BussumsNieuws

30 september 2015

BussumsNieuws 30 september 2015


Bussumers en Naarders op de bres voor vluchtelingen

BUSSUM - Of de gemeenten Naarden en Bussum vluchtelingen gaan opvangen, en zo ja waar en hoeveel, is nog onbekend. Toch ontstaan er al spontane initiatieven van inwoners die graag de handen uit de mouwen willen steken.

De Bussumer Coen Huson startte bijvoorbeeld via de Stichting Article 3 Foundation een actie om geld in te zamelen voor vluchtelingen. Zij verkopen speciale polsbandjes met de tekst 'support refugees'. De opbrengst gaat naar de actie Laat ons niet kiezen van het Rode Kruis. Begin deze week waren er via de website www.supportrefugees.nu ruim 1.500 armbandjes verkocht. Vier andere inwoners van Bussum organiseren morgenavond in het Jan Lighthart activiteitencentrum een bijeenkomst met als thema 'Vluchtelingen: wat moet IK er mee?' Er zijn vluchtelingen die over hun ervaringen vertellen en er worden ideeën uitgewisseld over wat je als inwoner of buurt zelf zou kunnen doen.
Via VluchtelingenWerk Midden-Nederland komen vluchtelingen met een verblijfsvergunning terecht in een woning in Naarden of Bussum. Ze hebben dan een bijstandsuitkering en vaak geen geld voor spullen. Naarder Raoul Kuiper is in dat gat gesprongen. "Ik verzin wel vaker betekenisvolle concepten vanuit mijn achtergrond in de reclamewereld. Ik kwam zelf via Eveline Smits-van Oyende van de voedselbank op het spoor van vluchtelingen in Bussum. Ik ontmoette Najjar en Kadher uit Syrië. We konden direct spullen zoals een matras brengen. Ze voetballen nu met ons en voor hun dochter hebben we pianoles geregeld. Wij willen samen met Najjar en Kadher nieuwe inwoners een kickstart geven met spullen die ze van hun uitkering niet kunnen kopen. Ook helpen we met sociale zaken. We zoeken nu hard naar een permanente plek om de spullen op te slaan." Wie een plek weet kan via de Facebookpagina 'Elk Gooisch Matras Komt Goed Van Pas' contact zoeken.

Tweehonderd handtekeningen Emmaschool

De ouders hopen op een goed, schoon en veilig schoolgebouw voor hun kinderen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De ouders van de Emmaschool hopen dat de school snel kan verkassen naar de Graaf Florislaan. Afgelopen week werden er ongeveer 200 handtekeningen opgehaald.

Er wordt al enige tijd gesproken over de toekomst van de Emmaschool. Buurtbewoners aan de Graaf Florislaan vrezen dat de komst van de school extra overlast gaat veroorzaken. De ouders daarentegen hopen dat de Emmaschool na jaren wachten eens een goed, schoon en veilig schoolgebouw heeft.

De gemeenteraad praat morgen over te toekomst van de school.

Treinverkeer plat na ongeluk

BUSSUM - Door een ongeluk op het spoor hebben er maandagochtend lang geen treinen gereden tussen Weesp en Naarden-Bussum. De problemen duurden de hele ochtend.

Rond 9.45 uur werd op een Weesper spoorwegovergang een vrouw aangereden. De vrouw overleed daarna. Volgens omstanders pleegde ze zelfmoord.

Vlak na het ongeluk werd al het treinverkeer platgelegd. Het zorgde ervoor dat er op het spoor enkele treinen met reizigers vaststonden en dat andere reizigers tussen Weesp en Naarden-Bussum eerst naar Almere Poort moesten. Pas even na twaalf uur reden er weer treinen.

20

jaar bestaat de Wereldwinkel in Bussum. Dat wordt 3 oktober gevierd op het Julianaplein

De ondertitel luidt: Platenatlas van het leven der Joden in Nederland van de Middeleeuwen tot 1940. Dit majestueuze standaardwerk, samengesteld door Mozes Heiman Gans, verscheen voor het eerst in 1971. Het boek bevat 1100 illustraties in schilderijen, tekeningen en foto's.

Het is meer dan een platenatlas, want de geschiedenis wordt ook in veel hoofdstukken en woorden beschreven. De titels van de laatste hoofdstukken luiden: 1933-1940, naderend onheil; 1940-1945; Eilee ezkera, deze gedenk ik.

In deze uitgave is een naschrift toegevoegd, geschreven door Jenny Gans-Premsela, over het leven van de auteur, die 3 juli 1987 was overleden. Deze zesde bijgewerkte druk van maart 1988, is een gebonden boek met omslag. Bosch & Keuning gaf het boek met 862 pagina's uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 40 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Bulbul Tarang is géén vogel

Eindelijk had ik er weer eentje. Nee, geen Bulbul Tarang. Wel een fikse huisruiming in Naarden. Met als bonus een hoogst merkwaardig instrument.


Achteraf is makkelijk praten. De klus is geklaard, iedereen is gebroken, maar uiteindelijk toch tevreden. Voor de leuke spulletjes hoefden we het niet te doen, maar gelukkig was er wel een zeer intrigerend voorwerp achtergelaten, zie foto. Een van de labels is niet te zien, maar daar staat op BANJO. Het betreft hier dus duidelijk een muziekinstrument. Via google leerde ik dat het een Bulbul Tarang betrof. Een aandoenlijk primitief snaarinstrument met een soort toetsenbord gemaakt van, zo te zien, oude toetsen van een antieke schrijfmachine. Getuige het merklabel, C.M.H. (India) products wel degelijk echt in een werkplaats gemaakt. Er lopen 6 snaartjes over een klankkast en met behulp van de toetsen kunnen er een melodie of eenvoudige akkoorden aangeslagen worden. Werkelijk aandoenlijk is het etiket met daarop de beschrijving en de aanprijzing van dit instrument. In erbarmelijk Engels gesteld, vol fouten en merkwaardige termen. Zo staat er onder meer te lezen dat deze tokkelaar "peerlessly hormonious" is oftewel "onvergelijkbaar hormonieus" is. Let wel: "hormonieus" en géén "harmonieus". Zou het instrument wellicht dienst hebben gedaan bij een voorleesavondje uit de Kama Sutra? Geintje! De Bulbul Tarang is gewoon een straatinstrument en dankt zijn naam mogelijk aan de klanken die de Buulbuul, een inheemse Indiase vogel, weet te produceren.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten Belijdenisdienst; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 03/10 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 03/1017.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Eucharistie Parochianen; vr. 09/10 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok H.A.
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. B. Oosterom; 17.00 u. ds. B.E. Weerd
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. J.F. Goud
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 14.30 u. afscheid ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. ds. G. Blom
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. L. Oost
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst

Weerbericht

Tot in het weekeinde droog en rustig najaarsweer, geleidelijk zachter
September was een natte maand, maar in de laatste fase van de maand bracht een blokkerend hogedrukgebied boven de Noordzee fraai najaarsweer met een frisse noordoostenbries. Als in het eerste oktoberweekeinde het hogedrukgebied zich naar Oost-Europa verplaatst draait de wind van oost naar zuid. De temperatuur loopt op, maar stilaan wordt het ook wisselvalliger.

Donderdag en vrijdag
Ook de laatste dagen van de week verlopen droog en donderdag ook vrij zonnig. Ook voor vrijdag wordt zonneschijn verwacht, maar in de nacht kan mist ontstaan; verder zijn er enkele wolkenvelden. De nachten verlopen fris met minima van rond 6 graden, in de middag oplopend naar 16 graden. Er waait een overwegend zwakke tot matige noordoostenwind.

Het weekeinde
Voor het weekeinde wordt een mix van wolkenvelden en zonneschijn verwacht. Het blijft droog. Het wordt iets zachter. Bij een zwakke tot matige oostenwind wordt het zaterdag 17 à 18 graden. Zondag kan het 20 graden worden. De wind wordt zondag zuidelijk. Maandag kan het 21 à 22 graden worden. Wel neemt de kans op een bui vanaf maandag geleidelijk toe.

Weetje
In deze september is slechts op 2 dagen de 20 graden overschreden. Normaal zijn dit er 10. Het is het kleinste aantal warme dagen sinds 2001. De warmste dag was 12 september met 20.2 graden. Sinds 1950 is de hoogste temperatuur in september nooit zo laag geweest. In 2014 was 25.3 graden de hoogste temperatuur, in 2013 werd het op de 5e nog 30.3 graden.

Een week feest ter ere van 100-jarige Majellakapel

'We willen de kapel met heel Bussum delen'

De kerk biedt al 100 jaar plek aan de Vrijzinningen Naarden-Bussum. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM - De Majellakapel werd 100 jaar geleden speciaal gebouwd voor wat toen de Nederlandse Protestanten Bond heette en nu Vrijzinnigen Naarden-Bussum. Vanaf zaterdag is het een week lang feest, met een gevarieerd programma.

'Vrijheid en verdraagzaamheid zijn de twee kernwoorden'

De naam Majellakapel heeft de kerk te danken aan de plek waar zij staat en symboliseert de band met de buurt, het Majellapark en het verleden toen het Majellaziekenhuis er nog gevestigd was. De kerk, tevens gemeentelijk monument en sinds een jaar een officiële trouwlocatie, ademt een prettige en intieme sfeer. De diverse jugendstilkenmerken, het glas-in-lood, het houtsnijwerk en de houten dakspanten geven een bijzonder karakter aan het in wezen 'protestantse kerkje'. Het gevarieerde programma tijdens de feestweek weerspiegelt waar de geloofsgemeenschap voor staat: vrijheid en verdraagzaamheid. Voorganger Peter Korver: "Dat zijn wel de twee kernwoorden: bij ons is iedereen met een religieuze interesse welkom." Op het programma staan naast traditionele kerkdiensten ook een ONTmoetingscafé, een workshop Intuïtief schilderen en een concert verzorgd door de Tindal Stichting. "Het thema van de feestweek 'Over de drempel' symboliseert het open en uitnodigende karakter", licht voorzitter Marijke Katerberg-Muns toe. "We nodigen iedereen uit bij ons binnen te komen, want die drempel, die is er eigenlijk niet. We willen de Majellakapel met heel Bussum delen", aldus oud-voorzitter Nel van Gooswilligen. Het programma staat op www.majellakapel.nl.

Versneld maatregelen Franse Kampweg

BUSSUM - Er worden komend najaar eerste maatregelen genomen om de Franse Kampweg veiliger te maken. Dat meldt de provincie.

Op de Franse Kampweg vonden de afgelopen jaren meermaals ongelukken plaats. Er komt nu een fietssluis waardoor overstekende fietsers worden afgeremd. Daarnaast komen er meer borden langs de weg en komen er tekens op de weg om het verkeer alert te maken op het oversteekpunt. Voor volgend jaar staat er groot onderhoud van de weg op het programma. Dan wordt de Franse Kampweg nog meer verbeterd. Dat de provincie Noord-Holland nu al maatregelen neemt om de weg aan te pakken heeft mede te maken met het ongeluk van afgelopen zomer. Toen overleed een jonge fietser.

Echtpaar Willemsen deelt al 60 jaar lief en leed

Het echtpaar met burgemeester Van Vliet. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De heer en mevrouw Willemsen zijn morgen zestig jaar getrouwd maar hebben dit al uitgebreid gevierd. Ook de felicitaties van burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper namen zij zaterdag alvast in ontvangst.

Afgelopen zaterdag was er een groot feest in clubgebouw Winterguard The Pride in Huizen. Behave de genodigden, zo'n 40 gasten, kwam ook de Bussumse burgemeester langs.

De burgemeester bracht namens de gemeente haar welgemeende felicitaties over en overhandigde het stralende echtpaar een grote bos bloemen.

Eerst half jaar waarnemend burgemeester

BUSSUM - De gemeente Gooise Meren zal volgend jaar het eerste half jaar een waarnemend burgemeester aanstellen.

