BussumsNieuws

15 oktober 2014

BussumsNieuws 15 oktober 2014


Buurt bezorgd over spoor

Bewoners Generaal de la Reijlaan vragen wethouder om maatregelen

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bewoners van de buurt rond de Generaal de la Reijlaan hebben nog steeds grote zorgen over de spoorwegovergang aan de straat. De bewoners vragen de gemeente Bussum deze week met klem om snel met maatregelen te komen om het gevaar van de spoorwegovergang te beperken.

De problemen met de spoorwegovergang spelen al heel lang. Doordat het spoor vaak afgesloten wordt, loopt het verkeer steeds vast. Als de spoorbomen daarna weer opengaan moeten vrachtwagens, auto's, fietsers en voetgangers allemaal snel oversteken. Dat zorgt voor veel gevaar. Nog geen maand geleden werd een meisje (6 jaar) aangereden door een vrachtwagen en raakte daardoor gewond aan haar voet.

Voor de buurt reden om nog een keer aan de bel te trekken. "Er gebeuren wel vaker ongelukken en het gaat ook vaak maar net goed. Er moet nu echt eens wat gaan gebeuren", stelt bewoner Ludo Mees namens de buurt. "De gemeente Bussum hoopt de problemen op te kunnen lossen door het spoor te ondertunnelen. Een goed plan, maar het kan nog wel jaren duren voordat dat überhaupt doorgevoerd gaat worden. Er zouden tussendoor maatregelen genomen moeten worden om de problemen voor de komende jaren op te lossen. We denken zelf aan voorrangsmaatregelen, waardoor auto's heel even moeten wachten en het langzame verkeer eerst over kan steken. We hebben nog meer van dat soort voorstellen."

Wethouder Nen van Ramshorst laat weten de zorgen van de buurt te delen en snel om tafel te gaan. "We erkennen het probleem en volgen de zaak. Er wordt een plan gemaakt om de komende jaren het spoor te versmallen en de overgangen te verbeteren. Dat moet een deel van het probleem wegnemen. Deze plannen worden nu door ProRail verder vormgegeven."

Bussum Bridgehead stopt ermee

BUSSUM - Er komt volgend jaar geen Bussum Bridgehead meer. Het evenement stopt er na een kwart eeuw mee. Dat maken de mensen achter het evenement bekend.

Dat de organisatie van Bussum Bridgehead ermee stopt heeft meerdere oorzaken. Het ontbreekt vooral aan meer medewerkers, waardoor het opzetten van het evenement steeds meer kracht kost.

Daarnaast bestaat er een grote kans dat het evenement volgend jaar geen plek meer heeft op Crailo. De zoektocht naar een andere, zelfde soort locatie heeft geen vruchten afgeworpen. Het bestuur heeft daarom de knoop doorgehakt en besloten ermee te stoppen.

Bezoekers
Bussum Bridgehead trok elk voorjaar veel bezoekers. Vele oude legerauto's, motoren en verklede soldaten reden in een grote optocht door het dorp. Daarna konden de bezoekers naar Crailo om de auto's en motoren te bekijken en een praatje te maken met de legerfanaten. De organisatie van Bussum Bridgehead laat weten de bezoekers van de afgelopen jaren te bedanken.

Burgemeester wandelt mee voor goed doel

Burgemeester Henk Heijman en ex-burgemeester Horseling (l) van Weesp warmen op voor de tocht. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Samen met vele andere wandelaars heeft burgemeester Henk Heijman afgelopen weekend geld opgehaald voor onderzoek naar borstkanker. De burgemeester deed, samen met ex-burgemeester Bart Horseling van Weesp, mee aan de A Sister's Hope Walk.


Na een warming-up wandelden de deelnemers vanaf Bussum naar Weesp om vervolgens de volgende dag weer naar Amsterdam te lopen. De wandeltocht levert elk jaar weer veel geld op voor onderzoek naar borstkanker. De wandeltocht heeft deze keer zo'n 200.000 euro opgehaald.

138.403

meter geul moest er worden gegraven voor de aanleg van glasvezel

Berend Botje was een ooievaar

Foto: Jessica de Jong

De vondst van mijn leven was het niet. Maar wél in de categorie de leukste. Lees hoe twee totaal verschillende hobby's elkaar vonden in een gerooide maisakker bij ons in de buurt. Nou ja ... in Nederhorst den Berg.

Eindelijk is mijn metaaldetector weer de oude. Kostte een vermogen, maar ik heb er weer zin in en dus ging ik kort geleden naar Nederhorst den Berg, waar we met ons drietjes (Mark, Fred en ik) een gerooide maisakker gingen onderzoeken, met volledige medewerking van de boer. Er werden wat munten gevonden en een mooie bronzen tapkraan, dus het was leuk. Op een gegeven moment hoorde ik een prachtige piep. Ik haalde een wit botje (19 cm) tevoorschijn met daaraan een kanjer van een aluminium ring. Moest van iets reigerachtigs zijn, maar de naam stond voor mij natuurlijk meteen vast: Berend. Op de ring stond VOGELTREKSTATION ARNHEM HOLLAND nummer 09909. Als fervent vogelaar was ik behoorlijk in mijn sas, want een officiële ring vind je niet vaak. Eenmaal weer thuis vond ik de volledige gegevens. Het betreft een ooievaar geringd op 14-10-2010 in het nest op het ooievaarsstation in Zegveld nabij Alphen aan de Rijn door ene A. Enters, op 22 km van de plek waar ik de ring vond. Van de geboorte tot aan de vinddag zijn 1574 dagen verstreken, zijnde 4 jaar, 3 maanden en 21 dagen. Sneu voor het kuiken dat een levensverwachting kon hebben van een jaar of 15 en nooit het genoegen van een trektocht naar Afrika heeft mogen smaken. De vraag blijft echter hoe en wanneer exact de ooievaar dood is gegaan. Misschien dat navraag bij de boer wellicht enige opheldering kan brengen.

Naarden

* PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten
* RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor C. Fabril, 19.30 u. Geloofsverdiepingsavond; za. 18/10 17.30 u. Eucharistieviering
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. L.B.C. Boot; 16.30 u. ds. A.D. Fokkema

Bussum

* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
* RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
* PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok HA
* PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. A. Berkhof
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W.J. Gorissen; 17.00 u. ds. J.K.M. Gerling
* Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. A.G. Ochtman-de Boer
* Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
* Doopsgezinde Gemeente B-N br. 10.30 u. 'Zin zoeken in bijbelverhalen'
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. K. van der Horst
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
* Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Eerst wisselvallig, het weekeinde droog en warmer

Oktober wordt ook wel wijnmaand genoemd. In deze wijnmaand lijkt er voor het weekeinde tevens nog een nazomerse verrassing in het vat te zitten. Na de passage donderdag van het frontensysteem van een depressie ontstaat een zone van hoge luchtdruk boven het Europese continent. Er komt dan een zuidelijke luchtstroming op gang met aanvoer van warme lucht.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt veel bewolking verwacht. Het kan enige tijd regenen. Er waait een voelbare zuidwestenbries. Het wordt 16 à 17 graden. In de nacht naar vrijdag en in de ochtend kunnen nog enkele buien vallen. In de middag neemt de buienkans af en klaart het geleidelijk op. De zuidwestenwind zwakt iets af. De maximumtemperatuur bereikt zo'n 17 à 18 graden.

Het weekeinde

In de loop van zaterdag en zondag worden zonnige perioden verwacht. Later op zondag komt er waarschijnlijk wat meer bewolking, in eerste instantie hoge sluierbewolking. De kans op een bui is beide dagen klein. Er waait een meest matige zuidenwind, geleidelijk toenemend tot vrij krachtig. De maximumtemperatuur kan in de middag pieken tot 20 à 22 graden.

Weetje

Ook in de tweede helft van oktober kan het nog nazomeren. Zo werd het op 15 oktober 1990 nog bijna 24 graden. Ook in deze eeuw zijn er voorbeelden van een laat nazomertje. Op zowel 22 oktober 2012 als op 22 oktober 2013 werd het nog 22 graden. Op 26 oktober 2006 werd dat hoogstandje ook nog bereikt. Zelfs op de 30e oktober in 2005 werd het nog 21 graden.

Winkelleegstand neemt af, meer unieke winkels

Ellen van Vossen nu een jaar dorpsmanager

Ellen van Vossen wil eerst de doorloop bij de Havenstraat opknappen. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Dorpsmanager Ellen van Vossen is nu een jaar actief in Bussum en ze probeert zo veel mogelijk ondernemers aan een geschikt winkelpand te helpen. Zowel nieuwe ondernemers als gevestigde zaken kunnen bij haar aankloppen. In het eerste jaar heeft ze onder andere de Kapelstraat tot terrasstraat omgetoverd en zien we mede dankzij de dorpsmanager dat in de winkelstraten nieuwe winkels worden geopend.

Een van haar speerpunten momenteel is de doorloop bij de Havenstraat op te knappen. "Ik wil dat er een logisch winkellint ontstaat vanaf Boekhandel Los tot aan de Xenos. Bij de Havenstraat staan fietsen geparkeerd, de winkelgevels zijn afgeplakt en ook de bestrating wijkt af van de rest van het winkelgebied. Het is geen eindpunt, maar juist een doorlooproute."
Om haar doel te bereiken gaat de dorpsmanager in gesprek met de gemeente om te kijken of de bestrating dezelfde rode kleur kan krijgen als in de Nassaustraat, maar ze spreekt ook de winkeliers om te kijken of ze iets aan de gevel kunnen doen. Daarnaast geeft ze een workshop aan ondernemers om uit te leggen hoe ze de verblijfskwaliteit kunenn verbeteren. Ze legt uit wat ze daarmee bedoelt: "Ondernemers kunnen de uitstraling van hun winkel versterken door bijvoorbeeld groen te planten, een terrasje te plaatsen of de gemeente kan een bankje neerzetten. Op uitnodigende plekken blijf je nu eenmaal langer, je kijkt om je heen en de mensen zullen eerder een winkel binnenlopen waar ze nog niet eerder zijn geweest."

'Ik zie graag ondernemers met een etalage in Bussum'

Kapelstraat
Dat dit werkt, heeft ze al gemerkt in de Kapelstraat waar deze zomer een pilot liep met het plaatsen van terrasjes op de parkeervakken en het afsluiten van de straat voor autoverkeer. "De winkeliers kregen veel nieuwe klanten door deze pilot." Ze wil nog niet veel kwijt over hoe de pilot verder is verlopen omdat deze nog geëvalueerd moet worden. Wel wil ze haar eerste indruk delen. "Die is positief, hoewel ik denk dat er veel meer uit te halen valt. Horeca en retail versterken elkaar. De terrassen van de restaurants waren op zaterdagmiddag geopend en je kon daar rustig buiten zitten zonder autoverkeer, hoewel dit voor sommige winkeliers juist niet handig is omdat ze afhankelijk zijn van klanten die met de auto komen. Het is een meerwaarde voor de straat als deze aangenaam en levendig is. De leegstand in de Kapelstraat is de afgelopen tijd afgenomen."

