BussumsNieuws

22 augustus 2018

BussumsNieuws 22 augustus 2018


Nieuwe Emmaschool op tijd klaar

Als de leerlingen in september van start gaan moeten er nog een paar kleine dingen worden afgemaakt.

BUSSUM Het gaat goed met de grote verbouwing van het schoolpand aan de Graaf Florislaan. Het gebouw wordt klaar gemaakt voor de komst van de Emmaschool.

Zoals het nu gaat kunnen de schoolklassen van de Emmaschool op woensdag 5 september voor het eerst achter hun gloednieuwe schoolbanken plaatsnemen. Volgens een woordvoerder van scholenkoepel Talent Primair loopt het werk op schema. "Er zullen, als het schooljaar begint, alleen nog een paar kleine dingen afgemaakt moeten worden. De deadline wordt gehaald", zo vertelt ze.

Als de Emmaschool het gebouw aan de Fortlaan straks echt betrekt, komt er een einde lang wachten. De Emmaschool werkt al vele jaren aan het plan om het grotere schoolgebouw te betrekken. Het nieuwe schoolgebouw was hard nodig, vooral omdat de school aan de Fortlaan uit haar jasje is gegroeid. Daarom werd de laatste jaren al gewerkt met een noodschool. Die situatie kon niet langer. Slepende rechtszaken over de komst van de school naar de Graaf Florislaan door bezwaarmakende buurtbewoners zorgden er echter voor dat de Emmaschool en haar leerlingen lang door moesten bijten.

Aan de Graaf Florislaan heeft de Emmaschool straks een schoolgebouw waar het vele jaren voort kan. Naast de school komt er ook een kinderopvanglocatie van de SKBNM. De officiële opening staat gepland voor 3 oktober.

Verdachte voelt zich erin geluisd

BUSSUM Het is de tweede keer dat de 46-jarige Huizer volgens zijn eigen zeggen 'er is ingeluisd door vrienden'. Dinsdag stond hij bij de rechtbank Utrecht terecht op verdenking van het medeplegen van het houden van een hennepkwekerij in 2014 aan de Koekoeklaan. De officier van justitie eiste 150 uur werkstraf waarvan 50 uur voorwaardelijk en een ontnemingsvordering van 99.505 euro.

De Huizer hoort de eis hoofdschuddend aan. Niet hij is schuldig, maar zijn vriend bij wie hij van februari tot oktober 2013 op de Koekoeklaan woonde. De hennepkwekerij met 245 planten was van hem. Hij, de verdachte, verrichtte in die hele periode voor 300 euro sporadische hand- en spandiensten. De opbrengst van de hennepplanten ging naar zijn vriend. De verdachte hoest een aantal keren. Zijn longen werken nog maar voor 30 procent. Hij is ziek, heeft geen werk en geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij vraagt zich af waar hij dat grote bedrag ooit van moet betalen?
De officier van justitie heeft weinig clementie met de Huizer. Het verhaal dat hij slechts af en toe betrokken was doet zij af als ongeloofwaardig. "U ging mee om hennepplanten te kopen, onderhield de planten, regelde knippers, telde de opbrengst en betaalde het tv-abonnement en een paar keer de huur. Dit noem ik medeplegen aan het hebben van een hennepkwekerij." De politie ontdekte de hennepkwekerij nadat zij een vreemde warme geur uit het openstaande kelderraam roken, ook maakte de woning een onbewoonde indruk en was er niemand op het adres ingeschreven. De politie belde aan en de vriend van de verdachte deed open die gelijk bevestigde dat er een kwekerij was. Op de vraag van wie de kwekerij was, noemde de man de naam van de Huizer. De officier: "U wijst allebei naar elkaar. Terecht, want in mijn ogen bent u allebei medeverantwoordelijk." De raadsman vroeg de rechtbank de eis van de officier omtrent de ontnemingsvordering niet te volgen. Hij wees op de ondergeschikte rol die de Huizer heeft gehad en het feit dat hij slechts 300 euro aan de kwekerij heeft verdiend. Over twee weken is de uitspraak. (Argos)
Hulpactie Lombok

Foto: Chaim Fetter

Boukje van den Bosch-Smits wil geld werven voor de aardbevingsslachtoffers van het kindertehuis Peduli Anak op het Indonesische eiland Lombok.

3

Een uitgelezen boek Thuis in Naarden

Foto: Picasa

Een bijzonder aardig en met oude afbeeldingen en recente foto's geïllustreerde boekje over 100 jaar Woningstichting Naarden. Het boekje beschrijft de bouw- en koopprojecten van 1914 tot 2014 die door Volksbelang en haar opvolgers zijn ontwikkeld. De auteur, Paul Schneiders, schetst vooraf de volkshuisvesting in Nederland vanaf 1900, de wetgeving én de woningnood en woningbouw na 1945. Daarna worden de 26 gerealiseerde wooncomplexen gepresenteerd, inclusief aardige details en verklaring van de straatnamen. De presentaties worden verlevendigd met foto's van huizen en enthousiaste bewoners, gemaakt door de Naardense fotograaf Arthur Riet. Eén complex wil ik noemen en is een omweg waard: de stenen huizen uit 1920 in de Huibert van Eijkenstraat op de Schapenmeent/Keverdijk in de toen verboden kring van de vesting, waarvoor een ontheffing verleend werd om in steen te bouwen. Het softcover boekje van 149 pagina's werd in 2014 door Tadorna Media uitgegeven. Nieuw!

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor € 10. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Overgang naar tijdelijk koel en wisselvallig zomerweer

Een gebied met hoge luchtdruk trekt naar het oosten weg. In de loop van donderdag passeert het polaire koufront van een depressie ten noorden van Schotland. Er kunnen enkele buien vallen. Vrijdag en zaterdag zakt een met koude lucht gevuld lagedrukgebied (hoogtetrog) het Noordzeegebied binnen. Dat betekent een overgang naar koel zomerweer met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Donderdag schijnt eerst de zon maar de bewolking neemt toe, gevolgd door enkele regen- of onweersbuien. Het wordt nog zo'n 23 graden. Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien. Tussendoor schijnt nu en dan de zon. Met een maximum temperatuur van 17 à 18 graden is het koel. Er waait een matige tot soms vrij krachtige westenwind.