De provincie Noord-Holland laat weten dat deze waarnemend burgemeester halverwege december wordt benoemd. Daarna worden meteen alle procedures opgestart voor het werven van de eerste echte burgemeester van de fusiegemeente. Als eerste moet de gemeenteraad laten weten aan welke criteria de burgemeester moet voldoen, waarna er, na de sollicitatieprocedure, volgend voorjaar een burgemeester voorgedragen wordt. Als de raad akkoord gaat, wordt de burgemeester daarna benoemd. Dat wordt verwacht voor volgend jaar juli.

Man en vrouw zwaargewond na ongeluk

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een oudere vrouw heeft vrijdag aan de Huizerweg met haar auto een gevel geramd. De vrouw en een door haar aangereden man moesten zwaargewond met de ambulance mee. Er werd ook een traumahelikopter opgeroepen. Hoe het ongeluk exact kon gebeuren wordt nog onderzocht. Volgens omstanders raakte de vrouw onwel. Ze verloor de macht over het stuur, ramde een paaltje, reed vervolgens de fietsende man omver en kwam tegen de gevel tot stilstand. Na het ongeluk werd de weg afgezet om de slachtoffers te kunnen helpen.

Parkeersysteem Bussum werkt goed, maar kan beter

Parkeerdruk is acceptabel

De afgelopen maanden werd de parkeerdruk gemeten. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het parkeersysteem van Bussum werkt nu goed, maar kan op bepaalde punten best verbeterd worden. Dat concludeert de gemeente na onderzoek de afgelopen maanden.

De gemeente heeft de afgelopen maanden onderzoek laten doen naar hoe het gaat met het parkeren. Er werd onder andere op meerdere plekken gekeken naar de parkeerdruk en wat het parkeren Bussum exact oplevert, maar ook klachten van bewoners werden onder de loep genomen.

Bussum heeft volgens het onderzoek voldoende goede parkeerplekken.

Parkeerdruk valt mee
De afgelopen jaren gebeurde het met regelmaat dat bewoners klaagden over een te hoge parkeerdruk. Het onderzoek brengt naar voren dat het allemaal wel meevalt: door heel Bussum valt de parkeerdruk acceptabel te noemen. "Zeer lokaal kan de parkeerdruk hoog worden, maar op korte afstand kan wel altijd een parkeerplek gevonden worden", zo concludeert men.

Meerdere verbeterpunten
De gemeente heeft wel enkele verbeterpunten voor het parkeren. Er wordt onder meer gekeken of de parkeerdruk nog beter aangepakt kan worden. Daarnaast moeten parkeerders vanaf komende november hun parkeerkaartje ook met hun smartphone kunnen betalen en ook wordt voorgesteld om parkeerautomaten te vervangen voor modernere exemplaren.

Sylvia Clements

Ondernemer
48 jaar
Woont sinds 1997 in Bussum

Wat doe je zoal op een dag?
"Naast het verzorgen van het beestenspul (1 hond, 2 katten en 1 paard) vooral lesgeven en nieuw lesmateriaal ontwikkelen voor 'Learn Dutch Fast'."

Hoeveel talen spreek je zelf?
"Vier en ook nog Grieks en Latijn."

Verder nog hobby's?
"Wandelen met hond, dierportretten schilderen, paardrijden."

Favoriete plek in Bussum?
"Ons eigen terras…"

Stel, je bent een dag burgemeester, waar richt je je op?
"Meer verbinding tussen de mensen, zo veel mogelijk inwoners persoonlijk leren kennen om te kijken wat er leeft, meer bomen en minder (geluids)overlast."

Grote bewondering voor?
"Voor mensen die veel veerkracht hebben en na vallen ook weer opstaan."

Op welke eigenschap van jezelf ben je trots?
"Als ik iets interessants geleerd heb, kan ik dat goed doorgeven aan anderen met veel geduld, inventiviteit, creativiteit en kijkend naar mogelijkheden in plaats van problemen."

Grote wens of droom?
"Dat mensen met inzet, talent en kennis, die puur op basis van hun cv moeilijk aan het werk komen om verschillende redenen, de baan krijgen die ze zo verdienen. Ik ben daarvoor met een netwerkidee bezig en zit in de finale van een pitch van het PMONB. Die wens komt dus misschien uit."

Lokaal nieuws?
"Mensen en dieren die buiten hun schuld in de problemen raken."

Welk boek ligt er momenteel op je nachtkastje?
"Een hele stapel plus mijn e-reader ;-) Veel werk gerelateerd, maar ook over hobby's en wat detectives."

Waar kunnen we je voor wakker maken?
"Voor een mooie wandeling, ook 's nachts."

Plateau moet ongelukken voorkomen

BUSSUM - Er wordt komende maand een plateau aangelegd op het kruispunt van de Nieuwe 's-Gravelandseweg en de Willemslaan. Dat plateau moet ervoor zorgen dat ongelukken voorkomen worden. Dat meldt de gemeente.

De afgelopen maanden vonden er twee ongelukken plaats op het punt. Tot twee keer toe was het gevolg hetzelfde: een van de auto's belandde na de knal tegen de andere auto op z'n kop op de weg. Vlak na de ongelukken gaf de gemeente al snel aan het bewuste punt onder de loep te nemen.

De gemeente stelt dat het bewuste punt zelf niet bekend staat vanwege onveiligheid; de afgelopen jaren gebeurden er amper ongelukken. De twee ongelukken vonden plaats door een 'vervelende samenloop van omstandigheden'. Toch kan het volgens de gemeente geen kwaad de weg aan te pakken en het plateau te plaatsen. Het plateau moet autobestuurders afremmen en eveneens alerter maken voor het andere verkeer.

SDO hoopt op kunstgras

BUSSUM - Voetbalclub SDO hoopt snel een van de laatste grasvelden op het sportcomplex te kunnen vervangen voor kunstgras.

De Bussumse voetbalclub heeft te maken met een hoge veldendruk omdat er steeds meer teams rondlopen op het complex. De club heeft een grasveld helemaal achter op het complex dat nu maar mondjesmaat bespeeld kan worden. Als er te veel teams op het veld staan verslechtert de grasmat - het veld wordt afgekeurd na slecht weer - en SDO kan er alleen overdag terecht: er staan geen lampen langs het veld. Door kunstgras aan te leggen en later ook lampen te plaatsen kan SDO alle problemen verhelpen. De gemeenteraad moet nog een akkoord geven voor het plan.

Web topvijf

1. Twee zwaargewonden na ongeluk Huizerweg
2. Treinverkeer plat door ongeluk Weesp
3. Is over Crailo als opvanglocatie voor vluchtelingen toch te praten?
4. Band shovel laat los
5. SDO hoopt op snelle aanleg kunstgrasveld

Hoe roeren de lokale en nieuwe partijen zich?

Ze staan niet allemaal op deze foto, maar Hart voor Bussum heeft 30 kandidaten op de lijst.

door Jessica de Jong

Wie doen er mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 18 november? En gaat de stem van de kiezer naar een bekende landelijke partij of zal een lokale of nieuwe partij hoge ogen gooien? In totaal zullen er tien partijen meedoen. De strijd om de kiezer zal de komende tijd van start gaan. Deze week zoomen we eens in op de lokale partijen en de nieuwkomers.

Hart voor Bussum
Als er één lokale partij weet hoe het is om de verkiezingen te winnen, dan is het wel Hart voor Bussum. Met vijf zetels zetten ze zich in één keer op de kaart bij de vorige verkiezingen. De naam blijft voorlopig zoals die is. "We hebben gekeken of we Hart voor Naarden of Hart voor Muiden konden oprichten, maar daar bleek niet voldoende tijd voor te zijn. Samen met de leden hebben we besloten om als Hart voor Bussum de verkiezingen in te gaan. Dat is ook een sterk merk. De komende tijd werken we ernaartoe om dé lokale partij van Gooise Meren te worden. Een naamsverandering willen we wel snel, maar we richten ons nu eerst op de verkiezingen", vertelt de gedreven Marieke Munneke Smeets. Zij zal samen met René Sweijen de partij aanvoeren: twee Bussumers met ervaring in de gemeenteraad. "Het is helaas niet gelukt om mensen uit Muiden op de lijst, met overigens 30 personen, te krijgen. Op zich hoeft dat niet een probleem te zijn, want de nieuwe gemeenteraad zal zich met name bezighouden met overstijgende problemen, bijvoorbeeld het sociaal domein. Monumentenzorg in Naarden of de KNSF in Muiden passen in het grote geheel. We hebben ons overigens al bemoeid met actuele kwesties in de buurtgemeenten zoals de kwestie rondom voetbalclub SC Muiden." Hart voor Bussum mikt op vier zetels. "We gaan voor de nieuwe politiek, met optimale burgerparticipatie en een open en eerlijk bestuur", besluit ze.

'We werken ernaartoe om dé lokale partij van Gooise Meren te worden'

Trots op Nederland
Wie een blauwe maandag bij Hart voor Bussum op de lijst stond is John Krabbendam. Momenteel zit hij onder de naam 'fractie Krabbendam' in de gemeenteraad en de komende verkiezingen is hij de lijsttrekker voor Trots op Nederland. Hij hoopt op twee zetels. Krabbendam is al aan het rekenen met zwevende zetels ("ik gok een stuk of vijf") en hij denkt dat er 26 zetels te verdelen zijn over de bestaande partijen. "Ja, ik ben al aan het kijken wat de kiesdeler wordt, welke politieke partijen er allemaal meedoen en dat soort zaken." Krabbendam vertelt dat hij het niet zag zitten om als eenmansfractie mee te doen aan de verkiezingen. "Maar toen werd ik benaderd door Trots op Nederland. Ik heb ja gezegd. Ik heb ervaring met het raadswerk en ik vind het ook heel mooi om af te maken waar ik mee begonnen ben." Op de lijst van Trots op Nederland komen acht personen te staan, waaronder vier Bussumers. "Nee, er staan geen kandidaten uit Naarden of Muiden op de lijst." Hij denkt niet dat dat een bezwaar is. "Je moet naar de gemeenschappelijke belangen kijken, niet alleen maar naar je eigen tuintje."

Eenmansfracties
In Bussum is John Krabbendam niet de enige eenmansfractie. Ook Françoise Clijsen en Bob Henzen hebben een eigen zetel. Zowel Clijsen als Henzen laat weten zich komende november niet verkiesbaar te zullen stellen.

'De actie voor Charles Wiss wordt gevoerd vanwege zijn kwaliteiten'

Gooise Ouderen Partij
Jan Kwekkenboom, nu al raadslid in Bussum, zal de lijsttrekker worden van de Gooise Ouderen Partij. Bij de vorige verkiezingen waren ze nog nieuwkomers. Ze behaalden in één klap twee zetels. Vanuit de oppositie wisten ze ervaring op te doen met het raadswerk.

50PLUS
Nieuwkomer Arno Haye uit Bussum gaat de kar trekken voor 50PLUS. Zelf is hij 58 jaar oud, woont boven zijn eigen feestcentrum The Spot en zit onder andere in de Bussumse Ondernemers Vereniging. Hij is wethouder geweest in Hilversum en gedeputeerde Verkeer en Vervoer in het Gewest. Op zich zou hij wel weer wethouder willen worden, nu voor Gooise Meren. "Mits we groot genoeg zijn en wij ons in het collegeprogramma kunnen vinden", lacht hij zittend op een bankje in zijn club.
Uiteraard is hij ambitieus en wellicht terecht gezien het aantal 50-plussers in de drie gemeenten. "Ik denk aan twee zetels, maar ik durf het eigenlijk niet te zeggen." Namens 50PLUS zal Haye zich inzetten voor thema's zoals zorg, verkeer en ondernemers. Het zijn zaken die hem persoonlijk raken. "Vorig jaar werd mijn moeder ziek. Je krijgt dan opeens met allemaal instanties te maken. Ouderen moeten langer thuis wonen, maar de thuiszorg wordt ondertussen de nek omgedraaid. We worden op die manier een asociaal land. Ik vind de zorg dus belangrijk, maar ook zaken zoals ouderenwerkloosheid. Als 50PLUS-partij zijn we duidelijk geen one-issue-partij."