Leegstand
Wat betreft de winkelleegstand in het hele dorp is ze voorzichtig positief. "De meest recente cijfers zijn van juni en daar zie je een daling in de leegstand, maar ik zie het ook om me heen. De Nassaustraat ziet er bijvoorbeeld in vergelijking met een jaar geleden heel anders uit. Leonidas, de Music Store en de bloemenzaak van Bart van der Griend, noem maar op: alles stond leeg. Die panden zijn nu ingevuld en er is geïnvesteerd in nieuwe gevels waardoor het er weer mooi uitziet. De Vlietlaan en Nieuwe Brink lopen nog niet, daar is nog werk te verrichten."

Van Vossen vertelt dat ze momenteel flink inzet op het vullen van panden met meerder zelfstandigen onder een dak. "Buro Bussum en de Zevende Hemel zijn hier voorbeelden van. De zzp'ers doen samen nieuwe contacten en ideeën op en versterken elkaar." Vooral ondernemers met een etalage ziet ze graag naar het centrum komen. "Voor deze ondernemers is de winkel een onderdeel van het businessmodel. Ze hebben daarnaast bijvoorbeeld een webshop of bieden een vorm van dienstverlening en de winkel is het visitekaartje. Mint interiors aan de Brinklaan en Heerijk waar op de Huizerweg zijn hier goede voorbeelden van. Het zijn ondernemers die een bredere markt bedienen en met hun unieke winkel een toegevoegde waarde hebben. Bussum kan het onderscheid maken door juist naast de grote ketens ook de unieke concepten van kleine ondernemers aan te bieden."

'De Havenstraat is geen eindpunt, maar een doorlooproute'

Pandenpitch
Ellen van Vossen geeft op 28 oktober een pandenpitch, bedoel voor ondernemers met een etalage, zzp'ers die een professionaliseringsslag willen maken en alleen of samen met anderen een pand willen huren in Bussum, en ook voor ondernemers die al een pand hebben maar wellicht andere wensen hebben. Op de pitch zijn makelaars en pandeigenaren aanwezig. Ondernemers die vorig jaar bij de pitch waren vertellen over hun ervaringen en successen. Aanmelden kan door te mailen naar dorpsmanager@probussum.nl.

CDA houdt steekproef op mark

BUSSUM - Bas Kreuter en Jasper de Lange gaan donderdag op de markt mensen vragen wat ze van de nieuwe gemeentenaam vinden. Zij steunen met deze vrijblijvende steekproef de fractie van het CDA Bussum.

De uitkomsten worden gebruikt door het CDA Bussum bij het innemen van een standpunt. De naam voor de nieuwe gemeente (bestaande uit Bussum, Naarden en Muiden) wordt op 20 oktober gekozen door de gemeenteraden. De keuze valt op Gooise Meren, Naardingerland of Naarden-Bussum. Mocht er geen unanieme keuze zijn, dan wordt de naam van de grootste gemeente, Bussum, de naam van de nieuwe fusiegemeente. "Weten wat de inwoners denken over deze drie namen en welke van de drie wat hen betreft het beste past bij de nieuwe gemeente, kan draagvlak bieden aan de keuze voor een nieuwe naam", laat het CDA weten.

Trein vertrekt vaak te laat

NAARDEN/BUSSUM - Vanaf de perrons van de stations Naarden-Bussum en Bussum-Zuid vertrekken treinen met regelmaat te laat. Dat meldt het NRC aan de hand van gegevens van de NS.

Vanaf station Naarden-Bussum vertrok het afgelopen anderhalf jaar 8,52 procent van de treinen later dan gepland, 1,9 procent vertrok helemaal niet. Ook vanaf Bussum-Zuid vertrekken treinen nog vaak te laat. Daar vertrekt 8,77 procent later dan gepland en vertrekt 1,25 procent helemaal niet.

De Bussumse stations scoren daarmee slechter dan veel andere Nederlandse stations. Over het algemeen vertrekt 6,9 procent van de treinen te laat of helemaal niet.

Sponsors gezocht

BUSSUM - Bussum op IJs komt er weer aan. De achtste editie wordt gehouden van 6 december tot en met 4 januari. Om een definitieve 'go' te kunnen geven, zoekt de organisatie nog wel naar sponsors.

Het projectteam Bussum op IJs zit volop in de voorbereidingen en kan nog wel wat hulp gebruiken. Bussum op IJs kan dit jaar rekenen op subsidie van de gemeente Bussum en sponsorgelden van lokale winkeliers en het regionale bedrijfsleven. Om alles helemaal rond te krijgen zijn potentiële sponsors nog hard nodig.
Wie wil helpen kan zich melden via ellen@bussumopijs.nl.

Hoera voor Ton Koopman

Foto: Bob Awick

BUSSUM - "Hoera, hoera, hoera", klonk het vlak voor het weekend voor Ton Koopman. De bekende Bussumse dirigent werd vlak voor het weekend bejubeld op een voor hem gehouden verjaardagsconcert. De Koepelkerk zat bomvol voor de 70 jaar geworden Koopman. Naast speeches van onder anderen de burgemeester stonden er meerdere concertwerken op het programma. De toeschouwers genoten erg van het concert. 's Ochtends was er ook voor de jongere Bussumers wat te doen: toen werd Koopmans show 'Oorwurm' gespeeld.

Zwarte Piet is er komende intocht nog gewoon bij

Bussum laat komst Sinterklaas vooralsnog hetzelfde

Pas volgend jaar wordt er weer nagedacht over de toekomst van Zwarte Piet. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De organisatie achter de komst van Sinterklaas naar Bussum houdt alles vooralsnog hetzelfde. Er komen gewoon Zwarte Pieten naar Bussum, zo laat men desgevraagd weten.

Er wordt al veel langer gesproken over de rol van Zwarte Piet. Een groep mensen heeft problemen met de zwarte kleur en meent dat Zwarte Piet als knecht een racistische ondertoon heeft. "We volgen de zaak op de voet", zegt Cees Bouman. "We hebben er lang over nagedacht en veel met elkaar gesproken, maar we hebben besloten Zwarte Piet zeker deze keer nog gewoon zoals vanouds zwart te houden. Wat we daarna doen hangt sterk af van wat de rest van Nederland doet en wat de rechter zegt. Er loopt momenteel een zaak over Zwarte Piet. Als er andere normen of regels komen, zullen we de zaak nogmaals onder de loep nemen. Nu houden we alles gewoon hetzelfde."
De komst van Sinterklaas staat gepland voor zondag 16 november. "We gaan er met z'n allen gewoon een leuk feest van maken", zegt Bouman.

Wilbert van Waes

Vanaf april 2013 met pensioen
Woont in Bussum sinds 1990

Waar ben je druk mee?
"Voor mijn pensionering gaf ik strategisch advies aan ondernemingen, fusie- en overnamebegeleiding en implementatie van de plannen. Nu doe ik dit binnen Bussum voor o.a. coöperatie Watt Nu U.A. (realiseren eigen energieopwekking), begeleiding van de fusie tussen de drie rooms-katholieke parochies in Naarden - Bussum en de Buurtpreventievereniging Spiegel Hart."

Wie verdient een pluim?
"Ilse Vlaming, een van de initiatiefnemers van Watt Nu of Ellen van Vossen, zeer actief om het centrum aantrekkelijk te maken."

Als je een dag de burgemeester was?
"Ik zou iedereen in het zonnetje zetten die wat doet voor andere Bussumers: de vele vrijwilligers in allerlei organisatie, mantelzorgers. Alleen met elkaar kun je veel bereiken en dat is de moeite waard."

Wat heb jij met roeien?
"Veel, roeien doe ik elke week. Ik coach en de laatste jaren gaan wij met een ploeg roeien in het buitenland. De Voga Longa in Venetië of roeien over de Maas vanuit Frankrijk richting België."

Gooise Meren, een mooie naam?
"Een nieuwe naam is niet zo belangrijk, want de oude namen blijven gewoon bestaan. 'Gooise Poort' was een naam geweest die iets zou zeggen over de ligging van de drie gemeentes."

Met wie wil je nog een goed gesprek?
"Met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Met als onderwerp waarom hij zo de nadruk legt op grotere provincies en gemeentes. De praktijk leert dat groter niet vanzelfsprekend leidt tot een betere dienstverlening, verlagen van kosten per inwoner of een beter democratisch vaststellen van doelstellingen en controle op de uitvoering daarvan."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De mogelijke claim van de Krijgsman in Muiden. Ik ben een online petitie gestart via petities.nl. De insteek is: geen garantie financiële risico's vooraf, geen fusie Naarden, Bussum en Muiden."

Geen opvang asielzoekers op Kolonel Palmkazerne

BUSSUM - Er worden vooralsnog absoluut geen asielzoekers opgevangen op de Kolonel Palmkazerne. Dat benadrukt de provincie Noord-Holland als beheerder van het gebouw nogmaals.

Er werd de afgelopen week weer gesproken over de Bussumse kazerne als plek om asielzoekers op te vangen. Er waren geruchten dat Noord-Holland de kazerne al klaar zou maken voor de komst van honderden asielzoekers. "Absoluut geen sprake van", laat een woordvoerder van de provincie desgevraagd weten. "Dat zou pas ter sprake komen als er een verzoek komt van het COA, maar we hebben nog geen verzoek gekregen. Er lopen dus ook geen gesprekken over de Kolonel Palmkazerne."

Slechte staat
De provincie Noord-Holland benadrukte eerder al dat als er zo'n verzoek zou komen, er eerst nog heel wat moet gebeuren op de Bussumse kazerne. De kazerne verkeert momenteel in een slechte staat van onderhoud. Daarnaast zou brandgevaar voor problemen zorgen.

Dag langer werk aan spoor

BUSSUM - De werkzaamheden aan het spoor tussen Naarden-Bussum en Almere hebben afgelopen weekend langer geduurd dan gepland.

Er zou zowel zaterdag als zondag gewerkt worden aan het spoor, maar door tegenslagen duurde het werk twee dagen langer dan gepland. Daardoor was er ook maandag en dinsdag nog geen treinverkeer mogelijk. Volgens de laatste plannen zou het werk woensdagochtend worden afgerond. Reizigers vanaf Naarden-Bussum naar Almere moesten vanwege de werkzaamheden eerst naar Weesp. Vanaf Weesp werd er met bussen verder naar Almere gereden.

