BussumsNieuws

25 november 2015

BussumsNieuws 25 november 2015


VVD'er Huffnagel aan de slag als informateur

Frits Huffnagel.

GOOISE MEREN - De VVD heeft Frits Huffnagel naar voren geschoven als informateur. Hij zal de eerste verkennende gesprekken voeren met de lijsttrekkers van de acht politieke partijen van Gooise Meren.

VVD'er Huffnagel, onder meer oud-wethouder van Amsterdam en Den Haag, heeft de opdracht om met een advies te komen over de samenstelling van een 'stabiele coalitie, die in lijn is met de uitslag van de verkiezingen en op voldoende draagvlak in de gemeenteraad kan rekenen'. Aan de hand van zijn bevindingen wordt bepaald welke partijen verder met elkaar gaan onderhandelen. De VVD heeft voor een informateur gekozen om 'alle opties open te houden'. "We hopen op een zo breed mogelijke coalitie. Een informateur, zeker een externe, kijkt een stuk onafhankelijker tegen alle zaken aan en kan zich breder oriënteren. We hebben er alle vertrouwen in", zegt VVD-lijsttrekker Miriam van Meerten. "Met Huffnagel hebben we een erg ervaren bestuurder aangetrokken. We verwachten dat hij met een gedegen analyse komt." Huffnagel voert deze week de eerste gesprekken met VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, Hart voor Bussum, 50PLUS en GOP. Het streven is om op 4 januari, bij de installatie van de raad, het gemeentebestuur van Gooise Meren te presenteren.

Uitslagen verkiezingen nu officieel

GOOISE MEREN - Het hoofdstembureau van de gemeente Gooise Meren heeft vrijdag de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen week officieel vastgesteld.

Dat betekent dat de zetelverdeling nu vaststaat. De gemeenteraadsverkiezingen werden gewonnen door de VVD, met acht behaalde zetels. De andere zetels gaan naar D66 (5), CDA (5), PvdA (4), GroenLinks (3), Hart voor Bussum (2) 50PLUS (2) en GOP (2).

De ChristenUnie heeft tot vrijdag nog even overwogen om een hertelling aan te vragen. De partij kwam maar een paar stemmen tekort voor een zetel. Na overleg besloot de ChristenUnie toch van een hertelling af te zien en de uitslag te accepteren.

Vluchtelingen genieten van sportdag SDO

Vluchtelingen proberen het zaklopen uit. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een dag vol oud-Hollandse spelletjes en een paar potjes voetbal: het was afgelopen weekend even feest voor de vluchtelingen van Crailo.

Zeker honderd bewoners van de noodopvang kwamen zondag samen op het complex van voetbalclub SDO voor een sport- en speldag.

Het doel was om elkaar beter te leren kennen en om de vluchtelingen een leuke dagbesteding te bieden. "We hopen dat de sportdag een beetje meehelpt", zegt Timmo van der Beek, een van de bedenkers van de dag.

1211

stemmen kreeg Maarten Balzar van D66 bij de verkiezingen. Het meest van alle Bussumers

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. P. Verhoeff en 19.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar Vesper; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; za. 28/11 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. C.J. Droger

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 30/11 19.30 u. Adventoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.B.M. Haakman
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. H.W. van Beelen H.A.
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. C. van Andel en 17.00 u. ds. J.L.W. Koppenhol
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. E.P. Meijering
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. A. Overdiep
*Doopsgezinde Gemeente B-N Dienst bij Vrijzinnigen NB
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. S. v.d. Velde
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weinig stemmers

GOOISE MEREN -Teleurstellend vond ik de opkomst bij de verkiezingen voor Gooise Meren, te weten 41 procent. Ik viel van mijn stoel toen ik las dat veel mensen thuis waren gebleven. Dat had ik niet verwacht, temeer omdat er de afgelopen tijd toch veel aandacht was voor deze verkiezingen. Met name ook uitgebreid in deze krant. De politiek heeft eveneens flink aan de weg getimmerd en zelfs premier Mark Rutte kwam ervoor naar Bussum. De burgers kunnen dus absoluut niet zeggen dat ze van niks wisten. Ik dacht dat de gemeentelijke herindeling wel leefde. Veel mensen hadden er een mening over de afgelopen jaren. De premier wees er tijdens zijn bezoek aan Bussum op dat stemmen van groot belang was. 'Een democratisch recht'. Helaas bleek het voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow. Zes van de tien kiesgerechtigden zijn thuis gebleven. Onbegrijpelijk! Rutte zei dat mensen die niet stemmen later geen kritiek moeten geven op het reilen en zeilen van de raad van Gooise Meren. Daar ben ik het mee eens. Dan had je maar naar het stemhokje moeten gaan.
Antoon F. Bruggeling

Een jaar geleden werd een groen initiatief gestart in de Westereng. Ik heb toen D66-wethouder De Ridder gemaild met het voorstel om het dak van de brede school beschikbaar te stellen voor zonnepanelen van buurtbewoners. 'Levert die school tenminste nog wat(t) op voor het milieu en voor bewoners.' De Ridder vond dat kennelijk zo'n goed idee dat ze er meteen mee aan de slag is gegaan en niet eens de tijd heeft gevonden om me terug te mailen. Het is immers een van haar speerpunten, lees ik op haar webpagina bij de gemeente: 'Het stimuleren en meedenken met initiatieven van bewoners.' Vorige week las ik dat de brede school wordt verbouwd voor maar liefst 780.000 euro. Dat geld gaat vast niet allemaal op aan die extra entree die kennelijk nodig wordt geacht en die paar wandjes die er moeten worden verplaatst. Ik neem dus aan dat van dat geld ook het dak geschikt wordt gemaakt voor zonnepanelen. Wat een goed nieuws! Wel raar dat ik, als initiatiefnemer, ook nu geen mailtje heb gekregen van mevrouw De Ridder. Maar misschien denk ik wel te klein. Ik lees dus graag volgende week op de gemeentepagina's in deze krant het juichende verhaal van de gemeente hoeveel zonnepanelen er straks op het dak van de brede school geplaatst kunnen worden. Dan kan ik met dat artikel de buurt in om mensen enthousiast te maken voor een investering in een groen Bussum.

Frank Bokern

Hoera, we hebben er één!

De grutto. Foto: Harry de Klein

Eindelijk ... eindelijk heeft Nederland een nationale vogel! Heeft dát even lang geduurd. We zaten er echt om te springen. En wat is het geworden? De grutto!

Ja, de Limosa limosa heeft gewonnen. De grutto zal vanaf nu onze nationale vogel mogen zijn. De meningen over deze keuze zijn nogal verdeeld. Veel stemmen gingen naar de ijsvogel, de merel, de koolmees en noem ze maar op, maar het werd toch de grutto. Ikzelf had graag de ooievaar verkozen zien worden, want die heeft door de eeuwen heen onze graslanden ruim bevolkt. Zo ruim dat op menig wapenschild (Den Haag o.a.) en oude schoolplaten deze vogel voorkomt. En de ooievaar is ook een schoolvoorbeeld geworden van een zeer ernstig bedreigde vogel die, dankzij inspanningen van particulieren en later met steun van de overheid, helemaal weer terug in beeld is gekomen. Het gaat zelfs zó goed met de ooievaar dat deze van huis uit trekvogel naar Afrika zelfs in flinke aantallen in Nederland blijft overwinteren. Bij de grutto ligt het anders. Deze koning van de weilanden dreigt nu ten onder te gaan. Steeds minder broedgevallen zijn alarmerend. Ikzelf ben van mening dat het overal in den lande maar lukraak 'nieuwe natuur' maken (weilanden veranderen in moerasjes en wetlands) waar nu de gans regeert een van de oorzaken is van het langzaam teloorgaan van de grutto. Rondom het Naardermeer is er geen enkele meer te vinden, terwijl er nog niet zo lang geleden sprake was van tientallen broedgevallen. De nationale vogel verkeert in groot gevaar.

Weerbericht

Toenemend wisselvallig, soms veel wind, vrij zacht
Donderdag en vrijdag bevinden we ons tijdelijk onder de vleugels van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Het blijft grotendeels droog. In het weekeinde gaat de westcirculatie opnieuw op volle toeren draaien. Randstoringen van een diepe Atlantische depressie trekken in snel tempo richting Noordzeegebied. Het zachte, regenachtige, winderige weer keert terug.

Donderdag en vrijdag
De kans lijkt groot dat het donderdag droog blijft. Er is een afwisseling van zonneschijn en wolkenvelden. Er waait een matige westenwind. Het wordt 8 graden. Vrijdag krimpt de wind naar zuidwest en trekt iets aan. De bewolking neemt toe en met name in de avond is er kans op wat regen. Het wordt wel iets zachter met een maximumtemperatuur van 10 à 11 graden.

Het weekeinde
Zaterdag schijnt eerst af en toe de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking toe. In de avond en nacht valt enige tijd regen. Zondagochtend wordt het geleidelijk aan droog. In de middag is er kans op wat zon naast een enkele bui. De minima schommelen rond 3 graden. Overdag wordt het circa 9 graden. Zondag wakkert de zuidwestenwind aan tot krachtig.

Weetje
Van de maand november verwachten we striemende regen tegen de ruiten en de vallende bladeren die je om de oren vliegen. De takken worden kaal geblazen, want op 5 december moet de maan door de bomen kunnen schijnen. Bladval heeft echter alles te maken met een teruglopende lichtintensiteit, dus met afname van de hoeveelheid licht en niet door de wind.

De onvergankelijke kijk op Kortenhoef. Auteur: Carole Denniger-Schreuder. Een sfeervol boek dat de schildergeschiedenis van Kortenhoef in geuren en kleuren vertelt. Het boek is uitgevoerd met veel kleurenafbeeldingen.