'Stem op iemand uit Muiden'
Nu de enige lokale partij buiten Bussum om, namelijk Ons Muiden Muiderberg, is gestopt vanwege tijdgebrek, vrezen Muiders dat ze niet genoeg vertegenwoordigd zullen worden in Gooise Meren. Bekende Muider Otto Holzhaus is bang dat Muiden zelfs het afvoerputje wordt van Gooise Meren. Hij deed onlangs in MuiderNieuws de oproep aan Muiders om zo veel mogelijk te stemmen op Muiders. Zijn favoriet is oud-wethouder Fred Winnubst (PvdA). Met een kettingmail en posters voor op het raam hoopt Holzhaus (81 jaar) zo veel mogelijk stemmers voor Winnubst te krijgen. Ondertussen is een aantal leden van de Bewonersvereniging Muiden/Muiderberg in Muiderberg een soortgelijke actie gestart voor Muiderberger Charles Wiss (ook PvdA). De actie voor Charles Wiss wordt niet gevoerd vanwege zijn politieke kleur, maar vanwege zijn vele kwaliteiten, aldus de bewonersvereniging. "De juridisch geschoolde Wiss kan goed luisteren, heeft bestuurlijke ervaring, is een heldere denker, verbaal sterk en van onbesproken gedrag."

Forteiland Pampus bij Muiden

Pampus is een mysterieuze plek. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Radiostation 3FM bestaat 50 jaar en dat wordt vanaf deze week gevierd op het eiland Pampus voor de kust van Muiden. Er wordt van donderdag 1 tot en met zondag 4 oktober vanaf Pampus uitgezonden met veel livemuziek en gasten. Het 3FM-spektakel op Pampus houdt verder in dat bezoekers kunnen zien hoe liveradio wordt gemaakt.

De dj's maken vanaf het 'onbewoonde eiland' hun radioprogramma's. Insiders weten natuurlijk dat op het eiland een fortwachter aanwezig is die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen. Verder zijn er overdag vele vrijwilligers aanwezig die klaarstaan om onder andere rondleidingen te geven, onderhoud te verrichten en het restaurant en de boten te bemannen.

Het monumentale Forteiland Pampus is 400 jaar oud. Sinds een paar jaar is het mogelijk om deel te nemen aan de Pampus Xperience: een interactieve manier om meer te weten te komen over het verleden. Forteiland Pampus zit vol verhalen die teruggaan tot de VOC-tijd toen schepen uit de Oost op weg naar Amsterdam voor Pampus kwamen te liggen.

De apparatuur van 3FM is gearriveerd.

Gemeenten onderzoeken opvang

BUSSUM - Bussum, Naarden en Muiden gaan onderzoeken of ze kunnen gaan helpen met de opvang van vluchtelingen. Er wordt gezocht naar eventuele opvangplekken.

Er wordt momenteel gekeken wat de gemeente exact kan gaan doen om vluchtelingen te helpen. Het kan gaan om kortdurende opvang, de komst van een asielzoekerscentrum of het zoeken naar plekken voor zogenoemde statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning). Er worden vooralsnog geen concrete plekken of aantallen asielzoekers genoemd.

Op de bres voor volkstuintjes

NAARDEN - Het Naarder CDA is bang dat de volkstuintjes gaan verdwijnen of dat de huur enorm gaat toenemen.

De grond waarop het volkstuincomplex ligt wordt overgedragen aan het Goois Natuurreservaat. Daarmee vervalt de invloed van de gemeente. Om de toekomst van de tuintjes toch zeker te stellen, roept het CDA het gemeentebestuur op om te helpen.

Brug afgesloten

MUIDEN - Het wordt even omrijden. Tot en met vrijdag 16 oktober 2015 is de brug over de Keetpoortsluis in Muiden gestremd voor al het verkeer. De brug wordt hersteld en geconserveerd.

Tijdens de stremming geldt een omleidingsroute voor gemotoriseerd verkeer via de Zuidpolderweg en de Mariahoeveweg. Voetgangers en fietsers kunnen gebruikmaken van een noodloopbrug.

handelsbedrijven

M 90
N 260
B 500

Band shovel laat los en knalt op auto's

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een losgeraakte band van een grote shovel heeft maandag twee auto's geramd op de Ceintuurbaan. De band van de shovel schoot plots los en rolde de weg over. De band rolde hard tegen een busje aan en denderde vervolgens ook tegen een andere auto aan. Er waren geen gewonden, maar er was wel veel schade aan het busje en de auto. Hoe het voorval heeft kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht.

Aanleg waterberger Karnemelksloot volgend jaar

Systeem moet ondergelopen straten voorkomen

Straks geen 'Groot Hertoginne-meer' meer. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De aanleg van de waterberger naast de Karnemelksloot en de werkzaamheden aan de Meerweg gaan pas volgend jaar van start. Dat meldt de gemeente. De aanleg van het systeem stond eerst voor afgelopen zomer op de agenda.

Er moet een een waterbergsysteem komen om overlast na zware regenval te voorkomen. Als het nu hard regent, gebeurt het met regelmaat dat de Groot Hertoginnelaan en Koninginneweg onder water komen te staan. Het hemelwaterafvoerstelsel dat het water nu moet opvangen, kan het vele water amper aan.

Een zogenaamde 'waterbergende afvoerkoker' vanaf de Meerweg naar de Karnemelksloot moet de problemen met wateroverlast straks oplossen.
Aanleg duurt een jaar
Naast de aanleg van de waterberger gaat de gemeente ook de Meerweg opknappen. Het werk gaat het eerste kwartaal van komend jaar van start. De gemeenteraad moet deze week haar akkoord geven voor de plannen. De werkzaamheden duren ongeveer een jaar.

Werkstaf voor Bussumse handelaar

BUSSUM - Een 60-jarige Bussumse handelaar is afgelopen week veroordeeld tot 80 uur werkstraf omdat hij opgezette vogels en ivoor in zijn huis had. Hoewel hij beweerde dat hij de diverse vogels en de olifantenslagtanden had geërfd van zijn vader had hij daarvoor niet de juiste papieren in zijn bezit.

De zaak kwam voor bij de politierechter in Utrecht. De man werd schuldig bevonden aan het in zijn bezit hebben van ivoor en opgezette vogels. Eerder had de Bussumer al een boete van 4.000 euro opgelegd gekregen. Van de werkstraf van 80 uur is de helft voorwaardelijk. De zaak kwam aan het licht toen een deurwaarder in de woning van de man aan de Keizer Ottostraat moest zijn. Daar waren ook een paar agenten bij om de deurwaarder te ondersteunen. Er werden toen verboden opgezette vogels en voorwerpen van ivoor aangetroffen. Ook werden gaspistolen en gasrevolvers aangetroffen. De Bussumer moet voor het in zijn bezit hebben van die wapens nog een keer voorkomen.

FC Hilversum zet Bussumse coach op straat

BUSSUM - Voetbalclub FC Hilversum heeft afgelopen weekend het contract met de Bussumse coach Rick Schipper ontbonden.

Volgens de club heeft het vertrek van Schipper te maken met een 'verschil van inzicht'. Dat kwam naar voren na meerdere gesprekken tussen het bestuur van de club en de coach.

Na de gesprekken besloot de voetbalclub een andere hoofdcoach te gaan zoeken.

Succes
Schipper stond voor het tweede jaar voor de spelersgroep van FC Hilversum. Afgelopen jaar presteerde de Bussumer goed en deed FC Hilversum lang mee om de bovenste plaatsen. Daarvoor was de Bussumer erg succesvol met SDO.

Rens Kroes bezoekt Boekhandel Los

Kroes signeerde onder meer haar boek. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Rens Kroes heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan Boekhandel Los. De bekende 'foodie' kwam vertellen over powerfood en gezond eten.

Behalve dat Kroes kwam vertellen over eten, konden bezoekers ook proeven van hapjes en drankjes en signeerde Kroes haar laatste boek.

Boekhandel Los verwelkomde de afgelopen week meer bekende gasten. Zaterdag kwam Connie Palmen praten over haar boeken en gisteren kwam Bart van Loo een lezing houden.

Meer speelplek Julianaplein

BUSSUM - Er worden speeltoestellen geplaatst op het Julianaplein. Dat meldt de gemeente.

De speeltoestellen moeten ervoor zorgen dat het Julianaplein een plek kan worden waar mensen samen kunnen komen. Er worden ook nog enkele bankjes geplaatst om het plein nog leuker maken. De speeltoestellen komen er op voorspraak van enkele ondernemers. De toestellen worden volgende maand geplaatst.

Gemeente raadpleegt bewoners over onderhoud

BUSSUM - De gemeente heeft de afgelopen weken een enquête gehouden onder bewoners over het onderhoud van het centrum.

De gemeente houdt de enquête om te weten te komen hoe er gedacht wordt over het onderhoud van het centrum. Een jaar geleden startte Bussum een proef om het centrum nog maar beperkt te onderhouden. Het gaat onder meer om groenonderhoud. Door dat nog maar beperkt te doen kan er een hoop geld bespaard worden. De resultaten worden binnenkort bekendgemaakt.

Arno Haye voert lijst 50PLUS aan

BUSSUM - Bussumer Arno Haye voert de kieslijst van 50PLUS aan als er komende november gestemd wordt voor de eerste gemeenteraad van Gooise Meren.

Haye was eerder wethouder Verkeer voor de gemeente Hilversum en doet de laatste jaren veel voor het bestuur van het GNR en de BOV. Daarnaast runt de Bussumer evenementenhal The Spot.

50PLUS doet komende november voor de eerste keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Haye laat weten te popelen om voor 50PLUS aan de slag te gaan.

D66 maakt namen bekend

BUSSUM - Kersverse Bussumer Maarten Balzar staat komende november boven aan de kieslijst van D66. Dat laten de democraten weten.

Balzar zat tot enkele maanden geleden op een raadszetel van de gemeenteraad van Muiden, maar moest zijn zetel opgeven vanwege een verhuizing naar Bussum.

D66 heeft naast Balzar nog 36 andere mensen geselecteerd. De bovenste plaatsen worden verder ingevuld door Koos de Haan, Theo Fambach, Nico Kooij, Sawan Bruins, Geert-Jan Hendriks, Olaf Vroom, Rietje Rijnja-Stam, Carl-Eric Rasch en Edwin Feldmann.

Filmhuis Bussum

X+Y

Programma 1 t/m 9 oktober
*In MIA MADRE worstelt een vrouwelijke filmregisseur met werk en haar stervende moeder. Ontroerend tragikomisch.|
*IRRATIONAL MAN, Woody Allens nieuwste komische thriller.
*HOLLAND, NATUUR IN DE DELTA volgt op DE NIEUWE WILDERNIS, met adembenemende natuurbeelden.
*In FÉLIX & MEIRA werkt een getalenteerde jonge vrouw zich geleidelijk aan los van de strenge joods-orthodoxe gemeenschap. Met muziek van o.a. Leonard Cohen.
*Weer een solide thriller uit Denemarken, DE FAZANTENMOORDENAARS, naar een boek van Jussi Adler-Olsen. Blijft spannend tot het eind.
*AMY, over Amy Winehouse. Wat een zangeres! En wat een bedenkelijke rol speelde haar vader!
*Het subtiele X+Y vertelt over de persoonlijke ontwikkeling van een tiener met het syndroom van Asperger.
*In NELSONS NO5 kijken we achter de schermen bij de jonge grootse dirigent Andris Nelsons met ons Concertgebouworkest.
*In de ontregelende western SLOW WEST is Michael Fassbender een bountyhunter.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*Twee FAMILIEFILMS in 3D: de nieuwste Pixar-film BINNENSTEBUITEN over een puber die moet verhuizen en MINIONS met een spannend avontuur rond 's werelds eerste vrouwelijke superschurk (Nederlands gesproken).

