BussumsNieuws

13 juli 2016

BussumsNieuws 13 juli 2016


Feestje voor Havenstraat

De straat was al open, nu officieel. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het werk was al even achter de rug en je kon al over de straat heen, maar samen met de buurt hebben wethouder Marleen Sanderse en dorpsmanager Ellen van Vossen donderdag de gerenoveerde Havenstraat geopend.

Na korte toespraken werd er geproost op het afronden van de werkzaamheden. Het werk aan de Havenstraat startte afgelopen maart en heeft twee maanden geduurd. Eerst werden alle straatstenen weggehaald en enkele muurtjes gesloopt.

Vervolgens werd het gebied vlak gemaakt en herbestraat. Door de werkzaamheden wordt de Havenstraat meer een soort plaatsje met bankjes en winkeltjes. Volgens de dorpsmanager een plek om te verblijven.
De opknapbeurt van de Havenstraat moet er ook voor zorgen dat de straat beter verbonden wordt met de rest van het centrum. Van Vossen spreekt van een geslaagde opening en exercitie. "De reacties van de ondernemers zijn heel positief." Wel heeft de herinrichting gezorgd voor overlast van auto's. De paaltjes die er stonden zijn weg. Van Vossen laat weten dat er voorlopig een oplossing wordt gevonden in het plaatsen van blauwe 'fietsers zijn te gast'-bordjes. Of dat een duidelijk genoeg signaal is richting automobilisten is nog maar de vraag. Maar voorlopig probeert de gemeente het op deze manier.

Bebloede man slaat alarm aan Schwerinlaan

BUSSUM - Een vreemde zaak afgelopen vrijdag aan de Schwerinlaan: agenten hebben daar een man uit Amsterdam aangehouden nadat een bewoner alarm sloeg vanwege een vermoedelijke bedreiging. Er wordt nog onderzocht wat er exact heeft plaatsgevonden.

De politie werd gealarmeerd nadat de bewoner van de Schwerinlaan op station Naarden-Bussum bebloed kwam aanlopen. De man vertelde aan medewerkers van een supermarkt dat zijn huis overhoop was gehaald en dat hij bedreigd zou zijn. Meteen werd het alarmnummer gebeld.

Toen de agenten poolshoogte namen aan de Schwerinlaan bleek het verhaal te kloppen: het huis bleek helemaal overhoop gehaald en ze troffen een vreemde man aan. De man, een Amsterdammer van 24 jaar, werd daarop aangehouden. Er wordt nog onderzocht wat er exact heeft plaatsgevonden.

Raad nog verdeeld over plannen gemeentebestuur

GOOISE MEREN - De gemeenteraad reageert nog verdeeld over de plannen van het gemeentebestuur. Dat bleek afgelopen woensdag toen de plannen voor de komende jaren besproken werden.

VVD, D66, CDA en GL waren, haast vanzelfsprekend, tevreden over de door het gemeentebestuur gemaakte plannen. Er werd wel scherp gelet op de geldzaken van de gemeente. "We hebben de afgelopen weken enkele tegenvallers gehad, waar vooral de hoogte van de tegenvallers alleen al een tegenvaller was", betoogde VVD'er Alexander Luijten. "We moeten er scherp op letten dat we een financieel gezonde gemeente worden."

Andere betoogden dat de plannen van het gemeentebestuur veel beter konden. Hart voor Bussum, GOP en 50PLUS meenden dat er veel scherper gekeken kon worden naar waar écht geld naartoe moet en waar op bespaard kan worden. "Het kan nog veel beter", zo klonk het.

Gedurende de avond werden vele moties en amendementen besproken om plannen her en der aan te passen.
De gemeenteraad spreekt vandaag (woensdag) verder over de plannen voor de komende jaren. Als alles volgens plan verloopt wordt de gehele perspectiefnota dan aangenomen. Het gemeentebestuur kan dan aan de slag met de plannen.

88

woningen komen er op het Bensdorp-terrein. De bouw start na de bouwvak

Maxim Gorki: De Moeder

Deze schrijversnaam betekent 'Grootste Bittere'. Begin 20e eeuw was Gorki (1868-1936) na Tolstoi de beroemdste schrijver in Rusland.

Tot de belangrijkste romans van Gorki behoren De moeder (1907), het eerste Russische boek met een proletarische fabrieksarbeider als held, maar met de moeder als echte held. Het boek leest vlot en Gorki tovert een wereld tevoorschijn waar het socialisme/communisme als nieuwe religie wordt gepresenteerd. De revolutionairen drinken niet, ze zijn pacifistisch, nobel en krachtig en hebben messiaanse trekken.

Gorki had een turbulent leven. Na de revolutie steunde hij Stalin in zijn schrikbewind; anderzijds is hij mogelijk in opdracht van Stalin vermoord. In 1910 verscheen de Nederlandse vertaling van Gerard Vanter, pseudoniem van Gerard J.M. van het Reve, vurig communist en vader van de zelfverklaarde volksschrijver Gerard Reve. Afgebeeld is de derde druk uit 1928 van Querido in een Art Deco band met zwarte kopsnede. Het andere exemplaar is de eerste druk in een paperback van Pegasus uit 1978 in een 'gemoderniseerde' vertaling.

Wilt u dit boek kopen? Twee exemplaren zijn te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

De draden, de auto en de vogels

Foto: Gerard Buhr

Het is weer eens zover! Naturalis in Leiden kan weer een vogeltje in de collectie opnemen. De andere was helaas te ver heen. Stinkie stankie voor een uiterst zeldzaam exemplaar.

Het vogeltje dat uitwendig ongeschonden is gebleven na een vermoedelijke tik van een auto bleek helaas een kleine karekiet (Acrocephalus scirpaceus). Je hoort hem wel, maar ziet hem niet, behalve als hij als klein propje op het fietspad ligt. Dat gebeurde vorige week, waar ik het diertje van het fietspad aan het einde van de Hilversumse Meent, daar waar het het Kreugerlaantje begint te heten, opraapte. Via vogelexpert Rob Moolenbeek uit Ankeveen is het vogeltje opgenomen in de verzameling van Naturalis in Leiden. Waarschijnlijk is de karekiet op de Loodijk tegen een auto geknald en buitelend helemaal over het water op het fietspad terechtgekomen. Zeker is dit niet, wel waarschijnlijk.

Drie dagen later viste ik wederom op de Hilversumse Meent een purperreiger (Ardea purpurea) uit het water, waar eens de weilanden waren. Superzeldzaam dier in feite, dat aan de overkant in de Naardermeer broedt en goed gedijt. Was duidelijk tegen de hoogspanningsdraden gevlogen, want de gebroken botten staken eruit. Voor Naturalis geen kandidaat daar, naar later bleek, het rottingsproces te ver heen was. Het zou fijn zijn als de draden worden voorzien van optische waarschuwingssignalen.

Weerbericht

Licht wisselvallig, geleidelijk weer iets warmer
Na een zomers tussendoortje is het wederom koel voor een julimaand en nogal wisselvallig. De westcirculatie weet van geen wijken. Hogedrukgebieden krijgen geen kans om een langere, warme zomerse periode in de steigers te zetten. Ze spelen een bijrol in de vorm van uitlopers van het Azorenhoog. Een volgende gaat komende dagen voor een lichte verbetering zorgen.

Donderdag + vrijdag
Zowel donderdag als vrijdag schuift er geregeld bewolking over, maar de zon schijnt ook af en toe. Vooral donderdag kan er nog een bui vallen, maar ook vrijdag valt een enkele bui niet uit te sluiten. Er waait in het algemeen een matige wind tussen noordwest en west. Donderdag blijft het maximum steken bij een koele 18 graden. Vrijdag iets hoger, tot 19 à 20 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde is het licht wisselvallig met kans op een enkele bui. Het is daarbij wisselend bewolkt met ook van tijd tot tijd wat ruimte voor de zon. Het gematigde Hollandse zomerweer laat zich ook zien in de temperatuur. Het wordt zo'n 21 à 22 graden, wat vrijwel gelijk is aan het langjarig gemiddelde voor half juli. Er waait een matige westen- tot zuidwestenwind.

Weetje
Tien jaar geleden beleefden we de warmste juli in minstens 300 jaar. Juli 2006 was verder ook extreem zonnig en kurkdroog. Er waren 2 hittegolven: van 30 juni t/m 6 juli (7 dagen) en van 15 juli t/m 30 juli (16 dagen). In totaal werd het op 26 dagen warmer dan 25 graden, waarvan 11 dagen warmer dan 30 graden. Toch was de hitte niet benauwd door de droge oostenwind.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. W.B. van de Woord; Naarderheem 10.30 u. ds. P.A. Smit
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. B.L.C. Aarnoudse

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. H.A. Samsom en 17.00 u. ds. G.M. van Meijeren
*Remonstranten N-B 10.30 u. gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen N-B
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen N-B
*Evangelisch-Lutherse Gemeente gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen N-B
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D.G. Durieux
*Apostolisch Genootschap geen dienst
*De Christengemeenschap geen dienst

Vanaf zondag 17 juli zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- RegioHub gaat deze week over de inzameling door het GAD van het jonge snoeisel van de taxus. Dit snoeisel is de basisgrondstof voor chemotherapie.

