BussumsNieuws

19 augustus 2015

BussumsNieuws 19 augustus 2015


Bewoners Merelhof hebben handen nog vol aan schade

Schade appartementencomplex wordt geschat op enkele tonnen

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bewoners van de Merelhof hebben nog hun handen vol aan het wegwerken van de schade die veroorzaakt werd door de brand van een week geleden.

De appartementen hebben vooral last van roetschade. Er moeten schoonmakers aan te pas komen om alle appartementen weer schoon te maken. Dat wordt nog een hele klus en gaat nog wel even duren. Daags na de brand waren de bewoners vooral bezorgd. "We moeten afwachten wat er nu gaat gebeuren. We hopen snel weer terug te kunnen, maar er moet nog veel geregeld worden", vertelt één van hen. "Alles wordt netjes afgehandeld, maar we hebben best wel zorgen. Er komt van alles op je af en het moet wel allemaal goed gebeuren."

Ergens anders slapen
Een week geleden, op maandagnacht, was er een grote brand nadat op een van de balkons vuur ontstond. Alle bewoners moesten worden geëvacueerd, 5 appartementen werden vooralsnog onbewoonbaar verklaard. De schade wordt vooralsnog geschat op enkele tonnen. De meeste bewoners mochten de volgende dag alweer terug naar hun appartementen. Toch slapen enkele bewoners nog ergens anders, vanwege de schade en de stank.

Lees verder op pagina 3

Auto op z'n kop na ongeluk Willemslaan

Twee maanden geleden gebeurde op dezelfde plek eenzelfde soort ongeluk. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een bestuurder van een auto heeft donderdag een harde klap gemaakt op de kruising van de Nieuwe 's-Gravelandseweg en de Willemslaan. De bestuurder zag een andere auto over het hoofd en werd aangereden.

De auto belandde door het ongeluk op z'n kop op de weg terecht. Hoe het ongeluk exact kon gebeuren wordt nog onderzocht. De bestuurder van de auto, een oudere man, raakte gewond en moest met de ambulance mee. De ander bleek vooral geschrokken. De schade aan de twee auto's was fors; ze moesten worden weggesleept.

Man (38) aangehouden voor brand Boslaan

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen week een Bussumse man (38) aangehouden vanwege de brand aan de Boslaan afgelopen maand. Dat maakt de politie nu bekend. De man werd een week geleden al voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Er was al langer het vermoeden dat de brand was aangestoken. Wat de man exact met de brand te maken heeft, heeft de politie niet bekendgemaakt.

Door de brand aan de Boslaan moest alle bewoners uit het appartementencomplex worden geëvacueerd. Enkele moesten door de brandweer van hun balkons worden gehaald. Twee bewoners raakten gewond.

15

doelpunten kreeg BFC afgelopen weekend tegen. SDO maakte er daar zeven van.

Weerbericht

Overgang naar warm zomerweer, vanaf zondag kans op een bui
De week maakte een kletsnatte start. In totaal viel in onze omgeving 40-45 mm regen in enkele dagen. De oorzaak was een slepende frontale regenzone, ingeklemd tussen warme lucht ten noordoosten en koelere lucht ten zuidwesten van Nederland. Later deze week gaat een sterk Scandinavisch hogedrukgebied de scepter zwaaien. Het zomerweer keert dan volledig terug.

Donderdag en vrijdag
Na de zondvloedachtige regens ondergaat het weer een complete metamorfose. Donderdag zet de weersverbetering van woensdag verder door. Zowel donderdag als vrijdag blijft het droog en daarbij vrij zonnig bij een overwegend zwakke zuiden- tot zuidoostenwind. De maximumtemperatuur wordt donderdag 23 à 24 graden. Vrijdag kan het een zomerse 25 graden worden.

Het weekeinde
Voor zaterdag wordt wederom vrij zonnig weer verwacht. In de avond bestaat er een kleine kans op een (onweers)bui. Het wordt 26 à 27 graden. Zondag zijn er perioden met zon, maar in de loop van de dag neemt de buienkans toe. De matige zuidoostenwind draait in de avond naar het zuidwesten. De temperatuur levert iets in met een maximum van circa 24 graden.

Weetje
De periode van 20 juli tot 20 augustus staat bekend als de 'hondsdagen'. De zeer heldere ster Sirius komt dan gelijk op met de zon en is daardoor niet te zien. Sirius staat in sterrenbeeld de 'Grote Hond'. Het is de gemiddeld warmste periode van het jaar. Sinds 1975 kwamen 7 grote hittegolven van 10 dagen of meer voor, op één na (in 1976) allemaal tijdens de 'hondsdagen'.

Een biebje aan huis

Zonder gedoe met abonnement. Geen volk over de vloer. Niemand die zich ermee bemoeit. Een bibliotheek die zichzelf bedruipt. En steeds iets goeds te bieden heeft.

Dit ideaalbeeld lijkt verwezenlijkt te worden met het succes van 'het boekenhuisje'. Alweer maanden geleden zag ik er voor het eerst eentje in Ankeveen. Een soort groot uitgevallen Mariakapelletje, pal aan de weg, maar net in de tuin. Er bleken een tiental boeken in te staan. Er stond ook te lezen dat het de bedoeling was boeken naar keus eruit te nemen en te gaan lezen. Eventueel terug te brengen en het liefst er een of meer exemplaren van jezelf bij te zetten. Je zou het een klein literair verzet kunnen noemen tegen het angstaanjagende fenomeen van het e-book, zo'n ellendig elektronisch ding dat het boek zou moeten vervangen. Alleen de gedachte al! En kort geleden hoorde ik via de radio dat het boekenhuisje zijn opmars maakt en her en der in den lande er van die boekenwoninkjes lijken te ontstaan. Zo ook in Bussum. Toevallig fietste ik vanaf station Naarden-Bussum via de Prins Hendriklaan de Mecklenburglaan in. En daar, bij nummer 14B, stond er ook eentje. Ik heb de boektitels niet gelezen, maar noteerde wel de titel van het huisje: MINIBIEB lezen ... ruilen ... houden ... geven. Duidelijker kan het niet. Laten we hopen dat dit initiatief omarmd gaat worden. Zónder echter uit te groeien tot een hype, want dat is de mode tegenwoordig. Laten we zeggen een stuk of 15 van die boekenhuisjes in Bussum zou een leuke geste zijn en een soort eresaluut aan het goede oude boek van papier en drukinkt. Doen dus!