Versa vrijwillgerscentrale

*Stichting Maatjesproject is op zoek naar vrijwilligers in Bussum voor ondersteuning aan mensen die in een isolement verkeren. (9626)

*Rehobothschool in Naarden is op zoek naar een overblijfkracht tijdens de lunchpauze van 12.00 tot 13.00 uur. (9637)

*Vivium Zorggroep De Antonius Hof zoekt een gastvrouw die helpt met koffie/thee inschenken en bewoners begeleiden naar de huiskamer. (9611)

*Stichting Maatjesproject is op zoek naar gespreksmaatjes (goede beheersing Nederlandse taal) die graag andere mensen helpen met taalondersteuning. (9627)

donderdag 1 oktober

Open Eettafel

Open Eettafel bij De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Start 17.30 uur. Vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Cursus klimmen

Beginnerscursus klimmen vanaf 13 jaar. Diverse startdata in oktober. 4 lessen 2 uur. Aanmelden en informatie: www.rocksteady.nl. Locatie: Zanderijweg 12-14 Bussum.

Bijeenkomst

Bijeenkomst: Vluchtelingen: wat moet IK ermee? Over hoe je zelf in Bussum mee kunt helpen. Locatie: Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum. Inloop 19.30 uur, start 20.00 uur.

Keramiek Atelier

Lessen keramiek op diverse dagen en tijden. Informatie Atelier Christien Claassen, Oosterpad 46, Bussum (door de groene poort!) info@christienclaassen.com.

Bridgen

Bridgen onder Begeleiding bij Denksportcentrum Bussum. Inschrijven kan als paar of alleen. Kosten: € 4,- per persoon. Aanvang: 13.30 uur.

Leesgroep

Informatiebijeenkomst leesgroep Nederlandse en vertaalde literatuur. Locatie: Bibliotheek Naarden-Bussum, Wilhelminaplantsoen 18, Bussum. Aanmelden via ria.essink@bressink.nl.

vrijdag 2 oktober

Schakeldiner

Driegangendiner op vrijdag visdag. Kosten € 7,50. Vanaf 17.15 uur. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, per mail info@wijkpostdeschakel.nl of op tel.nr. 035-6915300.

Biljarten

Biljarten voor beginners en gevorderden in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Van 10.00 – 12 00 uur. Na afloop koffie drinken. Tel. info. 035-6918829 of 035-6981330.

Spelmiddag

Spelmiddag in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Jeu de boules, sjoelen en andere spelen. Meer info: 035-6918829.

Schilderworkshop

Schilderworkshop voor tieners tussen 13 en 17 jaar. Elke vrijdagmiddag van 16.00 - 18.00 uur. Atelier SAM Bult, Vliegdenweg 15G Bussum. Kosten € 20,- per keer, inclusief materiaal. Opgeven en informatie: 06-21293481 en sambult@xs4all.nl.

zaterdag 3 oktober

Garage verkoop

Garageverkoop aan de Iepenlaan box 348 van 14.00 - 16.00 uur. Opbrengst is voor bewoners Iepenflat en aanleun Zandzee.

Voorstelling

Voorstelling en storytelling vanuit zeecontainer over de Plastic Soep, tijdens lustrumprogramma Wereldwinkel. Locatie: Julianaplein Bussum. Doorlopend van 11.00 - 15.00 uur.

Majellakapel 100 jaar

Feestweek van zaterdag 3 tot zaterdag 10 oktober in verband met 100-jarig bestaan Majellakapel. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Voor vragen en opgave: info@majellakapel.nl.

Expositie Palmpit

Expositie in de Palmpit, Koekoeklaan 3, van De Vrije Schilders. Officiële opening 11.00 uur. Toegang gratis.

Djembé-optredens

Djembé-optredens op het Julianaplein bij de Wereldwinkel in Bussum door Muziekinstituut Personare. Met twee inloopworkshops Djembé.

Expositie

Expositie 'Het geheim van de Prins' over de historie van de Oude Hollandse Waterlinie. Vestingmuseum, Naarden. Van 3 oktober t/m 15 november.

Zorgeloos wonen

Open dag Zorgeloos wonen voor ouderen. Van 11.00 tot 14.00 uur bij Vivium Godelinde, Jozef Israëlslaan 1 en Vivium De Gooise Warande, Mezenlaan 1.

Open dag

Landelijke open dag Dierenartsen bij Sterkliniek Naarden Bussum. Van 10.00 - 15.00 uur.

Maandag 5 oktober

Eetcafé

Een ouderen-jongereneetcafé van De Schakel en SCAN. Jongeren koken voor ouderen. Kosten € 6,-. Inloop vanaf 16.45 uur. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Via info@wijkpostdeschakel.nl of 06-20221013.

Engelse conversatie

Engelse conversatie door Thea Pierhagen. 20 lessen van 10.00 - 11.00 uur. Kosten € 70,- (excl. materiaal). Aanmelding: tel. 035-693 07 89. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3. Opgeven via 035-6938786, info@depalmpitbussum.nl.

Majellakapel

Meditatieve bijeenkomst met als thema 'Over de drempel' in de Majellakapel tijdens bijeenkomst van Rondom het Licht. Van 19.30 - 20.15 uur. Locatie: zijzaal Majellakapel, Iepenlaan 26, Bussum. Gratis toegang.

Beweegmaatjes

Training voor beweegmaatjes buurtsportcoach. Interesse? info@buurtsportcoachnaarden.nl of 06-39634684. Locatie: Kolonel Verveerstraat 70, Naarden.

dinsdag 6 oktober

Theatersportlessen

Start cursus theatersportlessen bij De Gooische Muziekschool, Dr. Schaepmanlaan 8, Bussum. Voor tieners vanaf 14 jaar. € 99,- voor 12 lessen. Informatie: www.degooischemuziekschool.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 uur tot 22.00 uur.

Workshop

Laatste dag voor inschrijving van workshop ter kennismaking met blaasinstrumenten en 'de basis van het improviseren'. Inschrijven verplicht via info@degooischemuziekschool.nl. Kosten € 10,-. Locatie: De Gooische Muziekschool, Dr. Schaepmanlaan 8, te Bussum.

Bewegen voor ouderen

Meer bewegen voor ouderen (MBVO) in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a Bussum. Gymnastiek, gevarieerd beweegprogramma. Van 9.15 - 10.15 uur, o.l.v. Jeanette Stenvers. Info: 035-6944894.

Leesgroep

Informatiebijeenkomst leesgroep Geschiedenis. Locatie: Bibliotheek Naarden-Bussum, Wilhelminaplantsoen 18, Bussum. Aanmelden via ria.essink@bressink.nl. Meer info via info@senia.nl.

woensdag 7 oktober

Yoga

Yoga-oefeningen in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a Bussum. Van 10.15 - 11.30 uur, o.l.v. Ard Kamphuis. Informatie: 0249-880155.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in het voormalig Wijzer-gebouw, Landstraat 80 te Bussum van 18.30 uur tot 20.00 uur.

Workshop

Laatste mogelijkheid tot inschrijven voor de workshop 'De basis van improviseren' via info@degooischemuziekschool.nl. Voor blazers met minimaal 2 jaar ervaring. Kosten: € 10,- . Locatie: Dr. Schaepmanlaan 8, Bussum.

Meet & Match diner

Opgeven voor 1 oktober. Voor het Meet & Match diner van het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden Bussum en Muiden en Muiderberg. Doel is lokale maatschappelijke organisaties, vrijwilligersorganisaties, overheden en bedrijven te verbinden, door middel van matches, met gesloten beurs. Inschrijven: www.pmonb.nl.

Kinderboekenweek

Kinderboekenweek bij Bibliotheek Bussum. Met workshops en tekenlessen. Onder andere op 7 oktober workshop Films maken en op 14 oktober vanaf 9.30 Kind & Koffie. In Bibliotheek Naarden: o.a. inloopactiviteit 'Optische illusies & Lilian Bartels van 14.00 - 16.00 voor kinderen van 6 - 12 jaar en op 14 oktober Dick Kluyver. Kaarten gratis op te halen bij Bibliotheek Naarden. Op 14 oktober tekenles van Ellen Wennink.

Zondag 4 oktober

Lezing

Lezing in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 Bussum, door mw. Dorinde Smit-Duizentkunst met verschillende verhalen van bekende schrijvers, muziekfragmenten en gedichten. Aanvang: 14.30 uur, entree: € 4,-.

'We moeten weer een echt team worden'

BFC-coach Danny Schenkel heeft vertrouwen

BFC-coach Danny Schenkel trad afgelopen voorjaar aan. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - BFC voetbalt weer. De Bussumse degradant van het afgelopen jaar kende afgelopen zomer een ware metamorfose en presteert vooralsnog naar behoren. Met negen punten na de eerste maand voetballen doet de ploeg mee met de beste teams van het klassement: BFC staat derde, slechts 3 punten achter de koplopers.

"Maar ons voetbal en werken aan het team gaat vooralsnog even boven het resultaat. We werken er hard aan om weer een echt team te worden", zegt BFC-coach Danny Schenkel. De oud-profvoetballer trad afgelopen voorjaar aan als coach van BFC en zag dat er veel werk te doen was. "De jongens hebben een erg tegenvallend jaar achter de rug en dat kun je merken."

'Halverwege het jaar weten we pas echt hoe ver we kunnen komen'

Wat trof je aan toen je coach van BFC werd?
"Het team stond er slecht voor. Er werd veel verloren en er moest gevochten worden voor klassebehoud. BFC degradeerde toch. Dat was erg jammer. Je kunt je voorstellen hoe zo'n jaar doorwerkt op de spelersgroep."

Afgelopen zomer veranderde er veel...
"We hebben best een metamorfose achter de rug. Afgelopen zomer hebben we een groep jonge spelers toegevoegd aan het eerste elftal. We hebben nu een gemengd team met jong talent en ervaren spelers. Het wordt nog even afwachten hoe dat gaat werken en hoe lang de jongens eventueel kunnen presteren. Maar de jongens werken hard: de weken voorafgaand aan onze eerste duels hebben we al heel wat stappen gezet."

Hoe je tevreden ben je over hoe het nu gaat?
"Tot nu toe hebben we zeker geen klagen. We presteren goed en doen met de bovenste teams mee. Afgaande op het spel en de resultaten van de afgelopen weken horen we daar ook. Maar er kan nog veel beter: vooral aan de bal kunnen we voetballend nog een paar stappen zetten. Daarvoor moeten we ook wennen aan elkaar. We moeten constanter gaan spelen. Er komen nu een paar zware weken aan met duels tegen sterke tegenstanders, een echte test voor ons."

Hoe ver kan BFC komen?
"Dat wordt echt afwachten. We hopen dat we lang kunnen meedoen om de bovenste plaatsen, maar zoals gezegd hebben we hele andere doelen. Als er straks weer een echt team op het veld staat dat weer leuk voetbalt en weet te presteren, kunnen we zeggen dat we een geslaagd jaar hebben. En qua resultaten: daar kunnen we pas iets over zeggen als we tegen alle tegenstanders een keer hebben gespeeld. Dus halverwege het jaar weten we echt hoe ver we kunnen komen."

SDO kan het nog even spannend maken tegen koploper

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - De koploper was afgelopen weekend een maatje te groot voor SDO. Hoewel de Bussumse hoofdklasser het nog spannend kon maken, leed de ploeg een terechte 3-2 nederlaag tegen Westlandia.

SDO moest er al snel genoegen mee nemen dat de tegenstander sterker was. Al vroeg kwam de koploper op voorsprong en ook na de goal moest de achterhoede van SDO hard werken om meer doelpunten te voorkomen. Voor rust kwam de koploper al op 3-0 te staan. Tussendoor kreeg SDO eveneens een paar goede kansen, onder meer Elroy Pappot zorgde voor gevaar. De SDO-goal vlak voor rust kwam van Maikel van Latum. Na de rust speelde SDO een stuk sterker en werd de koploper meer onder druk gezet. Na een paar goede kansen kon SDO vlak voor de slotfase terugkomen tot 3-2 door een benutte strafschop van Berry van 't Land.

