BussumsNieuws

23 december 2015

BussumsNieuws 23 december 2015


De bruggenbouwer van Bussum!

Van barbecue tot kook- en voetbalavondjes met Bussumse 'allochtonen' en nog veel meer: Jochum Jarigsma kom je overal tegen.

Jochum Jarigsma uitgeroepen tot Bussumer van het Jaar

BUSSUM - Het BussumsNieuws roept Jochum Jarigsma uit tot de Bussumer van het Jaar 2015. Deze uitverkiezing met bijbehorende award is de meer dan verdiende waardering voor de man die het afgelopen jaar in tal van samenwerkingen opdook en daarmee een uitzonderlijke rol vervulde, anderen inspireerde en het 'Bussum-gevoel' versterkte.
Jarigsma, normaal gesproken een man van meer dan genoeg woorden, is even sprakeloos nadat hem verteld wordt dat de eerste Bussumer van het Jaar-award naar hem gaat. "Wat een eer", zegt de Bussumer vanuit Bangkok door de telefoon. "Een kroon op het werk van het afgelopen jaar."

Bussum op de kaart
De award is toegekend voor alles waarmee waarmee Jarigsma Bussum in het afgelopen jaar nóg meer mee op de kaart werd gezet: een grote barbecue waarmee zo'n beetje alle 'landen' van Bussum samenkwamen en een leuke dag hadden, voetbal- en kookavondjes voor vluchtelingen en dan nog eens het werk dat Jarigsma doet voor onder meer Pro Bussum en het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden-Bussum. En daarmee is de opsomming van waar je de Bussumer van het Jaar tegenkomt nog niets eens compleet.

Echte verbinder
De toekenning is tot stand gekomen via een gemelêerde Bussumse jury, bestaande uit notaris Dirk Doude van Troostwijk, de Bussumse dorpsmanager Ellen van Vossen, Aleid Hamelink van de Stichting Burgerzin Naarden en Jessica de Jong en Sjoerd Stoop van BussumsNieuws. Zij bogen zich over drie genomineerden die door de redactie van de krant waren aangedragen. De jury was er snel uit. Unaniem kozen ze voor Jarigsma en noemen hem de 'bruggenbouwer van Bussum', een 'harde werker' en 'een boegbeeld'.
Lees verder op pagina 2 en 3.

600

mensen kwamen er afgelopen zomer op de tweede Wereld-BBQ af

'We maken deze wereld met elkaar'

Jochum Jarigsma uitgeroepen tot Bussumer van het Jaar 2015

BUSSUM - "Je brengt mensen samen en zorgt voor het goede gevoel", aldus de Bussumer van het Jaar-jury over Jochum Jarigsma. De allereerste Bussumer van het Jaar was afgelopen weekend even sprakeloos, maar vooral erg trots toen hij hoorde dat de award aan hem was toegekend. Jarigsma, nou eenmaal een drukbezet man, kreeg dat te horen per telefoon: voor werk brengt hij de kerstdagen door aan de andere kant van de wereld, in Bangkok. Als hij straks terugkeert in Bussum, staat de glanzende award op hem te wachten.

Volgens de jury de kracht van Jochum: mensen om hem heen verzamelen en iets doen voor elkaar. Foto: Bob Awick

Waar Bussumers evenementen op poten zetten of iets anders ondernemen, kom je Jochum Jarigsma tegen. De man achter de Wereld-BBQ en de kook- en voetbalavondjes met bewoners van Crailo, maar ook de bedenker van het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden-Bussum, een van de mensen achter Pro Bussum en zo kunnen we nog wel even verder gaan. Een druk man, maar geen enkele keer te beroerd om weer een volgend project op te pakken. "If you want things done, ask a busy person", plakt een van de juryleden van de Bussumer van het Jaar er treffend op.

Het juryrapport vermeldt lovende woorden over Jarigsma. "Naast je normale werk doe je net even wat meer. Je doet wat voor anderen en zorgt dat mensen samenkomen. En dat doe je weer door een stel goede mensen om je heen te verzamelen. Je zet mensen ertoe om ergens de schouders onder te zetten en er, met een voldaan gevoel, mee aan de slag te gaan. Het maakt je een echte verbinder."

Voor Jarigsma is het heel normaal om iets te doen voor een ander.

Het resultaat: een dag waarop Bussumse culturen samensmelten. Foto: Bastiaan Miché

'Zes jaar geleden ontdekte ik in een persoonlijke groeicursus wat iets doen voor een ander je oplevert'

Waarom doe je zó veel voor Bussum en je medemens?
"Kort gezegd: omdat het een heel erg goed gevoel geeft om wat voor een ander te doen. Als jij wat voor een ander doet dan weet je wat een voldaan gevoel je dat geeft. En je merkt dat, net als jij, de medemensen waarvoor je het doet er een goed gevoel aan overhouden. Dat zorgt ervoor dat je steeds weer nieuwe projecten aanpakt. Tot zes jaar geleden was het vooral mijn werk dat belangrijk voor me was. Ik was erg bezig om succesvol te worden en te blijven met mijn carrière als salestrainer en daar de financiële vruchten van te plukken. Zes jaar geleden ontdekte ik in een persoonlijke groeicursus wat iets doen voor een ander je oplevert. Dat klinkt wellicht suf, maar ik werd blij van mijn eerste project 'Koffievlek'. Dat was een project waarbij buren samen een bakje koffie dronken om elkaar beter te leren kennen. Dat was de aanzet tot meer."

De Bussumer van het Jaar

Jochum Jarigsma mag zich de Bussumer van het Jaar 2015 noemen. Hij is de eerste die deze prijs van het BussumsNieuws ontvangt. Voor deze prijs heeft onze redactie drie genomineerden aangereikt aan een jury, dit jaar bestaande uit Dirk Doude van Troostwijk (notaris), Ellen van Vossen (dorpsmanager Bussum), Aleid Hamelink (Stichting Burgerzin Naarden) en Jessica de Jong en Sjoerd Stoop (BussumsNieuws). Daarbij is gekeken naar de mate van uitzonderlijkheid, inspiratie en uitstraling voor Bussum.
Intussen bij de buren: Het NaarderNieuws heeft het team van Elk Gooisch Matras Komt Van Pas uitgeroepen tot Naarders van het Jaar.

Het afgelopen jaar was je druk met de Wereld-BBQ, deed je ook leuke dingen met vluchtelingen en nog veel meer...
"Allemaal leuke projecten. De Wereld-BBQ heeft als doel om Bussumers van alle culturen samen te laten komen, elkaar te leren kennen en samen lekker te eten. Een jaar terug was de eerste editie. Het was toen erg succesvol en ook afgelopen zomer was het weer erg geslaagd. Met een grote groep mensen, uiteraard uit meerdere culturen, hebben we daar hard aan gewerkt. Je merkt op zo'n dag hoeveel verscheidenheid Bussum kent, en hoeveel mensen ondanks uiterlijke verschillen op elkaar lijken. Dat zag ik al toen ik in Indonesië studeerde en ontdekte dat mensen die vijf keer per dag bidden weliswaar veel geloviger zijn dan ik, maar dat we ook heel erg op elkaar lijken. De afgelopen maanden zijn er behoorlijk wat activiteiten geweest, samen met de bewoners van Crailo. Dat is voor hen en zeker ook voor ons Nederlanders superleuk."

'Mensen zijn trots als ze merken wat ze zelf voor elkaar hebben gebokst'

Met het meeste dat je doet probeer je mensen samen te laten komen. Waar komt dat vandaan?
"Ik realiseer me nu pas dat dat komt door mijn jeugd. Van oorsprong ben ik geen Bussumer, maar ik ben geboren in Delft, getogen in Zambia en later door mijn ouders in Woudenberg terechtgekomen. Woudenberg is een ons-kent-ons boerendorp waar geloof een grote rol speelt. Als kind van links-idealistische ouders vonden we het vreselijk daar. We hoorden nergens bij. Je merkt dat je anders bent dan anderen. Je kunt wat dat betreft verbanden trekken met de naar ons land gekomen vluchtelingen. Zij moeten hun hele leven weer opbouwen. Ze laten noodgedwongen alles achter, komen naar een vreemd land, spreken een andere taal en kennen geen mensen. Ze hebben heel wat meegemaakt. Laten we hen vooral laten merken dat we klaar voor ze staan en dat we ze welkom heten."

