, dat wachten we even af", aldus Sweijen.

Gemeente stapt af van boeteplan

GOOISE MEREN - De gemeente stapt af van haar plan om zelf boetes te geven als bewoners de regels overtreden. Er kleven te veel nadelen aan.

De gemeente had plannen om zelf boetes te geven voor 'kleine ergernissen' als wildplassen en het verkeerd neerzetten van afval. Een deel van deze boetes worden nu nog behandeld door de politie. De gemeente dacht door het overnemen van het werk meer geld te kunnen verdienen.
Ze verwachten nu echter dat de kosten niet opwegen tegen de inkomsten. Die kosten bestaan onder andere uit het innen van de boetes door BOA's en het verwerken van de administratie.

Huwelijksfeest bij onderwijs-echtpaar Baaij

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Jos (87) en Emmy (84) Baaij zijn 60 jaar getrouwd en kregen visite van Gerben Struik. Er was direct een klik, want zowel het echtpaar als de wethouder heeft een verleden in het onderwijs. Jos was 30 jaar hoofd van de Jozefschool en Emmy was daar onderwijzeres. Het echtpaar leerde elkaar kennen op vakantie, maar ze bleken ook bij elkaar in de Rijnstraat in Amsterdam te wonen. Het echtpaar heeft drie kinderen, vier kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Jaren zongen ze in koren en deden ze vrijwilligerswerk in de Palmpit.

Abderahim Assallal

Eigenaar MKB-internetadvies
32 jaar
Sinds 1990 in Nederland, Bussum

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb een eigen onderneming. Ik adviseer het mkb hoe ze beter vindbaar zijn in de zoekmachine van Google (zoekmachine-optimalisatie).

Waar in Gooise Meren kom je graag?
"Het Bantam Bos aan de rand van Bussum is misschien wel het mooiste stukje natuur van 't Gooi. Naarder-Vesting staat ook op mijn lijstje."

Goed gesprek?
"Met mijn vader die helaas overleden is toen ik een jaartje of 8 was. Ik zou met hem willen praten over het leven."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Nieuwe ontwikkeling en de groei van Bussum."

Een dag de burgemeester?
"Dan zou ik mij inzetten voor de jeugd. Ik denk aan meer mogelijkheden voor huurwoningen en arbeidsmogelijkheden voor jongeren in 't Gooi."

Favoriete film?
"Nelson Mandela."

Een vrije dag?
"Huishoudelijke zaken en mijn moeder bezoeken."

Trots op?
"Mijn moeder die zonder man in haar eentje twee kinderen heeft grootgebracht."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Uit eten."

En met een miljoen?
"Mijn familie helpen en een organisatie opzetten voor alleenstaande moeders zodat zij er niet alleen voor staan en geholpen kunnen worden waar nodig."

Een uurtje koffie drinken met?
"Oprichter en CEO van Google Larry Page."

Wat wilde je vroeger worden?
"Auto-ontwerper."

Bouw appartementengebouw Gewest wat vertraagd

Huurders moeten twee maanden wachten

Er wordt nog gewerkt aan het gebouw. Foto: Jaap van Hassel

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het gaat langer duren voordat het derde appartementengebouw voor het Gewestkantoor wordt opgeleverd. Dat laat de verhuurder weten aan de huurders.

De appartementengebouwen zouden rond deze maand worden opgeleverd, maar voor een van de gebouwen gaat dat langer duren. De huurders van het derde gebouw zullen naar nu verwacht wordt de tweede week van januari pas de sleutels van hun appartement krijgen. Volgens de verhuurder wordt het bouwtraject vertraagd door het verlaat aanleveren van spullen en doordat enkele werkzaamheden meer tijd kosten.

Ongemakken voor huurders
Dat het gebouw later wordt opgeleverd, zorgt voor ongemakken voor enkele huurders. Een van de huurders laat weten vanwege de uitgestelde opleverdatum met spoed voor ongeveer twee maanden te moeten zoeken naar andere woonruimte en opslag voor de huisraad.

Evaluatie van camera's in horeca

BUSSUM - Er wordt de komende weken geëvalueerd hoe het het gaat met de cameracontrole rond de Bussumse cafés.

Er wordt vooral gekeken naar hoe de camera's hebben geholpen om de Bussumse horeca veiliger te maken. Kroegbazen, cafébezoekers en buurtbewoners kunnen aangeven hoe ze de controle met de camera's ervaren en of het volgens hen resultaat heeft. Er worden eveneens gesprekken gevoerd met portiers en er wordt gekeken naar politiecijfers.

De camera's aan de Generaal de la Reijlaan en de Vlietlaan werden enkele jaren geleden als proef opgehangen. Dat gebeurde met het doel om het horecatoezicht te verbeteren en daarmee de veiligheid te vergroten. De camera's maken zowel op vrijdag als o zaterdag als de kroegen open zijn doorlopend opnames.

Werk aan weg van start

BUSSUM - Er wordt gewerkt langs de Franse Kampweg (N236).

Het gaat om eerste werkzaamheden vanwege de geplande grote opknapbeurt van de weg. Wegwerkers halen deze week bosschages weg en verleggen kabels onder de grond. De werkzaamheden leveren geen overlast voor het verkeer op.

De echte grote opknapbeurt van de Franse Kampweg start volgend jaar.

Kans op proef blauwe zones

BUSSUM - Er bestaat een kans dat de gemeente komend najaar toch een proef met blauwe parkeerzones gaat doen rond het centrum.

Met blauwe zones kunnen bezoekers van het centrum voor een bepaalde duur hun auto parkeren zonder daarvoor te hoeven betalen. Dat is een wens van bezoekers van het centrum en bovenal van de Bussumse ondernemers.

Er wordt momenteel gekeken hoe de proef vormgegeven kan worden en voor welke straten de proef gehouden moet worden. Daarnaast wordt er gekeken naar wat de proef de gemeente gaat kosten.

Straatrovers gevlucht

BUSSUM - Twee mannen hebben een week geleden aan het Vijverpark geprobeerd een man te beroven van een telefoon.

De mannen belaagden op donderdag rond half drie een wandelaar. Ze dwongen de man zijn telefoon af te staan. De man probeerde dat te voorkomen, waarna een vechtpartij ontstond. De telefoon van de man belandde vervolgens op grond. De daders kregen door dat de overval mislukte en sloegen op de vlucht. Er wordt nog naar ze gezocht.

'Ik heb weinig cliënten als slachtoffer achter de geraniums'

Barbara Alma organiseert bijeenkomsten en brengt mensen samen

Barbara Alma houdt 5 november een herdenkingsmiddag. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

NAARDEN - "Eenzaamheid en rouw zit niet in de grote dingen", vertelt Barbara Alma uit Naarden. Ze heeft een kleinschalige uitvaartonderneming en organiseert daarnaast jaarlijkse herdenkingsbijeenkomsten. Alma is persoonlijk betrokken bij haar cliënten en bovendien zelf ervaringsdeskundige op het gebied van rouw.

Waar zit het dan wel in? Volgens Alma in die dagelijkse kleine activiteiten: iemand om mee te praten, samen een hobby uitoefenen of een wandeling maken. "Soms schept het tussen mensen al een band als ze hetzelfde meegemaakt hebben." Dat kan in groter verband, zoals tijdens de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomsten die Alma ook organiseert. Maar volgens de uitvaartonderneemster kan het ook op een kleinschaliger niveau. Ze brengt regelmatig nabestaanden met elkaar in contact. "Dat is voor mij makkelijk, ik ken ze. Soms wonen mensen heel dicht bij elkaar maar weten ze niet van elkaar dat ze hetzelfde hebben meegemaakt." Ze ziet ook dat het voor ouderen, die na tientallen jaren met een partner te zijn geweest alleen achterblijven, ongelooflijk ingewikkeld is om het leven weer een nieuwe invulling te geven. "Als je partner wegvalt voelt dat echt als een amputatie. Hierdoor kun je je heel erg eenzaam voelen, ondanks dat je lieve mensen om je heen hebt."

