BussumsNieuws

25 maart 2015

BussumsNieuws 25 maart 2015


Nog veel zorgen over financiële gevolgen fusie

VVD nog niet gerustgesteld, Hart voor Bussum roept op te stoppen

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De raadsleden van onder meer de VVD en Hart voor Bussum hebben nog zorgen over de financiële gevolgen van de fusie van de gemeenten Bussum en Naarden met Muiden.

Afgelopen week werd bekend dat er maatregelen genomen worden om de gemeente Muiden 'schoon' op te leveren als de gemeenten straks fuseren, maar nergens wordt nog concreet gezegd dat Bussum en Naarden geen geld op hoeven te hoesten om de schulden van de gemeente Muiden af te betalen: nog steeds een voorwaarde van de gemeenteraden van Bussum en Naarden.

De VVD van Bussum, Naarden en Muiden laat weten 'nog niet gerustgesteld' te zijn en Hart voor Bussum doet wederom een oproep om alsnog helemaal te stoppen met het fusieproces.

Zorgen over gevolgen
De voornaamste zorgen gaan over de gevolgen van de door de gemeente Muiden verkregen Artikel-12-status. De gemeente krijgt van het Rijk ongeveer 10 miljoen euro om haar financiële problemen op te lossen.

Meeste zorgen over gevolgen Artikel-12-status Muiden

Kamer praat volgende maand
Wat er exact gaat gebeuren, onder meer qua financiële gevolgen, moet snel duidelijk worden. De Tweede Kamer praat volgende maand over het wetsvoorstel. Er wordt dan eerst gedebatteerd over het onderwerp alvorens er besloten wordt hoe het nu verder moet.
Voor het zover is volgt er deze week eerst nog een 'technische briefing' voor de Kamerleden. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat de Kamerleden dan vertellen hoe de gemeente Muiden er financieel exact voorstaat. Dat moet een hoop zorgen wegnemen.

"Bussum en Naarden hebben zich altijd verzet tegen welke financiële gevolgen dan ook", stelt Alexander Luijten van de VVD nogmaals. "Het Rijk en de provincie hebben hierover in het verleden verwachtingen gewekt. We verwachten dan ook boter bij de vis."

Gemeente bestuderen rapport
De gemeenten Naarden en Bussum laten weten het rapport over de financiële situatie van Muiden te bestuderen en willen nog niet inhoudelijk reageren.

Jazzfestival niet uitverkocht, wel zeer geslaagd

O'G3NE gaf een spetterend optreden. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Met diverse topacts op de planken en bijna 1500 bezoekers was het zaterdagavond een geslaagd feest op het Goois Jazz Festival.

De bezoekers werden vermaakt door optredens van onder meer O'G3NE, Edsilia Rombley, Peter Beets en Sabrina Stark met haar band. Maar ook het optreden van Bussumer Martijn Luttmer op mondharmonica met Daan Herweg als begeleider vulde de hele zaal. De 2Food Jazz Award voor jong talent werd uitgereikt aan de jonge saxofoniste Stephanie Francke, waarmee zij volgend jaar terug komt op een groter podium.

Bussumer gepakt voor dealen drugs

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen donderdagnacht een Bussumer (19) aangehouden voor het dealen van drugs.

De man kon gepakt worden op het Oosterspoorplein in Hilversum aan de hand van camerabeelden. Op de beelden leek het alsof de man, samen met een ander, drugs aan het dealen was. De agenten namen daarop poolshoogte. De Bussumer had drugs op zak en werd daarom aangehouden. De recherche doet nog onderzoek.

Laarderweg halverwege

BUSSUM - De Laarderweg gaat over ongeveer twee weken weer open voor het verkeer. Er wordt momenteel gewerkt aan de weg op het deel voor supermarkt Deen.

Het stukje Laarderweg werd twee weken geleden afgesloten voor verkeer. Er wordt nu ondergronds aan de weg gewerkt: het riool wordt aangepakt. Daarna wordt er gestraat. Het werk aan de weg is onderdeel van de werkzaamheden aan de hele Westereng.

7

plekken om te trouwen telt Bussum vanaf komende maand

Zonder handhaving waardeloos

Dit is nu een fietspad. Foto: Gerard Buhr

Sinds een kleine twee weken is het voor iedereen duidelijk. Geen auto's, geen brommers en geen motoren meer. Maar toch ligt er een boa constrictortje onder het gras.

Eindelijk is een wens van velen in vervulling gegaan. De weg aan de Naardermeerkant van de Karnemelksloot is vanaf de forten aan het einde van de Verlengde Fortlaan tot aan de T-kruising Melkmeent en Bovenmeent, bij het gemaaltje, nu officieel een fietspad. Aangegeven met het bekende blauw-witte bord. Snelheid 40 km. per uur voor het bestemmingsverkeer. Boa constrictor nummer één. Want wat is nu bestemmingsverkeer helemaal? Alleen aanwonenden? Of ook personen die b.v. per auto naar de kinderboerderij gaan? Of de sportvissers? Of wie weet zelfs vogelaars? Zal een moeilijke, zo niet onmogelijke interpretatie blijken te zijn. Zeker in wettelijke zin. En zo komen we als vanzelf bij de tweede boa constrictor onder het gras. Want hoe zal de handhaving plaatsvinden? Ik voorspel meteen al: niet tot nauwelijks. En zullen de brommers, auto's en motoren gewoon lak blijven houden aan welk bord dan ook en doorgaan met het verpesten van de schaarse rust die er heerst. Het is bij mooi weer toch al een gekkenhuis van honderden racefietsers, zwetende en schuimbekkende hardlopers, bij tijd en wijle crossfietsers en andere gezondheidszoekers. Met in het verschiet het tunneltje onder het spoor zal het rondje Naardermeer helemaal rond zijn en zullen de drukte én de overtredingen alleen maar toenemen. Eeuwig zonde voor het terrein dat ooit zo'n landelijke oase was.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; 19.30 u. Vesper RK St. Vituskerk dr. J.P. Schouten; Naarderheem 10.30 u. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor M. Costa; za. 28/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 30/03 19.30 u. Verzoeningsviering kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Viering diaken A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H. Honderd; 14.30 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A.P.Voets; 17.00 u. ds. W.J. Gorissen H.A.
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. dr. J.F. Klijnsma
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.00 u. mw. A. van der Meiden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. Y. v.d. Goot
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. B. Kooistra
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst; do. 02/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Licht wisselvallig, geleidelijk iets minder koud
Maart is een overwegend droge maand, maar in de laatste fase van de lentemaand komt daar enige verandering in. Donderdag en vrijdag trekken restanten van een lagedrukgebied naar het oosten weg. De neerslagkansen nemen tijdelijk iets af. Vanaf het weekeinde breidt echter de westcirculatie zich over het Noordzeegebied uit. Er is dan kans dat het iets vaker regent.

Donderdag en vrijdag
Donderdag overdag is het meestentijds droog met af en toe zon, al is een lokale bui niet uitgesloten. Vrijdag is het licht wisselvallig met wat zonneschijn, maar later weer kans op wat regen. In de nacht schommelt de temperatuur rond 2 graden met kans op vorst aan de grond. In de middag wordt het 8 à 9 graden. Er waait een matige wind tussen noordwest en west.

