BussumsNieuws

7 september 2016

BussumsNieuws 7 september 2016


Toost in nieuw Filmhuiscafé

Een toost op het vernieuwde filmhuis. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het nieuwe café van Filmhuis Bussum is zondag officieel geopend. Directeur Janine Beulink is blij met het eindresultaat. "De verbouwing hadden we een aantal jaar terug al voorbereid. Vorig jaar zijn de entree, de kassa en de garderobe aangepakt. En nu dus het café. Bovendien hebben we nieuwe bioscoopstoelen", klinkt het trots.
Er is heel wat werk verzet. En dat was nodig ook, volgens Beulink. "Toen we hier begonnen in 2008 hadden we geen rekening gehouden met zo veel bezoekers. Bij de verbouwing hadden we dan ook een aantal wensen: het creëren van meer zitplaatsen in het café, het verbeteren van de akoestiek en een betere routing voor het personeel achter de bar. Hiervoor moest onder andere een grote dragende muur worden gesloopt."

Beulink werd zondag bedolven onder de complimenten en felicitaties. "Het was bijzonder feestelijk. Ik voelde mij bijna jarig", lacht ze. De opening werd gevierd met een vol programma. Zo was er onder andere een proeverij van taartjes. "De winnaar kunnen we in ons assortiment opnemen." Ook de biertjes, nu alleen nog op fles, konden blind worden geproefd en er waren doorlopend korte films te zien. Zo konden de nieuwe stoelen ook direct getest worden. Kinderen mochten filmposters maken met behulp van de kunstenaars van Artes. "Dat is heel goed bevallen en dus zal die samenwerking zeker een vervolg krijgen."

Dit weekend: Bussum Cultureel

BUSSUM – Nog een paar laatste dingen regelen en dan is het zover: vrijdag start Bussum Cultureel. Traditiegetrouw vindt die avond de aftrap van het jaarlijkse event plaats in de tuin van de Tindalvilla met een film in de open lucht.

"We zetten nog de laatste puntjes op de i", vertelt Mirjam Smets van de organisatie: een laatste informatieronde richting de deelnemers en mensen warm maken voor de Langste Eettafel als afsluiter op zondagavond.
Ze is best wel trots op deze editie van Bussum Cultureel. Smets vertelt over de uitbreiding van het aantal podia van twee naar vier en ook het betrekken van een groot deel van de Brinklaan bij de festiviteiten. Verder laat ze weten dat er nog plek is voor de Langste Eettafel in de Kapelstraat. Smets schat dat er plek is voor 225 mensen.

Alle informatie inclusief het programma is te vinden in de speciale bijlage over Bussum Cultureel in deze krant.

Veel vragen over azc Crailo

GOOISE MEREN - Er leven nog veel vragen over wat er gaat gebeuren met het asielzoekerscentrum op Crailo. Dat laat burgemeester Albertine van Vliet weten na vragen van de raadsleden van D66.

Afgelopen week werd bekend dat het nog maar de vraag is of er straks echt asielzoekers gehuisvest gaan worden op het aan Bussum grenzende complex. Dat heeft te maken met de afnemende toestroom van asielzoekers: er worden vooralsnog geen nieuwe vluchtelingen meer gehuisvest op Crailo.
De burgemeesters van de regio hopen dat hun vragen over de toekomst van het azc komende maand worden beantwoord als men om tafel gaat met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Volgens burgemeester Van Vliet moet er worden gekeken naar wat er nu gaat gebeuren, maar vooral ook naar wat er de komende jaren nog zou kunnen gebeuren. "Want wat als de vluchtelingenstroom weer aantrekt? Is dan Crailo opnieuw in beeld? En hoe is het dan gesteld met het draagvlak daarvoor?", zo laat ze weten. Er moet snel meer bekend worden.
Burgemeester van Vliet reageert verder teleurgesteld dat de opvang van vluchtelingen op Crailo niet door dreigt te gaan. "Vanuit de regio, maar ook door andere partijen is er enorm hard gewerkt om van Crailo opnieuw een plek te maken waar asielzoekers opgevangen kunnen worden. We zijn er binnen Gooise Meren op tal van terreinen heel druk mee geweest", zo zegt ze. "Gezien de inzet van velen en vanuit de overtuiging dat mensen die huis en haard hebben verlaten elders een veilig onderdak moeten krijgen, is het teleurstellend om te moeten constateren dat het COA de zaak nu afblaast. Niet alleen voor ons, maar ook voor al die vrijwilligers in Gooise Meren en de regio die zich met hart en ziel hebben ingezet."

1086

Gooise Meerders hebben afgelopen jaar een boete gehad voor 'huftergedrag'

Koningin Wilhelmina School 1899-1989

90 jaar is het gebouw aan het eind van de Brinklaan niet geworden. De naam van de school ging in 1952 naar de nieuwe school aan de De Ruyterlaan.

Het schoolgebouw dat in 1899 werd gebouwd, was het grootste in het Gooi en ook nog eens op een plek gebouwd buiten de gebouwde kom. De gedachte daarachter was dat treinreizigers, die een goed zicht op de school hadden, zich wellicht daarom in Bussum zouden vestigen.

Verder zou het leerlingen uit de regio trekken. En de gemeente had de verwachting dat de grondprijs in de directe omgeving omhoog zou gaan.

Zoals toen gebruikelijk had de school een A-afdeling voor welgestelde en een B-afdeling voor kinderen van minder welgestelde ouders. Maar ook de recente geschiedenis krijgt royale aandacht. Twee enthousiaste ouders, Veronica den Breejen-Metz en Gerrie Blom stelden dit bijzondere nummer van de schoolkrant in 1989 samen. Het is een geringd, A4-blad geworden, 53 pagina's dik met zwart-wit afbeeldingen. De tekst staat in schrijfmachineschrift en de oplage van een paar honderd stuks, is gekopieerd.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 6 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en ds. V. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 10/09 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. W. van Benthem

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. H.W. van Beelen, ds. N.W. den Bok en ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. dr. H. van den Belt en 17.00 u. ds. W.H.B. ten Voorde H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dr. J.B. le Grand
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. G.Tj. Kindt
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. mw. ds. R. van Osnabrugge

Wat gaat het worden?

Foto: Gerard Buhr

Typisch stukje uit de categorie 'Vroeger... en nu'. Maar over een flink aantal maanden kunt u pas het vervolg lezen. Laten we echter even naar nu kijken.

Op de foto zien we de resten van wat eens een niet zo fraaie villa was op de hoek van de Statenlaan en de Groothertoginnelaan. Wat er is blijven staan wordt geïntegreerd in het nieuw te bouwen pand. Ik heb het er een paar weken geleden al over gehad in het kader van dat er over smaak niet te twisten valt, doelend op een mogelijk nieuw bouwwerk in de stijl van Jan des Bouvrie. Of dit wel zou passen in de statige Spiegelwijk. Ondertussen heb ik een vriendelijk gesprekje gehad met de bewoner van het toekomstige nieuwe pand en, eerlijk is eerlijk, ik ben een weinig gerustgesteld. Ik laat de naam in het midden, maar de persoon in kwestie liet duidelijk weten het alle omwonenden zo veel mogelijk naar de zin te willen maken. Met name het pand aan de Statenlaan 30, goed te zien op de foto, zal zo veel mogelijk in al zijn glorie te zien blijven. Maar goed ook, want dat huis is, mede door de inspanningen van de gemeente, in alle opzichten authentiek Amsterdamse School gebleven. Tot aan de kleur van de verf toe. Dus het nieuw te bouwen pand zal in elk geval géén hoogbouwtrekjes gaan vertonen. Wat ik persoonlijk hoop is dat er in hemelsnaam niet kwistig met tegels zal worden gestrooid. Gemak dient de mens en een tuin onderhouden vinden we maar niks, doch de sfeer wil ook wat. En die krijg je nooit met tegelplateaus!

Weerbericht

Zonnige perioden, vrij warm, kans op een bui
Een zone van hoge luchtdruk boven West-Europa schuift op in oostelijke richting. Met een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming stroomt warme droge lucht onze richting uit. Het kwik bereikt nazomerse waarden van rond 25 graden. De hogedrukinvloed neemt geleidelijk af. In het weekeinde naderen oceaanstoringen vanuit het zuidwesten. De kans op een bui neemt toe.

Donderdag + vrijdag
Voor donderdag wordt droog en vrij zonnig weer verwacht. De matige zuidoostenwind draait later op de dag naar zuidwest. De maximumtemperatuur komt uit op 25 à 26 graden. Voor vrijdag worden zonnige perioden verwacht, maar er passeren ook enkele wolkenvelden. Het blijft nog droog. Er waait een meest matige zuidwestenwind. Het wordt zo'n 22 à 23 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde wordt het nazomerweer wat minder uitbundig. In de loop van zaterdag komt er wat meer bewolking en de kans op een bui neemt toe. Het wordt nog wel 23 of 24 graden, maar vanaf zondag valt de temperatuur terug naar circa 20 graden als maximum. Er kan zondag een bui vallen, maar er is ook ruimte voor de zon. Er staat een matige westenwind.

