BussumsNieuws

24 september 2014

BussumsNieuws 24 september 2014


Gooise Meren favoriet

Dit moet de nieuwe naam van de gemeente worden

door Christian Pfeiffer

BUSSUM - Gooise Meren moet de naam van de fusiegemeente Muiden-Naarden-Bussum worden. De naam werd gisteren bekendgemaakt op een persconferentie in Naarden. Het is nu aan de drie gemeenteraden om akkoord te gaan met het voorstel.

Een onafhankelijke commissie bekeek de afgelopen maanden 389 namen die door ongeveer 750 inwoners van de nieuwe gemeente waren voorgedragen. De commissie stelde een top drie samen met de namen waarvan zij vinden dat die de nieuwe gemeente het meeste recht aandoen. De winnaar is dus Gooise Meren. Naardingerland staat op nummer twee en het niet-verrassende Naarden-Bussum op drie.

Muiden, Naarden en Bussum moeten op 1 januari 2016 fuseren tot een nieuwe gemeente. Het grappige is dat de naam Gooise Meren maar is voorgedragen door één persoon. En die bedoelde eigenlijk ook nog Gooische Meren. Maar de commissie wil dat de naam in de huidige spelling is geschreven. Als Gooise Meren uiteindelijk wordt gekozen, wordt de bedenker in het zonnetje gezet. Uit de lijst met 389 namen nog een paar leuke suggesties die het niet hebben gehaald: Amsterdam Beach, Erfgooierstad, Gemeente Spooky, Graaf Floris de Vijfde, Heide en Weide, Naar Den Muiden, Nanu en Nooitgewenst.

Vier keer werd als naam de gemeente Juinen voorgedragen. De jonge Fabian wilde graag Fabiansdorp en de meest ingestuurde naam is Gooistad of Gooiland. Naardingerland kreeg ook veel steun en werd meer dan 30 keer voorgedragen. Nog dit jaar wordt de behandeling van de fusie in de Tweede Kamer verwacht. Dan moet het akkoord van de gemeenteraden er al zijn. De raadsleden hebben gisteren ook de namen voor het eerst gehoord.

Nog veel gestolen juwelen over

BUSSUM - De recherche heeft van vele afgelopen maanden gestolen juwelen geen flauw benul waar ze vandaan komen. De spullen kwamen boven water toen eerder deze maand een vrouw werd opgepakt voor een maandenlange rooftocht langs onder meer Bussumse ouderen.

Er werd volop onderzoek gedaan naar de herkomst van de juwelen. Ze werden onder meer tentoongesteld zodat de gedupeerde ouderen zelf konden kijken of het hun juwelen betrof. Ongeveer 30 ouderen kregen hun gestolen juwelen terug, maar veel andere juwelen bleven nog over. Gedupeerde ouderen hebben alleen nog deze maand de kans om hun juwelen op te halen en aangifte te doen. Dat kan op 0900-8844.

Bussumers halen 2040 euro op voor ALS

Zo'n 90 deelnemers hielpen mee om geld op te halen. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een lange wandeltocht en een fietstocht over meerdere afstanden: een groep van 90 Bussumers heeft zondag geld opgehaald voor onderzoek naar ALS. De dag leverde 2040 euro op.

Een grote groep Bussumers en andere belangstellenden trapten mee om geld op te halen. De tocht vertrok vanaf buurtcentrum Achter de Linde en voerde de deelnemers door de hele streek.

De tocht werd ook deze keer op poten gezet door Natasha Versteeg. De Bussumse heeft zelf al negen jaar ALS.

De Gooische Stoomtram en andere lijnen in het Gooi.V

Tram en trein staan deze tijd in de belangstelling. Zoals tijdens de Open Monumentendagen met het thema 'Op reis'. En stoomtram is iets uit de oude doos.

Een tram die puffend en blazend een druk kruispunt oversteekt; het is bijna niet meer voor te stellen. De geschiedenissen van de Gooise, de Stoomtram Bussum-Huizen en de 's-Gravelandsche Paardetram worden in woord en beeld uit de doeken gedaan in dit deel 11 van de serie Trams en Tramlijnen. Over de eerste twee lijnen zijn al meer boeken geschreven, zoals 'Een dagje uit met de Gooische Stoomtram' van J.G.E. Petersen; 'De Gooische Moordenaar' van W.I. Engel; 'Daar reed toen de Gooische' door R. Meyn en 'Het spoor van de Gooische tram' door Bep (G.L.) de Boer. Maar het bijzondere van deze uitgave van Wyt-Rotterdam uit 1972 is, dat het gedetailleerde informatie geeft over de wagons en locomotieven. Dat er tot 1923 een paardetram van Hilversum naar 's-Graveland zal voor velen een verrassing zijn. Het wordt allemaal in dit ingenaaide boekje van 90 bladzijden met 73 foto's beschreven door W.I. Engel en het is de 1e druk uit 1972.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 10 Euro. Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: jslaa@kpnplanet.nl of T 035-6920402. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden
* PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten
* RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 27/09 17.30 u. Eucharistieviering
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum
* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* RK St. Jozefkerk 10.00 u. Oecumenische Viering dhr. J. Baaij en ds. L. Heuvelman
* PGB Wilhelminakerk geen dienst gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
* PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. M. Maas; 17.00 u. ds. J. Vis
* Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. lezing W.J. Otten
* Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u.ds. P.J.C. Korver
* Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B geen dienst, Oecumenische viering in St. Jozefkerk
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit; 19.00 u. Kerk Anders
* Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 02/10 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Overwegend droog, geleidelijk warmer
In deze laatste week van september krijgt een nieuw Atlantisch hogedrukgebied geleidelijk vat op het weer. Het breidt zich uit via de Golf van Biskaje naar het Europese vasteland. In het weekeinde komt de kern ervan ten oosten van Nederland te liggen. De wind wordt dan aflandig. Er stroomt daarmee drogere lucht naar onze regio. De zon kan dan vaker schijnen.

Donderdag en vrijdag
Donderdag schuiven bij een matige westenwind (windkracht 4) wolkenvelden over. Mogelijk valt er lokaal wat lichte regen. Af en toe schijnt de zon. Vrijdag is het licht wisselvallig. Naast wat zonneschijn aan het begin van de dag volgt er vrij veel bewolking met kans op een buitje. Donderdag is het met 16 à 17 graden vrij fris. Vrijdag wordt het met 19 graden iets warmer.

Het weekeinde
Zaterdag kan eerst bewolking overheersen, mogelijk is er lokaal nevel of mist. In de loop van de dag klaart het geleidelijk op. Er waait een tot zwak of matig (windkracht 2-3) afnemende westenwind. Zondag draait de wind naar zuidoost. Er worden zonnige perioden verwacht. Het blijft droog. Het voelt beide dagen nazomers warm aan met 20 tot 22 graden als maximum.

Weetje
Nazomerse warmte is eind september niet ongewoon. Het staat in de oude volksweerkunde bekend als het Sint Michielszomertje. Die term wordt vooral nog in Vlaanderen gebruikt. In Nederland spreekt men meer van Oudewijvenzomer. Eind september 2011 was daar volop sprake van. Op de laatste september- en de eerste oktoberdagen werd het toen 25 à 26 graden.

Drie weesjes en een ambulance

Foto: Gerard Buhr

Een maand of twee geleden waren ze er plotseling: 3 kuifeendkuikentjes met moedereend. In de sloot parallel aan de Karnemelksloot. Geen papa eend te bekennen. Toch ging alles goed en menig fietser en wandelaar zag hoe de kleintjes, onder de goede zorgen van mama eend groter en groter werden.

Voor deze kuifeendjes zag de toekomst er rooskleurig uit. Totdat een week of drie geleden de moedereend plotseling was verdwenen. De drie kleintjes moesten het nu helemaal alleen zien te rooien. Het trok de aandacht van een getrouw bezoeker van het terrein, een wat oudere man, die de dierenambulance belde. Het verhaal ging dat de wagen met veel sirenes en gezwaai van lichten was komen aanscheuren, waarna de betrokken verzorger met grote vangnetten aan de gang zou zijn gegaan om de kleine moederloze stakkerds te vangen en veilig in het Vogelasiel onder te brengen. Dat mislukte natuurlijk, want kuifeendjes, hoe klein ook, duiken als de beste en laten zich zo niet verschalken. Bovendien is deze lezing erg opgedirkt, want in werkelijkheid ging alles rustig en bedaard en werden de vangpogingen al na enkele minuten stopgezet. De drie eendjes maken het nu prima en krijgen al een duidelijk herkenbaar volwassen kleed. De weesjes van de Meent zullen het wel redden.

