BussumsNieuws

11 maart 2015

BussumsNieuws 11 maart 2015


Weer gesprekken over opvang asielzoekers

COA laat oog vallen op Kolonel Palmkazerne, gemeente wacht af

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het zou zomaar kunnen dat er alsnog asielzoekers opgevangen gaan worden op de Kolonel Palmkazerne. Het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers (COA) dat de opvang voor heel Nederland regelt, heeft haar oog wederom laten vallen op de kazerne.

Het COA heeft contact opgenomen met de provincie Noord-Holland en de gemeente Bussum. Voor vandaag staan er verkennende gesprekken gepland.

Er wordt door het COA gekeken naar opvangplekken door heel het land, omdat er de komende jaren een extra grote stroom asielzoekers naar ons Nederland komt. De Bussumse Kolonel Palmkazerne wordt al langer genoemd als opvangplek, afgelopen jaar maakte het COA al een rondgang over het kazernecomplex. Tot op heden heeft het COA echter nog geen concreet verzoek gedaan om op de Bussumse kazerne mensen op te vangen.

CDA wil zich al proactief inzetten voor komst asielzoekers

De Kolonel Palmkazerne wordt beheerd door de provincie Noord-Holland. Zodra Noord-Holland tot een akkoord komt met het COA over verhuur of verkoop van het complex, is de gemeente Bussum aan zet. Om de opvang te kunnen regelen op het kazernecomplex moet het bestemmingsplan aangepast worden. Dat kan alleen de gemeente doen. Het gemeentebestuur laat weten vooralsnog af te wachten wat de gesprekken gaan opleveren.

Het CDA deed afgelopen week al een oproep aan de gemeenteraad en B en W om de komst van de asielzoekers meteen toe te staan, maar daar bleek nog geen draagvlak voor. "We moeten wat voor deze mensen doen", zo meende het CDA. "We zouden nu al tegen het COA kunnen zeggen dat we er voor open staan om asielzoekers op te vangen. We zouden zelfs kunnen onderzoeken of we deze mensen ook op andere plekken kunnen opvangen. Daar hebben we al eerder om gevraagd."
Nog voor de komst van de asielzoekers zeker is, laten ook tegenstanders van zich horen. Burgerplatform AZC-Alert, dat door heel Nederland protesteert tegen de komst van asielzoekerscentra, laat deze week weten graag contact te leggen met Bussumse tegenstanders.

Primera wéér slachtoffer van inbraak

BUSSUM - Inbrekers hebben opnieuw de Primera aan de Huizerweg bestolen. Het is de tweede keer binnen krap vier weken dat het familiebedrijf werd beroofd van vele sloffen sigaretten. Ditmaal lieten de daders een enorme puinhoop achter en lag er overal glas.

De snelkraak werd in de nacht van woensdag op donderdag gepleegd. Een getuige zag hoe meerdere personen met gevulde zakken de winkel uit liepen en vervolgens in een auto wegreden. Op straat werden later ongeveer 20 pakjes sigaretten teruggevonden. Suzanne van de Primera vertelt flink aangeslagen te zijn. "Je bent wel verzekerd, maar moet altijd bijleggen. Het was echt een puinhoop in de winkel. Ik denk dat ze ongeveer 60 sloffen sigaretten en shag in dekbedovertrekken hebben gestopt en meegenomen hebben." De familie krijgt veel steunbetuigingen van klanten en inmiddels staat de zaak ook vol bloemen.
Wie meer informatie heeft over deze inbraak kan zich melden bij de politie op 0900-8844. De daders zijn vermoedelijk in een zwarte Volkswagen weggereden. Wie liever anoniem een tip wil doorgeven kan dat doen via 0800-7000.

Boekenweek gestart met bezoek Grunberg

Grunberg signeert zijn nieuwste boek. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Boekenweek is gestart en dat gegeven greep boekhandel Los met beide handen aan om diverse grote schrijvers naar Bussum te halen.

Afgelopen zaterdag kwam de populaire Arnon Grunberg naar de boekhandel, maar ook Joris Luyendijk (Wilhelminakerk) en Bert Wagendorp komen dankzij Los deze kant op. Tijdens de Boekenweek krijgt iedereen het gratis boekenweekgeschenk bij aankoop van een boek. Zaterdag kan iedereen nog luisteren naar de spannende motoravonturen van Paul van Hooff, die om 15.00 uur naar de winkel komt.

4

Bussumers zijn verkiesbaar voor de Provinciale Staten

Middeleeuws lentezilver

Foto: gerard buhr

Het is steeds weer raak als Mark de detector hanteert. Nu kwam er weer een prachtige zilveren munt tevoorschijn uit de late middeleeuwen.

De vondst werd gedaan in de buurt van Blaricum, op een onooglijke akker vol met moderne rommel. Het gaat om een zogeheten 'groot', een munt ter grootte van ongeveer een 1-euro-stuk. Op de voorzijde is het gekrulde hoofd te zien van Hendrik VI van Engeland. Op onze foto niet zo goed te lezen, maar als je de munt in de hand houdt zie je duidelijk 'Henric' staan. Op de keerzijde valt onmiddellijk een groot kruis op, dat in muntentaal een 'pierced cross' genoemd wordt. Waarom? Weet ik niet. Voorts staan er nog wat Latijnse afkortingen te lezen, waar ik op dit moment de betekenis nog niet van weet. Wel heb ik achterhaald dat dit fraaie (ook muntentaal) geldstuk tussen 1422 en 1427 geslagen moet zijn en dus maar kort heeft gecirculeerd. De naam 'groot' is in het Engels 'groat' en is nauw verwant aan de 'grosschen' uit Duitstalig gebied. Ikzelf heb jaren terug in een weiland aan de Overscheenscheweg langs het Naardermeer in Naarden een zogeheten 'één derde ruiter groot' gevonden, die rond 1290 dateert en gebruikt werd ten tijde van Jan van Henegouwen. Voor de detectorist is het doorgaans een hoogtepunt als zo'n munt met een groot dwarskruis gevonden wordt. Niet uitermate zeldzaam, maar in de staat waarin de 'groot' van Mark tevoorschijn kwam, is er toch sprake van een topvondst.

Foto: gerard buhr

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; 19.30 u. Vesper RK St. Vituskerk mw. A. Schilder-Verhoef; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor C. Fabril; 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 14/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. A.K. Wallet; 17.00 u. ds. A.K. Wallet

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot; za. 14/03 17.00 u. Vesper; ma. 16/03 19.30 u. 4e Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. R.F.J. Beltman; 17.00 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser; 17.00 u. ds. C. van Andel
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.00 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N Ringdag Amersfoort
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. R.H. de Vos H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 19/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Overwegend droog, geregeld zon
Afgelopen weekeinde klom de temperatuur naar circa 14 graden in onze regio. Een Centraal Europees hogedrukgebied bracht lenteweer met een zuidelijke luchtaanvoer. Komende dagen zwaait een Scandinavisch hogedrukgebied de scepter. De wind gaat dan uit het oosten tot noordoosten waaien. Het wordt iets kouder met in de nacht grote kans op vorst aan de grond.

Donderdag en vrijdag
Voor beide dagen wordt zonnig weer verwacht. De nachten verlopen koud met een minimumtemperatuur van rond het vriespunt met een grote kans op enkele graden vorst aan de grond. Donderdag stijgt de temperatuur overdag nog naar 10 à 11 graden, vrijdag met zo'n 8 graden enkele graden lager. Er waait een matige zuidoostenwind die vrijdag draait naar het oosten.

Het weekeinde
Onder invloed van het Scandinavisch hoog krimpt zaterdag de wind naar het noordoosten. Dit is waar de schaatsliefhebbers afgelopen winter lang naar hebben uitgekeken. In maart levert dit geen vrieskou meer op, wel kans op lichte vorst in de nacht en overdag een maximum van 6 à 7 graden. Het is wisselend bewolkt met af en toe zon. Zondag kan een licht buitje vallen.

