BussumsNieuws

20 augustus 2014

BussumsNieuws 20 augustus 2014


Verbonden in verdriet

Na een minuut stilte lieten kinderen 298 witte ballonnen los. Een voor elke inzittende van vlucht MH17. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Afgelopen zondag, een maand nadat Ingrid Meijer en haar drie dochters omkwamen bij de crash van de MH17, liepen zo'n 1.400 mensen mee in een herdenkingstocht. Na afloop lieten kinderen ballonnen op en legden deelnemers bloemen bij foto's van de slachtoffers. "Ingrid, Sophie, Fleur en Bente zijn op een waardige manier herdacht. Ik hoop dat hun familie, vrienden, vriendjes en vriendinnetjes daar troost uit kunnen putten", liet burgemeester Sylvester maandag weten.

Zondagmiddag om 16.00 uur vertrekt de stille tocht vanaf de hoek Louise de Colignylaan/Graaf Willem de Oudelaan. Naarders, Bussumers en inwoners van omringende plaatsen lopen mee. Opvallend veel kinderen en complete gezinnen, maar ook ouderen, de brandweer in uniform, raadsleden, wethouders. Strakke gezichten, in de hand bloemen en een paraplu. De kinderen krijgen een witte ballon, om die na afloop gezamenlijk op te laten. Het zijn er 298, één voor elk slachtoffer van de vliegtuigcrash.

Deelnemers aan de stille tocht leggen bloemen bij de foto's van de slachtoffers. Foto: Bob Awick

De tocht is georganiseerd door de gemeente, samen met de Minister Calsschool waar de jongste twee meisjes op zaten, en hockeyclub Gooische, waar ze alle vier hockeyden en Ingrid Meijer penningmeester was. De route gaat van het plantsoen naast het huis van het viertal naar de Calsschool en terug. Onderweg wordt gezwegen of rustig gepraat. Veel Naarders die langs de route wonen, hebben voor de gelegenheid de vlag halfstok gehangen. Bewoners staan voor hun huis om de stoet voorbij te zien trekken. Ze groeten bekenden.

Ook al is het een stille tocht, er mag gewoon gepraat worden, zegt burgemeester Sylvester die met haar gezin meeloopt. "We hebben alles met de familie afgestemd. De nabestaanden willen geen zwijgzame tocht of speciale kleding." Een collectieve herdenking is belangrijk volgens de burgemeester omdat het troost biedt. "Het is een uitlaatklep voor alle emoties die de mensen voelen door deze verschrikkelijke ramp. Ikzelf krijg er nog steeds kippenvel van."

Op basis van aanmeldingen op internet verwacht de politie zondagmiddag zo'n 700 deelnemers, maar al gauw blijkt dat er veel meer mensen op de been zijn. Sommigen kenden de slachtoffers persoonlijk, anderen zijn gekomen 'uit respect'. Politiechef André van de Beld vindt een stille tocht voor iedereen een mooie manier om uiting te geven aan alle gevoelens. "Of je de familie nou kende of niet, het maakt niet uit. Het gaat er vandaag om om verbondenheid te tonen."

Dat bevestigt Miranda Zaal (36). Zij en haar twee zoontjes kenden de slachtoffers niet. "We lopen mee ter nagedachtenis aan alle overledenen en om een statement te maken tegen zinloos geweld." Haar zoon (9): "Ik kan er in mijn eentje niets aan doen dat dit gebeurd is, maar ik kan er nu wel voor de familie zijn."

Na afloop van de stille tocht hielden hockeyclub Gooische en de Minister Calsschool beide een bijeenkomst voor leerlingen, clubleden en hun ouders. Ook in Hilversum, waar twaalf passagiers van de MH17 vandaan kwamen, werd zondag een stille tocht gehouden. Daar liepen duizenden mensen mee. Lees meer op pagina 3.

330

hennepplanten werden er afgelopen week gevonden aan de Ambachtsstraat

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 23/08 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. W. van Sorge; 17.00 u. ds. W. van Sorge

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor A. Koor
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. L. Versluis
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. H.A. Samsom; 17.00 u. ds. R.R. Eisinga
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. M.F. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. Duodienst in Doopsgezinde Kerk
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Duodienst ds. P.J.C. Korver
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. N-B ds. C. Meijer
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. H.M. Jager
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Nog uit de stoomtijd

In Utrecht hebben we het spoorwegmuseum. Daar staat alles wat met treinen te maken heeft. Een prachtige collectie. Aan de noordzijde van het Naardermeer waakt ezel Lisa over één wiel. Ook van een trein.

Lisa hebben we onlangs leren kennen in het artikel over de fietstocht rond het Naardermeer. Deze ezel is eigendom van het echtpaar Ouwejan, die daar een rustiek huisje met een heerlijke halfwilde tuin bewonen vlak bij de spoorwegovergang achter het Naardermeer. Enkele weken geleden vonden er vlakbij een aantal graafwerkzaamheden plaats, want een buurman wilde er bomen neerzetten. Het graven werd echter bemoeilijkt door de veel puin en rommel in de bodem. De kuilen tonen aan dat de graafwerkzaamheden halverwege gestopt zijn omdat het geen doen bleek te zijn. Toch was het zware werk niet helemaal voor niets geweest. Er kwam een loodzware bonk roestige materie tevoorschijn. Na schoonmaking bleek het te gaan om een groot ijzeren wiel. De heer Ouwejan wimpelde een verzoek van de Spoorwegen af om het rad af te staan en behield het dus zelf. Vermoedelijk dateert het wiel van rond 1900 en is mogelijk afkomstig van een kolentender. Het object staat nu in de stal van Lisa. Het wiel heeft een diameter van ongeveer 2 maal 35 cm. Volgens mij is het niet bepaald algemeen dat er zomaar een wiel van een trein tevoorschijn komt uit de grond. Misschien dat een kenner aan de hand van de foto meer kan vertellen.

Weerbericht

Algemene weersituatie
De zomer laat het momenteel afweten. Een lagedrukgebied boven Noord-Europa en het Noordzeegebied verplaatst zich nauwelijks. Daardoor blijft een west- tot noordwestelijke luchtstroming onstabiele lucht aanvoeren. De temperatuur heeft moeite om de 18 graden te halen.

Donderdag en vrijdag
Donderdag worden de buien tijdelijk minder talrijk en intensief. De zon schijnt af en toe. De zuidwestenwind is matig van kracht. Vrijdag leeft de buiigheid naar verwachting weer op. Soms gaat een bui gepaard met onweer. De nachtelijke minima schommelen rond de 10 graden. In de middag loopt de temperatuur maximaal op tot een koele 16 tot 17 graden.

