BussumsNieuws

6 augustus 2014

BussumsNieuws 6 augustus 2014


Bussums tweetal haalt geld op voor goed doel

Foto: Bob Awick

Met het verkopen van tweedehands spullen hebben de Bussumse Sanne van Eechoud (8) en Maria Hofmeijer (7) geld opgehaald voor Kika en de Voedselbank. Het tweetal verzamelde de spullen door langs de deuren te gaan en verkocht het vervolgens op een kleedje op de stoep. Dat leverde 52 euro op. De lokale Voedselbank kwam een deel maandag graag ophalen en bedankte de twee meisjes.

Wisselende reacties op Kapelstraat terrasstraat

BUSSUM - De proef om de Kapelstraat te bestempelen tot terrasstraat leidt tot wisselende reacties bij ondernemers, maar men is over het algemeen toch wel positief. Dat blijkt uit onderzoek van BussumsNieuws. Opvallend is dat de winkeliers uiteenlopende meningen hebben over zaken zoals de koopavond en het uitstallen van goederen op de stoep, onderdelen die bij de pilot horen.

Sinds kort kan iedereen op vrijdagavond en zaterdagmiddag en -avond genieten op de terrasjes in de Kapelstraat. De pilot is begonnen in juni. De weg wordt voor de gelegenheid afgezet, restaurants mogen tafels en stoelen op de parkeerplekken zetten en ook de winkeliers kunnen spulletjes aanprijzen op een klein kraampje.
Het eerste dat opvalt in de Kapelstraat is dat heel veel winkels dicht zijn. De zomervakantie is ongeveer op de helft en dat feit hebben veel ondernemers aangegrepen om tijdelijk de winkel te sluiten. Dat laatste vindt Annika Ruhe van de tweedehands kledingwinkel Secondiva "heel raar". Ook at ze onlangs zelf op het terras en zat ze aan het enige tafeltje dat buiten stond. "Als er op straat niet veel te zien is, dan zien mensen de hekken en dat de straat afgezet is. Vervolgens lopen ze gewoon door. Wat mij betreft is de gezelligheid hier altijd in de straat. Ik denk dan aan veel bloembakken en tafels en stoeltjes buiten. Ik vind zo'n proef in de zomervakantie zinloos omdat iedereen op vakantie is, zowel de ondernemers als het winkelend publiek." Ze deed ook mee aan de koopavond op vrijdag. "Maar ik was een van de weinigen die meedeed en daarom ben ik er maar mee gestopt."
Veruit het positiefst over de terrasstraat is straatmanager Antoinette Welle van de Gestreepte Koe. "Het gaat hartstikke leuk, ook al zijn er nu twee restaurants dicht. Het publiek moet het nog iets meer gaan ervaren. We hebben nu ook koopavond en dat gaan we zeker volhouden. Het is ook gezelliger met de ondernemers onderling en ik zie dat we op zaterdag meer omzet draaien. Ik denk dat het vanaf half augustus, als de meeste winkels weer open zijn en men terug is van vakantie, het hier echt vol gaat stromen. Het enige waar we nu nog tegenaan lopen is dat sommige auto's gewoon langs de afzetting rijden. Daar moet een oplossing voor komen."
Lees verder op pagina 3.

Hoofdrol voor De Fransche Kamp

De Fransche Kamp wordt elk jaar goed bezocht. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een beetje geluk hebben ze over een paar weken de bekendste kampeerplaats van Nederland: de mensen van De Fransche Kamp. De bekende camping aan de Franse Kampweg speelt de komende weken een hoofdrol in een tv-programma van de NTR. Afgelopen maandag kwam De Fransche Kamp voor het eerst op tv.

De Fransche Kamp werd door de tv-makers gekozen omdat er elk jaar veel soorten mensen komen en de kampeerplaats steevast druk bezocht wordt. NTR-presentator Harm Edens keert elke week terug op de Bussumse camping om te praten met bezoekers en een beeld te geven van hoe Nederlanders de zomer doorbrengen.

Op de kampeerplaats zelf glunderen ze van trots. "Een enorme eer", zegt medewerkster Rina Bleij van De Fransche Kamp. "We hebben alle opnames ondertussen achter de rug. Het was heel erg leuk. Het levert voor ons hele goede reclame op. Ze hebben het echt heel leuk opgepakt."

Tevreden
De Fransche Kamp laat verder weten dat het erg goed gaat met de kampeerplaats. De Fransche Kamp bestaat ondertussen al meer dan 80 jaar. "We zijn erg tevreden. We hebben weer veel gasten kunnen verwelkomen en ook het terras vult elke dag weer goed. We hebben ook hele leuke mensen over de vloer. Alles komt langs: van welgestelde mensen tot de wat armeren. Dat maakt het ook zo leuk. Alle mensen gaan heel normaal met elkaar om. En zo hoort het ook."

Het tv-programma, met de Fransche Kamp, komt elke dag op tv: om 19.55 uur op Nederland 2.

Bussum onderzoekt maatregelen tegen wateroverlast

BUSSUM - Bussum gaat onderzoeken of er maatregelen genomen kunnen worden om overstroming van straten te voorkomen als het weer hard gaat regenen. Dat laat de gemeente weten.

Afgelopen week zorgde de forse regenval voor veel schade: kelders stonden onder water en ook op de wegen stond het water hoog. Dat leverde veel problemen op. De gemeente verwacht dat het de komende jaren wel vaker hard gaat regenen, omdat het weer verandert.