Weetje
Lucht tussen losgewerkte grond werkt als een goede isolator. De warmtestroom uit de diepe bodem wordt zo tegengegaan. Het gevolg is dat de lucht vlak boven de grond extra snel en sterk kan afkoelen. De kans is dan groter dat jonge plantjes schade oplopen door vorst aan de grond. Dus bij de verwachting 'vorst aan de grond' is het beter om het schoffelen uit te stellen.

Fluweel en (natuur)zijde waren vroeger kostbare geweven textielproducten die voor voorname kleding werden gebruikt. In Naarden is het weven van deze stoffen een belangrijke bron van welvaart geweest vanaf de tweede helft van de 17e eeuw.

D. Franzen schreef er een boekje over onder de titel 'Fluweelwerkers- en Zijdeweversbus tot in onze dagen levend'. Het maken van deze stoffen was aan strenge voorschriften gebonden. In het boekje staat onder andere hierover de Ordinantie van het Gilde. Na opheffing van de gilden in 1802 kwam er een Reglement. De 'bus' die in de titel genoemd is, was een fonds waaruit bij ziekte of ongeval hulp of bijstand verstrekt kon worden in geld, goed en diensten. De 'bus' bestaat overigens anno 2015 nog steeds; het is mogelijk de oudste in zijn soort in Nederland. Een lijst van Busmeesters sluit het boekje af.

De eerste druk (zonder jaar) telt 76 pagina's en twee afbeeldingen De tweede, uitgebreide druk uit 1983 telt 96 pagina's en 16 afbeeldingen. Helaas zijn de verschillende onderwerpen en hoofdstukken op een onhandige manier gerangschikt.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 8 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda)

Parkeren blijkt heet hangijzer

Omwonenden Geweststrook uiten zorgen

Wethouder Lia de Ridder beantwoordt vragen uit de zaal.

door Yvette Geerts

BUSSUM - Parkeren en bouwoverlast blijken de voornaamste problemen te zijn die omwonenden van de Geweststrook vrezen zodra de drie appartementencomplexen bij hen in de buurt verrijzen. De aanwezigen konden hun zorgen vorige week op het gemeentehuis uiten tijdens een informatieavond. De avond maakte heel wat emoties los en even leek de gemeente de regie kwijt te raken.

Vertegenwoordigers van de gemeente, waaronder wethouder Lia de Ridder, toonden begrip voor de emoties en kritische vragen, maar konden de zorgen niet wegnemen. Het wijzigen van het bestemmingsplan voor een van de appartementencomplexen was niet zozeer het probleem.

De zorgen gaan vooral over de overlast tijdens de bouw, de kleur van de gevels, de toename van de parkeeroverlast. Het feit dat de gemeente geen antwoord kon geven op veel vragen, bleek ook niet erg bevorderlijk. Om te veel commotie te vermijden werd de plenaire discussie vrij snel afgekapt. Belangstellenden konden vervolgens bij de informatieborden verder in gesprek met vertegenwoordigers van de gemeente en bouwbedrijf Noordersluis.

Parkeren
Dat vooral de parkeerproblematiek veel aandacht vroeg is niet onverwachts. Op dit moment is de parkeergarage die zich onder het regiokantoor bevindt toegankelijk voor bezoekers en werknemers van het regiokantoor. Met de komst van de drie appartementengebouwen worden 54 van de 110 plekken gereserveerd voor de nieuwe bewoners. De overige plekken worden opgevuld door werknemers van het gewestkantoor, die nu nog in de blauwe strook op de Burgemeester de Bordesstraat parkeren.

Op basis van de vastgestelde parkeernorm van 1,8 en de aanname dat er een verschuiving plaatsvindt van blauwe zone naar parkeergarage, verwacht de gemeente dat de parkeerdruk in de wijk beperkt blijft. "Het is uiteraard wel een punt van aandacht", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Vrije sector

In totaal worden er 54 appartementen gebouwd, verdeeld over drie appartementencomplexen. Voor twee appartementencomplexen loopt de vergunningsaanvraag, voor de derde loopt een uitgebreide procedure om de bestemming te wijzigen van maatschappelijke functie naar wonen. De huurprijs van de 54 appartementen bevindt zich in de vrije sector en zal verdeeld worden over het midden- en hoger segment.

Omwonende Joris: 'Deze plannen voelen als een voldongen feit'

Voor Joris, een bewoner van de Brinklaan, voelen de plannen als een voldongen feit. "Ik voel met niet serieus genomen. Er wordt nog wel onderzoek gedaan, maar ik maak me net als veel aanwezigen vooral zorgen over de oplossing voor de parkeeroverlast."

Onderzoek
Ook een bewoonster van het bestaande appartementengebouw aan de Burgemeester de Bordesstraat had felle kritiek. "Ik maak me veel zorgen over de wijziging van het bestemmingsplan van het derde appartementencomplex. Dat heeft nu een maatschappelijke functie. Jaren geleden is daar onderzoek naar gedaan, toen was er geen behoefte aan een gezondheidscentrum, maar wellicht is dat nu wel het geval."

Effi van Ginneken, die pal tegenover het bouwterrein woont, vraagt zich af waarom de architect heeft gekozen voor een lichte kleur steen en niet voor een rode baksteen. "Door de vele bomen in de omgeving wordt de gevel snel vies en hoe gaat dit onderhouden worden."

Harmonie
Henry Ponsteen van Noordersluis geeft aan dat er nooit gebouwd kan worden zonder enige overlast, maar dat er hen alles aan is gelegen om dit project in harmonie met de buurt te realiseren.

Bussumer aangehouden voor hennep-handel

BUSSUM - Een Bussumer die in oktober in Hilversum werd opgepakt bij een grote inval blijkt in verband te worden gebracht met het in bezit hebben, telen en bewerken van een grote voorraad hennep. Dat meldt het OM.

De Bussumer (49) werd afgelopen oktober aangehouden na een inval op de Hilversumse Johannes Geradtsweg. Daar dachten agenten een bom gevonden te hebben. Die vonden ze niet, maar wel maar liefst 46 kilo hennep, zo blijkt nu. De man werd samen met een Hilversummer (39) aangehouden.

Het tweetal wordt nu verdacht van 'bezit, bereiden en bewerken van hennep'. Wanneer ze exact voor de rechter komen, wordt later bekendgemaakt.

Eén dag, speciaal voor vrouwen

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Samen dansen in de voormalige studio Concordia: het was een van de onderdelen van Internationale Vrouwendag die afgelopen zondag werd gevierd. Vrouwenkracht stond dit jaar centraal. Dat vrouwen elkaar weten te vinden als je elkaar nodig hebt, was het motto van de dag. Er was tijd voor inhoudelijke kwesties met vrouwelijke sprekers, maar er was ook ruimte voor gezellige ontspanning met dans, beauty en yoga. Internationale Vrouwendag wordt ieder jaar op 8 maart gevierd.

'Ik trek vooral de wijk in, op zoek naar goede ideeën'

Ideeënmakelaar Gemma van der Ploeg is gestart

Gemma van der Ploeg helpt iedereen met een goed plan op weg. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Binnenkort kunnen we Gemma van der Ploeg door Bussum zien fietsen. De fietstassen met daarop 'ideeënmakelaar' zijn al besteld. Ze kan niet wachten om de wijken in te trekken en te horen welke ideeën er in Bussum leven.

Van der Ploeg is deze maand begonnen als ideeënmakelaar in opdracht van de gemeente. Ze heeft als taak meegekregen om twee dagen in de week iedereen te helpen die een plan heeft die de samenleving in Bussum vooruit helpt. Ze neemt overigens niet de bedenkers de plannen uit handen, maar geeft advies, motiveert en denkt graag mee. Ze geeft voorbeelden van wat ze zoal praktisch kan beteken: "Hoe zet je je idee om in een concreet plan, wie kan je helpen je idee te realiseren, welke financiële mogelijkheden zijn er, wie lopen er met soortgelijke ideeën rond en kun je daarmee samenwerken, hoe kan ik je helpen vooral door te zetten." Van der Ploeg verheugt zich vooral op de samenwerking met mensen die ze kan helpen en ondersteunen. "Soms is het puzzelen wat kan en wat je voor elkaar kunt betekenen." Momenteel is ze zich vooral aan het oriënteren op wat er leeft en kijkt ze naar samenwerking met partijen zoals ProBussum. De eerste ideeën komen al binnen, bijvoorbeeld van de Weggeefhoek, een initiatief waarbij spullen worden weggeven aan mensen die het hard kunnen gebruiken. Van der Ploeg is te bereiken via ideeënmakelaar@bussum.nl of telefonisch via 06-46999841.

