BussumsNieuws

30 december 2014

BussumsNieuws 30 december 2014


Nieuw plan voor Bensdorp

Een woongebouw gezien vanaf de Nieuwe Spiegelstraat. Tekening: LEVS Architecten

BUSSUM - Bouwontwikkelaar Noordersluis heeft een nieuw plan gemaakt voor de herontwikkeling van de voormalige chocoladefabriek Bensdorp. Het plan werd onlangs gepresenteerd aan de buurtbewoners tijdens het Spiegeldebat, georganiseerd door de Vereniging Vrienden van het Spiegel. Het plan kan nu al rekenen op steun van zowel de omwonenden als de Spiegelvrienden. Noordersluis hoopt in 2015 te starten met de realisatie van de plannen.

De eigenaar van het complex is VOF Bensdorp, waarin woningcorporatie Dudok Wonen en vastgoedontwikkelaar AM Wonen samen zitten. Deze VOF ontwikkelt een plan voor het gebied, maar staat ook open voor verkoop van het complex aan een derde partij, zoals bijvoorbeeld Bouwontwikkelaar Noordersluis. Het wachten is op een deal van Noordersluis met eigenaar VOF Bensdorp en goedkeuring van de gemeente voordat de plannen doorgang kunnen vinden. In samenwerking met de gemeente Bussum is er een plan ontwikkeld waarbij wonen, werken en maatschappelijke doeleinden centraal staan. Het programma van Bensdorp behelst op dit moment ongeveer 77 appartementen in de sociale en vrije huursector, 6 grote lofts in verkoop, 3500 m² sociaal, cultureel en commerciële bedrijfsruimte en 200 parkeerplaatsen (deels ondergronds). Er blijft ook ruimte over voor binnentuinen en groen.

In het plan wordt uitgegaan van twee woongebouwen

Noordersluis: "Bij de architectuur van het nieuwe Bensdorp zijn het industriële karakter en de geschiedenis leidend. De nieuwe Bensdorplocatie wordt een ensemble van gebouwen met verschillende hoven ertussen. De industriële nieuwbouw zal, net als in de oorspronkelijke Bensdorpsituatie eind 19de eeuw, een bebouwing parallel aan het spoor vormen."
Inmiddels is Bouwbedrijf Noordersluis met geïnteresseerde marktpartijen in gesprek voor afname van de woningen en de maatschappelijke/commerciële bedrijfsruimten. Uiteraard zullen de plannen verder uitgewerkt dienen te worden waarbij het uitgangspunt is dit samen met buurt en gemeente te doen. Bouwbedrijf Noordersluis streeft ernaar om in 2015 te starten met de realisatie van de plannen.
In het nieuwe plan wordt uitgegaan van twee nieuwe woongebouwen aan de spoorzijde. In het ene gebouw komen ongeveer 35 huurwoningen in de sociale sector, in het andere in totaal 40 woningen: gedeeltelijk huurwoningen in de vrije sector en voor het andere deel laaggeprijsde koopappartementen. Het zogenaamde Bros-gebouw aan de Nieuwe Spiegelstraat wordt gerestaureerd waardoor er plek komt voor drie loftwoningen en drie penthouses met een daktuin. Ook de schoorsteen en enkele kleinere gebouwtjes blijven als cultureel erfgoed bestaan. Onder alle gebouwen zijn ruimten gedacht voor commerciële of culturele ondernemingen zoals horeca, filmzaal, sportschool en bibliotheek.
Noordersluis wil tegelijkertijd bouwen op het Gewestterrein. Men denkt aan ongeveer 51 huurwoningen in de vrije sector. De woningen worden verdeeld over 3 gebouwen van elk 17 appartementen. Elk gebouw wordt verdeeld over 3 bouwlagen. De appartementen worden gerealiseerd op de braakliggende strook grond tussen het Gewestkantoor Gooi- en Vechtstreek en de Brinklaan.
Door de samenhang van de twee projecten moet het economisch haalbaar zijn en de bouwoverlast beperkt worden tot één periode. Projectmanager Martin van Mechelen van de Bouwgroep Noordersluis hoopt op 1 januari 2016 alle procedures doorlopen te hebben. Het geheel kan dan medio 2017 klaar zijn.

Speel de quiz, win een diner

BUSSUM - BussumsNieuws heeft ook dit jaar weer de jaarlijkse Bussums Nieuws Quiz gemaakt. De winnaar gaat er vandoor met een compleet verzorgd diner voor twee personen bij restaurant Faulk aan de Herenstraat.

De quiz gaat in op actuele zaken die het afgelopen jaar speelden. Iedereen kan meedoen en de antwoorden op de vragen via de mail insturen. Wie de antwoorden niet paraat heeft, kan uiteraard alles terug vinden op de website bussumsnieuws.nl.
De Bussums Nieuws Quiz is te vinden op pagina 12/13 in deze krant. De redactie wenst iedereen veel plezier bij het spelen.

Proosten op het nieuwe jaar

BUSSUM - De gemeente Bussum houdt op maandag 5 januari de nieuwjaarsreceptie. Alle inwoners zijn welkom vanaf 19.30 uur. De burgemeester opent de avond met het thema 'De Nieuwe Gemeente'.

Op ludieke wijze wordt aan genodigden deze avond gevraagd 'Wat gaat u doen voor Bussum in 2015?'. Ook wordt De Kleine Johannes uitgereikt aan de Vrijwilliger van het Jaar.

Verder komt dorpsdichter Gaston Bannier en is er muziek van het combo van Hanneke Jansen. De bijeenkomst is op het gemeentehuis. Voor de deur kan niet worden geparkeerd in verband met Bussum Op IJs.

93

voorstellingen waren er in Spant! het afgelopen jaar

Meertje van Vlek monument voor Gooise Meren

Voor een terugblik naar 2014 voor onze omgeving kan ik volstaan met twee onderwerpen. Beide onverteerbaar.

Het onvoorstelbare gebeurde met vlucht MH17. Bewust neergehaald en kansloos aan stukken gereten en versnipperd neergekomen. Alle inzittenden vonden een gruwelijk einde. De beelden zijn de hele wereld rond geweest, alsook de schok. Voor onze omgeving bijzonder hartverscheurend, omdat er personen uit de buurt rechtstreeks bij betrokken waren. De wonden zullen nooit helen en we moeten deze rampvlucht dan ook blijven herdenken.
Een andere gebeurtenis van een heel ander kaliber was de trots aangekondigde benaming voor de nieuwe gemeente na het samengaan van Naarden, Bussum en Muiden. Het afzichtelijke Gooise Meren. Zo goed als niemand wenst deze benaming en toch zullen we het ermee moeten doen. Een vlek op de democratische gang van zaken, ben ik van oordeel. Daarom stel ik voor om het Meertje van Vlek, op de grens van Naarden en Bussum, bij de Van der Helstlaan, uit te roepen als monument voor de gemeente Gooise Meren. Nog niet zo lang geleden beroemd om de onvoorstelbare voorraad watervlooien die er gevangen konden worden voor de aquaria. En dus ook een graag bezette visplek. Landelijk gezien is het Meertje van Vlek van weinig tot geen betekenis en daarom bij uitstek geschikt als officieel monument voor de herinnering aan de verkiezing van Gooise Meren tot blijvende naam. Lelijk, nietszeggend en zonder enig historisch perspectief.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten; wo. 31/12 19.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 04/01 10.30 u. ds. B. den Butter
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; wo. 31/12 19.00 u. Eucharistieviering; do. 01/01 09.30 u. Eucharistieviering; za. 03/01 17.30 u. Eucharistieviering;;
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. R. Kok; 17.00 u. ds. R. Kok; wo. 31/12 19.30 u. ds. J. Bos; do. 01/01 10.00 u. ds. J. Bos;

