BussumsNieuws

17 juni 2015

BussumsNieuws 17 juni 2015


Ontslag Heijman zorgt voor wisselende reacties

Bussum zit zonder burgemeester

BUSSUM - De één heeft respect voor het besluit van Henk Heijman, de ander meent: opgeruimd staat netjes. Het ontslag van de burgemeester zorgt voor uiteenlopende reacties.

Afgelopen donderdag was het zover. Toen besloot Henk Heijman niet langer de burgemeester van Bussum te kunnen zijn na alles wat er is gebeurd en diende hij zijn ontslag in bij de Koning.
Het college noemt het vertrek een groot persoonlijk drama voor Heijman. "Binnen het college hebben wij twee jaar lang intensief samengewerkt in het belang van Bussum en de Bussumers. Wij danken hem voor zijn grote inzet en betrokkenheid."
Heijman is de laatste tijd flink in opspraak geraakt. Hij zou vreemd declaratiegedrag hebben laten zien en onterechte vergoedingen hebben ontvangen omdat hij niet in Bussum woonde. De zaak werd aanhangig gemaakt door Hart voor Bussum, de Gooise Ouderenpartij en de Partij voor Bussum. Heijman werd op non-actief gezet. De provincie startte een integriteitsonderzoek naar de burgemeester, maar daarmee was de kous nog niet af: er kwamen geruchten bij over een bedreiging richting een ex-wethouder en een fietsendiefstal.

Hoewel het onderzoek naar het gedrag van de burgemeester nog niet is afgerond, besloot Heijman de hand in eigen boezem te steken. Wat de uitslag van het integriteitsonderzoek ook wordt, de beeldvorming rond zijn persoon maakt volgens hem het verder functioneren als burgemeester van Bussum onmogelijk.

Lees verder op pagina 9.

Veldje Groene Long stampvol voor wereld-bbq

In de rij voor lekkere hapjes. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een stampvol grasveld en veel lekker eten: Bussum heeft weer een geslaagde wereldbarbecue achter de rug.

Afgelopen zondag stroomde het grasveld aan de Groene Long vol met zeker zeshonderd bezoekers. Bussumers van alle afkomsten konden een hapje mee komen eten. Tussendoor leerden buren elkaar kennen en werd er volop gekletst. Volgens de organsiatie was het feestje ook deze keer weer geslaagd. "Het was echt heel leuk", zegt Jochum Jarigsma. "Het weer zat wat tegen, maar de mensen hadden het leuk en het eten was lekker."

Traverse gaat eerder open

BUSSUM - De traverse over het spoor op station Bussum-Zuid gaat deze week al open.

De loopbrug gaat eerder open dan verwacht; een week geleden dacht de spoorbeheerder dat de loopbrug volgende maand pas open zou gaan na wat laatste werkzaamheden. De traverse gaat nu eerder open: overmorgen mag wethouder Nen van Ramshorst om 7.45 uur 's morgens de eerste bezoekers toelaten.

3

weekenden moet de snelweg langs Bussum nog worden afgesloten

Dit kan toch niet waar zijn?

Niet alleen Gods wegen zijn wonderbaar en ondoorgrondelijk. Ook de UWV lijkt paden te betreden die eigenlijk dwaalwegen lijken te zijn. Duizend euro voor een zweefcursus.

Velen onder ons zijn weer eens met stomheid geslagen over de besteding van belastinggelden voor ridicule doeleinden. Maar liefst € 1000 per persoon trekt de UWV uit voor oudere langdurig werklozen om deel te nemen aan een cursus 'spiritueel consulent' of 'therapeut'. Met aan het eind van de rit een officieel diploma. Om later dus mensen in de meest uiteenlopende problemen met droge, open ogen te belazeren. Het enige positieve dat ik bij deze godgeklaagde onzin kan bedenken is dat er eindelijk een mogelijkheid ontstaat om goede politici te creëren met een cursus in het lezen van koffiedik, theebladeren, handpalmen en vooral tarotkaarten. De gekte van deze 'opleiding' gaat zelfs zover dat er tripjes naar de Ardennen worden georganiseerd waar de goedgelovige, oudere, langdurig werkloze zich kan bekwamen in het hanteren van de kristallen bol, om de toekomst te kunnen voorspellen. Als het niet zo droevig was, zou ik me gek lachen. Zelf werd ik ook geconfronteerd met een Hongaarse kermisattractie in de vorm van een handlijnkundige dame die mij, in mijn eigen flatje, kwam vertellen hoe ik mijn leventje moest inrichten. Op mijn nek gestuurd door een grote onderneming die gespecialiseerd is in het verhuren van woningen. Compleet met advocaten. Ben benieuwd wanneer de eerste cursisten aan de slag gaan. Even de tarotkaarten raadplegen.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman H.A.; Naarderheem 10.30 u. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 20/06 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. B. de Romph

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Verlosserkerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. P. Veerman; 17.00 u. ds. Th.W. van Bennekom
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. dr. E.H. Cossee
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. dr. B.M.J. Nagel
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. J. de Jong-Buursma
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; wo. 24/06 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Licht wisselvallig en koel zomerweer
De astronomische zomer begint zondag, maar liefhebbers van warm zomerweer moeten voorlopig nog geduld hebben. Het Azorenhogedrukgebied trekt zich vanaf donderdag terug. Zwakke fronten van een Scandinavisch lagedrukgebied kunnen het Noordzeegebied bereiken. Met een noordwestenwind hebben we te stellen met een koel en lichtwisselvallig weertype.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt meest half tot zwaar bewolkt weer verwacht. De zon kan af en toe schijnen, maar met een matige tot vrij krachtige noordwestenwind voelt het fris aan. Het maximum blijft steken bij 15 à 16 graden. Vrijdag verandert er weinig, al neemt de kans op een bui wel toe. Het wordt zo'n 17 graden bij een matige tot vrij krachtige westenwind.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde houden wolkenvelden de lucht soms grijs met kans op een bui, maar er kunnen ook dan gaten in de bewolking vallen. Dat biedt ook wat ruimte voor de zon. De wind is matig uit west tot noordwest. Het is koel met zaterdag een maximum van 16 à 17 graden, zondag een graadje hoger. De 'normale' waarde voor eind juni bedraagt 20 à 21 graden.

Weetje
Het lente van 2015 is zeer zonnig en droog verlopen, maar door overheersend noordwesten- tot noordenwinden ook vrij koel. Doordat er al sinds maart te weinig regen is gevallen is er sprake van droogte. Het droogste groeiseizoen was die van 1976. Die droge lente werd toen gevolgd door een kurkdroge en snikhete zomer. Daar is nu voorlopig nog geen sprake van.

An Historical Atlas. Een heel ander tuinenboek als gebruikelijk. Een royale atlas (22x34cm) met tekeningen en foto's van beroemde tuinen en landschappen.

Merendeels in kleur, maar ook ornamenten en afbeeldingen die associaties geven met tuinen en die experimenten, modes en hypes moesten verbeelden. 192 platen met een royale toelichting, deels chronologisch opgezet, leiden de lezer/kijker al snel via de Oudheid en Middeleeuwen naar de glorietijd van Italië, Frankrijk, Engeland en weer via Italië naar de 19e en 20e eeuw. Het is een heel speels opgezette atlas met verrassende observaties en uitstapjes. Na de platen een bibliografie en een index. Virgilio Vercelloni, de schrijver, is een Italiaanse architect, stedenbouwkundige en landschapsarchitect. Het gebonden boek met omslag telt 207 pagina's en werd in 1990 uitgegeven door Rizzoli New York. Het is een vertaling van het oorspronkelijke boek uit hetzelfde jaar in het Italiaans. De afbeelding toont een privé-tuin in Lombardije (1743).

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar
is te koop voor 25 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of
T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Hoe verder met koopzondag?

Raadsleden denken aan vervolg proef, tegenstand houdt aan

Bewoners doen graag boodschappen, maar troffen ook nog veel gesloten zaken. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Wat moet er gaan gebeuren met de regels rond de koopzondagen? Mogen alle Bussumse winkels straks echt elke zondag open, moet de proef verlengd worden, mag alleen het centrum open of moet Bussum stoppen met het boodschappen doen op zondag? Het kan nog alle kanten op.

Dat er nog veel wordt geaarzeld bleek afgelopen woensdag toen de resultaten van de koopzondagproef werden besproken. Er werd vooral gedubd over de toekomst van de proef. Net wat meer dan de helft van de Bussumse gemeenteraadsleden bleek woensdag tegen het plan om door te gaan met de koopzondagen voor heel Bussum. Enkele dagen later bleek het merendeel toch vóór het plan, doordat GroenLinks haar mening herzag. De tegenstand kwam vooral door de bedroevende resultaten van de proef en de klachten van buurtbewoners. De voorstanders menen dat de koopzondagen Bussum enorm versterken.

Bewoners ervaren overlast
De buurtbewoners rond de supermarkten aan de Koekoeklaan, Pr. Margrietplantsoen, Slochterenlaan en Landstraat hebben nog steeds veel problemen met de koopzondagen van de supermarkten aan hun straten. Ze hebben de afgelopen maanden veel overlast ervaren en deden woensdag hun beklag tegenover de raadsleden. "Je moet je voorstellen dat er zondags al vroeg mensen rondlopen. Dat merken we gewoon. Daarnaast gaat het om verkeers- en parkeeroverlast. Het geeft allemaal veel onrust. Dat het doordeweeks gebeurt snappen we wel, maar op zondag willen we gewoon een dag rust", zegt Herman Schoon namens de tegenstanders van Zondags Rust achteraf. "We hebben het gevoel dat de gemeente daar geen oog voor heeft."

