BussumsNieuws

13 mei 2015

BussumsNieuws 13 mei 2015


Werken aan leukere Havenstraat en Kapelstraat

BUSSUM - Er wordt momenteel hard gewerkt om de Havenstraat en de Kapelstraat leuker te maken voor bezoekers. De Havenstraat maakt al stappen om meer bezoekers te trekken, de Kapelstraat wil komende zomer weer terrassen op straat zetten.

De Havenstraat zou veel beter ingericht kunnen worden zodat het winkelend publiek nu niet tegen een fietsenstalling aan loopt, maar via een natuurlijke weg doorloopt van de Nassaulaan over de Havenstraat richting het Wilhelminaplein. Met een proef wordt momenteel geprobeerd om de oversteek tussen de drukke Nassaulaan en de lege Havenstraat te verbeteren.
Het plan is om elke koopzondag iets anders uit te proberen. Zo was afgelopen koopzondag de Havenstraat deels afgesloten en datzelfde gebeurt op de koopzondag van volgende maand. Om het 'probleem' op te lossen komen er marktkraampjes te staan. "Het aanzicht van de straat is al een stuk verbeterd", laat dorpsmanager Ellen van Vossen weten. "Neem de komst van America Today waar eerst de Halfords zat. Dat pand is zo opgeknapt dat het ook uitstraalt naar bijvoorbeeld de bezoekers van het terras van de Délifrance. Verder zit de schoenmaker in het pand van Van Bennekom en is Inn The Mood geschilderd. Het zijn allemaal positieve ontwikkelingen in de straat. Binnenkort komen de directbetrokkenen ook nog samen om te kijken hoe de openbare ruimte opnieuw ingericht kan worden. Daar is nu ook budget voor", vertelt ze enthousiast.
De Kapelstraat moet komende zomer weer, net als afgelopen jaar, een terrasstraat worden. Het gaat echter nog wel even duren voordat het zover is. Wellicht volgende maand, maar dat is afhankelijk van de procedures. Wel is een besluit genomen dat de straat autoluw wordt en zijn de vergunningsaanvragen ingediend. Als de aanvragen worden goedgekeurd mogen ondernemers gedurende de zomermaanden elke dag een terras langs de straat plaatsen.

Laatste werk aan traverse Bussum-Zuid

BUSSUM - Er wordt deze week voor het laatst gewerkt aan de traverse over het spoor van Bussum-Zuid. Het werk wordt afgerond.

Na deze week kunnen bezoekers voor het eerst over de loopbrug van het ene naar het andere perron. Dat kan met de trap, maar straks ook met liften. Als men het werk straks achter de rug heeft, kan het station weer jaren voort.

Bouw duurde half jaar
Het werk aan de traverse heeft net wat meer dan een half jaar geduurd. Voor de bouwvakkers rest straks alleen nog het slopen van de oude loopbrug over het spoor, een paar meter voor de nieuwe traverse. Dat gebeurt over ongeveer twee maanden. Dan moet het spoor weer een paar dagen afgesloten worden.

Twee weken blokken voor examens

De vwo'ers van het Willem de Zwijger buigen zich over het examen Management & Organisatie. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Twee weken stressen, veel leren en bovenal vroeg naar bed. Deze week startten de eindexamens weer. Vele Bussumse scholieren doen weer mee.

De examens begonnen maandag met Nederlands voor het vwo, economie voor havo en natuur- en scheikunde voor het vmbo. De komende dagen volgen alle andere vakken. De laatste examens staan over twee weken op de agenda.

De resultaten worden pas veel later bekend. Voor gezakten volgt volgende maand een herkansingsronde.

25

plaatsen daalde Bussum afgelopen jaar op de AD Misdaadmeter

Oorlogsvondst in de Kapelstraat

Net in de tijd van herdenking en viering van alles rond de 2e Wereldoorlog kreeg ik een tip. In een huis in Bussum werd kort geleden een vondst gedaan. Intrigerend en spannend.

Helen en Tonnie hadden wat opknapwerk gedaan in het pand aan de Kapelstraat 48. In een muurkast op de tweede verdieping bleek een loze ruimte in het plafonnetje te zitten. Nadat een van de dames zich met moeite erin had weten te wurmen werd een verrassende ontdekking gedaan. Er bleken twee blikken te staan: een vierkante en een ronde. Beide hadden stencilinkt bevat, nodig om bepaalde formulieren te dupliceren. En die formulieren lagen er ook. Een stuk of 30 met dezelfde inhoud. Het bleek te gaan om een inschrijving bij de Nederlandsche Binnenlandsche Strijdkrachten (5 september 1944). Betekenisvol was de zin: "...zoolang de krijgsverrichtingen zulks vorderen, doch uiterlijk tot drie maanden na de algeheele bevrijding van Nederland ..." Hieruit zou opgemaakt kunnen worden dat deze inschrijving bijna aan het einde van de oorlog zou plaatsvinden. Het formulier maakte ook duidelijk dat een toetreding tot deze Binnenlandsche Strijdkrachten geen gevolg hoefde te hebben voor de baan van de betrokkene. Daar zou voor gezorgd worden. Tot slot vermeldt het formulier dat er een plicht is om goed te zorgen voor de verstrekte wapens, kleding en uitrusting. In dat pand Kapelstraat 48 bevond zich dus in elk geval een illegaal drukkerijtje. Mijn vraag aan de oudere lezers is duidelijk. Weet iemand mij iets te melden? Zijn er nog herinneringen? Ik zie het graag tegemoet.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten; Naarderheem 10.30 u. mw. A. Schilder-Verhoef
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; 12.00 u. 1e Communie pastoor C. Fabril; za. 16/05 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie B. Sestito; za. 16/05 17.00 u. Heilig Vormsel Mgr. Hendriks, C. Fabril, M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering Parochianen; vr. 15/05 16.00 u. Rozenkrans Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. J. Visser
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. T. Werner
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. dr. C. van Sliedregt; 17.00 u. ds. W.H.B. ten Voorde
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. C.A. van de Kuil
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. 'Zin zoeken in bijbelverhalen'
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. dr. T. van Willigenburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. ds. J. v.d. Kamp
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 21/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Licht wisselvallig, tamelijk koel voor half mei
De IJsheiligenweek begon maandag met een maximum van 25 graden: de eerste zomerse dag. Het was een eendagsvlinder, want een meizomer ligt voorlopig niet in het verschiet. Met een westelijke luchtstroming wordt vrij koele lucht aangevoerd. Donderdagavond nadert een front met regen, daarna volgt een wisselvallig weertype met zon, bewolking en een enkele bui.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag daalt de temperatuur naar 3 graden. Er is kans op vorst aan de grond, wat bij de IJsheiligen past. Op Hemelvaartsdag schijnt eerst de zon, stilaan komt er meer bewolking met in de avond kans op regen. Het wordt 16 graden. Vrijdag valt eerst nog wat regen, in de middag klaart het op. Het wordt 15 graden bij een matige noordenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde draait de wind naar het westen en neemt toe tot matig of vrij krachtig (windkracht 4-5). Het is licht wisselvallig, met een mix van zonneschijn, stapelwolken en kans op een bui. Waarschijnlijk neemt in de loop van zaterdag de kans op een bui tijdelijk iets toe. Zaterdag wordt het nog 15 à 16 graden, zondag blijft het kwik steken bij 13 à 14 graden.

Weetje
De periode van 11 t/m 14 mei wordt ook wel de 'IJsheiligen' genoemd. Dit is een zeer oud begrip uit de volksweerkunde. Het is al meer dan 1000 jaar bekend. Tijdens of rond deze data kan nog nachtvorst optreden met gevaar voor de in bloei staande gewassen. Vanaf half mei neemt die kans af, maar bij uitzondering kan het zelfs in juni nog aan de grond licht vriezen.

Alleen al om de indrukwekkende voorzijde in koperdiepdruk zou je dit boek willen hebben.

Dr. Abraham Kuyper schreef in 1907 dit reisjournaal naar aanleiding van een reis van een jaar die hij in 1905 maakte. Het is het eerste van twee delen. Kuyper was toen net eerste minister af en had de verkiezingen verloren. In zijn Voorrede schrijft hij o.a: "Mijne uitgevers stonden erop, eenige platen op te nemen". En: "Als bijlage voeg ik een proeve toe van Zigeunermuziek". Hoofdstukken in dit boek: Het Aziatisch gevaar; Rumenië; Rusland; De Zigeuners; Het Joodsche Probleem; Constantinopel; Klein Azië; Syrië; Het Heilige Land. Bij een titel als Het Joodsche Probleem, vraag je je af wat hij daarmee bedoelde. Dat hoofdstuk, 85 pagina's lang, begint met deze zin: "In Hongarije, in Roemenië, in Rusland, in Turkije, in Algiers en tot in Marokko, bracht mijn reis mij telkens weer met het Jodenvraagstuk, zij het in zeer wisselenden vorm, in aanraking."