Eerste nederlaag hockeysters

BUSSUM - Een paar goede counters van de tegenstander hebben ervoor gezorgd dat de hockeysters van Gooische afgelopen weekend hun eerste nederlaag hebben geleden. Deventer was met 1-2 te sterk voor de Bussumse eersteklasser.

Anders dan de afgelopen weken speelden de Bussumse hockeyvrouwen een stuk zwakker. De ploeg leek het op momenten wel te geloven. Nadat Deventer op voorsprong kwam, kon de ploeg nog heel even terugkomen. Het bleek toch onvoldoende.

Weer zege hockeyers
Het gaat goed met de hockeyers van Gooische. De Bussumse ploeg boekte afgelopen weekend weer een zege: Victoria werd met 2-1 verslagen.

Het duurde tot na rust voordat de Bussumse hockeyers op voorsprong konden komen. De tegenstander kon het nog heel even spannend maken door een tegentreffer te scoren, maar Gooische kon goed standhouden. Daardoor doen de hockeyers nog mee met de beste ploegen van het klassement.

Afgetekende zege BFC

BUSSUM - Vooral door een sterke tweede helft heeft BFC afgelopen weekend een afgetekende zege geboekt op Amsvorde: 1-6.

BFC moest voor rust even op gang komen en maakte veel fouten. De Bussumers kwamen amper tot goede aanvallen en zagen dat Amsvorde de beste kansen kreeg. Toch kwam BFC voor rust op voorsprong door een knappe kopgoal van Maurits Knoop.

Na de rust was het weer Amsvorde dat voor het eerste gevaar zorgde. Daarna voetbalde BFC steeds beter en kon het snel weglopen van de tegenstander. Door doelpunten van Mitchell Loggen, Olivier Blaauw (2x), Tjerk Posthuma (2x) en nog een goal van Maurits Knoop won de ploeg vervolgens afgetekend.

Punt voor NVC

NAARDEN - NVC heeft afgelopen weekend een punt overgehouden aan het duel met het sterke FC Abcoude. De Naarders kwamen tot 3-3.

NVC kwam tot 3 keer toe op voorsprong. De Naarders hadden echter de pech dat FC Abcoude elke keer na een doelpunt ook een goal kon maken.

Welke coach helpt HCAW er weer bovenop?

BUSSUM - Het is voor HCAW de komende maanden de vraag welke coach de Bussumse honkbalhoofdklasser er weer bovenop kan helpen. Afgelopen week werd bekend dat hoofdcoach Ralph Milliard na één jaar alweer vertrekt. De club moet dus op zoek naar een andere coach.

HCAW probeert al jaren om mee te doen met de beste ploegen van het land. Elk jaar probeert de Bussumse club met een jonge talentvolle ploeg te presteren, maar keer op keer komt het toch tekort. Het laatste honkbalsucces van HCAW dateert van jaren geleden. Afgelopen zomer kon de Bussumse ploeg pas op het allerlaatste moment klassebehoud zekerstellen.

Mede door de tegenvallende resultaten versleet HCAW de afgelopen jaren de ene coach na de andere. Doorgaans werd na elk tegenvallend honkbaljaar de coach na goed overleg weggestuurd en werd er een ander gezocht. Alleen coach Ivan Rodriguez mocht het langer dan een jaar proberen, maar moest eveneens vertrekken toen bleek dat HCAW nauwelijks voortgang boekte.

HCAW laat weten volop op zoeken naar een andere hoofdcoach. De afgelopen jaren kon de club steeds snel een andere coach aanstellen na het vertrek van de eerdere coach.

HC Naarden op stoom

NAARDEN - De hockeysters van HC Naarden kennen een goede start. Afgelopen weekend boekten de Naarders weer een zege: AMVJ werd met 3-1 aan de kant gezet. De ploeg gaat daardoor aan kop van het klassement.

Hockeyend kon het allemaal nog wel wat beter, maar HC Naarden bleek toch een maatje te groot voor de Amstelveners. Na de eerste helft stond het 2-1 voor HC Naarden. Na rust maakten de Naardense hockeysters veel fouten, maar de voorsprong bleef staan.

Spel hockeyers beloond
Hard werken heeft de hockeyers van HC Naarden afgelopen weekend een zege opgeleverd.

De Naarders wonnen met 3-1 van het stugge IJsseloever.

10e Tempo Run

Wie zet de mooiste tijd neer? Foto's: Bob Awick en Jessica de Jong

BUSSUM - Sportief, een mooi parcours, goed geregeld, afwisselende route en zonnig weer: bij de tiende editie van de Tempo Run leek alles samen te komen.

Aan de hardloopwedstrijd, georganiseerd door Tempo Atletiekvereniging, deden ruim 500 mensen mee. Ze boften erg met het droge en zonnige weer, hoewel sommige lopers het wel iets aan de warme kant vonden. De kinderen, 200 in totaal, deden mee aan de kidsrun over een afstand van 1 kilometer. Daar deed de snelle Tom Troost (10 jaar oud) slechts 3.32 minuten over. Snelste meisje was Suzet Doornheim (11 jaar oud).

De winnaars van de 10 kilometer.
Het saaie stuk over de Huizerweg.
Klaar voor de start, af!
Muziek van ViJoS langs het parcours.
De 4 Sprong; een goede plek voor toeschouwers.
Jong en oud rent mee.

De volwassenen liepen om het sportveld heen, door 't Mouwtje, over de Huizerweg en weer terug naar sportpark Zuid. Langs de kant stond publiek en ook was er muziek om de lopers een boost te geven. Op de 5 kilometer was Bussumer Robert Planting de snelste man met een tijd van 16.49 en Christine Rebello uit Hilversum de snelste vrouw met 20.28. Op de 10 kilometer was Geert Jurrie Schutte uit Maartensdijk de snelste met 36.04 en de Hilversumse Isabelle Verhoeven de winnares bij de vrouwen met 45.33.

Celeste Cresswell uit Zuid-Afrika

Celeste Cresswell speelt viool en saxofoon. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten. Hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Celeste Cresswell komt uit Zuid-Afrika en werkt onder andere bij de Gooische Muziekschool. Ze doceert viool en saxofoon.

Wat heeft u naar Nederland gebracht?
"De liefde vond mij. Mijn partner Santi creëert smaken en geuren, ze is een flavouriste. Ze werkte voor Quest Naarden en het bedrijf vroeg of ze in Chicago kwam wonen. In 2005 zijn we daarheen verhuisd. Zij werkte daar en ik studeerde aan het Berkley College of Music en speelde in een brassband. In 2006 kwam Quest met een betere baan voor Santi in Naarden. Het was direct duidelijk dat we dat wel wilden. De barre winters in Chicago vonden wij niets. Als Zuid-Afrikanen voelen wij ons ook door de geschiedenis en de taal verbonden aan Nederland. Daarbij is het vanaf hier een stuk dichterbij naar Pretoria dan vanuit Chicago. Dat was 25 uur vliegen, nu nog 12 uur."

Hoe bent u in Bussum terechtgekomen?
"We vonden Bussum centraal gelegen en het biedt het beste van twee werelden. Het is vlak bij de natuur en bij de grotere steden. Het bevalt hier heel erg goed. Ik kom graag in het centrum: winkelen in de Spiegelstraat, de Havenstraat, de Kapelstraat en lekker eten bij Allegria of Soigné. Maar mijn favoriete plek is toch wel de markt. Dat vind ik zo gezellig en overal zie je lekkere kaas, vers brood; dat heb je gewoon niet in Zuid-Afrika. Soms een markt op zaterdag, maar zo iedere week, dat kennen we niet. Het is ook een ontmoetingsplek waar je je onderdeel van de gemeenschap voelt."

Aanmelden

BussumsNieuws is voor deze rubriek 'Buitenlandse Bussumers' nog op zoek naar mensen, eerste generatie, die hun verhaal in deze krant willen vertellen.

Aanmelden kan door te mailen naar redactie@bussumsnieuws.nl of te bellen met 035-69 45 208.

Wat is volgens u het opvallendste verschil tussen Nederland en Zuid-Afrika?
"Vergelijken kan eigenlijk niet, maar ik vind Nederland wel een prachtig en vooral veilig land. Je hoort hier veel mensen klagen over de hoeveelheid regels, maar het heeft ook voordelen. In Pretoria heeft iedereen een hek om zijn huis, is er beveiliging en zijn er wapens in huis. 's Avonds moet je alles op slot doen en in de schemering ga ik daar niet meer naar buiten. Verder vind ik de mensen in Zuid-Afrika meer op zichzelf. Ze leven meer hun eigen leven, achter grote hoge muren. In het verkeer zijn ze vaak agressief. In Nederland zijn de automobilisten vrij beleefd in vergelijking met Afrika. In Nederland wordt huishoudelijk afval opgehaald. Kliko's worden opgehaald, mensen zijn milieubewust. Dat zie je niet in Zuid-Afrika."

Voelt u zich al een Nederlander?
"Ik doe moeite om mij aan te passen. Ik heb een intensieve taalcursus gevolgd in een klooster in Limburg, maar in mijn hart ben ik een Afrikaan. Soms loop ik ook tegen gekke woorden aan. Hier zeggen de mensen 'kakkerig'. De eerste keer dat ik dat woord hoorde schrok ik echt. Wij zouden dat nooit in gezelschap zeggen. Het is voor ons echt een scheldwoord en heeft te maken met poep."

U werkt ook?
"Ik heb aan het conservatorium gestudeerd in Pretoria. Daarna speelde ik in het orkest van de landmacht van Zuid-Afrika. Ik heb nog opgetreden bij formele diners, met onder anderen Nelson Mandela. Toen we naar Amerika gingen heb ik gestudeerd aan de College of Music voor muziekproductie en technologie. Muziek is altijd mijn leven geweest. Ik speelde veel in bandjes. Nu geef ik les aan de Gooische Muziekschool en geef ik privéles. Met mijn buurman Joep Lans heb ik bij Bussum Cultureel opgetreden."

Wat mist u het meest aan Zuid-Afrika?
"Het buitenleven, het klimaat, de prachtige sterrenhemel. Die waardering krijg je pas als je er niet meer woont. Ook onze kleine cultuur mis ik heel erg, het is met niets te vergelijken. In Zuid-Afrika worden 11 talen gesproken, het is een mengelmoes van culturen. Ik mis de kust en het strand, want ik ben een duiker."

Heeft u last van discriminatie?
"Voor ons als stel was het juist een reden om naar Nederland te komen omdat we hier niet gediscrimineerd worden vanwege onze seksuele geaardheid."

Is Zuid-Afrika een leuke vakantiebestemming?
"Het is een fantastisch vakantieland en de rand staat laag; het is dus goedkoop voor Nederlanders."

30 september 2015

De Hilversumse Meent I

De Meent werd vermoedelijk al in 1300 als gemeenschappelijke weide gebruikt door boeren, die er hun melkvee en paarden lieten weiden. De Meent was indertijd nog een heuvelachtig landschap dat vooral uit slecht en dor grasland bestond. Ten oosten van de Hilversumse Meent was er voornamelijk bebost gebied. Na het kappen van deze bossen ontstond de heide, die door begrazing van schapen en het doorlopend afplaggen ten behoeve van het veestallen, in stand kon blijven.
Niet alleen schapenhouders konden hier een karige boterham verdienen. Op gunstige plaatsen vestigden bewoners zich rond hun nederzetting en richtten hun grond in voor akkerbouw. Deze gronden werden 'eng(h)en' genoemd. Op de engen raakte de teelt van boekweit in zwang. Net als de heide was deze boekweit een goede leverancier van honing. Reden voor de boeren om, naast hun schapen, bijen te gaan houden. De bijenkorven werden bijeengebracht op zogenaamde schansen, halfronde met eikenhout beplante wallen.
Waarschijnlijk werd rond 1300 een afscheiding in de vorm van een houtwal aangebracht tussen de Meent en de heide. Deze houtwal kreeg later de naam 'Koedijk'.