Eind negentiende eeuw trokken kunstenaars naar het polderdorp Kortenhoef. In navolging van de schilder Paul Gabriël waren dat vooral schilders van de Haagse school. Aan het begin van de twintigste eeuw wordt de schildertrant van de Haagse school in Kortenhoef verlaten met de komst van Piet van Wijgaerdt. Zijn meer expressionistische schildertrant brengt hij over op de latere Bergense school. In dezelfde tijd strijken schilders als Bernard van Beek, Anton Smeerdijk en Karel Willerding permanent neer in het dorp. Een van de hekkensluiters van de Kortenhoefse schilderskolonie was Barend van Voorden.

Thoth Bussum gaf dit gebonden boek met omslag, 117 pagina's, in 1998 uit. De afbeelding, Nevelstemming (Vaart te Kortenhoef), is van Gabriël. Los erbij de poster en flyer van 'Kortenhoef Schildersdorp 1999'.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 25 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

14 Bussumers, 9 Naarders en 8 Muiders in de raad

Verkiezingen laten overeenkomsten en verschillen zien

Stemmen voor de raad van Gooise Meren. Er waren opvallende verschillen tussen Bussum, Naarden en Muiden. Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - De uitslag en de eerste reacties las u vorige week al in onze krant. Nu het stof van de allereerste gemeenteraadsverkiezingen voor Gooise Meren is neergedaald, kunnen we nog wat dieper kijken naar wat er uit de stembussen kwam rollen. Waren er grote verschillen bijvoorbeeld tussen de uitslagen in Bussum, Naarden en Muiden?

Muider Han van Wees bleek goud waard voor de GOP

Die verschillen waren er zeker. Zo kwam Hart voor Bussum in Bussum met 12% van de stemmen als vierde uit de bus, nog voor het CDA en GroenLinks. Maar in Naarden (3%) en Muiden (0,47%) is de boodschap van de lokale partij niet aangekomen. De kiezers van de Gooise Ouderen Partij zitten verhoudingsgewijs vooral in Muiden. Liefst 11% van de stemmen ging naar deze toch uit Bussum afkomstige partij. De Muider kandidaat Han van Wees bleek goud waard voor de GOP en werd met voorkeurstemmen gekozen in de raad van Gooise Meren, net als zijn plaatsgenoot Erik Pieter Vlaanderen van de VVD. De VVD kreeg in alle drie de plaatsen de meeste stemmen. Dat ging van je groot, groter grootst: in Bussum 21%, in Muiden 24% en in Naarden zelfs 27%. De PvdA deed het het beste in Muiden met 21% van de stemmen, terwijl het CDA de basis voor de fraaie uitslag in Naarden legde (19%). De aanhang van D66 en GroenLinks zit evenredig verspreid over de kernen van Gooise Meren. 50PLUS scoorde in Bussum en Naarden aanzienlijk beter dan in Muiden. Is dat ook het Han van Wees-effect? Van de twee ouderenpartijen haalde 50PLUS ruim anderhalf keer zo veel stemmen als de GOP, maar beide komen toch met elk twee zetels in de raad.
Over de raad gesproken: daar zijn 14 Bussumse (45%), 9 Naardense (29%) en 8 Muidense (26%) kandidaten in gekozen. Dat wijzigt mogelijk als er leden uit de raad stappen om wethouder te worden. De opkomst was in Muiden (52%) aanzienlijk hoger dan in Bussum (38%) en Naarden (43%).

Zeven mannen gepakt voor reeks kraken

BUSSUM - Agenten hebben eerder deze maand zeven mannen aangehouden als verdachten van een hele reeks woning- en bedrijfsinbraken. Het gaat om mannen tussen de 22 en 34 jaar uit Bussum, Hilversum en Weesp. Ze konden worden opgespoord na langer onderzoek.

De mannen worden ervan verdacht zeker 24 kraken te hebben gepleegd, onder meer in Bussum, Hilversum, Weesp, Woudenberg en Hollandsche Rading. Ze namen steeds geld, juwelen en computerapparatuur mee.

De verdachten konden worden opgespoord nadat ze afgelopen voorjaar toesloegen in Woudenberg. Ze werden daar overlopen door een bewoner en een buurman en sloegen op de vlucht. De daders bleken enkele spullen te hebben achtergelaten. Deze spullen, en aanvullend sporenonderzoek, waren aanleiding om een groot onderzoek te starten.

Gestolen fietsen gevonden
Toen de mannen twee weken geleden, allemaal exact op hetzelfde moment, werden aangehouden vonden agenten ook meerdere gestolen spullen. Er werden onder meer fietsen gevonden die een paar dagen eerder waren gestolen aan de Stadhouderslaan.

Zes mannen worden nog vastgehouden. De zevende werd heengezonden, maar wordt nog wel verdacht.

VVD: kantoren verbouwen voor jongeren

BUSSUM - De VVD hoopt de komende jaren leegstaande kantoren en winkelpanden om te bouwen tot jongerenwoningen. Dat zei lijsttrekker Miriam van Meerten tegen RTV NH.

Het gebrek aan woningen voor jongeren vormt al langer een probleem, zo meent de VVD. "We denken erover om onder meer enkele langer leegstaande winkelpanden aan de Vlietlaan en leegstaande kantoorpanden om te bouwen tot jongeren- of starterswoningen. Dat kunnen we versneld doen", zegt Van Meerten.

Andere knelpunten
De VVD hoopt ook enkele andere knelpunten aan te kunnen pakken, zoals de problemen met het spoor door Naarden en Bussum en de situatie rond de Muidense sportclub SC Muiden.

Hofje P.M.R. Versteeghstraat met feestje geopend

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Wethouder Nen van Ramshorst en bewoners van de straat hebben zaterdagmorgen het gerenoveerde hofje aan de P.M.R. Versteeghstraat geopend. Het hofje werd de afgelopen maanden geheel opgeknapt. Net als de rest van de Westereng moest er de afgelopen maanden gewerkt worden aan de P.M.R. Versteeghstraat. Buurtbewoners mochten het hofje aan hun straat zelf onder handen nemen en maakten zelf de keuze voor de straatstenen en de planten. De laatste plantjes werden zaterdag door de wethouder en de bewoners geplant.

Volgende stap voor plannen Bensdorp

BUSSUM - Weer een volgende stap voor de toekomstplannen voor Bensdorp: de gemeenteraad heeft haar akkoord gegeven voor het aanpassen van het bestemmingsplan.

Het akkoord van de gemeenteraad zorgt ervoor dat de plannen straks door kunnen gaan. Er was raadsbreed veel lof voor het Bensdorp-plan. De meeste raadsleden bleken erg tevreden dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren met het veelbesproken stuk grond. "Na jaren van werken staat er nu een prachtplan", betoogde een van de raadsleden. Anderen hadden nog wel wat aan te merken op het plan. De VVD kwam met een amendement om een appartementengebouw te schrappen voor laagbouw. Dat plan werd aangenomen. Er werd ook nog veel gesproken over parkeren.

Er wordt nu verder gewerkt aan de plannen voor Bensdorp. Als alles volgens plan verloopt start de bouw halverwege volgend jaar.

Eerste straatnamen
Twee straten op het te bebouwen Bensdorp-complex moeten de Cacaostraat en het Bensdorpplein gaan heten. Dat plan heeft het gemeentebestuur. De twee namen worden voorgedragen om vastgesteld te worden. De gemeenteraad moet daar nog haar zegje over doen.

Sigrid Bekker

Werkt al 25 jaar voor De Coop & Haegen
54 jaar
Geboren Bussumse

Wat doe je voor de kost?
"Ik werk als salarisadministrateur voor De Coop & Haegen aan de Prins Hendriklaan. Dat betekent kort gezegd dat ik, samen met anderen, salarissen regel voor een grote groep klanten."

En dat dus al 25 jaar...
"Jazeker. En je moet je voorstellen dat we de afgelopen 25 jaar veel veranderingen hebben meegemaakt. Vroeger was er maar één computer op kantoor, dus je moest echt op elkaar wachten soms. Nu gaat alles veel sneller. Ik vind het werk nog erg leuk, vooral ook omdat er veel jongere mensen werken nu."

Wat doe je in je vrije tijd?
"In het weekend ga ik graag fietsen of wandelen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Meerdere boeken. Ik ben lid van de bibliotheek en lees echt van alles. Een verhaal moet je pakken. Als dat zo is, dan lees ik een boek vaak snel uit."

Wat heb je met Bussum?
"Ik ben er geboren en getogen. Omdat het lastig was om hier een woning te vinden, hebben we een paar jaar ergens anders gewoond. Je gaat het dorp dan toch missen. We hebben hier al onze familie en vrienden. Het was dus best logisch dat we weer terugkwamen. We hebben er tot nu toe geen seconde spijt van gehad."

Op welke plek van Bussum kom je graag?
"Lekker in mijn eigen buurt en we komen ook graag op de hei. Daarnaast is een rondje lopen door het dorp natuurlijk heerlijk. Je kunt alle kanten op."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De plannen voor Bensdorp. We wonen daar om de hoek en er gaat heel veel gebeuren. We volgen dat op de voet. Het gaat echt prachtig worden."

Als je een dag burgemeester bent...
"... dan zou ik de winkelleegstand nog meer aanpakken. Er staat nu nog te veel leeg her en der. Dat kan beter. Volle straten maken het centrum natuurlijk veel beter."

Helft Bussumers tevreden met beperkt onderhoud centrum

Vooral ondernemers nog ontevreden

Het centrum werd beperkter onderhouden als proef.

BUSSUM - De helft van de Bussumers heeft er geen problemen mee als de gemeente het centrum beperkter onderhoudt dan normaal. Dat concludeert de gemeente.