Cynthia Joseph

Eigenaar van 100% Vitaal
Bussumse sinds 2012

OnderOns-Cynthia Joseph

Waar houd je je overdag mee bezig?
"Ik begeleid particulieren en organisaties richting een vitaler leven. De basis daarvoor is gezonde voeding en een gezonde levensstijl en ik houd me daarvoor ook bezig met het bedenken van gezonde en lekkere gerechten. Ik werk sinds kort ook samen met L'Elefante Bianco in Laren."

Op wie in je omgeving ben je trots?
"Op mijn ouders, omdat ze van niets altijd iets kunnen maken."

Waar in Bussum kom je graag?
"Op de hei, ik woon ernaast en geniet elke dag van mijn 'achtertuin'."

Met welke eigenschap van jezelf ben je blij en met welke niet?
"Ik ben altijd vrolijk en vol energie. Helaas kan ik ook wat chaotisch zijn."

Als je een dag burgemeester zou zijn van Bussum, wat zou je dan doen?
"Met inwoners in gesprek gaan om te horen waar zij behoefte aan hebben."

Met wie zou je nog eens een goed gesprek willen voeren?
"Met mijn oma's. Ik ben nog steeds benieuwd naar hun Indische verleden."

Welk boek ligt er op jouw nachtkastje?
"'The Power of Habit' van Charles Duhigg."

Naar welke muziek luister je graag?
"Tijdens het sporten naar alles met een goede beat. Om te ontspannen luister ik meer naar singer-songwritermuziek."

Welke sporten doe je?
"Hardlopen, mountainbiken, crossfit- en bootcamptrainingen."

Wat zou je doen als je een miljoen zou winnen?
"Het leven van degenen die het nodig hebben wat makkelijker maken en van wat over is een wereldreis maken."

Waar zullen we samen eens op proosten?
"Op meer vrolijkheid & vitaliteit."

Raad: 'Geen auto's op koopzondag'

BUSSUM - De gemeenteraad wil een deel van de Brinklaan de komende koopzondagen afsluiten voor autoverkeer.

Door geen auto's toe te staan op de Bussumse straat moeten de Havenstraat en de Nassaulaan meer met elkaar verbonden worden. Dat moet er weer voor zorgen dat bezoekers van het dorpshart een beter rondje kunnen maken door het centrum.

Het plan werd donderdag geopperd door de raadsleden van GroenLinks. Een groot deel van de gemeenteraad bleek het plan te steunen. Enkele vroegen zelfs om het elke zondag door te voeren, omdat de Bussumse ondernemers elke zondag de deuren mogen openen. Wethouders Lia de Ridder en Nen van Ramshorst hadden eveneens oren naar het plan, maar vertelden er eerst over te gaan praten met betrokkenen. "We moeten er wel allemaal achter staan", zo klonk het.

Verbouwplan raadzaal

BUSSUM - De raadzaal van Bussum moet verbouwd worden zodat er straks acht extra raadszetels komen voor de gemeenteraad van Gooise Meren.

Als Bussum, Naarden en Muiden straks fuseren komt er een grotere gemeenteraad. De Bussumse raadzaal telt nu nog 23 raadszetels, dat worden er straks 31. De raadsleden nemen straks plaats tegenover de burgemeester en de wethouders. Hoe lang het verbouwen gaat duren, wanneer het start en wat het kost, wordt pas later bekend.

Web topvijf

1. Primera aan Huizerweg opengebroken
2. Bussumer betrokken bij grote wiethandel
3. SDO-spelers zetten hoofdcoach aan de kant
4. Bussum aan de slag met verbeteren centrum
5. Bussumers leven langer dan gemiddeld

Skaters vinden de halfpipe in Bussum maar saai en ouderwets

Jongeren presenteren hun ideeën voor skatebaan in Bussum

Deze halfpipe is toe aan vervanging. Foto: Sjoerd Stoop

door Mireille Detrixhe

Bussum – "De halfpipe is saai en ouderwets. Tijd voor aanpassingen dus." Zo denken skaters uit Bussum over de halfpipe aan de Groene long. "De halfpipe is zelfs nog van voor onze tijd. Wij zijn opgegroeid met 'street' en de variatie in skateparken", klinkt het oordeel unaniem.

"Vanuit de gemeente willen we graag weten waar de jongeren behoefte aan hebben en wat zij zouden willen met de skatebaan," zegt Ilse van Woudenberg, verantwoordelijk voor de renovatie van speelplaatsen in Bussum. Wethouder Nen van Ramshorst geeft aan dat de halfpipe moet worden vervangen en omdat ze bij de gemeente nu eenmaal geen verstand hebben van skaten is de inbreng van de jongeren die er gebruik van maken belangrijk. Daarom kregen de skatende jongeren woensdagavond 4 maart tijdens een bijeenkomst bij de gemeente Bussum de gelegenheid om zich uit te spreken over hun wensen en ideeën over de renovatie van de halfpipe aan de Groene Long. Skater Patrick is duidelijk blij met het initiatief van de gemeente: "Ik vind het vet dat de gemeente wil investeren en de skaters zelf gevraagd heeft om mee te denken."

Vernieuwing

De halfpipe die nu op de Groene Long staat moet worden vervangen. Voordat de gemeente gaat kijken welke ideeën te realiseren zijn, mochten de skaters afgelopen week hun mening op het gemeentehuis geven. Jongeren konden ook via een enquête hun mening geven over de skatebaan. De gemeente kwam zelf met het idee om te kijken of de halfpipe verplaatst kan worden naar het skatepark aan de Ceintuurbaan.

Luke, Guylain, Patrick, Nick, Sebastiaan en Sam. Foto: Mireille Detrixhe

Het 3D-ontwerp telt zeven elementen en is ruim opgezet

Streetpark
En dat lieten skaters Patrick, Guylain, Sam, Nick en Sebastiaan zich geen tweede keer zeggen. In een spectaculaire video toonden zij hun kunsten met het geliefde skateboard waarna een waar betoog voor een heus 'streetpark' volgde. "De halfpipe is ouderwets, moeilijk voor beginners en je kunt alleen maar heen en weer. Saai dus. Ook blijft er water op liggen als het geregend heeft en dan kun je er niks mee. De halfpipe wordt niet gebruikt om te skaten, maar als hangplek. Geld investeren in een nieuwe halfpipe is weggegooid geld", klinkt het resoluut.

Goed, geen halfpipe dus, maar wat dan wel volgens de jongeren? "Het vetste zou zijn om een skatepark aan te leggen aan de Ceintuurbaan met een mix van bestaande en nieuwe onderdelen zoals trappen en schuine muren", geeft skater Patrick enthousiast aan. En dat de skaters daar al goed over nagedacht hebben, blijkt wel uit het 3D-ontwerp dat Patrick gemaakt heeft van een nieuw skatepark aan de Ceintuurbaan. In het ontwerp tellen we in totaal zeven elementen waarvan er al drie bestaan. Er zouden dus vier nieuwe elementen moeten worden toegevoegd. Het ontwerp is ruim opgezet. "Op die manier krijg je niet alleen veel variatie, maar ook ruimte om te rollen. Beginnende skaters krijgen zo ook de mogelijkheid om er lekker op los te oefenen", geeft Patrick aan. Het ontwerp is zo opgezet dat van links naar rechts de moeilijkheidsgraad van de onderdelen oploopt. Verder kun je de aparte elementen makkelijk weghalen of vervangen en daarmee is het heel flexibel in te vullen. De bank die er al staat sneuvelt in het plan van de skaters, omdat ze vinden dat bij het nieuwe skatepark geen logische toekijkplek moet ontstaan voor niet-skaters.

