BussumsNieuws

31 oktober 2018

BussumsNieuws 31 oktober 2018


Hart voor BNM blijft op pluche

GOOISE MEREN Hart voor BNM gaat door als coalitiepartner van VVD, D66 en GroenLinks. Dat maakt de partij bekend, anderhalve week na het opstappen van haar wethouder Marieke Munneke Smeets.

Als voornaamste reden om na het opstappen van de wethouder toch door te gaan, noemt Hart voor BNM het waar blijven maken van het vertrouwen van de kiezer. "De inwoners hebben tijdens de recente verkiezingen van maart een duidelijke wens uitgesproken voor de nieuwe politiek. Hart voor BNM groeide van 1 naar 4 zetels in de raad en kwam als grote winnaar uit de bus. Veel van onze speerpunten zijn opgenomen in het coalitieakkoord. We willen het vertrouwen, dat de kiezers in onze partij hebben gesteld, waar blijven maken", aldus Hart voor BNM-fractievoorzitter Marieke le Noble.

Hart voor BNM heeft de afgelopen anderhalve week meerdere gesprekken gevoerd met de andere coalitiepartners. Maandagavond werd er ook met de leden van de partij gesproken.

Hart voor BNM zoekt nog naar een wethouderskandidaat om de weggevallen Munneke Smeets op te volgen. Naar verwachting wordt de nieuwe wethouder binnen afzienbare tijd bekendgemaakt. Zodra Hart voor BNM een wethouderskandidaat naar voren schuift, moet er wederom worden gekeken naar welke portefeuilles deze wethouder krijgt.

Gesloopte keuken golfbaan moet terug van rechter

NAARDEN Golfbaanbeheerder Naarderbos Ontwikkeling (NBO), een bedrijf van de veelbesproken vastgoedondernemer en golfbaaneigenaar Michael van de Kuit, moet een keuken terugplaatsen in het clubhuis van de golfbaan. Dat heeft de voorzieningenrechter afgelopen week bepaald.

De keuken werd weggehaald door Van de Kuit nadat de rechter bepaalde dat de golfbaaneigenaar het clubhuis moest verlaten. De rechter bepaalde dat na een rechtszaak over het huurcontract tussen Van de Kuit en clubhuiseigenaar MG&H. Van de Kuit zegde het huurcontract eerder op omdat hij de huurprijs veel te hoog vond om de golfbaan rendabel te maken. Met een stap naar de rechter probeerde NBO een nieuw en verbeterd huurcontract af te dwingen. Daar ging de rechter echter niet in mee.

Na de uitspraak werd het clubhuis door Van de Kuit meteen ontruimd en werd de keuken meegenomen. MG&H tekende daar bezwaar tegen aan en stapte weer naar de rechter. De clubhuiseigenaar kreeg wederom gelijk: de keuken moet worden teruggeplaatst. Doet Van de Kuit dit niet op korte termijn dan moet hij per dag een boete van 500 euro betalen.

Gewapende man pleegt overval op supermarkt Lidl

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM Een gewapende man heeft zaterdagavond supermarkt Lidl aan de Laarderweg overvallen. De overval gebeurde rond 19.00 uur. De supermarkt was op dat moment nog gewoon open. De overvaller bedreigde een caissière en eiste geld uit de kassa. Na z'n daad sloeg de overvaller met een onbekende buit razendsnel op de vlucht.

5

Centrum klaar voor feestmaand

BUSSUM Het duurt nog even voordat de feestmaand december aanbreekt, maar het Bussumse centrum is weer klaar voor de feestdagen.

Afgelopen week werd in onder meer de Nassaulaan en de Veerstraat weer de feestverlichting opgehangen.

Roze hakken

Foto: Bob Awick

Sjoerd Bleeker heeft het initiatief genomen om een actie tegen borstkanker uit te rollen in alle schoenmakerijen van Nederland.

5

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman Oogstdienst; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; vr. 02/11 19.00 u. Allerzielen pastoor C. Fabril; za. 03/11 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. st. P.A. Kok en 17.00 u. dr. M.J. Kater; wo. 07/11 14.30u. en 19.30 u. Dankdag dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; vr. 02/11 19.30 u. Allerzielen M. Potjer; za. 03/11 17.00u. Vesper
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. H.G.T. van Welie-Kaai
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. D. Schinkelshoek en 17.00 u. dr. W.H.Th. Moehn; wo. 07/11 19.30 u. Dankstond gewas/arbeid ds. W.J. Gorissen
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. Y. Hiemstra
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. gezamenlijke dienst in Huizen
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A.A. Rijken
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. ds. K. van der Horst
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst

Herfst 2018 karig én gul

We hebben de enorm hete maanden niet kunnen ontlopen. Ze waren er en ze bleven. Nu is er eindelijk de frisheid van de herfst, maar we kunnen wel zien dat de natuur een flinke tik heeft gehad.

Zeker de liefhebbers van paddenstoelen klagen. De zwammen hebben heel veel te verduren gehad van de droogte. Een karige bedoening, vergeleken bij de normale jaren. Toch heb ik, ondanks ellende aan mijn linkerknie, de fiets gepakt in de hoop wat lekkers te kunnen bemachtigen. Ben weer naar vliegveld Hilversum gefietst in de hoop op net zo'n oogst cantharellen als vorig jaar. Maar niks, hoor! Andere goed eetbare paddenstoelen waren ook amper te vinden. Tót anderhalve week geleden. Ik reed door het Spanderswoud richting Hilversum en kwam bij de Leeuwenlaan uit. Daar liggen al tijden enkele tientallen grote gevelde boomstammen. Een feest om te zien hoe er een flink aantal zeer grote zwammen uit het hout kwamen. Tot mijn genoegen ook smakelijke oesterzwammen (zie foto). Een zalig hapje viel mij ten deel: grote omelet, beetje knoflook, fijngesnipperd ontbijtspek en wat cajunkruiden plus de grof gesneden oesterzwammen. Valt echter niet onder de gulheid van de herfst, want veel meer was er niet. Nee, dan de besdragende struiken en bomen, díe zijn goed bedeeld. Kijk maar eens naar hulst, Gelderse roos, lijsterbes, rozenbottels, eikels en beukennootjes. Zeer rijke dracht, tot genoegen van de wintervogels. Een vorstelijke tafel!

Weerbericht

Vrij zacht met een mix van zonneschijn en soms regen

De herfst als overgangsseizoen liet zich de afgelopen dagen van zijn andere kant zien. De temperatuur lag ver onder normaal en dinsdag viel er zeer veel regen. Vanaf donderdag wordt het opnieuw vrij zacht. De stroming is dan zuidelijk. Door een diepe depressie bij Ierland trekt de zuidenwind in het weekeinde verder aan. Het blijft zacht met wat zon en soms wat regen.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag worden wolkenvelden verwacht. Daaruit kan soms wat lichte regen vallen. Af en toe schijnt de zon. Bij een matige zuidenwind wordt het 14 à 15 graden. De normale waarde voor begin november is 13 graden. Vrijdag schijnt de zon wat vaker. Een enkel buitje is mogelijk. Het is even wat minder zacht met 11 à 12 graden bij een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde waait een matige tot vrij krachtige zuidenwind. Door warmte-advectie (aanvoer van lucht uit een warmer gebied) wordt het opnieuw zachter met een maximum van rond 14 à 15 graden. Onzeker is nog of zonneschijn of bewolking overheerst. Waarschijnlijk wordt het een mix. Er kan lokaal wat lichte regen vallen, maar de hoeveelheid is gering.

Weetje

Oktober 2018 was zacht met een etmaalgemiddelde van 11.9 graden. Normaal (het langjarig gemiddelde) bedraagt 10.8 graden. Vorig jaar was het 13.3 graden. Het record bedraagt 14.2 graden in oktober 2001. Bijzonder in deze oktober was de aaneengesloten reeks van 8 dagen met 20 graden en hoger. Het oude record van 7 warme dagen op rij stond op oktober 1969.

Vanaf 31 oktober zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met ex-wethouder
Marieke Munneke Smeets.
- In TV Magazine zijn diverse onderwerpen zoals de
Muider Hardzeildagen, het Magisch Lichtjesfeest en de
dode hoek bij een vrachtwagen.
- Ingmar Meijer gaat In Gesprek Met burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum.

Bewoners en gemeente touwtrekken over natuurbeheer Nieuw Cruysbergen

Bewoners zelf aan de haal met gemeentegrond, tot woede van gemeente

Het was allemaal goed bedoeld, zeggen de bewoners, maar de gemeente reageert 'not amused' op nogal ruw onderhoud van gemeentegrond op Landgoed Nieuw Cruysbergen.

Op Landgoed Nieuw Cruysbergen wonen de bewoners midden in de natuur. Foto: Bob Awick

BUSSUM Enkele bewoners van Landgoed Nieuw Cruysbergen hebben zich, zonder dat dat mag, hele stukken gemeentegrond toegeëigend. De gemeente heeft de bewoners gesommeerd te stoppen, alle gemaakte schade te herstellen en de grond terug te geven.

De bewoners hebben hele stukken gemeentegrond bij hun woningen betrokken en zijn er flink mee aan de haal gegaan. Volgens de gemeente gaat het niet alleen om het onrechtmatig weghalen van een struikje of plantje, er werden zelfs aannemers met shovels gehuurd om met de ingepikte stukken grond aan de slag te gaan.

Zelf herstellen

Bewoners: 'Hoeven van gemeente weinig actie te verwachten'

Al met al gaat het volgens de gemeente om acht huiseigenaren. De bewoners moeten van de gemeente de stukken grond herstellen naar hoe het was en voortaan van de grond afblijven. De bewoners draaien zelf op voor de kosten die ze moeten maken voor het gedwongen herstel.

De natuur van Landgoed Nieuw Cruysbergen wordt beheerd door de gemeente. Bewoners hebben al langer klachten over dat beheer en zeggen dat het niet goed gaat. De gemeente betwist dat, maar verklaart wel dat deze kwestie daar los van staat en dat de bewoners sowieso met hun handen van de grond af moeten blijven.

Goedbedoeld

De bewoners zelf reageren door te stellen dat hun nogal ruwe onderhoud goedbedoeld was. De betrokken bewoners van Landgoed Nieuw Cruysbergen weerleggen dat ze deden aan 'landjepik' en stellen alleen achterstallig onderhoud te hebben gedaan. "De directe begroeiing achter de woningen en tussen de blokken hebben wij helaas steeds als sterk ontsierend moeten beleven. Naast het vele onkruid, de bramenstruiken en het nog immer aanwezige puin, hebben we zelfs zaken als prikkeldraad aangetroffen. Denk dus hierbij ook aan het veiligheidsrisico in geval van bijvoorbeeld spelende kinderen", zo laten ze weten. "Nu we hier inmiddels bijna een jaar wonen menen we te mogen stellen dat we van de gemeente weinig actie hoeven te verwachten omtrent het verbeteren van de situatie. Sterker nog: indien er handelen vanuit de gemeente nodig is, is de gemeente ondanks vele telefoontjes vaak nalatig gebleken in het tijdig actie ondernemen."

