BussumsNieuws

5 november 2014

BussumsNieuws 5 november 2014


Toch opvang op kazerne?

COA laat oog vallen op Bussumse Kolonel Palmkazerne en brengt morgen bezoek

Het COA maakt morgen een rondje over het complex. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er bestaat toch een kans dat er asielzoekers geherbergd gaan worden op de Kolonel Palmkazerne. Het COA, dat de opvang regelt, komt morgen naar Bussum voor een rondgang over de kazernegrond. Dat laat een woordvoerder van de provincie Noord-Holland desgevraagd weten.

De Bussumse kazerne wordt al langer genoemd als opvangplek voor asielzoekers, maar een verzoek van het COA om de kazerne te betrekken bleef vooralsnog achterwege. Wat het bezoek van het COA aan de kazerne betekent, valt slecht te beoordelen. De woordvoerder van de provincie Noord-Holland en een woordvoerder van het COA reppen daar met geen woord over. Sterker nog: het COA laat alleen weten dat het naar Bussum komt voor een rondgang, maar wil anders dan de provincie de datum van morgen niet bevestigen.

Slechte staat
Na de eerste geruchten over de opvang op de Kolonel Palmkazerne stelde de provincie dat er op de kazerne eerst heel wat moet gebeuren vanwege de slechte staat van onderhoud van de panden en zorgen over brandgevaar.

Er wordt gekeken naar opvangplekken omdat er steeds meer asielzoekers naar Nederland komen. Deze toegenomen stroom zou de komende jaren aanhouden. Staatssecretaris Fred Teeven deed onlangs al een oproep aan alle gemeenten om hun ogen open te houden voor eventuele leegstaande panden om deze mensen op te kunnen vangen. Het COA opende de afgelopen maanden al meerdere extra opvangplekken en zoekt nog verder.

Gemeente wacht af
De gemeente Bussum wacht af wat er gaat gebeuren. De provincie Noord-Holland heeft de zeggenschap over de kazerne. Pas als er een verzoek komt van het COA en de provincie de komst van de asielzoekers toestaat, komt Bussum aan bod. De gemeente zou mee moeten werken door een vrijstelling te geven op het bestemmingsplan. Dat komt pas na een concreet verzoek aan de orde.

Jubilarissen van KWF in het zonnetje gezet

Vrijwilligers worden bedankt voor hun inzet. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Echte doorzetters zijn het. De collectanten en wijkhoofden uit Bussum en Naarden die zich al vele jaren inzetten voor KWF Kankerbestrijding werden afgelopen maandag in de Bussumse Watertoren bedankt voor hun trouwe inzet.

Op de gezamenlijke jubileumbijeenkomst van de afdelingen Bussum en Naarden waren ongeveer dertig vrijwilligers. Zij zetten zich al tussen de 12 en 40 jaar in om jaarlijks de collecte tot een goed resultaat te brengen.

De jubilarissen kregen voor hun inzet de bijbehorende KWF-onderscheiding opgespeld.

Fotostudio Vonk houdt er na halve eeuw mee op

BUSSUM - De bekende fotozaak Fotostudio Vonk stopt er na 50 jaar mee. Dat laat ondernemer Arie Vonk weten. De zaak gaat deze maand, op zaterdag 29 november, voorgoed op slot.

Vonk wordt volgende maand 72 jaar en had al langer plannen om te stoppen. De knoop werd onlangs doorgehakt. "We hebben prachtjaren gehad, maar we houden er nu echt mee op. Als je ouder wordt, weet je dat het moment van stoppen er een keer aankomt", zegt Vonk. De Bussumer heeft geen opvolger om de zaak aan over te dragen.

Sinterklaas logeert in Bussum

BUSSUM - Sinterklaas heeft aangegeven dit jaar in Bussum te willen logeren. Daarom komt er een speciale slaap- en werkkamer in het gebouw op de kop van de Nassaulaan, in het pand genaamd de Vonk.

Sinterklaas zal overdag niet in het huis aanwezig zijn omdat hij een druk schema heeft. De kamer kan wel door de ramen worden bekeken. Ook komt er een brievenbus speciaal bedoeld om tekeningen of verlanglijstjes in te stoppen.

Intocht
De feestelijke sinterklaasintocht in Bussum is op zondag 16 november om 12.30 uur op het Raadhuisplein. Presentator Paul Passchier oefent de aangepaste teksten van de sinterklaasliedjes met de kinderen zodat iedereen mee kan zingen. Sinterklaas arriveert om 13.00 uur en wordt ontvangen door de burgemeester.
Vanaf 13.30 uur loopt Sinterklaas door het dorp en stopt hij onder andere op de Havenstraat en het Julianaplein. Uitzwaaien is om 15.30 uur, wederom op het Raadhuisplein.

6

duels wonnen de voetballers van SDO de afgelopen weken achter elkaar

Roestige Engelse bulldog

Foto: Jessica de Jong

Voor de leek een brok roest. Voor de liefhebber een fraai object. Dik honderd jaar en met een gedenkwaardig feit als toegift.

Opnieuw uit een van de akkers rond Bussum en Huizen een bijzondere vondst. Een revolver die naar de pittige naam British Bull Dog revolver luistert. De gegevens: type: zakrevolver. Gemaakt in: Verenigd Koninkrijk. Ontwerper: Philip Webley & Son. Ontworpen in 1872. Gefabriceerd door: Webley en een aantal andere fabrikanten in Amerika en Europa. Productie: 1872 - 1900.

De cilinder kan 5 patronen bevatten van het randvuurtype, kaliber .44. Had een wegklapbare trekker om ongelukken in de broekzak te voorkomen. Een zeer gewild wapen voor zelfverdediging. Maar ook om er een kwalijke daad mee te plegen.

Op 2 juli 1881 werd de toenmalige president van de Verenigde Staten door de misnoegde advocaat Charles G. Guiteau met een Bull Dog revolver neergeknald. Een ijdeltuit, deze moordenaar. Hij wilde aanvankelijk een ivoren handgreep hebben, want dat zou later mooi staan in een museum. Het was echter te duur en hij kocht dus een Bull Dog revolver met een houten handgreep. Na de rechtszaak tegen Guiteau kwam de gewraakte revolver inderdaad in het Smithsonian Institution terecht, waaruit hij enige tijd later verdween. Om er nooit meer terug te keren.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten Doopdienst
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering kapelaan M. Sendecki; za. 08/11 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. H. v.d. Ham; 17.00 u. ds. H. v.d. Ham; do. 05/11 14.30 u. en 19.30 u. ds. J. Bos Dankdag

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. B. Elenga
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. T. Cammeraat; 17.00 u. ds. A.A.A. Prosman
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. M. de Jong
*Doopsgezinde Gemeente B-N br. 10.30 u. ds. A.A. Rijken
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. dr. B.M.J. Nagel
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D. Spee H.A.; 19.00 u. ds. S. v.d. Velde Praisedienst
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 13/11 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. mw. ds. H. Honderd

Weerbericht

Licht wisselvallig, normale temperatuur
De maand november begon met een extreem zacht weekeinde, maar de bordjes werden begin deze week verhangen. Achter het koufront van een Atlantische depressie is belangrijk koelere lucht binnengestroomd. Die depressie vult op waardoor het tijdelijk rustiger wordt. Door een volgend lagedrukgebied wordt het vrijdag opnieuw wisselvalliger met een toenemende wind.

Donderdag en vrijdag
Donderdag verloopt deels bewolkt, maar de zon schijnt ook af en toe. Het blijft overwegend droog. Er waait een meest matige zuidwestenwind. Vrijdag wordt de bewolking dikker. Er staat vervolgens wat nattigheid op het menu. De maximumtemperatuur wordt circa 11 graden. De zuidwestenwind wakkert aan tot vrij krachtig of krachtig (windkracht 5-6).

Het weekeinde
De kans is groot dat de zaterdag goeddeels droog gaat verlopen. Naast bewolking kan de zon van tijd tot tijd schijnen. Voor zondag wordt stilaan meer bewolking verwacht. Er kan aan het eind van de dag wat regen vallen. Er waait beide dagen een vrij krachtige zuidenwind. Het minimum schommelt rond 7 graden. De maximumtemperatuur komt uit op 12 à 13 graden.


Weetje
Het 'normale' maximum bedraagt begin november 11 graden. Zaterdag werd het 18.5 graden, zondag 17.4 graden. Twee dagrecords, maar geen absoluut novemberrecord. Op 3 november 2005 werd het 18.7 graden. Wel sneuvelde zaterdag het landelijk record: het oude record van 4 november 1994 bedroeg 21.1 graden, in Midden-Limburg werd 22.0 graden gemeten.

Boeken, die het mooiste van de provincie Noord-Holland tonen, samen met verhalen over de natuur, de cultuur, landschappen, monumenten en mensen. En dan ook nog eens van dertig of meer jaar geleden. Het Gooi is goed vertegenwoordigd. Prachtig om te zien hoe het tóen was. Soms onherkenbaar veranderd, soms hetzelfde gebleven.