Het weekeinde
Zaterdag vallen er naar verwachting wederom enkele buien. Als variatie schijnt de zon nu en dan. Er blaast een matige westenwind, aan zee en op het IJsselmeer soms vrij krachtig (windkracht 5). Het wordt 17 graden. Zondag neemt de kans op buien af. Er is bewolking maar de zon krijgt geleidelijk meer ruimte. De zuidwestenwind neemt af tot matig. In de nacht koelt het af tot 9 of 10 graden. In de middag wordt het 17 of 18 graden.

Weetje
De grootste buienactiviteit in de nazomer en vroege herfst doet zich voor in de kustregio's. Dat doet zich voor bij een combinatie van warm zeewater, een koude bovenlucht en hardnekkige zuidwestenwinden. Het is momenteel vooral een erfenis van de warme julimaand. Het effect wordt bij een westen- of zuidwestenwind versterkt door kleine windrichtingsverschillen langs de kust in de nacht en ochtend. Dat heet kustconvergentie met stijgende luchtbewegingen die de buienactiviteit verder aanwakkert.

Invaliden Om het kort te houden: hoe kun je als eigenaar van een cadeauwinkeltje in de Kapelstraat op vrijdagochtend half elf met een paar goedkope plastic tafel en stoeltjes gaan zitten op een invalidenparkeerplaats? En vervolgens zeggen: dit is een terras, dus invalide, zoek het maar uit. Het was de tweede keer dat ik het zag. Het leek wel pesterij. Het was bovendien het enige terras in de straat.

Tineke van Wijk

'Het voelt goed om met zoveel mensen te lopen'

Mensen lopen massaal mee in stille tocht voor Naarder slachtoffers MH17

In de stille tocht lopen zo'n 1.400 mensen mee, waaronder veel scholieren. Foto: Bob Awick

Vervolg van de voorpagina.

Van de Schout tot de wolkenkrabber staat de Cort van der Lindenlaan zondagmiddag rond 16.00 uur vol mensen. Als de spoorbomen even dichtgaan omdat een intercity langs dendert, houdt het voorste deel van de stille tocht halt om op de rest te wachten. Dan blijkt hoe lang de stoet is.

Halverwege de stoet loopt de Bussumse burgemeester Henk Heijman. "Dit is een mooi gebaar van medeleven van de inwoners van Naarden en Bussum. Allerlei mensen tonen vandaag hun verbondenheid, jong en oud. Ik zie niet alleen mensen die je in het bestuur tegenkomt." Naarder Peter van den Berg, conciërge bij het Vituscollege, loopt een stukje verderop. "De oudste had ik bij mij op school zitten. Ik sprak haar op de laatste schooldag voor de vakantie. Ze vertelde me dat ze naar Maleisië ging. Dan komt het wel heel dichtbij." Dichtbij is het ook voor het elfjarige buurmeisje van de slachtoffers. "Het is heel raar dat ze er niet meer zijn. We branden thuis elke dag een kaarsje voor ze."
Voorbij de Calsschool keert de stoet om. Op de Verlengde Fortlaan komen de mensen die het keerpunt nog niet hebben bereikt het voorste deel van de stoet tegemoet lopen. Kinderen en ouderen stromen voorbij. De vriendinnen Melissa (20) uit Naarden en Anne (23) uit Bussum lopen samen. "Uit respect." Melissa kende twee van de meisjes van de tussenschoolse opvang, Anne heeft verdriet om de vriend van haar broer. Hij kwam samen met zijn vriendin uit Amerika bij de crash om. "Het voelt goed om hier met zoveel mensen te lopen."

Langs de route hangen bij veel huizen de vlaggen halfstok. Foto: Bob Awick

Mensen tonen vandaag hun verbondenheid, jong en oud

Oorlog
David (12) uit Bussum vindt het wel indrukwekkend dat er zoveel mensen meelopen. Het touwtje is inmiddels van zijn ballon, hij houdt hem aan het uiteinde vast. Achter hem lopen Naarders Zarlasht Masud (49) en haar man Mussini. Zij is gevlucht uit Afghanistan, voor de Taliban. "We zijn vandaag gekomen om steun te betuigen aan de familie. Het is verschrikkelijk dat gewone mensen die het hele jaar werken op hun vakantie het slachtoffer worden van politieke spelletjes. Ik heb zelf oorlog meegemaakt en ik voel het gevoel van de familie."

Ballonnen
Als rond 17.00 uur de stoet weer terug is op het beginpunt bij de Louise de Colignylaan, bij het huis van Ingrid Meijer en haar dochters, is het tijd om de ballonnen op te laten. Burgemeester Sylvester manoeuvreert alle kinderen naar voren, naar de vijver langs de Graaf Willem de Oude- laan. De volwassenen stellen zich achter de kinderen op. Na een minuut stilte gaan de ballonnen de lucht in. De meeste mensen beginnen spontaan te applaudiseren. De ballonnen gaan hard, er zit een stormachtige regenbui aan te komen. Hier en daar blijft een ballon in een boom hangen.

Een keurige oude heer loopt hoofdschuddend weg van de bloemenzee

Moeilijk
En dan volgt een moeilijk moment. Iedereen stroomt naar het plantsoen waar twee grote foto's staan, van moeder en dochters. Het verdriet krijgt nu wel heel duidelijk een gezicht. Mensen leggen de bloemen neer die ze hebben meegenomen en staren naar de foto's. Dan maken ze plaats voor de volgende. Een keurige oude heer met dito echtgenote loopt hoofdschuddend weg van de groeiende bloemenzee. Jonge meisjes met 'Soof' op hun wang geschreven, vallen elkaar in de armen. Ouders troosten kinderen.

De lucht is inmiddels loodgrijs. Langzaamaan vertrekt iedereen, in groepjes. Naar huis, de Calsschool of Gooische. Na de eerste spetters barst de bui los. "We hebben het net droog gehouden", stelt een politieagent tevreden vast. "Een stille tocht in de stromende regen kan niet."

Aan de slag met bordeel Torenlaan

BUSSUM - Het gaat er dan toch van komen: het oude bordeel aan de Torenlaan wordt verbouwd. Er worden startersappartementen gemaakt.

Het plan om het pand te verbouwen lag al langer op tafel, maar het heeft even geduurd voordat het verder vormgegeven kon worden. Er wordt al veel langer gesproken over de toekomst van het pand. Eerder werd er zelfs gedacht aan sloop van het pand, maar daartegen kwam protest van buurtbewoners. Tegen het verbouwen van het pand is de afgelopen weken ook nog bezwaar gemaakt. De gemeente verklaarde het bezwaar echter ongegrond.