Weetje
Het was de zonnigste augustus sinds 1995. Dat kwam geheel voor rekening van de 2e helft van de maand. De 1e helft was somber en tevens koel. De gemiddelde temperatuur over de hele maand bedroeg 17.9 graden, tegen 17.5 normaal. De 2e augustushelft heeft het beeld van de wisselvallige zomer iets opgepoetst. Die verbetering krijgt een vervolg in deze september.

Vanaf zondag 11 september zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- Regiohub gaat over deze week over Dunstan babytaal: wat betekenen de huilgeluiden van pasgeboren baby's?

- Een terugblik op de activiteiten en
festiviteiten tijdens Bussum Cultureel.

'Doe ff normaal met je mobiel op de fiets'

Goois Lyceum decor landelijke campagne

De vader van Tommy-Boy met Niek Roozen. Foto: RTV NH

BUSSUM - Dat bellen op de fiets je fataal kan worden, dat weet de vader van Tommy-Boy als geen ander. Michael Kulkens verloor zijn 13-jarige zoon nadat hij overstak op de Franse Kampweg en daar werd geschept. Nu heeft Kulkens zich ingezet om andere jongeren te waarschuwen. Zo werd afgelopen maandag een film opgenomen op het Goois Lyceum die deel uitmaakt van een landelijke campagne om scholieren veiliger te laten fietsen.

Michael Kulkens probeert op allerlei manieren andere jongeren te behoeden voor hetzelfde noodlot door te blijven waarschuwen. "Ik vind dat ik mijn best moet hebben gedaan om duidelijk te maken dat een mobieltje en het verkeer niet samengaan. Op een gegeven moment pak je dat op en merk je ook dat het werkt. Als je dan de vader van Tommy-Boy bent, hakt dat er wel in. Dat helpt mij dan weer", aldus Kulkens op RTV NH.
De Haarlemse vlogger en acteur Niek Roozen is het gezicht van de campagne. Hij geeft toe dat hij ook wel eens vloggend op de fiets zit. "Dat moet ik ook maar niet meer doen. Het is weliswaar bij mij in de straat waar geen heftig verkeer komt, maar je moet geen smoesjes gebruiken. Gewoon niet doen."

Niek was maandag op het Goois Lyceum in Bussum om opnames te maken voor een campagnevideo die volgende week online gaat. Het idee is dat scholieren een app downloaden die ze aanzetten als ze gaan fietsen. De app houdt bij hoelang de scholieren tijdens het fietsen de telefoon niet aanraken, als beloning kunnen ze prijzen winnen.

'Ik wil duidelijk maken dat een mobieltje en het verkeer niet samengaan'

Confronterend
Kulkens zelf is aanwezig bij een deel van de opnamen, ook op de plek van het ongeluk van Tommy-Boy aan de Franse Kampweg. "Het is elke keer wel confronterend op dit soort momenten, ik probeer het te doseren. Als je ermee bezig bent, denk je natuurlijk wel aan je zoon. Maar Tommy-Boy was niet alleen de jongen met een mobiel in zijn hand, maar ook een fantastisch gave gozer. Daar denken wij het meest aan."

Kulkens hoopt dat de campagne voor nog meer bewustwording zorgt. "Probeer niet te vaak te reageren op de piepjes. Het gaat mij erom dat kinderen op blijven letten. Dat men zegt: 'Doe ff normaal met je mobiel op de fiets'."

Inslijten
Hij hoopt dat dat er langzaam inslijt. "Net zoals de gordel op de achterbank en geen drank op als je achter het stuur kruipt."

Leuk feestje: echtpaar Turel 65 jaar getrouwd

Zeker 80 mensen vierden het feestje met hen mee. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het echtpaar Turel-Babeliosky vierde afgelopen zondag hun 65-jarig huwelijk. Een fantastisch feestje vonden ze het, met heel veel familie en vrienden

Ook wethouder Miriam van Meerten kwam langs om het echtpaar te feliciteren. Ze ontmoetten elkaar in 1950 in Amsterdam-Zuid. De heer Turel herinnert het zich nog haarscherp. "Ik stond wat te niksen op straat en daar stapte ze uit de bus. Ik sprak haar aan, maar ze reageerde niet." Volhardend wandelde hij met haar mee. 66 jaar later trekken ze er nog veel op uit samen. Ze maken regelmatig tochtjes op hun elektrische tandem.

Meer klachten over hangjongeren

BUSSUM - Meer Bussumers hebben last van hangjongeren. Dat laten ze weten nadat buurtbewoners rondom park 't Mouwtje aan de bel trokken vanwege overlast.

Bewoners van meerdere straten laten weten last te hebben van groepen hangjongeren. Er worden plekken genoemd waar wel vaker jongeren hangen, zoals de Slochterenlaan en het Willem Bilderdijkpark, net tegenover 't Mouwtje. "We worden er gek van", laat een bewoner weten. "Ze maken elke avond een hoop lawaai, soms wel tot twee uur 's nachts. Het houdt je gewoon wakker." Naast het lawaai dat jongeren maken zorgt ook de achtergelaten rommel voor veel klachten.

De bewoners hopen dat de gemeente veel meer met de problemen aan de slag gaat en dat agenten vaker controleren.

Komend najaar sloop Bensdorp

BUSSUM - Pas komend najaar worden de eerste sloopwerkzaamheden op het Bensdorp-terrein gedaan.

De bouwers staan klaar om aan de slag te gaan, maar moeten wachten vanwege bezwaren van enkele buurtbewoners. "Het hangt van de gemeente af hoe snel dat gaat, maar we rekenen nu nog op enkele weken. Daarna gaan we meteen van start."

Er moet op Bensdorp gesloopt gaan worden omdat er straks gebouwd gaat worden.

Bewoonster slaags met vreemde man

BUSSUM - Een bewoonster van de flat aan De Sparren heeft afgelopen zaterdagnacht gevochten met een man die haar appartement was binnengedrongen. Dat meldt de politie.

Agenten vermoeden dat de man het appartement had opengebroken om spullen te kunnen stelen, maar dat wordt nog onderzocht. De bewoonster, een Bussumse (29), schrok wakker van gerommel en betrapte de man. Er ontstond een gevecht. De man sloopte onder meer een telefoon van de vrouw en sloeg daarna op de vlucht.

Agenten hebben de afgelopen dagen al vele bewoners gesproken voor het buurtonderzoek, maar dat heeft voor zover bekend nog geen resultaat opgeleverd.

Kunstenaars kwasten door Gooise Meren

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een kloddertje hier en een kloddertje daar: de Vrije Schilders hebben weer prachtige kunstwerken vervaardigd. Ditmaal lieten ze zich inspireren door de nieuwe gemeente Gooise Meren. Wie goed kijkt, ziet dan ook vele bekende plekjes terug. In totaal zijn er 24 werken gemaakt met als onderwerp Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg. Het paneel met de werken hangt momenteel in de bibliotheek in Bussum en daar blijft het tot eind oktober staan. Komende zaterdag is het werk ook te bewonderen als onderdeel van Bussum Cultureel.

Fieke Jager

Leerkracht basisonderwijs op de Minister Calsschool in Naarden, 35 jaar

Waar ben je druk mee?
"In de nacht van zaterdag op zondag is onze dochter Isa geboren. Onze andere dochter heet Evi en is 21 maanden oud. Ik ben nu aan het genieten van mijn gezin en mijn zwangerschapsverlof. Straks ga ik weer drie dagen in de week werken."

Waar kom je graag?
"Ik word blij van kleine zelfstandige ondernemers. Soep in de Kapelstraat, Kaet in de Spiegelstraat, Petit Clos aan de Huizerweg en BeWare aan de H.K Onnesweg. Stiekem word ik ook erg gelukkig van de vernieuwde Hema in Bussum."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Uit eten met mijn vriend Michiel."

En met een miljoen?
"Onze droom is nog altijd een vakantiehuisje ergens kopen waar veel zon, zee en strand is."

Favoriete muziek?;
"Dansen op jaren-80-muziek. Overdag de radio."

Favoriete film of serie?
"'Homeland'."

Met wie zou je nog eens een goed gesprek willen voeren?
"Met Jet Bussemaker. Ik zou haar willen uitnodigen om een week mee te draaien in het onderwijs om haar te laten zien wat er écht belangrijk is in het onderwijs en waar de knelpunten zitten. Er gaat nu, soms onnodige, tijd en energie in o.a administratieve zaken zitten terwijl die tijd het best in de kinderen gestoken kan worden."

Wie verdient een pluim?
"Mijn lieve oma van 90 jaar, de dames van verloskundigenpraktijk Goed Bevallen en natuurlijk Olympisch kampioen Ferry Weertman."

Emmaschool weet pas over enkele maanden meer

Gemeente werkt aan wegwerken knelpunten

Het gebouw staat er klaar voor. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Er wordt achter de schermen door de gemeente hard gewerkt om de knelpunten rond het vertrek van de Emmaschool naar de Graaf Florislaan op te lossen. Dat verzekert wethouder Boland na vragen van de gemeenteraad.

