BussumsNieuws

12 juli 2017

BussumsNieuws 12 juli 2017


Centrum doet het beter dan gedacht

BUSSUM Het gaat veel beter met het centrum van Bussum dan eerder gemeld. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus dat haar recente Koopstromenonderzoek nog eens onder de loep genomen heeft.

Eerder werd gesteld dat het centrum van Bussum hard achteruit holde: de omzet bleek volgens het onderzoek met 40 procent gedaald en de leegstand bleek toegenomen. Dat zorgde voor veel zorgen over het Bussumse centrum. De resultaten waren zo opvallend slecht dat de gemeente dacht dat er fouten waren gemaakt met het onderzoek. Dat bleek na een belletje met onderzoeksbureau Locatus te kloppen: vergeleken met afgelopen jaar onderzocht men vijf jaar geleden een veel kleiner gebied.

Na een heronderzoek bleek het centrum het een stuk beter te doen. Vooral op het vlak van alledaagse boodschappen scoort het centrum zelfs goed. Waar eerder werd gemeld dat de omzet met 35 procent daalde, bleek de omzet zelfs met 3,5 procent gestegen. Daarmee doet het Bussumse centrum het beter dan veel andere gemeenten. Voor wat betreft luxere aankopen werd gesteld dat de omzet van de centrumondernemers met 47 procent was gedaald, dat bleek echter om 18,7 procent te gaan. Het centrum doet dat niet veel slechter dan andere gemeenten.

Naast de omzet gaat het ook met de leegstand een stuk beter. De leegstand neemt de laatste jaren gestaag af.

Half jaar cel voor steekpartij

BUSSUM De dader van de steekpartij die een jaar geleden plaatsvond aan het Veerplein heeft een half jaar cel gekregen, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Bij de steekpartij raakte een jonge Bussumer zwaargewond.

De steekpartij vond plaats nadat de dader al ruziënd met een vriendin over straat wandelende. Een groepje jongeren, waaronder het slachtoffer, reageerde daarop waarna een opstootje ontstond. De man pakte daarop en mes en stak één van de jongeren neer. Het slachtoffer raakte zwaargewond en werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Daar bleek hij een klaplong te hebben.
De rechtbank oordeelde dat de dader op het moment van de steekpartij verminderd toerekeningsvatbaar was. De man moet zich laten behandelen en bovendien smartengeld betalen aan het slachtoffer. Het slachtoffer heeft nog steeds last van de gebeurtenissen.

Boete voor slaan van agente

BUSSUM Een 56-jarige vrouw uit Bussum heeft een voorwaardelijke geldboete van 750 euro gekregen omdat ze in januari een agente had geslagen.

De agente kreeg een klap nadat ze de vrouw bezocht omdat buren hadden geklaagd over overlast. Een dag eerder waren er ook al agenten geweest. De vrouw werd twee dagen vastgehouden. Ze bekende en betuigde spijt. Ze had last van depressiviteit.

Onverwachts bezoek van burgemeester bij Drum en Showband ViJos

Foto: Bob Awick

BUSSUM Burgemeester Han ter Heegde leefde zich maandagavond helemaal uit op de trommel tijdens de repetitie van de Showband van Drum en Showband ViJos. Niemand wist dat hij langskwam. Ter Heegde kwam het korps succes wensen bij hun deelname komende zaterdag aan het vierjaarlijkse Wereld Muziek Concours in Kerkrade.

Hoe is het nu met...

Foto: Sjoerd Stoop

Ron de Weert na zijn zoektocht naar een donornier

9

Luisterrijk

In dit boek maak je kennis met drie-en-dertig Nederlandse kerkorgels van uiteenlopende aard, omvang en leeftijd. Daaronder is die van het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem, maar ook het Van Dam-orgel in de kerk van het Friese dorp Langweer. Met de kerkgebouwen vormen ze een belangrijk deel van ons nationale erfgoed. Bij elk instrument worden bijzonderheden vermeld over de bouw, de geschiedenis, aangevuld met de volledige dispositie (techn. gegevens). Ook de geschiedenis van de kerken wordt verteld. Het boek is samengesteld door een liefhebber, zowel van orgels als van fotografie. De vele, zeer mooie foto's, zijn dan ook van hem. Zijn naam is Carel van Gestel. Het eerste hoofdstuk gaat over de bouw en de werking van orgels, uiteengezet en uitgebeeld door de gebroeders Van der Spek. Een bekende organist vertelt over zijn ervaringen als bespeler van dit magistrale muziekinstrument. Het gebonden boek, 144 pagina's, werd in 1998 uitgegeven door Atrium. Deze zomer worden er in het hele land weer concerten gehouden. Op www.hetorgel.nl staat een overzicht.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 18 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Ramp is meer dan een waarschuwing

Het is 7 juli 2017. Om 7 uur 's-ochtends. Krijg geen toegang tot de voormalige Meerstraat. Geldt als PD voor de politie. Plaats Delict. Een paar uur later dreunt de ramp in volle kracht door me heen.

Ik had in het vroege TV nieuws de foto's gezien van de blikseminslag in Naarden. Meteen herkend als de boerderijen bij de Karnemelksloot. Mijn terrein al van mijn 12e jaar. Ik ken daar dan ook zo'n beetje iedereen. Mijn angstig voorgevoel werd bikkelhard bewaarheid. De dubbele rietgedekte boerderij van de heer en mevrouw Niesing en Berta van Ee bestond niet meer. Wég! Rokende restanten en apathisch volk eromheen. Ook de prachtige, rustieke eeuwenoude boerderij van de heer en mevrouw Bakker ... wéggevaagd! Droefenis, ongeloof en wanhoop strijden om voorrang. Recent nog een praatje gemaakt met Berta en gezwaaid naar Jil Bakker. En nu is er niets meer. Een miniem geluk bij dit grote ongeluk was dat de schapen van Bakker veilig waren. Aan de overkant van de Karnemelksloot. Bij dezen wil ik de getroffen personen heel veel sterkte toewensen, persoonlijke gedachten gaan uit naar de 5 zo bezochte mensen, die ik al zolang ken! In deze krant zult u het verslag verder kunnen lezen.
Ik maak een stapje naar onze flat aan de Boslaan. Weet u nog dat ik schreef over verdwenen bliksemafleiders op het dak? Tot op de dag van deze ramp nog géén enkele reparatie verricht! Schandelijk en levensgevaarlijk. Bij fatale blikseminslag in onze flat zal de verzekering niet uitkeren. Wij eisen onmiddellijke actie!