Van de Bussumers reageert 52% tevreden. Ondernemers bleken meer tegenstander: 55% vond het onderhoud van het centrum onvoldoende. Het gaat om onderhoud aan openbaar groen en straten en het weghalen van zwerfafval. Normaal gesproken wordt het centrum met veel aandacht onderhouden. Afgelopen jaar startte een proef met 'normaal' onderhoud. Dat bespaart de gemeente 40.000 euro per jaar.

Startschot geweststrook

BUSSUM - Er wordt al een paar weken gewerkt, maar toch wordt morgen (donderdag) pas het echte startschot gegeven voor de bouw van de appartementen voor het Gewestkantoor aan de Brinklaan.

Na enkele toespraken wordt er morgen op een grote rode knop gedrukt waarmee de bouw officieel van start gaat.

Voor het Gewestkantoor komen appartementsgebouwen met plaats voor 54 huurappartementen.

Web topvijf

1. Alle raadsleden bekend
2. VVD grootste bij verkiezingen
3. Gooise Meren stemt, opkomst valt nog tegen
4. Hart van Bussum 'moet verder', GOP tevreden met zetelbehoud
5. Per gemeente: VVD overal de grootste

Bekendmakingen

Informatie:

Voor informatie kunt u op werkdagen, telefonisch of door middel van een baliebezoek op het gemeentehuis, contact opnemen met de afdeling Vergunningen & Handhaving op telefoonnummer (035) 692 86 30.

Openingstijden: op afspraak via www.bussum.nl tussen 08.30 – 12.30 uur.

Aanvragen omgevingsvergunningen:

Nieuwe 's-Gravelandseweg 59 c

Plaatsen veranda achterzijde (legaliseren).

Nieuwe 's-Gravelandseweg 65

Kappen Amerikaanse eik zijtuin woning.

Nieuwe 's-Gravelandseweg 75

Kappen zeven coniferen en een taxus.

Parklaan 38

Maken overkapping t.b.v. fietsenberging.

Inzage:

*        Stukken met betrekking tot de aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u inzien aan de balie van de afdeling Vergunningen & Handhaving op het gemeentehuis.

*        De agenda voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) kunt u vinden op de gemeentelijke website www.bussum.nl. De definitieve agenda van de CRK treft u 24 uur voorafgaand aan de vergadering aan. Tot die tijd kan de agenda door ons aangepast worden.

Reguliere procedure Verleende omgevings-

vergunningen bouwen / planologische toestem-

ming / monumenten / kappen / slopen / aanleggen

Bredelaan 3 A

Vervangen dakpannen bijgebouw.         18-11-15

Bezwaar:

Tegen de verleende vergunning kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet schriftelijk, gemotiveerd en ondertekend ingediend worden binnen zes weken na de bekendmaking van de vergunning aan de aanvrager bij burgemeester en wethouders, postbus 6000, 1400 HA Bussum. De werking van de verleende vergunning wordt door het indienen van een bezwaarschrift niet geschorst. Wanneer u de werking van de vergunning wilt laten schorsen, dan kunt u bij de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht, een verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt door de rechtbank griffierecht geheven. Wanneer een voorlopige voorziening wordt aangevraagd treedt de beschikking pas in werking nadat hierover door de Voorzieningenrechter een beslissing is genomen.

Let op: de bekendmaking van de vergunning aan de aanvrager en de publicatie in de krant vindt niet altijd op dezelfde dag plaats. Wilt u meer weten, neemt u dan contact met ons op.

Verlengingsbesluit voor de proceduretermijn van de omgevingsvergunningen:

Elise Dammershof 5

Plaatsen dakkapellen dakvlak voor- en achtergevel woning.         30-11-15

EVENEMENTEN / BUSSUM OP IJS

Door de burgemeester van Bussum is ten behoeve van het evenement "Bussum op ijs" een evenementenvergunning verleend voor dit jaarlijks ijsfeest van 4 december 2015 tot en met 3 januari 2016.

Het ijsevenement zal worden gehouden op het Raadhuisplein in Bussum. Dit parkeerterrein kan dan niet worden gebruikt van maandag 30 november 2015 vanaf 21.00 uur tot en met woensdag 6 januari 2016.

Mocht u nog vragen hebben over dit evenement dan kunt u contact opnemen met mw. G. van Bijleveld van de afdeling Vergunningen en Handhaving. Telefoonnummer: (035) 692 86 44.

Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met:

*        Busken Huetlaan Het aanstellen van een persoon als verkeersbrigadier voor de Bussumse Montessorischool.

*        Vlietlaan Het in gebruik geven van de parkeerplaatsen langs de Vlietlaan (ter hoogte van de Eslaan) op 19 december 2015 tussen 9.00 en 17.00 uur in verband met het parkeren van de vrachtauto's voor de arrenslee.

*        Kapelstraat – Havenstraat Het nemen van tijdelijke verkeersmaatregelen die nodig zijn voor het afsluiten van de Kapelstraat (tussen de Havenstraat en de Kerkstraat) en deel Havenstraat (tussen Landstraat en Wilhelminaplantsoen) op zaterdag 19 december 2015 tussen 7.00 en 21.00 uur in verband met de kerstmarkt.

*        Hamerstraat Het opheffen van één gehandicaptenparkeerplaats op de Hamerstraat.

Bussum op weg naar Gooise Meren: publieksbalies dicht rond kerst en oud & nieuw

Van 24 december 2015 tot en met 4 januari 2016 zijn de publieksbalies Burgerzaken en Vergunning en Handhaving (V&H) gesloten. Er is dan ook geen dienstverlening via de website mogelijk. Houdt u hier rekening mee bij het aanvragen en afhalen van reisdocumenten, rijbewijzen, uittreksels, bouwtekeningen en bijvoorbeeld informatie over (voorgenomen) bouwplannen en bestemmingsplannen, etc.

Ter voorbereiding op de start van Gooise Meren op 1 januari 2016 worden de gegevenssystemen van Naarden, Muiden en Bussum op elkaar afgestemd. Dit heeft gevolgen voor de dienstverlening in december. Voor aangifte van geboorte of overlijden kunt u van 24 t/m 31 december (behalve op eerste Kerstdag) uitsluitend terecht van 9.00 tot 10.00 uur. Wijzer is tussen kerst en oud en nieuw gewoon geopend en is alleen op 4 januari 2016 gesloten.

Vraag nu uw (reis)document aan
Hebt u dit jaar of begin januari nog nieuwe (reis)documenten, uittreksels of een rijbewijs nodig? Vraag deze dan nu aan. U kunt deze documenten tot uiterlijk 16 december aanvragen. Ophalen kan tot 23 december. Maak altijd eerst een afspraak via www.bussum.nl of telefonisch op (035) 692 88 88.

Extra openingstijden
Van 14 tot en met 23 december zijn er extra openingstijden. Kijk voor de exacte openingstijden op www.bussum.nl. Website Op 23 december gaat de website bussum.nl over naar gooisemeren.nl. U kunt dan al een afspraak maken voor 5 januari of later. Vanaf dinsdag 5 januari 2016 kunt u voor alle aanvragen en handelingen op dinsdag tot en met vrijdag alleen op afspraak terecht in het gemeentehuis van Gooise Meren, Brinklaan 35 te Bussum. Op maandagochtend (8.30 tot 13.00 uur) is er vrije inloop en kunt u niet op afspraak terecht. Vanaf 5 januari 2016 kunt u zaken als het doorgeven van een verhuizing, de aanvraag van een uittreksel of melding doen van een klein evenement, digitaal regelen via de website gooisemeren.nl.

Telefonische bereikbaarheid
De gemeente Bussum is van 24 tot en met 31 december op werkdagen (niet op eerste en tweede Kerstdag) van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op (035) 692 88 88. Vanwege de overgang naar Gooise Meren kunnen medewerkers in deze periode niet alle gegevenssystemen raadplegen.

Op 2 december verschijnt er een folder in deze krant over de aangepaste openingstijden.

Gladheidbestrijding

De winter staat weer voor de deur en dan kan er sprake zijn van gladheid. Bij gladheid starten de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden met het uitvoeren van het Gladheidbestrijdingsplan. Het bestrijden van gladde wegen, straten en fietspaden is een belangrijke taak van de gemeente én inwoners.

Strooiroutes
De strooiwagens rijden bus- en hoofdroutes, fietspaden, doorgaande wegen en centrumroutes. Ook strooien de gemeenten bij bejaardencentra en verzorgingshuizen. Bij een dreigend zouttekort hanteert de gemeente een noodroute. De strooiroute is dan korter om de gemeente zo goed mogelijk bereikbaar te houden. Afwijken van de routes gebeurt alleen op advies van de politie en brandweer.

Let op bij gladheid
Dit betekent dat niet op alle wegen in de gemeente is gestrooid. Houdt u alstublieft rekening met de weersomstandigheden indien u tijdens gladheid de weg opgaat. U kunt op www.bussum.nl kaarten vinden van alle routes die bij een uitruk worden gestrooid. Kijk hiervoor bij 'producten en diensten', klik op de 'G' en kijk vervolgens bij 'gladheidbestrijding'. Na het strooien zijn de wegen dan weliswaar berijdbaar maar nog lang niet altijd ijsvrij. Het advies is dan ook om de rijstijl aan te passen aan de omstandigheden van het weer en de weg.

Dit kunt u doen bij gladheid, helpt u mee?
* Help uzelf en uw medebewoners door uw trottoir sneeuwvrij te maken en strooizout te strooien.
* Veeg sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft.
* Houd goten en putten vrij van sneeuw. Zo zijn straten en stoepen sneller schoon als het weer dooit.
* Strooi zout alleen op plekken waar wordt gelopen of gereden, pas dan heeft het effect. U hoeft dus niet de hele stoep te strooien. Strooizout is niet goed voor het milieu. Strooi dus niet té veel zout. Een klein beetje heeft al effect. Het is beter eerst te vegen en dan pas te strooien.