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kap. M. Sendecki; do. 01/01 10.00 u. Nieuwjaar
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen; do. 01/01 11.00 u. kap. M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. F. Wijnhorst; 17.00 u. ds. A.Visser; wo. 31/12 19.30 u. ds. J.S. Heutink
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. J. Werner-van Slooten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Nieuwjaarsbijeenkomst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. drs. J. Thalen; 01/01 10.30 u. ds. P.A. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst; wo. 31/12 10.00 u. en do. 01/01 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Eerst droog, vanaf vrijdag wisselvallig, zacht en winderig
De winter deelde in het weekeinde enkele venijnige speldenprikken uit. Het 'winterleed' maar ook de 'wintervreugde' zijn echter van korte duur. De vorst zet niet door. Van natuurijs valt voorlopig alleen nog te dromen. Vanaf vrijdag krijgt een omvangrijke depressie invloed op het weer. Er komt dan een westelijke luchtstroming op gang met zacht, nat en winderig weer.

Nieuwjaarsdag + vrijdag
Tijdens de jaarwisseling schommelt de temperatuur rond het vriespunt. In de nieuwjaarsnacht vriest het licht. Het blijft droog. Lokaal kan mist ontstaan. Overdag is het nog droog met bewolking en af en toe zon. Het wordt 5 graden. Er staat een matige zuidenwind. Vrijdag gaat het enige tijd regenen. Bij een sterk aanwakkerende zuidwestenwind wordt het 10 graden.

Het weekeinde
De overgang naar wisselvallig en zacht winterweer zet in het weekeinde door. Er is in het algemeen veel bewolking. Soms klaart het tijdelijk op. Zaterdag kan er lokaal een bui vallen. Zondag kan het enige tijd regenachtig zijn. Er blaast een matige tot krachtige wind tussen zuidwest en west. De minima schommelen rond 3 graden. Overdag wordt het circa 7 graden.

Weetje
Het jaar 2014 is met een gemiddelde temperatuur van 11.5 of 11.6 graden het warmste jaar in drie eeuwen. Het oude record stond op 2006 en 2007 met 11.2 graden. Ondanks het record dit jaar bracht de zomer geen hittegolf. Augustus was zelfs de enige te koele maand. Het record is vooral het gevolg van de zeer zachte winter, de warme maart en april en de zeer warme herfst.

'Onderzoek naar bestuurlijke probleemgemeenten in Nederland, 1998-2010' is de ondertitel. Milo Schoenmaker (burgemeester van Bussum van 2003 tot 2012) deed onderzoek naar de oorzaken van de aanhoudende bestuurlijke problematiek in bestuurlijke probleemgemeenten.

Hij onderzocht hoeveel gemeenten er zijn te kwalificeren als bestuurlijke probleemgemeente en verrichtte in vier van deze gemeenten veldonderzoek: Den Helder, Leiden, Delfzijl en Zundert. De raad is soms net een apenrots: elke fractie wil het hoogste woord, stond er in de Volkskrant. Op 22 september 2011 promoveerde hij en dit was zijn proefschrift. Het is natuurlijk vooral een boek die voor mensen die met het probleem te maken hebben of krijgen van belang hier kennis van te nemen. Maar ook voor niet-ingewijden is het goed te lezen. Het onderwerp leent zich er zelfs voor om enige foto's van colleges en uit de onderzochte gemeenten op te nemen. Dit is één van de 300 exemplaren die toen gedrukt zijn. Het is een mooi gebonden boek met een prachtige foto van Patrick Koster: Donder en bliksem bij de oversteekplaats van de veerpont Hekelingen – Nieuw-Beijerland, met zicht op Nieuw-Beijerland, 28 juni 2011. De uitgever is Wolf Productions. Als je bij een (online) boekhandel dit boek besteld wordt het onmiddellijk als paperback gedrukt (printing on demand) en kost het € 32,50.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Vuurwerkslachtoffers zijn vaak jongeren

Brandweer Gooi en Vechtstreek geeft vuurwerkles

Draag geen hoody, zegt brandweerman Marcel, er kan vuurwerk in terecht komen of iemand kan het erin stoppen. Foto: Bob Awick

NAARDEN/ BUSSUM - Brandweermannen Ron Paape en Marcel Barneveld zijn de afgelopen weken de hele regio doorgetrokken om vuurwerkvoorlichting te geven aan de leerlingen van groep 8 op de basisscholen. Op sommige scholen kwam ook de burgemeester langs. In Naarden kwam burgemeester Joyce Sylvester langs op De Comeniusschool. Burgemeester Henk Heijman bezocht in Bussum de Julianaschool aan de Kwartellaan.

Vuurwerk afsteken mag op oudjaar niet eerder dan 18.00 uur

"Ik vind het heel belangrijk dat jullie voorlichting krijgen", zeiden de burgemeesters tegen de leerlingen."Steek eens allemaal jullie vingers in de lucht, zodat ik kan zien of jullie die allemaal nog hebben. Ik hoop dat jullie ze na het nieuwe jaar en alle jaren daarna ook nog hebben." Vervolgens legde de brandweerman uit dat er met ingang van dit jaar nieuwe regels zijn voor het afsteken van vuurwerk. Een van de leerlingen laat weten dat hij dat al weet. "Het mag niet eerder dan 18.00 uur", zegt de jongen. "En op welke dag?" "Op 31 december pas", zegt de leerling. De brandweerman laat weten dat iedereen dan tot 02.00 uur de volgende dag mag knallen. "We gaan er echt op letten of jullie je eraan houden. Ik heb geen zin om jullie straks op het bureau te zien. En vertel alles wat je hier vandaag hoort ook thuis door aan je broertjes en zusjes en natuurlijk je ouders." Ron en Marcel hebben een presentatie bij zich die zij stap voor stap doorlopen met de leerlingen.
Ze tonen bij hun presentatie onder andere de cijfers van vorig jaar. De helft van het aantal vuurwerkslachtoffers viel in de categorie jeugd en daarom is het volgens hen belangrijk om al vroeg met voorlichting te beginnen. In het verleden lieten ze ook nog wel eens filmpjes met slachtoffers zien, maar nu blijft het bij een enkele foto. Ze waarschuwen de leerlingen om niet te kijken als ze niet tegen bloed kunnen. Er komt een foto van een jongen met een erg gehavend gezicht voorbij. Zijn neus is verdwenen. Een andere foto laat zien dat hij er na vele operaties wel beter uitziet. "Maar hij ziet niets meer en is doof aan een oor", vertelt Marcel de klas. Aan het eind van de les maken ze ook voor de leerlingen heel zichtbaar dat het heel vervelend kan zijn om gewond te raken door vuurwerk. Zo moet een jongen met een hand in zijn zak zijn schoenveters strikken en een meisje zonder hulp van haar duimen de rits van haar roze sweatvest vastmaken. Het lukt niet.
De brandweermannen vertellen waar vuurwerk uit bestaat, namelijk kruit, lont en een omhulsel. Ron: "De lont is het allerbelangrijkste. Die geeft je tijd om weg te lopen als je vuurwerk afsteekt, want we gooien vuurwerk niet weg, we steken het netjes aan. Steek dus nooit een stuk vuurwerk aan dat al een keer is afgestoken. Dat gaat geheid fout. Lees de gebruiksaanwijzing en steek het zo af. Vuurwerk dat geen gebruiksaanwijzing heeft is illegaal en dat moet je niet afsteken." Wie illegaal vuurwerk afsteekt of zich niet aan de tijden houdt of op een andere onverantwoorde manier bezig is, kan een Haltstraf krijgen en moet de eventuele schade betalen.