Weerbericht

Nogal wisselvallig en vrij koel, vanaf zondag iets warmer

Het weerbeeld wordt enkele dagen bepaalt door een westelijke stroming. Een meetrekkend lagedrukgebied brengt woensdag op veel plaatsen regen. Donderdag passeert een zone van hoge luchtdruk. Het blijft dan overwegend droog. Vrijdag passeert een front met enkele buien. Nadien breidt een uitloper van het Azorenhoog zich geleidelijk over onze omgeving uit.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag worden perioden met zon verwacht maar er ontstaan ook stapelwolken. De kans op een bui is klein. Er waait en matige noordwestenwind. Het wordt 19 graden. Vrijdag neemt de bewolking snel toe en overdag kunnen enkele buien vallen. Later op dag klaart het geleidelijk op. De waait een matige wind tussen noordwest en west. Het wordt 18 à 19 graden.

Het weekeinde

In het weekeinde wordt een mix van zon en wolkenvelden verwacht. De neerslagkans neemt af maar zowel zaterdag als zondag is een enkele bui nog mogelijk. Er waait een matige wind tussen west en zuidwest. De normale temperatuur voor half juli bedraagt 22 graden. Zaterdag is het met 19 à 20 graden nog vrij koel. Zondag kan het kwik oplopen naar circa 22 graden.

Weetje

Tot dusver werd het in deze juli op 3 dagen 25 graden of meer (= zomerse dagen). Gemiddeld ofwel normaal komen er in juli 9 zomerse dagen voor. Recordhouder is juli 2006 met 27 zomerse dagen, waarvan op 12 dagen 30 graden of meer. Nadien was juli wat minder extreem, maar alleen in 2000 en 2011 kwamen in juli geen zomerse dagen voor.

Vanaf 12 juli zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- In TV Magazine o.a. vrijwilligerswerk in de Zandzee in Bussum, open dag bij de Reddingsbrigade in Naarden, de eerste kunstmarkt in Bussum en zomerbeelden.
- In RegioHub gaat het over mensen met verward gedrag.
- HilversumsNieuws, NH en GooiTV presenteren het tweewekelijks gesprek met Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00u. dr. J.P. Schouten; Naarderheem 10.30u. ds. N.W. den Bok
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor M. Costa en 12.00u. Gezinsviering pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Communieviering parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB West Spieghelkerk 10.30u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. P. Veerman en 17.00u. ds. J. den Dikken
*Remonstranten N-B 10.30u. zomerdienst bij Vrijzinnigen N-B
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30u. mw. ds. M. Kip
*Doopsgezinde Gemeente B-N zomerdienst bij Vrijzinnigen N-B
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi zomerdienst bij Vrijzinnigen N-B
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap geen dienst, gezamenlijke eredienst in Hilversum
*De Christengemeenschap geen dienst

Ongeveer drie jaar geduld voor een sociale huurwoning

'Vooral de middeninkomens vallen tussen wal en schip'

Er zijn wel mogelijkheden om goedkope en middeldure woningen te bouwen, maar op dit moment overtreft de vraag ruim het aanbod.

Vorig jaar opgeleverde vrije sector huur appartementen bij Het Gewest in Bussum. Foto: Sjoerd Stoop

Gooise Meren Terwijl de gemeente druk doende is een woonvisie op te stellen en er tal van nieuwbouwprojecten zijn gestart is het wachten op betaalbare huurwoningen. Vooral de mensen met een middeninkomen vallen volgens woningcorporatie Dudok tussen wal en schip.

"Deze groep heeft het lastig op de woningmarkt van Gooise Meren. Zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en in de koopsector is passend aanbod beperkt", aldus een woordvoerder van de corporatie die zo'n 800 woningen in Naarden en Bussum bezit. "We zitten met smart op bouwlocaties te wachten, die moet de gemeente aanwijzen."

Onlangs is Dudok een pilot gestart waarbij woningen in de vrije sector (met een huur boven € 710,68) goedkoper worden aangeboden. Maar ook andere groepen komen lastig aan een woning. Zo vertelt een 21-jarige woningzoeker dat hij al vanaf zijn 18e staat ingeschreven voor een tweekamerwoning in Naarden. Hij ontvangt een Wajong-uitkering en kan volgens zijn moeder met een beetje hulp prima op zichzelf wonen. "Maar de woningbouw kan niet zeggen wanneer hij aan de beurt is."

De gemeenteraad heeft flink wat vragen over de woonvisie

Ook Marith uit Bussum en haar partner hebben moeite om geschikte woonruimte te vinden. Omdat ze moeite heeft met traplopen is ook niet elke woning geschikt. Ze zoeken al zo'n vijf jaar naar een betaalbare koopwoning, maar omdat ze niets kunnen vinden huren ze nu particulier. Met een budget van € 225.000,- gingen ze enthousiast op zoek naar een woning in Naarden of Bussum. Inmiddels is het budget, met hulp van ouders, opgehoogd tot € 250.000,- en het zoekgebied uitgebreid met Huizen en Hilversum. Maar ze vissen regelmatig achter het net. "Voor koopwoningen van Dudok zijn we al een paar keer uitgeloot en bij de Alliantie gaan eigen huurders voor en geplande bezichtigingen via een makelaar worden vaak afgebeld omdat het huis al is verkocht."

Iedereen die een sociale huurwoning in de regio zoekt moet ingeschreven staan bij WoningNet die vervolgens de toewijzing regelt. Eind 2016 stonden stonden daar volgens cijfers van de gemeente zo'n 5000 inwoners Gooise Meren ingeschreven. Die moeten gemiddeld drie jaar geduld hebben voor ze iets vinden. Het aantal starters en doorstromers is ongeveer gelijk.

In Muiden wordt er flink gebouwd binnen het plan De Krijgsman, maar dit is allemaal vrije sector koop. Muiden en Muiderberg kennen net als veel andere regio's wachttijden voor een sociale huurwoning. Een woordvoerder van woningcorporatie Ymere vertelt dat er tot 2021 ook geen bouwplannen zijn voor deze kernen. "We zien ook dat de middeninkomens het lastig hebben, maar daar kunnen wij als corporatie niet veel aan doen. Dat moet opgelost worden door marktpartijen zoals projectontwikkelaars. De corporatie is er voor betaalbare huurwoningen voor mensen met een bescheiden inkomen." Ymere is een van de grotere corporaties in Nederland en heeft in de gemeente 741 sociale huurwoningen in haar bezit.