Het weekeinde

Zaterdag is het zeer onbestendig. Er vallen enkele buien met kans op onweer. Soms kan het even opklaren. Er waait een matige tot bij vlagen vrij krachtige zuidwestenwind. Het is uitgesproken koel bij een maximum van 15 à 16 graden. Zondag is er nog kans op enkele buien maar er komt wat meer ruimte voor nu en dan zonneschijn. Het wordt circa 18 graden.

Weetje

Doorgaans wordt in de zomer geklaagd over het wisselvallige weer, maar dit jaar zorgde een extreem standvastig hogedrukgebied lange tijd voor uiterst stabiel zomerweer. De klachten gingen over droogte en hitte en er was toenemend sprake van 'mooiweermoeheid'. Waar de gemiddelde Nederlander anders over klaagde, daar werd nu steeds sterker naar verlangd.

Genua voorbeeld voor Bussum?

De brugramp in Genua heeft heel wat ogen geopend. Er was nooit iets aan de hand. Altijd goed onderhoud. Ja, ja! Ook bij ons in Bussum zou er eens op een paar plekken goed gekeken moeten worden.

Ik was al weken van plan om de parkeergarage onder Scapino aan de kaak te stellen. Door Genua doe ik het nu meteen maar. Het is schrikken geblazen als je daar omhoog kijkt. Roest en verwering en opgelapte stukken. Hoe zou het er binnen in de constructie uit zien? Een volgend object is mij aangereikt door mijn goede vriend Moos Eerland, woonachtig Weidehof. Momenteel dreigt Alliantie (woningbouwvereniging) het opknapwerk aan de voorzijde teniet te doen. Moos en een aantal flatbewoners hebben op eigen kosten rotzooi verwijderd en reparaties verricht om lekkages binnen te stoppen. Mooie bloembakken geplaatst om het aanzicht op te fleuren. En nu moet alles per 1 september weggehaald zijn! Terwijl het werk van Moos c.s. in de flat navolging heeft gevonden en er her en der ook bloembakken zijn geplaatst. Moos maakte mij echter op een ander feit attent. Hij kijkt vanuit zijn ruimte uit op de Scheperstraat. En ziet daar wat in zijn flat al De Gooise Hangmatten worden genoemd. Doelend op enkele balkons die goed zichtbaar aan het doorzakken zijn. Op de foto niet erg duidelijk, maar op ooghoogte zie je dat het midden van de balkonvloer centimeters lager ligt dan de beide uiteinden. Het is zaak om snel een grondige inspectie uit te laten voeren!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 uur ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 uur ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 uur Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 uur en 17.00 uur dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 uur Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 uur ds. T.F. Mout
*PGB West Spieghelkerk 10.30 uur ds. N.W. den Bok
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 uur ds. R.R. Eisinga en 17.00 uur prop. C. Hendriks
*Remonstranten N-B gezamenlijke zomerdienst bij Vrijzinnigen
*Vrijzinnigen N-B 10.30 uur gezamenlijke zomerdienst mw. M.E. Rosen Jacobson-van Dam
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 uur gezamenlijke zomerdienst bij Vrijzinnigen
*Evangelisch-Lutherse Gemeente gezamenlijke zomerdienst bij Vrijzinnigen
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 uur ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 uur eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 uur geen Mensenwijdingsdienst

Vanaf 22 augustus zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- RegioHub herhaalt het onderwerp over NIX18, geen alcoholgebruik voor 18-minners
- Muiden, een historische film over de toen nog zelfstandige gemeente Muiden
- KijkTV: GooiTV is op bezoek in het Frietkot in Bussum, deel 4 en slot

Familie met Bussumse roots wil kindertehuis op Lombok helpen

'Ik hoop dat iedereen geld wil doneren om het weeshuis weer op te bouwen'

Boukje van den Bosch-Smits wil geld werven voor het kindertehuis Peduli Anak op Lombok om de kinderen te steunen na de aardschokken op het Indonesische eiland.

Het kindertehuis Peduli Anak op Lombok is totaal ingestort. Foto: Chaim Fetter

BUSSUM Op Lombok waren zondag weer aardschokken met als gevolg twaalf doden en volgens autoriteiten raakten daarbij ook veertig mensen gewond. Twee weken geleden kwamen al 460 mensen om het leven door de aardbeving op het eiland.

"Toen de aardbeving op zondag 5 augustus met een kracht van 6.9 Lombok trof, was ik met onze vier kinderen van tien, twaalf, veertien en vijftien jaar aan het werk als vrijwilliger bij het kindertehuis Peduli Anak op Lombok. Hier wonen tachtig kansarme kinderen die allemaal zijn getraumatiseerd door wat ze in hun jonge leven hebben meegemaakt. Ze zijn uitgebuit, misbruikt en verwaarloosd. Zonder opvang en ondersteuning zijn ze kansarm", vertelt Boukje, die momenteel in New York woont, maar een woning in Bussum heeft als thuisbasis. "We waren met het gezin eerst drie weken op vakantie in Singapore, Bali en Lombok en daarna deed ik een week vrijwilligerswerk samen met de kinderen toen de aardbeving het eiland overviel. Gelukkig konden alle kinderen ongedeerd wegkomen. Het was voor ons allemaal een angstaanjagende ervaring, maar we hebben toen wel besloten om te blijven en de kinderen, die nu allemaal dakloos zijn, te helpen." Boukje vertelt dat de woonhuizen en keuken enorm beschadigd zijn en dat iedereen buiten moet leven en slapen. "We moesten de matrassen, dekens en kussen delen en nu weten we hoe het voelt om te wachten op de spullen en hoe blij je bent als die eindelijk zijn aangekomen."
Boukje vertelt dat het een week van extreme omstandigheden was. "We zaten dan ook in een emotionele achtbaan waarbij wij de luxe hadden om weer naar huis te gaan. We zijn nu veilig thuis, maar ons hart en onze gedachten zijn nog steeds in Lombok. De kinderen hebben dag en nacht opgetrokken met de weeskinderen waardoor een sterke band is ontstaan. We waren allemaal in tranen bij het afscheid en we voelden ons schuldig dat wij wel weg konden. Deze ervaring vergeten we nooit meer." Ze maakt zich grote zorgen over het welzijn van de kinderen en wil geld ophalen om te doneren aan de Nederlander Chaim Fetter. "Hij is de oprichter van het kindertehuis en wordt nu geconfronteerd met de enorme kosten van de heropbouw om de kinderen weer een veilig onderkomen te geven. De aanhoudende aardbevingen en naschokken blijven voor veel angst en onzekerheid zorgen, maar we hebben met eigen ogen gezien dat het doorzetters zijn en dat iedereen vol positieve energie zit. Ik hoop dan ook dat iedereen ze wil helpen en geld doneert om het kindertehuis weer op te bouwen."

