BussumsNieuws

18 maart 2015

BussumsNieuws 18 maart 2015


Twee treinsporen, minder wachten bij de overweg

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Niet drie , maar twee sporen door Bussum, waar dan wel meer en vooral snellere treinen overheen rijden. Dat plan hebben spoorbeheerder ProRail en de Nederlandse Spoorwegen. Het werd woensdag gepresenteerd aan de raadsleden. Het gaat om plannen voor 2022. Ze hebben voordelen, maar leveren ook zorgen op.

Het weghalen van een spoor heeft vooral voordelen voor de spoorwegovergangen in Bussum. Nu zijn deze vaak gesloten vanwege het vele passerende treinverkeer. Met een (inhaal)spoor minder, hoopt ProRail de andere twee sporen beter te benutten en treinen sneller te kunnen laten doorrijden. De overweg hoeft dan minder vaak dicht, zo is berekend. Een fijn vooruitzicht voor het overige verkeer in Bussum, want het vele wachten voor de spoorbomen zorgt nu voor ergernis.

Verlaagd spoor
Hoewel dat de problemen deels zou oplossen, heeft Bussum nog veel liever dat het spoor verlaagd wordt. Maar daar wordt de komende jaren geen geld voor uitgetrokken, zo maakte ProRail duidelijk. Dat kon je op je klompen aanvoelen, maar het stelde de raadsleden van Bussum toch teleur.

Sneller
Het voornemen van ProRail baart de raadsleden ook zorgen. Er gaan straks meer treinen door Bussum en die flitsen ook nog eens sneller voorbij: tot 130 km per uur. Er zijn zorgen over het gevaar dat dat zou kunnen opleveren langs het spoor, maar ook over de geluidshinder die dat met zich meebrengt. ProRail beloofde dat alles goed te onderzoeken en waar nodig en mogelijk maatregelen te treffen.

Overstappen Weesp
Er was nog meer nieuws: ProRail en NS denken erover om vanaf 2022 de rechtstreekse trein tussen Naarden-Bussum en Almere te schrappen.

Vanaf station Naarden-Bussum gaat er nu nog twee keer per uur een trein rechtstreeks naar Almere. Deze treinen gaan over de 'Gooiboog' in de Keverdijksepolder vlak bij het Naardermeer.

ProRail en NS hebben het plan om vanaf 2022 alleen nog intercity's over de Gooiboog te laten rijden, maar die stoppen niet op station Naarden-Bussum. Reizigers van Naarden-Bussum naar Almere en terug moeten straks naar Weesp reizen en daar overstappen, wat zorgt voor een extra reistijd van een kwartier.

ProRail zegt dat pas over vijf jaar meer duidelijkheid komt of dat doorgaat. De gemeente Bussum reageert hoe dan ook verrast. Wethouder Nen van Ramshorst (Verkeer) noemt de plannen op voorhand een "verarming voor het openbaar vervoer".

Van Ramshorst: "De Gooiboog is niet voor niets aangelegd. Wij overwegen via een brief aan de bel te trekken om uit te spreken dat we dit een slechte gedachte vinden." Ook noemt ze het station van Weesp "koud en winderig".

Senioren genieten van bezoek aan Dorus

Gezellig samen aan de koffie. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Bussumse Rotary heeft afgelopen zondag 130 eenzame ouderen getrakteerd op een voorstelling.

De jarige Rotary had via een wijnactie 4000 euro opgehaald en geschonken aan Stichting Vier het Leven. Gekozen werd voor de show 'Een middag met Dorus' waarbij 25 Rotarians zich ook inzetten als chauffeur. Eric Verkuil, voorzitter van Rotary Bussum: "Wie jarig is trakteert. Wij vonden het noodzakelijk om iets te doen voor onze 'directe' Bussumse omgeving." Dankzij de vrijwillige inzet konden de ouderen genieten van een heerlijk middagje uit.

Vandaag naar de stembus in Bussum

Bussum - Vandaag (woensdag) kan er gestemd worden voor de Provinciale Staten en het waterschap.

Bussumers kunnen tot 21.00 uur terecht op een van de zestien stembureaus die onder meer op het gemeentehuis, in Breeduit, klooster Mariënburg, basisschool De Hoeksteen en de Emmaschool zijn ingericht. Deze zijn op deze dag open van 7.30 tot 21.00 uur.

Er staan 4 Bussumers op de verschillende kieslijsten voor Provinciale Staten. Michel Klein staat het hoogst genoteerd. Hij voert de kieslijst van de ChristenUnie/SGP aan. Ook Harry Visser, raadslid van de GOP, doet mee en staat op plaats 4 van de kieslijst voor de Ouderenpartij Noord-Holland. Olaf Stuger is de nummer 15 van de kieslijst van de PVV. Jan Kwekkeboom, het andere Bussumse raadslid van de GOP, is te vinden op plaats 28 van de Ouderenpartij Noord-Holland.

16

stembureaus zijn vandaag geopend voor de verkiezingen

Geweeklaag om tandenknarsen

Weet u nog? Alweer ruim een jaar geleden werd ik opa. Van ons aller Juliette Amélie. En hier ziet u haar op een foto van een weekje terug. Maar misschien kunt u haar helpen. Want ze heeft een eigenaardigheid.

Geen paniek, hoor! Ze is gezonder dan een vis en bijdehand voor twee. Ze groeit als bloemkool en is dartel als een jong hangbuikzwijntje. Ze begint te brabbelen en kan al bijna los lopen. Lezen en schrijven is er nog niet bij, maar boeken hebben wel haar aandacht. Maar ... sinds ze zowel onder als boven in haar kakementje de eerste tandjes heeft, is ze vrij plotseling begonnen met knarsen. Luid en duidelijk en kennelijk met een soort van genot laat ze horen dat ze die tandjes heel bewust weet te vinden. Aanvankelijk is het natuurlijk schattig, zoals alles schattig is wat zo'n blaagje van één doet, maar dat geknars begint vooral Pa Marcel op de zenuwen te werken. En ondergetekende vind het ook maar niks, want ze trekt er dan zo'n vreemd bekkie bij. Soms noemen we haar de oma van ET! Het gevaar is echter dat ze misschien een tic gaat ontwikkelen. Een soort dwangmatig tandenknarsen, dat in de medische wereld zelfs een naam heeft, namelijk 'abrasie'. Het linke is dat zo'n gewoonte zou kunnen blijven bestaan tot ze haar grotemensentanden heeft en dan pas is de beer los. De melktandjes kunnen wel wat schade lijden, maar bij het definitieve gebit is dat taboe. Dus mijn voor de hand liggende vraag aan u, waarde lezers en lezeressen, is of u wellicht een remedie heeft. Een goede tip voor dit vervelende ticje van Juliette is welkom.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten; 19.30 u. Vesper ds. P.Korver; Naarderheem 10.30 u. mw. C. v.d. End-Kranenburg
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor M. Costa; za. 21/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 14/03 17.00 u. Vesper; ma. 23/03 19.30 u. 5e Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Viering diaken A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. A.W. Berkhof
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.L.W. Koppenhol; 17.00 u. ds. W.J. Gorissen
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. P. Korbee
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.00 u. dr. J.B. le Grand
*Doopsgezinde Gemeente B-N ds. A. Maas-Smilde Afscheidsdienst zr. C. Plat-Sommeling
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. ds. G. Blom
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit; 19.00 u. KerkAnders
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 26/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Tijdelijk meer bewolking, kans op maartse buien, vrij koud
'Maart roert zijn staart' en zo verspringt het weer van grijze dagen met een ijzige wind naar zonnige dagen met een zachte lentebries. Door een nieuw gebied van hoge luchtdruk boven de Britse eilanden gaat de wind uit het noorden waaien. Een Scandinavische hoogtestoring stuwt vrijdag koude onstabiele lucht naar het Noordzeegebied. De temperatuur gaat dan weer dalen.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het droog met wolkenvelden en wat zonneschijn. Vrijdag gaat de astronomische lente van start en tevens vindt er een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Helaas lijkt de kans op toenemende bewolking reëel. Er valt later op de dag enige regen. Het wordt donderdag nog 11 graden, vrijdag maximaal 9 graden. Er waait een matige wind tussen noord en noordwest.

Het weekeinde
Zaterdag wakkert de noordenwind aan tot vrij krachtig. Af en toe schijnt de zon. Er vallen enkele maartse buien. Met een maximum van 6 à 7 graden heeft de temperatuur serieus in moeten leveren. In de nacht naar zondag vriest het licht. Zondag overdag is het droog met enkele zonnige perioden. Met 7 graden is het erg koel. Er waait een matige noordoostenwind.

Weetje
Met 'maart roert zijn staart' wordt vooral bedoeld dat het in maart nog erg koud kan zijn met winterse buien in de vorm van hagel of (natte) sneeuw. Wanneer boven het Noordzeegebied of Scandinavië de luchtdruk laag is en tegelijk hoog is boven de Atlantische Oceaan, stroomt met een noordelijke luchtstroming koude arctische lucht uit de poolstreken naar het zuiden.