Woonvisie

Of er woningen in de sociale sector bij komen hangt ook van de plannen van de gemeente af. Die is druk doende met het maken van een lokale woonvisie. Er ligt al een eerste versie maar die roept bij de gemeenteraad al flink wat vragen op. Zo is niet helder hoeveel sociale huurwoningen er gebouwd gaan worden en wat de gemeente doet om dat ook te realiseren. Volgens Theo Fambach, woordvoerder van D66 op dit gebied en lid van onder meer RSBO Wonen regio Gooi en Vechtstreek, zijn er wel genoeg mogelijkheden in de gemeente. "Op De Krijgsman in Muiden worden 1300 woningen gebouwd, allemaal vrije sector, dus daar wil de gemeente iets tegenover stellen. Dat kan volgens hem met de plannen voor de Borgronden en het Stadskantoor (beide Naarden), op de plek van het voormalige gemeentehuis in Muiden en het plan Bredius, ook in Muiden. In Bussum bij Bensdorp worden dit jaar nog 40 appartementen voor de sociale verhuur gebouwd. Voor Crailo zijn er in regionaal verband ook goede afspraken te maken. Daar zijn ca. 550 woningen gepland, waarvan een groot deel in de sociale woningbouw."

Verkoop-procedure Heidezicht duurt nog even

BUSSUM Het zal nog zeker enkele weken duren voordat bekend wordt welke belangstellende Paviljoen Heidezicht gaat kopen. Dat maakt de gemeente bekend.

Afgelopen maand hebben 30 belangstellenden een rondje gemaakt door Paviljoen Heidezicht. Ze hadden tot afgelopen week om met een plan te komen om het restaurant en de speelplaats over te nemen. De plannen worden door de gemeente beoordeeld, de belangstellenden mogen hun plannen deze week komen presenteren.

Als alles volgens plan verloopt hakt de gemeente nog voor het zomerreces een knoop door en wordt de koper van Paviljoen Heidezicht bekend gemaakt. Het hangt dan vooral van de koper af wanneer het restaurant naast de speelplaats weer open gaat.

Maatregelen overlast

Er wordt momenteel ook nog gekeken welke maatregelen er genomen kunnen worden om overlast voor buurtbewoners tegen te gaan. Wethouder Jan Franx praat daarover met de buurt.

Maatregelen tegen overlast grotere Deen

BUSSUM Er worden akoestische maatregelen genomen om eventuele overlast van een grotere Deen-Supermarkt aan de Laarderweg tegen te gaan.

De gemeente heeft onderzocht wat er kan gebeuren om de zorgen van de omwonenden weg te halen. De aangepaste plannen worden woensdag aan de buurt gepresenteerd.

Meer overlast

De Deen-supermarkt heeft plannen om fors te gaan verbouwen. De supermarkt wordt een stuk groter en er achter komt een grote parkeerplaats. Vooral dat laatste gaat volgens buurtbewoners voor overlast zorgen.
De bewoners vrezen dat hun woongenot wordt aangetast: het verstoort de rust en en zorgt voor andere overlast.

De bewoners hebben problemen met de vele extra auto's en de daarmee samenhangende overlast van bezoekers van de supermarkt en de kletterende boodschappenwagentjes.

School voor taallessen jonge ex-asielzoekers van start

Globe gaf eerder taallessen aan nieuwe vluchtelingen in Breeduit.

door Sjoerd Stoop

BUSSUM Schoolgaande ex-asielzoekers (statushouders) kunnen voortaan gewoon naar Bussum om taallessen te volgen. Globe gaat vanaf nu lessen verzorgen, het gaat om twee klassen van totaal 30 kinderen.

Alle schoolgaande ex-asielzoekers moesten tot nu toe naar de Hilversumse school De Dubbeldekker om de Nederlandse taal te leren, maar de groep werd er te groot. Er waren problemen met wachtlijsten en er moesten veel kosten gemaakt worden voor leerlingen vervoer.

De taallessen worden vanaf nu dus ook door een Bussumse school aangeboden. Dat heeft als extra voordeel dat de groep door hun ouders naar school kan worden gebracht en dat helpt met integratie. Daarnaast gaat de overstap naar een normale school sneller.

Eerste opgang onderwijs

De gemeenten van de regio en alle schoolbesturen hebben een convenant opgesteld over hoe ze omgaan met het zogenaamde 'eerste opvang onderwijs' van schoolgaande ex-asielzoekers. Dat convenant wordt deze week ondertekend en regelt een betere spreiding van schoolgaande statushouders door de regio en dus het wegwerken van wachtlijsten.

Naast de Bussumse school gaan er ook nog klassen naar twee scholen van De Dubbeldekker, de Hilversumse vestiging en een nieuwe vestiging in Huizen.
Verantwoordelijk wethouder Gerben Struik reageert erg opgetogen over de gemaakte afspraken. "Het eerste opvang onderwijs voor deze groep kinderen is natuurlijk ontzettend belangrijk. De kinderen krijgen een jaar lang alleen maar les om Nederlands te leren. Dat heeft ze een goede start voordat ze vervolgens naar een echte school gaan. En met deze afspraken behoren de wachtlijsten ook tot het verleden. Het is een enorme vooruitgang", aldus Struik.

De groep schoolgaande ex-asielzoekers moet zich vanaf nu eerst aanmelden voor een normale basisschool. Vanaf daar worden ze doorgestuurd naar hun 'taalschool'. Globe en De Dubbeldekker gaan beter samen werken met de basisscholen om alle overgangen zo goed mogelijk te laten verlopen.

VVD: Vlaanderen weg om gedrag

GOOISE MEREN De VVD-fractie heeft Erik Pieter Vlaanderen alleen weggestuurd vanwege zijn gedrag. Dat zegt fractievoorzitter Alexander Luijten. De VVD'er reageert daarmee op aantijgingen door Vlaanderen aan het adres van de partij op GooiTV.

Vlaanderen werd afgelopen februari uit de VVD-fractie gezet na een reeks voorvallen rond zijn persoon. Afgelopen week stelde de Muiderberger voor de camera's van GooiTV dat de 'regenten in Bussum hem het lidmaatschap van zijn partij niet gunden'. De VVD bestrijdt dat. "Het had alleen maar te maken met het gedrag van Vlaanderen, het was echt niet langer houdbaar", stelt Luijten. "We hebben hem als fractie meer ruimte gegeven dan wie dan ook, hij heeft ook vaak anders dan de rest van de fractie gestemd. Dat hebben wij geaccepteerd. Maar hij is over de schreef gegaan. Voor de fusie lag er al een aangifte van de burgemeester van Muiden tegen hem op tafel, daarna is hij wegens onheus en intimiderend gedrag jegens ambtenaren en een wethouder nog tot twee keer toe berispt door de burgemeester van Gooise Meren. Daar wilden we als VVD-fractie niet langer mee geassocieerd worden."