Grote schoonmaak voor rekken

BUSSUM - Medewerkers van de gemeente hebben deze week weesfietsen weggehaald rond de rekken van station Naarden-Bussum.

Met het weghalen van de weesfietsen moeten de rekken weer wat netter worden. Het stond de laatste maanden weer heel erg vol. Er werd al steeds geklaagd dat de rekken overvol waren en dat gangpaden werden versperd door vergeten fietsen. Dat had eveneens tot gevolg dat er amper nog plaats was om een fiets neer te zetten.

Eerste stap voor bouw kleedkamers HCAW

BUSSUM - Het moet er snel van komen: de bouw van de kleedkamers van HCAW. De Bussumse honk- en softbalclub heeft afgelopen week de vergunning aangevraagd voor de bouw. Dat maakt de gemeente bekend.

De bouw van het kleedkamercomplex moet snel starten. HCAW hoopt het kleedkamercomplex komend voorjaar af hebben.

HCAW heeft straks, na de bouw, een veel moderner kleedkamercomplex. Dat was al langer een wens van de club. De gemeenteraad hakte afgelopen herfst de knoop door: de raadsleden meenden dat er snel wat moest gebeuren op het sportpark van HCAW.

Afvalophaal eerder

BUSSUM - Vanwege de feestdagen wordt het afval deze week een dag eerder opgehaald.

Het afval dat normaal gesproken op donderdag wordt opgehaald, wordt nu op oudejaarsdag (woensdag) al opgehaald. Vanwege het veranderde schema kan het gebeuren dat de vuilniswagen op een ander tijdstip komt dan normaal.

Verwarde vrouw paar uur zoek

BUSSUM - Agenten hebben een week geleden een paar uur gezocht naar een dementerende vrouw (86). De vrouw, een bewoonster van De Zandzee, bleek weggelopen.

De vrouw kon een paar uur later worden teruggevonden. Ze was naar Naarden gelopen.

Verwarde Bussumer (40) steekt man neer

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een verwarde Bussumer (40) heeft zondagochtend aan de Vlietlaan een man neergestoken. Het slachtoffer raakte gewond en moest dezelfde dag nog geopereerd worden. Het betreffende pand aan de straat wordt bewoond door enkele studenten. De verdachte stormde 's ochtends naar binnen en stak een van de bewoners neer. Een ander kon net ontkomen. Agenten waren snel ter plaatse. Ze trokken hun wapen, waarop de man het mes weggooide en op de vlucht sloeg. De agenten konden hem even later aanhouden. De zaak wordt nog onderzocht.

Bewoners bezorgd om gevolgen vrachtwagenverbod

Buurt vreest extra overlast

Komen er meer vrachtwagens door deze straat? Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Buurtbewoners rond de Generaal de la Reijlaan hebben grote zorgen over de gevolgen van het verbod op vrachtverkeer 's nachts op de Groot Hertoginnelaan. Ze hebben bezwaar gemaakt tegen het plan.

De buurtbewoners vrezen dat de vrachtwagens straks door hun straat komen, omdat de straat geldt als doorgaande route door Bussum. De bewoners hebben al langer overlast van auto- en busverkeer en het lawaai van het spoorverkeer. Dat zorgt naast overlast ook voor onveiligheid in de buurt.

Volgens de buurtbewoners had de gemeente de gevolgen van het vrachtwagenverbod beter moeten onderzoeken. Ze menen dat de gemeente aan de bezwaren tegemoet kan komen door, eventueel na nader onderzoek, een vrachtwagenverbod voor meerdere straten of zelfs voor heel Bussum te maken. Dat zou overlast voorkomen.
De buurt heeft al een gesprek gehad daarover met wethouder Nen van Ramshorst. Volgende maand moet meer bekend worden over eventuele stappen.

Kees Flink

Sociaal geograaf, planoloog
68 jaar
Geboren en getogen Bussumer

Waar ben je druk mee?
"Ik ben manager bij het Denksport Centrum Bussum, daar geef ik onder andere bridgeles. Verder zit ik bij de Milieuraad Bussum, de fietsersbond en ben ik betrokken bij de besluitvorming rondom het centrum."

Waar erger je je het meest aan in Bussum?
"Het hele traject rondom de fusie. De indruk wordt gewekt dat alles al is besloten, maar het besluit moet nog genomen worden. Een fusie met Muiden wordt absoluut niet door de inwoners gedragen."

Waar in Bussum kom je graag?
"In het centrum. De Albert Heijn, de Smaakengel vind ik ook een toevoeging. Scheer en Foppe en Dixons gaan goed met hun tijd mee en ik koop liever iets in hun winkel dan online."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik ben een tevreden mens. Ik wil wat leuke dingen kopen en doen en mijn kinderen wat schenken. Ook goede doelen krijgen een bijdrage, uiteenlopend van de Voedselbank tot instituten die medisch onderzoek doen."

Wie verdient het om in het zonnetje gezet te worden?
"Petra Olgers van de Milieuraad Bussum. Ze pakt alles enthousiast en energiek op."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Coen Moulijn van Feyenoord. Later in mijn leven werd ik Ajax-fan."

Wat voor muziek luister je?
"Jaren-60-muziek. Pink Floyd, Rolling Stones."

Mooiste plekje van Bussum?
"Het Lomanplein in het Spiegel."

Wat moet er met het Scapinoterrein gebeuren?
"Geen winkels op de Nieuwe Brink, maar maatschappelijke voorzieningen. En woningen aan de Kerkstraat."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zou ik ervoor zorgen dat de sfeer in de gemeenteraad goed is, zodat er ook goede besluitvorming kan plaatsvinden."

Kids Repair Café bij't Mouwtje

Kinderen leren van ouderen. Foto: SKBNM

BUSSUM - De kerstvakantie is in volle gang en voor de kinderen die worden opgevangen bij de SKBNM betekent dat twee weken een bomvol activiteitenprogramma.

Op de eerste dag van de vakantie konden ze op 't Mouwtje meehelpen bij het Bussumse Repair Café. De kinderen gingen samen met de vrijwilligers aan de slag om kapot speelgoed te repareren. Dat liep uiteen van het lijmen van een houten trein tot het repareren van prinsessenjurken.

Bussumer gepakt met vuurwerk

BUSSUM - Agenten hebben op tweede kerstdag een Bussumer (22) en twee anderen gepakt voor het hebben en verhandelen van zwaar vuurwerk.

Buurtbewoners zagen op de Burgemeester s'Jacoblaan een personenauto en een bestelbus en vonden dat verdacht. Gealarmeerde agenten controleerden de voertuigen en vonden een aantal dozen met vuurwerk. De betrokkenen werden daarop aangehouden. Naast de Bussumer werden een Blaricummer (27) en een Huizense (21) meegenomen naar het bureau.

Night Run door Bussum

BUSSUM - Vele hardlopers hebben afgelopen zondag een zogenoemde Night Run door Bussum gelopen.

Tempo Atletiek Vereniging had het parcours uitgezet en trainers beschikbaar gesteld. De lopers waren door Runnersworld Bussum voorzien van hoofdlampjes, veiligheidshesjes, glow armbandjes en glow brillen. Na een warming-up gingen de groepen op weg. Het was een opmerkelijk gezicht de verlichte groepen te zien hardlopen. Na ongeveer een uurtje was iedereen weer terug en stond er warme chocolademelk en ontbijtkoek klaar. Iedere deelnemer heeft overigens 2,50 euro betaald voor het goede doel: het Longfonds.