De Raad van State oordeelde afgelopen zomer dat de gemeente een beter onderzoek moet doen naar de geluidsoverlast die de Emmaschool straks veroorzaakt voor omwonenden aan de Graaf Florislaan. Pas daarna mag het gebouw verbouwd worden voor de komst van de school. Er wordt momenteel hard gewerkt aan het Emmaschool-plan, maar toch kan het nog wel enkele maanden duren voordat er meer bekend is. "Dat hangt af van onszelf, maar daarna ook van de Raad van State. Het wordt afwachten hoe snel alles dan gaat."

Toch verwacht de gemeente nog steeds dat het wel goedkomt met het plan. Boland: "We moeten nu het laatste knelpunt wegnemen. De Raad van State heeft alle andere bezwaren verworpen. Van de grote hobbel hebben we dus al een groot deel genomen."

Bromliefhebbers verzamelen bij station

Prachtige klassiekers deden mee aan de toertocht. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Liefhebbers van oude brommers keken zondag hun ogen uit op station Naarden-Bussum. Daar waren brommerrijders samengekomen voor een toertocht op klassieke Honda's.

Op het programma stond de 4e toertocht onder de naam 4 meets 2 stroke rit. De rit was georganiseerd door de Honda Gangers Gooi en Vechtstreek. Er deden ongeveer 30 brommers mee aan de rit die via Huizen richting Barneveld ging. De stoet trok, met onder meer Kreidlers, de nodige aandacht.

Raad bespreekt woningbouw

GOOISE MEREN - Er wordt volgende week meer bekend over of de gemeente extra huurwoningen gaat bouwen.

De plannen moeten ervoor zorgen dat lokale woningzoekenden sneller aan een sociale huurwoningen kunnen komen, maar bovenal ook dat de woningmarkt niet verder vastloopt door de opvang van ex-asielzoekers. De extra huurwoningen zijn hard nodig. De gemeente denkt aan het versneld bouwen van woningen, maar ook aan het ombouwen van 'leeg vastgoed' zoals kantoorpanden tot appartementen.

De gemeenteraad praat over twee weken over het voorstel van het gemeentebestuur.

Plan voor plek verlaten hallen Herenstraat

BUSSUM - Er moeten luxe woningen gebouwd gaan worden tussen de Herenstraat en de Iepenlaan. Dat plan heeft de beheerder van het bewuste stuk grond.

Er staan nu nog twee hallen op het stuk grond, maar deze staan al veel langer leeg. De hallen moeten voor het bouwplan gesloopt gaan worden. Het stuk grond zal daarna bebouwd worden met acht woningen, allemaal twee-onder-een-kap. Naast de panden moet nog plek komen voor een aantal parkeerplaatsen.

De planmakers hebben al gesproken met buurtbewoners. De meesten hebben geen problemen met het bouwplan.

De gemeenteraad moet nog haar zegje doen over of het plan door mag gaan.

Gewest voor kerst klaar

BUSSUM - De appartementen voor het Gewestkantoor, waar momenteel nog druk aan gebouwd wordt, worden nog voor de kerst allemaal opgeleverd.

Het gaat hard met het werk aan de appartementen. De bouwers leggen momenteel de laatste hand aan de eerste twee appartementsgebouwen. Er worden nu nog vooral enkele kabels getrokken. Daarna worden ze, rond oktober, opgeleverd. Het derde gebouw volgt dus later.

Joop en Lia van der Steen dragen poffertjeskraam over

Na 95 jaar familietraditie andere eigenaar

Nog een paar weken en dan breken ze de kraam voor de laatste keer af. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM - Het is de afsluiting van een bijzonder hoofdstuk: na 45 jaar geven Joop en Lia van der Steen het stokje over. Vanaf volgend jaar staat er iemand anders dan dit echtpaar aan het roer bij de poffertjeskraam. Daarmee komt ook een einde aan drie generaties Van der Steen poffertjesbakkers. Het goede nieuws: de kraam blijft ook na 95 jaar in Bussum en het enige dat verandert is de eigenaar, verzekert het echtpaar.

Ze stoppen nu ze nog gezond zijn, niet omdat het moet. Want ze hebben nog ontzettend veel plezier in hun werk. Vanaf dat ze verkering kregen, nu 45 jaar geleden, werken ze al samen. Dat ontstond eigenlijk toevallig. "Mijn schoonzusje was net bevallen en ik dacht: ik kom maar even helpen", lacht Lia. Ze is nooit meer weggegaan.

Volgend jaar is Henk Roels (r) het gezicht van de poffertjeskraam.

Vanaf dat ze verkering kregen staan ze al samen in de kraam

Bakkersdochter
Het was ook wel een beetje bekend terrein voor haar. Als bakkersdochter was ze wel bekend met meel en water. Hoe ze hun vrije tijd gaan doorbrengen weten ze nog niet. Er zijn geen vastomlijnde plannen. "Maar we kunnen eindelijk weer naar verjaardagen van de familie op de dag dat het gevierd wordt."

Binnenkort is hun zoon jarig en ze verheugen zich er op om dat nu eens samen met de hele familie te vieren. En vervelen zullen ze zich zeker niet, ook al hoeven ze niet meer zes dagen in de week op de fiets te springen richting de Brinklaan. Er zijn namelijk nog genoeg klusjes in huis en in de tuin die al die jaren van meer dan fulltime werken zijn blijven liggen. En ze gaan ook zeker genieten van hun vrije tijd. Lia's ogen beginnen te glimmen. "Ik kan eindelijk eens in de tuin gaan zitten. Ik geloof dat ik dat dit jaar maar vier of vijf keer heb kunnen doen", constateert ze.

Ze hebben in die 45 jaar prachtige herinneringen opgebouwd. Te veel om op te noemen eigenlijk. Bijzondere momenten komen nu wel naar boven. Zoals het 75-jarig jubileum van de kraam. Niks geen receptie of een kortingsactie: het echtpaar trakteerde de Bussumse schooljeugd op gratis poffertjes. In totaal kwamen er 13 scholen op bezoek. Een unicum voor Bussum, vertelt Lia. In Breukelen, waar ze in de maand oktober neerstrijken, is een jaarlijks bezoek van de schooljeugd aan hun poffertjeskraam traditie. Hoewel dat wel op een andere manier georganiseerd wordt.

'Er gaat echt niets veranderen hoor, alleen een ander gezicht'

Verknocht aan de gasten
Ze houden van hun werk en zijn verknocht aan hun gasten. Die zullen ze dan ook het meest gaan missen. Ze weten van veel klanten, zeker 95% komt regelmatig, hoe ze de poffertjes geserveerd willen hebben. Zelf houden ze wel van een bord poffertjes met een scheutje Grand Marnier. Niet dat die verwennerij elke dag op het menu staat, maar wel vaker dan in een gemiddeld huishouden. "Als ik tegen mijn man zeg dat we poffertjes eten omdat ik geen tijd heb om te koken, vindt hij dat geen straf hoor."

De liefde voor het vak en hun gasten heeft ook een grote rol gespeeld bij het zoeken naar een opvolger. "Onze kinderen wilden niet, maar we zochten wel iemand met dezelfde bloedgroep", vertelt Lia. Daarmee doelt ze op de passie waarmee en de wijze waarop de kraam voortgezet wordt. Henk Roels heeft dat. "En," voegt Joop er geruststellend aan toe, "we blijven nog wel een tijdje helpen hoor." Ze houden dus een oogje in het zeil in de eerste periode nadat de kraam begin april weer open gaat. "We hebben heel veel vertrouwen in de nieuwe eigenaar en we gaan ervan uit dat de poffertjeskraam er over 50 jaar nog staat.

Boekweit

Het echtpaar wil het familierecept dat zeker al 150 jaar in de familie zit niet verklappen. Het geheim zit hem niet alleen in de receptuur, maar vooral in de liefde waarmee de poffertjes worden gebakken.

Eén van de ingrediënten wil Lia dan wel delen, omdat dat zo bijzonder is voor Bussum. In het beslag zit onder meer boekweit en laat dat nou ook in het wapen van Bussum voorkomen.

Het blijft hetzelfde
En er gaat echt niets veranderen", benadrukt Lia nog een keer. Dat vinden ze ook richting de klanten belangrijk. Daarom wordt het recept dat al 150 jaar in de familie is, doorgegeven aan de nieuwe eigenaar. En misschien een leuk weetje: Roels is van oorsprong oliebollenbakker en zijn zwager is eigenaar van de poffertjeskraam in Laren. En nee, oliebollen worden niet toegevoegd aan de kaart. Die blijft bestaan uit poffertjes en wafels.

Wie nog wil genieten van wat poffertjes kan tot 24 september aanschuiven. Daarna pakt het echtpaar de kraam op en staan ze nog tot eind oktober in Breukelen, waar ze traditiegetrouw ook alle basisschoolleerlingen nog op bezoek krijgen. En dan is het echt voorbij.

Wereldmuziekfestival komt eraan

Bussumer en Naarder van het jaar slaan handen ineen

Wie komt er nog optreden op het wereldmuziek festival? Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een gezellige avond vol wereldmuziek, hapjes, drankjes en dansen onder de boom op het schoolplein van de Michiel de Ruijterschool. Dat is in het kort het nieuwste evenement in Bussum, genaamd het Wereldmuziekfestival. Dit moet allemaal plaatsvinden op 17 september en de organisatie is nog op zoek naar mensen die een optreden willen verzorgen.