Volgens Luijten heeft Vlaanderen zijn vertrek aan zichzelf te danken. "We hebben hem meerdere keren gewaarschuwd en ook na de laatste waarschuwing toonde hij geen verbetering. We hebben hem met pijn in het hart weggestuurd. Namens de fractie heb ik hem letterlijk gemeld dat hij het ons met zijn gedrag eenvoudigweg onmogelijk heeft gemaakt hem er nog langer bij te houden"

Sebastian Gerkens

Werkt bij KLM, heeft een escape room, woont zijn hele leven al in Bussum, 34 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben instructeur en verkeersvlieger bij KLM. Daarnaast heb ik samen met mijn compagnon Philip Gerzon uit Bussum een eigen escape room beleving: EscapeTales aan het station Naarden-Bussum."

Wat is leuk aan een escape room?
"Een escape room is leuk omdat je samen een avontuur aangaat en aan de hand van de kwaliteiten van jezelf en je team uitdagingen kan oplossen en doorstaan."

Je favoriete spel?
"Onze escape room natuurlijk. Maar Philip en ik spelen samen nog weleens een potje poker of backgammon."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Als dat mogelijk zou zijn, dan zou ik de Dalai Lama graag eens spreken en ik ben dan benieuwd hoe zijn kijk op de wereld verschilt met die van mij."

Ideale vrije dag?
"Die breng ik door met vrienden en familie, lekker eten en natuurlijk champagne."

Vakantie-plannen?
"In november ga ik voor het eerst naar Japan."

Wie verdient een pluim?
"Mijn vader: Carl Gerkens verdient absoluut een pluim. Hij heeft veel betekend voor Bussum. Niet alleen als ondernemer, maar ook door zijn lange carrière bij de lokale brandweer."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Mijn ouders gezellig mee uit eten nemen."

En een miljoen?
"Ik zou Donkervoort Automobielen binnenstappen en roepen: "doe mij die maar!". Daarna deel ik graag een groot bedrag met vrienden en familie."

Wat weten de meeste mensen niet van je?
"Hoe belangrijk ik andere mensen vind."

Postkantoor wacht nog steeds op koper

BUSSUM Er is nog steeds geen koper gevonden voor het al jaren leegstaande postkantoor in Bussum. Het pand werd in april 2015 onder voorbehoud verkocht nadat het al een flinke tijd in de verkoop stond. De verkoop ging uiteindelijk niet door.

Ondertussen zijn we ruim twee jaar verder en er lijkt nauwelijks schot in de zaak te zitten. Een woordvoerder van eigenaar PostNL laat in een korte reactie weten dat de verkoop inderdaad afgeketst is en het pand weer te koop staat. Of er al nieuwe gegadigden zijn, houdt de eigenaar binnenskamers.

'De Nacht van Malawi' brengt 3.000 euro op

BUSSUM 'De Nacht van Malawi' heeft 3.000 euro opgehaald voor Edukans. Tijdens de nacht, afgelopen donderdag op vrijdag, brachten meer dan honderd leerlingen van de bovenbouw en docenten van het Goois Lyceum een nachtje door op school. Zij lieten zich sponsoren tijdens deze 12-uurs marathon en ondertussen konden ze meedoen aan activiteiten rondom het thema Afrika en ontwikkelingshulp.

9 / 20

Hoe is het nu met: Ron de Weert na zijn zoektocht naar een donornier

'Dankzij mijn dochter Ginger heb ik een tweede kans gekregen'

Het gaat goed met Ron de Weert. Hij was kankerpatiënt en had een nieuwe nier nodig. Zijn dochter vond een nier via Facebook.

De gezamenlijke zoektocht na een donornier heeft het gezin De Weert nog hechter gemaakt. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM Het noodlot trof schoenmaker Ron de Weert uit Bussum. Hij kreeg kanker en het zag het er slecht uit. Dankzij zijn dochter Ginger redde hij het toch. Zij is softbalster van het Nederlands team en het woord opgeven kent ze niet. Haar vader moest beter worden.

"Ik was dertien jaar toen mijn papa kanker kreeg, toen is er een nier uitgehaald en is het negen jaar weggebleven", vertelt de Bussumse Ginger op het veld van HCAW.

Ron de Weert kreeg weer kanker en uiteindelijk moest ook zijn andere nier er uit. Ron: "Ik kreeg te horen dat ik op zoek moest naar een donor, want het zou geen drie of vier maanden meer duren."

Ze is dolgelukkig dat haar vader weer fit is en hij is trots op haar

Actie via Facebook

Ginger besluit zelf in actie te komen, op een onorthodoxe manier. "Ik plaatste brutaal een oproep op Facebook met de vraag wie er een nier voor papa had. Op die manier kon ik iets doen."

'De Olympische droom is weer een beetje tastbaar'

Ze vraagt haar vader de oproep nog wel even te lezen. "Ik heb het verhaal gelezen en bij de derde bladzijde moesten de emmers komen om het water op te vangen dat uit de oogjes kwam. Het was voor mij zeer emotioneel." Maar het is allemaal niet voor niets.

De reacties zijn overweldigend. Binnen een dag hebben 22.000 mensen het gezien en er bieden zich in korte tijd zeker twintig donoren aan. "Binnen een half jaar had mijn vader een nieuwe nier en sinds vrijdag weten we dat hij 99 procent nierfunctie heeft", vertelt Ginger.

Ron is zijn donor eeuwig dankbaar en heeft nog steeds veel contact. Ze hebben een band voor het leven en dragen allebei een bedel in de vorm van twee nieren.

Hulp bij zoeken naar nier

De strijd van Ginger tegen kanker gaat door. Ze haalt veel motivatie om anderen te helpen uit de overwinning van haar vader op zijn ziekte. "Sofball against Cancer is al twee jaar mijn kindje. Kinderen krijgen de kans om met de Nederlandse softballtop te spelen. Afgelopen jaar leverde dat 16.000 euro op", aldus Ginger.

Ginger wil er niet over nadenken wat er zonder de Facebook-actie was gebeurd. Ze dolgelukkig dat haar vader weer fit is en hij is ontzettend trots op haar. "Als vader is dit een droom dat je dankzij je kinderen, Ginger in dit geval, een leven erbij krijgt. Een tweede kans eigenlijk", zo glundert Ron.

Het hele gezin De Weert is hechter geworden en Ron kijkt anders naar het leven: "Ik ben veel emotioneler geworden. De kleine dingen waardeer je meer. Bepaalde dingen zijn absoluut niet belangrijk."