'Het is een hype om ouderen af te schilderen als zielig''

Ouderen zijn niet zielig
Volgens haar is het een beetje een hype om ouderen af te schilderen als zielig. "Ze zijn niet zielig en je bent zelf ook deels verantwoordelijk voor hoe je je leven invult. Ik heb weinig cliënten als slachtoffer achter de geraniums. Je kunt zelf de deur uitgaan en dingen ondernemen en dat hoeft echt niet veel geld te kosten." Daar zit het 'm ook niet in, volgens Alma. Het zit in de mensen zelf. Ze is ervan overtuigd dat zolang je zelf nog veel kunt doen of beslissen je niet eenzaam hoeft te zijn. Daarbij maakt ze wel een duidelijk onderscheid tussen ouderen die nog fit genoeg zijn om dingen te ondernemen en ouderen die daar niet meer toe in staat zijn. "Als je niet meer fit genoeg bent om door te gaan, dan heb je wel een probleem. En in een verpleeghuis zitten, daar wordt niemand vrolijk van. De mensen die er werken doen hun best, daar ligt het niet aan, maar dat is geen omgeving waar je wilt wonen", betoogt Alma. "Dan ben je afhankelijk en dat is geen fijne situatie." Bij jongeren die iemand verliezen spelen andere issues. Die hebben nog wel die dagelijkse structuur van werk, kinderen om voor te zorgen etc. "Als je op jonge leeftijd iemand, je partner bijvoorbeeld, verliest heb je minder lotgenoten van dezelfde leeftijd om je heen. Bovendien wordt je opgeslokt door de 24-uurseconomie en heb je minder kans om in die eenzaamheid te blijven hangen."

Zelf verloor Alma op jonge leeftijd haar partner. Ook zij had toen nauwelijks mensen om zich heen die hetzelfde hadden meegemaakt. "Ik ben gaan googelen en ben toen op een uitvaartopleiding gestuit. Niet met het idee om daar mijn vak van te maken, maar met de gedachte dat ik dan in ieder geval een keer in de week over mijn rouw, verlies en de dood kon praten en om een beetje te herdenken." Met die gedachte organiseert Alma ook jaarlijks een herdenkingsmiddag. In eerste instantie bedoeld voor haar eigen cliënten, maar iedereen die iemand heeft verloren is welkom."Veel mensen vinden het fijn om in ieder geval een maal per jaar in alle rust stil te kunnen staan bij het overlijden van hun dierbare", aldus Alma. Het is volgens haar een sfeervol samenzijn, waarbij ook wordt gezongen en verhalen verteld. "Het gaat over een serieus onderwerp maar de sfeer is wel luchtig." De bijeenkomst is dit jaar op 5 november.

Eenzaam?

Deze krant wil graag aandacht geven aan eenzaamheid in de lokale samenleving. Bent u zelf eenzaam of eenzaam geweest? Kent u iemand die eenzaam is? Heeft u tips om uit de eenzaamheid te komen? Bent u mantelzorger of heeft u een bijzonder verhaal over dit onderwerp? Stuur dan een mail naar ons via een van de volgende adressen:
redactie@bussumsnieuws.nl
redactie@naardernieuws.nl
redactie@muidernieuws.nl

'Als je zelf nog veel kunt doen of beslissen hoef je niet eenzaam te zijn'

'De WhatsAppgroepen zorgen voor extra preventie'

Henk Smits (r) krijgt eerste bord van Jordi van Dijk (gemeente). Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het BuurtPreventieteam in de wijk Ooster Eng bestaat bijna een jaar en nu hebben ze er ook een tweetal WhatsAppgroepen bij. "Om het veiligheidsgevoel in de wijk, die grenst aan het gebied van de voormalige Palmkazerne, nog meer te verhogen", aldus Henk Smit, een van de initiatiefnemers.

De lancering was zaterdag. Naast 45 buurtbewoners waren ook de wijkagent en vertegenwoordigers van de gemeente en de provincie aanwezig. Smit: "Het is een initiatief van de wijkbewoners, maar de gemeente kijkt wel waar ze ons kan helpen. Niet dat de wijkagent de deuren langsgaat, maar er is wel informatieoverdracht. Via de WhatsAppgroepen kunnen deelnemers elkaar direct op de hoogte brengen als ze iets verdachts zien. Niet iedereen uit de wijk doet nog mee met de WhatsAppgroep. Daarom gaan ze omwonenden die nog niet hebben gereageerd op de oproep binnenkort actief informeren. De wijk werd al lange tijd geteisterd door een hoog aantal inbraken, laat Smit weten. Oorzaak? De inbrekers hadden via het terrein van de voormalige Palmkazerne vrij spel. Het terrein is, op een deel antikraakbeheer na, grotendeels onbewaakt en daarmee een perfecte aanlooproute voor inbrekers. Smit: "Ze doen het hek van het terrein open, lopen de achtertuin in en komen via de schuifpui binnen. Het creëerde zo veel onrust in de wijk dat zelfs wie even een uurtje wegging zijn hart vasthield bij terugkomst." Inmiddels zijn 70 mensen lid van het BuurtPreventieteam en is het aantal inbraken drastisch afgenomen. Smit denkt zelfs dat het aantal nihil is. Binnenkort hangen de bordjes van de WhatsAppgroepen in de buurt. Extra preventie en volgens Smit kunnen ze ook de sociale interactie in de wijk bevorderen.

Naobi en Noa schitteren op WK ballet

Naobi (links) en Noa (rechts) met daar achter hun dansjuf en haar zoon Gebriël.

BUSSUM - De Bussumse Naobi Kostense (9) en haar danspartner Noa Jonsma (11) uit Kortenhoef hebben vorige week meegedaan aan het WK ballet in Duitsland. Ze eindigden op de achtste plek en zijn trots op hun deelname. De dansers deden mee in de categorie ballet / pointe duo's children. Ze mochten meedoen omdat ze tweede waren geworden op het NK dat voor de zomer werd gehouden. Het duo traint ongeveer zeven uur per week bij de balletschool van Marianna Stefanovska in Hilversum. Op het WK namen ze het op tegen deelnemers uit vele landen.

Veel schade aan auto's

BUSSUM - Vandalen hebben afgelopen week forse schade gemaakt aan zeker twee auto's. Het was raak aan de Top Naefflaan en aan de Nijverheidswerf. Dat meldt de politie.

De daders maakten donderdag schade aan een geparkeerde Skoda aan de Top Naefflaan. Er werden een paar forse krassen gemaakt aan de achterkant. Een paar dagen later maakten de daders het aan de Nijverheidswerf een stuk bonter. Afgelopen weekend werd daar van een Volkswagen eerst een raam gesloopt. Vervolgens werd grote schade gemaakt door over de auto heen te lopen en nog een portier te vernielen. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.

Wapens en vlaggen behouden

GOOISE MEREN - Bussum, Naarden en Muiden kunnen hun stads- of dorpsvlag en wapens houden de komende jaren. Dat stelt het gemeentebestuur. De gemeenteraad praat er woensdag over.

Naarden mag straks nog de bestaande Naarder vlag voeren, Bussum de Bussumse enzovoort. Daarvoor wordt gekozen zodat de kernen hun bekende karakter behouden. De oude gemeentewapens kunnen als 'dorpswapens' ook nog gewoon terugkeren. De gemeente heeft nu geen echte gemeentevlag meer. Er komt er ook geen een. De gemeente heeft de keuze gemaakt om een vlag te maken met het logo van de gemeente. Aan het gemeentewapen wordt nog gewerkt.

Win kaartjes voor de kunstbus

GOOISE MEREN - De Volksuniversiteiten uit het Gooi gaan op 16 november weer op pad met de kunstbus: deze keer naar Tilburg. De bezoekers kunnen met de bus zowel naar museum De Pont als naar het textielmuseum.