Kortom: het 'samen-gevoel'...
"Nou en of. We maken deze wereld met elkaar. Laten we er nou voor zorgen dat we het leuk hebben met elkaar."

Welke plannen heb je voor komend jaar?
"Voor volgend jaar staat er vanzelfsprekend weer een volgende Wereld-BBQ op het programma. We hopen deze keer meer bewoners van Crailo en andere naar Bussum gevluchte mensen te verwelkomen, maar we hopen ook dat bezoekers van de eerste twee keren meehelpen met het opzetten van de volgende keer. We hebben vanaf de eerste keer mensen van alle culturen gevraagd om ons te helpen. Deze mensen staan te glunderen van trots als ze op de dag zelf merken wat ze voor elkaar hebben gebokst. Hoe meer mensen we dat gevoel kunnen geven, hoe beter. Naast de barbecue komt er vast nog veel meer op mijn pad. En hoe dan ook: met alles wat ik al deed, ga ik volgend jaar gewoon door."
Bussum kent vast meer mensen met de gedachte om ook wat te gaan doen voor de gemeenschap. Wat zou je deze mensen meegeven?
"Als je er ook maar een beetje over nadenkt: doe het gewoon. Je moet er wel wat voor doen, maar het levert je zo veel op. Ga er komend jaar mee aan de slag. Sluit je aan bij een groepje of start er zelf één. En als je hulp nodig hebt, neem gerust contact met me op. Je kunt me altijd mailen."

Bussumers proosten nog één keer op de gemeente

'Ode aan Bussum' op laatste feestavond

Het gemeentebestuur en alle bezoekers zongen een 'Ode aan Bussum'. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een hapje en een drankje, het vertellen van anekdotes en enkele voordrachten heeft Bussum donderdagavond nog één keer geproost op de gemeente Bussum.

De afscheidsreceptie werd druk bezocht. Naast burgers kwamen ook oud-wethouders en (waarnemend) burgemeesters Milo Schoenmaker en Rinske Kruisinga langs. Burgemeester Henk Heijman bleek verhinderd. Er werd vooral gesproken over hoe Bussum vroeger was. Maar fusie of niet: Bussum blijft Bussum, zo benadrukten velen.

Lachen om voordrachten
De avond werd gevuld met voordrachten van dorpsdichter Gaston Bannier en Shantykoor Het Ruime Sop bracht een 'Ode aan Bussum'. Het meest gelachen werd er nog om een hilarische voordracht van Herman Pleij. De bekende Bussumse professor vertelde, met veel grappen tussendoor, over de identiteit van Bussum.

Volop gesprekken met elkaar. Foto: Bob Awick
De gemeenteraad vergaderde voor het laatst. Foto: Bob Awick

Laatste keer
Voor het feestje zelf vergaderde de gemeenteraad voor het laatst. Burgemeester Albertine van Vliet sprak alle Bussumse raadsleden toe. De raadsleden kregen een munt, een pen en een bosje bloemen.

Lintje voor raadsnestor Eric Bezoen (VVD)

Bezoen zat veertien jaar in de Bussumse gemeenteraad. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Raadsnestor Eric Bezoen (VVD) heeft donderdagavond als dank voor al zijn raadswerk een koninklijke onderscheiding gekregen.

Bezoen kreeg het lintje opgespeld door burgemeester Albertine van Vliet. Bezoen zat veertien jaar in de Bussumse gemeenteraad. De burgemeester roemde de Bussumer om het harde werken. Bezoen keert volgend jaar niet terug in de gemeenteraad van Gooise Meren.

Bezoen had het lintje verwacht omdat raadsleden na twaalf jaar raadswerk altijd een koninklijke onderscheiding krijgen. Toch was hij erg trots.

Nog geen akkoord Brinklaan

BUSSUM - Het gaat nog wel even duren voordat er wat gaat gebeuren met de plannen voor de Brinklaan. De gemeenteraad van Bussum kan nog geen akkoord geven voor het plan. Raadsleden vergaderden afgelopen week extra met als doel de plannen nog goed te keuren.

Net als twee weken eerder bleken er nog te veel vragen over met name de parkeerproblematiek en hoe deze moet worden opgelost. De geplande metamorfose van het kale stuk Brinklaan zou onder meer ingevuld worden door de bouw van een twee-onder-een-kapwoning. De plannen dateren al van 2009. Met name buurtbewoners en huurders van een naastgelegen kantoorpand maken zich zorgen over de parkeersituatie. Daarnaast hebben de raadsleden nog andere onbeantwoorde vragen over de precieze invulling van plannen zelf.

De eerste gemeenteraad van Gooise Meren moet de plannen straks weer onder de loep gaan nemen. Als de laatste knelpunten dan alsnog worden weggewerkt, kunnen de plannen gewoon doorgaan.

Werkstraf voor Bussumer

BUSSUM - De rechtbank heeft Bussumer Arjan der B. (60) veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur vanwege verboden wapenbezit.

De Bussumer werd twee jaar geleden aangehouden toen er een deurwaarder voor zijn deur stond en omgebouwde gasrevolvers en kogels vond. De deurwaarder sloeg alarm. Na onderzoek bleek Der B. met de wapens de wet te overtreden. De spullen werden door de agenten meegenomen. Der B. begon te schelden tegen de deurwaarder; dat rekende de rechtbank ook mee.

Bomen geplant

BUSSUM - Wethouder Nen van Ramshorst en Mimy Sluiter van D66 hebben woensdag de 'Bussum-bomen' gepresenteerd.

De twee onthulden een plaquette naast de bomen aan de Veerstraat. Daar staat op geschreven waarom de bomen er staan. De bomen werden afgelopen week geplant om het opheffen van de gemeente Bussum te markeren. Er staan niet alleen bomen op de Veerstraat, maar ook onder meer aan de Koekoeklaan en 't Mouwtje.

Bekendmakingen

Informatie:

Voor informatie kunt u op werkdagen, telefonisch of door middel van een baliebezoek op het gemeentehuis, contact opnemen met de afdeling Vergunningen & Handhaving op telefoonnummer (035) 692 86 30.

Openingstijden: op afspraak via www.bussum.nl tussen 08.30 – 12.30 uur.

Aanvragen omgevingsvergunningen:

Corverlaan 5

Verwijderen asbesthoudende materialen woning (gewijzigde aanvraag).

De Genestetlaan 21

Intern constructief wijzigen woning.

Elise Dammershof 5

Oprichten dakopbouw dakvlak achtergevel woning en oprichten dakkapel dakvlak voorgevel woning (gewijzigde aanvraag).

J.F. Evertslaan 11

Kappen een acacia (noodkap).

Meentweg 23

Realiseren 1 twee onder een kap woning.

Randweg 125

Plaatsen erker voorzijde alsmede plaatsen dakkapel dakvlak voorgevel en maken dakopbouw dakvlak achtergevel woning.

Statenlaan 16

Snoeien twee eiken achtertuin woning.

Inzage:

*        Stukken met betrekking tot de aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u inzien aan de balie van de afdeling Vergunningen & Handhaving op het gemeentehuis.

*        De agenda voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) kunt u vinden op de gemeentelijke website www.bussum.nl. De definitieve agenda van de CRK treft u 24 uur voorafgaand aan de vergadering aan. Tot die tijd kan de agenda door ons aangepast worden.