Naarden
* PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. R. van den Belt; Naarderheem 10.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
* RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 22/08 17.30 u. Eucharistieviering
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. B. de Romph

Bussum
* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot
* RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering parochianen
* PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst H.A.
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
* PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. dr. W. Verboom; 17.00 u. ds. F. Wijnhorst
* Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
* Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. W.F. Metzger
* Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. ds. E. Spee
* Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Nog maar kort geleden, in 2011, gaf de Historische Kring Bussum deze bloemlezing van Willem Brandt uit. Willem Brandt (pseudoniem voor Willem Simon Brand Klooster, 1905-1981) was in de jaren 60 een bekende Gooier en hoofdredacteur van het Gooisch Nieuwsblad (v/h Bussumsche Courant).

Behalve journalist was hij ook dichter en publiceerde meer dan twintig bundels. Samen met zijn zoon Wim maakte ik een keuze uit zijn gedichten uit vier periodes: Indië tot 1942; het Jappenkamp; Indonesië en Holland; Weerzien en afscheid.

Een strofe als voorbeeld:

In naarden-bussum wilde ik wonen

aan een verstilde lindelaan,

de vogels horen, op de heide

eenzaam de blanke paden gaan.

En uit een gedicht uit het Jappenkamp:

Laat mij niet sterven, Heer, als een heloot,

de neer-gehangen schedel kaalgeschoren

en om de mond de schurfterige sporen

van haastig opgeslokt genadebrood.

De dichter Rob Schouten schreef een essay en zoon Wim een korte biografie. Het boekje, uitgegeven door Gooibergpers, telt 95 pagina's en bevat enige afbeeldingen.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom:

oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. De opbrengst is voor een keer voor de Historische Kring.

'We steunen elkaar en vangen elkaar goed op'

Bewoners geschrokken van brand, maar: 'alles komt wel goed'

De flat aan de Merelhof daags na de brand. De brand begon rechtsboven. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Geschrokken, maar van echte onrust was geen seconde echt sprake. De bewoners van de Merelhof pakken de draad weer op na de grote brand van een week geleden. "We hebben afgelopen week heel veel meegemaakt en we moeten ook nog ontzettend veel doen, maar alles komt wel weer goed", zegt bewoonster Mary de Haan.

Alleen de bewuste nacht stond alles voor de bewoners even op z'n kop. De bewoners schrokken wakker van de onrust voor hun deur. "Het was ongeveer twee uur 's nachts. We hoorden een alarm. Even dachten we nog dat er een auto gestolen werd, maar toen we poolshoogte namen zagen we de brandweer en de ambulances voor de deur staan. Vanaf dat moment gebeurde er van alles. We moesten meteen weg. We konden ook geen spullen pakken. Net als veel andere bewoners stonden we met alleen een ochtendjas aan beneden. Maar toen we eenmaal beneden stonden was er van onrust geen sprake. We waren allemaal ongedeerd."

'We verwachten dat we nog zeker 3 à 4 maanden werk hebben'

Een week later reageren de bewoners vooral dankbaar vanwege alle hulp. "We hebben echt heel veel hulp gehad, van alle kanten. We werden meteen heel netjes opgevangen door woonzorgcentrum de Gooise Warande. Daarnaast waren brandweer, mensen van de gemeente en anderen snel ter plaatse om ons te helpen, te steunen en op de hoogte te houden van wat er allemaal gebeurde. Er stond ook al snel een bewoonster van een flat aan de Koekoeklaan voor onze neus om te helpen. Ze bood ons haar flat aan om even op adem te komen. Een prachtgebaar. Maar je kon ook merken dat de bewoners zelf veel aan elkaar hebben. We steunen elkaar en vangen elkaar goed op." Als dank hebben bewoners afgelopen week onder meer een taart gebracht naar de brandweer. "Deze mensen hebben zo ontzettend veel voor ons gedaan."

Nog veel werk
De nasleep van de brand zal nog wel even duren. De schade bleek afgelopen week groot. "We verwachten dat we er nog zeker 3 à 4 maanden werk aan hebben", weet De Haan. "Vooral aan het dak moet nog veel gebeuren. De brand heeft een groot gat gemaakt. Pas als men dat gerepareerd heeft, kunnen we met de rest aan de slag. Er moet onder meer nog veel schoongemaakt worden voordat alles weer wordt zoals het was."

Werkstraf voor Bussumse winkeldief

BUSSUM - De rechter heeft een Bussumse vrouw (21) veroordeeld tot een werkstraf voor het bestelen van de Xenos aan de Landstraat. Dat meldt de rechtbank.

De Bussumse stal afgelopen maart enkele spullen van de zaak en sloeg op de vlucht. Toen ze op het punt stond om met de auto weer weg te gaan, greep een medewerker van de zaak haar. Ze vertelde voor de rechtbank dat de medewerker haar op de grond duwde en haar keel dichtkneep. De vrouw spoot vervolgens met pepperspray. Omstanders zagen dat de medewerker daardoor in paniek raakte en uit reflex begon te schoppen en slaan.

De vrouw kreeg van de rechter een werkstraf van 150 uur waarvan 75 uur voorwaardelijk. De medewerker van de Xenos staat later voor de politierechter vanwege het geweld.

Dronken man gepakt

BUSSUM - Agenten hebben een week geleden, op zaterdagnacht, een dronken man meegenomen naar het bureau.

De man, een Amsterdammer van 22 jaar, wandelde op de Herenstraat, was verdwaald en maakte een hoop kabaal. De agenten hebben de man meegenomen naar het bureau om weer nuchter te worden. Daar mocht hij de volgende dag weer vertrekken. De Amsterdammer kreeg een boete voor openbare dronkenschap.

Kaart Bussumse oma alsnog bezorgd

BUSSUM - Een ware zoektocht afgelopen op Facebook naar de Bussumse oma Bakker. Een vrouw had een niet-bezorgde verjaardagskaart van de Bussumse gevonden en probeerde afzender en ontvanger te achterhalen.