- Herdenking van de MH17: een programma waarin de slachtoffers van de ramp met de MH17 worden herdacht.

Bussumse studentes na veel gedoe toch naar zon

Buurvrouw helpt bedrogen dames aan appartement

Met een paar gloednieuwe koffers vertrokken de studentes maandag naar Barcelona. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het groepje Bussumse studentes dat afgelopen week voor 2600 euro werd bedrogen door de verhuurder van een vakantieappartement, kan alsnog op vakantie. Ze vertrokken maandag naar de Spaanse zon.

Annemijn de Klerk, Cornelieke Pouwels, Jolien Gesink, Clarine Verweij, Nicky van Hunnik, Rachel Huis en Julia Peters leken hun reisje naar Barcelona te kunnen vergeten nadat de verhuurder van hun appartement er met hun geld aan de haal bleek te zijn gegaan.

'We gaan er alles aan doen om ons geld terug te krijgen'

De dames hebben een paar vervelende weken achter de rug. "Het kwam echt heel rauw op ons dak", vertellen de dames. "We hebben lang hard gewerkt om samen naar de zon te gaan en alles leek goed geregeld. Het stond al een paar maanden vast dat we zouden gaan, maar plots kregen we vlak voor vertrek te horen dat de verhuurder ziek was geworden. Dat leek ons geen enkel probleem, maar we kregen te horen dat het appartement geannuleerd zou worden. Het geld zouden we pas enkele weken of maanden later worden teruggestort. Toen hadden we wel door dat het foute boel was."

Van alles geprobeerd
Wat volgde was vooral 'veel gedoe' voor de studentes. "We hebben een paar drukke dagen achter de rug. We hebben van alles geprobeerd om toch weer aan ons geld te komen, maar dat bleek al snel onhaalbaar. We hebben veel telefoontjes gepleegd, per mail geprobeerd contact te leggen, maar zonder succes. We hebben ook gebeld met HomeAway, een soort overkoepelende touroperator. Daar kregen we eerst eveneens nul op het rekest. Nadat de pers er bovenop dook, kregen we te horen dat ze ons tegemoet konden komen met een bedrag van achthonderd euro voor de hele groep. Heel leuk, maar daar waren we niet echt mee geholpen. Daar konden we amper wat van doen."

'We gaan het nu toch samen leuk hebben, daar gaat het om'

De dames laten weten nog te onderzoeken of er verdere stappen genomen kunnen worden tegen de zwendelende verhuurder. Er wordt vooral gekeken of er nog meer geld teruggevraagd kan worden. "Het lijkt erop dat we naar de rest van ons geld kunnen fluiten, maar we zullen er alles aan doen om ook de rest van ons geld terug te krijgen."

Eerst naar de zon
Maar eerst gaan de Bussumse studentes dus lekker bakken onder de Spaanse zon. Dat ze alsnog weg kunnen, heeft het groepje erg verrast. "We vreesden even dat we dat konden vergeten, maar kunnen nu alsnog weg. We worden een beetje geholpen door een buurvrouw. Deze buurvrouw heeft zelf een appartement, net buiten Barcelona. We kunnen nu heel goedkoop naar de zon. Het wordt al met al wel een heel duur verhaal doordat we al veel schade hebben geleden, maar we gaan het nu toch samen leuk hebben. Daar gaat het om."

Leuk cadeautje
Afgelopen maandag stapten de studentes dus alsnog op het vliegtuig. En dat deden ze met een aantal spiksplinternieuwe koffers. De Bussumse kofferzaak Lojel kreeg het verhaal van de gedupeerde studentes te horen en kwam met een leuke geste. De dames mochten afgelopen woensdag allemaal een nieuwe koffer komen halen. "We hopen dat dat de pijn voor de dames een beetje verzacht", zegt Hugo Fretz van Lojel. De dames konden de geste erg waarderen. Ze konden hun koffers na het bezoekje aan de zaak meteen meenemen en gaan klaarzetten voor hun vlucht naar Spanje.

GOP: 'Stop verbouwing gemeente- huis'

BUSSUM - De Gooise Ouderen Partij heeft vorige week via een motie het college opgeroepen om te stoppen met de verbouwing van het gemeentehuis Bussum.

De GOP meent dat het openhouden van het Stadskantoor in Naarden voldoende is. "We moeten in tijden van bezuiniging pas op de plaats maken en eerste de nieuw organisatie op poten zetten. Het is niet passend om nu zo veel geld aan een verbouwing uit te geven." De partij kon rekenen op steun van 50Plus en Hart voor Bussum.

De ambtenaren zitten nu op twee locaties, Bussum en Naarden, en dat is niet wenselijk. De VVD zei dat één locatie het meest kostenefficiënt is. De wethouder deed daar nog een schepje bovenop en zei dat het stadskantoor in Naarden helemaal niet geschikt is voor de nieuwe fusiegemeente. "Te weinig parkeermogelijkheden, te weinig balies, noem maar op. Daarnaast is er al van alles in gang gezet voor de verbouwing van het gemeentehuis Bussum."

Wethouder Franx zei verder nog dat het slopen van het Stadskantoor Naarden niet aan de orde is; daar bleek namelijk wat verwarring over te zijn bij de raadsleden. Wel zullen de servicepunten Naarden en Muiden sluiten. Hier komen te weinig bezoekers. Het college gaat kijken of deze inwoners hiervoor in de toekomst terechtkunnen bij een alternatieve locatie zoals een supermarkt of bibliotheek.

Boetes naar gemeentekas

GOOISE MEREN - De gemeenteraad wil onderzocht hebben of het loont als de gemeente bestuurlijke boetes uit gaat schrijven. Dat betekent dat bekeuringen die de boa's uitschrijven niet naar de staats-, maar naar de gemeentekas terugvloeien.

De meerderheid van de raad gaf aan dat het zonde is dat de opbrengsten van de handhaving niet voor de gemeente zijn. De GOP wil graag weten of de kosten om dit te realiseren en uit te voeren wel opwegen tegen de baten. Zo zal bij een bestuurlijke boete de gemeente ook de bezwaren moeten afhandelen. Er kwam daarom ook het voorstel om dit bijvoorbeeld samen met de gemeente Hilversum op te pakken.

Burgemeester Albertine van Vliet zei hier kansen te zien. Ze wil alles eerst laten onderzoeken omdat volgens haar de kosten voor invordering hoger kunnen zijn dan de inkomsten. Ze komt snel met antwoorden.

Gooise Meren haalt negende plaats beste gemeenten

Foto: Christian Pfeiffer

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren behoort tot de beste woongemeenten van het land. Dat heeft Elsevier berekend. Er werd gekeken naar onder andere scholen, zorg en groen. De gemeente scoort 'zeer goed'. De gemeente scoort vooral doordat Naarden het steevast goed doet. Naarden haalde jarenlang de top van het klassement en stond zelfs een paar keer bovenaan. Bussum en Muiden doen daar nu dus hun voordeel mee: de ex-gemeenten stonden een jaar geleden nog op een 23e en 15e plaats, maar maken nu een sprong naar boven door de fusie tot Gooise Meren.

Parkeervraagstuk voor Bensdorp opgelost

Straks voldoende parkeerplaatsen

Straks geen speelplaatsje meer, maar gewoon parkeerplaatsen.

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er komen voldoende parkeerplaatsen rond het te bebouwen Bensdorp-terrein. Dat laat het gemeentebestuur weten aan de raad. Daarmee worden veel zorgen over het parkeren weggenomen.

Er komen al met al 220 parkeerplaatsen rond Bensdorp en volgens de gemeente zorgt dat voor een goede parkeerbalans. De helft van alle parkeerplaatsen is bestemd voor bewoners en komt onder de grond. Daarbovenop komen parkeerplekken voor bezoekers.

Wel gewoon geitjes
De gemeente moet wel, zoals eerder al bekendgemaakt, een deel van de grond van het geitenweitje naast Bensdorp afsnoepen om ook daar parkeerplaatsen te maken. Er komen daar 22 plekken.

De gemeente benadrukt dat er straks weer geitjes op het stukje grond komen grazen. Dat was een van de voornaamste wensen van de buurtbewoners rond Bensdorp. De buurt had zorgen dat het landje voor een groter deel weg moest.

Speelplaatsje weg
Het speelplaatsje achter café de Koperen Kraan moet eveneens worden opgeofferd voor enkele parkeerplaatsen voor auto's. Daar komen nog eens 22 parkeerplekken op gemeentegrond.

Dat de parkeerproblemen nu worden opgelost stemt de gemeente erg tevreden. Volgens de gemeente kan het parkeerplan nu op draagvlak van de buurt rekenen.

Gemeente: plan kan rekenen op draagvlak buurt

Er werd de afgelopen weken veel samengewerkt om alle knelpunten weg te nemen. De buurt was betrokken en heeft veel meegepraat toen de plannen gemaakt werden.

Budget promotie Gooise Meren moet omlaag

GOOISE MEREN - Bakken met geld uitgeven om de gemeente te promoten: dat kan wel wat minder in tijden van bezuinigingen. Dat stelt de gemeenteraad.