De boeken zijn nog als nieuw, dank zij de goede papierkwaliteit, maar ook doordat ze goed bewaard zijn. Boeken om zelf te houden of om weg te schenken. Deze zijn het: *Kijk op Noordholland. Uit de serie Kijk op Nederland. Redactie Tom Bouws. Negen regio's, 411 kleurenfoto's, kaartjes, register. Gebonden met omslag. Elsevier 1980.

*Kijk op het groene Noord-Holland. Uit de serie Kijk op het groene Nederland. Teksten Sietze Dijkhuizen; 200 foto's van Kees Scherer. Laatste hoofdstuk: op stap door het groen. Gebonden met omslag, 136 pagina's. Elsevier 1984.

*Noord-Holland. Land van wijde verten. Eerst 45 pagina's over Noord-Holland vroeger en nu door J.D. Gerritsen. Daarna 148 grote foto's in kleur van Arend Loerts en Harry Meek. Hardcover kunstleer. Geen paginanummering, geen jaar (omstreeks 1980). Uitgever: M.A. van Seijen.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Michelin beloont restaurant Faulk

Onderscheiden met Bib Gourmand

Menno van der Valk in zijn keuken. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Topkok Menno van der Valk van restaurant Faulk aan de Herenstraat gilde het uit van blijdschap toen hij hoorde dat hij sinds deze week de vermelding Bib Gourmand heeft. Twee weken geleden werd hij voor het eerst vader en nu dus deze eervolle vermelding van Michelin: alles lijkt mee te zitten voor de hardwerkende Menno.

Had je het verwacht?
"Ik had er wel op gehoopt, maar nooit gedacht dat we binnen zo'n korte tijd in aanmerking zouden komen voor de Bib Gourmand. De zaak is pas twee jaar open en je ziet dat veel restaurants pas na een jaar of acht op de lijst komen. Ik zie het echt als een ster voor de bistro's. Ik ben nu de enige in het Gooi met deze vermelding. In heel Nederland zijn er 115 zaken die op de lijst staan en wij zitten daar nu gewoon bij. Michelin let hierbij nauwlettend op prijs-kwaliteitverhouding en nuttigt hiervoor menu's die onder de 35 euro worden aangeboden en met lokale producten worden bereid."

Michelin

Michelin heeft dit jaar aan 22 restaurants in Nederland een Bib Gourmand toegekend. Daarmee komt het aantal eetgelegenheden met het keurmerk voor prijs-kwaliteit uit op 115.

Restaurant Faulk aan de Herenstraat 26 in Bussum behoort tot de 22 nieuwkomers. Het restaurant biedt een 3-gangenmenu voor € 32,50 en werkt zo veel mogelijk met producten uit de regio.

Wist je dat je in aanmerking kwam?
"Een inspecteur heeft zich aan ons bekendgemaakt en hij wilde wat informatie. Ook denk ik dat ze een tweede keer zijn geweest. Ze houden je in de gaten en daarom komen ze op verschillende momenten proeven."

"Ik las de uitslag op Missethoreca. We krijgen een vermelding in de gids en een plaquette om buiten aan de deur te hangen."

Menno van der Valk: 'Er zit nog heel veel rek en groei in ons team'

Wat verandert dit voor jullie?
"Het onderstreept wat wij hier proberen te doen. We hebben een hoogwaardige keuken met niet-alledaagse producten voor een prima prijs. Ik hoop dat er hierdoor nog meer mensen komen eten bij Faulk, wellicht ook mensen uit het buitenland."

Hij vervolgt: "Wat er ook gebeurt, we zitten niet stil. Er zit nog heel veel rek en groei in ons team. De komende tijd gaan we weer opleidingen volgen om onze kennis up-to-date te houden. Daarnaast blijven we zoeken naar nieuwe lokale producten om te gebruiken in onze gerechten."
Wat voor lokale producten gebruik je?
"We hebben bijvoorbeeld honing uit de Hilversumse Meent; die smaakt heerlijk muntachtig en niet superzoet. Die combineren wij bijvoorbeeld met kaas of kleine wilde eenden, smient, uit Ankeveen. Ook hebben we paardenworst uit de Hilversumse Meent op de kaart staan. We zoeken overigens nog naar mensen uit de buurt die op kleine schaal mooie producten maken. Zo maakt een kennis vlierbloesemsiroop voor ons die we gebruiken in onze huiscocktail."

Wat staat er momenteel op de kaart?
"Vanaf aanstaande donderdag werken we weer met een nieuw menu met veel herfstproducten. Denk hierbij aan fazant, hert, rundertartaar, maar ook oesters, varkensnek, spruitjes, schorseneren, pompoen en kastanjes. Ook hebben we kleine hapjes op de kaart om als aperitief te nuttigen. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde ui met yoghurt en maggiplant, heerlijk om samen te delen."

Ga je ook nog voor een Michelinster?
"Ik ben natuurlijk wel een man met een ego en ik zou het fantastisch vinden, maar toch streef ik daar niet naar. Als je met dure producten werkt zoals kreeft, hoef je niet veel te doen om het goed te laten smaken. Ik gebruik juist andere producten zoals buikspek en dan is het een hele uitdaging om daar een culinair gerecht van te maken. Heb je een Michelinster, dan verwachten de mensen een duur en wellicht stijf restaurant te treffen en dat zijn wij absoluut niet."

Man op scooter gezocht door recherche

BUSSUM - Voor het onderzoek naar het neersteken van een Bussumer afgelopen zomer zoekt de recherche naar een man op een scooter. Dat meldt de politie.

De Bussumer (31) werd afgelopen zomer meerdere keren met een mes gestoken. Het voorval gebeurde rond het Almeerderstrand. De verdachte stapte de volgende dag zelf naar de politie. Het onderzoek naar de zaak loopt nog.

Samen met verdachte
De recherche maakt deze week bekend dat de man op de scooter kort voor het voorval nog samen met de verdachte was. Men hoopt dat de man meer kan vertellen over het voorval. Bellen met de recherche kan op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Majellakapel haalt geld op voor opknappen kamer

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Meubels, boeken, speelgoed en nog veel meer: er werd afgelopen weekend van alles verkocht op de bazaar van de Majellakapel aan de Iepenlaan. Veel buurtbewoners en andere belangstellenden kwamen op de bazaar af. De Bussumse kerk haalde met de bazaar geld op voor enkele werkzaamheden. De kerk hoopt de koffiekamer een opknapbeurt te geven. Behalve de bazaar werden er ook lootjes verkocht voor een tombola. De opbrengst daarvan gaat naar de Bussumse stichting Kinderen in Nood.

Bussum neemt toekomst parkeren onder de loep

Garage Westerpark heeft geen toegevoegde waarde

Wat gaat er gebeuren met de parkeergarages? Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er loopt momenteel een onderzoek naar de toekomst van het parkeren. Er wordt gekeken wat er de komende jaren moet veranderen om het parkeren beter te maken.

De gemeente praat onder meer over de kosten en baten van het parkeren, maar ook over meer algemene zaken. Er wordt onder andere gesproken over de toekomst van de Bussumse parkeergarages. De gemeente heeft onderzocht dat de Bussumse parkeergarages de parkeerproblemen nauwelijks oplossen, terwijl de garages zelf veel geld kosten. Een van de garages, garage Westerpark, heeft volgens de gemeente helemaal geen toegevoegde waarde. Behalve naar het parkeren, wordt er ook gekeken naar het beheer van de garages.
Er wordt nu nagedacht over enkele verbeterpunten, volgend jaar gaat de gemeente daarmee aan de slag. Waar het kan wordt ook gekeken of er samengewerkt kan worden met andere gemeenten. De gemeenteraad praat later over het plan.

Katja Volmerink

Interieurontwerper
Onderneemster
Bussumse sinds 2006

Foto: Jessica de Jong

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb een eigen winkel, Mint Design. Als ik niet in de winkel sta, bezoek ik leveranciers en klanten om interieuradvies te geven, doe ik inkopen en de administratie. Verder ga ik graag hardlopen en doe ik aan fitness."

Wat is je favoriete plek?
"Omdat ik hardloop ga ik graag naar het bos en de heide. Verder ben ik vaak met mijn kinderen te vinden bij de skatebaan. Met het hele gezin eten we graag bij Bel Ami."

Waar droom je nog van?
"Ik hoop dat mijn winkel echt een begrip in Bussum gaat worden. Ook droom ik ervan om een eigen interieurlijn te hebben."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik zou een groot deel investeren in mijn winkel en in mijn huis. Een uitbouw en een nieuwe keuken staan al op de planning, dus extra geld zou van pas komen. Tot slot zet ik wat geld opzij."