Web topvijf

1. Man neergestoken aan Vlietlaan
2. Dementerende vrouw (86) vermist
3. Burgemeester heeft zorgen om sfeer raad
4. Hart voor Bussum: gemeente schendt wet openbaarheid
5. Bussum roept bewoners op om op te passen

Weer extra trouwplek

BUSSUM - Aanstaande echtparen kunnen vanaf nu ook de keuze maken voor de Tindalvilla aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg als trouwlocatie.

Er kon al getrouwd worden op het gemeentehuis, Fort Werk IV, theater Spant!, evenementencentrum The Spot en de Majellakapel van de NPB.

7 / 24

Stichting Vier Het Leven legt de rode loper uit voor senioren

Komend jaar 10-jarig bestaan

Sonja is hier samen met mevrouw Kreunen op pad.

Vier het leven

De Stichting Vier Het Leven ontving afgelopen november 'De Onderscheiding', een prijs die werd uitgereikt aan bijzondere initiatieven die het verschil maken. "Een mooie waardering voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor de stichting en het motiveert zeker om het concept voort te zetten", aldus een tevreden en dankbare Sonja. Stichting Vier het Leven werd in 2005 opgericht door Helma van Heerikhuize en Annerieke Vonk.

door Mireille Detrixhe

BUSSUM – In 2015 bestaat de landelijke Stichting Vier Het Leven tien jaar. De Bussumse Sonja Kruimel zet zich met hart en ziel in als vrijwilliger voor de stichting. Zij coördineert in Bussum de activiteiten en is verantwoordelijk voor het aannemen van vrijwilligers die zich als gastvrouw of gastheer willen inzetten voor de stichting. "We gaan groots uitpakken volgend jaar, maar ik kan er nog niet al te veel over zeggen", aldus Sonja.

Het eerste dat Sonja roept vanuit de keuken terwijl ze een kop koffie maakt is: "Het helpt om eenzaamheid onder ouderen op te heffen en het is het leukste vrijwilligerswerk dat er is!" De toon is gezet. Sonja weet meteen een prettige en positieve sfeer neer te zetten. De stichting organiseert theater- en concertbezoeken voor ouderen en legt als het ware de rode loper voor ze uit. Sonja is al vijf jaar coördinator in Bussum. Zij wilde naast haar vrijwilligerswerk in het ziekenhuis nog meer vrijwilligerswerk doen, maar dat moest wel iets vrolijks zijn. Na het lezen van een artikel sloot ze zich als vrijwilliger aan bij de stichting. "Ik dacht meteen: dit is me op het lijf geschreven."

"Mensen die zich als vrijwilliger willen aanmelden moeten empatisch zijn, goede omgangsvormen hebben en ouderen met respect behandelen. Ik zoek geen vrijwilligers die het doen om gratis naar het theater te kunnen", zegt Sonja nadrukkelijk. "Vrijwilligers moeten echt het doel hebben om ouderen een leuke avond te bezorgen. Ze moeten het niet voor zichzelf doen. De vrijwilligers zijn vaak een vangnet voor de ouderen. Als ze te maken hebben gehad met een groot verlies dan hebben ze daar vaak hele persoonlijke gesprekken over met vrijwilligers. Die beginnen vaak al in de auto", zegt Sonja. "Als vrijwilliger doe je heel dankbaar en nuttig werk."

"We bieden verschillende theatervoorstellingen zoals toneel en cabaret, maar ook opera en operette. Omdat er voor ieder wat wils is, bereiken we een grote groep ouderen. Veel alleenstaande ouderen zien er tegenop om alleen naar het theater te gaan. Het geeft ze een onveilig gevoel en de afstand tussen de parkeerplaats en de ingang is vaak een struikelblok voor ze. Wij nemen die drempels weg", aldus Sonja. "De vrijwilliger haalt de ouderen thuis op en zet zijn auto letterlijk aan de rode loper en brengt ze naar binnen. Als ze binnen aan een drankje zitten, zet de vrijwilliger pas zijn auto weg. Taxichauffeurs mogen de ouderen niet helemaal in de zaal brengen, terwijl ze vaak hulp nodig hebben omdat ze slecht ter been zijn. Wij vullen dat gat op", zegt Sonja. De vrijwilligers blijven er de hele middag of avond bij. Zij zorgen ervoor dat de ouderen rustig en veilig naar hun stoel kunnen. "Ieder opstapje kan een probleem zijn en daar worden ouderen vaak nerveus van. Wij hebben ook afspraken met verschillende theaters dat we goede zitplaatsen hebben, zodat de ouderen niet allerlei trappen op hoeven. We nemen ruim de tijd voor alles zodat ze rustig kunnen genieten en geen stress ervaren." Sonja vindt het belangrijk dat er met respect omgegaan wordt met de ouderen. "We willen voor ze zorgen zonder ze te bemoederen."

Nieuwste van het nieuwste
"Wat leuk is, is dat ze het nieuwste van het nieuwste zien", zegt Sonja. "Hun kinderen vragen dan: o, heb je die film al gezien? Daar wil ik ook nog heen! De ouderen hebben weer wat te vertellen en kunnen eens wat anders antwoorden dan dat alles zijn gangetje gaat. Ze maken weer dingen mee en hebben het gevoel weer in het leven te staan. Sommigen zie je ook helemaal opbloeien. Die schrijven zich dan vaker in voor activiteiten en het gaat ze makkelijker af om anderen te benaderen."

"Een middag of avond plezier hebben en genieten met een hoofdletter G, daar gaat het om", drukt Sonja zich in krachtige woorden uit. Je kunt merken dat ze het meent vanuit de grond van haar hart. "Ze vinden het enig om zichzelf weer eens een avond helemaal op te doffen en te lachen. Er wordt echt geschaterd en dat doe je niet in je eentje thuis. We horen vaak terug van ouderen dat het voelt als een avond met familie." Geen wonder dus dat het aantal inschrijvingen groeit. Volgens Sonja ligt dat aan de enthousiaste verhalen die ouderen via via te horen krijgen en de vrijwilligers die binnen hun eigen netwerk pleiten voor de stichting.

Sonja Kruimel zet zich met hart en ziel in als vrijwilliger voor de stichting Foto: Bob Awick

Plezier en genieten met een hoofdletter G

Filmhuis Bussum

Samba. Foto: Filmhuis Bussum

Tijdloze vriendschap in GOOISCHE VROUWEN 2.
Liefde versus logica in 3 COEURS, met Charlotte Gainsbourg, Catherine Deneuve en Chiara Mastroianni.
HET NIEUWE RIJKSMUSEUM - DE FILM, ooggetuigenverslag van de hoogstandjes en dieptepunten rond de verbouwing.
In PARTY GIRL probeert de levenslustige nachtclub-Angélique een braaf huwelijksbestaan. De innemende moeder van de regisseur acteert haar 'struggle' zelf.
Met SAMBA maakten de regisseurs en hoofdrolspeler weer een uitermate geslaagde 'multicultikomedie'.
In UNDER THE SKIN brengt Scarlett Johansson als vreemd onverschillige mannenverleidster mannen tot reddeloze overgave.
In STILL LIFE wint de perfectionistische gemeenteambtenaar de sympathie van de kijker.
STILL THE WATER is een ontroerend observerend portret van de relatie tussen twee opgroeiende tieners.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
De klassieker GONE WITH THE WIND. En twee specials: de DOUBLE FEATURE en MIDDEN IN DE WINTERNACHT, met vooraf een kleurwedstrijd.
Nederlands gesproken familie- en jeugdfilms: MIDDEN IN DE WINTERNACHT, MAYA: EERSTE VLUCHT en DUMMIE DE MUMMIE.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Het Rode Kruis zoekt een vrijwilliger Eerste Hulp bij evenementen. Je staat stand-by en verleent eerste hulp.