Het weekeinde
Zaterdag schijnt de zon af en toe, maar in de loop van de dag kan er korte tijd wat regen vallen. Zondag volgt een voortzetting van het lichtwisselvallige weer met nu en dan zon, maar ook kans op wat regen. De matige westenwind draait zondag naar zuidwest en wakkert aan tot (vrij) krachtig. In de nacht wordt het rond 2 graden, in de middag oplopend naar 10 à 11 graden.

Weetje
De gemiddelde ofwel de 'normale' maximumtemperatuur voor de laatste decade (= 10 dagen) van maart bedraagt 10.6 graden. De gemiddelde ofwel het 'normale' minimum bedraagt voor de laatste fase van maart 3.4 graden. Deze 'normale' waarden zijn berekend op basis van het langjarig gemiddelde over de jaren 1981-2010, dus over een periode van 30 jaar.

Buurt klapt voor bouwplannen Bensdorp

'Zijn er wel genoeg parkeerplekken?'

Bensdorp gezien vanaf de spoorzijde. Foto: Noordersluis

BUSSUM - De omwonenden van de voormalige chocoladefabriek Bensdorp hebben enthousiast gereageerd op de nieuwbouwplannen. Donderdagavond hielden de projectontwikkelaar, de architect en de gemeente een presentatie en was er gelegenheid om vragen te stellen. De plannen werden positief onthaald, maar de buurt vreest wel voor parkeeroverlast.

Bensdorp wordt flink onder handen genomen en dat is wel nodig ook. De gebouwen verkeren in erbarmelijke staat en dat is een doorn in het oog van velen. In de nieuwe plannen wordt de fabriek gereconstrueerd met behoud van karakteristieke elementen. Dat er een ontwikkelaar is gevonden die met de fabriek en bijgebouwen aan de gang gaat, wordt door iedereen toegejuicht. Ook het feit dat het plan minder massaal is dan dat van een vorige ontwikkelaar wordt als positief gezien.

In de plannen zijn onder andere rond de 90 woningen opgenomen, kantoren en culturele functies. Theater, film, muziek en kunst kunnen zich hier verenigen. Concrete plannen zijn er nog niet. Wel blijkt hieruit dat Bensdorp een publiekstrekker moet worden. Grote vrees van de omwonenden is dat dit veel mensen aantrekt die met de auto komen en deze bij hen in de wijk zullen stallen.

De aanwezigen vroegen zich daarom af of er in de plannen voldoende rekening wordt gehouden met de parkeerdruk waar de wijk nu ook al mee kampt. In de huidige situatie is het voor bewoners rondom Bensdorp erg lastig om hun auto kwijt te kunnen. De reden is dat dit gebied vrij parkeren kent en dat trekt onder meer automobilisten die in het dorp werkzaam zijn. Bij de verdere ontwikkelingen van de plannen is dan ook een taak voor de gemeente weggelegd: het parkeerbeleid met bijvoorbeeld vergunningparkeren zou onder de loep genomen moeten worden.
De projectontwikkelaar legde uit dat er een ondergrondse parkeergarage komt en dat er ook langs de spoorzijde parkeerplekken komen. Toch kon dit de zorg bij de buurt niet wegnemen. Want wat als er een theater, bar of restaurant komt en daar veel publiek op af komt? Het antwoord luidde dat er met diverse scenario's rekening wordt gehouden. Totdat er concrete plannen voor de invulling zijn blijft het onzeker of de ingetekende parkeermogelijkheden voldoende zijn.

Verbouwd bordeel Torenlaan geopend

BUSSUM - Met het planten van een boom heeft wethouder Lia de Ridder samen met Sicco Timmerman (Dudok Wonen) en Rob Joosten (RIBW Gooi & Vechtstreek) het appartementencomplex aan de Torenlaan geopend.

Het gebouw, dat voorheen een bordeel was, werd de afgelopen maanden helemaal gerenoveerd. Dat plan lag er al enkele jaren, maar pas afgelopen augustus startte de verbouw. Het gebouw heeft zijn oude charmes behouden: de gevel van het pand werd in oude staat hersteld.

Het hele gebouw telt nu twaalf appartementen. Deze worden straks verhuurd aan jongeren of starters.

Parkeer-verbod Zwarteweg van kracht

BUSSUM - Er geldt vanaf afgelopen week een parkeerverbod op een deel van de Zwarteweg tussen de Floralaan en de Sandtmanlaan.

Auto's konden gratis parkeren op het stukje weg. Dat zorgde ervoor dat de straat met regelmaat aan twee kanten vol stond met auto's, waardoor de weg erg smal werd. Dat leverde weer problemen op voor de schoolbus van de Emmaschool en passerende vrachtwagens.

Het parkeerverbod op het stukje Zwarteweg geldt op schooldagen tussen 8.00 en 17.00 uur. Halverwege volgend jaar wordt de maatregel weer opgeheven, omdat de Emmaschool dan vertrekt naar een ander pand even verderop.

Joris Luyendijk in Wilhelminakerk

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Hij is waarschijnlijk de meest gevraagde auteur van dit moment: Joris Luyendijk. Hij schreef recent het boek 'Dit kan niet waar zijn' over het reilen en zeilen van de financiële wereld in de City van Londen. De Wilhelminakerk zat afgelopen maandag afgeladen vol. De bezoekers wilden geen woord missen van de inspirerende journalist die stevige uitspraken deed over de cultuur in de bankwereld.

Bugermeester helpt bij NLdoet

Foto: Carla van der Ree

BUSSUM - Burgemeester Henk Heijman en een groep ambtenaren van de gemeente Bussum hebben zaterdag de mouwen opgestroopt voor NLdoet. De burgemeester bracht een bezoek aan de bewoners van Villa OKI en kwam hen helpen met het bakken van een taart. "Het was heel erg leuk", zegt Carla van der Ree namens Villa OKI. "De burgemeester vond het erg gezellig en de bewoners hebben ook genoten van de ochtend." De gemeente doet elk jaar mee aan NLdoet, de dagen waarop veel mensen helpen met vrijwilligerswerk.

Luuk Kuiper

Registeraccountant en MKB-adviseur
Bussumer sinds 1973

Je bent een drukbezet man, wat doe je allemaal naast je werk?
"Er gaat veel tijd naar mijn gezin en daarnaast ben ik penningmeester bij Stichting …in Bussum Natuurlijk! Ook ben ik mijn leven lang al bezig met auto's. Sleutelen, rally rijden en vroeger ook racen op het circuit. Tegenwoordig besteed ik mijn tijd aan de duurzame Bus en mijn VW brilkever uit 1951."

Op wie in je omgeving ben je trots?
"Op mijn vrouw. Een Rotterdamse die zich ook heerlijk thuis is gaan voelen in Bussum en die ook als secretaris in het schoolbestuur actief is."

Waar in Bussum kom je graag?
"Op de hei en in het bos, in het centrum en natuurlijk ook af toe in een van Bussums goede restaurants."

Als je ooit zou verhuizen uit Bussum, welke stad of dorp maakt de meeste kans?
"Naarden-Vesting."

Hoe zouden andere mensen jou omschrijven?
"Druk, betrokken en enthousiast."

Met welke eigenschappen van jezelf ben je blij en met welke niet?
"Met mijn enthousiasme ben ik blij. Met het bijbehorende ongeduld niet altijd."