Schade
De schade van de wateroverlast wordt ondertussen nog opgenomen. Bussumers kunnen schade aan en op straten melden door te bellen met 035-6929998. Daarnaast roept de gemeente Bussumers ook op te helpen met het weghalen van bladeren, zand en rommel op straat. Mensen met schade aan hun auto door de volgelopen parkeergarage Brediusdam kunnen langskomen op het gemeentehuis om de schade te melden.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*R
K St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 09/08 17.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. P. den Butter; 17.00 u. ds. P. den Butter

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor N. de Gooijer
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. A.W. Berkhof
*PGB Spieghelkerk geen dienst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J. Kommers; 17.00 u. ds. W.H.Th. Moehn
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. Triodienst in Majellakapel NPB
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. Triodienst prof. dr. L. Laeyendecker
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Triodienst in Majellakapel NPB
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Overgang naar sterk wisselvallig weer
Er zit een belangrijke weersverandering in de lucht. De straalstroom gaat zich geleidelijk aan richten op het Noordzeegebied. Atlantische depressies gaan dan het weer bepalen. Het wordt sterk wisselvallig en de warmte neemt af. De temperatuur daalt na het weekeinde tot iets onder normaal voor begin/half augustus. Er waait daarbij soms een stevige zuidwestenwind.

Donderdag en vrijdag
Donderdag schijnt de zon geregeld maar er ontstaan ook stapelwolken. Er is kans op een bui. Vrijdag schijnt eerst nog de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking toe. Er kan dan enige tijd regen vallen. Op beide dagen wordt het 23 graden, wat een normale temperatuur is voor begin augustus. Er staat een matige westenwind die vrijdag naar het zuidoosten krimpt.

Het weekeinde
Zaterdag is het een wisselvallig allegaartje. Naast af en toe zon vormen zich enkele buien, vooral landinwaarts. De zuidwestenwind wakkert enige tijd aan tot vrij krachtig. Zondag is het eerst droog. In de loop van de dag komt er meer bewolking en kan het gaan regenen. De zuidwestenwind kan in de avond aanzwellen tot krachtig. Het wordt 21 à 22 graden.

Weetje
Hooimaand juli was dit jaar een zeer warme zomermaand. Met een gemiddelde temperatuur van 19.8 graden prijkt juli 2014 op de 6e plaats van de lijst 'warmste julimaanden sinds 1901'. Ook juli 2013 staat in die top tien, namelijk op de 8e plaats met 19.2 graden. In juli 2013 (van 21 t/m 27 juli) kwam het tot een officiële landelijke hittegolf. Dit jaar gebeurde dat net niet.

Frans langs de weg

Nee, niet jongeheer Frans die staat te liften, maar de Franse taal. Komen we zomaar soms tegen in ons landje. Vlakbij en iets verderop. Met leuke teksten die de taalliefhebber verheugen.

In de tuin van Bruins kwam ik een paar maanden geleden het eerste voorbeeld tegen. Hartstikke leuk, want ik zag meteen dat ik er wat mee kon doen. De tekst luidt: trottoir pas crottoir. Bij navraag bleek het te gaan om de foto van een stoeptegel ergens in Noord-Frankrijk. Letterlijk: het trottoir is geen keutelplaats. Heel vrij vertaald: niet poepen op de stoep. Bedoeld voor hondenuitlaters die ook in Noord-Frankrijk het niet zo nauw nemen met het defaeceren van hun viervoeter. Crottoir is letterlijk 'keutelplaats'. In puriteins Frankrijk van rond 1970 moest het plaatsje Les Crottes ('De Keutels'), in de Alpen, veranderd worden in Les Crots, een ongevaarlijk naampje zonder inhoud. Waar de lokale bevolking, maar ook de in steeds groter aantal verschijnende toeristen, geen aanstoot aan konden nemen. De andere leuze trof ik aan op een energiekastje nabij camping Zeeburg. Hier stond in graffitistijl: 'fumez du huit'. Een fonetische aansporing voor de daar veel voorkomende Franse kampeerder om toch vooral wiet te roken. Want de woorden 'wiet' of 'weed' zijn ook voor de niet-drugsrokende Fransoos kennelijk te moeilijk. Dus omdat het Franse woordje voor 'acht' nu eenmaal 'huit' is en uitgesproken wordt als het Engelse 'weed' heeft de spuitartiest er een taalkundig heel leuke zin van gebrouwen: fumez du huit!

De Kaart van Peutinger

Dit is een boek met een zeer bijzondere (land)kaart. De Tabula Peutingeriana is een kopie van een Romeinse reiskaart uit de 3e tot 4e eeuw. De oudste bekende kopie is een handschrift uit de 13e eeuw, dat bewaard wordt in de Nationale Bibliotheek in Wenen. Het is deze kopie die de naam gaf aan de kaart. Vervaardigd door een monnik uit Colmar werd de kaart uit een bibliotheek in Zuid-Duitsland gevonden door Conrad Celtis, die het document in 1507 naliet aan Konrad Peutinger uit Augsburg.

Dit is een herdruk van het door Konrad Miller bewerkte paneel, inclusief het verloren gegane eerste segment en de 18 kaartdelen van de ooit overgeleverde Romeinse wegen van alle landen. Miller maakte de eerste uitgave drukklaar in 1887/1888. De kaartdelen zijn als leporello (zig-zag) gevouwen en hebben een breedte/hoogte van 23 cm en een totale lengte van 3,7 meter. Een kleine deel hiervan is in Nederland bekend als de Limes: Nijmegen - Utrecht – Leiden en omgeving. Het geheel is op één vel papier gedrukt en achterin opgenomen in het langwerpig boek (28x23,5cm). Het origineel heeft mogelijk ooit een lengte van 7 meter gehad. Het is de Duitse uitgave onder de titel Die Peutingersche Tafel. Vooraf een inleiding en een beschrijving van de landen (16 pagina's); van Britannië tot in Noord-Afrika en ver in Azië, gevolgd door XII pagina's met landsdelen met ingetekende wegen. Het boek met harde kaft werd in 1962 uitgegeven door de antiquarische afdeling van uitgeverij Brockhaus te Stuttgart.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 35 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden houdt tocht voor slachtoffers ramp

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De gemeente Naarden organiseert een stille tocht op zondagmiddag 17 augustus in Naarden. Hierbij worden alle slachtoffers van de vliegramp met de vlucht MH17 herdacht, in het bijzonder het Naardense gezin dat om het leven kwam.

De Naardense gemeenschap is bijzonder zwaar getroffen vanwege het verlies van Ingrid Meijer en haar drie dochters Sophie, Fleur en Bente van der Meer.