'De skatebaan is geen speeltuin. De combinatie is gevaarlijk'

Geen speeltuin
"We zijn blij met de plek aan de Ceintuurbaan, maar het moet dan wel echt een plek voor alleen skaters worden", vinden de skaters unaniem. De skatebaan aan de Ceintuurbaan is nu veel te druk doordat ouders met kleine kinderen er ook veel komen en er hun kinderen laten spelen. "De skatebaan is geen speeltuin", spreekt Patrick zich duidelijk uit. "Sterker nog, de combinatie is zelfs gevaarlijk", benadrukt hij. "Als skater heb je ruimte nodig en je bent in een flow aan het rollen. Dan kan het tot pijnlijke botsingen komen." Volgens de groep skaters is het veel beter om naast de skatebaan een aparte speelplek te creëren voor andere kinderen. "Daar is ruimte genoeg voor en het is een stuk veiliger." Verlichting bij het nieuwe skatepark en een watertappunt staan ook op het lijstje van de skaters. "Als het in de zomer warm is dan is het wel fijn om even met water af te kunnen koelen", geven ze aan.

"Het zou echt te gek zijn als we van het skatepark een plek kunnen maken waar skaters uit de omgeving ook op afkomen: een regionaal aantrekkingspunt voor skaters. Het zou gaaf zijn als we wedstrijden en evenementen zouden kunnen organiseren", dromen ze met z'n allen even verder. Maar het allerallervetste zou wel een indoor skatepark zijn. Daar gaan alle vingers wel de lucht voor in, maar of dat haalbaar is?

SDO-spelers zetten coach aan de kant

'Geen grote kans' dat Heerschop nog terugkeert

Hoe het verder moet met Heerschop als coach moet snel bekend worden. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De voetballers van SDO zetten geen stap meer op het veld zolang hoofdcoach Ronald Heerschop aan het roer staat. Dat hebben de spelers afgelopen week te kennen gegeven aan het bestuur van de club. De honneurs worden, tot nader order, waargenomen door Roberto Tessaro.

De spelers hebben problemen met de hoofdcoach. Volgens het bestuur komt het vooral doordat spelers en hoofdcoach anders denken over het voetbal. "De jongens voetballen al jaren samen en hebben vooral de afgelopen jaren een heel ander soort coach gehad. Nu staat er een andere coach voor de groep, wat strenger. Dat zorgt voor problemen tussen twee heel andere werelden. De vonk ontbreekt een beetje", zegt SDO-bestuurder Ron Peffer.

'Heerschop zomaar op straat zetten gaat veel te ver'

Dat de bom nu barst mag opvallend genoemd worden. Voetballend gaat het erg goed met SDO. De Bussumse eersteklasser doet mee met de top en maakt komend voorjaar kans om te promoveren naar de hoofdklasse. Mede door de goede resultaten werd enkele maanden geleden door het SDO-bestuur besloten om het contract van hoofdcoach Heerschop met een jaar te verlengen.

Komende week gesprekken
Over hoe het nu verder moet, moet de komende weken meer bekend worden. Volgens Peffer bestaat er 'geen grote kans' dat Heerschop straks weer voor de groep staat. "Maar er kan van alles gebeuren. We gaan eerst gewoon heel goed praten met z'n allen", zegt Peffer. "Ronald heeft het afgelopen jaar, maar ook al veel eerder, heel veel betekend voor SDO. Hem zomaar op straat zetten gaat veel te ver."

Heerschop houdt zelf de kansen op een terugkeer voor de groep open. "Als het gesprek goed verloopt en de spelers staan er achter, dan kunnen we er best over praten. Maar of dat gebeurt wordt afwachten. Als het al zo lang rommelt, kun je je afvragen of een gesprek alles oplost."

Zelf noemt Heerschop het voorval vooral heel erg vervelend. "We hebben allemaal het beste met SDO voor en voetballend gaat het veel beter dan verwacht. De spelers presteren heel erg goed. Toch was er de laatste maanden wat wrevel, het rommelde al wat langer. Erg jammer, want de club gaat me aan mijn hart. Voor mezelf was het afgelopen weekend ook even wennen om na 40 jaar verstek te moeten laten gaan langs het veld. Dat was heel erg raar."

Raam in kapel: Het laatste Avondmaal.

Mariënburg aan de Brinklaan in Bussum is samen met de tuin eromheen een oase in Bussum.

Alle ramen in de kapel zijn in een neogotische stijl gemaakt

Onderdeel van het complex is de kapel. De glas-in-loodramen stellen alle een bijbelse gebeurtenis voor zoals 'het laatste Avondmaal', 'de kruisiging' en 'Christus met de ongelovige Thomas en de apostelen'. Al deze ramen zijn in een neogotische stijl gemaakt.

Raam met afbeelding van Mère Julie.
Achterzijde kapel Mariënburg. Foto: Diny Zijp

Elders in het hoofdgebouw is er in een glas-in-loodraam een afbeelding van de stichteres van de congregatie van de Zusters van O.L.V. van Namen, Mère Julie. Dit raam is onlangs naar Amersfoort meeverhuisd.

De geschiedenis van Het Gooi

Wiersma neemt afscheid van zijn collectie. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Cor Wiersma verkoopt zijn privéverzameling van boeken over het Gooi in zijn boekhandel Los. Aanleiding is onder meer de fototentoonstelling van het boek 'Het Gooi Onbewolkt'.

"Voor verzamelaars en liefhebbers een buitenkans, ook omdat je direct ziet in welke staat het boek verkeert."De collectie die hij in 20 jaar heeft opgebouwd is zeer divers: onder de ruim 500 boeken bevinden zich drie eerste drukken van 'De Kleine Johannes' van Frederik van Eeden, maar ook boeken uit de bibliotheek van Boudewijn Buch. Wiersma heeft een grote fascinatie voor het Gooi. "De rijke bovenlaag van bankiers en de artistieke onderlaag, dat geeft een mooie spanning." De verkoop van de privécollectie is een aanloop naar de verkoop van meer tweedehandsboeken. Los wil het gat opvallen dat De Slegte achterlaat.

Filmhuis Bussum

'Inherent vice'.

THE THEORY OF EVERYTHING gaat over astrofysicus Stephen Hawking.
De kracht van muziek in OM DE WERELD IN 50 CONCERTEN met het Koninklijk Concertgebouworkest.
In BIRDMAN schittert Michael Keaton als vergeten acteur.
In THE SKY ABOVE US proberen drie mensen gewoon door te leven onder bommendreiging in Belgrado 1999.
NATIONAL GALLERY, rondkijken in Londens topmuseum. In TURIST drijven de verschillende reacties op lawinegevaar een vader en moeder uit elkaar.
Het luchtige BIG EYES schetst hoe Walter Keane in de jaren 50 de kunstwereld bedroog. 10.000 KM toont twee geliefden op grote afstand, met alleen WhatsApp en Skype.
INHERENT VICE is een nieuwe, prettig gestoorde, misdaadfilm van de regisseur van THE MASTER.
SNEAK PREVIEW, dinsdagavond 20.30.
JEUGDFILMS: JACK BESTELT EEN BROERTJE, over een jongen en zijn twee chaotische lesbomoeders. En voor de allerkleinsten het lieve EMIL & IDA VAN DE HAZELHOEVE.
FILMCURSUS op woensdag 11 maart over boekverfilmingen en op 18 maart over 'special effects'.
Op zondag 15 maart wordt de absurde 4-delige komedie P'TIT QUINQUIN volledig vertoond, met soep in de pauze. Een Frans dorpje en een bizarre misdaad.

Versa vrijwillgerscentrale

Bemiddelaar voor vacaturebank Versa Vrijwilligerscentrale. Ontvangst bezoekers en luisteren naar wat deze willen en kunnen. Werktijden op donderdag van 10.00-12.00 uur.