Met wie wil je nog een goed gesprek?
"Met een bekende interieurontwerper met een geheel andere stijl. Ik zou wel eens van gedachten willen wisselen met bijvoorbeeld Erik Gutter of Erik Kusters."

Wat voor muziek luister je?
"Café del Mar-achtige muziek."

Wat kijk je op tv?
"Ik kijk geen televisie, alleen maar Netflix. Ik kijk allerlei series zoals 'How I met your Mother' en 'House of Cards'."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zorg ik voor leukere en meer speeltuintjes. Bij de KPC de Bazelstraat is een heel saai veld met sombere toestellen waar nooit iemand speelt. Ook het veld bij de Kamerlingh Onnesweg / Lothariuslaan is een mooie plek voor speeltoestellen."

Berger moet wateroverlast voorkomen

Wateroverlast moet straks tot verleden behoren. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussum heeft plannen om rond de Karnemelksloot een waterberger te plaatsen.

Als het nu hard regent, gebeurt het met regelmaat dat de Groot Hertoginnelaan en Koninginneweg onder water komen te staan. Het hemelwaterafvoerstelsel dat het water nu moet opvangen, kan het vele water amper aan. Een zogenaamde 'waterbergende afvoerkoker' vanaf de Meergweg naar de Karnemelksloot moet de problemen met wateroverlast straks oplossen. Het plan moet nog naar de gemeenteraad.

Bezwaren tegen openen supermarkt op zondag

BUSSUM - Bewoners rond de Koekoeklaan verzetten zich tegen het openen van de supermarkt op zondag. Ze stappen naar de gemeenteraad om hun bezwaren aan te kaarten.

Volgens de buurtbewoners zorgt het openen van de supermarkt op zondag tot een verslechtering van de leefbaarheid van de buurt.

Plannen
De gemeente Bussum heeft het plan om supermarkten de kans te geven op zondag open te gaan. Het zou goed kunnen dat de zondagopening vanaf komend jaar wordt doorgevoerd. De raad moet dat echter nog bepalen.

Raad denkt over ledlampen op sportparken

BUSSUM - Er komt een onderzoek naar het plaatsen van ledlampen op de Bussumse sportvelden. Dat hebben raadsleden bepaald.

Alle Bussumse clubs moeten onder de loep genomen worden. Met het plaatsen van de ledlampen kan geld bespaard worden, maar vooral ook stroom. Wanneer alles exact onderzocht gaat worden, wordt later bepaald. Het gaat vooralsnog slechts om een plan.

Lampen hockeyvelden
De stap om te gaan onderzoeken of de ledlampen geplaatst kunnen gaan worden, kwam nadat hockeyclub Gooische de gemeente een fors geldbedrag vroeg voor het plaatsen van andere lampen. Dat verzoek kreeg geen brede steun van de raadsleden.

Web topvijf

1. Fotostudio Vonk stopt
2. Verzet onder bewoners Koekoeklaan tegen openen supermarkt op zondag
3. FIN: 'Gooise Meren, eigenlijk dieptriest'
4. Bussum aan de slag met verkeersknelpunten
5. COA laat oog vallen op Kolonel Palmkazerne

Tij keren bij Volksuniversiteit

Nieuwe voorzitter Machteld Middelveld wil stap voor stap veranderen

Machteld Middelveld zet zich als voormalig docent nu in voor de Volksuniversiteit. Foto: Mireille Detrixhe

door Mireille Detrixhe

BUSSUM / NAARDEN – De grootste uitdaging voor Machteld Middelveld is om als nieuwe voorzitter van de Volksuniversiteit Naarden-Bussum gedoceerd veranderingen door te voeren. Ze wil soms te veel tegelijk. Ze is van het aanpakken en gewoon doen. "Ik vind ook zo veel leuk en ik zie niet snel beren op de weg."

Anderhalf jaar geleden kwam ze als vrijwilliger bij de Volksuniversiteit werken. "Mijn eerste taak bij binnenkomst was om cursussen te organiseren op cultureel, maatschappelijk en geschiedkundig gebied. Daarvoor werkte ik jarenlang met heel veel plezier bij verschillende onderwijsinstellingen, waaronder de laatste 23 jaar aan de Hogeschool van Amsterdam als docent bij de opleiding Management, economie en recht. Ik probeerde studenten enthousiast te maken voor het vak management. Ik vond dat altijd erg leuk, maar toen ik 65 werd greep ik de kans om te stoppen met het werk."

'Ik wil een Volksuniversiteit waar iedereen trots op is'

'Ik greep de kans om voorzitter te worden met beide handen aan'

"Ik miste echter een bezigheid waar ik mijn passie in kwijt kon en vond het erg moeilijk om iets te vinden waar ik net zo warm voor liep als voor het onderwijs. Toen ik zag dat de Volksuniversiteit vrijwilligers zocht, greep ik die kans met beide handen aan. Het ligt toch een beetje in dezelfde lijn: mensen stimuleren om zich op een positieve manier ergens in te verdiepen. Daar word ik nu eenmaal erg blij van", zegt ze. Als de kersverse voorzitter van de Volksuniversiteit vervult ze sinds augustus vol enthousiasme en ambitie haar rol. En ja, er zijn heel wat zaken die zij anders wil gaan aanpakken. En dat zal stap voor stap gerealiseerd worden, hoopt ze. Een van de aandachtsgebieden die ze wil aanpakken is de interne structuur. Die moet duidelijker, volgens haar.

"Ik constateerde dat de uitvoering niet altijd klopte met hoe de beleidsplannen op papier stonden. Dingen gaan soms gewoon zoals ze gaan. Dat ontstaat gaandeweg. Als buitenstaander kijk je weer fris tegen de dingen aan. Het was óf beleidsplannen aanpassen óf anders werken en bepaalde taken weer oppakken. We kunnen intern de verschillende sectoren van ons cursusaanbod beter op elkaar laten afstemmen. Een aantrekkelijk cursusaanbod is en was een continu aandachtspunt. Je kunt niet altijd hetzelfde aan blijven bieden. Goed luisteren naar de behoeften van mensen is belangrijk. En het is soms ook een kwestie van gewoon proberen", zegt Middelveld. Verder wil ze zich richten op een grotere naamsbekendheid binnen de regio. De Volksuniversiteit is een prachtig instituut", zegt ze met overgave. "Het heeft een divers aanbod van lezingen en cursussen, is laagdrempelig, sociaal, gezellig en niet duur." Mensen moeten een beeld krijgen bij de Volksuniversiteit, dat vindt ze belangrijk om aan te werken.

Samenwerking
De samenwerking met andere volksuniversiteiten in de regio en andere culturele instellingen en bedrijven staat hoog op de agenda bij Middelveld. "Een voorbeeld is de samenwerking met het Filmhuis Bussum. Willem Jan Otten, essayist die de P.C. Hooftprijs heeft gewonnen in 2014, geeft in februari een inleiding bij drie films van regisseur Bresson die in het filmhuis getoond worden. Maar we hebben ook een rondleiding georganiseerd door de tuinen van Landgoed Oud Bussem die in oude stijl hersteld worden, om maar eens iets te noemen."

Veranderingen
De veranderingen die ze wil doorvoeren zijn nodig om het tij te keren van het dalend aantal deelnemers aan cursussen. "Ik ben te ambitieus om die uitdaging te laten lopen", zegt ze. "Er zit gewoon meer muziek in de Volksuniversiteit." Over vijf jaar moet de Volksuniversiteit het anker zijn van Naarden en Bussum. "Een Volksuniversiteit waar iedereen trots op is dat we die in Bussum hebben."

Kunstzinnige buren openen hun deuren

Kunst in de Wijk voor de derde keer gehouden

Anouk Potter is een van de deelnemers van Kunst in de Wijk. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

Wat is er leuker dan een kunstwerk van iemand uit jouw eigen wijk?

BUSSUM - Kunst in de Wijk Bussum werd afgelopen zaterdag voor de derde keer gehouden. Dit tweejaarlijks initiatief rondom de Godelindestraat, Radboudlaan, Waltherlaan en Lothariuslaan biedt een aangename mengeling van schilderijen, tekeningen, beelden, keramiek, illustraties en wijn. Dit jaar deden er acht kunstenaars mee, die opvallend genoeg bijna allemaal spraken van een 'uit de hand gelopen hobby'.