De tegenstanders hebben over het algemeen geen probleem met het fenomeen koopzondagen. "We snappen dat het Bussumse centrum de deuren moet kunnen openen als ondernemers en bewoners daar ook achter staan. Voor onze buurten hebben we er problemen mee. Daar levert het vanzelfsprekend veel meer overlast op. Dat hebben we echt ervaren de laatste maanden."

Goed onderzoek
Na alles wat er de afgelopen week gezegd werd over de koopzondagen hopen de tegenstanders wel dat de proef nu nog doorgaat. "Dan kan de gemeente komende herfst goed en gedegen onderzoek doen door naar de resultaten en naar hoe bewoners over de koopzondagen denken te kijken. Het onderzoek dat nu gedaan is, was slecht. Er werd op rare momenten parkeerdruk gemeten, de enquête kon veel beter en zo hebben we nog enkele punten. Laat er nou gewoon een goed onderzoek komen en laat de gemeente straks alle belangen, ook de onze, goed afwegen. Pas dan kun je echt wat zeggen over steun voor de koopzondag. Als dan geconcludeerd wordt dat het wel werkt, zullen we er vrede mee hebben dat de koopzondagen doorgaan. Anders moet de gemeente er echt mee stoppen. Maar doe eerst eens écht goed onderzoek, daar kom je veel verder mee."

Pro Bussum en de BOV hopen nog steeds dat er een vervolg komt voor de koopzondagen. Ze menen dat de koopzondag steeds meer een succes wordt. Vanwege dat succes moet de gemeente Bussum volgens hen lokale winkels toestaan straks elke zondag open te gaan. Bussum zou er volgens Pro Bussum goed aan doen om dezelfde regels te hanteren als Naarden, omdat de gemeenten straks samengaan. Naarder winkels mogen nu al (als proef) elke zondag de deuren openen.

Werk aan velden Allen Weerbaar

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De gemeente gaat de velden van voetbalclub Allen Weerbaar onder handen nemen. Dat gebeurt omdat de velden in een slechte staat van onderhoud verkeren.

De velden van de Bussumse voetbalclub werden een jaar geleden aangepakt, maar de club had vanaf dat moment veel problemen met de velden. "Het komt vaak voor dat er gaten ontstaan of dat er stenen op het veld komen. Dat zorgt voor onveiligheid. Er gebeurden het afgelopen jaar zelfs enkele ongelukken", stelt AW-bestuurder Mustafa Kocak.

Na gesprekken met de gemeente kwam de club afgelopen week overeen dat de velden wederom onder handen genomen gaan worden. Dat gaat nog voor het volgende voetbaljaar gebeuren.

Gemeente praat goed met bewoners

BUSSUM - De gemeente Bussum communiceert goed met haar bewoners. Dat concludeert de Rekenkamer na langer onderzoek door bureau Necker van Naem.

Hoe de gemeente communiceert werd de afgelopen maanden onder de loep genomen. Er werd onder meer gekeken naar de algemene communicatie met bewoners, maar ook hoe de gemeente bewoners op de hoogte bracht van de projecten rond de Westereng en woonzorgcentrum Patria.

Meer sociale media
Het rapport had goede woorden over voor de rol van de gemeente. De rekenkamer was eveneens tevreden, maar raadde de gemeente wel aan om onder andere meer te gaan doen op sociale media zoals Facebook en Twitter.

Gaslek snel verholpen

BUSSUM - Bouwvakkers hebben woensdag een gaslek veroorzaakt aan de H. Zwaardemakerstraat. De straat moest daarom even worden afgesloten.

Het gaslek werd rond twaalf uur veroorzaakt toen de mannen een paaltje plaatsten en een gasleiding raakten. Ze belden meteen de brandweer. Er moest een monteur van netbeheerder Liander aan te pas komen om de problemen op te lossen. De brandweer bleef voor controle ter plaatse. De straat kon al snel, na de problemen, weer geopend worden.

Honderden jonge atleetjes op baan Tempo

Hordespringen was een van de onderdelen. Foto: Rachel Plantinga

BUSSUM - Een drukke zaterdag voor Tempo Atletiekvereniging. De Bussumse club verwelkomde honderden jonge atleetjes voor een meerkamp.

Er werd gestreden op onderdelen als verspringen, hoogspringen, sprint en fluitraketwerpen. Tempo-atleet Luca Dooper werd bij de B-pupillen de meerkampwinnaar en ook op de 1000 meter was hij de snelste. Jay Kriek werd tweede op de 1000 meter. Bij de Jongens C-pupillen eindigde de Bussumse atleet Fabian Janse als derde op de meerkamp. Tempo-atleten Diederik Troost en Tobias Boekelo wonnen brons op de 1000 meter bij de A-pupillen.

Bussumse (17) zwaargewond na ongeluk

Ambulancepersoneel was snel ter plaatse om de jonge vrouw te helpen. Foto: Brian van den Berg

BUSSUM - Een zwaar ongeluk vrijdagochtend tussen een auto en een fietsster op de Brinklaan. De fietsster, een jonge Bussumse (17), raakte zwaargewond aan haar hoofd. De Bussumse werd geschept door de auto en belandde op de grond. Een omstander verleende eerste hulp. Er kwamen snel enkele ambulances ter plaatse om de vrouw te helpen. Daarnaast kwam er een traumateam om het ambulancepersoneel te ondersteunen. Het slachtoffer werd met spoed meegenomen met de ambulance. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeval.

Angèle Duijnstee

45 jaar
Bussumse sinds 2001

Veel mensen kennen je van Het Hoofdkantoor Bussum. Waar in het dorp komen we je verder tegen?
"Op het schoolplein van de Koningin Emmaschool, bij BFC en als badmintonner bij BC 't Gooi."

Waar in Bussum kom je graag?
"Filmhuis Bussum."

Waar kunnen we je voor wakker maken?
"Een citytrip."

Hoe drink je je koffie het liefst?
"Favoriet is een cortado, dat is een espresso met een klein scheutje warme melk."

Wie zou volgens jou burgemeester van Gooise Meren moeten worden?
"Een verbindende, sociale, midden in het leven staande, realistische vrouw met humor en visie."

Wat is je favoriete vakantieland?
"De Verenigde Staten."

Wie verdient een pluim?
"Aya de Lange voor haar inzet om Bussum cultureel gezien op de kaart te zetten."

Heb je een grote droom?
"Dat het mensonterende vluchtelingenprobleem wordt opgelost."

Wie zou je ooit nog willen ontmoeten?
"Daan Roosegaarde; hij vertaalt zijn vooruitziende visie en ideologie in briljante (verlichtings)objecten, interactieve kunst en architectuur."

Goede en slechte eigenschap?
"Creatief en ongeduldig."

Grootste ergernis?
"Mensen die altijd maar klagen dat er niets te doen is in Bussum en vervolgens geen actie ondernemen."

Wat is er leuk aan wonen in Bussum?
"Het is klein genoeg om een lokaal leven op te bouwen en groot genoeg om de anonimiteit op te zoeken."

Waar zullen we samen op toosten?
"Op een ondernemend en cultureel Bussum."

Buurt moet zegje kunnen doen over verhuizing Emmaschool

Gemeenteraad voelt wel wat voor debat

Wat gaat er gebeuren met de Emmaschool? Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De gemeenteraad voelt er wel wat voor om eerst met buurtbewoners en andere belanghebbenden te gaan praten over de toekomstplannen van de Emmaschool. Er wordt nu verder over nagedacht hoe dat exact moet gaan gebeuren.

Hart voor Bussum kwam eerder deze week met het verzoek om een hoorzitting te houden. De rest van de raad voelt daar ook wat voor, maar er waren woensdag nog veel vragen over de vorm daarvan. Met een hoorzitting zou de gemeenteraad alleen belanghebbenden kunnen horen. Daarom gaan er ook stemmen op voor een debat.

Er wordt de laatste weken veel gesproken over de toekomst van de Emmaschool. De school heeft plannen om te verkassen naar een groter pand aan de Graaf Florislaan vanwege een lokalentekort, maar de buurt heeft daar problemen mee. Buurtbewoners vrezen onder meer overlast, verkeers- en parkeerproblemen en hebben de angst dat de bouwplannen van de school afbreuk doen aan het karakter van de buurt. Meer dan 40 buurtbewoners hebben bezwaar gemaakt tegen de plannen.

Er waren woensdag nog veel vragen over de plannen. Er werd onder meer gevraagd wat er met het oude pand van de Emmaschool gaat gebeuren. Het gemeentebestuur komt daar later op terug.

Auto op z'n kant na ongeluk

Eén van de twee auto's belandde op z'n kant langs de weg.

BUSSUM - Twee auto's hebben woensdagavond een harde klap gemaakt op de kruising van de van de Nieuwe 's-Gravelandseweg en de Willemslaan. De auto's botsten op elkaar, waardoor zeker twee personen gewond raakten.

Eén van de auto's belandde door het ongeluk op z'n kant op de stoep. De brandweer moest er aan te pas komen om te helpen. De gewonden moesten met de ambulance mee.

Vanwege het ongeluk was de straat lang onbegaanbaar. Hoe het ongeluk kon gebeuren wordt nog onderzocht.

BFC start met aanleg kunstgras

BUSSUM - Er wordt vanaf deze week gewerkt op de velden van BFC: er wordt kunstgras aangelegd.

