Gooi en Eembode Bussum-Naarden

9 augustus 2017

Gooi en Eembode Bussum-Naarden 9 augustus 2017


Floris V thema van fietstocht vanaf Bussum naar Muiderslot en Naardermeer

Foto: Fietsgilde 't Gooi

BUSSUM Fietsers, geïnteresseerd in geschiedenis, hoeven zich woensdag 16 augustus niet te vervelen. Fietsgilde 't Gooi houdt die dag vanaf 10.00 uur de dagtocht 'Floris V'. De start is vanaf Station Bussum Zuid (hotelzijde). Via Weesp en Muiden fietsen belangstellenden naar het Muiderslot en vervolgens langs het Naardermeer weer terug naar Bussum. Deelnemers betalen 3 euro. Ook dienen zij zelf een lunchpakket mee te nemen. Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl

Gratis zeilles voor de jeugd in Naarden

NAARDEN Het rondreizende watersportevenement Optimist on Tour komt zaterdag aan in de jachthaven van Naarden. Onder begeleiding van gecertificeerde instructeurs leren de kinderen zeilen in een Optimist, kanovaren en suppen. Op deze manier maakt Optimist on Tour watersport toegankelijk voor alle kinderen in Nederland.

Ilse Köpping, hoofdinstructrice Optimist on Tour: "Gezinnen die hier in de haven overnachten of gezinnen die gewoon zin hebben in een familie-uitje zijn hier van harte welkom. Kinderen die nog geen zeilervaring maar wel 'watersport kriebels' hebben en nieuwsgierig zijn kunnen bij Optimist on Tour kennismaken met de watersport."

Het watersportevenement van zaterdag is van 9.30 tot 17.30 uur. Jachthaven Naarden is gevestigd aan de Onderwal 4. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.optimistontour.nl

Inzamelactie taxus op twee begraafplaatsen

BUSSUM Op de twee begraafplaatsen in Bussum en Naarden is 26 augustus een grote taxus inzamelingsactie. Locaties zijn Begraafplaats Nieuw Valkeveen (Valkeveenselaan, Naarden) en Algemene Begraafplaats Bussum (Nieuwe Hilversumseweg 70, Bussum).

Op de openbare begraafplaatsen in Gooise Meren staat bij elkaar zes kilometer taxushaag, die ieder jaar gesnoeid moet worden. In de jonge scheuten van de taxusplant zit baccatine, de basisgrondstof voor chemotherapie. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor een chemotherapie.

De snoeiactie is op 26 augustus van 9.00 tot 14.00 uur. Vooraf aanmelden kan via a.steller@gooisemeren.nl.

Spetterend slotstuk

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Volop vermaak op veld achter Zandzee tijdens Kinderfestival

3

Twee weken lang lol

De burgemeester kwam vorige week op bezoek. Foto: Brian van den berg

BUSSUM Een groot vuur van houten pallets vormde donderdag, zoals elk jaar, een spetterend slotstuk van twee weken Kinderfestival. Na de voorlaatste speeldag werden de pallets waar de afgelopen twee weken hutten mee werden gebouwd op elkaar gestapeld en aangestoken.

Het vuur zorgde voor vermaak, met dank aan de Bussumse brandweer. De deelnemers van het Kinderfestival, maar ook de ouders en de medewerkers van het jeugdfeest stonden op enkele meters afstand het vuur te bewonderen.
Het Kinderfestival trok de afgelopen twee weken weer honderden kinderen uit Bussum en Naarden naar het veld achter De Zandzee. Zo konden zij hutten bouwen, knutselen en spelen.
Foto's: Bob Awick/Brian van den Berg

Het spetterende slotstuk. Foto's: Bob Awick
De kinderen timmerden flink aan de weg.
Een mooi resultaat.
Ook was er een springkussen.
5 / 8

Van 15 t/m 17 augustus Freerunning trainingen in De Zandzee.

Donderdag 10 augustus

Wijkcoach

9:30 uur | Bibliotheek Bussum

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38626299.

Nijntje Spelletjes

14:00 uur | De Zandzee Bussum

Spelletjes in het Nijntjebad voor de allerkleinste bezoekertjes. *deelname t/m 5 jaar.