Ophaalpunten strooizout
Bewoners van Bussum kunnen tussen 08.00 uur en 12.00 uur terecht op de gemeentewerf aan de Huizerweg 51.
Graag eerst aanmelden bij de magazijnmeester. Neem wel zelf een emmer mee.
Een veilige winter toegewenst!

Informateur voor coalitievorming Gooise Meren

Op uitnodiging van de VVD gaat Frits Huffnagel als informateur verkennende gesprekken voeren met de lijsttrekkers van de acht partijen die vertegenwoordigd zullen zijn in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Gooise Meren.

Op basis van zijn advies zal worden bepaald welke partijen zullen worden betrokken bij de onderhandelingen over de te vormen coalitie. Huffnagel (47) kent de gemeentepolitiek van zeer nabij. Hij was onder meer wethouder voor de VVD in Amsterdam en Den Haag.

Evaluatie proef 'verlaagde beheerkwaliteit' centrum

Tijdens de behandeling van de Perspectiefnota 2015 is afgesproken om op proef het beheer in het centrum en rondom het station van 'hoogwaardig' naar 'normaal' niveau terug te brengen. De proef is ten einde en geëvalueerd.

Naar aanleiding van de evaluatie heeft het college de beeldkwaliteit definitief op 'normaal' vastgesteld. In de evaluatie zijn onder andere de Meldingen Openbare Ruimte, de resultaten van monitoring en de ervaringen van ondernemers en gebruikers aan de hand van een enquête betrokken. U vindt een samenvatting van de evaluatie en ook een link naar de enquêteresultaten op www.bussum.nl.

Samenwerking
Naar aanleiding van de evaluatie wil de gemeente onder andere inzetten op meer samenwerking met ondernemers en inwoners voor onderhoud en beheer. De gemeente zal hier volgend jaar met de verschillende partijen in overleg treden.

Parkeren vanwege Bussum op ijs

Van vrijdag 4 december 2015 tot en met zondag 3 januari 2016 wordt het evenement 'Bussum op ijs' voor de zevende keer georganiseerd op het Raadhuisplein. Parkeren op het plein is alleen mogelijk voor bezoekers aan het gemeentehuis (beperkt aantal plaatsen). Hierbij informeren we u over de parkeermogelijkheden tijdens Bussum op ijs.

Op- en afbouwen
De opbouw vindt plaats op maandag 30 november 2015 vanaf 21.00 uur tot en met vrijdagavond 4 december 2015. Op vrijdagavond is dan ook de opening van de ijsbaan. Het Raadhuisplein is opwoensdag 6 januari 2016 vanaf 9.00 uur weer beschikbaar voor parkeren.

Niet parkeren op Raadhuisplein
Gedurende 'Bussum op ijs' is parkeren op het hoge gedeelte van het Raadhuisplein niet mogelijk. Parkeren op het schuine gedeelte plein is alleen mogelijk op een beperkt aantal plaatsen voor bezoekers aan het gemeentehuis.

Waar kunt u wel parkeren?
Er zijn diverse mogelijkheden voor betaald parkeren:
• In de parkeervakken op de Brinklaan.
• In de parkeervakken op de Landstraat.
• In parkeergarages De Olmen en Brediusdam.
• Op het Wilhelminaplantsoen (behalve op marktdag).

Vergunninghouders centrum kunnen met hun parkeervergunning parkeren op het Wilhelminaplantsoen, de Landstraat tegenover de Vomar, op de Vlietlaan en het parkeerterrein bij Scapino. Het spreekt vanzelf dat er niet geparkeerd mag worden op trottoirs, fietspaden, hoeken van de straat en dergelijke.

Fiets
Natuurlijk kunt u op de fiets komen. Voor het gemeentehuis en op het plein voor de ijsbaan kunt u de fiets parkeren.

Hebt u nog vragen?
Voor vragen over het evenement 'Bussum op ijs' kunt u terecht bij mevrouw G. van Bijleveld, tel. (035) 692 86 44. Voor vragen over parkeren tijdens 'Bussum op ijs' kunt u terecht bij mevrouw I. van Dijk, tel. (035) 692 88 76.

Skatebaan in nieuw 'jasje'

In overleg met gebruikers van de halfpipe aan de Ruijterlaan en de skatebaan aan de Ceintuurbaan is besloten de halfpipe te verwijderen en het skatepark te vernieuwen. Op 30 november wordt begonnen met de werkzaamheden. Door skaters zelf is een plan gepresenteerd aan omwonenden en raadsleden dat enthousiast werd ontvangen. De skaters hebben ook een logo ontworpen, er wordt gewerkt aan een website én ze hebben het voornemen een opening te organiseren als de werkzaamheden zijn afgerond.

Start werkzaamheden speelplaats Nieuwe Spiegelstraat

Deze week is gestart met de werkzaamheden voor de speelplaats aan de Nieuwe Spiegelstraat. Omwonenden hebben met hun (klein)kinderen op een informatiebijeenkomst hun ideeën en suggesties gegeven voor de inrichting van de speelplaats. De ideeën en suggesties zijn, voor zover mogelijk, meegenomen in het Definitief Ontwerp.

Het Definitief Ontwerp kunt u vinden op de website van Bussum bij: Plannen en Projecten en vervolgens bij Speelplaats Nieuwe Spiegelstraat.

'Doe-dag' op 2 december
Op woensdag 2 december helpen omwonenden mee bij het inrichten van de speelplaats van 10.00 uur tot 16.00 uur. De volwassenen kunnen helpen met het opbouwen van de speelplaats, bijvoorbeeld de verstoppalen en boomstammetjes plaatsen en de muurtjes maken. De kinderen kunnen de Bussumse kunstenares Mascha Kragten helpen met de muurschildering. Als u ook mee wilt helpen, meldt u dan aan bij mevr. H. Ruiter met een e-mail naar: h.ruiter@bussum.nl.

Fusiecommissie 30 november 2015

Op maandag 30 november vindt de laatste fusiecommissie plaats. In deze vergadering zal een korte presentatie worden gegeven over het vervolg op de notitie Burgerparticipatie. Daarna zal worden gesproken over diverse belastingverordeningen (Leges, Marktgeld, Kwijtschelding, Precario en Lijkbezorgingsrechten) en over de nieuw te vormen rekenkamercommissie Gooise Meren. De besluitvorming zal plaatsvinden in de Fusieraad op 7 december a.s.

De Fusiecommissie vindt plaats in het gemeentehuis te Bussum en begint om 20.00 uur. De volledige agenda is te vinden via de websites van Naarden, Muiden en Bussum onder de Fusieknop. Na de opening van de vergadering kunnen burgers gezamenlijk gedurende maximaal dertig minuten het woord voeren over geagendeerde onderwerpen. Elke inspreker krijgt maximaal 5 minuten. Indien u wilt inspreken verzoeken wij u dit vooraf te melden bij fusiegriffie@naarden.nl

De Krijgsman: 1300 nieuwe huizen in Gooise Meren

De stedenbouwkundige kaart van het KNSF-terrein, rechtsonder de oude kern van Muiden. Rechtsboven de Westbatterij.

door Christian Pfeiffer

Na ruim tien jaar ligt er een besluit over nieuwbouw op het KNSF-terrein in Muiden. De Muider gemeenteraad ging vorige week akkoord met de bouw van 1300 huizen in de nieuwbouwwijk De Krijgsman.

Het was hét dossier van Muiden de afgelopen decennia en ook een van de belangrijkste pijnpunten in de aanloop naar de fusie van Muiden met Naarden en Bussum: de nieuwbouw op het terrein, 72 ha. groot, van de voormalige kruitfabriek. Op de kaart een verdubbeling van Muiden zelf.

De oude kruitpaden blijven behouden en vormen wandelroutes. Foto: Matthijs Wink
In de oude kruithuizen komen óf ondernemers óf horeca. Foto: Matthijs Wink

De eerste paal moet aan het eind van volgend jaar de grond in

Projectontwikkelaar KNSF en de gemeente lagen jaren met elkaar overhoop over de plannen en troffen elkaar zelfs voor de rechter, waar uiteindelijk een claim van ruim 370 miljoen euro aan het adres van de gemeente uit rolde.

Toen de ruzie niet erger kon besloten de twee partijen toch weer te gaan onderhandelen. En met succes. De claim is nu verleden tijd.

Afgehandeld
Het bestemmingsplan is goedgekeurd: een van de laatste dossiers die de zelfstandige gemeente Muiden zelf heeft afgehandeld. Natuurlijk, er wordt rekening gehouden met bezwaarprocedures en een gang naar de Raad van State wordt verwacht. Maar het dossier maakt deel uit van de Crisis-en Herstelwet en daardoor kan het project niet nog jaren worden opgerekt. Als de zaak naar de Raad van State gaat, dan doet die maximaal halverwege volgend jaar al uitspraak vanwege de verplichte versnelde procedures.

De eerste paal moet eind volgend jaar de grond in. Het wordt een bijzondere wijk. De Krijgsman wordt grotendeels in het oude bos gebouwd dat om de kruitfabriek lag. Tussen de bomen door lopen allerlei kanalen en kleine weggetjes waar voor honderden jaren het kruit over werd vervoerd. In die structuur moeten de komende jaren de huizen verrijzen. Een wijk die voor een groot deel bestaat uit huizen in het duurdere segment, duidelijk gericht op de toenemende woningbehoefte vanuit Amsterdam.

Zwaartepunt
Het zwaartepunt van de bebouwing komt aan de kant van Muiden en aan de kant van de A1. Dichter bij het IJmeer wordt de bebouwing dunner en blijft er meer van het huidige Kruitbos behouden, dat dan ook een belangrijke rol vervult in de plannen als stadspark. De oude kanalen worden hersteld en het hele gebied is straks per boot bereikbaar door de oude sluis te renoveren die op de Muidertrekvaart aansluit.