Zorgcentrum Patria zoekt een jongere die het leuk vindt om af en toe op zaterdag mee te werken en te denken bij activiteiten voor ouderen.

Mevrouw zoekt een Maatje die met haar meedenkt en meegaat naar gelegenheden om haar kennissenkring uit te breiden, zoals cursussen of een groepsactiviteit.

WOC De Palmpit zoekt een coördinator voor de 35 gastvrouwen en -heren om roosters te maken en voortgangsgesprekken te voeren.

Vrijdagavond Mokumse Mokkels live

Meezingen met Amsterdamse liedjes? Dat kan vrijdagavond bij Bussum op IJs. De Mokumse Mokkels treden daar op vanaf 20.00 uur (entree 5 euro). Eerst een hapje eten kan natuurlijk ook! Aanbieding stamppot of kaasfondue + entree: 17,50 euro. Reserveer wel even, want vol is vol!

Het laatste weekend ijspret wordt vrijdagavond feestelijk ingeluid, maar ook zondag is het natuurlijk feest op de ijsbaan. De laatste dag wordt traditioneel afgesloten met een dweilfeest. Vanaf 16.00 uur wordt er muzikaal gedweild.

woensdag 31 december

Spelletjesmiddag

Naast de vrijdagmiddag is er nu ook elke woensdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Ook kinderen zijn hier welkom en kunnen met de aanwezige ouderen een spelletje komen doen. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname is gratis.

Oud en nieuw

In De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt oud en nieuw gevierd voor wie op die avond niet alleen wil zijn of zin heeft in een avond vol gezelligheid. Aanvang: 20.00 uur. Op deze avond kunt u met het gezelschap gezellig televisiekijken of spelletjes spelen. Aanmelden kan via telefoonnummer 035-6938786.

Oliebollen eten

Bellefleur opent de deuren om oliebollen te eten. Van 10.00-12.00 uur kunt u terecht voor een terugblik op het oude jaar met een oliebol. Wijkontmoetingscentrum Bellefleur is gelegen aan de Mackaylaan 11a in Naarden.

vrijdag 2 januari

Broodje Plus

Ruimte serveert weer Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Om 17.30 uur gaan de deuren open voor een kopje koffie of thee. Vanaf 18.15 uur wordt er een broodmaaltijd met soep en snack geserveerd.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk een goed gesprek over de bijbel. Aanvang 19.45 uur.

Nieuwjaars champagne-ontbijt

Wellness en Meer aan de Nieuwe Brink 7 houdt een nieuwjaarschampagne-ontbijt. Aanvang 10.30 uur, entree € 15,-.

Detox en Wellness Beurs

Er wordt een Detox en Wellness Beurs gehouden in Wellness en Meer aan de Nieuwe Brink 7. Er wordt onder meer aandacht besteed aan in- en uitwendige gezondheid en gewichtsverlies. De beurs is van 12.00 tot 19.00 uur.

zondag 4 januari

Open dag

Honk- en softbalclub HCAW houdt een open dag voor de jeugd. Jongens en meisjes in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar kunnen uitgebreid kennismaken met honkbal en softbal. De open dag in de hal op het complex van HCAW duurt van 12.00 tot 14.00 uur.

Nieuwjaarsreceptie

Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen alle bezoekers van het wijkontmoetingscentrum De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 te Bussum van 14.30 tot 16.30 uur elkaar gelukkig nieuwjaar toewensen. Alle bewoners uit de wijk Oostereng zijn dan ook van harte welkom.

maandag 5 januari

Nieuwjaarsreceptie

De gemeente Naarden houdt haar nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis. Burgemeester Sylvester zal een speech houden als terugblik op het afgelopen jaar en een vooruitblik op het nieuwe jaar. Daarnaast staat er een optreden van het cabaretduo Dubbelfout op het programma met een terugblik op het afgelopen jaar. Aanvang 20.00 uur.

Pannenkoekencafé

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt weer een pannenkoekencafé. Bezoekers kunnen voor € 5,- onbeperkt pannenkoeken komen eten met een glas fris en een dessert. Ontvangst met thee of koffie vanaf 16.45 uur. Het pannenkoeken eten start om 17.15 uur. Opgeven op 06-20221013.

ANBO-café

De ANBO houdt elke maandag van 10.30 tot 12.00 uur een Seniorencafé in Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat. Alle ouderen mogen langskomen voor een praatje en een kopje koffie.

woensdag 7 januari

Mahjong-cursus

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start tijdens de spelletjesmiddag op woensdag ook met een mahjongcursus en/of backgammoncursus o.l.v. Annalou Mantz van 14.00 – 16.00 uur. Prijs € 10,- per 8 lessen (met mogelijkheid tot continuering). Aanmelden op 035-6982392.

Muziekochtend

De ANBO houdt een muziekochtend over 'Mozart als Operacomponist'. Claire Verlinden vertelt. De ochtend wordt gehouden in Wijzer aan de Landstraat 80. Aanvang 10.30 uur, entree € 3,-.

maandag 12 januari

Cursus

In de Palmpit start een cursus 'In verf verhaald'. In deze cursus van 8 lessen van anderhalf uur zal gekeken worden naar de verhalen die de kunstwerken ons vertellen en welke symboliek de kunstenaar heeft gebruikt. De kosten van de cursus bedragen € 107,50. Opgeven op 035-8884795.

Tabletcursus

Bellefleur aan de Mackaylaan houdt een tabletcursus voor Android-tablets. De cursus duurt 5 lessen en start op 12 januari. Kosten € 45,-. Opegeven op wocbellefleur@versatel.nl of op 035-6953117.

zaterdag 3 januari

Kerk open

De Koepelkerk opent tussen 12.00 en 15.00 uur weer de deuren voor bezoekers. De kerstsfeer is nog aanwezig in afwachting van de komst van de Drie Koningen en de tentoonstelling met de 'Kerstmus' is nog te bekijken.

dinsdag 6 januari

iPad-cursus

Start iPad-cursus in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Aanvang 19.30 uur. 4 lessen van 1 uur. Kosten € 35,-. Aanmelden op 035-6930789.

Handwerken

Een groepje dames van de ANBO handwerkt elke dinsdagmiddag. Meedoen kan. Opgeven kan op 035-5258205.

donderdag 8 januari

Nieuwjaarsreceptie

Bellefleur houdt haar nieuwjaarsreceptie. Vanaf 15.00 uur kunt u terecht voor een gratis hapje en een drankje. Wijkontmoetingscentrum Bellefleur is gelegen aan de Mackaylaan 11a van Naarden.

zondag 11 januari

Muzikale middag

In De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 geeft Marianne Schilt een pianoconcert met klassieke muziek. De periode hiervan is vanaf J.S. Bach 1685-1750 tot meer hedendaagse componisten. Natuurlijk laat zij ook diverse werken horen van componisten waarover zij vertelt. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

Bussums Nieuws Quiz 2014

BUSSUM - Het nieuwsjaar zit er bijna op en daarom blikt BussumsNieuws graag samen met de lezers terug op het jaar 2014 in de vorm van een quiz. Vaste lezers zullen de quiz in één keer kunnen invullen. Voor andere lezers zouden de vragen nog een flinke uitdaging kunnen zijn. Om iedereen een beetje op weg te helpen is er per vraag keuze uit drie antwoordmogelijkheden.