De gemeente Naarden neemt het voortouw in de stille tocht en zoekt daarbij de samenwerking met verenigingen en scholen. De tocht wordt bewust op 17 augustus gehouden, precies een maand na de ramp. De tocht begint om 16.00 uur. Details over de plaats van vertrek en de route worden binnenkort bekendgemaakt.

Ondernemers zien meer klanten in Kapelstraat

Pilot met terrasstraat draait nog tot eind september

De burgemeester opende afgelopen juni officieel de terrasstraat. Foto: Pieter Schut

Vervolg van de voorpagina

'Een uurtje'

BUSSUM - Restaurant de Gasterij

Gerard van Dulmen van restaurant Allegria wil vooral het terrasje op de stoep gebruiken om meer mensen naar binnen te krijgen. "Ik heb hier achter een prachtig terras en dat is voor ons praktischer om te gebruiken omdat de keuken achterin zit." Van Dulmen vindt het initiatief voor de terrasstraat goed. "Ik ben wel van mening dat de detailhandel hier wat meer op mag inspringen. Ze hebben de mogelijkheid spulletjes buiten te zetten, maar daar wordt weinig gebruik van gemaakt. We moeten er met z'n allen iets meer van maken. Ik wil demonstraties gaan geven en zoiets als livemuziek zal ook meer reuring brengen. Ik vind dat je vooral moet kijken naar wat je wel kunt doen, in plaats van wat je niet kunt doen."

Bij Dries is Hanneke Kuyer aan het werk. Ze is heel blij met de pilot. "Iedereen die langsloopt zegt hoe gezellig het hier is, zeker met mooi weer. Ik heb een kraampje buiten met wat ondergoed en daar komen mensen op af. Ook is het fijn dat er geen autoverkeer rijdt, waardoor de moeders niet bang hoeven te zijn als hun kind onze winkel uit rent, de straat op. Wel zien we pizzakoeriers hier rijden en dat vind ik gevaarlijk, want daar ben je niet op bedacht als je denkt aan een autovrije straat."
Evelien Vredeveldt van bruidsmodewinkel EMB vond het vooral de eerste twee weekenden gezellig, toen het ook mooi weer was. "En ik ben van plan om als het weer mooi weer is een paar bruidjes buiten op een soort catwalk te laten lopen."
Rinie de Heus van kledingwinkel NR.14 vindt dat het er op zaterdag erg gezellig uitziet." Het mag nog iets bekender worden. Wij zetten zelf niks buiten, ik zou ook niet weten wat. En aan de koopavond doen wij ook niet mee. Dat hebben we tot een jaar of drie geleden gedaan, maar dat is voor ons niet rendabel."

'Vooral met mooi weer is het hier supergezellig. Ik heb ook meer aanloop.'

Ook Janine Baar van Keratique doet niet mee aan de koopavond. "Dat doen we al 7 jaar niet meer. Maar ik heb wel op zaterdagmiddag buiten een paar leuke kippen staan die mensen kunnen kopen. Vooral met mooi weer is het hier supergezellig. Ik heb ook echt meer aanloop. De reacties van de klanten zijn positief, ze vinden het fijn om ongedwongen rond te kunnen lopen zonder op autoverkeer te letten."
Mevrouw Huong van Nails by Huong zegt dat het veel gezelliger is dan normaal. "Het zou daarom mooi zijn als we dit het hele jaar door mogen doen." Bij kunsthandel Dekker vertelt eigenaar Mark Dekker dat hij dát juist niet ziet zitten. "Ik ben hier helemaal geen voorstander van. Voor ons zijn juist vrijdag en zaterdag de dagen waarop de schilderijen worden opgehaald. Mensen lopen nu eenmaal niet graag met schilderijen over straat. Het gaat ook vaak over grote werken van 1.5 bij 2 meter. Mijn klanten kunnen nu niet met de auto voor de deur stoppen en dat is vervelend. Stel dat de straat helemaal afgesloten wordt, dan kan ik wel verhuizen. Het voordeel is wel dat er meer publiek door de Kapelstraat loopt."
Bij de Eerste Bussumse Glashandel is Fernando Codinha juist weer erg te spreken over de terrasstraat. "Het brengt meer mensen op de been. Ze lopen langs en zien wat we hier doen. Ik wil volgend jaar graag buiten workshops gaan geven, maar daar was het nu te kort dag voor."

De pilot met de terrasstraat loopt nog tot eind september. Daarna volgt een evaluatie.

'Toestemming voor groter terras was in uurtje geregeld'

Het terras van De Gasterij. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Restaurant De Gasterij van Bussum aan de Vlietlaan heeft zich laten inspireren door de terrasstraat in de Kapelstraat en heeft nu zelf ook een groter terras.

Eigenaresse Ciska Scheepers zag de ontwikkelingen in de Kapelstraat en informeerde bij de dorpsmanager die het heel positief oppakte."Normaal worden we al teruggefloten als de menukaart iets te ver op de stoep staat, maar nu hadden we al binnen een uur toestemming voor een proefperiode in de vakantie. Zowel de dorpsmanager als Beter Bed, de winkel waar onze terrasjes voor staan, heeft goed meegewerkt."

Bussum houdt condoleance langer open

BUSSUM - Bussum geeft bewoners langer de kans om het condoleanceregister voor de slachtoffers van de vliegramp van MH17 te tekenen. Dat maakt de gemeente bekend.

De gemeente heeft afgesproken dat het tafeltje waar het boek getekend kan worden er nog tot 22 augustus staat. Eerder zou het na het weekend weggehaald worden.

Door de ramp kwamen twee weken geleden 298 mensen om het leven, waaronder een Naarder moeder met haar 3 dochters. De vader, een Bussumer, bleef alleen achter.

Kantoor voor vragen Westereng

BUSSUM - Bewoners van de Westereng met vragen over de werkzaamheden kunnen naar de brede school aan de Lange Heul om hun vragen te stellen. De gemeente heeft daar een punt geopend waar bewoners terecht kunnen.