[2235] De Hilversumse meent rond 1970 (SAGV / gooienvechthistorisch.nl)

De Erfgooiers, boeren uit verstreken tijden

Het weidegebied was gemeenschappelijk eigendom van de Erfgooiers en strekte zich uit van 's- Graveland tot aan de Uitermeer bij Weesp. Totaal ongeveer 350 hectare. Erfgooiers uit Bussum, Hilversum en Naarden lieten hun koeien op de Meent ten westen van de houtwal weiden, terwijl de schapen van diezelfde boeren op de heide aan de andere zijde van de Koedijk graasden.

Tweemaal per dag reden Erfgooiers uit Hilversum met hun ezeltjes door het Spanderswoud naar de Meent om het vee te melken, de melk in tonnetjes te gieten om daarna via de Meentweg en het Melkpad weer terug te keren naar Hilversum.

In 1971 werd de Erfgooiers-vereniging 'Stad en Lande van Gooiland' ontbonden. Dat maakte het realiseren van compleet andere plannen voor de Meent mogelijk, zoals het neerzetten van een nieuwe woonwijk. In totaal werd 90 hectare grond verkocht, dat bestemd was voor woningbouw.

Klaas Oosterom

[hilv meent4] Detail van kaart van Gooyland omstreeks 1750. Onder het Naarder Meer de Hilversumsche Weyde. Rechtsonder daarvan Gijzen Veen en de Wije Dijk (is Koedijk). De woonwijk is tussen de Wije Dijk en Karnemelk Sloot gebouwd.

Uit: De Hilversumse Meent in beeld, Waar eens de koeien vredig graasden…..Jubileumuitgave wijkblad Je Meent het. 2004.

'Dansen maakt veel los'

Eigenaresse Willy Tiepel is blij met de vaste stek. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een eigen plek, dat was wel een grote wens voor Willy Tiepel, eigenaresse van Dansstudio Jelly Jam Dance. Inmiddels is die wens in vervulling gegaan en heeft zij het aanbod, naast dansles aan de jeugd, behoorlijk uitgebreid.

"We bieden verschillende soorten dansles aan volwassenen, conditietraining en zelfs yoga- en meditatielessen. We zijn nu echt allround", vertelt de trotse Willy. De eerste lessen aan volwassenen zijn deze week van start gegaan. Voorheen werden de lessen in verschillende gymzalen op scholen gegeven en nu na tien jaar de eigen studio er is, ontstaat er meteen meer sfeer voor, tijdens en na de lessen. "Vooral voor de jeugd is dat leuk, ze hebben na de dansles nu ook een plek waar ze kunnen blijven zitten. Je krijgt zo ook meer een sociale functie."
Willy is opgeleid tot gymleraar, studeerde bewegingswetenschappen en schitterde in talrijke dansproducties. Ze weet dus hoe leuk en belangrijk bewegen is en benadrukt dat plezier in het dansen voorop staat. Maar dansen is meer. "Dans en muziek maken veel los. Niet alleen lichamelijk doordat je veel spieren gebruikt, maar ook geestelijk. Van dans en muziek ga je je lekker voelen."

De dansstudio is gevestigd in Sportcentrum de Lunet, Amersfoortsestraatweg 16.

45 jaar en volop toekomstplannen

Een feestje bij Broektiek

Een gezellig feestje met ook veel vaste klanten.

BUSSUM - Het kan niemand ontgaan zijn, het feestje dat Broektiek vierde vanwege haar 45-jarig bestaan. Met kans op cadeaubonnen, een bar, een barbecue en de hele dag een live-dj. Jasper van Menk is een paar dagen later nog steeds enthousiast en onder de indruk van alle reacties.

"De opkomst en het feestje waren echt super. Ik heb hiervoor meerdere winkels gehad, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Je merkt op zo'n dag dat je een fantastische klantenkring hebt. Iedereen leeft mee." Jasper kwam 22 jaar geleden in de winkel van zijn vader werken en nam een aantal jaar geleden de zaak over. "Ik run de zaak zo'n beetje met Tim, die hier al meer dan 10 jaar werkt. We vormen een goed team." De spijkerbroeken vlogen zaterdag, net als de hamburgers, als warme broodjes over de toonbank. "Spijkerbroeken verkopen kunnen we wel", aldus Jasper. Met gemiddeld 2.500 spijkerbroeken op voorraad is er altijd wel één die goed past en dat weten de klanten inmiddels ook wel. Jasper kijkt terug op een mooi feestje maar kijkt ook alweer vooruit, naar de toekomst. "We gaan de webshop verder ontwikkelen en vanaf 1 januari volgend jaar hebben we ook een uitgebreide collectie damesjeans."

Caravan en Camper Voordeeldagen

Daar gaat de nieuwe LMC Style.

De verbouwde vestiging van CaravanenCamperhuren.nl in Loenen aan de Vecht wordt feestelijk ingewijd met de Caravan en Camper Voordeeldagen op 2, 3 en 4 oktober.
De voordeeldagen krijgen een Italiaans tintje. Een bekende sommelier staat met een wijnproeverij en bijbehorende Italiaanse hapjes garant voor een heerlijke nazomerse sfeer. "Wij pakken groots uit", vertelt Rico Eerenstein. "Bezoekers kunnen de nieuwe modellen LMC caravans en Carado campers bewonderen en diverse andere merken met vroegboekkorting huren. En omdat wij onze verhuurvloot opruimen en verfrissen voor komend seizoen is het ook mogelijk voor een aantrekkelijk tarief een caravan of camper bij ons te kopen." De bezoeker die tijdens de Voordeeldagen de 2500e boeking bij CaravenCamperhuren.nl doet, kan bovendien rekenen op een gratis campervakantie.

CaravanenCamperhuren.nl mag zich als caravan- en camperverhuurder rekenen tot de grootste van Nederland. Het bedrijf heeft een vestiging in Gieten en in Loenen aan de Vecht. De verhuur van caravans en campers is in diverse prijsklassen. Bovendien kan er niet alleen per week, maar ook per dag worden gehuurd.

Opel Astra helemaal opnieuw ontworpen

Compacter en toch ruimer.

De Nieuwe Opel Astra beleefde in Frankfurt zijn wereldpremière. De auto borduurt niet voort op de vorige versie, maar is helemaal vanaf blanco papier ontworpen.

Dat leidde in elk geval tot een gewichtsverlies van 200 kilo. Het geheim van de afslanking zit 'm onder meer in de hypermoderne motoren. Binnen de compactere afmetingen is toch een ruimer interieur gemaakt. Aan boord is er de toonaangevend connectiviteit met Opel OnStar en IntelliLink. De Astra is ook leverbaar met intelligente ledverlichting en is voorzien van een uitvoerige reeks rijhulpsystemen. De nieuwe AGR-comfortstoelen met optionele massage- en ventilatiefunctie zorgen voor een maximale luxe.
De Astra belichaamt ook Opels nieuwe designfilosofie. Hij oogt dynamischer en slanker dan ooit. Opel levert de nieuwe Astra uitsluitend met de nieuwste generatie benzine- en dieselmotoren.

Japans Auto Centrum in Weesp

Beste van twee werelden

Cees Bosboom en Vincent van 't Hof hijsen de vlag van het JAC.

In Weesp gaat op 1 oktober het Japans Auto Centrum van start, kortweg JAC. Op een oppervlakte van 3500 vierkante meter aan de Hogeweyselaan levert het JAC nieuwe en gebruikte auto's van Japanse en Koreaanse makelij.

De gastheren zijn ondernemer Cees Bosboom en salesadviseur Vincent van 't Hof. Bosboom kocht bijna vier jaar geleden Auto Lancker, bekend van het Mitsubishi- en Suzuki-dealerschap. Daarnaast ontstond behoefte aan uitbreiding om de groei door te zetten. De inkoop en levering van nieuwe auto's van andere merken is er al jaren, legt Bosboom uit. "Via de collega-merkdealer kopen wij de nieuwe auto in en leveren deze aan onze klanten, onder minimaal dezelfde of zelfs betere condities. Dit doen wij vaak omdat men graag bij ons wil blijven als klant. En dat wil het JAC natuurlijk ook."

In de praktijk blijkt vaak dat de consument op zoek is naar de voordeligste oplossing om mobiel te blijven in economisch mindere tijden, maar niet wil inleveren op kwaliteit. Daarom biedt het JAC het beste van twee werelden: het voordeel van de (onafhankelijke) garageformule gecombineerd met de kennis, kunde en kwaliteit van een merkdealer. De klant kan er dus voor elke nieuwe en gebruikte Japanse of Koreaanse auto terecht. Tevens wordt het onderhoud en schadeherstel uitgevoerd met originele onderdelen en blijft de fabrieksgarantie gehandhaafd. Verder is er aankoop- en verkoopbemiddeling voor occasions.

Lekker bakkie

Renault introduceert een zeer rijk uitgeruste en exclusieve versie van de Captur: de Série Signature Barista. Deze tijdelijk verkrijgbare versie is uitgevoerd in de nieuwe lakkleur Brun Cappuccino (proost!) en biedt onder meer lederen bekleding en ledplafondverlichting. De Renault Captur Série Signature Barista is er voor prijzen vanaf € 22.790,- als ENERGY TCe 90 STOP & START (66 kW/90 pk). De uitvoering met automatische EDC-transmissie met dubbele koppeling en TCe 120-krachtbron (88 kW/120 pk) komt op € 25.990,-. De Renault Captur Série Signature Barista is zeer exclusief met een totale oplage van slechts 250 auto's voor de Nederlandse markt

Volvo al toe aan 10.000e eco-training

Volvo bereikt een duurzame mijlpaal: binnenkort wordt de tienduizendste eco-training aan een Volvo-rijder aangeboden. Tijdens deze introductietraining leren Volvo-rijders hoe zij het maximale rendement uit hun Volvo met plug-in hybride technologie kunnen halen. 93% van de berijders maakt gebruik van Volvo's gratis aangeboden training. De training duurt een uur.

Beginnerscursus klimmen start oktober Rock Steady Do 1/10 - di 6/10 19.30 u, zo 4/10 11 u start cursus klimmen va. 13 jr. Za 3/10 11 u - wo 7/10 13.30 u start jeugdcursus van 8-13 jr. Info www.rocksteady.nl Zanderijweg 12-14 Bussum 035-6925000.

Nu in Naarden: foto afdrukservice uit een fotovaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultramoderne FUJI DL600 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, tot wel 100x150 cm groot. In hoogglans maar ook in prachtig zijdemat. Nieuwsgierig? Kijk maar eens op de homepage van: http://www.fotovakprintnaarden.nl ga naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d 1411 AW. Parkeren is gratis op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Versa Welzijn biedt gratis inloop Spreekuur Administratie voor Elkaar in Bussum en Naarden. Elke donderdag van 10-12 uur in Bussum (Uitwijk), dr.Schaepmanlaan 10, en van 14-16 uur in Naarden, SCAN, M. Kampstraat 3. Vrijwilligers helpen u snel en efficiënt met allerlei vragen over administratie, inkomen en met formulieren. Ook kunt u onze computers gebruiken voor het inschrijven/ reageren op woningen bij Woningnet of het opvragen van bankafschriften en geven wij digitale ondersteuning bij contact met UWV. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd. Sinds 2013 staat ons sterke aanbod voor u klaar en hebben wij ruim 600 inwoners geholpen. Informatie: Versa Welzijn, Tineke van der Tol en Wilma Post: 035-6911251

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Divers onderzoek (didactisch, intelligentie, hoogbegaafdheid, vervolgonderwijs, persoonlijkheid, gedrag, sociaal emotioneel), begeleiding (o.a. autismebegeleiding, faalangsttraining, begeleiding bij ADHD) en advies. www.praktijkvoorpassendonderwijs.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

OPHEFFINGSUITVERKOOP !!! FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23 BUSSUM KORTINGEN 10 TOT 50%

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Remedial teaching. Citotraining. Voorbereiden op rekentoets en examens. Middenstraat 31 Weesp www.praktijkvoorpassendonderwijs.nl

MAXIFASHION grote maten, kleine prijzen. Maat 40 tm 58 Nieuwe Brink 15 Bussum do en vrijdag 10-18 zaterdag 10-17 www.maxifashion.nl

Goodkinds Taxiservice Taxi van/naar Schiphol vanuit 't Gooi € 50,-. Tel.: 06-26984855

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.