De kaart werd onlangs door Oma Bakker vanaf Bussum verstuurd naar haar Groningse kleindochter Florence, maar vanwege onbekende redenen kwam de kaart ergens anders terecht. De ontvangster maakte een foto van de enveloppe en zette deze op Facebook om afzender of ontvanger op te kunnen sporen. Een dag later konden zowel afzender als ontvanger worden gevonden. De kaart wordt alsnog bezorgd.

Vanuit Bussum een reis door de wereld

Een gezellige afsluiting. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Vanuit Bussum een reis maken door verschillende landen. Dat deden 23 kinderen in de laatste vakantieweek tijdens de eerste Knoest Zomerweek op het terrein van Fort Werk IV.

Italië, Spanje, India, Amerika en Mexico stonden op de routeplanner. De zelfverdedigingstraining van Gilbert Yvel, een bekende mixedmartialartsvechter, viel erg in de smaak, net als het koken van verschillende gerechten en de zeepkistenrace rondom het fort. De zomerweek was tevens een leer-werkstage voor een aantal cliënten van het RIBW. Zij maakten deel uit van de begeleiding.

Bussumse ouderen herdenken slot oorlog

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussumse ouderen hebben zaterdag de capitulatie van Japan herdacht. Normaal gesproken wordt hier uitvoerig bij stilgestaan bij het monument aan de Fred. van Eedenweg, maar dit jaar ging dat niet door. Omdat het precies 70 jaar geleden is, was er een regionale bijeenkomst in Hilversum. Bewoners van woonzorgcentrum Patria kwamen echter gewoon samen in eigen kring om de slachtoffers te herdenken. Patria heeft veel Indische bewoners die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt.

Plannen voor speelplaatsje Bensdorp klaar

Speelplaats komt op parkeerplaatsje

De plek waar het speelplaatsje moet komen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De gemeente presenteert volgende week de ontwerpen voor het speelplaatsje tegenover het Bensdorpcomplex. Er wordt op 26 augustus een bewonersavond gehouden. Daarna moet de bouw snel van start gaan.

Bussum heeft al langer plannen om op het parkeerplaatsje een speelplaats te maken. Dat was een langergekoesterde wens van de buurt. De gemeente heeft besloten te helpen. Het speelplaatsje zou weer weg moeten als er gebouwd gaat worden op het Bensdorpcomplex.

Er werd enkele maanden geleden al een bewonersavond gehouden waarop bewoners konden meedenken over hoe het speelplaatsje vormgegeven moet worden. Het resultaat wordt nu gepresenteerd.
Bewoners helpen mee
De bewoners spelen hoe dan ook een grote rol rond het speelplaatsje. Ze gaan het plaatsje zelf beheren. Er komen enkele sleutelbeheerders om het speelplaatsje 's ochtends te openen en 's avonds weer op slot te doen. Er komen hekken omheen te staan om overlast van hangjongeren te voorkomen.

Johan van Vulpen, 39 jaar


Ondernemer. Woont sinds 2006 in Bussum

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben ondernemer, eigenlijk altijd geweest. In de afgelopen 10 jaar heb ik samen met een vriend Greetz gebouwd. Nu net weer gestart met iets nieuws. En als lid van Ronde Tafel Gooi/Eem ben ik elk jaar actief voor één of meer goede doelen. Ten opzichte van de gemiddelde serviceclub is onze impact significant en als het lukt lokaal. Mooi voor het doel, leuk met elkaar, fijn voor ons netwerk."

Hobby's?
"Veel kleintjes, weinig grote."

Een dag burgemeester van Bussum, waar zou je je op richten?
"Bussum mist een echt centrum. Een centrum brengt verschillende culturele elementen en bevolkingsgroepen samen, wat de identiteit bepaalt. Een van de pleinen zou ik horecabestemming geven, de vele goede gelegenheden daar naartoe halen en vooral terrassen aanmoedigen."

Waar in Bussum kom je graag?
"Op de sportvelden. Zowel de sport zelf als de sfeer eromheen is heerlijk."

Net terug van vakantie?
"West-Frankrijk. Eerste keer. Verrassend leuk, veel mogelijkheden voor actie, mooie omgeving en niet te druk."

Nog een grote droom?
"Drie merken bouwen. De eerste is gelukt, de tweede bedacht en de derde komt pas na het succes van de tweede."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Die gemeentelijke herindeling. Ik snap niet dat Naarden en Bussum niet al jaren bij elkaar horen. Buiten onwil of onkunde is er geen enkele verklaring voor."

Bussum mist nog een ...?
"Plein met terrassen. Of had ik dat al gezegd ..."

Bussum heeft genoeg ...?
"Kappers, bloemisten, wijnhandels en fietsenzaken. Petje af voor hen, in zo'n competitieve markt is het knap om een bedrijf te runnen."

Waar wil je graag op toosten?
"Op vooruitgang, ik ben altijd bezig met de volgende stap."

Aan de slag met bomenonderhoud

Er worden takken van bomen gehaald. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er wordt momenteel onderhoud gedaan aan de bomen van het Brediuskwartier. Dat meldt de gemeente.

De gemeente laat het bomenbestand elke 4 jaar onder de loep nemen. De groenwerkers controleren of de bomen nog voldoende leven en of er geen laaghangende takken voor gevaar zorgen. Slechte takken worden weggehaald.

Er wordt nu gewerkt aan de Fred. van Eedenweg. De medewerkers werken naar de Amersfoortsestraatweg toe.

Gemeente kapt 50 bomen

BUSSUM - Er worden de komende weken in Bussum 50 bomen gekapt. Dat maakt de gemeente bekend.

De bomenkap wordt gedaan volgens de zogenaamde 'gemeentelijke rooilijst'. Er worden elk jaar bomen gekapt, vaak vanwege de slechte staat waarin zij verkeren. Het gaat deze keer vooral om bomen in het centrum, de Oostereng en het Brediuskwartier.

Na de kap worden er 25 bomen teruggeplant.

Bussumer sloopt lantaarnpaal

BUSSUM - Een Bussumer (23) heeft zondagochtend samen met twee anderen een lantaarnpaal gesloopt aan de Brinklaan. Dat maakt de politie bekend.