Weer rotonde vol met spullen

Stoelen en andere spullen op de rotonde. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een groepje jeugd heeft afgelopen weekend weer een rotonde volgezet met door de hele buurt weggeroofde spullen voor het rotondespel.

Deze keer werd de rotonde op de Meerweg volgezet. Bussum heeft de laatste jaren wel vaker last van het rotondespel. De rotonde op de Meentweg werd ook al meerdere keren volgezet met spullen. Agenten hadden er toen hun handen vol aan en waarschuwden de jeugd. De spullen worden gestolen en soms zelfs vernield. De jongeren kunnen daar voor vervolgd worden.

Web topvijf

1. Koperen Kraan moet komend weekend eerder sluiten
2. Bussum laat komst Sinterklaas hetzelfde
3. Bussum Bridgehead stopt ermee
4. Bussumer (26) met mes gestoken
5. Schooljeugd steelt snoep van supermarkt

'Wat zie je bij mij?'

Medium Barbara Bandel maakt Persoonlijke Gidsschriften

Barbara Bandel snapt dat mensen sceptisch zijn over haar werk als medium.

door Mireille Detrixhe

'Het zijn niet alleen
zweverige geiten-
wollensokkentypes'

BUSSUM - Barbara Bandel uit Bussum zit ontspannen onderuit op de bank in een comfortabel vest met een kop thee in haar handen geklemd en zegt lachend dat het eerste dat mensen vaak vragen als ze vertelt dat ze paragnost en medium is, is: "Wat zie je bij mij?" Mensen reageren nieuwsgierig maar ook sceptisch, vertelt ze. "Voor veel mensen is het ongrijpbaar als je zegt met overledenen te kunnen communiceren, terwijl het voor mij voelt als ademhalen."

Barbara was drie jaar toen zij haar eerste paranormale ervaring had. Dat niet iedereen diezelfde ervaringen had, kwam ze achter toen ze acht jaar oud was. Op het politiebureau. Samen met een vriendinnetje moest ze aan de hand van foto's een potloodventer identificeren. Bij de foto's die ze voorgeschoteld kreeg, voelde ze dat de mannen dingen hadden gedaan die niet klopten. Toen Barbara haar vriendinnetje vroeg of zij hetzelfde voelde bij de foto's begreep zij niet waar Barbara het over had. In haar jeugd kon Barbara moeilijk aansluiting vinden bij andere kinderen. Dat voelde soms eenzaam. Hoezeer ze ook haar best deed, ze voelde intuïtief aan dat ze niet helemaal gelijkgestemd waren, vertelt ze.
Barbara was nooit van plan om van haar talent, zoals zij het noemt, haar beroep te maken. "Dat is eigenlijk heel geleidelijk gegaan." Ze werkte als secretaresse maar haalde daar geen voldoening uit. Steeds vaker legden mensen haar levensvragen voor en ze merkte dat het haar makkelijk af ging om de vragen te beantwoorden. "Dat voelde goed", zegt ze. De stap om het op professionele wijze uit te oefenen was een logisch gevolg. Tijdens consulten zegt ze alles wat ze doorkrijgt. Ze waarschuwt ook wel eens iemand, bijvoorbeeld om naar de dokter te gaan. "Tijd is lastig om in te voelen", geeft ze aan. "Dingen gebeuren vaak eerder dan ik gedacht had. Het leuke is dat het niet voelt als werk", zegt ze enthousiast. "Iets doen wat zo'n diepe innerlijke vervulling geeft, maakt gelukkig."
Sinds kort werkt ze met Persoonlijke Gidsschriften. "Aan de hand van een foto stem ik af op de energie van de persoon op de foto en maak ik contact met zijn of haar hoofdgids. Een hoofdgids is iemand waar je al eens een leven mee gedeeld hebt en toen een sterke en zeer innige band mee had. Het is een zeer oude ziel die niet meer zal incarneren", legt ze uit. "Via de hoofdgids krijg ik door in welke levensfase iemand zit. Ik weet welke opdracht iemand in dit leven heeft en wat hij of zij wil bereiken. Vervolgens geef ik de informatie weer in een Persoonlijk Gidsschrift. Overigens op een duidelijke, niet zweverige manier hoor", lacht ze.
Door de vooroordelen over paragnosten voelde Barbara zich vaak verplicht om zich te verdedigen. Daar is ze mee opgehouden, zegt ze resoluut. "Door verschillende televisieprogramma's zie je dat paragnosten mensen zijn in verschillende leeftijdscategorieën die met hun tijd meegaan. Ze lopen echt niet allemaal in grote blauwe gewaden. Het zijn niet allemaal zweverige geitenwollensokkentypes", zegt ze met een knipoog, zittend in haar spijkerbroek.
Ze snapt overigens wel dat mensen sceptisch zijn. Dat mag ook. Wat haar raakt is als mensen haar niet in haar waarde laten en haar al op voorhand veroordelen, simpelweg om wat ze doet. "Onderga het eerst en vel dan je oordeel", zegt ze. "Als je een paragnost wil bezoeken, laat dan de paragnost aan het woord. Als een paragnost vragen gaat stellen of met algemeenheden komt zoals 'je bent heel gevoelig maar zit ook veel in je hoofd', dan moet je op je hoede zijn", zegt Barbara. "Vertel alleen je voornaam, meer niet. Dan weet je snel genoeg wat voor vlees je in de kuip hebt. Onzin ontmaskert zich altijd."
Barbara wijst erop dat mensen niet vaker dan twee keer per jaar een paragnost of medium moeten bezoeken. "Het gevaar is namelijk dat mensen hun leven gaan leiden naar wat hun verteld is. Mensen moeten op eigen kracht ontdekken, ervaren, voelen en oplossen. Die ruimte moet wel blijven bestaan. Dan ben je op een integere manier met je vak bezig."

Zanger Patrick Willemse hoopt op grote hit

Nieuwe single heet: 'Jij zit in mijn hart'

Zanger Patrick (rechts) straalt van trots. Foto: Bob Awick

BUSSUM - 'Jij zit in mijn hart' is de nieuwste singel van zanger Patrick Willemse. De Larense zanger die net verhuist is naar Huizen presenteerde zijn nieuwe release afgelopen zaterdag in café 't Raedhuys in Bussum.

Ben je eigenlijk een volkszanger?
"Nee, dat zeker niet. Ik ben veel breder: ik zing veel Nederlandstalig, maar ook Engelstalig. Tom Jones, Robbie Williams, dat zijn mijn voorbeelden. Wel heb ik een warme stem en ben ik geboren in Amsterdam. Ik heb in 1998 meegedaan aan de Soundmixshow met een nummer van René Froger. Dat was een hele bijzondere tijd, maar daarna was het een tijdje stil. Misschien ben ik een laatbloeier. Ik ben later als dj gaan draaien en karaoke liedjes gaan zingen. Ook heb ik meegedaan aan The Voice en Bloed Zweet en Tranen. Vaak zoeken de tv-makers mensen met een mooi verhaal en dat kan ik tegenwoordig bieden."

Wat is dan jouw verhaal?
"Ik ben eigenlijk op dit moment in mijn leven een heel nieuwe weg ingeslagen. Ik heb sinds een paar maanden een relatie met Jolijn Knikman en ik treed nu sinds een jaar op met mijn eigen liedjes. Afgelopen zomer heb ik mijn eerste single uitgebracht en had direct een hitje met 'Kus Me Lieveling', die 8 weken in de Nederlandse Top 30 heeft gestaan en zelfs de zesde plek haalde."

Wat verwacht je van dit nummer?
"Ik heb er een heel goed gevoel bij. Het is een zomers nummer dat je zo meezingt. Ik ga de komende tijd veel optreden en een plugger is bezig om het nummer op de radio gedraaid te krijgen. Het nummer is helemaal op mij geschreven. Iedere regel gaat over mijn nieuwe liefde. Ook past het goed bij mijn stem omdat ik een hoog bereik heb. De clip hebben we opgenomen in Amsterdam en staat ook op YouTube."

Waar ben je te zien?
"Op 29 november zing ik in café 't Bonte Paard in Laren. Voor mij een echte thuiswedstrijd."

Mint interiors: een aanwinst

Katja Volmerink in haar winkel aan de Brinklaan. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Met allemaal hippe Scandinavische en Nederlandse merken is Mint interiors aan de Brinklaan een echte aanwinst voor Bussum te noemen. Eigenaresse Katja Volmerink heeft sinds kort haar zaak geopend, waar ze niet alleen meubels, interieurartikelen en lifestyleartikelen verkoopt, maar ook interieuradvies geeft.

Mint interiors verkoopt allerlei merken die tot voor kort niet in het dorp te krijgen waren. "Studio Snowpuppe, Ferm Living en Bloomingville zijn hier een paar voorbeelden van. Veel spullen zijn van natuurlijke materialen en duurzaam gemaakt. De simpele lijnen, gecombineerd met kleur, is wat mensen terugzien in mijn winkel."

Ikea ontgroeid
"Ik mik vooral op mensen tussen de 30 en 40 jaar oud die de Ikea zijn ontgroeid en die oog heben voor mooie spullen zonder daar direct heel veel geld voor te willen betalen. Hier vind je vooral betaalbaar design. Uiteenlopend van leuke hebbedingen tot eettafels, banken en eetstoelen. Ik geef advies op maat en kan een totaalconcept leveren."

Mint interiors is te vinden aan de Brinklaan 64, om de hoek bij Denim+.

De gezelligste kapsalon van Bussum

Stella Foto: Marieke de Jong

Bussum heeft er een nieuwe kapsalon bij. Recentelijk heeft Hairstudio Estelle de deuren geopend aan de Vlietlaan 36. De zaak wordt gerund door Stella Kiviet. Ze heeft al ruim 35 jaar ervaring in het kappersvak.

Stella werkte jaren geleden ook al als kapster in Bussum, maar vertrok naar Lelystad. "Het borrelde al langer om weer terug te komen. Als het dan op je pad komt dat je een zaak kunt overnemen, dan moet je dat ook zeker doen", zegt ze. Enkele maanden geleden is Stella van start gegaan en de klanten weten haar al te vinden.

Dames en heren kunnen bij Hairstudio Estelle terecht voor knippen, verven, permanent, etc.: alles wat je nodig hebt op haargebied. Door regelmatig trainingen te volgen is Stella Kiviet up-to-date in haar vakgebied. Ze luistert goed naar de wensen van de klant en maakt daarmee tevreden klanten.