Van twee voetbalvelden wordt de komende maanden de bovenste laag van het kunstgras vervangen. Daarnaast wordt het laatste natuurgrasveld weggehaald. Daar komt kunstgras voor terug. Dat laatste was al langer een wens van de Bussumse voetbalclub. BFC kon amper voetballen op het natuurgrasveld en trok aan de bel vanwege het tekort aan goede velden.

De werkzaamheden gaan enkele maanden duren. Als alles volgens plan verloopt worden de velden voor de start van het volgende voetbaljaar opgeleverd.

Web topvijf

1. Vrouw zwaargewond na ongeluk Veerplein
2. Henk Heijman neemt ontslag als burgemeester
3. Slachtoffer ongeluk was jonge Bussumse
4. SDO weet spelersgroep te behouden
5. Auto's botsen op elkaar op Nieuwe 's-Gravelandseweg

Dansers Van Harten gaan Around The World

BUSSUM - Van klein tot groot: alle dansers van Dansstudio Van Harten lieten afgelopen weekend in Spant! op de eindshow zien wat ze tijdens de lessen hadden geleerd. De zaterdagavond was gereserveerd voor de 12-plussers en de volwassenen en daar kwamen zeer strakke choreografieën voorbij. De jongste dansers waren zondagmiddag te zien in een Hawaï-peuterdans of een wildwestkleuterdans. Op zondag 21 juni heeft de dansstudio een open dag aan de Dr. Schaepmanlaan 8 in Bussum. Er worden workshops gegeven waar iedereen gratis aan mee kan doen.

Kapper Frans en echtgenote Lenny 60 jaar getrouwd

Vandaag een kopje koffie, zondag een borrel

Frans en Lenny Heijmans kregen een bloemetje van locoburgemeester Van den Berg. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Feest voor het Bussumse echtpaar Frans en Lenny Heijmans-van den Houten. Het echtpaar was dinsdag exact 60 jaar getrouwd.

Het echtpaar kreeg een bezoekje van locoburgemeester Adriana van den Berg. Ze kwam een bloemetje brengen namens de gemeente en een praatje maken met meneer en mevrouw. Er werd over van alles gepraat, vooral over vroeger.

Vele anekdotes
Veel Bussumers zullen Frans Heijmans nog kennen van de kapsalon op de hoek van de Huizerweg en de Bisonstraat, waar vele klanten jarenlang maar al te graag kwamen. Er werden vele anekdotes verteld, verhalen waar de ex-kapper nog steeds van geniet. "Veel Bussumers kenden en kennen onze vader nog steeds", vertelt een van de zoons. Lachend: "Dat was vroeger wel even oppassen. Als we ergens kattenkwaad uithaalden dan wist onze vader het vaak al voordat we überhaupt weer thuis waren."
Toen het echtpaar 45 jaar getrouwd was, werd er groot feest gehouden en vertrok de hele familie naar Curaçao. Nu staat er voor zondag een feestje gepland: dan wordt er een borrel gehouden.

'Aantijgingen hebben mij diep geraakt'

De burgemeester legt de eed af voor Johan Remkes. Foto: Sjoerd Stoop

Vervolg van de voorpagina

BUSSUM - Momenteel vindt in opdracht van de provincie Noord-Holland een integriteitsonderzoek plaats naar de burgemeester. De uitslag van dit onderzoek wordt eind juni verwacht. Heijman geeft aan dat, ongeacht de uitkomst van het onderzoek, de beeldvorming die rond zijn persoon is ontstaan, verder functioneren als burgemeester van Bussum onmogelijk maakt.

Volgens Heijman hebben de aantijgingen in de media inzake bestuurlijke en privékwesties hem diep geraakt, met name omdat hij ervan overtuigd is dat hij altijd integer heeft gehandeld. "Het belang van de gemeente Bussum en haar inwoners dient zwaarder te wegen dan mijn persoonlijk belang", aldus Heijman. In een verklaring laat hij weten dat de gemeente Bussum in de huidige situatie het meest gebaat is bij rust. Locoburgemeester Adriana van den Berg neemt nu de meeste taken van hem over.
De rel rondom de burgemeester begon in mei. De aanleiding was dat hij niet in Bussum woonde en daardoor flink wat geld heeft opgestreken, zo menen de oppositiepartijen. Heijman zegt 'sorry' in een brief. De affaire blijft doorbroeien en bereikt op 18 mei een nieuwe climax als commissaris van de Koning Johan Remkes ingrijpt. Alle fractievoorzitters en Henk Heijman moeten op de thee komen. De burgemeester legt tijdelijk zijn functie neer en er komt een onderzoek. In afwachting hiervan brengt De Telegraaf een verhaal over een ex-wethouder die beweert bedreigd te zijn door Heijman en een fietsenmaker beschuldigt Heijman ervan een fiets gestolen te hebben. Henk Heijman neemt spindoctor Kay van der Linde in de arm om zich te beraden op een volgende stap. Die werd afgelopen donderdag gezet met het indienen van zijn ontslag.
Lees meer in het online dossier 'rel burgemeester' op bussumsnieuws.nl.

Verkoop nieuwbouw op MOB-complex

BUSSUM - Het nieuwbouwcomplex Landgoed Nieuw Cruysbergen gaat deze week in de verkoop. Makelaar Jasper Siewe laat weten dat er op een aantal woningen al opties lopen.

Landgoed Nieuw Cruysbergen ontstaat op het voormalige MOB-terrein van Bussum. In de eerste fase worden zowel appartementen als 2-onder-1-kap en 4-onder-1-kap bungalows verkocht.

De prijzen variëren van 365.000 euro voor een tussenwoning tot een penthouse van 719.000 euro. De bouw start zodra 80 procent is verkocht.
Meer informatie op landgoed-c.nl.

Midzomer- concert in Tindaltuin

BUSSUM - De tuin van de Tindalvilla aan de Nieuwe 's Gravelandseweg wordt op 21 juni ondergedompeld in Spaanse sferen.

Traditiegetrouw vindt het laatste concert van het Tindalseizoen bij goed weer plaats in de tuin van de Bussumse villa. Dit jaar is er gekozen voor Spaanse muziek van klassiek tot flamenco.
Meestergitarist Michael Benedik is de gangmaker van dit bijzondere concert. Er is medewerking van flamencodanseres Jessica Achten. Het Matangi strijkkwartet en Hans Roelofsen (bas) begeleiden Michael Benedik in het 'Concierto de Aranjuez' van Joaquin Rodrigo. Ook sopraan Reina Boelens werkt mee aan het concert.

Kaartjes kosten 15.00 euro zijn te koop bij Eduard Mol aan de Brinklaan of Notariskantoor Doude van Troostwijk. Het concert start om 15.00 uur.

Koeien uit Naarden naar 't Mouwtje

BUSSUM - De Naardense boer Pronk mag vee laten gaan grazen op het stukje grond van 't Mouwtje. Dat heeft de gemeente besloten. Het besluit kwam tot stand met de buurtbewoners en de Vrienden van 't Mouwtje.

De boer reageerde eerder deze maand al belangstellend en mag het vee zeker een jaar laten grazen op het landje. Het grootste deel van de raadsleden staat achter de plannen van de buurtbewoners. Deze omwonenden worden nog verder geïnformeerd. Met de komst van de koeien uit Naarden gaan de plannen van De Gooise Ark niet door. Deze partij wilde graag meerdere dieren laten grazen, maar daar was een deel van de buurt niet voor te porren.

Meerdere auto's opengebroken

BUSSUM - Diverse auto's die in Bussum geparkeerd stonden zijn afgelopen weekend opengebroken of beschadigd.

Een stationwagon op de Oranjelaan werd over de gehele lengte bekrast. Uit een BMW op de Anton Mauvelaan werd navigatieapparatuur gestolen. Bij de Hildegondestraat was het twee keer raak: een auto-inbraak waarbij een raam werd ingeslagen en uit een Mercedes werd de navigatie gestolen. Een VW Passat aan de Albrechtlaan werd opengebroken voor de navigatie- en geluidsapparatuur.

Sint-Vituscollege Bussum

Havo:

Jim Adam, Naarden; Kevin Bats, Bussum; Edmée van Beek, Bussum; Stefan de Beer, Naarden; Tobias Bierens de Haan, Naarden; Patricia Boakye, Hilversum; David Bordewijk, Weesp; Jesse Bos, Bussum; Susan Boudewijnse, Bussum; Bram van den Brink, Bussum; Thomas Bruin, Muiderberg; Marit Buiting, Bussum; Puck van Dam, Bussum; Kaylee van Dooijeweerd, Bussum; Mijntje Doijer, Blaricum; Fabrice Elshof, Naarden; Lucas van Es, Naarden; Jasper Fokker, Bussum; Claudia Franssen, Bussum; Brechje Frijters, Naarden; Mathijs Frijters, Naarden; Sven van Giessen, Weesp; Wessel Glansbeek, Bussum; Anne Gommers, Naarden; Demi de Gooijer, Muiderberg; Nathalie Groot, Naarden; Mees van Haren, Bussum; Margaux van der Hart, Naarden; Mila van Heemskerck van Beest, Naarden; Tim Heijnen, Bussum; Teun van t Hek, Naarden; Merel Helderman, Bussum; Ruben Hettema, Naarden; Nicola Hinssen, Bussum; Rowan Horn, Naarden; Laurien Huisman, Bussum; Max van der Hum, Bussum; Anna Janssen, Bussum; Jan Kappelle, Naarden; Paulus Keijser, Blaricum; Vivianne Kempers, Naarden; Bas Kievits, Muiden; Lisanne Kloosterman, Bussum; Marien Kluck, Bussum; Thomas Knap, Bussum; Sascha Knijn, Bussum; Ryan Kommeren, Naarden; Tim van Koningsveld, Bussum; Floris van Kooten, Bussum; Isa Leeflang, Bussum; Guus Lutz, Hilversum; Annefien van der Maas; Naarden; Jasmijn Mager, Muiderberg; Philippe Mattijssen, Naarden; Boris Meerding, Bussum; Vera Melsert, Naarden; Charlotte van Mensch, Huizen; Josephine Mensink, Bussum; Huguette Meyknecht, Naarden; Tom Nekeman, Huizen; Lars van der Net, Bussum; Roberto Paulusma, Almere; Matthijs Pleijsier, Huizen; Harry Donne van der Poel, Weesp; Skye Postma, Bussum; Bas Preusting, Naarden; Juul Priester, Bussum; Isabel Prinsen, Bussum; Niels Reichardt, Naarden; Demi Roelofzen, Bussum; Floris Rokebrand, Naarden; Loïs van Schaik, Naarden; Olivier Schreiner, Laren; Frenk Schulten, Naarden; Erik Sonneveld, Naarden; Anne-Lou Stelling, Bussum; Bartek Szarszewski, Naarden; Annemijn Tutein Nolthenius, Bussum; Menno Ulenberg, Hilversum; Teun van Uuden, Naarden; Anne Veen, Bussum; Huguette Veenstra, Bussum; Marie van der Velde, Naarden; Charissa Vendelbos, Naarden; Jonas Vermeulen, Naarden; Julian Visser, Bussum; Michelle Vos, Laren; Valesqua de Waal, Bussum; Oliver Wagstaff, Laren; Max Weggemans, Naarden; Lars Wijnand, Naarden; Cherukéi Wobo, Naarden; Yannick van de Wouw, Huizen; Dylan van Zijtveld, Naarden; Jelle Zuiderveld, Naarden

Gymnasium
Julius van Bastelaar, Muiden; Bouke Bentvelsen, Hilversum; Willemijn Berkhout, Naarden; Perèz Bijl, Bussum; Joanne de Bruijn, Blaricum, Tiemen van Dijk, Bussum; Joris Jas, Bussum; Constantijn de Jonge, Bussum; Annedoor Kamerbeek, Huizen; Pippa Minke, Bussum; Kim Pijselman, Huizen; Quinten Tenger, Bussum; Julian Vahle, Huizen; Rogier Verhoeven, Hilversum; Marinde Vos, Blaricum; Mariëlle Westerveld, Blaricum

Atheneum
Jochem Baltussen, Bussum; Roman van den Boog, Weesp; Pim Bor, Naarden; Bas Boudewijnse, Bussum; Maud Classen, Naarden; Zuzanka Deijen, Bussum; Boudewijn Dikkers, Bussum; Jonas van Doorn, Bussum; Rob van den Enk, Naarden; Lotte Fillerup, Weesp; Lisa Frissel, Hilversum; Leonie Glaser, Bussum; Tim de Haan, Naarden; Roos Hagedoorn, Laren; Job van Heemskerck van Beest, Naarden; Silke Heerink, Bussum; Sam van der Heijden, Bussum; Lotte Hendriks, Naarden; Fabian Hendrikse, Bussum; Esmée Hensens, Muiderberg; Joris Henstra, Bussum; Quinten van Hilten, Naarden; Sterre Hoek, Muiderberg; Maaike Hoelscher, Naarden; Claudia Hofmans, Naarden; Isabel Hofmans, Naarden; Maud Hoppenbrouwers, Naarden; Willis Houtman, Muiderberg; Thijs van 't Hullenaar, Bussum; Marcel Jacobs, Muiden; Ryanne Jansen, Bussum; Jip Janssen, Naarden; Roos de Jong, Huizen; Joël Kaarsgaren, Bussum; Salima Keliza, Naarden; Jim Kenninck, Bussum; Denise Koperdraad, Naarden; Iris Kraaier, Naarden; Odette Kuipers, Naarden; Markus van der Linden, Naarden; Ruby Manten, Hilversum; Nikki Marks, Naarden; Veronique Meerdink, Bussum; Stijn Meeter, Huizen; Marthe Menses, Naarden; Reinout Meuwissen, Hilversum; Bart Mönchen, Naarden; Hannah Muller, Naarden; Julius Naorniakowski, Huizen; Dylan van Nieuwenhuizen, Naarden; Lune van Os, Huizen; Sjoerd Pennink, Bussum; Olivier Platzer, Bussum; Stijn van der Ploeg, Bussum; Marijn de Raadt, Bussum; Mila Rep, Bussum; Bronwen Riezebos, Huizen; Emma Schuller, Naarden; Noa Smits, Bussum; Rutger van 't Spijker, Naarden; Cecile van de Stadt, Huizen; Laura Theel, Muiden; Matthijs Theunisse, Bussum; Maryse van Tilborg, Muiderberg; Janiek Touw, Bussum; Claire Veenstra, Bussum; Yvette Verberne, Naarden; Julie de Vos, Bussum; Elyse de Waard, Weesp; Youri Warmelink, Bussum; Marvin van der Weiden, Bussum; Hidde van der Weij, Bussum; Jeroen Wiersma, Naarden; Emma Willems, Muiden; Saskia Woortman, Muiderberg; Sarah van Zon, Naarden; Jens Zuurbier, Weesp

Goois Lyceum Bussum

Havo

Almere; Severiano Stam.
Amsterdam; Willem Bresser.
Blaricum; Nina Hooijer.
Bussum; Anna van den End, Anouk van der Mark, Asma El Bachiri, Bas Hollander, Brian Oosterlaak, Casper van Loon, Cato Jaartsveld, Christina Tetelepta, Daan Drijber, Danny de Bruin, Dasja de Leeuw, David van Vugt, Dries Steenberghe, Gerard Noordhuis, Ghislaine van den Berg, Gosha Hooghiemstra, Isabelle Out, Jasper Steen, Jelte Ramos Anaya, Jens Beugelaar, Jeroen van Monsjou, Jochem Sluijter, Julia White, Katja Gnodde, Krijn van der Lugt, Lucas van der Pijl, Malou Griffioen, Marc Snel, Maria Liesker, Marieke Vrakking, Maritte Weites, Maud Dik, Mike van Breemen, Milou van Loveren, Minne Moers, Nikki Groenenboom, Nina Willemsen, Noah Verhoeff, Rick Velthuijsen, Ronit van der Schaaf, Rosalie Naber, Sander Visser, Saskia Spijker, Sebastiaan Saarberg, Sophie van den Bos, Stella Marceta, Stijn Bouman, Sven Donders, Tim van der Linden, Willem Boomgaard, Xanthe Fleurkens.
Diemen; Anne Schoonderwoert, Jayashri Gharbharan, Mitchel Heemskerk, Nick van den Hengel, Veerle van Leeuwen.
Eemnes; Sara van den Brand, Stephanie Troeder.
Hilversum; Assia Kadraoui, Danilo Nisi, Robin Van Den Bogaert.
Huizen; Chilot van Slooten, Duco Reitsma, Edo van Beekum, Jake Visser, Jan Halsema, Juliëtte Scheltema, Katja Hilgersom, Koen van der Meulen, Silke Kemp, Sophie van Geest.
Laren; Ruth Bon, Thessa Otto.
Muiden; Sebas Leenen.
Muiderberg; Sibe Klomp.
Naarden; Amy van Klooster, Anne-Fleur van Ravenswaaij, Anouk Meijer, David van Rooijen, Donate Velthuijsen, Eline Herber, Eline Makaske, Elisabeth Kuijper, Femke Drost, Hugo Lindenbergh, Jeroen Pel, Kitty Heppenstrijdt, Rebecca Bronder, Romuald van Gilse, Ruben Boot, Sanne Hagen, Thom op den Velde, Wouter Leijs, Wytske Gratama, Zara Groeneveld.
Weesp; Florence Weidema, Olle Sonneveld, Sebas Vissers.

VWO

Blaricum;Jantine Meijer.
Bussum; Ayda Momeni,Bart van Holsteijn, Beaudine Smeekes,Daniël IJland, Dico van Leeuwen, Douwe van der Heijden, Ezra Hoogenraad, Frederiek Cras, Isabel van der Hoeven, Jan Kloosterhuis, Laurette van Zanten, Lennart Kok, Lilian van Ommeren, Lotte Hof, Maaike Mouissie, Marc van den Akker, Marije Theebe, Marinda Westerveld, Niyana Kwee, Paula Baars, Richella Kreuning, Rinske de Vries, Sabine Klein Kranenbarg, Selma Logtmeijer, Stijn Berendse, Tessa Engelberts, Thom Bulder, Tim du Gardijn, Victor Huisman.
Diemen; Anke Veenstra, Glenn Hendriks, Hidde Knol, Ivo van Dijck.
Eemnes; Anton Welling de Arruda, Jochem Timmerman, Vera Kools.
Hilersum; Tyler Cools.
Huizen; Daan Ferdinandusse, Simon Genee.
Laren; Tjalie Wichers Schreur.
Muiden; Lotte Pool, Maarten Franken.
Muiderberg; Puck Bouhuijs. Naarden; Amanda Bijl, Maarten Menssink, Mareille Hennekes, Max Kellaway, Mike van de Poll, Robert Jansz, Sanne Schouten, Sofyan El Kharraz, Tess Dekker, Thijs Makaske, Tom de Leeuw.
Weesp; Dustin van Gorkom.