De mannen werden rond zes uur 's ochtends betrapt door agenten toen ze een lantaarnpaal probeerden los te rukken en om te duwen. De daders sloegen op de vlucht, de Bussumer kon na een korte sprint aangehouden worden. Hij werd meegenomen naar het bureau.

De agenten hebben ondertussen de namen van de andere twee verdachten. Zij worden nog aangehouden.

Bustijden veranderd

BUSSUM - Vanaf afgelopen zondag vertrekken de bussen op andere tijden. Dat meldt vervoerder Connexxion.

Het gaat vooral om de bussen die rijden tussen Bussum, Laren, Eemnes en Hilversum (107 en 109). De bussen vertrekken een half uur eerder of later. Wat er exact verandert, kunt u checken op www.connexxion.nl.

Web topvijf

1. Auto op z'n kop na ongeluk Willemslaan
2. Bussumer (23) gepakt na slopen lantaarnpaal
3. Help mee zoeken naar de Bussumse Oma Bakker
4. Bussumse (53) geschept door auto
5. Spullen gestolen aan Anne Franklaan

Stichting De Jonge Weduwe is er voor en door lotgenoten

'Elke dag komen er vier jonge weduwen bij'

Petra van Rij verloor negen jaar geleden haar man en richt zich nu volledig op de stichting. Foto: Yvette Geerts

Belangeloos

Alles, de uitjes, de praktische hulp en tips, de lunches en al het werk van Marijke en Petra, is belangeloos. Ook de medewerking van de aangesloten rouwexperts, zoals advocaten, coaches en accountants. Zelfs de sprekers op het seminar in september, waaronder Isa Hoes en dagvoorzitter Humberto Tan, werken belangeloos mee. Meer informatie, ook voor sponsors: www.dejongeweduwe.nl.

door Yvette Geerts

NAARDEN - Jong en weduwe. Het komt niet veel voor, maar het is een ingrijpende gebeurtenis. Het leven staat op zijn kop wanneer je samen een gezin hebt en je er van de ene op de andere dag helemaal alleen voor staat. Het is negen jaar geleden dat de man van Petra van Rij overleed. Ze kon het niet geloven.

Petra bleef achter met een dochter van 18 maanden en was zwanger van hun tweede kind. Haar zus Marijke van Rij uit Naarden wilde haar helpen, maar wist niet goed hoe. Petra zocht lotgenoten, maar de meeste weduwen hadden de pensioengerechtigde leeftijd al behaald. De beide zussen richtten daarom zelf een stichting op: Stichting De Jonge Weduwe. Afgelopen zaterdag trakteerde deze stichting ruim honderd vrouwen en kinderen op een uitje naar Speelpark Oud Valkeveen. Petra vertelt waar ze zelf tegenaan liep: "Ik had hele andere vragen dan moeders met oudere kinderen. Ook de gemeente en andere instanties hadden geen antwoorden." De stichting bestaat inmiddels drie jaar. Omringd door spelende kinderen en hun moeders vertellen Petra en Marijke hoe de stichting ontstond.

'Lotgenotencontact is de beste manier om je erdoorheen te slaan'

Marijke ging voor haar zus op zoek naar lotgenotengroepen. Ze kwam er al snel achter dat de gemiddelde leeftijd in bestaande groepen lag op 65-plus. Dat die te maken hebben met andere issues en andere vragen en zorgen dan haar toen 32-jarige zus, was wel duidelijk. Petra en Marijke zijn er allebei van overtuigd dat contact met lotgenoten de beste manier is om je door zo'n ingrijpend verlies en periode van rouw, hoewel die eigenlijk nooit overgaat, heen te slaan. Petra: "Zij begrijpen wat een dergelijk verlies betekent en waar je doorheen gaat." Ondanks dat wederzijdse begrip en die herkenning is rouw heel persoonlijk en niet in een grafiek te vangen. "De een heeft juist in het begin veel behoefte aan steun, de ander gaat daar pas maanden of jaren later naar op zoek."
'Meedoen' met de Stichting De Jonge Weduwe is dan ook vrijblijvend. Niets moet, alles mag. Petra: "Wanneer je wilt ben je welkom om te praten, om hulp te vragen of mee te gaan met de uitjes." Die uitjes, zoals deze dag bij Speelpark Oud Valkeveen (mogelijk gemaakt door het Monuta Charity Fund), zijn heel belangrijk, zowel voor de moeders als de kinderen. "Hier voelen de kinderen zich niet anders, want iedereen is gelijk: ze hebben allemaal geen papa meer. In de klas is het vaak lastig en moeten ze van alles uitleggen. We organiseren dit soort uitjes regelmatig, een aantal keer per jaar, afhankelijk van de sponsors die we kunnen vinden." Naast deze uitjes biedt de stichting ook veel praktische hulp en hebben de vrouwen veel steun aan elkaar tijdens de Jonge Weduwenlunches. Petra: "We zien vrouwen die er krachtiger uitkomen, ze ontmoeten elkaar en soms worden ze zelfs vriendinnen. Ook benadrukken we de zelfredzaamheid en proberen we het taboe bij werkgevers ten opzichte van jonge weduwen te doorbreken. Gemiddeld zitten nabestaanden 170 dagen in de ziektewet. Dat percentage kan volgens ons naar beneden als het taboe doorbroken wordt en er ook meer begrip en kennis is."

'Hij wilde per se in uniform trouwen'

55 jaar op dezelfde plek in Bussum. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Al 60 jaar gelukkig getrouwd en al 55 jaar wonen ze in Bussum. Het echtpaar Elenbaas-Venterink ontving afgelopen maandag uit handen van burgemeester Albertine van Vliet felicitaties en een fleurige bos bloemen. De officiële trouwdag was een dag eerder en deze wordt zaterdag gevierd met familie en vrienden.

Ze ontmoetten elkaar tijdens een sinterklaasintocht. Hij liep aan de ene kant van de straat, zij aan de andere kant. Ze hadden elkaar al lang gespot en toen ze elkaar tegenkwamen werd er direct een afspraakje gemaakt. Ze trouwden in Edinburgh, Schotland. De heer Elenbaas herinnert het zich nog als de dag van gisteren, het was een bloedhete zomer. De heer Elenbaas wilde, als officier van de luchtmacht, per se in uniform trouwen. Daarvoor moest toestemming worden gevraagd aan de minister van Defensie.