Het particuliere De Pont museum richt zich op hedendaagse internationale kunst. Het museum is gevestigd in een voormalige wolspinnerij. 's Middags wordt het Textielmuseum bezocht dat nog volop actief is als weverij.

Kaartjes kopen voor de trip kan via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl. Onder de lezers die zich aanmelden voor deze reis worden twee gratis kaarten verloot. Vermeld bij opgave: 'Nieuws lezer'. Prijswinnaars krijgen bericht.

Snel meer bekend over Emmaschool

BUSSUM - Er wordt ergens de komende weken meer bekend over de geluidsoverlast die de Emmaschool gaat opleveren voor buurtbewoners aan de Graaf Florislaan. Dat laat de gemeente weten.

De Raad van State bepaalde afgelopen zomer dat de gemeente nogmaals moet onderzoeken hoeveel overlast de school oplevert voor de buurt. Er wordt momenteel nog gewerkt aan dat onderzoek. Als alles volgens plan verloopt wordt het nog deze maand afgerond.

Als het onderzoek van de gemeente wordt afgerond, neemt de Raad van State alles nog eens onder de loep. De rechters bepalen dan of de school mag verkassen naar het gewenste schoolgebouw aan de Graaf Florislaan. Als dat moet, kan de gemeente nog extra maatregelen nemen om de geluidsoverlast tegen te gaan.

Kunstgras- velden extra gecontroleerd

GOOISE MEREN - De voetbalclubs in Naarden en Bussum gaan de komende weken samen met de gemeente hun kunstgrasvelden extra controleren. Dat gebeurt nadat bekend werd dat de rubberkorrels van de velden schade kunnen toebrengen aan de gezondheid.

Er gaat per kunstgrasveld bekeken worden met welke soort rubberkorrels de velden zijn gevuld. Elke korrelsoort wordt gecontroleerd. Er wordt gekeken of ze gevaar opleveren.

Alternatieven
Er worden vooralsnog geen kunstgraskorrels vervangen. Daarmee wachten de voetbalclubs en de gemeente tot er meer bekend is over de gevaren. Daar wordt momenteel nader onderzoek naar gedaan. De voetbalclubs en de gemeente gaan zich samen, om niet onnodig tijd te verliezen, wel al oriënteren op alternatieven voor de rubberkorrels.

Gooise Bedrijvendag trekt ruim 250 ondernemers naar Spant!

Veel lof voor nieuwe formule

Gezellig netwerken in Spant! Foto: Bob Awick

BUSSUM - De zevende editie van de Gooise Bedrijvendag was misschien wel de meest geslaagde tot nu toe. De organisatie laat weten dat er vorige week woensdagavond in Spant! ruim 250 ondernemers waren.

Dit jaar werd afgeweken van de opzet van de afgelopen jaren. Geen stands en workshops, maar een mix van netwerken en sprekers. "Tijdens de bijeenkomst hadden we een gastoptreden van Aristakes Jessayan, Steven Peters van de ABN Amro nam de aanwezigen mee in de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en Bert Duurland verstrekte de ondernemers informatie over de Kredietunie Gooi en Vechtstreek. En niet onbelangrijk, de oprichting van de Gooise Bedrijven Federatie is sinds 26 oktober 2016 een feit. Uiteraard was er voldoende gelegenheid om te netwerken en hier werd door velen gebruik van gemaakt." De succesformule lijkt dus gevonden maar of deze opzet ook volgend jaar wordt gekozen, daar wil de organisatie geen uitspraak over doen. "We willen blijven verrassen, dus niet vooruitlopen op volgend jaar", aldus de voorzitter.

Ruim 40 kilo afval uit de grachten gevist

De vrijwilligers met de opbrengst in de zakken.

NAARDEN - Leden van de HSV, bijna allen karperliefhebbers, hebben de bermen en kanten rond de Vestinggrachten opgeschoond. Het resultaat mag er zijn: 40,7 kilo afval is er opgehaald.

De negen leden waren de hele zondagochtend bezig om het vuil te verzamelen. "We hebben alles wat door Jan en alleman is achtergelaten of is vergeten mee te nemen nu opgeruimd." De conclusie was dat het opruimen noodgedwongen jaarlijks herhaald moet worden.

Vrouw bestolen

BUSSUM - Een zakkenroller heeft afgelopen vrijdag aan de Spiegelstraat een vrouw bestolen. Dat meldt de politie.

De dader griste een bril uit de handtas van de vrouw. Er wordt nog naar hem gezocht. Een weekend eerder was het ook al raak. Toen werd aan de Nassaulaan een vrouw bestolen van haar portemonnee.

Lokale omroepen gaan samenwerken

Streekomroep bundelt krachten ook met NH en Enter Media

De lokale media in Gooi en Vechtstreek vieren de samenwerking. Foto: Christian Pfeiffer

GOOISE MEREN - GooiTV en de andere lokale omroepen in Gooi en Vechtstreek hebben het initiatief genomen om één publieke streekomroep op te richten. Deze nieuwe streekomroep gaat samen met regionale omroep NH en uitgever Enter Media een gezamenlijke regioredactie opzetten, met als doel de inwoners van het verzorgingsgebied nog beter te voorzien van nieuws, informatie en cultuur uit de eigen regio.

De samenwerkende lokale omroepen zijn RTi Hilversum, 6FM (Huizen, Blaricum, Eemnes, Laren) GooiTV (Gooise Meren en Wijdemeren) en Radio/TV Weesp. Zij bestrijken samen een gebied met 254.000 inwoners. Ook NH en Enter Media, uitgever van de lokale nieuwskranten en -websites WeesperNieuws, BussumsNieuws, MuiderNieuws, NaarderNieuws, HilversumsNieuws, BelNieuws en HuizerNieuws, bestrijken dit gebied.

Eigen stad/dorp
Het initiatief betekent niet dat de verschillende lokale nieuwsbladen van Enter Media één streekkrant gaan worden. Het blijven aparte titels met aandacht voor het nieuws uit eigen stad/dorp, wijk en buurt. Wel kan dat in de toekomst worden aangevuld met regionale berichten.

'We kunnen straks meer doen, dat is een absolute meerwaarde'

De nieuwe streekomroep gaat uitzenden via de frequenties en kanalen van de huidige lokale omroepen. De kijkers en luisteraars zullen bestaande programma's terugvinden, maar ook nieuwe programma's en onderdelen. Hoe precies wordt nu uitgedokterd.

Meer capaciteit
De samenwerking met NH en Enter zorgt voor een (verdere) professionalisering bij de omroepen. Door samenwerking ontstaat er meer journalistieke capaciteit en ook een hogere kwaliteit van de nieuwsvoorzieningen in de regio en dus ook in de afzonderlijke dorpen en steden", zegt Adri de Bruijn, directeur van Enter Media. Ook Ruud Bochardt van GooiTV kijkt uit naar de krachtenbundeling. "We kunnen straks meer doen. We kunnen vaker boven op het nieuws zitten en ook meer het nieuws máken. Dat is een absolute meerwaarde."

Lokaal nieuws
Pieter Eshuis van 6FM voegt toe: "Ons doel is om de mensen in deze regio goed te voorzien van lokaal nieuws. Als je dat zo eens bekijkt, zijn er eigenlijk maar weinig organisaties die dat professioneel doen. Daarom is het belangrijk dat dit slaagt." De drie vormen samen met Henk Hoogeveen (RTi Hilversum) het kernteam dat de streekomroep en de regioredactie de komende weken verder vorm gaan geven. Ze gaan zich bezighouden met radio, tv, krant en online, maar ook met nieuwe mediakanalen als YouTube en sociale media.

De gemeenten in het verzorgingsgebied worden betrokken bij dit initiatief en het Commissariaat van de Media is inmiddels over dit nieuwe mediaconcept geïnformeerd. Het streven is de nieuwe streekomroep op 1 januari te laten starten.