2015 is een Van Gogh-jaar. Zijn 125ste sterfjaar. Jo Bonger, de echtgenote van de broer van Vincent, Theo, beijverde zich om het werk en leven van haar zwager Vincent bekendheid te geven. Vincent stierf 29 juli 1890, Theo op 25 januari 1891. De weduwe verhuisde met haar zoontje Vincent Willem (geboren 31 januari 1890) van Parijs naar het gezonde Bussum, van waaruit zij de tot dan toe moeilijk te verkopen werken van Vincent aan de man probeerde te brengen. Dankzij haar ontdekte de wereld Van Gogh. Zij was de drijvende kracht achter de Vincent van Gogh-tentoonstelling in 1905 en zij gaf bekendheid aan zijn 650 brieven. Er zijn plannen om een film van haar leven te maken.

Foto: Ems Willems

In 1990 werden er twee tentoonstellingen gehouden. Van zijn tekeningen in het Kröller-Müller en van zijn schilderijen in het Van Gogh Museum. Dit zijn de boeken/catalogi die ter gelegenheid van die tentoonstellingen zijn uitgegeven.

Het tekeningenboek bevat 12 zwart-witafbeeldingen in de teksthoofdstukken, gevolgd door 248 tekeningen in originele tinten in chronologische volgorde. De redactie was in handen van Johannes van der Wolk. Het boek telt 336 pagina's. Op de voorzijde: detail van Landschap. 1890.

Het schilderijenboek heeft 19 zwart-witafbeeldingen in de teksthoofdstukken, gevolgd door 133 reproducties in kleur in chronologische volgorde met in de toelichting ook vaak zwart-witafbeeldingen en schetsen e.d. Redactie: Sjraar van Heugten en Louis van Tilborch. Het boek telt 292 bladzijden. Op de voorzijde: detail van 'De Oogst'. 1888 (afgebeeld).

Beide softcover boeken werden uitgegeven door Mondadori Arte & De Luca. De afbeeldingen in de catalogus staan op 150-grams papier.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar van elk is te koop voor 15 euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of tel.: 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

'Ze hebben me echt veel ellende bezorgd'

Bussumse Dinja kan geen kant meer op na gestolen aanhangwagen

Dinja en haar pony kunnen slechts tijdelijk ergens anders terecht. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een drama, zo mag je het best noemen. De gehandicapte Bussumse paramenner Dinja Steenkamp (28) kan geen kant meer op nadat afgelopen maand haar aanhangwagen werd gestolen. Met de aanhangwagen kan ze normaal gesproken door heel het land toeren met haar paard en menkoets. Nu kan ze geen kant meer op. "Heel erg vervelend", noemt ze het zelf. Maar het gaat verder dan dat.

Steenkamp doet aan paramennen, het mennen van een paard op een koets door mensen met een lichamelijke beperking. De Bussumse heeft zelf ook een beperking: ze heeft geen spieren in haar rechteronderbeen. Dat maakt lopen heel zwaar. Door haar pony en haar sport kan ze alles soms even vergeten. Samen met pony Fabian doet ze door heel Nederland mee aan evenementen en werkt ze hard om nog beter te worden. Maar dat wordt nu ruw verstoord: door de gestolen aanhangwagen staan de Bussumse en haar pony noodgedwongen aan de kant. Zonder de aanhangwagen kan de Bussumse niet trainen of meedoen aan wedstrijden.

'De daders hebben me een deel van mijn leven ontnomen'

Verdrietig
Dat ze nu geen kant op kan maakt Steenkamp boos, maar vooral ook erg verdrietig. "Doordat ze de aanhangwagen hebben gestolen ontnemen ze je een deel van je leven. Het verzorgen van de pony en het paramennen zelf is een soort uitlaatklep voor mij. Een leuke sport als hobby waarmee je lekker aan de slag kunt gaan en je problemen voor even kunt vergeten."
"Nu kunnen we nergens meer heen. De afgelopen week hebben bekenden me wel geholpen om op bepaalde plaatsen te komen, maar je mag ook niet verwachten dat anderen je overal maar naartoe brengen. Dat wil ik ook niet. Ik wil zelf mijn gang kunnen gaan. De daders hebben geen flauw benul wat voor ellende ze me bezorgd hebben door de wagen te stelen."

Al de tweede keer
De aanhangwagen waar de Bussumse haar koets mee vervoert, werd tussen zondag 22 en maandag 23 februari gestolen vanaf de parkeerplaats op de hoek van de Meerstraat en de Overscheenseweg in Naarden. "Het was al de tweede keer. Een andere wagen werd ook al gestolen. Deze aanhangwagen stond goed vast, maar ze hebben hem toch mee kunnen nemen", vertelt Steenkamp. "Ze hebben hem los kunnen maken met een van de buren gestolen slijptol. Met de aanhangwagen hebben ze meer gestolen spullen mee kunnen nemen. Het wrange was dat de aanhangwagen niet verzekerd was, dat kan niet."

Een andere aanhangwagen kost Steenkamp twaalfhonderd euro. Veel geld, zeker als je leeft van een Wajong-uitkering. "Met dat geld kun je amper rondkomen. Als je het goed doet kun je je soms een extraatje veroorloven, maar twaalfhonderd euro apart leggen voor een andere aanhangwagen: onmogelijk. Van het geld moet je eten kopen of op maat gemaakte schoenen, zeg maar mijn voornaamste levensbehoeften. Om aan extra geld te kunnen komen moet je gaan werken, maar als Wajonger kom je amper aan een baan. Heel vervelend, want ik zou graag weer aan de slag gaan."

De Bussumse hoopt nu op behulpzame dorpsgenoten. Ze zoekt vooral een andere aanhangwagen waar ze mee op pad kan. "Daar zouden mensen me al heel erg mee kunnen helpen. Dus mochten er mensen een aanhanger over hebben waar we mee op pad zouden kunnen, heel erg graag. Tussendoor zouden we ook erg geholpen worden met een veldje waar we op aan de slag kunnen. Rond Bussum of Naarden, waar we al rijdend met de pony heen kunnen. We hopen echt heel erg op hulp."

Kunt u Dinja helpen? Neem contact op met de redactie van BussumsNieuws via 035-6945208 of redactie@bussumsnieuws.nl.

B&W heeft zes ton over voor kunstgras BFC

BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt kan BFC het laatste voetbalveld van natuurgras op het sportpark gaan vervangen voor kunstgras. De gemeenteraad gaat praten over een voorstel daarover.

Burgemeester en wethouders hebben het plan om zes ton vrij te maken voor de aanleg van het kunstgrasveld en het vervangen van de toplagen van de andere kunstgrasvelden. Daar moet de Bussumse voetbalclub dan weer jaren mee voort kunnen.

Al langer een wens
Het vervangen van het laatste natuurgrasveld voor kunstgras was al langer een wens van de voetbalclub. BFC heeft steeds meer problemen door een gebrek aan goede velden op het sportpark aan de Meerweg en trok daarover afgelopen najaar aan de bel. Het sportpark van de Bussumse voetbalclub wordt beheerd door de gemeente.

Er wordt volgende week voor het eerst vergaderd over het plan. De gemeenteraad moet volgende maand de knoop doorhakken.

CDA: maak eerste uur parkeren gratis

BUSSUM - Bezoekers van het centrum van Bussum moeten een uur kunnen parkeren zonder daarvoor te hoeven betalen. Dat meent het CDA.

Het aanpassen van het parkeren kan er volgens het CDA voor zorgen dat er meer bezoekers naar het centrum komen. Dat moet het centrum leuker maken en komt ook weer ten goede aan de ondernemers. Het CDA heeft al langer plannen om het parkeersysteem aan te pakken. Er was eerder al een plan voor het maken van blauwe zones, maar daar bleek geen draagvlak voor.

Onderzoek naar kansen
Het CDA heeft afgelopen week de wethouder opgeroepen om het aanpassen van het parkeersysteem te onderzoeken.

Voorjaarskoopjes op rommelmarkt

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Buurtcentrum Achter de Linde heeft afgelopen weekend haar voorjaarsrommelmarkt gehouden. Er werden vooral tweedehands spullen verkocht zoals boeken, maar ook door buurtbewoners zelfgemaakte spullen. Daarnaast stond er een kraampje met spullen waarvan de opbrengst bestemd was voor peuterspeelzaal De Stampertjes, waar veel peuters van de buurt komen. Er werd ongeveer 70 euro opgehaald voor de peuterspeelzaal. De rommelmarkt trok afgelopen zaterdag heel wat bezoekers.