Orgelconcert

20:15 uur | Grote Kerk Naarden

Orgelconcert door Dirk Out en Ronald de Jong.

Vrijdag 11 augustus

Schildercursus

10:00 uur | Vivium Godelinde

Verrassingsactiviteit

14:00 uur | De Zandzee Bussum

Kom zwemmen en laat je verrassen! Vanaf 14.00 uur, deelname is gratis.

De reisshow

14:30 uur | De Gooise Warande

Audiovisuele reisshow over Oostenrijk gepresenteerd door Ans en Chris Breet. Vivium.

Zondag 13 augustus

Stedelijk museum Alkmaar

10:00 uur | PlusBus

Collectie van Wim Selderbeek, met o.a. Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel en Kees Mak en andere onbekende meesterwerken uit particuliere collecties. De Plusbus haalt u thuis op en brengt u thuis. Bel maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur 035-7504192.

Maandag 14 augustus

Orgelconcert

19:30 uur | Koepelkerk Bussum

Lidia Ksiazkiewics uit Poznan en Straatsburg.

Maandag 14 augustus

ASGM Seniorencafé

10:30 uur | Stokjes en Lepel

Tot 12 uur. Ook niet-leden van de ASGM zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening, ook is er informatie over allerlei kleinere activiteiten.

Anne Frankhuis

10:00 uur | PlusBus

Een bezoek aan het Anne Frankhuis in Amsterdam. De Plusbus haalt u thuis op en brengt u thuis. Bel maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur 035-7504192

Dinsdag 15 augustus

Poffertjes en muziek

14:00 uur | Vivium Godelinde

Zandsculpturen Garderen

11:00 uur | PlusBus

'Erop uit in eigen land' is het thema van dit festival. De Plusbus haalt u thuis op en brengt u thuis. Bel maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur 035-7504192

Dinsdag 15 augustus

Freerunning-trainingen

9:00 uur | De Zandzee Bussum

In de zomervakantie bieden BeweegPower en 'De Zandzee' drie weken Freerunning aan. T/m 17 augustus trainingen voor iedereen vanaf 4 jaar. Aanmelden via www.freerunning.nl.

Woensdag 16 augustus

Zomer BBQ

16:45 uur | Wijkpost De schakel

Ontvangst vanaf 16.45 uur. Kosten zijn € 7,50 met inbegrip van een drankje en koffie na. Opgeven in Wijkpost 'De Schakel', bel R. de Beer 035 8889167 of via info@wijkpostdeschakel.nl.

Fietstocht Floris V

10:00 uur | Station Bussum Zuid

Met het fietsgilde richting het Muiderslot. Verzamelen aan de hotelzijde. Kosten 3 euro p.p.

Fietsen

14:00 uur | WOC De Palmpit

Een tocht van ± 35 km met bestemming Vechtplassen. Start 's middags om 13.15 uur bij De Palmpit, einde om ± 17.00 uur.

Rondleiding Palingrokerij

10:00 uur | PlusBus

Een rondleiding met proeverij, en tot slot een warme maaltijd in Volendam. De Plusbus haalt u thuis op en brengt u thuis. Bel maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur 035-7504192

Donderdag 17 augustus

Wijkcoach

10:30 uur | Bibliotheek Bussum

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38626299

Vrijdag 18 augustus

Bloemschikken

10:00 uur | Vivium Godelinde

Samen met anderen bloemschikken.

Zaterdag 19 augustus

Samen lunchen

12:30 uur | Brownies & Downies

Zoals gewoonlijk op de derde zaterdag van elke maand. Met de ASGM naar Brownies en Downies op het Julianaplein in Bussum. De consumpties zijn voor eigen rekening en worden apart afgerekend.