Groot belang
Wimar Jaeger, wethouder Media in Hilversum, noemt de samenwerking goed nieuws. "Ik ben buitengewoon blij met deze ontwikkeling. Het kan de informatievoorziening in de steden en dorpen in deze regio veel beter maken. Dat is ook van groot belang voor de lokale democratie. Goede lokale journalistiek is belangrijk en dit biedt een prachtige kans om dat voor elkaar te krijgen."

Ook Weesper burgemeester Bas Jan van Bochove wijst op het belang van het hebben en houden van lokale journalistiek. "Daarom is dit een mooi initiatief. Ik hoop dat het lokale nieuws in Weesp op niveau blijft en mogelijk zelfs nog een plusje krijgt."

Wethouder Miriam van Meerten van Gooise Meren toont zich enthousiast: "Dit is een goede ontwikkeling. Ik ga ervan uit de krachtenbundeling leidt tot verdere professionalisering en kwaliteitsverbetering. Wel dient de diversiteit van de verschillende gemeenten gewaarborgd te zijn."

Barbara de Roos en René Pel: een bijzonder duo slaat aan het dichten

Eerste dichtbundel van De Gooise Dorpsdichters komt er snel aan

Samen gedichten schrijven en voorlezen, het duo heeft er veel lol in. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Hun levens zijn verschillend, maar ze hebben elkaar helemaal gevonden in een gezamenlijke passie: het schrijven van gedichten. Sinds begin oktober vormen René Pel en Barbara de Roos het duo De Gooise Dorpsdichters en wijden ze heel wat uurtjes aan de dichterlijke creaties.

'Ik wil graag in 'De Wereld Draait Door' een gedicht voorlezen'

"We inspireren elkaar echt", steekt Barbara de Roos alvast enthousiast van wal. Ze komt aanlopen en laat weten dat René Pel in zijn kamer op ons wacht. Zijn kamer bevindt zich in de Mauritzhof, een woonomgeving voor mensen met een psychiatrische aandoening. Ondanks dat Pel al behoorlijk wat schrijfsels op zijn naam heeft staan, van dichtbundels tot verhalen, en in het verleden al een keer een gedicht van hem is gepubliceerd, is hij toch wat zenuwachtig. Maar al snel ratelt hij over van alles en nog wat, met als centrale thema natuurlijk schrijven. "Ik schrijf wel drie tot vier gedichten per dag", vertelt hij achteloos. De Roos lacht: "Ik ben niet zo snel hoor, maar één of twee per week lukt wel."
De Roos vertelt iets over haar werkwijze, die nogal verschilt van die van haar collega-dichter. Zij zoekt naar rijm, hij niet. Zij schrijft de gedichten op, hij spreekt ze eerst in op de computer. Zij gebruikt tientallen post-its om tot de juiste titel te komen, bij Pel lijken ze zo uit zijn hoofd te rollen. Hij heeft er wel vertrouwen in dat de dichtbundel er komt en ook dat die uitgegeven kan worden via zijn vaste uitgever. "Mijn uitgever zegt altijd: Je mag schrijven wat je wilt." Het stel laat elkaar behoorlijk vrij wat betreft het dichten. Een restrictie is er wel: het moet een Goois karakter hebben. "Het moet gaan over het Gooi of zich afspelen in het Gooi", legt De Roos uit. Zo'n thema is hard nodig voor de focus, bekent ze. Anders zou het bij haar alle kanten op gaan. Zo is het de bedoeling om ook elke dichtbundel een thema mee te geven. De eerste gaat over hoop en liefde, of het ontbreken daarvan, en eenzaamheid. Thema's die volgens het duo mensen aanspreken. "Weet je dat 40% van de mensen in het Gooi eenzaam is", roept De Roos. Toch schuwen ze ook de controverse niet en zullen ze af en toe de knuppel in het hoenderhok gooien. "Een beetje rebels, licht prikkelend, maar niet sarcastisch of kwetsend." De Roos en Pel kwamen elkaar tegen tijdens een open dag bij de Mauritzhof. Pel droeg daar een van zijn vele gedichten voor en ze raakten aan de praat. Het klikte, ze spraken over hun liefde voor schrijven en het voelde goed om samen iets op dat vlak te doen. Een van de doelen is samen een dichtbundel uit te brengen. Een andere wens van Pel is een gedicht voor te lezen in 'De Wereld Draait Door'. Het duo zal in ieder geval te zien zijn bij Gluren bij de Buren.

SDO doet voor niemand onder

Bussumers ontlopen gevarenzone

De keiharde pegel van Rick van der Velden belandde de eerste keer op de keeper. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Stap voor stap weten de voetballers van SDO de gevarenzone van het klassement te ontlopen. Afgelopen weekend pakten de Bussumers knap een punt tegen het hoger geklasseerde JOS/Watergraafsmeer: 1-1.

Het duurde lang voordat het duel losbarstte. JOS/Watergraafsmeer mocht het spel maken, maar kwam amper voor de Bussumse goal. Na rust was alles anders. SDO toonde aan dat het voor geen enkele tegenstander onderdoet. Er werd goed gespeeld tegen de sterke Amsterdammers. Na een uur kwam aanvaller Rick van der Velden alleen voor de keeper, maar schoot tegen de doelman aan. Het was voor de toeschouwers hét moment om nog meer achter de ploeg te gaan staan.

SDO bleef doorzetten en kreeg snel nog enkele kansen. De Bussumers vergaten echter te scoren en zoals zo vaak deed de tegenstander dat vervolgens wel. SDO toonde na de tegentreffer echter veerkracht en kwam goed terug. Op het allerlaatste moment schoot Rick van der Velden in het goal.
SDO staat na afgelopen weekend op de elfde plaats.

Jeugdspelers nemen het op tegen familie

Alle deelnemers aan het toernooi.

NAARDEN - Volleybalvereniging Keizer Otto - Trivolley had afgelopen woensdag een sportief toernooi op het programma staan. De mini- en jeugdspelers namen het op tegen hun eigen familieleden. Niets zo leuk natuurlijk om met je team je broer of je moeder te verslaan. Winnen was niet echt het doel, wel samen meedoen aan een positief en sportief evenement. In totaal deden acht teams mee aan het evenement. Aansluitend werden de prijswinnaars van de DEEN jeugdsponsordag in het zonnetje gezet. Noa Laout was eerste en koos een volleybal als prijs.

BFC dendert maar door

BUSSUM - De voetballers van BFC denderen maar door: afgelopen weekend werd Sporting Martinus met 6-1 aan de kant gezet.

De twee ploegen zochten meteen na de aftrap de aanval. BFC kreeg al snel een doelpunt tegen, maar kwam snel terug. Een voorzet van Jostein Ohm werd door Tjerk Posthuma knap tegen de touwen gekopt. BFC was na de thee heer en meester. Met doelpunten van Felix Brosschot, Tjerk Posthuma (2x), Len Koeman en Felix Mispelblom werd Sporting Martinus van het veld gespeeld.

BFC staat na afgelopen weekend nog steeds tweede. Komend weekend wacht het spannende treffen met de nog ongeslagen koploper Pancratius.

Griezelen in het zwembad met de Aquadisco Halloween

Halloween vier je met vriendinnen.

BUSSUM - Zwemmen in het donker, met op de kant allerlei griezels. Je moet het wel durven. Sommige kinderen moesten wel een traantje wegpinken van angst, maar de vreugde overheerste.

Ruim 600 kinderen vonden het helemaal niet eng en dus waren ze zaterdag naar het Halloweenfeest in de Zandzee gekomen. Het zwembad spreekt van een groot succes. "Er werden wel 30 verjaardagsfeestjes gevierd tijdens deze zogenoemde Aquadisco specials Halloween. Het feest was compleet met verklede en geschminkte medewerkers, alles was versierd en er was een dj."

Engerds langs de kant van het bad.