Zelf de mouwen opgestroopt

Nadat de bewoners naar eigen zeggen nul op het rekest kregen van de gemeente, hebben ze zelf de mouwen opgestroopt. "Omdat er geen enkel perspectief voor ons was op verbetering van de situatie is er burgerinitiatief ontstaan. Wij dachten dat deze actie geen enkel probleem zou zijn, omdat dit ook op vele plekken op de Waldenlaan is gebeurd. De gemeente heeft hier zelfs ook bewoners complimenten over gemaakt. Dit blijkt nu helaas een inschattingsfout te zijn geweest."
De bewoners stellen verder wel dat hun werk een hele verbetering heeft opgeleverd. Ze praten nog met de gemeente over de verdere afwikkeling van het probleem.

Roze hakjes en zolen voor Pink Ribbon

Schoenmaker neemt landelijk initiatief op zich

Sjoerd Bleeker haalde de roze hakken naar Nederland. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM Schoenmaker Sjoerd Bleeker heeft het initiatief genomen om een actie tegen borstkanker in alle schoenmakerijen van Nederland uit te rollen. De actie liep een korte periode in oktober en werd door de groothandel en deelnemende schoenmakers in het land goed ontvangen. Het idee is om volgend jaar het concept verder uit te rollen.

Bleeker kende het fenomeen uit Amerika waar deze actie volgens hem al jaren een succes is. "Ik was daar en zag hoe leuk de actie is. Het houdt in dat de schoenmakers de hele maand oktober - de borstkankermaand - zo veel mogelijk in roze materialen reparaties verrichten. Van iedere reparatie aan hakken en zolen doneren wij 20 procent aan Pink Ribbon. De prijs is voor de klant hetzelfde. De schoenmakers betalen", legt Bleeker uit.

'Ik wil kanker de wereld uit helpen en draag op deze manier bij'

Collega's geregeld

Toevallig is hij gek van zijn vak en beheert hij ook een Facebookpagina voor schoenherstellers. "Daar wisselen we als collega's onder elkaar informatie uit.
Ik heb daar uitgelegd wat het plan precies inhoudt en daar kreeg ik al goede reacties op."

Bleeker wist gelukkig ook een groothandel zover te krijgen het roze materiaal te bestellen in Amerika. Er werd een pallet besteld en met de KLM naar Nederland gebracht. "We kregen half oktober het roze materiaal binnen en de eerste vijftig collega's konden hiermee in de maand oktober geld ophalen."

"Ik moet zeggen dat we leuke reacties hebben gehad. En het ziet er toch ook heel leuk uit? Zo'n zwarte pump en dan deze roze hakken vormen echt een mooi contrast."

Pink Ribbon

"Ik wil heel graag een bijdrage leveren aan Pink Ribbon. Kanker moet de wereld uit. Mensen vragen mij: wat hebben schoenen met borstkanker te maken? Eigenlijk niks, maar daar gaat het niet om. Ik heb nu de eerst paar tientjes kunnen overmaken en volgend jaar rollen we de actie nog groter uit. Er zijn ongeveer 700 schoenmakerijen in heel Nederland en België doet wellicht de volgende keer ook mee."

Blijft beschikbaar

Het roze materiaal is nog beschikbaar bij Bleeker in de schoenmakerij aan de Havenstraat in Bussum.
Voor wie nog een roze hakje of zooltje wil, blijft hij - ook al is oktober voorbij - nog zijn werk verrichten voor het goede doel.

Carlinda Lengkeek

Eigenaar CL Communications, 45 jaar, woont negen jaar in Naarden.

Waar ben je druk mee?
"Kids in stelling brengen, hond aandacht geven en tussendoor werken. En dan moet er ook nog getennist en gesport worden."

Wat weten de meeste mensen niet van je?
"In het kader van pleegzorg wil ik graag een keer benadrukken dat het zorgen voor andermans kind ook heel goed kan gaan! Dikwijls is er aandacht voor de problemen - en die zijn er zeker en maken wij ook mee - maar wij ervaren ook heel veel liefde en voldoening bij het zien opgroeien van onze (pleeg)zoon."

Waarom ben je pleegouder geworden?
"Het geeft veel voldoening om naast biologische kinderen ook een pleegkind te mogen opvoeden. Het verrijkt niet alleen zijn leven (hopen we) maar zeker ook het onze. Het verruimt je blik op de wereld."

Waar in Gooise Meren kom je graag?
"Bij de fontein in het Meertje van Vlek."

Lievelingsmuziek?
"Van Nederlandstalig tot Top 40 en op zondagochtend Classic Radio."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Ik lees niet veel, maar ik ben nog bezig in 'De Vrije Wereld' van David Bezmogis."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek voeren?
"Met Barack Obama. Zo'n charismatische man met interessante levensloop."

Waar droom je van?
"Naast onze pleegzoon van zes hebben we een dochter van zeven en een zoon van twaalf. Ik droom ervan dat alle drie onze kinderen over twintig jaar bij ons met kerst aan tafel zitten en dat het ze, ieder op de door hen gekozen eigen weg, goed gaat."

Auto met oplegger ramt spoorboom

Foto: Jessica de Jong

BUSSUM Een bestuurder heeft maandag bewust de spoorboom aan de Generaal de la Reijlaan geramd. De chauffeur deed dat toen zijn auto met oplegger met daarop een graafmachine vast kwam te staan vanwege filevorming. Toen de spoorbomen naar beneden kwamen, trapte de chauffeur op het gaspedaal om zichzelf te kunnen redden. De chauffeur bleef ongedeerd.

Van overvaller ontbreekt nog elk spoor

Vervolg van de voorpagina

Van de dader van de overval op supermarkt Lidl ontbreekt nog elk spoor. Dat meldt de politie. Met een getuigenoproep hoopt de recherche mensen te vinden die mogelijk meer weten van de overval.

De dader was een man met een zwarte pet. De man droeg een groen/grijs gewatteerde jas met een capuchon, een zwarte trainingsbroek en zwarte schoenen. De politie vermoedt dat de man een dag eerder betrokken is geweest bij een overval met dezelfde handelswijze op de Jumbo aan de Stephensonlaan in Hilversum-Noord.

Getuigen gezocht

De recherche onderzoekt de overval en vraagt getuigen zich te melden. Bellen met de politie kan op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Gooische tot twee keer toe te sterk

De hockeyheren wonnen met 2-3, de vrouwen deden er met 0-4 zelfs nog een schepje bovenop. Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM Gooische mag zeker voor een half jaar de beste hockeyclub van Gooise Meren genoemd worden. De Bussumse overgangsklasser was afgelopen weekend met zowel de heren als de vrouwen te sterk voor buurman HC Naarden. De hockeyheren wonnen met 2-3, de vrouwen deden er met 0-4 zelfs nog een schepje bovenop.

Het duel van de Bussumse en Naardense hockeyheren was verreweg het spannendst te noemen. De pakweg 350 toeschouwers langs de kant van het veld werden getrakteerd op een waar hockeyspektakel.
Gooische nam al snel de leiding door een goal van Matthijs Pleijsier. De voorsprong werd rap daarna verdubbeld door een treffer van Stan van Rheenen. HC Naarden kwam echter goed terug. Nota bene ex-Gooische-speler Junior Schilte tekende aan voor de 1-2.

Sterk spel

Na de rust startte Gooische wederom sterk en kon het met goed spel het duel beheersen. Foppe Houting zette met een benutte strafcorner de marge weer op twee. Naarder Wouter Leurink maakte nog de 2-3, maar dat was slechts voor de statistieken.

De hockeysters van Gooische kenden afgelopen weekend geen problemen met HC Naarden. Na een wat onzekere start was de Bussumse ploeg een maatje te groot voor de Naardense opponent.

HC Naarden kreeg met een strafcorner de eerste kans om de score te openen, maar benutte de kans niet. Naarmate de eerste helft vorderde speelde Gooische beter en dat leverde voor rust een doelpunt op. Na de rust drukte Gooische goed door. Met meer kansen kon Gooische weglopen.
Vooral na de 0-2 was het Naardense verzet gebroken. Alle Bussumse doelpunten werden gemaakt door Floor Groepenhoff.

BFC op alle fronten afgetroefd

BUSSUM Een forse nederlaag voor BFC. De Bussumers werden afgelopen weekend op alle fronten afgetroefd door FC De Bilt: 0-6.

FC De Bilt was veel sterker dan BFC en kon de fouten van de Bussumers genadeloos afstraffen. Vanaf de aftrap werd er volop druk gezet op het doel van de Bussumers en al snel leverde dat ook een doelpunt op. BFC kwam zelf amper tot goede kansen en moest toestaan dat FC De Bilt nog voor de rust op een 0-2 voorsprong kwam. Alsof dat nog niet erg genoeg was, ging daar zeer knullig balverlies van BFC aan vooraf.

Na de rust leek BFC meer grip te krijgen op het spel van de tegenstander, maar schijn bleek te bedriegen. Al snel na rust kon FC De Bilt verder weglopen. Dat bleef de ploeg ook maar doen. BFC probeerde wel wat terug te doen, maar dat lukte niet. Als de Bussumers al kansen kreeg om te scoren dan ontbrak het de ploeg vooral aan geluk en scherpte.

SDO kent geen problemen met RKHVV en wint met gemak

SDO dendert door. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Geen enkel probleem heeft SDO afgelopen weekend gehad met tegenstander RKHVV. De Bussumse hoofdklasser won met gemak van RKHVV: 2-0.

SDO was verreweg het meest aan de bal, maar kon voor rust amper voor gevaar zorgen. Toch kreeg de ploeg wat kansjes, maar met een schot op de lat en goede reddingen van de RKHVV-keeper kon SDO voor rust geen doelpunt maken. RKHVV kreeg helemaal geen kans.

SDO-keeper Rolf Hazelaar zag de bal een keer over z'n doel waaien, maar dat was het dan ook wel. Na de rust speelde SDO veel beter dan daarvoor. Met veel druk op het doel konden de Bussumers al snel de score openen. Theo Visser kopte na een voorzet van Rowell van der Meer raak. Vlak daarna kon SDO de voorsprong verdubbelen toen Desley Groenewegen vanaf afstand snoeihard raak schoot.

De zege was daarmee zeker. SDO kreeg nog een paar goede kansen om verder afstand te nemen, maar dat bleek te veel gevraagd.

SDO staat na afgelopen weekend op een derde plaats.

Junioren HCAW zijn Nederlands kampioen

Coach Jay (links) en de kampioenen van HCAW. Foto: Mimy Sluiter.

BUSSUM Het eerste juniorenhonkbalteam van HCAW uit Bussum is onder leiding van coach Jay Hayes Nederlands kampioen geworden. De jongens in de leeftijdscategorie 16-22 jaar bleken te sterk voor tegenstander Twins.