De Schakel zoekt een vrijwilliger die de huidige klusjesman kan ondersteunen.

Wereldwinkel Bussum zoekt een boekhoudkundig medewerker. Vereist: boekhoudkundige ervaring geautomatiseerd boekhoudprogramma.

Stichting Akabasokuru en het Oranjefonds zoeken collectanten voor Bussum-Zuid voor de week van 27 april t/m 2 mei 2015.

zaterdag 14 maart

Lions Gospel

Black American Gospel Music door 'The Rainbow Gospel Singers' onder leiding van Edith Casteleyn. Locatie Koepelkerk in Bussum, Brinklaan 42. Alle kaarten zijn van tevoren te bestellen via www.lionsgospel.nl (ook meer info) of via info@lionsgospel.nl.

Concert

Van het ensemble Noota Saxofoon Duo. Locatie: Vivium Godelinde, Jozef Israëlslaan 1 in Bussum. Een gevarieerd klassiek programma met werken van o.a. Rimski-Korsakov en Beethoven. Het programma duurt één uur, zonder pauze. Aanvang: 14.30 uur. Kosten € 5,- per persoon.

Paul van Hooff

Als afsluiter van de Boekenweek bij boekhandel Los aan de Nassaulaan 33-35 in Bussum in de middag het stoere motoravontuur van Paul van Hooff. Hij vertelt over zijn krankzinnige 60.000 km-reis door Zuid- en Noord-Amerika. Aanvang: 15.00 uur.

Rommelmarkt

In wijkcentrum Achter de Linde, Godelindedwarsstraat 34, Bussum van 9.00 tot 13.00 uur. Allerhande spulletjes, zowel nieuw als tweedehands worden er verkocht. Kinderkleding, sieraden, boeken, cd's, dvd's. Er staat een kraam waarbij de opbrengst voor peuterspeelzaal de Stampertjes is. Burgernet is ook aanwezig om de nodige informatie te verstrekken. De entree is gratis.

Opening balletschool

Balletschool Carbriole houdt een feestelijke opening op haar nieuwe locatie aan het Prinses Margriethof 100a in Naarden. De opening wordt gedaan door oud-ballerina Jane Lord van het Nationale Ballet. Daarnaast staan demonstraties, workshops en meerdere optredens op het programma, bijvoorbeeld van Anna-Alicia Sklias. Aanvang 13.30 uur.

Mindfulness

Petra van Hameren houdt een workshop Mindfulness bij Squash & Wellness aan de Struikheiweg in Bussum. Er worden tussen 14.00 en 16.30 uur ontspannende oefeningen gedaan. Kosten € 20,-. Aanmelden op www.mindandmore.nl.

Harpconcert

Harpiste Assia Cunega geeft een concert in de Christoforuskerk aan de Veldweg in Bussum. Assia zal werken van Boieldieu, Debussy en Mengozzi ten gehore brengen. Aanvang 15.00 uur.

zondag 15 maart

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum houdt een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Op deze middag treedt o.a. het trio Timárido op. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Light Spirit Beurs

In de Uit-Wijk in Bussum, Dr. Schaepmanlaan 10. Consulten zoals aurareading, astrologie, tarot, handlezen, reiki, chakrabalancing, Sjamanistische healing, stoelmassages en massages en nog veel meer. Ook zijn er een aantal mediums voor consult aanwezig. Verder gratis lezingen, workshops, livemuziek, verrassingsacts en verkoopstands. Meer informatie: www.lightspirit.net. Entree: 3 Euro. Tijdstip: 10.00 tot 18.00 uur.

Wereldfietsbeurs

Voor de derde keer op rij organiseert de Wereldfietser haar jaarlijkse beurs in Bussum. Hier kunnen beginnende en gevorderde fietsers ideeën opdoen en informatie krijgen over fietstochten van enkele dagen tot enkele maanden en langer. Er zijn lezingen, workshops en informatiestands. De beurs wordt gehouden in het Opleidingsbedrijf aan de Parallelweg 1. De beurs is van 10.00 tot 17.00 uur, entree € 5,-.

Stadswandeling

De Vereniging Vestingstad houdt weer een stadswandeling door Naarden. De wandeling duurt 5 kwartier. Er wordt gelopen vanaf de Utrechtse Poort, vertrek om 12.30 uur. Meelopen kost € 3,- voor volwassenen of € 2,- voor kinderen.

dinsdag 17 maart

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum, o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

PCOB lezing

Kunsthistorica Lisette le Blanc bespreekt de historische kruiswegstaties van Aad de Haas in het kerkje van Wahlwiller in Zuid-Limburg. Locatie: Wilhelminakerk aan het Wilhelminaplantsoen te Bussum. Aanvang 14.00 uur. Entree gratis.

Lezing Rembrandt

De Antonius Hof opent de deuren voor een lezing van Wim Dooge over de verbeelding van het lijden door Rembrandt en enkele van zijn leerlingen. Aanvang 14.30 uur.

Historisch Café

Er wordt weer een Historisch Café gehouden. Deze keer vertelt Anton Kruft over de relatie tussen de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. Het Historisch Café wordt gehouden in De Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein in Naarden. Aanvang 20.00 uur.

Lezing Gooise Meren

Klaas Oosterom houdt in de achterzaal van de Wilhelminakerk een presentatie met foto's van bijzondere en historische plekken op het grondgebied van de nieuwe gemeente Gooise Meren. Aanvang 20.00 uur.

donderdag 12 maart

iPad-cursus

Voor ouderen. Start iPad-cursus in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Aanvang: 19.30 uur. Vier lessen van 1 uur. Kosten € 35,-. Aanmelden: tel. 693 07 89.

Lezing

Bert Keizer, arts, filosoof en schrijver, geeft een lezing over zijn recente boek 'Tumult bij de uitgang'. De avond wordt georganiseerd door de vrijmetselaarsloge Jan Amos Comenius in Naarden. Locatie: Comeniusloge, Brediusweg 23a, Bussum. Aanvang: 20.00 uur en gratis toegang. Vooraf graag aanmelden bij secretaris@comeniusloge.nl.

vrijdag 13 maart

Biljartlessen

Henk de Bruin geeft in wijkcentrum Spiegelwijck aan de Iepenlaan 354a biljartlessen. Aanvang 10.00 uur.

Broodje Plus

Ruimte serveert Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur wordt koffie en thee geserveerd, daarna om 18.15 uur een broodmaaltijd met soep en snack.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

Mantrazingen

Yogacentrum Heart to Heart aan de Vaartweg 84-86 organiseert weer mantrazingen. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,50.

Klaverjastoernooi

Klaverjasvereniging De Meent houdt elke tweede vrijdag van de maand een klaverjastoernooi in wijkcentrum De Kruisdam in de Hilversumse Meent. Aanvang 20.15 uur, deelname € 3,-. Aanmelden op 035-6934133.

maandag 16 maart

Kunstcursus

Diana Kostman geeft in De Palmpit aan de Koekoeklaan het vervolg van haar cursus 'Grote vrouwen in de kunst'. De cursus start maandag om 14.30 uur. In deze reeks staan het leven en werk van zes bijzondere vrouwen uit de kunstgeschiedenis centraal. Aanmelden op diana.kostman@casema.nl. Kosten voor zes lessen € 87,50.

woensdag 18 maart

Lezing bedevaart

Er wordt een lezing gehouden en een documentaire vertoond in Bellefleur aan de Mackaylaan over 'Bedevaart door de natuur'. De documentaire gaat over de herders John Griffioen en Mirjam de Hiep. In 2007 kregen ze de opdracht om met hun kudde van 54 schapen van de Nederrijn dwars over de Utrechtse Heuvelrug tot aan de Gooimeerkust bij Naarden te lopen. Aanvang 14.00 uur, entree € 3,-.