Afgelopen week bleek het grootste deel van de raad het eens om het budget te verlagen van 200.000 naar 160.000 euro. De motie van CDA en D66 om het budget te verlagen kon op steun rekenen van GroenLinks en GOP.

De VVD steunt het voorstel van haar coalitiegenoten, ook al was de eigen wethouder hier minder blij mee. Portefeuillehouder Miriam van Meerten had liever wel de volledige twee ton aan dit doel uitgegeven. Zij gaf aan met pijn in het hart het budget te verlagen.

Geen kerntaak
Voor Hart voor Bussum ging de verlaging niet ver genoeg. Hart voor Bussum-fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets had het liefst gezien dat het gehele promotiebudget ingetrokken zou worden. Haar beredenering was dat de gemeente zich in tijden van bezuinigingen bezig moet houden met haar kerntaken en niet met promotie.

Hart voor Bussum wilde bovendien weten wat er al is bereikt met het uitgegeven geld. De wethouder zei hierop dat ze met een promotieplan zou komen.

Frances de Vilder

Werkt bij RIBW, Gooi en Vechtstreek,
Is 62 jaar
Woont in Naarden sinds 2000

En bevalt het in Naarden?
"Ja zeker, ik ben hier ook opgegroeid en wilde wel graag terug voor de omgeving, het natuurschoon."

Waar in Naarden kom je graag?
"Ik wandel graag met de hond rondom de wallen en kom graag op de zaterdagmarkt. En natuurlijk het FotoFestival en ik ga al 16 jaar naar de Matthäus Passion in de Grote Kerk."

Zelf ook muzikaal?
"Ik heb piano gespeeld maar dat is wel heel lang geleden."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik doe de begeleiding van activiteiten en dagbesteding bij het RIBW en help dat mee opzetten."

Wat is het leukste aan je werk?
"Dat je echt wat met de mensen doet, je komt in contact met ze. Zo sporten we om de hoek en gaan we ook regelmatig op pad."

Wat mist Naarden nog?
"Ik mis niet zoveel. Ik heb genoeg aan de natuur en de evenementen die er georganiseerd worden. Maar er zijn wel weinig gewone winkels, gelukkig hebben we nog wel de Albert Heijn."

Wat doe je om fit te blijven?
"Gezond eten, er op letten wat ik eet. Al lukt dat niet altijd. En veel sporten. Ik kan iedereen aanraden om te blijven sporten. Verder wandel ik veel en mediteer ik en ook ben ik bijna wekelijks te vinden bij Soupurbe in Bussum."

Een dag burgemeester ....?
"Dan zou ik me richten op het behoud van de cultuur en omgeving."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Ik luisterde veel naar Herman van Veen, maar boven mijn bed hing hij niet."

Nog een grote droom of wens?
"Als vrijwilliger heb ik veel op het AZC Crailo gedaan. Ik hoop dat de mensen een goed plekje vinden."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op het leven."

BFC'er Kuda mag toch blijven

BUSSUM - Feest voor BFC'er Kuda Matungamire: de jeugdcoach van de Bussumse voetbalclub mag in Nederland blijven. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft de gedwongen uitzetting van Kuda geannuleerd.

Afgelopen jaar leek het erop dat Kuda het land moest verlaten. De BFC'er zou na negen jaar Nederland worden teruggestuurd naar geboorteland Zimbabwe. Het zorgde voor fel protest: van alle kanten kwam er steun voor Kuda.

Vlak voor het moment dat Kuda afgelopen december zou vertrekken werd dat opgeschort op last van een advocatenkantoor dat hem te hulp schoot, nu is zijn uitzetting dus helemaal van de baan.

Werken aan toekomst
Kuda zelf reageert erg opgetogen. "Er komt na negen jaar een einde aan alle onzekerheid. Ik ga nu hard werken aan een toekomst in Nederland", zo laat de BFC'er weten.

Kansen voor andere parkeervormen

GOOISE MEREN - De gemeente gaat nadenken over andere parkeervormen en de kosten voor een parkeerkaartje. De gemeente komt daarmee tegemoet aan de wensen van bewoners.

Er wordt gedacht aan onder meer nieuwe gereguleerde parkeerzones en andere kosten voor parkeren aan de straat. Vooral veel Bussumers vragen al langer om een blauwe zone rond het centrum. Dat zou volgens hen meer bezoekers naar het centrum moeten trekken. Dat punt zal straks zonder twijfel ter sprake komen. De gemeente verwacht rond komend najaar en begin volgend jaar meer bekend te kunnen maken.
Voordat de gemeente gaat praten over de eventuele andere parkeervormen wordt er wel gekeken naar parkeervergunningen. Er komt voor de hele gemeente één stelsel, zodat alle bewoners hetzelfde gaan betalen voor een parkeervergunning. Komend najaar moet er meer over bekend worden.

'Bakkers en slagers hebben ons geweigerd. Dat kan niet meer'

VN-verdrag: hulphond mag overal mee naar binnen

Ysa de hulphond helpt Sandra bij al haar dagelijkse taken. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Hulphonden mogen vanaf deze week niet meer geweigerd worden in winkels. Dat komt doordat het VN-verdrag voor gelijke rechten voor mensen met een beperking is geratificeerd. Een winkelier kan dus niet langer personen met een gecertificeerde hulphond wegsturen en dat is zeer goed nieuws, zo meent de Bussumse Sandra Zwagerman.

Niet dat ze nu zo veel in het centrum van Bussum winkelt, want dat blijkt een crime te zijn als je in een rolstoel zit. Een kleine wandeling door het dorp om op de foto te gaan brengt dat al aan het licht. De stoep af bij de Albert Heijn, maar aan de overkant kun je de stoep niet op. Bij de fotozaak op de hoek staat een bus geparkeerd, weer die hoge stoep af, bijna een botsing met een fietser. De eerste drie minuten beloven al niet veel goeds. Gelukkig lacht Sandra er maar om, want ja, wat moet ze anders?

'Ik ga mijn hond van 20.000 euro natuurlijk niet buiten vastbinden'

Rolstoel én hond
Ze deed een paar jaar terug mee aan diverse schouwen door Bussum om te kijken hoe rolstoelvriendelijk het dorp is. Toen bleek dat ze diverse winkels niet eens in kon met haar rolstoel. Of dat een bezoek aan een toilet bijna een luxe is. "Leuk hoor, die terrasjes in de Kapelstraat, maar plassen kan ik daar bijna nergens. Daarvoor moet ik naar het gemeentehuis", vertelt ze.

Maar ze loopt niet alleen tegen onmogelijkheden op omdat ze in een rolstoel zit, ook omdat ze hulphond Ysa altijd mee heeft. Dat de hond dus nu volgens het VN-verdrag overal mee naar binnen mag doet haar goed, want ze heeft hier ook slechte ervaringen mee.

'We kunnen vanaf nu ook aangifte doen van discriminatie'

"Bakkers, slagers en koffiezaken hebben mij ons geweigerd, maar dat kan dus niet meer. Ik ben er bij de bakker weleens uitgegooid toen ik met Ysa kwam om eierkoeken te halen. Die gebruik ik namelijk om de hond te trainen. En hoewel de hond in opleiding was kwam ik wel binnen, maar Ysa niet. Ik moest haar maar buiten vastbinden. Dat doe ik liever niet. Dit is een hond van 20.000 euro, een witte poedel. Te mooi om achter te laten. En bovendien kom ik zonder Ysa niet eens de winkel binnen, want een deur open doen zit er met mijn kapotte schouders niet in. Soms doe ik eerst boodschappen, breng ik die thuis en dan ga ik zonder Ysa nog een keer terug naar de bakker omdat ze niet mee naar binnen mag. Dat is toch van de zotte?"

Maar hoe zit het dan met hygiëne? "De Keuringsdienst van Waarde heeft al jaren terug een uitzondering gemaakt voor hulphonden. En dus mogen ze wettelijk gewoon mee de zaak in, ook als daar voedsel wordt verkocht", vertelt de strijdbare Sandra. Overigens heeft ze wel goede ervaringen met grote zaken zoals de supermarkt en Hema. "Het gaat vooral over de kleine ondernemingen die de regels niet goed kennen. Ze plakken een sticker op de deur: verboden voor honden. Dat is prima, maar dat geldt niet voor gecertificeerde hulphonden."

Soorten hulphonden
De Bussumse vertelt dat er diverse soorten hulphonden zijn. "Voor mensen die blind zijn, die autisme hebben, een suikerziektehond, honden die helpen bij de algemeen dagelijkse behoeftes, noem maar op. Bij heel veel van deze mensen zie je niet dat ze iets hebben. Ze lopen gewoon, maar ze hebben echt niet zonder reden een hulphond bij zich."

"Ik zit sinds mijn 18e in een rolstoel, ik ben nu 45. Rond mijn 15e kreeg ik last van rare klachten: krampen, ontstekingen. Dan pakte ik bijvoorbeeld een pen vast en kon die niet meer loslaten. Of ik stond een keer op de trap en mijn benen zaten in de kramp. Ik kreeg eerst de diagnose MS. Totdat de eerste MRI-scan op de markt kwam in 1991. Ik kon toen beter worden onderzocht en het bleek dat ik een beweegstoornis had, genaamd Gegeneraliseerde Torsie Dystonie."