De vele bezoekers waren in ieder geval onder de indruk. "Prachtig werk", was een veelgehoorde conclusie van bezoekers, "en wat jammer dat al dat moois verborgen blijft", merkte een ander op. Bij Inge van Gils Keramiek aan de Waltherlaan 11 stond het atelier in de achtertuin om 14.00 uur helemaal vol. Haar collega Irma Roeten, die ook prachtige frêle voorwerpen maakt van steengoed en porselein, vertelt over het materiaal en de techniek. Ze geniet zichtbaar. "Het is een laagdrempelige manier om mensen kunst te laten zien en beleven." Wie niet meer in het atelier paste kon in het zonnetje genieten van de kunst die voor deze gelegenheid in de tuin stond. De 'kunstroute' trok vooral wijkbewoners en veel bekende gezichten. Een nieuwkomer in de wijk, toevallig ook een kunstenares, was zo enthousiast dat ze direct besloot om volgende keer mee te doen. Iets verderop bij Yulan Smit en Anouk Potter aan de Lothariuslaan 32 werd vol lof gesproken over de illustraties van Anouk en ook de keramiek van Yulan werd gezien als verrassend, prikkelend en veelzijdig. Overigens wordt er niet alleen gekeken tijdens de kunstroute, het blijkt ook een goede formule te zijn om tot aanschaf van een kunstwerk over te gaan. "Wat is er nou leuker dan een kunstwerk van iemand uit jouw eigen wijk te hebben?" Het rondje bereikte rond 15.00 uur haar hoogtepunt toen ook veel belangstellenden hun weg wisten te vinden naar de woning van Peter en Alie van Dijk. Zij gaven uitleg over wijn en smaakontwikkeling en het belang van proeven én ruiken. Peter vertelde over hun wijngaard in Hongarije, waar ze in 1995 het eerste stukje grond kochten, niet om een wijngaard te beginnen, maar als leuk vakantieplekje. Sinds 2000, toen de wijngaard werd omgebouwd, komen er zo'n 8.000 flessen richting Nederland. Deze worden verkocht aan familie, vrienden en buurtbewoners. Tussen alle verhalen door worden de bezoekers uitgedaagd hun smaakpapillen op scherp te zetten. Het experiment dat Peter hiervoor heeft bedacht, een mespuntje kaneel op je tong met dichtgeknepen neus, zorgt voor veel verbazing en maakt indruk. De herkenning komt pas zodra de gasten hun neus weer mogen openen. Een bijzondere afsluiting van een mooi rondje kunst.

Bruids Ambassade, al 10 jaar de bruidsmodespecialist van 't Gooi

Monique Hilhorst heeft de collectie 2015 al binnen. Foto: Fred Jansen

BUSSUM - Wie trouwplannen heeft, kan niet om de Bruids Ambassade heen. De zaak bestaat alweer tien jaar. Eigenaresse Monique Hilhorst vertelt hoe haar eigen bruiloft haar richting haar eigen onderneming bracht.

"Meer dan tien jaar geleden had ik trouwplannen. Zoals de meeste aanstaande bruidjes kon ook ik niet wachten om op zoek te gaan naar de juiste bruidsjurk. In eerste instantie wilde ik gaan voor een betaalbaar exemplaar. Ik reed vele kilometers om overal tweedehandsjurken te passen die veel te kort waren of mij gewoon niet stonden. Toen besloot ik jurken te passen in een grote bruidszaak. Een goed advies en een leuke ervaring, meedenken en vriendelijkheid bleken ver te zoeken. Vooral vriendelijkheid hoeft toch niet zo veel te kosten leek mij. Ondertussen kende ik al de meeste merken, stijlen en typen bruidsjurken uit mijn hoofd. Nadat ik eenmaal mijn jurk had gevonden, begon de zoektocht naar betaalbare accessoires. Dit bleek een nog lastiger opgave dan de jurk. Wat past erbij? Je hebt je jurk niet aan en dat maakt het lastig beslissen."

Concept
Door haar eigen ervaringen werd het concept van de Bruids Ambassade geboren: een bruidswinkel waar vriendelijkheid de standaard is en ook bijpassende accessoires te koop zijn. "In eerste instantie bleef het bij namen verzinnen en dromen. Maar op een gegeven moment heb ik toch de stap gewaagd en begon ik een eigen bruidswinkeltje aan huis in Huizen. Met wat geleend geld kocht ik een partij jurken in die ik verkocht. Hierna zocht ik een nieuwe partij jurken en ook diverse accessoires waarmee mijn thuiswinkel meteen goed gevuld was." Op een gegeven moment verhuisde ze van de bovenverdieping naar de begane grond (drive-inwoning) en daar werkte ze jarenlang met veel plezier. "Vooral de intimiteit van deze ruimte vond ik prettig."
"Steeds vaker kreeg ik ook de vraag waar hun geliefde voor een mooi pak kon slagen. Dit pakte mijn vriend Erwin Hilhorst op en creëerde een speciale ruimte voor betaalbare trouwkostuums. Ook dit bleek een succes en er was al gauw sprake van een dichte samenwerking."

Toen ze hoorde dat de grootste bruidszaak van 't Gooi ging stoppen, greep ze de kans aan om te verhuizen naar een echt winkelpand. "Er valt dan toch een gat in de markt en daar wilde ik op inspelen. Het werd een heerlijke tijd met het maken van nieuwe plannen, het zoeken van een winkelpand en de inrichting bepalen. Om nog open te kunnen in het juiste seizoen was het even doorwerken, maar dat was voor een goed doel. Op 16 januari 2013 zijn we vanuit Huizen verhuisd naar onze nieuwe winkel aan de Havenstraat in Bussum."
Dat de keuze op Bussum viel komt onder andere doordat het makkelijk bereikbaar is en omdat Monique de sfeer erg prettig vindt. In haar winkel heeft ze betaalbare bruidsjurken onder de duizend euro met daarbij een nieuwe collectie met jurken tot tweeduizend euro. "We bieden kwaliteit voor een betaalbare prijs en hebben een ruime keuze in diverse stijlen, maar met een goede uitstraling. Omdat we sinds vorig jaar veel vraag hebben naar jurken in maat 44 t/m 50 hebben we dit jaar ook daar een leuke pascollectie van ingekocht."

Afspraak
Wie nieuwsgierig is kan bellen voor een vrijblijvende afspraak via 035-5242803. De collectie 2015 is binnen en kan al gepast worden.

De eerste schok van het uitbreken van de oorlog is voorbij. Men heeft natuurlijk dan ook nog geen idee hoe lang, hoe uitgebreid en hoe verschrikkelijk de strijd zal gaan worden.

Bussum is in november 1914 door de mobilisatie van vele mannen flink ontregeld. Werk blijft liggen en bij menig gezin ontbreekt de kostwinner. Op bevel van het militaire gezag is in de Bussummervaart een dam opgeworpen, de verbinding met de Bussumse haven is geblokkeerd. Burgemeester s' Jacob kondigt de eerste rantsoenering van levensmiddelen af (meel en brood).

Zeker na de val van de stad Antwerpen (op 10 oktober) komt een vluchtelingenstroom uit België op gang die tot enorme proporties uitgroeit. In Den Haag wordt een Nationaal Steuncomité opgericht met vele lokale afdelingen om de Belgische mannen, vrouwen en kinderen te helpen. In Bussum wordt een aantal verenigingsgebouwen ingericht als noodopvang. Ook huurt het plaatselijke steuncomité een pension in Het Spiegel waar gezinnen worden ondergebracht. Bij juffrouw P.L. Schouten op de Nieuwe 's Gravelandseweg 10.

Als de rust lijkt te zijn teruggekeerd keren veel vluchtelingen terug naar België. Een deel blijft achter en wordt elders in opvangkampen gehuisvest. In de Bussumse kranten verschijnen in november de eerste bedankbrieven.

En het leven herneemt zich, met een groot aantal noodgedwongen beperkingen. Er wordt gevoetbald. De populaire zanger Pisuisse treedt op in het dorp. Maar zonder zijn vaste pianist.

Hans Jonker

Waarom is ons onderwijs al 100 jaar hetzelfde?

Claire Boonstra over Operation Education

BUSSUM - Claire Boonstra uit Bussum begon twee jaar geleden met de stichting Operation Education. Waarom doen we in het onderwijs de dingen zoals we die doen, is een vraag die haar bezighoudt. Het onderwijs is volgens haar niet meer van deze tijd. Want hoewel de wereld om ons heen continu in beweging is, ziet ze dat het onderwijssysteem al meer dan honderd jaar hetzelfde is. Met haar stichting wil ze het onderwijssysteem in beweging brengen, zodat ieder kind binnen het onderwijs tot volle bloei kan komen.

Claire Boonstra en Annelieke Mak bespreken in het Filmhuis Bussum het huidige onderwijssysteem. Foto: Bob Awick

Als kind speelde Claire al graag schooltje en ze bleek zelf goed te kunnen leren. Zo belandde ze op de TU Delft en studeerde af als civiel ingenieur. Bij het bestuderen van vacatures viel het haar op dat vooral gevraagd werd naar eigenschappen, niet naar kennis. "Ondernemerschap, samenwerken: daar selecteerden bedrijven op. Maar dat leer je niet op school. En waarom eigenlijk niet?"

Claire Boonstra heeft een heleboel vragen. "De levensverwachting van pasgeborenen is inmiddels opgelopen tot honderd jaar, wat is dan belangrijk om te leren? Is het nog wel logisch om van je 4e tot je 18e naar school te gaan? Waarom verwachten we dat iedereen hetzelfde moet leren als de samenleving om een enorme diversiteit vraagt aan kennis, vaardigheden en persoonlijkheden? Werkt het jaarklassensysteem wel voor iedereen?"