Het idee is ontstaan tijdens de wereldbarbecue, vertelt organisator Jochum Jarigsma. "Heel veel mensen vonden de barbecue gezellig, maar zeiden dat er muziek miste. Ons uitgangspunt daar was het gesprek met elkaar aan te gaan en verbinding te zoeken. En dus wilden we niet dat er harde muziek was. Hooguit een akoestische gitaar zodat je elkaar nog wel kunt verstaan." Na de wereldbarbecue is nu het wereldmuziekfestival in het leven geroepen. De avond waarop internationale muziek wordt gedraaid en live gespeeld zodat er volop gedanst kan worden. "We beginnen met wat hapjes en easylisteningmuziek. Daarna wordt er meer dansbare muziek gespeeld van over de hele wereld."
De organisatie van de wereldbarbecue heeft bij de organisatie de samenwerking gezocht met de mensen achter het initiatief Nieuw in het Gooi. Deze club heette voorheen Elk Gooisch Matras Komt Van Pas en zetelde in Naarden. Vorig jaar kregen ze voor het goede werk dat ze verrichten vanuit deze krant de award Naarder van het Jaar 2015. Jochum Jarigsma, onder andere betrokken bij de wereldbarbecue, was de winnaar van de award Bussumer van het Jaar. Kortom: de Bussumer en de Naarder van het Jaar hebben nu de handen ineengeslagen. Hoofdredacteur André Verheul van deze krant vindt dat extra leuk om te zien. "De awards van onze kranten zijn naar hele betrokken inwoners gegaan. Geweldig dat ze nog steeds van alles organiseren om de sociale cohesie te bevorderen."
Een kaartje voor het feest kost 5 euro. Het festival wordt gehouden op het schoolplein van de Michiel de Ruijterschool aan de Ruijterlaan. Daar zetelt ook Nieuw in het Gooi. De optredens zullen erg uiteenlopend zijn, met muziek uit Wit-Rusland en Iran. Wie ook nog wil komen optreden, dat mag ook Hollandse muziek zijn, kan zich nog aanmelden via de Facebookpagina van de wereldbarbecue.

Maak van je huiskamer een poppodium

'Gluren bij de Buren' zoekt artiesten en woonkamers

Knusse optredens in de woonkamer.

GOOISE MEREN - Lokale artiesten die gewoon in een woonkamer optreden: dat is in het kort het nieuwe huiskamerfestival genaamd 'Gluren bij de Buren' dat nu ook naar Gooise Meren komt. De organisatie is in handen van Silvia van Beusekom en Sylvia van Stuijvenberg.

Hoe komen jullie op dit idee?
"Het huiskamerfestival kent al edities in andere steden. Wij zingen samen in een koor waarmee we al meededen aan dit festival. Wij vonden dat zó leuk om te doen, dat we het ook naar Gooise Meren wilden brengen."

We hebben toch al zoiets in Naarden. Is er samenwerking gezocht met Theater binnen de Wallen?
"Nog niet. We zijn ook nog maar net van start gegaan. Wel hebben we al de gemeente en de buurtplatforms benaderd."

We willen 50 acts van 30 minuten. We zoeken zangers, bandjes'

Stel dat ik mijn woonkamer ter beschikking wil stellen. Wat is dan precies de bedoeling?
"Je geeft je op en zegt hoeveel zitplekken je hebt. Je kunt ook meedoen als je een kleine woonkamer hebt. Even de tafel aan de kant, de mensen kunnen ook op een kleed zitten. Een act komt dan drie keer een half uur optreden. Wij zoeken welke act er in jouw woonkamer past. De optredens en locaties komen dan in een programmakrant zodat bezoekers een route kunnen uitstippelen. Hierbij willen we wel vijf woonkamers in Muiden omdat het anders te ver wordt voor mensen op de fiets. Je kunt als aanbieder van een ruimte ook aangeven als je liever iets niet hebt, zoals hardrock. Ook krijg je van de organisatie koffie, thee en koekjes om uit te delen."

Weet je ook wie je in huis haalt?
"De act wel, het publiek niet. We hebben van de organisatie in andere steden gehoord dat er eigenlijk nog nooit vervelende dingen zijn gebeurd."

Hebben jullie al artiesten?
"Nog niet, maar wel veel enthousiaste reacties. We willen 50 acts van 30 minuten. We zoeken zangers, bandjes, dichters, dansers, cabaret, muzikanten, noem maar op. Iedereen die wil optreden, van smartlap tot kindertheater, is welkom."

Wat kost dat allemaal?
"De toegang is gratis. We krijgen wat sponsoring en zijn hiervoor ook nog op zoek naar bedrijven die wat willen bijdragen."

Wanneer is het?
"Zondag 12 februari 2017 van 13.00 tot 18.00 uur."

Waar moet je je aanmelden?
"Via glurenbijdeburen.nl tot uiterlijk 10 november of kom dit weekend voor meer informatie langs bij onze stand op Bussum Cultureel."

Bal rolt weer voor SDO en BFC

SDO al even onderweg, BFC van start met punt

SDO kon geen potten breken tegen VV Heerenveen. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - De bal rolt weer voor de voetballers van SDO en BFC. De voetballers van BFC beleefden afgelopen weekend hun vuurdoop als zaterdagelftal, SDO speelde alweer haar derde duel van het jaar.

SDO, dat tot afgelopen weekend 4 punten pakte, stelde afgelopen weekend teleur met een nederlaag. De Bussumse hoofdklasser speelde veel te nonchalant en dat werd door tegenstander VV Heerenveen met een 1-3 nederlaag bestraft.

Vooral het eerste half uur dachten de Bussumers het wel even te doen tegen VV Heerenveen, dat tot afgelopen weekend slechts twee punten had vergaard. De Bussumers speelden slecht en kregen geen enkele kans. Al vroeg was het wel raak voor de tegenstander. Na de treffer leek SDO heel even op te krabbelen en kreeg het een paar goede kansen om wat terug te doen, maar zonder resultaat.

Allen Weerbaar werd afgelopen jaar kampioen.

Na de rust was het al snel gedaan voor SDO. Met twee snelle goals stond het plots 0-3 voor VV Heerenveen. Dat leek SDO pas echt wakker te schudden, maar dat was echter veel te laat. De Bussumers konden met een treffer van Maikel van Latum nog een tegentreffer produceren, maar dat was verre van voldoende.

BFC verspeelt punten
BFC voetbalde dus voor het eerst als zaterdagelftal. Voetballend startte de ploeg erg goed, maar het resultaat was een tegenvaller: BFC pakte slechts een punt tegen streekgenoot BVV '31: 2-2.

BFC begon erg sterk en was vooral aan het aanvallen. Al snel kreeg men een grote kans om op voorsprong te komen, maar deze bleef onbenut. De tegenstander kon wel scoren: een lange bal van BFC belandde voor de voeten van een aanvaller van BVV'31 en deze schoot raak. Er was protest vanwege vermeend buitenspel, maar de goal werd goedgekeurd.

BFC probeerde daarna de rug te rechten en aan te vallen, maar voetbalde vaak te gehaast. Pas halverwege de eerste helft schoot BFC raak: een goal van Jostein Ohm bracht BFC terug. Daarna zocht BFC meer en meer de aanval en was het beter. BFC kwam op voorsprong door een treffer van Dico Knevel en leek daarna door te drukken. Het kreeg echter, na een paar grote kansen en een afgekeurde treffer, toch het deksel op de neus.

Sterke start AW
Het afgelopen jaar gepromoveerde Allen Weerbaar heeft een goede start van het voetbaljaar achter de rug. De Bussumers wonnen hun eerste duel met 4-2 van ASV '65.

Dat Allen Weerbaar won had het mede te danken aan twee benutte strafschoppen. Twee keer schoot Okan Özçelik raak vanaf elf meter. Mustafa Pikaroglu en Burak Dudukcu scoorden de twee andere treffers.

Sportief feestje voor 80-jarige Atletiek Vereniging Tempo

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Atletiek Vereniging Tempo bestaat 80 jaar en dat werd zaterdag uitgebreid gevierd. Met een speciaal voor deze gelegenheid aangepaste triatlon en een barbecue met een 'bescheiden' feestavond.

Ruim 130 leden van de Bussumse Atletiek Vereniging waagden zich aan maximaal 20 minuten zwemmen, 25 kilometer fietsen en tot slot moesten de sportievelingen nog 6,5 kilometer hardlopen over de hei. "Het zwemmen hadden we aan een tijdslimiet gekoppeld, anders werd het voor veel leden te zwaar. En het was ook niet als een echte wedstrijd opgezet, meedoen was namelijk belangrijker dan winnen, deze dag. De eerste die over de eindstreep kwam had overigens maar 8 minuten nodig voor het zwemmen." Zo'n 35 jonge leden van de club deden ook mee. Voor hen waren de afstanden wel ingekort. Er was ook aandacht voor drie jubilarissen, waarvan er een al 42 jaar lid was. De andere twee waren al 30 jaar trouw aan AV Tempo.