Gymnasium

Bussum; Alisa van Gent, Daan Stolker, Ellenoor Schouten, Leonie Ernst, Nanne van Doorn, Rudolf Keij, Toon Holman.
Huizen; Anniek Henselijn, Erica de Boer, Sebastiaan Hoefnagels, Stefan Loonen.
Kortenhoef; Charlotte Nurmohamed.
Laren; Wolke Wichers Schreur.
Muiden; Reinier de Bruin. Naarden; Cecile Dekker, Emma Lucas, Max Bosman.
Weesp; Jelle Couperus.

De Fontein, Bussum

VMBO-TL

Valerie Abeji, Ankeveen; Robin de Groot, Ankeveen; Melanie Schouten, Ankeveen; Timon Brom, Blaricum; Quinty Hartendorp, Blaricum; Odessa Joosen, Blaricum; Djan Kramer, Blaricum; Marije Radstaak, BlaricumM; Mila Scot, Blaricum; Floor Steenbeek, Blaricum; Tessa van Wettum, Blaricum; Karima Aly, Bussum; Seyar Azam, Bussum; Youssra Bajja, Bussum; Boyd Bakker,Bussum; Sterre Bax, Bussum; Niels van Bazel, Bussum; Youssra Benlhaj, Bussum; Amber Blaas, Bussum; Remco de Boer, Bussum; Nadine Boiten, Bussum; Finn van den Broek, Bussum; Remco Bunt, Bussum; Can Buyurman, Bussum; Imke van Dalen, Bussum; Danley van Erven, Bussum; Dailey Groenewegen, Bussum; Lorcan Grooters, Bussum; Wieke Heerink, Bussum; Noah Heijnen, Bussum; Hannejet van de Heisteeg, Bussum; Tatie Heuzeveldt, Bussum; Guido Jansen, Bussum; Roy Keijzer, Bussum; Joëlle Krijnen, Bussum; Vincent Kromhout, Bussum; Matthijs Kruger, Bussum; Farah Lamkadam, Bussum; Sophia Loeve, Bussum; Merel Lohman, Bussum; Tjerk Merkx, Bussum; Destiny den Ouden, Bussum; Nicky Pasman,Bussum; Bryan de Prinse, Bussum; Nouryt Prinsze, Bussum; Iris Rietdijk, Bussum; Manou Santing, Bussum; Sophie Schlatmann, Bussum; Lonneke Slee, Bussum; Nathalie Straatsma, Bussum; Teun Tervoort, Bussum; Max van Velzen, Bussum; Engéla Vermanen, Bussum; Brecht Visser, Bussum; Yun Visser, Bussum; Tess Voorma, BUSSUM; Tristan Wennink, Bussum; Thom Wilbrink, Bussum; Pascalle de Wit, Bussum; Jessie Wortel, Bussum; Selina Wout, Bussum; Ot van Zadelhoff, Bussum; Christof van Zanten, Bussum; Luïs Silva dos Santos, Diemen; Babet van Hamersveld, Eemnes; César van Hardeveld, Eemnes; Willem Hordijk, Eemnes; Mustafa Al Kadiri, Eemnes; Irene Ke, Eemnes; Senne van der Pol, Eemnes; Emma Poort, Eemnes; Merel Stuit, Eemnes; Rosalie de Visser, Eemnes; Tim Zonneveld, Eemnes; Timber Jongerius, Hilversum; Rico van der Thiel, Hilversum; Dajo Beek, Huizen; Margo Burgers, Huizen; Jasper van Dijk, Huizen; Ashley Eijlers, Huizen; Elaine Hulsbus, Huizen; Auriane Krijnen, Huizen; Veerle Wierks, Huizen; Melle Dreijling, Kortenhoef; Atze van der Kam, Kortenhoef; Jeffrey Vierhout, Kortenhoef; Tom Bulterman, Laren; Kelly Ederveen, Laren; Jelmer Egels, Laren; Mees Gijsen, Laren; Bibi Keijzer, Laren; Sophie Martens, Laren; Lievemijn Meijer Swantee, Laren; Stanley Oude Grave, Laren; Noah Wilhelm, Laren; Merlijn Kolster, Muiderberg; Vincent Kostelijk, Muiderberg; Rida Azzuzi, Naarden; Lars Bartman, Naarden; Josca Doeven, Naarden; Marco Durand, Naarden; Noël Groen, Naarden; Larissa Hartsteen, Naarden; Anna-Sophie Kummer, Naarden; Alex Logan, Naarden; Jet Schuurmans, Naarden; Kiki Sijtsema, Naarden; Timo Sträter, Naarden; Roos Trommel, Naarden; Mathijs van der Ven, Naarden; Cleo Vermij, Naarden; Jens Vijverberg, Naarden; Olivia Witmond, Naarden; Jacco Schipper, Nederhorst den Berg; Vicky van Zunderen, Weesp.

Willem de Zwijger College, Bussum

Havo

Féline André de la Porte, Naarden; Kendal van der Avort, Bussum; Danique Baaij, Naarden; Melanie Backers, Weesp; Lisa Bijsterbosch, Naarden; Olaf Bon, Naarden; Lex Bouwman, Naarden; Martijn Brands, Bussum; Daniek Brinkhof, Huizen; Maarten Brouwer, Naarden; Myrea van den Burger, Bussum; Alexine Collot d'Escury, Bussum; Maurits Crena de Iongh, Naarden; Nils Derksen, Muiderberg; Floris Dijkstra, Bussum; Steije Dikkers, Bussum; Dirk Dirkse van den Heuvel, Laren; Frederique Duijnstee, Bussum; Eva-Linn van Eck, Naarden; Eveline van Eijk, Bussum; Carolijn Elion, Bussum; Nick de Gooijer, Naarden; Bram Groen, Huizen; Simone van Hooft, Bussum; Benjamin Huikeshoven, Naarden; Max Jasper, Naarden; Berber van der Kaaij, Naarden; Lourens Kaufmann, Bussum; Gijs Keurentjes, Bussum; Marjolein Kok, Bussum; Jaap de Kort, Bussum; Sander Kremer, Huizen; Wybe van Limburgh, Bussum; Ties Munsters, Bussum; Teddie Oorthuys, Muiderberg; Sterre Puijpe, Bussum; Jim van Ramshorst, Blaricum; Tim Roberson, Naarden; Jisk Scheringa, Blaricum; Steyn van Schoonhoven, Bussum; Nicky Schröder, Bussum; Tijn Smit, Muiderberg; Marieke Smits, Muiden; Lotte Steernberg, Hilversum; Lisa Verschoof, Laren; Clarine Verweij, Huizen; Mats Vijverberg, Naarden; Bart Vonk, Bussum; Bente de Vries, Huizen; Michael van Wijnen, Huizen; Bénine de With, Huizen; Pleuntje Wylacker, Naarden.

Atheneum

Felize Aarts, Bussum; Daan Alers, Bussum; Linde Baaijens, Naarden; Elisabeth Bakker, Huizen; Fleur Bakker, Naarden; Wouter Bakker, Bussum; Céline Bast, Bussum; Pepijn van den Berg, Bussum; Noor Beunis, Naarden; Luna Blok, Muiderberg; Sophie Boender, Naarden; Sascha Borst, Naarden; Noor van Brakel, Naarden; Tammo Brinkhorst, Laren NH; Ella Donders, Bussum; Sybe Duyts, Muiderberg; Maurits van Eck, Bussum; Max van Eck, Laren NH; Jasper Eling, Naarden; Tijmen Eling, Naarden; Benjamin Ermia, Laren NH; Simone Giel, Bussum; Laure Goede, Naarden; Ambika Gollakishta, Bussum; Hannah van Gool, Muiderberg; Tristan Graaff, Bussum; Eline van Groeningen, Bussum; Anouck Haanappel, Bussum; Isa van der Heijden, Muiderberg; Joosje Heringa, Bussum; Reinout Hesp, Bussum; Thomas Hibbert, Laren NH; Giulia Hietink, Bussum; Nimo van Hout, Bussum; Floris Hulsmann, Bussum; Sanne Jes, Bussum; Sophie van Kaam, Naarden; Kristel Koelewijn, Huizen; Nina van der Kolk, Bussum; Femke Kopmels, Laren NH; Yvette Kort, Bussum; Lukas Kotkamp, Bussum; Lara Kuijt, Bussum; Judith ter Kuile, Bussum; Julie de Lange, Naarden; Romée van Leeuwaarde, Bussum; Stefania van Limburg Stirum, Bussum; Luca van der Linden, Laren NH; Sabrina van der Linden, Bussum; Dotte Lucker, Bussum; Yasmine Lurvink, Bussum; Gijs van Maarschalkerwaart, Bussum; Mike van der Meer, Naarden; Wouter Meerdink, Bussum; Philip Meijer, Bussum; Emma Nagel, Bussum; Olav Nagel, Bussum; Max Nieboer, Kortenhoef; Eduardo van Ommeren, Weesp; Giulia van Ommeren, Weesp; Jessica Peters, Blaricum; Tim Phielix, Naarden; Floris Prins, Bussum; Liselot Ribbert, Bussum; Philippe Roland Holst, Bussum; Nadine Schürmann, Naarden; Dazzle Siewe, Bussum; Emilie Slagt, Bussum; Joris Smeets, Bussum; Noa van der Stam, Blaricum; Friso Storm van 's Gravesande, Bussum; Florine Tielman, Bussum; Pino van de Ven, Blaricum; Quirine Verbeek, Naarden; Mickey Vermaak, Blaricum; Wouter Vincken, Naarden; Berend van Voorst tot Voorst, Bussum; Nina Vos, Naarden; Wytze de Vries, s-Graveland; Laetitia Wehry, Bussum; Daniël Weij, Naarden; Olivier Westerink, Bussum; Mathijs de Wit, Huizen; Julie Witsen Elias, Bussum; Coen Zijlstra, Muiderberg.