Omslag
Boonstra heeft voor dit doel een grote omslag gemaakt in haar loopbaan. Ze had haar eigen bedrijf Layar, was uitgeroepen tot Young Global Leader van het World Economic Forum, Online Mediavrouw van het jaar en een van de meest invloedrijke vrouwen in technologie. Ze stond op het in haar ogen hoogst mogelijke podium, het World Economic Forum in Davos, toen ze zich realiseerde dat 'hoger' niet altijd beter, gelukkiger, succesvoller of waardevoller is. De omslag kwam twee jaar terug tijdens haar TED-talk over onderwijs. Daar kondigde ze aan dat ze haar roeping had gevonden: ze wilde het onderwijssysteem in beweging brengen. Ze stopte met haar activiteiten bij Layar en richt zich nu volledig op Operation Education. De kost verdient ze door als public speaker te spreken voor divers publiek, van corporate bedrijven tot het onderwijsveld. Dat ze het praatje met regelmaat houdt, is te merken aan de snelheid van haar spreken. Ze is duidelijk gewend regelmatig haar gepassioneerde verhaal af te draaien.

'Wij zijn een netwerk en willen de beweging die al gaande is versnellen'

Operation Education richt zich op het verbinden, versterken en zichtbaar maken van de vele mensen die de visie delen, en van de vele goede voorbeelden die overal te vinden zijn. Ze sprak met Tweede Kamerleden, met de organisatie achter de Citotoets, met de onderwijsinspectie, met de minister en staatssecretaris, met werkgevers, maar vooral ook met ouders, leerkrachten en leerlingen. "Wij zijn een netwerk en willen de beweging die al gaande is versnellen."

Wat zou je graag willen?
"Ik pleit voor een systeem dat faciliteert dat iedereen tot volle bloei kan komen, dat niet iedereen langs dezelfde lat legt. Zo kan een Citotoets een waardevol onderdeel zijn om de leerlingen te volgen op bepaalde aspecten van taal en rekenen, maar er hangt inmiddels te veel van af, voor zowel de leerling als de leerkracht en de school. En dat is niet de bedoeling van de Citotoets, ook niet volgens Cito zelf. Je kunt wel meten of een kind taal en rekenen beheerst, maar het zegt niets over zaken zoals creativiteit en leiderschapskwaliteiten. We kunnen niet iedereen langs dezelfde lat leggen. Het ene kind is op bijvoorbeeld al op zijn vierde klaar om te lezen, het andere kind pas een paar jaar later."

'In 't Gooi is erg veel aandacht voor de buitenkant en status'

Hoe moet een school dat aanpakken?
"Overal in het land, en ver daarbuiten, zijn al veel voorbeelden van scholen en andere leeromgevingen die het anders aanpakken. Sommige geweldige scholen doen dat heel goed binnen het traditionele systeem, andere op een manier die lijnrecht staat tegenover hetgeen we gewend zijn. Bijvoorbeeld op de democratische school in Soest. Leerlingen en leraren bepalen daar gezamenlijk wat er gebeurt. De interesse is wat telt, niet de leeftijd binnen de groepen. Het is een ondernemende school waar kinderen zelf businessplannen schrijven en zich bewust worden van wat ze leren en waarom. Kinderen leren daar op hun eigen tempo, maar ze leren wel wat ze met elkaar hebben afgesproken. Omdat dergelijke scholen zo afwijken van wat we als 'normaal' ervaren, hebben ze soms moeite om zich te verantwoorden aan de hand van wat het systeem gangbaar acht; andere doen ditzelfde zelfs volledig binnen het systeem. In mijn ogen heeft het onderwijs vooral last van de gewoonte. Angst voor fundamentele verandering overheerst. Onnodig, want we kennen in Nederland vrijheid van onderwijs - dat is zelfs in de grondwet verankerd. En er is echt wat aan het veranderen, op alle niveaus. Ook de Onderwijsinspectie zegt tegenwoordig zelf dat er veel meer ruimte is dan veel leerkrachten of schoolleiders denken. Ook zie je dat ouders voelen dat hun kind meer aankan, maar dat leerkrachten door de regeldruk niet de ruimte voelen om hier optimaal mee aan de slag te kunnen."

We hebben toch al heel veel 'vrije' onderwijsvormen zoals de Montessorischool?
"Dat klopt - er zijn in Nederland zelfs vrij veel 'traditionele vernieuwingsscholen' zoals Montessori, Dalton en de Vrije School. Veel scholen hebben echter het gevoel dat ze, door de door hen ervaren regeldruk, niet altijd volledig kunnen doen waar ze voor staan. Het gaat erom dat je een vorm van leren kiest die bij je past, en dat je als school kunt doen waar je voor staat. Er zijn ook nieuwe scholen, zoals O4NT (ook wel bekend als de Steve Jobsscholen), waar de kinderen met de iPad werken, waardoor leerlingen een volledig gepersonaliseerde leerweg volgen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een digitale leeromgeving die leerstof op maat aanbiedt en zich continu aanpast aan het niveau. Met als gevolg veel minder nakijkwerk voor de leerkracht die hierdoor veel meer ruimte heeft voor het begeleiden van samenwerken, creativiteit en persoonlijke ontwikkeling."

Wat wil je bereiken met deze beweging?
"Ik wil dat mensen die ideeën hebben over het onderwijs met elkaar in gesprek gaan. Het is vaak wel lastig voor leerkrachten om met frisse energie over het onderwijs te blijven praten. Er is al zo veel over de leerkrachten heen gekomen de laatste jaren. Het vak van leerkracht is in mijn ogen de belangrijkste baan van de wereld. En het is belangrijk dat het onderwijs meebeweegt, want ook de wereld verandert. Er worden nu andere eisen gesteld aan kinderen die van school komen. Het huidige onderwijs heeft ons de welvaart gebracht die we vandaag de dag kennen en heeft ons ver gebracht. Maar het is goed om te kijken wat we in de toekomst nodig hebben. Dat is niet zomaar gedaan, daar gaan wellicht generaties overheen."

Wat kunnen we hiermee in het Gooi?
Annelieke Mak is met Claire Boonstra meegekomen naar het interview. Ze is namens Operation Education projectleider in het Gooi. "We willen dat ouders, leerkrachten, scholen, werkgevers en andere belangstellenden hier in de omgeving met elkaar in gesprek komen. Ik heb zelf twee kinderen die zich niet in het onderwijssysteem laten zetten. Ik ben zelf leerkracht geweest, ben gezinscoach en mijn hart gaat direct spreken als het over het onderwijs gaat. De kick-off voor regio het Gooi is op 12 november en daarna hoop ik dat we massaal met elkaar in beweging komen. Dat mensen zich verbinden, elkaars talenten inzetten, van elkaar leren."

Operation Education

Operation Education is een beweging die wordt getrokken door de Bussumse Claire Boonstra. De beweging wil dat betrokken partijen met elkaar in gesprek gaan over het onderwijssysteem. Kijk voor meer informatie op operationeducation.nl of via twitter: @oe_gooi.

Leeft het vernieuwen van het onderwijs ook hier in 't Gooi?
"We hebben op 12 november de eerste onderwijsavond rondom de documentaire 'Alphabet' in Filmhuis Bussum, maar die was in no time uitverkocht. Een tweede avond staat daarom gepland op 19 november, in Jenaplanschool De Sterrenwachter. Ik denk ook dat er in 't Gooi heel veel talentvolle ouders en kinderen wonen. Maar hier is bovengemiddeld veel aandacht voor de buitenkant en status. Dat zie je al aan de hoeveelheid kappers en huiswerkbegeleidingsadressen in Bussum. Het voorkomen is belangrijk. Er zijn speciale selectieklassen, hoge cijfers zijn belangrijk. Maar wat zit er echt in een kind? Ouders willen natuurlijk het beste voor hun kinderen, maar weet wel dat wanneer je hoog opgeleid bent of veel materiële welvaart geniet, je niet ook altijd gelukkig bent."

SDO nu al zeker van play-offs

Bussumers boeken zesde achtereenvolgende zege

SDO was te sterk voor De Kennemers. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - De voetballers van SDO denderen maar door. De Bussumse eersteklasser boekte afgelopen weekend de zesde achtereenvolgende zege door het doorgaans sterke De Kennemers met 4-1 aan de kant te zetten. Daarmee stelde SDO deelname aan de play-offs zeker en hebben de Bussumers komende voorjaar een kans om te promoveren naar de hoofdklasse.