De kapsalon opent de deuren de hele week, behalve op zondag en maandag. Klanten kunnen een afspraak maken via 06-53839711, maar zijn ook zonder afspraak van harte welkom in de gezelligste kapsalon van Bussum.

Koopjes van 50 kraamhouders

Laatste Streekmarkt dit seizoen

Bezoek de markt op 25 oktober op het Julianaplein.

BUSSUM - De laatste Gooise Streekmarkt van dit seizoen staat gepland op zaterdag 25 oktober. Voorzitter Allard Felderhoff vertelt wat de bezoekers kunnen verwachten.

"De bezoekers komen leuke duurzaam geproduceerde koopjes tegen en kunnen de smaakpapillen een koprol van plezier laten maken. Ongeveer 50 standhouders presenteren verse producten en artikelen die vaak ambachelijk zijn geproduceerd. Er is altijd oog voor duurzame productie."

"De markt is erg gezellig en iedereen voelt zich er welkom. De kramen staan opgesteld op het Julianaplein."

Wat is er te koop?
"Cadeautjes die anders dan anders zijn, bijvoorbeeld Griekse lekkernijen, een ambachtelijk biertje of een zalig warm vest."

Jullie kiezen voor duurzaam?
"De opzet 'duurzame producten voor een eerlijke prijs' sluit aan op de visie van organisator Tafel4, een stichting zonder winstoogmerk met louter vrijwilligers als kloppend hart. De vier bestuursleden zetten zich vol overgave in voor duurzame initiatieven."

Wanneer is het?
"Op zaterdag 25 oktober van 10.00 tot 17.00 uur."

In 'Uit de Bussumse Historie' van 8 oktober jl. is bij de opmaak de naam van de auteur, Ben Koning, weggevallen en ook de laatste zin waarin staat dat El Greco het schilderij maakte van de Spaanse Romero, die Naarden in 1572 uitmoordde en hier als een heilige staat afgebeeld.

Juf Trude Ruiter neemt afscheid

Foto: SKBNM

BUSSUM - Trude Ruiter heeft na twintig jaar in de zorg te hebben gewerkt afscheid genomen. Van de SKBNM, van peuterspeelzaal De Regenboog in Breeduit, van haar vertrouwde collega Lenie en natuurlijk van alle lieve peuters en hun ouders. Het valt Trude niet mee. "Hoewel ik héél veel zin heb in mijn pensioen, valt het me zwaar om afscheid te nemen", zegt ze. Trude heeft in al die jaren talloze peuters onder haar hoede gehad. Soms zag ze duidelijk resultaat van haar werk en soms wat minder. Maar dat ze heel veel kleuters een opstapje heeft gegeven naar de basisschool, hoe groot of klein ook, dat is zeker.

Van de lezers

Fusienaam
Terecht merkte vorige week in deze krant een van de discussianten op dat Bussum en Muiden geen meer hebben en dat Muiden een Vechtgemeente is. Waarom dan niet gekozen voor de naam 'Gooi en Vecht'? Die naam doet recht aan elk van de drie huidige gemeenten en biedt bovendien een paraplu waaronder eventueel later toe te treden gemeenten (zoals Weesp) kunnen schuilen. 'Gemeente Gooi en Vecht', dat klinkt zo gek toch niet ?
Anneke Geluk, Naarden

Hart van het Gooi
En natuurlijk is Antoon Bruggeling van de partij in het kader van de weer opgelaaide fusieperikelen en komt hij met zijn stokpaardje: Gooimere. Toch weer, zij het met een kleine verbastering van het woord 'meer' erin. Wat is dat toch met die affiniteit ten opzichte van dit woord? Gooimere klinkt wat chiquer, aldus Antoon Bruggeling, maar wat heeft chic te maken met genoemde fusie; ik dacht dat het om een politiek en constructief gebeuren en besluitvorming ging en dat het niet onderhevig was aan enige standing. Ook ik distantieer mij van de naam Gooise Meren. Wie schetst mijn verbazing toen ik een (foto)reportage zag in de krant van het plaatsen van een of meerdere borden door Pro Bussum met de tekst: Hartelijk welkom in Bussum - Hart van het Gooi! Ook ik heb meegedaan aan het bedenken van een nieuwe naam en mijn suggestie was… Hart van het Gooi, dus vond ik de naamgeving op de borden van Pro Bussum nogal opvallend en frappant! Als de onderlinge partijen er niet uitkomen krijgt de nieuwe gemeente de naam van de huidige grootste gemeente en dat is dus Bussum en dat aanvaardt de gemeente Naarden weer niet. En zo is de fusie nog niet eens begonnen en is er nu al ruzie en verschil van mening. Dat belooft wat voor de toekomst!
Peter Ledder, Naarden

Gemeentewapen
Naast een naam voor de nieuwe fusiegemeente moet ook nog een - liefst historisch verantwoord - gemeentewapen worden vastgesteld. Het lijkt mij voor de hand liggend om daarvoor het gemeentewapen van Naarden, immers de historische hoofdstad van het Gooi (ofwel Nardincklant), te nemen. Mocht men om welke reden dan ook niet het wapen van een van de fuserende gemeenten willen gebruiken, dan lijkt mij dat het wapen van de in 1979 opgeheven Vereniging Stad en Lande van Gooiland (de club van Erfgooiers) in aanmerking zou kunnen komen: een zwarte tweekoppige adelaar op een veld van zilver. De gemeentevlag wordt dan wit met een zwarte tweekoppige adelaar. Een alternatief zou nog kunnen zijn een afbeelding van Sint Vitus, de schutspatroon van Het Gooi.
Jan van Gilse, Naarden

Van de lezers

Bladblazers
Het wildseizoen is aangebroken en de blaadjes vallen weer van de bomen. Hoogste tijd voor diegenen die geen blaadjes in hun tuin dulden om hun eigen 'wild', de Bladblazer, van stal te halen. Deze ondingen zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, de meeste schijnen de geluidsnorm ruimschoots te overschrijden. Zelf hanteer ik nog gewoon hark en bezem. En ruim ik het bij elkaar geharkte keurig op in plaats van het op straat te blazen zodat het bij de eerste de beste windvlaag bij de buren de tuin in waait. Nederland is hét land van de regeltjes. Zou onze gemeente geen gedragsregels rond de bladblazers kunnen uitvaardigen? Zoals: niet op zondag en verder, net als de vuilnisophaal, maar een maal per week, liefst na 9.00 uur. Of massaal oorbeschermers uitdelen aan Bussumers?
Margreet de Broekert, Bussum

Politie aan de deur
Het is zaterdagmorgen 00.15 uur, mijn moeder is net terug van een verjaardag van haar zoon in in Bussum. Er wordt aan de deur gebeld en mijn moeder schrikt zich rot. Ze loopt naar de deur en ziet twee agenten staan. Ze doet open en de agenten beginnen haar vragen te stellen over wat voor een auto ze rijdt en waar ze geweest is. Mijn moeder staat te trillen, denkt dat er iets ernstigs is met een van haar kinderen of kleinkinderen. Ze vraagt eerst netjes nog om legitimatie en de agenten reageren nogal verbolgen. Na het tonen van hun legitimatie laat ze de agenten binnen en deze geven uitleg van hun bezoek.
Twee getuigen hebben gezien dat zij een auto heeft geraakt en daarna hard is weggereden. Mijn moeder reageert verbaasd en zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Ze neemt de agenten mee naar beneden om haar auto te laten zien. Ja, er zitten wat krassen op haar spiegel, maar haar auto is al 12 jaar oud. En dat hard wegrijden klopt al helemaal niet: mijn moeder rijdt altijd zeer rustig en dat kan ook de reden zijn dat ze niet gemerkt heeft dat ze een auto heeft geraakt. De agenten overhandigen het adres en telefoonnummer van de auto die ze geraakt zou hebben. En natuurlijk zal mijn moeder de schade betalen. Maar heren agenten, had dit niet kunnen wachten tot een wat normaler tijdstip? Mijn moeder is erg van slag geweest en heeft er niet van geslapen. Heren, voortaan wat meer tact zou beter zijn.
Sheila Butselaar, Naarden

Fusie

De voorgenomen fusie van de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden roept bij mij als Bussumer een zeer onbehaaglijk gevoel op. Dit betreft met name de aansluiting van Muiden, een Vechtstreekgemeente, bij de in feite organiek bij elkaar horende Gooise gemeentes Naarden en Bussum. Enquêtes wijzen het al uit: een grote meerderheid in onze gemeente ziet er niets in, begrijpt de logica er niet van. Deze weerstand is niet alleen ingegeven door de moeilijke en uiterst ondoorzichtige schuldenproblematiek van Muiden (deels veroorzaakt door locale onkunde of onvermogen, deels door doordrammen van de provincie N-H met bouwprojecten, waar ook een sluier van corruptie over hangt). Logisch dat de eventuele enorme miljoenenclaims iedereen hier ongerust maken, vooral ook omdat er voor burgers, maar kennelijk ook voor veel lokale politici, een volkomen wazige mist over de gevolgen hiervan hangt. Maar afgezien van dit heel serieuze probleem is er een uiterst gevoelsmatige kwestie. We wonen hier al zowat veertig jaar en we hebben een uitgebreide kennissenkring: niemand, maar dan ook niemand begrijpt waarom Muiden bij Naarden en Bussum moet. Het is gewoon niet uit te leggen. Nu de Tweede Kamer, zoals dat zo mooi heet, zich over deze fusie 'gaat buigen', zou het goed zijn dat zo veel mogelijk ingezetenen zich met hun visie tot de Kamer wenden: cie.biza@tweedekamer.nl. Op zijn minst mag toch verwacht worden dat de commissieleden zich ook bij de bevolking ter plekke komen oriënteren.