Als je een dag burgemeester zou zijn van Bussum, wat zou je dan doen?
"Alle vrijwilligers die op allerlei gebieden heel veel (vrije) tijd steken in verenigingen, stichtingen en clubs, eens extra in de schijnwerpers zetten. Zij zijn vaak de olie die alles lekker soepel laten lopen in ons duurzame dorp."

Wie zou je nog eens willen ontmoeten?
"Mijn opa Evert Kraaikamp, een van de oprichters van sportvereniging SDO. Hij is jong overleden, ik heb hem nooit gekend."

Welk boek lees je momenteel?
"'Dit kan niet waar zijn' van Joris Luyendijk."

Waar zullen we samen eens op proosten?
"Op een heerlijk leven!"

Geen maatregelen na 'enge man' aan Meerweg

Vreemde man probeerde jongen mee te lokken

De 'enge man' probeerde afgelopen week een jongen mee te lokken. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er wordt goed opgelet, maar voetbalclub BFC neemt geen extra maatregelen nadat afgelopen week een 'enge man' een jonge jongen probeerde mee te lokken. Dat laat het bestuur van de Bussumse voetbalclub weten.

De man stond een week geleden met een auto aan de Meerweg op de parkeerplaats naast de voetbalvelden, en sprak 's avonds een langslopende jongen aan. De man vroeg de jongen mee te lopen omdat hij wat wilde laten zien. De jongen kreeg argwaan en rende weg.

BFC reageert gelaten op het verhaal. "We hebben één geval gehoord, van een moeder. Er heerst absoluut geen onrust op de club. We hebben daarom ook nog geen plannen om extra te gaan controleren of andere maatregelen te nemen. Wel volgen we alles op de voet", laat BFC-bestuurder Gert Olthof weten. Voor zover bekend neemt de hockeyclub ook geen maatregelen.
Er gaan de laatste jaren wel vaker verhalen over 'enge mannen' rond. De afgelopen jaren was het elk jaar wel een keer raak. Vaak zorgt het maar kort voor onrust.

Het Olavshuis trouwplek

BUSSUM - Aanstaande echtparen kunnen vanaf volgende maand ook trouwen in het Olavshuis. Dat heeft de gemeente besloten.

Het monumentale pand aan de Parklaan kan geboekt worden. Met het benoemen van de extra plek komt het totaal aantal trouwlocaties op zeven. Er kon al getrouwd worden op het gemeentehuis, Fort Werk IV aan de Dr. Abraham Kuyperlaan, theater Spant!, evenementencentrum The Spot, de NPB-kerk aan de Iepenlaan en de Tindalvilla aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg.

Reünie voor Emmaschool

BUSSUM - De Koningin Emmaschool bestaat dit schooljaar 100 jaar. Op zaterdag 18 april wordt een grote reünie gehouden om dit jubileum te vieren.

Oud-leerlingen, leerkrachten en oud-medewerkers van de school zijn uitgenodigd voor het feest. Er zullen presentaties zijn van oude foto's, sprekers en speciale optredens. Klassen van vroeger kunnen nu weer samen op de foto. Ook is er tijd om bij te praten en herinneringen op te halen.

Aanmelden en kaarten kopen voor de reünie kan op de website van de school: www.emmaschool.nl.

Botsing met vuilniswagen

De auto wilde niet meer starten.

BUSSUM - Een ouder echtpaar heeft donderdagochtend op de Huizerweg met hun auto een vuilniswagen geramd. De inzittenden kwamen met de schrik vrij.

De man en de vrouw botsten met hun auto achter op de vuilniswagen. Ambulancepersoneel heeft de twee ter plaatse gecontroleerd, maar het echtpaar was vooral geschrokken. De auto had wel flinke schade aan de voorkant en bleek na het ongeluk niet meer te starten. De auto moest naar de kant van de weg worden geduwd.

Web topvijf

1. Verdachte man vraagt jonge jongen mee te lopen
2. Echtpaar botst met auto tegen vuilniswagen
3. Appartementen verbouwd bordeel Torenlaan geopend
4. Bussumer (19) gepakt voor dealen drugs
5. Wel vaker verhalen over 'enge mannen' rond Meerweg

Kunst, groen en bankjes voor Nieuwe Brink

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een blaaskapel als vermaak en een ballonnenclown voor de jongste bezoekers was het zaterdag feest op de Nieuwe Brink. Het pleintje bij C&A is de afgelopen weken flink opgeknapt om het aanzien een positieve boost te geven. Er is onder andere groen geplant en er staan bankjes. Wethouders Lia de Ridder en Nen van Ramshorst onthulden bovendien drie verschillende kunstwerken. De opknapbeurt was een initiatief van de nieuwe eigenaar van C&A en kon rekenen op de steun van de winkeliers en de gemeente.

Ruim 250 scholieren wandelen voor waterproject

Geld gaat naar Rwanda

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Zeker 250 scholieren uit Bussum hebben zich vorige week ingezet voor het project Wandelen voor Water. Scholieren uit groep 7 en 8 hebben zes kilometer gewandeld met een rugzak om met daarin zes liter water. Daarna konden de leerlingen hun water (1500 liter) afstorten in een tank van de brandweer.

De opbrengst van de wandeltocht is bestemd voor waterputten in Rwanda. Het is voor het eerst dat leerlingen van de Hoeksteen, de Gooilandschool, de Julianaschool, de Katholieke Montessorischool en de St. Vitusschool meedoen aan dit project. De leerlingen van de KMS hebben een week eerder al de wandeling gemaakt.

Jack Overgaauw, de coördinator van de organiserende Rotary Bussum: "Het is fantastisch om te zien dat zo veel scholieren meedoen. Ze hebben de afgelopen week allemaal op school speciale lessen gevolgd over water en sanitatie. De kinderen laten zich sponsoren door ouders, buren, vrienden en familie. De Stichting Wilde Ganzen verhoogt het totaalbedrag met 50%."

Werk aan traverse vordert

BUSSUM - De traverse van station Bussum-Zuid krijgt steeds meer vorm. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de brug over het spoor.

Het werk aan de traverse begon afgelopen november. De afgelopen maanden hebben de bouwvakkers langs het spoor al veel werk verzet. Het hoogtepunt was twee maanden geleden toen de loopbrug over het spoor werd gehesen en op zijn plek werd gelegd. Na het plaatsen van de loopbrug werd er stug doorgewerkt. Het werk duurt nog zeker tot komende zomer.

Treinreizigers kunnen op station Bussum-Zuid via de traverse straks beter van het ene perron naar het andere komen. Dat kan met de trap, maar ook met twee liften die nog gebouwd worden.

BFC moet half veld afstaan voor werk

BUSSUM - BFC moet de helft van het laatste natuurgrasveld aan de Meerweg een paar maanden afstaan vanwege werkzaamheden.

Er wordt vanaf augustus gewerkt aan een groot deel van de Meerweg tussen de Groot Hertoginnelaan en de Karnemelksloot. De gemeente gaat aan de slag met de hemelwaterafvoer aan de straat. Er wordt gewerkt aan het riool en er wordt rond de Karnemelksloot een waterberger aangelegd. Dat werk gaat enkele maanden duren. Het veld van BFC gaat door de aannemer gebruikt worden als opslagplaats.

Na de werkzaamheden wordt het veld weer hersteld of klaargemaakt voor de aanleg van kunstgras. Afgelopen week werd bekend dat BFC kunstgras aan zou kunnen gaan leggen, maar de gemeenteraad moet daar nog wel akkoord mee gaan.