TEDxGooiseMeren was 'verrassend, onderhoudend en inspirerend'

Het team van sprekers en vrijwilligers. Foto's: Hans van Goozen

GOOISE MEREN - De organisatie van het evenement TEDxGooiseMeren kijkt terug op een hele bijzondere avond waar iedereen van genoten heeft. Zeven sprekers vertelden hun inspirerende verhaal op het podium van Studio Concordia. De zaal was dik uitverkocht en men luisterde ademloos naar de verschillende TED-talks (speeches).

Het thema was dit jaar de 'Blended Community'. Een verwijzing naar drie gemeenten die samen één worden, maar ook naar het wonen in een dorpse setting in combinatie met een stedelijke 'mindset'. Dat bleek uit alle zogenoemde TEDTalks, waarbij het draaide om technologie, entertainment en design. De sprekers, allemaal uit de gemeente, waren Muiderslot-directeur Bert Boer, ontwerper Reinier Bosch, Japan-kenner Azumi Uchitani, touwspringer Eric Herber, NOS-verslaggeefster Eva Wiessing, bergbeklimmer Wilco Dekker en app-ontwikkelaar Pieter Hasenaar.
De organisatie kreeg heel veel positieve feedback op het inhoudelijke programma. "Verrassend, onderhoudend en inspirerend," aldus voorzitter Frits Bussemaker namens de organisatie. "We willen dit volgend jaar zeker weer organiseren. Er zijn al, op ons verzoek, vanuit de zaal suggesties voor sprekers gedaan."

Interactie met de zaal.
Hapjes in de pauze.
Een van de sprekers was Wilco Dekker over het opzoeken van het avontuur.
Pieter Hasenaar spreekt over de dementia-app.
De vrijwillige barmeisjes.
Drukte tijdens het walking diner.
19 / 28

Zaterdag open dag met demonstraties bij de Klokkenmakers in de Kapelstraat.

donderdag 3 november

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Info tel: 035-6911903.

Open Eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Locatie: Koekoeklaan 3. Vers bereide maaltijd. Er zijn kosten aan verbonden. Aanmelden: 035-693 87 86.

Gemene Goed Economie

Soupurbe 20.00 uur

Avond met Gemene Goed Economie het Gooi. Spreker: Carel Tielenburg. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

vrijdag 4 november

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Voor beginners en gevorderden. Iepenlaan 354a tot 12.00 uur. s.v.p. opgeven: tel. 035-6918829.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Locatie: Koekoeklaan 3.

Zelf muziek maken

WOC De Palmpit 14.00 uur

Op de mondharmonica in een klein groepje. Tot 15.30 uur. Liedjes van vroeger, instrument meenemen. Locatie: Koekoeklaan 3.

Koningbeurs

Remonstrantse Kerk 14.00 uur

Snuffelen, kopen, borrelen en eten. Van vintage tot kinderspeelgoed en cd's.

Schakeldiner

Wijkpost De Schakel 17.15 uur

Scandinavisch verrassings 3-gangendiner voor € 7,50. Aanvang diner 17.45 uur. Opgeven: Rineke de Beer 035-8889167. Locatie: Kol. Verveerstraat 74.

zaterdag 5 november

Open dag

Klokkenmakers, Kapelstraat 12

Neem op deze Dag van de Sieraard een kijkje bij de Klokkenmakers en horlogemaker als ze bezig zijn met reparatie en restauratie.

Workshop EFT

AC Jan Ligthart 10.00 uur

De Landelijke EFT Dag. Dit jaar is het thema 'Pesten'. Workshops, informatie en behandelingen. Aanmelden: www.psycho-reset.nl/landelijke-eft-dag of 06-55628005O.

Oude Begraafplaats Naarden

Hotel Jan Tabak 10.00 uur

Informatieochtend van de Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats van Naarden. Presentatie en expositie. Toegang gratis.

Herdenkingsmiddag 2016

Tussen de Bomen 16.00 uur

Van Alma Uitvaartzorg. Aanmelden via info@almauitvaartzorg.nl onder vermelding van aantal personen en wie u wilt gedenken. Tot 17.00 uur. Locatie: Valkeveenselaan 56b, Naarden.

Jubileumconcert Deo Juvante

Grote Kerk 19.30 uur

Met Urker Mannenkoor en de Huizer Koorvereniging Deo Juvante en begeleiding door Het Groot Nationaal Strijkorkest en dirigent Bert Moll. Toegangskaarten à € 15,- via 035-5262712.

zondag 6 november

Garageverkoop

Garagebox 348 13.00 uur

Laatste garageverkoop i.v.m. de winter. Locatie: Iepenlaan.

Lezing Kristallnacht

WOC De Palmpit 14.30 uur

Door de Bussumse oorlogsjournalist en antifascist Arthur Graaff over de Kristallnacht als feitelijke start van de Holocaust.

maandag 7 november

Wijkcoach

WOC De Palmpit 10.00 uur

Voor vragen, ideeën en informatie. Gratis inloop. Informatie via: bussumzuid@wijk-coach.nl.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

Info: tel. 0249-880155.

ANBO Senioren Café

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Locatie: Nassaustraat 3b, Bussum. Tot 12.00 uur. Ook niet-leden ANBO welkom. Met boekenruil.

Meer verhalen in verf

WOC de Palmpit 14.30 uur

Kijken naar de symboliek van schilderijen. Cursus van lessen van 1,5 uur. Opgeven via: 035-8884795 of diana.kostman@gmail.com. Kosten: € 82,50.

Open eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Locatie: Koekoeklaan 3. Vers bereide maaltijd. Er zijn kosten aan verbonden. Aanmelden: 035-693 87 86.

dinsdag 8 november

ANBO Handwerkclub

ANBO Handwerclub 14.00 uur

Tot 16.00 uur. Informatie via Rita Beun: 035-6940538 of rita@beun.net.

woensdag 9 november

Wandeltocht

WOC Bellefleur 13.00 uur

Vertrek vanaf Bellefleur Mackaylaan 11, Naarden. Duur ongeveer 1,5 uur zonder pauze ivm ontbreken restaurant op de route. Informatie: Gré Poort: 035-6951686.

Bingo

Wijkpost De Schakel 13.30 uur

Kosten € 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties, met loterij na afloop. Locatie: Kol. Verveerstraat 74, Naarden.

DigiTaalhuis Gooi

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Inloopspreekuur voor cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden. Tot 16.00 uur.

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Buitenactiviteit. Info. 035-6911903.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Locatie: Koekoeklaan 3, Bussum.

Werkgroep Onderling Sterk

WOC de Uit-Wijk 19.30 uur

Voor mensen met een verstandelijke beperking die graag iets samen willen doen. Kennismaking en diverse activiteiten.

Lezing

Doopsgezinde Kerk 20.00 uur

Lezing: 'Hoe God verscheen tussen Vecht en Eem, terug tot 718'. Door dr. Henk Michielse. Toegang € 6. www.cciv.nl.

donderdag 10 november

Proef de verspilling

Soupurbe 16.30 uur

Meehelpen of aanschuiven bij Taste Before You Waste Bussum.

Cursus

Bibliotheek Bussum 19.30 uur

Livius houdt een cursus over het ontstaan van Europa. Kosten 99 euro. Aanmelden: www.livius.nl.

Cloudcomputing

Bibliotheek Bussum 19.30 uur

Aanmelden: www.bibliotheekgooienmeer.nl.

Dag van de Dialoog

Soupurbe 20.00 uur

Thema: 'Verbinding maak het mee(r)'.

vrijdag 11 november

Expositie

Galerie Pouloeuff 11.00 uur

Werk van zeven jonge exposanten. Thema: 'Vergankelijkheid'.

Ledenmiddag

De Sloep 14.00 uur

KBO Naarden-Bussum. West Fries Collectief. Locatie: Brinklaan 42,. Leden gratis; niet-leden € 2,-.

vrijdag 11 november

Het raadsel Jezus opgelost?