Op het terrein staan nog veel huizen en kantoren van de oude kruitfabriek die worden opgeknapt en een speciale rol gaan vervullen. Zo wordt er nagedacht over horeca, winkeltjes en wat kleine bedrijvigheid in de wijk.

De oude kruitpaden blijven grotendeels behouden en zijn straks de wandelpaden. De bedoeling is duidelijk om de geschiedenis een belangrijk deel uit te laten maken van de plannen.

Houten huizen
Rondom de Westbatterij, in het uiterste noordoosten van het plangebied, aan het IJmeer zijn de oude 'schootsvelden' in de nieuwbouw ingetekend. In die verboden kringen mocht vroeger vanwege de Vestingwet niet met steen worden gebouwd en het idee is dan ook om daar zo veel mogelijk houten huizen neer te zetten. Bijzonder is dat het hele terrein van de kruitfabriek straks openbaar toegankelijk wordt. Dat klinkt logisch, maar het bos is altijd afgesloten terrein geweest voor mensen die er niks te zoeken hadden.
Wie nu door Muiden rijdt ziet al dat in dat noordoosten het aanrijden van zand voor de tijdelijke opslag is begonnen. Het is ook de eerste plek waar straks gebouwd gaat worden. Hoe lang de bouw gaat duren is niet helemaal te zeggen, de ontwikkeling gaat in verschillende fases. Maar de verwachting is toch wel dat het project binnen enkele jaren moet zijn afgerond. De verkoop gaat in ieder geval op zeer korte termijn van start.

Naarden buiten de Vesting

Toekomstige vaarverbinding Vecht-Gooimeer langs jachthaven Naarderbos. Foto: Naarden buiten de Vesting

NAARDEN - Het plan 'Naarden buiten de Vesting' is concreet geworden en dat betekent dat er binnenkort veel veranderingen in het landschap zullen ontstaan.

Zo komt er een nieuwe vaarverbinding tussen de Vecht en het Gooimeer en een passantenhaventje bij de Vesting. De vaarverbinding wordt met name voor kleinere motorboten een veilig alternatief om van de Vecht naar het Gooimeer te komen, want dan hoeft er niet meer over het IJmeer te worden gevaren.

De wens is om het bedrijventerrein, nu vastgeplakt aan de Vesting, los te maken. Door uitbreiding van de aanwezige havenkom en sloop van een storend bedrijfspand moet dit gerealiseerd kunnen worden. In de haven, aan de Amsterdamsestraatweg, kunnen toeristische functies komen in de vorm van een passantenhaven en een haven voor historische schepen.

De schootsvelden worden eigendom van het Goois Natuurreservaat en worden opgeknapt en in agrarisch beheer uitgegeven.

Een ander onderdeel is het realiseren van een wandelpad en een fietspad van de Vesting naar boerderij Stadzigt van Natuurmonumenten. Ook komt er een nieuwe natuurverbinding tussen het Naardermeer en het Gooimeer.

De plannen komen uit de koker van de regio Gooi- en Vechtstreek. Deze partij verzorgt de projectleiding en werkt hierbij samen met de gemeenten Naarden en Muiden, het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en de provincie Noord-Holland.

Data
In 2016 gaan de partijen aan de slag met het aanpassen van de Naardertrekvaart voor de toename in recreatief gebruik, de aanleg van de passantenhaven bij de Vesting Naarden, de bouw van nieuwe bruggen, een sluis in de aansluiting van de vaart met het Gooimeer en de mechanisatie van de Keetpoortsluis, de Naarderpoortbrug en de Hakkelaarsbrug.

De nieuwe vaarverbinding tussen de Vecht en het Gooimeer kan in 2019 gerealiseerd worden.

Nieuw boekje van Muthert

NAARDEN - Een komediant, een cabaretier, een schrijver, een zeur of een beetje een dorpsgek. Wat je ook van Frans Muthert vindt: hij is een markant figuur uit Naarden-Vesting met een lekkere pen. Het resultaat is een bundeling van zijn columns in het boekje 'Leven na de dood'.

In het werk is veel te lezen over het dagelijks leven in de Vesting. Muthert heeft lef, schrijft satirisch. "Ik ben niet grof, maar scherp", meent hij zelf.

koopwoningen

Sportdag met vluchtelingen

Sint in Muiden. Foto: Matthijs Wink

BUSSUM - Een dag vol oud-Hollandse spelletjes en een paar potjes voetbal: het was afgelopen weekend even feest voor de vluchtelingen van Crailo.

Zeker honderd bewoners van de noodopvang kwamen zondag samen op het complex van voetbalclub SDO voor een sport- en speldag.

Sinterklaas in Gooise Meren

GOOISE MEREN - Zaterdag overdag in Muiderberg, zaterdagavond in Naarden en zondagmiddag in Muiden. Sinterklaas en zijn Pieten hebben alle kinderen in de gemeenten nu bezocht.

De slaapkamer van de Sint is overigens te bezoeken in het Vestingmuseum in Naarden.

Vluchtelingen mogen zaklopen, voetballen en koekhappen bij SDO

Een sportieve middag om een betere band te krijgen

Even geen zorgen, maar leuk vermaak. Foto: Bob Awick

Thousand Hills

De internationale kerk, met onder andere vestigingen in Ermelo en Hilversum voelt zich geroepen om iets voor de vluchtelingen te doen. Er zijn speciale werkgroepjes gevormd die verschillende activiteiten organiseren. Het zijn opvallend veel jongeren die positief tegenover hulp aan de vluchtelingen staan. Zij vormden ook het merendeel van de ruim 50 aanwezige vrijwilligers.

BUSSUM - Samen sporten en spelen om elkaar beter te leren kennen en de vluchtelingen te laten weten dat ze welkom zijn. Afgelopen zondag waren de velden van SDO gevuld met ruim 50 vrijwilligers en 100 vluchtelingen van Crailo. Er werd gevoetbald, er was popcorn, je kon je laten schminken en laten verleiden tot oud-Hollandse spelletjes als koekhappen en zaklopen.

De lichten moesten uiteindelijk aan het einde van de middag aan omdat er nog samen gevoetbald werd, maar de start van de sportmiddag verliep wat moeizaam. Grootste struikelblok was volgens SDO-er Johan van der Geest, het vervoer van de vluchtelingen van en naar Crailo. Die werden uiteindelijk met auto's en fietsen opgehaald. Terwijl er al volop werd geschminkt en ook de rij voor de poffertjes soms wel twintig meter was klonk om drie uur 's middags eindelijk het startschot voor de onderlinge voetbalwedstrijden. Volgens de organisatie toch wel het hoogtepunt van de middag. "Je probeert het zo goed mogelijk voor te bereiden, er is ook contact geweest met Crailo, maar je loopt altijd wel tegen onverwachte zaken aan", relativeert Van der Geest de wat moeizame start. Hij heeft in ieder geval van verschillende kanten veel positieve reacties gehad. De SDO-er hoopt dan ook dat deze sportdag een aanzet is voor vluchtelingen om eens wat vaker een balletje te komen trappen.

Thousand Hills
Het initiatief voor deze middag werd genomen door Timmo van der Beek, trainer van de jongste jeugd en de 16-jarige studente Maria Lange. Ze zijn lid van dezelfde kerk, Thousand Hills International Church en wilden iets doen voor de vluchtelingen. Lange: "Twee maanden geleden zijn we begonnen met plannen en hebben Timmo kwam op het idee om het bij SDO te doen. Die gaven gelijk hun support en stelden ook sportkleding beschikbaar." Lange had zelf al een aantal keer contact met de vluchtelingen op Crailo gehad en bakte eerder ook cupcakes met hen. Ze hoopt dat deze sportieve middag mensen aanzet tot een betere band met vluchtelingen. Zij moeten ook voelen dat ze welkom zijn bij veel mensen en, we doen het niet voor, maar met de vluchtelingen", legt Lange uit."

Het programma van de middag hadden ze vooraf niet afgestemd met de vluchtelingen, daarom was gekozen voor een brede opzet: Poffertjes, suikerspinnen, oud-Hollandse spelletjes, een springkussen, schminken en natuurlijk het voetballen. Twee velden had SDO daarvoor gereserveerd en die waren constant bezet. Ook wat Bussumse schooljeugd die toevallig een balletje aan het trappen waren, waren wel te porren voor een potje voetbal tegen de overwegend Syrische en Irakese bewoners van Crailo. Twee vrijwilligsters, lid van dezelfde kerk, schuiven nog even aan voordat ze weer 'aan de bak' moeten.

'We doen het niet voor, maar met de vluchtelingen'

Fien (18) en Debby (17), allebei uit Hilversum, waren gelijk enthousiast over de middag. Fien: "Ik had natuurlijk al veel over de vluchtelingen gehoord, maar ze nog nooit ontmoet. Ik vond het gelijk een goed idee om deze dag te creëren om elkaar te ontmoeten. Je kunt de komst van de vluchtelingen als een bedreiging zien, maar als je elkaar leert kennen is het juist leuk." Debby knikt instemmend. "Iedereen heeft iemand nodig om mee te praten." Ze coördineerden deze middag samen de spelletjes en het eten. Volgens hen maakt het eigenlijk niet zo uit wat je organiseert. Debby: "Ze vinden het al heel fijn dat er iets speciaals voor hen gedaan wordt."

'Op zoek naar de puurheid van jongeren in Bussum'

Jongeren en Bensdorp staan centraal in foto-expositie Mies van Steensel

Een van de favoriete foto's van een zeer trotse Van Steensel. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM – Ze woont al haar hele leven in Bussum, groeide op met de geur van cacaofabriek Bensdorp en heeft een zwak voor de jeugd in Bussum. Mies van Steensel heeft afgelopen jaar aan twee fotoprojecten gewerkt: één met Bensdorp in de hoofdrol, in de andere staat de Bussumse jeugd centraal.