Spelletjesmiddag

Wijkcentrum Spiegelwijck aan de Iepenlaan houdt een puzzel- en spelmiddag. Bezoekers kunnen tussen 14.00 en 16.00 uur een spel spelen.

Schakeldiner

De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 Naarden, verzorgt weer een driegangenmenu. Aanvang 16.45 uur, kosten € 7,50. Aanmelden kan op 035-6915300.

SDO freewheelt naar weer een zege

Bussumers probleemloos langs Stormvogels

De zege van SDO kwam voor een groot deel op het conto van Micha Fokker. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Weer een knappe zege voor de voetballers van SDO. Na de nederlaag tegen koploper De Meern bewezen de Bussumers zondag wederom dat SDO tot de top van de eerste klasse behoort: Stormvogels werd met 5-2 aan de kant gezet.

SDO bleek een maatje te groot voor Stormvogels. Al meteen na de aftrap toonden de Bussumers veel vechtlust en zagen de toeschouwers dat het elftal erop gebrand was om een zege te boeken. SDO kreeg al snel kansen. Eerst zag Berry van 't Land een vrije trap gestopt worden door de keeper van de tegenstander, later schoot Rick van der Velden net naast op aangeven van Micha Fokker.

Even later was het wel raak. Nog voor rust kon SDO twee doelpunten maken. Na een goede manoeuvre van Dino van Essen kon Veirano Slager voorgeven op aanvaller Micha Fokker. De Bussumer opende de score en kon de score voor rust zelfs nog verdubbelen met een tweede treffer. Stormvogels deed even daarna wat terug.

Voetbalsters SDO pakken eerste zege van het jaar

Na de rust nam SDO heel even wat gas terug en leek het erop dat Stormvogels terug kon komen. SDO kon echter vertrouwen op de sterk spelende keeper Rolf Hazelaar, rechtte de rug en kon de zege vlug zeker stellen. Na een goed opgezette aanval door Dennis de Loos kon Maikel van Latum een rebound benutten.

Even later was de zege helemaal zeker toen Djoey Dorrestein een doelpunt maakte. Fokker maakte de zege compleet met een derde treffer. Stormvogels redde nog de eer met een knappe goal van afstand.

Nog steeds gedeeld tweede
SDO staat na afgelopen weekend nog steeds op een gedeelde tweede plaats. Alphense Boys heeft echter een beter doelsaldo. SDO speelt nu over twee weken weer. Dan treft het team het veel lager geklasseerde De Kennemers.

Eerherstel voor SDO-vrouwen
Na een reeks van zware nederlagen hebben de voetbalsters van SDO afgelopen weekend weer eens gewonnen. De Bussumse eersteklasser nam met zes doelpunten afstand van de reserves van Fortuna Wormerveer: 1-6. Het leverde, na twee maanden, de eerste zege van het jaar op. SDO speelde een stuk beter dan de afgelopen weken en kende geen grote problemen. Alleen voor rust moesten de voetbalsters nog hard knokken voor de punten. Ondanks een zeer snelle goal van Demi Hemelaar bleef SDO voor rust vooral ploeteren. Fortuna Wormerveer kon halverwege de eerste helft even terugkomen, met name omdat SDO wat fouten maakte. De Bussumse vrouwen stelden echter nog voor rust orde op zaken en pakten met 1-3 weer een voorsprong. Met name Tanja van Gog was sterk voor SDO.

Na de rust voetbalde SDO een stuk beter en had Fortuna Wormerveer nog maar mondjesmaat een antwoord op het spel van de ploeg. SDO kreeg meerdere kansen en kon nog enkele doelpunten maken. Roos Mous stelde de zege zeker. Daarna volgden nog doelpunten van Sophie Breedenbeek, na een knappe aanval van SDO, en van Tanja van Gog. SDO kon daardoor met een tevreden gevoel van het veld af stappen.

Top klassement nog haalbaar
SDO staat na afgelopen weekend op plaats 4 van het klassement. De achterstand op de koploper bedraagt ondertussen 14 punten. SDO heeft nog 5 duels te gaan de komende weken. De top 3 halen zou nog moeten kunnen, want de achterstand bedraagt 'slechts' 4 punten. Maar dan moet SDO dus wel weer punten gaan pakken. Over twee weken staat eerst het treffen met de nummer twee RKDEO op het programma. Daarna wachten nog Berghuizen, Maarssen, Alkmania en Westlandia.

BFC komt tekort

BUSSUM - Een tegenslag voor de voetballers van BFC. De Bussumers verloren afgelopen weekend van concurrent Zwaluwen Utrecht met 2-1 en staan daardoor nu weer op de voorlaatste plaats.

BFC begon voortvarend en kreeg meteen enkele kansen, maar doelpunten bleven lang achterwege. Het duurde een half uur voordat Olivier Blaauw de score kon openen voor BFC. Voor rust kwam de tegenstander echter alweer terug. Twee Bussumse fouten werden genadeloos afgestraft, waardoor BFC na de eerste helft tegen een achterstand aan keek. Na de rust zette BFC alles op alles om terug te kunnen komen. De Bussumers legden het echter af tegen Zwaluwen Utrecht, dat meer vechtlust toonde. Doelpunten bleven achterwege, waardoor BFC weer verloor.

Voetbalsters te sterk
Met goed voetbal hebben de voetbalsters van BFC gewonnen van Roda '46. De Bussumers waren met 0-4 een maatje te groot. Voor rust werd het 0-2 door doelpunten van Daisy Sorial en een benutte strafschop door Emma Tonis. Na rust scoorde Sorial nogmaals en zorgde Isabeau Peters na twee voorzetten voor een doelpunt.

Hockeyers pakken punt

BUSSUM - De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend een punt gepakt tegen het hoger geklasseerde HBS. De Bussumers stapten met 1-1 van het veld.

De Bussumers deden er alles aan om HBS te verslaan, maar moesten genoegen nemen met een punt. Dat zorgde er wel meteen voor dat de ploeg een paar plaatsen zakte en nu op de voorlaatste plaats staat.

Domper hockeysters
Een nederlaag tegen het lager geklasseerde Overbos heeft er afgelopen weekend voor gezorgd dat de hockeysters van Gooische hun eerste plaats af hebben moeten staan. De Bussumers verloren met 0-2.

DOC sterk

BUSSUM - De korfballers van DOC hebben afgelopen weekend het laatste zaalduel van het jaar gewonnen. De Bussumers versloegen het lager geklasseerde SEV: 11-7.

DOC kwam snel na de start even op achterstand te staan, maar kon voor rust al terugkomen. Na rust kenden de Bussumers nog amper problemen, was er veel gevaar en werd er goed gescoord.

Hockeyers HC Naarden hervatten hockeyjaar met nederlaag

NAARDEN - Goed hockey, maar geen zege afgelopen weekend voor de hockeyers van HC Naarden. De hockeyers zagen dat tegenstander Houten wat meer geluk had en met 3-1 te sterk was.

HC Naarden kwam vroeg op voorsprong. Na een goede manoeuvre kon Max der Kinderen de score openen. HC Naarden was op dat moment sterker, maar zag Houten toch terugkomen. Vlak voor rust werd het 2-1. Na rust bleef HC Naarden aanzetten, maar kon Houten weer scoren.

Promovendus houdt hockeysters op punt
De hockeysters van HC Naarden hebben afgelopen weekend een punt overgehouden aan het treffen met promovendus IJsseloever: 2-2. Na een slechte start van HC Naarden kwam de tegenstander op voorsprong. Daarna bleek HC Naarden beter, maar het ontbrak aan echte slagkracht.

ZVV Jos Geerling neemt afstand van gevarenzone

BUSSUM - Na een maand zonder voetbal hebben de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling vlak voor het weekend gewonnen van Vrone: 1-5. De Bussumers namen daarmee even afstand van de gevarenzone.

ZVV Jos Geerling was er afgelopen week erg op gefocust om Vrone te verslaan. Hoewel de tegenstander al veel op de laatste plaats staat, konden de Bussumers nog geen zege pakken tegen Vrone. Eerder deelden de twee ploegen nog de punten, waardoor ZVV Jos Geerling het treffen met de hekkensluiter heel serieus nam.