Reguliere procedure

Verleende omgevingsvergunningen bouwen /

planologische toestemming / monumenten /

kappen / slopen / aanleggen

Gooilaan 11

Kappen 6 bomen.         17-12-2015

Nassaustraat 7

Plaatsen afvoerbuis van afzuiginstallatie aan achtergevel pand.         14-12-2015

Parklaan 38

Maken overkapping tbv fietsenberging.         17-12-2015

Prinses Beatrixplantsoen 21

Plaatsen dakkapel dakvlak achtergevel woning en uitvoeren diverse constructieve wijzigingen woning.         16-12-2015

Vogelkersstraat 13

Plaatsen dakkapel dakvlak voorgevel woning.         18-12-2015

Verleende omgevingsvergunning met planologisch strijdig gebruik waarbij tevens sprake is van een bouwactiviteit (art. 2.1lid 1 sub c en art. 2.1, lid 1 sub a WABO)

Prinses Margrietplantsoen 10

Realiseren dakopbouw woning.         17-12-2015

Bezwaar:

Tegen de verleende vergunning kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet schriftelijk, gemotiveerd en ondertekend ingediend worden binnen zes weken na de bekendmaking van de vergunning aan de aanvrager bij burgemeester en wethouders, postbus 6000, 1400 HA Bussum. De werking van de verleende vergunning wordt door het indienen van een bezwaarschrift niet geschorst. Wanneer u de werking van de vergunning wilt laten schorsen, dan kunt u bij de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht, een verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt door de rechtbank griffierecht geheven. Wanneer een voorlopige voorziening wordt aangevraagd treedt de beschikking pas in werking nadat hierover door de Voorzieningenrechter een beslissing is genomen.

Let op: de bekendmaking van de vergunning aan de aanvrager en de publicatie in de krant vindt niet altijd op dezelfde dag plaats. Wilt u meer weten, neemt u dan contact met ons op.

Verlengingsbesluit voor de proceduretermijn van de omgevingsvergunningen:

Ceintuurbaan 221

Plaatsen dakkapel dakvlak voorgevel woning.         18-12-2015

Melkweg 1a

Verbouwen bedrijfspand naar 3 woningen.         11-12-2015

Prins Mauritslaan 36

Kappen 2 taxussen zijerf en kappen 7 coniferen en 1 taxus

alsmede ingrijpend snoeien 1 laurier achtertuin woning.         11-12-2015

Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met:

*        Landstraat tot het opheffen van de laad- en losplaats op de Landstraat ter hoogte van nummer 5-7.

*        Landstraat Tot het aanwijzen van drie betaald parkeerplaatsen op de Landstraat ter hoogte van nummer 5-7.

*        Raadhuisplein Het opheffen van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats op het Raadhuisplein

*        Landstraat

*        de aanleg van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats op de Landstraat nabij de achteringang van het gemeentehuis.

Bijzonder afscheid van Bussum

In het gemeentehuis Bussum is donderdagavond 17 december afscheid genomen van de Bussumse gemeenteraad en ook een beetje van Bussum. Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper sprak alle 23 raadsleden persoonlijk toe en verraste ze met een speciale herinneringsmunt en een pen met inscriptie.

Raadsleden die de afgelopen periode ook nog commissievoorzitters zijn geweest, ontvingen daarnaast een voorzittershamer. Nestor van de raad Erik Bezoen richtte zich daarna tot alle aanwezigen, maar niet nadat hij voor zijn langdurige raadswerk was benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Bij de afscheidsraad waren veel oud-bestuurders aanwezig. Onder andere de oud- burgemeesters Milo Schoenmaker en Rinske Kruisinga en oud-wethouder Arie Gouka woonden de raadsvergadering en aansluitende receptie bij. Tijdens die receptie werd samen met Shantykoor het Ruime Sop uit volle borst de oude 'Ode aan Bussum' gezongen. Dorpsdichter Gaston Bannier droeg zijn laatste twee gedichten over Bussum voor en professor Herman Pleij liet met veel humor zijn licht schijnen over afscheid, identiteit en Bussum. De Hilversumse wethouder Floris Voorink kwam met een bijzonder geschenk: een pot zand, als symbool voor het Hilversumse stukje grond waarop nu hockeyclub Gooische is gevestigd. Die Hilversumse grond wordt nu aan Bussum toegevoegd.

Vuurwerk afsteken rond de jaarwisseling? Doe voorzichtig en denk aan de regels

Nu de jaarwisseling nadert en velen weer vuurwerk willen afsteken, wijzen wij u op enkele regels die gelden voor het kopen en gebruiken van vuurwerk. Wilt u deze regels in acht nemen in het belang van een veilige jaarwisseling?

Vuurwerk kopen
Vuurwerk mag uitsluitend verkocht worden op dinsdag 29, woensdag 30 en donderdag 31 december. De volgende handelaren in Bussum verkopen legaal vuurwerk:

*        Klück, St. Vitusstraat 1
*        Bike Totaal Daatzelaar Fietsen, Landstraat 39 - 41

In het buitenland kunt u beter geen vuurwerk kopen: het vuurwerk dat daar is toegestaan is vaak in Nederland verboden. Kijk voor meer informatie over vuurwerk en tips voor veilig vuurwerk afsteken op gooisemeren.nl onderaan de pagina bij Actueel.

Samenwerken aan Cultuur en Erfgoed staat met eerste inspiratiemiddag op de kaart

Op vrijdagmiddag 11 december waren wethouders en bestuurders van cultuur, erfgoedinstellingen en historische verenigingen in het gebouw van de Bussumse brandweer bijeen om in drie tafelgesprekken samen de koers uit te zetten voor samenwerking in cultuur en erfgoed in de regio.

Deze eerste inspiratiemiddag, waarvan er in 2016 meer zullen volgen, gaf gezamenlijke nieuwe inzichten voor concretisering van de cultuur en erfgoedagenda in 2016.

Nieuwsjaarsreceptie gemeente Gooise Meren

De gemeente Gooise Meren nodigt al haar inwoners (van Naarden, Muiden en Bussum), vertegenwoordigers van instellingen en verenigingen en relaties uit om samen het jaar 2016 in te luiden. De nieuwjaarsreceptie vindt op 7 januari om 20.00 uur plaats in het 'nieuwe huis van de gemeente' Gooise Meren, het voormalige gemeentehuis van Bussum aan de Brinklaan in Bussum.

Waarnemend burgemeester van Gooise Meren Albertine van Vliet-Kuiper zal een nieuwjaarsrede uitspreken en met allen het glas heffen op het nieuwe jaar. Tijdens deze feestelijke receptie kunt u (naar verwachting) ook kennismaken met het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Thema van deze bijeenkomst is 'vernieuwing'. In de ontmoetingsruimte van het gemeentehuis is ter gelegenheid van deze receptie een speciale expositie ingericht met foto's van 150 leerlingen van vijf basisscholen uit Naarden, Muiden en Bussum. U bent allen van harte welkom.

Installatie gemeenteraadsleden Gooise Meren op 4 januari

Op maandag 4 januari 2016 vindt in de Grote Kerk van Naarden de installatie plaats van de gemeenteraadsleden van de nieuwe gemeente Gooise Meren. De bijeenkomst begint om 19.00 uur. De inwoners van Naarden, Muiden en Bussum zijn van harte welkom!
Het is eenmalig dat de vergadering van de gemeenteraad van Gooise Meren plaatsvindt in de Grote Kerk. De raadszaal in het gemeentehuis van Gooise Meren (Brinklaan 35, Bussum) wordt de vaste vergaderlocatie, maar de verbouwing hiervan is nog niet voltooid. Naast de installatie van de nieuwe raadsleden, vinden op 4 januari ook nog andere benoemingen plaats. Zie voor de meest actuele agenda: http://bestuur.gooisemeren.nl. De Grote Kerk staat in het hart van de Vesting, de ingang is gelegen aan het Kerkpad. Parkeren is mogelijk op het Adriaan Dortsmanplein en op parkeerterrein Nieuw Molen.

Goede bestemming voor glas in lood ramen

Op 15 december heeft de gemeente glas in lood ramen geschonken aan de Historische Kring Bussum. In de kelder van het gemeentehuis lagen een behoorlijk lange tijd glas-in-lood ramen opgeslagen.