Alles leek afgelopen weekend te kloppen voor de Bussumers. Met veel toeschouwers langs de kant en onder een warm najaarszonnetje speelde SDO sterk. Als de aanvallers scherper waren geweest had de marge zelfs nog groter kunnen worden. Toch was het De Kennemers dat het sterkst begon. De medepromovendus maar ervaren eersteklasser kreeg al snel de eerste kans van het duel. Vooral de eerste fase van de eerste helft zette de ploeg veel druk op de Bussumse goal. Daarna kwam SDO makkelijker onder de druk vandaan en werd de ploeg steeds beter. De Bussumers kregen al snel twee goede kansen door goede manoeuvres van Maikel van Latum. De tweede keer dat de SDO-speler doorbrak, maakte de achterhoede van De Kennemers een fout en kreeg SDO een strafschop. De kans werd benut door Berry van 't Land. De Kennemers kwam na een snelle aanval echter meteen weer terug tot 1-1 .

Na de tegenvaller rechtte SDO de rug en kwam het nog voor rust wederom op voorsprong. Na een goede aanval kon Maikel van Latum laag voorzetten op Veirano Slager. Laatstgenoemde kon de tweede goal voor SDO maken. Na de rust kreeg De Kennemers nog één goede kans om terug te komen, maar de bal belandde op de paal. Het bleek de laatste plaagstoot van De Kennemers. Na een uur voetballen kon SDO de zege zekerstellen. Na een verkeerde terugspeelbal stond Van Latum snel voor de goal van De Kennemers om de derde Bussumse goal te maken. De tegenstander was daarna aangeslagen en zag dat SDO meerdere goede kansen kreeg. De Kennemers kreeg nog een goal van SDO om de oren. Weer speelde Van Latum een hoofdrol. Deze keer gaf SDO-aanvaller Djoey Dorrestein de kans om te scoren en dat lukte ook.

SDO kwam op voorsprong door een strafschop van Berry van 't Land.

Na de zege was het een waar feest voor de voetballers van SDO

Na de zege was het een waar feest voor SDO. Dat de ploeg nu al de play-offs haalt mag bovenal heel erg knap genoemd worden.

Zure nederlaag voetbalsters
De voetbalsters van SDO hebben afgelopen weekend een zure nederlaag geleden. De topper tegen RKDEO werd op het allerlaatste moment met 1-0 verloren. SDO speelde een sterk duel en was gewaagd aan de koploper. Aan twee kanten werd er om elke meter gevochten. Grote kansen bleven voor rust achterwege. Na rust kreeg SDO wel een paar goede kansen op een voorsprong, maar het was RKDEO dat scoorde.

BFC pakt eerste zege op vreemde bodem

BUSSUM - Een valse start, maar wel een zege afgelopen weekend voor de voetballers van BFC. De Bussumers boekten de eerste zege op vreemde bodem en wonnen met 2-3 van HDS. Daarmee klom de ploeg weer een paar plaatsen.

BFC stond na een fout al snel op achterstand, maar kwam daarna sterk terug. Na de domper zocht de ploeg de aanval en was BFC voetballend beter dan de gastheren. Echt goede kansen bleven lang achterwege. Pas na meer dan een half uur voetballen konden de Bussumers een kans benutten. Ne een goede steekpass van Siemen van Tongeren kon Olivier Blaauw met een knappe manoeuvre de doelman van de tegenstander passeren. Nog voor rust kon Ahmed al Khanim de tweede Bussumse treffer maken en BFC op voorsprong zetten.

Na de rust probeerde HDS BFC meer onder druk te zetten. BFC kreeg echter al snel de betere kansen. Na een uur voetballen kon Tom Beekman met een knappe bal Olivier Blaauw laten scoren. Met deze tussenstand leek het duel gespeeld. BFC kreeg nog meer kansen, maar de doelman van HDS kon doelpunten voorkomen. HDS kon zelf nog één tegengoal maken, maar de goal kwam te laat om nog een ommekeer te forceren.

BFC staat na afgelopen weekend op de negende plaats. Komend weekend wacht Brederodes.

Allen Weerbaar sterkste na felle streekderby

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een fel duel, dat zelfs nog even gestaakt werd, heeft Allen Weerbaar afgelopen weekend een afgetekende zege opgeleverd tegen streekgenoot Muiderberg. De Bussumers waren met 1-4 te sterk.

Allen Weerbaar begon sterk en stond al snel op een comfortabele 0-2 voorsprong door twee doelpunten van Ferhat Ayranci. Na de twee Bussumse treffers werd er veel gemopperd over en weer. Eerst klaagde de doelman van Muiderberg over een charge van een Allen Weerbaar-speler, vervolgens had de scheidsrechter commentaar op de grensrechter en even later werd het duel nog gestaakt toen de scheidsrechter zelf enkele scheldwoorden naar zijn hoofd kreeg.

Na de ongeregeldheden hervatte Allen Weerbaar weer sterk en was de zege voor de Bussumers door doelpunten al snel zeker.

Nederlaag hockeyers

BUSSUM - Goed spel, maar geen zege afgelopen weekend voor de Bussumse hockeyers van Gooische. De overgangsklasser kwam tekort tegen Breda dat de Bussumers met 3-1 aan de kant zette.

De Bussumers startten nog goed. Met goed hockey zorgde de ploeg voor gevaar en stond er al snel een voorsprong op het scorebord. Er volgden zelfs meer kansen, maar het ontbrak de ploeg aan geluk: de kansen troffen geen doel. Breda kon wel wat terugdoen en bleek de kansen een stuk beter te benutten, waarna de Bussumers alsnog aan de kant werden gezet.

Komend weekend treffen de Bussumers streekgenoot Laren dat twee plaatsen lager staat. Een duel tussen concurrenten dus, maar vooral ook een spannende streekderby.

Duel hockeysters afgelast
Vanwege een sterfgeval van de vader van een van de speelsters van Gooische werd het duel van de Bussumers tegen Qui Vive afgelopen weekend afgelast. Zondagochtend werd bekend dat de vader was overleden, waarna na overleg tussen de twee teams werd besloten het duel op een later moment te spelen.

BHC pakt eerste punten

BUSSUM - Met een zege op Heracles hebben de handballers van BHC afgelopen weekend de eerste punten gepakt. De Bussumers waren met 14-18 een maatje te groot.

Met de zege namen de Bussumers revanche op de nederlaag van een week eerder. BHC staat momenteel op een gedeelde derde plaats van het klassement.

Krappe zege handbalsters
De handbalsters van BHC hebben afgelopen weekend ook de eerste zege geboekt. De Bussumse vrouwen wonnen met 5-7 van Legmeervogels. Een week geleden pakte de ploeg ook al een punt. Daardoor staat BHC nu op een gedeelde tweede plaats.

Zaal-voetballers verslagen

BUSSUM - Geen hoogstaand voetbal, maar wel een spannend duel afgelopen weekend voor de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling. De Bussumse topklasser verloor met 0-2 van het Almeerse Golden Stars.

Op wat losse flodders na waren er voor rust geen hoogtepunten.

Na rust brak de Almeerse tegenstander de ban en werd er gescoord. De Bussumers kregen nog goede kansen op tegentreffers, maar hadden geen geluk.

Uniek luchtfotoboek van het Gooi

Foto: Peter Elenbaas

BUSSUM - Het bijzondere boek 'Het Gooi onbewolkt' verschijnt deze week en staat vol luchtfoto's van het Gooi. De foto's in het boek werden gemaakt door Peter Elenbaas die al eerder luchtfotoboeken maakte, bijvoorbeeld over Amsterdam en de Wadden. De tekst is verzorgd door Eddie de Paepe. Hij brengt op informatieve wijze een koppeling aan tussen de cultuur en de geschiedenis van het Gooi en de weergave daarvan is te zien in de foto's. Het boek is vanaf deze week te koop bij Boekhandel Los aan de Nassaulaan 33 in Bussum.

Nachtje werk aan het spoor

BUSSUM - Omwonenden van het spoor kunnen volgende week een nachtje overlast hebben van werkzaamheden: het spoor van Naarden en Bussum wordt volgende week donderdag geslepen.

Het werk wordt 's nachts gedaan op het hele spoortraject. De werkzaamheden kunnen voor wat kabaal zorgen, maar moeten er op den duur voor zorgen dat de overlast voor omwonenden wordt weggenomen. De eerste weken na het werk maakt het spoorverkeer een ander geluid, daarna moet het spoor stiller worden.

Het spoorverkeer zelf heeft geen last van de werkzaamheden. Omdat het werk 's nachts wordt gedaan kunnen er zowel donderdag als de volgende dag gewoon treinen rijden.

Veel respons voor Lakeland Foundation

Vele goede doelen vragen geldbedrag aan

Het echtpaar Bekouw geeft geld weg. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De oproep die de Lakeland Foundation eind september deed om lokale goede doelen te vinden, is een groot succes. Dat zegt Pieter Schut van de stichting. In een maand tijd hebben 86 lokale initiatieven zich bij de Gooise stichting gemeld met een verzoek om financiering.