Het gebonden boek, VII + 548 pagina's, bevat enige foto's in kleur en in zwart/wit. Uitgave van Van Holkema & Warendorf, 1907.

Vanaf zondag 10 mei 2015 is er acht weken lang een documentaire op tv waarvan dit boek en deel 2 de basis is.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 25 Euro. Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: j.slaa@kpnplanet.nl of T 035-6920402. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

'Onze passie is poppen maken'

Animatiefilm 'O Apóstolo' in première

Paul en Peter met twee van de poppen uit de animatiefilm. Foto: Bob Awick

Stel vragen

Wat komt er kijken bij het maken van een animatiefilm? Hoe worden de poppen precies gemaakt? Studio Pedri Animation geeft op dinsdag 19 mei na afloop van 'O Apóstolo' een presentatie waarbij ze een kijkje achter de schermen van het maken van deze film geven. Ze nemen filmpoppen mee en beantwoorden vragen uit het publiek.
Meer informatie op filmhuisbussum.nl.

door Jessica de Jong

BUSSUM - De werkruimte van Pedri Animation oogt op het eerste gezicht als een leuke hobbyruimte. Medewerkers schilderen kleine figuurtjes, werken aan een hondje van piepschuim en poppen worden aangekleed. Aan het roer van dit creatieve bedrijf staan Paul Mathot en Peter Mansfelt, Bussumers die meewerkten aan een internationale animatiefilm die deze week in première gaat in Filmhuis Bussum.

Het duo runt het bedrijf 19 jaar en heeft een indrukwekkend cv met onder andere de kinderanimatie van Nijntje. En nu is er dan de volwassen animatiefilm 'O Apóstolo' waar zeven jaar aan is gewerkt door verschillende partijen. Het spookverhaal is gebaseerd op een Spaanse mythe, Santa Compaña. In deze legende vindt er bij middernacht een processie plaats van dode zielen die geleid wordt door een levend persoon. Om de film op te kunnen nemen, maakte Pedri Animation voor deze film in totaal 108 animatiepoppen.
Paul is poppenmaker van huis uit en weet als geen ander dat animatiepoppen aan vele eisen moeten voldoen. Een mooie uitdaging, want onze passie is poppen maken, lacht hij. Toch kan het zomaar een maand duren voordat een pop klaar. Maar omdat de film een krappe deadline had, moesten er ook keuzes gemaakt worden. "De film zou in Spanje gedraaid worden tijdens de viering van een groot evenement in Santiago de Compostella, dat slechts één keer in de tien jaar uitbundig wordt gevierd. Rond kerst 2009 kwamen we in contact met Spanje en de poppen moesten eind 2010 klaar zijn. Daarna moest alles nog opgenomen worden. We hebben met zowel een team in Spanje als een team in Nederland heel hard gewerkt." De voor een Oscar genomineerde film draait overigens nu pas in Nederland omdat er veel tegenslagen waren. Die hadden met name te maken met de recessie die Spanje hard trof.

'Eén hoofdrolspeler, in dit geval Ramón, hebben we zeven keer gemaakt'

Paul legt aan de hand van foto's uit wat er bij het maken van de poppen komt kijken. De hoofden van de poppen zijn zeer vakkundig karikaturaal gemodelleerd naar die van de stemacteurs. Hiervoor wordt aan de hand van tekening een kleimodel gemaakt in 3D. De volgende stap is het object om te vormen tot een flexibel model. Hiervoor wordt gewerkt met mallen en gips. De binnenkant wordt gevuld met een minuscuul skelet van metaal. Overal zitten scharnieren, vergelijkbaar met een heupgewricht, zodat de pop alle ledematen kan bewegen. Het skelet komt in een mal waarin latexschuim wordt gespoten. De uiteindelijke huid wordt apart gemaakt van siliconen. Daarna is de kleding aan de beurt. Broeken die een verweerde look krijgen, truien die met twee naalden worden gebreid: alles is arbeidsintensief en precisiewerk. Het eindresultaat is zowel flexibel als stevig, zodat de pop niet omvalt als hij in een decor staat en een bepaalde houding moet aannemen.
Peter: "Een hoofdrolspeler, in dit geval Ramón, hebben we zeven keer gemaakt. En al deze poppen moeten exact hetzelfde zijn. Alleen op die manier kon op 12 verschillende sets tegelijkertijd worden gefilmd. Omdat de dialoog al van tevoren was opgenomen, moest de animator bij iedere foto de verschillende poppen stap voor stap zo neerzetten dat de gevoelens en woorden overeenkwamen. Een tijdrovend klusje, zeker als er wel tien poppen tegelijkertijd in beeld zijn. "
Het maken van stopmotionfilms is wat Pedri Animation als geen ander kan. Het motto is daarbij 'de tastbare wereld tot leven brengen'.

Raad praat over toekomst koopzondag

BUSSUM - De Bussumse gemeenteraad praat komende maand over de toekomst van de koopzondagen. Er wordt dan gekeken of de Bussumse ondernemers elke zondag de deuren mogen openen.

De afgelopen maanden mochten de Bussumse zaken al elke zondag open. Dat was een proef van een half jaar.

Voordat de gemeenteraad over het plan gaat praten, wordt er eerst een enquête gehouden onder bewoners en ondernemers over de resultaten van de koopzondag. Deze enquête werd afgelopen week verstuurd naar een met een steekproef geselecteerd aantal Bussumse adressen. Er wordt gekeken hoe vaak er op zondag geshopt is en hoe dat werd ervaren. Daarnaast worden er vragen gesteld over de parkeerdruk.

Fans getrakteerd op show dj Ferry Maat

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Dj Ferry Maat trakteerde zijn fans afgelopen zaterdag op een fandag in de Bussumse club The Spot. De voormalige dj van Radio Veronica draaide plaatjes, maar nam ook de tijd om met het publiek op de foto te gaan en handtekeningen uit te delen. Maat woont in Huizen en heeft een grote fanbase. Dit zijn met name muziekliefhebbers van rond de 45 jaar oud. Tussen de optredens van Ferry Maat door warenzangeres Lilian Day Jackson (van Spargo) en DJ Ron Christoffel te gast op de soulshow.

Mirjam Steenaard

Medewerkster horecagelegenheid en consulent van een cosmeticabedrijf, 42 jaar oud, Bussumse sinds 1997

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk in een horecagelegenheid in Bussum en geef cosmeticapresentaties."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Poeh, voor zo veel dingen. Maar sushi staat wel in de top 3."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Uitdelen! In ieder geval mijn kinderen iets geven. Van mijn zoon Quint weet ik dat hij een mooi horloge zou kiezen. Mijn dochter wil ongetwijfeld een Mini Cooper."

En met honderd euro?
"Hapje eten."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Glaasje drinken met vrienden en leuke dingen doen met mijn kinderen Romy en Quint. Vooral veel van het leven genieten!"

Waar in Bussum kom je graag?
"Café 't Raedthuys en uiteraard The Spot, waar ik werk."

Met wie zou je nog eens een goed gesprek willen?
"Zou ik eigenlijk niet weten, maar een inspirerende man vond ik Wubbo Ockels. Helaas is hij veel te jong overleden."

Bier of wijn?
"Wijn."

Wat voor muziek luister je?
"Ik vind veel genres leuk. Bij elke gelegenheid hoort een bepaald soort muziek: van dance tot Nederlandstalig."

Wat kijk je op televisie?
"Uiteraard het nieuws volg ik dagelijks. En op zondagavond 'Moordvrouw' en 'Divorced'."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Het indrukwekkende boek 'Kom niet aan mijn kinderen'. Het boek gaat over kinderen die naar Syrië ontvoerd zijn door hun vader."

Als je een dag de burgemeester van Bussum was?
"Dan zou ik mij inzetten voor jongeren, dat is de leukste doelgroep."

Welk lokaal nieuws volg je?
"Alles wat in BussumsNieuws staat."

Henny Tersteege viert 100ste verjaardag met burgemeester

Bussumse nog steeds actief

Bloemen van de burgemeester.

BUSSUM - Zowel Sinterklaas als de burgemeester is onlangs op bezoek geweest bij Henny Tersteege-Veening ter ere van haar 100ste verjaardag. De jarige job was blij verrast.