Wie mee wil doen aan de quiz maakt kans op de titel 'BussumsNieuwskenner 2014' en een tegoedbon voor een compleet verzorgde avond voor twee personen bij restaurant Faulk. Wilt u meedingen? Stuur dan voor 5 januari 2015 de antwoorden in via redactie@bussumsnieuws.nl onder vermelding van 'Nieuwsquiz'. Vergeet niet uw naam, telefoonnummer en adres te vermelden. Wie de meeste vragen goed heeft, wint (eventueel na loting).

Veel plezier bij het invullen van de quiz.

Wat speelt er bij de brandweer? Foto: Brian van den Berg

Januari

1. Oud-commandant Carl Gerkens trekt aan de bel bij de brandweer. Waar maakt hij zich zorgen over?

A. Er zijn niet genoeg vrijwilligers
B. Over een proef waarbij eerst twee man op pad gaat en daarna pas de bluswagen
C. Over het afstoten van twee bluswagens wegens bezuinigingen

Hart voor Bussum werd begin dit jaar opgericht. Foto: Bob Awick
Wat voor prijs kreeg Julia van de burgemeester? Foto: Bob Awick
In maart gingen we naar de stembus. Foto: jessica de jong
De provincie heeft plannen voor Bensdorp. Foto: jessica de jong
Camp Bridgehead was dit jaar voor het laatst in Bussum. Foto: jessica de jong
Hockeyers zijn blij met promoveren. Foto: Bob Awick
Groep 8 van de BMS. Foto: jessica de jong
Plannen voor de Kapelstraat werden in juni gepresenteerd. Foto: Sjoerd Stoop
De liften op het station zijn geopend. Foto: Bob Awick
Er was afgelopen jaar veel te doen om Huizerweg 54. Foto: jessica de jong
Veel belangstelling voor de uitvaart vanwege MH17. Foto: Bob Awick
Plannen voor Patria. Foto: Gemeente Bussum
Bussum Cultureel was weer gezellig. Foto: Bob Awick
Is dit het Gooise Meer in Bussum? Foto: Jessica de Jong
De Koperen Kraan moest als straf in oktober 's avonds eerder sluiten. Foto: Bob Awick
Sinterklaas had dit jaar voor het eerst een eigen slaapkamer in Bussum. Foto: Bastiaan Miché
De garages zijn in december in het nieuws. Foto: Sjoerd Stoop

februari

2. Een nieuwe politieke partij, Hart voor Bussum, presenteert zich aan de Bussumse bevolking. Welke stelling is onjuist?

A. De partij is ontstaan uit een actiecomité
B. De partij heeft de langste kandidatenlijst van alle partijen in Bussum
C. René Swijen is de lijsttrekker

februari

3. Zangeres Julia van der Toorn, winnares van The Voice of Holland, krijgt als eerste een nieuwe Bussumse jongerenonderscheiding. Hoe heet deze prijs?

A. Bussums Belofte
B. Bussums Bedankt
C. Bussums Beroemd

maart

4. Op 19 maart gingen we naar de stembus. Welke nieuwe partij in Bussum behaalde twee zetels?

A. Bussumse Ouderen Unie
B. Bussumse 50+ Groep
C. Gooische Ouderen Partij

april

5. De provincie Noord-Holland heeft plannen voor de herontwikkeling van Bensdorp. Wat moet hier komen?

A. Een congresruimte met een expositie-atelier
B. Winkels en restaurants gecombineerd met buitenschoolse opvang
C. Er zijn nog geen concrete plannen

mei

Bridgehead in Bussum is altijd een drukbezocht evenement. Dit jaar was er wel wat commotie, waarover?

A. Er waren Duitse soldaten
B. Er waren heilsoldaten
C. Er waren kindsoldaten

mei

6. De Bussumse hockeyers promoveren en het is feest bij Gooische. In welke klasse gaan ze spelen?

A. Eersteklasse
B. Overgangsklasse
C. Hoofdklasse

juni

7. Groep 8 van de Bussumse Montessorischool staat in de krant, waarom?

A. Ze hebben een actiegroep opgericht tegen de Cito-toets
B. Ze maken een film als afscheidsproject
C. Ze gaan bijna allemaal naar dezelfde middelbare school

juni

8. Wat voor plannen zijn er voor de Kapelstraat?

A. Het moet een straat worden waar alleen kleine ondernemers zich mogen vestigen
B. De winkels moeten op den duur plaatsmaken voor woningen
C. De straat moet een autovrije terrasstraat worden.

juni
9. Eindelijk. De liften op station Naarden-Bussum worden geopend. Waarom duurde het jaren voordat het zover was?

A. De aannemer ging faillet
B. De bouwtekeningen bleken niet te kloppen
C. Het grondwater bleef in de bouwput stromen

juli
10. Welke kop stond in de krant van 9 juli?

Pand Huizerweg 54 toch snel.....

A. gesloopt
B. gemeentelijk monument
C. in verkoop

juli

11. De politie waarschuwt voor malafide klussers. Wat doen deze mensen?

A. Als je ze binnenlaat, roven ze je huis leeg
B. Ze doen een klusje en vragen veel te veel geld
C. Ze komen je huis binnen en dwingen je om geld af te geven

augustus

12. Wat komt er in verzorgingshuis Patria?

A. Appartementen voor jongeren
B. Zorginstelling voor gehandicapte ouderen
C. Aanleunwonignen voor senioren

augustus

13. Hoeveel mensen toonden belangstelling voor de uitvaart van de drie zusjes uit Naarden die omkwamen bij de vliegtuigramp met de MH17?

A. Rond de 750
B. Meer dan 1000
C. Ruim 2000

september

14. Welke nieuwe Bussumse traditie wordt geboren op Bussum Cultureel?

A. Kunstmanifestatie met bruggenconcert
B. Bussum Sportief en de langste eettafel
C. Terrasstraat en Klassiek in de Kerk

september

15. Gooise Meren moet de nieuwe naam van de fusiegemeente worden. Hoeveel mensen hadden een idee voor een naam ingezonden?

A. 50
B. 200
C. 750

oktober

16. Straf voor café de Koperen Kraan. Wat is er aan de hand?

A. Ze blijven maar bier schenken aan jongeren onder de 18 jaar
B. Er werd in het café gerookt
C. Er waren jongeren in de zaak die alcohol hadden gedronken

november

17. Veel gedoe in heel Nederland over het uiterlijk van Zwarte Piet. Hoe wordt dit in Bussum aangepakt?

A. Er lopen gekleurde pieten mee in de optocht
B. Alles blijft zoals het altijd al was
C. De teksten van de liedjes zijn aangepast, maar Zwarte Piet niet

december

18. Waarom staat in december een verhaal over parkeergarages in de krant?

A. De camera's en slagbomen werken regelmatig niet
C. Er kan vanaf volgend jaar alleen met contant geld worden betaald
D. De garages lopen regelmatig onder water

Vertrokken

De gemeenteraad in Bussum heeft een roerige tijd achter de rug.Sinds de verkiezingen in maart zijn er diverse raadsleden opgestapt of ze zijn op eigen titel verder gegaan. Wie is wie op de foto?

1.

A. Francoise Clijsen
B. Ton Fokker
C. John Krabbendam
D. Bob Henze

2.
3.
4.