Sandra Sier

Schrijft en tekent,
Bussumse sinds 2006

Waar houd je je overdag mee bezig?
"Met allerlei creatieve projecten en ideeën. Ik heb een eigen blog waar ik mijn creatieve projecten, recepten, schrijfsels, spreukslingers, foto's en meer verzamel. Daarnaast moet de hond uit, de kinderen naar school gebracht en gehaald en tussendoor de boodschappen. Uiteraard het huis opruimen en nog zeker 101 andere dingen die ik nu vergeet."

Op wie in je omgeving ben je trots?
"Op heel veel mensen. Maar het meest toch wel op mijn twee dochters omdat ze me elke dag inspireren en mij ontzettend veel leren."

Waar in Bussum kom je graag?
"De hei."

Met welke eigenschap van jezelf ben je blij en met welke niet?
"Blij met mijn creativiteit, minder blij met mijn gepieker en getwijfel."

Als je burgemeester zou zijn van Bussum, wat zou je dan doen?
"Een creatieve broedplaats stichten in een van de leegstaande gebouwen in Bussum. Een plek waar mensen betaalbaar kunnen werken aan hun ideeën en elkaar kunnen inspireren. En waar af en toe een leuk feest georganiseerd kan worden."

Met wie zou je nog eens een goed gesprek willen voeren?
"Met Sting."

Wie zou je nog eens willen ontmoeten?
"Vivienne Westwood."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Siddharta' van Herman Hesse, mijn lievelingsboek."

Naar welke muziek luister je graag?
"Ik hou van mooie teksten, zoals van Selah Sue. Maar ook Faithless als ik op de fiets zit."

Welke sporten doe je?
"Yoga."

Wat zou je doen als je een miljoen zou winnen?
"Op reis met mijn gezin."

Waar zullen we samen eens op proosten?
"Het leven en de liefde natuurlijk."

Buurt: 'Komst asielzoekers niet opportuun en ongewenst'

Vrees voor overlast en onverkoopbare woningen

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Buurtbewoners van de Kolonel Palmkazerne hebben bewaar tegen de eventuele komst van asielzoekers naar de Kolonel Palmkazerne. De bewoners van de Anne Franklaan, Roodborstlaan en de Amersfoortsestraatweg hebben dat deze week in een brief laten weten aan de gemeente. Ze noemen de eventuele komst van asielzoekers naar de kazerne 'niet opportuun en volstrekt ongewenst'.

De buurtbewoners hebben grote zorgen en vrezen onveiligheid en overlast als er straks asielzoekers naar de Kolonel Palmkazerne zouden komen. Daar komt volgens hen nog eens bovenop dat de waarde van hun woningen, grenzend aan de kazernegrond, kan gaan dalen en de huizen onverkoopbaar kunnen worden.
Volgens de buurtbewoners dwarsboomt de komst van de asielzoekers eveneens de bouwplannen op de Kolonel Palmkazerne, waar een deel van hen wel achter staat. Er bestaan al langer plannen om op de kazernegrond woningen te gaan bouwen, maar als er asielzoekers komen zou dat plan voor enkele jaren geblokkeerd worden.
De buurtbewoners laten eveneens aan de gemeente weten geen problemen te hebben met de komst van asielzoekers naar Bussum, maar alleen met de opvangplek zelf. Ze dragen een andere plek aan: het oude asielzoekerscentrum Crailo. Volgens hen levert dat veel minder problemen op.

'Liever heropening asielzoekerscentrum Crailo'

Nog geen verzoek
Het COA, dat de opvang regelt, de gemeente Bussum en de provincie Noord-Holland voerden deze week verkennende gesprekken over de eventuele komst van de asielzoekers.
Het COA heeft vooralsnog geen concreet verzoek gedaan om de Kolonel Palmkazerne te betrekken, maar dat kan nog wel komen.

Vreemde man vraagt jongen mee te komen

BUSSUM - Een vreemde man heeft maandagavond aan de Meerweg een jonge jongen aangesproken en gevraagd om mee te komen.

De man stond met een auto aan de Meerweg, op de parkeerplaats naast de voetbalvelden van BFC, en sprak 's avonds een langslopende jongen aan. De man vroeg de jongen mee te lopen, omdat hij wat wilde laten zien. De jongen kreeg argwaan en rende weg. De geschrokken jongen en zijn ouders hebben de politie gebeld.

Agenten hebben maandagavond nog gezocht naar de man, maar dat bleek tevergeefs. Bussumse jeugd wordt opgeroepen om goed op te letten en als ze aangesproken worden meteen weg te rennen naar hun ouders.

Bussumer met drugs gepakt

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen week een Bussumer (35) aangehouden. De man had harddrugs bij zich.

De Bussumer werd samen met twee anderen aangehouden op de Amsterdamse Slochterweg. Het gaat om leden van een motorclub. De agenten doorzochten de auto van de mannen nadat ze een sterke henneplucht roken. Er werd vervolgens een onbekende hoeveelheid harddrugs gevonden. De mannen werden aangehouden. De harddrugs worden nog onderzocht.

Brandweer helpt opgesloten dreumes

De ladderwagen werd gebruikt. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - De brandweer heeft dinsdagochtend een opgesloten dreumes en de moeder geholpen aan de Mariastraat.

De moeder van het kindje was even de straat op gelopen, maar zag dat de deur achter haar op slot was gevallen. De moeder sloeg alarm, omdat haar kind nog boven was en het raam open stond. Even was er de angst dat het kindje naar beneden kon vallen.

De brandweer kon met de ladderwagen omhoog en door het openstaande raam naar binnen komen om vervolgens de deur voor de moeder te openen.

Vervolg voor wereld-bbq

BUSSUM - De grote wereldbarbecue aan de Groene Long krijgt dit jaar een vervolg.

De barbecue werd het afgelopen jaar voor het eerst gehouden en bleek een groot succes. Veel mensen kwam eropaf. De wereldbarbecue staat op de agenda voor 14 juni. De kaartverkoop start over anderhalve maand.

Web topvijf

1. Nog een BFC-speler naar profclub
2. BFC-speler (9) naar Ajax
3. Terug naar twee sporen, wel meer verkeer
4. Rechtstreekse treinverbinding met Almere verdwijnt
5. Primera aangeslagen na inbraak

Gooische Karavaan weer door het dorp

De Gooise Karavaan op de Brinklaan. Foto: Brian van den Berg

BUSSUM - Met veel getoeter denderde zaterdag de Gooische Karavaan weer door Bussum. De vrachtwagens werden, zoals elk jaar, bemand door kinderen met een geestelijke of lichamelijke handicap. Voor de 26ste keer organiseerde Kiwanis Club Laren de Gooise Karavaan. Doel van de tocht is om de bewoners van Amerpoort een leuke dag te bezorgen. De karavaan deed de hele streek aan en trok overal veel bekijks. Kiwanis Club Laren kijkt terug op een vlekkeloos evenement.

Gooise Bedrijvendag verwacht dit jaar extra groei

Maandag 30 maart in Spant!

Foto: jessica de jong

BUSSUM - De Gooise Bedrijvendag wordt dit jaar op maandag 30 maart in Spant! gehouden. De dag bestaat uit een beurs, een spreker en speeddate-mogelijkheden. De dag geldt als een van de belangrijkste momenten van het jaar om nieuwe contacten op te doen voor ondernemers en organisaties uit de regio.

Organisator Ruud Bochardt laat weten dat MKB-bedrijven, zzp'ers en particulieren welkom zijn. "Op het beursplein kunnen bedrijven en instellingen zich met een eigen stand profileren en presenteren. We verwachten dat er 300 bezoekers komen", laat de media-ondernemer weten.
Hij verwacht dit jaar een groei omdat ook uit de gemeente Wijdemeren veel ondernemers een stand krijgen. Ook diverse bedrijvenverenigingen zijn aanwezig.
De Gooise Bedrijvendag opent op maandag 30 maart om 15.00 uur met Hans Zwagemaker, onder andere fiscalist, die een voordracht houdt over de Belastingdienst. De hele dag is er de mogelijkheid om te speeddaten. "In groepjes van tien mensen is het mogelijk om op snelle wijze andere ondernemers te leren kennen."
Inschrijven als standhouder of bezoeker kan via gooisebedrijvendag.nl.

BFC levert weer twee talenten af

Thomas Kamstra (l) maakt de overstap naar FC Utrecht. Foto: FC Utrecht

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Weer twee talenten van voetbalclub BFC maken de overstap naar een profclub. Dat maakte de Bussumse voetbalclub deze week bekend. Het gaat om Thomas Kamstra, speler van de D-jeugd, en E-jeugdspeler Elio Kroes.

Thomas Kamstra maakt komende zomer de overstap naar FC Utrecht. De overstap van de Bussumse naar de profclub zat er al langer aan te komen, maar kwam afgelopen week rond.

Elio Kroes gaat naar Ajax. Foto: Rens Muller

Afgelopen week werd eveneens bekend dat jeugdspeler Elio Kroes de overstap maakt naar Ajax. De jonge aanvaller van BFC gaat na de zomer voor de Amsterdamse topclub spelen. Kroes heeft de afgelopen maanden al meerdere stages gelopen op sportpark De Toekomst. Na de stages besloot Ajax om het jonge talent een kans te geven.