Coach Jay is erg blij met deze geweldige prestatie. "Dit had ik aan het begin van het seizoen nooit verwacht. We hebben namelijk een compleet nieuw team sinds januari, een samenstelling van het eerste en tweede juniorenteam. De jongens kenden elkaar alleen van gezicht. Honkbal is een echte teamsport en het duurde even voordat iedereen zijn plek had gevonden. Maar je ziet, dat is gelukt en we zijn inmiddels ook echt een hecht team geworden."

Play-offs

Het team won in juni 2018 ongeslagen hun poule. Hierna volgden negen play-offwedstrijden tussen de nummers 1 en 2 van beide poules eerste klasse. Hiervoor plaatsten zich behalve HCAW ook de Twins uit Oosterhout, de Braves uit Gouda en de Storks uit Den Haag. Uiteindelijk won HCAW de play-offserie. Met een selectie van drie pitchers, drie catchers, vier outfielders en vijf infielders werd de titel behaald in een spannende serie wedstrijden die uiteindelijk ging tussen de Twins en HCAW. Met een gelijke eindstand en een beter onderling resultaat wist HCAW met 6 van de 9 gewonnen wedstrijden de landstitel te veroveren.
Coach Jay verklaart het succes van de jongens uit Bussum: "Zij zijn allemaal erg gefocust. En dat heb je nodig, zeker wanneer een wedstrijd drie uur duurt. Daarbij denk ik dat andere teams ons hebben onderschat." Jay stopt met coachen. "Ik heb dat de laatste drie jaar gedaan, maar mijn zoon die hier speelt neemt een jaartje vrij." Vanuit de junioren zullen twee jongens doorstromen naar de Heren 2 die in de overgangsklasse spelen en één jongen gaat in Utrecht spelen. De rest van het succesteam wordt aangevuld met jongere spelers.

Fouten nekken NVC

NAARDEN NVC heeft geen punten kunnen pakken tegen de ongeslagen koploper Boshuizen: 2-0.

Het zuurst was het gegeven dat NVC geen moment echt onderdeed voor Boshuizen en daarmee goede kansen had om punten te pakken tegen de koploper. Probleem was echter dat NVC te veel fouten maakte. Een foutje zorgde er ook voor dat Boshuizen op voorsprong kon komen. NVC had met een strafschop een goede kans om terug te komen, maar faalde vanaf elf meter. Na rust counterde Boshuizen naar een 2-0 zege.

Dit weekend spectaculair roei-event MPM

120 sloepen doen mee met traditionele afsluiter van het seizoen

Hard werken maar ook veel lol tijdens Muiden-Pampus Muiden. Foto: Mia Keizer

MUIDEN 'We doen het dit jaar weer normaal', verzekert Ulco Proost van het jaarlijkse roei-evenement Muiden-Pampus-Muiden (MPM). Twee jaar geleden was er flink uitgepakt om de 25ste editie te vieren. Zaterdag en zondag doen er tijdens de races zo'n 120 sloepen en een flink aantal gigs mee en dat is op zich al spektakel genoeg.

Het roei-evenement MPM is de officiële afsluiting van het sloepenroeiseizoen dat op 1 april start. Vanuit heel Nederland doen er roeiers mee. Om alles in goede banen te leiden, zijn er al ver van tevoren 80 vrijwilligers in touw; de meesten zijn al jaren betrokken bij dit evenement. Proost spreekt dan ook van team-MPM. "We noemen het geen vrijwilligers meer, er is zo veel saamhorigheid." Net als de roeiers komen ook de vrijwilligers uit het hele land. Zo is er een hele Katwijkse familie die meehelpt, maar er zijn ook veel Muiders actief. De wedstrijd gaat vanaf de monding van de Vecht naar Forteiland Pampus en weer terug. Start en finish zijn voor het Muiderslot en de Koninklijke Jachthaven. Op zaterdag verschijnen de sloepen twee keer aan de start, in de ochtend en in de middag voor het rondje van 7,5 kilometer. De snelste doet er ongeveer drie kwartier over. Zondag moet iedereen dan voor één rondje aan de bak. De deelnemende sloepen krijgen ook een handicap om de strijd eerlijk te laten verlopen. Niet alle boten hebben hetzelfde gewicht en ook het aantal roeiers per boot verschilt.
De race op zondag staat bekend als de 'brakkenrace'. Proost: "Die is om de kater van de avond ervoor eruit te roeien." Op zaterdag is er de traditionele feestavond, op het terrein van de Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roeivereniging. Helaas gaat dat niet op voor de roeiers in de gigs, zij moeten zondag nog aan de bak, omdat die wedstrijd meetelt voor het Nederlands kampioenschap. Behalve de wedstrijd en de festiviteiten is er ook nog een demonstratie van een nieuwe klasse wedstrijdroeien: coastal rowing. "Die gaan veel harder dan alle andere boten." Er zullen in totaal drie van deze racemonsters te bewonderen zijn. Ook kiest de organisatie elk jaar een thema: dit keer is dat 'Iampm', ofwel: Ik ben MPM. Proost grinnikt. Hij vertelt dat dat thema al gekozen was voordat GroenLinks opriep om de letters I amsterdam weg te halen uit het stadsbeeld van de hoofdstad.
MPM is een landelijke wedstrijd van de Federatie Sloeproeien Nederland. Voor de deelnemende gigs zijn er punten te verdienen voor het Nederlands kampioenschap. Bij de sloeproeiers is die strijd al gestreden. Wel worden er jaarprijzen uitgereikt voor de deelnemers uit de eerste en tweede klasse.

De gigs-klasse strijdt nog om het Nederlands kampioenschap

Naar de rechter om hoogte appartementen Herenstraat

Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM Een buurvrouw heeft een rechtszaak aangespannen tegen de bouw van een appartementencomplex op de hoek Meentweg/ Herenstraat. De rechter kan de vergevorderde bouw alsnog verbieden. De vrouw heeft moeite met de hoogte van drie etages. Ze zegt dat haar woning en tuin in de schaduw staan en dat inkijk mogelijk is. Ook vreest ze parkeeroverlast.

Gemeente geeft 32.000 euro uit aan Duizendknoop

GOOISE MEREN Het gevecht tegen de woekerplant de Japanse duizendknoop zorgt niet alleen voor veel meer werk voor de gemeente, maar kost bovenal ook steeds meer geld. De kosten voor bestrijding komen uit op 32.000 euro.

De woekerplant verspreidt zich steeds verder en zorgt ervoor dat andere planten verdrukt worden. De bestrijding van de Japanse duizendknoop is erg lastig en kostbaar. De gemeente verwacht dat dat bedrag de komende jaren structureel besteed zal moeten worden aan de bestrijding van de plant. Het bedrag kan zelfs nog oplopen.
De Japanse duizendknoop is niet de enige 'invasieve exoot' waar de gemeente last van heeft. Ook de eikenprocessierups zorgt voor overlast en datzelfde geldt voor de reuzenberenklauw. Voor zowel de rups als de berenklauw heeft de gemeente nu al 4.500 euro besteed ter bestrijding.

Meubilair Emmaschool naar Hongarije

BUSSUM De tafeltjes en stoeltjes van de Emmaschool krijgen een nieuw leven in Hongarije. De Bussumse Stichting Kinderen in Nood heeft aangekondigd de 175 tafels en stoelen op te halen en op transport te zetten.

In Hongarije zijn de scholen erg blij met het gebruikte materiaal van Nederlandse scholen. Het transport staat gepland voor woensdag 7 november. Het wordt een extra speciale vracht, omdat het voor de 200ste keer is dat deze stichting een transport organiseert.

Trap Veerplein opgeknapt

BUSSUM De trap op het Veerplein staat een opknapbeurt te wachten. De treden, die schuin tegenover de McDonald's op het pleintje liggen, worden vanaf maandag 5 november aangepakt.

Het werk duurt twee weken. De winkels zijn tijdens het werk gewoon bereikbaar. De trap wordt met hekken afgezet. De opknapbeurt is een tijdelijke maatregel. Het Veerplein en de Veerstraat worden nog als geheel aangepakt.

Infoavond over het spoor

BUSSUM De gemeente, spoorbeheerder ProRail, aannemer Dura Vermeer en andere betrokkenen geven binnenkort een update over het aanstaande grootscheepse werk aan het spoor.

Komend jaar wordt er veel werk verricht, hiervoor zal het spoor maar liefst 23 dagen worden afgesloten worden voor het treinverkeer. Dit gebeurt komende zomer.
Rondom het station Naarden-Bussum worden dan sporen weggehaald en wordt er gewerkt aan de spoorwegovergangen. Treinen kunnen hierdoor veiliger en sneller doorrijden. De spoorwegovergangen zullen ook vaker open zijn voor verkeer. Het station zelf wordt ook aangepakt: zo komt er een extra toegang aan de achterkant van het station en komen er extra parkeerplekken voor fietsen. De info-avond is 15 november om 19.00 uur op het gemeentehuis in Bussum.

Kheder vertelt over zijn geboorteland Syrië dat door oorlog is verscheurd

Een verhaal over geschiedenis, heden en toekomst

Syrië, het land dat geteisterd wordt door oorlog, haar inwoners, en de mensen die gevlucht zijn staan centraal tijdens een bijeenkomst in buurtcentrum Uitwijk.

Kheder is blij dat hij zinvol werk kan doen, ook al is het niet hetzelfde als wat hij in Syrië deed. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Kheder Abas is sinds vier jaar in Nederland, hij vluchtte uit Syrië en werkt nu als sociaal makelaar statushouders voor Versa Welzijn. Op 8 november presenteert hij de bijeenkomst 'Van Damascus naar Nederland' waarin de geschiedenis, maar ook het heden en de toekomst van dit door oorlog verscheurde land, centraal staan.

De 33-jarige Kheder vertelt dat hij vooral wil laten zien wat Syrië voor een land was en wat de oorlog, die nu al ruim zeven jaar duurt, met het land en de mensen heeft gedaan. Hij doet dat onder meer aan de hand van een korte animatiefilm, beelden van het dorp waar hij opgroeide en de NPO-uitzending 'Floortje terug naar Syrië'. De avond is bedoeld voor iedereen, maar misschien vooral wel voor autochtone Nederlanders.

Hoewel Kheder zelf uit flink wat ervaring kan putten - zijn vlucht uit zijn geboorteland duurde ruim een jaar - wil hij juist niet dat het daar die avond over gaat. Zijn eigen verhaal wil hij op een ander moment vertellen, waarschijnlijk in de vorm van een film. "Ik ben niet de eerste vluchteling en zal ook niet de laatste zijn." Hij legt uit dat ieder verhaal anders is, maar dat er ook overeenkomsten zijn. Hij hoopt wel dat de film wat voor anderen kan betekenen. Een mooi bruggetje naar zijn werk als sociaal makelaar statushouders.

De avond is juist ook voor Nederlanders

Kheder is de contactpersoon tussen statushouders en gemeente, maar ook bijvoorbeeld richting huisartsen. Zijn voornaamste taak is de statushouders motiveren en helpen bij het vinden van een baan. Hij vertelt dat hij onlangs nog een tandarts aan een baan heeft geholpen. Niet als tandarts, dat lukte niet, maar wel als assistent-tandarts. "Het is belangrijk om mensen op hun eigen niveau te laten werken", legt hij uit. Zelf werkte hij in Syrië voor de United Nations als teamleider voor microkredietbanken en studeerde economie met als specialisatie verzekeringen en banken.