Bensdorp en chocolade blijven voor Mies altijd met elkaar verbonden

Vooral het jeugdproject is haar troetelkindje. "Ik was op zoek naar de echtheid en puurheid van jongeren en wilde deze vastleggen in foto's. Ik wilde verschillende kanten laten zien van de jeugd in Bussum, want die zijn 'gewoon' heel bijzonder." Door zichzelf kwetsbaar en open op te stellen kreeg ze naast alle mooie foto's nog iets extra's: mooie en openhartige gesprekken met de jongeren die ze fotografeerde. Een cadeautje, maar wel heel gewenst. Ze vindt het jammer dat er zoveel vooroordelen over jongeren bestaan. "Door ze ruimte te geven en uit hun comfortzone te halen zie je ook wat niet altijd direct zichtbaar is." Als voorbeeld haalt ze het hockeymeisje en de jongen met tattoos aan. "Veel mensen hebben daar ideeën bij, maar die jongen met de tattoos is echt een van de meest vriendelijke jongens die ik ken." Ze fotografeerde ruim 30 jongeren in de leeftijd van 3 tot 22 jaar. Ze nam ze mee naar verschillende locaties: 't Mouwtje, het geitenweitje in 't Spieghel en de graffitimuur bij Bensdorp. Behalve aan het fotograferen besteedde ze ook veel tijd aan de selectie voor de expositie.

Achttien portretten koos ze uiteindelijk uit. Haar favoriet is de foto van het kleine meisje met de handen rondom haar gezicht. Het kostte Mies behoorlijk wat moeite om het fotoproject 'Bensdorp Inside Out' gerealiseerd te krijgen. Ze wilde namelijk fotograferen in het deel dat niet toegankelijk is. Het is vervallen door leegstand en de vloeren zijn onbetrouwbaar. Maar ze kreeg toestemming en het leverde naar eigen zeggen prachtige plaatjes op, met mystieke lichtinval en veel beweging. "Het is een ode geworden aan alle arbeid die daar decennialang is verricht om mensen blij te maken", licht Mies toe. Ook wilde ze de binnenkant naar buiten brengen, juist omdat niemand die binnenkant meer te zien krijgt. Het gebouw gaat tegen de vlakte. Ze heeft de ontwikkelingsplannen op de voet gevolgd en haalt opgelucht adem nu aan Bensdorp weer een toekomst is gegeven. Maar voor haar, als Bussumse, behoudt het gebouw zijn nostalgie en blijft het voor altijd verbonden met de geur van chocolade. Mies is blij dat ze de kans krijgt om te exposeren en mensen zowel de andere kant van de jeugd als die van Bensdorp kan laten zien. Beide exposities 'De Bussumse Jeugd is Nu!' en 'Bensdorp Inside Out' zijn te zien bij De Gooische Loods aan de Laarderweg.

Filmhuis Bussum

'Son of Saul'.

*YOUTH is een nieuw visueel feest van de maker van LA GRANDE BELEZZA.
*IXCANUL is een intieme vertelling vol spectaculaire natuur.
*CORN ISLAND volgt een grootvader en kleindochter in weergaloos Georgisch rivierlandschap.
*In LIFE verbeeldt Anton Corbijn de vriendschap tussen een fotograaf en Hollywoodlegende James Dean.
*DIE LAATSTE ZOMER, een 'whodunnit' naar Tatiana de Rosnay's thriller.
*Gevoelige verrassingen voor Charlotte Rampling, in 45 YEARS.
*AN AUTUMN AFTERNOON is een teder-trieste schets van het Japanse familieleven. Met lezing van Willem Jan Otten.
*In PERFECT HORSE creëren eeuwenoud vakmanschap en genetica het perfecte Lipizzaner paard.
*In CHORUS komt een gescheiden stel na tien jaar weer samen bij het lichaam van hun vermiste zoon.
*SON OF SAUL geeft een ongekend indringend beeld van Auschwitz.
*A PERFECT DAY, oorlog en humor rond een groep hulpverleners.
*LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT laat God bestaan, gewoon als hoofd van een gezin.
*Twee schrijversvrienden in THE END OF THE TOUR verhullen, onthullen en lachen.
*GLUCKAUF won acht Gouden Kalveren als sociaal drama over een vader-zoonliefde.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: PHANTOM BOY en TRIPPEL TRAPPEL: DIERENSINTERKLAAS.

Voorverkoop gestart!

Foto: Bussum op ijs 2014

Vanaf 4 december kun je in Bussum weer volop schaatsen. De voorverkoop is nu gestart. Bij Bruna koop je al je rittenkaarten of cadeaukaartjes voor Bussum op IJs. Ja Sint, leuk voor in de schoen! Op de ijsbaan kun je elke dag vrij schaatsen, daarnaast zijn er allerlei activiteiten zoals schoolschaatsen voor de Gooise jeugd, schaatslessen en een ijshockeyclinic voor kinderen. Er is een ijshockeycompetitie voor kinderen én voor volwassenen en een curlingcompetitie. Ook café-restaurant Schenk biedt gezellige activiteiten of gewoon een avondje lekker uit eten. Noteer alvast: 16 december bingo! Met superprijzen en zaterdag 19 december après-ski-feest!

Versa vrijwillgerscentrale

*Stichting Egelbescherming Nederland is op zoek naar een thuistelefoniste.
*Stichting Philadelphia zorg Bussum, 't Akkertje organiseert uitjes voor cliënten, maar we komen meestal handen en ogen tekort.
*Bibliotheek Naarden-Bussum zoekt voor Seniorweb iemand die het leuk vindt om minder ervaren gebruikers te helpen bij het omgaan met een computer, laptop, tablet of iPad.
*Vivium Zorggroep De Antonius Hof zoekt vrijwilligers voor de Wandelclub. De wandelingen met de bewoners zijn in de directe omgeving: in het park, de hei, of de Westereng.

donderdag 26 november

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 Bussum. Elke maandag- en donderdagmiddag. Vanaf 17.30 uur een vers bereide maaltijd. Er zijn kosten aan verbonden. Aanmelden via 035-693 87 86.

Bridgen

Bridgen in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a tussen 10.00 en 12.00 uur. Info tel: 035-691 53 46.

Spreekuur

Spreekuur administratie voor elkaar. Gratis inloop. Elke donderdag van 10.00 - 12.00 uur in WOC Uitwijk, dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. Elke donderdag van 14.00 - 16.00 uur in SCAN, M. Kampsstraat 3, Naarden. Informatie: Versa Welzijn, Tineke van der Tol en Wilma Post; 035-691 12 51.

Zangkoor Bellefleur

Optreden zangkoor Bellefleur met lichte muziek en volksliedjes. Locatie: Vivium de Zandzee, Iepenlaan 354 Bussum. Entree: € 6,- of 1 strip van de strippenkaart.

Slechtzienden info

Voorlichting slechtzienden. Bijeenkomst van het Macula-café. Locatie: St. Antonius Hof, Lange Heul 32 Bussum. Van 14.00 - 16.00 uur. Toegang gratis. Aanmelden gewenst via 06-37294271 of marijkecroonen@ziggo.nl.

zaterdag 28 november

Signeersessie

Signeersessie door kinderboekenschrijver Co de Kloet en en illustrator Frans Willem Pompe van het kinderboek 'Het ganzencomplot'. Van 12.00 - 14.00 uur. Locatie: You & Mini, Havenstraat, Bussum.

Repaircafé

Repaircafé van 10.00-13.00 uur in Denksportcentrum Bussum, Nieuwe Englaan 6. Voor reparaties van kleine defecten aan huisraad, huishoudelijke apparaten of kledingstukken en fietsen. Entree gratis.

Expositie

Expositie van werk van Ton de Kruijk bij Galerie Ton de Kruijk, Landstraat 107, Bussum. T/m zondag 20 december 2015. Galerie open op zaterdag en zondag van 13.30-17.00 uur.

Concert Toonkunst

Concert Toonkunst met werken van Van Beethoven en Schubert. Locatie: Wilhelminakerk, Bussum. Entree: € 17,50; studenten en jongeren tot 18 jaar € 10,-. Aanvang: 20.15 uur.

Reünie Sint-Vitus

Reünie Sint-Vituscollege Bussum i.v.m. 60-jarig bestaan. Locatie: Beerensteinerlaan 69, Bussum. Van 15.00 - 21.00 uur. Inschrijven en informatie: www.reunievituscollege.nl.

Open huis

Open huis bij Topkantoor en Creatief, Huizerweg 26A. Tussen 14.00 en 16.00 uur is tevens schilder en illustrator Marius van Dokkum aanwezig. Vrije toegang.

zondag 29 november

Spelletjesmiddag

Op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur, spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3.

Bingo De Palmpit

Bingo in WOC De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Van 14.30 tot 16.30 uur. Entree € 4,-.

PlusBus

De PlusBus gaat deze week naar het Marinemuseum in Den Helder op zondag en dinsdag 1 december naar Tuincentrum de Evenaar in Etten-Leur. Woensdag vertrouwde gratis lunchconcert in het Concertgebouw en deze week ook de Kerst op de Keukenhof. Verder het Nic. Jonk museum en beeldentuin in Grootschermer en is er nog een verrassingstocht. Informatie: maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur via 035-7504192, ook om te boeken. Doelgroep: vanaf 55 jaar.

maandag 30 november

Collectanten gezocht

Het Leger des Heils zoekt collectanten in Bussum voor de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte. De collecte wordt gehouden van 30 november tot en met 5 december 2015. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt voor het sociaal-maatschappelijk werk van het Leger des Heils. Aanmelden kan via www.legerdesheils.nl/collecte of bel met 036-53 98 175.

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Elke maandag- en donderdagmiddag. Vanaf 17.30 uur een vers bereide maaltijd. Er zijn kosten aan verbonden. Aanmelden via 035-693 87 86.