Nieuwe rector Sint-Vitus

BUSSUM - Het Sint-Vituscollege in Bussum en de Sint-Vitusmavo in Naarden krijgen met ingang van het nieuwe schooljaar een nieuwe rector: de huidige rector, Jan Heinen, zal worden opgevolgd door Petra Laseur.

Petra Laseur (1966) is opgeleid als docent, maar was de afgelopen jaren wethouder in Baarn. Zij zal Jan Heinen opvolgen als rector op beide scholen.

Jan Heinen heeft in het begin van het lopende schooljaar aangekondigd dat hij per augustus met pensioen gaat. Hij heeft meer dan dertig jaar deel uitgemaakt van de schoolleiding van het Sint-Vituscollege, waarvan de laatste elf jaar als rector van beide scholen.

Posters op Vonkgebouw

BUSSUM - Pro Bussum heeft de ramen van het Vonkgebouw op de kop van de Nassaulaan volgehangen met foto's van Bussum.

Met de foto's wordt aandacht gevraagd voor de vele Bussumse evenementen die het hele jaar door plaatsvinden. Er werden deze week foto's opgehangen van onder meer theater Spant! en de watertoren. Tussen de foto's staat de slogan 'Bussum: meer dan 365 evenementen per jaar'.

Op het gebouw werd een jaar geleden al een grote welkomstbanner geplaatst door Pro Bussum.

Intercultureel feest op De Zonnewijzer

Kinderen showen kleding uit het buitenland. Foto: De Zonnewijzer

BUSSUM - Het was een groot intercultureel feest afgelopen woensdag op basisschool De Zonnewijzer in Breeduit.

De school behandelde het project Hallo Wereld en besteedde aandacht aan andere culturen. De kinderen bezochten bijvoorbeeld een kerk, een moskee en een synagoge. Ouders vertelden over de landen waar ze vandaan komen. Als afsluiting waren er oer-Hollandse spelletjes zoals koekhappen, werd er op hapjes uit diverse landen getrakteerd en liepen de kinderen een modeshow.

Hennep-plantage opgerold

BUSSUM - Agenten hebben dinsdag aan de Spijkerstraat een hennepplantage opgerold.

De plantage bevond zich op de eerste etage. Er werden enkele zakken met hennepplanten en veel apparatuur weggehaald. De bewoner van het huis was op dat moment niet thuis.

Volgens buurtbewoners was het al de tweede keer dat er op het bewuste adres een hennepplantage werd gevonden. Voor zover bekend is er nog niemand aangehouden.

Thijs (15) wint NK skiën

BUSSUM - De 15-jarige Thijs van der Poel is afgelopen zondag Nederlands Jeugdkampioen geworden bij het NK alpineskiën in Huizen.

In totaal deden 269 skiërs een poging de felbegeerde titels Nederlands Kampioen en Nederlands Jeugd Kampioen binnen te slepen. Thijs van der Poel komt uit voor het Wolfskamer Alpineteam uit Huizen.

Keepers- clinic

BUSSUM - Michel Vorm geeft op zondag 29 maart een keepersclinic bij BFC.

De keeper van Tottenham Hotspur en het Nederlands elftal zal jonge keepers van BFC en uit de rest van de regio de fijne kneepjes van het keepersvak bijbrengen.
De clinic start om 18.00 uur en duurt tot 19.30 uur.

VVD en D66 favoriet bij Provinciale Staten

PvdA reageert teleurgesteld

Bussumer Michel Klein heeft een zetel in Provinciale Staten behaald. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - D66 is in Bussum als winnaar uit de bus gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen woensdag. De VVD bleef de grootste, de PvdA moest flink inleveren.

Hoewel de VVD stemmen verloor, bleken de liberalen favoriet in Bussum. "Het stemt ons best tevreden, maar het moet wel beter", zegt VVD-fractievoorzitter Alexander Luijten. "We hadden verwacht dat we het wat slechter zouden doen. Er heeft heel wat gespeeld rond de VVD de afgelopen maanden, dat speelt toch mee. Toch hebben veel Bussumers weer op ons gestemd."

Goed gevoel voor D66
D66 was woensdag de grote winnaar. "En dat geeft een goed gevoel", zegt Mimy Sluiter namens D66 Bussum. "We hebben ongeveer 20 procent van de Bussumse stemmen gehad. D66 doet het momenteel goed. Mensen waarderen ons werk." Namens D66 heeft de Naardense Claudia Weemhoff een Statenzetel gekregen. "Dat zorgt ervoor dat we een goed aanspreekpunt hebben in Provinciale Staten en iemand die weet welke zaken er hier spelen."

Claudia Weemhoff (D66) uit Naarden heeft een Statenzetel

PvdA verliest
De PvdA verloor landelijk fors. "Dat doet zeer. Des te meer omdat de PvdA de afgelopen maanden heel hard gewerkt heeft", zegt de Bussumse PvdA-fractievoorzitter Tony van Waveren. Lokaal bleek de schade voor de PvdA mee te vallen. "We konden wel weer rekenen op steun van Bussumers. Toch zullen we onderweg naar de gemeenteraadsverkiezingen van komende november hard moeten werken om de mensen te laten weten waar we echt voor staan."
Michel Klein kan aan de slag voor de Provinciale Staten van Noord-Holland. De Bussumse lijsttrekker van ChristenUnie/SGP haalde woensdag bij de verkiezingen voor Provinciale Staten één zetel. "We hadden even de hoop op een tweede zetel, maar daarvoor kwamen we net tekort. Toch hebben we veel meer stemmen behaald, al met al zo'n 6000 meer."Klein laat weten vol goede moed aan de slag te gaan. "Vanaf volgende week donderdag gaat het allemaal van start. Het wordt hard werken, maar het wordt wel heel leuk en leerzaam."

Uitslag
De uitslag in Bussum: VVD 26,9%, D66 19,0%, CDA 9,2%, PvdA 9,6%, PVV 8,1%, GroenLinks 5,7%, SP 6,7%, PvdDieren 3,8%, CU/SGP 3,6%, 50PLUS 2,2%, Ouderenpartij N-H 2,1%, Hart voor Holland 1,3%, Piratenpartij 0,8%, Vrouwenpartij 0,4%. De opkomst in Bussum was 53,7%.

Pensionaires voor Klein Mariënburg aan de Meerweg tijdens de oorlog.

Mariënburg in de oorlog

"Wir wünschen das Haus sehen", zeiden de Duitse officieren die 13 maart 1942 bij Mariënburg aanbelden. Zusters en pensionaires moesten vertrekken.

Ze vonden onderdak in diverse andere panden in Bussum, waaronder een voormalige kinderhuis tot opvoeding van halfverweesde, verwaarloosde of verlaten kinderen aan het eind van de Meerweg.

De zusters zagen in 1944-1945 ondanks alle moeilijkheden toch nog kans om aan vluchtelingen uit Arnhem en omgeving onderdak te verschaffen.

Mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten vlak na de oorlog in de tuin van Mariënburg.

De zusters verschaften in de oorlog onderdak aan vluchtelingen

Toen de Duitse bezetters in 1945 Bussum verlieten, lieten zij in Mariënburg een grote rotzooi achter. De kamers waren bijna onherkenbaar. Toch konden de zusters nog niet terug: in de bijgebouwen kwam de centrale keuken voor de Binnenlandse Strijdkrachten (BS).