Tersteege werd geboren in Batavia waar haar vader kapitein op een boot was. Ze studeerde voor apothekersassistente en werd verliefd op de apotheker, waar ze ook mee trouwde. Het gezin kreeg in Bandung drie kinderen. De oorlog kwam, maar ze wilden hun vaderland niet verlaten. Er volgde een periode waarbij keer op keer werd verhuisd. In 1949 ging het gezin naar Holland, in eerste instantie voor een verlof van 6 maanden. Dat werd uiteindelijk voor altijd. In 1953 kwam de familie Tersteege in Bussum wonen. Henny stortte zich daar op het kerkelijke leven. In 1962 gebeurde er een vreselijk auto-ongeluk waarbij een zoon overleed. Eind jaren 60 ging Henny met haar man nog voor drie jaar naar Perzië om te werken in een zendingshospitaal. In 1970 kwamen ze weer terug in Bussum. De laatste jaren woont Henny Tersteege in de Gooische Warande waar ze nog steeds meedoet aan groepsactiviteiten zoals wandelen en knutselen. Dochter Riet laat weten dat haar moeder altijd goed voor iedereen zorgde en ze bewondert haar godsdienstigheid.

OM: 2,5 jaar cel overvaller Attent

BUSSUM - De verdachte van de overval op de Attent-supermarkt aan de H.K. Onnesweg staat een celstraf van 2,5 jaar te wachten, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Daarnaast moet de man een schadevergoeding betalen. Dat heeft het OM vrijdag geëist toen de verdachte voor de rechter stond.

De man zou afgelopen zomer een supermarktmedewerker gewongen hebben geld af te geven. Hij had ook een wapen. De manager van de supermarkt zag het gebeuren en sprong boven op de verdachte. De man sloeg op de vlucht en kon afgelopen oktober worden aangehouden. De verdachte ontkende voor de rechter. Er werd echter geschermd met enkele bewijzen tegen de man. Zo werd er onder meer DNA gevonden van de verdachte op de blouse van de supermarktmanager. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.

Omgekeerde rijrichting Torenlaan

BUSSUM - De gemeente gaat de verkeersstroom over de Torenlaan omdraaien. Waar het verkeer nu nog over de Torenlaan van de Singel naar de Prinsenstraat kan, gaat dat straks andersom.

De gemeente hoopt hiermee te bereiken dat er minder verkeer door de straat gaat. De route gaat nu nog richting het pompstation en de garage, maar dat komt straks te vervallen. De Torenlaan wordt straks alleen nog gebruikt door bewoners en bezoekers van de Torenlaan. Op de kruising met de Prinsenstraat werd het zicht deels beperkt door een grote heg. Dat probleem valt straks ook weg.

1. Veel brandweer paraat voor zolderbrand
2. Groots afscheid van agent Dick Mulder
3. SDO-coach kan al meteen promoveren
4. Lach en traan voor voetballers BFC
5. Verbeteren oversteek moet meer bezoekers Havenstraat trekken

Veel brandweer paraat voor zolderbrand

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een zolderbrand aan de Johan L. Kemperstraat heeft de brandweer afgelopen week heel wat werk bezorgd. Wat eerst een klein brandje leek, werd al snel opgeschaald naar een middelbrand. De hele straat stond vol met brandweermensen. De vlammen kwamen uit het dak en meteen werd de boel ontruimd en de straat afgezet. Buren namen uit voorzorg fotoboeken en andere persoonlijke spullen mee naar buiten. De brandweer kon echter een ergere brand voorkomen. Ook de ambulance was uit voorzorg naar de brand gekomen, maar hoefde geen medische hulp te verlenen.

Een website voor alle Bussumse cursusaanbieders

Informatieavond op 21 mei

Lisa Schonewille nodigt iedereen uit voor de bijeenkomst. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Lisa Schonewille van Lucaweb wil de website Bussum Cultureel omtoveren tot een platform voor alle aanbieders van workshops en cursussen in Bussum. Op donderdag 21 mei zal ze samen met Mirjam Smets van het festival Bussum Cultureel een informatieavond houden in de Vernissage.

Wat houdt je plan precies in?
"De website van Bussum Cultureel is nu slechts drie dagen per jaar actief. Je vindt er enkel informatie over het festival. Ik liep zelf met het idee rond om een website te maken waarop alle aanbieders van cursussen samenkomen. Ik zag zoiets ook in Gouda en vond het direct een leuk plan."

Hoe werkt het?
"Op de site van Bussum Cultureel kan iedereen een eigen pagina aanmaken. Daarop kun je meer vertellen over de workshop of cursussen die je geeft. Je zet er een foto bij en een link naar je eigen site als je die hebt. Je ziet in één oogopslag wat er allemaal te doen is."

Wat komt erbij kijken?
"De site moet het hele jaar door worden onderhouden. We kunnen de komende activiteiten bundelen en via een nieuwsbrief of een flyer onder de aandacht brengen."

Ga je dat alleen doen?
"Ik wil graag samenwerken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld Wajongers. Wellicht kunnen ze aan dit project werken en zo een dagbesteding hebben. Ik heb zelf lang in de gehandicaptenzorg gewerkt en daarom spreekt mij dit aan."

Wie kunnen zich aanmelden?
"Iedereen die een creatieve workshop geeft. Denk aan particuliere muziekdocenten die niet verbonden zijn aan een muziekschool of aanbieders van culinaire workshops. Creatief, kunstzinnig, muziek, theater en koken zijn de pijlers."

Wat gebeurt er op 21 mei?
"Dan geef ik een presentatie over de nieuwe opzet van de site. Ik sta open voor nieuwe ideeën. Mirjam Smets vertelt meer over de nieuwe plannen voor het festival. Na afloop is er muziek en een borrel. De avond start om 19.30 uur in de Vernissage aan de Dr. Abraham Kuyperlaan 1A in Bussum.
"

Gemeente twee dagen gesloten

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bussumers kunnen vanwege Hemelvaartsdag twee dagen geen bezoek brengen aan het gemeentehuis.

De gemeente houdt de deuren op zowel Hemelvaartsdag (donderdag) als de dag daarna gesloten.

Weekmarkt later
Vanwege Hemelvaartsdag wordt ook de weekmarkt een dagje later gehouden. Normaal gesproken staan de marktkramen elke donderdag op het Wilhelminaplantsoen, nu op vrijdag. Er staan wel wat minder marktkramen dan normaal.

'Zie ik hou van je' op gevel C&A

BUSSUM - Een gedicht van Herman Gorter, voormalig Bussumer, is sinds kort te bewonderen op de gevel van de C&A.

Gekozen werd voor de tekst 'Zie ik hou van je'. De eerste regel staat op de voorgevel van het pand, de laatste strofe op de muur aan de kant van de Kapelstraat.

Afgelopen maand werd het eerste muurgedicht onthuld op de muur van de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen. Wethouder Nen van Ramshorst vertelde toen al dat er meer teksten in Bussum zouden verschijnen. Er worden nog nieuwe plekken gezocht.

Bussum daalt op Misdaadmeter

BUSSUM - Bussum scoort over het afgelopen jaar een stuk beter op de bekende Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad dan het jaar daarvoor. Bussum daalde van plaats 27 naar plaats 52, ongeveer net zo hoog als twee jaar geleden.

Bussum scoort vooral hoog op het aantal woninginbraken (208) en autokraken (260). Daarnaast waren er veel vernielingen op straat (203) en waren er opvallend veel zakkenrollen (62). Er waren eveneens heel wat mishandelingen (72) en bedreigingen (57).

Streekgemeenten lager
Bussum doet het dan wel beter dan een jaar geleden, toch staan de meeste streekgemeenten nog veel lager. Gemeenten als Naarden (152), Weesp (122) en Muiden (74) staan lager. Alleen Hilversum (41) staat hoger dan Bussum.

Zoektocht naar dader telefoonroof

BUSSUM - Agenten hebben maandagmorgen lang gezocht naar de dader van een straatroof rond station Naarden-Bussum.

De agenten werden rond kwart voor elf gealarmeerd nadat er een telefoon was gestolen. Er werd meteen gezocht, onder meer met behulp van de politiehelikopter. Van de dader ontbreekt echter nog elk spoor.

Het slachtoffer van de telefoonroof heeft weinig meegekregen van de ontstane consternatie. Voordat de agenten ter plaatse kwamen was hij alweer met de trein vertrokken. De politie laat weten dat er (nog) geen aangifte is gedaan.

Hekken versperren perron Bussum Zuid

BUSSUM - Een paar omgevallen bouwhekken hebben woensdag even voor problemen gezorgd op station Bussum Zuid.

De hekken aan de oostkant van het station waren omgevallen door de storm en versperden de toegang naar het perron. Om toch op het perron te komen moesten bezoekers zich door het gaas van een hek wurmen.

De problemen werden dezelfde dag nog opgelost. De bouwhekken staan voor het station vanwege de werkzaamheden aan de traverse.

Bussumse Judith: 'Twijfel je over pleegzorg? Ik zeg: gewoon doen'

Youké zoekt pleegouders

Het Bussumse gezin: Judith, Lucas, Tim, Fleur, Sophie en Roel. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Een pleegkind opnemen in je eigen gezin. Dat is wellicht niet iets wat iedereen kan of voor openstaat. Toch gebeurt het om ons heen en zijn er genoeg kinderen die op zoek zijn naar een plek; voor tijdelijk, voor alleen het weekend of tot aan volwassenheid. De organisatie Youké is op zoek naar nieuwe plekken voor pleegkinderen.