Kroes komt bekenden tegen
Kroes kan volgend jaar enkele bekenden tegenkomen op De Toekomst. Een jaar geleden maakte BFC'er Luca Messori ook al de overstap naar Ajax en momenteel loopt keeper Bas van Beek ook rond op het sportpark van Ajax. BFC werkt al langer samen met Ajax, waardoor met regelmaat BFC-spelers worden gescout en een stage of overstap wordt aangeboden.

Zes jaar cel voor steekpartij

BUSSUM - Bussumer Achmed G. (39), de dader van de steekpartij aan de Kapelstraat afgelopen augustus, heeft een celstraf van zes jaar gekregen.

De rechtbank acht bewezen dat G. de bewuste nacht afgelopen augustus een andere Bussumer bruut heeft neergestoken. G. werd afgelopen week veroordeeld voor poging tot moord. Zijn straf komt overeen met de eis van het OM.

Groene Long ingezaaid met bloemzaden

BUSSUM - Gemeentemedewerkers hebben het veld bij de Groene Long weer ingezaaid met bloemzaden.

Daarnaast werden er graszoden weggehaald om de zaadjes plek te geven om te ontkiemen. De bloemen moeten weer meer vlinders en bijen trekken.

Vlinders
Het aantal vlinders wordt wekelijks nauwkeurig geteld door vrijwilligers van de Vlinder- en libellenwerkgroep Gooi en Vechtstreek. Minder gras en meer nectarplanten zoals jacobskruiskruid en knoopkruid is altijd hoog genoteerd op het verlanglijstje van deze vrijwilligers.

Kunstenaars mogen meedenken over identiteit

BUSSUM / NAARDEN - Lokale kunstenaars moeten mee kunnen denken over de identiteit van de nieuwe fusiegemeente Gooise Meren. De gemeenteraden van Bussum, Naarden en Muiden ondersteunden unaniem het plan van het CDA.

Het CDA legt uit wat de bedoeling is: "Het doel is om met lokale kunstenaars gezamenlijk aan een nieuwe identiteit te werken. Ze zullen worden gevraagd een bijdrage te leveren aan bijvoorbeeld het ontwikkelen van vorm en inrichting van een nieuwe raadzaal of het nieuwe gemeentehuis, het ontwerpen van een ambtsketting of een wapenschild."

Kermis begint vrijdag

BUSSUM - De kermis staat vanaf vrijdag weer in Bussum.

De attracties worden vanaf donderdag opgebouwd op de parkeerplaats voor het gemeentehuis. Vrijdag gaan alle attracties voor het eerst open. De kermis duurt tot en met maandag. Maandag is het ook familiedag met 3 attracties voor de prijs van 2.

Presentatie Westereng 5

BUSSUM - De gemeente presenteert donderdag om 19.30 uur de plannen voor Westereng-deelplan 5.

Het gaat om de straten rond de Lidl-supermarkt aan de Laarderweg, de brede school aan de Akkerlaan en de Korte Heul. Het werk staat voor december gepland.
Volgende maand moet de gemeenteraad een klap geven op de plannen.

Zaterdag lentemarkt in het dorp

BUSSUM - De lentemarkt wordt zaterdag gehouden in het centrum van Bussum.

Stichting Pro Bussum laat weten dat de markt gehouden wordt tussen 10.00 en 17.00 uur.

Filmhuis Bussum

'Erbarme dich'. Foto: Jessica de Jong

NATIONAL GALLERY, rondkijken in Londens topmuseum. THE THEORY OF EVERYTHING toont astrofysicus Stephen Hawking, zijn ziekte en de gevolgen voor zijn gezin. Het luchtige BIG EYES schetst hoe Walter Keane in de jaren 50 de kunstwereld bedroog.
10.000 KM: houdt een overzeese liefde stand met alleen Skype?
INHERENT VICE is een prettig gestoorde misdaadfilm van de regisseur van THE MASTER.
In BIRDMAN schittert Michael Keaton als vergeten acteur.
In STILL ALICE herkent Julianne Moore bij zichzelf de symptomen van vroege Alzheimer.
Beluister in de documentaire ERBARME DICH de Matthäus Passion en wat dit werk voor mensen betekent.
In ZURICH zoekt een rouwende vrouw (zangeres Wende Snijders) naar verbinding, bijvoorbeeld via korte relaties.
Psychologisch drama FOXCATCHER laat schatrijke Olympisch coach het zicht op de realiteit verliezen.
SNEAK PREVIEW, dinsdagavond 20.30.
JEUGDFILMS: JACK BESTELT EEN BROERTJE, over Jack en zijn chaotische lesbomoeders. Grappige thriller SAWSANS GEHEIME MISSIE.
FILMCURSUS woensdag 18 maart over 'special effects' en 25 maart over decor en locatie. Maandag is Hella de Jonge aanwezig bij VERLIES NIET DE MOED, een door haar met vader Eli Asser gereconstrueerde familiegeschiedenis.

Versa vrijwillgerscentrale

Bemiddelaar voor vacaturebank Versa Vrijwilligerscentrale. Ontvangst bezoekers en luisteren naar wat deze willen en kunnen. Werktijden op donderdag van 10.00-12.00 uur.

De Schakel zoekt een vrijwilliger die de huidige klusjesman kan ondersteunen.

Wereldwinkel Bussum zoekt een boekhoudkundig medewerker. Vereist: boekhoudkundige ervaring geautomatiseerd boekhoudprogramma.

Stichting Akabasokuru en het Oranjefonds zoeken collectanten voor Bussum-Zuid voor de week van 27 april t/m 2 mei 2015.

donderdag 19 maart

Busreis ANBO

De ANBO organiseert een busreis naar Utrecht. Er is een rondvaart over de Utrechtse Vecht en er wordt een bezoek gebracht aan Museum Speelklok. Daarna de route door Hollands Midden via Montfoort en Oudewater met onderweg een lunch. Opgeven op 035-5258205.

Discussieavond

In de Katholieke Montessorischool wordt een discussieavond gehouden over het onderwijs en leerlingen en hun toekomst. Wat hebben leerlingen echt nodig in een maatschappij die steeds sneller verandert? Aanvang 20.00 uur.

Lezing Hoekstra

Wopke Hoekstra, lid van de Eerste Kamer, spreekt om 20.00 uur in de Tuinzaal van de Remonstrantse Kerk, Koningslaan 2b. Het onderwerp is: Is de wet werkelijk een kunstwerk of is iedere wet er één te veel. Kosten: € 7,- voor leden/vrienden en € 12,- voor belangstellenden en gasten.

zaterdag 21 maart

Comeniusdag 2015

Peter Nissenhoudt geeft een lezing over 'Het verlangen naar vrede en de redelijkheid van religie'. Locatie: Grote Kerk van Naarden. Aanvang: 13.00 uur. Tevens uitreiking van de Comeniusprijs 2015 aan Geert Mak.

Mariakerk is open

De Mariakerk is open van 10.00 uur tot 15.00 uur. Bezoekers kunnen een kaarsje opsteken en genieten van het gebouw met zijn vele mooie glas-in-lood-ramen. In de vitrinekast ligt informatiemateriaal over hongerdoeken die in de afgelopen jaren werden gebruikt tijdens de periode voorafgaand aan Pasen, de Veertigdagentijd.

Open dag

Vivium Zorggroep houdt een open dag op locaties voor zorgeloos wonen. Voor Bussum openen de Godelinde aan de Jozef Israëlslaan en De Gooise Warande aan de Mezenlaan de deuren. Op de open dag wordt informatie gegeven over de huurmogelijkheden en worden er rondleidingen gegeven. Aanvang 11.00 uur.

Open dag De Veste

Amaris De Veste in Naarden is geopend tussen 10.00 en 16.00 uur. Activiteiten lopen uiteen van het bezichtigen van een van de appartementen tot een informatiemarkt met onder andere informatie over wonen en (thuis)zorg.

Garageverkoop

Garageverkoop Iepenlaan box 348 in Bussum. Van 14.00 tot 18.00 uur. De opbrengst wordt gebruikt voor activiteiten van de bewoners van de Iepenflat en de Zandzee.

Goois Jazz Festival

Grote namen treden op in Spant! tijdens het Goois Jazz Festival, georganiseerd door Kiwanis. Het goede doel is dit jaar KiKa. Kaarten via Spant of gooisjazzfestival.nl. Aanvang: 19.00 uur.

zondag 22 maart

Bingo

In De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum is weer een bingomiddag met prijzen. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

Lezing Aad de Haas

Marjolein te Pas houdt een lezing over kunstschilder Aad de Haas en de mysterieuze staties van Wahlwiller. De lezing wordt gehouden in de Christoforuskerk aan de Veldweg. Aanvang 11.30 uur.