Bewoners met vragen kunnen van tevoren een afspraak maken met de mensen achter het project. Een afspraak maken kan via westereng@bussum.nl.

Werkzaamheden
Er wordt aan de hele Westereng momenteel nog hard gewerkt om alle straten te renoveren. Het werk aan de eerste twee deelplannen werd eerder al afgerond.

Gezochte Bussumer (23) van de weg geplukt

BUSSUM - Agenten hebben vlak voor het weekend een al langer gezochte Bussumer (23) van de weg geplukt. De man werd gezocht omdat er nog DNA van hem afgenomen moest worden.

De man kon met een beetje geluk worden aangehouden. Agenten kwamen een auto tegen op de Albrechtlaan. De bestuurder maakte een fors aantal verkeersfouten en werd daarop staande gehouden, waarna bleek dat het de gezochte man was. De man werd daarop aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Na een test bleek ook nog eens dat de man te veel gedronken had, zo'n 210 ug/l.

Vestingeiland Naarden gestart

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het huttenbouwkamp Vestingeiland is afgelopen maandag weer van start gegaan. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud uit Naarden en omgeving kunnen de hele week laten zien hoe goed ze kunnen timmeren en schilderen. Het kamp is ieder jaar een groot succes en wordt georganiseerd door de vrijwilligers van de Stichting Vestingeiland Naarden. Volgende week maandag begint de tweede week met een nieuwe lichting kinderen. Behalve het bouwen en beschilderen van de hutten zijn er ook allerlei andere spelletjes, een playbackshow en een kampvuur.

Hoofdstad Aanspanning brengt nostalgie naar de Vesting

Veel belangstelling langs de route

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Hoofdstad Aanspanning organiseert traditiegetrouw begin augustus de Vestingrit. Vanuit Oud Valkeveen reden de inspanningen afgelopen zondag door de regio. De stoet hield speciaal bij de verzorgingstehuizen even rust. "In het verleden werd wel eens geklaagd dat we zo snel voorbij reden", laat de organisatie weten. Nu kon iedereen genieten van al het moois dat te zien was.

Bij de Stichtse Hof in Laren konden de bewoners ook even genieten en werd speciaal een stop ingelast. In de middag kwam de indrukwekkende stoet de Vestingstad ingereden. Het klikklakken van de hoeven van de paarden op de klinkers kondigde de komst al ver van tevoren aan. Op het Dortsmanplein werd wederom even halt gehouden.
De rit was alleen toegestaan voor authentieke aanspanningen. De kleding diende zo veel mogelijk op de aanspanning te zijn afgestemd en koetsiers en passagiers werd verzocht een hoofddeksel te dragen. Hierdoor had de tocht weer veel bekijks langs de route.

Marulka Gijsen

41 jaar
Violiste en viooldocente

Wat heb je met viool?
"Ik speel vanaf mijn zesde op de viool. Ik heb het conservatorium gedaan en mijn diploma's behaald voor docerend en uitvoerend musicus. Ook heb ik van de viool mijn vak gemaakt."

Zijn Gooise kinderen een beetje muzikaal?
"Alle kinderen hebben muzikaliteit in zich. De kunst als docent is om dat eruit te krijgen. Ieder kind is anders en ik probeer ze enthousiast te krijgen zodat ze zich vrijer voelen en de muzikaliteit er uitkomt."

Waar komen je leerlingen vandaan?
"Vooral uit Bussum, Naarden, Muiden en Almere."

Is viool moeilijk om te leren?
"Ja. Je hebt vooral veel doorzettingsvermogen nodig. Je kunt niet de viool zomaar oppakken en een wijsje spelen. Je moet eerst goed oefenen en dan komt het er vanzelf uit, maar dat heeft tijd nodig."

Mozart of Beethoven?
"Als ik echt moet kiezen, dan Beethoven. Het is niet zozeer beter, maar het spreekt me meer aan."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een goed feestje. Ik ben een gezelligheidsmens, dat zit in mijn Brabantse bloed."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Van de Dolly Dots."

Wat zou je doen met een miljoen euro?
"Lekker leven samen met mijn kinderen. En ik zou op zoek gaan naar een beter instrument."

Wat is je favoriete vakantiebestemming?
"Ik hou wel van het authentieke Spanje."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op het geluk!"

Werk aan parkeergarage

BUSSUM - Er wordt de komende weken gewerkt aan parkeergarage De Olmen. Vanwege de werkzaamheden moet de parkeergarage op twee zondagen worden afgesloten: komende zondag en volgende week.

De parkeergarage wordt helemaal onder handen genomen: de toplaag van de vloeren van de trappenhuizen wordt vervangen. Datzelfde geldt voor de hellingbanen en de entree van de parkeergarage. De garage moet steeds een dag later weer open zijn. Dat hangt vooral af van het weer.

Naarder zorgt voor onrust

BUSSUM - Een jonge amokmaker heeft een week geleden voor heel wat onrust gezorgd op de Herenstraat. De jongen, een Naarder (21), was dronken en had een grote mond tegen een cafémedewerker.

De jongen begon te schelden toen de medewerker hem de toegang tot het café ontzegde vanwege zijn dronkenschap. Toen agenten hem daar vervolgens op aanspraken, bleef hij doorrazen. De agenten hebben de jongen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde en openbare dronkenschap. Toen de agenten hem probeerden mee te nemen, verzette hij zich. Ook daar kreeg hij een boete voor.

Voetballers SDO het veld weer op

SDO-coach Ronald Heerschop heeft een grote spelersgroep. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Het duurt nog heel even voordat het voetbaljaar van start gaat, maar de voetballers van SDO hebben hun eerste stappen op het veld alweer gemaakt. De Bussumse eersteklasser begon donderdag.

De kersverse coach van de club, Bussumer Ronald Heerschop, stond donderdag voor het eerst voor de groep. Heerschop heeft een grote spelersgroep: er stonden 41 spelers op het veld, 13 anderen starten later. SDO start volgende maand voor het tweede jaar als eersteklasser.