"Men wist toen niet wat er aan te doen was. Ik wordt nu behandeld met Botox, dat heeft in het ziekenhuis een heel andere betekenis dan hier in het Gooi. Ze spuiten het in mijn rug, die is dan ook heel glad en strak", lacht ze. Ze is geboren in Den Helder en woonde in Nijmegen toen ze haar man Jerry ontmoette en ze verhuisden samen met zoon Thomas naar Bussum.

"Het was een hele strijd om onze Bussumse koopwoning aangepast te krijgen. Ik kreeg alleen een drempeltje voor de deur. Uiteindelijk heb ik zelf maar de traplift betaald, maar dat was niet genoeg. Zo was bijvoorbeeld mijn aanrecht niet aangepast en moest ik te hoog koken. Daar heb ik heel wat ongelukken mee gehad. Ik werd ook steeds slechter. Op een gegeven moment stond ik de was op te hangen in de schuur met mijn rolstoel en ik dacht echt: dit gaat zo niet meer. Ik bedacht een hulphond aan te vragen en dat was echt het beste idee dat ik heb gehad. Ysa kreeg ik in 2011, ik weet dat nog heel goed."

Hulphond Ysa
Gelukkig klikte het ook meteen met de hulphond. "Ysa heeft heel veel testen gehad en bleek geschikt. We hebben samen getraind. Ik moest haar zaken aanleren en afleren. Ze dachten dat het een hele uitdaging werd om van haar een goede hulphond te maken, maar door consequent te zijn is ze nu een hele stabiele hond. Heel af en toe blaft ze nog naar een andere hond, maar dat doet ze om mij te beschermen. Ysa begeleidt mij met alles. Ze doet de deuren open en dicht, kan het licht aandoen, helpt met uitkleden, ze kan de tafel afruimen en spullen uit de koelkast halen. Ze doet zo veel voor mij, het is geweldig."
Sandra laat zien dat haar Ysa een officieel jasje draagt. "Daarop staat dat ze een speciale hond is. Ook hoort er een pasje bij en dat kunnen de winkeliers gewoon opvragen. Mensen met een hulphond moeten vanaf 14 juli dat pasje ook bij zich dragen. Nu de Wet gelijkheid in werking treedt, kunnen we ook aangifte doen van discriminatie als we geweigerd worden. Ik wil overigens niet dat ondernemers zich aangevallen voelen. Maar wij horen er ook bij, mét hulphond."

Selfies op 14 juli

Op 14 juli 2016 wordt het VN-verdrag officieel van kracht in Nederland. Op 21 januari van dit jaar stemde de Tweede Kamer in met het verdrag, gevolgd door de Eerste Kamer op 12 april.

Op 14 juli gaat een selfie-actie van start op Twitter onder de hashtag #Nederland wordt ook toegankelijk dankzij het #VNverdrag.

Onwetendheid?
Voorzitter Brigitta Boonacker van de Ondernemers Vereniging Gooise Meren laat weten (nog) niet op de hoogte te zijn van de nieuwe wetgeving. "Ik denk wel dat het vaak onwetendheid van ondernemers is als ze iemand met een hulphond weigeren. Wij zullen onze leden in ieder geval van het verdrag op de hoogte brengen. Het is goed als iedereen weet waar de rechten en plichten liggen."

'Welkom in mijn slagerij'
Keurslager Oegema van de Koekoeklaan reageert desgevraagd dat hulphonden in zijn zaak van harte welkom zijn. "We hebben daar zelfs een speciale sticker voor." De slager legt uit hoe hij het ziet: "Reguliere huisdieren kunnen impulsief reageren, maar hulphonden of blindengeleidenhonden blijven altijd bij hun baasje. Ze mogen gewoon in het klantgedeelte komen, dat is geen enkel probleem."

5000 euro enorme prestatie van Lorentzschool

Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Het Vogelhospitaal heeft 5.467,25 euro gekregen voor een nieuwe volière. Het geld is opgehaald door de Hilversumse Lorentzschool. Tijdens de jaarlijkse sportdag hebben alle leerlingen een enorm bedrag opgehaald tijdens de sponsorloop. Op 3 juni hebben alle leerlingen van de groepen 1 tot en met 8 zich in het zweet gewerkt op het schoolplein of op de sportvelden van de sportdag voor het goede doel: het Vogelhospitaal Midden Nederland in Naarden. Deze opvang draait bijna geheel op vrijwilligers en is afhankelijk van donateurs en sponsors.

Amaris Zorggroep: 'Woon- zorgcentra hier zijn op orde'

Niet op zwarte lijst van zwakke verpleeghuizen

Bij De Veste in Naarden blijkt alles in orde. Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM - Bewoners van de Bussumse en Naarder woonzorgcentra van Amaris Zorggroep hoeven geen zorgen te hebben over de kwaliteit van de geleverde zorg. Dat laat een woordvoerder van Amaris Zorggroep weten nadat vorige week bleek dat de zorggroep voorkomt op de lijst met zwakke verpleeghuizen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De zogenoemde zwarte lijst werd onder druk van de Tweede Kamer op staatssecretaris Van Rijn naar buiten gebracht. Hierin staat dus ook de naam van Amaris Zorggroep. Een woordvoerder reageert: "Onze zorggroep is 'veroordeeld' na een bezoek aan slechts één van de woonzorgcentra van de groep, namelijk het Amersfoortse De Amerhorst. Daar werd geconstateerd dat het over het algemeen goed gaat, maar dat het ook beter kan. We hebben na dat bezoek een verbeterplan opgesteld en doorgevoerd."

'Wij waren zelf ook verrast dat we op de zwarte lijst staan'

Dat Amaris Zorggroep alsnog op de zwarte lijst staat en dat dat woonzorgcentrum nog onder toezicht staat, heeft de zorggroep dan ook verrast.

Geen bezoek
De Bussumse en Naarder woonzorgcentra doen het dus gewoon goed, zo stelt Amaris Zorggroep. "Deze woonzorgcentra hebben geen bezoek gehad van de inspectie", zo vertelt een woordvoerder.

Hij vervolgt: "We zijn als Amaris zelfs geselecteerd om deel te nemen aan het overheidsprogramma 'Waardigheid en Trots' en te werken aan Best Practice zorginstelling. Dat zegt heel veel."

Ook Nusantara komt voor
Naast Amaris Zorggroep prijkt ook de naam van Nusantara op de lijst van de inspectie. Nusantara beheert onder meer woonzorgcentrum Patria aan de Ceintuurbaan in Bussum.

Laagste categorie
Nusantara valt onder de laagste categorie. Dat is de categorie met woonzorgcentra waar eerst toezicht was, maar waar dat toezichttraject nu is afgesloten en alles weer goed gaat.

Raad wil thema-avond met de jeugd

GOOISE MEREN - Wat willen de jongeren in Gooise Meren? Een chillplek? En wat wordt de taak van ambulante jongerenwerkers? Waar is behoefte aan? Dat moet binnenkort duidelijk worden op een thema-avond met de jeugd.

De PvdA kwam afgelopen week met een amendement over hangjongeren en hangplekken. Dat bleek voor de gemeenteraad een mooie aanleiding om hier eens wat meer over te horen. Daarom werd verzocht om een thema-avond. Wethouder Gerben Struik zei zo'n bijeenkomst een goed idee te vinden.

Minima tegemoet- komen

GOOISE MEREN - De gemeente moet mensen die zorg nodig hebben, maar dat vanwege een minimuminkomen niet kunnen betalen, meer tegemoetkomen. Dat stelt de PvdA.

Dat voorstel van de PvdA kon woensdag rekenen op steun van D66, GL, GOP en 50PLUS. Er wordt deze week over gestemd. Doordat het verplichte eigen risico van de zorgverzekering elk jaar stijgt, besluiten meer mensen met een minimuminkomen noodzakelijke bezoeken aan artsen en andere zorgverleners uit te stellen, zo stelt de PvdA.

De gemeente heeft een compensatieregeling voor minima. Volgens wethouder Gerben Struik voldoet dat beleid momenteel nog, er is zelfs een tegemoetkoming geregeld. De wethouder voelt er niks voor om nu al geld te reserveren voor zaken die mogelijk in de toekomst gaan gebeuren. De wethouder zegt wel toe de zaak scherp in de gaten te houden.

Gemeente wil subsidie-specialist

GOOISE MEREN - Iemand die zijn of haar weg weet te vinden in subsidieland zou een welkome aanvulling zijn voor de gemeente Gooise Meren. Wethouder Miriam van Meerten wil onderzoeken of er in de regio behoefte is aan zo'n subsidiespecialist.

Zij deed deze toezegging nadat het CDA een motie indiende over het optimaliseren van subsidiemogelijkheden binnen de regio. Een zogenoemde subsidiespecialist zou voor de gemeente subsidies kunnen aanvragen, bijvoorbeeld bij de provincie, het Rijk of in Europa.

Bouw Bensdorp kan starten

BUSSUM - Er kan gebouwd gaan worden op het Bensdorp-complex. Dat laat de gemeente weten. De gemeente heeft akkoord gegeven voor alle plannen en heeft alle vergunningen verleend.