Vanaf volgende maand langer shoppen

BUSSUM - Bussumers kunnen vanaf komende maand langer shoppen op zaterdag.

Er kan straks tot 18.00 uur worden gewinkeld. Nu gaan veel deuren al een uur eerder op slot.

Met het langer openhouden van de zaken hopen de ondernemers tegemoet te komen aan de wens van veel klanten. Er moet de komende maanden nog meer gaan veranderden. Er bestaan ook nog steeds plannen om ondernemers de kans te geven ook op zondag open te gaan.

Hennepplantage met 500 stekjes gevonden

BUSSUM - Agenten hebben maandag een hennepplantage opgerold aan de Lindelaan. Daar werd een garage leeggehaald. Een Bussumse man (63) werd aangehouden voor het kweken van de hennep.

De agenten hadden al langer het vermoeden dat er op het adres een hennepplantage zou staan. Achter de garagedeuren vonden de agenten ongeveer 500 net geplante stekjes.

De aangehouden Bussumer wordt nog verhoord.

Lokale VVD fuseert alvast vóór nieuwe gemeente

Gezamenlijk verkiezingsprogramma en kandidatenlijst op komst

De VVD-afdelingen Naarden-Bussum en Muiden hieven zich maandag op. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

BUSSUM - De lokale VVD-afdelingen Muiden en Naarden-Bussum zijn niet meer. Sinds maandag vormen ze samen de VVD Naarden-Bussum-Muiden. Daarmee maken de lokale liberalen zich op voor de gemeentefusie.

Zo'n 60 VVD-leden zaten maandag in de Bussumse Vernissage voor een bijzondere ALV: eerst werden de twee afzonderlijke VVD-afdelingen opgeheven, daarna werd de nieuwe gezamenlijke afdeling opgericht. Die heet tot nader order VVD Naarden-Bussum-Muiden. Zodra de naam van de nieuwe gemeente bekend is, wordt die overgenomen, zegt de Bussumse Marjolein Groot Koerkamp, bestuurslid van de kersverse club. Naarder Aart van der Want werd gekozen als voorzitter en Bussumer Jeroen Wortman als campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen.

'De grootste gemeente krijgt niet perse de meeste kandidaten'

Aanleiding voor de VVD-fusie is de komst van de nieuwe gemeente op 1 januari 2016, legt Jelmer Kruyt, fractievoorzitter in Naarden, uit. "We treffen als politieke partij allerlei voorbereidingen op de fusie. Dat willen we gezamenlijk doen, want dat werkt efficiënter. De datum van 1-1-2016 lijkt ver weg, maar vergis je niet. Volgend jaar oktober zijn de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad en dan moet je als politieke partij in het voorjaar met een goed verkiezingsprogramma en kandidatenlijst komen."

Dat gezamenlijke verkiezingsprogramma moet nog geschreven worden, vertelt Groot Koerkamp. "De basis daarvoor hebben we al: het visiedocument 'VVD vooruit' waarin we als bestuur een aanzet geven voor het verkiezingsprogramma. De ALV bepaalt in december de onderwerpen. Pas daarna gaan we de poppetjes op de kandidatenlijst invullen."

Over de manier waarop de lijst met verkiesbare raadsleden wordt bepaald, willen de VVD-prominenten nog niet veel kwijt. Komen de meeste kandidaten uit Bussum omdat dat de grootste gemeente is? "Daar moet de ALV over beslissen", is de reactie van Groot Koerkamp. "Het hoeft niet per se zo te zijn dat de grootste gemeente de meeste kandidaten krijgt", vindt Kruyt. "Het gaat bij het samenstellen van de kandidatenlijst ook om een goede man-vrouwverhouding, leeftijd, kwaliteit en woongebied binnen een gemeente."

De VVD gaat straks de boer op met bekende thema's, verwacht Kruyt. "Burgerparticipatie, financiële degelijkheid, aandacht voor ondernemers en toerisme. Die thema's gaan we lokaal invullen. Het is belangrijk dat alle kernen voldoende aandacht krijgen." Voor Kruyt staat burgerparticipatie centraal. "Het fusieproces moet netjes doorlopen worden, inwoners en ondernemers moeten zich in de nieuwe gemeente herkennen." Volgens Alexander Luijten, fractievoorzitter in Bussum, moet de VVD op de kosten van de fusie letten. "Er moet bijvoorbeeld geen nieuw gemeentehuis komen." Zijn collega in Muiden, Ben Hagens, gaat voor vernieuwing: "Wij hebben als kleine gemeente grote problemen moeten oplossen. Dit is gelukt doordat wij op een vernieuwende manier te werk zijn gegaan."

BFC gaat medewerkers extra controleren

BUSSUM - Voetbalclub BFC gaat medewerkers van de jeugdtak van de club voortaan extra controleren. De medewerkers moeten vanaf nu een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen.

BFC had al langer plannen om deze stap te nemen, maar benadrukt nu nogmaals het belang daarvan nadat eerder deze maand een groot schandaal rond de Wassenaarse hockeyclub HGC boven water kwam. Daar werden door een medewerker van de club camera's aan de muren van de kleedkamers opgehangen om beelden van jeugdleden te kunnen maken. Vele jeugdleden van meerdere clubs werden opgenomen. Door medewerkers een VOG te laten overleggen, weet BFC zeker dat er medewerkers van onbesproken gedrag rondlopen op de voetbalvelden. Dat moet jeugdleden en hun ouders ook een beter gevoel geven. De voetbalclub heeft een projectgroep opgezet om het plan verder vorm te geven.

Werk aan straten kan starten

BUSSUM - De straten Veldheimerlaan en Botweg kunnen op de schop. De gemeenteraad heeft donderdag de plannen voor de werkzaamheden aan de straten goedgekeurd.

Er wordt straks eerst ondergronds aan de straten gewerkt. Het riool wordt helemaal vervangen. Daarna worden de straten herbestraat en worden dan een 30 km/uur-zone. De werkzaamheden moeten het eerste kwartaal van volgend jaar starten. Het werk moet nog hetzelfde jaar worden afgerond.

Eerder naar stembus

NAARDEN/BUSSUM - Als de gemeenten het zelf mogen zeggen, gaan de bewoners na het samenvoegen van Naarden, Bussum en Muiden alweer snel naar de stembus. De gemeenten hopen Den Haag aan te sporen om dat te kunnen regelen.

De bewoners van de gemeenten gaan volgend jaar naar de stembus om de gemeenteraad te kiezen. De gemeenten hopen dat de bewoners dan 3 jaar later weer mogen stemmen als de rest van Nederland ook weer naar de stembus gaat. Normaal gesproken zou de gemeente moeten wachten tot 2022, maar dat duurt volgens de gemeenten te lang. Of de bewoners ook eerder mogen stemmen, hangt af van Den Haag. Het voorstel moet eerst worden goedgekeurd.

Vele pompoenen op Bussumse pompoenendag

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Pompoensoep en andere zelfgemaakte producten van pompoenen: Bussumers konden zaterdag terecht op de pompoenendag van de Kindertuinen aan de Huizerweg. De hele dag door werden er vele pompoenen en andere zelfgeteelde groenten verkocht. Er werden veel producten verkocht, maar veel bezoekers maakten vooral ook een praatje met de telers van de groenten. De pompoenendag wordt elk jaar gehouden. De telers presenteren dan hun oogst van de afgelopen maanden.

Johan Klijnman

60 jaar, Bussumer sinds geboorte, ambtenaar bij de gemeente Bussum

Foto: jessica de jong

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Ik werk als gastheer aan de Centrale Informatie Balie in het gemeentehuis."

En in uw vrije tijd?
"Naast mijn werk ben ik secretaris van Stichting Kinderen in Nood, een organisatie met uitsluitend vrijwilligers die zich in het Gooi bezighoudt met het inzamelen van hulpgoederen en fondsen."

Wat heeft u met wijn?
"Al zo'n 17 jaar huur ik samen met mijn broer 100 druivenstokken in de Beaujolais. Opbrengst: elk 36 flessen per jaar. Een goede wijn om te drinken en leuk om cadeau te geven. De Beaujolais is een van de mooiste streken van Frankrijk en bovendien wonen hier Franse vrienden (eigenlijk meer familie) die mijn vrouw al sinds 1970 kent."

Waar ergert u zich aan?
"Ik probeer me niet zo snel te ergeren. Ben wel regelmatig verbaasd hoe gestrest, egocentrisch of negatief mensen in het dagelijks leven staan. Een beetje vriendelijkheid en geduld maakt het voor iedereen een stuk prettiger."