Bloemencorso Leersum

10:00 uur | PlusBus

Het grootste evenement op de Utrechtse Heuvelrug. Prachtige praalwagens met dahlia's, een braderie, kunstmarkt en een rondrit van prachtige cabrio's. De Plusbus haalt u thuis op en brengt u thuis. Bel ma. t/m vr. tussen 10.00 u. en 12.00 u 035-7504192

Zondag 20 augustus

Stadswandeling

12:30 uur | Utrechtse Poort

Om 12.30 u. staan de gidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden voor u klaar bij de Utrechtse Poort om u mee te nemen voor een interessante wandeling door de oude Vestingstad. Kaartjes verkrijgbaar vanaf 12.15 uur. Prijs: Volwassenen €3,00 kinderen tot 12j. gratis.

Bootverhuur Naarden vanaf het water

10:00 uur | Naarden Vesting Naarden

Wat is er gezelliger en ontspannender dan met vrienden of familie een stukje te varen rond de Vesting? Huur een klassieke sloep en verken zelf de Vesting vanaf het water. Meer ergens aan, spot een ijsvogel of hang met je tenen in 't frisse water. Via www.naardenvanafhetwater.nl kan je een sloepje huren en op eigen gelegenheid Naarden-Vesting vanaf het water verkennen. We leggen de sloepjes voor je klaar, met stille electromotor, goed voor minstens twee uur vaarplezier. Er is plek voor maximaal zes personen. Vaarroutes & reddingsvesten zijn beschikbaar, kinderfeestjes en huisdieren welkom. De sloepjes zijn van Vestingbewoners die deze ter beschikking stellen tegen een kleine vergoeding: een voorbeeld van de duurzame deeleconomie.

Versa vrijwillgerscentrale

Versa Welzijn-Administratie voor Elkaar zoekt mensen die willen helpen bij het ordenen van de administratie.

Vrijwilliger Thuishulp Gooise Meren; samen iets doen met iemand die chronisch ziek of dementerend is.

Vivium Zorggroep Godelinde zoekt voor tijdens het bloemschikken met bewoners op vrijdagochtend van 9.45 – 11.45 uur hulp.

De Veste zoekt een fietsvrijwilliger voor op de duo-fiets.

In de vakantie is de persoonlijke bemiddeling gesloten. Via www.versavc.nl is alle informatie te vinden.

Opvallende opmars jonge huizenkopers

Ouders schieten financieel te hulp

Het gemiddelde hypotheekbedrag van de jonge starter ligt rond de 155.000 euro.

Al een aantal kwartalen op rij is sprake van een opvallende stijging bij de groep jongvolwassen starters op de huizenmarkt. Landelijke indexcijfers van De Hypotheker tonen aan dat het aandeel jonge starters tot 25 jaar in het tweede kwartaal van 2017 een stijging laat zien van maar liefst 85 procent in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar.

Hoewel starters het in het algemeen steeds lastiger krijgen om in te stromen op de woningmarkt, groeit de groep jonge starters opvallend genoeg aanzienlijk. De opmars van deze jonge starters is mede te danken aan de financiële hulp die zij krijgen van ouders, bijvoorbeeld in de vorm van een schenking, of doordat zij spaargeld inbrengen in de hypotheek.

Dure Randstad

De grootste stijging bij de groep jongvolwassenen in het tweede kwartaal van 2017 zien we in de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel. In deze provincies stijgen de huizenprijzen minder snel ten opzichte van de Randstad, waardoor woningen beter betaalbaar zijn. Ook is in deze regio's minder concurrentie van andere woningkopers. Het gemiddelde hypotheekbedrag van de jonge starter ligt rond de 155.000 euro. Van deze groep sluit 90 procent een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af, zodat zij kunnen profiteren van de voordelen die NHG biedt. Daarbij krijgen veel jonge starters financiële hulp van ouders bij het kopen van een eerste woning.

Stijgende huizenprijzen

De stijging bij jonge starters is opvallend, omdat het aandeel starters op de woningmarkt sterk daalt. Voor de meeste starters wordt het steeds lastiger om een woning te kopen. Dit komt door de stijgende huizenprijzen en de krapte op de woningmarkt. Vooral in de grote steden is nog steeds sprake van een stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag, met name in Utrecht en Amsterdam. In de grote steden daalt zowel het aantal alleenstaande als samenwonende starters sterk: gemiddeld met 30 procent. Bovendien wordt het voor starters vanaf 1 januari 2018 nog lastiger om een woning te kopen, want vanaf dan mogen zij nog maar 100 procent van de marktwaarde van de woning lenen. Met als gevolg dat er nog meer eigen geld ingebracht moet worden om de overige kosten voor het kopen van een woning te financieren, zoals de makelaars- en notariskosten.