Het huwelijk ondervond vooral in de beginperiode wat moeilijkheden. Het kersverse echtpaar woonde eerst een tijd in bij de moeder van de heer Elenbaas, maar al snel bleek dat dat geen groot succes was. Daarna woonden ze nog zo'n vijf jaar in bij haar ouders in het Rembrandtkwartier in Naarden. Wat ook voor de nodige tegenstand zorgde was dat zij katholiek was en hij, geboren in Indië, protestant.
Het echtpaar heeft vijf kinderen en zeven kleinkinderen en zeker de heer Elenbaas staat nog volop in het leven, hoewel hij de laatste tijd 100% mantelzorger is voor zijn vrouw. Enigszins gedwongen nam hij daarom afscheid van onder andere zijn actieve bestuursfunctie bij de Gooise Ouderen Partij. Volgens Elenbaas is Bussum ideaal om in te wonen, vooral ook vanwege al het omringende groen.

Andreas Orvanos uit Griekenland

Andreas op het Wilhelminaplein. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten. Hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Andreas Orvanos komt uit Griekenland en geniet volop van zijn pensioen.

Wat heeft u naar Nederland gebracht?
"In Griekenland werkte ik in een toeristenwinkel op Pharos, een eiland midden in de Egeïsche zee. Mijn vrouw was in Griekenland op vakantie en zo ontstond onze relatie. Twee jaar lang hebben we op en neer gereisd tussen Griekenland en Nederland."

"Uiteindelijk zijn we 22 jaar geleden naar Bussum gegaan. We zijn ook getrouwd voor de Griekse kerk in Utrecht en het feest was bij restaurant Zorba de Griek in Bussum, compleet met het gooien van borden en veel dansen. Het werd dus een erg Grieks getinte bruiloft. Je merkte dat de Nederlanders eerst rustig waren, ze hebben altijd even tijd nodig om er in te komen. Maar een uur later was iedereen vrolijk en gingen er bergen servies doorheen", lacht hij.

Hoe bent u in Bussum terechtgekomen?
"Mijn vrouw is geboren in Laren en woonde al jaren in Bussum en Naarden. Hoewel we eerst nog plannen hadden om zes maanden in Nederland te blijven en zes maanden in Griekenland, veranderde dat snel na de geboorte van onze tweeling. Mijn vrouw had ook een vaste baan in het ziekenhuis en ik werkte bij een lijstenmakerij in Amstelveen."

"In Griekenland werkte ik ook al als lijstenmaker, maar dat waren vooral goedkope lijstjes. Hier in Amstelveen heb ik het ambachtelijke vak geleerd en werkte ik aan duurdere stukken, bijvoorbeeld bestemd voor in een galerie of museum."

Aanmelden

BussumsNieuws is voor deze rubriek Buitenlandse Bussumers nog op zoek naar mensen, eerste generatie, die hun verhaal in deze krant willen vertellen.

Aanmelden kan door te mailen naar redactie@bussumsnieuws.nl of bellen met 035-69 45 208.

Bevalt het in Bussum en heeft u hier een favoriete plek?
"Ik voel me hier lekker. We hebben ook een mooi huis met een grote tuin. Mijn favoriete plek is restaurant Zorba de Griek, want dat voelt als klein Griekenland. Ook komen hier vaak Griekse mensen samen en spreken we onze eigen taal. We verzamelen altijd op donderdag, dan eten we 's middags een visje en is het altijd gezellig. Verder ga ik graag biljarten in Huizen, hou ik van fietsen en wandelen en doe ik soms wat klusjes in huis."

Wat is volgens u het opvallendste verschil tussen Nederland en Griekenland?
"Het verschil is dat ik vroeger in Griekenland alles buiten deed: eten, dansen, noem maar op. Hier speelt het leven zich veel meer binnen af. De eerste vijf jaar vond ik dat wel lastig, maar daarna wordt het gemis minder en leer je meer mensen kennen. Een ander verschil is dat de Grieken niet zo georganiseerd zijn, hier heb ik geleerd meer te plannen. In Griekenland is het easy come, easy go."

Wat mist u het meest aan Griekenland?
"De zon, de zee, het leven buiten. Als ik in Griekenland ben zoek ik altijd eerst een restaurantje op aan zee om een ouzo te drinken en wat mezze te eten. Dan voel ik: ik ben thuis."

Heeft u last van discriminatie of vooroordelen?
"Nee. Bovendien laat ik mij ook niet discrimineren. Ik geef als het moet een grote mond terug."

Wat is voor Nederlanders leuk om te weten over Griekenland?
"Ik denk dat Nederlanders al heel veel weten over Griekenland. Heel veel mensen gaan er al jaren op vakantie. Het gastvrije gevoel van Griekenland, dat moet je vooral ervaren. Je komt echt in een warm bad terecht. Bovendien worden veel restaurantjes waar de toeristen ook komen vaak gerund door hele families. Het is leuk om dat te ervaren."

NVC sterkste, BFC de zwakste

Naarder en Bussumse clubs starten met derby's

Een lekkere start voor NVC: FC Weesp, komend jaar ook tegenstander, werd verslagen. Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM - Een waar feest voor de lokale voetbalfanaat afgelopen weekend op de velden van NVC. De Naardense voetbalclub verwelkomde buren SDO en BFC en Weesper tweedeklasser FC Weesp voor een reeks duels.

De voetbalderby's trokken twee dagen lang vele toeschouwers. Ze genoten van het spel van de lokale voetballers. Voor de echte voetbalvolger was er genoeg te concluderen na afloop van de reeks duels.

NVC, dat komend jaar wederom als tweedeklasser van start gaat, speelde twee keer sterk. De Naarder voetbalclub trok afgelopen voorjaar enkele andere spelers aan en het was goed te merken dat er nu al een goed team staat. De Naarders waren vlak voor het weekend te sterk voor FC Weesp (3-2).