Nederlaag voor NVC

Foto: Marieke van Gooswilligen

NAARDEN - NVC heeft afgelopen weekend haar eerste duel van het voetbaljaar verloren. De Naarders kwamen met 0-1 tekort tegen AGB.

NVC speelde sterk en leek het hele duel beter dan de tegenstander. Een zeldzaam foutje kwam de Naarders echter duur te staan: de Amsterdammers konden scoren nadat NVC de bal verspeelde. Een tegentreffer bleef achterwege.

Valse start voor korfballers

BUSSUM - Een valse start afgelopen weekend voor DOC. De Bussumse korfballers verloren hun eerste duel met 6-10 van SEV.

DOC startte zwak en werd al snel overlopen. Daarna leek het spel een stuk beter te worden en bleef de achterstand na de eerste helft met 5-7 alsnog beperkt.

Na de rust speelde DOC eveneens zwak. Dat er slechts een keer werd gescoord sprak boekdelen. De Bussumers kwamen veel tekort en verloren dan ook.

Bussumse hockeyers verslaan Oman

BUSSUM - Een apart hockeyduel afgelopen weekend voor de hockeyers van Gooische. De Bussumers oefenden tegen het landenteam van Oman. De ploeg was met 5-4 te sterk.

Het treffen met het team van Oman was de perfecte kans om eens de krachten te meten met een landenteam. De hockeyers schotelden de toeschouwers langs de kant dan ook een leuk duel voor.

Voor de hockeyers van Gooische start komend weekend het hockeyjaar.

15 / 28

Zaterdag muziek in de Tindalvilla van Carel Kraayenhof en Leonardo Bravo.

donderdag 8 september

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Vrij bridgen van 09.30-11.00 uur. Iepenlaan 354a in Bussum.

Creativiteitsgroep

Scan Wijkcentrum 16.00 uur

Gezellig knippen, plakken en verven bij deze groep voor meisjes van 9 tot en met 12 jaar oud. Iedere donderdag wordt geknutseld met diverse materialen. Er word gewerkt met thema's zoals herfst, Halloween, kerst en winter. Kosten: € 2,40 per keer.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Concert door Frédéric Blanc. Deze organist is organiste-titulaire van het Grand Orgue Cavaillé-Col in de kerk van Notre Dame d'Auteuil in Parijs. Hij geniet internationale bekendheid. Entree is € 7,50.

vrijdag 9 september

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Voor beginners en gevorderden. Opgeven: tel. 035-6918829.

Creativiteitsgroep 4 t/m 7 jaar

Scan Wijkcentrum 13.30 uur

Voor iedereen die zin heeft om te plakken, knippen en verven. Het is inloop dus je komt alleen als je zin hebt. De knutselwerkjes mogen dezelfde middag mee naar huis. Kosten: € 2,40 per keer.

Zelf muziek maken op de mondharmonica

De Palmpit 14.00 uur

Neem je instrument mee en doe mee.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

KBO Naarden-Bussum ledenmiddag

De Sloep, links naast Mariakerk 14.00 uur

Mevr. D. Smit-Duizentkunst: lezing met korte verhalen. De Sloep, links naast de Mariakerk, Brinklaan 42, 14.00 uur. Leden gratis, niet-leden € 2,-.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Info en aanmelden: tel. 035-6227352.

vrijdag 9 september tot zondag 11 september

Festival Bussum Cultureel 9 t/m 11 september

Centrum Bussum

Bussum is op 9, 10 en 11 september weer het toneel voor een gezellig cultureel festival. Op Bussum Cultureel kan iedereen komen proeven van muziek, theater, kunst en cultuur. Bussum Cultureel wordt vrijdag 9 september geopend met een openluchtfilm in de tuin van de Tindalvilla. Zaterdag 10 september wordt het centrum bij het Wilhelminaplantsoen omgetoverd tot een gezellig muziek- en theaterplein, een Proef & Wijnplein en een grote Culturele Markt. Op zondag 11 september vindt een ART Fair plaats bij het gemeentehuis en een Bruggenconcert. Zie voor het volledige programma de bijlage elders in deze krant.

zaterdag 10 september

Repair Café Bussum

Denksportcentrum Bussum 10.00 uur

Bezoekers zijn welkom om samen met de reparateurs kleine defecten te repareren aan kledingstukken, tassen, huisraad en huishoudelijke apparaten. Fietsen en kleine elektronica zijn daarnaast ook welkom.

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Bieb en Volksuniversiteit geopend

Bibliotheek Bussum 11.00 uur

De bibliotheek in Bussum heeft diverse activiteiten zoals een preview van het boek 'Rijks: masters of the golden age'. Informatie over cursussen van de Volksuniversiteit. Er zijn onder meer docenten van de talen en de creatieve cursussen aanwezig. De hele dag zijn er schilderijen met als thema 'Gooise Meren' van De Vrije Schilders te bewonderen. De bieb geeft ook korting op het lidmaatschap.

Open dag Vrijmetselarij

Logegebouw Bussum 12.00 uur

De Bussumse Loges laten hun gezicht zien. De Loge is voor mannen, mannen en vrouwen en vrouwen. Wie meer wil weten over de vrijmetselarij kan komen kijken tussen 12.00 en 17.00 uur. In het gebouw kunt u kennismaken met de symboliek van de Vrijmetselarij, de sfeer proeven van een logebijeenkomst en uitleg krijgen. Ook de tempel is geopend. Daar wordt vanaf 13.00 uur op elk heel uur een ritueel opgevoerd.

Uitje naar de Domkerk

Met de PlusBus uit 13.00 uur

Studenten uit de orgelklas van Reitze Smits van het Utrechts Conservatorium spelen voor u. De PlusBus haalt en brengt u thuis. Bel 035-7504192.

Argentijnse muziek in de Tindalvilla

Tindalvilla 20.30 uur

De beroemde bandoneonspeler en leider van diverse tango-ensembles Carel Kraayenhof opent samen met de Argentijnse meestergitarist Leonardo Bravo het 30e concertseizoen in de Tindalvilla in Bussum. Kaarten € 25,-, consumpties inbegrepen, reserveren door overmaking op NL94 ABNA055.40.65.681 t.n.v. de Tindalstichting Bussum. Kaarten zijn à contant verkrijgbaar bij beide vestigingen van Wijnhandel Eduard Mol in Bussum. Contact: info@tindal.nl en telefoon 035-692294.

zondag 11 september

Open Monumentendag

Station en Prins Hendrikpark 12.00 uur

De Historische Kring Bussum is geopend voor bezoekers. Het documentatiecentrum is te vinden in de lage vleugel op station Naarden-Bussum. Hier is tussen 11.30 en 16.00 uur doorlopend de videopresentatie 'Gevelstenen en meer in Bussum' te zien. Verder is tussen 12.00 en 16.00 uur ieder half uur een wandeling met een gids door het Prins Hendrikpark.

Open Monumentendag

Naarden-Vesting 10.00 tot 17.00 uur

Open Monumentendag wordt ook in Naarden gehouden. Musea zijn open, wandelingen vertrekken vanaf de Utrechtse Poort, kramen in de Marktstraat, schepen in de haven, diverse optredens. Kijk op openmonumentendagnaarden.nl voor het complete programma of lees hierover elders in deze krant.

Dvd-voorstelling

De Palmpit 14.30 uur

Entree: € 2,-.

The Boogie & Blues Parade VII

Langs de Lijn 15.15 uur

Paul Slingerland presenteert in Langs de Lijn een Boogie en Blues concert. Uit Amerika komt de befaamde boogiepianist Ricky Nye. Hij speelt samen met de Boogie Band van Martijn Schok. Toegang aan de deur € 15,-. Reserveren per mail: slinger9@xs4all.nl.

maandag 12 september

ANBO SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30

Open eettafé

De Palmpit 17.30 uur

dinsdag 13 september

Cursus Bijbel lezen

Wilhelminakerk 19.45 uur

Deze cursus is voor mensen die behoefte hebben om onder leiding de Bijbel te lezen. Deze cursus van 10 ontmoetingen neemt een volledig bijbelboek als uitgangspunt. 19.45 uur in de Wilhelminakerk. Voor aanmelding, vragen of meer info: mail naar averstoep@filternet.nl of bel naar 0342-408291.

Verjaardagsontbijt

De Zandzee 7.00 uur

Schrijf je nu in voor het Zandzee verjaardagsontbijt voor € 2,50.

Tuinzaalochtend

Remonstrantse Kerk 10.00 uur

Rob Meuter, oud-directeur van ABN Amro en van Kempen & Co vertelt over de hoogtepunten in zijn werkzame leven in de bankwereld en ook over de bestuurlijke activiteiten daarbuiten.

woensdag 14 september

UItje Puttense weekmarkt

Met de PlusBus uit 9.00 uur

De PlusBus haalt u thuis op en brengt u thuis. Bel 035-750 4192 ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur.