Er staat heel wat te gebeuren op het oude Bensdorp-complex. Er moet straks gewoond en gewerkt kunnen worden. Er komen 88 woningen. Daarnaast moet er plaats komen voor cultuur. De monumentale delen van het Bensdorp-pand blijven behouden. De bouw gaat na de bouwvak van start. De gemeente brengt de buurt op de hoogte van wanneer er wat gaat gebeuren.

Een zege voor HCAW tegen Pioniers

BUSSUM - De reeks duels tegen Vaessen Pioniers heeft één zege opgeleverd voor de honkballers van HCAW. De Bussumse hoofdklasser kon de sterke tegenstander alleen zondag met 9-17 verslaan. De duels van zaterdag (0-3) en donderdag (3-6) leverden geen punten op.

Waar de Bussumers de eerste duels geen potten konden breken, was het hek zondag wel van de dam. Met een hele reeks honkslagen scoorden de Bussumers punt voor punt, waardoor er toch nog een zege werd geboekt.
Hoewel HCAW het lang goed deed, wordt de kans steeds groter dat de ploeg toch tekort komt voor de play-offs. HCAW staat na afgelopen weekend op plaats 5 van het klassement. De achterstand op de top 4 bedraagt nu al acht punten.

Verhoeven naar amateurclub

Bussumer Jeroen Verhoeven gaat komend jaar als amateurvoetballer aan de slag. De voetbalkeeper maakte afgelopen voorjaar bekend te stoppen als profvoetballer en gaat nu aan de slag voor amateurclub ASV De Dijk.

De Amsterdamse topamateurclub gaat volgende maand van start als derdedivisionist, maar streeft ernaar de komende jaren een paar stappen hogerop te doen. Verhoeven heeft de hoop als eerste doelman voor de Amsterdammers aan de slag te gaan. Jeroen Verhoeven komt op het sportcomplex van de Amsterdamse voetbalclub een dorpsgenoot tegen: Bussumer Jochem Twisker staat komend voetbaljaar als hoofdcoach aan het roer van ASV De Dijk.

Kinder- festival

BUSSUM - Het jaarlijkse Kinderfestival in Bussum is weer zeer gewild. De kaarten vliegen weg.

Doordat er toch nog wat extra vrijwilligers zich hebben aangemeld kunnen er aanstaande zondag alsnog kaarten worden gekocht in de voorverkoop. Dit kan op zondag 17 juli tussen 16.00 en 17.00 uur in de Uit-Wijk aan de Dr. Schaepmanlaan 10 te Bussum.
Het Kinderfestival is dit jaar van 18 tot en met 29 juli op maandag tot en met vrijdag op de heide achter de Zandzee. Het programma is goed gevuld met activiteiten en excursies. Vrijwilligers kunnen zich nog steeds aanmelden om te komen helpen. Meer informatie op kinderfestival.com.

Van alles te doen op de Watersport Doe Dag bij Jachthaven Naarden. Foto: Bob Awick

donderdag 14 juli

Open Eettafel

De Palmpit 17.:30 uur

Koekoeklaan 3. Een verse maaltijd. Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Door Herman van Vliet, organist van de St. Joriskerk in Amersfoort. O.a. uitvoering van de Notenkrakerssuite van Tsjaikovski. Entreeprijzen € 7,50 en € 6,- (C.J.P. en 65+).

vrijdag 15 juli

Zelf muziek maken

De Palmpit 14.00 uur

Op mondharmonica, oude liedjes van vroeger. Eigen instrument meenemen.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Koekoeklaan 3. Ook kinderen zijn welkom.

Brocante

Iepenlaan, 14.00 uur

Garagebox 348. Te koop: ingeleverde spulletjes van de bewoners t.b.v. activiteiten voor de bewoners.

zaterdag 16 juli

Watersportdag

Jachthaven Naarden 12.00 tot 17.00 uur

Voor de jeugd in de leeftijd van 7 tot en met 14 jaar oud. Minimaal in bezit van zwemdiploma A. Kosten: 12,50 euro voor diverse watersportactiviteiten zoals rib-varen, Suppen, kanovaren, sloep roeien en reddend zwemmen. Daarnaast zijn er een waterglij- en fierlejepbaan en kun je in over het water lopen in de waterballen en treadmill. Inschrijven door te mailen naar info@jachthavennaarden.nl.

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3 Bussum, er zijn gastvrouwen aanwezig.

ANBO Samen lunchen

Brasserie Bel Ami 12.30 uur

Aanmelden via gastvrouwen: 035-8889959. Ook niet-leden zijn welkom.

zondag 17 juli

Dvd-voorstelling

De Palmpit 14.30 uur

Toegang € 2,-. Tevens soosmiddag.

maandag 18 juli

Opticien

De Palmpit 10.00 uur

Stoffer Optiek tot 12.00 uur. Koekoeklaan 3. Voor o.a. ogen opmeten en informatie. Gratis toegang.

ANBO Seniorencafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Nassaustraat 3b. Tot 12.00 uur. Ook niet-leden welkom. Consumpties voor eigen rekening.

Open eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Een verse maaltijd. Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

dinsdag 19 juli

Keramiekworkshop

Christien Claassen 10.00 uur

3-daagse workshop voor kinderen. Locatie: Atelier Christien Claassen, Oosterpad 46 Bussum. Aanmelden: info@christienclaassen.com of 06-29264214.

woensdag 20 juli

Fietstocht

De Palmpit 10.00 uur

Vanaf de Koekoeklaan 3, fietstocht van ± 55 km gehouden naar Spakenburg met overtocht (eigen rekening), einde om ± 17.00 uur. Met koffiestops en picknick (eigen lunchpakket). Aanmelden niet nodig. Info: 035-6912926. Gratis deelname, eigen risico.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Koekoeklaan 3. Ook kinderen zijn welkom.

Schakeldiner

De Schakel 16.45 uur

Kol. Verveerstraat 74. Driegangendiner, aanvang diner 17.15 uur. Opgeven: 035-694 47 42 of info@wijkpostdeschakel.nl.

donderdag 21 juli

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Door André van Vliet. Uitgevoerd worden werken van o.m. J.S. Bach, M. Reger en van de organist zelf. Toegangsprijzen € 7,50 en € 6,- (C.J.P. en 65+)

Bussumergrintweg

De Bussumergrintweg wit ingetekend op de groeikaart uit 1900 van de Stedebouwkundige Dienst van de gemeente Hilversum.

"Van den Vaartweg af, tusschen hoog geboomte door strekt zich de Bussummergrintweg uit, die rechtstreeks voert naar het hart de gemeente Bussum". Een citaat uit het boek 'Wandelingen door Gooi- en Eemland en Omstreken' door prof. J.A. de Rijk e.a.. De Rijk (1831-1897) was erfgooier, priester/theoloog en filosoof. Hij publiceerde zijn wandelingen als feuilleton in de Gooi&Eemlander. Deze krant gaf ze in 1905, bijgewerkt en aangevuld, uit als boek.

En inderdaad, als je op oude en nieuwe kaarten kijkt, dan is er een bijna rechte lijn (zuid/noord) vanaf de Hilversumse Vaartweg naar de Brink in Bussum. Ruim 6 km. En van de Brink naar de Vesting Naarden komt daar nog eens ruim 2 km bij.

Foto: Ingrid Handjes
De Bussumergrintweg omstreeks 1912 langs de spoorlijn ter hoogte van waar later station Bussum Zuid zou komen.

Die oude Bussumergrintweg (die ook wel met mm en als 'grind' geschreven wordt) is nog maar fragmentarisch te herkennen. Het eerste deel in Hilversum is nu de Schuttersweg. Vanaf het kruispunt met de 's-Gravelandseweg, Quatre Bras, heet de weg Bussumergrintweg. Een druk stukje ringweg, dat wandelend of met de fiets aan de hand, slechts met moeite in de bocht overgestoken kan worden. Daarna sta je plotseling op de Grintweg in de rustige villawijk Trompenberg. De weg loopt langs het Melkhuisje. Bekend geworden als tennispark, maar begonnen als rustplek voor reizigers tussen Hilversum en Bussum. Dan komt het kaarsrechte stuk langs het Spanderswoud en de Kamphoeve, omzoomd met beuken. Het langste stuk is gemeente Hilversum, het laatste stuk gemeente Gooise Meren. De weg komt uit op de Naarderweg. Het stuk tussen de driesprong Leidse bosje en de afslag ter hoogte van de watertoren heet nog steeds Bussumergrintweg. Door spoor en viaduct is de oorspronkelijke weg niet meer te zien, maar het stukje weg langs het westelijk perron van station Bussum Zuid en het Bastionhotel naar de toegang van de Oude RK begraafplaats is ook omzoomd door oude beuken. Vóórdat de spoorlijn werd aangelegd in 1874 liep de weg door als Brinklaan. De onlogische plek van de 'Oude RK' nú is beter te begrijpen als je de situatie in het stichtingsjaar 1822 kent. Toen lag de St.Vitus begraafplaats aan de 'Grintweg naar Hilversum', 600 meter verwijderd van de St. Vituskerk.

Klaas Oosterom

Versa vrijwillgerscentrale

*Sherpa zoekt een vrijwilliger die Silvia in het zwembad van Bussum wil uitdagen om te bewegen in het water.