Cursus Spaans voor beginners. Start dinsdagavond 13 oktober in Huize Godelinde in Bussum. Duur: 10 lessen. Kosten € 85,- inclusief cursusboek. Inlichtingen 035-6930624 of info@gildegooinoord

Cursus Geheugentraining. Start van de cursus: "Beter omgaan met je geheugen" op woensdagochtend 21 oktober. Duur: 7 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Kosten € 42,-. Inlichtingen 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl

Vestingbewoonster zoekt te huur in de Vesting garage of garageplek. Tel.: 06-37192588

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Gevraagd: Ervaren huishoudelijke Hulp in Naarden voor één keer per 2 weken op woensdagochtend om met andere hulp extra werk te doen. Info: Marjan 06-55773421

Garage in Bussum te huur incl. verlichting, huurprijs € 140,- per maand. Info 06-10397243

Pedicure Mooi & Puur voor verzorgde voeten Provoet tel.: 06-16998552

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Pr. Beatrixhof, per 1 nov. a.s. Huur € 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

Te koop: Garage (hoek) aan plein in het Prs. Beatrixhof te Naarden. Vraagprijs € 24.000,- K.K. Voor info of bezichtigingen. Koudijs Makelaardij 035-6944500 info@koudijs.nl

Een gezin met twee kinderen op de basisschool in Bussum is op zoek naar een oppas met rijbewijs die de kinderen van school kan halen en kan koken. Mogelijkheid van 2 tot 4 dagen in de week voor 5 uur per dag. Reacties graag op 06-52052591

Cursus Verhalen schrijven Ontdek de geheimen van de schrijver. Zes inspirerende lessen. € 145,- www.schrijvershuisgooi.nl

Winterjassen voor dames & heren van topmerken voor hele leuke prijzen ! Bij the outlet store in Baarn. Kom snel, Laanstraat 41 Baarn. Open op: dins. - zat. 10.00 - 17.00 uur.

Voor al het strijkwerk bij u thuis op een tijdstip dat u schikt, 5 dagen per week. Bel: 06-20248864

Te huur: Salonruimte (evt. per dagdeel) in nagelsalon ArtCreatives. Mob. 06-24526801 Bianca

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen. www.snookerclubbussum.nl 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Vrijblijvend oriënteren tijdens NVM Open Huizen Dag

Uitgelezen kans om droomwoningen te bezoeken

Een leuke woning gezien? Schakel dan een aankoopmakelaar in.

REGIO - De NVM Open Huizen Dag van zaterdag 3 oktober is weer een uitgelezen moment om woningen te bezichtigen en het huis van je dromen te ontdekken.

Het recept van de NVM Open Huizen Dag is hetzelfde als in het voorjaar, die veel bezoekers heeft getrokken. Woningzoekenden kunnen tussen 11.00 en 15.00 uur geheel vrijblijvend één of meer huizen bezichtigen. In onze regio Gooi en Vechtstreek zijn vele honderden deelnemers. Op Funda.nl staan ze allemaal handig op een rijtje.

U kunt alle deelnemende huizen zonder afspraak bezoeken. Bij het bezoek aan het huis is de eigenaar van het huis aanwezig, zodat u zelf naar de ervaringen van de bewoner kunt vragen. In de kolom hiernaast staan tips die u kunt gebruiken als voorbereiding. Op de website van de NVM kunt u een bezichtigingsverslag downloaden om aantekeningen te maken van het bezochte huis.

Op 3 oktober tussen 11.00 en 15.00 uur geheel vrijblijvend één of meer huizen bezichtigen. Foto NVM

Rente laag

Volgens de NVM is het zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen. "De hypotheekrente staat momenteel op een zeer laag niveau, waardoor kopen in vergelijking met huren vaak zeer aantrekkelijk is. Door alle huurverhogingen is een koopwoning zeer concurrerend geworden", stelt woordvoerder Roeland Kimman van de makelaarsvereniging. "De Open Huizen Dag vormt een mooie gelegenheid om je op de aankoop van een woning te oriënteren." Een leuke woning gezien? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Hij of zij brengt u op de hoogte van uw regionale situatie en van de kansen die de huizenmarkt op dit moment biedt.

Vertrouwen

De vorige NVM Open Huizen Dag trok in heel Nederland zo'n 150.000 bezoeken. "Een aantal waarmee we zeer tevreden zijn", stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. "De woningmarkt leeft." Er stonden vandaag wel minder huizen te koop dan bij de voorgaande edities. In totaal deden ruim 46.000 huiseigenaren mee aan de NVM Open Huizen Dag. Hukker merkt een positievere stemming op de woningmarkt. "Het consumentenvertrouwen trekt gelukkig weer aan en mensen durven weer geld uit te geven. De huizenprijzen bevinden zich nog steeds op een relatief laag niveau en dat is aantrekkelijk voor kopers. Hopelijk trekt de woningmarkt overal krachtig aan, zoals nu in veel steden al het geval is."

Meer huizen met zwembad te koop

LIFESTYLE - Wie tijdens de Open Huizen Route op pad gaat, heeft kans op een huis met zwembad te stuiten. In totaal staan er in Nederland zo'n 1950 woningen met (binnen)zwembad te koop. Dat is 1,4% van het totale woningaanbod.

De meeste woningen met zwembad vinden we in Brabant. Maar ook 't Gooi behoort tot de gebieden waar naar verhouding veel mensen in zwembroek de keldertrap afdalen. Opvallend genoeg bevindt het aanbod van woningen met zwembad in de afgelopen twee jaar zich in een stijgende tendens. Dit in tegenstelling tot het totale woningaanbod, waar volgens de NVM juist een daling heeft plaatsgevonden.

Woningmarkt
trekt verder aan

WONINGMARKT - Het aantal verkochte woningen is in augustus met 28,7 procent gestegen, vergeleken met een jaar eerder. Het Kadaster registreerde 15.863 transacties.

De stijging deed zich voor bij alle woningtypen in heel het land. Vanwege de vakantie wordt er in augustus minder verhuisd dan in andere maanden. In juli bijvoorbeeld veranderden 18.422 huizen en appartementen van eigenaar.

Zelfbouwen in Anna's Hoeve, start verkoop vrije kavels

Veel interesse voor de vrije kavels tijdens de infomarkt Anna's Hoeve. Foto: Margôt Brakel Foto: Margôt Brakel

HILVERSUM - Op maandag 12 oktober om 10.00 uur start de online inschrijving voor zes ruime kavels in Anna's Hoeve.

Anna's Hoeve is de nieuwste wijk van de Mediastad Hilversum en ligt in het oosten van de stad tegen prachtige natuurgebieden aan. Afgelopen zaterdag namen ruim 100 geïnteresseerden tijdens de jaarlijkse informatiemarkt een kijkje in de wijk in aanbouw en lieten zich informeren over de woon- en bouwmogelijkheden. Naast zelfbouwen is hier ook ruimte voor huur- en koopwoningen. Er was veel belangstelling voor de ruime vrije kavels (390 - 505 m²). De zes kavels liggen op een mooie locatie aan de voet van de berg. 12 oktober start hiervoor de inschrijving. Geïnteresseerden kunnen dan online bieden vanaf een minimumkavelprijs, variërend van € 580 tot € 610 per vierkante meter afhankelijk van de ligging van de kavel. De biedingen zijn niet zichtbaar voor anderen.
Op Anna's Hoeve kun je ook samen met andere mensen bouwen. Dit heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). De eerste groep die in Anna's Hoeve gaat bouwen is Vereniging Almansweide (www.almansweide.nl). De deelnemers gaan samen een duurzame, zeer energiezuinige wijk met ecologische elementen op Anna's Hoeve bouwen. Thema's als natuurbeleving en sociale betrokkenheid vormen de leidraad hiervoor. De leden creëren zelf woningen in het project, samen met architect Mart-Jan Oosterveld, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. Afgelopen zaterdag heeft de vereniging samen met wethouder Nicolien van Vroonhoven de koopovereenkomst getekend en de verwachting is dat ze volgend jaar starten met de bouw van 23 woningen. De eengezinswoningen zijn allemaal onder optie, maar er zijn nog verschillende appartementen en maisonettes beschikbaar.

Startbijeenkomst

Heeft u ook interesse in samen bouwen? De gemeente heeft een bouwveld voor een groep gereserveerd en ondersteunt het proces van groepsvorming. Laat uw interesse uiterlijk 13 oktober weten via annashoeve@hilversum.nl.

De CPO-adviseur gaat gedurende drie maanden aan de slag met de geïnteresseerden. Hij kijkt dan of er met elkaar een goede basis is om een groep te vormen. De eerste bijeenkomst is op 13 oktober. De adviseur legt uit hoe een groep zelfbouwers wordt georganiseerd en helpt beslissen of dit iets voor u is. Hij staat u bij om een vereniging op te richten die een plan laat maken waarin ruimte is voor uw wensen en die van uw toekomstige buren. Meedoen aan dit proces van groepsvorming is geheel vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden. Geïnteresseerden die zich na 13 oktober aanmelden, komen op een wachtlijst en kunnen na de groepsvormingsfase aansluiten bij de opgerichte vereniging. Voor commerciële partijen is geen plaats.

Het nieuwe makelen

Agnes Haverkort, Alfred De Kleermaeker, Mark Teeuwissen en Britt Ottjes van makelaardij Thuis in Huizen.

HUIS KOPEN - In 2013 draaide makelaar Alfred De Kleermaeker de deur op de Lindenlaan 9 na 28 jaar op slot, vertrok naar de Oostermeent en sloot zich aan bij makelaardij Avenue. Nu, twee jaar later, is hij weer terug op zijn vertrouwde stek onder de naam Thuis in Huizen. De inrichting van het kantoor is als een gezellige woonkamer. Dat hoort helemaal bij 'het nieuwe makelen'.

Makelaar Agnes Haverkort van Avenue is met De Kleermaeker meegekomen naar de Lindenlaan. "We vullen elkaar ontzettend goed aan", vindt zij. De Kleermaeker kan niet anders dan dat beamen. Beiden zijn voorstander van het nieuwe makelen. Dat betekent samenwerken met bijvoorbeeld een klusjesman, een binnenhuisarchitect en een verzekeringsbedrijf. Het nieuwe makelen betekent ook klanten op hun wenken bedienen. "Er is niets mis met een telefoontje", vindt De Kleermaeker. "Integendeel. Maar er zijn ook mensen die liever digitaal een afspraak willen maken. Ook dat behoort tot de mogelijkheden."

Een ander nieuw idee: elk huis dat in de verkoop staat, krijgt een eigen website. Verder gaat Thuis in Huizen proactief te werk. Zo buigen zij zich vast over het vraagstuk als over een aantal jaar een flink aantal ouderen kleiner wil gaan wonen, maar niet in een klein flatje. "We hebben al mooie plannen, maar die moeten we eerst concreet maken", aldus De Kleermaeker.

Buurt is fijn,
ondanks
overlast

LEEFOMGEVING - Buurtbewoners gaan op een prettige manier met elkaar om. Dat zegt 70 procent van de Nederlanders volgens onderzoek van CBS. Maar 40 procent ervaart wel veel overlast, zoals hard rijdende auto's en hondenpoep op straat.

De meerderheid van de mensen voelt zich thuis in hun woonwijk. Dit betekent niet automatisch dat buurtbewoners veel contact hebben met elkaar: bijna 40 procent heeft naar eigen zeggen veel contact met buren. Een kwart zegt dat buurtbewoners elkaar nauwelijks kennen. In de stad ervaren minder mensen hun buurt als een sociale omgeving dan in kleinere gemeenten.