Stomdronken Bussumse maakt schade

BUSSUM - Een stomdronken Bussumse (46) heeft woensdagavond op de St. Janslaan met haar auto schade gemaakt aan een andere auto. De vrouw kon even later worden aangehouden.

De vrouw botste op de St. Janslaan tegen een andere auto, maar reed vervolgens door. Een passant alarmeerde agenten en achtervolgde de auto van de veroorzaakster. Op de Laarderweg stopte de vrouw om te parkeren en raakte ze nog een auto. Agenten konden haar vervolgens aanhouden. Na een blaastest bleek de vrouw veel te veel gedronken te hebben: 5 keer meer dan toegestaan. De vrouw moest haar rijbewijs afstaan. Daarnaast werd er proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

Hennep-plantage opgerold

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen week een hennepplantage opgerold aan de Ambachtstraat. Ter plaatse werden zo'n 330 hennepplanten gevonden.

De plantage werd ontdekt nadat er een klacht kwam over waterlekkage. Toen agenten ter plaatse kwamen werd de hennepplantage ontdekt. De planten stonden verdeeld over twee aparte kamers. De plantage werd meteen ontmanteld. Er wordt nog onderzoek gedaan.

Bussumse ouderen herdenken slot oorlog

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met het leggen van een krans hebben Bussumse ouderen afgelopen vrijdag de capitulatie van Japan herdacht. Veel bewoners van woonzorgcentrum Patria, waar veel oud-Indiëstrijders en nabestaanden van oorlogsslachtoffers wonen, kwamen zoals elk jaar naar het monument om het slot van de oorlog te herdenken. Met de overgave van Japan kwam er 69 jaar geleden een eind aan De Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde nadat de VS het land een week daarvoor bombardeerde met twee atoombommen.

Loek Gorter

56 jaar
Coördinator informatiebeveiliging bij de gemeente Bussum

Wat doe je precies bij de gemeente?
"Ik ben verantwoordelijk voor de algemene beveiliging binnen de gemeente. Daarbij gaan we over de vraag hoe we omgaan met de gegevens van onze burgers. Daarnaast beheer ik drie softwarepakketten. Afgelopen mei vierde ik mijn 30-jarige jubileum. Of ik mijn 40-jarig jubilieum bij Bussum officieel kan vieren weet ik niet, want we gaan natuurlijk straks fuseren en ik weet niet of dat telt bij een andere werkgever."

Klopt het wat ze zeggen over ambtenaren?
"Nee, dat klopt niet. Wij werken net zo hard als andere mensen en zijn juist heel druk met het welzijn van burgers. We zijn ook juist genegen om mee te denken en te kijken wat er mogelijk is."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik ben druk met mijn vrouw, drie kinderen en de hond. Verder lees ik veel en ga ik graag naar het Filmhuis in Bussum of Hilversum."

Als je een miljoen wint?
"Investeer ik een deel in mijn huis en wil ik een reis naar Japan maken. Ik ben twee meter lang en het lijkt me leuk om vanuit de hoogte de Japanners en hun cultuur te ervaren."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Een Harde Wener: een mokkagebakje met boerenjongens en spijs."

Waar ben je trots op?
"Dat ik een half jaar geen alcohol heb gedronken, dat ging probleemloos. De aanleiding was een weddenschap. Mijn dochter werd in oktober zestien, mocht alcohol drinken tot december en daarna niet meer vanwege de wetgeving. Zij zei dat het voor mij makkelijk praten was omdat ik nog wel mocht drinken en zij niet, vandaar de weddenschap."

Als je de burgemeester was?
"Dan zou ik een daklozenopvang openen in het Spiegel, vanwege het contrast. Ook vind ik dat er een plek moet komen waar de jeugd elkaar kan ontmoeten en samen kan sporten."

Joop Pieëte van Ruijsdael op 't Hoekje overleden

'Hij hoorde gewoon bij de Vesting'

Loes en Joop Pieëte van Ruijsdael op 't Hoekje.

NAARDEN - Joop Pieëte is overleden. Samen met zijn partner Loes Kok runde hij de bekende tabakszaak Ruijsdael op 't Hoekje.

Pieëte was een bekend persoon in Naarden-Vesting en maakte graag een praatje met zijn klanten. Dat hij door velen wordt gemist, blijkt wel uit het feit dat afgelopen donderdag de vlag bij diverse winkeliers en bewoners halfstok hing.

Vorig jaar augustus werd nog het 75-jarig bestaan van de tabakszaak gevierd. Hij runde toen 7 jaar de zaak samen met Loes. Pieëte kwam in 1990 in Naarden wonen; hij werkte voorheen als technicus en had zijn eigen geluidsstudio. In Naarden voelde hij zich thuis. Hij zei daarover: "De Vesting is één groot museum en één grote familie, waar mensen zich geborgen voelen zonder dat de sociale controle verstikkend werkt."

Marije van Proosdij laat namens de ondernemersvereniging weten dat ze hem erg gaat missen. "Hij was een warme, lieve man die er altijd was. Hij had een echt praatkantoor, was overal van op de hoogte. Joop Pieëte hoorde gewoon bij de Vesting."

Een regenachtig Naarden Ontwaakt

Uitleg over klompen maken. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het evenement Naarden Ontwaakt van afgelopen zondag had te kampen met slecht weer. Er waren leuke kraampjes met oude ambachten en ook voor kinderen waren er diverse activiteiten.

Op dezelfde dag werd de stille tocht gelopen. Volgens Marije van Proosdij van de ondernemersvereniging had dit geen invloed op het aantal bezoekers. "Veel mensen kwamen eerst naar de markt en gingen toen door naar de stille tocht." Naarden Ontwaakt wordt weer gehouden op 7 september.

Eerste palen langs spoor

BUSSUM - Er wordt vanaf deze week verder gewerkt aan de aanleg van de schermen langs het spoor van Bussum. De eerste palen worden geslagen.

De afgelopen maanden werd er al langs het spoor gewerkt om de eerste kabels te verleggen en andere zaken op orde te brengen. Vanaf deze week wordt er verder gewerkt. De aanleg van de schermen langs het spoor gaat tot begin volgend jaar duren. De schermen zelf worden vanaf volgende maand geplaatst. Bewoners rond het spoor worden door de aannemer op de hoogte gehouden.