Vermoedelijk komen ze uit twee (gesloopte) panden. De exacte herkomst kon niet achterhaald worden. Door de gemeentelijke fusie met Naarden en Muiden ontstond de noodzaak het gemeentehuis van Bussum efficiënter in te richten. Een vraag was wat er met de ramen gedaan moest worden. De ramen verkeren in een niet al te beste conditie en zullen gerestaureerd moeten worden. De gemeente wenst dat er goede een bestemming voor wordt gevonden. Gezocht wordt naar mensen die de ramen willen opnemen in hun huis. De Historische Kring Bussum zal aanvragen beoordelen en adviseren over de plaatsing. De gemeente heeft het volste vertrouwen dat de ramen hierdoor een goede bestemming zullen krijgen. Belangstellenden kunnen zich melden bij de Historische Kring Bussum. <foto onderschrift> Wethouders Adriana van den Berg Bart en Nen van Ramshosrt overhandigen een glas in lood raam aan Jan Lieste, vice voorzitter van de Historische Kring Bussum.

Nieuwe burgemeestersketen Gooise Meren

Op 17 december nam Albertine van Vliet-Kuiper, waarnemend burgemeester van Gooise Meren, de tijdelijke ambtsketen in ontvangst.

In 1853 werd in Nederland de ambtsketen voor burgemeesters ingevoerd. Bij bepaalde gelegenheden is het dragen ervan nog steeds verplicht, zoals bij het voorzitten van de gemeenteraad. Van een afstand lijken ambtsketens op elkaar, maar iedere keten heeft unieke kenmerken.

Dat geldt ook voor de ambtsketen van Gooise Meren, die binnenkort zal worden ontworpen. In ons land heeft de penning die aan de keten hangt altijd twee zijden: op de ene kant staat het gemeentewapen, op de andere kant het Rijkswapen. Het Rijkswapen moet zichtbaar zijn bij de uitreiking van Koninklijke Onderscheidingen, want dan vertegenwoordigt de burgemeester de Koning.

Aan de gemeenteraad van Gooise Meren zal een ontwerp voor het nieuwe gemeentewapen worden voorgelegd. Dit door de Hoge Raad van Adel ontworpen wapen zal in de ambtsketen worden verwerkt.

Tot die tijd draagt waarnemend burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper met ingang van januari 2016 een tijdelijke keten. Hierin zijn de vier kernen (Naarden, Muiden, Muiderberg en Bussum) opgenomen. De keten is ontworpen en vervaardigd door edelsmederij In 't Veld en partners uit Oud-Beijerland. Op 17 december kwam het echtpaar In 't Veld naar Bussum om de keten persoonlijk te overhandigen aan Albertine van Vliet-Kuijper, die vanaf 1 januari 2016 waarnemend burgemeester is van de gemeente Gooise Meren.

Bewoners Amaliagaarde beheren plantsoentje

Bewoners van de Amaliagaarde in Bussum hebben een gemeentelijk plantsoentje in beheer genomen. Zo zijn ze zelf verantwoordelijk voor een stukje groen in hun leefomgeving. Als start van het project plantten zij afgelopen vrijdag, samen met wethouder Nen van Ramshorst, nog nieuwe plantjes aan. Door het enorm zachte winterweer was dat geen enkel probleem. Foto: gemeente Bussum/Bob Awick

Openingstijden Wijzer in 2016

Wijzer, waar u terecht kunt met al uw vragen over zorg en ondersteuning bij werk, inkomen, schulden, jeugd of zelfstandig wonen, blijft in 2016 gevestigd op de Brinklaan 35 in Bussum, maar er gelden wel nieuwe openingstijden.


Op maandag en vrijdag kunt u bij Wijzer terecht van 8.30 tot 13.00 uur. Op dinsdag, woensdag en donderdag van 8.30 tot 17.00 uur. Voor het maken van een afspraak kunt u langskomen bij Wijzer of bellen naar 035 207 00 00 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur). Kies optie 2 voor Wijzer. Alle informatie over Wijzer is vanaf 1 januari 2016 te vinden op de website van de gemeente: www.gooisemeren.nl. Daar vindt u ook het digitale contactformulier waarmee u uw vragen aan Wijzer kunt stellen.

Afscheid van mijn schat

Nee, géén kleenex, géén bloemen en zeker géén Mieke Telkamp met 'Waarheen, waarom, waartoe en waarvoor...' Dit afscheid is coolzakelijk. En toch een tikkeltje pijnlijk.

Een jaar of vier geleden kwam de heer Frans H. uit Weert eens in mijn garage neuzen. Had van dochterlief, die vlakbij op de Boslaan woont, vernomen dat ik nogal wat frutsels en prutsels had en wie weet zat er iets voor hem bij. Ik had juist mijn muntenalbum bij de hand met daarin de toonbare lading met de detector opgepiepte geldstukken. Frans viel van de ene verbazing in de andere bij het zien van mijn schat en vooral trof het hem dat de hele bups keurig was voorzien van determinatie, datum en vindplaats. Vrijwel al mijn vondsten waren gedaan in wat ik noem Groot Gooi, in totaal enkele honderden stuks. Duiten, centen, zilveren dubbeltjes, kwartjes, zilveren rijders, vijfstuiverstukken, oordjes, buitenlandse stukken, te veel om op te noemen. De heer V. was onder de indruk van de grote verscheidenheid uit zo'n klein gebied en beschouwde mijn verzameling als 'historisch geografisch' van enig belang. Hij wilde het kopen om het voor het nageslacht te behouden. En dat gaat nu dan ook gebeuren. Met een extraatje erbij. Hij gaat mijn collectie cadeau doen aan een vriend uit Blaricum die het onder zijn hoede zal houden. Dus al die muntstukken blijven in de buurt en dat vind ik juist zo prettig. En ikzelf mag dan mijn gouden rijder uit 1752 en mijn zilveren middeleeuwse 1/3 ruiter groot uit 1290 voor mezelf houden. Voor later als mijn kleindochtertje Juliette groot is.

Naarden:
*Grote Kerk do. 24/12 22.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; vr. 25/12 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; zo. 27/12 dhr. H.J. Steinvoort; Naarderheem vr. 25/2 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar; zo. 27/12 10.30 u. ds. J.C. Visser
*RK St. Vituskerk do. 24/12 17.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril, 20.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril en 23.00 u. Eucharistie pastoor M. Costa; vr. 25/12 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa en 14.00 u. Kindje wiegen; za. 26/12 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; zo. 27/12 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk vr. 25/12 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos; zo. 27/12 10.00 u. ds. H. de Graaf en 17.00 u. ds. B. Reinders

Bussum:
*RK Mariakerk do. 24/12 19.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril en 21.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; vr. 25/12 10.00 u. Eucharistie pastoor L. Koot en 15.00 u. Kindje wiegen; zo. 27/12 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk do. 24/12 19.00 u. Gezinsviering en 21.00 u. Viering Parochianen; vr. 25/12 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril en 15.00 u. Kindje wiegen; zo. 27/12u. 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk do. 24/12 22.00 u. ds. J.H.W. Elhorst; 25/12 10.00 u. ds. C. van Wingerden; zo. 27/12 10.00 u. ds. P.H. van Gilst
*PGB Verlosserkerk vr. 25/12 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen; zo. 27/12 10.00 u. gez. dienst in Wilhelminakerk en 18.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen en ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Spieghelkerk vr. 25/12 10.30 u. ds. S. de Jong; zo. 27/12 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk vr. 25/12 08.55 u. ds. A.D. van den Bos en 16.00 u. ds. A. Visser; zo. 27/12 08.55 u. ds. P.B. de Groot en 17.00 u. dr. W. Verboom
*Remonstranten N-B do. 24/12 19.00 u. ds. R. Thieme-Tiesing en 21.30 u. ds. A. Ochtman-de Boer; vr. 25/12 10.30 u. dhr. P. van Dorp; zo. 27/12 geen dienst
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum vr. 24/12 19.30 u. ds. P.J.C. Korver; zo. 27/12 geen dienst
*Doopsgezinde Gemeente B-N do. 24/12 21.00 u. Viering met ELG ds. W.F. Metzger; vr. 25/12 10.30 u. br. H.W. Stenvers; zo. 27/12 geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B do. 24/12 21.00 u. Viering bij Doopsgezinden; vr. 25/12 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.; zo. 27/12 geen dienst
*Vrije Evangelische Gemeente do. 24/12 23.00 u. dienst in Ravelijn ds. P.A. Smit; vr. 25/12 10.00 u. ds. P.A. Smit; zo. 27/12 10.00 u. ds. G.H. de Ruiter
*Apostolisch Genootschap do. 24/12 20.00 u. Kerstwijding; vr. 25/12 10.00 u. Kerstdienst; zo. 27/12 geen dienst
*De Christengemeenschap vr. 25/12 00.00 u. en 08.00 u. Mensenwijdingsdienst; za. 26/12 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderkerstdienst; zo. 27/12 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Groene kerst, licht wisselvallig, aanhoudend zacht
Aan de decemberlente komt nog geen einde. De 2e decade van december (11-20 december) was 6 graden te zacht; het zoveelste warmterecord sinds begin november. Boven het Europese continent ligt een standvastig hogedrukgebied en depressies zijn actief boven de oceaan. Een zuidwestelijke luchtstroming blijft daardoor de toon zetten met aanvoer van zachte lucht.