Buiten in de tuin kwamen vrouwen aardappelen schillen en groenten schoonmaken. Enorme kookpotten gaven de koks kans een voedzaam maal in elkaar te zetten.
Een aantal BS'ers verbleven in het klooster en pasten op twee Duitsers. In de tuin van Mariënburg leerden de jongens van de BS omgaan met de nieuwste handwapens en werd er gemarcheerd.

Historische Kring zoekt glas-in-loodramen

BUSSUM - De Historische Kring Bussum (HKB) wil op Open Monumentendag, 12 en 13 september de spotlight richten op de rijke schat aan glas-in-loodramen in Bussumse gebouwen. Hiervoor is de HKB op zoek naar Bussumers met mooie glas-in-loodramen.

Hoewel glas-in-lood veel gebruikt werd in kerkramen, zijn deze ook te vinden in woonhuizen en winkels. De HKB zoekt eigenaren die hun ramen aan het publiek willen tonen. Dit kan door een huisbezoek, als onderdeel van een fiets- en wandeltocht of door het aanleveren van foto's.

Wie mee wil werken kan zich bij de HKB melden door te mailen naar hist.kring.bussum@planet.nl.

Samen werken aan moestuin

Het project werd gestart met het planten van een appelboom. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bewoners van de Bussumse begeleidwonenlocaties van het RIBW en de jongeren van Knoest Zorgcentrum gaan samen aan de slag met het aanleggen van een moestuin op Fort Werk IV.

Afgelopen week werd het startschot gegeven door een appelboom te planten.

Voor de bewoners van het RIBW moet de moestuin er vooral voor zorgen dat ze lekker buiten aan de slag kunnen met leuke klusjes. De jongeren van Knoest gaan leren hoe de natuur werkt. Ze gaan zelf groente verbouwen en met de oogst wordt later weer gekookt.
Volgens het RIBW en Knoest moet het samenwerken tussen de jongeren en volwassenen ervoor zorgen dat ze elkaar beter leren kennen en respect voor elkaar hebben.

Filmhuis Bussum

'Erbarme dich'.

BIRDMAN gaat over een acteur in een wereld waarin zoveel al 'fake' is. NATIONAL GALLERY in Londen van binnenuit gefilmd. THE THEORY OF EVERYTHING over Stephen Hawking. Het lichte BIG EYES schetst hoe kunstschilder Walter Keane in de jaren 50 de kunstwereld veroverde en bedroog. In STILL ALICE herkent Julianne Moore als briljant hoogleraar bij zichzelf de onverwachte symptomen van vroege Alzheimer. In de documentaire ERBARME DICH klinkt de Matthäus Passion. Zangeres Wende Snijders zoekt in ZURICH als een rouwende vrouw naar manieren om zich weer verbonden te voelen. INHERENT VICE is een nieuwe uitdagende en prettig gestoorde misdaadfilm.
FOXCATCHER gaat over hoe een Amerikaanse multimiljardair en coach van twee Olympische worstelkampioenen het zicht op de realiteit verliest.
In SELMA herleeft Martin Luther King. A PIGEON SAT ON A BRANCH REFLECTING ON EXISTENCE is Roy Anderssons verbeelding van het menselijk tekort. Uitgekiend absurdistisch. LOIN DES HOMMES: twee mannen, bedreigd door rebellen, worden vrienden.
In ELEPHANT SONG is het Canadese wonderkind Xavier Dolan een sluw-vileine psychiatrische patiënt. SAWSANS GEHEIME MISSIE is een grappige Deense thriller. Animatiefilm. HET LIED VAN DE ZEE. FILMCURSUS op woensdag 25 maart over decor en locatie en 1 april over de animatiefilm. SNEAK PREVIEW op dinsdag.

Versa vrijwillgerscentrale

*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zoekt een PR-medewerker voor 4 uur per week.

*Wijkontmoetingscentrum Spieghelwijck zoekt een lid voor de Beheerscomissie.

*Vivium Zorggroep Antoniushof is op zoek naar een maatje voor een 'jongere oudere' bewoonster om 1 keer per week iets gezelligs te doen.

*Wereldwinkel Bussum is op zoek naar een boekhoudkundige kracht met ervaring.

donderdag 26 maart

Oranjeconcert Bach

Het Oranjeconcert Bach viert mee wordt gehouden om 19.30 uur in de Koepelkerk. Duur: 70 minuten. Kaarten: 10 euro en te koop via orgelkoepelkerk.nl of aan de deur. Vanaf 18.45 uur is er een workshop voor zangers en liefhebbers. Aanmelden voor deze workshop via concertcommissiebussum@gmail.com.

Modeshow

Modeshow bij Golferspoint. Voor meer informatie: https://www.golferspoint.nl/3336/donderdag-26-maart-modeshow-bij-golfers-point.

MD-cafe

MD-café. Deze keer een demonstratie van hulpmiddelen voor slechtzienden met netvliesproblemen en voorlichting over het gebruik van een smartphone. Locatie: De Antonius Hof aan de Lange Heul. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden op 06-37294271.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86, twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

zaterdag 28 maart

Creatieve markt

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum houdt een 'creatieve markt' van 10.00 tot 15.00 uur, dit keer in het teken van Pasen. Deelname alleen door niet-commerciële personen of instellingen. Kosten: € 5,- per tafel (80 x 80 cm). Info en/of aanmelden: tel. 035-6936297. Gratis entree voor bezoekers.

Paaslunch

Paaslunch in Wijkontmoetingscentrum De Schakel te Naarden. Zaal open om 11.00 uur. De lunch is rond 15.00 uur afgelopen. Kosten 7,50 euro. Opgeven bij Tiny van der Horst, 035-6949312 of via de intekenlijst bij De Schakel.

Open dag

Open dag bij Residence Bosch van Bredius, Amersfoortsestraatweg 9 Naarden, tel. 035-2050870. Van 10.00 tot 13.00 uur. Informatie via: www.boschvanbredius.nl en info@boschvanbredius.nl.

Cursus

Cursus kunstgeschiedenis in WOC Bellefleur. Thema: Grote vrouwen in de kunst 2. Data: zaterdagochtend 28 maart, 11, 18 en 25 april en 2 mei van 10.30 – 12.00 uur. (6 lessen). Kosten: € 87,50 inclusief btw. Informatie en/of aanmelden: info@artemisomnibus.nl of op 06-14354048. Locatie: WOC Bellefleur, Mackaylaan 11 Naarden, www.wocbellefleur.nl.

Wandelexcursie

Wandelexcursie bij Hollandsche Rading met de Vrienden van het Gooi o.l.v. twee natuurgidsen. Start: 14.00 uur bij het NS-station Hollandsche Rading, duur ongeveer twee uur. Deelname gratis; honden, ook aangelijnd, mogen niet mee. Informatie: telefoon: 035-621 16 34, 06-177 63 444 of natuurwacht@vriendenvanhetgooi.nl.

Schoonmaakactie

Tuinders van de volkstuindersvereniging Naarden maken tijdens de Landelijke Schoonmaakdag de bermen rondom het complex schoon. Voor hesjes, prikstokken en vuilniszakken wordt gezorgd. Verzamelen om 10.00 uur bij clubhuis De Zaaier van de Vereniging op de Keverdijk.

zondag 29 maart

Meditatiebijeenkomst

Meditatiebijeenkomst met behulp van het medicijnwiel in Centrum voor Gezond Zijn, Kareldoormanlaan 44/46 in Bussum. Van 10.00-14.00 uur. Bijdrage: 35 euro. Info: www.centrumvoorgezondzijn.nl of premakasha@online.nl.