Bibliotheek Bussum 10.00 uur

Drs Wim Dooge laat aan de hand van veel werk van Rembrandt zien hoe deze verhalen uit de bijbel tot leven brengt. Kosten: € 40,- voor twee lezingen. www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

zaterdag 12 november

Meer verhalen in verf

WOC Bellefleur 12.00 uur

Kijken naar de symboliek van schilderijen. Opgeven via: 035-8884795 of diana.kostman@gmail.com. Kosten: € 82,50.

Concert

Tindalvilla 20.30 uur

Optreden van de top van de blazers: Alexei Ogrintchouk, solohoboïst van het Concertgebouw Orkest, Bram van Sambeek, fagottist en pianist Hans Eijsakkers. Kaarten € 25,- via www.tindal.nl.

zondag 13 november

Intocht Sinterklaas

Wilhelminaplantsoen 12.30 uur

De Sint wordt verwacht om 13.00 uur.

En verder

Aanmelden voor tabletcursus bij WOC Bellefleur in Naarden. Het betreft een Android Curus op tablets van de deelnemers. Kosten 50 euro voor 5 lessen. Cursus start 21 november om 13.00 uur. Aanmelden: atcbellefleur@gmail.com of 035 525 18 37.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vivium Zorggroep De Zandzee zoekt een vrijwilliger die op vrijdagochtend koffie wil schenken.
*Sherpa zoekt een hobbykok die woensdag en/of donderdag van 16.30 tot 18.45 uur wil koken voor de bewoners.
*Versa Vrijwillige Thuishulp – Mantelzorgondersteuning Bussum/Naarden zoekt voor 2 uur per week een vrijwilliger voor een gehuwde man van 60 jaar die nog vitaal genoeg is voor een wandeling of concert.
Op maandag 7 november in de Uit-Wijk dr. Schaepmanlaan 10 in Bussum de bijeenkomst 'Vrijwilligerswerk doen met een uitkering, mag dat?'. Joost Tiem van het UWV vertelt erover en beantwoordt vragen. Aanmelden via de Vrijwilligerscentrale.

Een brug bouwen tussen oud en jong

Samen eten en praten om elkaar beter te begrijpen

De jongste deelnemer was vijftien, de oudste in de tachtig. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een gezamenlijk etentje om de kloof tussen ouderen en jongeren te verkleinen en meer onderling begrip te creëren: dat was zondag het doel van de samenkomst bij brasserie 'Njoyz. Tien jongeren en tien ouderen uit de omgeving zaten daar, op initiatief van de Stichting I work, you work, we work, samen aan tafel.

"Het was een groot succes", blikt restaurant-eigenaar Tom Geniets terug op de avond. Volgens hem zag en voelde je het onderlinge begrip groeien. Ook de twee initiatiefnemers Lara Fernandes en Aziz Akhath van de Stichting I work, you work, we work, zijn razendenthousiast. "Jongeren en ouderen gingen eindelijk met elkaar in gesprek", aldus Akhath. En dat is ook wat ze met hun stichting beogen. Beiden zijn pedagogisch medewerker in een jeugdgevangenis en vanuit die ervaring zijn ze aan hun missie begonnen: een brug bouwen tussen ouderen en jongeren.
Akhath: "We zetten ons in voor jongeren die extra steun en begeleiding kunnen gebruiken om mee te kunnen doen in de samenleving. We kijken daarbij niet wat ze niet kunnen, maar willen juist de nadruk leggen op hun kwaliteiten. We stimuleren ze om daar ook wat mee te doen. Je hand ophouden is misschien wel makkelijk, maar zelf iets neerzetten geeft veel meer voldoening."
Mouwen opstropen en aan de slag dus, maar het moet ook leiden tot meer saamhorigheid en verbinding. Akhath: "Nederland is van ons allemaal." Volgens Geniets sluit het thema 'Verbinding' perfect aan op een actueel onderwerp in de gemeente: de overlast van hangjongeren en de klachten van omwonenden, waaronder ook veel ouderen. "Laat ze maar eens met elkaar in gesprek gaan, dacht ik." Luisteren naar elkaar dus. En volgens Akhath hadden zowel de ouderen als de jongeren daar geen moeite mee. "De jongeren waren zorgzaam en stelden zich bescheiden op. Ze luisterden en vroegen ook veel dingen over de jeugd van de ouderen." Bij de ouderen was er vooral de behoefte om vragen te stellen aan de jongeren. En er was een verhaal dat veel indruk maakte. Akhath: "Een oudere man had een nare ervaring gehad met Marokkaanse jongeren. Hij heeft nu zijn verhaal en angst kunnen delen en zelfs zijn beeld kunnen bijstellen. Prachtig toch." Akhath en Fernandes willen als vrijwilligers met hun stichting meer van dit soort bijeenkomsten organiseren.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Advertentie in het Algemeen Handelsblad van 30 juli 1850

Bussum rond 1850

Het zou in 1850 nog 25 jaar duren voordat Bussum sterk zou veranderen. Ruim negenhonderd zielen telde het dorp, dat in de schaduw lag van het stadje Naarden. In heel Gooiland woonden toen 15.400 mensen. Een fatsoenlijke weg naar Hilversum was er nog niet. De Kerkweg en de vaart naar de vesting Naarden waren manieren om in de bewoonde wereld te komen.

Naarden en Bussum in 1849. Uit: Grote Historische Atlas van Nederland 1839-1859. 1: 50 000. Wolters-Noordhoff 1990.

Twee keer per week kon je met de trekschuit naar Naarden, richting Amsterdam. Vanaf 1845 kon men vanaf 's-Graveland met een rijtuig naar het spoorstation in Vreeland. En vanaf de zomer van 1850 kwam er een geregelde diligence-dienst tussen Amsterdam en Amersfoort, die wel Naarden, maar niet Bussum aandeed. Wandelaar/dominee Craandijk schrijft: "Het genot van een togt naar 't Gooi moest duur betaald en zuur gehaald worden, want zoowel tot Naarden als over Weesp en Kortenhoef was de weg in één woord afschuwelijk en altijd lang genoeg, hetzij men met een volgepakte wagen, hetzij , met de trage trekschuit ging [....]. Ook hier bragt het jaar 1874 verandering. "

Hendrik Banis was in 1825 als schout begonnen. In 1850 trad hij af als burgemeester en werd opgevolgd door A.L. de Roeper. De gemeenteraad bestond uit zes raadsleden. In 1845 was er een raadhuisje (een vertrek van 5 bij 4 meter) met een rieten dak gekomen. Om het wat cachet te geven kwam er een stenen poortje als ingang, met het wapen van Bussum erop. Later kreeg het optrekje een pannendak.

Enige gegoede families kwamen de zomer in Bussum doorbrengen. De villa 'Delta' (ter hoogte van de huidige Nassaulaan) was zo'n zomerverblijf. Er waren wat kleine industrieën. Bussumers waren boeren, die rogge, knollen en boekweit verbouwden of ze werkten in de afzanderijen of de blekerijen. Er waren jaren met aardappelziekte en veepest. Alles bij elkaar was er sprake van een schrale tijd.

Bussum was in die tijd een katholiek dorp, alhoewel er zich langzamerhand wat hervormden vestigden. De katholieken konden hun schuurkerk in 1844 voor een echte kerk verwisselen, een zogenaamde Waterstaatskerk. De kerk stond evenwijdig aan de Brinklaan en werd in 1884 vervangen door de huidige Sint Vituskerk. De hervormden kerkten in een kapelletje, dat later, in 1951, als 'gebouw Irene' bekend werd als de eerste televisiestudio.

Klaas Oosterom

Hästens: een bed dat je koopt voor je leven

Bij Hästens blijven ze continu innoveren. Ze willen de beste zijn.