G.A. Banck, Bussum

Politie aan de deur

Het is zaterdagmorgen 00.15 uur, mijn moeder is net terug van een verjaardag van haar zoon in in Bussum. Er wordt aan de deur gebeld en mijn moeder schrikt zich rot. Ze loopt naar de deur en ziet twee agenten staan. Ze doet open en de agenten beginnen haar vragen te stellen over wat voor een auto ze rijdt en waar ze geweest is! Mijn moeder staat te trillen, denkt dat er iets ernstigs is met een van haar kinderen of kleinkinderen. Ze vraagt eerst netjes nog om legitimatie en de agenten reageren nogal verbolgen. Na het tonen van hun legitimatie laat ze de agenten binnen en deze geven uitleg van hun bezoek. Twee getuigen hebben gezien dat zij een auto heeft geraakt en daarna hard is weggereden. Mijn moeder reageert verbaasd en zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Ze neemt de agenten mee naar beneden om haar auto te laten zien. Ja, er zitten wat krassen op haar spiegel, maar haar auto is al 12 jaar oud en dit kan natuurlijk oude schade zijn. En dat hard wegrijden klopt al helemaal niet: mijn moeder rijdt altijd zeer rustig en dat kan ook de reden zijn dat ze niet gemerkt heeft dat ze een auto heeft geraakt. De agenten overhandigen het adres en telefoonnummer van de auto die ze geraakt zou hebben. En natuurlijk zal mijn moeder de schade betalen. Maar heren agenten, had dit niet kunnen wachten tot een wat normaler tijdstip? Mijn moeder is erg van slag geweest en heeft er niet van geslapen. Heren, voortaan wat meer tact zou beter zijn.

Sheila Butselaar, Naarden

Modeshow voor vaste klanten

Veel zwart dit seizoen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Vaste klanten van Maribelle Mode aan de Poststraat werden afgelopen maandag getrakteerd op een modeshow.

Onder andere de eigenaresse en haar dochter liepen door de zaak met de nieuwste herfst- en wintermode. Die wordt gekenmerkt door kleuren zoals zwart, oudroze en legergroen. De zaak verkoopt momenteel ook veel rokjes en jurkjes, van casual tot gekleed. Het publiek komt al zeker 10 jaar in de winkel en genoot van de show.

Feestje: koor Smarttease bestaat 5 jaar

Koor werd de afgelopen jaren steeds groter

De verjaardag van het koor werd gevierd met een concert. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een feestje voor de koorleden van Smarttease afgelopen weekend. Het Bussumse koor bestond afgelopen week op de kop af 5 jaar en gaf een verjaardagsconcert.

De koorleden stonden voor een volle Spieghelkerk. Er werd de bezoekers een programma van meerdere werken voorgeschoteld, van moderne popnummers tot bekende evergreens.

De bezoekers, waaronder bekenden van de koorleden, genoten erg van het concert.

Groot geworden
Met 5 jaar achter de rug gaat het goed met het Bussumse koor. Het koor werd 5 jaar geleden opgericht, maar ontstond eigenlijk al een paar jaar eerder toen een groepje vrouwen het leuk vond om samen te gaan zingen. Het groepje werd al snel groter, waarna men besloot om de zaken goed aan te pakken en een echt koor te vormen. Het koor telt ondertussen 60 leden en heeft zelfs een wachtlijst. Met meerdere optredens per jaar op onder andere lokale evenementen en voor bewoners van woonzorgcentra geeft het koor vaak acte de présence.

Snoep gestolen

BUSSUM - Tieners hebben afgelopen week snoep gestolen uit de supermarkt aan de Koekoeklaan.

Maandag stal een jongen (14) chocoladerepen. Dinsdag griste een meisje (14) chips, frisdrank en kauwgum mee. Woensdag stal een jongen (15) twee zakken snoep. De jongeren staat een HALT-straf te wachten.

Onderwijs en huisvesting geven enig toekomstperspectief

Stichting Dialoog zet zich al 17 jaar in voor vergeten groep Roemenen

Er gaan regelmatig honderden dozen met hulpgoederen naar Roemenië. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

'Begin oktober hebben we ruim 700 dozen naar Roemenië gebracht'

NAARDEN - Zo'n tien uur per week zijn ze bezig met hun Stichting Dialoog. Met deze stichting bieden de in Naarden wonende Hans en Maricica Mobach gezinnen in Roemenië uitzicht op een beter bestaan. Van 'lapmiddelen' zoals het inzamelen van bedden, dekens, rollators en kinderwagens en het geven van geld tot meer structurele hulp: een onderwijs- en bouwproject.

"Begin oktober hebben we ruim 700 dozen met dergelijke noodhulp in vrachtwagens naar Roemenië gebracht. Nu storten we ons weer op het inzamelen van geld voor ons onderwijs- en bouwproject", aldus Hans Mobach. Met het onderwijs- en bouwproject komen zo'n 420 gezinnen, voornamelijk Roma, in een langzame opwaartse spiraal. Het bouwproject is gericht op gezinnen die wonen in de armste wijken van de stad Rimnicu Sarat met 30.000 inwoners, ongeveer 150 kilometer ten noordoosten van Boekarest. "Situaties waar tien mensen samenwonen op een ruimte van nog geen twintig vierkante meter zijn geen uitzondering, zonder sanitaire voorzieningen of elektra. Een lekkend dak is nog hun minste zorg. Wij hebben min of meer bewust voor dit deel van Roemenië gekozen omdat dit een beetje een vergeten gebied is: veel andere stichtingen komen niet verder dan midden-Roemenië."

Maricica geeft een voorbeeld van een van de meest schrijnende omstandigheden waarin een gezin al jaren leeft. "Drie generaties die bij elkaar in huis leven, in twee kamers zonder sanitaire voorzieningen en verwarming of een plek om te koken. Het gezin bestat uit 9 personen en ze zijn allemaal analfabeet en werkeloos. Een sociale uitkering bedraagt nauwelijks € 30,- per maand bij een steeds verder oplopende inflatie." Voor de verbouwing van hun huis is € 4250,- nodig. Dan kan dit gezin enigszins normaal leven. Van de regering komt geen hulp. Deze mensen hebben geen adres en in de 'dorpen' waarin zij wonen worden ze gedoogd. Mobach: "De Roma in dit gebied zijn analfabeet en onderwijs is voor hen de sleutel tot iets meer toekomstperspectief. Wij ontvangen van de gemeente lijsten en gaan zelf de wijken in om de juiste mensen te benaderen. Onze vaste leverancier in Roemenië stelt op basis van de leermiddelen per klas de schoolpakketten samen. Meestal beginnen we hiermee in het voorjaar, zodat de pakketten in september, als de scholen weer beginnen, uitgedeeld kunnen worden."
De betrokkenheid die Hans en Maricica hebben bij Roemenië komt voor een groot deel voort uit het feit dat Maricica zelf Roemeense is. "De revolutie van 1989 is de oorzaak van veel armoede en slechte leefomstandigheden onder de Roma. Daarvoor moesten zij verplicht naar school en maakten deel uit van de samenleving. Toen het kapitalisme haar intrede deed, verviel de aandacht voor deze kansarme groep." De media-aandacht in het Westen hielp vervolgens bij het mobiliseren van hulp vanuit Nederland. Naast de al eerdergenoemde hulp geeft Maricica, voormalig tandartsassistente, ook voorlichting over hygiëne, persoonlijke verzorging en aids. De aidsfolder die zij zelf in het Roemeens heeft vertaald gaat dan ook steevast mee op reis. De voornaamste rol van Hans en Maricica is het inzamelen van geld, het begeleiden van het transport en de controle dat het ook bij de juiste mensen terechtkomt. "Bij het overhandigen van de onderwijspakketten gelden strenge regels waarbij politie aanwezig is om alles in goede banen te leiden. Alleen met een inschrijfbewijs van school kun je het pakket in ontvangst nemen, maar er zijn altijd mensen die een pakket proberen te bemachtigen om deze vervolgens op de zwarte markt te verkopen."

Open dagen bij Residence 'Bosch van Bredius'

In Bosch van Bredius zijn appartementen te koop. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Residence 'Bosch van Bredius' houdt binnenkort open dagen om potentiële huurders en kopers te informeren. Voorzitter van het bestuur Rob Vroom vertelt wat dit precies inhoudt.

Waarom hebben jullie open dagen?
"Van de 76 appartementen staan er nu een stuk of 15 leeg."

Wat houdt dat in, wonen in een residence?
"De bewoners wonen op zichzelf, maar we bieden wel een hoog serviceniveau. Zo hebben we een gemeenschappelijke ruimte waar we allerlei activiteiten hebben. Dat loopt uiteen van een koffieochtend tot sport-en-spelactiviteiten. Er zijn vier mensen in dienst die bij allerlei zaken kunnen helpen. Denk daarbij aan technische problemen, maar ook de tuin wordt onderhouden en we hebben een receptioniste en een locatiemanager."

Bieden jullie ook zorg?
"Nee. In het verleden werd er wel zorg geleverd, maar dat is nu niet meer zo. De mensen wonen hier zelfstandig, zonder zorgaspect."

Wat voor bewoners wonen er?
"Singles, echtparen, noem het maar op. Het gaat om ongeveer 100 mensen. De gemiddelde leeftijd is rond de 75 jaar oud. Het is hier exclusief resideren in een prachtige omgeving met gelijkgestemden. Je zit hier vrij en groen en er zijn winkels in de buurt."

Wanneer zijn de open dagen?
"Iedere laatste zaterdag van de maand. Het gaat om 6 open dagen van 10.00 tot 13.00 uur. Alleen in december zijn we niet open. Het adres is Amersfoortsestraatweg 9 in Naarden."

SDO na zege sterk aan kop

Bussumers doen goede zaken tegen De Meern

Desley Groenewegen kopt de bal tegen de touwen en scoort voor SDO. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Met een knappe zege na een bloedstollend duel doet SDO het goed. De Bussumse eersteklasser won afgelopen weekend knap van het sterke De Meern met 4-3 en behoort daarmee tot de koplopers van het klassement.

Het was goed te merken dat er veel op het spel stond. De voetballers van SDO startten niet goed. Veel ballen werden doelloos naar voren getrapt. De Bussumers speelden al snel beter, maar zakten vooral terug. De Meern mocht het spel maken, SDO loerde op de counter. Dat lukte SDO goed en al snel kwamen er meerdere kansen. Na een half uur kon SDO een eerste kans benutten toen Zeno Peereboom de Bussumers op voorsprong zette.

Vlak na rust kon De Meern toch nog terugkomen. Na een bekeken boogbal over doelman Rolf Hazelaar was het opeens raak. SDO rechtte vervolgens meteen weer de rug. De Bussumers konden de schade al snel repareren doordat Micha Fokker na een corner SDO weer op voorsprong kon zetten. De Bussumers konden daarna doordrukken en leken de zege met een derde goal, deze keer van Desley Groenewegen, zeker te stellen. De Meern, dat ondertussen met meer aanvallers speelde, kon toch terugkomen. Na de 4-2 van Veirano Slager was het duel toch gespeeld. De Meern kon nog één tegentreffer maken, maar dat was onvoldoende voor een goed resultaat.

SDO staat na afgelopen weekend op een gedeelde eerste plaats. De plek moet gedeeld worden met 3 andere ploegen.
Voetbalsters komen tekort
Met een gehavende ploeg hebben de voetbalsters van SDO een nederlaag geleden tegen Victoria Boys. De ex-hoofdklasser was met 0-2 te sterk voor de Bussumers.