Kinderconcert

Het orkest van Toonkunst Bussum verzorgt een kinderconcert voor jong en oud met 'Het standvastige tinnen soldaatje' van poppenverteltheater Ron Holst. Locatie: Spant! in Bussum; aanvang: 14.00 uur. Kaarten kosten 5 euro en zijn te koop bij Muziekcentrum Schimmel, Havenstraat 31 in Bussum. Reserveren via info@toonkunstbussum.nl of telefonisch bij Wil Senden, 035-6235309.

dinsdag 24 maart

Bustocht

Een bustocht met de reiscommissie van Wijkontmoetingscentrum De Schakel te Naarden. De Aldfaers Erf Route wordt gereden. Met Friese koffietafel. Kosten: 52,50 euro. Vertrek 8.30 uur vanaf de Plus Keverdijk. Opgeven kan bij De Schakel, daar ligt een intekenlijst, of bij Tiny van der Horst, 035-6949312.

Film

Leden van de ANBO gaat samen naar de film 'National Gallery' in het Filmhuis aan de Brediusweg. De film geeft een blik achter de schermen van dit Londense instituut. Ontvangst vanaf 13.00 uur. Kaarten reserveren op www.filmhuisbussum.nl of 035-6938694.

Natuurlezing

Een natuurlezing ondersteund met foto's, muziek en natuurgeluiden. 14.00 – 16.00 uur, WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 345a. Entree: € 3,- Opgeven via: tel. 035-5310743 of 035-6981330 of 035-6918829.

donderdag 26 maart

Concert Bach

Het Oranjeconcert 'Bach viert mee' vindt plaats om 19.30 uur in de Koepelkerk. Het programma bestaat uit vier cantates van Johan Sebastian Bach door barokorkest Accademia Amsterdam, kwartet Quatre Bouches, vocaal ensemble Voxtet en Euwe en Sybolt de Jong (continuo). Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop via orgelkoepelkerk.nl of aan de deur. Vanaf 18.45 uur is er een workshop voor zangers en liefhebbers. Opgeven: concertcommissiebussum@gmail.com.

MD-café

Er is weer een MD-café. Deze keer wordt er een demonstratie van hulpmiddelen voor slechtzienden met netvliesproblemen gegeven. Locatie: De Antonius Hof aan de Lange Heul. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden op 06-37294271.

zaterdag 28 maart

Creatieve markt

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum houdt een 'creatieve markt' van 10.00 tot 15.00 uur, dit keer in het teken van Pasen.

Paaslunch

Paaslunch in wijkontmoetingscentrum De Schakel te Naarden. Zaal open om 11.00 uur. De lunch is rond 15.00 uur afgelopen. Kosten 7,50 euro. Opgeven bij Tiny van der Horst: 035-6949312, of via de intekenlijst bij De Schakel.

donderdag 19 maart tot dinsdag 24 maart

Kermis

Op het Raadhuisplein, voor het gemeentehuis in Bussum.

vrijdag 20 maart

Mahjong

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start tijdens de spelletjesmiddag op vrijdag ook weer een mahjongcursus o.l.v. Annalou Mantz van 14.00 – 16.00 uur. Prijs € 10,- per 8 lessen (met mogelijkheid tot continuering). Aanmelden en/of informatie: 035-698 23 92.

Biljartles

Biljarten voor beginners en gevorderden met Henk de Bruin, tel. 035-6936220. Na afloop samen koffie drinken. 10.00 – 12.00 uur. Spieghelwijck, Iepenlaan 354a Bussum.

Boekenverkoop

De jaarlijkse boekenmarkt wordt gehouden in de Majellakapel, Iepenlaan 26 in Bussum. Vele boeken zijn te koop. De opbrengst is voor het onderhoud van het kerkgebouw. Tijd: 19.00 tot 20.30 uur.

maandag 23 maart

ANBO-café

De ANBO houdt weer een seniorencafé. Elke maandagmorgen tussen 10.30 en 12.00 uur bij Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat. Deze week ook met boekenruil.

Mindfulness

Atma-coaching start met een 8-delige mindfulnesstraining. Deelnemers leren omgaan met stress. Locatie: Hooftlaan in Bussum. Kosten 195 euro. Aanmelden: 06-16380595.

Japanse tuinen

Japanse tuinen in de Hollandse polder, een lezing door Cor van Gelderen. Hij is kweker, verzamelaar en ontwerper. Locatie: zalencomplex Witte Kerk Naarden, Koningin Wilhelminalaan 15 in Naarden. De avond begint om 20.00 uur. Entree voor niet-leden is 8 euro. Gooi-noord.groei.nl voor reserveringen of aan de zaal.

woensdag 25 maart

Lezing godsdienst

Dr. Rob Nepveu spreekt over 'Het verschijnsel godsdienst'. Aanvang: 14.00 uur in 'Spiegelwijck, Iepenlaan 354a Bussum, naast de ingang van verzorgingshuis De Zandzee. Bijdrage in de kosten: € 5,00. Aanmelden: amalia.bus@kpnmail.nl. Tel. 035-6932318.

Paasbingo

Paasbingo om 19.30 uur in De Schakel. Aanvang: 19.30 uur. Het meespelen kost € 3,50 voor 1 kaart en twee consumpties. Aan het slot van de avond is er nog een loterij.

'Muiden wordt schoon opgeleverd'

Donderdag pas meer duidelijkheid over cijfers

Minister Plasterk hoopt de voornaamste zorgen over de fusie met Muiden te kunnen wegnemen. Foto: Brian Elings

door Christian Pfeiffer

Diverse scenario's zijn uitgewerkt en bieden ook oplossingen

BUSSUM - Minister Plasterk laat weten dat Muiden schoon opgeleverd wordt voor de fusie. Hij heeft diverse scenario's laten uitwerken die inzicht geven en oplossingen bieden voor de financiële problemen van Muiden. Maar de belangrijkste conclusie is dat deze donderdag pas inzicht komt in de geheime afspraken tussen Muiden en de KNSF. En wat daar de gevolgen van zijn, is nog onduidelijk.

Het rapport van de artikel-12-inspecteur wordt donderdag gepresenteerd en daarin moet meer te lezen zijn over de schuldenverplichtingen van Muiden. Die kosten zouden van invloed kunnen zijn op de financiële positie van de nieuwe fusiegemeente Gooise Meren die volgens plan per 1 januari 2016 moet starten.
De gemeenten Bussum en Naarden stelden keihard niet te willen fuseren als de claim niet van tafel zou zijn. Beide gemeenten wilden niet dat de KNSF-problemen in Muiden negatieve financiële gevolgen zou hebben voor Gooise Meren. De gemeenteraden verzochten onder meer aan Plasterk om met één duidelijke regeling te komen om alle financiële zorgen weg te nemen. Nu blijkt dus dat die garantie (nog) niet keihard afgegeven kan worden. Wel bevestigt de minister dat Muiden zonder begrotingstekort of negatieve algemene reserves de fusie in gaat. Ook worden mogelijke risico's voor de schadeclaim afgedekt. Plasterk schrijft: "De regering meent hiermee de voornaamste zorgen weg te kunnen nemen."
Er zijn een aantal opties (wel of geen schadeclaim, overeenkomst die wordt ontbonden, enz.) die door Plasterk in zijn rapport onder de loep worden genomen. Per optie worden een aantal constructies voorgesteld om de nieuwe gemeente Gooise Meren niet financieel de dupe te laten worden van alle KNSF-problemen. Maar als de nieuwe gemeente het allemaal zelf in de soep laat lopen, dan moeten ze ook betalen. Plasterk biedt hiermee dus deels een oplossing voor de problemen die spelen. De vraag is nu of de gemeenten Bussum en Naarden hiermee genoegen nemen. En wat er donderdag voor cijfers boven water komen.
Verder valt nog in het rapport te lezen dat het aan het nieuwe gemeentebestuur is om de gemeentelijke lasten gelijk te trekken. De drie gemeenten verschillen hier behoorlijk in. Een andere keus is om weinig geld uit te geven aan plaatselijke voorzieningen. Verder zegt de minister dat de Bloemendalerpolder via een grenscorrectie van Muiden naar Weesp moet.

Pensionaires in 1943.