Het kerstweekeinde
Voor donderdag wordt toenemende bewolking verwacht met vooral later op de dag kans op regen. Op kerstavond trekt de zuidwestenwind aan tot krachtig, mogelijk hard. Het wordt zo'n 12 graden. Op 1e kerstdag schijnt de zon af en toe. Lokaal valt er veen bui. Op 2e kerstdag is er meer bewolking met kans op wat regen. De maxima liggen tijdens de kerstdagen tussen 9 en 12 graden. Er waait een matige zuidwestenwind. Zondag blijft het droog met af en toe zon.

De trend voor de volgende week
Het hardnekkige Eurohoog gaat zich wat meer profileren. De neerslagkans neemt af. De wind wordt zuid tot zuidoost en zwakt af. De maxima dalen naar 6 à 7 graden. Met de jaarwisseling kan de zuidweststroming opnieuw aan invloed winnen. Het wordt dan opnieuw wisselvallig.

Weetje
In 2009 en 2010 hadden we twee jaar achtereen een witte kerst. Dat was heel bijzonder, want op beide kerstdagen een sneeuwdek van minstens één cm (= de norm voor witte kerst) kwam in de vorige eeuw slechts zes keer voor. Kerstmis 1996 was de koudste (geen witte) van de laatste 25 jaar (tot -9 graden). Recordzacht was Kerstmis 1997 (+13 graden).

Rembrandt, zijn leven, zijn werk, zijn tijd

Een monumentaal boek met platen en teksten over onze beroemdste kunstschilder, etser en tekenaar is passend bij deze tijd van het jaar. Bob Haak (1926-2005), kunsthistoricus en Rembrandt-expert en betrokken bij het Rembrandt Research Project, is de auteur van dit royale boek (25x38x5cm), dat ook in andere talen verscheen.

In het boek zijn 612 tekeningen, etsen en schilderijen opgenomen, waarvan 109 in kleur. De afbeelding is een detail van zijn zelfportret uit 1658; hij was toen 52 jaar. Het gebonden boek, in 1969 verschenen bij uitgeverij Contact/NBC, telt 348 pagina's. Met literatuuropgave en register.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Werkzaamheden aan voetbalveld SDO

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Er wordt momenteel volop gewerkt aan een van de voetbalvelden van SDO: er wordt kunstgras aangelegd. De afgelopen dagen werd de grasmat weggehaald. De komende weken wordt er kunstgras voor teruggeplaatst. Het extra kunstgrasveld was al langer een wens van de club. SDO heeft al langer problemen met trainingscapaciteit. Het vervangen van het grasveld voor kunstgras kost de gemeente ongeveer 310.000 euro. De gemeenteraad gaf afgelopen oktober haar akkoord voor de plannen van de voetbalclub.

Bussumse moskee wordt te klein en zoekt andere plek

Steeds meer passen en meten aan Havenstraat

De moskee aan de Havenstraat.

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De Bussumse Atakwa-moskee zoekt een andere plek voor een grotere moskee. Dat laat het moskeebestuur weten aan de gemeenteraad.

De gemeenschap heeft nu een moskee aan de Havenstraat, maar daar wordt het steeds meer passen en meten.

Meer bezoekers
De afgelopen jaren nam het aantal bezoekers van de moskee fors toe. Volgens het moskeebestuur gaat dat de komende jaren, vooral door de komst van de asielzoekers naar Crailo, alleen maar toenemen. "Zelfs als slechts de helft van alle Crailo-bewoners met regelmaat de moskee zou bezoeken, zou het bezoekersaantal van onze moskee verdubbelen", rekent het moskeebestuur voor aan de gemeenteraad. Ze hopen dat het snel lukt om een ander gebouw te betrekken.

Goede plek
Het moskeebestuur heeft zijn oog laten vallen op de leegstaande Michiel de Ruyterschool aan de De Ruijterlaan. Het oude schoolgebouw voldoet volgens het moskeebestuur aan alle gewenste normen. "Deze locatie sluit wat betreft grootte, ligging en parkeermogelijkheden uitstekend aan op de woonbuurten van de moskeebezoekers. Tevens bieden de reeds aanwezige klaslokalen ruimte voor educatieve doeleinden, alsmede de aanwezige gymzaal die als multifunctionele ruimte zou kunnen dienen", betoogt het moskeebestuur.

Vraag om hulp
Het moskeebestuur vraagt de gemeente nu om hulp. Er werden het afgelopen jaar al vaker gesprekken gevoerd. Hoewel de huisvesting van de moskee vooral op het bordje van de moslimgemeenschap zelf terechtkomt, hoopt het bestuur wel dat haar wensen onder de aandacht van de gemeente komen.

Probleemloze zege voor BFC

BUSSUM - Zonder problemen hebben de voetballers van BFC afgelopen weekend het laatste duel van het jaar gewonnen. De Bussumers boekten een afgetekende zege tegen de nummer laatst Batavia '90: 0-5.

BFC startte sterk en trok al snel ten aanval. De Bussumers konden al vroeg op voorsprong komen door een treffer van Tjerk Posthuma. Al snel werd de jacht geopend op een tweede treffer, maar BFC had veel last van het steeds zwaarder en gladder wordende veld. Dat had tot gevolg dat er niet echt goede kansen gecreëerd konden worden. Voor rust kon Posthuma de voorsprong voor BFC echter toch verdubbelen. Na de rust bleef BFC beter voetballen, maar duurde het lang voordat er weer werd gescoord. De doelpunten kwamen er wel: jeugdspeler Jesse Albers maakte de derde Bussumse treffer. Daarna hoogde Posthuma het Bussumse doelpuntenaantal met nog twee goals op.

Patrick Hulsken

Meubelmaker, interieurarchitect
Bussumer sinds zijn 3e
46 jaar

Foto: Yvette Geerts

Waar houd je je overdag mee bezig?
"Interieurs, balans en oprecht gevoel."

Hobby's?
"Mijn werk is mijn hobby en andersom."

Dagje burgemeester van Bussum, wat heeft jouw aandacht?
"Het aanzicht en uitstraling/beleving van Bussum."

Leuk aan wonen in Bussum?
"Bussum voelt als een kleine stad, er is veel aanwezig en de mensen zijn over het algemeen vriendelijk en behulpzaam."

Bussum heeft te veel?
"Auto's en betaalde parkeerplaatsen. En ook mopperkonten overigens."

Bussum mist?
"Meer aandacht aan de bewoners door middel van 'centrum van ontmoeting', waar kunst, cultuur en muziek de bindende factor kunnen zijn en waar voor iedereen een podium is om zijn of haar ambitie te ontplooien in een harmonieuze, natuurlijke plek."

Wie zou je nog willen ontmoeten
"Qua werk Piet Boon en qua mens Ghandi."

Nog een grote droom?.
"Jazeker wel. Dat 'Centrum van ontmoeting' zie ik al ontstaan. Ik heb daar een geheel eigen visie over en ik hoop dat ooit te mogen neerzetten met de juiste groep mensen."

Wat ga je doen in de kerstvakantie?
"Wij gaan uiteraard wat met familie, maar ook drie dagen met het gezin naar de Efteling. Lekker even in Dromenland vertoeven met de kids en mijn mooie lieve vrouw."