De Bussumse zaalvoetballers speelden erg gedreven en konden voor rust al het fundament leggen voor de zege. Halverwege het duel stond ZVV Jos Geerling al met 0-4 voor. Na rust kon deze marge vastgehouden worden, maar kon er nog maar één Bussums doelpunt genoteerd worden. Vrone deed alleen wat terug toen het even met een overtal speelde. De Bussumse doelpunten kwamen van Leroy Oehlers (2x), Martijn Hendriks, Bilal Ozturk en Rowell van der Meer.

De zege leverde de Bussumers een goed gevoel op en vertrouwen voor de komende weken. Deze week wacht Genclik United.

Feest voor Bussumse zaalhockeyers

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Groot feest afgelopen weekend voor de zaalhockeyers van hockeyclub Gooische. De jeugdteams van de club werden, tussen de veldduels door, door de hockeyclub geëerd voor alle goede resultaten van het afgelopen jaar. Van alle deelnemende jeugdteams werden er 19 teams van Gooische kampioen. Alle hockeyers kregen zondag een medaille van de club. De club was erg trots op de resultaten van de jeugd: het aantal kampioenen was een record.

Pubers beboet voor gooien met snoepjes

BUSSUM - Een groepje van 4 pubers heeft afgelopen zondag een boete gehad nadat ze op de Brinklaan auto's bekogelden met snoepjes. Dat meldt de politie.

Een buurtbewoner zag hoe de Bussumse jongens auto's bekogelden die langs reden of geparkeerd stonden. Hij belde de politie. De agenten kwamen de jongens tegen en hebben ze aangesproken. De pubers gaven toen toe dat ze auto's bekogeld hadden. Van schade aan de auto's was geen sprake. Het bleek te gaan om zachte colasnoepjes.

De jongens kregen van de agenten een boete vanwege baldadigheid en worden doorgestuurd naar Bureau HALT.

Klachten over opnemen telefoon

BUSSUM - De gemeente moet de telefoon beter opnemen. Dat meent de Gooise Ouderenpartij (GOP). De raadsleden stelde donderdagavond vragen over het beantwoorden van telefoontjes van burgers aan het gemeentebestuur.

Volgens de GOP hebben meerdere burgers de afgelopen weken geklaagd over het beantwoorden van de telefoon. "Dat moet beter", zo klonk het. De wethouder vertelde de klachten onder de loep te nemen en beloofde alles goed in de gaten te houden.

De gemeente doet momenteel een proef met het afhandelen van contacten met klanten. Zo wordt de telefoon alleen nog 's ochtends opgenomen en wordt er alleen nog op afspraak gewerkt.

Bussumers verkiesbaar voor provincie

BUSSUM - Aan de Provinciale Statenverkiezingen doen dit jaar vier Bussumers mee. Michel Klein staat als lijsttrekker van ChristenUnie/ SGP het hoogst genoteerd.

Verder staat Harry Visser hoog genoteerd. Het Bussumse raadslid van de Gooise Ouderen Partij staat op plaats 4 van de kieslijst voor de Ouderenpartij Noord-Holland. Olaf Stuger staat op nummer 15 bij de PVV. De vierde dorpsgenoot is Jan Kwekkeboom die momenteel ook namens de GOP in de Bussumse raad zit. Hij staat op plaats 28 van de Ouderenpartij Noord-Holland. De verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap worden gehouden op woensdag 18 maart.

Extern bureau gaat koopzondagen evalueren

Proef duurt nog tot en met juni

Hoe ervaren winkeliers en publiek de koopzondag?

BUSSUM - Er wordt de komende maanden een onderzoek gedaan naar de resultaten van de koopzondagen. Dat onderzoek wordt gedaan door een extern adviesbureau in opdracht van de gemeente.

Met name de parkeerdruk op koopzondagen wordt gemeten. Dat werd afgelopen januari ook al gedaan. Het moet een goed beeld geven van de extra drukte op koopzondag. Daarnaast worden aan het einde van de proef omwonenden en winkeliers door middel van een gerichte enquête bevraagd naar hun bevindingen. Deze enquête wordt door een extern adviesbureau uitgevoerd.

Proef
De koopzondag is momenteel op proef en duurt een half jaar, tot en met juni. Daarna besluit de gemeenteraad of de koopzondagen een succes zijn en een vervolg krijgen.
De eerstvolgende koopzondag is waarschijnlijk 29 maart, maar zou ook op tweede paasdag 5 april kunnen vallen. De winkels mogen namelijk wettelijk gezien niet open op eerste Paasdag, de eerst zondag van april.

Bussum aan de slag met verbeteren centrum

BUSSUM - Bussum gaat aan de slag met het verbeteren van het centrum. De gemeenteraad heeft donderdag het plan voor 'Centrummanagement' goedgekeurd.

Het merendeel van de Bussumse raadsleden was het erover eens dat het centrum van Bussum op de schop moet en dat het verbeterd moet worden.

Met het plan heeft de gemeente een handvat voor het dorpshart van Bussum voor de komende jaren. Met 'Centrummanagement' bepaalt de gemeente hoe het dorpshart beheerd wordt en wat er de komende jaren gedaan gaat worden.

Snel aan het werk
Er worden zaken genoemd om snel mee aan de gang te gaan: de Havenstraat moet aangepakt worden en daarnaast moet het centrum groener gemaakt worden.

Bussum hoopt komend jaar ook meer parkeerplaatsen voor fietsen te maken. Aan de Olmenlaan moet een overdekte fietsenstalling komen voor fietsen van winkelpersoneel en buurtbewoners. Dat moet ervoor zorgen dat er op straat meer plek komt voor fietsen van bezoekers van het centrum. Ook op andere plekken moeten meer fietsenrekken komen.

Raad: 'Geen auto's op koopzondag'

BUSSUM - De gemeenteraad wil een deel van de Brinklaan de komende koopzondagen afsluiten voor autoverkeer.

Door geen auto's toe te staan op de Bussumse straat moeten de Havenstraat en de Nassaulaan meer met elkaar verbonden worden. Dat moet er weer voor zorgen dat bezoekers van het dorpshart een beter rondje kunnen maken door het centrum.

Het plan werd donderdag geopperd door de raadsleden van GroenLinks. Een groot deel van de gemeenteraad bleek het plan te steunen.
Enkele vroegen zelfs om het elke zondag door te voeren, omdat de Bussumse ondernemers elke zondag de deuren mogen openen.

Eerst praten
Wethouders Lia de Ridder en Nen van Ramshorst hadden eveneens oren naar het plan, maar vertelden er eerst over te gaan praten met betrokkenen zoals de BOV en Pro Bussum. "We moeten er wel allemaal achter staan", zo klonk het.

Opletten: 'tegoetkomend' fietsverkeer

Het bord bij de Huizerweg. Foto: Marcel Buhr

BUSSUM - Oppassen allemaal voor 'tegoetkomend' fietsverkeer. Of eigenlijk tegemoetkomend fietsverkeer.

Het opvallende verkeersbord aan het begin van de Huizerweg bij de rotonde met de Kerkstraat trok de aandacht van fotograaf Marcel Buhr.
Wellicht dat de maker van het verkeersbord wat letters tekort kwam of even afgeleid was bij het maken van de waarschuwing. De boodschap is in ieder geval dat automobilisten goed moeten opletten op het verkeer.

DE WAARHEID OP TAFEL!
42% van de Nederlanders is te
dik! Leer goede keuzes te maken
bij wat u eet.
IN 10 WEKEN TIJD
RAAKT U
10 KILO KWIJT!