*Bibliotheek Gooi en Meer zoekt voor de vestiging in Muiden een gastheer/vrouw voor 4 tot 8 uur per week.

*Versa Vrijwilligerscentrale Gooise Meren zoekt een redactielid voor de vrijwilligerskrant VOOR ELKAAR die het leuk vindt om interviews af te nemen en daar een leuk stukje over te schrijven.

Tijdens de zomervakantie kan er alleen direct op vacatures via de website gereageerd worden.

Filmhuis Bussum

'Parched'.

*Onverwoestbaar lijkt ze, Michèle (Isabelle Huppert) in ELLE van Paul Verhoeven, tot ze wordt verkracht.

*TRUMAN is dé Spaanse feelgoodfilm van het jaar: teder en warm.

*NOMA – MY PERFECT STORM over het Deense toprestaurant en zijn chef.

*In A HOLOGRAM FOR THE KING - mislukte zakenman (Tom Hanks) leert wat echt belangrijk is.

*In THE IDOL houdt de Palestijnse Mohammed, ondanks de oorlog, vast aan zijn droom.

*De Zweedse film EEN MAN DIE OVE HEET ontroert, doordat de mopperkont uit de wijk eindelijk ontdooit.

*In aangrijpend STRIKE A POSE zijn de dansers van Madonna aan het woord.

*Bitterzoet PARCHED volgt vier vrouwen in kleurrijk India.

*THE LADY IN THE VAN over een oude dame die bij een schrijver op de oprit bivakkeert.

*In A HEAVY HEART wat doet ALS met een ex-bokskampioen.

*SNEAK PREVIEW

*FAMILIEFILM BINNENSTEBUITEN (3D).

Metamorfose uit liefde voor de club

Tennisclub De Meent in nieuw jasje

De acht vrijwilligers kregen een cheque uit handen van de voorzitter (links). Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM - Er moeten nog wat kleine dingen afgerond worden, maar de grote renovatie en de herinrichting van tennisclub De Meent zijn na maanden van buffelen zo goed als klaar. Het werd een ware metamorfose. De klus, waaronder een minitennisbaan, een pergola, groenstroken en nieuw terrasmeubilair, is voornamelijk door een achttal leden van de club geklaard. Zaterdagavond werd het park officieel geopend in bijzijn van wethouder Miriam van Meerten.

De acht heren, verenigd in de accommodatiecommissie, stonden er trots maar ook wat bescheiden bij toen ze de lovende woorden van voorzitter Robbert Keijer in ontvangst namen. Hij had ook nog een verrassing voor ze: een cheque van € 750,-, ingezameld door leden én bestuur en naar eigen inzicht te besteden. Even later laat één van de acht, George Huisman, zich al ontvallen dat ze wat hem betreft het geld 'in de club steken'. Hij kon op bijval rekenen van zijn kompaan Wim Joosten. "We hebben het gedaan uit liefde voor de club; ieder van ons heeft een rood-wit hart."

'De kinderen kunnen 'king of the court' spelen'

Ze hebben vanaf het begin meegedacht over de plannen. Er werd namelijk al langer over een verbetering van het tennispark gesproken. Zo zou het terras aan de kleine kant zijn en niet veilig en ook de uitgang aan de straatzijde bezorgde menig ouder en clublid toch altijd een gevoel van onrust. Kinderen konden heel makkelijk het terrein afrennen. Daar is met de verbouwing een einde aan gekomen. De uitgang is verplaatst, het terras oogt ruim, modern en uitnodigend en ook de trapopgang naar het clubhuis ziet er tiptop uit.

Ruimte voor de jeugd
George: "Er werd ook al langer over een minibaan voor de jeugd gesproken en 2014 was een goed moment om die te realiseren." Met zeven volwaardige banen zat de vereniging wat ruim in het jasje qua aantal leden. Maar het ging niet zonder slag of stoot. George, die zelf zo'n 35 jaar lid is van De Meent, waarvan 20 jaar als (jeugd)voorzitter, vertelt dat niet iedereen direct voor was. "Je hebt eigenlijk drie soorten leden: recreanten, competitiespelers en leden met kinderen. Die laatste groep zag het wel zitten, de anderen vonden het niet zo nodig." Dat er, nu het klaar is, ook complimenten komen van de leden die zich op de ledenvergaderingen als tegenstanders manifesteerden, zijn de heren eigenlijk het meest trots op. Het was vanaf de start van de werkzaamheden in oktober vorig jaar flink aanpoten. Wim, die ook 20 bestuursjaren op zijn conto heeft, vertelt dat het fysiek af en toe wel zwaar was. "Soms was het fijn dat ik me even kon ontspannen." Het clubje van acht had veel kennis in huis. George: "We hebben mensen met verstand van groen, elektra en water en een schilder in ons midden." Maar er moest ook gewoon hard gewerkt worden. Voor het specialistische werk, zoals het betegelen van het terras en het aanleggen van de minitennisbaan, werd wel professionele hulp ingeroepen. Nu het dan zo goed als af is kunnen ze vanaf de nieuwe loungebank tevreden op hun werk terugkijken.

Ruimte voor de jeugd dus. "Terecht", reageert George direct. "Wij oude mannen zijn niet de toekomst van de vereniging." Die uitspraak kon op bijval rekenen van de aanwezige wethouder. "Geweldig dat ze inspelen op de jeugd. Die kunnen zo echt 'king of the court' spelen.

Zelf gefinancierd
Behalve dat veel door de acht vrijwilligers zelf is gedaan is ook de verbouwing door de club zelf gefinancierd. Omdat direct al duidelijk was dat ze veel zelf zouden doen was slechts een beperkt budget nodig. Doordat ze ook gebruikmaakten van gebruikt materiaal voor het meubilair bleven ze ook nog eens ruim onder het budget.

De voorzitter wijdde er nog een woordje aan in zijn toespraak en ook de wethouder was onder de indruk. Van Meerten: "De gemeente is heel blij met dergelijke vrijwilligers. Ze verbinden de samenleving en geweldig dat een vereniging dit kan zonder steun van de gemeente. Goed dat ze die verantwoordelijkheid zelf nemen: een mooi voorbeeld voor andere verenigingen."

Geen excessen na bekendmaken selectieteams

Naarden kreeg 6 klachten op 1000 jeugdspelers

De Gooische Hockey Club Foto: Yvette de Vries

BUSSUM/NAARDEN - Geen boze ouders en teleurgestelde kinderen in Naarden en Bussum nu de selectieteams voor de hockeyende jeugd bekend zijn gemaakt. Dat blijkt uit navraag bij de hockeyclubs. Dit sluit niet aan bij de landelijke tendens waarbij hard wordt geklaagd over het ondoorzichtige selectiebeleid en de extra tijd en geld die wordt geïnvesteerd in de happy few die het tot de selectie schoppen.

De selectiespelers betalen een toeslag bij Hockey Club Naarden

Bij de Gooische Hockey Club is alles volgens de woordvoerder, Karen Sprangers, rustig verlopen. "Natuurlijk zijn er wel eens teleurgestelde ouders en spelers, maar grote aantallen woedende ouders: dat niet." Ze herkent voor haar club niet het landelijke beeld dat kinderen van ouders die zich voor de club inzetten of in het bestuur zitten worden voorgetrokken. "Wellicht dragen ouders die zelf hebben gehockeyd dat enthousiasme over op hun kinderen. Mensen die zich op de club actief inzetten zijn vaak ook opgegroeid met hockey en dat werkt door." De kans dat ze dan ook in de selectie komen zou niet zo vreemd zijn. Sprangers: We werken sinds twee jaar ook met het Gooische Jeugdhockey Plan. Daarin staat hoe de club hockey ziet." Dit jaar hebben ze voor het eerste een selectie gemaakt uit een kleinere groep jeugdspelers. Ook trainers en coaches kijken het hele jaar mee. "Ik denk dat het daardoor duidelijker is. En ja, de selectieteams trainen, net als bij andere clubs, drie keer in de week. Eén keer vaker dan de andere teams, maar de trainingen verlopen zo'n beetje hetzelfde en ook de trainers, een clubje van 25, rouleert."

Hockey Club Naarden
In Naarden ook geen extreem boze ouders die de telefoon in zijn geklommen na het bekendmaken van de selectieteams. De week na de laatste competitiewedstrijd, begin juni, werden alle namen van de spelers vanaf de A1 t/m de D6 bekendgemaakt. Bestuurslid Hans Otten: "We hebben na de bekendmaking van de indeling een speciaal spreekuur. Daar kan de ouder met zijn of haar kind naartoe komen." Dit jaar waren het er zes, maar dat vindt hij nog steeds te veel op een aantal van duizend jeugdleden. Hij voegt eraan toe dat het voor de kinderen meestal wel duidelijk is. "Die hebben het hele jaar op het veld gestaan." Bij de ouders gaat het wel vaker om status. Kinderen vinden het vaak veel erger als ze niet bij hun vrienden of vriendinnen in het team zitten. In Naarden gaat meer geld naar een talentvolle speler dan naar een speler die niet in de selectie zit. "De selectiespelers betalen een toeslag, dat vinden we we gerechtvaardigd. Ze maken meer gebruik van de velden en vaak staan er duurdere trainers dan gemiddeld voor de groep."