Waar wil je op toosten?
"Op het oneindige geluk dat in ons allemaal schuilt en op vertrouwen op het heden en de toekomst."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
" Momenteel een boek over Tai Chi en de iPad."

Ideale oudejaarsavond?
"Elk jaar weer opnieuw is het ideaal. Geniet gewoon van het moment met elkaar. Dat is het enige dat telt."

Gemeente-bestuur zo goed als rond

BUSSUM - Langzaamaan wordt steeds meer bekend over welke wethouders het gemeentebestuur gaan vormen.

Het was al bekend dat wethouders Miriam van Meerten (VVD) en Marleen Sanderse (CDA) van Naarden klaarstaan om wethouder van Gooise Meren te worden. Eerder deze week maakte D66 bekend wethouder Hendrik Boland uit Muiden naar voren te schuiven als wethouderskandidaat. De wethouder namens GroenLinks moet Gerben Struik gaan worden, zo 'verklapte' burgemeester Albertine van Vliet donderdag toen de gemeenteraad voor het laatst vergaderde. Bussumer Struik voert namens GroenLinks momenteel de coalitie-onderhandelingen.

Het zou kunnen dat Gooise Meren nog een vijfde wethouder krijgt. Als dat gebeurt, zal dat zo goed als zeker een VVD-wethouder worden.

Grond hockeyclub naar Bussum

BUSSUM - De grond onder hockeyclub Gooische behoort vanaf nu echt tot Bussum. De gemeente Hilversum en de gemeente Bussum gaan de gemeentegrenzen aanpassen.

Al zeker honderd jaar stond de Bussumse hockeyclub op Hilversums grondgebied. Dat zorgde vaak voor ongemakken. Als de hockeyclub plannen had om te bouwen of andere zaken met de gemeente moest regelen, had de club steevast te maken met zowel de gemeente Bussum als de gemeente Hilversum.

Wethouder Floris Voorink van Hilversum kwam de grond symbolisch overdragen aan Bussum en gaf wethouder Nen van Ramshorst een potje met Hilversumse aarde. "Het heeft lang geduurd, maar we hebben alles nu goed opgelost. We hadden de grond al vele jaren eerder kunnen overdragen aan Bussum", sprak de Hilversumse wethouder.

Web topvijf

1. Café 't Raedthuys denkt na over stappen na strafmaatregel
2. Bussumse moskee zoekt andere plek
3. Klooster Mariënburg verkocht
4. Drukke week met woninginbraken
5. Autokrakers breken zeker zes auto's open

Genieten bij Bussum op IJs

IJshockeyers staan klaar.

BUSSUM - Het gaat erg goed met Bussum op IJs. Het schaatsevenement op het plein voor het gemeentehuis trekt weer veel belangstellenden voor een rondje schaatsen, een gezellige borrel, een kinderpartijtje, een schaatsles of een ijshockeywedstrijd.

De organisatie laat weten heel tevreden te zijn en heeft zelfs het idee dat het drukker is dan voorgaande jaren. Afgelopen maandag begonnen ook de eerste schaatslessen in de vakantie en die liepen erg goed. Maandagmiddag werden er bijvoorbeeld 320 kaartjes verkocht. Vrij veel schaatsers dus en dat ondanks het relatief slechte weer. Wie overigens volgende week nog wil leren schaatsen kan zich nog opgeven. Ondanks het warme weer houdt het ijs zich goed in Bussum. Dat blijkt bij andere ijsbanen in het land wel anders te zijn.

Warme chocolademelk.
Het team van Bussum op IJs.
Tijd voor de barbecue.
Bussum op IJs Bingo.
De Minister Calsschool speelt ijshockey.
Schaatsles.

Versa vrijwillgerscentrale

*Rode Kruis district Gooi- en Vechtstreek zoekt een vrijwilliger Eerste Hulp bij Evenementen. (9852)
*Amaris Florisberg, tijdelijk in Mariënburg, zoekt een vrijwilligster die assisteert bij de verzorging van maaltijden bij dementerende ouderen. (9869)
*WOC De Schakel zoekt een coördinator voor het Repair Café, een ontmoetingsplaats voor samen repareren om kennisoverdracht en om sociaal contact. (9885)
*Rode Kruis district Gooi- en Vechtstreek zoekt een projectleider die zich wil inzetten voor een nieuw op te zetten jongerenteam binnen dit district. (9847)

donderdag 24 december

GAD ophaaldagen

GAD heeft gewijzigde ophaaldagen. De groene bak wordt niet geleegd tot 1 januari. De blauwe bak wordt wel geleegd. Huishoudelijk afval van vrijdag 25 december (1e kerstdag) wordt naar donderdag 24 december verplaatst. Meer info op www.gad.nl.

Expositie

Expositie van mandalatekeningen van Manon Hoogendijk bij de Centrale Bibliotheek Bussum, Wilheminaplantsoen 18, Bussum tot en met 15 februari 2016.

Bungy-swing

Van 16 december t/m 3 januari Introductielessen en bungy-swing van het balkon € 16,50. Dagelijks om 11.00, 13.00 en 1.00 uur. Vooraf reserveren via 035-6925000. Locatie: Rock Steady Zanderijweg 12-14, Bussum

Kerstwijding

Kerstwijding bij het Apostolisch Genootschap, Meulenwiekelaan 49, hoek Prinses Beatrixplantsoen. Voor een moment van bezinning. De uitvoering begint om 20.00 uur en duurt een uur. Toegang is vrij.

Kerstnachtdienst

Kerstnachtdienst in de Wilhelminakerk om 22.00 uur. Vanaf 21.40 uur orgel en trompet en er is dan samenzang. Na de dienst wordt er buiten met brandende kaarsen gezongen. Toegang vrij, met collecte.

Soupurbe

Elke donderdagavond wordt met 'ongewild voedsel' een vegetarische verrassingsmaaltijd gekookt in het activiteitencentrum Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum. In ruil voor mee helpen met koken en/of opruimen gratis mee-eten. Keuken is open vanaf 16.00 uur. Reserveren op: www.soupurbe.nl.

zaterdag 26 december

Wandeling

Tweede kerstdag is er een wandeling onder leiding van een stadsgids door Naarden-Vesting. Vertrek: Utrechtse Poort om 12.30 uur. Prijs volwassenen € 3,-, kinderen vanaf 12 jaar € 2,-.

Kerstbrunch

Kerstbrunch in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Ontvangst 10.30 uur en om 12.30 uur kerstbrunch. Daarvoor wordt op een groot tv-scherm een kerstfilm vertoond. Aansluitend zijn er een bingo en een spelletjesmiddag.

Kerstconcert

Wybe Kooijmans geeft een concert op het monumentale orgel van de Grote Kerk te Naarden. Het kerstprogramma bevat werken van o.m. F. Asma, A. Guilmant en R. van Mazijk. Aanvang: 15.30 uur. Toegangsprijzen € 7,50 en € 6,- (CJP en 65+).

donderdag 31 december

Spreekuur

Gratis inloop Spreekuur Administratie voor Elkaar Bussum en Naarden. Elke donderdag van 10.00 - 12.00 uur in Uitwijk, Dr. Schaepmanlaan 10 Bussum, en van 14.00-16.00 uur in SCAN, M. Kampsstraat 3, Naarden. Informatie: Versa Welzijn, Tineke van der Tol en Wilma Post: 06-13965604.

Oudejaarsfeest

Oudejaarsfeest in The Spot. Van 21.00 tot 04.00 uur. Discoclassics en de hits van nu. Minimale leeftijd is 30 jaar. Toegang € 20,-.

Oud-en-nieuwviering

Op donderdag 31 december vieren we in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 oud & nieuw met iedereen die op die avond niet alleen wil zijn of zin heeft in een avond vol gezelligheid. Aanvang: 20.00 uur. Met oliebollen. Iedereen mag zelf ook iets lekkers meenemen. Samen televisiekijken of spelletjes spelen. Aanmelden kan via telefoonnummer 035-69 38 786. Bezoekers kunnen naar huis worden gebracht. Geef dit aan bij de aanmelding.