Verdwenen man dood gevonden

NAARDEN - Een moeder en twee jonge kinderen hebben woensdag het lichaam van de vermiste Robin Draak (50) gevonden. De Naarder was twee dagen daarvoor plots verdwenen.

De vrouw was met de kinderen bramen aan het plukken op een van de wallen van Naarden toen ze de vondst deden. Ze reageerden erg geschrokken. Ze worden geholpen door Slachtofferhulp.

Verward
Draak vertrok een week geleden verward van huis en verdween vervolgens. De man zou zelfmoord hebben gepleegd.

Veel klachten luchtvaart

NAARDEN/BUSSUM - Bussumers hebben het afgelopen jaar vaak geklaagd over de overlast van het luchtverkeer boven het dorp. Dat meldt het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS).

Er kwamen veel klachten, maar slechts een handjevol Bussumers klaagde: negen bewoners zorgden voor 168 klachten. Naarders klaagden amper over de overlast: er werd slechts negen keer gebeld met een klacht.

Web topvijf

1. Neersteken had Bussumer fataal kunnen worden
2. Burgemeester opent Het Hoofdkantoor Bussum
3. Stomdronken Bussumse (46) maakt schade
4. Honderden mensen lopen tocht voor slachtoffers
5. Pand bordeel Torenlaan wordt verbouwd voor starters

Zussen zetten geslaagde actie op voor leeftijdsgenoot in Rwanda

Tien jaar na genocide is hulp nog hard nodig

Judith, Séraphine, Evelien en Marleen.

door Yvette Geerts

Donaties

De drie Gooise zussen blijven nadenken over hoe ze meer mensen in Rwanda kunnen helpen om een toekomst op te bouwen.

Donaties zijn nog steeds welkom: NL68INGB0004873240 ten name van Stichting Rwanda Solidair onder vermelding van 'Séraphine'.

Meer informatie over de actie is te vinden op www.supportseraphine.wordpress.com.

BUSSUM - "Toen wij als kinderen onbezorgd in de speeltuin speelden, werd een leeftijdsgenootje, de Rwandese Séraphine, met de meest gruwelijke gebeurtenissen geconfronteerd: de genocide in 1994 in Rwanda. Voor haar ogen werden haar ouders, broers en zussen vermoord." Het aangrijpende verhaal van Séraphine liet de drie Gooise zussen niet meer los en inspireerde hen om geld in te zamelen. Zodat ook zij een mooie toekomst tegemoet kan gaan.

Judith (25) zit met haar zus Marleen (24) op het dakterras van haar woning in Bussum. Ze vertellen over hun ontmoeting in februari 2013 met de inmiddels 28-jarige Rwandese. Als 8-jarige vluchtte zij als zo veel mensen met haar dorpsgenoten en familie een kerk in om te schuilen voor het geweld. Maar ook kerken bleken niet veilig, Séraphine zag hoe haar ouders, broers en zussen werden gedood. Als een van de weinigen overleven zij en haar broer Fabièn en vluchten vervolgens naar buurland Burundi. Fabièn is wel ernstig gewond geraakt aan zijn hoofd en blijft voor zijn leven gehandicapt. In totaal werden in een periode van honderd dagen 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's op brute wijze vermoord door extremistische Hutu's.

Vakantie

De drie Gooise zussen besloten om in januari 2013 op vakantie te gaan naar Oeganda en Rwanda. "We kozen voor Oeganda omdat dat makkelijk te doorreizen is en Rwanda omdat we de geschiedenis van dat land wilden voelen. We bezochten een aantal kerken omdat die, samen met het Genocide Memorial in Kigali (hoofdstad van Rwanda) de stille getuigen zijn van de genocide." Een bezoek aan een van de kerken, waar spullen en kleding van slachtoffers op de banken liggen ter nagedachtenis aan de gruwelijke gebeurtenissen, maakte de meeste indruk op hen. "Kledingstukken van kinderen die op dat moment net zo oud waren als wij, dat raakte ons diep."

Terug in hun hostel in Kigali ontmoetten zij het kamermeisje Séraphine. De persoonlijke band die ontstond groeide uit tot een serieus opgezette actie om Séraphine een toekomst te geven. Judith: "Het feit dat zij haar verhaal vertelde terwijl we haar recht in de ogen keken, kwam echt binnen bij ons." Ze besloten ter plekke Séraphine te steunen. In het begin deden ze dat zelf, met kleine bedragen."We wisten alle drie dat het daar niet bij zou blijven. Je ziet in Rwanda op straat nog zo sterk de gevolgen van de genocide. Mensen die ledematen missen, maar keihard knokken voor een gezamenlijke toekomst. Een toekomst die ondanks de economische groei heel kwetsbaar is, omdat Hutu's en Tutsi's worden geacht weer vreedzaam naast elkaar te leven in dorpen en steden waar zo veel geweld tussen hen heeft plaatsgevonden."

Toekomst
Toen de drie zussen terug waren in Nederland hoorden ze dat Séraphine steeds meer medische problemen kreeg en daardoor haar bijbaan in het hostel was kwijtgeraakt. In een land als Rwanda bestaat er geen sociaal vangnet, en dat betekent dat ze zonder financiële steun haar studie niet kan afmaken. Ze was daarmee in één klap haar kans op een goede toekomst kwijt. Want juist haar studie biedt haar de kans haar huidige armoedige leefomstandigheden achter zich te laten en te blijven zorgen voor haar gehandicapte broer .Ze beseften dat ze Séraphine snel en op een meer structurele manier moesten helpen. Zorgen dat ze haar studie kan afmaken, zodat ze een toekomst heeft, werd hun doel. In eerste instantie wilden ze een stichting oprichten, maar daar zaten toch vrij veel haken en ogen aan. "We hebben wel veel informatie ingewonnen, ook bij vrienden die een stichting hadden opgericht, die komt ons vast nog wel van pas," aldus Judith.

'Het verhaal van Séraphine kwam echt binnen bij ons'

Al snel kwamen ze in contact met Stichting Rwanda Solidair. Deze stichting ondersteunde hen vooral bij de zakelijke kant. De donaties binnen krijgen was een verantwoordelijkheid die volledig bij hen lag. Judith: "We realiseerden ons dat dat niet lukt als je 'zomaar' geld vraagt aan mensen. We hebben dan ook het verhaal van Séraphine goed onderzocht en nagedacht over een concept." Marleen valt bij: "We hebben heel wat avonden samen doorgebracht, gesproken over hoe we het zouden aanpakken. In eerste instantie hebben we vrienden en familie benaderd, dat was het makkelijke deel. Vrienden bleken nog wel gevoelig voor het argument om een biertje minder te drinken en dat bedrag te doneren. Maar het verbaasde ons dat we spontaan ook geld ontvingen van mensen buiten die innercirkel."