Gymnasium

Quinten van Altena, Laren NH; Julia Boertje, Naarden; Daan Bolkestein, Bussum; Jelle de Bondt, Naarden; Quirijn Busch, Naarden; Jaco Carbutto, Bussum; Charlotte Ceuppens, Naarden; Joris Claassen, Bussum; Fieke Creijghton, Bussum; Floris Duetz, Blaricum; Pita Elhorst, Muiderberg; Ruurd Kouwenhoven, Naarden; Daan Kusters, Huizen; Leontine Lensvelt, Huizen; Friso Lubbers, Naarden; Juliën Mager, Laren NH; Quentin Mente, Bussum; Laurine de Mol van Otterloo, Bussum; Casper van Mook, Bussum; Hendrik Nieuwland, Bussum; Thomas Pellegrom, Naarden; Jeanine Schriemer, Bussum; Patrick Six, Bussum; Christopher Steenhuis, Bussum; Koen van Tulder, Naarden; Coot Uelen, Bussum; Chantal Versluis, Bussum; Roisín de Vries, Hilversum; Jelle Wallenburg, Ankeveen; Sterre Wylacker, Naarden; Rutger Zwartjes, Naarden.

Sint Vitusmavo Naarden

Vmbo-tl

Ado Alilovic, Naarden, Isa Beaujon, Naarden; Melcher van den Berge, Bussum; Koen Bos, Muiderberg; Vera Bosch, Weesp; Dennis van den Bosch, Naarden; Thomas van den Brink, Bussum; Babette van Capelle, Naarden; John Paul de la Cruz, Naarden; Hanane Darkaoui, Naarden; Emily Davenport, Bussum; Joeri Ebbelaar, Bussum; Inge Eckhart, Naarden; Mara Joy Faber, Almere; Lotfi El Fakir, Naarden; Ouail El Fida, Naarden; Friso Fokker, Naarden; Lucas Gazenbeek, Diemen; Max Gerits, Naarden; Irena Goed, Naarden; Gijs de Groot, Bussum; Dylan ter Haar, Naarden; Hidde van Haaster, Bussum; Anissa al Hamouti, Naarden; Bram Hartman, Bussum; Leroy Hasenaar, Muiderberg; Sebastiaan van der Heijden, Ankeveen; Petrick Hermsen, 's-Graveland; Leon Horst, Huizen; Sabrine Jabli, Naarden; Rick Keijzer, Naarden; Nilas Klein, Bussum; Vince de Kok, Muiderberg; Daan Koolhaas, Bussum; Anouk Koopmanschap, Naarden; Vera Krins, Naarden; Charlotte Kuyper, Bussum; Max Langendorff, Bussum; Rick Lekkerkerker, Weesp; Gijs Lindenburg, Weesp; Sterre Lucas, Huizen; Fleur Luchtmeijer, Bussum; Olaf Meester, Naarden; Lucas Melis, Bussum; Céline Molin, Weesp; Benjamin Nieuwenhuijzen, Weesp; Anne Noordzij Alards, Huizen; Chet Overgoor, Bussum; Oscar Overwater, Weesp; Frank Pronk, Naarden; Mariëlle Pronk, Naarden; David Roemers, Muiden; Charlotte van Rooijen, Naarden; Justin Ruijpers, Amsterdam Zuidoost; Thijs Schuurman, Naarden; Délana Simonis, Naarden; Diantha Sta van Uiter, Hilversum; Mike Stierhout, Naarden; Masoud Taheri, Naarden; Nina Termeer, Muiderberg; Mike Ruben Timmermans, Naarden; Bjorn van Velzen, Bussum; Sebastiaan Verhoeven, Naarden; Pepijn Verrips, Naarden; Stijn Visee, Weesp; Thijs Visser, Muiden; Boy Vuijst, Bussum; Amy de Wagenaar, Naarden; Dani Willemsen, Muiderberg; Casper van Woensel, Bussum; Feike van Zelst, Naarden;

Wellantcollege Vmbo Naarden

Amber Bakker, Naarden; Martijn van Beek, Hilversum; Remy Boomkens, Hilversum; Justin Bos, Huizen; Fleur Botman, Diemen; Luuk Enkelaar, Hilversum;Chanice Kempers, Kortenhoef; Nina Koopman, Naarden; Joris Korsse, Weesp; Shannon van der Meer, Diemen; Mitchel Molsberger, Bussum; Beau de Mortier, Diemen;Duncan Peppink, Huizen; Joël van de Pol, Kortenhoef; Jeanine Weerdenburg, Naarden; Bobbi Bekker, Diemen; Kim Elzerman, Muiderberg; Chris van der Geest, Muiderberg; Jeroen Govers, Muiderberg; Mitchell Kippersluis, Bussum; Danique Kroon, Nederhorst den Berg; Silvana van Lambalgen, Hilversum; Jet Lichtner, Bussum; Sydney Patinama, Diemen; Michelle Sanders, Huizen; Stefano Vleesch Dubois, Diemen; Davey Wuring, Huizen; Ruben van Zessen, Baarn; Quinty van Aggele, Hilversum; Demi Bertelkamp, Diemen;Fleure Bloksma, Diemen; Tanja Bouman, Blaricum; Mark Bovendeerdt, Naarden; Jasmijn Haringman, Huizen; Céjee van de Kamp, Kortenhoef; Maud Keijer, Kortenhoef; Indy Kluvers, Huizen; Stan Kool, Huizen; Michelle Leine, Naarden; Anne Noijons, Naarden; Naiara van Raaij, Blaricum; Danny Rebel, Huizen; Joey de Ruijgt, Hilversum; Max Schalkwijk, Naarden; Amber Siesling Muiderberg; Shylina Stokkers Weesp; Michael van Velzen, Huizen; Nick Vuijst, Bussum; Jeroen Altena, Laren; Youri Arens, Diemen; Stephanie Bedijn, Hilversum; Julian Bos, Huizen; Sasja van Brenk, Naarden; Chassity van den Broek, Nederhorst den Berg; Lieke van het Ende, Huizen; Joris Hilhorst, Nederhorst den Berg; Laura de Jong, Diemen; Danique Meester, Muiden; Romea Oldenburg, 's-Graveland; Stan van Os, Diemen; Coco Pabon, Bussum; Dominique Scherpenisse, Bussum; Emilio Steen, Hilversum; Nicky Töning, Nigtevecht; Daan Diks, Bussum; Melanie Groenewold, Almere; Marlene Hanna, Weesp; Christan Klein, Muiderberg; Isa Koks, Bussum; Bjorn Kraal, Eemnes; Shirley Krijnen, Bussum; Steijn Lam, Bussum; Leeyanne Lette, Weesp; Lot Piek, Huizen; Thijme Schriek, Nederhorst den Berg; Melissa Schuit, Huizen; Bente Stemerdink, Hilversum; Jesper Stoop, Muiderberg; Robin Umans, Hilversum; Jenny Wolvetang, Nigtevecht.

Alle geslaagden: van harte gefeliciteerd!

BUSSUM / NAARDEN - De eindexamenkandidaten hebben inmiddels gehoord of ze wel of niet geslaagd zijn. Ook dit jaar kunnen de scholen goede resultaten overleggen.

Op het Willem de Zwijger College slaagde 89 procent van de vwo'ers, op de havo was het aantal geslaagden 65 procent. Het Willem verwacht wel dat het percentage havisten rond de 85 procent uitkomt na de herkansingen. Het Sint-Vituscollege scoorde met het vwo 89 procent, op de havo slaagde 82 procent. Op het Goois Lyceum slaagde 91 procent van de vwo'ers, op de havo was het percentage 98 procent. Op De Fontein (vmbo) slaagde 92 procent.

In Naarden slaagde op de Sint-Vitus Mavo (vmbo) 75 procent, op het Wellantcollege (vmbo) kreeg 87 procent goed nieuws te horen.

Alle scholen verwachten nog hogere percentages: een groot gedeelte van de gezakten kan nog herkansen.

'Tussenjaartje'

Foto: Jessica de Jong

Anouk van der Mark uit Bussum is een van de velen die geslaagd zijn. De 17-jarige deed de havo op het Goois Lyceum. Nu neemt ze een tussenjaar. Ze gaat zes maanden naar een middelbare school in Zweden. Ze spreekt nog geen Zweeds, maar is al wel meerdere malen in het land geweest. De komende tijd gaat ze vooral naar veel eindexamenfeestjes.

'Spaans leren'

De 17-jarige Lisanne ter Borgh behaalde op het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum haar diploma. Nu neemt ze een tussenjaar om Spaans te leren en vrijwilligerswerk te doen.

Oog in oog met Ellen Hoog

Oranje en de jeugd van Gooische zijn klaar voor het duel.

door Lisa van Dorp

BUSSUM - Internationaal tophockey zaterdagmiddag op Gooische: in een oefenduel versloegen de Nederlandse hockeydames Nieuw-Zeeland met 2-0.

Voor de hockeyvrouwen was de wedstrijd op Gooische de laatste oefenpartij in de aanloop naar de Hockey World League. De dames speelden eerder in de week al tegen de Black Sticks en wonnen ook die wedstrijd (3-1).

Met de hele familie hockey kijken.
The making of the 2-0: Ginella Zerbo slalomt door de verdediging.
Aanvoerster Maartje Paumen is blij met het shirt van Nel Klein Bog- Kruize. Fotos: Lisa van Dorp

De topper in Bussum trok veel publiek. Op de tribunes en langs de lijn zagen 3.500 mensen, waaronder heel veel kinderen, sporthelden als Maartje Paumen, Ellen Hoog en Naomi van As van dichtbij aan het werk. Volgens bestuurslid Lars Voskuil kwam zeker 60 procent van de toeschouwers van buiten Gooische.