De eerste paar jaar van zijn verblijf in Bussum heeft hij voornamelijk vrijwilligerswerk gedaan. Het leverde hem veel kennis, vrienden en bekenden op. Terwijl Kheder, zittend aan een tafeltje in het gemeentehuis zijn verhaal vertelt, groet hij de ene na de andere bekende die langsloopt. Toen Kheder naar Nederland kwam was het eerste dat hij deed Nederlands leren en zo veel mogelijk contacten opdoen. "Het was lastig om goed Nederlands te leren en je loopt tegen zo veel dingen aan." Om nieuwkomers een beetje snel op weg te helpen is Kheder bezig met een informatieboekje 'Wegwijzer voor Statushouders'. Het staat boordevol praktische informatie en handvatten voor iedereen die nieuw is in Gooise Meren.

De bijeenkomst is op 8 november, van 19.00 tot 20.00 uur bij buurtcentrum Uitwijk aan de Ceintuurbaan. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

Handgemaakte, unieke leren tassen én cadeautjes te vinden bij Owned By

Atelier en showroom in kelder van Super Largo

Linda is een echte ambachtsvrouw en maakt voornamelijk tassen van leer. Foto: Bob Awick

BUSSUM De werkplaats en winkel van Linda Baart vinden we in de kelder van de schoenmakerij aan het Julianaplein 17. Het is prachtig verbouwd en een paradijs voor liefhebbers van leer én cadeautjes.

'Ik nodig iedereen uit een kijkje in de kelder te komen nemen'

Linda Baart is de trotse eigenaresse van tassenwinkel Owned By. Haar succesverhaal begon met een hobby, waarop ze zo veel leuke respons kreeg dat ze nu de stap aandurfde om zich volledig te storten op met maken van handgemaakte leren tassen. Linda vertelt hoe het allemaal zo is gekomen: "Ik maakte op leren notitieboekjes persoonlijke boodschappen en ook begon ik met het maken van tassen. Mijn vriend Michel Corbee is hier bij schoenmakerij Super Largo en samen hebben wij mijn eerste tas gemaakt. Ik werkte eerst nog op een huis-tuin-en-keukennaaimachine, maar al gauw maakte ik gebruik van de machines waar ook schoenen mee gemaakt worden. Ook Martin, de voormalige eigenaar van Super Largo en de oom van Michel, heeft mij veel geleerd over het werken met leer. Zelf ben ik ook al van jongs af aan gek op leer. In het zelf ontwerpen en het werken aan de tassen ging naast mijn fulltime baan veel tijd zitten. Op een dag postte een vriendin van mij een foto van mijn tassen op haar Instagramaccount. Zij heeft veel volgers en ik kreeg daar heel veel leuke reacties op én echte opdrachten uit. Winkels waren geïnteresseerd en zo begon ik met het maken van tassen op bestelling." De hobby groeide dus via deze orders uit tot veel meer dan een paar uurtjes werk. Toen Michel in augustus de schoenmakerij overnam, bleek dat ook voor Linda de perfecte mogelijkheid om haar eigen zaak te gaan runnen. "We hebben de hele kelder verbouwd." Dat is goed te zien; niets doet meer denken aan een kelder, eerder aan een hippe werkplaats van een echte ambachtsvrouw.
"Ik verkoop enkel en alleen nog exclusief in Bussum en online. Ik heb een hele tassencollectie in de kleur zwart die ik naar ieders wens kan aanpassen. In deze collecties vind je een damestas, een reistas, noem maar op. Ook maak ik tassen geheel naar wens. Van shoppers tot chique aktetassen. Ik houd van vintageleer met een vlekje hier en daar. Ik heb hier voorbeelden en kan de tas precies maken zoals gewenst. Je kiest de vorm, de kleur, met of zonder rits, een hengsel, de voering, noem maar op. Alles is mogelijk. Ik heb geen logo's op de tassen staan, ik maak mijn orders speciaal voor iemand. Daarom heet mijn bedrijf Owned By: 'is eigendom van'. Behalve de tassen heeft Linda ook heel veel leuke cadeautjes van leer, waarop eigen tekst gezet kan worden. "Een notitieboek, een paspoorthouder of een etui voor een kapster. Ik zit hier in de kelder en sommige mensen vinden het nog even spannend om te trap naar beneden te nemen, maar ik nodig iedereen uit om een kijkje te komen nemen! Ook online ben ik te vinden via www.ownedby.nl."

Konijn Herenmode blijft klanten verrassen

Wilco en Marije Saarberg-Konijn zitten vol plannen om te blijven vernieuwen. Foto: Bob Awick

BUSSUM Konijn Herenmode aan de Nassaulaan 44 is al sinds 1960 een vaste waarde in het straatbeeld van Bussum. De modezaak houdt momenteel uitverkoop zodat het nieuwe jaar fris van start kan gaan na een opknapbeurt van het pand en komt met een nieuw, meer eigentijds modeaanbod.

Wilco en Marije Saarberg-Konijn zijn erg enthousiast over de plannen die ze met de zaak hebben."Onze winkel is vrij klein - slechts 65 vierkante meter - maar we hebben een heel groot aanbod. Daarbij hebben we een hele vaste klantenkring. Toch is het goed om te blijven vernieuwen zodat we onze klanten kunnen blijven verrassen."
De efficiënte indeling blijft zoals die is, maar de vloer wordt vernieuwd, er komt een lik verf en alles wordt van top tot teen gerestyled. "Heerlijk", zegt Marije die niet kan wachten tot het zover is. Ze stroomt over van de enthousiaste ideeën van hoe ze haar klanten nog meer tevreden de deur uit kan laten gaan. "We gaan om te beginnen heel wat van onze voorraden voor leuke prijsjes verkopen. Op die manier hopen we wat ruimte te krijgen. Deze acties blijven lopen totdat de echte verbouwing gaat beginnen. Dat zal half februari zijn."
Binnen de eigen, vertrouwde klassieke stijl van de herenmodezaak zal ook ruimte zijn voor verjonging. "We zullen twee nieuwe, jonge merken gaan voeren", vertelt Wilco Saarberg. "We zijn alvast gestart met Aeronautica Militare, een Italiaans merk met een stoere collectie bestaande uit klasse en stijl. De schilden en tekens die het merk zo uniek maken, zijn de originele emblemen die de Italiaanse luchtmacht nog steeds draagt. Deze collectie is zeer geschikt voor een wat sportiever kleedmoment." In het voorjaar komt daar nog een jong merk bij, namelijk Bob. "Dat is hét merk voor Italiaanse polo's en truien met een twist. Het is casual, maar met een klassiek ontwerp en eigentijdse print en details. Die details zie je bijvoorbeeld in een borstzakje met motief op een verder effen polo. Dat maakt het speels en anders dan anders." Het echtpaar is dol op Italiaanse merken vanwege de goede kwaliteit. Toch blijft er genoeg ruimte over voor alle andere topmerken die ze voeren. "Lammy's van Christ, hét leermerk uit Duitsland, kwalitatief hoogwaardige shirts van Stensröms, de allerbeste lamswollen truien van William Lockie die niet pillen en natuurlijk blijven we onze topper Jacob Cohën voeren. De gevestigde merken zullen we houden, want bij ons kan de man terecht voor het gehele assortiment: van onderbroek tot leren pilotenjack."

'We verkopen een deel van de voorraden voor leuke prijsjes'

'Filmhuis Bussum groeit en bloeit als nooit tevoren'

In de jaren 70 ontstonden door het hele land filmhuizen om een filmisch alternatief te kunnen bieden voor de - in hun ogen te commerciële programmering - van de bioscopen. Ook in Bussum werd het eerste theater geopend. Filmhuis Bussum bestaat nu precies 40 jaar en viert dat de hele maand november met een speciaal programma.

Directeur Janine Beulink runt nu tien jaar het Filmhuis. Foto: Bob Awick

BUSSUM Veertig jaar geleden begon het allemaal met filmliefhebber Dolf Fresen. Hij reageerde op een oproep voor vrijwilligers voor een filmhuis in Naarden. Enkel Bussumers reageerden hierop en zo kwam het dat een groep enthousiaste filmliefhebbers in hun eigen woonplaats aan de slag gingen met de realisatie van Filmhuis Bussum.

Dolf Fresen en Helena van de Wurf, destijds begin twintig, zorgden ervoor dat Filmhuis Bussum op 8 november 1978 haar eerste film in 't Krogt in Bussum kon vertonen. Al snel daarna haakte Marcus Belle aan en was het team compleet. Dolf: "Binnen het Goois filmcircuit waren twee duidelijke stromingen: de voorstanders van de maatschappijkritische film en zij die de voorkeur gaven aan artistieke en culturele films, zoals Bussum. Het was elke vergadering bij de selectie van films weer stevig onderhandelen en schipperen. Het gevolg van die compromissen is dat er de ene week slechts twee bezoekers zijn bij zo'n typisch maatschappijkritische film en de week erna een relatief volle bak bij een film als 'Una Giornata Particolare'."

Dankbaar voor alle steun

Vrijwilligers versturen de jublieumgids. Foto: Bob Awick
Dikke rij voor première 'Gooische Vrouwen' de film. Foto: Filmhuis Bussum
Toen Filmhuis Bussum nog Palet heette. Foto: Filmhuis Bussum
De drie pioniers Marcus, Dolf en Helena. Foto: Andrea Bartosova
Theater aan de Molenlaan. Foto: Filmhuis Bussum
De stoelen worden verhuisd naar de Molenlaan. Foto: Filmhuis Bussum
In 2011 telde men de 50.000ste bezoeker. Foto: Filmhuis Bussum
Filmhuis Bussum startte in 2016 een filmclub. Foto: Bob Awick

'Na tachtig jaar zal de toren een lopend uurwerk krijgen'

Filmhuis Bussum loopt inmiddels heel erg goed. In 2017 kwamen er 64.343 bezoekers en waren er 1811 voorstellingen. "Filmhuis Bussum groeit en bloeit als nooit tevoren", zegt directeur Janine Beulink. "We zijn dankbaar voor al onze bezoekers, vrijwilligers, vrienden en sponsors. We prijzen ons gelukkig met zo veel steun. We hopen nog vele jaren door te mogen gaan met het vertonen van al die prachtige films die onze bezoekers zo veel onvergetelijke momenten bezorgen."

November feestmaand

De hele maand november wordt omgedoopt tot feestmand in Filmhuis Bussum

De hele maand november wordt omgedoopt tot feestmaand in Filmhuis Bussum. Zondag 4 november is het zover: de open dag met de eerste festiviteiten. Janine en haar team van vrijwilligers hebben hard hun best gedaan om een mooi programma samen te stellen.