Streefbedrag
Om het streefbedrag van € 747,- dat nodig is om dit studiejaar te bereiken, werd een website gebouwd en acties op touw gezet via de social media. Een persbericht en aandacht in lokale media zorgden vervolgens voor veel extra donaties. In mei van dit jaar, vier maanden na de start van de actie, was het streefbedrag gehaald. "Er is zelfs meer binnengekomen", vertelt Judith. Met het gedoneerde bedrag kan Séraphine dit studiejaar en een deel van het volgende en tevens laatste jaar studeren. Al het gedoneerde geld wordt rechtstreeks overgemaakt aan de universiteit, zodat het ook echt op de juiste plaats terechtkomt. Judith: "Deze actie heeft mij heel bewust gemaakt van wat ik kan missen om iemand anders blij te maken."Marleen lacht: "Ik denk nu heel bewust na of ik echt die nieuwe jurk nodig heb voor een feestje. We zijn opgegroeid in een cultuur waarin je overal aan mee wilt doen, leeftijdgenoten die ook ambitieus zijn, hoge cijfers willen halen, de wereld willen rondreizen. Maar ook een generatie die maatschappelijk bewust is. Jongeren willen echt hun stem laten horen."

'Ik denk nu heel bewust na of ik echt die nieuwe jurk nodig heb'

Inspiratie staat centraal bij Het Hoofdkantoor

Angèle Duijnstee, op de foto aan het werk in de koffiecorner, bedacht het vernieuwende concept. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Zeer voldaan kijkt het team van Het Hoofdkantoor Bussum terug op een geweldig openingsweekend. De nieuwe conceptstore aan de Herenstraat 24 blijkt een schot in de roos en de eerste reacties waren dan ook zeer positief. Het Hoofdkantoor is een plek waar heel veel mogelijk is. Zo kun je er koffie drinken, winkelen, een flexplek huren of het souterrain afhuren om een lezing te geven.

Het Hoofdkantoor komt uit het creatieve brein van de opgewekte Angèle Duijnstee. Ze is zelf freelance lichtontwerper en werkte voorheen vanuit huis. Hoewel dat beviel, miste ze ook bepaalde zaken zoals collega's om zich heen of een goede plek om klanten te ontvangen. Vanuit haar eigen behoefte ontstond langzaamaan het idee om een eigen winkel te openen.
Een tijd lang broedde ze op ideeën en voor ze het wist kwam de mogelijkheid om via een kennis het voormalige Peters-pandje te huren. "Ik ben vanaf het begin bij de plannen betrokken geweest en daarom kon ik overal over meedenken. Zo is alles naar mijn wens: tot en met de weggewerkte stopcontacten in de vloer voor de flexwerkers aan toe." Al met al heeft de sloop van het oude pand en het geheel opnieuw opbouwen van de zaak precies een jaar geduurd. Het strakke design doet aan niets meer denken aan het vervallen gebouw dat voorheen op deze prominente plek in Bussum stond.

Inspiratie
Wie de conceptstore binnenloopt ziet direct wat de bedoeling is. Inspiratie staat centraal. En alles wat je ziet is ook te koop. Bij binnenkomst zijn aan de linkerkant 14 flexplekken voor zzp'ers. Zij kunnen een plek vanaf een half dagdeel reserveren. "We hebben draadloos internet, een printer, eigenlijk alle faciliteiten die je nodig hebt om te kunnen werken. Je neemt je laptop mee en je kunt beginnen met werken. Bovendien kunnen de zzp'ers zich profileren in de conceptstore, bijvoorbeeld in de etalage of met een filmpje op een flatscreen bij de ingang."

Ook zijn er vergaderruimtes te huur en in het souterrain is een prachtige ruimte met keuken en beamer die voor allerlei doeleinden te huur is. "Denk aan een lezing of een workshop. Ik sta echt overal voor open", vertelt Duijnstee. De andere helft van het pand ziet er erg gezellig uit. Cadeauartikelen in schappen, Scandinavisch en Nederlands design zoals stoelen en sieraden en zeer opvallende lampen: een leuke verwijzing naar de veelzijdigheid van het werk van Duijnstee als lichtontwerper. Uiteraard biedt zij zelf ook lichtoplossingen bij de inrichting van alle soorten ruimtes. Ook is er een interieurontwerper aanwezig die advies kan geven, bijvoorbeeld bij het maken van een moodboard of het uitzoeken van behang.

Koffie
De koffiecorner is achter in de zaak geplaatst. Klanten kunnen op een designbank plaatsnemen om bijvoorbeeld een heerlijke espresso te nuttigen, wellicht met een homemade sandwich gemaakt van brood van de buurman Bakkerij Van Groen uit de Spiegelstraat. Als het goed weer is, wordt ook het terras aan de kant van de Spiegelstraat geopend. "Vriendinnen kunnen hier heerlijk winkelen en meteen een kopje koffie drinken", noemt de eigenaresse als voorbeeld.

Het Hoofdkantoor Bussum is gevestigd aan de Herenstraat 24 en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op de website www.hethoofdkantoorbussum.nl kunnen flexwerkers online een plek reserveren of een ruimte huren.

Smullen van Spaanse hapjes en drankjes

Foto: Bob Awick

De echte Spaanse zon bleef achterwege, maar qua sfeer leek de Vernissage op Fort Werk IV zondag toch echt op Spanje. De deuren werden geopend voor een Spaanse dag. Bezoekers konden langskomen voor een hapje en een drankje: van paella tot tapas. Een (net echte) toreador schonk ook een koud glaasje sangria. Naast de vele hapjes en drankjes konden de bezoekers ook meer te weten komen over Spaanse taalcursussen en was er ook voor de jongste jeugd genoeg te doen. De dag trok veel bezoekers.

Hongaren eren Bussumse weldoeners

Hoge onderscheiding voor bestuur Kinderen in Nood

Het bestuur kreeg het ereteken dinsdag. Foto: Annerie de Jong

BUSSUM - Als dank voor al het werk dat ze de afgelopen jaren belangeloos hebben gedaan voor het land heeft het bestuur van het Bussumse Kinderen in Nood deze week een hoge Hongaarse onderscheiding ontvangen. De Bussumers kregen het ereteken opgespeld op voorspraak van het Hongaarse ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling.