'In het pensionaat moesten we om zes uur op en naar de mis'

"Het pensionaat was de mooiste tijd", zegt Riet Vermeulen-Moes (90). Haar zus Thea Moes (96) beaamt dit: "Het waren zeven prachtige jaren." Thea werd in 1927 als 7-jarige door haar ouders naar Mariënburg gebracht, Riet kwam binnen als derdeklasser. Waarom stuurden hun ouders de kinderen naar het pensionaat? Hun ouders hadden een aantal brood- en banketzaken en zeven kinderen en twee inwonende meisjes voor de huishouding. "Nee, omdat ze het te druk hadden zal het niet geweest zijn met al die hulp in huis", bedenkt Riet. "Wellicht was het een kwestie van status", concludeert Thea. Hoe zag de dag op Mariënburg er uit? Riet: "Om zes uur opstaan en naar de kapel voor de mis. Daarna een ontbijt. Dan hadden we een half uurtje vrij om te spelen of om nog wat schoolwerk voor te bereiden. Om half negen begonnen de klassen tot twaalf uur en dan kregen we warm eten. Om de dag gingen we dan spelen op de cour of wandelden we door het dorp. Dat ging in een lange rij met drie naast elkaar en twee zusters erachteraan. Dan studeren en dan tot vier uur weer in de klas. Om vier uur kregen we boterhammen te eten. Tot zes uur gingen we op zaal studeren, om zes uur aten we weer boterhammen en daarna mochten we nog een uurtje spelen." Thea: "Tot 13 jaar sliepen we in een slaapzaal met gordijntjes om ieder bed. Daarna kregen we chambrettes: kleine kamertjes met een deur."

Een klaslokaal in Mariënburg.

'In het pensionaat moesten we om zes uur op en naar de mis'

Emma viert jubileum

Docent Mels leert groep 7 zeefdrukken. Foto: Renske Ouweneel

BUSSUM - De Emmaschool bestaat 100 jaar en daarom zijn er twee weken lang de meest uiteenlopende activiteiten gehouden om het jubileum te vieren.

'Emma is druk' staat groot op beide schoolgebouwen. De school laat weten dat ze zowel druk zijn met leuke activiteiten als met het ambachtelijk drukken. "Alle klassen van de jarige school reizen af naar Hilversum om daar bij het Grafisch Atelier een workshop op maat te volgen. De leerlingen van groep 7 gaan zeefdrukken."

De kinderen en docenten zijn tevreden over het kunstproject. "De kinderen ervaren bij het Grafisch Atelier hoe het drukken vroeger ging, lang voordat er computers en printers waren. Ze zien dus ook met wat voor soort persen men 100 jaar geleden drukte toen de Bussumse Emmaschool werd opgericht."

Boodschappen doen en afrekenen met je mobiel

BUSSUM - Klanten van de Albert Heijn aan de Veerstraat kunnen sinds afgelopen week hun boodschappen afrekenen met hun mobiele telefoon.

Het werkt als volgt: de boodschappen worden gescand met de Appie app op de eigen telefoon. De gebruikers kunnen ook switchen tussen hun online boodschappenlijstje en het scannen van de producten. Afrekenen kan bij de betaalpalen. Er is gratis WiFi in de winkel, waardoor de app gratis toegankelijk is.

Het mobiel zelfscannen is uitgebreid getest in vijf Albert Heijn-winkels. Daaruit blijkt dat bezoekers liever met hun eigen mobiele telefoon zelfscannen omdat het snel, makkelijk en overzichtelijk is.

Hockeyers doen goede zaken

Bussumers hebben aan een doelpunt voldoende

De Bussumse hockeyers versloegen hun concurrent. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Na een vervelende week met puntenaftrek en net geen zege tegen HBS hebben de Bussumse hockeyers van Gooische weer eens gewonnen. De Bussumers hadden aan één doelpunt voldoende en versloegen Klein Zwitserland, dat net een plaatsje hoger staat, met 1-0.

De Bussumers moesten knokken voor de punten. Dat er werd gewonnen was vooral te danken aan de vechtlust van de ploeg. De hockeyers speelden sterk, maar hadden volop problemen met het stugge spel van de tegenstander. De tegenstander kreeg enkele goede kansen tegen de Bussumers, maar vergat te scoren. De kansen voor Gooische waren spaarzaam, maar de ploeg had wel aan één goede kans voldoende om de tegenstander te verslaan. Speler Stijn Gabriël kon z'n ploeg met een tip-in op voorsprong zetten en daarmee werd het duel dus gewonnen.

De zege kwam voor Gooische op een goed moment. Na de tegenvallers van de afgelopen week, waar de ploeg op het laatste moment een zege verspeelde en eveneens een puntenaftrek van 3 punten kreeg, staan zij er nu weer net zo voor als twee weken geleden. Zelf versloegen de Bussumers dus een concurrent, de andere concurrenten verspeelden punten. Het elftal staat nu weer op de negende plaats van het klassement. De achterstand op de nummer zes bedraagt 4 punten.

De hockeysters van Gooische staan weer tweede

De komende weken zou Gooische een grote stap kunnen zetten op weg naar klassebehoud. Komend weekend wacht het wat sterkere Union, dat momenteel 7 punten boven de Bussumers staat. Een week later wacht het slecht presterende Oss, dat met slechts twee punten op de laatste plaats staat en daarmee dus verslagen zou moeten kunnen worden.

Hockeysters weer tweede
De hockeysters van Gooische staan weer op een tweede plaats. Zij moesten een week geleden na de nederlaag tegen Overbos even afstand nemen van de eerste plaats en zakten meteen twee plaatsen naar beneden. Doordat de Bussumse vrouwen afgelopen weekend wonnen van Alkmaar (1-2) en concurrent Myra verloor, klom de ploeg weer een plekje.

De Bussumers moesten vol aan de bak tegen Alkmaar afgelopen weekend. De ploeg kreeg meerdere goede kansen, maar had problemen met afronden. Verder speelde het team erg ervaren. De twee Bussumse doelpunten kwamen op naam van speelster Nadine Profijt.

Voor Gooische wachten de komende twee weken Athena en Houten. Vooral komend weekend kan de ploeg goede zaken doen. Athena staat net een plaatsje lager dan de Bussumers, maar heeft wel een achterstand van zes punten.

Voetbalsters BFC bekeren verder

BUSSUM - Met een krappe zege hebben de voetbalsters van BFC afgelopen weekend knap de volgende ronde van de beker gehaald. De Bussumse voetbalsters wonnen van DSOV (1-0) en stoomden daardoor door naar de laatste acht.

BFC voetbalde met veel vechtlust en daardoor was al snel te merken dat de ploeg alles op alles zette om de tegenstander te verslaan. BFC begon goed en kreeg al snel enkele kansen. Voor rust bleven doelpunten echter achterwege, mede doordat het de aanvalsters aan scherpte ontbrak.

Na de rust bleef BFC foutjes maken, maar had de ploeg het geluk dat de tegenstander slecht speelde. Kansen voor BFC waren er net als voor rust voldoende. De grootste kans kwam van Daisy Sorial. De aanvalster brak alleen door en probeerde de keeper van de tegenstander met een lob te verslaan, maar haar schot was te slap. BFC kon pas scoren toen het mocht aanleggen voor een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Isabeau Peters krulde de bal hard langs de keeper van de tegenstander.

Afronden kansen kon beter
BFC kon de voorsprong daarna goed vasthouden. Afgaande op de kansen schoot de ploeg tekort en had het DSOV met gemak met 5-0 kunnen verslaan. Het ene doelpuntje was wel voldoende voor de zege. BFC gaat door naar de kwartfinales. Welke tegenstander BFC loot, wordt pas later bekend.

Welke coach neemt zondag plaats op de SDO-bank?

BUSSUM - Het wordt de komende dagen nog spannend welke coach er zondag plaatsneemt op de bank van het eerste elftal van SDO. Het bestuur van de Bussumse voetbalclub praat nog volop met hoofdcoach Ronald Heerschop en de spelers van het eerste elftal.

Afgelopen week werd bekend dat de spelers van SDO geen stap meer op het veld zetten zolang Heerschop aan het roer staat. De spelers hebben problemen met hoe de coach voor de groep staat en met hen werkt, zo werd er verteld. Het bleek al veel langer te rommelen. Nadat een week geleden de bom barstte en de spelers hun coach aan de kant zetten, volgden gesprekken over hoe het nu verder moet. "We hebben afgelopen week gesproken, maar we moeten nog even afwachten wat er nu de komende dagen gaat gebeuren", vertelt SDO-bestuurder Ron Peffer. "Het kan nog alle kansen op gaan. We hebben Ronald enkele voorstellen gedaan, maar we hebben met z'n allen nog geen knoop doorgehakt. We hopen dat we voor het weekend meer weten."

De kans de Heerschop zelf weer als hoofdcoach plaatsneemt op de bank lijkt, na alle ophef van de laatste week, klein. Afgelopen week stond Roberto Tessaro aan het roer. Het zou zomaar kunnen dat de rechterhand van Heerschop komend weekend weer de honneurs waarneemt.

Pakken en tenues voor handbalsters BHC

Foto: Lex de Rijcke

BUSSUM - Met dank aan twee sponsors komen de handbalsters van BHC vanaf deze week weer goed voor de dag: het team heeft nieuwe trainingspakken en wedstrijdtenues gekregen.

Het team heeft de sponsors afgelopen week bedankt voor de geste en gaf ze een bloemetje.