Natuurlijk draaien er gedurende de hele dag films. Het gaat om een doorlopend programma van korte films waar je zo in en uit kunt lopen. Speciaal voor de open dag wordt op dit moment het trappenhuis in orde gemaakt zodat bezoekers de toren op kunnen. De spinnenwebben worden weggehaald en alle trappetjes worden nagelopen zodat de beklimming - goede schoenen en dito conditie noodzakelijk - door kan gaan.

Toren beklimmen

"Vanuit de toren hebben bezoekers een prachtig uitzicht over Bussum", vertelt Janine. "Nooit eerder hebben we de toren geopend, maar we verwachten hier zeker belangstelling voor." Tijdens de open dag zal huishistoricus Hans Jonker driemaal een lezing verzorgen. Eerder publiceerde hij al in deze krant enkele mooie verhalen en foto's van de rijke historie van het Filmhuis Bussum. "Jonker heeft veel werk gehad aan het maken van de lezingen en heeft ze opgedeeld in drie losse presentaties. Het gaat om de geschiedenis van het gebouw aan de Brediusweg 1, de geschiedenis van de Bussumse bioscopen en tot slot de geschiedenis van Filmhuis Bussum."

Wijzers op de klok van de toren

In de middag worden ook nog de wijzers op de klok van de toren onthuld. "Veel mensen weten het niet, maar er zitten geen wijzers op de klok. Na tachtig jaar zal de toren dus een lopend uurwerk krijgen. We hebben hiervoor speciaal een historisch ontwerp in de stijl van de Amsterdamse School laten maken zodat de klok straks heel goed bij het gebouw past en het lijkt alsof het altijd al zo had moeten zijn."

Janine wil graag vertellen dat het jubileumprogramma bomvol speciale activiteiten zit. "We hebben bijvoorbeeld ook nog een ontbijtfilm voor onze trouwste donateurs, een filmquiz, een pyjamaontbijt met een sinterklaasfilm voor de kinderen, de Grease Sing-a-long en veel meer. We kijken enorm uit naar alle feestelijkheden in ons Filmhuis."

Filmhuis in Cijfers

8 november 1978 vertoont Filmhuis Bussum haar eerste film: 'Young and Innocent' van Alfred Hitchcock. Met 13 betalende bezoekers.
Bij de oprichting in 1978 had het Filmhuis 2 vrijwilligers, dat zijn er inmiddels 145.
Het aantal stoelen heeft zich in 40 jaar uitgebreid van 20 in 't Krogt naar 2 zalen met respectievelijk 120 en 36 stoelen in het huidige Filmhuis
30 jaar lang werft het Filmhuis al donateurs, ook wel Vrienden genaamd. Inmiddels zijn er 2700 Vrienden, die elk jaar 25 euro of meer doneren.
Van mei 1982 tot april 1986 zit voorloper Bioscoop Palet aan de Havenstraat 12a. In deze bioscoop is plek voor 170 personen. In 1985 zijn er 96 voorstellingen en 4094 bezoekers.
3D = driedimensionaal beeld, een techniek die sinds 2012 ook in Filmhuis Bussum aanwezig is.
In 1982 draait de eerste kindervoorstelling in Palet.
De film 'March of the Penguins' uit 2006 trekt 962 bezoekers.
De succesfilm 'Intouchables' uit 2012 zien 7351 mensen in Filmhuis Bussum.
Vanaf 2011 komt het Fantastisch Kinderfilm Festival - nu omgedoopt tot het Taartrovers Film Festival - jaarlijks naar Filmhuis Bussum. In 2013 start ook het kinderfestival Cinekid.
5 locaties kende Filmhuis Bussum. In 1978 startte het Filmhuis in 't Krogt. Daarna kwam de oude bioscoop Palet beschikbaar, waar Filmhuis Bussum in 1982 films draaide. Daarna trok het Filmhuis naar de Molenlaan, en pas in 2008 kwamen we op de Brediusweg terecht. Filmhuis Bussum bestaat nu 40 jaar.

Kinderen met diabetes koken samen met vriendjes in het Kookcafé

'Je moet altijd koolhydraten tellen voordat je iets kunt eten'

Bij het Kinderdiabetes Kookcafé wordt gekookt door en voor kinderen met diabetes zodat ze bijvoorbeeld thuis een lekkere maaltijd voor zichzelf kunnen bereiden.

Kinderen genieten in het Diabetes Kookcafé. Foto: Kookcafé

BUSSUM Nanny Blank is mede-initiatiefnemer en ambassadeur van het Kinderdiabetes Kookcafé en vertelt hoe het kookcafé is ontstaan. "Vijftien jaar geleden kwam Gert Jan van der Burg, een toenmalige kinderarts van Tergooi Ziekenhuizen, langs in de Vernissage in Fort Werk IV om te kijken of deze locatie geschikt was voor zijn jeugdige patiënten met diabetes om samen te koken."

"Op deze manier wilde hij de kinderen meer bewust maken hoe je om kunt gaan met eten en diabetes. Dit was niet tegen dovemansoren gezegd. We hebben zijn idee opgepakt en zo is het Kinderdiabetes Kookcafé ontstaan." Bij de Vernissage was een keuken waar de kinderen ongestoord hun gang konden gaan. "Onze kokkin, Yvette Magrijn, was meteen bereid om, in overleg met diëtisten, allerlei recepten te ontwikkelen voor de kinderen en de kinderen werden door Tergooi Ziekenhuizen uitgenodigd om te komen koken."

Een keer in de drie weken wordt het kookcafé georganiseerd; zo'n negen keer per jaar. De kinderpoli diabetes is nu gevestigd in het Meanderziekenhuis Amersfoort, waar Mirjam Schouten, diabetesverpleegkundige, de coördinator is. "De kinderen die naar de kookworkshop komen, hebben diabetes type 1 en moeten voortdurend bewust met hun ziekte omgaan", vertelt Mirjam. "Bij type 1 maakt je lichaam geen insuline aan. Het is zwaar voor de kinderen en de ouders, want de kinderen moeten vier keer per dag insuline spuiten, bloedsuikers prikken en altijd koolhydraten tellen voordat ze iets mogen eten. Je bent er dag en nacht mee bezig. Elke dag koolhydraten tellen, kan vervelend zijn en daarom heeft het Kinderdiabetes Kookcafé onder het motto 'Koken en knutselen, Smikkelen en smullen' deze kookworkshop georganiseerd."

Nanny Blank is mede-initiatiefnemer. Foto: Bob Awick

Kinderen bewust maken van hoe je om kunt gaan met eten en diabetes

Koolhydraten tellen

De kinderen komen altijd met een vriendje of vriendinnetje en tellen samen met de kok de koolhydraten. "Op deze manier kun je je ervaringen met elkaar delen en krijgen de kinderen meer begrip voor hun diabetes. Ze staan in de keuken met andere kinderen die ook diabetes hebben; dat schept een speciale band en ze hebben het gevoel dat ze niet de enige zijn met deze ziekte. En elke dag koolhydraten tellen is niet makkelijk om te doen, want je kunt niet even een dag overslaan", aldus kokkin Yvette. "Wat ons altijd opvalt tijdens het koken is dat de kinderen heel veel plezier hebben, ondanks dat het eten een onderdeel van hun ziekte is. Ze vinden het geweldig om in de keuken verschillende smaken te ontdekken en niet bang te zijn om het eten te proeven. Op zich mogen de kinderen alles eten wat ze willen, maar het moet wel de juiste verhouding met de insuline hebben. Je kunt niet zomaar een druif eten, want dat verhoogt de bloedsuikerspiegel, maar een likje yoghurt kan prima tussendoor. Wat ik ook belangrijk vind, is dat ze het zonder papa of mamma doen en op die manier zelfstandig bezig zijn. Als ze bij een vriendje of vriendinnetje willen eten, kunnen ze zelf een recept meenemen, daar klaarmaken en opeten. Ook kunnen ze het natuurlijk samen met hun ouders thuis klaarmaken, zonder dat ze elke keer alles moet tellen. De kinderen knutselen tussendoor ook leuke dingen in elkaar zoals een placemat, servetring of een schort beschilderen."

Leuke en lekkere recepten

Nanny vertelt dat de kinderen tot en met twaalf jaar rond 16.30 uur altijd eerst aan tafel gaan zitten om elkaar te leren kennen en hun verhaal te vertellen. "Daarna gaan ze allemaal de keuken in om samen met Yvette leuke en lekkere gerechten te bereiden. Dan wordt het tijd om de bloedsuikers te meten en vervolgens gaan ze creatief aan de slag met de recepten. Daarna gaan ze samen de tafel dekken en genieten de kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes van alles wat uit de keuken getoverd wordt. Rond 18.30 uur worden ze opgehaald, nemen de recepten mee en gaan ze onbevangen naar huis. Geweldig om te zien en mee te maken." Vernissage is inmiddels overgenomen door Fier. "Het kookcafé kunnen we gelukkig voortzetten." Het volgende Kinderdiabetes Kookcafé is op dinsdag 20 november.

Actievoerders: 'Dom om zonder licht op je fiets de weg op te gaan'

ANWB-actie 'Zet je licht aan' maakt Naarden veiliger

De ANWB heeft sjablonen en spuitkrijt uitgedeeld vanwege de actie 'Zet je licht aan'. Ook in Naarden werd de tekst op de fietspaden gespoten.

Mees, Else-Meike en Willemijn spoten met spuitkrijt de tekst 'Zet je licht aan' op fietspaden rond scholen. Foto: Antoon F. Bruggeling

NAARDEN Else-Meike, Mees en Willemijn uit Naarden gingen zaterdag voortvarend van start met de sjablonen en spuitbussen op de fietspaden rond de Comeniusschool en het Vituscollege. Else-Meike (22): "We hopen dat er hierdoor bij fietsers een lichtje gaat branden."

Ze vervolgt: "We zien veel fietsers in Naarden en Bussum zonder verlichting rijden. Daaronder veel kinderen en jongeren. Van de week zag ik zelfs een moeder met een bakfiets met daarin jonge kinderen zonder licht rijden. Te gek voor woorden. Daarom steunen we deze ANWB-actie."

'Zet je licht aan'

'We hopen dat er bij fietsers een lichtje gaat branden'

Op de fietspaden rond de Cort van der Lindenlaan spoten Else-Meike, Mees en Willemijn zaterdag met uitwisbare, milieuvriendelijke spuitkrijt de tekst 'Zet je licht aan' met daarbij ook een icoontje van een koplamp met een lachend gezichtje erin.
"In de wijk staan diverse scholen. Het is een drukke weg met ook veel fietsers", vertelt Willemijn (20). Ook zij ergert zich behoorlijk aan al die mensen die zich zonder fietsverlichting op de weg wagen. "Het is bekend dat er veel ongelukken gebeuren in het donker. Automobilisten zien je gewoon niet aankomen. Nu het weer vroeg donker wordt, is het verstandig goed zichtbaar te zijn op straat. Ik hoop dat de ANWB-actie daartoe bijdraagt", zegt Willemijn.

Mees (20) begrijpt niet dat ouders hun kinderen zonder fietsverlichting de deur uit sturen. "Je moet er toch niet aan denken dat je kind wordt aangereden. En het is simpel te voorkomen: even langs de fietsenmaker of batterijen kopen."