Geen luchtalarm

NAARDEN/BUSSUM - Het luchtalarm heeft problemen. Door nog onbekende oorzaak zweeg het luchtalarm maandag.

De hele streek zou last hebben gehad van het probleem. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak.

Web topvijf

1. Bussum tussen zwaarst getroffen gemeenten
2. De Fransche Kamp speelt grote rol tv-programma
3. Dronken jonge Naarder zorgt voor onrust
4. Brinklaan loopt onder, brandweer rukt massaal uit
5. Forse wolkbreuk zorgt voor wateroverlast

'We zullen alles doen om papa een langer leven te geven'

Ronald de Weert (52) overleefde twee keer kanker en wacht nu op een donornier

Ronald de Weert (52) en dochter Ginger (23). Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

Angst

Met het zoeken naar een donor ontdekte Ronald dat er onder veel mensen nog angst bestaat om organen af te staan. "Maar alleen als het echt kan mag je een orgaan afstaan. Dat wordt getest." Daar voegt Ginger aan toe: "Denk er goed over na. Je kunt er zo veel mensen mee helpen en hen een goed leven geven."

Contact opnemen kan via gingerdeweert@yahoo.nl.

BUSSUM - Het leven van de bekende schoenmaker Ronald de Weert (52) staat al een paar dagen op z'n kop. Waar de Bussumer enkele jaren geleden nog een druk baasje was en van alles deed, van hard werken tot lekker bewegen, heeft De Weert nu na een paar traptreden al het gevoel een marathon te hebben gelopen. De reden: zijn nier werkt nog maar voor een kwart. Een donororgaan zou de Bussumer kunnen helpen, maar dé donor moet nog opstaan.

De problemen voor De Weert begonnen enkele jaren geleden. Kort achter elkaar was het meerdere keren foute boel: De Weert kreeg kanker en verloor daardoor één van zijn twee nieren. Het was zwaar, maar de Bussumer genas. Negen jaar later, afgelopen maart, sloeg het noodlot weer toe: er werd weer kanker gevonden. Nu moest de andere nier het ontgelden. Artsen konden de tumor weghalen, waarop De Weert wederom genas en weer even de oude leek. Toch werkte het bewuste orgaan steeds slechter, tot Ronald, zijn vrouw, zoon en dochter de boodschap kregen dat er een donororgaan gevonden moest worden om hem weer een normaal leven te geven. "De klap was toen al groot, maar nu weer. Je voelt je erg machteloos omdat je moet wachten tot je geholpen kunt worden. Als dat überhaupt kan", zegt De Weert. "Het verandert je leven aan alle kanten. Waar je vroeger nog van alles kon doen, moet je nu op feestjes al vroeg afhaken of sta je te puffen als je een paar stappen extra zet. En dat valt tegen, temeer omdat je gewend bent om veel te doen. Van werken tot andere zaken."

'Je voelt je erg machteloos omdat je moet wachten'

Alles geven
Na de boodschap van de artsen begon de zoektocht naar een donororgaan. Moeder Linda, zoon Dexter en dochter Ginger doen er alles aan om hun man en vader te kunnen helpen. Ginger (23) plaatste afgelopen week een oproep op Facebook om donoren op te roepen haar vader te helpen. "Deze oproep voelde als dé kans om papa te kunnen helpen. Als het had gekund had papa een van m'n nieren mogen hebben, maar helaas. Te jong, zeggen ze. Datzelfde geldt voor mijn broertje. Helaas. Maar we gaan er alles aan doen om een goede donor te vinden. We hebben goede hoop dat het gaat lukken. We zullen er alles aan doen om papa een langer leven te geven."
De vraag naar een donor gaat verder dan het helpen van vader Ronald alleen. Elke donor helpt: haar vader of een ander. "Als je jong bent besef je amper wat het betekent om je organen af te staan. Het voelt eng. Doordat mijn vader nu een donor nodig heeft, zie je pas het belang van voldoende goede donoren. Je gaat er heel anders over nadenken. Zo erg dat je zelf ook de keuze maakt om straks je organen af te staan. Want waarom zou je nee zeggen als je er straks zelf toch niets meer aan hebt? Je moet het gewoon doen. We hopen nu, met de zoektocht naar een donor voor papa, ook meer mensen te helpen. Want met elke donor kan een ander geholpen worden. En we hebben goede hoop, het gaat de goede kant op: er hebben al enkele mensen gereageerd. Anderen denken er over na om donor te worden. Dat maakt dat onze zoektocht nu al geslaagd is, want we kunnen hoe dan ook al mensen helpen."

Goede hoop
Voor Ronald staat de klok wel op twee voor twaalf. De Bussumer heeft nog een maand om met een donor te komen. Dan wordt besloten hoe het verder moet. Nadenken over 'wat als' doet De Weert amper. "Je moet voor ogen houden dat het wel goed komt. We vechten er met z'n allen voor. Daarnaast doen we zolang als het kan wat we normaal doen. Tot op het laatst."

'Elke donor telt. We hopen papa te helpen, maar ook anderen'

HCAW pakt weer eens volle zege

HCAW was 3 keer te sterk. Archieffoto: Alfred Cop Fotografie

BUSSUM - Het mocht even duren, maar HCAW heeft weer eens een volle zege gepakt afgelopen weekend. De Bussumers waren tot 3 keer toe te sterk voor het lager geklasseerde ADO Lakers. Donderdagavond werd er op het laatste moment met 5-8 gewonnen. Zaterdag (3-6) en zondag (4-3) waren de Bussumers eveneens te sterk voor de Hagenaars.

HCAW begon donderdag meteen goed en kon al snel een voorsprong pakken. De Hagenaars kwamen echter terug en namen plots de voorsprong over. Op het allerlaatste moment konden de Bussumers toch nog de zege pakken: wat foutjes van de tegenstander zorgden ervoor zorgen dat de Bussumers konden scoren. Het betekende een goede start van een succesvolle reeks.