De handbalsters van BHC presteren goed. Het team staat momenteel op plaats vier van het klassement en heeft als doel gesteld om de komende weken een paar plaatsen hoger terecht te komen. Dat de Bussumse handbalsters het meteen al goed doen mag opvallend worden genoemd: het team heeft afgelopen zomer een grote metamorfose ondergaan.

Weer zware blessure Macey

BUSSUM - Hockeyster Macey de Ruiter heeft afgelopen weekend wederom een op het oog zware blessure opgelopen. De Bussumse hockeyster van Laren moest tegen HDM geblesseerd van het veld gedragen worden.

De Bussumse raakte geblesseerd aan de kruisbanden van haar linkerknie. Er bestaat een grote kans dat de hockeyster door haar blessure weer lang aan de kant staat. Het wegvallen van De Ruiter kwam hard aan: de speelsters van Laren waren afgelopen weekend erg aangeslagen toen hun teamgenoot van het veld moest.

Anderhalf jaar geleden raakte de Bussumse ook al zwaar geblesseerd, toen aan haar rechterknie. Ze kon toen acht maanden niet spelen.

ZVV Jos Geerling deelt punten

BUSSUM - De zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling hebben afgelopen weekend een punt gepakt tegen Genclik United. Na een spannend duel stapten de twee teams met 3-3 van het speelveld.

ZVV Jos Geerling speelde met dezelfde acht spelers waarmee een week geleden degradant Vrone aan de kant werd gezet. Vanaf de aftrap zette de ploeg alles op alles om snel op voorsprong te komen. Er kwamen al snel kansen, onder meer van Rowell van der Meer, Leroy Oehlers en Bilal Ozturk, maar de Bussumers konden geen doelpunt maken. De tegenstander deed dat voor rust wel.

Na de rust werden de toeschouwers door de twee ploegen vermaakt met goed voetbal. Door doelpunten van Bilal Ozturk, Micha Fokker en Leroy Oehlers pakten de Bussumers een punt.

'Compositie en techniek bepalen kwaliteit foto'

Tjerk Reijenga van Foto Autofocus. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - "Wanneer je ergens zelf enthousiast over bent kun je er ook veel meer over vertellen en iemand goed adviseren." Aan het woord is Tjerk Reijenga, eigenaar van Foto Autofocus. "Het mooiste is wanneer je inschat welke camera bij iemand past en het blijkt te kloppen. Dat diegene later komt vertellen dat hij er echt blij mee is."

Het assortiment in de winkel aan de Herenstraat is niet breed, wel diep. Reijenga: "Ik kies daar bewust voor, ook omdat de winkel niet groot is. Dus een compleet pakket van een beperkt aantal merken, waaronder Nikon en Fuji, met een ruim assortiment body's en lenzen." Reijenga fotografeert zelf met een Fuji X-T1, vanwege de compactheid. Hij bezit daarnaast nog een scala aan andere apparatuur, waaronder een waterdichte actiecamera. "Daarmee film je dingen die je normaal niet filmt. Ik heb hem gebruikt op de helm van mijn motor, tijdens het snorkelen en duiken."

Volgend jaar bestaat Foto Autofocus 25 jaar. In al die jaren heeft Reijenga het nodige zien veranderen. Met name de technologie. "De apparatuur is tegenwoordig zo geavanceerd dat een foto meestal wel scherp en goed belicht is. Maar daar draait het niet om bij fotografie. Het draait om de compositie en dat je weet wat je technisch moet doen. Dat wanneer je een sportfoto maakt je ook ziet dat er snelheid en dynamiek in de foto zit." Ook de vraag naar het digitaliseren van oud beeld- en geluidmateriaal neemt steeds meer toe. Reijenga besteedt er veel tijd aan. "Het is arbeidsintensief, ik doe alles zelf en dan zie je ook de diversiteit van het vak. Ik maak soms echt een reis door de tijd. Het ene moment werk ik aan glasplaatnegatieven van voor 1900 en even later krijg ik een geheugenstick."

Nachtopnames
In de winkel hangt onder meer een foto van Paleis Soestdijk. "Een opname bij maanlicht", vertelt Reijenga. Door gebrek aan tijd komt hij zelf nauwelijks nog aan fotograferen toe. Dat bracht hem ertoe een keer een 'rondje Gooi bij nacht' te doen. Het leverde bijzondere foto's op. www.fotoautofocus.nl.

Foto: Ems Willems

Coen Postma (1902-1978) volgde in 1937 zijn vader dr. Sippo Frans Postma op als huisarts in Bussum. Vanaf 1945 had hij zijn praktijk in zijn woonhuis Oud Delta, Graaf Wichmanlaan 34. Hij had een liefhebberij die de status van hobby ver oversteeg. Hij was bioloog, en hield zich in het bijzonder met het plantenleven bezig. Nauw daarmee verbonden waren zijn kennis en vaardigheid op het gebied van de micro- en macrofotografie. Zijn onderzoek en zijn bijzondere foto's leidden ertoe dat in 1960 een boek van zijn werk werd uitgegeven onder de titel 'Mozaiek van de plant', met de ondertitel 'Een mikro- en makrofotografische studie'. Ook gaf hij in het hele land lezingen. In 1984 was er op kasteel Groeneveld een expositie van zijn foto's.

In het royale boek dat H.J.W. Becht te Amsterdam uitgaf staan 77 foto's die hij in zijn eigen studio maakte en ontwikkelde. De foto's van tarwe(korrels), bloemknoppen, bladeren, plantharen, stengels, hout, wortels en parasieten waren vanaf 2½ x vergroot tot wel meer dan 2000 x. Alle foto's werden voorzien van een gedetailleerde uitleg. Ook gaf Postma een nauwkeurige verantwoording van zijn fotografische keuzes.

Foto: Ems Willems

"Het werk is uit verwondering geboren en bestemd voor hen, die tot verwondering bereid zijn." Zo begint hij zijn boek. En alhoewel de professionele elektronenmicroscopie in die jaren al een grote vlucht had genomen, boeien zijn foto's met klassieke camera's, microscoop en uitleg, ook nu nog.

Het boek kreeg een voorwoord van prof. Dr. V.J. Koningsberger, een bekende bioloog in die tijd, en ontving goede recensies. Het boek kreeg ook internationaal aandacht.

Het werd in 1960 in Engeland uitgegeven onder de titel 'Plant Marvels in Miniature', Harrap London, foreword by Professor C.D. Darlington.

In 1961 in Amerika bij John Day, New York onder de titel 'Plant Marvels in Miniature' foreword by Edwin Way Teale.

In 1960 in Duitsland bij Frankfurt Otto Salle Verlag, onder de titel 'Wunderbare Welt der Pflanzen'; Formen und Strukturen der Blütenpflanzen. Mit einem Geleitwort von Prof. Dr. Fritz Gessner.

En eveneens in 1960 in Zweden, titel 'Växternas mosaik', Natur och Kultur Stockholm. Förord av Professor Nils Fries.

Klaas Oosterom,

met dank aan

mevr. E. Smits-Postma

Bussum krijgt elf nieuwe gemeentelijke monumenten

St. Jozefkerk, Ceintuurbaan.

BUSSUM - Negen gebouwen en twee begraafplaatsen moeten een gemeentelijk monument worden. Dat heeft het college van B en W besloten.

Het gaat om bekende gebouwen als klooster Mariënburg, het oude postkantoor, de St. Jozefkerk en de Verlosserkerk.

Daarnaast staan een deel van de Jan Bottemastraat (de Airey-woningen die snel na de oorlog zijn gebouwd), de flatgebouwen aan het Oranjepark, de kerk van het Apostolisch Genootschap, het kantoor van Bensdorp, de oude RK-begraafplaats, het oude deel van de Algemene Begraafplaats en de houten woning aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg op de lijst om monument te worden.

Verlosserkerk, H.A. Lorentzweg.
Airey-woningen.
De RK-begraafplaats.
Het voormalige postkantoor. Foto's: Sjoerd Stoop
Flats aan het Oranjepark.
Het Apostolisch Genootschap.
Klooster Mariënburg.
Bensdorp kantoor.
Houten woning aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg.
Oude deel van de Algemene Begraafplaats.

Beschermen
Door een monumentenstatus te geven wordt ervoor gezorgd dat de gebouwen en begraafplaatsen beschermd worden. Het college van B en W gaat nu aan de slag met alle procedures. Het kan nog wel even duren voordat de status officieel wordt afgegeven. De lijst van B en W wordt nu voorgelegd aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Tot dat afgerond is, worden de aanstaande monumenten ook al beschermd met een zogenoemde 'voorbescherming'.

Tucson opvolger van Hyundai ix35

De Tucson is slank voor een crossover.