Onderzoek

Volgens Marcel Derks, projectleider van de fietsverlichtingsactie van de ANWB, blijkt uit onderzoek dat een derde van de fietsers in ons land wel degelijk werkende fietsverlichting heeft, maar het gewoon niet gebruikt. "We willen deze groep wakker schudden. Als zij de tekst 'Zet je licht aan' op het fietspad zien staan, doen ze wellicht alsnog het licht aan. Zo maken we Nederland veiliger", verwacht Derks. De ANWB heeft door het hele land meer dan 10.000 sjablonen en busjes spuitkrijt verstuurd.

Politie controle

De politie houdt in deze donkere maanden regelmatig verlichtingscontroles bij basis- en middelbare scholen in Bussum en Naarden. Dat gebeurt ook dit jaar weer. "Een bekeuring is duurder dan een nieuw fietslampje", waarschuwt Else-Meike.

Na zestig jaar zijn Paulus en Anne Chrispijn nog steeds heel gelukkig met elkaar

Burgemeester op bezoek bij echtpaar Chrispijn. Foto: Bob Awick

BUSSUM Paulus (88) en Anne (84) Chrispijn kregen maandag bezoek van burgemeester Han ter Heegde die ze persoonlijk feliciteerde voor hun 60-jarig huwelijk.

"Heel gezellig dat de burgemeester langskwam", vertelt Paulus. "We hebben fijn op de bank een tijdje zitten praten."
Zondag heeft het echtpaar hun diamanten huwelijk gevierd met het gezin, neven en nichten, vrienden en kennissen in Van der Valk. "We waren met een man of 43 en het was heel erg leuk om het zo te vieren."

Ontmoeting op de hei

Het echtpaar heeft elkaar ontmoet op de hei in Bussum. "Ik liep daar met een groepje vrienden en voor ons wandelden twee leuke meiden. We hebben ze aangesproken en ik viel meteen voor Anne. Gelukkig was het wederzijds en zijn we elkaar blijven zien. En na zestig jaar houden we nog heel veel van elkaar; we zijn altijd in Bussum blijven wonen."

Twee zoons

Paulus' werkcarrière was bij Tyres, een bandenservicebedrijf. "Ik heb daar bijna veertig jaar gewerkt."

"Mijn vrouw heeft altijd voor onze twee zoons en het huishouden gezorgd. Gelukkig wonen Paulus en Robbert in de buurt, zodat ze regelmatig naar huis komen."

25 / 40

'Al konden we maar één kind helpen met ons gezin, dan zou dat al fijn zijn'

Connery en Greg zijn al meer dan tien jaar pleegouders

Connery en Greg hebben in hun gezin al meer dan tien jaar kinderen opgevangen als pleegouders. In het kader van de Week van de Pleegzorg vertellen zij hun verhaal.

Connery en Greg hebben in de afgelopen tien jaren al diverse kinderen opgevangen. Foto: Bob Awick

REGIO Connery en Greg besloten tien jaar geleden om pleegouders te worden. Ze kozen bewust voor crisisopvang. Inmiddels heeft het stel, dat zelf ook twee dochters heeft, al veel kinderen een veilige plek kunnen bieden en waar rust en gewoon meedraaien in het gezin het belangrijkste waren.

"Al konden we maar één kind helpen met ons gezin, dan zou dat al fijn zijn. Dat was ons uitgangspunt", zegt Connery. Greg: "We hadden wel het voordeel dat we vrienden hadden met een pleegkind en zij hadden daar goede ervaring mee." Het paar bezocht een informatieavond over pleegzorg om te kijken wat de mogelijkheden waren. "Wij hebben uiteindelijk gekozen voor crisisopvang. Dat is kortdurend. Soms krijg je iemand voor een weekeinde, soms wat langer. Op dit moment hebben we een pleegkind dat inmiddels al vier jaar bij ons is. Dat liep nu eenmaal zo. Er was op korte termijn geen oplossing voor haar en het klikte zo goed dat wij gezamenlijk besloten dat ze bij ons kon blijven."

Voor Connery en Greg begonnen als pleegouders hadden zij dit besproken met hun dochters, die op dat moment 11 en 14 jaar waren. Greg: "We hebben altijd gezegd dat we dit met zijn vieren doen. Als een van ons het niet meer zou willen, dan zouden we ook stoppen." Connery: "Het zijn van pleegouders heeft ook een meerwaarde voor het hele gezin. Onze kinderen zien dat het niet altijd zo vanzelfsprekend is wat zij hebben."

'Wij hebben gekozen voor crisisopvang. Dat is kortdurend'

Ze herinnert zich nog goed het eerste kind dat ze op hebben gevangen. "De kinderen wilden graag een meisje van vier. Dat hebben we toen ook aangegeven." Greg: "En het werd dus een jongen van 10." Dat was voor het gezin wel even wennen. Connery, zichtbaar ontroerd: "Hij vond het zo fijn dat hij net als onze dochters zijn boterhammen in een plastic zakje mee naar school kreeg met een clipje eromheen. Het zijn zulke basale dingen waar je deze kinderen mee kunt helpen."
Ze legt uit dat elk kind zijn eigen verhaal heeft. In dit geval kregen ze 's morgens een telefoontje of ze 's middags een plekje voor hem hadden. Connery: "Hij was zo weggerukt uit school en daar stond hij met zijn plastic tasje met spulletjes. 's Morgens had de rechter besloten dat dit het beste voor hem was." Greg, glunderend: "Hij is uiteindelijk zo'n vier maanden gebleven. We hebben nog steeds contact met hem. Af en toe komt hij nog eens langs en soms zoekt hij verkapt advies. Dat geven we hem dan."

Connery: "Natuurlijk is het moeilijk om afscheid te nemen, maar je weet dat ze altijd goed terechtkomen en het is in ieder geval geen reden om te zeggen dat je daarom geen kinderen wilt helpen." Ze prijst de jeugdhulp in de omgang met hen als pleegouders en de pleegkinderen: "Vaak lees je toch negatieve ervaringen in de media. Die hebben wij totaal niet. We zien hoe zorgvuldig ze omgaan met dit soort gevallen. We kunnen ze ook altijd alles vragen."

'Het zijn zulke basale dingen waar je kinderen mee kunt helpen'

Het uitgangspunt bij pleegzorg is dat er ook contact is met de biologische ouders. Greg: "Het belangrijkste is dat je niet beoordelend bent over de thuissituatie." Connery: "We stimuleren het contact ook wel, in die zin dat als een ouder jarig is we bijvoorbeeld voorstellen om een verjaardagskaart te sturen." Het stel zegt dat ze ook altijd heeft aangegeven dat de biologische ouders welkom zijn. Connery: "Maar ze komen nooit, misschien juist omdat het ze niet verboden wordt. Ze beseffen ergens toch ook wel dat pleegzorg op dat moment het beste is voor een kind." Één keer heeft het stel te maken gehad met boze broers en zussen. Connery: "Die wilden graag zelf voor het kind zorgen. Dat is uiteindelijk ook gebeurd, alleen moest eerst alles netjes geregeld worden hiervoor. Dat kost nu eenmaal tijd en in die tijd hebben wij het kind opgevangen."

Het stel koos indertijd voor crisisopvang omdat het kortdurend is. Greg: "Mocht het niet bevallen, dan konden we er ook makkelijker mee stoppen." De informatieavond die ze hiervoor bezochten is ze heel goed bevallen. "Je krijgt dan inzicht over wat er mogelijk is, zonder dat je ergens aan vastzit." Connery kan iedereen die dat wil aanraden om pleegouder te worden. "Je hoeft er eigenlijk niet veel voor te doen. Gewoon een kind mee laten draaien met je gezin. Het is zoiets kleins dat je doet, al kan het voor een kind een wereld van verschil zijn. Ze zijn zo jong, dus heeft het een grote impact en het betekent dat ze hun leven toch een mooie draai kunnen geven. Wij hebben er nooit spijt van gehad."

Informatie-bijeenkomst

De regio zoekt zeker nog 100 pleegouders en organiseert daarom op donderdag 29 november van 19.30 tot 21.00 uur in Bussum een informatiebijeenkomst. Er wordt hier meer informatie gegeven over pleegouderschap. Diverse pleegzorgaanbieders uit de regio zijn ook aanwezig om vragen te beantwoorden. Informatie en aanmelden kan via pleegoudergv.nl.

Algemene landelijke informatie over pleegzorg is te vinden op supergewonemensengezocht.nl en pleegzorg.nl.

Elkaar leren kennen tijdens buurtsoep

'Samen soepen' is zaterdag op het speelveldje bij het Prinses Margriethof

De eerste Buurtsoep was in mei op het veldje aan de Cort van der Lindenlaan.

NAARDEN Samen Soepen Naarden organiseert zaterdag 3 november van 16.00 tot 18.00 uur een buurtsoep op het speelveldje bij het Prinses Margriethof met bewoners van Vierhoven en Oranje Nassau Noord.

Bij de eerste 'Samen soepen' kwamen zo'n 150 buurtbewoners

"Wat is er gezelliger dan op een leuke en ongedwongen manier je buurtbewoners leren kennen?", aldus Paul Eykenduyn, voorzitter van de diakonie van de Protestantse Gemeente Naarden. De diakonie ondersteunt dit en komend jaar bewoners met het opzetten van buurtsoepen in alle wijken van Naarden. "Opa's en oma's, ouders en kinderen, je buurman en buurvrouw, iedereen is welkom op de buurtsoep." Paul vertelt dat het idee van 'Samen soepen' vier jaar geleden begon op de Utrechtse Heuvelrug. "In Leersum werd de eerste buurtsoep georganiseerd door de Protestantse Gemeente en dat was een groot succes. Tijdens het 'soepen' kom je met elkaar in gesprek en is het makkelijker om elkaar een handje te helpen als er iets aan de hand is, hulp te vragen of een kopje koffie bij elkaar te gaan drinken. Je bent geen vreemde meer van elkaar en de maatschappelijke betrokkenheid wordt op deze manier bevorderd. Toen we van de buurtsoep in Leersum hoorden, dachten we: dat gaan we ook in Naarden doen. We hebben dit idee toen voorgesteld bij de gemeente Gooise Meren, die positief staat tegenover verbindende buurtinitiatieven, en kregen support en toestemming om het veldje naast de Vitusmavo aan de Cort van der Lindenlaan te gebruiken voor de eerste buurtsoep. De soepen waren gemaakt door De Veste met lekkere broodjes, hapjes en drankjes. Bijna alles werd gesponsord door de winkeliers aan de Mackaylaan. Ook stond er een groot springkussen voor de kinderen en leverde de Sint Vitusmavo de stroom. Tijdens de eerste buurtsoep kwamen er zo'n 150 mensen langs." Voormalig wijkwethouder Mirjam van Meerten heeft die buurtsoep geopend. "Wij vinden het fijn dat de wijkwethouders ook betrokken zijn en op deze manier weten ze wat er in de wijk speelt. Zaterdag komt Geert-Jan Hendriks, die wijkwethouder is van de wijken Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven, de buurtsoep openen."