Koopzondag

Koopzondag in het centrum van Bussum.

Pianofestival

De Gooische Muziekschool houdt haar Pianofestival met optredens van 55 kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Aanvang: 13.15 uur in de Lutherse kerk aan de Mecklenburglaan 50 te Bussum.

Bibliotheek open

Bibliotheek Naarden-Bussum is open, Wilhelminaplantsoen 18 in Bussum, van 13.00-17.00 uur. www.bibliotheeknaardenbussum.nl.

Lezing Pasen

In De Palmpit aan de Koekoeklaan Bussum geeft Dorinde Smit-Duyzentkunst een lezing over Pasen. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Johannes Passion

Jaarlijkse uitvoering van Bachs Johannes Passion in de Wilhelminakerk te Bussum. Toegang gratis, aanvang 14.30 uur. Na afloop collecte voor de onkosten.

vrijdag 27 maart

Zwemmen ANBO

De ANBO gaat elke vrijdag zwemmen bij De Lunet in Naarden, van 10.00 tot 11.00 uur en van 11.00 tot 12.00 uur.

Bijeenkomst

Meditatieve bijeenkomst met als thema: '(Ver)wonderen' in de Majellakapel, gegeven door Rondom het Licht. Locatie: zijzaal van de Majellakapel, Iepenlaan 26 te Bussum, tussen 19.30 en 20.15 uur. Toegang is gratis, vrijwillige bijdrage is welkom. www.majellakapel.nl.

Broodje+

Ruimte serveert een broodmaaltijd, met soep en een snack, aan de Brinklaan 36a, Bussum. Rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Maaltijd: van 18.15 tot 19.15 uur. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 en www.ruimte-bussum.nl.

maandag 30 maart

ANBO seniorencafé

Praten met ANBO-ouderen tijdens het ANBO Senioren Café. Iedere maandagmorgen van 10.30 – 12.00 uur bij Stokjes en Lepel in de Nassaustraat in Bussum.

Lenteconcert

Lenteconcert van vrouwenkoor Venerdi Mattina. Aanvang 20.15 uur, geen pauze. Locatie: Mecklenburglaan 50 in Bussum (E.L. Kerk). Vrijwillige bijdrage.

dinsdag 31 maart

ANBO handwerken

In Bussum samen met ANBO-leden handwerken. Opgeven bij Maya van Teutem via 035-6919280.

woensdag 1 april

Buikdansen

Snuffelcursus van 6 buikdanslessen in Bussum op woensdagavond van 20.00 tot 21.15 uur. Inschrijven: romarema@online.nl of via 06-10473064. Informatie: www.roosbelinfante.nl.

Loket familierecht

Loket familierecht Gooise Meren, een initiatief van ZonFamilierechtGroep, houdt elke woensdag een gratis inloopspreekuur van 17.00 - 19.00 uur. Info: 035-6 925 925.

Zwak SDO pakt toch punten na slecht duel

Bussumers spelen ondermaats, maar hebben geluk

SDO speelde zwak, maar kon een voorsprong goed vasthouden. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Voetballend kon het allemaal een heel stuk beter, maar toch hebben de voetballers van SDO afgelopen weekend weer gewonnen. De Bussumers versloegen De Kennemers met 0-1 en deden daarmee zelfs nog goede zaken.

Het was een duel om snel te vergeten. Voetballend hadden de Bussumers het geluk dat De Kennemers nog zwakker was en daardoor geen gevaar vormde. SDO was, hoe zwak het ook speelde, een maatje te groot.

Het duurde een half uur voordat SDO op voorsprong kon komen. Aanvaller Maikel van Latum reageerde attent op een hoekschop van Jasper Spanjerberg. Berry van 't Land kon de hoekschop verder koppen, waardoor de bal voor de voeten van Van Latum kwam. Laatstgenoemde kon zonder problemen scoren. Vóór het doelpunt kreeg SDO wel wat kansjes, maar die werden niet benut.

SDO had aan een doelpunt voldoende voor de zege

Vlak na de SDO-goal leek De Kennemers even terug te komen. De ploeg kreeg een levensgrote kans, maar de bal werd door Dwight Oehlers op het laatste moment knap gered.

Na de rust probeerde De Kennemers vooral met lange ballen voor gevaar te zorgen. Voor SDO won Berry van 't Land echter elk kopduel en er kwamen geen kansen voor de tegenstander. SDO kon goed standhouden, zonder dat het zelf goede kansen kreeg.

SDO staat na afgelopen weekend nog steeds derde, met evenveel punten als de nummer twee Alphense Boys. Doordat koploper De Meern een punt pakte, kon SDO zelfs nog twee punten goedmaken op de koploper. Er moet echter heel wat gebeuren om SDO nog op een andere plaats te laten komen dan tweede of derde. De achterstand op de koploper bedraagt acht punten, de voorsprong op de nummer 4 bedraagt negen punten. SDO mag al meedoen aan de play-offs en staat er dus wat dat betreft goed voor.

SDO heeft, voordat de play-offs losbarsten, nog wel een hele reeks duels te gaan. De komende twee weken treft SDO twee subtoppers: Purmersteijn en VVIJ. Deze twee ploegen staan een paar plaatsen lager dan SDO.

Voetbalsters leggen het af
De voetbalsters van SDO hebben afgelopen weekend geen punten kunnen pakken tegen koploper RKDEO. De Bussumse vrouwen verloren zondag met 0-4.

De koploper was een maatje te groot voor de Bussumers. SDO staat na afgelopen weekend op een zesde plaats van het klassement, op grote afstand van de koploper. Komend weekend speelt SDO tegen concurrent Berghuizen, dat net een paar plaatsjes hoger staat.

Voetballers BFC komen weer tekort

BUSSUM - BFC moet met de week harder knokken om klassebehoud zeker te stellen. Afgelopen weekend verloor de Bussumse derdeklasser wederom: HDS was met 1-3 te sterk voor het geplaagde elftal.

BFC moest het op meerdere fronten afleggen tegen de Leersummers. Vooral op vechtlust werden de Bussumers afgetroefd. Hard gewerkt werd er wel, maar het resultaat was onvoldoende.

BFC en HDS kregen vlak na de aftrap wat kansjes, maar de scherpte om te scoren ontbrak. Voor BFC kwam het meeste gevaar van Olivier Blaauw. De Bussumer kon met snelle rushes veel aanvallen opzetten voor BFC, waar HDS maar mondjesmaat een antwoord op had. Blaauw leek de score ook te openen voor BFC, maar werd naar de grond gewerkt. Dat leverde BFC een strafschop op. Aanvoerder Dico Knevel benutte deze en zette BFC op voorsprong.

BFC na rust verslagen
Na rust moest BFC het zonder de geblesseerd geraakte Blaauw doen en dat was te merken. HDS zette BFC meer en meer onder druk. Toen BFC zelf ook een rode kaart kreeg was het duel gespeeld en kon HDS met een sterke slotfase zonder al te veel problemen de zege zeker stellen. BFC probeerde nog wat terug te doen, maar kwam tekort.

Bussumse hockeysters aan kop

BUSSUM - De hockeysters van Gooische hebben afgelopen weekend de eerste plaats weer heroverd. De Bussumse vrouwen speelden met vlagen ondermaats tegen Athena, maar wonnen wel: 3-2.