Had anders kunnen zijn

Ginger is ondertussen als werpster vaste waarde in het Nederlands softbalteam dat vorig weekend in Italië het Europees Kampioenschap speelde. Haar ouders waren er tot haar grote verrassing bij. Dat heeft gezien de geschiedenis ook een extra lading, voor haar en voor haar ouders.

"Überhaupt bijzonder dat hij er zo bij is en het allemaal zo mee kan maken. Elke dag realiseren we dat het anders had kunnen zijn." En voor de ogen van haar ouders wordt ze met het team ook nog eens Europees Kampioen.

Olympische droom

Ginger heeft nog een groter doel. "De Olympische droom is weer een beetje tastbaar. Hopelijk kunnen we ons volgend jaar bij het WK kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. We gaan daar nu volle bak voor trainen en gaan er vol voor. Het moet absoluut een hoogtepunt worden."

En dan natuurlijk met haar vader, moeder en broer op de tribune.

'De brandweer heeft ons echt op het nippertje gered'

Bijna niets rest meer van de oude woonboerderijen aan het Naardermeer. De brandweer moest ze vorige week vrijdag gecontroleerd laten uitbranden nadat de bliksem erin was geslagen. Bewoonster Frea Niezing vindt het nog steeds ongelofelijk wat er is gebeurd. Ze wist ternauwernood haarzelf en man in veiligheid te brengen. Dankzij de brandweer kan ze het verhaal navertellen. Ze is de hulpdiensten dan ook enorm dankbaar.

Een gigantische vlammenzee. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN Een enorme ravage, het lijkt wel een oorlogsgebied. Het vuur is inmiddels gedoofd, maar iedereen die langs de boerderijen aan de Karnemelksloot komt, ziet dat er niets meer is. Slechts een paar muren staan nog overeind. Verder is alles zwartgeblakerd en vergaan.

De brand trof zoals gezegd twee brandende woonboerderijen aan met daarin drie woningen. De bewoners van nummer 17 konden zichzelf in veiligheid brengen. Bij de andere boerderij op nummer 15 was dat wel een ander verhaal. Bewoonster Frea Niezing begrijpt het nog steeds niet. Wat er is gebeurd, vindt ze 'ongelofelijk'. Ze vertelt dat zij en haar man het naar omstandigheden goed maken.

"Wij zijn heel dankbaar. De brandweer heeft ons echt op het nippertje weten te redden. Ze zeiden ons dat het niet één minuut langer had moeten duren. Later realiseer je je pas hoe nipt het was." De brandweer spreekt zelf van een levensreddende actie.

Niets is meer over van de woning van de familie Niezing. Foto: Geralt Niezing
Van bovenaf gezien. Foto: Henri Smeets (C360.nl)
Nacontrole door de brandweer. Foto: Bob Awick

'De knal heb ik niet gehoord. Opeens dacht ik; ik ruik iets'

Mevrouw Niezing vertelt wat er is gebeurd. "Ik was om 2.00 uur 's nachts nog naar beneden geweest, want ik wakker was geworden door het onweer. Ik ging beneden batterijen halen omdat die in de radio leeg waren. Vervolgens heb ik in bed met mijn koptelefoon op naar de radio geluisterd. De knal heb ik niet gehoord. Op een gegeven moment dacht ik; ik ruik iets. Maar ik wist niet wat. Het licht deed het niet. Toen ik de zolderdeur open deed, bleek overal rook te zijn en aan het einde van de boerderij zag ik de vlammen. Ik heb direct 112 gebeld en mijn man wakker gemaakt. Hij had niets door."

"We zijn naar de voorste slaapkamer gevlucht, daar hebben we de ramen opengegooid en op de brandweer gewacht. Ik wilde niet teveel rook inademen. Ik ben zelf uit het raam gesprongen, de hulpverleners hebben mij geholpen. Mijn man is slecht ter been en moest uit het raam op de eerste verdieping getild worden. Daar werd een ladder bij gebruikt. Eén van de hulpverleners kreeg hierbij teveel rook binnen. Later besef je dan dat het vuur en de rook wel heel dichtbij waren." De brandweer laat weten dat heel snel nadat de man het huis uit was getild, de boerderij volledig in brand stond.

In ons ondergoed op straat

"We zijn heel liefdevol opgevangen bij de familie Rebel aan de overkant van de straat. We liepen in ons ondergoed. We kregen kleding en ook onze familie is daar heen gekomen. Ook zijn de andere getroffen buren daar opgevangen. We zijn er tot de volgende morgen gebleven en zijn deze familie heel dankbaar."

Inmiddels bivakkeert de familie bij een broer die ook in Naarden woont. Ze zijn druk met de praktische zaken. "We moeten ontzettend veel regelen. We hadden geen id-bewijs, geen bankpas, niets meer. Het gemeentehuis was dicht, maar gelukkig konden ze ons toch helpen aan een vermissingsbewijs. De kinderen helpen ons gelukkig veel."

Oude foto's gevonden

Zo waren het ook de kinderen die afgelopen zaterdag nog door de getroffen woning liepen in de hoop bruikbare spullen terug te vinden. "Samen met een paar buurjongens hebben ze oude foto's teruggevonden. We hebben ze op een karton verspreid om te laten drogen en zijn heel blij met deze oude herinneringen. En we hebben nog wat sieraden in een doosje gevonden. Verder was er niet veel over. Een kleinzoon riep wel dat hij nooit had geweten dat we zoveel fietsen hadden."

Het echtpaar Niezing woonde 47 jaar in de boerderij. Mevrouw denkt niet dat ze hier nog terug zullen keren. "We gaan nu op ons gemak kijken wat we willen. We kunnen wel wachten tot de boerderij opnieuw is opgebouwd, maar dat kan jaren duren. Het was een monument. Wat je dan terug krijgt, is enkel een omhulsel. Al het vertrouwde, alles wat je eigen huis je huis maakte is weg. We maken liever een nieuwe start."

Meneer en Mevrouw Niezing laten weten dat ze erg blij zijn met alle hulpverleners en dat ze hartverwarmende reacties hebben ontvangen. "Alle bewoners van de drie getroffen boerderijen zijn lid van de Protestante gemeente. Afgelopen zondag is er dan ook heel veel aandacht geweest tijdens de dienst in de Grote Kerk in Naarden. Dat medeleven is heel fijn."

Eerst redden
dan blussen

De bewoners van één van de woningen vertelde aan NH Nieuws dat het anders had kunnen aflopen als de brandweer sneller in actie was gekomen. "Het huis had nog gered kunnen worden."

Het heeft klaarblijkelijk 45 minuten geduurd voordat de bluswerkzaamheden begonnen. In een reactie zegt een brandweerwoordvoerder dat het redden van de buren voorrang kreeg.