De soep wordt weer bereid door het team van chefkok André Smink van zorgcentrum De Veste. "Welke soepen André gaat maken, blijft een verrassing, maar er zit wel een vegetarische soep bij. De Veste vindt het belangrijk om bij dit initiatief betrokken te zijn en evenementenmanager Erna den Hoed support ons waar mogelijk. Bij slecht weer mogen we uitwijken naar De Veste, dus de buurtsoep gaat ook met regen gewoon door. Voor de kinderen is er weer een springkussen. De stoelen en tafels staan klaar en omdat het al wat vroeger gaat schemeren, hangen we feestverlichting op. Ook winkeliers, nu aan de Burgemeester J. Visserlaan, helpen ons. Bakkerij Kwakman regelt de broodjes en Attent Supermarkt verzorgt samen met slagerij Broodbakker het lekkere beleg. We hopen dat er weer veel bewoners komen voor een paar gezellige uurtjes."
Paul vertelt dat er volgend jaar vier buurtsoepen georganiseerd zullen worden. "Twee keer organiseren we een buurtsoep in de wijk Keverdijk, een keer in het centrum bij de Marktstraat of op het pleintje voor de Grote Kerk en de vierde is dan weer voor de wijk Ministerpark/Fortlanden."

Uit de historie van Bussum en omgeving
Niet veel wijzer

Afbeelding 1: Tot de bouw van het gemeentehuis was vanaf het Wilhelminaplantsoen te zien hoe de twee gebouwen elkaar aankeken. Foto: Picasa

Het is in 2018 voor de Bussumer moeilijk om zich voor te stellen hoe anders zijn woonplaats er nog maar een kleine eeuw geleden in haar structuur uitzag. Met name door de demping van de Bussumse haven (in 1940) is een belangrijk element uit de dorpsinrichting verdwenen. Zo is het indertijd centraal gelegen Wilhelminapark met zicht op de bedrijvigheid aan de havenkade niet meer herkenbaar. De aan dit "Central Park" gelegen kerken (de Koepelkerk en de Wilhelminakerk) staan nu in een heel andere context. Met de bouw van het gemeentehuis, de Palladio appartementen en de wijk Landstraat Noord is van een wijde blik geen sprake meer.

Bij de ontwikkeling van de villawijken Brediuskwartier en Rembrandtkwartier aan weerszijden van de Brediusweg heeft de Blaricumse architect H.F. Sijmons geprobeerd aansluiting te vinden bij de toen nog bestaande situatie aan de kop van de haven. Hij tekende een woon- en winkelhuis aan het begin van de Brediusweg, naast Hotel Parkzicht (nu Archibald). Het pand spiegelt zich als het ware in het water van de haven aan de Wilhelminakerk aan de overzijde. Het in de twintiger jaren bij architecten geliefde toevoegen van "zinloze" dakopbouwen (zie Amsterdam Zuid!) greep Sijmons daartoe als middel aan. Het woon- en winkelhuis op Brediusweg 1 kreeg een toren. Zonder functie. Met als resultaat een symmetrisch silhouet aan de beide Bussumse havenkanten.

Afbeelding2: De Wilhelminakerk in de dertiger jaren. Zonder wijzerplaten. Foto: Picasa

Aan de Wilhelminakerk (gebouwd in 1925) ontbraken lange tijd nog wijzerplaten. Het is niet meer na te gaan of dit de reden is dat de winkeltoren aan de Brediusweg bij de bouw (1926) dan wel een (natuurstenen) plaat kreeg maar geen wijzers. In ieder geval was de spiegeling indertijd tot in dit detail aanwezig. Tot de kerktoren alsnog de uren en minuten ging aanwijzen, later zelfs met verlichting. De symmetrie verbroken.

Hans Jonker

28 / 40

'Ik betreur de ophef' met cabaretier Patrick Nederkoorn.

donderdag 1 november

Filosofisch Café

Koepelkerk of Mariakerk 14.00 uur

Filosofisch Café: 'Hoe leren we kiezen en grenzen stellen?' Entree is 6 euro.

Vestingborrel

Bar Bistro Naarden 17:00 uur

Vestingborrel voor ondernemers en ondernemende personen die een band hebben met Naarden/'t Gooi.

Hoe stoppen we armoede in Gooise Meren?

Witte Kerk 21:00 uur

Hoe stoppen we armoede in Gooise Meren? Tweede Kamerlid Rene Peters gaat in debat met inwoners. Iedereen is welkom. Toegang is gratis.

'Ik betreur de ophef'

deMess Naarden 20:30 uur

'Ik betreur de ophef' is een grappig en pijnlijk inkijkje in een wereld van valse beloftes en oprechte leugens met Patrick Nederkoorn. "Nederkoorn laat zien dat hij een cabaretier is om rekening mee te gaan houden", schreef NRC.

Pieter Waterdrinker

Spieghelkerk 20:00 uur

De energieke schrijver Pieter Waterdrinker komt bij ons in Bussum afgewisseld met vioolmuziek. Hij bezorgt een mooie avond met zijn boeken 'La Poubelle' en 'Tsjaikovskistraat 40'. Bij De Wereld Draait Door maakte Waterdrinker veel indruk.

vrijdag 2 november

Duitse poëzie en kunst rond de Eerste Wereldoorlog

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 10:00 uur

Duitse poëzie en kunst rond de Eerste Wereldoorlog met een powerpointpresentatie over de culturele wereld uit de twintiger jaren. Opgeven kan via www.vagev.nl.

Creativiteitsgroep

SCAN 13:30 uur

Heb je zin om te plakken, knippen, verven? Voor kinderen van vier tot en met zeven jaar. De kosten zijn 2,40 euro. Info: José de Groot, 035-694 32 62.

Schrijven over je leven

Vivium De Antonius Hof 14:00 uur

In een mix van intuïtief en autobiografisch schrijven wordt tijdens de bijeenkomst geschreven over belevenissen uit je leven. Prijs: 50 euro. Info: Lia de Boer www.schrijveninhetgooi.nl of info@schrijveninhetgooi.nl.

zaterdag 3 november

Informatieochtend

Hotel Jan Tabak 10:00 uur

Jaarlijkse informatieochtend van de Oude Begraafplaats van Naarden. Het programma 'Werk in uitvoering' gaat over restauratieprojecten op de begraafplaats. De toegang is gratis.

Open dag Zorgeloos wonen

Vivium De Gooise Warande 10:00 uur

De deuren staan open van De Gooise Warande en Godelinde in Bussum.

Het praathuis: Met en onder elkaar

WOC Spieghelwijck 15:00 uur

Het Sieghelwijck Praathuis, vrije inloop voor een praatje en een drankje.

zondag 4 november

Rondleiding in Comenius Mausoleum

Comenius Museum 15:00 uur

Gratis rondleiding in het Comenius Mausoleum. Entree 6 euro inclusief rondleiding. Aanmelden: info@comeniusmuseum.nl / 035-6943045.

Concert Mozart & Haydn

Remonstranten Naarden-Bussum 15:30 uur

Koor in 't Gooi zingt o.a. Mozarts Missa Brevis in Bes (KV 275) en Der Sturm van Haydn. Solisten zijn Rebecca en Rivkah Blom (sopraan, mezzosopraan), Milan Faas (tenor), Fons Meijer (bas), David Schlaffke (piano). Info: www.koorintgooi.

Zielsveel

Grote Kerk Naarden 16:00 uur

Zielsveel is een geliefdenvesper voor wie een dierbare moet missen. Het Requiem van John Rutter wordt uitgevoerd door Choral Voices uit Groningen en instrumentaal ensemble Collegium Delft onder algehele leiding van Daniel Rouwkema.

maandag 5 november

De Oudheid in een maand

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 19:30 uur

'Oudheid' is in feite niets meer of minder dan de naam die we geven aan de eerste helft van de menselijke geschiedenis, ofwel ruwweg de periode tussen 3000 v.Chr. tot 650 n.Chr.

dinsdag 6 november

Met Mifi heb je altijd internet!

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Naarden 10:00 uur

Een Mifi is een apparaatje waarmee je je eigen wifi maakt. Met Mifi heb je altijd internet, ook onderweg en op vakantie. SeniorWeb geeft uitleg over dit handige apparaatje. Voor deze bijeenkomst opgeven op www.vagev.nl.

Basistraining Vrijwilligerswerk

Versa Vrijwilligerscentrale 14:00 uur

Een training voor beginnende vrijwilligers met aandacht voor randvoorwaarden in het vrijwilligerswerk, eigen kerntalenten, communicatievaardigheden en stellen van grenzen. Opgeven via www.vagev.nl.

Sieradengroep

SCAN 15:30 uur

Vind je armband, ketting en oorbellen leuk? Dan is sieraden maken iets voor jou! Voor kinderen tussen de zeven en dertien jaar. Kosten 2,40 euro. Info: José de Grootm 035-694 32 62.

Verhalen van reislustige vrouwen

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 19:30 uur

Verhalen van reislustige vrouwen door de eeuwen heen. Een lezing van Frieda van Essen. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

woensdag 7 november

Oosterse filosofie

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 10:00 uur

Kennismaking met de oosterse filosofie. Boeddha, Confucius, Lao tse en de Bhagavad Gita. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Technoclub

SCAN 13:30 uur

Techniekles voor jongens en meisjes van negen tot en met twaalf jaar met zagen, boren, hameren met hout, metaal en andere materialen. Info: José de Groot: 035-694 32 62.

Blauw en wit, een gouden combinatie

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 14:00 uur

Lezing over Delfts blauw. Ook eigen voorbeelden kun je meenemen. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Tekenen

SCAN 15:15 uur

Bij de Scan is er nog plek voor kinderen van vijf tot dertien jaar die het leuk vinden om goed te leren tekenen. Je leert met verschillende materialen omgaan zoals houtskool, pastels en verf. Info: José de Groot, 035-694 32 62.

Haiku

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 19:30 uur

Workshop 'Haiku', het maken van korte gedichten met regels van 5 en 7 lettergrepen, verlevendigd met een tekening of schildering. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

donderdag 8 november

Christendom en genetica

Witte Kerk Naarden 20:00 uur

De maakbaarheid van de voortplanting: christendom en reproductieve genetica door Wybo Dondorp. Toegang is 6 euro.

Jamsessie met diner

Fier 18:30 uur

Gezellige jamsessie met de mogelijkheid om aan te schuiven bij een driegangendiner. Kaarten (diner) zijn tot en met 5 november te reserveren voor 32,50 euro via www.fierbussum.nl of 035-69167788. Vanaf 21.00 uur kun je gratis de jamsessie bijwonen.

vrijdag 9 november

Natuurfotografie

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 10:30 uur

Natuurfotografie met lezing voor gebruikers van digitale camera's. Aandacht voor fotografie van landschap, bloemen en dieren. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Muziek in Huis

Amaris de Veste 19:30 uur

Swingend jazzoptreden van Trio The Society met saxofonist Ben van den Dungen, contrabassist Stevan Zwanink en gitarist Vincent Koning. Toegang is 5 euro.

zaterdag 10 november

Herdenkingsmiddag 2018

Tussen de Bomen 16:00 uur

Alma Uitvaartzorg organiseert wederom een herdenkingsmiddag voor alle mensen die het fijn vinden om in alle rust stil te kunnen staan bij het overlijden van hun dierbare.

dinsdag 13 november

Spieghelcafé

Spieghelkerk 10.00 uur

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen direct achter de Spieghelkerk. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00-11.30 uur vrije toegang.

Oefengroep Nederlandse Taal

Buurtcentrum Uit-Wijk 10.00 uur

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers. Iedereen is welkom. Gratis deelname. Info: Esther Lindhout, 06-27025703 of Elindhout@versawelzijn.nl.

woensdag 14 november

Wandeltochten

WOC Bellefleur 13.00 uur

De duur van de wandelingen bedraagt circa 1,5 uur. Geen kosten. Inlichtingen: Gré Poort: 035-695 16 86. Informatie op wwww.wocbellefleur.nl.

Museumbezoek

Station Naarden-Bussum 10.00 uur

We gaan deze keer naar het Tropenmuseum in Amsterdam. Daar is nu te zien: Cool Japan en andere tentoonstellingen, maar ook de vaste collectie is de moeite van het bekijken waard. Informatie bij Truus 035-692 06 94 of Rita 035-694 58 50.

Technoclub

SCAN 13.30 uur

Techniekles voor jongens en meisjes van negen tot en met twaalf jaar. We gaan zagen, boren, hameren. We werken met hout, metaal en andere materialen. Info: José de Groot, 035-694 32 62.

Tekenen

SCAN 15.15 uur

Bij de Scan is er nog plek voor kinderen van vijf tot en met twaalf jaar die het leuk vinden om goed te leren tekenen. Je leert met verschillende materialen omgaan b.v. houtskool, pastels en verf. Kosten 10 lessen € 33,-. Info: José de Groot, 035-6943262

FitStap trainingen Gooise Meren

WOC Bellefleur 19.00 uur

FitStap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met FitStap voel jij je in 12 weken (weer) fit en vitaal. Daarbij is niet alleen voldoende beweging belangrijk. Juist de combinatie van een gezonde geest in een vitaal lijf staat centraal. En daarbij gaan wij jou helpen. FitStap is er voor elke conditie.

Chocoladeletters en pepernoten

Sinterklaas en zijn Pieten komen naar Bussum en Naarden

Sinterklaas maakt op zijn paard Amigo een rondje door de Vesting in Naarden. Foto: Bob Awick

BUSSUM/NAARDEN Alle kinderen in Gooise Meren kijken weer uit naar het moment dat Sinterklaas met zijn Pieten in Bussum en Naarden is.

De goedheiligman vaart op zaterdag 17 november Nederland binnen. De dag erna, op zondag 18 november, komt Sinterklaas op zijn paard Amerigo samen met de Pieten naar Bussum. Het welkomstfeest begint om 12.30 uur op het Wilhelminaplantsoen en om 13.00 uur komt Sinterklaas naar het plantsoen. Om 14.30 uur is de rondrit door het centrum en rond 15.00 uur is de sint op het Julianaplein om de kinderen te begroeten.
Daarna gaat Sinterklaas een paar dagen uitrusten en is hij op zaterdag 24 november in Naarden. Het voorprogramma begint om 16.30 uur bij het Arsenaal. Sinterklaas en zijn Pieten komen een uurtje later aan in de Nieuwe Haven. Na de ontvangst loopt de sint een route door de Vesting samen met de basisscholen van Naarden en verschillende muziekkorpsen. Na de optocht is er nog tijd om de goedheiligman en zijn Pieten te zien in de Grote Kerk.

In Tindalvilla aandacht voor Eerste Wereldoorlog

Duo Michael Foyle en Maksim Štšura. Foto: Kaupo Kikkas

BUSSUM Het duo Michael Foyle en Maksim Štšura presenteert op zondag 11 november 'The Great War Centenary' in de Tindalvilla.

Die zondag is het precies honderd jaar geleden dat de Wapenstilstand werd uitgeroepen na vier jaar bloedige strijd in de Eerste Wereldoorlog. Het bijzondere programma begint om 11.00 uur. De Bussumse historicus dr. Paul Schneiders geeft een overzicht van de gebeurtenissen en gevolgen in een lezing met historische beelden. Tijdens de lezing vertelt hij dat die oorlog alleen maar verliezers kende met bijna tien miljoen gesneuvelde en ruim zeventien miljoen gewonde militairen, een gigantische verwoesting en een groot aantal burgerslachtoffers. Bovendien was de Eerste Wereldoorlog de aanleiding voor de Russische revolutie en droegen de vernederende vredesvoorwaarden de kiemen van WOII in zich.
Na de lezing geven violist Michael Foyle, winnaar van het Nationaal Vioolconcours 2016, en pianist Maksim Štšura, winnaar Chopin Concours Estonia 2000, een concert onder de naam 'The Great War Centenary'. Dit goed uitgedachte programma combineert twee late meesterwerken van Debussy en Janácek met de jonge Respighi, alle drie gecomponeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het duo wil met muziek iets uitdragen. Hun interpretatie is een muzikaal statement; zowel aangrijpend, troostrijk als diepgaand. Foyle en Štšura zijn geen doorsneemusici; zij kiezen niet de makkelijkste weg, maar willen zelf uitgedaagd worden door de muziek.

Voor meer informatie en kaarten www.tindal.nl.

Vernissage van Alexei Kostroma

BUSSUM De Russische kunstenaar Alexei Kostroma houdt een verkoopexpositie van hedendaagse kunst op zondag 4 november tussen 14.00 en 18.00 uur op de Stargardlaan 6 in Bussum.

Kostroma, waarvan werk is aangekocht door het Stedelijk Museum in Amsterdam en het MOMA in New York, heeft een nieuwe stroming binnen de hedendaagse kunst ontwikkeld, de 'organic way', met eierschalen en geel pigment. Hij heeft zijn sporen in de internationale kunstwereld ruimschoots verdiend. De kunstenaar is aanwezig om meer te vertellen over zijn werk en filosofie.

Vrijwilligers gezocht

Coördinator Sailability Huizen zoekt een regelaar die zorgt dat er vrijwilligers zijn om met gehandicapte personen te zeilen.

In het Naarderheem kunnen bewoners 'in eigen huis' een avondje uit voor een liveoptreden als er voldoende vrijwilligers zijn om de mensen te halen en terug te brengen naar de kamer.

Stop Poverty zoekt een coördinator voor de administratie met organisatietalent.

Maatjesproject: Sonja (83) woont sinds 6 jaar in Nederland, ze is eenzaam en wil heel graag af en toe een praatje maken met iemand in haar moedertaal Spaans.

Gemiddelde prijs woningen blijft maar stijgen, aanbod neemt alleen maar af

In het derde kwartaal zijn in 't Gooi 823 verkopen gerealiseerd

Woningen in 't Gooi staan gemiddeld 37 dagen te koop. Foto: NVM

GOOISE MEREN De koopstarter heeft het echt moeilijk op de woningmarkt en voorlopig komt daar nog geen einde aan. Er zijn nagenoeg geen koopwoningen onder de twee ton beschikbaar en deze worden ook niet gebouwd. Bovendien blijven de absurd hoge vraagprijzen alleen maar stijgen.

Gemiddelde prijs van verkochte woningen in regio is 411.000 euro

Dat blijkt uit de marktcijfers van het derde kwartaal 2018, die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), afdeling 't Gooi presenteerde. Conclusie is ook dat er vanwege de blijvende druk op de woningmarkt een structureel tekort blijft aan koopwoningen. Daarnaast komen er te weinig nieuwbouwwoningen bij. "Gemeenten als Weesp, Blaricum en Eemnes hebben nog wel grotere nieuwbouwprojecten op de planning staan, maar ook daar zal in de nabije toekomst een einde aan komen."

Opmerkelijk is verder dat de transactieprijzen van het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder in bijna alle gevallen in de regio zijn gestegen, met uitzondering van de gemeente Baarn. Echter, in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar zijn de gemiddelde transactieprijzen in vijf gemeenten (Eemnes, Hilversum Blaricum, Gooise Meren en Baarn) juist gedaald.
Een paar cijfers. In het derde kwartaal zijn in 't Gooi 823 verkopen gerealiseerd, een daling van 13,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Overigens is er ook landelijk sprake van een daling. De gemiddelde prijs van verkochte woningen in deze regio is 411.000 euro, anderhalve ton hoger dan het landelijk gemiddelde. De woningprijzen zijn in een jaar tijd met maar liefst 9,8 procent gestegen. En woningen staan gemiddeld 37 dagen te koop, landelijk is dat 40 dagen.
In het derde kwartaal stonden er bij elkaar 982 woningen te koop, een daling van 22,7 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde vraagprijs van het lopende aanbod in 't Gooi ligt met 752.000 euro (landelijk is dit nog geen vier ton) absurd hoog in 't Gooi en blijft stijgen.
Dan nog even de verschillende woningtypen afzonderlijk. Zo verwisselden 193 appartementen van eigenaar voor een gemiddelde transactieprijs van 211.000 euro, 12 procent hoger dan vorig jaar. En met een verkoop looptijd van 27 dagen zijn appartementen nog steeds het snelst verkopende woningtype.
De 204 verkochte tussenwoningen kostten gemiddeld 315.000 euro, een stijging van ruim 10 procent.
Er werden 165 hoekwoningen en 164 2-onder-1-kap woningen verkocht - iets minder dan vorig jaar - voor gemiddeld 378.000 en 585.000 euro, in beide gevallen een prijsstijging van 10 procent. Tot slot werden er 97 vrijstaande woningen verkocht voor gemiddeld ruim een miljoen euro. De verkoop duurde zeventig dagen.

Museum Weesp vertelt alles over chocolade

Drukte bij de opening van de tentoonstelling over chocolade.

WEESP Weesp en het merk Van Houten chocolade, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nu, vlak voor het moment dat de chocoladeletters en kerstkransjes je weer om de oren vliegen, duikt Museum Weesp in de geschiedenis van de band van Weesp met chocolade. Vlak voor het weekend opende het museum de tentoonstelling met de alleszeggende naam 'Chocolade'.

De tentoonstelling toont de hele ontstaansgeschiedenis van chocolade zoals we dat nu kennen en zoomt vanzelfsprekend ook erg in op de rol van Weesp en Van Houten voor de ontwikkeling van chocolade. Want Weesp was vroeger Van Houten en Van Houten was chocolade. Zonder het wereldbedrijf van Casparus van Houten hadden we de hedendaagse chocolade waarschijnlijk nooit gekend. Van Houten bedacht namelijk een methode om vet van cacaomassa te scheiden en daarmee cacaopoeder en cacaoboter te maken. Van Houten maakte chocolade tot de traktatie voor iedereen.

'Chocolade' is te zien tot en met 22 april in Museum Weesp.