Fietstocht

WOC Bellefleur 11.00 uur

Bingo in De Schakel

Wijkpost De Schakel 13.30 uur

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Inloop DigiTaalhuis Gooi

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Voor al uw vragen over het aanbod aan cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden.

Schakeldiner

Wijkpost De Schakel 16.45 uur

Tel. 035-694 47 42.

Filmhuis Bussum

'Julieta'.

*Onthutsend LES CHEVALIERS BLANCS volgt de reddingsactie van een liefdadigheidsorganisatie voor Afrikaanse weeskinderen.
*In ABSOLUTELY FABULOUS: THE MOVIE zijn Joanna Lumley en Jennifer Saunders nog steeds twee geestige oude vrouwen.
*Woody Allens nieuwste: CAFÉ SOCIETY.
*SAMUEL IN THE CLOUDS de gevolgen van klimaatveranderingen in de Andes.
*In OUT OF LOVE lijken twee intens-geliefden tot elkaar verdoemd.
*Met JULIETA graaft Almodóvar diep in de menselijke ziel.
*Het komisch drama LA PAZZA GIOIA volgt een gestoorde kletskous en haar introverte vriendin.
*A LONG AND HAPPY LIFE een integere Russische boer die vasthoudt aan zijn eigen oordeel.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.
*VIER FAMILIEFILMS CASPER EN EMMA OP SAFARI!, ook zeer geschikt voor de allerkleinsten. MEESTER KIKKER verfilming van Paul van Loons boek. FINDING DORY, vertederend vervolg op FINDING NEMO. En DE GVR, Roald Dahls wereldberoemde boek, verfilmd door Steven Spielberg, in 3D.
*SPECIALS Vrijdagavond 9 september: openluchtvoorstelling van vrolijke WHAT WE DID ON OUR HOLIDAY. In de tuin van de Tindalvilla.

Versa vrijwillgerscentrale

*Rode Kruis District Gooi en Vechtstreek Bussum zoekt Vrijwilligers Eerste Hulp bij Evenementen. U verleent eerste hulp en/of schakelt de hulpdiensten in.
*Zorginstelling Patria Nusantara zoekt gastvrouwen voor de donderdagochtend en schenkt koffie voor onze bewoners. Van 9.45 uur tot 11.15 uur.
*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zoekt een gastheer/vrouw voor maandagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur. U verwelkomt gasten en u schenkt koffie en thee aan de deelnemers van de clubs.
*Het atelier van het Jan Ligthartcentrum in Bussum zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen bij het mozaïeken van een betonnen bank buiten.

Bussum en Boekweit horen bij elkaar

Wapen van Bussum in de gevel van Gen.de la Reylaan 12.

'Iconen & Symbolen', het thema van Open Monumentendag 2016. In het wapen van de gemeente Bussum zijn vijf boekweitkorrels/zaden afgebeeld. De gemeente is gefuseerd; boekweitakkers horen in Bussum al lang tot het verleden.

In het weekend van 10 en11 september kunt u op verschillende manieren met boekweit (het symbool voor Bussum) kennis maken of u kunt uw kennis opfrissen. Wij nodigen u niet uit om grutten of balkenbrij te komen eten. Ook niet om boekweit te komen oogsten, alhoewel dat nu de tijd is. Nee, u bent welkom om bij de poffertjeskraam van Van der Steen poffertjes te komen eten, waarbij boekweitmeel een wezenlijk deel van het beslag uit maakt.

Gekiemde boekweitzaden.
De HKB in de lage rechtervleugel van station.
Poffertjeskraam Van der Steen.

Kom zaterdag tijdens BussumCultureel ook in de HKB-kraam en tent op het Wilhelminaplantsoen. En kom zondagmiddag bij de HKB-documentatiecentrum in de lage rechtervleugel van station Naarden-Bussum. U kunt een zakje boekweitzaden krijgen met een handleiding hoe u die thuis kunt laten kiemen, waarna u de kiemen -heerlijk groene scheutjes- kunt eten. Daar kunt u ook zien hoe dat gaat, dat kiemen. Gezond en lekker!

Maak zondagmiddag dan meteen de wandeling met een gids langs gevelstenen in de buurt, waarbij u ook de Lutherse en Doopsgezinde kerk en de synagoge kunt bezoeken.

Klaas Oosterom

Jubileumfeest bij t Mouwtje

In 1961 gestart met 2 groepen

Heerlijk genieten op het jubileumfeest. Foto: SKBNM

BUSSUM - Het was afgelopen donderdag groot feest het feest bij zowel het kinderdagverblijf als de BSO 't Mouwtje aan de Huizerweg. Die dag was het namelijk precies 25 jaar geleden dat ze de kinderopvang zijn gestart. Opvangorganisatie SKBNM had daarom flink uitgepakt.

Er kon gedanst, gezongen en geknutseld worden. Op het plein stond een mega groot springkussen en er was een miniboerderij waar de kinderen dieren konden aaien of knuffelen. Kinderen, ouders en medewerkers konden zich ook tegoed doen aan de barbecue. Medewerkers van 't Mouwtje hadden die verzorgt en verschillende ouders hadden salades meegenomen.

Bosplein
Er was ook een officieel momentje op deze feestelijke dag. Het buitenplein werd omgedoopt tot Bosplein ter nagedachtenis aan de eerder dit jaar overleden Marian Boswinkel. Ze was bijna 25 jaar in dienst van de SKBNM en betrokken bij het opzetten van 't Mouwtje.

Het Mouwtje begon in 1961 met twee kleine groepen en was de eerste in de regio met een BSO.

Biefstuk en een lekker sateetje

Een nieuw restaurant aan de Brinklaan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het is echt een familiebedrijf, petit restaurant Beau Rêve. Drie weken geleden openden de eigenaren, Robert von Gerhardt, Bo van Hulst en Fred van Hulst, hun naar eigen zeggen gemoedelijke restaurant aan de Brinklaan. Pal naast Bij Bootje, het cafetaria dat ze twee jaar geleden al waren gestart.

Ze komen uit Amsterdam, maar hebben hun draai in Bussum al helemaal gevonden. Ze hebben het er zelfs zo goed naar hun zin dat ze drie weken geleden hun tweede horecagelegenheid openden. De troef van Beau Rêve? Bo antwoordt direct: "Dat is de lekkere biefstuk, een goed sateetje en elke week een ander vegetarisch gerecht. En dat in een huiselijke sfeer."

Naast de drie eigenaren loopt er nog meer familie rond in de twee zaken. De ouders van Bo, maar ook een neef helpen mee. Horeca zit Bo in het bloed. "Ik heb mijn hele leven al in de horeca gewerkt en het leukste vind ik het werken met mensen en de hectiek die erbij komt." Ook Robert geniet volop van zijn gasten. Trots laten ze ook het interieur zien. Geen stoel of tafel is hetzelfde. "Dat draagt bij aan de huiselijke sfeer", legt Bo uit. Vorige week hebben ze ook een wensboom in de zaak geplaatst. "Wie daar meer van wil weten moet maar even binnenlopen", aldus Bo.

The Big Event bij de Opel dealer

Extra inruilwaarde en accessoires

De aanschaf van een Opel is extra interessant tijdens The Big Event.

Opel-dealer Van Kouwen in Amsterdam geeft tijdens The Big Event, van 12 tot en met 17 september, € 2000 euro extra inruilwaarde op alles wat rolt of rijdt: van driewielers tot biljartballen.

Naast de extra inruilwaarde zit er tijdens deze actieperiode voor € 500,- gratis brandstof in een nieuwe Opel en mag de nieuwe eigenaar voor € 250,- aan Opel-accessoires uitkiezen. "Ook wij doen mee aan deze grootscheepse voordeelshow. Het zal een drukte van belang worden bij ons in de showroom, daarom plakken wij er in onze showroom in Amsterdam-Zuidoost een extra dag aan vast: namelijk zondag 18 september", vertelt Van Kouwen. Via www.vankouwen.nl is een inruil-waardecheque aan te vragen. Die kunnen kopers van een nieuwe Opel tijdens de actieperiode verzilveren wanneer ze hun eigen auto bij Van Kouwen inruilen. Voor de € 500,- brandstof verstrekt Van Kouwen aan de koper van een nieuwe Opel een tankpas. Deze pas is tot een jaar na de aankoopdatum geldig.

Kans op mooie prijzen
Sander Bikkers van Van Kouwen Amsterdam: "Mensen die met de inruil-waardecheque bij ons komen, krijgen bovendien de mogelijkheid om deel te nemen aan onze The Big Event Roulette. Daarmee zijn mooie prijzen te winnen, zoals een accessoire-cheque ter waarde van € 500,-, een set winterbanden, een jaarabonnement op AutoWeek en een culinaire avond voor twee personen."

Jaguar XE en XF als Corporate Edition

De Jaguar XF Corporate Edition Prestige is er vanaf 53.300.

Jaguar levert de XE en de XF als aantrekkelijke Corporate Edition.