Ook twee dagen later kwam HCAW al vroeg op voorsprong. Na de tweede slagbeurt stond er al een 0-3 voorsprong op het scorebord voor de Bussumers. ADO LAkers kon twee beurten later wel wat terugdoen, maar HCAW gaf de voorsprong niet meer weg. De voorsprong van 3 punten bleef tot het slot toe staan, waardoor de Bussumers weer wonnen. Het laatste duel kende zondag eenzelfde verloop. Ook nu kwam HCAW voor te staan. Met 4-0 op het scorebord leek het duel al snel gespeeld. Toch kwamen de Hagenaars nog terug tot 4-3, maar ook deze voorsprong kon HCAW vasthouden.

Laatste tegenstander
Komend weekend staat HCAW de laatste tegenstander van de reguliere competitie te wachten: het Rotterdamse DOOR Neptunus. Zowel donderdag als zaterdag staan de twee ploegen op de Bussumse heuvel, zondag gaat HCAW naar Rotterdam. Na komend weekend starten de play-offs.

Vredekerk 100 jaar

Boven hoofdingingang.

Op 28 juli 1914 verklaart Oostenrijk/Hongarije de oorlog aan Servië. Op 1 augustus van datzelfde jaar verklaart het bevriende Duitsland de oorlog aan Rusland en op 3 augustus aan Frankrijk. Op 3 en 4 augustus valt Duitsland Luxemburg en België binnen. De Grote Oorlog is begonnen.

De kerk vlak na de bouw in 1914, gezien vanuit de Kerkstraat.

Terwijl elders in Europa de soldaten met gejuich en bloemen enthousiast ten strijde trekken, is de schrik in Nederland groot.

In Bussum zou op woensdagavond 5 augustus de Hervormde gemeente van Bussum de nieuw gebouwde kerk aan de Huizerweg feestelijk in gebruik nemen. Dat wordt afgelast. Op zondag 9 augustus is er een eenvoudige inwijdingsdienst. We hebben het over de Vredekerk. Is die naam geïnspireerd door de tekst boven de hoofdingang? Een tableau van stenen met een opgaande zon en de tekst erboven: In deze plaats zal Ik vrede geven (en klein eronder de bijbelse vindplaats) Hagg.2 v.s. 10.

De kerk heette tientallen jaren 'Kerk Huizerweg'. Pas in 1952 besloot de kerkenraad het kerkgebouw 'Vredekerk' te noemen. Ds. T.H. Oostenbrug schrijft in de Bussumsche Kerkbode dat de kerkenraad dit besluit heeft genomen. Geen Vredeskerk, alhoewel dat dezelfde betekenis heeft. De naam sluit aan bij de historie, schrijft Oostenbrug en hij verwijst naar de hoofdingang. Maar gelet op de oorlog van 1914-1918 en de bewapeningswedloop in de jaren '50 is deze naam toch wel een groot waagstuk. "Maar", schrijft de wijkpredikant, "vrede is niet alleen 'niet vechten'; het gaat hier over een andere vrede. De vrede die Jezus Christus ons brengt. De vrede met God. De vrede die ons tot vredestichters maakt. Moge de prediking van het evangelie des vredes in de Vredekerk velen tot rijke zegen zijn!", besluit de predikant.

Het kerkgebouw werd tot 1996 (dus 82 jaar) als kerk gebruikt. In 2004 werden er appartementen in gebouwd.

Tekst en foto: Klaas Oosterom

NAARDEN – De zomervakantie is aangebroken. Veel Naarders zetten de komende tijd koers naar hun vakantiebestemming. Om deze leegloop een beetje te compenseren, vragen we een aantal inwoners om 'hun Naarden' in kaart te brengen. Deze week: schilder Jeroen Paulussen. Bekend van de gevelgedichten in de Vesting.

Naarden
Naarden-Vesting is een fijne kleine woongemeenschap, omgeven door de vestingwallen die bescherming bieden. Ik schilder er stillevens met de techniek van en geïnspireerd door de oude meesters.

Terrasje
Het is, onder het genot van een drankje, fijn toeven op een van de vele gezellige terrasjes die de Vesting rijk is. Demmers heeft mijn voorkeur.

Winkel
De winkeltjes in Naarden hebben het moeilijk. Ik mis de keurslager en de groenteboer.

Cafe Demmers. Foto: Bob Awick
'Viooltje' door Jeroen Paulussen.
De Vestingwallen. Foto: Bob Awick
Hockeyen bij Gooische. Foto: Bob Awick

Club
Ik heb mijn hele jeugd op de Gooische Hockeyclub doorgebracht en daar een hele leuke vriendengroep aan overgehouden.

Naarder
Aya de Lange en Floris Siemer, de initiatiefnemers van het evenement Naarden Uit de Kunst. Ze zijn heel erg gemotiveerd om Naarden cultureel op de kaart te zetten.

Straat
De Marktstraat is de straat waar het meest gebeurt. Als ik een hele dag eenzaam en alleen in mijn atelier heb gezeten, is het leuk om wat mensen om me heen te hebben en bedrijvigheid te zien.

Gebouw
De Grote Kerk, waar ik al menig expositie heb mogen houden.

Groen
Ik vind het heerlijk om af en toe mijn roeibootje te pakken en door de grachten te roeien. Ik kan dan echt genieten van de mooie natuur en de rust.

Versa vrijwillgerscentrale

De Vrijwilligerscentrale is in verband met de vakantie van 7 juli tot 18 augustus 2014 gesloten. U kunt thuis de website raadplegen: www.versavrijwilligerscentrale.nl. Reageren kan via de website. Op deze website zijn heel verschillende vacatures voor vrijwilligers te vinden zoals werken met dieren, in de zorg en media, bij mensen thuis, voor een korte periode van een paar weken of een jaar en langer en alles hier tussenin.