Doneren kan via www.pedulianak.org of door geld over te maken naar NL 08 INGB 0000 0018 16 t.n.v. Stichting Peduli Anak.

PostNL haalt 23 brievenbussen weg uit gemeente Gooise Meren

Brievenbussen worden verwijderd. Foto: PostNL

GOOISE MEREN PostNL haalt 23 brievenbussen in Gooise Meren weg. In totaal blijven er 32 staan.

"De reden voor het weghalen, is dat er steeds minder post wordt verstuurd", aldus Désirée Foekens van PostNL. "Brievenbussen die weinig worden gebruikt, worden weggehaald voor zaterdag 5 oktober of verplaatst naar plekken waar veel mensen komen zoals naast supermarkten of plekken aan het begin van een woonwijk. Het uitgangspunt is dat brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan. Ook het aantal verlaagde brievenbussen blijft ongewijzigd."

Bij het bepalen van de locaties houdt PostNl rekening met de afstandseis voor brievenbussen zoals vastgelegd is in de Postwet. Daarnaast hebben lokale vertegenwoordigers van belangenorganisaties zoals ANBO, Unie KBO, PCOB en LvKK de mogelijkheid gekregen om advies uit te brengen over de plannen in Gooise Meren. "We hebben gezamenlijk gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven en dan ook vooral voor mensen die wat minder goed ter been zijn."

In de gemeente Gooise Meren blijven 32 brievenbussen en verdwijnen er 23 brievenbussen. In Bussum worden elf van de 37 brievenbussen verwijderd, in Naarden negen van de twintig, in Muiden een van de vier en in Muiderberg twee van de vier. Het weghalen van de brievenbussen wordt in fases gedaan vanaf 10 september en als de brievenbus vervalt, wordt dat minimaal drie weken van tevoren aangegeven op de betreffende brievenbus. Bewoners ontvangen op het huisadres een brief met informatie over de veranderingen. Meer informatie is ook te vinden op postnl.nl/brievenbus.

Laura Peters

Dansdocent, eigenaresse
Balletschool Cabriole, 23 jaar, komt uit Naarden

Waar in Gooise Meren kom je graag?
"Op de heide."

Wat heb je met dansen?
"Voor mij is dans kunst in beweging. Het is prachtig dat ik van dansen mijn beroep heb kunnen maken en het door lesgeven met anderen kan delen."

Met wie (bekend persoon) wil je een goed gesprek en waar gaat dat over?
"Met Han ter Heegde, de burgemeester van Gooise Meren. Ik zou het graag met hem hebben over sport, beweging en gezondheid en hoe we door middel van dans deze drie punten een flinke duw in de goede richting kunnen geven."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Doneren aan een goed doel voor dierenwelzijn."

En met een miljoen?
"Een groots project opzetten waarbij verschillende kunstvormen en bevolkingsgroepen samen komen. De rest van het geld zou ik op de bank zetten voor latere projecten, dromen en wensen."

Lievelingsmuziek?
"Florence and the Machine."

Hoe ziet een ideale vrije dag er voor jou uit?
"Uitgebreid ontbijten en een yogalesje 's ochtends, uitwaaien op het strand 's middags en de dag gezellig afsluiten met vrienden of familie."

Welk boek ligt er op jouw nachtkastje?
"The dog who dared to dream van Sun-Mi Hwang."

Als je een dag de burgemeester was, waar zou jij je dan voor inzetten?
"Dan wil ik iedereen aan het dansen krijgen en geef ik subsidies voor dans natuurlijk. Daarnaast de herplaatsing van asieldieren en de ouderenzorg."

Veel getimmer van huttenbouwers op het Vestingeiland

Foto: Bob Awick

BUSSUM Midden in de vestinggracht in de Vesting van Naarden zijn 500 kinderen weer twee weken druk bezig met het huttenbouwkamp met als thema 'Boerderij'. "De kinderen hebben boerderijen, een koeienstal, molen en tractor gebouwd', vertelt David Dik, die al tien jaar de leiding heeft. "De kinderen zijn zo enthousiast en vinden het geweldig om samen iets moois te maken."

Bomen worden gecontroleerd met drones

GOOISE MEREN Alle bomen van bossen van de gemeente Gooise Meren gaan de komende weken gecontroleerd worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat meldt de gemeente.

Er gaat gekeken worden hoe gezond de bomen zijn en of ze geen ziektes hebben. De controles gebeuren met drones. De drones van de NVWA vliegen over de bosgebieden heen en hebben speciale camera's waarmee zichtbaar wordt of de bomen ziektes hebben. Daar waar zieke bomen worden geconstateerd, kan de inspectie vervolgens heel gericht haar werk doen.

De controles van de bomen gebeuren wel vaker, maar het is nu de eerste keer dat daar drones voor worden gebruikt.

Aantal WW'ers daalt gestaag

GOOISE MEREN Het aantal bewoners van Gooise Meren dat een WW-uitkering ontvangt daalt gestaag. Dat meldt het UWV.

Afgelopen maand kregen 967 bewoners van de gemeente Gooise Meren een WW-uitkering. Dat aantal lag exact een jaar eerder met 1162 mensen nog een stuk hoger. Dat betekent dat het aantal WW-uitkeringen het afgelopen jaar met 16,8 procent daalde. De gemeente Gooise Meren doet het daarmee net zo goed als het regionale gemiddelde: over het geheel daalde het aantal WW'ers voor de regio Gooi en Vechtstreek ook met 16,8 procent.

Ben de Veth publiceert haikubundel

'Beperking van het woord is effectiever dan lengte van de zinnen'

Bussumer Ben de Veth heeft een haikubundel uitgegeven. Met verbeeldingen van kunstenares Simone Stawicki, winnaar van de Huizer Cultuur Award 2018.

Ben de Veth en Simone Stawicki hopen veel mensen blij te maken met hun haikubundel 'De stilte ruist'. Foto: Antoon F. Bruggeling

BUSSUM "Haiku is een eeuwenoude Japanse dichtvorm. Kleine gedichtjes, die veel zeggen", aldus Ben de Veth. Al vanaf zijn zestiende maakt hij gedichten. Het was in Parijs toen hij kennismaakte met haiku's en hij was meteen verkocht.

Ben probeert zich al sinds de jaren '80 in deze kunstvorm te bekwamen. "De ontmoeting met deze dichtvorm raakte me diep. Juist de beperking van het woord bleek tot mijn verrassing veel effectiever dan de lengte van de zinnen die ik doorgaans in mijn werk als planoloog gebruikte."

De Veth kwam via zijn werk in 2017 in contact met beeldend kunstenaar Simone Stawicki uit Huizen. Hij zag in haar werk dezelfde emoties die hij in zijn gedichten wilde verwoorden. Samen besloten zij te zoeken naar combinaties en te kijken of beide uitingsvormen elkaar zouden kunnen versterken. "Er was direct een klik", zegt de kunstenares. Zij is de kleindochter van de bekende Bussumse tekenaar Toon van Galen, die vroeger samen met Eppo Doeve werkte. Stawicki was direct enthousiast over de gedichtjes. "In de bundel staan zo'n zeventig haiku's en twintig illustraties van mij", laat ze weten. Ben de Veth is blij met haar bijdragen. "Het is erg mooi geworden."

Moment wordt verstild en tegelijk indringend tot leven gebracht

De haiku's ontstaan soms snel, andere keren kan het weken duren voor er iets op papier staat. Ben: "Het is niet makkelijk om een gedicht van enkele regels te maken. Een minimum aan woorden met een zo groot mogelijke beleving is de essentie van een haiku." In 'De stilte ruist' proberen Ben de Veth en Simone Stawicki momenten die hen raakten te verstillen en tegelijk indringend tot leven te brengen.

Het werk van Simone kenmerkt zich door intens kleurgebruik, heldere penseelstreken en de eenheid tussen object en ruimte. Zij ziet haar werk als een taal, die communiceert van hart tot hart. Dat is ook goed zichtbaar in 'De stilte ruist'. Naast het experimenteel werken, gebruikt ze ook de traditionele manier van schilderen. Stawicki exposeert geregeld in binnen- en buitenland. Onlangs begon ze haar Uitgeverij Simone Stawicki en het eerste project is de bundel 'De stilte ruist'. Jenny Janssen en Marja van de Linde hebben de haiku's van De Veth vertaald in het Frans en het Engels. "Zodat veel mensen ervan kunnen genieten."

'De stilte ruist' is vanaf 14 september verkrijgbaar in boekwinkels in 't Gooi of via www.stawicki.nl. De originele werken met bijbehorende haiku's worden in het weekend van 15 en 16 september van 13.00 tot 15.00 uur tentoongesteld in het atelier van Simone aan de Eemlandweg 7 in Huizen.

Culturele markt en Art Fair groter dan ooit

Er is van alles te doen op de culturele markt. Foto: Floor Mommers

BUSSUM De grootste culturele markt van Bussum ooit, Bussum Cultureel, wordt gehouden op zaterdag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Wie de markt bezoekt, komt niet alleen voor het aanbod van kunstenaars, fairtrade producten, aanbieders van workshops en de muziek-, toneel- en dansverenigingen, maar ook voor de gezelligheid, verrassend straattheater, vele kinderactiviteiten en fijne terrassen. Zo is er een photobooth, een 3D-tripping demonstratie, een modeshow en kleurcafé. Er is ook veel voor kinderen te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld lekker knutselen of meedoen aan een muziek- en circusworkshop in de vrolijke tent van de SKBNM of ze kunnen een eetbare tatoeage laten zetten bij de ChocoChicks op de Brinklaan. In de Havenstraat, Kapelstraat, Brinklaan en op het Wilhelminaplantsoen staan meer dan negentig kramen of tenten van creatieve aanbieders die zich komen presenteren. De deelnemers aan de culturele markt maken van hun presentatie echt een feestje. Kom langs en geniet.

Klein Frankrijk
De Art Fair van Bussum Cultureel is uitgegroeid tot een toonaangevende show van hedendaagse kunst voor liefhebber en verzamelaar. Zondag 16 september wordt het Wilhelminaplantsoen omgetoverd tot klein Frankrijk. Van 11.00 tot 17.00 uur tonen professionele kunstenaars van Kunstkring Artes, maar ook vele kunstenaars en galeries uit de wijde omgeving, hun nieuwste werken. Wethouder Cultuur van Gooise Meren, Alexander Luijten, verricht om 12.00 uur de opening. Bezoekers kunnen dit jaar deelnemen aan diverse professioneel begeleide workshops. Men kan komen tekenen, hakken in steen, troostvogels maken - het is een greep uit de vele mogelijkheden.

Eerste woningen Krijgsman opgeleverd

De woonwijk grenst aan de bestaande bebouwing

Zo'n 300 jaar stond hier een kruitfabriek, zorgen over veiligheid van de omwonenden was uiteindelijk aanleiding om de boel in 2004 te sluiten.

De wijk krijgt voorzieningen zoals een supermarkt, een gezondheidscentrum en een integraal kindcentrum. Foto's: Yvette de Vries

MUIDEN In totaal moeten er 1300 woningen gebouwd worden op het terrein van de voormalige kruitfabriek. Van de eerste 140 woningen die gebouwd worden zijn er inmiddels acht klaar. Daar trekken de eerste bewoners nu in.

De projectontwikkelaar, De Krijgsman Muiden, verwacht de komende jaren zo'n 350 tot 400 woningen per jaar op te leveren. Marcus Wieringa, projectleider bij De Krijgsman Muiden, vertelt enthousiast dat er nu gebouwd gaat worden in het voormalige kruitbos. "De eerste woningen zijn gebouwd op de weilanden, maar de woningen die er nu aan komen staan midden in het bos." Naast 1300 woningen komt er ook een supermarkt, een integraal kindcentrum en een gezondheidscentrum. De krant mocht een kijkje nemen tijdens de bouwvak en werd rondgeleid over het terrein. De rondleiding start bij de 'hoofdingang'. Hier staat onder meer het voormalige Ketelhuis, een van de zes overgebleven panden van de voormalige kruitfabriek. In totaal stonden er 36 panden op het terrein en ook twee loodsen, op het uiterste westelijke puntje van het terrein, zijn blijven staan. In het voormalige kruitbos stonden snel groeiende bomen die gekapt en verbrand werden en gebruikt als een van de drie bestanddelen van het kruit. De meeste bomen blijven staan en ook de oorspronkelijke paden en wandelgangen blijven behouden. Op de maquette is goed te zien hoe groen en waterrijk het gebied is. Op sommige plekken wordt er zelfs midden in het bos gebouwd. "De woningen komen ongeveer anderhalve meter boven de grond en het bos is je tuin", aldus Wieringa.

Geen sociale woningbouw

In een van de twee kruitloodsen kan straks ook gewoond of gewerkt worden.
Idyllisch wonen op een verstild plekje kan ook.

Op de Krijgsman komt geen sociale woningbouw

Er komt geen sociale woningbouw op De Krijgsman. De gemeente Gooise Meren wil sociale (huur)woningen in combinatie met sportvelden realiseren op De Bredius.

Eerste bekeravontuur voor voetballers SDO al na een duel afgelopen

Zaterdaghoofdklasser SV Urk verslaat SDO na strafschoppen

Het beker-avontuur voor SDO is zaterdag geëindigd. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Het KNVB-bekeravontuur van SDO heeft maar één duel geduurd. De Bussumers moesten het bekerspektakel zaterdag verlaten na een nederlaag na strafschoppen tegen zaterdaghoofdklasser SV Urk. Na twee uur voetballen bleven de twee ploegen nog op 2-2 steken.

Als SDO een goede kans had om de eerste bekerronde te overleven dan was het zaterdag. Het stond dan wel tegenover een sterk SV Urk, dat al vroeg kansen kreeg en voor veel gevaar kon zorgen. Sterker nog: de Urkers kwamen voor rust op voorsprong. SDO kon er een goede kans tegenover zetten, maar Glenn Hemmers schoon net naast.

Na rust sterker

De strafschoppen werd door voetballers van Urk het beste genomen

Na de rust werd SDO sterker. Dat leverde de ploeg al snel kansen op. Al snel na rust kon Max Engelmann na een goede aanval voorzetten op het hoofd van Joost Heerschop. De Bussumer kopte raak. Het leverde SDO meer kansen op. De beste kans aan de kant van SDO was voor Jesse van Huisstede, maar de keeper van SV Urk redde knap.

Laatste moment

De twee ploegen bleven steken op 1-1, waardoor er verlengd moest worden. Het leek uit te lopen op een succes voor SDO toen de Bussumers op het allerlaatste moment een strafschop toebedeeld kregen nadat Gerrit Snijders onderuit werd gehaald. Jesse van Huisstede maakte geen fout en zette SDO op voorsprong. Maar er volgde toch een domper: na de strafschop van SDO kreeg SV Urk er ook nog één. Ook de Urkers scoorden, waardoor er strafschoppen genomen moesten worden. SV Urk deed dat net wat beter dan SDO en bekert daardoor verder.

Toch staan er ook voor SDO nog wel bekerduels op het programma. De Bussumers mogen nu 'gewoon' mee doen aan de districtsbeker, het toernooi dat de ploeg afgelopen jaar dus won. De eerste duels staan gepland over een maand. De tegenstanders moeten nog bekend worden gemaakt.

Hoofdklasse

Voor dat SDO weer aan de beker kan gaan denken gaat over twee weken eerst de hoofdklasse van start. De Bussumers trappen op zondag 2 september af tegen MSC Meppel, een ploeg waar het de afgelopen jaren ook al tegen speelde. SDO start met een uitwedstrijd.

Het elftal staat klaar voor de start van het hoofdklassejaar. Hetzelfde geldt voor het sportpark van de Bussumse club. Anders dan veel andere voetbalclubs heeft SDO een groene grasmat liggen, waar het 'grasteam' gedurende de aanhoudende droogde met bloed, zweet en tranen aan heeft gewerkt om het ook groen te houden.

Honkballers van HCAW doen mee aan de play-offs

Afgelopen weekend kon de ploeg nog wat oefenen op weg naar de play-offs. Achieffoto: Bob Awick

BUSSUM HCAW heeft afgelopen weekend twee keer verloren en één keer gewonnen van Hoofddorp Pioniers. De Bussumse honkbalhoofdklasser moest zowel donderdag als zondag genoegen nemen met een nederlaag, zaterdag werd er gewonnen met 2-0.

HCAW zal amper treuren om de twee nederlagen. Afgelopen weekend stond slechts nog de eer op het spel en kon de ploeg nog wat 'oefenen' op weg naar de play-offs. Voor het tweede seizoen hebben de honkballers van HCAW zich geplaatst voor deelname aan de play-offs, die donderdag gaan beginnen met een serie van negen wedstrijden.

In deze serie ontmoeten de vier deelnemers elkaar ieder drie keer. Twee van de drie tegenstanders van HCAW, regerend landskampioen Curaçao Neptunus en runner-up L&D Amsterdam, waren al langer bekend. De beslissing wie de derde en laatste tegenstander van de Bussumers werd, viel uiteindelijk op de laatste speeldag van de reguliere competitie.
Voorafgaand aan het laatste competitieweekeinde waren er nog drie teams in de race, De Glaskoning Twins, DSS en Hoofddorp Pioniers. De Hoofddorpers zagen hun kans op plaatsing donderdagavond direct verdwijnen. De Glaskoning Twins maakte donderdag een misstap tegen Quick Amersfoort (3-4) waardoor DSS (dat zelf hekkensluiter Silicon Storks met 6-1 versloeg) het weekeinde inging met de beste uitgangspositie.

In play-offs ontmoeten de vier deelnemers elkaar ieder drie keer

Zaterdag bleek Silicon Storks voor de ploeg uit Haarlem echter een hobbel teveel: 5-3. Hierdoor had De Glaskoning Twins zondag ineens weer de beste uitgangspositie. De Brabanders gaven deze positie niet meer uit handen, zondag werd Quick Amersfoort met 6-1 verslagen. Daarmee is ook de derde tegenstander van HCAW een feit. Zelf speelde de ploeg van hoofdcoach Roeland Henrique drie keer tegen Hoofddorp Pioniers. Zowel donderdag (2-1) als zondag (9-8, tien innings) werd nipt verloren. In de eigen Rob Hoffmann Vallei werd zaterdag gewonnen met 2-0.

HCAW begint de play-offs donderdag met een uitwedstrijd bij L&D Amsterdam. Ook zondag wordt er in Amsterdam gespeeld. Zaterdag treffen beide ploegen elkaar in Bussum. Dit duel begint om 14.30 uur. In de twee weken daaropvolgend treft HCAW achtereenvolgens Curaçao Neptunus en de Glaskoning Twins. Elk team begint met een schone lei. De nummers een en twee na die negen wedstrijden plaatsen zich voor de Holland Series, de strijd om het landskampioenschap.

12 / 20

13 / 20

In 'Tisgroen' kan ik mijn grote passie voor alles wat groeit en bloeit kwijt

Ariadne Vogel geeft theeworkshops en heeft haar eigen theeproeverij

Voor haar opleiding tot vegetarische kok heeft Ariadne Vogel van Tisgroen zich verdiept in thee en nu deelt zij haar kennis als theesommelier.

Ariadne Vogel geeft in haar nieuwe ruimte aan de Wakkerendijk theeworkshops. Foto: Bob Awick

Eemnes Ariadne Vogel, eigenares van Tisgroen, drinkt geen wijn meer bij het avondeten. Zij heeft ontdekt dat met de juiste thee smaken nog beter tot hun recht komen. "Bij een gerecht met noten en quinoa past bijvoorbeeld heel mooi een groene thee uit Zuid-Korea of een mooie Oolong", legt ze enthousiast uit. "Er valt zo veel met thee te beleven; kennis die ik graag deel in mijn theeworkshops en proeverijen."

In haar nieuwe onderkomen aan de Wakkerendijk 228a, heeft Vogel zes kannen thee gezet. Vandaag proeven we Takachiho Black Benifulei, Oolong Taiwan Ali Shan, groene Jongwon uit Zuid-Korea, gele Huang Du Cha en een Rohini Jethikupi Early. Bij elke thee staat de ideale bereidingstemperatuur op het etiket. Het idee dat theewater warmer dan honderd graden moet zijn, is niet altijd waar. Het blijkt afhankelijk van de klasse thee. "Een witte thee als de Rohini smaakt het best als je deze zet bij 65 tot 70 graden, de Huang Du Cha laat ik vier minuten trekken bij 80 graden", legt Vogel uit, terwijl ze de thee overschenkt in miniatuurkopjes die de theegeuren goed tot hun recht laten komen. Als ze over thee begint te praten, weet de Eemnesser theesommelier uit pure enthousiasme van geen ophouden. Zo leren we dat er zes klassen thee zijn met elk een eigen productieproces. Behalve de bekende zwarte en groene thee zijn er ook witte en gele theeën, Oolong en post-gefermenteerde thee. Zwarte thee is volledig bewerkt en geoxideerd, terwijl een gele thee net als een groene thee zonder zuurstof is verwerkt en een zweetproces heeft ondergaan. "Daardoor heeft gele thee een zachtere smaak. Minder spinazie", verklaart Vogel.

Voordat de eigenares van Tisgroen begon aan de opleiding tot theesommelier, werkte zij in de Theetuin van Weesp en bij Koppert Cress, waar zij zich verdiepte in eetbare bloemen en planten. Later volgde zij een vegetarische koksopleiding. "Voor onze eindopdracht heb ik samen met andere studenten een zesgangenmenu samengesteld. Het leek mij leuk om daar thee bij te serveren. Eigenlijk ontdekte ik toen dat ik lyrisch was over thee", blikt Vogel terug.

'Ik ontdekte later in mijn loopbaan dat ik lyrisch was over thee'

De karakteristieke ruimte waar Vogel nu haar theeproeverijen en workshops organiseert, heeft ze ternauwernood voor het interview kunnen inrichten. Het Smaakwiel met theesoorten moet ze nog ophangen. "Ik zit hier sinds vorige week, maar deze plek voelt goed", zegt ze. "Ik mag hier een aantal theeplanten neerzetten, zodat ik anderen vanaf de teelt in de theewereld kan meenemen. Daarbij past Tisgroen hier perfect. Ik deel het erf met het Yogacentrum Eemland en Natuurgeneeskunde Eemland. Het kan niet anders of dat moet een prachtige kruisbestuiving opleveren."