Waar bent u trots op?
"Op wat zo'n 75 vrijwilligers van Stichting Kinderen in Nood bereiken. Ik kan wel uren vertellen over bijzondere, wonderbaarlijke en ontroerende ervaringen die we bij de stichting meemaken."

Met wie wilt u een goed gesprek?
"Met de Bussumer Alexander Overdiep over communicatie en charitatieve instellingen."

Wat zou u doen met een miljoen?
"Een fonds instellen voor kleinschalige, plaatselijke hulp in Roemenië en Hongarije. Ik ken in beide landen een betrouwbaar persoon die weet waar welke hulp nodig is."

Als u een dag de burgemeester was, waar zou u zich dan voor inzetten?
"Bewustwording dat we allemaal een deel van Bussum zijn. Apathisch of negatief zijn levert niets op. Laat ieder zijn steentje bijdragen aan de samenleving. Houd je eigen stoep schoon, word lid van Burgernet, geef storingen in de openbare ruimte door aan de gemeente."

HCAW kan kleedkamers gaan bouwen

BUSSUM - HCAW kan kleedkamers gaan bouwen. De gemeenteraad heeft donderdagavond de plannen voor de bouw goedgekeurd. De bouw moet komend najaar van start gaan.

HCAW heeft straks, als de bouw afgerond is, een veel moderner kleedkamercomplex. De gemeente betaalt daar, als het plan goedgekeurd wordt, net wat meer dan één miljoen euro voor. Daarover was donderdag nog wel wat gesteggel onder raadsleden. Er werd geklaagd dat het plan duurder werd dan vooraf berekend en dat scheelt twee ton. Wel was er veel draagvlak voor de bouw van de kleedkamers; volgens de raadsleden moest er echt wat gaan gebeuren.

'Normaal' gebouw
HCAW had lang de hoop een nog luxer gebouw te gaan bouwen, met onder andere een groot overkoepelend dak. Na navraag bleek echter dat dat nóg meer geld extra zou kosten, waardoor het plan onhaalbaar werd en HCAW het dus moet doen met een 'normaal' gebouw.

Bewoners naar Raad van State om afstanden MOB-complex

Bouwplan moet op honderd meter komen

door Arthur Graaff

BUSSUM - Als enkele bewoners rond het MOB-complex het mogen zeggen komen de te bouwen panden op het stuk grond straks op honderd meter van de al bestaande panden. De bewoners hebben een beroep gedaan op de Raad van State om het bouwplan aan te passen. De bouwplannen op het MOB-complex zorgen daarmee weer voor ophef.

De bewoners hebben wederom problemen met de voorgenomen bouwplannen. Op het MOB-complex komen straks, als het plan wordt goedgekeurd, 50 appartementen. Deze panden komen volgens het plan op 80 meter van de al bestaande panden. De bewoners wensen echter een afstand van honderd meter om hun privacy te beschermen. Naast het probleem over de afstand hopen de bewoners ook meer gegevens over het aantal te bouwen panden los te peuteren. Volgens hun advocaat heeft de gemeente dat nauwelijks gedaan.
Het groepje bewoners worden gesteund door de Amsterdamse advocaat Schram. Hij verwacht dat de zaak snel voor de Raad van State kan komen, met een beetje geluk al komend voorjaar.

Zaak kan komend voorjaar al behandeld worden

De plannen met het MOB-complex zorgen al langer voor veel geharrewar. Afgelopen week steggelde de gemeenteraad ook weer over de plannen. Er was vooral veel commentaar op het optreden van de burgemeester rond het bouwplan. De burgemeester, de portefeuillehouder van het MOB-complex, meldde twee maanden geleden plots aan de raad dat als de plannen geannuleerd zouden worden, er mogelijk een schadeclaim van de projectontwikkelaar met 'zes nullen' zou volgen. Dat verraste de raad. Het kwam zelfs zover dat de GOP de stap van de burgemeester 'bijna een politieke doodzonde' noemde.

Na kort overleg verklaarde de burgemeester het voorval te betreuren. De GOP gaf de burgemeester wel een 'gele kaart'.

Bussum: tot nu toe 986 misdaden

BUSSUM - De teller van het aantal misdaden staat na de eerste helft van het jaar voor Bussum op een totaal van 986 gevallen. Dat heeft de politie afgelopen week bekendgemaakt.

Bussum behoort met de 986 wandaden tot de doorsnee Nederlandse gemeenten en scoort procentueel ongeveer even hoog als veel andere gemeenten.

Voornaamste gevallen
Al met al scoort Bussum hoog op het aantal opengebroken panden (84) en opengebroken auto's (150). Ook waren er veel voorvallen met zakkenrollers (30) en werd er veel gesloopt (117).

Tafel4-markt weer succesvol

Bezoekers kregen de kans lokale producten te proeven. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Van hapjes en drankjes tot handgemaakte kleren: Bussumers konden zaterdag volop lokale producten kopen op de streekmarkt van Tafel4. De markt streek weer neer op het Julianaplein.

Met het goede weer en de vele bezoekers mocht de markt weer tot een succes gerekend worden. Veel bezoekers kwamen langs om wat te kopen, maar er werd ook volop geproefd van de producten. Na de markt van afgelopen zaterdag staat er nog één volgende markt op het programma. De laatste markt van het jaar wordt gehouden op 25 oktober.

Web topvijf

1. Derde ster voor centrum Bussum
2. Bussumers halen geld op voor ALS
3. BFC gaat medewerkers extra controleren
4. Vanaf volgende maand langer shoppen op zaterdag
5. Nog veel gestolen juwelen van opgepakte vrouw over

Lakeland Foundation zoekt goede doelen in Gooi en omstreken

Otto Bekouw: 'Ik vind het leuk om mensen blij te maken'

Otto en Muriel Bekouw begonnen 25 jaar geleden de Lakeland Foundation. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

LAREN - Wat hebben speelbos 't Laer in Laren, een muurgedicht in Naarden-Vesting, de automatische deuren van het Theehuis van de Trappenberg en de tractor van de Bussumse Kindertuinen met elkaar gemeen? Ze bestaan dankzij een forse bijdrage van de Lakeland Foundation. Deze Gooise stichting, die goede doelen financiert, bestaat 25 jaar en viert dat door extra geld weg te geven aan lokale projecten. Een gesprek met oprichter Otto Bekouw.

Otto Bekouw (79) hoeft niet zo nodig in de krant, maar hij moet er van het bestuur van de Lakeland Foundation aan geloven. Het is tijd voor een media-offensief. Want hoewel de Lakeland Foundation mooi werk doet - namelijk geld geven aan kleinschalige projecten die een band hebben met het Gooi - is niet iedere inwoner van de regio daarvan op de hoogte. Dit najaar pakt de jarige foundation uit door extra bedragen tot 4.000 euro beschikbaar te stellen voor lokale Gooise goede doelen.

Foto:

'In 25 jaar hebben we 999.000 euro uitgegeven aan projecten"

"Het is jammer dat niet iedereen ons kent, want zo missen organisaties de kans om financiering te krijgen voor mooie plannen", legt Bekouw uit aan de keukentafel van zijn huis in Laren. Bekouw verdiende zijn geld in de verzekeringswereld en besloot een deel in goede doelen te steken. De Laarder ziet zichzelf niet als weldoener maar 'als een radertje in een groter raderwerk'. Mevrouw Bekouw, 'Morney' voor intimi, voorziet haar man van ondertiteling. "Otto is geen opschepper. Hij is gesloten. Hij doet wat hij doet en wil dan weer door."

Het geld is er, maar de goede doelen nog niet?
"We zoeken nieuwe organisaties die mooie plannen hebben voor het Gooi en omstreken. Er is ruimte in het budget. We hebben in een kwart eeuw 999.000 euro uitgegeven, bij de volgende ronde gaan we over een miljoen heen. Een mooie manier om een jubileum te vieren, vinden wij als bestuur."

'Het goede doel kan van alles zijn, als we er een goed gevoel bij hebben'

U bent in 1989 met uw vrouw begonnen met de stichting. Waarom?
Otto Bekouw: "Toen een buitenlands bedrijf een participatie in ons bedrijf had genomen, kwam er geld vrij. Mijn vrouw en ik dachten, dit is meer geld dan wij nodig hebben. Er zijn ook andere mensen op de wereld die behoeftes hebben. Dus zijn we in onze vrije tijd, aan de keukentafel, dit erbij gaan doen. We hebben een stichtinkje opgericht, officieel, met een bestuur. We zijn een particulier fonds. Inmiddels hebben we een vermogen opgebouwd van een miljoen euro. Dat hebben we belegd. Het rendement geven we weg aan zo'n twintig projecten. Door de lage rentestand moet er echter de laatste jaren geld bij."