Vanaf dinsdag 19 augustus kunt u bellen voor meer informatie naar 035-6938525. U kunt vanaf die datum langskomen op dinsdag- of donderdagochtend van 10.00-12.00 uur op de Huizerweg 54 in Bussum.

donderdag 7 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

Dubbel orgelconcert

Wybe Kooijmans en Olof Vugs verzorgen hun traditionele concert op twee orgels in de Grote Kerk te Naarden. Het programma van dit concert dat elk jaar veel orgelliefhebbers trekt, is samengesteld uit geliefde werken van o.m. W.A. Mozart, J.S. Bach en G.F. Händel. Het concert begint om 20.15 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 en € 6,—(C.J.P. en 65+).

donderdag 14 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

Orgelconcert

Gerben Budding bespeelt het monumentale orgel van de Grote Kerk in Naarden. Uitgevoerd wordt een interessant programma onder het hoofd Nederlandse organisten en hun inspiratiebronnen. Het concert begint om 20.15 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 en € 6,—(C.J.P. en 65+).

dinsdag 1 juli tot zondag 31 augustus

Bridgen

Bridgeclub Trefpunt houdt twee maanden lang elke woensdag open bridgeavonden. Belangstellenden kunnen langskomen om mee te spelen. De club speelt in de Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan. Aanvang 19.00 uur, deelname € 2,50.

woensdag 6 augustus

Bustocht

De ANBO houdt een bustocht langs het IJsselmeer. Met een bezoek aan Elburg, een rondvaart en een high tea. Op de terugweg wordt er gestopt in Harderwijk. Kosten € 52,50 voor ANBO-leden, niet-leden betalen € 57,50. Aanmelden op 035-6913121.

vrijdag 8 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

zaterdag 9 augustus

Zomereditie Repair Café

De speciale zomereditie wordt georganiseerd in samenwerking met Vivium Zorggroep en vindt plaats in woonzorgcentrum Huize Godelinde gelegen aan de Josef Israëlslaan. Iedereen is welkom tussen 10.00-13.00 uur. Bij het Repair Café worden spullen die kapot zijn door vrijwilligers gerepareerd. Dit keer is er ook een speciale handwerktafel. Daar wordt speelgoed gerepareerd en is er tijd om te knutselen, loomen, haken of breien.

zondag 10 augustus

Orgelconcerten

Daniël Rouwkema, de organist van de Koepelkerk Bussum geeft op 10, 17, 24 en 31 augustus concerten op het Steinmeyer-orgel. Naast literatuur van grote componisten speelt Daniël Rouwkema improvisaties op thema's die door de concertbezoekers kunnen worden opgegeven. Aanvang 19.00 uur, entree per concert € 7,50.

maandag 11 augustus

Seniorencafé

De ANBO houdt elke maandagochtend tussen 10.30 en 12.00 uur een seniorencafé in restaurant Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat. Op 11 augustus zal ouderenadviseur Annelies Heijen aanwezig zijn voor vragen en advies.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

maandag 11 augustus tot donderdag 14 augustus

Zwem4daagse in de Lunet

Ook dit jaar organiseert Sportcentrum de Lunet de Zwem4daagse in de laatste week van de zomervakantie. Iedere namiddag van 11 t/m 14 augustus kan iedereen komen zwemmen tussen 16.30 en 18.30 uur. Op 15 augustus wordt er gezwommen we van 16.30 tot 18.00 uur en er is aansluitend een feestelijke afsluiting en uitreiking van de behaalde medailles. Opgeven kan via info.delunet@sportfondsen.nl

maandag 11 augustus tot vrijdag 15 augustus

Dancecamp

Dansschool Jelly Jam Dance houdt weer een dancecamp voor kinderen van 7 tot 12 jaar in Naarden. Hele week dansen, theater, spelletjes en een voorstelling maken. Opgeven op 06-41470469.

dinsdag 12 augustus tot donderdag 14 augustus

3-daagse keramiekworkshop voor kinderen

Kinderen tussen de 5 en 15 jaar oud kunnen deze zomer mooie dingen van klei maken in het atelier van Christien Claassen. De workshop is van 12 tot en met 14 augustus van 10.00 - 12.00 uur en kost € 45,- inclusief materiaal, het bakken en glazuren. Het atelier van Christien Claassen is te vinden aan het Oosterpad 46 te Bussum. Bel voor meer info 06 29264214.

woensdag 13 augustus

Fietstocht

Bellefleur houdt een fietstocht. De tocht gaat deze keer over max. 40 kilometer. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant. De tocht vertrekt om 11.00 uur vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan.

vrijdag 15 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

zondag 17 augustus

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Dat kan door het bespelen van een muziekinstrument (piano aanwezig), het voordragen van een gedicht, een mop of leuke anekdote, gezellig met elkaar kletsen of een spelletje doen. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

maandag 18 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

dinsdag 19 augustus

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

woensdag 20 augustus

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een fietstocht gehouden, een korte van ± 30 km. Start 's middags om 13.30 uur, einde om ± 17.00 uur.

Sportief en zuinig rijden in BlueGT

Vernieuwde Polo bestelbaar

De Polo BlueGT heeft er 10 pk bij gekregen.

De vernieuwde Polo BlueGT is per direct bestelbaar. Om te beginnen heeft hij er 10 pk bij gekregen – nu 150 pk. De prestaties zijn daardoor bijna van GTI-niveau.

De BlueGT biedt nog altijd het beste van twee werelden, want ook zeer zuinig rijden is mogelijk. Het vastgestelde verbruik blijft steken op 4,7 l/100 km (1 op 21,3). De Polo BlueGT kent 20% bijtelling bij zakelijke inzet en is er vanaf 23.590 euro.

De nieuwe Polo BlueGT heeft bijzondere techniek aan boord. De 1.4 TSI benzinemotor is uitgevoerd met cilinderuitschakeling: bij lage motorbelasting worden twee van de vier cilinders op non-actief gesteld. Samen met BlueMotion Technologies zoals start/stop en hergebruik van remenergie zorgt dit voor een gemiddeld verbruik van 4,7 l/100 km. Dit komt overeen met een CO²-uitstoot van 108 g/km.