Oliebollen bakken

Oliebollen bakken bij WOC Bellefleur, Mackaylaan 11, Naarden. Van 10.00 - 12.00 uur.

vrijdag 25 december

De Schakel

Op eerste kerstdag is De Schakel, Kolonel Verveerstraat 74 in Naarden open voor iedereen vanaf 11.00 uur met koffie en een feestelijke lunch, film, drankje, spelletjes en muziek. Deelname en toegang gratis. Aanmelden voor de lunch via 06-20221013.

zondag 27 december

Kaarttoernooi

Klaverjas- en jokerclub Het Laarderwegkwartier houdt het traditionele jaarlijkse klaverjas- en jokertoernooi 4 UIT 6. Locatie: gebouw van de drum & showband VIJOS aan de Ceintuurbaan 45 te Bussum. Tijd: 12.00 uur tot 17.00 uur. Met geldprijzen, een wisselbeker en een loterij. Kosten: 6 euro.

maandag 28 december

Keramiek Atelier

Lessen keramiek voor volwassenen. Losse les € 25,-. Strippenkaart voor 5 lessen € 100,-. Van 10.00 - 12.30 uur. Locatie: Atelier Christien Claassen, Oosterpad 46, Bussum. Aanmelden via info@christienclaassen.com.

Keramiek Workshop

Tweedaagse keramiek workshop voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Van 14.00 - 16.00 uur. € 15,- per dag. Locatie: Oosterpad 46. Aanmelden via info@christienclaassen.com.

woensdag 30 december

Mandalatekenen

Mandalatekenen in De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum onder begeleiding van een docent. Iedere woensdagochtend. Informatie: Sylvia Habermeh, 035-683 4377. Zelf materiaal meenemen.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum.

Fietstocht

Fietstocht vanaf WOC Bellefleur, Mackaylaan 11, Naarden onder leiding van buurtsportcoach. Start 10.00 uur, maximaal 35 kilometer. Opgeven via 035-6953117. Zelf lunchpakket meenemen. Alleen doorgang bij redelijk weer. Informatie via: 06-39634684.

zondag 3 januari

Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarsreceptie in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Van 14.30 tot 16.30 uur.

maandag 4 januari

Tabletcursus

Androidtabletcursus (niet voor iPad). 5 lessen van 13.00 - 15.00 uur op maandagmiddag van 4 januari t/m 1 februari. WOC Bellefleur Mackaylaan 11 in Naarden. Eigen tablet meenemen. Informatie: 035-6953117. Kosten: € 45,-.

donderdag 7 januari

Computercursussen

Inschrijven voor diverse computercursussen tussen 13.30 - 16.00 uur in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Kosten € 35,-. Info: 035-693 07 89.

Mantelzorgondersteuning

Lezing over mantelzorgondersteuning door Carla Touw om 14.00 uur in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Gratis entree, aanmelden via 035-6938786.

vrijdag 8 januari

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Bussum.

Oliebollentoernooi

Tafeltennisvereniging Good Luck houdt vanaf 20.00 uur het traditionele oliebollentoernooi in de zaal aan de Dr. Schaepmanlaan 2 te Bussum. Aanmelden: t.schuurhof@gmail.com.

dinsdag 12 januari

Bridgelessen

Start bridgelessen in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum voor enigszins gevorderden. Info via J.P Wiersma, 035-6931033.

zaterdag 16 januari

Tarotreading

Tarotreading in de Gooische Loods, Laarderweg 118, Bussum. Van 13.00-16.00 uur. Kosten: € 7,50. Aanmelden via de website of in de winkel.

Niet meer door de zusters van de Congregatie van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. De zusters verhuisden in april naar het Moederhuis in Amersfoort. Ouderen van verzorgingshuis Florisberg uit Muiderberg namen in juni 2015 tijdelijk hun intrek in het prachtige gebouw met de mooie tuin. Slokker Vastgoed heeft Mariënburg gekocht en zal het een nieuwe bestemming geven.En wellicht zullen wandelaars daarna de tuin als lommerrijk dorpspark in gebruik kunnen nemen.

Boek 'Zicht op Mariënburg'

Blik op Mariënburg vanaf de toren van de St. Vituskerk (foto Jaap van Hassel).
Het cover van het Mariënburg-boek.

Heb je het boek 'Zicht op Mariënburg' al? Het boek dat in woord en beeld de historie van Mariënburg vertelt. De Historische Kring Bussum bracht dit historisch document september jl. uit.

Waarom kwamen de zusters naar Bussum? Hoe zag en ziet het gebouw er eigenlijk van binnen uit? Waar kwamen de zusters, die de afgelopen tientallen jaren in Mariënburg woonden, vandaan? De geheimen van het klooster worden ontrafeld. De zusters met zwarte kappen en de kostschoolmeisjes (pensionaires), die hier vanaf 1881 waren, komen allemaal aan bod.

Dit alles en nog meer informatie, verhalen en veel foto's zijn te vinden in 'Zicht op Mariënburg. Bussum 1881-2015'. Dit boek, dat in samenwerking met BussumsNieuws en de Congregatie van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort tot stand kwam, kunt u nu op een aantrekkelijke voorwaarde in bezit krijgen door voor één jaar lid te worden van de Historische Kring Bussum!

Aanbod

Voor € 25,- krijgt u het boek 'Zicht op Mariënburg' (winkelwaarde € 18,50), een jaarlidmaatschap van de Historische Kring Bussum (normaal € 15,-) plus enkele eerder verschenen en drie nieuw te verschijnen exemplaren van het Bussums Historische Tijdschrift. Na het jaar bent u niets meer verplicht.

Stuur een e-mail naar hist.kring.bussum@planet.nl om van dit aanbod gebruik te maken.

NB. 'Zicht op Mariënburg' is voor

€ 18,50 ook te koop bij de Historische Kring en bij de boekhandels Los en Bruna.

Culidelight; verser kan niet

In deze periode uiteraard ook veel gerechten met wild. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Alsof je in een sterrenrestaurant eet, maar dan gewoon thuis, aan je eigen eettafel. En je hoeft niet te koken of je keuken op te ruimen. Clarine Claushuis runt sinds eind oktober Culidelight aan de Huizerweg. Haar partner bedacht het concept: authentieke, diepgevroren maaltijden van restaurantkwaliteit.

Het is een doordacht concept, vertelt Claushuis. "De maaltijden worden na bereiding zo diep gevroren dat kwaliteit, smaak en structuur van alle ingrediënten behouden blijven. Vlees blijft sappig en de groente knapperig." Ze importeren hun eigen kruiden, de aardappels komen rechtstreeks uit de grond en alles wordt met de hand gesneden. Authentieke recepten vormen de basis. Claushuis: "Een van onze koks heeft vijftien jaar op een marineschip gewerkt, heeft de hele wereld rondgereisd en heeft alle lokale markten gezien. Veel mensen verbazen zich ook over de ruime keuze aan maaltijden." Ze somt op: "Indiaas, Mexicaans, Russisch, Thais, Frans en veel vegetarisch." Met het concept willen ze laten zien dat kant-en-klare maaltijden ook lekker, gezond en authentiek kunnen zijn zonder toegevoegde conserveringsmiddelen te gebruiken. "We gebruiken het oudste conserveringsmiddel dat er is: de diepvries. Denk maar aan de ijskelders die men vroeger had."

Potten De Vestingh exact geraden

Fiets voor Carel en Sander

Een spiksplinternieuwe fiets voor Carel en Sander van Belois. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Exact 205 potten verf stonden er de afgelopen weken voor het raam van verf- en glashandel De Vestingh aan de Huizerweg. Klanten van de zaak kregen de opdracht dat aantal te raden. Het lukte de Bussumse vader en zoon Carel en Sander van Belois: ze hadden het exact goed.