GOOISE MEREN - Even proefliggen mag natuurlijk in de winkel, maar of het aan te raden is? Je loopt namelijk het risico dat je zomaar een aantal uur aan het wegdromen bent. En dat mag ook wel voor een bed dat je voor je leven koopt.

Neusje van de zalm

Esther Glerum, storemanager van Hästens Amersfoort waar de klanten uit het Gooi worden bediend, kan niet anders dan bevestigen dat de boxsprings van het Zweedse merk het neusje van de zalm zijn. "Het is echt een bed voor je leven. Slaapcomfort staat bovenaan en het bekende blauwe ruitje staat garant voor kwaliteit en alleen de beste, natuurlijke materialen", vertelt Glerum.

Bijzonder verhaal

Tel daarbij op dat de bedden met de hand gemaakt worden in de fabriek in Zweden, dat het familiebedrijf al sinds 1852 bestaat en je hebt een heel bijzonder verhaal. "We zijn zo'n beetje de uitvinder van de boxspring", doet Glerum nog een duit in het zakje. En juist de combinatie van de boxspring met topper maakt het een Hästens-bed. Het beddenmerk is bovendien al selectief in de keuze van haar grondstoffen en geen enkele boxspring met bijbehorende topper gaat zonder uitgebreide kwaliteitscontrole de deur uit.

Natuurlijke grondstoffen

En dat het bedrijf al 165 jaar meedraait betekent niet dat ze niet meer voorop hoeven of willen lopen. Integendeel, betoogt de storemanager. "We blijven onze modellen innoveren, willen de beste zijn. Wij zijn het meest exclusieve merk en maken gebruik van luxe en natuurlijke grondstoffen zoals wol, biologisch katoen, mohair, vlas en paardenhaar." Dat Hästens paardenhaar in haar boxsprings verwerkt is niet zo verwonderlijk: de roots van het bedrijf liggen in de zadelmakerij.

Trots

Met 240 winkels in 39 landen zou je denken dat het familiebedrijf het gevaar loopt haar ziel kwijt te raken. Maar daar waken ze bij Hästens voor. Glerum bracht onlangs een bezoek aan de fabriek in Zweden en kwam diep onder de indruk terug. "Er werken daar mensen die al dertig jaar met het bedrijf verbonden zijn. Je ziet dat ze trots zijn. Dat was bijzonder om te ervaren."

'Iedereen heeft het 100 jaar geaccepteerd'

Vijf jaar geleden is ontwerper Christoph Behling gevraagd de beste douchewc van de wereld te ontwerpen.

Behling was niet alleen enthousiast vanwege het designaspect van deze opdracht, maar ook vanwege de culturele verandering in het gebruik van toiletpapier naar water. "De afgelopen 100 jaar heeft het toilet geen innovatie ondergaan en iedereen heeft dat geaccepteerd." Met de Geberit AquaClean Mera is daar verandering in gekomen. "De douchestraal reinigt goed en zacht en is toch zuinig met water", aldus Behling.

NHG-hypotheek valt laag uit

De meeste huizenkopers kunnen per 1 januari 2017 meer lenen voor een woning. Uitzonderingen vormen kopers met een NHG-hypotheek met rentepercentages die tien jaar of langer vastliggen.

Dit blijkt uit de hypotheeknormen van budgetvoorlichter Nibud. Door de extreem lage hypotheekrente krijgen kopers minder aftrek. Dit effect rekende het Nibud door in de nieuwe financieringsnormen voor komend jaar en treft afnemers van NHG-hypotheken het hardst. Deze woningfinancieringen hebben immers al een lagere rente dan normale hypotheken. Zo kan een eenverdiener met een inkomen van € 35.000 tegen een hypotheekrente van 1,75 % volgend jaar € 8.164 minder lenen dan nu.

Nieuwbouw


Op de volgende pagina lees je alles over het nieuwbouwproject Mooi Oosterwold. Je koopt hier niet alleen een woning, maar ook het landschap eromheen. Oosterwold is een groen en agrarisch landschap tussen het Gooi, Almere en Zeewolde, dat transformeert tot een landelijk woongebied. Wonen in Mooi Oosterwold is genieten van de rust én van alle voorzieningen die de Randstad biedt. Je rijdt even door voor een visje in Huizen of een wijntje op de Brink in Blaricum.

Interieur


Gespot op de Dutch Design Week: lederen designlamp LLOYD van PUIK Art. Met deze bijzondere handgemaakte lamp wordt een oude techniek voor het stijven en vormen van leer nieuw leven ingeblazen. Afgewerkt met het stiksel nog zichtbaar aan de buitenkant. Een echt statementpiece mét een verhaal!

TIP!


Met de nieuwe dakkapel en dakkapelserre creëert VELUX meer ruimte onder het dak. Het is een innovatief alternatief voor een traditionele dakkapel en transformeert een zolderruimte in een ruimtelijke kamer. De dakkapellen zijn in veel situaties vergunningsvrij, eenvoudig in één dag te plaatsen en onderhoudsvrij.

Nieuws

Foto: Christian Pfeiffer


De verplichte zorg voor hun monumentenwoning dreigt veel van de ruim 30.000 eigenaren boven het hoofd te groeien.
Vereniging Eigen Huis voorziet bovendien dat de waarde en verkoopbaarheid van rijksmonumenten onder druk komt te staan als gevolg van de aanzienlijk stijgende woonlasten.

Mooi Oosterwold 1 landschap - 7 woningen

Wonen aan de rand van het bos tussen het Gooi, Zeewolde en Almere.

Mooi Oosterwold is anders dan anders. Je koopt niet alleen een woning, maar ook het landschap eromheen. Geen rechttoe-rechtaanindeling, geen kale grond die je zelf nog moet inrichten, maar een echt parkgebied dat al is ingericht en beplant als je huis wordt opgeleverd. Maar voordat het zover is, heb je nog tal van keuzemogelijkheden.

Oosterwold is een groen en agrarisch landschap tussen het Gooi, Almere en Zeewolde, dat transformeert tot een landelijk woongebied. Rust, ruimte en schone lucht zijn hier vanzelfsprekend: vergezichten over boerenakkers, ruisende populieren, ritselend struikgewas en grazende reeën op de overgangen van bos- en akkerland. Kortom, een rustpunt in de randstedelijke drukte.

Wonen in Mooi Oosterwold is genieten van de rust én van alle voorzieningen die de Randstad biedt. Je rijdt even door voor een visje in Huizen of een wijntje op de Brink in Blaricum. Maar dichter bij huis is ook ontspanning genoeg te vinden. Vanuit je tuin loop je zo, zonder overgang, weg of andere begrenzing, het Kathedralenbos in.

'Duurzaam, bruikbaar en comfort'

Opgenomen in het landschap liggen zeven op terpjes gebouwde woningen. Deze zijn gebaseerd op de geliefde Oostenrijkse woningen die in de vijftiger jaren verspreid over Nederland zijn gebouwd. Geïnspireerd op de charme van toen, maar met de eisen van vandaag: de woningen zijn met veel aandacht voor duurzaamheid, bruikbaarheid en comfort ontworpen, met een warme vormgeving. De woning heeft met haar prachtige houten gevel en de keramische dakpannen een rustieke uitstraling. Onderdeel van het landschap is een waterberging die vorm wordt gegeven als vijver met stapstenen en natuurlijk begroeide taluds.

De kavels variëren in afmeting van ca. 1.000 tot 3.500 m² en zijn ieder uniek wat betreft vorm en ligging. De hoeken van de kavels grenzen aan brinkjes die de woningen ontsluiten en het plangebied samenhang geven. Ze zijn onderling met elkaar verbonden met een landelijk paadje dat uitsluitend voor bewoners toegankelijk is.
Op iedere kavel is 100 m² grond gereserveerd voor een moestuin voor de bewoners. Plek en vorm zijn naar eigen wens te bepalen. Denk je eens in: voor je verse maaltijd loop je straks gewoon je eigen boomgaard of moestuin in!