De Bussumse weldoeners werken al jaren hard om armere Hongaren te helpen door meerdere keren per jaar een vrachtwagen vol voedsel, kleren en andere spullen naar het land te sturen. Dat de Hongaarse minister nu besloten heeft om de Bussumers met zo'n hoge onderscheiding te bedanken heeft ze erg verrast. "Een enorme eer", zegt bestuurder Joop Heerschop. "Het vormt toch een beetje de kroon op het werk. We hebben gehoord dat het pas de tweede keer was dat deze onderscheiding aan niet-Hongaren wordt gegeven. Dat maakt het helemaal eervol."
De Bussumers vertrokken maandag om het ereteken een dag later te ontvangen. Er werden ook enkele projecten van de Bussumers bezocht.

Bussumse Netty Langemeijer (92) overleden

Langemeijer (midden) gaf haar stukken aan de gemeenten. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Bussumse Netty Langemeijer is eerder deze maand overleden. Dat maakt de HKB bekend. Ze werd 92 jaar.

De Bussumse maakte, samen met haar man Gerard, vooral naam door het opbouwen van een grote databank over Bussum. Een jaar geleden werden deze stukken nog overgedragen aan de gemeenten Naarden en Bussum, waardoor de stukken ook de komende jaren bewaard worden. Naast haar banden met de HKB was de Bussumse ook een van de ereleden van de Vrienden van het Spiegel.

Naarders vechten en schelden tegen agenten

BUSSUM - Agenten hebben zaterdag twee Naarders aangehouden wegens het zich verzetten bij een arrestatie en het schelden tegen agenten. De mannen, van 35 en 67 jaar, werden aangehouden op de Kerkstraat.

De agenten zetten de mannen en hun auto's aan de kant omdat de mannen ruzie hadden over elkaars parkeergedrag. Toen de agenten de vete hadden gesust en de mannen nog eens controleerden, bleek dat een man nog werd gezocht vanwege een openstaande boete. De mannen waren er al samen vandoor, maar konden even verderop alsnog staande worden gehouden. De man (67) moest nog een boete van honderden euro's betalen, maar had geen geld. De agenten besloten daarom de auto mee te nemen. Het tweetal reageerde daarop boos en weigerde de sleutels af te geven. Daarop ontstond een gevecht met de agenten en werd er gescholden. De mannen werden meegenomen voor verder onderzoek en verhoor. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Stichting Raja Yoga bestaat 25 jaar

BUSSUM - Honderden cursisten hebben de afgelopen 25 jaar hun inzichten over Leven, Bestaan en Schepping aangevuld en bijgesteld via Stichting Raja Yoga 't Gooi. Dat Yoga nog steeds erg populair is, bewijst wel het feit dat de school in september voor de 25ste keer met een complete basiscursus start.

De Stichting Raja Yoga verzorgt de zogenoemde Koninklijke Yoga, de hoogste vorm van Yoga. Via acht stappen wordt gewerkt aan ontwikkeling en bevrijding. De eerstvolgende cursus start op 8 september. Bel voor een kennismaking of een introductieles met 035 – 6948674 of kijk op www.raja-yoga-het-gooi.nl.

HCAW boekt één zege tegen ADO Lakers

BUSSUM - Met twee verloren duels en 'slechts' één zege heeft HCAW twee punten overgehouden aan de reeks duels tegen ADO Lakers. De Bussumse honkbalhoofdklasser won alleen zaterdag (5-0), zowel donderdag (3-5) als zondag (4-3) waren de Hagenaars te sterk.

Dat HCAW slechts twee punten pakte mocht opvallend genoemd worden, temeer omdat de Bussumers eerder veel te sterk waren voor ADO Lakers. Nu bleken de Hagenaars een meer geduchte tegenstander.

Toch mogen de twee nederlagen voor de Bussumers ook geen ramp genoemd worden. Omdat de teams de helft van alle eerder gepakte punten meenemen naar de play-downs, had HCAW nog een voorsprong op de Hagenaars. De voorsprong slonk afgelopen weekend tot één punt. HCAW staat daarnaast één punt achter op UVV en heeft een wat grotere voorsprong op Mampaey The Hawks.

Kapelstraat-verdachte nog vast

BUSSUM - Het onderzoek naar de steekpartij op de Kapelstraat van een week geleden loopt nog. Dat meldt de politie.

Afgelopen week raakte een Bussumer (49) zwaargewond nadat een plaatsgenoot hem neerstak. Vlak na het voorval konden twee bekenden van het slachtoffer de dader overmeesteren en vasthouden tot er agenten kwamen. Deze hebben de man aangehouden en meegenomen naar het bureau. De man wordt nog vastgehouden.

Het voornaamste vraagstuk dat nog beantwoord moet worden gaat over de toedracht van het voorval. Er doen meerdere verhalen de ronde over wat er nou exact gebeurde. De recherche bestudeert nog camerabeelden van de avond.

Zakkenrollers slaan toe

BUSSUM - Agenten waarschuwen dat er zakkenrollers door Bussum lopen. Het was afgelopen week al een keer raak. Er werden twee verdachten aangehouden.

Afgelopen week werd een Naardense op de Veerstraat beroofd van haar telefoon. Er worden ondertussen ook andere gevallen gemeld. Agenten roepen Bussumers en andere bezoekers van het centrum op om op hun spullen te letten.

Sponsor voor Tafel4

BUSSUM - RegioBank / Bol-Advies heeft zich onlangs verbonden als sponsor aan de streekmarkt van Tafel4.

Adviseur Marc Janssen: "De markt wordt hier voor de deur op het Julianaplein gehouden. De markt promoot lokale verbondenheid en dat is onze gemeenschappelijke deler in dit verhaal."

De eerstvolgende editie van de streekmarkt is op zaterdag 20 september. RegioBank / Bol-Advies staat dan ook met een stand op het plein.

Filmhuis Bussum

'Una Via a Palermo'. Foto: Filmhuis Bussum

ATTILA MARCEL is een fantasierijke, liefdevolle komedie van Sylvain Chomet.
HELI biedt snoeiharde beelden bij een eenvoudig verhaal over de wrede Mexicaanse drugswereld.
In de Franse komedie BON DIEU! komt de multiculturele samenleving een chic conservatief gezin binnen.
MAIDAN toont hoe, in december 2013, de Oekraïense onvrede aanzwol tot een burgeropstand.
In GRACE OF MONACO twijfelt Nicole Kidman, als prinses Gracia, tussen leven als filmster of als prinses van Monaco.
THE FAULT IN OUR STARS is de tragische én geestige reis van twee Amerikaanse tieners door Amsterdam. En door het leven.
UNA VIA A PALERMO is een aantrekkelijke, bitterzoete komedie over een verkeersconflict tussen twee vrouwen op Sicilië.
In het absurde THE DOUBLE heeft Jesse Eisenberg een dubbelrol.
Op herhaling: THE GRAND BUDAPEST HOTEL en DE 100-JARIGE MAN DIE UIT HET RAAM KLOM EN VERDWEEN.

Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.

Drie Nederlands gesproken jeugdfilms: MEES KEES OP KAMP (op herhaling). Het hartverwarmende Noorse­ CASPER & EMMA, ook geschikt voor de allerkleinsten. En PLANES waarin het kleine sproeivliegtuigje Dusty hoogtevrees heeft!

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Bussum Cultureel

Bussum Cultureel wordt dit jaar gehouden op 5, 6 en 7 september

Ntjam Rosie.

Vrijdag 5 september: openluchtbioscoop. Tuin open vanaf 20.00 uur. Aanvang film 21.00 uur. In de tuin van de Tindalvilla kan iedereen kijken naar de film 'The Lunchbox'. In deze Indiase feelgoodfilm verbindt een verkeerde levering van Mumbai's beroemde lunchbox-bezorgsysteem de levens van een jonge huisvrouw en een kantoormedewerker. Entree gratis.
Zaterdag 6 september: muziek, dans en theater. Het Wilhelminaplantsoen verandert zaterdag tussen 11.00 en 23.00 uur in een Muziek-, Dans- en Theaterplein. Er zijn vele muziek- en theaervoorstellingen bij te wonen. Met om 15.00 uur Ntjam Rosie. Deze Rotterdamse zangeres en stijlicoon behoort inmiddels tot de Nederlandse top van soul- en jazzartiesten. Om 20.00 uur de 11-koppige soulformatie SOULMACHINE.
Zondag 7 september: kunst, muziek en de Langste Eettafel. Stichting Kunstkring ARTES Bussum presenteert van 11.00 tot 15.00 uur een feestelijke kunstmanifestatie op en om de gracht bij het gemeentehuis. Met van 15.00 tot 17.00 uur een uniek bruggenconcert. In de Kapelstraat zijn winkels en terrassen geopend. De Langste Eettafel start om 19.00 uur. Reserveren kan via delangsteeettafel@bussumcultureel.nl.

donderdag 21 augustus

Orgelconcert

Jaap Zwart bespeelt het orgel van de Grote Kerk van Naarden. Op het programma staan werken van onder meer Brahms en Franck. Aanvang 20.15 uur, entree € 7,50.

Start Bellefleur

Het seizoen van Bellefleur aan de Mackaylaan gaat weer van start. Van 15.00 tot 16.30 uur start het seizoen feestelijk. Tijdens de opening ligt het nieuwe activiteitenbulletin klaar.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 22 augustus

Bustocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 is er een dagtocht 'Varen door het groene hart met een pauze in Noordwijk aan Zee'. Vertrek vanaf De Palmpit om 8.45 uur. Thuiskomst 18.00 uur. Kosten: € 43,50. Aanmelden/afmelden 5 dagen van tevoren bij Eva Kooiman op 035-6939695.

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

Concert

Jonge, talentvolle professionals treden op in de Tindalvilla. Deze musici zijn deelnemers van de internationale masterclasses kamermuziek, die worden gegeven vanwege de Zeister Muziekdagen. Het concert start om 20.30 uur. Kaarten € 10,-. Reserveren op g.kotting@ziggo.nl.

vrijdag 22 augustus tot woensdag 3 september

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Vrijdag kunt u dineren bij 't Mouwtje. Zaterdag om 16.00 uur begint de avondmarkt in Loosdrecht met daarna de gondelvaart. Zondag staat er een bezoek aan Slot Zeist op het programma en een diner bij Le Baron en maandag kunt u wandelen op de Blaricumse hei en thee drinken bij de Tafelberg. Dinsdag 26 augustus gaat de bus naar het strand bij Kijkduin. Een rondleiding en een wijnproeverij met een hapje kan op woensdag bij Wijngaard aan de Brede Beek. Donderdag 28 augustus gaat men varen met de Eemlijn Baarn-Huizen. Vrijdag kunt u mee naar de alom bekende kaasmarkt in Alkmaar. Zaterdag gaat de bus naar Museum Broekerveiling en zondag naar de Utrechtse Bazaar. September beginnen wij met een tochtje naar Tuincentrum Eurofleur en twee ritjes naar Loosdrecht. Op dinsdag voor de lunch bij Abrona Robbertse eiland en woensdag voor een vaartocht op de Loosdrechtse Plassen. Aanmelden kan op 035-7504192.

donderdag 28 augustus

Bustocht

De Schakel gaat weer op pad. Deze keer wordt er een dagtocht gevaren door de Bommelerwaard. Onderweg wordt een leuke route gemaakt naar Buren voor een kopje koffie en daarna naar Zaltbommel waar men op de boot stapt. Aan boord worden pannenkoeken gegeten. Kosten € 52,- per persoon. Opgeven op 035-6949312.

Lezing

Medium Kitty Woud houdt een lezing over het stervensproces. De nadruk zal hierbij niet liggen op het loslaten van deze wereld, maar vooral op het aankomen in de andere wereld. De lezing wordt gehouden in het NPB-kerkje aan de Iepenlaan. Aanvang 20.00 uur, entree € 15,-. Reserveren op reserveren@jannekeleber.nl.

Orgelconcert

Harm Hoeve bespeelt de orgels van de Grote Kerk van Naarden. Op het programma staan werken van Bach, Purcell, Widor en van Hoeve zelf. Aanvang 20.15 uur, entree € 7,50.

zaterdag 30 augustus

Ontmoet de kunstenaar

Kunstenares Barbara Houwers exposeert met werk in Proeflokaal Sauter aan de Huizerweg. Tot eind september kan de bezoeker kennismaken met de werken van Barbara Houwers. Op 30 augustus tussen 15.00 en 17.00 uur kunnen bezoekers een praatje maken met de kunstenares.

Chocolade-dag

De voormalige chocoladefabriek Bensdorp is op zaterdag 30 augustus tussen 11.00 en 16.00 uur geopend voor een zogenoemde Chocolade-dag. De hele dag zijn er diverse activiteiten. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen, er is een expositie en er kan tussen 12.00 en 13.30 uur meegedacht worden over de toekomst van het historische gebouw. De Bendsdorpfabriek is gelegen aan de Nieuwe Spiegelstraat in Bussum.