Dat het nog spannend was, was vooral aan de Bussumers zelf te danken. De ploeg maakte enkele foutjes waardoor de tegenstander kansen kreeg. Toch was Gooische op het laatste moment te sterk voor de nummer 5 van het klassement.

Doordat concurrenten Amstelveen en Myra de punten verdeelden, staan de Bussumers nu twee punten los aan kop.

Strafcorner nekt hockeyers
Een vroege strafcorner heeft de hockeyers van Gooische afgelopen weekend de kop gekost tegen subtopper Union. De Bussumers verloren met 1-0.

Na de strafcorner en dus de achterstand speelden de Bussumers naar behoren, maar een doelpunt bleef achterwege.

Zaal-voetballers sterk

BUSSUM - De zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling hebben afgelopen weekend goede zaken gedaan. De Bussumers wonnen met 1-6 van het Almeerse FC Golden Stars. Daarmee nam de ploeg verder afstand van de gevarenzone onder aan het klassement.

De Bussumers speelden zeer geconcentreerd en konden al snel afstand nemen van de tegenstander. Met een paar snelle treffers stond het al gauw 0-3 en nog voor rust stonden de Bussumers op een 0-4 voorsprong. Daarmee was het duel wel gespeeld.

Na de rust had de ploeg meer problemen met scoren, maar een ommekeer van de Almeerders bleef achterwege. ZVV Jos Geerling kon de voorsprong met gemak vasthouden.

Voetballers NVC pakken knap punt tegen sterk DCG

Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Met vooral een goede eerste helft hebben de voetballers van NVC afgelopen weekend een punt gepakt tegen het sterke DCG: 1-1.

De Naarders waren voor rust al de betere ploeg in vergelijking met de Amsterdammers. NVC zette zo veel druk op de achterhoede van DCG dat de Amsterdammers daar geen antwoord op hadden. NVC kreeg voor rust wat kansjes, maar echt grote kansen bleven achterwege. Na de rust maakten de twee ploegen meer foutjes. Na meer dan een uur voetballen kon NVC op voorsprong komen. Na een knappe rush van Franklin de Jong kon Nino Walda de score openen. Vlak daarna kwam DCG al terug. Het leek er daarna nog even op dat DCG een tweede goal zou maken, maar dat kon NVC voorkomen.

HC Naarden haakt weer aan

NAARDEN - De hockeysters van HC Naarden hebben afgelopen weekend goede zaken gedaan door Castricum te verslaan. De Naarders waren met 1-5 te sterk.

HC Naarden speelde na wat opstartproblemen sterk en kon al snel de eerste goals scoren. De Naarder doelpunten werden gemaakt door Yvette Eschauzier (3x), Isabelle van Norren en Marieke de Jong. De tegenstander kwam met één doelpunt veel tekort om echt wat terug te doen.

Door de zege haakt HC Naarden weer aan aan de top. Na nederlagen van concurrenten staan de Naarders nu op een gedeelde vierde plaats. De achterstand op de koploper bedraagt zes punten. Volgend weekend komt koploper Hilversum op bezoek.

Korfballers van start

BUSSUM - Voor de korfballers van DOC wordt komend weekend het veldseizoen weer hervat.

De Bussumers gaan zaterdag voor het eerst weer het veld op en spelen dan tegen WWSV. DOC staat momenteel zesde, net een plaatsje hoger dan de tegenstander van komend weekend.

Etocom bestaat 15 jaar

Tobias Veenendaal in overleg met een collega. Foto: Yvette Geerts

NAARDEN – Beloftes die je doet moet je nakomen, zeggen ze bij Etocom Productions. Dat ze daarbij ook nog de taal van de 'leek' spreken is voor veel klanten een hele verademing. Tobias Veenendaal, oprichter en eigenaar van Etocom, ziet het als een groot compliment. "Wij kijken altijd naar wat onze klant nodig heeft, niet wat wij toevallig bieden."

Als voorbeeld noemt Veenendaal het bouwen van een website. "Bij de meeste standaardpakketten zitten veel toepassingen, waar vaak maar 30 procent van wordt gebruikt. Wij werken met een basis-CMS, die voor de meeste ondernemers prima voldoet." Naast het ontwerpen en ontwikkelen van websites is Etocom ook specialist in het verbeteren van de vindbaarheid in zoekmachines. Veenendaal: "Wij helpen klanten bij het optimaal inzetten van hun online aanwezigheid en bieden een totaaloplossing." Een deel van het succes van Etocom, dat dit jaar 15 jaar bestaat, komt volgens Veenendaal door de combinatie van creativiteit met flexibiliteit. "We bedenken eigen oplossingen." Zoals een online offertesysteem en FotoProTools, een zelfontwikkeld bestelsysteem voor scholen en vakfotografen waar inmiddels 30 schoolfotografen gebruik van maken. "We zijn daarmee een serieuze concurrent voor bestaande aanbieders."

Van jeans tot pakje voor bruidsmoeder

Brede collectie bij Pulls Bussum

De winkel aan de Nassaulaan. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - De feestelijke actiedagen 25 tot en met 28 maart bij Pulls Bussum staan garant voor extra veel klanten in de winkel. Chris Boone, al 27 jaar samen met zijn vrouw Brunette de drijvende kracht achter de kledingwinkel, heeft er dan ook veel zin in.

"We doen een dergelijke actie twee keer per jaar en ontwikkelen daarvoor samen met de fabrikant een speciale collectie. Het uitzoeken, ontwerpen en samenstellen kost altijd veel energie, maar het is erg leuk om te doen en levert veel positieve reacties van klanten op." Pulls heeft al jaren een grote, vaste klantenkring. Boone kan dat wel verklaren. "We bieden veel variatie in de collectie. Die is goed opgebouwd, zowel in prijs, kleur en pasvorm als in diversiteit in items. Ook krijgen we elke week wel iets nieuws binnen." Dat verschil met vroeger dat er maar twee collecties per jaar waren, dat stopt nooit meer, aldus Boone. Op dit moment zijn pasteltinten, strepen, jasjes met driekwartmouw, kanten jurken en shirts goed vertegenwoordigd in de winkel. Boone: "We hebben jonge vlotte merken, maar ook merken als Scapa en Cambio."
Pulls Bussum is gevestigd aan de Nassaulaan 12.

De Telegraaf 30 maart 1915.

Spoorwegovergangen zorgen vaak voor veel problemen. Net als overal waar spoorrails door centrumbebouwing lopen, is het ook voor Bussum zowel een voor- als een nadeel om goed bereikbaar te zijn per trein. Ook in Bussum leidde de uitbreiding van het aan weerszijden van de spoorrails gelegen dorp en daarmee het steeds intensievere spoorwegoverstekende verkeer, tot een onoplosbare puzzel.

Het is nu een eeuw geleden dat de Bussumse gemeenteraad de lange wachttijden beu was en besloot te gaan meebetalen aan een ondergrondse oplossing. Dit besluit om in samenwerking met de spoorwegmaatschappij een tunnel bij de Generaal de la Reylaan te graven, paste in het tijdsbeeld anno 1915. De oude 'halte' Naarden-Bussum was toen al gesloopt om plaats te maken voor een nieuw stationsgebouw. Dit met het oog op een sterke toename van het aantal reizigers. Er zouden niet alleen meer treinen in Bussum gaan stoppen, ook de 'overgangproblematiek' zou fors toenemen.