Column

Meten is weten...

Foto: Marieke van Veen

Sinds enkele jaren werken bijna alle makelaars met een zogenaamde NEN 2580 meting. Dit houdt in dat de woningen volgens een bepaalde, uniforme wijze, worden opgemeten.

Niet lang geleden was dit dus nog heel anders. De opgegeven grootte was eigenlijk een indicatieve maat die niet tot op de centimeter nauwkeurig bepaald was. Het lijkt veel groter.... of kleiner waren dan ook opmerkingen die wij vaak hoorden. Tegenwoordig mag je er bij de plattegronden, die je op bijvoorbeeld Funda tegenkomt, dus vanuit gaan dat dit zeer precies is ingemeten. Maar dan nog is het soms heel lastig om je een voorstelling te maken van de grootte van een woning of een appartement.

Toen ik mijn eerste huis ging kopen werd ik aangetrokken door een nieuwbouwproject. Het betrof een kleinschalig project met appartementen. Op dat moment woonden mijn vriendin en ik op een zolderetage in Utrecht. Ik weet nog goed dat we veel moeite hadden met het inschatten van de grootte van het appartement. Uiteraard beschik je bij een nieuwbouwproject alleen over de plattegronden van een woning. Met een meetlint en een paar dozen probeerden we een beeld te krijgen de grootte van de verschillende kamers.

Gelukkig krijg je bij een bestaande woning de gelegenheid om deze te bezichtigen en de werkelijke grootte te beoordelen. Ik adviseer mijn cliënten vaak om, ook als een woning wat klein lijkt, toch te komen kijken. De ene 120m2 is de andere niet.... want ondanks de huidige precieze manier van meten hoor ik nog steeds dat een woning groter of kleiner is dan dat men verwacht had.

Kortom een hele goede ontwikkeling dat we in de makelaardij zijn overgegaan op een uniforme wijze van opmeten. Hierdoor geven de plattegronden een goed beeld van de situatie. Toch adviseer ik bij twijfel de woning 'in het echt' te bekijken. De makelaars uit het Gooi ontvangen u graag voor een bezichtiging!

Geniet nog allemaal van het staartje van de vakantie!

Amsterdam wil stad voor alle inkomensgroepen blijven

Foto: Pixabay

Voortaan moet 80% van de nieuwbouw in Amsterdam bestaan uit betaalbare woningen. Dat heeft de gemeenteraad van in grote meerderheid besloten, zo meldt De Woonbond.

Amsterdam wil een gemengde stad blijven, bereikbaar voor alle inkomensgroepen. De lagere grondopbrengsten neemt de hoofdstad vooer lief. Tot 2025 moet 40% van alle nieuwbouw sociale huur zijn en 40% 'middeldure' koop of huur (huur rond € 850,-). De overige 20% mogen dure huur- en koophuizen zijn.

Fruitklontjes

Foto: Pixabay

Als het warm is gaat een koud drankje er wel in. Maak in plaats van gewone ijsklontjes eens ijsklontjes met fruit, die zijn leuk, mooi en lekker. Meng 200 ml kokoswater met het sap van een halve citroen. Giet dit in een ijsblokjesbakje en voeg aan elk vakje een framboos, bosbessen of aardbei toe. Zet vervolgens minstens 5 uur in de vriezer.

Voedselbos

WEESP - Onderdeel woonwijk Weespersluis wordt een bloemenpluktuin en voedselbos. Die moet komen aan de noordoostzijde van de nieuwbouwwijk. Hier zouden dan ook dieren zoals koeien, schapen en kippen kunnen komen, zodat ouders met kinderen, scholen een mooie ecologische zone hebben om doorheen te struinen. Het eerste deel van de nieuwbouwwijk, Lanenrijk fase 1A, gaat nog deze zomer in de verkoop. De belangstelling is nu al zeer groot, zowel onder Weespers als onder Amsterdammers.

8 / 8