Het succes van de actie 'Local Funding' verraste het bestuur, vertelt secretaris Pieter Schut. "Nadat het artikel over Otto en Muriel Bekouw in de kranten had gestaan, werden we op het secretariaat bedolven onder de post en platgebeld door mensen met vragen. Het regende aanmeldingen. Sportclubs, speeltuinverenigingen, mantelzorgers, organisatoren van lokale festiviteiten: de mensen uit de Gooi en Vechtstreek hebben massaal projectvoorstellen ingediend."

Het bestuur van de stichting beoordeelt deze week de aanvragen en de achterliggende motivatie en maakt volgende week bekend wie er geld krijgt. "We bekijken welke projecten het best bij onze uitgangspunten passen. Het moet lokaal, kleinschalig, Goois en sociaal zijn. En duidelijk iets bijdragen aan de lokale gemeenschap. Het helpt ook als we de indieners kennen: we willen zeker weten dat het geld goed terechtkomt."

Geen vrachtwagens Groot Hertoginnelaan

Het verkeer zorgt al langer voor problemen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er mogen straks 's nachts geen vrachtwagens meer over de Groot Hertoginnelaan. Dat heeft de gemeente besloten.

De vrachtwagens worden vanaf halverwege december geweerd tussen 23.00 en 7.00 uur.

Met het 's nachts weren van de vrachtwagens wordt een groot probleem voor de bewoners opgelost. De bewoners van de Groot Hertoginnelaan en aangrenzende straten hebben al heel lang last van de vrachtwagens. Vooral 's nachts zorgen vrachtwagens voor overlast.

Wegen Westereng-deelplan veranderd

BUSSUM - Enkele straten van Westereng-deelplan 4 worden na de werkzaamheden aan de buurt veranderd tot straten met eenrichtingsverkeer. Dat maakt de gemeente bekend.

Het gaat om de Fokke Bleekerstraat, Elise Dammershof, Ruysstraat en het Prinses Margrietplantsoen tussen de T.B. Huurmanlaan en de Laarderweg.

Alle straten van de buurt worden straks ook een 30 km/uur-zone.

Werkzaamheden
Westereng-deelplan 4 gaat vanaf de komende maanden op de schop. Het werk duurt ongeveer twee jaar.

Bussum houdt reclametaks nog jaar hetzelfde

BUSSUM - Bussumse ondernemers hoeven komend jaar geen hoger bedrag aan reclametaks te betalen. Voor dat plan bestaat veel draagvlak onder de raadsleden.

Het plan was om de reclametaks volgend jaar te verhogen, maar dat wordt nu zeker een jaar opgeschoven. De ondernemers moeten een jaar gespaard worden, volgens de raadsleden. "Ze worden al genoeg geplaagd met hoge kosten", zo klonk het.

Gemeenteraad
Het merendeel van de raadsleden was het daarmee eens. Het punt moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Man steelt geld en slaat op vlucht

BUSSUM - Een man heeft donderdag geld gestolen van een winkel aan de Vlietlaan.

De man stond aan de kassa van de zaak, deed plots een greep uit de kassa en sloeg op de vlucht richting de Olmenlaan. Agenten hebben tevergeefs naar hem gezocht.

Zoektocht
De man heeft een donkere huidskleur en was ongeveer 30 jaar oud. De verdachte droeg een jeansbroek, een blauwgestreepte jas en heeft zwart kroeshaar. Daarnaast had de man een zwarte rugzak. Agenten roepen eventuele omstanders op om contact op te nemen met 0900-8844.

Verdachte babbeltruc aangehouden

BUSSUM - Agenten hebben dinsdagochtend een verdachte aangehouden van een of meerdere babbeltrucs die onder andere in Bussum plaatsvonden. Dat maakt de politie bekend. Het gaat om een 53-jarige man uit Huissen.

De man zou afgelopen maand twee babbeltrucs hebben gepleegd, op de Oud-Bussummerweg en de Prinses Irenelaan. Daarnaast zou de man hebben toegeslagen aan de Hilversumse Kamerlingh Onnesweg. De verdachte kon na onderzoek worden opgespoord.

Open dag U-Clinic

BUSSUM - U-Clinic, voorheen Medikliniek, houdt een open dag. Publiek is welkom op zaterdag 15 november tussen 10.00 en 15.00 uur aan de Amersfoortsestraatweg 91A.

U-Clinic is gespecialiseerd in het verwijderen van spataderen en aambeien. Bezoekers van de open dag kunnen kennismaken met de specialisten en gratis de benen laten screenen op spataderen. U-Clinic kent geen wachttijden en heeft contact met alle zorgverzekeraars.

Winkels open op zondag

BUSSUM - De winkels in het centrum zijn rond de feestdagen ook op zondag geopend.

Het gaat om zondag 16 november (tijdens intocht Sinterklaas) en 30 november. Donderdag 4 december, maandag 22 december en dinsdag 23 december zijn de winkels ook open om kerstinkopen te doen. Op zondag 14 december wordt de grote kerstmarkt gehouden in de Spieghelstraat.

Filmhuis Bussum

'Pijnstillers'. Foto: Filmhuis Bussum

GEMMA BOVERY is mevrouw Bovary in een nieuw jasje: Gemma Arterton en Fabrice Luchini leven zich uit!
A MOST WANTED MAN is naar een bloedstollende thriller van John le Carré.
In DORSVLOER VOL CONFETTI leef je mee met een opgewekt 12-jarig meisje in haar strenggelovige boerengezin.
Het kalme winterse drama WINTER SLEEP schildert subtiele confrontaties tussen man en vrouw, broer en zus.
WATERMARK volgt het teisterend schone water op een reis door tien landen.
LE GRAND CAHIER is mysterieus en ijzingwekkend: over een tweeling en hun Spartaanse oma.
In INFILTRANT wordt een politie-infiltrant in een Marokkaanse drugsfamilie verrast door warmte.
HOLLYWOOD BANKER is een warme documentaire over de Nederlander Frans Afman die een van de machtigste mannen van Hollywood werd.
Het liefdesdrama THE DISAPPEARANCE OF ELEANOR RIGBY: HIM & HER laat Jessica Chastain en James McAvoy zoeken naar hun vergane leven en liefde.
In het ontroerende BOYHOOD groeit een 7-jarige boy voor de camera op naar volwassenheid.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Drie Nederlands gesproken jeugdfilms: PLANES 2: REDDEN & BLUSSEN. HOCUS POCUS, leuk vanaf 3 jaar en PIJNSTILLERS.

Meer films op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten in 's-Graveland: o.a. coördineren van de vrijwilligers (8-10 uur per week).

Wijkontmoetingscentrum De Schakel in Naarden: opstellen agenda, notuleren, verzorgen van de post, maken conceptjaarverslag (2-4 uur per week).

Godelinde: assistent voor de schildersclub Het Palet op woensdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur.

Galerie Burkin'art in Naarden: verkoper van bronzen beelden uit Burkina Faso ten gunste van Stichting ASAP (donderdagmiddag).

donderdag 6 november

Concert

Muziekvereniging Het Gooi geeft een concert met het Oekraïense jongenskoor 'Dzvinochok'. Het concert wordt gehouden in de Jozefkerk van Bussum. Aanvang 20.00 uur.

Tekencursus

Jacqueline Comello start een tekencursus. In 7 lessen komen lijnen, arceringen, stofuitdrukking, clair-obscur, diepte- en perspectieftekenen aan de orde. De cursus duurt zeven lessen, steeds op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten € 87,50. Aanmelden op info@comello-art.nl.

Toneel

Wegens groot succes speelt De Plankeniers een extra voorstelling van 'The Mousetrap' van Agatha Christie. Het stuk wordt gespeeld in het Plankenierstheater aan de Flevolaan. Kaarten te koop op www.plankeniers.nl.

Bridgen

Elke donderdagochtend wordt er in het 'Spieghelwijck' gebridged van 10.00-12.00 uur onder leiding van Truus Kramps. Iedereen is welkom om te komen spelen. Aanmelden 035-6915346.

vrijdag 7 november

Schakeldiner

De Schakel houdt weer een 'Schakeldiner'. Deze keer een 3-gangenherfst/winterdiner. De ambachtelijk gemaakte vis-garnalenkoekjes worden gevolgd door hazenpeper met rode kool, appelcompôte en pommes duchesse. Mee-eten kost € 6,-. Aanvang 17.15 uur. Opgeven op 035-6915300.

Gymnastiek

Elke vrijdag is er in het 'Spieghelwijck' een gymnastiekprogramma speciaal voor senioren met accent op balansoefeningen, sensomotorische training en conditie o.l.v. Dennis Dorrepaal. Tussen 9.45 en 10.45 uur. Na afloop met elkaar koffie drinken.