Twee-onder-een-kap in Huizen

HUIZEN - De verkoop van het nieuwe bouwplan voor de locatie Schoeman aan de Lindenlaan in Huizen is gestart. Het project bestaat uit zes royale twee-onder-een-kapwoningen plus vier rijenwoningen en twee twee-onder-een-kapwoningen. De woningen worden traditioneel gebouwd in een moderne, maar authentieke stijl. De vraagprijzen van de woningen zijn vanaf 245.000 euro v.o.n. Meer informatie bij Voorma en Walch Makelaars: 035-523135.

Hypotheekadvies: wat blijft erover onder de streep?

Als onafhankelijk intermediair niet gebonden aan bank

Bij de financiering van een huis komt veel kijken. Een onafhankelijk intermediair geeft advies en is daarbij niet gebonden aan een bank of een product.

NEDERHORST DEN BERG - De wereld van hypotheken en kredieten kent roerige tijden. Dat merkt ook Jos Pronk, sinds 1995 verbonden aan Hypotheek Adviesburo Pronk aan de Middenweg 135A in Nederhorst den Berg. Samen met zijn partner Claudia Hoveling is hij sinds 1998 jaar eigenaar.

Jos Pronk heeft ruime ervaring als financieel adviseur en is tevens erkend hypothecair planner. Advies en bemiddeling van hypotheken vormen de kern. Na een eerste (gratis) oriëntatiegesprek bekijkt Jos de hypotheekmogelijkheden aan de hand van de financiële huishouding van de klant. "De gegevens die in de boodschappenmand belanden, worden omgezet in een analyse. Daaruit vloeit een advies. Dat kan heel divers zijn, elke achtergrond verschilt. De basis heeft te maken met het huidige inkomen, maar vooral ook met de toekomst. Hoe ziet het loopbaanperspectief eruit? Is er een kinderwens? Gaat het inkomen omhoog of omlaag?

Rentepercentages, looptijden, bijzondere voorwaarden: dat alles bij elkaar bepaalt de inhoud van het advies. Kortom, veel aspecten waar Jos Pronk rekening mee houdt, met als voornaamste doel een gezonde financiële balans tussen inkomen en woonlasten. "Het belangrijkste is wat er overblijft onder de streep", zegt hij. "Bovendien, de koop van een huis is emotie. Het doorslaggevende argument voor mensen om de keuze te maken is het onderbuikgevoel." Als onafhankelijk intermediair is Jos Pronk niet gebonden aan welke bank dan ook. Hij is zelfstandig en voert met zijn klanten een eerlijk en open gesprek. Jos vindt het een van zijn belangrijkste taken om mensen te wijzen op risico's. "Natuurlijk wil ik vanuit een commerciële gedachte dat de klant de hypotheek afneemt, maar ik zie het ook als mijn verantwoording de klant te beschermen en hem bewuster te maken van een hypotheek. Wat dat betreft hebben de banken in 2007 gezamenlijk de Gedragscode Hypothecaire Financieringen afgesproken met als doel huizenkopers te beschermen tegen te hoge hypotheekschulden."

Met een houtskelet bouwt het lekker snel

BOUW - In Huizen is recent een houtskeletbouw woning opgeleverd. Houtskeletbouw is erg in opkomst, meldt bouwer Presolid Home. De reden: de hoge isolatiewaarde, snelle bouwtijd en goede prijs-kwaliteitverhouding.

Bij houtskeletbouw zijn de dragende elementen in het huis gemaakt van hout. Hierdoor ontstaat een prettig woonklimaat en een goede akoestiek in de woning. De toekomstige bewoners hebben gekozen voor houtskeletbouw vanwege de snelheid waarmee wordt gebouwd en de goede isolatie. In samenspraak met een architect van Presolid Home is er een ontwerp gemaakt volgens de bouwregels van het plan. Na het leggen van de fundering was het huis binnen enkele dagen opgebouwd.

Houtskeletbouw heeft veel voordelen ten aanzien van traditionele bouw. Door de snelle bouwtijd wordt bespaard op de bouwrente. Verder zijn de woningen energiezuinig, wat direct terug te zien is op de energierekening. De positieve kenmerken van houtskeletbouw zijn enorm, er wordt immers gebruikgemaakt van een duurzaam en volledig recyclebaar basismateriaal (hout). Daarom is deze methode dé manier om ook de CO2-uitstoot tijdens een bouwproces reduceren.

Kabinet ziet
(nog) niets in
heffing op
waardestijging

POLITIEK - Wie zijn huis wil verbouwen, hoeft voorlopig niet bang te zijn meer belasting te gaan betalen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën ziet niks in een vermogensheffing op de stijging van de waarde van het huis.

"Daar zit een gemiddelde huizenbezitter echt niet op te wachten en dat gaan we in Nederland ook echt niet doen", zei Wiebes als reactie op aanbevelingen van het Centraal Planbureau (CPB) om de fiscale aanpak van de uiteenlopende inkomsten uit kapitaal eenvoudiger te maken. Volgens Wiebes streeft ook het kabinet naar een eerlijker heffing, maar dat is nu nog niet mogelijk.

"Voor iedereen is het heffen op basis van werkelijke rendementen toch het eerlijkste systeem. Naarmate er meer getallen beschikbaar komen, komt het systeem wel dichterbij'', aldus Wiebes.

Wonen aan de Meentstroom

Foto: Provise

BLARICUM - Het project Allure XL-woningen in de Blaricummermeent slaat aan. Nadat de 23 woningen met het Allure-label in deelplan B aan de man zijn gebracht, zijn begin deze maand de handtekeningen gezet voor de ontwikkeling van nog eens 18 Allure-woningen.

Deze tweede serie zijn de eerste woningen die verkocht worden in deelplan C2/C3. Nieuw in dit deelplan zijn de royale tweekappers van 6.45 breed met grote tuinen gelegen op het zuiden, waarvan er 8 woningen gelegen zijn aan het water van de nieuw aangelegde Meentstroom. De woningen worden traditioneel gebouwd met houten kozijnen, natuurlijke materialen en keramische dakpannen en het metselwerk wordt opgetrokken met prachtige, handgevormde bakstenen. Allure staat voor groots en luxe wonen in een huis dat compleet wordt opgeleverd. Een complete keuken met inbouwapparatuur en luxe sanitair is bij de prijs inbegrepen, net als de tuininrichting en erfafscheiding, vloerverwarming, hardhouten kozijnen en openslaande deuren naar de tuin.

'Eerst wat sparen en dan pas een huis kopen is gezond'

Arjan van der Waaij met assistent-makelaar Monique Klompmaker. Foto: Bob Awick

EEMNES - Arjan van der Waaij van Van der Waaij Makelaars en Rentmeesters juicht de recente ontwikkelingen in de huizenmarkt toe. Hij doelt daarmee vooral op het vertrouwen van de consument. Hij plaatst wel zijn kanttekening bij de inperking van de leencapaciteit. Anderzijds is hij van mening dat het wel bij een gezonde economie past: dat mensen eerst wat gespaard moeten hebben om een huis te kunnen kopen.

Van der Waaij weet waarover hij praat. De doorgewinterde makelaar zit ruim 20 jaar in het vak en kent de Gooi en Vechtstreek als geen ander. "Klanten moeten er soms een beetje aan wennen, maar vinden het eigenlijk ook heel normaal dat je eerst spaart voordat je iets koopt." Er zit dus weer beweging in de huizenmarkt en mensen durven weer te schakelen. "Vooral het aantal transacties in de markt tussen de twee- en vijfhonderdduizend euro is in onze regio weer terug op een goed, oud niveau. Maar ook huizen tussen de vijfhonderdduizend en achthonderdduizend euro gaan weer beter. Waar mensen vorig jaar nog afwachtten en met een groeiend gezin in een 'te krap' huis bleven, zie je dat ze nu weer zoeken naar een huis dat bij hun situatie past. En andersom natuurlijk." De redenen om te verhuizen zijn nog steeds divers. Een te groot of te klein huis, de werksituatie of de wens om meer comfort. Locatie en huizen in de directe omgeving blijven een belangrijke factor bij de keuze.

Vertrouwen

Het enthousiasme waarmee Van der Waaij over zijn vak praat is aanstekelijk. "Je moet van zo veel zaken iets afweten: bouwkundig, juridisch, fiscaal, wetgeving en financiering. Het zijn allemaal facetten waarmee een makelaar te maken krijgt. En daarbij komt het vertrouwen dat mensen je geven." Dat vertrouwen blijft voor Van der Waaij heel bijzonder. "Je komt wel in iemands thuis en krijgt de sleutel. Je woning is je thuis, of dat nu om een huurwoning of een koopwoning gaat. Ik vind het belangrijk dat zowel koper als verkoper een goed gevoel krijgt én houdt." Met dat goede gevoel lijkt het wel goed te zitten. Voor meerdere klanten heeft het kantoor al drie of vier keer een huis aan- en/of verkocht. En niet alleen in deze regio, ook ver daarbuiten. Zo begeleidde hij onlangs ouders die een studentenhuis voor hun zoon kochten in Leiden. "Je volgt zo een heel leven."

Niet alleen geografisch, maar ook in soort is het werkgebied van Van der Waaij Makelaars en Rentmeesters vrij uitgebreid. Ze houden zich bezig met de particuliere markt, erfpacht, agrarisch onroerend goed en rentmeesterschap. "Rentmeesterschap is wel heel bijzonder. Het gaat vaak om bezit, landgoederen, maar ook bos, dat al generaties in de familie is. Waarbij het in stand houden belangrijker is dan rendement."

'Zorgvuldige oplossing betalings- probleem afdwingen'

FINANCIERING - Vereniging Eigen Huis is boos omdat veel hypotheekaanbieders hun meest kwetsbare groep klanten na vijf crisisjaren nog steeds geen adequate hulp bieden bij betalingsproblemen. De vereniging pleit voor het afdwingen van zorgvuldige klantbehandeling als mensen in betalingsproblemen zitten.

De AFM, waakhond van de banken, concludeert in een rapport dat geldverstrekkers hun prestaties sterk moeten verbeteren. Grote zwakte is dat veel hypotheekverstrekkers geen goede analyse maken als er betalingsproblemen zijn ontstaan. Hierdoor kunnen ook geen passende oplossingen worden aangeboden.

Hypotheekaanbieders tonen over het algemeen veel te weinig empathie voor hun klanten. "Zelfs mensen die willen meewerken aan een duurzame oplossing worden nu nog vaak zonder omwegen geconfronteerd met harde maatregelen. Met juridische standaardbrieven worden zij op dreigende toon gemaand om hun achterstand in te lopen, in plaats dat er in een persoonlijk gesprek hulp wordt aangeboden", aldus directeur belangenbehartiging Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis.

Bewoners
vaker zelf naar
bemiddeling

LEEFOMGEVING - Het aantal bewoners dat zelf aan de bel trekt bij buurtbemiddeling is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2007 kwam 23% van de aanmeldingen direct van bewoners zelf, vorig jaar steeg dat naar 45%.

Dit zijn cijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Bewoners zoeken kennelijk zelfstandig naar een oplossing voor de burenoverlast, zonder zich direct als vanzelfsprekend te wenden tot de politie. Vorig jaar kregen de buurtbemiddelingsorganisaties in totaal 12.000 meldingen van burenoverlast binnen. Daarvan bleek 90% geschikt voor een bemiddelingstraject. Landelijk werd in 2014 gemiddeld 68% van de zaken opgelost.

De kans op een oplossing is het grootst als buurtbemiddeling in een zo vroeg mogelijk stadium van de woonoverlast wordt ingezet. Dan kunnen buren vaak nog een normaal gesprek met elkaar voeren.

Gooische Gaerde bijna klaar

Nikkels Bouwbedrijf is gestart met de oplevering van de eerste twaalf woningen in De Gooische Gaerde in Blaricum. Het is een kleinschalig plan met 23 woningen en vijf verschillende woontypes. Op dit moment is er nog een semibungalow Korenbloem beschikbaar. U kunt deze woning bezichtigen op 8 oktober tussen 10.00 en 11.30 uur en op 10 oktober van 11.00 tot 12.30 uur. Adres: Krijnenlaan 4 in Blaricum.