Deze uitvoeringen zijn bedoeld voor zakelijk rijders, zijn zeer compleet uitgerust en komen bij aanschaf in 2016 nog gedurende vijf jaar in aanmerking voor 21% bijtelling (vanwege 104 gram CO2/km). Die bijtelling wordt bovendien berekend over catalogusprijzen waarin een klantvoordeel oplopend tot € 4.246,- is verwerkt. De prijzen van de Jaguar XF Corporate Edition lopen uiteen van € 48.950,- tot € 58.600,-.
Ook de Jaguar XF Prestige, die focust op luxe, en de sportief getinte XF R-Sport met de 2.0 D E-Performance (120 kW/163 pk) zijn er als Corporate Edition. Ze worden standaard geleverd met een handgeschakelde versnellingsbak. De geavanceerde achttraps automaat is optioneel. De Jaguar XF Corporate Edition Prestige is er vanaf € 53.300 en de XF Corporate Edition R-Sport vanaf € 55.900.

Leasetarief Volvo S90 aangescherpt

De nieuwe S90 staat bij de Volvo-dealer.

De nieuwe Volvo S90 is bij de Nederlandse Volvo-dealers gearriveerd.

Volvo's nieuwe troef in het premium sedansegment biedt een rijke uitrusting en ongeëvenaarde veiligheidsvoorzieningen voor scherpe prijzen. De S90 is leverbaar vanaf 42.995 euro. Bovendien is de D3-dieselversie nu te leasen voor het tarief vanaf 699 euro per maand. Een van de sterkste eigenschappen van de nieuwe Volvo S90 is het uitzonderlijk hoge veiligheidsniveau. IntelliSafe Assist is standaard en omvat Adaptive Cruise Control, Distance Alert en de semi-autonome rijmodus Pilot Assist. De S90 herbergt ook twee wereldprimeurs. De veiligheidsvoorziening City Safety kan met behulp van Large Animal Detection nu ook grote dieren herkennen. Run-off Road Mitigation herkent wegsituaties en zorgt met behulp van automatische stuurcorrecties dat de auto niet van de weg raakt als de auto over de zijbelijning van de weg rijdt.

Het debuut van de Volvo S90 wordt opgeluisterd met een aanscherping van de leasetarieven. De D3-dieselversie is nu al te leasen vanaf 699 euro per maand (15.000 km/60 maanden), waarmee de S90 zichzelf sterk in de markt zet.

Volbloed sportwagen van Toyota

Groen licht voor de nieuwe Toyota GT86. De sportcoupé is per direct te bestellen voor prijzen die beginnen bij 45.495 euro. De koper krijgt een volbloed sportwagen met achterwielaandrijving, een zeer laag zwaartepunt en een optimale gewichtsverdeling. De bestuurder zit slechts 40 centimeter boven het wegdek en maakt als het ware deel uit van de auto. Ook werd het design krachtiger. De nieuwe Toyota GT86 staat vanaf oktober bij de Toyota-dealer.

Camera standaard in je spiegel

De nieuwe Citroën C3, die in november op de Nederlandse markt komt, kan worden voorzien van een wel heel opmerkelijke optie: een full HD-camera in de binnenspiegel. De camera registreert automatisch wat de bestuurder door de voorruit ziet. Er kunnen foto's en video's mee worden gemaakt. De met de ConnectCAM Citroën genomen foto's en video's kunnen worden gedeeld op sociale netwerken. Bij een aanrijding kunnen de opgeslagen beelden mede als bewijslast dienen, daar na impact de beelden van 30 sec. voor de impact en 60 sec. na de impact worden opgeslagen. De vanafprijs van de C3 is 13.9000 euro. De camera is beschikbaar vanaf uitrustingsniveau Feel.

Zo veel mooie huizen te koop in de regio!

De eerstvolgende NVM Open Huizen Dag is op zaterdag 1 oktober 2016.

Zaterdag 1 oktober is de Open Huizen Dag weer. Of je nu je huis te koop hebt staan, op zoek bent naar een nieuwe woning of gewoon nieuwsgierig bent, blok je agenda tussen 11.00 en 15.00 uur.

Te koop in de regio

Tijdens NVM Open Huizen Dag kun je vrijblijvend alle deelnemende huizen zonder afspraak bezoeken. Hou goed www.gooiswoonnieuws.nl in de gaten voor de huizen die meedoen in de Gooi & Vechtstreek. Bij het bezoek aan het huis is de eigenaar van het huis aanwezig, zodat je zelf naar de ervaringen van de bewoner kunt vragen.

Checklist

Misschien heb je één bepaald huis op het oog, maar het kan ook zijn dat er meerdere huizen op de planning staan om te bezichtigen. NVM biedt hiervoor een handige checklist aan die het gemakkelijker maakt om de details van verschillende woningen te onthouden. Met stellingen als: 'Er is: wel / geen bouwkundig rapport aanwezig' onthoud je niet alleen belangrijke eigenschappen van de woning, je bereid je ook beter voor op aandachtspuntjes.

Voorbereiding

Er zijn meer dingen die je kunt doen om je voor te bereiden op de Open Huizen Dag. Controleer wat jouw financiële mogelijkheden zijn, zodat je weet waar je aan toe bent. Stel een wensenlijstje op en stippel een handige route uit. Zorg dat er niet te veel huizen op je route liggen. Blijf ook niet te lang in elk huis kijken, luister naar je eerste gevoel.

Jouw huis in de verkoop

Mocht je meedoen met de Open Huizen Dag met jouw eigen huis dat te koop staat, dan kun je natuurlijk ook het nodige doen ter voorbereiding. Hoe meer mensen jouw huis zien, hoe meer potentiële kopers er bij jou op bezoek zullen komen 1 oktober.

28 september zullen een aantal huizen die te bezichtigen zijn tijdens Open Huizen Dag in GooisWoonNieuws gepubliceerd worden. Deze huizen zullen ook uitgelicht worden op

gooiswoonnieuws.nl.


Wil jij dat jouw huis hier ook bij komt te staan? Laat dit dan aan jouw makelaar weten!

Dé plant voor je winterterras

Een groene vakjury boog zich over de vraag welke plant zeker niet mag ontbreken op het terras van 2016. De winnaar? Hibiscus!

De jury: "Hibiscus is een relatief onbekende terrasplant en dat is onterecht. De prachtige en exotische bloemen in meerdere kleuren doen denken aan Hawaii en maken de plant tot een eyecatcher op elk terras. De Hibiscus zorgt voor een instant zomergevoel, zelfs als het weer een beetje tegenzit. De Terrasplant van het Jaar is bovendien geschikt voor zowel beginnende als gevorderde tuiniers." Als terrasplant is Hibiscus verkrijgbaar in struikvorm, op een stammetje en als 'miniplant'.

Starterslening verder in aangepaste vorm

De starterslening voor starters op de koopwoningmarkt blijft in aangepaste vorm bestaan. Dat meldt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Met de starterslening kunnen starters het verschil overbruggen tussen de prijs van hun eerste koophuis en het bedrag dat ze bij de bank kunnen lenen. In de nieuwe vorm blijft de kern van de lening, die dus boven op de normale hypotheek komt, hetzelfde. De lening is de eerste drie jaar maandlastenvrij, fiscaal aftrekbaar en geborgd door Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat verantwoordelijk is voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

TUIN


Als het gaat om veranderingen aan woningen zou 33% van de Nederlanders iets willen veranderen aan hun tuin, erf of patio.

30% zou meer opbergruimte willen hebben en 24% wil iets veranderen aan het meubilair en het gemak waarmee het huis schoongemaakt kan worden.


Op de volgende pagina van GooisWoonNieuws is de nieuwe column van Bertram Terpstra te vinden. Hierin geeft hij aan waar je rekening mee moet houden als je zelf een woning wilt laten bouwen.

Ondertussen hebben de eerste bewoners van de nieuwbouwwijk NederVecht hun intrek genomen. Lees in GooisWoonNieuws over de eerste kennismaking tussen de buurtbewoners die plaatsvond tijdens een gezellige buurtbarbecue.

INTERIEUR


Ook in het najaar brengen pasteltinten warmte, licht en vooral rust in elk interieur. Ze zijn fris en creëren ruimtelijkheid. Het opbergsysteem van Cubit® is nu ook in zeven pasteltinten verkrijgbaar. Een boekenkast in zachtroze of opbergkast in hemelsblauw: één pastelkleurig meubelstuk kan al het verschil maken.

NIEUWS


Wie een huis wil kopen, kan sinds donderdag voor een hypotheek terecht bij een nieuwe hypotheekverstrekker. Merius Hypotheken richt zich op starters, doorstromers en oversluiters op de woningmarkt. Huizenkopers krijgen hier de laagste rente die geldt op het moment dat de hypotheekakte bij de notaris passeert.

Eerste bewoners nemen hun intrek in NederVecht

Nieuwe bewoners maken kennis tijdens Buurt BBQ.

Het eerste gedeelte van de nieuwe woonwijk NederVecht is gereed en de bewoners hebben hun intrek genomen in hun nieuwe woningen. De laatste hand wordt gelegd aan de woonstraten. Nog een enkele woning wordt afgebouwd en in de komende weken opgeleverd aan de trotse eigenaren.

Hapje en drankje

Vind je droomhuis in de nieuwbouwwijk NederVecht.