BFC heeft nog wel werk te doen en werd twee keer fors verslagen. Foto: Bob Awick
BFC-coach Danny Schenkel zag dat z'n ploeg nog beter kan. Foto: Bob Awick

Twee dagen later toonden de Naarders aan tegen sterke tegenstanders eveneens kans te hebben. Tegen buurman SDO, dat twee klassen hoger speelt dan NVC, speelde de ploeg wederom sterk. NVC moest het vooral hebben van fysieke kracht tegen de voetballend sterke Bussumse hoofdklasser. Het werd met vlagen ook een hard duel met veel tackles en andere charges. Vooral voor rust waren de twee teams aan elkaar gewaagd. Na de rust was SDO meer aan de bal en kreeg het ook de betere kansen, maar NVC kon goed standhouden. Doelpunten bleven achterwege. De Naarders namen daarna de strafschoppen echter beter (5-4) dan de Bussumers en wonnen het duel.
Veel tegengoals BFC
BFC bleek afgelopen weekend de zwakste broeder van de deelnemende clubs. Dat is dan ook geen wonder, want de Bussumers spelen twee klassen lager dan NVC en FC Weesp en zelfs vier klassen lager dan dorpsgenoot SDO.

BFC had het zwaar te verduren. De Bussumers kregen tegen SDO geen enkele kans. Het duel was heel even spannend, maar na de rust was het hek al snel van de dam. SDO bleek een paar maten te groot voor BFC en versloeg de dorpsgenoot met 7-0. BFC kon tegen FC Weesp eveneens geen potten breken. De Bussumers werden met 8-2 verslagen door FC Weesp.

De oefenduels waren voor de clubs een opwarmertje voor het komende voetbaljaar. In september staan de eerste duels weer op het programma. Daaraan voorafgaand spelen de teams nog meer oefenduels en enkele bekerduels.

HCAW vecht voor klassebehoud, maar kent valse start

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een valse start voor de honkballers van HCAW. De Bussumse honkbalhoofdklasser verloor door veel fouten het eerste play-offduel tegen DSS (8-7) en zag Mampaey The Hawks de achterstand goedmaken. Zaterdag verloor HCAW wederom: 6-0.

HCAW kwam donderdag al snel op achterstand tegen DSS, maar rechtte daarna meteen de rug. Een slagbeurt later konden de Bussumers de achterstand weer inlopen. HCAW maakte daarna veel fouten en zag DSS wederom weglopen. Het ontbrak de Bussumers aan kracht om echt wat terug te kunnen doen. De Bussumers kwamen, na een korte pauze vanwege het slechte weer, wel nog terug tot 8-7. Zaterdag had HCAW helemaal geen kansen.

Door de nederlaag van HCAW en de verrassende zege van Mampaey The Hawks staan de twee ploegen nu samen onder aan het klassement. HCAW moet de laatste plaats ontlopen.

Filmhuis Bussum

Ian McKellen in MR. HOLMES als de oude Sherlock, terugkijkend op zijn laatste zaak.
Uitdagende film PRINS toont hoe een straatschoffie probeert indruk te maken als grote crimineel.
THE FAREWELL PARTY verlicht met zwarte humor een zwaar thema: de wil om waardig te sterven.
Teder VALLEY OF LOVE volgt twee gescheiden ouders (Isabelle Huppert en Gérard Depardieu!) na het verlies van hun zoon.
In de komedie WHAT WE DID ON OUR HOLIDAY leggen de kinderen feilloos de spanningen tussen hun ouders bloot.
Diane Keaton en Morgan Freeman zijn RUTH & ALEX, in een warme mix van drama en komedie.
De familiekroniek LA MEGLIO GIOVENTÙ schildert Italië vanaf de turbulente jaren zestig. Met Italiaans diner geserveerd in het Filmhuis.
Biografisch kostuumdrama BELLE schetst hoe Dido Elizabeth Belle de aanzet gaf tot afschaffing van de slavernij in Engeland. Sterk acteerwerk.
LA LOI DU MARCHÉ scoorde in Cannes. Hoe ver ga je om je felbegeerde baan te behouden?
Romantisch drama FIDELIO over een vrouw als monteur aan boord van een vrachtschip.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
FAMILIEFILMS: NATURE, een verbluffende reis in 3D door Afrika. DE BOSKAMPI'S, een aanstekelijke actiekomedie.

Veel livemuziek op zaterdag

Vrijdag 4 tot en met zondag 6 september is Bussum het toneel voor dit festival met muziek, theater, kunst en cultuur

BUSSUM - Na een prachtige openingsfilm op vrijdagavond in de tuin van de Tindalvilla is er zaterdag een brede programmering. Er is een grote culturele- en informatiemarkt op een deel van het Wilhelminaplantsoen, in de Kapelstraat, de Havenstraat en op de Nieuwe Brink. Ook is er een boekenmarkt met uiteraard veel aandacht voor kunst en cultuur. Het andere deel van het Wilhelminaplantsoen, rondom de fontein, is gereserveerd voor allerlei kinderactiviteiten waaronder een limonadecafé en verschillende workshops. En wie van livemuziek en dans houdt kan deze zaterdag zijn hart ophalen.

Op het Wilhelminaplantsoen, de Nieuwe Brink en in de Kapelstraat is er een afwisselend programma met een keur aan artiesten. Niels Geusebroek, bij het grote publiek bekend van zijn deelname aan The Voice of Holland in 2011, bijt het spits af op het grote podium op het Wilhelminaplantsoen. Op de Nieuwe Brink zijn er overdag veel optredens van diverse dans- en balletscholen. Aan het begin van de avond is in de Kapelstraat BounZe te horen, met een repertoire van funk en soul. En als die klanken nog maar nauwelijks zijn verstomd staat op het Wilhelminaplantsoen Circo Simonelli klaar voor een waanzinnige performance.

Versa vrijwillgerscentrale

*Versa Vrijwilligerscentrale Bussum/Naarden is op zoek naar enthousiaste en creatieve vrijwilligers die het team willen versterken.
*Zorginstelling Patria, Nusantara in Bussum is op zoek naar een vrijwilliger voor kleine klusjes.
*De activiteitenbegeleiding van de Minister Calsschool is op zoek naar iemand die de kinderen kan begeleiden tijdens de lunchpauze.
*Vivium Zorggroep Godelinde zoekt voor de dagverzorging op de dinsdag en de vrijdag drie vrijwilligers voor de dagverzorging van ouderen.

zaterdag 22 augustus

Mindfullness

In een 2,5 uur durende workshop in Bussum kan iedereen kennismaken met mindfulnesstrainingen. De workshop wordt gegeven van 14.00 tot 16.30 uur. Kosten: 20 euro. Inschrijven via www.mindandmore.nl.