De familie Kamphuis uit Bussum hoefde er niet lang over na te denken toen werd gevraagd of de 10-jarige Tim bij hen in huis mocht komen wonen. Inmiddels heeft de tiener helemaal zijn plekje gevonden en hoort hij net zo bij het gezin als alle andere kinderen.

'We hadden er al over gesproken en de keus was snel gemaakt'

Een grote trampoline in de voortuin doet al vermoeden dat er kinderen in het huis wonen. De 9-jarige Lucas doet open. Binnen treffen we pleegmoeder Judith met de kleine Laura van 2, Fleur van 11 en Tim. De een kijkt wat televisie, een ander speelt buiten en Judith toont zich een geduldige moeder. Aan de keukentafel vertelt ze hoe Tim het gezin ruim drie en een half jaar geleden kwam verrijken.

"Ik ben zelf ook opgegroeid in een gezin waar we regelmatig pleegkinderen over de vloer hadden. Ik was de grote pleegzus. Er kwamen en gingen kinderen in ons gezin. Het hoorde er gewoon een beetje bij. Het is niet zo dat ik nu zelf pleegouder ben geworden omdat men dat verwacht, maar Tim kwam gewoon op ons pad."

Tim: 'Ik ben gelukkig. Ik heb eigenlijk twee moeders'

Judo
Judith vertelt hoe het allemaal zo kwam. "Tim en Fleur zitten bij elkaar in de klas en op een dag raakte ik op het schoolplein toevallig aan de praat met de moeder van Tim. Ik heb haar mijn telefoonnummer gegeven en aangeboden hulp te bieden als ze dat nodig had. Iets later kwamen Lucas en ik Tim tegen bij judo. Daar sprak ik zijn opa en hoorde dat zijn moeder ziek was. Zijn opa uit Hilversum bracht dus iedere week Tim naar zijn sportclubje. Ik bood direct aan om Tim voortaan mee te nemen, want hij woonde hier toch vlakbij."

Door het halen en brengen van en naar de judolessen leerden ze elkaar steeds wat beter kennen. "Ik begreep dat de moeder van Tim al bezig was met een pleeggezin en dat het al bijna rond was. Omdat ik Tim inmiddels aardig kende, bood ik ook aan om wat te helpen als dat nodig mocht zijn. Je hebt bijvoorbeeld weekendgezinnen of logeergezinnen, daar zat ik toen een beetje aan te denken. We hadden daarom een gesprek met de voogd en bespraken een aantal zaken. Nog geen drie weken later hoorden we dat het eerste pleeggezin van Tim toch niet doorging."

Keuze snel gemaakt
Judith vertelt dat zij en haar man Roel er niet lang over na hoefden te denken of ze Tim in huis zouden nemen. "We hadden er lang geleden al een keer over gesproken en dus was de keuze snel gemaakt." En zo gebeurde het dat de week erop Tim al een keer kwam logeren, hielp bij het opzetten van de kerstboom en samen met 'broertje' Lucas een stapelbed kon delen. "Tim woonde destijds tijdelijk bij zijn opa en oma omdat zijn moeder te ziek was om voor hem te zorgen. Voor Tim was het ook een rare periode, want hij wist steeds niet waar hij heen ging."

Twee moeders
Tim vertelt dat hij nu erg gelukkig is. "Ik woon hier gewoon en ik ben gelukkig. Ik ben laatst nog bij mijn opa en oma geweest en met mijn moeder is de afspraak dat ik haar een keer in de maand zie. Zij verblijft nu in een verzorgingshuis en dan ga ik daar op bezoek. Ik heb eigenlijk twee moeders", concludeert hij. Moeder Judith is ook zeer te spreken over de 10-jarige: "Tim is echt een schat en hij zorgt dat het hier heel erg gezellig is. Ik vind het een verrijking voor het hele gezin. Bovendien hebben Tim en Lucas een hele goede klik, ze zijn echt goede vrienden. Ze slapen op dezelfde kamer en spelen nu ook in hetzelfde voetbalteam. Tim en Fleur zitten bij elkaar in de klas en dat is ook makkelijk, zo kunnen ze samen het huiswerk maken."

"Nog een kind erbij, dat maakt het extra gezellig en leuk." De begeleiding verloopt via Youké. Deze instantie begeleidt en behandelt kinderen tot en met 23 jaar oud en hun gezinnen bij zowel opgroeien als opvoeden. Pleegmoeder Judith is goed te spreken over de begeleiding van de pleegzorgwerker. Daarnaast volgt ze soms ook een curus of een training bij Youké en gaat ze nar bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen met andere pleegouders. "Het is fijn dat je mensen om je heen hebt die je begeleiden vanaf het eerste proces van kennismaken tot aan de verhuizing en daarna."

Nadenken
Volgens Judith denken veel mensen niet eens na over de vraag of ze pleegouder zouden willen worden. "En dat is heel jammer, want het kan zo veel positiviteit met zich meebrengen. Voor onze andere kinderen was het een heel natuurlijk proces; ja, natuurlijk komt Tim hier wonen, kregen we te horen." Toch is het niet altijd makkelijk, vertelt ze. "Er zijn altijd wel wat hobbels en momenten waarop je denkt; hoe moet ik dit oplossen? Wat ik bijvoorbeeld zelf pittig vond was Tim te begeleiden in het contact met zijn gezin van herkomst. Er zijn verwachtingen, emoties komen los en daar sta je dan als pleegouder tussen."

Pleegouders

Youké houdt regelmatig informatieavonden in Hilversum voor aspirant-pleegouders.

Wie erover denkt zelf pleegouder te worden kan hier terecht voor informatie, een persoonlijk gesprek en vragen stellen. Ook wordt er meer verteld over Youké.

Wie meer wil weten over deze organisatie kan kijken op www.youkejeugd.nl.

Judith wil aan mensen die openstaan voor pleegzorg graag een tip meegeven. "Gewoon doen. Pak het positief op. Het is belangrijk dat mensen erover nadenken. Je hoeft geen gezin te hebben om pleegouder te zijn. Dat kan ook als alleenstaande, als twee mannen of als ouder echtpaar. Veel kinderen zoeken een plek waar ze gewoon kind mogen zijn. Gewoon opgroeien, naar school gaan en huiswerk maken. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn."

"Ik hoor van veel mensen dat ze denken dat een pleegkind in huis veel invloed heeft op het eigen gezin. Natuurlijk heeft het impact, maar met elkaar zien wij ook de mooie momenten en invloeden daarvan.

Net zoals de rest
Ook wat Tim betreft is het opgroeien in een pleeggezin een uitkomst. "Ik voel me ook niet anders dan de andere kinderen in het gezin. Ik hoor er gewoon bij." Judith is ook niet van plan afscheid te nemen van haar 'nieuwe' zoon. "Hij blijft hier gewoon wonen totdat hij volwassen is. We zijn dan wel niet echt moeder en zoon, maar ik zou het contact met Tim nooit verliezen. Ik behandel hem ook net zoals de rest." Tim valt haar bij door te wijzen op het rooster met klusjes die ze allemaal moeten doen. "Ik moet net zo veel doen als de rest", lacht hij.

Judith: "We hebben in ons huis helaas geen plek voor meer kinderen, maar in ons hart wel. Dus mocht er weer eens iets op ons pad komen, dan zou het zomaar kunnen dat we daar voor openstaan."

Filmhuis Bussum

'Hungry Hearts'.

In LE DERNIER COUP DE MARTEAU ontdekt een tiener zijn vader en de kracht van Mahler.
In het adembenemende ATLANTIC surft een jongen van Marokko naar vrijheid.
In LES HÉRITIERS temt een docente haar opstandige pubers. Met optimisme en vertrouwen.
In STILL ALICE ontdekt een hoogleraar (Julianne Moore) de symptomen van Alzheimer in zichzelf.
Mysterieuze vriendschap in WHEN MARNIE WAS THERE, uit de Japanse Ghibli Studio.
Spannende Spaanse animatie O APÓSTOLO. In het aangrijpende HUNGRY HEARTS groeien twee ouders uit elkaar na de geboorte van hun eerste kind.
Moedige documentaire THE LOOK OF SILENCE toont daders van de communistenmoorden in Indonesië zonder berouw.
In het poëtische LILTING zoekt de homovriend van een overleden jongen bij diens afwijzende moeder naar herinneringen.
I'M THE SAME, I'M ANOTHER is een gevoelige roadmovie over een man en een meisje, vluchtend, met een geheim.
SNEAK PREVIEW, dinsdagavond 20.30.
JEUGDFILMS: SHAUN HET SCHAAP: DE FILM! en PIEPKUIKENS.
SPECIALS: FILMCURSUS op woensdagavond en het komische MEN, WOMEN & CHILDREN waarin internet het leven van een gezin beheerst. Met Centrum voor Jeugd en Gezin en Stg. Kinderopvang Bussum Naarden Muiden.