Nu blijkt dat op het moment dat de getroffen bewoner deze uitspraak deed, ze er nog niet van op de hoogte was dat ook het huis van de buren in de brand stond. Een eerste reactie dus, voortgekomen uit paniek op het moment zelf.

De brandweer heeft ervoor gekozen om de twee branden te beschouwen als één brand met twee brandhaarden. Op die manier kon het proces gezamenlijk lopen. "Al snel was duidelijk dat in de ene boerderij iedereen eruit was. Het redden van mensen is voor ons het allerbelangrijkste."

"De brand wordt nog geëvalueerd en we maken er een leerproject van. Alle brandweermannen hebben heel hard gewerkt. Een situatie als deze hadden we nog niet eerder meegemaakt," aldus de woordvoerder van de brandweer.

Burgemeester

Burgemeester Han ter Heegde heeft inmiddels alle slachtoffers gesproken en hulp aangeboden waar nodig. Hij werd in de nacht al gebeld door de brandweercommandant vanwege de grootte van de brand. "Ik ben goed op de hoogte gehouden en rond 8.30 uur was mijn komst gewenst. Voordat ik bij het boerenbedrijf van de buurman aankwam, was ik langs de uitgebrande boerderijen gekomen. Ik moet zeggen dat het echt ontstellend was. Het waren zulke mooie objecten en nu smeulde alles na. Er stonden nog verkoolde muurtjes en overal lag riet. Het was aangrijpend. De bewoners zijn in hun ondergoed de straat opgerend. Ze hebben letterlijk niets meer. Gelukkig hebben ze allemaal kinderen die in de buurt wonen. Ik deel mee in de ellende. Ik heb gekeken of de diensten hun werk konden doen en of de eerste opvang goed was geregeld. Ik kan nu enkel zorgen dat de gemeente goed meewerkt en dat waar nodig de oliespuit erin gaat om alles snel te laten verlopen."

Complimenten voor brandweer en dappere bewoners

Overigens werd niet alleen burgemeester Han ter Heegde gebeld door de meldkamer. Ook voormalig burgemeester Joyce Sylvester is gebeld. Sylvester kon wel lachen om het foutje van de brandweer, zo twitterde ze. Ter Heegde zegt dat hij gebeld is door de meldkamer en door twee commandanten. Wat hem betreft, is de informatiestroom goed gegaan. Ter Heegde wacht wel met belangstelling de evaluatie af. "Ik ben heel gelukkig dat het goed is afgelopen, want het was kantje boord en de brandweer heeft goed gehandeld. Mijn complimenten voor de brandweer en voor de bewoners zelf die buitengewoon dapper zijn geweest."

St. Jozefkerk sluit in 2018 wegens tekort kerkgangers en vrijwilligers

Koptische Kerk wil godshuis aan Laarderweg overnemen

De RK Jozefkerk uit 1953 wordt waarschijnlijk een Koptische kerk. Foto: Antoon F. Bruggeling

door Antoon F. Bruggeling

BUSSUM De RK Jozefkerk aan de Laarderweg in Bussum gaat in april 2018 definitief dicht. "De beslissing was moeilijk, maar we hebben geen andere keus. Er zijn te weinig vrijwilligers en kerkgangers om de kerk draaiende te kunnen houden", zegt Henk van Harmelen van het locatieteam.

Het besluit om het kerkgebouw uit 1953 te sluiten is volgens Van Harmelen in de Jozefparochie 'als een bom ingeslagen'. Duizenden parochianen zijn hier gedoopt, gevormd of getrouwd. "De kerk is met dubbeltjes en kwartjes door de parochianen bijeen gespaard in de jaren '50'. Zij zullen na Pasen 2018 voortaan de diensten in de Maria- of Koepelkerk kunnen bijwonen, maar voor veel ouderen in Bussum-Zuid gaat dat waarschijnlijk niet lukken. De Mariakerk is voor hen te ver weg. Er zijn geen chauffeurs meer die hen willen brengen en halen. Ook zo'n probleem", zegt Van Harmelen.

Al eerder zijn in Bussum katholieke kerken gesloten, zoals de Heilig Hartkerk en de St. Vituskerk. De overgebleven RK kerken in Naarden-Bussum gaan al enkele jaren samen verder onder de naam Parochie van de H. Drie-eenheid. "Het besluit om de Jozefkerk nu af te stoten hebben we met pijn in het hart genomen. Het kan niet anders want op alle fronten komen we mensen tekort", laat Henk van Harmelen weten. "Bij de tuingroep, lectoren, in het koor, schoonmaakploeg, technisch onderhoud, bestuur, kosters en acolieten ziet het er niet naar uit dat er mensen bij gaan komen. Zij zijn echter wel erg belangrijk voor het reilen en zeilen van de kerk. Ook zijn er te weinig priesters meer te vinden. Daarom hebben we nu de knoop doorgehakt."
De Jozefkerk is een gemeentelijk monument. Het lid van het locatieteam: "Daarom mag het gebouw niet zomaar afgebroken worden en mag er ook aan het uiterlijk van het gebouw niets veranderen. Niet eenvoudig dus om er een nieuwe functie voor te vinden. Gelukkig is er wat dat betreft goed nieuws te melden. De Koptische Kerk Amsterdam wil de Jozefkerk graag overnemen, mede vanwege de goede ligging, vlakbij Station Bussum-Zuid en de A1. Er komt dan ook een Koptische priester in de pastorie wonen'.
De gesprekken over een overname zijn volgens Van Harmelen gaande en nog niet afgerond. Er moet tevens een koopprijs worden bepaald. "Er zijn twee keer Koptische diensten geweest in de Jozefkerk, een doop en een huwelijk. Zodoende kennen zij de Jozefkerk in Bussum. Het zou mooi zijn, een Christelijke gemeenschap die de kerk wil behouden en hun leden de gelegenheid wil geven in onze mooie kerk bij elkaar te komen." Volgens Henk van Harmelen zijn ook andere gelovigen altijd van harte welkom bij de diensten van de Koptische gemeenschap.

'Besluit om kerk af te stoten is met pijn in het hart genomen'

Het kanon staat weer bij entree van Vestingmuseum

Gemeentewerkers zetten de kanon op de nieuwe affuit. Foto: Vestingmuseum

door Astrid Maas

NAARDEN De entree van het Nederlands Vestingmuseum wordt sinds kort weer geflankeerd door een kanon. Tot een paar jaar geleden hebben daar twee kanonnen gestaan, maar door verrotting van de affuit zijn ze weggehaald.