HvB: gemeente schendt wet openbaarheid

BUSSUM - "Ik werp die suggestie verre van mij." Dat zei burgemeester Heijman op verwijten van Hart voor Bussum (HvB) onlangs in de gemeenteraad. De gemeente schendt volgens HvB de Wet Openbaarheid van Bestuur bij de behandeling van brieven, het sturen van stukken, en door achter gesloten deuren te vergaderen.

Ook fractievoorzitter Luijten van de VVD wees de beschuldiging af. "Ik zou het ook voorleggen aan het Europese Hof van Justitie", voegde de burgemeester er nog geërgerd aan toe. HvB noemt de daden bij monde van raadslid René Sweijen zelfs "onrechtmatig". Daardoor komen volgens HvB onderwerpen die deze partij wil bespreken niet of niet goed of helemaal niet aan bod. De klachten heeft raadslid René Sweijen van HvB voor advies voorgelegd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. VVD'er Luijten verweet HvB echter niet naar sommige vergaderingen te zijn gekomen.

De VVD werkt als grootste partij samen met D66, PvdA en GroenLinks en hebben alle een wethouder. HvB heeft 4 raadsleden. Raadslid Jan Kwekkeboom van de Gooise Ouderenpartij (2 raadsleden) ondersteunt echter de klachten van Hart voor Bussum, zoals hij in een reactie zei, "absoluut".

Fietsend door Bussum beland je soms ongemerkt op de Aaltje Noordewierlaan, een lange rechte straat in Bussum-Zuid, die aan het einde toch nog een bocht maakt. Gaandeweg vraag je je af: 'Wie was toch die Aaltje Noordewier?'

Aaltje Noordewier blijkt niet te worden genoemd in de bundel 'Onvergetelijke Bussumers'. Daarentegen vermeldt het boekwerk: 'In Bussum hebben de straten namen …', over haar het volgende: Aaltje (Alida Nassau) Noordewier-Reddingius. Deurne 1-9-1868 – Hilversum 6-9-1949. Nederlands sopraan, zij was lange tijd Nederlands meest gevierde oratoriumzangeres.                                                                        

Grafsteen Nieuwe Algemene Begraafplaats Hilversum
Aaltje Noordewierlaan (Coll. HKB)
Aaltje Noordewier-Reddingius

Aaltje was een telg uit het geslacht Reddingius. Haar vader Wibrandus Reddingius was hervormd predikant in het overwegend katholieke Brabantse Deurne. De familie Reddingius staat vermeld in het Blauwe Boekje van het 'Nederland's Patriciaat', een lijst van vooraanstaande niet-adellijke families. Van 1886 tot 1890 volgde Aaltje een piano-opleiding aan het Amsterdamsch Conservatorium, maar al spoedig stapte ze over naar de opleiding zang. Vanaf 1893 nam haar carrière als oratoriumzangeres, zowel in binnen- als buitenland, een grote vlucht. In haar tijd was de belangrijkste Bach-vertolkster en vaste gast bij de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion in het Amsterdamse Concertgebouw onder leiding van Willem Mengelberg.

In 1893 trouwde ze met classicus en kunstschilder Michiel Noordewier, die zich na een aanvankelijk leraarschap voornamelijk toelegde op de schilderkunst. In 1898 vestigden zij zich in Hilversum, waar hun villa aan de Beethovenlaan de naam 'Klein Deurne' kreeg. Het echtpaar Noordewier-Reddingius kreeg twee zonen: Hendrik Jan (1894-1968), die naar de Verenigde Staten emigreerde en de jonggestorven Michiel (1903-1930), die fluitist was in het Concertgebouworkest.                                                                                                         In de jaren dertig trok Aaltje zich terug uit het concertleven. Daarna leidde zij als gerenommeerd zangpedagoge nog vele zangers en zangeressen op. Eén van haar laatste leerlingen was Aafje Heynis.                                                                                         Aaltje Noordewier-Reddingius overleed in 1949, een jaar later overleed haar echtgenoot. Beiden zijn begraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Bosdrift in Hilversum. Tijdens haar leven werd ze geëerd met vele onderscheidingen, haar naam is ook bijgeschreven in het Gulden Boek van de gemeente Hilversum.

Hoewel geen Onvergetelijke Bussumer, is ze door de naar haar vernoemde laan toch onvergetelijk geworden: in Bussum.

Tekst: Ben Koning

Drukke dagen voor vuurwerkverkopers

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met nog even tot oudejaarsdag was hebben de eerste Bussumers maandag al vuurwerk gekocht. De vuurwerkverkoop startte maandagochtend, de verkooppunten verwelkomden al meteen de eerste klanten. 's Ochtends vroeg stonden er al mensen voor de deuren van de verkooppunten om vuurwerk te kopen. De één kocht slechts een paar producten, anderen namen tassen vol mee. Het kopen van vuurwerk kan nog tot en met woensdag. Het afsteken van vuurwerk mag alleen op oudejaarsdag zelf, vanaf zes uur 's avonds. De politie gaat extra controleren of de regels wel worden nageleefd.

Brandweer heeft keukenbrandje snel geblust

De brand was snel onder controle. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De brandweer heeft maandag een keukenbrandje moeten blussen aan de Gooilandseweg. Het vuur was snel onder controle.

De bewoner van het pand sloeg rond half één alarm nadat het brandje was ontstaan. De brandweer, een ambulance en agenten waren snel ter plaatse. De brandweer kon het brandje snel blussen. De schade voor het pand bleef beperkt. De bewoner van het pand bleef ongedeerd.

'De wereld is groter dan het klooster'

Zusters Melania en Raymunda nemen afscheid van Mariënburg

BUSSUM - Met het vertrek in april 2015 van de laatste 20 zusters uit klooster Mariënburg komt er een einde aan een lange historie. Mariënburg bestaat uit verschillende 'delen'. Het Zusterhuis stamt uit 1875 en tot 1938 zijn ook andere delen van het gebouw, waaronder het hoofdgebouw met kapel, in 1879 gebouwd. De zusters maken deel uit van de congregatie van de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort en zullen na hun vertrek uit Mariënburg hun intrek nemen in het 'moederhuis' in Amersfoort. BussumsNieuws had een bijzonder gesprek met twee van de zusters.

De nonnen voor hun klooster. Foto: Yvette Geerts

Ondanks de hoge leeftijd van de beide zusters, Zuster Melania is 83 en Zuster Raymunda is 79, stralen ze een enthousiasme en energie uit die hun 'werkzame' leven weerspiegelt. Sinds 2006 wonen zij samen met 18 andere zusters in het klooster Mariënburg. Het grootste deel van hun leven hebben zij echter doorgebracht in Malawi, het armste land van Afrika. Daar liggen ook hun dierbaarste herinneringen.

De levens van deze twee zusters lopen, sinds hun eerste ontmoeting in 1968 op het Londense Oxford Street Station, bijna parallel. Veertig jaar waren ze samen in Malawi en in 2006 keerden ze gezamenlijk terug naar Bussum. Niet uit vrije wil, ze werden 'met pensioen gestuurd'. Zuster Raymunda: "Het was pijnlijk om terug te komen, we voelden ons niet meer thuis in Nederland en Bussum kenden we helemaal niet. We hadden enorm veel heimwee naar Malawi en naar het werken met jonge meisjes en zusters." Reden om een week na aankomst in Bussum al bij de gemeente aan te kloppen voor vrijwilligerswerk. De zusters konden bijna direct aan de slag en hebben de afgelopen 7 jaar naailes gegeven aan allochtone vrouwen (veelal moslima's) in buurtcentrum Uit-Wijk in Bussum en daarmee als het ware hun roeping voortgezet. Zuster Melania: "We wilden iets doen. De wereld is groter dan het klooster, we waren gewend om bezig te zijn en buiten te leven." Met de sluiting van Mariënburg volgend jaar en de aanstaande verhuizing naar het klooster in Amersfoort zullen de zusters opnieuw op zoek moeten naar een zinvolle invulling van hun dagelijkse leven. Stilzitten is namelijk nog steeds geen optie.