Hoe werkt het?
"We geven twee keer per jaar geld aan projecten die een maatschappelijk doel dienen. Particulieren en organisaties kunnen een aanvraag indienen. Het goede doel kan van alles zijn: gezondheidszorg, cultuur, ontwikkelingshulp, natuur. Zolang het maar concrete projecten zijn waar de gemeenschap iets aan heeft en wij als bestuur een goed gevoel bij hebben."

Wanneer komt dat gevoel?
"We geven aan mensen die we kennen, in wie we vertrouwen hebben. Vandaar de band met het Gooi. We werken in principe lokaal, danwel met een lokale club die in het buitenland werkt. De projecten die we in het buitenland doen, in Sri Lanka, Burkina Faso en Kenia, worden gerund door bekenden die hier hun roots hebben."

Wat is uw belangrijkste motief om geld weg te geven? Je kunt ook een boot kopen of een vakantievilla.
"Ik vind het leuk om mensen blij te maken. Misschien heeft het ook met mijn geloof te maken. Je bent niet alleen op de wereld. Ik heb het gevoel dat het aardig is om mensen te helpen die het moeilijk hebben."

Eerder in Bussum

Stichting Taalhulp – Project autisme Suriname, Vivium Zorggroep – Mozaiekbank bij Antonius Hof Bussum, Stichting Artes Plat-Vorm – Cel 9 Kunstproject over communicatie, Wouter Schatborn Stichting – Jongerenkrant over duurzaamheid, Stichting Kindertuinen – Aanschaf van een tractor, Mini-Kerkendag 2012 – Organisatiekosten, Evangelisch Lutherse Gemeente Naarden-Bussum - Restauratie van het orgel.

Vanwaar de naam 'Lakeland Foundation'?
"Ik wilde niet met mijn eigen naam in de stichting, maar anoniem blijven. Mijn vrouw Muriel komt uit Engeland. In het Noord-Engelse Lake District is op een mooie winterdag de vonk tussen ons overgesprongen."

Wat is uw favoriete project?
"In Ukunda, vlak bij Mombassa, Kenia, hebben we sinds 2000 een lagere school, een medisch centrum, opleidingen aan de Ukunda Polytechnic, een ovenproject. Ik ga er twee keer per jaar naartoe met onze dochter Jackie om de voortgang te bespreken; het is het enige project dat ik zelf doe. Heftig hoor, Afrika. Laatst heeft een bende de school overvallen en de gloednieuwe computers gestolen. Een van de bewakers van de school raakte daarbij gewond. Dan denk je wel even: als ik die computers daar niet had neergezet, was dat niet gebeurd. Onze lagere school heet overigens de Comeniusschool. Daar heb ik zelf op gezeten en de 'Lakeland Foundation school' leek me te ingewikkeld. De leerlingen leren nu meteen wie Comenius was, dat is een mooie les."

Local Funding

Organisaties, (sport) clubs of particulieren die hun goede doel willen realiseren, kunnen voor 27 oktober een aanvraag voor financiering indienen. Het projectplan moet voorzien zijn van een motivatie en het project moet gerealiseerd kunnen worden voor een bedrag dat niet hoger is dan 4.000 euro. Kijk op www.lakelandfoundation.nl voor alle voorwaarden.

'Een echt marktmens geworden'

Pauline Wijngaard (50) staat al jaren op de weekmarkt van Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Ze staat al jaren elke week op de weekmarkt van Bussum en mag daarmee wel hét marktadres genoemd worden voor alle soorten beenmode: Pauline Wijngaard (50) van Pauline's Beenmode.

De jaren hebben haar een grote schare vaste klanten opgeleverd. Veel mensen komen vaak terug voor de laatste trends op het vlak van beenmode. "Je kunt langskomen voor beenmode van alle soorten en maten. Van sokjes van baby's tot kousen voor opa's en oma's en voor elke portemonnee. En als je eens wat aparts zoekt, helpen we je graag. Alles kan geregeld worden", vertelt Pauline. Het leveren van de beste producten en het helpen van klanten doet Pauline met heel haar hart. "Je merkt gewoon dat dat gewaardeerd wordt. Mensen komen er voor terug. Vaak om weer wat anders te kopen, maar soms ook gewoon om even lekker een praatje te maken. Dat maakt het op de markt ook zo leuk. We hopen nog jaren op de markt te staan."

Pauline's Beenmode staat elke donderdag op de weekmarkt van Bussum, maar komt ook langs andere plaaten. "De laatste jaren werden dat steeds meer markten. Maar de markt van Bussum trekt me toch het meest. Vanwege de leuke mensen en de andere marktverkopers."

Alma Uitvaartzorg bestaat 5 jaar

Klanten beoordelen werk met 9,6

NAARDEN - Alma Uitvaartzorg bestaat 5 jaar. Het gaat goed met de zaak, laat Barbara Alma weten.

Alma verzorgt begrafenissen en crematies. De laatste wens van de overledene en die van de nabestaanden staan vooral centraal. "We streven ernaar om steeds weer een afscheid samen te stellen dat zo goed mogelijk bij hen past", vertelt Alma. En dat wordt gewaardeerd: klanten van Alma beoordelen het werk met een 9,6.

Naast uitvaarten doet Alma Uitvaartzorg veel meer. Meerdere keren per jaar worden gratis lezingen gegeven. Over anderhalve maand, op zaterdag 8 november, staat ook de jaarlijke herdenkingsmiddag op het programma in Naarden-Vesting.

'De zoektocht naar perfectie houdt nooit op, ook niet voor mij'

Bussumse vioolbouwer Lambert Houniet is onvermoeibaar

BUSSUM - Lambert Houniet (73) bouwde zo'n 150 violen tijdens zijn 50-jarige carrière, het aantal dat hij repareerde is wellicht meer dan duizend. Lambert speelt zelf geen noot. Hij heeft daar naar eigen zeggen een goede en geruststellende verklaring voor. Tijdens de 250 uur die hij gemiddeld aan het bouwen van een viool besteedt, hoort hij namelijk helemaal niets. "Mijn instrumenten worden echt niet beter als ik zelf speel. Pas als ik de snaren er op heb gezet, hoor ik hoe hij klinkt. En niet eens door er zelf op te spelen. Zodra een viool klaar is nodig ik een club vrienden, allen concertmusici, uit die de viool komen bespelen. Altijd een heerlijke belevenis."

Lambert Houniet behoort tot de top van violenbouwers. Foto: yvette geerts

Zelf omschrijft hij het als een sluipend proces, zijn bijzondere beroepskeuze. "Mijn vader importeerde gitaren en ik pingelde af en toe wat. Op een gegeven moment vroeg ik me af hoe de binnenkant er uit zou zien." Interessant genoeg blijkbaar, want hij begon zijn lange loopbaan, weliswaar als gitaarbouwer, in Duitsland. Zijn mentor merkte op dat hij talent had en zag in hem een vioolbouwer.

Na een 3,5-jarige opleiding te Mittenwald in Zuid-Duitsland tot vioolbouwer kreeg hij de kans om op uitnodiging van een Tsjechische vioolbouwer in Tsjechië te werken. Terwijl in Duitsland de nadruk lag op het in elkaar zetten van de viool, leerde hij in Tsjechië veel over het inbouwen van klank. Zijn carrière en verdere leerproces kwamen in een stroomversnelling toen hij de stap naar Groot-Brittannië maakte om bij het vooraanstaande atelier J&A Beare, de top binnen de vioolwereld, aan de slag te gaan. "Daar werken is de droom van veel vioolbouwers, ook in mijn tijd, en ik kreeg die baan. Het atelier was niet voor niets bekend vanwege de grote hoeveelheid Italiaanse instrumenten uit de Gouden Periode die daar gerepareerd worden." De ontroering bij de gedachte aan de vele topstukken die hij daar heeft gezien en gerepareerd, komt naar boven als hij een voor hem bijzonder moment aanhaalt. "Op een ochtend liep ik door de lange gang richting het atelier; de violen die binnenkwamen ter reparatie lagen altijd op een tafel aan het einde van die lange gang. Ik zag het zonlicht op een Stradivarius uit begin 1700 vallen, die kleurde robijnrood." De schoonheid daarvan ontroerde niet alleen hem, maar ook de eigenaar van het atelier, die onverwachts naast hem was komen staan. In 1972 was het tijd voor een volgende stap: een eigen zaak in Edinburgh, Schotland, om in 1984 te verhuizen naar Utrecht en uiteindelijk in 2011 neer te strijken in Bussum.