Vader en zoon mochten een week geleden een spiksplinternieuwe fiets komen ophalen van Thomas Fietsen, een van de buren van De Vestingh. Carel en Sander waren er erg blij mee, maar moesten nog even uitvechten wie de fiets nou precies gewonnen heeft. "We hebben allebei meegedaan aan de actie en we weten niet meer precies wie het nou goed heeft, maar we komen er wel uit", lacht vader Carel. Carel en Sander kregen de fiets uit handen van Henk van den Heuvel van de Bussumse verf- en glashandel. Naast de fiets kregen ze nog een bloemetje.

De Vestingh kijkt terug op een geslaagde actie. "Veel mensen hebben meegedaan. Enkele klanten kwamen zelfs met een camera langs om de toren van verfpotten van alle kanten op de foto te zetten. Carel en Sander hebben het aantal potten echt exact geraden. Dat hadden we niet verwacht", vertelt een van de medewerkers.

Salon de Promotion bij Renault

Inruilvoordeel bij Arend Auto

De Captur, een van Renaults nieuwste modellen.

De Renault-dealer in deze regio, Arend Auto, sluit het jaar weer feestelijk af met 'Salon de Promotion'. Wie tussen nu en maandag 4 januari 2016 zijn huidige auto voor een nieuwe Renault inruilt, ontvangt tot maar liefst € 3.500,- extra inruilvoordeel. Deze inruilactie sluit aan op de 'Oud wordt Nieuw'-campagne van Renault en Radio 538.

"Het aanbod geldt voor alle nieuwe Renault-modellen en het extra inruilvoordeel komt boven op de inruilprijs", aldus directeur Huub van den Brule van Arend Auto. "Wie wil weten hoeveel zijn huidige auto waard is, kan dat eenvoudig berekenen op www.arendauto.nl. Het loont echter om bij ons langs te komen voor de definitieve inruilwaarde, want tijdens Salon de Promotion zijn we extra gul." Daarnaast kunnen klanten bij de aanschaf van een nieuwe auto voor een zeer voordelig prijsje nieuwe winterbanden aanschaffen.

Renault Clio winnen
Met Salon de Promotion haakt Renault in op de Radio 538-actie 'Oud wordt Nieuw'. De actie loopt tot en met donderdag 31 december 2015. Luisteraars kunnen hun oude bank, televisie, computer of wat dan ook inruilen voor een nieuw exemplaar. Radio 538 selecteert de mooiste, bijzonderste en leukste verhalen en voorwerpen. Aan het einde van de actie komen de geselecteerde deelnemers met hun in te ruilen spullen naar de studio. En wie het bijzonderste product en het leukste verhaal heeft, wint een nieuwe Renault Clio.

Recordjaar voor Volvo Cars Nederland

De V40 zie je overal.

Volvo stevent in ons land af op een recordjaar. Ruim 24.000 Volvo's zijn er dit jaar verkocht.

In Nederland worden momenteel tot 200 auto's per dag aan klanten overhandigd door de Volvodealers. Vanwege fiscale redenen moeten duizenden Volvo's voor het einde van het jaar worden afgeleverd. Deze piek legt een flinke druk op de gehele organisatie. Diverse dealers komen met creatieve oplossingen om de kwaliteit van de afleveringen te borgen. Populair zijn vooral de Volvo V40 D2, de nieuwe Volvo XC90 T8 en de V60 Plug-In Hybride.

De Volvo-fabriek in het Zweedse Torslanda draait met drie ploegen op volle toeren om te kunnen voldoen aan de enorme vraag naar Volvo's XC90. Sinds de verkoopstart zijn wereldwijd al nagenoeg 57.000 orders geschreven. In Nederland werden ruim 2500 XC90's verkocht.
De V40 met D2-dieselmotor is veruit de populairste Volvo van dit moment. Met een CO2-uitstoot van 82 g/km valt hij in de categorie van 14 procent bijtelling. Deze veiligste auto ooit in de EuroNCAP boekte meer dan 10.000 registraties in 2015. In totaal rijden er nu 35.000 Volvo's V40 op de Nederlandse wegen.

Opel ziet verkopen omhoog schieten

De nieuwe Astra is nu al heel populair.

Opel heeft de maand november bijzonder succesvol afgesloten met een aanzienlijke groei in verkoop en marktaandeel. In deze maand heeft Opel de grens van een miljoen verkochte auto's in Europa dit jaar al gepasseerd.

De gloednieuwe Astra was doorslaggevend in dit succes, hoewel hij in de meeste Europese landen pas in november op de markt kwam. Tot op heden kwamen er al 65.000 orders binnen voor de beste Opel ooit.

Opel en zustermerk Vauxhall zijn goed op weg om de omzet en het marktaandeel in 2015 voor het derde jaar op rij te verbeteren ten opzichte van het voorgaande jaar. Opel slaagde erin de omzet in de loop van het jaar te vergroten in zo'n twintig Europese markten, waaronder Nederland. Hier zijn tot en met november 28.710 nieuwe Opels verkocht, tegen 25.884 in dezelfde periode vorig jaar.

Nissan bestverkopende cameraleverancier

Je verwacht het niet van een autofabrikant, maar Nissan is hard op weg om een van de grootste cameraleveranciers van Europa te worden. Momenteel worden er per dag al 3.400 camera's geleverd, onder meer als onderdeel van het Around View Monitoring-systeem. De nieuwe Nissan QASHQAI is alleen al goed voor ruim 1,4 miljoen camera's. En het wordt alleen maar meer, want camera's zijn essentieel voor veiligheidssystemen. Sommige populaire Nissan-modellen hebben nu al vijf camera's aan boord.

Voorstoelen met massagefunctie

De nieuwe DS 4 en DS 4 Crossback staan nu in de Nederlandse showrooms: twee verschillende versies van de DS 4 die beide een nieuw DS-front hebben gekregen. Meer technologie en een hoog niveau van afwerking en raffinement kenmerken deze nieuwe DS-modellen. De nieuwe modellen kenmerken zich door een grote luxe aan uitrusting, zoals DS Connect Services (Urgence en Assistance met lokalisatiemogelijkheid), touchscreennavigatie, keyless entry en start, dodehoekdetectiesysteem, achteruitrijcamera en voorstoelen met massagefunctie. De DS 4 is verkrijgbaar vanaf € 25.290.

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? en dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Noveen St. Clara vraag alleen positieve dingen. Bid 9 dagen het weesgegroet bij een brandende kaars, ook op de dagen dat u geen zin heeft. Vraag 2 dingen die onmogelijk lijken om verhoord te worden en iets wat u ter harte gaat. Laat de 9e dag na het laatste gebed de kaars geheel opbranden en publiceer dit bericht

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Garages te huur in Naarden v.a. € 125,- p. mnd. Info 06-53504080

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl onbeperkt drank v.a. 10,- info 06-53319921

Garageverk. voor KiKa - Za. 2 jan 2016 van 10-16 u. Kleding & speelgoed. Plaggenweg 16 Bussum.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Jonge familie met 2 zonen (0 en 2 jr) zoekt flexibele oppasmoeder voor twee dagen/week. Rvsutorius@gmail.com of 06-33108895.

Goodkinds taxi services van/naar Schiphol € 50,- Naarden-Bussum-Hilversumse Meent 06-26984855

Cursus ZWEEDS voor gevorderden start 5 jan, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Bau & Stee's Digitale Hulpdienst aan huis. Deskundige hulp bij problemen met computer, telefoon, televisie, enz. 035-6426800 www.baustee.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Te huur: GARAGEBOX nabij centrum Bussum € 130 p.mnd 06-10399790

Te huur aangeboden: Garagebox, voorzien van elektra, gelegen aan de Gr. W. de Oudelaan te Naarden. Voor inlichtingen: Tel.: 035-6932847

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Pr. Beatrixhof. Vlak bij Vesting. Huur € 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Noveen St. Clara belangrijk! Bid 9 dagen het weesgegroet bij een brandende kaars, vraag twee dingen die vast onmogelijk lijken om gehoord te worden. Laat de 9e dag de kaars geheel opbranden en publiceer dit bericht. U krijgt wat u vroeg.

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl onbeperkt drank v.a. 10,-. info 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Ski-jacks voor dames & heren voor hele leuke prijsjes van topmerken. Outlet store Baarn, Laanstraat 41. Kom snel en profiteer! din.- zat.