Versa vrijwillgerscentrale

Vrijwilligers voor het Low Budget Festival zaterdag 6 juni Graaf Wichmanlaan Bussum. (9194)

Buurt- en belangenvereniging Godelinde zoekt een peuterleidster voor het begeleiden van peuters in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. (9187)

Wereldwinkel Bussum zoekt een verkoper die ook mee kan helpen met klusjes en het op orde houden van de winkel. De werktijden zijn in overleg een of twee dagdelen per week. (9185)

Buurt- en belangenvereniging Godelinde zoekt een coördinator buurtopbouwwerk voor het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. (9186)

zaterdag 16 mei

Actie Nepal

Actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal op initiatief van enkele leerlingen van de Gooilandschool. Diverse activiteiten op het Julianaplein in Bussum. Tussen 11.30 en 16.00 uur. Meer informatie: pienkaan@xs4all.nl.

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur.Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Open dag Wandelmeent

Tijdens de jaarlijkse GemeenschappelijkWonenDag openen eigentijdse woongemeenschappen hun deuren met als thema: Betrokkenheid. Locatie: De Wandelmeent in de Hilversumse Meent. Van 13.00 tot 16.00 uur. www.wandelmeent.nl.

BoodschappenPlusBus

Zaterdag rijdt de bus naar de palingrokerij in Elburg. Zondag gaat de bus naar het Paleis op de Dam in Amsterdam. Maandag gaat de bus naar Leusden voor een huifkartocht. Tot slot gaat de bus dinsdag naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam. bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Voor opgeven of meer informatie: maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur bellen met 035-7504192.

zondag 17 mei

Talententraining SDO

SDO houdt op zondagen in mei een Talententraining voor jeugdspelers die denken voldoende talent en ambitie te hebben om in het hoogste selectieteam van hun geboortejaar bij SDO te kunnen spelen. Inschrijven en meer info via www.sdobussum.nl en talenten@sdobussum.nl.

Eemjazz

Eemjazz Live bij Limes, Cattenhagestraat 9, Naarden. Een mix van swing, ballads, Latin en een greep uit honderd jaar hitvoorraad. Tussen 15.00 en 18.00 uur.

Wallenloop Naarden

De 32e Wallenloop Naarden-Vesting, recreatieve loop voor het gehele gezin. 1, 2, 3 of 4 rondes rond de historische Naarden-Vestingwallen. Start Kidsrun om 10.40 uur, overige lopers om 11.00 uur. Inschrijven: www.inschrijven.nl.

Stadswandeling

Elke 3e zondag verzorgen de stadsgidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden een wandeling van circa vijf kwartier door de historische stad. Startpunt wandeling: 12.30 uur bij de Utrechtse Poort, Ruysdaelplein Naarden. Kaartjes zijn vanaf 12.15 uur verkrijgbaar bij de Utrechtse Poort. Kosten: volwassenen € 3,00, kinderen vanaf 12 jaar € 2,50.

Dvd-voorstelling

Een dvd-voorstelling op groot scherm. Aanvang: 14.30 uur. Toegang € 2. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum.

maandag 18 mei

Pannenkoekencafé

Feestelijk Pannenkoekencafé bij De Schakel. Kosten € 6,-. Ontvangst met thee of koffie vanaf 16.45 uur, pannenkoeken eten om 17.15 uur. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Of: 06-20221013.

Piano-optreden

Piano-optreden door Klaas Bakker. Een speciaal programma met pianomuziek van Weense componisten, filmbeelden uit het Wenen van nu en verhalen en anekdotes over de Keizerstad. Van 14.15 tot 16.00 uur. Locatie: Vivium De Zandzee, Iepenlaan 354, Bussum, Vifesta Zaal op de 5e etage. Kosten: 1 strip van de strippenkaart of € 6,00 contant, inclusief een kopje koffie of thee.

dinsdag 19 mei

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit wordt een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico. Start vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum.

Opvoedcursussen

Vanaf 19 mei start van een nieuwe serie opvoedcursussen: 'Omgaan met Pubers' en 'Peuters in Zicht'. Georganiseerd door het CJG, Versa Welzijn en GGD Gooi & Vechtstreek. Locatie: De Wijzer, Landstraat 80 in Bussum. Informatie en inschrijven: bij het CJG loket, het telefonisch spreekuur van Jeugdgezondheidszorg, of via: www.cjggooienvechtstreek.nl/cursussen&activiteiten.

Historisch café

In het historisch café geeft Hans Jonker, die met Bim Bensdorp aan een boek over de geschiedenis van de cacao- en chocoladefabriek Bensdorp werkt, een voorproefje van het rijke verleden van deze fabriek. Gratis toegang, bijdrage in de kosten is welkom. Locatie: Weegschaalmuseum, Naarden. Aanvang: 20.00 uur.

Aquarelworkshop

Aquarelworkshop: reisnotities in aquarel en pen. Van 14.00-16.00 uur. Kosten: € 20,- exclusief en € 25,- inclusief materialen. Locatie: Atelier Comello-Art, Vliegdenweg 13, Bussum. www.comello-art.nl.

woensdag 20 mei

Schakeldiner

Schakeldiner, een 3-gangenmenu met glas wijn of fris erbij en koffie of thee toe. Kosten: € 7,50. Aanvang 16.45 uur. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 Naarden of op tel.nr. 035-6915300 of 035-6944742. Zie ook www.wijkpostdeschakel.nl.

Fietstocht

Fietstocht van ongeveer 55 km naar Spakenburg. Vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Start om 10.00 uur, einde rond 17.00 uur. Onderweg koffiestop en picknick (lunchpakket meebrengen). Aanmelden niet nodig. Informatie: 035-6912926. Deelname gratis en op eigen risico.

Info-avond dementie

Informatieavond dementie voor mantelzorgers, familie, vrienden, zorgprofessionals en belangstellenden. Thema: 'Niet pluis tot dementie' en wat dan? Locatie: Gemeentehuis, Brinklaan 35 Bussum. Van 19.30 tot 21.30 uur. Gratis toegang.

Informatie zwemles

Informatieavond zwemlessen door Sportcentrum De Lunet, bij Scan Naarden. Aanvang 19.30 uur.

Kind en Koffie

Kind & Koffie Late Night, met als onderwerp internet, sociale media en de impact op je gezin. Voor alle ouders met kinderen tot 16 jaar. Locatie: Filmhuis Bussum. Entree: € 5,-. Met de film 'Men, Women & Children' en nagesprek.

donderdag 14 mei

Expositie

Tot 17 juli exposeert Inez Mooiweer in De Schakel te Naarden. De opbrengst van de verkoop van haar werk wordt gedoneerd aan de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Locatie: De Schakel, Kolonel Verveerstraat 74 in Naarden.

Orgelconcert

Orgelconcert door Wybe Kooijmans met werken van onder meer A. van der Horst, A. de Klerk, J. Bijster en P. Chr. van Westering. Locatie: Grote Kerk Naarden. Aanvang: 20.15 uur. Entree: € 7,50 en € 6,—(C.J.P. en 65+).

donderdag 14 mei tot zondag 21 juni

Religie Nu

De tentoonstelling 'Religie Nu - Spiritualiteit in Nederland', een fotoproject van mediakunstenaar Eddy Seesing. Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, Naarden. Van 14 mei t/m 21 juni. Entree: 2,50 euro. Museumkaart, CJP, CKV en kinderen t/m 12 jaar: gratis entree. www.comeniusmuseum.nl.

vrijdag 15 mei

Winkelactie

Winkelactie van AH Koekoeklaan Bussum voor de Voedselbank op 15 en 16 mei.

Spirituele Kunst

Workshop Spirituele Kunst, voor beginnend of compleet ervaren kunstenaars of mediums. Tussen 14.00 tot 16.30 uur. Informatie en opgeven: Nimis centre of light, T.B. Huurmanlaan 15, Bussum, www.nimis.nl.

zaterdag 23 mei

Gooische Gitaren Dag

Gooische Gitaren Dag. Workshops, demonstraties, live-optredens, advies en informatie. Locatie: Muziekcentrum Schimmel, Bussum. Van 10.00 tot 17.00 uur.

LenteLIV

Bijeenkomst voor mensen die een burn-out willen voorkomen of hiervan herstellen. In Centrum voor Gezond Zijn, Karel Doormanlaan 44, Bussum. Van 13.30-17.30 uur. Kosten: € 24,-. Aanmelden: 06-364 98927.