Ondanks dat Lambert gestopt is met zijn bedrijf is hij nog steeds actief. "Ik bouw nu nog zo'n 1 à 2 violen per jaar." Dat daar meer tijd in gaat zitten dan de genoemde 250 uur wordt al snel duidelijk. Lambert vertelt dat hij nog steeds naar Duitsland, Zwitserland en Frankrijk afreist om zelf het hout voor zijn geliefde instrument uit te zoeken. De houtsoort luistert nauw: vuren voor het bovenblad en esdoorn voor de zijkant, het achterblad en de krul. "Ik wil het hout zelf zien, voelen, beoordelen en uitkiezen, anders wordt het niets."

De werkplaats. Foto: Yvette Geerts

In zijn jeugd pingelde hij op gitaren

Stradivarius als poolster
"Het bouwen van een viool heeft vanuit de renaissance haar oorsprong in Italië. Net als veel andere mooie dingen", grapt Lambert. Maar ook hij ziet de Stradivarius als een poolster. Hij heeft er, tijdens zijn periode in Londen, verscheidene mogen repareren. "Voor professionele vioolbouwers is de Stradivarius van grote betekenis. Vooral zijn visie op de dikteverdeling van het boven- en achterblad en de wijze waarop hij dat toepaste bij het bouwen van zijn violen heeft veel invloed gehad op de tot dan toe gebruikelijke manier van vioolbouwen. Die verhoudingen lagen al vast sinds 1550. Stradivarius was een geniaal ontwerper. Daarnaast was de houtsoort die hij gebruikte van zeer hoge kwaliteit en men vermoedt dat alles wat hij deed onderworpen werd aan tests", aldus Lambert.
Er hangt veel mystiek om een Stradivarius en er worden regelmatig tests gedaan waarbij mensen geblinddoekt het geluid van de Stradivarius moeten zien te herkennen. Lambert lacht even als de test ter sprake komt. "Ach, die tests, ik heb daar zelf een aantal keer aan meegedaan." Hij vertelt over Emmy Verhey, een van Nederlands beroemdste solistes. Zij heeft samen met een aantal van haar meest begaafde leerlingen een concertorkest opgericht. "Er is een cd-opname van een concert waarop een van hen op een Stradivarius speelt en een ander op een Houniet. Het verschil is voor de meeste mensen nauwelijks hoorbaar. Een professional hoort het uiteraard, maar de werkelijke kwaliteit komt op de violist aan."

Perfectionist
Lambert noemt het zijn grote zoektocht in het leven: instrumenten maken die goede musici bevredigen. "Belangrijk is de aanspraak van een viool. Als de aanspraak goed is, is de viool zo afgestemd dat wanneer de strijkstok wordt aangezet op de snaar, het instrument direct reageert." Hij vertelt verder over een viool waar een goede bekende mee kwam aanzetten. "Die viool was vijftig jaar niet bespeeld en om zo'n instrument dan weer in orde te mogen maken, geeft een heerlijk gevoel."
Op de vraag waaraan je een Houniet kunt herkennen blijft het een kort moment stil. "Ik maak een klassiek instrument volgens het model van Stradivarius, zoals elke vioolbouwer dat eigenlijk doet. Er zijn uiteraard wel subtiele verschillen, maar die zijn niet altijd direct zichtbaar. Een duidelijk afwijkend ontwerp zijn de violen die Amati bouwde. Die zijn smaller en spreken ook een andere klantengroep aan. Er zijn een paar vaste procedures en methoden die je volgt bij het bouwen van een viool. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar de akoestiek. Dat komt vooral door de invloed en opkomst van elektronische meetmethodes om de instrumenten steeds verder te verfijnen. De zoektocht naar perfectie houdt nooit op, ook niet voor mij."

Hij bouwt nog één of twee violen per jaar

De top
De naam Lambert Houniet is tot ver in Europa bekend. Al in 1979 trad hij toe tot een exclusieve club: de vereniging van meestervioolbouwers, die zetelt in Zwitserland. Een hele eer, het lidmaatschap is uitsluitend op uitnodiging en tot nu toe viel aan slechts drie Nederlanders die eer te beurt. Ook weten de grote opleidingsinstituten hem nog steeds te vinden. Hij ontvangt nog regelmatig stagiaires uit Duitsland en Engeland en ook uit Italië waar zich toch ontelbare vioolscholen bevinden. Ook geeft hij nog les, zoals in Parma, waar hij onlangs een masterclass vioolbouwen verzorgde.
Het gesprek komt van kwaliteit op kwantiteit, en daarmee automatisch op violen die uit China komen. Lambert is daar vrij nuchter in. "Duitse vioolbouwers hebben de kennis en techniek van het vioolbouwen aan de Chinezen geleerd. Die maken nu een product dat goed klinkt voor het geld dat je er voor betaalt. Maar natuurlijk zijn het vooral instrumenten voor beginners", voegt hij er snel aan toe.

Werkplaats
Lambert is nog steeds regelmatig in zijn atelier te vinden. Eigenlijk is het meer een volledig geoutilleerde werkplaats, vol gutsen, beitels en een oude werkbank. Een aantal jaar geleden realiseerde hij een langgekoesterde wens: een serie kinderviolen bouwen voor zeer getalenteerde kinderen. In een boek, geschreven door een van zijn vroegere leraren, stonden gedetailleerde tekeningen die hij nauwgezet opvolgde. "Ik wilde tot het formaat van 1/16 toe (een kleine viool, geschikt voor kinderen van 3 tot 5 jaar) een viool bouwen die zijn mooie klank zou behouden. De ½ en de ¾ worden allemaal bespeeld, maar de ¾ klinkt echt fenomenaal", vertelt Lambert zichtbaar trots.

De vrije tijd die hij heeft, besteedt hij gevarieerd. Hij leest veel en ook hoopt hij binnenkort naar Italië te gaan om gedurende een week verdieping te geven aan de studie Italiaans die hij in Nederland volgt. Ook maakt hij veel tijd vrij voor zijn twee kleinkinderen van een half jaar en anderhalf jaar oud. Zijn kleinkinderen zijn overigens ook de reden voor de enigszins concrete verhuisplannen naar Haarlem. Geamuseerd vertelt hij dat alle hoop op hen is gevestigd, aangezien geen van zijn beide kinderen in zijn voetsporen is getreden. Bij de geboorte van de eerste riep hij al schertsend dat hij zijn werkplaats niet zou verkopen. Naast de prachtige grachtenpanden in de Haarlemse binnenstad kijkt hij ook met één oog naar mooie bedrijfsruimtes. Maar of het echt zover zal komen…

Twee dagen vol Bussumse kunst

Wethouder Nen van Ramshorst gaf het startschot voor de kunstroute. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Twee dagen het werk van lokale kunstenaars bewonderen en de kunstenaars zelf leren kennen: het kon afgelopen weekend. Vele kunstenaars openden hun deuren voor de open atelierroute.

Het startschot werd vlak voor het weekend gegeven door wethouder Nen van Ramshorst. Kunstenaars en ook andere belangstellenden kwamen daarvoor langs op het gemeentehuis.

Zaterdag en zondag maakten vele belangstellenden een rondje langs de 34 deelnemende Bussumse kunstenaars en kunstenaressen. Er werd van alles tentoongesteld: van beeldhouwwerken tot schilderijen en andere kunstvormen. Vooral zaterdag mochten de kunstenaars en de bezoekers van geluk spreken. Het lekkere weer zorgde ervoor dat de bezoekers onder een warm zonnetje van kunstenaar naar kunstenaar konden wandelen of fietsen.

Kunstenaars en andere belangstellenden kwamen op de startavond af. Foto: Bob Awick
Vele kunstenaars openden twee dagen lang hun deuren. Foto: Bob Awick
Vele soorten kunst werden tentoongesteld. Foto: Bob Awick

De kunstroute werd georganiseerd door Artes Bussum, dat al jaren veel doet om de lokale kunst op de kaart te zetten.

'Het is verbazend om te zien hoeveel talent hier rondloopt'

'Open Podium' weer van start in café de Peuk

Er stonden meerdere bandjes en acts op de planken. Foto: Martin de Vries

door Hugo Kruijt

BUSSUM - Na een onderbreking van enkele maanden is vorige week zondag in Café De Peuk het Open Podium weer van start gegaan. Het podium is dé gelegenheid voor jong muzikaal talent uit de omgeving om in een informele sfeer een proeve van bekwaamheid af te leggen ten overstaan van een kritisch, maar constructief publiek van muziekliefhebbers. Een verslag.

Hoe klein Café De Peuk ook is, ooit is het een inventieve geest gelukt om voor live-optredens een podium te fabriceren dat deels op de bar en deels op de vensterbank rust. Niet direct genoeg ruimte voor het Concertgebouworkest, maar een vijfmans popband kan er nog wel op gepropt worden. En daar wordt regelmatig gebruik van gemaakt. Historisch gezien staat De Peuk bekend als een café waar muziek een belangrijke rol speelt. Bijna zonder uitzondering hebben er de afgelopen tientallen jaren barkeepers gewerkt met een passie voor goede popmuziek die vaak zelf ook amateurmuzikant waren. Dat heeft dan ook lokaal én regionaal succesvolle bands voortgebracht als De Koffers, de LSB-experience en, recentelijk, Rockbaas.

Meedoen?

Voorlopig wordt het Open Podium een maal per twee maanden gehouden, op de eerste zondag van de maand, vanaf 19.00 uur. Iedereen die mee wil doen, kan zich aanmelden aan de bar. Check de Facebookpagina van Café De Peuk voor meer infomatie.

Organisator Aljo Leijdekkers klom ook zelf het podium op.

'Julia van der Toorn is niet de enige met kwaliteiten'

Het is deze achtergrond die geleid heeft tot het initiatief om met enige regelmaat aankomende muzikanten de gelegenheid te geven zich te presenteren op het Open Podium van het café. Eigenaar Martin de Vries: "Als muziek een zo belangrijke rol speelt voor onze bezoekers, is ons Open podium een win-winsituatie: muzikanten krijgen de kans om zich te laten zien en horen en bezoekers worden op een aangename manier geconfronteerd met nieuw talent. Wij zien het als onze taak om dat soort initiatieven te faciliteren." Barkeeper, hartstochtelijk muzikant en organisator van het Open Podium Aljo Leijdekkers voegt daar aan toe "Zelfs hier, op lokaal niveau, is het verbazend om te zien hoeveel talent er rondloopt. Julia van der Toorn won het afgelopen jaar The Voice of Holland, maar een jaar geleden trad ze hier nog op tijdens het Open Podium. En ze is echt niet de enige met echte kwaliteiten, dat zien we iedere keer weer."

Joel & Jelesto
Zo ook zondag: 9 korte optredens van uiteenlopende artiesten. Beginners, singers/songwriters, duo's, ervaren muzikanten die een 'solo-uitstapje' maken, er is veel te beleven. Thomas bijvoorbeeld, de eerste artiest, achttien jaar en afkomstig uit Bussum. Hij volgt een muziekopleiding met als hoofdvak gitaar en laat graag horen wat hij inmiddels beheerst. "Het Open Podium is voor mij ideaal; van mijn opleiding moet ik verplicht een aantal optredens verzorgen en dan is dit een prima gelegenheid." Aan de reacties van het publiek is te merken dat zijn bijdrage op prijs wordt gesteld, zowel muzikaal als voor wat betreft de durf om op een podium voor overwegend vreemde mensen op te treden. Joel & Jelesto, twee vrienden uit Almere van rond de vijfentwintig jaar, hebben duidelijk meer podiumervaring. Ze zijn in staat om in deze piepkleine bezetting een sound te creëren alsof er meer muzikanten op het podium staan. Het duo wordt hartstochtelijk ondersteund door de zus van Joel, die duidelijk tot de fanclub behoort. Hoe komen zij nu op het Open Podium terecht? "We zagen het op Facebook staan en treden overal op waar we de kans krijgen. We spelen graag, het is hier leuk en je weet maar nooit waar het nog eens goed voor is."

'Wie hier komt kan ook wat, dat checken we van tevoren'

Zo volgen de acts elkaar op, soms ontwapenend (Simon en Elly, hij op gitaar, samen zelfgeschreven nummers zingend: "Het volgende liedje is een beetje triest, maar dat hebben we ook in de tent geschreven toen het heel hard regende"), soms duidelijk semiprofessioneel (Nicos, uitstekende gitarist, goede stem, bekend bij een flink deel van het publiek omdat hij hier met zijn band al eerder heeft gespeeld). Veel afwisseling, volstrekt onvergelijkbare optredens, maar stuk voor stuk onderhoudend.

Tenenkrommend
Wat opvalt is dat het niveau redelijk hoog ligt; geen enkel optreden is tenenkrommend. Leijdekkers: "We hebben geen last van die gruwelijke Idols-optredens waarin volslagen talentloze prutsers ervoor kiezen om publiekelijk voor joker te staan. Wie hier komt kan ook wat, dat checken we van tevoren. Kansloze figuren komen er gewoon niet in, maar ze melden zich gelukkig ook niet." Voorlopig wordt het Open Podium een maal per twee maanden gehouden, op de eerste zondag van de maand, vanaf 19.00 uur.

SDO trekt aan langste end

Bussumers houden het lang spannend tegen promovendus

SDO kon SO Soest na rust aan de kant zetten. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Vooral na de rust was het lang erg spannend en kon het twee kanten op, maar SDO heeft afgelopen weekend knap gewonnen van promovendus SO Soest. De Bussumse eersteklasser maakte na rust een achterstand goed en won met 3-4.

SDO en SO Soest kwamen voor rust amper tot grote daden. De Bussumers waren het meest aan de bal, maar kwamen wel op een achterstand te staan: al snel na de aftrap kon SO Soest de score openen. SDO probeerde meteen na de tegenvaller wat terug te doen en kreeg enkele grote kansen. Steeds bleek de keeper van SO Soest te redden, waardoor de verrassende voorsprong voor de promovendus lang op het scorebord bleef staan. Na de eerste helft werd het elftal van SDO nogmaals op scherp gezet door coach Ronald Heerschop. De opdracht was om vooral vanaf de flanken voor meer gevaar te zorgen en dat leverde ook meteen resultaat op. Al snel na de rust kon SDO de achterstand goedmaken en op voorsprong komen. Eerst verwerkte SO Soest-doelman Diango Alvarez een corner van Dennis de Loos verkeerd, waarna Maikel van Latum de eerste tegentreffer kon maken. Daarna kon De Loos zelf de tweede treffer maken na een knappe solo langs de SO Soest-achterhoede.

SDO bleek op dreef en na een uur voetballen leek de ploeg de zege ook echt zeker te stellen toen Maikel van Latum een voorzet van Veirano Slager, de beste man van het veld, tot doelpunt kon promoveren. Toch kwam ook SO Soest weer terug. Met een strafschop en een goede goal werd het toch weer 3-3, waardoor ook SO Soest weer kansen kreeg op de volle zege. Dat leverde een nog spannender slotfase op. Op het allerlaatste moment kon Zeno Peereboom na een voorzet van Slager alsnog de zege voor SDO zeker stellen.

Afgetekende zege voetbalsters
Goed voetbal heeft de voetbalsters van SDO afgelopen weekend een knappe zege opgeleverd tegen ex-hoofdklasser 't Goy. De Bussumse vrouwen waren met 2-5 te sterk.

Vooral het eerste half uur domineerden de Bussumse vrouwen op het veld. SDO startte scherp en won elk duel. Voor rust werd er al een goede voorsprong op het scorebord gezet. Na rust maakte SDO meer fouten, maar bleef de voorsprong staan.

Foutjes nekken hockeyers

De hockeyers startten nog goed. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Enkele foutjes hebben de Bussumse hockeyers van Gooische afgelopen weekend de kop gekost tegen Delft. De kersverse overgangsklasser verloor met 3-5 van de meer ervaren tegenstander.

De hockeyers moesten de eerste fase van het duel vooral aftasten. De tegenstander had steeds de bal, maar de betere kansen waren al snel voor Gooische. Dat leverde ook een vroege voorsprong op voor de Bussumers. De schade werd door de tegenstander al snel gerepareerd. Na wat foutjes aan de kant van de Bussumers kon Delft terugkomen tot 1-1.

Na de rust kon de tegenstander snel weglopen en werd er een afgetekende voorsprong op het scorebord gezet. De goals van de tegenstander kwamen door twee strafballen en een stafcorner, vooral door fouten van de Bussumers. Ondanks de tegenslagen konden de Bussumers toch nog terugkomen en twee doelpunten maken. Het bleek echter onvoldoende om alsnog punten te pakken. Delft bleek toch te sterk en maakte nog een extra treffer om de zege zeker te stellen.
Toch geeft het spel van de Bussumers na afloop toch vertrouwen. Als de Bussumers komende weekend weer zo spelen zoals de slotfase van afgelopen zondag tegen Delft, dan heeft het tegen HBS komend weekend goede kansen op een goed resultaat.

Zege voor hockeysters
Na een tegenvallende start een week geleden hebben de hockeysters van Gooische afgelopen weekend de eerste zege van het hockeyjaar gepakt. De Bussumse dames waren met 2-0 te sterk voor Strawberries.

Het spel van de Bussumers was een stuk beter dan een week geleden. Het was goed te merken dat de ploeg elke week een stapje vooruit weet te zetten. Gedurende het duel werd gewerkt aan de knappe 2-0 zege. Men was na afloop dan ook tevreden.

Komend weekend staat voor de ploeg de volgende horde te wachten; dan speelt het team tegen Overbos, dat tot nog toe ook 3 punten pakte en dus vooralsnog tot een concurrent gerekend mag worden voor de Bussumse vrouwen.

BFC pakt op laatste moment zege

BUSSUM - Het heeft even geduurd, maar BFC heeft de eerste zege van het nog jonge voetbaljaar te pakken. De Bussumse derdeklasser versloeg zondag op het allerlaatste moment tegenstander VEP: 3-2.

BFC startte erg sterk en kreeg al snel kansen op de score te openen. VEP probeerde vooral met snelle counters voor gevaar te zorgen en dat lukte de ploeg ook goed. Toch kwam de meeste dadendrang van BFC. De Bussumers zagen eerst een harde pegel van ploeggenoot Reinder Gorter op het houtwerk belanden. Daarna was het wel raak: halverwege de eerste helft kon Dico Knevel vanaf elf meter de score openen. Snel daarna mocht de aanvoerder van de Bussumers nogmaals aanleggen. Knevel werkte de bal beheerst langs de keeper van de tegenstander. VEP kon alleen voor rust, ook met een strafschop, wat terugdoen. Na rust duurde het lang voordat BFC weer kon scoren, waardoor VEP terug kon komen tot 2-2. BFC bleef vervolgens achter aanzetten om toch een zege te kunnen pakken. Dat lukte op het allerlaatste moment toen Bas 't Hart voor de Bussumers kon scoren.

Eerste helft helpt vrouwen
Een sterke eerste helft heeft de vrouwen van BFC zondag aan een zege geholpen tegen Maarssen: 3-2. Na de eerste helft stond er al 3-0 op het scorebord. Maarssen deed na rust wat terug, maar kwam tekort.

Scherp DOC doet goede zaken

BUSSUM - Een snelle voorsprong heeft ervoor gezorgd dat de korfballers van DOC afgelopen weekend hebben gewonnen van De Tovers. De Bussumers waren met 20-14 te sterk.

DOC begon scherp en stond al snel op een 4-0 voorsprong. De Tovers leek even terug te komen, maar DOC kon voor rust de voorsprong vasthouden. Na de eerste helft stond er 12-9 op het scorebord en nam DOC een goede voorsprong op de zege.

Na rust duurde het even voordat de ploegen op gang kwamen. DOC kon daar het best mee omgaan en kon vlak na rust enkele doelpunten maken waardoor de zege langzaamaan zeker werd. De Bussumse korfballers konden de toeschouwers vermaken met veel leuke kansen en meerdere doelpunten. De Tovers kon daarna heel even wat terugdoen, maar dat was onvoldoende om een echte ommekeer te forceren.

DOC staat na afgelopen weekend op plaats 5 van het klassement.

Tweede zege zaalvoetballers

BUSSUM - De zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling hebben de geslaagde start van een week geleden afgelopen week een passend vervolg kunnen geven. De Bussumse topklasser was met 1-4 te sterk voor het gedreven HZV/'t Vennewater.
De Bussumers zetten al snel de toon en konden met meerdere kansen voor gevaar zorgen. De eerste helft leverde één treffer op. Vooral na rust konden de Bussumers weglopen. Een paar goede counters zorgden ervoor dat er gewonnen werd door de ploeg.

Feest voor beloften HCAW

BUSSUM - Het was afgelopen weekend de absolute kroon op het werk van afgelopen jaar: het ontvangen van de beker. De beloften van honkbalclub HCAW hebben deze maand het kampioenschap op hun naam weten te zetten. Op het complex van de Bussumse honk- en softbalclub was het dan ook groot feest.

De beloften van HCAW waren het afgelopen jaar veel beter dan de rest. Het talentvolle team stond lang bovenaan en had nauwelijks concurrentie. Het kampioenschap was voor de honkbaltak van HCAW het eerste feest sinds jaren; het laatste honkbalsucces was alweer even geleden.

Toekomst
Met het sterke beloftenteam staat HCAW een goede toekomst te wachten. Spelers van het team zullen de komende jaren doorstromen naar het eerste team.

"Wat dat betreft gaat het zeker de goede kant op", vertelt Frank Mooijman, manager tophonkbal van HCAW. "We hopen dat deze jongens de komende jaren nog meer van waarde worden voor de club. Ze worden steeds beter en komen stap voor stap verder."

Filmhuis Bussum

Kleine Nicolaas gaat op vakantie. Foto: Filmhuis Bussum

Voor BOYHOOD werden de acteurs 12 jaar lang gevolgd.
In MAPS TO THE STARS is verlies van roem de obsessieve angst van een typische Hollywoodfamilie.
In Woody Allens nieuwste MAGIC IN THE MOONLIGHT beconcurreren illusionisten in Zuid-Frankrijk elkaar.
In het Argentijnse THE THIRD SIDE OF THE RIVER ontworstelt een zoon zich aan de ideeën van zijn vader.
SAGRADA: EL MISTERI DE LA CREACIÓ vertelt over de legendarische Sagrada Familia in Barcelona.
In CLUB SANDWICH houdt moeder aandoenlijk vast aan de intieme band met haar tienerzoon.
In Hitchcocks komische TO CATCH A THIEF is Grace Kelly een kille blondine.
BIRD PEOPLE laat een kamermeisje fantasievol dromen over vliegen.
In BON DIEU! dondert de multiculturele samenleving een deftig gezin binnen.
CLOUDS OF SILS MARIA is een verbluffend spannend steekspel tussen een actrice en haar assistente die een verleidelijke jonge vrouw speelt.
KREUZWEG toont hoe gelovigen een tienermeisje indoctrineren. Beeldschoon en beklemmend, maar niet zonder humor.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee Nederlands gesproken jeugdfilms: PIETER POST: DE FILM en KLEINE NICOLAAS GAAT OP VAKANTIE.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Voedselbank: coördinator voor het inpakken van de kratten (woensdagmiddag, 14.00-17.30 uur, om de week).

ANBO: secretaris (0,5 dag per week).

Egel- en Eekhoornopvang Naarden: Verzorgers van de egels en eekhoorns (09.00 tot 15.00 uur, 1 dag per week).

De Veste Naarden: koffie- en theeschenker woensdag t/m zondag (14.30-16.00 uur, werktijd 1,5 uur per week.

De Beer Naarden: vrijwilliger die de activiteiten ondersteunt (2 uur per week).

donderdag 25 september

Spieghelavond

Er wordt weer een Spieghelavond gehouden in de Spieghelkerk aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Deze keer geeft Herman Pleij een lezing en speelt het Wiener Blazers Ensemble. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-.

Bloemschikken

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start weer met een bloemschikcursus van 10.00 - 12.00 uur om de veertien dagen. Kosten € 50,- voor 6 lessen. Voor info over mee te nemen materialen kan men bellen met de docent Co Amesz, tel. 033-2982675.

MD-café

Het MD-café gaat weer van start in De Antonius Hof aan de Lange Heul. Er wordt een demonstratie gegeven van hulpmiddelen voor slechtzienden met netvliesproblemen. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden op 06-37294271.

Cursus

Alliance Française du Gooi houdt weer cursussen Frans. De cursussen gaan van start, instromen kan op elk moment. Aanmelden op 06-53492575.

Bridgen

Er wordt weer 'Bridgen onder begeleiding' gehouden in het Denksportcentrum Bussum. Dit is ideaal voor huiskamerbridgers en mensen met weinig wedstrijdervaring om weer eens de puntjes op de i te zetten en de ingeslopen fouten te analyseren. Met behulp van een digitaal schoolbord wordt een bied- of afspeelprobleem behandeld. Daarna worden er 18 spelletjes gespeeld. Inschrijven kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

vrijdag 26 september

Lezing

Indisha pure cosmetics & co aan de Huizerweg houdt een lezing. De lezing gaat over 'Eating Psychology: Energy with Mind Body Nutrition' en wordt gegeven door Ju Pais. Je gaat naar huis met een aantal verrassende en makkelijk zelf toe te passen technieken die direct invloed hebben op je energieniveau. Maximaal 10 personen. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden op 035-6910883. Kosten € 42,-.

Wandelworkshop

Paviljoen Heidezicht aan de Randweg is het vertrekpunt voor een wandelworkshop met als thema: 'Van wens naar werkelijkheid in je loopbaan'. Voor iedereen die in zijn werk verandering wil en graag duidelijk krijgt hoe deze verandering te bereiken. Aanvang 13.30 uur, aanmelden op 035-4350469.

Broodje Plus

Ruimte serveert Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. De deuren gaan open om 17.30 uur. Van 18.15 tot 19.15 uur wordt er een broodmaaltijd met soep en een snack geserveerd.

Goed Gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de bijbel. Aanvang 19.45 uur.

zaterdag 27 september

Dj-demo

De Gooische Muziekschool houdt in Muziekcentrum Schimmel aan de Havenstraat een demo voor dj's. Controllers van Tractor, Hercules en Re-loop staan centraal. DJ Martijn Mobron laat jong en oud proeven van de mogelijkheden. Vanaf 1 oktober starten er weer nieuwe lesseries waaraan geïnteresseerden deel kunnen nemen. Aanvang 16.00 uur.

Dag van de Loopbaan

Voor iedereen die graag actief werk wil maken van zijn of haar loopbaan vindt de 'Dag van de Loopbaan' plaats. In Bussum kunnen geïnteresseerden terecht bij Krachtstroom Outplacement en Re-integratie, onder meer voor enkele leerzame workshops. Vanaf 9.30 uur staat de deur van de Kapelstraat 7 open. De tijden van de workshops zijn te vinden op de website www.dagvandeloopbaan.nl.

Burendag

De bewoners van Buurtplatform KTV houden Burendag in het J.P. Thijssepark. Op de geitenweide/buurttuin worden tuinwerkzaamheden gedaan. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. De dag duurt van 10.00 tot 14.00 uur.

zondag 28 september

Bingo

In De Palmpit aan de Koekoeklaan is er weer een bingomiddag met leuke prijzen. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

Wilde Westen-feest

Het Wilde Westen-feest op kinderboerderij 't Mouwtje in Bussum. De toegang is gratis, maar voor een aantal activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd tussen de 1 en 5 euro. Alle opbrengsten komen ten goede van de kinderboerderij. Er zijn diverse activiteiten te doen, denk hierbij aan ponyritjes, schminken, hoefsmid, roofvogels, westernspellen en knutselen. Tijd: van 12.00 tot 16.00 uur.

maandag 29 september

Cursus

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start weer een cursus kunstgeschiedenis o.l.v. Diana Kostman en wel de cursus 'Meesterlijk!'. Aan de hand van de grote meesters zullen de belangrijkste stromingen binnen de kunstgeschiedenis vanaf de vroeg-renaissance worden besproken. Een les duurt 1,5 uur en de kosten voor de cursus (bestaande uit 10 lessen) bedraagt € 132,50 (inclusief syllabus). Voor aanmelden of informatie kunt u bellen naar 035-8884795 of mailen naar info@artemisomnibus.nl.

dinsdag 30 september

Week van de eenzaamheid

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 zet vandaag de deuren open voor mensen die eenzaam zijn en graag onder de mensen willen komen. U wordt om 10.30 uur ontvangen met koffie en gebak en u krijgt om 12.00 uur een lunch aangeboden. Tevens wordt u geïnformeerd over de activiteiten van De Palmpit en geadviseerd om de eenzaamheid te verzachten. Aanmelden: tel. 6911251. Niet voor vaste bezoekers van De Palmpit.

woensdag 1 oktober

Voorstelling

Tosca Menten komt naar de Wilhelminakerk van Bussum voor haar voorstelling 'Bomkak Zing's!'. De voorstelling zit vol grappen, is nog chaotischer én nog muzikaler dan voorheen. Na de voorstelling is er boekverkoop door Boekhandel Los en signeert Tosca haar boeken. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en ouder. Kaartjes kosten € 2,50 per persoon en zijn te koop in de Centrale Bibliotheek en bij Boekhandel Los in Bussum, of te reserveren op www.bibliotheeknaardenbussum.nl.

donderdag 2 oktober

Starterscafé

Er wordt een Starterscafé gehouden voor starters op de woningmarkt. Het starterscafé wordt gehouden in Bel Ami aan de Brinklaan. Actuele onderwerpen over het kopen van een woning komen aan bod en ook kan er met makelaars gesproken worden. Aanvang 18.30 uur.

vrijdag 3 oktober

Schakel-diner

Er wordt weer een Schakel-diner gehouden in De Schakel. Ook deze keer staat er een 3-gangendiner klaar. Een fluweelzachte pompoensoep, gevolgd door gevulde parelhoen met haricot verts en aardappelkroketten en als dessert een verrassende chocolademousse. Mee-eten kan vanaf 17.15 uur en kost € 6,-. Opgeven op 035-6915300.

SoCreative uit Bussum is gespecialiseerd in webdesign, zoekmachine-optimalisatie en het vormgeven van kwalitatief hoogstaand drukwerk. De juiste mix van beeld en boodschap wordt haarscherp neergezet. Voor meer informatie bezoek: WWW.SOCREATIVE.NL

Elke familie heeft zijn unieke geschiedenis, waarvan de invloed doorwerkt in volgende generaties. Familie-opstellingen brengen dit terrein in kaart én bieden een kompas. Introductie-avond 8 oktober in Hilversum. www.ellytebrake.nl 035-6921510

Lieve klanten van AIM OF LIFE, de winkel sluit nu echt. 20 jaar heb ik hier genoten van al het moois. Ik ga nu verder met LOVELY SCARFS. Prachtige shawls voor jong en oud. Wil je me volgen, surf dan naar www.lovelyscarfs.nl. Veel dank. Groet, Jessica

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan, geopend van maandag t/m zaterdag van 11:00 uur tot 22:00 uur. Telefoonnummer 06-46890213 en 035-7851359. Adres Laarderweg 22, 1402 BJ Bussum. E-mail wiangtjan@gmail.com

Gastouder in Naarden, 25 jr. erv. heeft op dinsdag tijd om op uw baby en/of peuter te passen. Tarief € 5,- en/of € 7,50 p/u. Inl.: 06-52260463

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Cursus Spaans, gericht op spreekvaardigheid, voor beginners en gevorderden. Start woensdag 15 oktober in Huize Godelinde in Bussum. Duur 10 lessen, kosten € 77,00 incl. lesboek. Aanmelden 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

GEHEUGENTRAINING. Gilde Gooi Noord organiseert de cursus "Beter omgaan met je geheugen". Start woensdagochtend 22 oktober in gebouw Wijzer in Bussum. 7 lessen, kosten € 42,-. Inlichtingen 035-6930624 of info@gildegooinoord.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Nog een paar dagen OPHEFFINGSUITVERKOOP: alles moet weg! Meubels, blousjes, vesten, tops, shawls, tassen. LAATSTE DAG zaterdag 27 september. AIM OF LIFE, Kapelstraat 34, Bussum

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Gezin met werkende ouders zoekt hulp voor huishoudelijke klussen (niet schoonmaken) in en om het huis. 3 dg p/w à 2 uur. 06-17710540.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Manicure € 35 & Gellak € 40, Nailstudio Dot, Keverdijk 71 Naarden. M. 06-27294616

Naaimachinereparaties Van Huissteden. Ons contactadres: Marion Fournituren, Poststraat 23 Bussum, 035-5339692, ma. en di. gesloten

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum € 50,- Goodkinds Taxiservice 06-26984855.

Biodanza met Annabelle in Bussum Ontspannen d.m.v. muziek en dans elke woensdagavond www.biodanzametannabellebussum.nl

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Gitaarles in Bussum, diverse stijlen, beginners & gevorderden. www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail: jaccomullermusic@gmail.com

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator, fiets. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Gevraagd: Plastic poppen voor de meisjes in de sloppenwijk van Uganda. Tel. nr. 06-17046082 Margriet

Te huur: Garage € 125,- Thijssepark 06-53504080

Gevraagd: Sparta met kenteken, hoeft niet supermooi te zijn. Jakob Klaver 035-2010365.

Stalling voor auto in vorstvrije garage € 90,- per maand. Tel.: 035-6930206, Bussum-Zuid

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats & organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- per maand. Voor informatie kunt u bellen naar 06-10397243 of mailen vanduikerenbeheer@hetnet.nl