Column

Droomvilla

In het RTL4 televisieprogramma 'Van Woonvilla naar Droomvilla' realiseren wij in elf afleveringen een HIGH-END tv-programma over de verbouwing en/of nieuwbouw van diverse unieke projecten. In de nieuwe serie komen 6-8 projecten aan bod uit de portfolio van Designa. Er zijn diverse projecten gepland: verbouwingen en inrichtingen in Bussum, Blaricum, Crailo, Venray, Spaubeek, Amsterdam, e.a.

Het tv-programma is vorige week donderdag op 27 oktober met het tweede seizoen gestart en zal op iedere donderdag t/m 5 januari om 23.30 uur op RTL4 worden uitgezonden en op zaterdag om 14.30 uur en dinsdag om 15.30 uur op RTL4 worden herhaald. De projecten die we in beeld brengen variëren van de inrichting van een nieuw Amsterdams topappartement en een rigoureuze renovatie van een bijzondere villa tot o.a. de nieuwbouw van een droomvilla. De programma's worden afgesloten met een verslag van het prachtige eindresultaat: topkwaliteit, luxe, sfeer, stijl, comfort en innovaties op het gebied van wonen, zowel binnen als buiten.

In deze 11-delige serie wordt het Designa-team in ons dagelijkse werk gevolgd. De kijker krijgt hiermee stap voor stap een inkijk in hoe de mooiste projecten worden gerealiseerd en met welke partners Designa daarbij samenwerkt. We volgen het hele proces vanaf het bespreken van de wensen van de opdrachtgever tot het uitwerken en presenteren van ontwerp en plan. Vervolgens bespreken wij de te maken keuzes voor bouw of verbouwing, materialen, stoffen, wandbekleding, installatie, lichtplan, verlichtingsarmaturen, audio/video, sanitair, keuken en keukenapparatuur, meubelmaatwerk, meubels, kleuren, tuinaanleg, etc.

'Het hele proces vatten we samen'

De uiteindelijke uitvoering, het hele proces van bouw, verbouw, van schets naar uitvoering en van idee naar realisatie en ingebruikname door de klant, vatten we in één of twee aflevering(en) samen. In deze tweede uitzending gaan we verder met de verbouwing bij de familie Groenhuijsen bij het vervolg van de verbouwing van hun grachtenpand in Utrecht. Ook kunt u de metamorfose zien die wij in 2016 bij restaurant Rust Wat in Blaricum hebben gerealiseerd. Vorige week hebben we de start gezien, morgen wordt deze verbouwing vervolgd.
Veel bewoners uit Blaricum, Laren en omgeving zullen in 2016 zeer zeker al van het prachtige terras van restaurant Rust Wat genoten hebben. Nu de dagen korter worden en wij weer de behaaglijke warmte binnenskamers opzoeken, hopen wij dat u van de dis bij restaurant Rust Wat en het nieuwe interieur al heeft genoten of zal gaan genieten.

Ik wens u veel kijkplezier.

Bouwrijp maken gestart

Begin oktober is gestart met de bouwrijpwerkzaamheden voor de derde bouwfase in NederVecht Nederhorst den Berg. De benodigde nutsleidingen, riolering en bouwwegen worden aangebracht voor de bouw van 24 woningen en 16 vrije kavels.

Omdat het eerste gedeelte van NederVecht reeds bewoond wordt, is in overleg met de gemeente Wijdemeren besloten een nieuwe tijdelijke bouwontsluiting te realiseren. Hierdoor komt er geen bouwverkeer meer door de nieuwe woonwijk. De bouwrijpwerkzaamheden duren nog tot het einde van dit jaar en zijn de voorbereiding op de geplande start bouw van de 14 rijwoningen type Wetering en 10 tweekappers type Oever in februari/maart 2017.

Hé, een orchidee!

Cattleya wordt wel 'de koningin van de orchideeën' genoemd. De planten hebben grote, meestal sterk geurende bloemen in de mooiste kleuren. De bloem is opvallender dan het blad, waarvan er maar enkele aanwezig zijn.
Orchideeën houden van kamertemperatuur, hebben een lichte standplaats nodig en eens in de 10-14 dagen een dompelbad.

Hypotheeknormen verruimen

Huizenkopers kunnen volgend jaar wat meer lenen. Als het aan het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ligt tenminste. Het Nibud verhoogt in 2017 de hypotheeknormen. Dat kan, omdat huishoudens in 2017 iets meer ruimte hebben in hun budget.

Door belastingverlagingen en een lage inflatie is de koopkracht de afgelopen twee jaar toegenomen. Daarnaast zijn de rentestanden momenteel laag, wat meer ruimte geeft om te lenen.
Het Nibud waarschuwt er in zijn adviesrapport wel voor dat de maandlasten toenemen als de rente weer stijgt. Daarom adviseert het de overheid om bij een hypotheek met een rentevaste periode van minder dan tien jaar uit te blijven gaan van een rente van 5%. De maximale hypotheek is dan lager.

DFS Facilitaire diensten, Voor elke klus een oplossing. Zowel particulieren als bedrijven. Tel. 06-36198050 / 035-7519985 KvK. 59711280

Boekrestauratieatelier Kok Restauratie van o.a. (Staten)bijbels, poëziealbums, kookboeken, fotoalbums en uw andere waardevolle boeken. Dorpsweg 46 3738 CG Maartensdijk. tel. 0346-212672 www.boekbinderijkok.nl Ontvang vrijblijvend restauratieadvies!

WINTERSTOP GARAGE-VERKOOP Op ZONDAG 6 november vanaf 13:00 uur Iepenlaan garagebox 348 Bussum. Absoluut voordelige koopjes. OP=OP WEG=WEG de prijzen zijn zo laag dat u niet eens hoeft te bieden. Tevens door ons aangeboden een hapje en drankje.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

TE HR droge stalling/opslagruimte centrum Bussum € 90 p/mnd 06-41472427

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en opruimwerkzaamheden, en het leeghalen van huizen. Tegen kleine prijs.
06-22418974.

Moeite met opruimen? Wil je 1 uur gratis hulp? Bekijk de voorwaarden op www.OpruimcoachRenate.nl of bel 0294-269903

Heeft u het artikel gelezen over eenzaamheid en zingeving? Roos de Graaf, seniorencoach, organiseert op 1 dec een ontmoetingsmiddag voor ouderen en hun mantelzorgers. Om u gesteund en gehoord te voelen. Info 06-14188671 of info@zorgvoorgoudenjaren.nl

UW WONING VERHUREN? verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035-303 13 20 www.interhouse.nl

VLIETLAAN FASHION - MODE VOOR DE VOLLERE VROUW IN DE MAAT 42 T/M 56. Wij zijn een speciaalzaak voor alle leeftijden. Vlietlaan 42 a 1404 CB BUSSUM www.vlietlaanfashion.nl of Facebookpagina voor een like voor onze winkel.

Rommelmarkt TV. Kameleon. Zondag 13 nov van 10.00-14.30 uur. Elise Dammershof 12a. Entree gratis!

Maak zelf een stijlvolle deurkrans of een mooie guirlande op een gezellige workshop bij Sperwershof in 's Graveland. Informatie www.sperwershof.nl

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION KORTINGEN VAN 60% OP DE HANDWERKSTOFFEN/BORDUURPAKKETTEN 50% OP DE BREI/HAAKGARENS EN 35% OP DE NAAIFOURNITUREN NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM

* brocante * antiek * retro * 250 m2 moois uit de loods! zaterdag 5 nov. 11-17 uur. Koninginneweg 66, K'hoef. zie www.inboedelsenzo.nl

Schildersbedrijf Kris De betrouwbare specialist met 9 jaar ervaring in o.a. Het Gooi - Schilderwerk (binnen/buiten) - Stucwerk - Beglazing (isolatieglas) Schildersbedrijf42@gmail.com 06-29171052

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595