Fietstocht

Fietsgilde 't Gooi rijdt zaterdag de dagtocht Naarder Eng, vertrek 10.00 uur vanaf Station Bussum-Zuid (hotelzijde). Kosten: drie euro. Neem zelf een lunchpakket mee.

BoodschappenPlusBus

A.s. zaterdag gaat de bus naar de lavendelboerderij Granny's Boeket en de wandeltuin Klein Boskoop in Stroe. Zondag maken wij een rondvaart langs de Kinderdijk en bezoeken wij de molens. Het Airbornemuseum Hartenstein in Oosterbeek staat maandag op het programma en dinsdag de Passiflorahoeve Harskamp. Woensdag 26 augustus rijden wij naar het Borduurmuseum in Barneveld. Aanmelden (tussen 10.00 en 12.00) op 035-7504192.

ZomerLIV!

LIV! Levenscoaching organiseert ZomerLIV! Over minder stress en meer flow. Van 13.30 tot 17.30 uur bij Het Centrum voor Gezond Zijn, Karel Doormanlaan 44, Bussum. Kosten: 24 euro. Aanmelden vóór 15 augustus via info@livlevenscoaching.nl.

woensdag 19 augustus

Fotocursus

Liset van den Hoek geeft een cursus van 6 lessen voor de hobbyfotograaf in wijkpost De Schakel in Naarden. De cursus start 15 september. Inschrijven kan tot het eind van de week. De kosten zijn 89 euro. Aanmelden: mail naar info@vialiset.nl.

vrijdag 21 augustus

Healing

Iedere derde vrijdag van de maand, een Healing Satsang Night in de praktijkruimte van CB Coaching aan de Hamerstraat 98, Bussum.

Spreekuur

Elke maandag is een sociaal werker van Versa Welzijn aanwezig in wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum van 10.00 tot 11.30 uur.

zondag 23 augustus

Orgelconcert

Toon Hagen speelt zijn bewerking van Canto Ostinato van Simeon ten Holt op het Steinmeyer-orgel in de Koepelkerk te Bussum. Aanvang: 19.30 uur. Entree: 10 euro, kaarten: www.orgelkoepelkerk.nl of aan de deur.

Concert

Ensembles van jonge professionele musici die deelnemen aan de masterclasses van het festival van de Zeister Muziekdagen treden op in de Tindalvilla aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Aanvang 20.30 uur. Kaarten: tindalvilla.nl.

dinsdag 25 augustus

Bustocht

De Schakel houdt weer een bustocht naar Haaksbergen. Vertrek vanaf 8.30 uur vanaf Plus Keverdijk. Aanmelden op 035-6949312. Kosten € 55,-.

woensdag 26 augustus

Zomercursus

Op drie middagen, 26, 27 en 28 augustus a.s. vanaf 15.00 uur geven Wim Dooge en Greteke de Vries in de Tuinzaal van de Remonstrantse Kerk, Koningslaan 2b in Bussum, een zomercursus over De Essays van de Franse humanist Michel de Montaigne. Entree 25 euro.

'Een gezonde ziel huist in een gezond lichaam'

De fijne sfeer in de yogaruimte is duidelijk voelbaar. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Volgens Jan van Opzeeland (79) is het de enige echte yoga: de Raja Yoga, ofwel de Koninklijke Yoga. Samen met zijn partner Irma Milatz verzorgt hij vanuit Stichting Raja Yoga 't Gooi deze hoogste vorm van yoga. In september start in hun school aan de Kruislaan 20 voor de 26ste keer een complete basiscursus.

"Deze zeer complete basiscursus van 40 lessen is er voor iedereen met belangstelling voor deze enige échte yoga", aldus Jan. Daarnaast bieden zij ook een 3-jarige vervolgopleiding en een Hogere Yogagroep. Jan: "De vervolgopleiding is bedoeld om je ontwikkeling voort te zetten en in de Hogere Yogagroep geven we ook esoterische genezing. Als je wilt kunt je hier wel zeven jaar bezig zijn", vertelt de uiterst vriendelijke yogaleraar. "Raja Yoga is een wetenschap van de praktijk, je moet het beoefenen om te ontdekken dat het werkt en waar is."

In de ruime yogazaal hangt een fijne, serene sfeer en de kurkvloer voelt uiterst comfortabel aan. Jan glimlacht: "De fijne energie die door meditatie ontstaat hangt in deze ruimte. Sommige leerlingen vragen of ze nog even mogen blijven zitten na de les." Het is duidelijk dat hier een bijzondere vorm van yoga wordt gegeven. "Het is ons werk om mensen op te tillen naar een hoger bewustzijn. Een gezonde ziel huist in een gezond lichaam; 90% van de fysieke kwalen komt uit het emotionele lichaam; mensen zitten veelal fysiek en mentaal in hun lichaam gevangen. Ik vergelijk het vaak met een aap die alle kanten op slingert. Zo gaan de gedachten van mensen ook. Mensen gaan op vakantie om rust te vinden en vervolgens gaan ze juist nog meer doen. Door je gedachten te observeren leer je ze te beheersen. Niet het slachtoffer zijn, maar de baas", besluit Jan.
Voor belangstellenden is er op donderdagavond 27 augustus en op zaterdagmorgen 5 september een introductieles waarin men kennis kan maken met de lessen, de Raja Yoga en de stichting. Informatie via 035-6948674, www.raja-yoga-het-gooi.nl of rajayoga@planet.nl.

De kerkzaal van de Spieghelkerk.

In de vorige eeuw werden in veel plaatsen 'Verenigingen tot Evangelisatie' opgericht. Meestal door verontruste hervormden die zich niet konden vinden in de wijze waarop in de plaatselijke gemeente het kerkelijk leven functioneerde, maar die de Hervormde Kerk niet wilden verlaten.