SDO vocht voor wat het waard was, maar kwam krachten tekort. Vooral aanvallend kon het beter. De tegenstander speelde verzorgder en kwam na een half uur op voorsprong. Na de thee bleef SDO hard werken en waren de twee teams aan elkaar gewaagd. Toch kon SDO geen doelpunt maken. De tegenstander sloeg nog wel een keer toe en boekte een afgetekende zege.

SDO staat na de nederlaag van zondag op plaats 5 van het klassement. De achterstand op koploper RKDEO bedraagt 3 punten.

DOC geeft punten weg

DOC vergat toe te slaan en punten te pakken. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een nederlaag hebben de korfballers van DOC afgelopen weekend dure punten verspeeld. De Bussumers konden qua punten op dezelfde hoogte komen als tegenstander Oosterkwartier, maar verloren met 10-11 van de concurrent.

DOC startte goed aan het duel. Al snel konden de Bussumers achter elkaar 3 afstandsschoten benutten en scoren. Daarmee kwam de ploeg op voorsprong. Het duurde even voordat de tegenstander op gang kwam, maar al snel werd het weer spannend. Er werd om de beurt gescoord, waardoor de voorsprong voor DOC al snel op 5-3 stond.

Daarna zakten de Bussumers even terug en kreeg de ploeg meer problemen met het afronden van kansen. De voorsprong van de ploeg verdampte dan ook tot een 5-6 achterstand na de eerste helft.

Na rust lukte het DOC amper om het scoren te hervatten. De Bussumers kregen genoeg kansen, maar afronden bleef een probleem. Dat had tot gevolg dat de achterstand steeds groter werd. Na een half uur na rust stond het 5-10 voor de Bussumers, waarmee het duel wel gespeeld leek. Toch kon DOC wonder boven wonder nog wat terugdoen. Na een knappe goal leek het geloof terug en kon DOC sterk terugkomen. Het was echter onvoldoende voor een punt of meer.

Klassement
DOC staat na afgelopen weekend op de zesde plaats van het klassement. De Bussumers hebben nog een voorsprog van 3 punten op de nummer laatst, Stormvogels. De concurrent heeft echter nog een duel tegoed. Er valt de komende speelrondes nog genoeg te doen voor de Bussumse korfballers. Om klassebehoud zeker te stellen, moet er nog veel gebeuren.

Zaal
Voordat de Bussumers achterstanden goed kunnen gaan maken, start deze maand het zaalkorfbaljaar. Daar start de Bussumse ploeg, met vele andere tegenstanders, weer op nul punten en mag het wederom gaan proberen te presteren. DOC staat dan eveneens een reeks sterke tegenstanders te wachten.

BFC laatste na wederom forse nederlaag

BUSSUM - Weer een forse nederlaag voor de voetballers van BFC. Het ontbreekt de Bussumse derdeklasser nog steeds aan vorm. Dat was afgelopen weekend nog eens goed te merken toen de Bussumers met 5-0 werden weggespeeld door Saestum.

BFC startte ongeconcentreerd en stond al snel op achterstand. Slechts enkele seconden nadat BFC mocht aftrappen kon Saestum de balveroveren en scoren. De Bussumers moesten dus meteen de jacht openen op een tegentreffer. Er kwamen al snel wat kansjes, maar de dadendrang bleek slechts van korte duur. Halverwege de eerste helft kwam er weer een tegentreffer van Saestum en daarmee leek de ban even gebroken. Voor rust kon de tegenstander zelfs tot 4-0 komen, waarmee het duel wel gespeeld was.

BFC probeerde er na rust nog wat van te maken. De Bussumers probeerden aan te vallen en kansen te creëren. BFC kreeg echter amper kansen en als er al een kans kwam, dan rondde de ploeg slecht af. Saestum had ook meer problemen met scoren dan voorheen. Kansen waren er wel, maar vaak stond de Bussumse achterhoede goed en werden veel ballen weggewerkt. Toch kwam er nog één doelpunt.

Over twee weken treft BFC het eveneens laaggeklasseerde Zwaluwen Utrecht. Een goede kans om weer eens een zege te boeken.

Hockeyers pakken punt

BUSSUM - Geen doelpunten, wel een punt afgelopen weekend voor de Bussumse hockeyers. De overgangsklasser stapte tegen Union met 0-0 van het veld.

De Bussumers kregen wel kansen en leken op momenten ook beter dan de tegenstander. Toch bleven doelpunten achterwege. Aan de kant van de Bussumers was vooral op te merken dat de ploeg problemen had met strafcorners. De tegenstander kon ook geen doelpunt maken. Dat het 0-0 bleef was dan ook terecht te noemen.

Hockeysters doen goede zaken
De Bussumse hockeysters hebben afgelopen weekend goede zaken gedaan door het hooggeklasseerde Athena met 2-3 aan de kant te zetten. Daarmee klom de ploeg een paar plaatsen. Gooische staat nu derde met evenveel punten als Athena.

De hockeysters van Gooische kwamen kwamen snel op voorsprong. Tot twee keer toe kon Athena de voorsprong ongedaan maken. Na de derde Bussumse goal was de zege wel zeker.

Zaalvoetballers ronde verder

BUSSUM - Zonder al te veel problemen heeft ZVV Jos Geerling de volgende ronde van de beker gehaald. De Bussumers sloten de poulefase afgelopen weekend af met een 11-0 zege op Naardense buur Adelaars. Daarmee bleven de Bussumers ongeslagen. De topklasser kreeg geen enkele goal tegen.

Tegen de veel lager spelende Adelaars kenden de Bussumers geen problemen. Al snel konden de Bussumers op voorsprong komen. Er was op veel momenten geen houden aan voor de Naarders. Na de eerste helft stond er al een 0-6 stand op het scorebord. Na de rust zette ZVV Jos Geerling nog een paar keer aan en volgden er nog meerdere doelpunten. De Naarders kregen amper goede kansen.

Heel even leek het erop dat de ploeg toch een eretreffer kon maken, maar twee afstandsschoten belandden op het houtwerk.

Welke tegenstanders de Bussumers gaan treffen voor de volgende ronde wordt pas later bekend. Eerst stapt de Bussumse ploeg komende week op de boot voor het competitietreffen op Texel tegen Texel '94.

Punt voor waterpoloërs

BUSSUM - De waterpoloërs van De Otters hebben afgelopen weekend een punt overgehouden aan het duel met het Weesper Triton: 5-5.

Het duel was elke seconde spannend. De Bussumers kwamen al snel op voorsprong, maar de Weesper waterpoloërs konden meteen wat terugdoen. Datzelfde gold even later toen De Otters weer op voorsprong kwam. De Weespers konden veel kansen van de tegenstander wegwerken en kwamen terug tot 5-5. Daarna golfde het spel op en neer, maar verdere goals bleven achterwege.

Filmhuis Bussum

'Brozer'. Foto: Filmhuis Bussum

CLOUDS OF SILS MARIA is een verbluffend steekspel tussen een actrice en een verleidelijke vrouw.
THE TRIP TO ITALY toont Steve Coogan op culinaire ontdekkingstocht. 25 oktober met filmdiner!
GETT, THE DIVORCE TRIAL OF VIVIANE AMSALEM toont hoe, in Israël, rabbi's over een echtscheiding beslissen.
In FADING GIGOLO leeft Woody Allen zich uit als pooier, in een komedie van John Turturro.
In THE LOVE PUNCH wreken Pierce Brosnan en Emma Thompson zich op een louche zakenman.
In BON DIEU! dondert de multiculturele samenleving een deftig gezin binnen.
In LOCKE veranderen in één nachtelijke autorit de levens van Locke en zijn gezin onherstelbaar.
Met MANUSCRIPTS DON'T BURN toont regisseur Rasoulof dapper hoe de Iraanse overheid in 1995 een aanslag beraamde op journalisten en de manuscripten daarover trachtte te vernietigen.
In BROZER delen vier zussen leven en dood.

Twee klassiekers: A HARD DAY'S NIGHT, één dag met de Beatles. En IL CONFORMISTA, het klassieke meesterwerk van Bertolucci, over de overgang naar het fascisme.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee Nederlands gesproken jeugdfilms voor de allerkleinsten: PLANES 2: REDDEN & BLUSSEN en KLEINE ANNA & LANGE OOM.

Meer films en aanvangstijden op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Vestingmuseum in Naarden: weekendcoördinator die 1 dag in het weekend de leiding heeft over het museum (6 uur per week).

Vrijwillige Thuishulp: vrijwilliger om samen met een dame (65 jaar) iets te ondernemen (5 uur per maand).

Buurt- en Belangenvereniging Godelinde in Bussum: concierge (20 uur per week, 's ochtends).

De Zonnebloem regio 't Gooi: bestuurslid Activiteiten (een dagdeel per 2 weken).

vrijdag 17 oktober

Biljartlessen

Elke vrijdag worden in het wijkcentrum 'Spieghelwijck' van 10.00-12.00 uur biljartlessen gegeven o.l.v. Henk de Bruin.

Bewegingsgymnastiek

Elke vrijdag is er o.l.v. Dennis Dorrepaal een speciaal gymnastiekprogramma voor ouderen van 9.45 – 10.45 uur in wijkcentrum 'Spieghelwijck' Na afloop met elkaar koffie drinken.

Nia-fitness

Irina Anisimova houdt in het Andreashuis aan de Turfpoortstraat een Nia -fitness- les demonstratie. Iedereen is welkom kennis met Nia te maken. Deelname is gratis. Aanvang 19.30 uur.

zaterdag 18 oktober

Theater

Theatergroep PlanB speelt 'Bella en het Beest' in basisschool De Hoeksteen aan de Bremstraat. Aanvang 14.30 uur, entree € 6,-. Kaarten reserveren op www.theatergroepplanb.nl

Bazaar

Melania Bussum houdt weer een bazaar. Verkoop van tweedehands huishoudelijke artikelen, speelgoed, boeken, sieraden, handgemaakte kaarsen en een grote tombola. De bazaar wordt gehouden in de St. Vitusschool tussen 10.00 en 15.00 uur.