"Een affuit is het onderstel van een kanon", vertelt Pieter Koudijs, vrijwilliger van het museum. "De onderstellen zijn van hout en in de loop der jaren waren de oude affuiten door weer en wind aangetast en verrot. Hierdoor konden de kanonnen niet meer bij de ingang staan. Willem Ehlert, hoofd technische dienst, heeft daarom een nieuw onderstel vervaardigd. De replica is gemaakt op basis van originele tekeningen uit de 18de eeuw. Met veel passie heeft Ehlert in de werkplaats aan het nieuwe onderstel gewerkt. Willem is een echte kunstenaar. Hij bouwt ook werktuigen die vroeger gebruikt werden in de Vesting door de militairen. Zo heeft hij een hijsinstallatie, een zogenaamde vestingbok, gemaakt waar vroeger de kanonlopen mee opgetild en verplaatst werden."

Sinds het voorjaar is de oude entree weer in gebruik genomen

Sinds het voorjaar is de oude entree aan de Westwalstraat 6, ingang van de Kazemat A, weer in gebruik genomen. "Het was geen gemakkelijke klus om het kanon bij de ingang te plaatsen. Het kanon weegt zo'n 3700 kilo. Gemeentewerkers hebben het kanon vanaf het museumterrein op een vrachtwagen getakeld en bij de entree op het onderstel geplaatst.
De affuit is in delen ter plekke opgebouwd. De entree van de Kazemat A ligt verdiept en is vanaf de weg niet goed te zien, maar door het plaatsen van het kanon is de ingang weer een aandachtstrekker geworden."

Vrijwilligers

En dat is belangrijk voor het museum dat jaarlijks zo'n 25.000 bezoekers ontvangt. "En dat is veel voor een klein museum zoals wij zijn. Dat komt ook omdat wij naast onze vaste expositie veel activiteiten en wisselexposities organiseren, zoals de BoerenMarkt, VestingYoga en nu de zomertentoonstelling 'Joie de Vivre' met schilderijen van Annemarie Eilers en beelden van Ek van Zanten. Ook hebben we elke eerste en derde zondag van de maand een Schuttersdag met een gratis rondleiding. Omdat we veel bezoekers krijgen, zijn we wel altijd op zoek naar vrijwilligers. De Vrijwilligers werken bijvoorbeeld als schipper op onze rondvaartboot, zijn rondleiders of werken in de museumwinkel. Iedereen die het leuk vindt om als vrijwilliger op zo'n mooie plek te werken is van harte welkom."

Uit de Historie van Bussum en omgeving Bergmann

Hier volgt een raadsel: als ik door mijn voorraam kijk, zie ik de Mecklenburglaan, als ik door mijn achterraam kijk zie ik de zijkant van de twee villa's onder één dak aan de Lambertus Hortensiuslaan nrs. 19 en 21 en ook de achterkant van de villa aan de Wethouder Königlaan nr. 2. Als ik door mijn zijraam kijk naar de ondergaande zon dan zie ik een villa die er niet meer staat en als ik naar de opgaande zon kijk, zie ik de koetsjes vice versa Naarden en Bussum rijden. Ra ra, waar staat mijn villa?

Dit raadsel had Johan Henry Bergmann kunnen opgeven. Hij woont omstreeks 1930 in deze villa, een villa met Jugendstil-elementen, een ruime erker, hoge ramen met bovenlichten in glas-in-lood. De uitgebouwde serre heeft Franse deuren. Voor de serre is een zitplateau op het zuiden gelegen om heerlijk van de zon te genieten en weer daarvoor een kleine ovale vijver. Rondom de villa is een ruime tuin met gras, grindpaden en bloeiende Japanse kersenbomen. Hier is de oplossing van het raadsel: ongeveer op de plaats van Quick Fit, thans Femme Fit en het BP benzinestation. De bewoners van deze villa zijn Johan Henry Bergmann (geb. 1882 te Amsterdam), zijn vrouw Johanna Cornelia Vollers en hun twee dochters: Elisabeth Marianne (geb. 1905) en Antonia Johanna Maria (geb. 1915).

Wie is die Jan Bergmann? Hij heeft een rederij in Amsterdam met watertaxi's om werknemers over het IJ te zetten van Amsterdam Centrum naar Amsterdam Noord waar de werven en fabrieken staan, passagiersboten om burgers over te zetten, sleepboten om de oceaanreuzen naar de juiste kade te slepen en dekschuiten om materialen te vervoeren voor de Zuiderzee-werken, zoals de Afsluitdijk.

Sleepboot/IJsbreker van Reederij Bergmann.
Het echtpaar Johanna Bergmann- Vollers en Johan Bergmann.

De passagiersboten van Johan, met houten banken, zitten 's morgens vroeg propvol met jonge vrouwen in Volendamse en Markense klederdracht, met witte en gebloemde kappen, vrolijk kwetterend, een wonderlijke vracht watervogels. Zij gaan naar de grachtengordel om te werken in de huishouding bij de gegoeden. De keukenmeiden, boenvrouwen, sparen voor hun uitzet om te kunnen trouwen. 's Avonds varen zij weer terug, moe en hongerig. Ze wisselen fluisterend de laatste nieuwtjes en roddels uit over die deftige Amsterdammers aan de grachten, met die vreemde gewoonten en eisen.

In de decennia daarna was Bergmann vooral bekend door zijn rondvaartboten.

Gerard Hoogendijk met dank aan Marja Bergmann.

Nieuwe kringloopwinkel

De zaak is te vinden aan de Nieuwe Vaart 30 in Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Alita Veldmeijer liep twee jaar stage bij een kringloopwinkel in Amersfoort voordat haar lang gekoesterde wens in vervulling ging: een eigen kringloopwinkel. Afgelopen zaterdag gingen de deuren van I Love Kringloop aan de Nieuwe Vaart 30 open.

"Er waren zoveel mensen op de openingsdag, dat had ik echt niet verwacht", vertelt de aangenaam verraste onderneemster. Die extra aanmoediging heeft ze overigens niet echt echt nodig voor haar vertrouwen in haar concept. In de stageperiode leerde ze van alles, waaronder het werken met vrijwilligers en hoe je de winkel gevuld houdt. "Mensen geven spullen om verschillende redenen. Veel mensen zijn blij dat ze van de spullen af zijn, maar soms hebben ze ook geen zin in Marktplaats."