Roeping
Non worden is een roeping, toch heeft Zuster Raymunda er 7 jaar tegen gevochten. "Toen ik 16 jaar oud was, heb ik tegen dat gevoel geknokt. Ik vond het leven veel te interessant. Maar op mijn 23ste ben ik toch ingetreden, want dat vechten tegen een roeping houd je niet lang vol." Anders verliep het Zuster Melania. Zij was in 1950 19 jaar oud toen zij haar roeping volgde. Zuster Melania wilde vooral werken met kinderen in ontwikkelingslanden. "Dolblij was ik toen de Overste zei dat ik naar Indonesië mocht, er waren daar in die tijd veel kindertehuizen." De politiek gooide echter roet in het eten, die verbood Nederlanders om nog naar Indonesië te gaan. Een nieuwe kans diende zich aan toen in 1959 de bisschop van Malawi om hulp vroeg. Hij zocht zusters die Malawische meisjes en vrouwen een beter leven wilden geven. Zuster Melania was een van de eerste 6 pioniers. "Ik wist van tevoren niet waar ik aan begon en daar ben ik achteraf wel blij om, ik had het anders niet aangedurfd." Zuster Raymunda sloot zich in 1969 aan.

Links zuster Melania, rechts Raymunda. Foto: Archief van de congregatie
De nonnen werkten in Malawi. Foto: Archief van de congregatie
De kapel. Foto: Stad en Streekarchief Naarden
De ontvangsthal. Foto: Stad en Streekarchief Naarden

'Geen zorgen om aardse zaken'

Eenvoud
Beide zusters kijken niet alleen met veel plezier, maar ook met heimwee terug op die periode. Malawi hebben ze dan ook nooit helemaal losgelaten. In 2009 keerden ze voor even terug om met eigen ogen te zien dat wat zij hadden opgebouwd niet was gestopt na hun afscheid. Zuster Raymunda: "Het is doorgegaan en het ontwikkelt zich steeds verder. Om dat met eigen ogen te zien werkte genezend." Zuster Melania sluit zich daarbij aan: "Het mooiste was dat we heel eenvoudig begonnen, er was geen elektra, geen water en wij zusters mochten één keer per dag naar het bisschopshuis om een bad te nemen." Ook Zuster Raymunda blikt terug naar een van de eerste momenten die zij zich herinnert van haar aankomst in 1969. "Ik weet nog dat ik de eerste avond geen hap door mijn keel kreeg. Wij kregen een 'volwaardige maaltijd', terwijl de lokale bevolking nauwelijks te eten had." Dat leverde haar direct een strenge toespraak op van een van de zusters die er al langer was. "Als je niet goed voor je zelf zorgt, kun je ook anderen niet helpen."

Gedenkboek

Er wordt momenteel gewerkt aan een gedenkboek 'Zicht op Mariënburg" over de historie van Mariënburg en haar bewoners. Naar verwachting verschijnt dit boek in het tweede kwartaal van 2015. Dit boek is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de congregatie van de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, de Historische Kring Bussum en diverse auteurs, waaronder Gea van der Horst (tevens eindredacteur) en sponsors. Voor geïnteresseerde Bussumers stelt klooster Mariënburg haar deuren open op 13 februari 2015.

In die ruim 40 jaar hebben beide zusters veel jonge meisjes en jonge vrouwen een goede toekomst kunnen geven. Zuster Raymunda: "Toen we daar kwamen was er niets. Malawi was nog een Engelse kolonie. We hebben scholen gebouwd en lesgegeven." Na verloop van tijd waren er verschillende klassen: een klas met jonge meisjes, een klas met getrouwde vrouwen en een klas met vrouwen met kinderen. Het aantal (interne) studenten is inmiddels 580 en de leeftijd varieert van 14 tot 22 jaar. Zuster Melania: "De lessen waren pittig, er werd op middelbareschoolniveau lesgegeven en het examen was gelijk aan het examen voor andere Engelse schoolsystemen: Cambridge." De opleiding had tevens een sociale- en gemeenschapsfunctie. "Jonge, intelligente mannen mochten naar Engeland om daar te studeren, maar bij hun terugkomst vonden ze geen aansluiting meer bij de vrouwen in het dorp. Ze ontgroeiden elkaar. Daarom was het zo belangrijk om ook die jonge meisjes en getrouwde vrouwen, met of zonder kinderen, op te leiden." Behalve vakken als wiskunde, aardrijkskunde, Bijbelkennis, agricultuur en geschiedenis werden ook vakken als hygiëne en huishoudkunde gegeven. "We leerden de vrouwen hoe ze voor zichzelf konden zorgen én een gezin konden runnen. Voor veel meisjes stopte het onderwijs na de lagere school. Deze meisjes, die een toelatingsexamen moesten doen, kregen wel die kans om door te leren en voor zichzelf te zorgen. Ze hadden een toekomst. Dat is het belangrijkste dat we hen hebben gegeven."

Aardse zaken
Na terugkomst uit Malawi kregen beide zusters het aanbod om zelfstandig te wonen en niet in het klooster in te trekken, maar dat was voor beiden geen optie. Zuster Raymunda: "We hadden altijd in een klooster gewoond. Aan de ene kant betekent dat dat je veel voor anderen hebt gedaan, maar aan de andere kant hebben we zelf weinig met aardse zaken te maken gehad. Dat was voor ons eigenlijk een heel overzichtelijk leven, dat we ook waarderen. We hebben dan ook nergens spijt van en zijn dankbaar dat we dit leven hebben en zo veel mooie dingen in ons leven mochten doen."

Naast hun vrijwilligerswerk zijn beide zusters voorgangers in de kapel, stellen ze de diensten samen en vertalen ze voor de congregatie brieven, bestemd voor Malawi, vanuit het Nederlands naar het Engels. Ook is er nog vaak contact met sponsors.

FOTOWORKSHOP WEESP Lida Versteegen start half januari, bij voldoende deelname, met FOTOWORKSHOP voor beginners. Info www.lidafoto.nl of 06-41668511

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11:00 uur tot 22:00 uur. Laarderweg 22, 1402 BJ,
Bussum. Tel.: 06-46890213 of
035-7851359. E-mail:
wiangtjan@hotmail.com

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Kennismaken met yoga? Kom voor een proefles op maandagavond 12 januari in Bussum. Bel voor meer info 06-47858224 mail naar
hannahspiegel@gmail.com
of kijk op de website
www.yogastudiobussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen cv-installatie-Daglichtlampen-Eigen opgang-en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos tel.: 06-51083335

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

ARSU Opleidingen gaat in 2015 van start met
administratieve opleidingen in Huizen. Kijk op
www.arsuopleidingen.nl I BKB BKC PDB MBA maar ook JMB

Docent wiskunde geeft bijles 06-19057155

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum
€ 50,- Goodkinds Taxiservice 06-26984855.

GITAARLES in Bussum,
diverse stijlen voor alle
leeftijden, beginners &
gevorderden. website:
www.jaccomuller.com,
06-11135198, e-mail:
jaccomullermusic@gmail.com

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Schilderwerk groot of klein.
Binnen of buiten SCHILDER PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte 06-53148137
34 jaar ervaring
pharskamp@hetnet.nl

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum. Meer info 06-53319921.