Lach en traan voor voetballers BFC

Eerste elftal degradeert, feest voor voetbalsters

Feest voor de voetbalsters van BFC: het elftal werd kampioen.

BUSSUM - Het zat er al een paar weken aan te komen, maar afgelopen weekend was het zeker: het eerste elftal van BFC degradeert. Afgelopen weekend vervloog ook het laatste beetje hoop van de Bussumers op klassebehoud. Het elftal verloor fors van het beter geklasseerde Vriendenschaar: 7-1.

BFC vocht afgelopen weekend voor haar laatste kans. Er moest gewonnen worden. BFC begon dan ook scherp. De voetballers kregen al snel enkele kansen, maar doelpunten bleven achterwege. Vooral de keeper van de tegenstander hield een Bussumse treffer tegen en kon met een paar knappe manoeuvres goals voorkomen. De beste kansen waren voor Ahmed al Khanim en Siemen van Tongeren.

Waar BFC vergat te scoren, deed de tegenstander dat wel. Voor rust werden foutjes van de achterhoede BFC fataal en kon de tegenstander 2-0 maken. Even later kon BFC wel wat terugdoen: Olivier Blaauw maakte een knappe goal en gaf BFC nog heel even hoop op een goede afloop. De hoop was echter snel vervlogen toen de tegenstander nog voor rust de 3-1 scoorde.

Voetbalsters BFC stellen eerste plaats met twaalf goals zeker

Na de rust was het voor BFC al snel gedaan met de pret. De tegenstander scoorde meteen en daarmee was het laatste sprankje hoop voor BFC vervlogen. Zonder al te veel problemen kon de tegenstander nog 3 keer scoren en BFC verslagen achterlaten.

BFC zakt na afgelopen weekend een klasse terug en zal komend jaar wederom moeten vechten voor een terugkeer naar de derde klasse. Het zal er dan wel iets anders voorstaan dan nu. Er staat onder meer een andere coach voor het eerste elftal: Ferry Hendrikse vertrekt, Danny Schenkel komt. Daarnaast vertrekken spelers Siemen van Tongeren en Mike Ruitenbeek.

Wel feest voor voetbalsters
Feest was het afgelopen weekend wel voor de voetbalsters van BFC. De Bussumse vrouwen stelden afgelopen weekend de eerste plaats zeker door tegenstander 't Goy te verslaan.

BFC versloeg de tegenstander zonder al te veel problemen. De Bussumers vermaakten de toeschouwers met twaalf doelpunten: het werd 12-0 voor de voetbalsters.

De Bussumse vrouwen promoveren nu naar de derde klasse, waar het volgend jaar wederom mag gaan proberen om mee te doen met de beste teams van het klassement.

Voetbalclub BFC was afgelopen weekend apetrots op het knappe resultaat van het eerste damesteam. "Een mooie stap vooruit voor onze vrouwentak die blijft groeien in grootte en prestaties", reageert het bestuur.

SDO met vertrouwen naar play-offs

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - SDO kan gaan warmlopen voor de play-offs komend weekend. De Bussumse eersteklasser kende afgelopen weekend een goede generale tegen SV Nieuw Utrecht: het laatste normale duel werd gewonnen met 2-1.

SDO was vooral voor rust een maatje te groot voor de tegenstander. De Bussumers wonnen elk duel en kregen al snel kansen op doelpunten, maar goals bleven lang achterwege. Pas na rust kon SDO op voorsprong komen toen het een strafschop kreeg na een handsbal van de tegenstander. Berry van 't Land stuurde doelman Recep Coskun de verkeerde kans op en zette SDO met een goal op voorsprong. De tegenstander deed vlak daarna wat terug. De Bussumse zege werd alsnog zekergesteld door een doelpunt van Mike van 't Land.

Play-offs tegen Poortugaal
SDO start komend weekend aan de spannende play-offs om te kunnen promoveren. De eerste ronde treft de Bussumse eersteklasser tegenstander Poortugaal, de nummer 4 van een andere eerste klasse.

Honkballers HCAW houden punt over aan duels tegen Corendon Kinheim

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Eén punt afgelopen weekend voor HCAW. De Bussumers boekten donderdag met 5-5 een goed resultaat tegen tegenstander Corendon Kinheim. De twee duels daarna kon HCAW geen potten breken: zowel zaterdag (9-2) als zondag (2-6) werd er verloren.

Met Sander Helmendach als startend werper speelde HCAW vooral donderdag sterk. De Bussumers kwamen halverwege op voorsprong door Rowan van Hoek en Max Clarijs. Meteen daarop deed de tegenstander wat terug en werd de achterstand knap omgebogen. HCAW toonde echter veerkracht. Honkslagen van Rossini Frolijk en Emersson Paula zorgden ervoor dat Boyd Tuhumury en Roy Seltenrijch konden scoren. Na de tiebreak werd het 5-5.

Zaterdag speelde HCAW eveneens sterk en kon de ploeg lang meedoen voordat de tegenstander afstand kon nemen. Zondag keek de ploeg al snel tegen een achterstand aan en werd er verloren.

Nederlaag hockeysters, wel naar play-offs

BUSSUM - Een nederlaag afgelopen weekend voor de hockeysters van Gooische. De Bussumers konden geen potten breken tegen koploper Amstelveen: 2-1. De hockeysters mogen desondanks toch meedoen aan de play-offs en houden een kans om te promoveren.

Het ontbrak de Bussumse hockeysters vooral aan scherpte tegen Amstelveen. De ploeg kreeg wel kansen, maar hockeyde zonder verstand. De Bussumse treffer werd gemaakt door Nadine Profijt, maar dat was echter onvoldoende om een goed resultaat te boeken tegen Amstelveen.

De Bussumse vrouwen waren al zeker van de play-offs. Morgen (donderdag) staat het eerste duel op het programma. De ploeg speelt dan tegen Deventer. Zaterdag volgt de return.

DOC komt tekort tegen koploper

BUSSUM - Goede kansen, maar toch geen punten afgelopen weekend voor de korfballers van DOC. De Bussumers verloren van koploper DKV Victoria: 18-13.

DOC startte nog goed tegen de koploper en was vooral de eerste fase van het duel gewaagd aan de tegenstander. Toch kon DKV Victoria voor rust al een gaatje slaan. Na de eerste helft stond het 10-5 voor de sterkste ploeg van het klassement.

Na rust beter
Na de rust begon DOC een stuk geconcentreerder en kon er meer gescoord worden. DOC kon het gat van zes punten voor een groot deel wegwerken tot twee punten. Het leek er even op dat DOC nog goede kansen kreeg op een goed resultaat, maar de tegenstander kon alsnog afstand nemen en de zege zekerstellen.

Nederlaag voor NVC

NAARDEN - De voetballers van NVC hebben afgelopen weekend het laatste duel van het jaar verloren. De Naarder tweedeklasser kwam tegen Kampong met 3-1 tekort.

Het ontbrak NVC aan kracht om voor gevaar te zorgen tegen Kampong. De Utrechters waren een stapje beter dan NVC. Peter van Dongen redde de Naarder eer met een doelpunt.

Krappe zege HC Naarden

NAARDEN - Een krappe zege afgelopen weekend voor de hockeysters van HC Naarden. De Naarders wonnen afgelopen weekend met 3-2 van Xenios en houden daarmee kans om te promoveren.

De Naarder hockeysters kenden genoeg problemen. Er kon meer druk worden gezet, er werden veel passfouten gemaakt en daarnaast bleven ook vele kansen onbenut. Dat had ook tot gevolg dat de tegenstander van de Naarders op voorsprong kon komen. Net na rust kwam HC Naarden even terug door een doelpunt van Yvette Eschauzier, maar daarna kwam Xenios weer op voorsprong. Het was echter het laatste plaagstootje van de tegenstander. HC Naarden kon alsnog een zege boeken en houdt kans op de play-offs.

Vestingvaart Naarden viert feest op 23 mei

De Opwaarts met Lex Maat aan het roer. Daarachter de Rondwaarts, het tweede schip. Foto: Ed Snel

NAARDEN - De eerste Vestingvaart was tien jaar geleden, met de Opwaarts. Een kleine, open boot waar twintig mensen op konden plaatsnemen. Inmiddels varen er twee historische schepen en neemt ook het aantal mensen dat een tocht door de grachten van Naarden maakt toe. Vorig jaar waren dat er zo'n 6.000.