Inschrijven bij Marja
Maandag 30 maart om 19.30 uur
Slender You studio kortenhoef
Winkelcentrum Meenthof 1
Kortenhoef
Of telefonisch:
06-22207965 / 035-656 61 13

Kracht Training. Kom in je natuurlijke kracht. Een dag van reflectie en bezinning waar kwetsbaarheid en kracht elkaar afwisselen. 12-3-2015, van 9-16 in Huizen, Constructieweg 11. € 65,- incl. een verrassende lunch. www.ilumnia.nl

Lang leve de naaimachine! Schrijf je in voor een beginnerscursus voor volwassenen bij naaiatelier GEWELDIG GOED, Kapelstraat 65, Bussum. We starten op di. 7 april (middag
en avond) en wo. 8 april (avond). Kom ook!
www.geweldiggoed.nl
06-22151685

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos. Tel.: 06-51083335

TTW Rijschool, proefles 25 euro, rijles 35 euro per uur, introductieles 06-31990810

Te huur: GARAGE nabij centrum Bussum/Spiegel 130 euro p/mnd 06-10399790

Nieuwe locatie Body Stress Release Weesp, Herengracht 31, Open huis dinsdag 11u-12u www.bsr-weesp.nl 06-244 71 636. Pijnklachten, onrust, hormonale klachten, rug-, nek-, groeipijn kunnen het gevolg zijn van bodystress = vastgezette spanning in je lichaam.

Te huur: Ruime Garagebox Ceintuurbaan. Elektrische deur en verlichting. € 130,- p.m. 06-43464085.

ARSU Opleidingen start met Elementair Boekhouden. We gaan op 1 april a.s. beginnen in Huizen. INFO: 06-13059889 www.arsuopleidingen.nl

Slim inzetten van Social Media bij het solliciteren: 17-3-2015 van 9-12 uur in Huizen, Constructieweg 11. Kom naar deze informatieve, interactieve workshop. Leer hoe je op LinkedIn een profiel aanmaakt en banen zoekt op Twitter. Kijk op www.ilumnia.nl.

Te huur in de Bourgogne: Luxe 6-pers. huis, zomervak. nog vrije weken. www.sully.nl 06-43285650

Professionele, ervaren hulp zoekt huish. werk. Goede ref. Tel.: 06-21397899

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Heeft u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Verscholen achter een oude muur ligt de verborgen tuin van Sperwershof. Onze theetuin is weer open! Noordereinde 52 's Graveland
www.sperwershof.nl

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,- vanuit Naarden en
Bussum. Goodkinds Taxiservice 06-26984855

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. Denk nu aan de lentebeurt. 06-13527372/www.hdtuinen.nl. Nu ook op Facebook/hdtuinen.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Glazenwasserij E. de Boer
06-55390254

www.edeboerglazenwasserij.nl

Ik wil graag in de huishouding helpen. Goede referenties. Tel.: 06-45011841

Te koop: Playstation 4, nog helemaal niet. € 350,-. Tel.: 06-27400718

Zoekt u een ervaren en betrouwbare schoonmaakster? Bel dan 06-49 61 95 18

'tKOOKt van burgers tot steaks

Vincent en Laura van Benthem. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Een combinatie van sfeer, beleving en eerlijk eten, dat is wat gasten kunnen verwachten van het nieuwe concept van 'tKOOKt. Deze voormalige kookstudio aan de Veldweg 26 is door de eigenaren Vincent en Laura van Benthem nu omgetoverd tot een sfeervol restaurant.

Laura: "De nieuwe naam 'tKOOKt van burgers tot steaks hebben we heel bewust gekozen. We willen iedereen aanspreken: van gezinnen en vrienden die samen komen eten tot zakelijke gasten. De beleving staat bij ons voorop." Voor de beleving is natuurlijk de sfeer en ook het eten belangrijk. Dat Laura ruim acht jaar bij de Librije in de bediening heeft gewerkt en Vincent al sinds zijn 13e nog nauwelijks uit de keuken is weg te slaan, geeft het nodige vertrouwen.

Duurzaam
Producten waarmee wordt gewerkt worden gekozen op basis van kwaliteit en 'eerlijkheid' en de inrichting is gekozen vanuit de gedachte dat niet alles nieuw hoeft te zijn. Nagenoeg alles wat wordt gebruikt, of het nu gaat om voedsel of inrichting, heeft een verhaal. Vincent: "We werken met een aantal lokale leveranciers, zoals 't Frietkot uit Bussum en de Gooische Bierbrouwerij uit Hilversum. We kiezen voor goede producten, waar mogelijk biologisch en letten er op dat de dieren goed behandeld zijn. Het vlees bijvoorbeeld komt van Hesseling uit Purmerend, een van de oudste slagerijen in Nederland." Wie goed kijkt, ziet dat de banken een eerder leven hebben gehad als transportkist en dat de lampen gemaakt zijn van voormalige augurkenpotten. Voor de toekomst zit het echtpaar nog vol plannen, zoals jazzavonden of -middagen. De piano en een drumstel staan al uitnodigend te wachten. Bijzonder om te vermelden is dat gasten welkom zijn in de keuken, voor een praatje met de kok of om zelf hun burger om te draaien.
'tKOOKt van burgers tot steaks is geopend van woensdag t/m zondag vanaf 17.00 uur, ook voor borrelaars. Op aanvraag zijn kookworkshops mogelijk, ze verzorgen catering en er is een aparte vergaderzaal waar ook gegeten kan worden. www.kookworkshop.net.

Foto: Ingrid Handjes

Voordat op 12 oktober 1940 het gloednieuwe, moderne Diaconessenhuis in Naarden werd geopend, was er sinds juni 1930 al een klein hospitaaltje van de Stichting Diaconessen-Arbeid aan de Graaf Wichmanlaan 34 in Bussum. Dit protestantse ziekenhuis was gevestigd in 'villa 't Hoog' en had een capaciteit van 14 bedden. De toegang zat aan de rechterzijkant (zie rechterfoto).

De verpleegsters woonden vlakbij in het zusterhuis 'villa Maria' aan de Lindelaan 9.

Het ziekenhuis van de stichting Diaconessen-Arbeid, Graaf Wichmanlaan 34 te Bussum in de jaren 30 met links het voormalig koetshuis (foto Beeld van Bussum).
Het zusterhuis, Lindelaan 9 in 1935 met zusters op het balkon en in de deuropening (coll. HKB)
Het Diaconessenhuis te Naarden in de jaren 50.

In het maatschappelijk leven was er in die tijd een grote scheiding tussen katholieken en protestanten. Prominente protestanten vonden het onbestaanbaar dat in Gooi-Noord (Huizen, Bussum en Naarden) waar 35.000 protestanten woonden, wel een katholiek, maar geen protestants ziekenhuis was. Juist in tijden van ziekte en moeilijke levensomstandigheden wilde men in een eigen sfeer verpleegd worden door zusters die geestverwanten zijn.

Het hospitaaltje in Bussum was echter maar tijdelijk. In 1934 kocht men een stuk grond in Naarden bij de Amersfoortsestraatweg, toen een belangrijke verkeersader en gemakkelijk te bereiken vanuit Huizen, Bussum en Naarden. Door giften en obligatieleningen zamelde men geld in om een ziekenhuis te kunnen bouwen. In 1939 begon de bouw op een ruim terrein waar ook een royale tuin kon worden aangelegd. Toen het gebouw klaar was, bleek er echter nog geen inboedel te zijn en gezien de oorlogsdreiging moest de inventaris snel besteld worden. Dat lukte.

Aan de leerling-verpleegsters werd gevraagd of ze via voorproef- en proefzuster diacones wilden worden. Een diacones is een verpleegster, die belooft God en mensen te dienen via ziekenzorg. Zij aanvaardt de verantwoordelijkheid voor het gezamenlijk werk en maakt deel uit van een gemeenschap. Diaconessen werden na hun keuze in een bijzondere kerkdienst ingezegend.

Het ziekenhuisje van toen is nu woonvilla met de naam 'Oud Delta'. 'Villa Maria' is gesloopt en het Diaconessenhuis in Naarden is inmiddels ook verdwenen.

Klaas Oosterom

Bron: Zorgzaam door de jaren. Joost Heessels en Robert Schoondergang. Uitgave

Ziekenhuis Gooi Noord. 1990.