Duurzaam leven in Gooi & Vechtstreek

Zonnepanelen zie je overal, zoals hier in Hilversum. Maar duurzaam leven kan op nog veel meer manieren. Foto: Koosje de Beer

De Gooi en Vechtstreek streeft ernaar om in 2020 75% van het huishoudelijk afval te kunnen hergebruiken. Dat betekent dat afval beter moet worden gescheiden en er veel minder restafval moet overblijven. Dit zijn belangrijke stappen die worden gezet om duurzaam te leven in deze regio.

Vrijwel iedereen heeft een positief gevoel bij de term duurzaamheid en wil ook graag op een duurzame manier wonen en leven. Tegelijkertijd weten heel veel mensen niet precies hoe zij dit het beste kunnen doen, hoewel dit veel gemakkelijker is dan vaak gedacht wordt. Er zijn grote aanpassingen die je kunt doen, maar ook kleine die het verschil kunnen maken. Zo begint duurzaam leven al bij het kopen van een huis. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat wanneer je huis dicht bij je werk is, je de fiets kunt pakken. Dit scheelt heel veel uitstoot die je anders (in de file) zou produceren.

Energie

Niet alleen de locatie is belangrijk, ook de woonruimte. Hoe groter het huis en de ruimtes, hoe meer energie er nodig is en dus verbruikt wordt. Door een kleinere woonruimte efficiënter in te delen creëer je een (net zo) fijn thuis. Daarnaast is isolatie erg belangrijk en met dubbelglas ben je al een heel eind op weg. Zet de thermostaat overdag een graad lager of kies voor een slimme thermostaat. Natuurlijk kun je ook zelf energie opwekken door zonnepanelen te laten plaatsen.

Tuin

Haal alles uit je tuin of dakterras. Je kuntn ze de uitstraling meegeven die je zelf wilt, het gaat om de juiste materialen en beplanting. Kies bijvoorbeeld voor hoge bomen die er in de zomer voor zorgen dat het binnen in huis koel blijft. In de winter, wanneer de bomen hun bladeren hebben verloren en kaal zijn, zullen zij juist het zonlicht doorlaten om het huis op te warmen.

En dan ook...

Minder vlees eten, meer groente en fruit. En als je dan ook nog eens 's avonds kookt met producten die je net uit je eigen groentetuin hebt geplukt, is dat ook weer duurzamer dan wanneer deze uit de supermarkt komen.

Aanvragen hypotheek nemen weer toe

In de eerste helft van dit jaar zijn 164.800 hypotheken aangevraagd, een stijging van 8% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat ruim 70% van de markt overziet. "Het aantal aanvragen is redelijk gelijkmatig over de maanden verdeeld", zegt HDN-directeur Dorine van Basten. "Hierdoor hadden consumenten minder last van piekbelasting bij zowel adviseurs als hypotheekverstrekkers."

Vorige maand registreerde het HDN nog een daling van 24% vergeleken met juni 2015.

Hippe baby- en kinderkameraccessoires

Baby- en kinderkameraccessoires, verzorgingsproducten en speelgoed voor kinderen van 0 tot 4 jaar: denk aan wanddecoratie, swaddles, houten speelgoed en rugzakken. Leuk als kraamcadeau, maar ook voor ouders-to-be.

Mini & Momo verkoopt mooie en kwalitatieve must haves voor baby's en kinderen. Er is heel bewust gekozen voor merken die staan voor kwaliteit en die werken met natuurlijke materialen, zoals organisch katoen.

Kijk op www.gooiswoonnieuws.nl voor onze favoriete items!

Tip!

Dat een bed kopen niet iets is dat je even snel doet, weten we eigenlijk allemaal. Maar dat dit pas gebeurt na het doen van een slaaptest is uniek te noemen! Bij Morgana kun je door middel van een realtimeslaaptest binnen 8 minuten een slaapsysteem samenstellen dat perfect aansluit op jouw lichaamsprofiel.

De Tuin van Blaricum

Tussen het Gooimeer en het oude Blaricumse dorp ligt de Blaricummermeent. Hier wordt het nieuwbouwproject De Tuin van Blaricum gerealiseerd. In de eerste bouwfase zijn alle woningen verkocht, maar er zijn in fase 2 nog enkele woningen beschikbaar. Lees op de volgende pagina hoe ver dit project nu is in zijn bouwproces en welke woningen nog te koop zijn in de volgende fase.

Nieuws

Dertigers, veertigers en vijftigers overschatten hun financiële situatie na hun pensionering, zo waarschuwen budgetvoorlichter Nibud en accountantskantoor PWC. Een kwart van de 65-minners kan straks niet rondkomen van het pensioen. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door flexibele arbeidscontracten.

Hoogste punt bereikt in Tuin van Blaricum

De dakpannen zijn al bij de woningen aangebracht.

Alweer een feestje in de Blaricummermeent. Op donderdag 23 juni heeft bouwer Heilijgers het hoogste punt bereikt (én gevierd) van fase 1 van nieuwbouwproject De Tuin van Blaricum.

De Tuin van Blaricum is een van de vele bouwprojecten in de Blaricummermeent, het gebied tussen het Gooimeer en het oude Blaricumse dorp. De architecten hebben zich laten inspireren door het Oude Dorp, maar ontwierpen uiteraard iets met het hedendaagse wooncomfort. De uitstraling van De Tuin van Blaricum mag er zijn en past uitstekend in dat beeld. Toen het hoogste punt was bereikt, konden de dakpannen worden aangebracht.

Familie De Graaf hijst de vlag van hun toekomstige huis

Proost!

De familie De Graaf is een van de nieuwe bewoners en heeft de vlag van hun toekomstige woning in de Tuin van Blaricum gehesen, waarna er samen met de toekomstige buren en het bouwplaatspersoneel is getoost op een voorspoedige bouw. De eerste opleveringen van de woningen staan gepland voor medio oktober 2016.

Beschikbaarheid

In deze bouwfase zijn alle woningen verkocht, maar er zijn in de Tuin van Blaricum fase 2 nog enkele twee-onder-een-kapwoningen beschikbaar. Enkele van deze woningen zijn tijdelijk voorzien van een luxepakket met luxe Siematic-keuken en open haard en hebben een koopsom vanaf € 375.000,- v.o.n. Meer informatie op GooisWoonNieuws.nl.

Column

Toekomst

De almaar voortschrijdende techniek heeft invloed op alle facetten van het leven. Dingen die wij tot voor kort voor onmogelijk hielden, zijn of worden binnenkort realiteit. Het zijn ontwikkelingen die van invloed zijn op onze manier van wonen en werken en dus op het bouwen en verbouwen (moderniseren) van woningen, zorgcentra en kantoorgebouwen. Er worden andere eisen gesteld en die hebben altijd te maken met het feit dat er steeds meer mogelijk is of wordt – ze zijn toekomstgericht.

Veel mensen interpreteren iets nieuws met een bestaand model in hun hoofd. Maar wie wil er nog door zijn huis lopen om dertien schemerlampen aan- of uit te schakelen? Je kunt je hele huis bedienen met je mobiele telefoon of iPad, vanuit je auto, kantoor of vanaf je vakantiebestemming. Je kunt zien of de tuinman het gras heeft gemaaid of dat er zich geen ongewenste bezoekers in of om het huis ophouden. Er kan tegenwoordig zo veel.

Zelfdenkende apparatuur

'Het huis bedienen
met je telefoon'

Neem DNA-technologie. Je kunt je DNA-profiel tegenwoordig via het internet bestellen. Op basis van wat wetenschappers hierover naar buiten brengen, verwacht ik dat dit zal resulteren in bijvoorbeeld het 'personaliseren' van ons voedsel. Het klinkt wellicht nog ver weg en wat zweverig, maar als de wetgeving erop aangepast is, dan is voedsel personaliseren op basis van iemands DNA-profiel een reële mogelijkheid die grote impact zal hebben op onze manier van eten en wonen. Op korte termijn is het al mogelijk dat de koelkast zijn eigen inhoud beheert en, indien noodzakelijk, zelf een bestelling bij de supermarkt plaatst, die vervolgens keurig thuis wordt afgeleverd.

Grafeen

Dankzij nanotechnologie krijgen we in de toekomst de beschikking over geheel

nieuwe materialen zoals bijvoorbeeld grafeen, dat volledig is opgebouwd uit koolstof. Dit wondermateriaal zal voor een revolutie kunnen zorgen in de bouw. Met verstrekkende gevolgen, want kozijnen met een laagje grafeen gaan nooit meer stuk en hoef je nooit meer te verven. Met grafeen worden alle materialen voor de eeuwigheid bewaard.

Gezien al deze technologische vooruitgang op ieder gebied – duurzaam bouwen, zonne-energie, ledverlichting, isolatie etc. – is het opnieuw uitvinden onze dagelijkse bezigheid bij Designa. Daarbij hoort het afscheid nemen van een aantal denk- en werkwijzen, tradities en gewoontes. Van mij hoor je geen lyrische vroeger-was-alles-beterverhalen, maar wel hoe het verleden kan helpen bij de vooruitgang.