Yoga-oefeningen

Yoga-oefeningen van 10.15 - 11.30 uur in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Info: 0249-880155.

Cadeaumarkt Vivium

Cadeaumarkt in Vivium de Zandzee, Iepenlaan 354 Bussum. Van 10.00 - 12.00 uur.

donderdag 26 november

Vrijmetselaars

De Naardense vrijmetselaarsloge houdt een informatiebijeenkomst voor mannen die in het toetreden tot de loge geïnteresseerd zijn. Plaats: logegebouw Brediusweg 23a, 1401 AB Bussum. Tijdstip 20.00 uur. Graag vooraf aanmelden bij secretaris@comeniusloge.nl.

vrijdag 27 november

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Toegang gratis.

Biljarten

Biljarten in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a van 10.00- 12.00 uur . Opgeven: 035-6918829.

Themamaaltijd

Themamaaltijd bij De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,- (incl. 2 drankjes). Aanmelden: 035-6938786.

woensdag 2 december

Theesessie

Theesessie van 14.00 – 16.00 uur in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a, Bussum. Kaarten, sjoelen en puzzelen. Info: 035-6951702.

Café GAUDI

Café GAUDI - Workshop Stemkracht, met Joop van der Kooij. Aanvang 20.00 uur. Welkom vanaf 19.30 uur. Toegang: € 10,-. Locatie: WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354A, Bussum.

zondag 6 december

Sinterklaasbingo

Sinterklaasbingo De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Gratis deelname, maar met medeneming van presentje t.w.v. +/ € 5,-. Aanvang 14.30 uur. Aanmelden: 035 - 6938786.

Hockeyers doen goede zaken

Hockeyheren verslaan LOHC, vrouwen houden koers aan kop

De Bussumse hockeyers knokten voor de punten. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Goede zaken van de hockeyers van Gooische afgelopen weekend. De Bussumse hockeyheren wonnen met 3-2 van tegenstander LOHC en namen daarmee verder afstand van de laagste plaatsen.

De Bussumers begonnen sterk aan het duel en leken wat beter dan de tegenstander. De ploeg kwam echter toch op achterstand te staan na een harde en rake strafcorner van de tegenstander. Daarna rechtten de hockeyers de rug en herstelde het team goed. De Bussumers namen het duel al snel over en kwamen door doelpunten van Junior Schilte, Tijmen Klemann en Luciën van Doorn voor te staan. Nadat de ploeg een kans verspeelde om de marge nog verder op te hogen maakte LOHC nog een tegentreffer, waardoor het nog heel even spannender werd. Toch konden de Bussumers goed standhouden.

De hockeyers van Gooische staan na afgelopen weekend op de achtste plaats van het klassement. Het gat met de nummer negen bedraagt na afgelopen weekend al zeven punten. De achterstand op de top 3 bedraagt slechts 5 punten. De Bussumers spelen volgend weekend nog één keer. Dan wacht Push, de nummer zeven van het klassement.

Na rust werd het nog even spannend. Foto: Bob Awick

Gedegen zege hockeysters
Zonder al te hoogstaand hockey hebben de hockeysters van Gooische afgelopen weekend gewonnen van Ares, de nummer laatst van het klassement. De Bussumse vrouwen waren met 2-0 te sterk.

De hockeysters speelden gedegen tegen een stugge tegenstander. Echte problemen bleven achterwege. Voor rust kwam de Bussumse ploeg op voorsprong door een doelpunt van Bente Scholten. Na rust maakte Nadine Profijt de tweede treffer. De ploeg was na afloop, ondanks dat het spel op momenten beter kon, tevreden met de punten.

Hockeysters nog steeds op gedeelde eerste plaats

De Bussumse hockeysters staan na afgelopen weekend nog steeds samen met EHV op een gedeelde eerste plaats. De twee teams treffen elkaar pas volgend voorjaar weer. De voorsprong op de naaste belager om de eerste plaats bedraagt slechts een punt.

Komend weekend speelt de ploeg tegen HCM Arnhem, dat voorlaatste staat.

HC Naarden komt tekort

NAARDEN - Geknokt werd er wel, maar HC Naarden heeft afgelopen weekend geen punten kunnen pakken tegen Roomburg. De Naarders kwamen met 3-2 tekort.

HC Naarden begon terughoudend aan het duel, Roomburg mocht het spel maken. Dat werkte goed. Met een aantal snelle counters kon HC Naarden voor het meeste gevaar zorgen. De Naarders pakten een voorsprong door een benutte strafcorner van Jelte Bommel. Vlak voor rust deed Roomburg wat terug. Na de rust leek Roomburg het duel even over te nemen. De ploeg startte sterk en kwam al snel op voorsprong. HC Naarden kon toch weer terugkomen door een doelpunt van Derk van Niel na een afgeslagen strafcorner. Op het laatste moment pakte Roomburg toch de zege.

Nederlaag hockeysters
Vooral doordat de ploeg te veel kansen verspeelde, hebben de hockeysters van HC Naarden afgelopen weekend verloren van Overbos: 0-2.

HC Naarden was het hele duel beter en zette veel druk op de tegenstander, maar kon geen doelpunten maken. Overbos deed dat een stuk beter: met een strafcorner en een counter werd het 0-2. HC Naarden leek daarna even op te leven, maar kon geen vuist meer maken.

BFC-bestuurder Gert Olthof stopt en draagt taken over

Gert Olthof, geheel rechts op de foto.

BUSSUM - BFC-bestuurder Gert Olthof stopt ermee. Dat heeft de Bussumse voetbalclub afgelopen week bekendgemaakt.

Gert Olthof stond de afgelopen vier jaar aan het hoofd van de Bussumse voetbalclub. De afgelopen jaren maakte BFC met Olthof een paar grote stappen. Het eerste elftal promoveerde naar de derde klasse (en degradeerde een jaar geleden weer), een groot deel van het sportpark van de Bussumse club werd aangepakt en de voetbalschool van de club bleek de beste van de streek. Olthof noemt het zelf 'een goed moment om het stokje door te geven'.

Kees Dijk voorgedragen als opvolger
Het bestuur van BFC heeft Kees Dijk voorgedragen als opvolger van Olthof. Naast Olthof vertrekken ook drie andere bestuursleden om plaats te maken voor anderen. Er wordt gezocht naar opvolgers.

NVC bekert verder

NAARDEN - NVC heeft de volgende ronde van de beker gehaald. De Naarders wonnen na penalty's van De Meteoor. Na anderhalf uur voetballen stond het nog 2-2.

NVC was met name voor rust een stuk beter dan de Amsterdammers en kwam terecht op voorsprong. Na de rust kwam De Meteoor terug, NVC maakte te veel foutjes. NVC nam de penalty's vervolgens beter. NVC-keeper Groenhard stopte een strafschop van De Meteoor, een andere belandde naast.

Korfballers kansloos

BUSSUM - Een forse nederlaag voor de korfballers van DOC afgelopen weekend. De Bussumers kenden veel problemen met het sterke Thor en verloren met 21-8.

Al vanaf de start was Thor een stuk sterker dan de Bussumse ploeg. DOC bleek al snel kansloos en kwam kracht tekort om wat terug te doen. Doordat Thor de gekregen kansen goed afmaakte, werd de voorsprong van de ploeg al snel groter.

Verkoop jute-sintzakken voor Sinterklaasbank

Elisa Nuij is blij met de actie van de Bussumse winkeliers Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Een aantal winkeliers in Bussum verkoopt jute-sinterklaaszakken voor het goede doel. Wie een zak koopt, steunt hiermee direct de Sinterklaasbank.

Bruna, het Hoofdkantoor en Zus&Zo zijn de drie locaties die meedoen aan de actie. Dave Wiegert van Stokjes&Lepel kwam op dit idee toen hij de zakken ging bestellen voor aan de lantaarnpalen in het dorp. Een paar extra bestellen om te verkopen voor het goede doel was een kleine moeite, vond hij. Inmiddels hangen er ruim 500 zakken in het dorp en zijn er zo'n 400 te koop. Hij verwacht dat de deelnemende winkeliers ze allemaal wel verkopen.
De zakken zijn speciaal ontworpen met de opdruk 'Sint in Bussum'. Van de opbrengst van € 5,- gaat de winst volledig naar de Sinterklaasbank. Naast deze actie met jutezakken staan er ook bij diverse winkeliers speciale Sinterklaasbank 'Spaarbankjes', waar mensen geld in kunnen doneren.

Sinterklaasbank
De Sinterklaasbank opereert vanuit Bussum en is in 2006 opgericht door Elisa Nuij. Zij wil kinderen in heel Nederland die anders geen echte Sinterklaas kunnen vieren een cadeautje geven op 5 december. Nuij: "Er is nog zo veel verborgen armoede in Nederland en echt niet alleen bij mensen die naar de Voedselbank gaan of leven van een uitkering. Als je bedenkt dat we in 't Gooi en omstreken, toch best een rijk gebied, dit jaar al zo'n 500 kinderen voorzien van een cadeautje en landelijk zelfs 4.000."

Wenscadeautje
Het bijzondere aan de Sinterklaasbank is volgens Nuij dat de kinderen zelf een wensenlijstje mogen maken uit een speciale folder van een speelgoedzaak. Want een lijstje maken, dat hoort bij Sinterklaas, vindt Nuij. Een 'wenscadeautje' noemt Nuij het dan ook. Kinderen krijgen dus geen tweedehands of speelgoed 'zo goed als nieuw'. "Het gaat echt om een cadeautje dat ze zelf uitkiezen, want wat is er nou leuker om één keer per jaar ook iets moois uit te kunnen kiezen uit de folders van de Sint."

Stilaan nadert de dag waarop Bussum, Naarden en Muiden hun bestaan als zelfstandige gemeenten beëindigen. Veel aandacht in de publiciteit krijgen daarbij de personen die in openbaarheid hun bijdrage aan het ingewikkelde proces van gemeentelijke herindeling leveren. De burgemeesters, de wethouders en de gemeenteraadsleden.