Voor Lithos bouw & ontwikkeling reden om dit te vieren met alle (toekomstige) bewoners van een 'Lithoswoning' tijdens een goed bezochte Buurt BBQ.

Huurders en eigenaren maakten kennis met elkaar onder het genot van een drankje en een lekker stukje vlees gebraden door het team van Marianne Oud (Culinair aan Huis).

Lokale politiek

Naast uiteraard de bekende gespreksonderwerpen als de bouw en de verhuizing kwam ook de lokale politiek ter sprake met wethouder Betske van Henten.
Benieuwd hoe deze woonwijk eruitziet? Kijk op de projectwebsite www.nedervecht.nl of kom naar het open huis op vrijdag 23 september aanstaande tussen 16.00 en 18.00 uur in de modelwoning aan de Cederlaan 7 in Nederhorst den Berg.


In Nederhorst den Berg, achter de dijk langs de Vecht, ligt het woningbouwproject NederVecht. De eerste twee bouwfasen zijn inmiddels opgeleverd: een mix van koopwoningen, huurwoningen en appartementen.

Column

Zelf bouwen

Eigen woning bouwen. Waar moet je rekening mee houden?

Een eigen woning laten bouwen heeft voordelen. Je kunt zelf de architectuur bepalen, de ruimten naar eigen inzicht indelen, duurzaam of niet duurzaam bouwen, etc. Over alles heb je dan een eigen vrije keuze. Echter, bij iedere keuze heb je voor- en nadelen. Het nadeel bij zelfstandig bouwen is dat je vaak langer moet wachten voordat de woning wordt opgeleverd. Mocht je toch voor zelfstandig bouwen kiezen dan is het van belang om bepaalde spelregels in het bouwproces te kennen. De architect kent die spelregels en zal er in de praktijk dus ook voor zorgen dat de spelregels nageleefd worden. Hiermee wordt de opdrachtgever ontzorgd.

Het is belangrijk dat je tijdens de bouw regelmatig op de bouw aanwezig bent. Enerzijds om tussentijds vragen te beantwoorden, anderzijds om afspraken en tijdsplanning zelf te bewaken. Maak foto's tijdens het bouwproces om bij eventuele discussies te gebruiken. Voer regelmatig overleg: zo kunnen verschillen tussen verwachtingen en uitvoering in de kiem gesmoord worden. Het is ook van belang om de kwaliteit van de werkzaamheden, zoals stuc- en schilderwerk, tegel- en voegwerk, fundering, elektra-installatie et cetera, binnen het hele bouwproces actief te volgen. Als jij zelf het een en ander niet goed kunt beoordelen huur dan een architect, bouwkundige of de Vereniging Eigen Huis in om de woninginspectie bij oplevering te begeleiden.

Veel kennen de
'5%-regeling' niet

De oplevering is het moment waarop alle gebreken worden geïnventariseerd en in een proces-verbaal van oplevering worden vermeld. Deze wordt na de schouw door aannemer en koper ondertekend. De aannemer dient te allen tijde alle potentiële discussiepunten in het rapport op te nemen. De aannemer krijgt vervolgens na ondertekening van het opleveringsrapport drie maanden de tijd om de gebreken te verhelpen. Indien de werkzaamheden na drie maanden nog niet naar behoren zijn uitgevoerd, volgt een officiële 'ingebrekestelling' waarbij een redelijke termijn moet worden afgesproken om alsnog de herstelwerkzaamheden uit te voeren.

De volgende tip is ook van belang. De meeste mensen die zelf bouwen kennen de '5%-regeling' niet: betaal 95% van de koop / aanneemsom en stort 5% in depot bij de notaris; deze wordt pas vrijgegeven als alle werkzaamheden conform afspraak zijn uitgevoerd. Het is raadzaam om alle werkzaamheden in een bestek of technische omschrijving en ruimte-afwerking-staat vast te leggen. Deze dient voor aanvang van de werkzaamheden geoffreerd en goedgekeurd te zijn. Eventuele werkzaamheden en de daarbijbehorende meerwerkkosten kunnen dan besproken worden. Het is natuurlijk altijd de vraag wat u met eventueel minderwerk terugontvangt. Dat kan nog wel eens een discussie opleveren.

Zelf bouwen? Laat u goed adviseren!

Subsidie voor woningisolatie

Woningbezitters kunnen vanaf half september subsidie aanvragen voor de isolatie van hun huis. Dat maakte de Rijksoverheid donderdag bekend.

De subsidie bedraagt 20% van de isolatiekosten. Wie voor de subsidie in aanmerking wil komen, moet minstens twee delen van het huis isoleren, bijvoorbeeld het dak en de spouwmuur. Huiseigenaren die dat doen, kunnen vervolgens subsidie aanvragen voor andere energiebesparende maatregelen, zoals isolerende deuren en energiezuinige kozijnen. Wanneer een woningbezitter zijn hele huis energiezuinig maakt, krijgt hij € 4.000 subsidie extra. De Rijksoverheid stelt hiervoor dit jaar € 20,5 miljoen beschikbaar.

Eerder kon er ook subsidie aangevraagd worden voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel en pelletkachel.

Persoonlijkheid laten gelden

In het kleinste kamertje van het huis leer je iemand vaak pas echt kennen. Hier gaan we los met kleur, foto's, teksten, accessoires en soms een heel thema.

Met de Sigma50 kun je de bedieningsplaat van je toilet helemaal zelf bepalen. De ontwerper van de plaat realiseerde zich dat zijn design pas echt tot zijn recht komt als deze in volledige harmonie is met de toiletinrichting. Daarom heeft hij een bedieningsplaat ontworpen die door de klant zelf bepaald kan worden.

De bedieningsplaat van Geberit kan geheel naar wens worden ingelegd met materialen als hout, glas, steen of ander gewenst materiaal naar keuze. Wil je het helemaal persoonlijk maken dan is een fotoprint ideaal.

4x woontrends

FourFabrics lanceert vier nieuwe collecties, perfect passend bij de huidige trends op mode- en woongebied.

Of je nu houdt van een Oosterse inrichting of het juist leuk vindt om te werken met dierenprints, pastel- of aardetinten in je interieur. De collecties bestaan uit kussens, plaids, krukjes en andere decoratieve items.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

APPLE HULP NODIG? Vragen over uw MacBook, iMac, iPad, Apple cursussen meer info: www.digiit.net Kees Vlaanderen tel: 06-34071112 De Apple specialist van 't Gooi.

Zoek je het leukste bijbaantje van 't Gooi? Spare Rib Express 't Gooi zoekt keukenpersoneel. Heb je interesse, stuur dan een e-mail naar: spareribsgooi@gmail.com

Bespaar nu op je energierekening! ENERGYWAKEUP.NL of bel Toon 035-7111371

Alten en sopranen van harte welkom bij ambitieus vrouwenkoor met inspirerende dirigente. Repetities maandag 20-22u, vlak bij NS Naarden-Bussum.
www.venerdi-mattina.vpweb.nl

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN MARION HOGE KORTINGEN. NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM SCHUIN T/O DE WIBRA. MAAN DINSDAG GESLOTEN.

Rondom kerst heerlijk samen zingen. Bekend en onbekend repertoire, oa Christmas carols en Spaanse villancicos. 5 repetities en 1 concert, start don 15 sept om 20u. Info Karin Brunt 06-29165460 of zingzangerij@karinbrunt.nl

4-DUBBELE GARAGESALE zat. 10 sept: 10-16uur Voormeulenweg 80, 82, 123 & 125. kleding, boeken, fietsen, brocante, huisraad & honing

Gezocht met spoed tijdelijke woonruimte (liefst gemeubileerd) voor 1 persoon in Weesp of omgeving (max 15 km ). Bij voorkeur verhuur ivm buitenlandse reis, antikraak oid tel 06-20162143.

Te huur aangeboden: Garagebox gelegen aan de Gr. W. de Oudelaan te Naarden Binnenmaten 6x 2,80 m. Voor inlichtingen: Tel. 035-6932847

Vrouw zoekt werk in de huishouding en strijkwerk etc. 12 jaar ervaring met goede ref. Mevr. Anna. 10 euro p/u. Tel.: 06-15540579

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Keverdijk. Huur € 130,- p.m. Tel. 06-53504070

Cursus ZWEEDS voor beginners A1+ en gevorderden A2-B1, start 13 sept, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Actieve, vrolijke oppas gezocht voor onze 2 dochtertjes (6&8) op de dinsdagmiddag na school van 15.00 - 18.30 in Naarden. Flexibel wbt extra inzet per week. Reactie: f_spoelstra@hotmail.com

Kom je bij me schrijven? Kijk voor het aanbod creatief schrijven op
www.lettersopeenrij.nl

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

GITAARLES in BUSSUM voor alle leeftijden en niveaus www.jaccomuller.com

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974.
www.arthursloodgieters
bedrijf.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035 6839235

Pianoles, pianodocente heeft nog plaats voor leerlingen. Meer info?
www.pianopassie.nl of bel voor gratis proefles 06-38078566

Gevr. hulp in de huishouding voor 3 uur per 2 weken ned. sprekend. Tel.: 06-20960256

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689