Relaxed op vakantie (en thuis)

Op vakantie, in de tuin of op het balkon… het maakt niet uit waar jij de zomer viert, want in een hangmat kun je overal optimaal genieten. Voetjes omhoog en lekker ontspannen, wie wil dat nou niet?

Je krijgt natuurlijk het best een vakantiegevoel als je lekker kunt relaxen. Het is misschien even de juiste balans zoeken om er in te komen, maar als je eenmaal ligt ben je zo vertrokken! Ideaal om mee te nemen op vakantie en in te chillen met het boek waar je normaal nooit aan toe komt.

Tegenwoordig worden hangmatten, zoals die van Tuinmeubelen.nl ook gebruikt als eyecatcher in de woon- of slaapkamer. Zo bevindt je jezelf, als je er in gaat liggen en je ogen sluit, zo weer even op Ibiza.

NVM: 'Betere balans nodig'

Een goed tweede kwartaal met meer transacties en stijgende verkoopprijzen verhindert niet dat de tweedeling op de woningmarkt steeds groter wordt.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM) die deze week worden gepresenteerd.

NVM-voorzitter Ger Jaarsma: "De verschillen in Nederland zijn groot en worden steeds groter." Ook het aanbod - koop én huur - is niet toegerust om tegemoet te komen aan ieders woonwensen. "Vooral de starters krijgen in toenemende mate problemen om aan een betaalbare koopwoning te komen. Dat is zorgelijk."

Er is een betere regionale samenwerking nodig voor een balans in vraag en aanbod: meer bouwen op maat voor kopers én huurders.

Parel in de tuin

De pluimhortensia is een van de meest populaire tuinplanten. Vanwege de pluimvormige tros is deze plant een bijzonder type hortensia. Vooral witte en roze varianten, die vaak ook nog doorkleuren naarmate het bloeiseizoen vordert, zijn een parel in de tuin.

Kijk op www.gooiswoonnieuws.nl voor de verzorgingstips.

Kunstworkshops voor kinderen en tieners in de zomervakantie! Atelier Ellen Wennink in Naarden. Zie
www.ellenwennink.nl. Voor meer info en aanmelden,
ellenwennink@gmail.com,
06-10642459.

Grote maten onderbroeken, nachthemden, pyjama's voor dames en heren. Verkoop van Beeren ondergoed, Con-ta, Gino Santi en Giovanni. Ik verzorg ook verpleeghuispakketten.Zaterdag op de markt in Huizen. Woensdag op de markt in Almere Stad. Marjon van der Wal.

SCHILDERWERK. Groot of Klein. binnen of buiten schilder PMC biedt U altijd vrijblijvende offerte 06-53148137 0294-419844

SPAWellness Weesp heeft vacatures op verschillende afdelingen. Ben je op zoek naar een leuke baan in een leuke branche? Fulltime / parttime / vakantie- of bijbaan? Kijk op onze website en solliciteer! www.spawellness-weesp.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl expats / corporate / investors

VLOOIENMARKT 17 JULI, MUIDEN, W.c. MAXIS, PAMPUSWEG 1, 150 KRAMEN INFO: WWW.DONEVENTS.NL 0294-237320

Zomer op Sperwershof. Onze pluktuin is weer open, stel zelf je boeketje samen en geniet daarna van een lekker ijsje op ons terras. Noordereinde 52 's Graveland (wo t/m zat)

IVY MASSAGE & PEDICURE CENTRUM, New in town! 7 dagen open van 10.00-22.00, VLIETLAAN 46 B te Bussum, ONTSPANNINGSMASSAGE, VOETMASSAGE & PEDICURE. 06-135 77 202 (met of zonder afspraak), www.
ivymassagepedicurecentrum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf.
Tel.: 06-55955587.
www.vandamschilderwerk.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Ital
035-6839235

Gevraagd: Weekendmedewerker m/v parttime voor snackbar in Bussum. 06-53393493

Kamer gezocht te Bussum, rustig werkende dame ptt bode te Spiegel 06-44474310

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Tweedehands auto's vliegen showroom uit

Hoogste verkoop in jaren

Tweedehands Volkswagens zijn het populairst. Deze Polo is zes jaar oud.

De verkoop van tweedehands auto's neemt sterk toe. In de afgelopen maand werden er in Nederland 177.768 gebruikte auto's verkocht, het hoogste maandtotaal sinds juni 2007. In het eerste halfjaar van 2016 werden 989.919 occasions verhandeld: een stijging van 5,5 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2015 en het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar, zo blijkt uit een analyse van BOVAG.

Bijna 60 procent (eveneens een record) van de verkochte occasions in de afgelopen zes maanden komt voor rekening van de vakhandel, de overige 40 procent wordt door particulieren onderling verhandeld. Ook voor de autobedrijven was juni 2016 een recordmaand met 104.674 verkochte tweedehands auto's. De verkoopgroei wordt grotendeels gevoed door de toename in de import van tweedehands auto's. Inmiddels worden er per kwartaal ruim 40.000 occasions ingevoerd, twee keer zo veel als vier jaar geleden. Professionele autobedrijven importeren voornamelijk om aan de vraag naar jonge en compacte benzineauto's tegemoet te komen, waarvan het aanbod op de Nederlandse markt niet toereikend is.

Top 10
De meeste tweedehandsjes hebben het VW-logo op de grille. Volkswagen is goed voor 12,6% van deze markt. Opel en Peugeot volgens met ruim 8,6%. Ook de occasions van Renault en Ford zijn gewild. Ook Mercedes haalt de top 10.

Première-uitvoering voor Peugeot 3008

De Peugeot 3008 komt in oktober.

De autorijder die wel houdt van een SUV in de C-klasse kijkt reikhalzend uit naar de Peugeot 3008 SUV. In oktober is hij voor het eerst te zien in Parijs. De prijzen zijn nu bekend.
Speciaal voor de introductie is de nieuwe 3008 er in een aantrekkelijk Première-uitvoering die is gebaseerd op het uitrustingsniveau Allure. De nieuwe 3008 Première is verkrijgbaar vanaf € 32.790,-. De extra uitrusting bestaat uit Peugeot Connect NAV, handsfree kofferklep, keyless entry & start en achteruitrijcamera. Het instapmodel wordt de Access, verkrijgbaar vanaf € 28.570,-. Die heeft de 1.2 PureTech 130 motor aan boord en onder meer een snelheidsadviesfunctie die verkeersborden met een snelheidsbeperking herkent en de bestuurder de juiste snelheid adviseert. De bestuurder werkt met de i-Cockpit, het dashboard van de nieuwste generatie. Samen met het efficiënte ontwerp en de hightech uitrusting heeft de 3008 de ambitie om direct een belangrijke speler in de markt te worden.

De verwachtingen van de nieuwe 3008 in de zakelijke markt zijn hoog, vandaar een aantrekkelijk Blue Lease-gamma. De handgeschakelde 1.6 BlueHDi 120 valt in de 21% bijtellingscategorie.

Nog eens genieten van de politie-Porsches

Tot en met 4 september te zien in Den Haag.

Tip voor een leuke vakantiedag: de tentoonstelling van Rijkspolitie Porsches in het Louwman Museum in Den Haag.

De expositie bestaat uit de dertien verschillende modellen en uitvoeringen van de Porsches die de Rijkspolitie tussen 1962 en 1996 in gebruik had. De duidelijk herkenbare auto's in combinatie met de witte kleding, oranje pothelm en witte handschoenen van de wachtmeesters maakten de Rijkspolitie tot een spectaculaire verschijning. Door ongeveer 20 kilometer sneller te rijden dan de gemiddelde snelheid van het overige verkeer, de zogenaamde inhalende surveillance, werden weggebruikers waar nodig gecorrigeerd. Een bon kwam er alleen in het uiterste geval. Behalve de Porsches maken ook een destijds door de Rijkspolitie gebruikte Range Rover, twee BMW-motorfietsen en Rijkspolitie-uniformen deel uit van de tentoonstelling. De tentoonstelling duurt tot en met 4 september.

Slim schijnen en dimmen

Met AFL LED introduceert Opel koplampen die zich automatisch aanpassen aan de rijomstandigheden. AFL LED beschikt over negen individuele lichtfuncties of -patronen. Zoals 'country light', dat extra verlichting biedt bij snelheden boven 55 km/u in landelijke gebieden zonder dat tegenliggers worden verblind. Mogelijk gevaarlijke obstakels worden eerder opgemerkt door de extra heldere verlichting. Maar er is ook cornering/curve light, dat in bochten of bij stuurbewegingen automatisch de linker- of rechterled activeert voor extra overzicht op de weg/berm. Bij het inparkeren schakelt de bochtverlichting juist een tandje terug.

Nieuwe Citroën C3 filmt wat jij ziet

Het passeren van een indrukwekkende brug of het tegemoet rijden van een verbluffende zonsondergang: zomaar twee momenten waarbij je in de nieuwste Citroën C3 je HD-camera kunt gebruiken. Met een eenvoudige klik kan de bestuurder een foto maken van wat hij ziet en deze beelden veilig op social media delen. Door iets langer in te drukken, wordt er een filmpje gemaakt. De camera zit achter de binnenspiegel. Bij een aanrijding gaat hij automatisch aan; handig als bewijsstuk.