Broodje Plus

Ruimte serveert aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, weer een broodmaaltijd. Vanaf 17.30 uur wordt er koffie en thee geschonken. Vanaf 18.15 uur wordt er brood geserveerd met soep en snack.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, weer een goed gesprek over de bijbel. Aanvang 19.45 uur.

zaterdag 8 november

Toneel

Toneelclub De Schakel speelt 'Tewje, de melkboer uit Anatevka' in theater Spant!. Het toneelstuk zal opgeluisterd worden door de bekende liedjes uit de musical 'Fiddler on the Roof', waarvoor Schakellid Sidney Durlacher speciaal nieuwe arrangementen heeft gemaakt voor het live-orkest dat voor deze gelegenheid is samengesteld. Aanvang 20.00 uur, entree € 15,-. Reserveren op www.toneeldeschakel.nl.

Expositie

Cursisten van Atelier Ton de Kruijk exposeren op zaterdag en zondag 8, 9, 15 en 16 november van 11.00-17.00 uur tekeningen en schilderijen bij Atelier Ton de Kruijk aan de Landstraat 107.

zondag 9 november

Muzikale middag

In De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 is een optreden van het vrouwenkoor La Muse s'Amuse uit Hilversum. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Uit-Wijkmarkt

Uit-Wijk aan de Dr. Schaepmanlaan organiseert een markt. Tussen 11.00 en 15.00 uur kunt u langs de verschillende tafels struinen waar zowel tweedehands als nieuwe spulletjes te koop zijn. Tevens is er weer een leuke loterij met mooie prijsjes.

Lezing

De commissie Vorming en Toerusting van de Protestantse Gemeente te Naarden houdt een lezing in de Grote Kerk. Jop Ubbens vertelt over religieuze kunst die bij hem in veilinghuis Christie's langs de veilingtafel zijn gekomen. Aanvang 16.00 uur. Aanmelden op pkn.naarden.vt@gmail.com.

Praisedienst

De Vrije Evangelische Gemeente Bussum houdt een Praisedienst. Er wordt gesproken door ds. Van der Velde en muziek gemaakt door Embrace en Switch. De dienst wordt gehouden aan de Fred. van Eedenweg 43.

zondag 9 november tot maandag 17 november

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. A.s zondag gaat de bus naar het Spoorwegmuseum in Utrecht en maandag naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Dinsdag is er weer de populaire verrassingstocht en woensdag het inmiddels vertrouwde lunchconcert in Het Concertgebouw. Donderdag kunt u lunchen in 't Vuronger. Vrijdag is er een bijzondere trip naar het NEMO Science Center in Amsterdam. De week sluiten wij af met een tocht naar het Stedelijk Museum in Alkmaar op zaterdag en op zondag een havenrondvaart in Rotterdam. De nieuwe week start met een kerstshow in tuincentrum Overvecht in Utrecht. Aanmelden kan op 035-7504192.

woensdag 12 november

Verkoop kleren

In De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 is vanaf 10.00 uur een verkoop door firma Vischjager uit Amsterdam van luxe damespullovers en -vesten tegen vriendelijke prijzen en exclusief voor Nederland.

Wandeltocht

Bellefleur houdt weer een wandeltocht. De tocht vertrekt vanaf 13.00 uur vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan. De wandeltocht duurt ongeveer anderhalf uur.

Spelletjesmiddag

Naast de vrijdagmiddag is er vanaf vandaag ook elke woensdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. In het kader van de maatschappelijke stage zijn er twee leerlingen van het Vituscollege aanwezig die u op weg kunnen helpen met een spel dat u leuk vindt. Alle voorkomende spellen kunnen ook worden gespeeld op computer, tablet of iPad. Deelname gratis.

maandag 10 november

Lezing

Tineke Rodenburg geeft voor Alma Uitvaartzorg een lezing over alles wat komt kijken bij rouw. De lezing wordt gehouden in de Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden op 035-6910743 of info@almauitvaartzorg.nl.

dinsdag 11 november

Sint Maarten

Ter ere van Sint Maarten zullen kinderen van de Vrije School u op dinsdag 11 november om 17.00 uur weer een half uurtje komen toezingen in de benedenhal van de Heul, Koekoeklaan 3 te Bussum. Iedereen is daarbij van harte welkom.

Houdt u sporten niet vol?
Probeer dan eens vrijblijvend
SLENDER YOU
De andere manier van
bewegen!
Tegen inlevering van deze
advertentie is de proefsessie
GRATIS!
Maak nu telefonisch
een afspraak of loop even binnen
om het zelf te zien.
SLENDER YOU STUDIO
KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11:00 tot 22:00 uur. Laarderweg 22, 1402 BJ, Bussum. Tel.: 06-46890213 of 035-7851359 email: wiangtjan@gmail.com

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Te huur aangeb. in Bussum: - kantoorruimte ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval. verwarming, wastafel en gez. toilet. € 119,- per maand excl. energiekosten. - Garages in Bussum te huur, huurprijs
€ 140,- per maand. Info:
06-10397243

Sucadelappen;
500 gram € 4,99
Zigeunerschijven;
4 voor € 3,60
Notenpaté;
100 gram € 1,95
Achterham, huisgemaakt;
100 gram € 2,25
Fricandeau;
100 gram € 1,75
Kwaliteitslagerij Marc Broodbakker,
Burg. J. Visserlaan 10
Naarden 035-6940045

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Bedrijvigheid in en rondom de boerderij, het erf en de weilanden van 's ochtends vroeg tot in de middag.
Vroeger heel gewoon, nu heel bijzonder. Op Zorgboerderij Hoeve Welgelegen in Naarden kunnen jongvolwassenen terecht met een NAH,
verstandelijke beperking, sociale hulpvraag en autismestoornis. Wij bieden een heerlijke plek waar mensen actief worden betrokken bij het verzorgen van de dieren en seizoensgebonden activiteiten. Voor meer info kunt u bellen naar: 035-6953204 of contact via www.zorgboeren.nl/hoeve
welgelegen

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Tuin winterklaar, begeleiding bij doktersbezoek of boodschappen doen? Saltamontes service is er voor u! Bel
06- 456 196 61 of kijk op
www.saltamontesservice.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Koningsbeurs, Rem. kerk, Koningslaan 2B op 7 nov. 14.00-19.00 uur. Bazar

Schilderwerk groot of klein.
Binnen of buiten SCHILDER PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte 06-53148137 34 jaar ervaring
pharskamp@hetnet.nl

GARAGEBOX te huur: Pr. Beatrixhof, Naarden, per 1-12-2014. € 125,- per maand.
Tel.: 06-53504070

FEEST bij INBOEDELS & ZO 10 jaar open = 10% korting op alles in november! 250 m2 2ehands-retro-antiek. Open op vr+za 10.30-17.30 uur.
Koninginneweg 66, K'hoef.
www.inboedelsenzo.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Shellac op handen, blijft weken perfect zitten!! Nov. aanbieding € 29,95. Ook voor acryl- en gelnagels. www.beautyboulevardweesp.nl, Jan Tooropstr. 13 Weesp 0294-450250

Gevraagd: Hulp in huishouding: Schoonmaak, koken, oppas, boodschappen, strijken. Info: 06-24884669 erik.laroy@gmail.com

TOTALE LEEGVERKOOP Hoekbanken, loungebanken, slaapbanken, diverse kleuren en maten, ZitAxi, Emmastraat 40a Hilversum 035-5338784 dinsdag t/m vrijdag van 10:00 t/m 17:30 uur, zaterdag van 10:00 t/m 16:00 uur

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

SLENDER YOU STUDIO
KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE

Aktie zonnebank!
10 keer 75 euro!
Ongeacht het aantal
minuten.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum
€ 50,- Goodkinds Taxiservice 06-26984855.

Acupunctuur in Weesp! Heeft u last van slapeloosheid, migraine of PMS-klachten. Maak dan snel een afspraak. www.ackrufy.nl / tel.: 0294-785331

De echte Sint en 2 Pieten bestellen? Bellen na 18:00 uur, 06-40019715

SLENDER YOU
Ook als u
medische klachten
heeft!!

20 euro voor het terugbezorgen van autosleutel Chevrolet met leren ronde hanger.
Tel.: 06-20221013

GROTE KERK NAARDEN zondag 9 nov 16.00 uur. "Kunst, religie en geld" mmv Jop Ubbens dir. Veilinghuis Christie's. VRIJ ENTREE Aanmelden: pkn.naarden.vt@gmail.com

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl?

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

FEESTJE ?? GRATIS FEESTZAAL TOT 120 PERS IN BUSSUM. MEER INFO 06-53319921

Pedicure De Blije Voet ook diabeet en reumavoet, basisbehandeling en div. andere beh. o.a. gellak en div. med. beh. nagelbeugelsortheses voor reumavoeten, medische pedicure. V. van Tol 035-5242084 - 06-27226905 Naarden, begane grond.

Vanaf 6 dec. verkoop kerstbomen op het marktterrein bij fontein. Wegens 25 jaar bestaan gratis zakje bloembollen bij aankoop van een kerstboom.