Erelid en clubicoon Nel Klein Bog-Kruize reikte voorafgaand aan de wedstrijd een oranje shirt uit aan aanvoerster Maartje Paumen. Daarop stonden de namen van 250 'uitblinkers', de winnaars van de 'onvermoeibarevrijwilligerswedstrijd' van hockeysponsor Rabobank.

De organisatie van de goedbezochte interland was in handen van een groep van 60 vrijwilligers.

Filmhuis Bussum

Taxi Teheran.

Kan, in LA FAMILLE BÉLIER, de dochter haar doofstomme familie verlaten voor een zangcarrière? GLUCKAUF is een sociaal drama over de noodlottige liefde tussen vader en zoon in het verarmde Limburg. In MELODY veranderen, tijdens de zwangerschap, de emoties van de draagmoeder en haar succesvolle 'vraagmoeder'.
Passie op het Engelse platteland in FAR FROM THE MADDING CROWD, naar Hardy's roman uit 1874.
In NEXT GOAL WINS tovert een Nederlandse coach het slechtste voetbalteam ter wereld om tot winnaar. In CHILD 44 bijt een Russische officier zich vast in zogenaamd opgeloste kindermoorden onder Stalin.
SERGIO HERMAN, FUCKING PERFECT volgt topchef Sergio Herman bij zijn grote ommekeer. Beklemming in CITIZENFOUR, de documentaire over het spraakmakende schandaal rond klokkenluider Edward Snowden en de NSA.
In VENTOUX beklimmen oude vrienden de Mont Ventoux zoals ze dat in hun jonge jaren ook hebben gedaan. Hilariteit en weemoed. Zeer vernieuwende zwart-witstijlenmix A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT. Iraans meisje skatet, op Perzisch-Amerikaanse rockbeats, langs nachtelijke randfiguren. TAXI TEHERAN biedt onthutsende inkijkjes in verborgen levens in Teheran. SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling. JEUGDFILMS: MOLLETJE EN ZIJN VRIENDJES en BEARS, adembenemende natuurdocumentaire.

vrijdag 19 juni

Workshop

Comello Art houdt een workshop Acrylverf en meer. De workshop wordt gegeven tussen 10.00 en 13.00 uur in het atelier aan de Vliegdenweg. Kosten € 25,-. Opgeven op informatie@comello-art.nl of 06-17704781.

Kerkennacht

Kerkennacht in Bussum, bij de Maria- of Koepelkerk en de Wilhelminakerk. Van 18.00 tot 23.00 uur. Met onder meer een 'Preek van de Leek', kunstenaar Willem Zijlstra en Barbara den Hartogh van de Voedselbank. Kinderen kunnen pannenkoeken eten en op Engelenspeurtocht gaan. Ook kan de toren van de Wilhelminakerk beklommen worden.
Muziek, een sing-in en een expositie van acht Hongerdoeken uit derdewereldlanden.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.30 uur. Allen welkom. Informatie: 035-6946971.

Broodje+

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur met broodmaaltijd, soep en een snack. Informatie: 035-6946971.

zaterdag 20 juni

Streekmarkt

Sfeervolle markt op het Julianaplein te Bussum met duurzame, biologische en ambachtelijke producten uit onze eigen regio. Kom proeven, beleven en genieten. Aanvang 10.00 uur. Meer informatie op www.tafelvier.nl.

PvdA Ombudsteam

Ombudsteam in De Palmpit. Locatie: Koekoeklaan 3, Bussum. Iedere zaterdag. Inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur.

Musical

Jeugdtheaterschool van De Gooische Muziekschool speelt zaterdag 20 juni om 20.00 uur de musical Assepoester. Locatie: Theater Concordia, Graaf Wichmanlaan 46, Bussum. Kaarten € 7,50 voor volwassenen en € 5,- voor kinderen van 6-13 jaar.

Garageverkoop

Garageverkoop van 14.00 tot 16.00 uur. Locatie: garagebox 348, Iepenlaan Bussum. Opbrengst is voor activiteiten voor de bewoners van de Iepenflat en aanleun Zandzee.

Stilte Centrum

Stilte Centrum van 11.00 tot 13.00 uur in de Christoforuskerk Christengemeenschap, Veldweg 1, Bussum.

Orgelfietsroute

Iedereen kan zaterdag meedoen aan de orgel-fiets-tocht langs monumentale orgels in de Wilhelminakerk, de Koepelkerk (Mariakerk) en de Grote Kerk in Naarden. Tijdens deze tocht zijn er korte orgelconcerten van 30 minuten te beluisteren op de bijzondere orgels. Tijd: 19.00 uur: Koepelkerk (Mariakerk). 20.00 uur: Wilhelminakerk. 21.15 uur: Grote Kerk Naarden met afsluiting een orgelconcert op de verschillende orgels door Wybe Kooijmans. Gratis toegang.

Concert

Het Merian Trio geeft een concert in Vivium Godelinde. Eva van Haaften (viool), Isabel Juárez (altviool) en Nicolás Cobo (cello) vormen het Merian Strijktrio. De zaal gaat open om 14.00 uur. Entree: € 5,50. Locatie: Jozef Israëlslaan 1 in Bussum.

zondag 21 juni

Soosmiddag Palmpit

Soosmiddag voor jong en oud in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Anekdotes, een sketch, gedicht of leuk verhaal of muziek maken. Met optreden van kinderen van muziekschool Josien de Roode. Aanvang 14.30 uur. Entree is gratis.

Midzomerconcert

Midzomerconcert in de tuin van de Tindalvilla aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 21, Bussum. Aanvang 15.00 uur. Spaanse muziek, van klassiek tot flamenco. Uitvoerenden: meestergitarist klassiek & flamenco Michael Benedik, Reina Boelens sopraan, Jessica Achten dans, Matangi Kwartet, Hans Roelofsen bas. Informatie: info@tindal.nl of 035-6922947. Toegang € 15,-, kinderen € 7,50.

Stadswandeling

Stadswandeling in Naarden-Vesting. Elke 3e zondag van de maand door stadsgidsen. Aanvang 12.30 uur, duur wandeling circa 5 kwartier. Startpunt: Utrechtse Poort, Ruysdaelplein. Kaarten vanaf 12.15 uur verkrijgbaar. Kosten: € 3,- kinderen vanaf 6 jaar € 2,-.

Optreden

Optreden van de Tuesday Afternoon Band, met popmuziek uit de sixties en seventies. Locatie: restaurant Limes, Cattenhagestraat 9, Naarden. Van 15.00 uur tot 18.00 uur.

woensdag 24 juni

Fietstocht

Fietstocht met Bellefleur, onder leiding van de buurtsportcoach. Start om 10.00 uur vanaf Bellefleur, Mackaylaan 11a, Naarden. Lengte van de tocht maximaal 35 km. Informatie: Bianca Wieman, buurtsportcoach. Telefoonnummer: 06-39 63 46 84. www.wocbellefleur.nl.

Jeu de boules

Jeu de boules in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a. Individuele spelers zijn ook welkom. Entree € 1,-. Van 10.00 tot 12.00 uur.

Bingo

Bingo bij De Schakel, Kolonel Verveerstraat 74, Naarden. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Meespelen kost € 3,50. Aansluitend een loterij.

Workshop

Comello Art houdt een workshop Abstract Schilderen. De workshop wordt gegeven tussen 19.30 en 22.00 uur in het atelier aan de Vliegdenweg. Kosten € 25,-. Opgeven op informatie@comello-art.nl of 06-17704781.

donderdag 18 juni

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Aanvang: 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Dvd-voorstelling

Een dvd-voorstelling van 14.00 – 16.30 uur. Locatie: Spieghelwijck, Iepenlaan 354a. Filmpjes van o.a. Koot en de Bie, 't Schaap met de 5 poten en natuurfragmenten. Entree € 2,-.

zaterdag 20 juni tot zaterdag 27 juni

BoodschappenPlusBus

Zondag 21 juni gaat de bus naar Baarn voor een boottochtje met de Eemlijn naar Huizen. Na de boottocht uit eten in Huizen. Maandag gaat de bus naar Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam. Tot slot gaat de bus zaterdag 27 juni naar Museum Hagedoorns Plaatse in Epe, waar de expositie 'De Kopermolen in Zuuk, op kracht van stromend water' te zien is. Meer informatie: bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Opgeven en vragen stellen kan van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur via 035-7504192.

zondag 21 juni tot zondag 21 juni

Hatha Yoga Flow les

21 juni is Internationale dag van de Yoga. Voor deze gelegenheid biedt Bruis een gratis yogales aan. Locatie: Piith, Laarderweg 65, Bussum. Op zondag 21 juni 10.00 - 11.30 uur. Aanmelden via info@ikbruis.nl.

maandag 22 juni

Workshop

Comello Art houdt een workshop Schilderen met Licht. De workshop wordt gegeven tussen 10.00 en 12.30 uur in het atelier aan de Vliegdenweg. Kosten € 25,-. Opgeven op informatie@comello-art.nl of 06-17704781.