Meer reden voor een feestje hebben ze niet nodig. Maar het moet wel een feestje voor iedereen zijn, vinden ze. Lex Maat, vanaf het begin betrokken bij de Vestingvaart: "We hebben voor 23 mei allerlei festiviteiten georganiseerd. Zo is er op het pleintje voor de Turfloods een kleine nautische markt met oude ambachten en wat kraampjes. Ook houdt serviceclub Kiwanis Naarden haar jaarlijkse wijnproeverij speciaal op die dag en is er veel livemuziek." De Vestingvaart zelf speelt uiteraard ook een grote rol die dag. Maat: "Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn er gratis rondvaarten en we sluiten de dag af met een muzikaal captain's dinner op het Vestingeiland. Een unieke kans om dit eiland eens van dichtbij te bekijken." De rondvaarten worden, net als anders, verzorgd door de 21 vrijwilligers van de Vestingvaart. Maat: "Zonder de inzet van deze schippers zou de Vestingvaart niet kunnen bestaan."

Grote aantrekkingskracht
Maat merkt dat de Vestingvaart tot ver buiten Naarden een grote aantrekkingskracht heeft. "We krijgen veel enthousiaste reacties en er zijn veel mensen die meerdere keren terugkomen. Als ze iets te vieren hebben, maar ook met familie of vrienden. We vertellen een compleet verhaal. Je krijgt de stadsgeschiedenis te horen en zodra je onder de Zeepoort door bent kom je al snel in een klein natuurgebied. Dit natuurgebied ligt ingesloten tussen stad en snelweg, is verrassend mooi en biedt een grote diversiteit aan bijzondere vogels." Reden genoeg om een keertje mee te varen, aldus Maat. "Op 23 mei of een andere keer."

Meer informatie: www.vestingvaart.nl. Kaarten voor het captain's dinner zijn te koop via info@vestingvaart.nl.

In de rij voor voedseluitdeling bij Bensdorp in mei 1945.

Bevrijding 1945

Bussumsche Courant 6 mei 1945
Friesland helpt Holland. 11 mei 1945, Brinklaan.

Aan het eind van de spannende week waarin de Canadese troepen oprukken richting Amsterdam slaagt de uitgever Märckelbach er in om een aantal exemplaren van De Bussumsche Courant te drukken. Op zaterdag 6 mei verschijnt na een onderbreking van meer dan drie jaar de eerste krant weer.

Natuurlijk opent de enige pagina van de krant met het belangrijkste nieuws: de capitulatie op vrijdagavond. Maar daarnaast wordt vooral bericht over een onderwerp dat iedereen bezighoudt: de voedselsituatie. Een aantal droppings hebben dan al enige verlichting gebracht. Wethouder Bouma wordt onmiddellijk na de capitulatie met de organisatie van eten belast. En in de kerken zal zaterdagavonds worden gecollecteerd voor het Interkerkelijk Overleg (IKO).

Het IKO is een landelijke organisatie met lokale comités, die tijdens de Duitse bezetting de voedselvoorziening is gaan organiseren. Ook in Naarden en Bussum vonden de kerken elkaar in zo'n comité. Met de groothandel werden inkoopregelingen getroffen, gaarkeukens werden ingericht en op verschillende locaties werden uitdeelpunten geopend. De Bensdorp-winkel aan de Herenstraat is er een van. Met name de extra kwetsbare groepen als kinderen en bejaarden kregen vanuit de gezamenlijke kerken een warme maaltijd.

Al in de daaropvolgende week verbetert de situatie. Op donderdag bereikt een konvooi van Canadese vrachtwagens Naarden en Bussum. De schenking van voedsel uit Friesland is in de Huizer haven gelost en in een feestelijke optocht door de beide gemeenten gereden. Eindelijk vrij. Eindelijk niet meer langdurig in de rij voor een beetje eten.

Hans Jonker

Stichting Feest- en Gedenkdagen en Braderie Bussum opgeheven

Na respectievelijk 32 en 28 jaar vinden Welters en Huijsman het mooi geweest

Dick Huijsman (l) en Leo Welters, bij elkaar opgeteld zaten ze 60 jaar in het bestuur. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - In Nederland doet ongeveer 37% van de bevolking minstens een keer per jaar vrijwilligerswerk. Leo Welters (72) en Dick Huijsman (75) zijn duidelijk niet 'gemiddeld'. Beide heren zijn fanatieke vrijwilligers en kregen onder meer de Kleine Johannes uitgereikt, het erkentelijkheidssymbool van de gemeente Bussum voor personen die zich met hart en ziel inzetten voor de Bussumse gemeenschap.

Onlangs kondigden beiden aan te stoppen met hun werkzaamheden voor de Stichting Feest- en Gedenkdagen en de Stichting Braderie Bussum. De stichtingen worden ook meteen ontbonden: na respectievelijk 32 en 28 jaar vonden ze het mooi geweest. Wie zo lang met elkaar samenwerkt, weet natuurlijk precies waar de ander goed in is. Huijsman: "Leo weet heel goed hoe de juridische kant van zaken in elkaar zit. We konden dingen met een gerust hart aangaan omdat alle contracten via hem liepen." Ook Welters weet feilloos te benoemen waar Huijsman goed in is. "Dick heeft alles altijd puntgaaf geregeld, hij vinkt alles af en is organisatorisch heel goed."

Beide heren blikken terug op een mooie en enerverende periode

Welters: "Ik werd in 1983 door de toenmalige burgemeester van Bussum, Aantjes, gevraagd om iets te doen voor Bussum op dit gebied. Ik zag daar niet zo veel in, maar ben toch gaan praten met de fractievoorzitters. Beide stichtingen bleken subsidie te krijgen en mijn eerste voorstel was de subsidie voor de Stichting Braderie te verlagen." Vanwege het commerciële karakter vond Welters dat deze stichting haar eigen broek moest ophouden. Huijsman, geen onbekende in het Bussumse, voegde zich bij het bestuur en werd al snel penningmeester. "De bijdrage die we van de gemeente kregen voor de stichting Feest- en Gedenkdagen was niet voldoende om alles te financieren." Een belangrijk deel van hun werk was dan ook het zoeken van sponsors. Die kwamen vooral uit het eigen netwerk van Welters en Huijsman.

Leo Welters ontving op Koningsdag de Kleine Johannes uit handen van burgemeester Heijman. Foto: Bob Awick

Huijsman begon al in december met het regelen van podia

Maar er kwam veel meer bij kijken, zeker voor de festiviteiten rond de Oranjefeesten (Koninginnedag/Koningsdag). Huijsman: "Ik begon al in december met het regelen van podia, beveiliging en EHBO." Zo'n 150 uur per jaar was Huijsman er druk mee, met een piek in de twee maanden voorafgaand aan de feestelijkheden.

Niet saai
Welters: "Veel mensen denken dat het misschien saai is. Maar ik heb een lijstje gemaakt van evenementen die we allemaal hebben georganiseerd." Makkelijk maakten ze het zichzelf niet. Ze vonden dat er variatie moest zijn. Een activiteit of optreden mocht dan ook maar maximaal twee keer voorkomen. Welters somt op: "Een nostalgische kermis, het shantykoor, een stoomfestival, een Romeins leger, ringsteken, Jong Talent van Veronica, de sterkste man van Nederland en natuurlijk de oldtimers." Veel hoogtepunten. Al herinnert Welters zich ook een dieptepunt. Voor de viering op vijf mei 1995 (50 jaar bevrijding) had hij een voedseldropping bedacht op de Bussumse heide door twee Engelse helikopters. Iets te spectaculair bleek achteraf. "Ik vond het vooral spannend omdat ze laag moesten vliegen en er rondom de heide maar weinig ruimte is om op te trekken." De helikopters hebben de Bussumse heide echter nooit bereikt. Welters was vergeten een vergunning aan te vragen en de beide helikopters werden onderschept door een F16 toen ze het Nederlandse luchtruim wilden betreden.

Huijsman herinnert zich ook vooral de grote aantrekkingskracht die Bussum tijdens de festiviteiten rondom Koninginnedag had op de regio. "Bussum was de eerste in de regio die een grote braderie had. Er kwamen zo'n veertig- tot vijftigduizend mensen op af." Dat aantal is iets afgenomen, maar nog steeds kan het centrum van Bussum rekenen op gemiddeld dertigduizend bezoekers. Welters hekelt vooral het wegvallen van de activiteiten in een aantal wijken in Bussum. "Vroeger was er altijd 'ruzie' tussen de wijken en het centrum, omdat er in veel verschillende wijken van alles werd georganiseerd. Nu wordt er alleen nog in Het Spiegel en het Brediuskwartier iets groots georganiseerd." Huijsman sluit zich daarbij aan. "Ik wil ook graag een oproep doen aan deze wijken, de Vondelbuurt, de Buffelbuurt en de buurt rondom Spant!, om het weer nieuw leven in te blazen."

Het moet een feest blijven
Verder is het feest rondom Koninginnedag, nu Koningsdag, in al die jaren niet veel veranderd, vinden ze. "Wel zien we dat steeds meer winkeliers open willen zijn, maar het moet wel een feest blijven", aldus Huijsman. "Ik hoop dat de organisatie rondom de Oranjefeesten door inwoners en ondernemers van Bussum wordt opgepakt en dat ze daarbij 'Bussumbreed' denken." Overigens zullen beide heren volgend jaar niet van de partij zijn. Huijsman: "Ik ga niet controleren of alles goed loopt. Waarschijnlijk ga ik naar Houston, waar een zoon van mij woont." Welters zoekt zijn toevlucht in Spanje.