Naast het realiseren van een laag verbruik is de Polo BlueGT ook in staat tot spannende prestaties. Mede dankzij de razendsnel schakelende zeventraps DSG-versnellingsbak (standaard) sprint de Polo BlueGT in 7,8 s van 0-100 km/h. De topsnelheid bedraagt 220 km/h.

Voorraadacties
Naast de introductie van de BlueGT is er meer nieuws omtrent de Polo. Zo is er het gelimiteerde actiemodel First Edition. Bovendien biedt de Volkswagen-dealer een extra inruilpremie van 800 euro op geselecteerde voorraad.

Renault ZOE profiteert van snelladers

Binnen 30 minuten weer op pad met 80% lading.

De aantrekkingskracht van de 100% elektrische Renault ZOE wordt nog groter dankzij de nieuwe 43 kW AC-snelladers die nu beschikbaar zijn bij openbare snellaadstations van Fastned. Hiermee kan het bereik van de Renault ZOE in korte tijd aanzienlijk worden vergroot.

Fastned heeft als eerste aanbieder van openbare oplaadpunten de 43 kW AC-lader in gebruik genomen. Dit type snellader is bij uitstek geschikt voor de Renault ZOE en heeft slechts 30 minuten nodig om een lege batterij voor 80% op te laden. Het bereik van de Renault ZOE is vastgesteld op 210 kilometer (volgens NEDC). Dit komt overeen met een reëel bereik tussen de 100 en 150 km.

Locaties
De nieuwe 43 kW AC-laders zijn te vinden bij de Fastned-snellaadstations op de verzorgingsplaatsen Lageveen in Veeningen (A28 Meppel – Hoogeveen), De Panjerd in Veeningen (A28, Hoogeveen – Meppel), Bornheim in Wezep (A28 Harderwijk – Zwolle) en De Vundelaar in Wilp (A1 Deventer – Apeldoorn). Fastned start begin september met de bouw van tien extra snellaadstations op belangrijke locaties langs de snelwegen A2, A7, A12, A16 en A44.

Prijs PowerShift-automaat verlaagd

Geavanceerde versnellingsbak nu onder de 1000 euro.

Ford heeft de PowerShift-automaat voor de Fiesta 1.0 EcoBoost per direct extra aantrekkelijk geprijsd.

De geavanceerde automatische versnellingsbak met dubbele koppeling vormt een ideale combinatie met de meervoudige bekroonde 1.0 EcoBoost benzinemotor en is nu leverbaar voor een meerprijs van slechts € 995,-.

Afgelopen maand werd de alom geprezen 1.0 EcoBoost-motor van Ford door een panel van 82 autojournalisten uit 35 landen voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot International Engine of the Year vanwege zijn rijcomfort, prestaties, zuinigheid, verfijning en hoogstaande technologie. De geavanceerde PowerShift-automaat met dubbele koppeling is leverbaar met de 74kW (100pk) sterke variant van deze befaamde benzinemotor.

Belangrijk voor zakelijke rijders is dat zij in aanmerking komen voor de lage fiscale bijtelling van 20%.

Eerste blik op nieuwe ŠKODA Fabia

De nieuwe ŠKODA Fabia is onderweg. Het compacte model valt direct op door een modern en dynamisch design met onder meer elementen van het spectaculaire VisionC-studiemodel. Ten opzichte van het huidige model is de Fabia negen centimeter breder en drie centimeter langer. Ook deze nieuwe maten dragen bij aan het zelfverzekerde uiterlijk. Het interieur is compleet nieuw. Er zijn volop mogelijkheden om de Fabia naar persoonlijke smaak in te richten.

Volvo's krachtige en schone SUV

De nieuwe XC90 die Volvo later dit jaar introduceert, biedt een ongekende combinatie van kracht en minimale emissies. De vierwielaangedreven zevenzitter levert maximaal 295 kW (400 pk) vermogen bij een CO²-uitstoot van gemiddeld ongeveer 60 g/km (NEDC-cyclus). Zuinig genoeg dus voor 14% bijtelling. De topversie van de nieuwe Volvo XC90, is de 'Twin Engine'-versie, die de T8-badge draagt. Deze plug-in hybride biedt een ongekende combinatie van krachtige prestaties en laag verbruik. In de hybridemodus werkt de tweeliter viercilinder. "In de nieuwe Volvo XC90 hoef je geen enkele concessie te doen", zegt Peter Mertens, van Research and Development bij Volvo.

Lieve, actieve oppas(oma) gevraagd voor 2 kleuters op di. & do. van 15-18 uur in Naarden. Wilt u het gezellig maken; thee drinken, spelletjes, naar buiten, vriendje mee etc? Evt. in vakantie in overleg. Vragen en reacties graag naar m_de_keizer@yahoo.com

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

HAARSTUDIO 123 aan de Huizerweg. Voor de mooiste haarkleuringen en de beste kniptechnieken.
www.haarstudio123.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. www.hdtuinen.nl/06-13527372

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Kunstworkshops voor kinderen en tieners. Ma. 11 aug. t/m vr. 15 aug., dagelijks van 10 tot 12 uur. Info en opgave: ellenwennink@gmail.com / www.ellenwennink.nl

Naaimachinereparaties Van Huissteden. Ons contactadres: Marion Fournituren, Poststraat 23 Bussum, 035-5339692, ma. en di. gesloten

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Zoekt u een betaalbaar grachtenbootje? Wij hebben ze! Staal, volledig opgeknapt, +/- 4m. ROVH Grachtenjachten: 06-30767812
info@vanhellemondt.com

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,-.
Vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds services 06-26984855.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

TE KOOP: Opnieuw te bekleden 3-zits Gelderland-bank + 2 fauteuils van Jan des Bouvrie met certificaat.
€ 350,- Tel.: 06-40376750

Pianolessen in Bussum Marianne Schilt, tel.: 035-6225682 / 06-20491115

Loopscholing lunettrotter lopen elke donderdag van 09.15 start 3.09. Info: 06-52281311

Porta Romana Cattehagestraat 21 Naarden Vesting voor de leukste cadeaus.