Vogel wil haar kennis en liefde voor de thee op de deelnemers van haar workshops overbrengen. Ze zet even haar tanden op elkaar als het gesprek op de vruchtenthee uit de supermarkt komt. "Iedereen moet natuurlijk drinken wat hij of zij lekker vindt", zegt ze dan. "Maar ik proef vooral de toegevoegde kunstmatige fruitaroma's." Zelf een lekkere thee maken, hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, zegt ze, terwijl ze water opschenkt in een Gong Fu Cha, een traditionele Chinese theeset. "Neem een fles Spa blauw, doe daar een aantal blaadjes munt of citroenverbena in en zet het een nacht in de koelkast. Heerlijk voor een warme dag", tipt ze. Het water gutst over het aardewerken potje van de Gong Fu Cha heen en verdampt snel. "In Japan is de theeceremonie heel clean, maar bij de Chinezen mag je lekker morsen", licht Vogel het verschil tussen de twee culturen toe. "Onze gewoonte om een theezakje op en neer te laten dansen in een glas is voor Aziaten volkomen onbegrijpelijk", zegt ze als ze een laatste kopje Chinese thee inschenkt.

Artis in Bussum

De grijze bak kan behoorlijk stinken in de zomer. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM Vanzelfsprekend zie ook ik de noodzaak van het streven naar een meer duurzame wereld. Een zomer waarin Bussum doorgaans meer deed aanvoelen als broeierig Bangkok, maakte dit bewustzijn alleen maar groter.

Echter, het contrast tussen de wijze van afvalverwerking in onze voormalige woonplaats Amsterdam en het wagenpark aan kliko's dat onze oprit in Bussum huisvest is wel extreem groot.

Een zak voor PMD (lees: plastic) afval, een zak voor de rotte komkommer en het appelklokhuis, welke beide weer toebehoren aan een respectievelijk grijs-oranje en groene container. Daarnaast nog een container waarin oud papier en karton haar laatste rustplaats vindt, en een 'kingsize' bak voor alles wat daar tussenin zit.

'Wij dachten met weemoed terug aan de simpele alles-in-1-bak'

Luierbak

Deze laatste staat binnen ons gezin overigens voornamelijk bekend als de 'luierbak'. Iets wat niet echt een geurloze combi bleek met de tropische temperaturen van de laatste weken. De omvang van het ongedierte dat zijn intrek heeft genomen in de broeierige luierbak deed nog het meest denken aan een nieuwe dependance van Artis in Bussum. Wellicht hadden wij onze vakantie deels kunnen financieren door kaartverkoop aan de voordeur.
Niet alleen de meest uiteenlopende vliegsoorten, maar zeker ook de babystrontvliegen (ook wel bekend als maden…) wekten ons zo nu en dan tot kokhalzen. Het mag duidelijk zijn dat wij de laatste weken met weemoed terugdachten naar de simpele alles-in-1-bak in Amsterdam-Oost. Een grote zwarte zak met al het denkbare huisafval gezellig samen op een hoop, welke we dagelijks met een enkele handbeweging zo'n 4 meter onder de grond lieten verdwijnen.

Zand, hederatakken, chloorspoelingen, het mocht allemaal niet helpen. Op het moment dat ik bang begon te worden dat 'familie ongedierte' aan zou bellen met het verzoek of wij ons huis konden verlaten ten behoeve van hun uitbouw, daalde het kwik gelukkig en loste het probleem zichzelf op.

We wachten in spanning af welke temperaturen september voor ons in petto heeft. Mocht er een klein strontvliegje geboren worden aan de Huizerweg, dan bent u van harte welkom om deze te komen bewonderen.

Paul

75 jaar geleden, Moordaanslag in Bussum

Het (illegale) Parool van 30 juli 1943 Foto: Picasa

Op vrijdagochtend 20 augustus 1943, om vijf over half negen, wordt de Bussumse politie gebeld. Er ligt een agent op straat. Op de Brinklaan, tussen de Eslaan en de Nieuwe Englaan. Een groepje politieagenten gaat meteen kijken. Het is hun korpschef E.J. Woerts die op het wegdek ligt. Hij blijkt op weg naar zijn werk te zijn neergeschoten. Een kogel schampte zijn hoofd, een andere trof hem in de rug. Woerts is bij kennis en kan een signalement van de dader geven: ongeveer 25 jaar oud, net postuur, vlot type, gekleed in een lichte jas. De man is per fiets richting centrum gevlucht. Vanuit de Majella-stichting komt een ambulance. Bij de politiechef wordt in het Bussumse ziekenhuis operatief de kogel verwijderd die een van zijn longen heeft doorboord.

Pas sinds januari van dat jaar is Woerts commandant van de Bussumse gemeentepolitie. Hij heeft zich in dat halve jaar laten kennen als een overijverige en gezagsgetrouwe uitvoerder van het vervolgingsbeleid van de Duitse bezetter. Een fanatieke jacht op onderduikers wordt door hem georganiseerd. Voor een deel op bevel van anderen, maar ook op eigen initiatief. De gezamenlijke verzetsgroepen in Bussum besluiten dat de enige mogelijkheid om deze terreur te stoppen is het vermoorden van korps-chef Woerts.

De Gooi en Eemlander van 20 augustus 1943 Foto: Picasa
Louis Boissevain (foto NIOD)

Aan de Regentesselaan no. 11 woont de familie Boissevain. Zoon Louis is leerling van de Machinistenschool in Amsterdam en via een van zijn docenten in het landelijke verzet actief geworden. De verzetsgroep CS-6 legt zich onder meer toe op het liquideren van handlangers van de bezetter. Louis Boissevain neemt het op zich om de Bussumse politieman te doden. Lokale verzetsgroepen zorgen voor het wapen, andere voor het verbergen van Louis na zijn daad. Korte tijd later blijkt dat de (vanuit Haarlem opererende) groep CS-6 geïnfiltreerd is door een verraadster. Louis wordt op 17 september in Heemstede gearresteerd en aan het eind van de maand door het Amsterdamse Polizeistandgericht voor meerdere moorden ter dood veroordeeld. Meteen de volgende dag wordt het vonnis voltrokken.

De moordaanslag op de Brinklaan heeft niet tot de dood van korpschef Woerts geleid. Maar toch is deze aanslag niet zonder effect gebleken. In de eigen woorden van E.J. Woerts (tijdens een verhoor op 17 juni 1950): "Na de op mij gepleegde aanslag ben ik te Bad Gastein in Oostenrijk verpleegd. Uit hetgeen ik daar van een Duitscher, die het weten kon, hoorde, maakte ik op wat het lot van de gearresteerde Joden was. Nadien heb ik geen Joden meer gearresteerd". Helaas ging het opsporen van onderduikers in Bussum door de Duitse Sicherheits Dienst gewoon door. Woerts is na de oorlog tot een gevangenisstraf van veertien jaar veroordeeld, waarvan hij negen jaar heeft uitgezeten.

Louis Boissevain ligt op de erebegraafplaats in Bloemendaal begraven. Hij is 21 jaar oud geworden.

Hans Jonker

17 / 20

Sail Pampus en rondje zwemmen om eiland. Foto: Pampus

zaterdag 25 augustus

Sail Pampus

Forteiland Pampus Muiden 11.00 uur

Zaterdag 25 en zondag 26 augustus is het Sail Pampus. Nautisch erfgoed ontmoet historisch erfgoed op Forteiland Pampus. Prachtige schepen zijn te bezoeken, driehonderd zwemmers doen een Rondje Pampus en zeezeiler Henk de Velde vertelt over zijn spannende leven op zee.

zondag 26 augustus

Rondje Pampus 2018

Forteiland Pampus Muiden 08.00 uur

Rondje Pampus 2018! Een unieke ervaring van open water zwemmen rond Pampus in het IJsselmeergebied: het Blauwe Hart van Nederland!

Spiegelwandeling

Kom van Biegel Bussum 11.00 uur

Kennismaken met de mooiste wijk van Nederland onder leiding van gidsen van de Historische Kring Bussum. Begin- en eindpunt: Kom van Biegel.

maandag 27 augustus

Zomerdansweek

Dansstudio Van Harten Bussum 10.00 uur

Zin om te dansen in de vakantie en ben je tussen de 6 en 12 jaar? Doe dan mee met onze zomerdansweek: ma t/m do van 10.00 tot 13.00 uur krijg je de tofste dansworkshops en werk je samen aan jullie eindshow voor familie en vrienden! Aanmelden kan via info@dansstudiovanharten.nl.

Zwem4daagse

Sportcentrum de Zandzee Bussum 17.00 uur

Zwem jij ook mee voor een mooie medaille? De zwem4daagse is van 27 t/m 30 augustus. Zwemmen kan dagelijks van 17.00 tot 19.00 uur. Doe ook mee en zwem 250, 500 of zelfs 1000 meter.

dinsdag 28 augustus

Spreekuur Administratie voor Elkaar

De Kazerne Muiden 10.00 uur

Inloopspreekuur voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Vrijwilligers geven deskundige hulp. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren, toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Rebalancingmassage-kennismakingsdag.

Atma-coaching 14.00 uur

Maak kennis met de rebalancing-ontspanningsmassage tegen een gereduceerd tarief. In plaats van 55 euro betaal je 45 euro. Reserveer bij Atma-coaching: 06-16380595.

woensdag 29 augustus

FitStap trainingen Gooise Meren

WOC Bellefleur Naarden 19.00 uur

FitStap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met FitStap voel jij je in 12 weken (weer) fit en vitaal. Daarbij is niet alleen voldoende beweging belangrijk. Juist de combinatie van een gezonde geest in een vitaal lijf staat centraal. En daarbij gaan wij jou helpen. FitStap is er voor elke conditie.

Bridgen

Denksport Centrum Bussum 19.30 uur

Bridgeclub SLEM nodigt iedereen die wil spelen uit om tijdens de maanden juli en augustus te komen spelen. Je kunt je aanmelden om 19.30 uur. Bridgen begint om 19.45 uur met zes tafels van vier spellen.

Bridgen in Trefpunt

Het Trefpunt Bussum 19.30 uur

Kom bridgen samen met Bridgeclub Trefpunt aan de Lorenzweg 59. Iedereen is welkom. Informatie via 035-6940321.

donderdag 30 augustus

WerkZoekersServicePunt

WOC De Palmpit 9.00 uur

Inloopspreekuur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. WerkZoekersServicePunt voor een vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van onze Kansenanalyse en werkVINDsoftware.

WerkZoekersServicePunt

WOC De Palmpit Bussum 9.00 uur

WerkZoekersServicePunt alleen op afspraak. Wim van Oudheusden: 06-40414560, www.werkinjeeigenwijk.nl.

WOC Palmpit Bussum 17.00 uur

Verrassingsmaaltijd. Voor ieder wat wils. Ter kennismaking van 12,50 voor 10 euro. Opgeven tot en met woensdag voor 16.00 uur.

vrijdag 31 augustus

Leesgroep Biografieën

WOC Bellefleur Naarden 10.00 uur

De vijfde biografie is het boek van Toni Boumans 'Een schitterend vergeten leven; de eeuw van Frieda Belinfante'. Deelname is gratis.

Onderzoek naar botontkalking

Paul Klaver Fysiotherapie Naarden 10.15 uur

Laat je botdichtheid meten met een hielbotscan bij Paul Klaver Fysiotherapie aan de Burg. van Hasseltlaan 2. Je krijgt direct de uitslag en advies. Info op www.osteocontrol.nl. Vooraf aanmelden op 035-6950422 (8.00 tot 12.00 uur).

Café voor Later

Wijkpost De Schakel Bussum 19.00 uur

Wat ga ik doen als ik met pensioen ben? Ineens zoveel tijd hebben geeft mogelijkheden, maar soms ook hoofdbrekens. Mevrouw J. van Rossum, coördinator van de vrijwilligerscentrale in Bussum, vertelt alles over vrijwilligerswerk.

Lezing over Zilver

Amaris de Veste Naarden 19.30 uur

Zilverkunstenaar Sharon Manassen laat haar gevoel de vrije loop. Door middel van simpele gedichten die ze zelf schrijft, probeert ze haar gevoel vorm te geven in zilver. De toegang is 5 euro.