Concert

Het Alma Kwartet verzorgt vanaf 20.30 uur een optreden in de Tindalvilla aan de Nieuwe 's Gravelandseweg 21 in Bussum. Op het programma staan werken van Beethoven, Edvard Grieg en Dimitri Sjostakovitsj. Kaarten kosten 25 euro. Bel met 035-6922947 of mail naar reserveren@tindal.nl.

zaterdag 18 oktober tot zondag 26 oktober

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Zaterdag gaat de bus naar Paleis het Loo voor een tentoonstelling over Grace Kelly, zondag staat het Spoorwegmuseum op het programma. Maandag brengt de bus een bezoek aan het Rijksmuseum, dinsdag aan het Frans Halsmuseum, woensdag aan het borduurmuseum in Barneveld, donderdag aan het Singer Museum in Laren en vrijdag staat er een Avondrondvaart door Amsterdam op het programma. Zaterdag gaat de bus naar het Dik Trom Museum in Oosthuizen en wordt er vis gegeten in Volendam. Opgeven op 035-7504192.

zondag 19 oktober

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Dat kan door het bespelen van een muziekinstrument (piano aanwezig), het voordragen van een gedicht, een mop of leuke anekdote, gezellig met elkaar kletsen of een spelletje doen. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Bunkerwandelingen

De Historische Kring houdt op de Fransche Kamp natuurwandelingen met een bezoek aan een bunker. Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur start er een wandeling. De wandeling duurt een uur.

dinsdag 21 oktober

Kledingverkoop

In de hal van de Heul aan de Koekoeklaan 3 is een verkoop van Corsetterie, lingerie, nachtgoed, ondergoed, dusters en kamerjassen etc. door heren en dames ondermode speciaalzaak Diepenveen uit Veenendaal van 09.30 -12.30 uur. De toegang is gratis.

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand is afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

Cursus

Van 'Kiek naar Foto' heet de cursus fotografie die start in 'De Schakel' . In 7 dinsdagavonden van 20.00 - 22.30 uur één keer per maand leren deelnemers o.a. hoe de camera werkt, hoe je moet kijken en hoe je een foto spannend kunt maken. Kosten € 125,- Aanmelden op 035-6944742.

Lezing

De Antonius Hof houdt een lezing en vertoont een film onder de noemer 'Bedevaart voor de natuur'. Aanvang 14.30 uur, toegang gratis.

woensdag 22 oktober

Film

Film 'Sense and Sensibility'met Emma Thompson, Hugh Grant en Kate Winslet in de hoofdrollen. Locatie: Spieghelwijck aan deIepenlaan 34a. Kosten: 4 euro. Aanmelden via amalia.bus@kpnmail.nl

Geheugencursus

Gilde Gooi-Noord houdt een cursus 'beter omgaan met je geheugen'. Deze cursus is bedoeld voor mensen die zich nog helemaal "bij de tijd" voelen, maar zich er toch met een zekere regelmaat op betrappen dat zij iets zijn vergeten. De cursus wordt gehouden in Wijzer aan de Landstraat. Aanvang 10.00 uur, deelname € 42,-. Opgeven op 035-6930624.

donderdag 16 oktober

Samen eten

De ANBO gaat weer samen met een aantal senioren eten bij 'El Verano'. Mee-eten kan door u voor 14 oktober aan te melden op 035-6935377.

maandag 20 oktober

Yoga

Elke maandagochtend wordt er Yoga beoefend van 10.15 – 11.30 uur in het wijkcentrum 'Spieghelwijck'. Bij Yoga neemt stress en onrust af en geeft vitaliteit, veerkracht en nieuwe energie.

Jeu de boules

Elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er vanaf 10.00 uur gelegenheid om Jeu de Boules te spelen op de baan naast wijkcentrum Spieghelwijck.

donderdag 23 oktober

Cursus

Livius houdt in de Bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen een cursus over de Eerst Wereldoorlog. Alle jaren van deze oorlog staan centraal. Arjen Bosman zal deze cursus verzorgen. De cursus duurt 5 lessen en start op 23 oktober. De kosten bedragen € 112,50. Aanmelden op www.livius.nl.

Concert

Woonzorgcentrum De Zandzee houdt een Amsterdamse week. Op donderdag komt het mannenkoor Mokum optreden. Aanvang 14.00 uur, entree € 6,-.

vrijdag 24 oktober tot zondag 26 oktober

Operette

De Gooise Operette staat op het toneel van theater Spant!. Er staat een vrolijke theatervoorstelling op stapel. Op vrijdag en zaterdag start de show om 20.15 uur, op zondag om 14.00 uur. Kaarten te koop op www.gooiseoperette.com.

zaterdag 25 oktober

Concert

Kamerkoor Capricciata geeft haar jaarlijkse concert. Het concert wordt gehouden in de Spiegelkerk aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Aanvang 15.30 uur, entree € 15,-.

Streekmarkt

De streekmarkt van Tafel4 wordt weer gehouden. Op het Julianaplein worden de hele dag meerdere streekproducten verkocht. Van kaas tot lokale drankjes en veel meer. De markt duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

zondag 26 oktober

Soos

Bellefleur houdt een soos. Deze keer met een audiovisuele show van de heer Ketelaar. Aanvang 14.30 uur, entree € 3,-.

Kinderen experimenteren met wetenschap

Zelf belleblaassop maken. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Kinderen uit Naarden kunnen deze herfstvakantie genieten van diverse activiteiten in buurtcentrum SCAN. Dit keer staat alles in het teken van de wetenschap. Dinsdagochtend konden de basisschoolkinderen bijvoorbeeld zelf bellenblaassop maken. Ze kregen uitleg, waarna ze zelf aan de slag konden en zich heel eventjes 'wetenschapper' konden voelen. De hele week zijn er nog activiteiten; zo staat het doen van proefjes ook aanstaande vrijdag nog op de agenda van het buurthuis in de Keverdijk.

Supermarkt Plus Bos krijgt grote make-over

'Alleen de buitenmuren blijven nog staan'

In de zaak wordt hard gewerkt. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Er wordt de komende tijd keihard gewerkt om supermarkt Plus Bos weer helemaal up-to-date te maken. De supermarkt wordt volgens de landelijke formule onder handen genomen. De feestelijke heropening staat gepland voor woensdag 22 oktober om 9.00 uur.

Eigenaar John Bos vertelt dat eigenlijk alles wordt vernieuwd. "De focus ligt op vers. Vers brood, vleeswaren, noem het maar op. Alles krijgt ook een andere plek, dus onze klanten zullen de winkel niet meer herkennen", lacht hij. "Eigenlijk blijven alleen de buitenmuren staan, binnen wordt alles aangepakt." Bij Plus Bos kan straks ook met de zelfscan worden gewinkeld. "De bezoekers scannen zelf en rekenen daarna bij de kassa af. Daar worden ze geholpen en is het dus ook mogelijk om contant te betalen en zegels te vragen. Ook wordt de slijterij een stuk groter en het TNT Postpunt wordt uitgebreid. Vanaf november kunnen we bijvoorbeeld ook kentekens overschrijven. Daarnaast krijgen we een OV-chip oplaadpunt en hebben we de stomerij. Bij Plus Bos is straks alles onder één dak", vertelt de trotse eigenaar.

'Gouden Klim' uitgereikt

Leerlingen zetten zich in voor de Voedselbank. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Piet Legerstee en Paul van den Elsaker hebben afgelopen vrijdag in Naarden een vergulde speld genaamd 'De Gouden Klim' ontvangen voor hun inzet op het gebied van orgaandonatie en hun inspanningen voor de Stichting Nationaal Donor Monument.

Legerstee was ooit de initiatiefnemer van het donormonument dat in Naarden naast de Grote Kerk staat. Van den Elsaker heeft Legerstee van het begin af aan bijgestaan om samen hun ideeën te realiseren. De organisatie wil dat de uitreiking een traditie wordt voor mensen die zich op bijzondere wijze inzetten voor orgaantransplantatie en -donatie, aldus een woordvoerder van de SNDM, de bedenker van deze blijk van erkenning. Het donormonument De Klim in Naarden is opgericht ter herinnering aan alle anonieme donoren die hun organen hebben afgestaan.

Tieners zetten zich in voor voedselbank

NAARDEN - Leerlingen van het Willem de Zwijger College hebben weer met veel succes voedsel opgehaald voor de Voedselbank. In totaal gingen 57 leerlingen uit havo 2 langs de deuren in Naarden om brieven te bezorgen op ruim 5000 adressen. In de brief werd iedereen opgeroepen om houdbare levensmiddelen in een tasje aan de deur te hangen voor de Voedselbank.

In totaal werden ruim 6000 producten voor de Voedselbank ogehaald. Ook hebben de leerlingen alles gesorteerd. Zelfs toen was aangegeven dat de leerlingen van hun vakantie mochten gaan genieten bleek een aantal nog genoeg energie te hebben om te willen blijven helpen tot alles uitgesorteerd was.

Geen celstraf Naarder oranjefan

NAARDEN - De rechtbank heeft een Naarder (61) veroordeeld voor een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur. De man werd ervan verdacht afgelopen zomer, toen het Nederlands elftal speelde, een meisje dat belletje had getrokken te hebben mishandeld.

De man was het kattenkwaad van een groepje jeugd beu en trok het meisje naar binnen. De ouders van het meisje stelden al snel dat de man hun dochter zou hebben ontvoerd en mishandeld. Ze zou er onder meer een kale plek aan hebben overgehouden. De rechter acht dat echter niet bewezen.

Ophef
Over het voorval ontstond afgelopen zomer veel ophef. Na het voorval werd bekend dat de Naardense verdachte samen met de wijkagent eerst het duel van het Nederlands elftal af mocht kijken om daarna mee te gaan naar het politiebureau.

College Naarden volgt commissie

NAARDEN - Bij de keuze van een naam voor de nieuwe fusiegemeente volgt het Naardense college van B en W de procedure van de 'beoordelingscommissie naamgeving'. Die commissie wil dat de nieuwe gemeente Gooise Meren gaat heten. Het college van Bussum liet weten meer te voelen voor de naam Naarden-Bussum.

Vorige week stond in de krant dat het college van Naarden 'niets zou voelen voor' de naam Naarden-Bussum. Dat is onjuist.

Het college van Naarden spreekt zich niet uit over de naam Naarden-Bussum of andere namen. Het besluit over de naam van de nieuwe gemeente is een zaak van de drie gemeenteraden waar het college van Naarden zich niet in wil mengen.

Rugbyers houden boerenstalfeest

Geen rugby maar een boerenstalzeskamp bij RC 't Gooi. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Rugbyclub 't Gooi was zaterdag verbouwd tot boerenstal. Voor de gelegenheid waren de teams veranderd in kuddes die het onder leiding van een cowboy tegen elkaar opnamen in een zeskamp. Daarna werd er gedanst.

De zeskamp bestond uit allerlei boerenonderdelen als een paardenrace, de erfrace met hindernissen en het langeafstandeierenwerpen.