De keuze voor de naam 'I Love Kringloop was snel gemaakt. Ze zag overal namen als 'second chance' en dat wilde ze niet. "Ik houd zelf enorm van kringloop, dus deze naam past heel goed." De onderneemster verwacht zeven dagen in de week druk te zijn met de kringloopwinkel en daar op termijn ook haar boterham mee te verdienen. Ze hoeft er naar eigen zeggen niet rijk van te worden en daarom gaat een deel van de opbrengst naar een zelfgekozen 'goed doel'. Zo wil ze elke woensdagavond een bingo voor ouderen organiseren en ook mogen in december kinderen hun schoen komen zetten. Ook steun aan een lokaal bejaardentehuis zit in de planning. In welke vorm, daar is Veldmeijer nog niet over uit.
Ze koos bewust voor een kringloopwinkel. "Het is gezellig en leuk, je ziet elke dag verschillende mensen en ook de spullen die in de winkel staan zijn telkens anders. Het is een sociaal gebeuren."

Spelregels voor beschermheerschap

'Alleen als er affiniteit mee is'

Ter Heegde bij de reddingsbrigade.

GOOISE MEREN Het gebeurt steeds vaker dat het gemeentebestuur van Gooise Meren wordt gevraagd om beschermheer of ambassadeur te worden van een bepaalde organisatie.

Het gemeentebestuur heeft nu spelregels gemaakt om het beschermheerschap aan banden te leggen. Dat betekent onder meer dat een beschermheerschap alleen wordt aangegaan als de burgemeester of een wethouder een verregaande affiniteit heeft met de betreffende organisatie. Daarnaast zal de 'beschermheer' ook niet optreden als tussenpersoon tussen de organisatie en de gemeente, waarmee voorkomen wordt dat de beschermheer een 'goed woordje' kan doen voor subsidie of iets dergelijks. Ook wordt vastgelegd dat de gemeente niet aangesproken kan worden op het functioneren van de organisatie.
Het gebeurt wel vaker dat bestuurders worden gevraagd om ergens ambassadeur of beschermheer van de worden. De burgemeester ontvangt verreweg de meeste verzoeken. Zo werd burgemeester Han ter Heegde onlangs beschermheer van de Reddingsbrigade Naarden, maar hebben onder meer shantykoor het Ruime Sop, de Voedselbank Naarden-Bussum, de stichting Kinderen in Noord en de Vrienden van het Rode Kruis ook een verzoek gedaan.

Overeenkomst na maandenlang onderhandelen over Crailo een feit

Wethouder Jaeger roemt goede samenwerking van drie gemeenten

Nu is het tijd om de details uit te werken. Maar er lijkt geen strobreed meer in de weg te staan voor woningen, bedrijven en natuur op Crailo.

Crailo-Noord en Zuid lijkt vrijwel zeker in handen te komen van Hilversum, Gooise Meren en Laren. Foto: Provincie Noord-Holland

BUSSUM Achter de schermen is hard gewerkt om tot een deal te komen. Zoals beloofd is er nog voor de zomer concreet resultaat. Crailo lijkt inderdaad in handen te komen van Hilversum, Gooise Meren en Laren. De colleges van de drie Gooise gemeenten hebben een overeenkomst met de provincie Noord-Holland bereikt over de overname van dit terrein.

In de afgelopen maanden zijn de gemeenten in gesprek geweest met de provincie over de koop van het hele Crailo-gebied. Zoals zij verklaren is er zorgvuldig gekeken naar de voorwaarden, waaronder de aankoopprijs en betalingscondities. Dinsdag hebben de betrokken partijen elkaar de hand gedrukt.

"Er is de afgelopen maanden stevig onderhandeld", geeft de in Hilversum woonachtige gedeputeerde Elisabeth Post van Grondzaken aan. "Ik ben daarom blij dat we er uitgekomen zijn met een resultaat waar we allen tevreden over zijn." Ook de Hilversumse wethouder van Financiën, Wimar Jaeger, is in zijn nopjes. Hij roemt vooral de wijze waarop de drie Gooise gemeenten met elkaar zijn opgetrokken in dit traject. "Het is bijzonder dat er drie gemeenten in harmonieuze samenwerking op basis van een redelijke overname van de provincie gezamenlijk een prachtige wijk voor de Gooi en Vechtstreek gaan realiseren", aldus de bewindsman.

Als de deal rond is, is verdere invulling aan de drie gemeenten

Als de deal straks helemaal rond is, dan is de verdere invulling van het terrein volledig aan de drie gemeenten. Daarmee verlossen zij de provincie van de verantwoordelijkheid tot gebiedsontwikkeling. Normaal gesproken is dat ook geen provinciale taak. Op Crailo denken de drie gemeenten onder andere woonruimte te kunnen creëren. In de regio zijn de wachtlijsten ellenlang. De behoefte aan woningbouw is groot. In maart gaven de drie verantwoordelijke wethouders al aan dat er ruimte is voor vierhonderd tot zeshonderd nieuwbouwwoningen. Het idee is om een duurzame, energieneutrale, gasloze en groene woonwijk te realiseren met ruimte voor sociale woningbouw.

Omdat het gebied goed bereikbaar is, menen Hilversum, Gooise Meren en Laren dat Crailo geschikt is voor de vestiging van bedrijven. Hier zijn mogelijkheden om ondernemingen te plaatsen die nu bijvoorbeeld vastzitten in stedelijk gebied. In een eerder stadium gaf Jaeger al het voorbeeld van Hunkemöller. Momenteel is het bedrijf gevestigd aan de Liebergerweg, midden in een woonwijk. Dat zorgt voor veel overlast. Op Crailo kunnen zij de ruimte krijgen die zij nodig hebben. In het zuidelijke deel van het terrein komt een natuurstrook. Die sluit aan op het ecoduct over de A1 en op het Goois Natuurreservaat.

Partijen hopen dat overdracht plaatsvindt voor eind 2017

De verdeelsleutel is ook duidelijk. Hilversum neemt 55 procent van de kosten op zich. Gooise Meren betaalt 35 procent en Laren 10 procent. Het is de bedoeling dat de gemeenten hun geld terugverdienen. Dat moet gebeuren door er woningen neer te zetten en bedrijven te lokken naar Crailo.

Tien jaar terug heeft de provincie het voormalige militaire terrein Crailo gekocht van het Rijk. Naar verluidt was hier een bedrag van 24 miljoen euro mee gemoeid. Jarenlang was Crailo militair oefenterrein. Noord-Holland heeft de laatste jaren aan het gebied gewerkt om het geschikt te maken voor bouwactiviteiten. Daarnaast heeft de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek er tijden geoefend met de brandweer en zijn hier in 2015 voor enkele maanden nog vluchtelingen opgevangen .

Begin 2017 maakten de drie gemeenten kenbaar dat zij bereid zijn Crailo-Noord en Zuid te kopen en samen te ontwikkelen. Alle betrokken partijen streven ernaar de overdracht nog voor de jaarwisseling plaats te laten vinden.