Stationsweg met links de tunnel in/uitgang in 1920.
De Gooi en Eemlander 25 maart 1965.

Om ruimte te scheppen voor een stationsplein besloot de gemeenteraad in maart 1915 ook om brede stroken grond aan de Prins Hendriklaan te onteigenen. Men verwachtte een grote behoefte aan ruimte voor verkeersvoorzieningen op dit knooppunt van interlokaal en lokaal verkeer (o.m. per tram). Dat de bouw van het station door de oorlog een jarenlange vertraging zou oplopen, was toen nog niet te voorzien.

De tunnel bleek geen afdoende oplossing te zijn. Ook niet nadat bij het nieuwe station een ondergrondse toegang tot het middenperron was aangelegd. Decennialang meldden de lokale kranten regelmatig incidenten die het gebruik van de tunnel bij de Generaal de la Reylaan ontmoedigden. In 1965 wordt uiteindelijk van een 'onhoudbare toestand' gesproken.

We zijn nu vijftig, nee honderd jaar verder, en de puzzel is nog steeds niet opgelost. Er zijn deeloplossingen bedacht zoals een viaduct en een tweede voetgangerstunnel. De radicale maatregel om het spoor te verdiepen heeft het tot nu toe niet gehaald.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Hans Jonker

Koopjes scoren op lentemarkt

In het centrum stonden veel kraampjes. Foto's: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Met vele kraampjes op de Nassaulaan, de Havenstraat en de Veerstraat hebben Bussumse ondernemers zaterdag de hele dag een lentemarkt gehouden.

Vele bezoekers kwamen naar het centrum voor de koopjes en wandelden langs alle kraampjes. Het weer werkte ook mee: 's ochtends was het nog bewolkt, maar later op de dag scheen de zon.

De lentemarkt werd afgelopen zaterdag op poten gezet door Pro Bussum, dat veel doet om het Bussumse centrum op de kaart te zetten.

Speuren naar een paar schoenen.
Nog geen echt lenteweer, dus nog lekker een muts op.
Slenteren langs de vele kraampjes.
Van alles te koop.
De Nassaulaan was druk met marktbezoekers.
Vele lokale ondernemers presenteren hun waar.

Er komen meer markten aan. De ondernemers van de Spiegelstraat houden over twee maanden een zomermarkt en ook de streekmarkten van Tafel4 komen er weer aan.

Kunstenaars kunnen exposeren in wijnwinkel

Marloes Eerden en Anna Moes exposeren

Merijn Corsten, Marloes Eerden en Anna Moes. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Sauter Wijnen aan de Huizerweg biedt sinds kort het proeflokaal aan als laagdrempelige galerie voor regionale kunstenaars. Momenteel exposeren Marloes Eerden uit Blaricum en Anna Moes uit Bussum voor de gelegenheid samen. Beiden lieten zich inspireren door de natuur. Een verrassende klik tussen een doorgewinterde en recent begonnen kunstenaar.

'Ik was zo verbaasd. Ik wist niet dat ik zo goed kon schilderen'

Moes vertelt hoe de samenwerking tot stand kwam. "Ik wilde graag exposeren en klopte aan bij Merijn Corsten van Sauter Wijnen. Hij stond open voor het idee, maar hij had al contact met Marloes Eerden. Vervolgens zijn wij met elkaar gaan praten en al snel bleek dat ons werk prima bij elkaar past." Corsten vertelt dat hij sinds dit jaar de 'galerie' heeft opengesteld. "Ik wil een laagdrempelig podium bieden aan regionale kunstenaars. We verdienen er niets aan, maar houden wel de vernissage met wijnproeverij. Voorwaarde is dat de kunstenaar zijn of haar eigen netwerk uitnodigt. Al die mensen maken op die manier ook kennis met onze winkel en zo krijg je een mooie kruisbestuiving."
Eerden is geen onbekende in de kunstwereld. Ze voltooide de kunstacademie en geeft onder andere lessen in beeldhouwen en ze heeft haar eigen bronsgieter. Ze exposeert normaal gesproken bij reguliere galeries. "Hier ben je veel vrijer. Je mag je werk neerzetten zoals je wilt. Bovendien is een winkel laagdrempeliger om binnen te lopen dan een galerie."

Moes schildert pas sinds mei 2012, maar bleek direct getalenteerd te zijn. "Ik ben altijd veel op de heide te vinden en daarom nam ik de Schotse Hooglander en schapen als onderwerpen. Bij het eerste schilderij was ik heel druk bezig. Toen ik na een paar uur wat afstand nam, was ik zo verbaasd. Het was echt goed. Ik wist helemaal niet dat ik zo goed was. Het was echt een ontdekking." Eerden: "Ik wilde haar werk eerst even zien voordat ik kon zeggen of we samen konden exposeren. Maar je ziet dat ze haar oergevoel erin legt en de natuur is voor ons allebei een inspiratiebron."

Eerden heeft diverse beelden gemaakt, onder andere van een steenbok en een ram. Ze werkt met verrassende combinaties, bijvoorbeeld brons en steen. Moes laat schilderijen zien van schapen en runderen. Ze gebruikte daarvoor onder andere een paletmes, modelleerpasta en zand om structuur aan te brengen. "Het is dan net alsof je het kunt vastpakken", vertelt ze.

De vernissage is aanstaande zaterdag van 16.00 tot 18.00 uur bij Sauter Wijnen aan de Huizerweg 128.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

ARSU Opleidingen start met Elementair Boekhouden. We gaan op 1 april a.s. beginnen in Huizen. INFO: 06-13059889 www.arsuopleidingen.nl

Nette werkende man (44) zkt per 20-4 (evt. tijdelijke) woonruimte in Naarden of
Bussum met min. 2 k. >40m2.
Tot € 800 p.m. Herald:
T: 06-14190626.

Lang leve de naaimachine! Schrijf je in voor een beginnerscursus voor volwassenen bij naaiatelier GEWELDIG GOED, Kapelstraat 65, Bussum. We starten op di. 7 april (middag en avond) en wo. 8 april (avond). Kom ook!
www.geweldiggoed.nl
06-22151685

HaarenBeek Bouw BV - Bussum. Voor uw bouw, uitbouw, verbouw en onderhoud tel.: 035 - 6783888 of 06-54244988 www.haarenbeek.nl

Zoekt u een ervaren en betrouwbare schoonmaakster? Bel dan 06-496 19 518.

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds Taxiservice 06-26984855

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos. Tel.: 06-51083335

Nieuwe locatie Body Stress Release Weesp, Herengracht 31, Open huis dinsdag 11u-12u www.bsr-weesp.nl 06-244 71 636. Pijnklachten, onrust, hormonale klachten, rug- nek- groeipijn kunnen het gevolg zijn van bodystress = vastgezette spanning in je lichaam.

Ik wil u graag in het huishouden helpen. Goede referenties. Bel: 06-45011841

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Heeft u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Mooie ligplaatsen te
Nederhorst den Berg

www.spiegelzicht.nl
06-29024159

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Glazenwasserij E. de Boer
06-55390254
www.edeboerglazenwasserij.nl

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-303 13 20 www.interhouse.nl

Werk gezocht: oppas/huish. met ref. 1 x p. week, 1 x per 2 weken, 1 x per maand / strijken ien 06-31044417