Zo werd in Bussum op 20 augustus 1915 'De Vereeniging tot Evangelisatie' opgericht. De leden waren voornamelijk import-Bussumers, die welgesteld waren, een goede opleiding hadden genoten en in het Spiegel woonden. Zij voelden zich thuis bij de zogenaamde ethisch-orthodoxe richting met nadruk op persoonlijk geweten, de ervaring en het christen zijn in de dagelijkse praktijk. Zij voelden zich niet thuis in de hervormde gemeente die tot 1914 kerkte in het witte kerkje (de latere Irenestudio) en vanaf 1914 in de Huizerwegkerk (Vredekerk). Omdat de hervormde gemeente geen ruimte aan deze groep wilde geven, besloten de 'ethischen' de Vereeniging op te richten en zelf kerkdiensten te beleggen. Deze vonden zondags plaats in de Tuinzaal van Concordia. Mejuffrouw Van Woensel Kooy werd benoemd tot evangeliste. Zij gaf catechisatie en deed huis- en ziekenbezoeken. Zij dichtte en vertaalde veel geestelijke liederen die in boekvorm werden uitgegeven. De groep groeide en kreeg veel aanhang. In de tuin van mejuffrouw Van Woensel Kooy aan de Meentweg kon in 1921 een Jeugdkapel gebouwd worden en in 1925 kon de groep een eigen kerk laten bouwen, de Spieghelkerk. Zeer bekende predikanten kwamen preken en velen uit de wijde omgeving, veelal deftige mensen, kwamen hier zondags kerken.

De plaquette ter herinnering aan mej. Van Woensel Kooy.

Toch wilde de groep hervormd zijn en blijven. De toenadering tot de plaatselijke hervormde gemeente vindt uiteindelijk in de oorlogsjaren plaats en na 1945 wordt de Spieghelkerk een 'gewone' hervormde wijkgemeente.

En dan de historie van de laatste vijftig jaar. In de jaren '70 komen de hervormden uit de nieuwgebouwde Hilversumse Meent naar de Spieghelkerk en verdwijnt het elitaire karakter. In de jaren '90 gaat men 'samen-op-weg'. Dat wil zeggen dat hervormd en gereformeerd een federatie vormen. En weer tien jaar later, in 2008, verenigen beide gemeenten zich tot Protestantse Gemeente Bussum met vier wijkgemeenten. De gemeente heeft drie kerkgebouwen: de Wilhelminakerk, de Verlosserkerk en de Spieghelkerk. De Spieghelkerk is de thuisbasis voor de wijkgemeente Bussum-West en de wijkgemeente Sion.

Klaas Oosterom

Bron: o.a. Evert van der Poll: Spieghel in beeld 1990.

Foto's: Harm Klinkenberg

DE FILMPLOEG VAN RTL 7
WAS BIJ ONS!

Kom jij ook?
1 september a.s. bestaan wij
10 JAAR !
Slender You Studio
Kortenhoef

Winkelcentrum Meenthof 1
Kortenhoef
Telefoon 035 - 656 61 13
Dé andere manier van
bewegen.
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE

Cursus Omgaan met (hoog)gevoeligheid in Bussum. Je krijgt handvatten om minder last te hebben van je
omgeving. Vier woensdagavonden in september. Voor info en aanmelden:
www.wensenergie.nl of
06-30712822.

Start van nieuwe serie yogalessen op de Bremstraat 3 in Bussum. Kom voor een proefles op woensdagochtend 2 september. Info of aanmelden? Telefoon: 06-47858224 of via website:
www.yogastudiobussum.nl

Wil je meer rust en balans ervaren? Bij de workshop Mindfulness op za. 22 augustus ervaar je wat deze evidence-based training voor je kan betekenen. In Bussum door ervaren, hbo-gecertificeerd trainer. Kosten € 20,-. Opgeven via www.mindandmore.nl.

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-3031320
www.interhouse.nl

Vanaf 25-08 starten bij atelier GEWELDIG GOED de nieuwe NAAICURSUSSEN voor volwassenen, tieners (donderdagavond tot 20.30 uur) en kinderen vanaf 10 jaar. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. KOM OOK! Bel 06-22 151 685 of stuur een mail
info@geweldiggoed.nl

GARAGEBOX TE HUUR per 1 sept. a.s., Naarden, Pr. Margrioethof. Huur € 130,- p.m.
Tel.: 06-53504070

Plannen voor een nieuw seizoen? Ga schrijven! Schrijven is Leuker - Basiscursus. Zaterdagochtend 28 september, 24 oktober en 21 november. In Naarden. Kleine groep. Kijk op www.lettersopeenrij.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Lieve, actieve oppas (vrouw, 50+) uit Bussum/Naarden gezocht voor onze twee kinderen (jongen 11 en meisje 8) voor ma. + di. van 14.45 - 18.45 uur. € 9,00 p/u. Reacties graag naar oppasseninbussum@gmail.com.

Werken aan je gezondheid: gezonde voeding, bewegen en natuurlijk mediteren! Per september, iedere donderdag van 20.00 tot 21.15 uur MEDITATIEMOMENTEN in Bussum. Voor meer info of aanmelden:
www.wensenergie.nl of
06-30712822.

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Cursus Picasa Fotobewerking en fotoalbum maken. Start maandagochtend 14 september. Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen 035-6930624 of
info@gildegooinoord.nl

(Familie)opstellingen in Bussum starten weer. Voor bewustwording. Woensdag 26 augustus, 19.30 uur. Voor informatie of aanmelden: www.wensenergie.nl of 06-30712822.

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor zowel beginners als gevorderden. www.Jaccomuller.com, e-mail: jaccomullermusic@gmail.com, 06-11135198

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Wienerschnitzels
100 gram € 1,25

Cordon bleus        
100 gram € 1,30
Gebraden Indiaase spekrollade
€ 1,75
Wijncervelaat worst
100 gram € 1,98
Italiaanse groenteschotel
100 gram € 1,50
Kwaliteitsslagerij Marc Broodbakker
Burg. J. Visserlaan 10
Naarden 035-6940045

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Zon. 13 sept vlooienmarkt Huizen, Tennishal Coronel DonEvents.nl 0294-237320

Gevraagd: Zelfstandige Ned. sprekend huishoudelijke hulp, voor 5/6 uur per week in Naarden. 06-10402949, € 10,- per uur.

Engelse conversatie volw. 1,5 uur vrijdagmorgen De Hilt Eemnes. Info: Tineke de Kort, 035-5313296 of open dag De Hilt 29 augustus.