'Bussum was de eerste in de regio die een grote braderie had'

Vrije tijd
Of beide heren zich zullen vervelen na het stoppen van hun activiteiten voor beide stichtingen?
Welters zeker niet: "Ik werk nog zeker 25 uur per week en zit in het bestuur van een aantal landelijke stichtingen. Ik kom eigenlijk tijd tekort." Ook Huijsman zit niet stil. Hij is onder meer penningmeester bij de Stichting Pro Bussum.

Rico verhuurt caravans vanuit Loenen

Rico Recreatie opent een vestiging in Loenen.

Rico Recreatie in Gieten, al jaren bekend als de BOVAG-specialist op het gebied van verkoop, verhuur en onderhoud van campers en caravans, opent op 15 mei 2015 een tweede vestiging in Loenen aan de Vecht onder het label CaravanenCamperhuren.nl.

Een van de redenen voor het openen van een tweede vestiging is de grote vraag van internationale reizigers om met een camper of caravan vanuit Nederland door Europa te trekken. Rico Recreatie doet in verkoop en onderhoud, maar ook de verhuurtak is succesvol. "We verhuren caravans en campers in diverse prijsklassen, waardoor bij ons voor iedereen een passende caravan of camper te vinden is. Wij verhuren bovendien niet alleen per week, maar ook per dag", vertelt directeur Richard Blanken. De vraag naar verhuur is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, zegt hij. In Loenen aan de Vecht staan ten minste 50 campers en 30 caravans. Klanten kunnen ook terecht voor aanvullende service. Loenen aan de Vecht is een mooie uitvalsbasis voor reizigers die landen op Schiphol. "De verhuur in Europa zit stevig in de lift. Zo worden Europese campervakanties vertrekkend vanuit Nederland steeds vaker geboekt."

Feestelijke modellen bij 10-jarige Dacia

10 dagen feest bij de dealer

De Dacia Logan is een van de feestvarkens.

Dacia viert zijn tienjarige aanwezigheid op de Europese markt met jubileumuitvoeringen. Deze zijn beperkt leverbaar en extra rijk uitgerust.

De jubileumuitvoeringen zijn direct te herkennen aan de kleur Bleu Cosmos. Lichtmetalen wielen en spiegelkappen in de kleur Dark Metal zijn standaard. De blauwe kleur van het exterieur komt ook subtiel terug in het interieur, met accenten op de stoelbekleding en veiligheidsgordels in blauw. De stoelbekleding is afgewerkt met grijze sierstiksels. Als finishing touch zijn de vloermatten voorzien van een subtiele blauwe rand. Het uitrustingsniveau Lauréate vormt de basis voor de jubileumuitvoeringen. Dat betekent dat de auto's standaard voorzien zijn van airconditioning, radio, cruisecontrol, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrisch bedienbare zijruiten vóór en een met leder bekleed stuurwiel.

De jubilieumuitvoering kan ook met navigatiesysteem worden besteld (optie). Het systeem heeft een 7" touchscreen en maakt via bluetooth verbinding met de telefoon. Hiervoor is een gratis app op de gekoppelde smartphone nodig.

10 dagen feest
Van 15 tot en met 25 mei wordt 10 jaar Dacia gevierd en staan de speciale modellen bij de Dacia-dealer in de showroom. Tot en met 25 mei is er een gratis accessoirepakket ter waarde van 500 euro.

Euro NCAP: vijf sterren voor Espace

De Renault Espace is herboren.

De nieuwe Renault Espace krijgt de maximale vijf sterren bij de crashtests van de onafhankelijke veiligheidsorganisatie Euro NCAP. De nieuwe Espace is het zestiende model van Renault dat deze hoogste score behaalt.

Hoewel Euro NCAP de veiligheidsnormen dit jaar aanscherpte, haalt de nieuwe Espace een eindscore van 81 procent. De nieuwe Espace krijgt 31,4 punten op een totaal van 38 voor de bescherming van volwassenen. Op het gebied van bescherming van kinderen verdient de nieuwe Renault een score van 44 punten op een totaal van 49. Bij een botsing zijn de inzittenden voorin beschermd door zes airbags: twee grote airbags die zich aanpassen aan de aard van de botsing en de positie van de inzittenden, twee zij- en twee gordijnairbags. Bovendien zitten passagiers veilig in de auto dankzij de gordelspanners met adaptieve spankrachtbegrenzers en 'antisubmariningsstoelen'.

Nieuwe Honda HR-V is onderweg

De gloednieuwe Honda HR-V staat vanaf de zomer bij de Honda-dealers. Hij biedt een veelzijdig interieur met de meeste ruimte in zijn klasse en geavanceerde infotainment- en veiligheidssnufjes. Er is keuze uit een 1.6 liter i-DTEC dieselmotor en een 1.5 liter i-VTEC benzinemotor, beide uit Honda's geavanceerde Earth Dream Technology-serie. De nieuwe HR-V dankt zijn efficiënte prestaties aan zijn vormgeving en aerodynamica, met een bijna volledig vlakke onderkant voor een optimale luchtstroom. Van binnen heeft de nieuwe HR-V de grootste kofferbak in zijn klasse: 453 liter met de achterstoelen omhoog en 1026 liter met de achterstoelen ingeklapt.

Opel test de vijfde generatie Astra

Dit is dr. Karl-Thomas Neumann, CEO van Opel Group, met naast hem het gecamoufleerde prototype van de nieuwe Opel Astra. Deze auto's worden op dit moment nog volop getest. Dr. Neumann belooft dat er achter de plakkertjes een verbluffend aantrekkelijk design, maximale efficiency en talloze innovaties tevoorschijn komen. Dat gebeurt pas in september, tijdens de internationale autoshow van Frankfurt. Het wordt de vijfde generatie van Opels compacte succesnummer.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Wil je dat jouw kind geen last meer heeft van faalangst of straks met meer zelfvertrouwen naar de middelbare school gaat? Geef hem/haar op voor de KRAGT-training die start op 19 mei in Bussum. Info: www.kindengezincoach.nl tel.: 035-6564383/06-10331195

Tijdelijke woonruimte gezocht hele maand augustus (of deel daarvan) i.v.m. verbouwing. Kunnen op uw huisdier passen! Telefoon 035-6783800

De Minister Calsschool is op zoek naar vrijwilligers voor de begeleiding v/d kinderen tijdens het overblijven van 11.45-13.10 uur (o.b.v. de wettelijke vergoeding). Bent u geïnteresseerd neem dan contact op met de Calsschool op nr.: 06-21344887

Thaise massage Ban Wiangtjan. Heeft u last van uw spieren of wil u een ontspannen massage, wij kunnen u helpen. Locatie: Laarderweg 22, 1402 BJ. Tel.: 035-7851359,
06-46890213 of e-mail:
wiangtjan@gmail.com

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos. Tel.: 06-51083335

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp; 035 6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Fiets gestolen! Zondagmiddag 15.30 en 16.45 op Landstraat voetgangersdoorgang tegenover Daatselaar. Goudkleurige Trek X600 Navigator herenmodel hybride. Heeft u iemand deze op slot staande fiets weg zien tillen? Of heeft u de fiets gezien? Graag bel/SMS 06-42901257. Dank!

Pronk Twee BV zoekt met grote regelmaat grondwerkers, oppermannen, bouwopruimers, stratenmakers, hoveniers en kraanmachinisten etc. die in bezit zijn van VCA en rijbewijs. In eerste instantie op flexbasis, maar met mogelijkheid tot een dienstverband voor (on)bepaalde tijd. Voor meer info over ons bedrijf verwijs ik u graag door naar onze website www.pronkgroep.nl Pronk Twee BV. Amsterdamsestraatweg 57, 1411 AX Naarden. Telefoon tijdens kantooruren 035-6970697. info@pronkgroep.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Taxi diensten van/naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden, Bussum, Hilversumse Meent. 06-26984855

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd
€ 700,- per maand ex.
035-6935525 / 06-22393323

Glazenwasserij E. de Boer
06-55390254
www.edeboerglazenwasserij.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Voor al het strijkwerk bij u thuis op een tijdstip dat u schikt, 5 dagen per week. Bel 06-20248864

Te huur aangeboden in Naarden: Beautyruimte in winkel geleden. 15m2, keukenblok, licht en CV. Ten Boschstraat 76, Naarden.
Mob. 06-24526801 Bianca

Gevraagd: Schoonmaker m/v voor diverse objecten in Bussum en Hilversum. Voor info bel Anjer B.V.
Tel.: 020-6000199

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl