BussumsNieuws

2 september 2015

BussumsNieuws 2 september 2015


Zeker geen asielzoekers naar Palmkazerne

CDA: Bussum moet andere plekken zoeken

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er komen hoe dan ook geen asielzoekers naar de Kolonel Palmkazerne. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van CU/SGP na het eerder afslaan van een verzoek van het COA.

Anderhalve maand geleden werd bekend dat er geen asielzoekers in de Kolonel Palmkazerne ondergebracht worden. De provincie Noord-Holland heeft een verzoek daartoe van het COA, dat de opvang regelt, afgewezen. Als reden werd gegeven dat de komst van de asielzoekers de komende jaren de toekomstplannen voor het kazernecomplex te veel zou belemmeren. Het zou gaan om langdurende opvang van zeker 10 jaar.

Na het afslaan van het verzoek vroeg CU/SGP of er eventueel wel kortere opvang geregeld zou kunnen worden, voor 3 of 5 jaar. Gedeputeerde Staten laten nu weten dat het COA zelf geen belang heeft om voor slechts enkele jaren asielzoekers op te vangen op het kazernecomplex. De Bussumse kazerne zou aangepast en verbouwd moeten worden voor de opvang en dat zou dan, voor alleen deze korte periode, te veel geld kosten.

Nu de Kolonel Palmkazerne wegvalt als opvangplek, meent het CDA dat de gemeente Bussum zelf plekken moet gaan zoeken waar asielzoekers opgevangen kunnen worden. De stroom asielzoekers naar Nederland wordt steeds groter, waardoor er meer opvangplaatsen moeten komen.

Volgens het CDA zou Bussum er goed aan doen een proactieve houding aan te nemen en zelf opvangplekken aan te dragen. Het CDA verzoekt het gemeentebestuur om te onderzoeken of onder meer Huizerweg 54 en een deel van de brede school klaargemaakt kan worden voor opvang van asielzoekers.

Koopjesdag goed en zonnig verlopen

Snuffelen tussen de koopjes. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Kinderschoenen voor 15 euro, drie herenblouses voor 75 euro of een leuke ketting voor 5 euro. Het was afgelopen zaterdag weer koopjesdag in het centrum van Bussum en dus kon iedereen op zoek naar goede deals.

De vaste kramen stonden er uiteraard, maar er waren ook veel nieuwe kraampjes; in totaal meer dan 80 stuks. Het was ook zonnig weer waardoor er flink wat publiek naar Bussum was gekomen. Ook de terrassen waren goed bezet en de draaimolen op het Julianaplein draaide vele rondjes met kinderen uit de buurt.

Gedeputeerde verzekert betere oversteek

BUSSUM - Als de Franse Kampweg onder handen wordt genomen, wordt ook de veelbesproken oversteekplaats aangepakt. Dat heeft de Hilversumse wethouder Floris Voorink verzekerd gekregen van gedeputeerde Elisabeth Post.

Er wordt al langer gesproken over het aanpakken van de weg en het bewuste oversteekpunt, mede door enkele ongelukken de afgelopen jaren. Vorige week kwam er een jongen om het leven. Er gaan veel stemmen op om de weg snel en goed aan te pakken en hem veiliger te maken. Welke maatregelen de provincie Noord-Holland exact gaat nemen om de weg te verbeteren, moet nog worden bepaald.

3

podia zijn zaterdag beschikbaar voor liveoptredens op Bussum Cultureel

Dit boekenweekgeschenk kreeg je in 1950 als je voor vier gulden vijftig een boek kocht.

De roman Het Proces van Franz Kafka uit 1914, dat in 1925 postuum gepubliceerd werd, is een absurd verhaal over een man die vermalen wordt in een ondoorgrondelijk rechtssysteem. Men noemt sindsdien een vergelijkbare situatie kafkaesk.

'De zaak Beukenoot' is ook kafkaesk te noemen; zij het minder absurd. Dit boek is van de Bussumse schrijfster Marianne Philips, die een jaar nadat het boek uitkwam, in Naarden overleed. Ze werd in 1886 geboren. De zaak Beukenoot is een novelle waarin de onmacht wordt beschreven van een eenvoudig man als hij in aanraking komt met politie en justitie. De auteur wordt in het boekje niet genoemd. Men kon aan een prijsvraag meedoen om de schrijver van het jaarlijks boekenweekgeschenk te raden. 130.000 exemplaren werden er gedrukt op slechte kwaliteit papier.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren van Beukenoot zijn te koop voor 8 Euro. Een exemplaar van Het Proces voor 7 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. F. de Kok; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 05/09 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. van Amstel

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 05/09 17.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering parochianen
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen, ds. N.W. den Bok, ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. van Duinen; 17.00 u. dr. W.H.Th. Moehn
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. B. Kooistra
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst; do. 10/09 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

De strapatsen van Puck

Er zijn straatkatten, cafékatten, scheepskatten, kerkkatten en er is Puck. Woont vlakbij. En zorgt hier in de buurt af en toe voor opwinding.

Toen vorige week mijn goede vriend Jaap ('directie buitenland') nogal opgewonden in de garage kwam en vroeg of ik mijn camera paraat had, voelde ik dat er iets spannends gaande was. Jaap wees richting het laatste stuk van de Regentesselaan, pal tegenover de flat. Boven op het dak van een auto zat pontificaal en om zich heen loerend een kat. Door het angora-achtige haarkleed en de lichte kleur was het niet moeilijk Puck te herkennen. Op een centimeter of 50 van hem af zat een verbouwereerde piepjonge houtduif om zich heen te koekeloeren. Het tweetal leek gewacht te hebben om voor de foto te poseren. Ik kon alleen maar gissen wat er gebeurd moest zijn. De duif was kennelijk net uitgevlogen, want er staken nog gelige donshaartjes door het verenkleed. Er was niets ernstigs gebeurd, maar toch heb ik de duif ten slotte maar naar het Vogelasiel gebracht, want de vele katten in de buurt zouden korte metten met het jonkie hebben gemaakt. Puck heeft een broer, Jake, die een echte doerak is en min of meer de naam 'kreng' goed verdient. Er gaan geruchten dat deze jager ooit eens een tam konijn uit de buurt heeft doen verdwijnen. Trouwens, Puck is zelf ook een keer een dag of tien pleite geweest. Kwam uiteindelijk tevoorschijn uit een net verbouwd huis aan de Boslaan. De buurt was geattendeerd door de bekende vermissingsposter met zijn foto erop. Hoe dan ook: Puck is zeker geen duffe huiskat, hoor!

Weerbericht

Zeer koel en wisselvallig
Met het intreden van de meteorologische herfst zijn de bordjes verhangen. De meteozomer is letterlijk weggespoeld met pittige onweersbuien en met september op de kalender heerst koelte. Tussen een hogedrukgebied ten westen van de Britse eilanden en een lagedrukgebied boven de Noordzee voert een stevige noordwestelijke stroming onstabiele polaire lucht aan.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het half- tot zwaarbewolkt met nu en dan zonneschijn en kans op enkele buien. Voor vrijdag wordt veel bewolking verwacht met nu en dan regen. Het wordt beide dagen niet warmer dan 16 à 17 graden. De nachtelijke minima schommelen rond 10 graden. Het is daarbij nogal guur. Er waait een matige tot soms vrij krachtige westen- tot noordwestenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde verscherpt de septemberkoelte nog wat. Het maximum blijft steken bij circa 15 graden. Dat is een normale (lees: gemiddelde) temperatuur voor half oktober. Vooral zaterdag vallen nog enkele buien. Zondag lijkt de buiigheid iets af te gaan nemen. De zon krijgt wat meer ruimte, maar de matige tot vrij krachtige noordwestenwind houdt het koel.

Weetje
Augustus verliep net als vorig jaar zeer nat. In onze regio viel circa 140 mm regen tegen 70 mm normaal. Zowel vorig jaar als dit jaar scheen de augustuszon ongeveer 210 uur. Normaal is 190 uur. Het verschil zat in de temperatuur. Augustus 2014 was koel met 3 zomerse dagen van 25+ graden (normaal = 7). Augustus 2015 was daarentegen warm met 14 zomerse dagen.

Bussum Cultureel wordt groot feest

Evenement groter dan de afgelopen jaren

Er komen elk jaar meer mensen naar Bussum Cultureel. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het moet komend weekend een groot feest worden waar heel Bussum weer op afkomt: Bussum Cultureel staat weer voor de deur.

Hoewel het feest na eerdere succesvolle jaren al op de kaart staat, wordt het komend weekend toch een heel avontuur voor de mensen achter het feest. Bussum Cultureel wordt veel grootser dan voorheen. "We hebben er heel veel werk aan gehad, maar het is een heel leuk programma geworden", zegt Mirjam Smets namens Bussum Cultureel.

Meer kramen

De culturele markt van Bussum Cultureel, het kloppende hart van het evenement, wordt komende zaterdag nog groter dan eerst.

"We hadden afgelopen jaar ongeveer 40 kramen. Dat worden er nu 80", zegt Smets. "Naast clubs en verenigingen komen er ook culturele ondernemers met een standje op de markt. De markt is van 11.00 tot 17.00 uur."

'Je merkt dat het evenement steeds meer op de kaart staat'

Wat staat ons komend weekend te wachten?
"We starten overmorgen zoals elk jaar met de openluchtbioscoop. Daar kwamen de laatste keer 500 mensen op af en we verwachten dat het nu ook weer erg druk wordt. Zaterdag en zondag hebben we een bomvol programma met van alles en nog wat. Zaterdag hebben we optredens op meerdere plekken. We trappen af met een optreden van de bekende zanger Niels Geusebroek, maar daarnaast hebben we nog heel veel andere leuke en ook lokale bands. Daarnaast hebben we nog veel meer kunst en cultuur. Zondag hebben we een kunstmarkt en weer een bruggenconcert. Kortom: echt van alles. Voor jong en oud."

Ben je tevreden over het programma?
"Meer dan tevreden zelfs. We hebben er met twaalf man een half jaar lang heel erg hard aan gewerkt. We hadden jaren geleden het plan om een feestje te organiseren. Een feestje waar heel Bussum samenkomt. En het wordt nu nog groter dan de afgelopen jaren het geval was."

Merk je dat Bussum warm loopt voor Bussum Cultureel?
"Dat gevoel hebben we wel. De afgelopen jaren kwamen er al steeds meer bezoekers. Maar je merkt het ook aan hoe mensen met ons meewerken. Veel ondernemers hebben straks een kraampje voor hun deur staan, maar hebben daar geen enkel probleem mee en werken heel goed mee. Daarnaast merken we het ook aan de deelnemers. Bandjes vragen ons of ze mogen komen optreden, een goed teken. Je merkt dat het evenement steeds meer op de kaart staat als hét feest van Bussum."

Waarom moeten mensen komend weekend vooral komen?
"Laat je vooral verrassen door al het culturele dat Bussum te bieden heeft. Je komt bekenden tegen en je kunt onder het genot van een hapje en een drankje van de vele optredens genieten. Als het weer tegenvalt: we hebben veel overdekt, dus dat komt wel goed."

'Slechts' twee lokale partijen

BUSSUM - Bussumers kunnen komende november stemmen op 'slechts' twee lokale partijen. Dat meldt de gemeente.

Er kan alleen gestemd worden op Hart voor Bussum en de GOP. De andere nu bestaande lokale partijen Fractie Krabbendam, Partij voor Bussum en GooiDuursaam zullen verdwijnen. Lokale partijen hadden tot afgelopen maandag de kans om hun deelname aan te melden.

Er bestaat nog wel een kans dat 'nieuwe' landelijke partijen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Deelnemende partijen aan de Provinciale Statenverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen hoeven zich niet apart aan te melden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze moeten wel voor 5 oktober laten weten of ze meedoen aan de verkiezingen.

De skyline van Bussum in de stijl van Van Gogh

Met 12 vrouwen en mannen is zo'n twee weken gewerkt aan het schilderij. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Ze staan met een kraam op Place du Tertre komende zaterdag tijdens Bussum Cultureel en maakten samen een schilderij, geïnspireerd op de Sterrennacht van Vincent van Gogh. Vereniging De Vrije Schilders, die volgend jaar 70 jaar bestaat, werd door de gemeente gevraagd om iets met Van Gogh te doen. Er is twee weken regelmatig aan gewerkt, door meerdere mensen tegelijk. Ze zijn trots op het resultaat en het doek is dit weekend tijdens Bussum Cultureel te koop. Het doek meet 120 x 75 cm en zowel de Koepel- als de Wilhelminakerk heeft een plekje gekregen.

Maatregelen voor parkeren rond Gewestkantoor

Andere regels moeten parkeerdruk verlichten

Andere parkeerregels achter het kantoor. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er gelden andere regels voor het parkeren rond het Gewestkantoor. De gemeente pakt het parkeren daar aan om de hoge parkeerdruk te verlichten en het parkeren beter te reguleren. De maatregelen gelden vanaf deze week.

Er gaan andere regels gelden op de Burgemeester de Bordesstraat, meteen rond het gebouw. De parkeerduur van de blauwe zone achter het gebouw wordt gehalveerd tot twee uur. Naast het gebouw zelf worden ook plaatsen opgeofferd voor een blauwe zone. Er mag daar elke dag geparkeerd worden, behalve op donderdagochtend.

Tegenover de brandweerkazerne, op de Gooibergstraat, wordt het betaald parkeren opgeheven en wordt een blauwe zone gemaakt. Er worden acht plaatsen aangewezen waar twee uur geparkeerd mag worden.

Al langer klachten
Bewoners rond het gebouw klagen al langer over parkeerproblemen. De klachten kwamen nog eens naar boven toen er gesproken werd over de bouw van appartementen op de grond voor het kantoor. Bewoners vreesden dat alles dan nog erger gaat worden. Met de genomen maatregelen komt de gemeente bewoners op voorhand al wat tegemoet.

Janneke Freriks 61 jaar


Oud onderneemster
Woont in Bussum sinds 1997

Wat houdt je overdag bezig?
"Ik ben een beetje aan het lanterfanten nadat ik 20 jaar Délifrance in Bussum heb gehad."

Hobby's?
"Mijn kleinkinderen, ik heb er één van bijna 15 en één van bijna 8. Ik zie ze dagelijks, ik pas op en ik kook voor ze. We zijn heel hecht."

Trots op?
"Mijn partner, dochter en kleinkinderen, er is harmonie."

Mooiste plekje in Bussum?
"De vijver bij de Parklaan, daar kom ik vaak. Als ik ooit mijn huis weg zou doen dan zou ik daar willen wonen. En ook de bloembakken vind ik erg mooi."

Het je een idool?
"Frans Bauer, ik heb hem één keer ontmoet, in mijn zaak. Hij is een van de weinige artiesten die met zijn beide benen op de grond blijft staan. Ik vind hem een geweldige persoonlijkheid. Maar ook prinses Diana."

Wat mis je in Bussum?
"Er zijn te weinig speciaalzaken die klantgericht zijn, weten wat je wilt en je service en advies geven."

Wat heeft Bussum te veel?
"Kapperszaken en er is te veel horeca bijgekomen, net als ijssalons."

Een dag burgemeester van Bussum, waar zou je je op richten?
"Mensen die gedrag vertonen dat buiten de normen valt, die zich misdragen. Ga maar eens de straten van Bussum schoonmaken. Daar doet de gemeente sowieso te weinig aan."

Heb je nog een grote droom?
"Ouder en gelukkig worden en mijn kleinkinderen zien trouwen."

Waar wil je graag op toosten?
"We moeten met z'n allen proberen de wereld vriendelijker te maken."

Brandje snel geblust

BUSSUM - De brandweer heeft maandag een brandje aan de Huizerweg moeten blussen. Het vuur was snel gedoofd.

De brand werd rond half negen gemeld door de schoenmaker. De brand ontstond in het pand aldaar, door nog onbekende reden. Toen de brandweer ter plaatse kwam was het meeste vuur al gedoofd, maar bleek het te zijn overgeslagen naar de luchtkanalen boven het plafond.

De brandweer heeft het laatste vuur geblust en alle problemen verholpen.

Speelplaats Bensdorp kan langer blijven

BUSSUM - Het speelplaatsje tegenover het Bensdorpcomplex kan veel langer blijven staan dan eerder werd verwacht. De parkeerplaats wordt omgeturnd tot een speeltuin en kan zelfs blijven staan als de voormalige fabriek wordt verbouwd. Het gevolg is dat de speelplaats er wellicht enkele jaren kan blijven staan.

"De bouwwerkzaamheden gaan wel even duren. Als het Bensdorpproject wordt opgeleverd zullen we bepalen wat er verder met het speelplaatsje gaat gebeuren", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Met de buren
De gemeente heeft de afgelopen tijd samen met buurtbewoners de plannen voor het speeltuintje vormgegeven. Ook is er een groepje buurtbewoners gevonden om de sleutel van de speelplaats te beheren. De gemeente wil namelijk graag dat het terrein 's nachts wordt afgesloten om overlast te voorkomen.

Web topvijf

1. Broers Oehlers samen geselecteerd voor Aruba
2. Vaker overlast van verwarde personen
3. Slachtoffer ongeluk Franse Kampweg overleden
4. Jeroen Verhoeven keert terug naar FC Volendam
5. Gedeputeerde verzekert betere oversteek N236

Kunstenaars bundelen krachten op Art Fair

Bezoekers kunnen zondag zelf kunst maken. Foto: jessica de jong

BUSSUM - "Uniek", zo noemen de kunstenaars uit Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum hun gezamenlijke optreden aanstaande zondag tijdens het evenement Bussum Cultureel. Op de Art Fair zullen de professionele kunstenaars uit Gooise Meren aan het publiek laten zien wat ze in huis hebben.

Vele witte tenten gevuld met bevlogen artiesten en hun kunstwerken. Van schilders tot kunstenaars met 3D-installaties: er is van alles te ontdekken. Voor het publiek is het leuk dat ze ook van allerlei kunstvormen mogen proeven. Ga bijvoorbeeld met je handen in de klei, probeer te punniken en krijg direct tips van professionele kunstenaars. Daarbij is natuurlijk ook veel kunst te bewonderen en kunnen de makers toelichting geven.

Ernst Schmidt, organisator van Art Fair, ziet het evenement vooral als de aftrap van meer samenwerking tussen de kunstenaars uit de drie gemeenten. "We kunnen veel meer samen doen. Vorig jaar was tijdens Bussum Cultureel ook een groot kunstfestival in Naarden. Dat soort dingen moeten we voorkomen en niet meer tegelijkertijd doen. De programmering moet op elkaar worden afgestemd. Niet de concurrentie opzoeken, maar elkaar versterken en vooral ook je eigen feestje blijven vieren."

Bussum wil ook wel een expositiegebouw zoals in Muiden

Positief
"Bij Artes, de kunstvereniging uit Bussum, zitten al veel kunstenaars uit Naarden. Maar nu betrekken we ook actief kunstenaars uit Muiden en Muiderberg erbij. Zowel de wethouders als de burgemeesters van de drie gemeenten zullen bij de opening zijn. Dat zegt ook wel iets over hoe belangrijk ze dit soort gezamenlijke initiatieven vinden. We kijken nu ook naar andere activiteiten uit onze koker, zoals de Atelierroute. Wellicht kunnen we de route uitbreiden naar Muiden en Naarden. De eerste contacten met de kunstenaars uit de twee andere gemeenten zijn in ieder geval erg positief en we verwachten absoluut nog veel meer te gaan samenwerken."

Artes ziet wel dat de kunstenaars in Muiden iets hebben wat ze zelf ook wel willen. "De kunstenaars in Muiden hebben een eigen ontmoetingsgebouw waar ze workshops en exposities kunnen houden. Je bent dan enorm zichtbaar in de gemeente en dat zouden wij in Bussum ook wel willen. We hadden zoiets vroeger in gebouw De Vonk, maar dat pand staat nu op instorten."

Evenementen moeten beter op elkaar worden afgestemd

Muiden
Riet Blüm van het Kunstcollectief Muiden Muiderberg laat weten dat ze erg te spreken is over de recente samenwerking met de Bussumse kunstenaarsvereniging. "Ik zit in het bestuur en we werden benaderd met de vraag of we mee wilden doen aan de Art Fair. We hebben een gezellig avondje doorgebracht en de knoop was snel doorgehakt."

"Ik verwacht heel veel van de Art Fair; het is immers op Bussum Cultureel, dus er zal aardig wat publiek komen. Het wordt echt een hele uitgebreide expositie in verschillende tenten. Ik laat bijvoorbeeld zelf mijn 'Wereldmensen' zien, een reizende expositie."

Gasten
Blüm vindt het goed dat Bussum Cultureel niet exclusief voor Bussumse kunstenaars toegankelijk is. "Nee, dat hoef je echt niet zo angstig plaatselijk te regelen. Ook wij laten gasten toe in de kunstroute die wij iedere twee jaar organiseren in Muiden en Muiderberg. Van onze 40 leden doen er ongeveer 35 mee en dan hebben we 15 gastkunstenaars, waaronder één uit Bussum. De eerstvolgende editie is in het weekend van 11 oktober in Muiderberg, maar dan werken we niet samen met Artes. De organisatie was eigenlijk al te ver om nog kunstenaars van Artes uit te nodigen. Het hele dorp doet mee aan de route, van de school tot winkeliers. Toch denk ik dat we wel kunnen kijken of er mogelijkheden zijn om vaker gezamenlijk op te trekken."

Als Blüm de grootste verschillen tussen de twee kunstcollectieven moet benoemen is het wel dat de club uit Muiden een stuk kleiner is, maar wel verder is met het organiseren van evenementen. "Artes heeft daarentegen meer disciplines in huis, daar zouden wij weer van kunnen leren," concludeert ze.

De Bussumse wethouder van Cultuur, Nen van Ramshorst, opent de Art Fair. "We hebben zo veel goede kunstenaars hier in de regio. Ik ga ervan uit dat daar veel mensen op afkomen. Het programma biedt dit jaar meer dan ooit." Hoewel het een Bussums evenement is, vindt Van Ramshorst dat kunst zich "gelukkig niet aan grenzen houdt. We kunnen elkaars evenementen versterken. Bijvoorbeeld met een mooie fietsroute langs de kunstwerken in Bussum, Naarden en Muiden. In het Gooi zijn altijd veel kunstenaars werkzaam geweest. De boerendorpen in de negentiende eeuw werden kunstenaarsdorpen. Het is daarom vanzelfsprekend dat kunstenaars en kunstwerken in Gooise Meren belangrijk zijn en blijven."

Art Fair
De Art Fair wordt gehouden op zondag 6 september van 11.00 tot 19.00 uur in de Brinklaan in Bussum, naast het gemeentehuis.

Hotspot van de week

Het gezellige terras in de winkelstraat. Foto: Esmee Gieskes

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie een speciaal plekje uit een van de gemeenten om zeker niet te missen. Vandaag: Brasserie 'Njoyz aan de Veerstraat in Bussum.

Brasserie 'Njoyz bestaat precies tien jaar en dat werd afgelopen zondag gevierd, onder andere met een zanger op het terras. De zaak is eigendom van Tom en Manon Geniets. Ze waren erg te spreken over de viering van het jubileum met zo veel klanten en vrienden. "Het voelde als een warm bad, we voelden ons gewaardeerd en zelfs op zijn tijd emotioneel." Geniets vertelt dat hij meer dan tweehonderd bezoekers had en dat deed hen goed. "Op naar de 20 jaar 'Njoyz", roept hij uit.

De brasserie van Tom en Manon ligt midden in winkelstraat de Veerstraat en is daarom een heerlijk plekje om te zitten en mensen te kijken. Veel bekenden komen elkaar hier ook tegen en zouden zich Bussum zonder 'Njoyz niet kunnen voorstellen. Behalve dat het terras op een mooie plek is gevestigd, zijn de klanten ook zeer te spreken over de keuken en de gastvrije ontvangst. Tom zet zich als straatmanager en ondernemer ook in voor meer gezelligheid in het centrum van Bussum.

Tom en Manon Geniets.

Inzameling voor Roma stopt

NAARDEN - De Stichting Dialoog stopt met het transport van hulpgoederen bestemd voor arme gezinnen in Roemenië.

De stichting heeft dit 18 jaar gedaan, maar vindt nu de transportkosten te hoog. Ze blijft zich wel inzetten voor andere projecten, zoals het onderwijsproject, reparaties aan huizen en financiële steun aan gekoppelde Roemeense gezinnen.

Op 1 januari aanstaande vormen Bussum, Naarden en Muiden de nieuwe gemeente Gooise Meren. De redacties van BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws plaveien op deze pagina's de weg. Hoe leven inwoners en organisaties naar de fusie toe? Wat is het laatste nieuws? En hoe goed kennen we onze nieuwe gemeente eigenlijk?

Boot uit ijzertijd gevonden

MUIDEN - In Muiden zijn oude resten gevonden van een boomstamboot uit de ijzertijd.

De kano is rond de 3000 jaar oud en werd bij archeologisch onderzoek gevonden op het Brediusterrein.

Geen asielzoekers naar Palmkazerne

BUSSUM - Er komen definitief geen asielzoekers naar de Kolonel Palmkazerne in Bussum. Dat heeft de provincie bekendgemaakt.

Ondertussen pleit de lokale CDA-fractie voor tijdelijke opvang op andere plekken in de gemeente.

Dit weekend Bussum Cultureel

BUSSUM - Bussum viert vanaf vrijdag weer drie dagen lang Bussum Cultureel.

Vrijdag is er een film in de buitenlucht, zaterdag presenteren diverse clubs zich en zijn er kraampjes, zondag is er kunst en klassieke muziek.

Parkeren en geluid blijven gevoelige punten

Plannen Bensdorp steeds concreter

Veel belangstellenden in de zaal. Foto: Bob Awick

door Mireille Detrixhe

BUSSUM - "Verleng de geluidswand en voer betaald parkeren in." Dat hebben omwonenden van de voormalige chocoladefabriek Bensdorp betoogd tijdens de inspraakavond vorige week op het gemeentehuis. Belangstellenden werden die avond bijgepraat over het bouwplan. Ondanks de positieve reacties op de plannen zijn de zorgen die leven met betrekking tot het parkeren niet weggenomen.

De bijeenkomst was een vervolg op de eerste inspraakavond in maart van dit jaar. Na de eerste inspraakavond zijn de wensen in kaart gebracht en nu kregen de aanwezigen een update van de laatste stand van zaken over de bouwplannen. Bouwbedrijf Noordersluis, de huidige eigenaar van de fabriek, toonde impressies hoe het eruit komt te zien. Het geheel krijgt een karakteristieke en industriële look. Voor de bouw gelden bepaalde veiligheidsregels in verband met de afstand tot het spoor. Dat is met de architectuur opgelost. De komende tijd is het belangrijk om te kijken naar de invulling van de commerciële ruimten, zoals kleine horeca, ateliers en bijvoorbeeld een kinderdagverblijf. Die functies moeten goed in elkaar passen. Er hebben zich inmiddels een aantal kopers gemeld die geïnteresseerd zijn in een plekje in Bensdorp.
De huidige situatie voldoet volgens verkeersdeskundige Jan-Anne Waagmeester niet aan de parkeernormen. Toch is volgens hem de aanleg van meer parkeerplaatsen niet de oplossing. Hij geeft de voorkeur aan uitbreiding van betaald parkeren en van plekken voor vergunninghouders. "Als je naar de huidige situatie kijkt, concentreert de parkeeroverlast zich in het gebied waar nog vrij parkeren mogelijk is en die het dichtst bij het centrum ligt. Als het centrum uitbreidt, moet je ook de parkeernormen aanpassen. Daarnaast moet je alternatieven voor autogebruik stimuleren", aldus Waagmeester.
De hoeveelheid aan vragen over het parkeerprobleem benadrukte maar weer eens dat het de gemoederen nog steeds flink bezighoudt. De angst wordt uitgesproken dat mensen gaan rondrijden als ze geen parkeerplaats kunnen vinden. De suggestie wordt gedaan om voordat de bouw aanvangt parkeren voor vergunninghouders in te voeren omdat de overlast al bij de bouw door het bouwverkeer kan ontstaan.
Een tweede zorg van de omwonenden is de geluidsoverlast van het spoor. In het ontwerp van het bouwplan vallen 'gaten' waardoor het geluid van de trein alleen maar erger wordt. Volgens berekeningen komt het geluid boven de norm uit en daarom vinden er aanpassingen plaats in de woningen die gebouwd worden. Maar wat is het effect op de buurt? Het verzoek om een nulmeting en een eenmeting te verrichten kon op applaus rekenen.
Verder is er de geluidswand die ophoudt bij de oude bonenloods omdat deze tegen de grond gaat. Omwonenden pleiten ervoor om de geluidswand door te trekken en zo het probleem op te lossen.
Naast de vele zorgen over parkeer- en geluidshinder waren er zeker ook positieve en enthousiaste geluiden te horen. De gemeente werd geprezen voor de wijze van communiceren en het luisteren naar belanghebbenden. Een omwonende typeerde het die avond mooi: "Eerst was er de ergernis van de geur en daarna het verval van de fabriek en nu ligt er een fantastisch plan."

'Na sloop bonenloods de geluidswand doortrekken'

Ondernemers helpen bij complete bruiloftsdag

Het bruidspaar bij de Utrechtse Poort. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Folkert en Anouk zijn in het huwelijksbootje gestapt, mede dankzij royale giften van ondernemers uit Bussum en Naarden.

Het kersverse huwelijkspaar uit Huizen heeft een beperking en moet rondkomen van een Wajong-uitkering. Geld voor een uitgebreide bruiloft zat er niet in. Toch hebben ze de mooiste dag van hun leven kunnen vieren met alles erop en eraan dankzij de steun van vele gulle mensen en ondernemers om zich heen. De jurk komt uit een winkel in Bussum, getrouwd werd er in het Arsenaal, het feest was in The Spot en ook de overnachting werd gesponsord.

Poging om gokhal en pomp open te breken

BUSSUM - Onbekende daders hebben afgelopen week geprobeerd de gokhal van Krijco aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg en de Esso aan de Brinklaan geprobeerd open te breken. Dat meldt de politie.

Zaterdagnacht probeerden de daders een raam van de gokhal met een steen in te gooien. Zij sloegen op de vlucht toen bleek dat het raam alleen maar barstte. De recherche heeft wel nog stukken van de baksteen gevonden. Een dag later werd van de Esso geprobeerd een raam in te slaan, ook met een steen. Daar faalden de daders wederom.

Of de twee voorvallen met elkaar te maken hebben, kan de politie niet zeggen.

Winnaars boek Mariënburg

BUSSUM - De quiz over klooster Mariënburg, die 26 augustus in deze krant stond, heeft vijf winnaars opgeleverd. Zij ontvangen het boek 'Zicht op Mariënburg' als prijs.

De winnaars zijn Edith de Ruijt, Peter Korver, Oda Damen, J.V. Buunen en Berry Kuijper. Zij hebben inmiddels bericht ontvangen. Het grootste struikelblok van de quiz was de vraag over het glas-in-loodraam in de kapel van Mariënburg. Het werk toont het Laatste Avondmaal. Het boek wordt donderdag gepresenteerd in Bussum en is vanaf vrijdag te koop bij de Historische Kring Bussum, Boekhandel Los en bij Bruna voor 18.50 euro.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail redactie@bussumsnieuws.nl

Kruispunt

Het probleem met het kruispunt 's-Gravelandseweg/Willemslaan is eenvoudig op te lossen. Komend vanaf het Willem de Zwijger College wordt het uitzicht op dat kruispunt belemmerd door twee dingen: geparkeerde auto's (de laatste twee met name) en het heggetje. Dat heggetje is net te hoog en ontneemt je het zicht op het verkeer uit de Willemslaan volledig. Je ziet een eventuele auto uit die richting pas op een zeer laat moment. Dus: heggetje weg en de laatste twee geparkeerde auto's weg en de zaak is opgelost.

Bob Krikke

Filmhuis Bussum

'Hiroshima mon Amour'.

Filmprogramma donderdag 3 t/m vrijdag 11 september
*Biografisch kostuumdrama BELLE schetst hoe Dido Elizabeth Belle de aanzet gaf tot afschaffing van de slavernij in Engeland.
*Ian McKellen in MR. HOLMES als de oude Sherlock, terugkijkend op zijn laatste zaak.
*LA LOI DU MARCHÉ scoorde in Cannes. Hoe ver ga je om je felbegeerde baan te behouden?
*Ben Stiller en Naomi Watts als 40+-stel in WHILE WE'RE YOUNG, een eigentijdse New Yorkse zedenschets.
*EEN DAG IN 'T JAAR volgt drie vrienden en hun verdriet. Hun leven is dwalen geworden totdat iets hen confronteert.
*AMY, aangrijpend portret van Amy Winehouse.
*In de komedie THE ONE I LOVE zou een helend weekend bij hun relatietherapeut de relatie redden.
*In A WOMAN IN GOLD voert de Joodse Maria Altmann (Helen Mirren) heftig strijd om door nazi's geroofde kunst terug te krijgen. Op herhaling in Filmhuis Bussum.
*De klassieker van Alais Resnais, HIROSHIMA MON AMOUR, gaat in een digitale restauratie zeventig jaar na 'de' bom in Bussum in roulatie. Toegelicht door Filmhuismedewerker Bruce Gray.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: DE BOSKAMPI'S, aanstekelijke actiekomedie en de nieuwste Pixar-film BINNENSTEBUITEN waarin puber Riley moet verhuizen. In de pers unaniem met 5 sterren beoordeeld (3D).

Versa vrijwillgerscentrale

*Amaris Florisberg, tijdelijk gevestigd in Mariënburg, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen om samen met een medewerker koffie en de lunch te verzorgen.
*Versa Welzijn Preventief Huisbezoek Bussum is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om ouderen eenmalig te bezoeken om mee te denken over zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
*Versa Vrijwilligerscentrale Bussum-Naarden is op zoek naar een medewerker Vrijwilligerscentrale. U werkt in een team en u heeft als hoofdtaak het verwerken en verzenden van de wekelijkse persberichten naar kranten.
*Wereldwinkel Bussum zoekt een medewerker. Uw taak: klanten helpen, meehelpen met klusjes en de winkel op orde houden.

donderdag 3 september

Rug-analysedagen

Gratis rug-analysedagen van 3 t/m 11 september bij Chiropractie Praktijk Vivante, Mezenlaan 13 Bussum.

Teken- en schildercursus

Teken- en schildercursus in Bellefleur te Naarden. Informatie: 06-10375745.

Nimis Healing

Een kennismaking met de Nimis Healing Methode. Aanvang 19.30, locatie T.B. Huurmanlaan 15. Opgeven: 035-6420307.

Orgelconcert

Orgelconcert in de Grote Kerk Naarden door koperkwintet Brasso, met Wybe Kooijmans. Aanvang 20.15 uur. Toegang: € 7,50.

Bridgen

Bridgen in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a in Bussum. Van 10.00- 12.00 uur.

vrijdag 4 september

Bussum Cultureel

Bussum Cultureel van 4 t/m 6 september. Zie voor meer informatie de themabijlage.

Seniorengymnastiek

Seniorengymnastiek in Spieghelwijck aan de Iepenlaan 354a Bussum. Aanvang: 9.45 uur. Informatie 035-8877794.

Nachtvlinders kijken

Nachtvlinders kijken op het Naardermeer met Natuurmonumenten. Vanaf 21.00 uur bij Stadzigt aan de Meerkade 2. Kosten € 10,- voor leden en € 15,- voor niet-leden. Aanmelden www.natuurmonumenten.nl/activiteiten.

Gooische Disco

Gooische Disco Classics Party in The Spot, Wilhelminaplantsoen 17 Bussum. Aanvang 21.00 uur, gratis toegang.

Schakeldiner

Schakeldiner voor € 7,50. Vanaf 16.45 uur, Kol. Verveerstraat 74 in Naarden.

SeniorWeb

Inloopspreekuur SeniorWeb Bussum in de Centrale Bibliotheek, Bussum. Elke vrijdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur.

zondag 6 september

Muzikale middag

Muzikale middag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Een optreden van combo Opmaat. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

BoodschappenPlusBus

Zondag een Huifkartocht op de Veluwe en maandag gaat de bus naar Den Haag naar het Panorama Mesdag. Dinsdag lunchen aan het Veluwestrand en woensdag een diner in 't Vuronger in Huizen. Opgeven en vragen: bellen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. 035-7504192.

Naarden Speelt!

Het evenement Naarden Speelt in de Vesting, aanvang 13.00 uur. Er is van alles te doen; zo speelt Nardinc muziek en is er een schaaksimultaan met grootmeester Robin van Kampen. Er zijn veel kinderactiviteiten, kraampjes en terrassen.

maandag 7 september

Versa Welzijn

In De Palmpit te Bussum van 10.00 - 11.30 uur vrijblijvend kennismaken met een sociaal werker. Informatie: Coby Roest: 035-691 12 51.

Open lesweek

Open lesweek bij dansstudio Van Harten. Locatie: dr. Schaepmanlaan 8. Van 7 t/m 13 september. Gratis een dansles proberen. www.dansstudiovanharten.nl.

Kledingverkoop

Kledingverkoop en modeshow voor senioren vanaf 10.00 uur in De Palmpit.

Lezing Peter Toonen

Peter Toonen geeft een lezing over '2015: Voorbij transitie; wij zijn zelf de verandering'. Locatie: Centrum voor Gezond Zijn, Karel Doormanlaan 44/46. Aanvang 20.00 uur. Entree 10 euro.

Proefles buikdansen

Gratis proefles buikdansen voor beginners bij Dansschool Roos Belinfante. Inschrijven via roosbelinfante@hotmail.com of 035-683 87 67.

Yoga-oefeningen

Yoga-oefeningen in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Tijd: 10.15 - 11.30 uur.

Eetcafé

Ouderen-jongeren eetcafé van De Schakel en SCAN. Kosten € 6,- Ontvangst in De Schakel met thee of koffie vanaf 16.45 uur. Pannenkoeken eten om 17.15 uur. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 of via 06-20221013 of 035-6944742.

woensdag 9 september

Brainstorm Uit-Wijk

Versa Welzijn houdt een Brainstorm voor een nieuwe koers voor Wijkcentrum Uit-Wijk. Locatie: Uit-Wijk van 19.30 - 21.00. Thema: 'Wat hebben de inwoners van Bussum nodig en wat kan Uit-Wijk daarin betekenen'.

Theemiddag

Theemiddag in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354 Bussum. Van 14.00 – 16.30 uur.

SchuldHulpMaatje

Iedere woensdag spreekuur van SchuldHulpMaatje Landstraat 80 Bussum. Van 18.30 - 20.00 uur.

Bingomiddag

Bingomiddag bij De Schakel, vanaf 13.30 uur.

Kunstgeschiedenis

College 'Moderne Kunst' vanaf 10.30 uur in Vivium Godelinde. Kosten € 5,50. Aanmelden voor 4 september op 035-691 85 51.

zaterdag 5 september

Garageverkoop

Garageverkoop aan de Iepenlaan (garagebox 348), Bussum. Van 14.00 tot 16.00 uur.

Proeftraining

Proeftraining van Start-to-Run bij Tempo AV. Locatie: Sportpark Zuid, Voormeulenweg 24C. Aanvang 9.30 uur. starttorun@avtempo.nl of www.avtempo.nl.

Theosofisch Centrum

Open dag van het Internationaal Theosofisch Centrum. Van 10.00 tot 17.00 uur. Locatie: Meentweg 9, Naarden.

Volksuniversiteit

Volksuniversiteit Naarden-Bussum presenteert haar nieuwe programma 2015/2016 tijdens de open dag van 11.00 uur - 15.00 uur. Locatie: Bibliotheek in Bussum.

dinsdag 8 september

SchuldHulpMaatje

Iedere dinsdag spreekuur van SchuldHulpMaatje voor iedereen met geldzorgen. Kosteloos advies bij Bellefleur, Mackaylaan 11-A.

Naald en Draad

Naald en Draad in het Trefpunt, Lorentzweg 59 in Bussum van 10.00 tot 12.00 uur. Hulp bij eenvoudige naaiklusjes.

Pianiste Van der Laan

Lezing en optreden van pianiste Trudy van der Laan in Vivium Godelinde, Jozef Israëlslaan 1 Bussum. Van 14.30 - 16.00 uur.

BFC verpulvert tegenstander

BFC komt tekort voor volgende ronde, SDO verspeelt weer punten

BFC versloeg SC Muiden met speels gemak. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met zo'n beetje elke kans wel een goal heeft BFC afgelopen weekend geen spaan heel gelaten van tegenstander SC Muiden. De Bussumers wonnen het laatste bekerduel met 1-25. Het bleek echter onvoldoende voor BFC voor het halen van de volgende ronde van de beker.
De tegenstander werd door BFC vanaf de eerste seconde van het veld geblazen. De ploeg werd onder druk gezet en dat leverde al snel kansen en doelpunten op. BFC moest even op gang komen, maar toen er eenmaal gescoord werd bleken de Bussumers genadeloos. Na de eerste helft was de monsterzege al zeker en stond het 0-15 door doelpunten van Dico Knevel (6x), Maurits Knoop, Maxim Andriessen, Nasserdin Azzuzi (2x), Olivier Blaauw (3x) en Tjerk Posthuma (3x). Meteen na rust zette BFC door waar het voor rust mee begonnen was. Na slechts 30 seconden na rust was het alweer raak toen Maurits Knoop met een knappe boogbal het bal weer opende. Al snel volgden weer meer treffers. Er kwamen nog doelpunten van Maurits Knoop, Olivier Blaauw (2x), Dico Knevel (2x), Tjerk Posthuma (3x) en Maxim Andriessen. Halverwege de tweede helft had BFC even een slechtere fase en werden er ook kansen om zeep geholpen. Dat gaf de tegenstander de kans om de eer te redden en een tegendoelpunt te maken.

Ondanks de monsterscore was het duel van afgelopen weekend het laatste bekerduel voor BFC. Door de eerdere nederlaag tegen Batavia '90 komt de Bussumse ploeg toch punten tekort.
SDO verspeelt weer punten
Er komt geen volgende bekerronde voor SDO. De Bussumer hoofdklasser verspeelde afgelopen weekend wederom punten en komt daarom tekort voor de tweede plaats. Afgelopen zaterdag werd het tegen streekgenoot SV Huizen 2-2.

SDO was veel beter, maar verspeelde toch punten. Foto: Johan van der Geest

SDO was het hele duel beter dan de streekgenoot. Voor rust kreeg de ploeg al snel kansen en kwamen de Bussumers ook op voorsprong. Halverwege de eerste helft kon Maikel van Latum de bal voorfrommelen op Veirano Slager, waarna laatstgenoemde de score kon openen. Na een half uur spelen werd de voorsprong verdubbeld: een hard schot van Desley Groenewegen zorgde voor de 2-0. Na de rust kreeg SDO veel grote kansen om de score verder op te hogen, de kansen werden echter verprutst. Waar SDO het scoren vergat, deed de tegenstander dat niet en werd het alsnog 2-2. Daarmee werd SDO derde.

Broers Oehlers samen geselecteerd voor Arubaanse voetbalelftal

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Bussumse broers Leroy en Dwight Oehlers vertrekken deze week samen naar Aruba voor twee duels met het Arubaanse voetbalelftal. Aruba maakt nog kans op deelname aan het volgende WK voetbal.

Leroy Oehlers (ex-BFC) werd twee jaar geleden voor het eerst opgeroepen voor het Arubaanse voetbalelftal en heeft al enkele duels met het team gespeeld. Broer Dwight (SDO) gaat voor het eerst mee. Als de bondscoach de broers opstelt, spelen ze de komende weken twee keer tegen Saint Vincent and the Grenadines. Als Aruba de tegenstander weet te verslaan, speelt het elftal een ronde later tegen onder meer de VS.

De Oehlers-broers speelden jarenlang samen voor BFC. Leroy verkaste enkele jaren geleden naar zaterdaghoofdklasser SV Huizen, Dwight speelt nu voor het tweede jaar voor SDO.

Allen Weerbaar bekert verder

BUSSUM - Zonder al te grote problemen hebben de voetballers van Allen Weerbaar de volgende ronde van de beker gehaald. De Bussumers bleven ongeslagen en pakten zeven punten, twee punten meer dan de nummer twee.

Na een zege op HMS (4-2) en een punt tegen Cobu Boys (3-3) was afgelopen weekend een zege op Achterveld (1-2) voldoende voor het halen van de volgende ronde. De Bussumers bleken te sterk en wonnen van Achterveld.

Welke tegenstander Allen Weerbaar straks treft, wordt pas later bekend. Er moet nog geloot worden voor de volgende ronde.

HCAW opgelucht: klassebehoud na reeks zeges

BUSSUM - Na een overwegend teleurstellend honkbaljaar was het afgelopen weekend toch een beetje feest voor de honkballers van HCAW: de Bussumers stelden klassebehoud zeker en spelen volgend jaar wederom hoofdklasse.

HCAW stond voor de laatste reeks duels tegen Mampaey The Hawks al twee punten voor op de concurrent voor klassebehoud. Het ontbrak Mampaey The Hawks afgelopen weekend aan kracht om de achterstand op HCAW weg te werken. De Bussumers wonnen alle duels.

HCAW sterk
Vlak voor het weekend, toen de twee teams voor het eerst tegen elkaar speelden, was het bloedstollend spannend. De twee teams waren aan elkaar gewaagd en gaven elkaar geen enkele kans om weg te lopen. Na negen slagbeurten over en weer stond HCAW met 2-1 voor. Een dag later was het wederom spannend. Doordat HCAW Mampaey The Hawks met 3-0 versloeg was klassebehoud meteen zeker.

Zondag restte HCAW nog één duel tegen Mampaey The Hawks, om de eer. De Bussumers wonnen wederom van de Dordtenaren: 1-4.

Eén van de verborgen schatten.

Vrijwilligers van de Historische Kring vonden in de kelder van het gemeentehuis oude glas-in-lood ramen. De overstroming op 28 juli 2014 heeft er grijs slib op afgezet. Deze ramen waren vrijwel ondoorzichtig.

Voorzichtig zijn de ramen schoongemaakt. Langzaam werden kleuren en patronen zichtbaar. Daarbij bleek dat er tweetallen, viertallen en zelfs een zestal ramen van vergelijkbare afmetingen zijn. Door de ramen naast elkaar te zetten werden doorlopende patronen in het loodwerk zichtbaar en konden diverse ramen als in een legpuzzel aan elkaar gepast worden. De herkomst van de ramen is tot op heden onduidelijk. Geopperd werd dat het glas afkomstig kan zijn uit de voormalige Villa Looverhof of uit het oude Raadhuis.

Het gaat om 40 ramen. Met behulp van Fernando Codinha van de Eerste Bussumse Glashandel hebben we ze ingedeeld: de helft 'art nouveau' en 'art deco', de andere helft is klassiek van stijl. Het meest opvallend zijn de fel gekleurde 'art nouveau' ramen met (niet gebrandschilderd) glas in de kleuren rood, oranje en blauw. Het loodwerk heeft o.a. de herkenbare gebogen zweepslagvormen. Bij elkaar, met denkbeeldige roedes van een kozijn meegerekend, zal het raam zo'n 125 x 125 cm meten.

Hanteerbaarder zijn zes kleinere vierkante ramen van 39 cm, twee aan twee gekoppeld.

Vier vierkante ramen met medaillons en schepen zijn volgens Fernando Codinha afkomstig van glazenier Leur, die in de Beerensteinerlaan zijn atelier had. In drie medaillons zijn bekende Hollandse landschappen nageschilderd. Het vierde is een zeegezicht met zeventiende-eeuwse schepen.

Belangstelling?

Het lood is door demontage en matige opslag beschadigd en verbogen. Enkele ruiten zijn gebroken. Ze zijn niet wind- en waterdicht en dus zal bij hergebruik van de ramen het loodwerk opnieuw gedaan moeten worden.

Kunnen de ramen een nieuwe plek krijgen, bij voorkeur in woonhuizen in Bussum van vóór 1930? En heeft dit verhaal de belangstelling van een liefhebber gewekt? Kunnen de ramen een nieuw onderkomen krijgen? De Historische Kring zal daarbij graag een bemiddelende rol spelen als u zich meldt.

Luud Wierenga

5 jaar Bibi's: 'Eerlijk advies is het belangrijkste'

Bibi's viert haar 5-jarige bestaan. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - De sympathieke Bibi Lampe (34) wist al heel jong dat ze wilde ondernemen. Het kon een bed & breakfast zijn, een loungeplek met heerlijke sapjes en broodjes, maar net zo goed een modezaak. Het werd dat laatste. In september 2010 opende ze de deuren van haar winkel aan de Spiegelstraat en op 9 september bestaat Bibi's vijf jaar. En een feestje, daar heeft deze onderneemster wel zin in.

"Ik vind het heel bijzonder dat mensen naar de winkel komen om wie we zijn en om wat we verkopen." Het vertrouwen van klanten, dat ze terugkomen, dat doet haar echt wat en daar is ze oprecht dankbaar voor. Bibi is bescheiden, maar weet wel precies wat ze wil. "Ik hoef niet zo nodig de laatste mode in de winkel te hebben, maar dat betekent niet dat mijn klanten niet modebewust zijn." Bibi noemt het liever 'stijlbewust'. Bij de inkoop kiest ze vooral wat ze zelf mooi vindt (vooral jurkjes zijn favoriet!) en houdt daarbij ook rekening met de trends. "Ik kijk vooral naar stoffen en kleuren." En tussen neus en lippen door somt ze nog een aantal leuke trends op voor dit najaar. "Roestbruin, oranje en mooie prints waarmee je veel combinaties kunt maken. Dat vinden vrouwen belangrijk." Bibi's is vernieuwend en tegelijkertijd merktrouw. Merken als Natan, Max Mara, Velvet, Hartford en Peserico hangen eigenlijk altijd in de rekken. En waarom ze vijf jaar geleden voor de Spiegelstraat heeft gekozen? "De Spiegelstraat heeft een fijne sfeer met leuke winkels en een goed, gevarieerd aanbod. En je kunt hier voor de deur parkeren", voegt ze er aan toe. "Veel van onze klanten hebben weinig tijd en willen bovendien goed geholpen worden en willen een eerlijk advies. En daarin bof ik enorm met mijn winkelpersoneel, ook hoe ze omgaan met mensen. Over een eerlijk advies is Bibi heel duidelijk. "Ook al hebben we een hele dag niets verkocht, als een broek of jurk niet staat, dan verkoop ik die niet. Een eerlijk advies, dat is het belangrijkste." Bibi's is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 18.00 uur, op zaterdag tot 17.00 uur. www.bibisbussum.nl.

Outlander op 100 punten vernieuwd

Een nieuw design voor de Outlander

Mitsubishi is gestart met de verkoop van de vernieuwde Outlander. De grootste uiterlijke wijziging is dat de auto nu is voorzien van het nieuwe 'dynamic shield'-design. Onderhuids onderging het model eveneens diverse wijzigingen.

In totaal werd de SUV op meer dan 100 punten aangepast. Zo daalde bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van de 2WD benzineversie met maar liefst 11 g/km, terwijl de wegligging van de 2.2 DI-D 4WD automaatversie naar een hoger niveau is getild dankzij Super All Wheel Control. De prijzen beginnen bij 31.490 euro. Het rijcomfort voldoet aan de hoogste verwachtingen. Krachtige motoren, soepele transmissies en een uitgebalanceerd onderstel vormen hiervan de basis.

De uitvoeringen Business Edition en Executive Edition hebben 2WD, terwijl de luxe Instyle ook leverbaar is als 4WD. Diverse aanpassingen aan de benzinemotor en de vernieuwde CVT-transmissie (o.a. aangepaste overbrengingsverhoudingen) resulteren in een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot van bijvoorbeeld 139 g/km voor de Business Edition. Als gevolg hiervan beschikt deze versie eveneens over een milieulabel B.

Suzuki komt met nieuwe Baleno

Energie remmen hergebruikt

Wordt ook de Baleno een populair Suzuki-model?

Het gaat goed met Suzuki. In Nederland ligt het aantal registraties liefst 16% hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Vooral de nieuwe modellen dragen bij aan het succes; de zeer ruime en zuinige Celerio en de stoere, compacte SUV Vitara vallen in de smaak bij het koperspubliek. Het modellenprogramma wordt begin volgend jaar uitgebreid met de volledig nieuwe Baleno.

Deze compacte hatchback combineert een stijlvol design met een opvallend fors bemeten interieur- en bagageruimte. Net als iedere Suzuki is de Baleno uitgerust met diverse brandstofbesparende technieken. Met dit nieuwe model geeft Suzuki wederom blijk van zijn expertise als producent van compacte auto's.
De Baleno is gebouwd op een geheel nieuw, ultrastijf maar lichtgewicht platform. Het model wordt uitgerust met een 1.0 BoosterJet die behoort tot een nieuwe generatie hypermoderne motoren met directingespoten turbo.

Zuinig
Daarnaast is de Baleno leverbaar met 1.2 DualJetmotor in combinatie met SHVS-techniek. 'Smart Hybrid Vehicle by Suzuki' slaat energie op die vrijkomt bij het remmen. Hiermee kunnen o.a. elektronische componenten worden gevoed en kan de motor worden herstart en bovendien ondersteund tijdens het rijden en accelereren.
Dit alles leidt ertoe dat het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van de Baleno tot de laagste in zijn klasse behoren.

'It must be a Land Rover'

Land Rover en het Schotse eiland Islay zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het eiland werd meer dan zestig jaar geleden de naam Land Rover bedacht. Spencer Wilks, de toenmalige managing director van de Rover Car Company, woonde op Islay. Hij was eigenaar van het landgoed Laggan Estate en liet in 1947 een Rover 12 grondig aanpassen om het ruige landschap van Islay te kunnen doorkruisen. De jachtopziener van het landgoed, Ian Fraser, sprak de legendarische woorden: "It must be a Land Rover." Ter ere van de productiemijlpaal van 67 onafgebroken jaren trok Land Rover met de gehele modelserie naar Islay voor de opname van een unieke film over de geboorte van het merk.

Vijftig Clio's via Weesp naar Naarden

Arend Weesp levert vijftig van deze Clio's.

En dit zijn er nog maar zestien. In totaal levert Arend Auto Weesp vijftig Renault Clio's aan PEAK-IT in Naarden. Een uitzonderlijk grote order voor de Renaultdealder aan de Hogeweijselaan.

PEAK-IT is een detacheringsbedrijf op het gebied van ICT en werkt in heel Nederland. De auto's zijn voor de werknemers. Het contact kwam tot stand via de leasemaatschappij en Arend Nederland, legt vestigingsmanager Jan Ottenhoff van Arend uit. "Ze zochten een partner die veel zorg uit handen kon nemen, bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud. Zo kwamen ze bij ons terecht." De Clio's kwamen wit uit de fabriek. Die kleur is alleen nog op het dak te zien. De rode kleur is het gevolg van wrappen (inpakken met een enorme sticker) bij Omnimark in Weesp, een specialist op dit gebied. "Zo is het voor niet alleen voor ons, maar ook voor Omnimark een mooie opdracht geworden", aldus Ottenhoff.

Citroën pimpt dynamische hatchback DS 4 verder op

Eén model, twee verschillende carrosserieën en een nieuwe neus. Citroën komt met een nieuwe DS 4 en DS 4 Crossback (foto). Daarmee krijgt de DS 4, waarvan er sinds de introductie 115.000 exemplaren verkocht zijn, een nieuwe impuls. De DS 4 is een dynamische hatchback voor klanten die prettig en comfortabel willen rijden. De DS 4 Crossback is een auto met een stoere uitstraling en een hogere rijpositie. Beide modellen staan vanaf november 2015 in Europese showrooms. Vanaf € 25.290.

Goodkinds Taxiservice Taxi van /naar Schiphol vanuit 't Gooi € 50,-. Tel.: 06-26984855

Te huur: Kamer met slaapvide in fraai jaren 30 huis in
Bussum. 06-11333684

GEWELDIG GOED verkoopt BIOLOGISCH KATOEN van merken als Birch en Cloud 9. Eerlijk materiaal (o.a. door gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en verbod op kinderarbeid) voor een eerlijke prijs! Kapelstraat 65, Bussum. info@geweldiggoed.nl

Prive naailes voor beginners. Ook voor groep tot max. 4 pers. Lestijden in overleg, overdag of 's avonds. € 60,- p/mnd, 1x p/wk les. Naarden, Janine Rijksen 06-51523069 of janinerijksen@gmail.com

Vrouw heeft 7 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk. Met goede ref. Mevr. Nina 8,50 euro p/u. Tel.: 06-47815528.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Opendagen Indoor Skibaan Rock Steady Bussum 12-13 september van 13 – 17 h. Gratis skiën of snowboarden. Boek en betaal die dag lessen met aantrekkelijke opendagkorting. Zanderijweg 12-14 Bussum - 035-6925015 -
www.rocksteady.nl

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor zowel beginners als gevorderden. www.Jaccomuller.com, e-mail: jaccomullermusic@gmail.com, 06-11135198

Zon. 13 sept. vlooienmarkt Huizen, Tennishal Coronel DonEvents.nl 0294-237320

TE HUUR: Net verbouwde PRAKTIJKRUIMTE 15 M, afsluitbaar, geluiddicht en ramen voor daglicht, in pedicure/man.-salon te Naarden. Geschikt voor podoloog, podotherapeut, schoonheidsspec. etc. Gezocht: zelfst. onderneemster. E: biancabais@kpnplanet.nl

Kom schrijven! De cursus 'Schrijven is Leuker' start 26/9. Drie ochtenden. Kleine groep. In Naarden. Meer informatie: lettersopeenrij.nl of 06-121 99 757 (Lynette de Ruijter)

DUBBELE GARAGEVERKOOP! ZAT. 5/9 10-17 uur Voormeulenweg 80 Bussum. Brocante, Lego, antieke kastjes, fietsen, boeken, magnetron, heel veel meisjes- en dameskleding enz.! ALLES MOET WEG!

Terug van vakantie en nu écht Frans willen leren spreken en verstaan? Unieke, zeer effectieve én leuke lesmethode. Gratis open les 8 sept. 20.00 u. Stargardlaan 6, Bussum. Tel.: 06-12281546
www.vrolijkenfrans.nl

Bakkerij Kwakman in Bussum heeft plaats voor een enthousiaste verkoopmedewerker op de zaterdag. Leeftijd vanaf 18 jaar. Tevens zijn wij op zoek naar een allround broodbakker voor 38 uur per week. Stuur een mailtje naar bestelling@bakkerijkwakman.nl

Cursus Picasa Fotobewerking en fotoalbum maken. Start maandagochtend 14 september. Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl

OPHEFFINGSUITVERKOOP ! FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23 BUSSUM KORTINGEN 10% TOT 30%.TOTZIENS

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Brainstormavond op woensdag 9 september van 19.30-21.00 uur in Wijkcentrum Uit-Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10. Versa Welzijn is op zoek naar een nieuwe koers voor Uit-Wijk. Versa Team Bussum nodigt inwoners van Bussum van harte uit om hier actief over te komen meedenken.

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

KRAGT® training voor Pubers en Kids. Vergroot zelfvertrouwen, weerbaarheid en sociale vaardigheid. Vermindert faalangst en onzekerheid. Start: september en oktober in Bussum. Aanmelden & Info: T. 035-6564383/06-10331195 www.kindengezincoach.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Garages te huur Bussum en Naarden
Vanaf € 150,- per maand
inclusief BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl
06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Russisch leren met een gediplomeerde 'native speaker' voor zowel beginners als gevorderden. Prive of via skype. Bel 06-16863886 ARUSHA e-mail: 3254660@rambler.ru

KREKELS v.a. € 1,25, volop reptielen te koop. Grootste assortiment reptielen en toebehoor op voorraad, scherpste prijzen, Hilversum.
www.repshop.nl