Buiten de schijnwerpers blijven de ambtenaren die de ontelbare besluiten voorbereiden en die daaraan uitvoering geven. En terwijl de gezagsdragers en politici bij zo'n gemeentelijke herindeling hun persoonlijke toekomst in een proces van mogelijke (her)benoeming of (her)verkiezing afwachten, wordt van de werknemers van de drie gemeenten vooral een groot vermogen tot aanpassing verwacht. En, tijdens de verbouwing gaan de werkzaamheden gewoon door.

De historische archieven van Bussum, Naarden en Muiden weerspiegelen dit contrast tussen de etalage en de schermachterkant. De kilometers papier die in de loop van honderden jaren zijn volgeschreven zijn het werk van heel veel secretarissen, referendarissen en commiezen. Pas in de loop van de twintigste eeuw verscheen hun naam op die paperassen, daarvoor waren zij niet alleen stil maar ook anoniem.

Gelukkig bevatten deze gemeentelijke archieven naast de ambtelijke documenten ook ontzettend aardige kijkjes-in-de-keuken zoals foto's van personeelsfeesten en van jubileumvieringen. En het leukst: foto's van de jubilaris op zijn of haar werkplek. Een geschiedenisles op zich, deze afbeeldingen. Van schrijven met de hand naar de typemachine, van het houten bureau naar de infobalie. En wat zagen de ambtenaren er vroeger "ouwelijk" uit!

Op de drempel van de gemeente Gooise Meren hierbij een greep uit de verzameling foto's van de drie oude keukens.

Hans Jonker

Nog heel even profiteren van 14%

Nog dit jaar op kenteken

Ook de Opel Corsa vijfdeurs is zuinig genoeg voor 14% bijtelling.

Autodealers merken een run op leaseauto's met 14% bijtelling. Logisch, want wie zo'n auto vóór 31 december op kenteken zet, profiteert nog vijf jaar van deze lage bijtelling. Dezelfde auto valt vanaf 1 januari in de 21%-categorie. Goed nieuws voor alle leaserijders: de autodealers hebben de meeste 14%-modellen nog volop op voorraad.

Vrijwel alle modellen met 14% bijtelling zijn nog leverbaar en dit jaar te rijden. De Volkswagen Polo BlueMotion kan moeilijk worden en van de Porsche Cayenne S E-Hybird zijn er ook niet veel meer, maar verder is er keuze genoeg.

Omdat Opel de vijfdeurs .3 CDTi Easytronic 3.0 Start/Stop nog iets zuiniger wist te maken, staat dat model nu ook in de 14%-showroom. Naast de driedeurs, want die was al langer zuinig genoeg voor deze categorie. Andere modellen die dit jaar nog tot het 14%-voordeel horen, zijn de zeer zuinige versies van de Citroën C3, Cactus en DS3, Fiat Punto, Ford Fiesta, Lexus CT, Mercedes 500, Peugeot 207 en 308, Porsche Panamera, Renault Clio, Seat Mii, Skoda Citigo, Toyota Auris en Yaris, Volkswagen Up! en Polo en de Volvo V40.

Overigens is er met de 7% plug-in hybrides hetzelfde aan de hand, die gaan per 1 januari naar een bijtelling van 15%. Op deze zuinige jongens is al een tijdje een run en daardoor zijn deze al sinds de zomer steeds moeilijker leverbaar.

DS 4 in nieuwe DS Store Amsterdam

De Crossback is een van de twee nieuwe DS 4-modellen in de DS Store.

Citroën opent aan de A10 de DS Store Amsterdam. Beleving en luxe staan centraal bij dit jonge zustermerk. DS Nederland maakte van de gelegenheid gebruik de nieuwe DS 4 en DS 4 Crossback te presenteren.

DS haalt inspiratie uit het luxe Franse rijden van weleer, in het bijzonder in de Citroën DS. De hedendaagse DS-en zijn voorzien van avantgarde design, bijzondere technologie, oog voor detail en dynamisch comfort.

Directeur Citroën Amsterdam Raymond Crezee: "In de DS Store Amsterdam staan we vanaf nu helemaal in stijl klaar voor alle DS- en Citroën-klanten om hen zo goed mogelijk van dienst te zijn." In de DS Store, waar ook lezingen en evenementen zullen plaatsvinden, is op 27 en 28 november onder andere de DS 3 R5 te bewonderen. Bezoekers kunnen dan ook coureur en DS 3 R5-eigenaar Bob de Jong kunnen ontmoeten.

Mitsubishi Space Star helemaal vernieuwd

De Space Star werd van binnen en van buiten opgefrist.

Mitsubishi komt in ons land in februari met een vernieuwde Space Star.

Het model werd onlangs gepresenteerd in Los Angeles. De zeer compacte MPV biedt veel kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs. Het model heeft een fris uiterlijk, met een nieuw vormgegeven neus, voor- en achterbumper en achterspoiler. Er zijn nieuwe koplampen en led-achterlichten. De stoelbekleding is nieuw, net als het instrumentenpaneel en het stuurwiel. Bovendien is de vernieuwde Space Star de eerste Mitsubishi die uitgerust kan worden met Android Auto en Apple CarPlay. De wegligging en de stabiliteit van de Space Star zijn verbeterd dankzij geoptimaliseerde dempers en een gewijzigde elektronische stuurbekrachtiging. Mitsubishi monteert ook remschijven met een grotere diameter aan de voorzijde en grotere trommelremmen aan de achterzijde. Verder is het model standaard voorzien van Hill Start Assist. De Space Star krijgt de bekende 1,2-liter driecilinderbenzinemotor. De auto is uitgerust met de nieuwste versie van MIVEC, Mitsubishi Motors' innovatieve elektronische kleptiming waarmee het brandstofverbruik en de emissies verder beperkt worden.

Opel Astra Tourer vol hightech snufjes

Nu de nieuwe vijfdeurs Opel Astra bij de dealers staat, gaan ook de orderboeken open voor de nieuwe Astra Sports Tourer. Deze dynamisch ogende stationwagen met tot wel 1.630 liter bagageruimte is leverbaar voor prijzen vanaf € 22.295,-. Opel biedt voor de stationwagen een nieuwe krachtige dieselmotor. Ook de Sports Tourer biedt talrijke hightech functies die normaliter zijn voorbehouden aan auto's in hogere segmenten.

VW Transporter is de beste

Een internationale jury van bedrijfswagenjournalisten uit 24 Europese landen is eruit. De zesde generatie van de Volkswagen Transporter is uitgeroepen tot International Van of the Year 2016. De Transporter ontvangt de onderscheiding voor de derde maal in zijn bestaan. VW-directeur Eckhard Scholz zei bij het in ontvangst nemen van de award: "De prestigieuze prijs betekent een belangrijke erkenning voor de prestaties van ons team. Wij zijn vooral blij dat wij deze belangrijke prijs ontvangen in deze voor ons merk moeilijke tijd. Wij zien het als een signaal en incentive voor een succesvolle start van wat een veelbelovend jaar 2016 gaat worden."

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23 BUSSUM KORTINGEN VAN 35% OP DE HANDWERKSTOFFEN EN VAN 10 TOT 50% OP DE BREIGARENS EN BAND/KANT 50% KORTING.

Keurig gezin uit Bussum zoekt betrouwbare en enthousiaste oppasdame aan huis voor 2 kinderen (1,5 en 4) voor 2 dagen in de week. Bent u geïnteresseerd en heeft u ervaring, stuur dan cv met foto & motivatie naar
oppasinbussum@gmail.com

Nu in Naarden: foto afdrukservice uit een fotovaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultramoderne FUJI DL600 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, tot wel 100x150 cm groot. In hoogglans maar ook in prachtig zijdemat. Nieuwsgierig? Kijk maar eens op de homepage van: http://www.fotovakprintnaarden.nl ga naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d 1411 AW. Parkeren is gratis op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Deze week bij slagerij van Bemmelen. Elke 2e rookworst halve prijs, en nog veel meer heerlijke winterkost zoals; stamppot boerenkool, zuurkool en hutspot, balkenbrij, erwtensoep, zuuroolspek, en niet te vergeten onze welbekende saucijzenstaven. Slagerij van Bemmelen Kolonel Verveerstraat 69 Naarden.Tel. 6948850

Hulp in het huishouden, Poolse vrouw zoekt naar meer werk in Bussum Naarden, Huizen. Goede referentie! k.v.k nr. bel 06-57684953

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.

DW Facility Groep vestiging Almere is op zoek naar ONDERAANNEMERS c.q. ZZP-ers voor schoonmaak projecten in de regio 't Gooi ochtend en avond. Telefoon: 036-5460510 of info@facilitygroep.com

Gezin (Naarden-Oranje Nassaupark Zuid) 3 kinderen (12,11 en 8) zoekt oppas voor maandag 15.00-19.00 en dinsdag 15.00/17.00-19.00 (in overleg). Er zijn voor de kinderen, koken en licht huishoudelijk werk. naardenoppas@gmail.com

Vrouw heeft 11 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. Met goede refs. in Naarden-Bussum. Mevr. Inge tel.: 06-31081920

Privéles Engels, Nederlands, Duits, Frans en Spaans.
035-6839235

Goodkinds taxi services van/naar Schiphol € 50,- Naarden-Bussum-Hilversumse Meent 06-26984855

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Pr. Beatrixhof. Huur
€ 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

bbb-bomen.nl Boom laten kappen? Professioneel,
betrouwbaar en goedkoop.

MAXI FASHION grote maten voor kleine prijzen. Nieuwe Brink 5 Bussum. do-vrij-za open.

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Gratis feestzaal tot 180 pers incl onbeperkt drank va 10,-. info 0653319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Dak4all voor al u dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434