Ook partners deden mee.

Plankeniers spelen weer

NAARDEN - De theatermakers van De Plankeniers gaan weer het toneel op. Overmorgen wordt voor de eerste keer het beroemde stuk 'Mousetrap' van Agatha Christie opgevoerd.

De Naarder theatermakers geven het oude moordspel van Christie een modern jasje.

Al met al staan de theatermakers elf keer op de planken met het stuk. Er kunnen nog kaarten gekocht worden. Dat kan op www.plankeniers.nl.

Nieuwe straatnamen

NAARDEN - Boegspriet, Giek, Gaffel en Helmstok worden de nieuwe straatnamen in Naarden.

De nieuwe straten worden aangelegd in het plan Naardereiland. Alle namen hebben een relatie met zeilen en het plangebied.

Nieuwe Nissan-dealer voor regio

Van Nieuwkerk neemt rayon over

De Nissan Pulsar staat vanaf 26 oktober bij Van Nieuwkerk.

Automotive-centre Van Nieuwkerk is sinds deze maand de nieuwe Nissan-dealer voor de regio Bussum, Naarden, Laren en Huizen. Tot voor kort werd de regio bediend door een Nissan-vestiging van Koops, maar na het faillissement van deze dealer heeft Van Nieuwkerk het rayon overgenomen. De Nissan Van Nieuwkerk-vestiging bevindt zich op de Zeverijnstraat 14b te Hilversum.

Van Nieuwkerk is al tientallen jaren gevestigd in 't Gooi als Honda-dealer. Sinds afgelopen april is het bedrijf ook de officiële Nissan-dealer van deze omgeving. Het was al de bedoeling dat Van Nieuwkerk op termijn het gebied rond Huizen zou overnemen, maar door het faillissement van Koops is dat nu vervroegd. Van Nieuwkerk: "Na het faillissement van Koops hebben wij al tientallen klanten binnen gehad die op zoek zijn naar een nieuwe dealer. Gelukkig zijn wij sinds onze opening als Nissan-dealer dit jaar ingespeeld op flinke groei. Wij kunnen al deze nieuwe klanten dan ook uitstekend van dienst zijn en verwelkomen ze graag!" Het is sowieso al een drukke tijd voor Nissan, want verschillende modellen zoals de Qashqai, Juke en Note zijn het afgelopen jaar geheel of gedeeltelijk vernieuwd. Op 25 oktober vindt de introductie van de Nissan Pulsar plaats.

Anders is 1 november een mooie gelegenheid om Van Nieuwkerk te bezoeken. Op die dag kunnen alle Nissan- en Honda-klanten hun auto langsbrengen voor een gratis winterinspectie.

Volvo V60 'honderd procent zakenauto'

De Volvo V60 is door kenners uitgeroepen tot Zakenauto van het Jaar.

De Volvo's V60 zijn uitgeroepen tot 'Zakenauto van het Jaar 2015'.

De eretitel werd toegekend onder voorzitterschap van het vakblad Automobiel management. De jury, bestaade uit directieleden van grote leasemaatschappijen, wagenparkbeheerders, vakjournalisten en een onafhankelijke leaseconsulent, noemt de Volvo een "honderd procent zakenauto". Dat de V60 zo populair is in het zakensegment is volgens Volvo-directeur Richard Snijders niet alleen te danken aan de gunstige CO2-cijfers. "We zijn nu eenmaal een Estate-merk en dominerend in het segment van stationwagons. De V70 heeft 50 procent van zijn segment in handen en de V60 zelfs 60 procent. Het is simpelweg onze corebusiness, daarom zullen we continu met ontwikkelingen blijven komen bij onze V-range." Ongeveer de helft van de V60-verkopen komt daarbij voor rekening van de hybride-uitvoering.

Uiteraard is de V60 zeer veilig. De Plug-in Hybrid behaalde de hoogste Euro NCAP-score aller tijden voor een elektrische auto. De vijf sterren die de Volvo kreeg in de test van 2012 bewijzen dat de V60 Plug-in Hybrid hetzelfde hoge veiligheidsniveau biedt als de reguliere V60.

Peugeot 508 op allerlei punten vernieuwd

De Peugeot 508 is stilistisch en technisch vernieuwd.

De nieuwe Peugeot 508 maakt zijn opwachting maakt op de Autosalon van Parijs. De auto is zowel stilistisch als technisch op belangrijke punten gewijzigd en is voorzien van nieuwe motoren.

De nieuwe grille valt meteen op, kenmerkend voor de toekomstige modellen van het merk. Bovendien zijn nieuwe voorzieningen zoals een touchscreen, een achteruitrijcamera en dodehoekbewaking beschikbaar.

De auto kan worden geleverd met zuinige en sterke Euro 6-motoren, zoals de 2.0 liter BlueHDi 150-motor die, gekoppeld aan een handgeschakelde 6-versnellingsbak, een CO2-uitstoot van slechts 105 g/km heeft. Dat is de laagste waarde in dit segment voor een motor met dit vermogen, daarmee vallend in de 20% bijtellingscategorie. Ten slotte wordt het gamma uitgebreid met de nieuwe versie RXH 2.0 BlueHDi 180 EAT6, die vanaf november 2014 in productie gaat.

Ford C-Max: meer stroomlijn, minder knopjes

Ford heeft de C-MAX en Grand C-MAX vernieuwd. Op de autotentoonstelling van Parijs zijn ze voor het eerst te zien. De C-MAX is een stuk gestroomlijnder gemaakt. In het interieur zijn minder knoppen en schakelaars aanwezig. Ook de opbergmogelijkheden zijn verbeterd. Ook grote broer S-Max is in het nieuw gestoken. Dit wordt het eerste model in Europa met Ford Adaptive Steering. Het resultaat is puur rijplezier op bochtige wegen. Volgend jaar op de markt.

De aaibare Corsa van Karl Lagerfeld

Het recept 'supermodel op auto' begon te vervelen, dus koos modeontwerper en fotograaf Karl Lagerfeld voor zijn kat Choupette voor de belangrijkste bijrol in de fotoshoot voor de Opel Corsa-kalender voor 2015. "Karl Lagerfeld heeft het concept op een frisse manier benaderd", aldus Tina Müller van Opel. De vijfde generatie van de Corsa is onlangs geïntroduceerd. In de afgelopen 32 jaar is de Corsa met talloze supermodellen gefotografeerd. Müller: "Er was maar één manier om dat op een bijzondere manier te overtreffen: met Choupette. We benadrukken daarmee nog eens de waarden van ons merk: innovatieve auto's, baanbrekend design en een aaibare aanpak."

WAARDEBON
Altijd al eens kennis willen
maken met Slender You?
De andere manier van
bewegen!
DAT KAN NU!
Tegen inlevering van deze
advertentie is de proefsessie
GRATIS!
Maak nu telefonisch
een afspraak of loop even binnen.
SLENDER YOU STUDIO
KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13

Versa Welzijn start 23 oktober met "Administratie voor Elkaar" in Naarden. Uitbreiding van het spreekuur! Elke donderdag inloop spreekuur van 10-12 uur in Bussum (Uitwijk) en van 14-16 uur in Naarden, SCAN, M.Kampstraat 3. Voor hulp/vragen; bij ordenen, opzetten, uitzoeken van de administratie; met formulieren; inschrijven/ reageren op woningen bij woningnet; digitale hulp zoals opvragen van bankafschriften. Vrijwilligers geven u gratis hulp en advies. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd. Informatie; Tineke van der Tol en Wilma Post; 035-6911251

Biodanza met Annabelle in Bussum ontspannen d.m.v. muziek en dans elke woensdagavond www.biodanzame
tannabellebussum.nl

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Nesciohof, Margriethof.
€ 125,- p.m. Tel.: 06-53504070

Te huur: Garage in Naarden. Euro 150 p/mnd. Info: Michiel Koudijs 06-54373834

GARAGEBOX in NAARDEN te HUUR. Gelegen op de Keverdijk op net garageboxterrein.
€125,- p.m. Direct beschikbaar. Info: Visch & Van Zeggelaar. 035-6933544.

Pianoles voor jong en oud! Op een leuke manier piano leren spelen. {Russische docent}. Tel.: 06-29208914

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum € 50,- Goodkinds Taxiservice
06-26984855.

TOTALE LEEGVERKOOP Hoekbanken, loungebanken, slaapbanken, diverse kleuren en maten, ZitAxi Emmastraat 40a Hilversum 035-5338784 dinsdag t/m vrijdag van 10:00 t/m 17:30 uur, zaterdag van 10:00 t/m 16:00 uur

Manicure € 35 & Gellak € 40. Nailstudio Dot, Keverdijk 71 Naarden. M. 06-27294616

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator, fiets. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 /
06-12868539 info@
scooterdumper.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

WONINGEN TE HUUR
GEVRAAGD!
Voor expats & organisaties. Interhouse
Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Te huur aangeb. in Bussum: *Kantoorruimte ong. 14 m2, in souterrain, ruime lichtinval. Verwarming, wastafel en gez. toilet. € 119,- p/m excl. energiekosten. * Garages huurprijs € 140,- p/m info: 06-10397243

Nieuwe wintercollectie jacks voor dames-heren van Lutha - Icepeak voor leuke prijzen. Kom gauw naar Baarn, Laanstraat 47, geopend op dinsdag - zaterdag 10.00 - 17.00 of bel even: 06-53421180

H-Yoga voor(ex)patiënten met kanker. Gespecialiseerde yoga, bedoeld om het contact met je lichaam te herstellen. Cursus start op 5 nov. in Huizen. Meer weten? Mail hannahspiegel@gmail.com, bel 06-47858224 of kijk op
www.yogastudiobussum.nl

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten SCHILDER PMC. Biedt u altijd een
vrijblijvende offerte
06-53148137. 34 jaar ervaring pharskamp@hetnet.nl

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur 15 m2 shop-in-shop, vele doeleinden geschikt.
€ 300,- all-in. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 99.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Bussum en Naarden
enkele garages te huur

Vanaf € 140,- per maand
inclusief BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Veluwse boederij 66 m2 Ermelo, gemeubileerd € 800,- per maand ex. 035-6935525 / 06-22393323

Oppas Ria: gesproken medio sept. Helaas tel. nr. kwijt. Graag contact via 06-51313437

Winterbanden Michelin 205-55-16, 5 gaats as. 57! VW Audi € 225,-. Tel.: 06-40480647

0251-vrolijke weduwe zoekt een sportieve ''vriend'' leeftijd 65-75 jaar. Trefwoorden: fietsen-wandelen-golf-theater en reizen. Tel.: 06-53447563