Koopjesdag centrum Bussum

De jaarlijkse koopjesdag wordt zaterdag gehouden van 10.00 tot 17.00 uur in het centrum van Bussum.

Versa vrijwillgerscentrale

Vrijwilligerscentrale Bussum-Naarden is weer geopend vanaf 19 augustus 2014!

Godelinde in Bussum: voor de wandelclub met bewoners in een rolstoel op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Sailwise: ondersteuning o.a. bij de watersportactiviteiten (25 uur per week).

VTH Mantelzorg: bezoekt iemand die zorg behoeft zodat de mantelzorger even vrij is (6 uur/maand).

zaterdag 23 augustus

Workshop

Petra van Hameren houdt een workshop mindfulness. Deze keer kunnen belangstellenden kennismaken met een stressreductietraining. Aanmelden kan op www.mindandmore.nl. Kosten € 30,-.

maandag 25 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

vrijdag 29 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

zondag 31 augustus

Tempo Run

AV Tempo houdt weer de Tempo Run. Deelnemers kunnen een rondje hardlopen over 5 en 10 kilometer. Start en finish zijn op Sportpark Zuid. Aanvang 11.30 en 11.40 uur. Meer op www.temporun.nl.

maandag 1 september

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

Houd het vakantiegevoel vast; kom naar onze gezellige theetuin van Sperwershof. Noordereinde 52 's Graveland. www.sperwershof.nl

Te huur aangeboden: 2 mooie kantoorruimtes van 30 m2. Met eigen ingang keuken / toilet en airconditioning. € 600,- ex. btw en nuts. Aan de Nieuwe Vaart te Bussum. Info 06-30980136

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- per maand Voor informatie kunt u bellen naar 06-10397243 of mailen vanduikerenbeheer@hetnet.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Cursus Picasa Fotobewerking en Fotoalbum maken. Start: maandagochtend 8 september. Duur: 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl

iPhone of iPad gevallen? Goedkoop, snel en deskundige reparatie. Stuur een e-mail voor meer informatie naar: mail@digiit.net of kijk op www.digiit.net

Toe aan de ommekeer in je leven? MINDFULNESS in de MEENT start 18 september. Door psycholoog / MBCT-trainer. Voor info: www.annemiekekikkert-vanos.nl.

Biodanzametannabelle, start 17 september as., heerlijk ontspannen en tot rust komen d.m.v. muziek en dans, www.biodanzametannabellebussum.nl

Lieve, ervaren oppas gezocht voor meisjes 7, 5 & 3; Naarden Ministerpark. Ma van 15-18 uur, di & do van 11.30-18 uur. Incl. 1-2 keer koken. Liefst met LRK-registratie. E-mail: marceldotnl@gmail.com

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Voor traditionele Thaise massage ban wiangtjan. Open van maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 22.00 uur. Laarderweg 22 1402 BJ Bussum tel.nr. 06-46890213 of 035-7851359 e-mail: wiangtjan@gmail.com

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Te huur aangeboden: 2 mooie kantoorruimtes van 30 m2. Met eigen ingang keuken / toilet en airconditioning.
€ 600,- ex. btw en nuts. Aan de Nieuwe Vaart te Bussum. Info 06-30980136

Voor traditionele Thaise massage ban wiangtjan. Open van maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 22.00 uur. Laarderweg 22 1402 BJ Bussum. tel.nr. 06-46890213 of 035-7851359 e-mail: wiangtjan@gmail.com

Cursus Picasa Fotobewerking en Fotoalbum maken. Start: maandagochtend 8 september. Duur: 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen 035-6930624 of
info@gildegooinoord.nl

Lieve, ervaren oppas gezocht voor meisjes 7, 5 & 3; Naarden Ministerpark. Ma. van 15-18 uur, di & do van 11.30-18 uur. Incl. 1-2 keer koken. Liefst met LRK-registratie. E-mail: marceldotnl@gmail.com

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Toe aan de ommekeer in je leven? MINDFULNESS in de MEENT start 18 september. Door psycholoog / MBCT-trainer. Voor info: www.
annemiekekikkert-vanos.nl.

Houd het vakantiegevoel vast; kom naar onze gezellige theetuin van Sperwershof. Noordereinde 52 's Graveland. www.sperwershof.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

iPhone of iPad gevallen? Goedkoop, snel en deskundige reparatie. Stuur een e-mail voor meer informatie naar: mail@digiit.net of kijk op
www.digiit.net

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- per maand. Voor informatie kunt u bellen naar 06-10397243 of mailen vanduikerenbeheer@hetnet.nl

Biodanzametannabelle, start 17 september as., heerlijk ontspannen en tot rust komen d.m.v. muziek en dans, www.biodanzametannabellebussum.nl

Taxi van/naar Schiphol € 50,-. Vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds services
06-26984855.

Gitaarles in Bussum, diverse stijlen, beginners & gevorderden. www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail:
jaccomullermusic@gmail.com

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539
info@scooterdumper.nl

10 KILO KWIJT
IN 10 WEKEN TIJD!

Binnenkort weer van start!
Bel voor meer informatie met:
Marja van Wagensveld
Leefstijlcoach, voedings- en
bewegingsdeskundige.
Telefoon 06-222 07 965
Informatie en inschrijven:
8 september a.s. 19.00 uur
Meenthof 1, Kortenhoef

Sucadelappen
500 gram € 4,99
4 slavinken
voor € 3,60
Gebraden varkensrollade
100 gram € 1,75
Gekookte worst
100 gram € 1,25
Selleryalade
100 gram € 0,99
Kwaliteitsslagerij
Marc Broodbakker
Burg. J. Visserlaan 10
Naarden
035-6940045

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SLENDER YOU
Dat is lekker bewegen!!
Maak nu een afspraak voor
een proefsessie.
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Te huur: Stalling voor 2
vouwwagens en opslaguimte.
Tel.: 06-13573425

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. www.hdtuinen.nl/06-13527372

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Alle leerlingen zijn geslaagd. Nu enkele plaatsen
beschikbaar. www.
bussumsehuiswerkbegeleiding.nl

DANSAVONDEN VOOR 40+. Nu in Meenthuis Blaricum. 30-8. www.pivot-party.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

TE KOOP: Opnieuw te bekleden 3-zits Gelderland-bank + 2 fauteuils van Jan des Bouvrie met certificaat.
€ 350,- Tel.: 06-40376750

Porta Romana Cattehagestraat 21 Naarden-Vesting voor handgemaakte sieraden.

Huishoudelijke hulp nodig? Ik wil u graag helpen. Bel:
06-28939039