De nieuwe Hyundai Tucson moet een van de belangrijkste modellen worden van Hyundai in Europa. Deze opvolger van de ix35 komt na de zomer op de markt.
De Tucson heeft een gedurfde en sportieve uitstraling door zijn robuuste afmetingen en scherpe lijnen. De voorzijde valt op door de vleugelvormige voorbumper en de leddagrijverlichting. De A-stijl is meer naar achteren geplaatst, waardoor deze loskomt van de lange motorkap. Het geeft deze auto een voor een crossover opmerkelijk slank voorkomen.

Royaal interieur
Het interieur is voorzien van prettig hoogwaardige materialen en is heerlijk ruim. Er is maar liefst 513 liter aan bagageruimte. De zwarte stoelbekleding is beschikbaar in stof en hoogwaardig leder. Het dashboard is met contrasterende kleuren verkrijgbaar. De ondersteltechniek is specifiek ontworpen voor de Europese markt en focust zich op een hoog comfortniveau en dynamische rijkwaliteiten. Er is keuze uit twee benzine- en drie dieselmotoren. Het audiosysteem bestaat uit DAB+ digitale radio, een cd-speler, zes speakers en in de middenconsole handige USB- en AUX-aansluitingen.

Opel presenteert de slimme KARL

De Opel KARL is nieuw in de compacte klasse.

Opel presenteert op de AutoRAI (17-26 april) de Opel KARL. Deze veelbelovende nieuwkomer in de compacte klasse is daar voor het eerst in Nederland te zien.

Het is de ideale auto voor prijsbewuste automobilisten die niet willen inleveren op ruimte, kwaliteit en functionaliteit. De slimme KARL is slechts 3.68 meter lang, maar biedt toch plaats aan vijf inzittenden. Hij is voorzien van vijf portieren, een bagageruimte van maximaal 940 liter en een reeks veiligheids- en comfortvoorzieningen die ongebruikelijk is in deze prijsklasse, waaronder Hill Start Assist. Met de krachtige, maar zuinige 1.0 ecoFLEX driecilinder benzinemotor met 55 kW (75 pk) valt hij in de 20% bijtelling. Hij is er vanaf € 10.595,-.
Naast de KARL zijn ook de nieuwe OPC en een nieuw model van de Opel ADAM op de AutoRAIstand van Opel te bewonderen. De ADAM is zelfs een wereldpremière.

Renault Kadjar op AutoRAI

Debutanten op Renault-stand

Tijdens de AutoRAI achter het stuur van de Kadjar.

Renault geeft op de AutoRAI 2015 (17-26 april) acte de présence met twee nieuwe crossovers, de Kadjar en de Espace. Beide maken hun Nederlands showdebuut voor de showroomintroductie. Een nationale primeur is ook de Clio R.S. 220 EDC Trophy, de krachtigste Clio van dit moment.

Na het succes van de Renault Captur crossover in het B-segment, breidt Renault met de Kadjar zijn crossover-aanbod uit naar het C-segment. Bezoekers hebben de mogelijkheid om zelf achter het stuur plaats te nemen. De Renault Kadjar staat deze zomer bij de Renault-dealer.
De drie Renaults Espace die op de AutoRAI 2015 staan, zijn stuk voor stuk uitgevoerd als Initiale Paris, de meest luxe versie. Tot de uitrusting behoort onder meer nappa-lederen bekleding, elektrisch verstelbare voorstoelen en een elektronische toverdoos die onder andere de interieurverlichting en het sfeergeluid regelt. De Renault Espace staat vanaf eind mei in de showroom. Bezoekers kunnen niet om de Clio R.S. 220 EDC Trophy heen. Het ding schittert letterlijk door zijn metallic goudgele carrosseriekleur en 18" Radical-wielen met diamanteffect. Het interieur is sportief met accenten in carbonlook.

Klassiekers
Verder is de Renault EOLAB te zien, de conceptcar die een blik in de toekomst biedt. Terug in de tijd kan ook: in het klassiekerpaviljoen staan de Renault 4CV, Renault 4, Renault 16, Renault 5 en de eerste generatie Espace.

Nieuwe Sukuzi Vitara

Deze spiksplinternieuwe Suzuki Vitara staat eind maart bij de dealers. Een compacte SUV die is uitgerust met de modernste technieken en bovendien behoort tot de zuinigste en schoonste in zijn klasse. De vanafprijs voor deze stoere AllRoader bedraagt € 19.999,-. Er is keuze uit een 1.6 l. benzinemotor en een 1.6 l. dieselmotor, die beide 88 kW/120 pk leveren en tot de schoonste in hun klasse behoren. De Vitara is ook uit te rusten met AllGrip, Suzuki's geavanceerde vierwielaandrijvingssysteem.

Zuinige dieseluitbreiding Volvo V40

Volvo breidt het dieselaanbod van de V40 en V40 Cross Country verder uit met de D3-dieselmotor en een vernieuwde 6-trapsautomaat. Daardoor komen nu álle geschakelde dieselvarianten van de V40 in aanmerking voor 20% bijtelling, ook de versies met de nieuwe automaat. De nieuwe D3-dieselmotor voor de Volvo V40 en V40 Cross Country is in eigen huis ontwikkeld. Deze 2,0-liter turbodiesel levert 110 kW (150 pk) vermogen en 320 Nm koppel. Net als de lichtere D2-dieselmotor is de nieuwe D3 leverbaar in combinatie met een grondig vernieuwde 6-trapsautomaat. De CO2-uitstoot van de gehele dieselreeks bedraagt 91 tot 106 g/km, afhankelijk van transmissie en uitvoering.

Lang leve de naaimachine! Schrijf je in voor een beginnerscursus voor volwassenen bij naaiatelier GEWELDIG GOED, Kapelstraat 65, Bussum. We starten op di. 7 april
(middag en avond) en wo. 8 april (avond). Kom ook!
www.geweldiggoed.nl
06-22151685

Nieuwe locatie Body Stress Release Weesp, Herengracht 31, Open huis dinsdag 11u-12u www.bsr-weesp.nl 06-244 71 636. Pijnklachten, onrust, hormonale klachten, rug- nek- groeipijn kunnen het gevolg zijn van bodystress = vastgezette spanning in je lichaam.

Na 14 jaar trouwe dienst gaat mijn huishoudelijke assistente mij om gezondsheidsredenen verlaten. Ik (86) zoek dus een opvolgster, ik woon alleen in een appartement, De gevraagde assistentie is voor ongeveer 3 uur per week+was+strijk. Tel.: 035-6782064, bij g.g. graag inspreken

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos. Tel.: 06-51083335

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Spreekuur Administratie voor Elkaar in Bussum en Naarden. Elke donderdag inloop spreekuur van 10-12 uur in Bussum (Uitwijk), dr.Schaepmanlaan 10, en van 14-16 uur in Naarden, SCAN, M. Kampstraat 3. Voor hulp/vragen; bij ordenen, opzetten, uitzoeken van de administratie; met formulieren; inschrijven/ reageren op woningen bij woningnet; digitale hulp zoals opvragen van bankafschriften. Vrijwilligers gevenb gratis hulp en advies. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd. Informatie; Tineke van der Tol en Wilma Post; 035 6911251

Laat uw tuin nu voorjaarsklaar maken! Ervaren tuinman. E15 p.u. 06-23498377

Zoekt u een ervaren en betrouwbare schoonmaakster? Bel dan 06-496 19 518.

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,- vanuit Naarden en
Bussum. Goodkinds Taxiservice 06-26984855

ARSU Opleidingen start met Elementair Boekhouden. We gaan op 1 april a.s. beginnen in Huizen. INFO: 06-13059889 www.arsuopleidingen.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 10 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Ingrid 10 euro p/u.
Tel.: 06-15540579

Te huur: GARAGE nabij centrum Bussum/Spiegel 130 euro p/mnd 06-10399790

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Heeft u hulp nodig bij uw administratie en/of internetbankieren? Ik maak u wegwijs in uw eigen tempo. assistentsenioren@gmail.com of 06-17738400.

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

TTW Rijschool, proefles 25 euro, rijles 35 euro per uur, introductieles 06-31990810

HaarenBeek Bouw BV - Bussum. Voor uw bouw, uitbouw, verbouw en onderhoud tel.: 035 - 6783888 of 06-54244988 www.haarenbeek.nl

Het adres voor woning-
ontruiming
na overlijden.
www.zwartblok.nl 035-6224216

Cursus meditatie start op woensdag 1 april 2015 op de Leeuwenhoekschool in Hilversum. Duur 5 avonden van 19.00 uur tot 21.00 uur. Voor meer informatiekunt u terecht bij Karo's Zorg, www.karoszorg.nl of 0223-522149.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Professionele, ervaren hulp zoekt huish. werk. Goede ref. Tel.: 06-21397899

Gezin in Weesp zkt erv. en gediplom. oppas. Voor woe. en vrij. hele dag. Ervaring met baby's vereist. Meer info: info@nannyco.nl of 071-5127242.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Glazenwasserij E. de Boer
06-55390254

www.edeboerglazenwasserij.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Heeft u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.