Toppers van tante

Tante Wies is beroemd van Wladiwostok tot Tuitjehorn. Geniet van een optreden vol cabaretliedjes waarin de prettig gestoorde oud-revuester de leukste herinneringen met u ophaalt. Tante Wies zingt liedjes van diverse artiesten, waaronder Wim Sonneveld en tante Leen. Tijd: van 14.15 tot 16.00 uur in de Vifesta-zaal op de 5e etage in De Zandzee aan de Iepenlaan 354. Entree: € 6,- euro contant, inclusief een kopje koffie of thee.

dinsdag 23 juni

Expositie

Expositie in de hal van De Heul, Koekoeklaan 3, Bussum. Van 23 juni tot 1 oktober. Schilderijen van de leden van twee schilderclubs van De Palmpit.

Jeu de boules

Jeu de boules in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a. Individuele spelers zijn ook welkom. Entree € 1,-. Van 14.00 – 16.00 uur.

Beauty- specialisten bundelen krachten

Rehair officieel geopend

Het beautyteam. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een salon met een heerlijke ambiance: wie binnenloopt bij Rehair aan de Vlietlaan ziet direct de potentie van deze nieuwe zaak. Het concept is verfrissend: een bundeling van specialisten op het gebied van hair, body en mind. In een ontspannen sfeer kan iedereen zich laten verwennen door eigenaresse Simone Rombout of een van haar collega's.

Leuk is dat de voormalige kapsalon nu een veel breder pakket aan persoonlijke verzorging biedt. Diverse zelfstandig ondernemers komen bij Rehair samen. Een haarstyliste, schoonheidsspecialiste, nagelstyliste, masseur; alles zit bij elkaar. Terwijl je je haar laat doen, kan de schoonheidsspecialiste je wenkbrauwen bijwerken of je kunt zo'n leuk handgemaakt tasje of sjaals scoren. Het idee van deze kruisbestuiving is afgelopen zaterdag erg positief ontvangen bij de grote opening. Simone had al langer het idee om iets te doen met een shop in een shop, maar uiteindelijk is ze erg tevreden met deze unieke combinatie van specialisten. "Het is vooral genieten in een warme sfeer, waarbij je lekker kunt ontspannen."
Rehair is iedere avond geopend tot 21.00 uur en is te vinden aan de Vlietlaan 46 C in Bussum.

Mix van smaken en stijlen

Mixit bestaat 12,5 jaar. Foto: Bob Awick

NAARDEN - A la carte, lunchen aan de voet van de kerk, uitgebreid dineren of zelf je favoriete menu samenstellen: als gast van restaurant Mixit in de Vesting heb je het echt voor het kiezen.

Nicole van Pinxteren en haar man Theo Vuijst zijn ruim 12,5 jaar de trotse eigenaren van Mixit. Ze hebben het restaurant een eigen gezicht gegeven met een gastvrije sfeer en een mix van verschillende keukens en stijlen. Belangrijk voor hen is dat iedereen hier lekker kan eten. Voor liefhebbers van de Aziatische keuken staat de Bento Box op de kaart. Dit is een mix van Oosterse specials en favoriet van Nicole. Maar ook de Franse en Spaanse keuken krijgen ruim baan. Nicole: "Juist die mix van stijlen en smaken is het 'echte Mixit'. Een mooi voorbeeld daarvan is het 'special menu', waarbij de gast kan kiezen uit zes verschillende voor-, hoofd-, en nagerechten. En niet te vergeten de Big Green Egg voor de grillspecials. Hier worden zelfs ook de appeltaarten op gebakken."
Die mix zie je overigens terug in de sfeer. Binnen wat robuuster door de zichtbare dakspanten en de oude stenen muren. Het terras buiten, aan de voet van de Grote Kerk, ademt de sfeer van een Frans pleintje en vanuit de overdekte serre hebben de gasten een prachtig uitzicht op diezelfde kerk. www.restaurantmixit.nl.

De Gooi en Eemlander 13 januari 1915.

De zich snel tot een Grote Oorlog ontwikkelende strijd leidt overal tot onvoorziene gevolgen. Ook in Bussum moet ineens met volkomen andere omstandigheden rekening worden gehouden. Zoals bij het initiatief voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. Het hospitaaltje in een voormalige villa is veel te klein voor de almaar groeiende dorpsbevolking.

Het bestuur van de Sint Gerardus Majella stichting is er in geslaagd het enorme bedrag dat deze nieuwbouw vergt, bijeen te brengen en heeft al een ontwerp voor een compleet ziekenhuiscomplex laten tekenen. Maar met de aanbesteding en opdracht tot uitvoering wordt gewacht. De (werk)mannen zijn gemobiliseerd, de aanvoer van bouwmateriaal moeilijk door de gesloten grenzen. Wachten "tot na den oorlog"?

De Gooi en Eemlander 5 mei 1915.
Het Centrum 30 mei 1914.
16 oktober 1915

Dit bestuur is (zoals toen gebruikelijk) samengesteld uit plaatselijke notabelen. Uiteraard rooms –katholiek. Warenhuisman Anton Dreesmann en chocoladefabrikant Louis François Bensdorp maken er bijvoorbeeld deel van uit. Ondernemers die niet bang zijn voor risico's. Zij hakken in mei 1915 de knoop door en geven in juni de bouwopdracht.

Op het terrein aan de Nieuwe Hilversumseweg en de Iepenlaan wordt met de voorbereidende werkzaamheden begonnen zodat op 16 oktober 1915 de eerste steen kan worden gelegd. In aanwezigheid van de notabelen die het aandurfden.

Het Majellaziekenhuis heeft maar zo'n tachtig jaar dienst gedaan als regionaal ziekenhuis, in 1994 werd deze functie overgenomen door Gooi-Noord in Blaricum (nu Ter Gooi).

En die eerste steen uit het oorlogsjaar 1915, die wordt bewaard bij de Historische Kring Bussum.

Hans Jonker

Saluutbatterij Bastion R.A. speelt niet 'zomaar' soldaatje

Interesse in geschiedenis leidt tot spektakel in Waterloo

George Wiersma op de Butte de Lion (herdenkingsmonument voor de Slag bij Waterloo).

door Mireille Detrixhe

Naarden - "Het is niet zomaar even soldaatje spelen. Het is echt beleven hoe het in die tijd was. Met alles erop en eraan. Kleding dragen uit die tijd, eten wat er 200 jaar geleden werd gegeten en slapen op stro in zelfgemaakte tenten." George Wiersma, oprichter van de Naardense vereniging Saluutbatterij Bastion R.A., speelt met 7000 anderen de Slag bij Waterloo na in België.

Elk jaar in juni hoort men in de omgeving van Waterloo weer kanonnen bulderen en het gegil van duizenden zogeheten re-enactors. Zij laten het publiek herbeleven hoe vroeger de legers elkaar bestreden: te paard met lans of te voet met musket of met kanon. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Napoleon 'zijn Waterloo' vond. Daarom wordt het dit jaar groots herdacht van 19 tot 21 juni.
"Het wordt heel speciaal", vertelt George. "Er doen niet alleen 7000 re-enactors mee, maar ze komen ook nog eens van over de hele wereld. Van Australië tot Rusland en dus ook Nederland. Er worden 130.000 bezoekers verwacht en er komen leiders uit de hele wereld kijken. We moeten in verband met de beveiliging ook aan allerlei eisen voldoen. Alleen gerenommeerde verenigingen doen mee. Wij geven met onze eigen re-enactmentvereniging gestalte aan de brigade van Bijlandt, die aangevoerd werd door de Prins van Oranje. Voor het aankomende spektakel zijn we al maanden in voorbereiding."

Schieten voor de Koning bij de Koningsvaart in 2013.
Veldslag Waterloo nagespeeld in 2008.

'We maken zelf de tenten zelf en dragen uniformen uit die tijd'

Complete plaatje
George is duidelijk trots en ziet erg uit naar het evenement. "Het leuke is dat je met 7000 mensen ook echt evenaart hoe het in werkelijkheid was. We zetten het complete plaatje neer. We leven die dagen in zelfgemaakte tenten, dragen kostuums en uniformen uit die tijd die we zelf naaien en we maken ook de onderstellen van de kanonnen zelf. Het is net of je een film maakt. Mensen krijgen echt een goede indruk van het soldatenleven in die tijd. Ik geniet ervan om het publiek op een leuke manier iets te leren over geschiedenis. Voor kinderen is het ook erg leuk en dan blijft het ook beter hangen."

Zelf was George van jongs af aan al geïnteresseerd in geschiedenis. Hij bezocht veel musea en kastelen. "Ik woon in Naarden en als kind ging ik al vaak naar het Vestingmuseum. In 1995 begon ik met Saluutbatterij Bastion R.A. en inmiddels zijn er mensen van Groningen tot aan Maastricht aangesloten bij onze vereniging. Allemaal mensen met dezelfde passie. Onze vereniging levert al meer dan 10 jaar een bijdrage aan het herbeleven van een stukje geschiedenis in Europa en ook aan dat van onder andere Naarden. De kanonniers doen dit door het verzorgen van optredens in de vorm van veldslagen in landen als Duitsland, België, Frankrijk en Nederland.

'Er komen 130.000 bezoekers en leiders uit de hele wereld'

Niet ongevaarlijk
Voor George is het evenement geslaagd als iedereen het mooi vond en tevreden naar huis gaat. En er geen ongelukken zijn gebeurd, want helemaal ongevaarlijk is het niet. "Er valt bijvoorbeeld nog wel eens iemand van zijn paard en ik heb zelf mijn vinger eens verbrand", geeft hij aan. Maar dat weerhoudt hem zeker niet om met volle overtuiging aan het spektakel in Waterloo mee te doen.

Jongeren worden brandweerambassadeur

Diploma's voor iedereen.

BUSSUM - Leden van de jeugdbrandweer van Huizen en Bussum hebben onlangs de training Brandveilig Leven gevolgd. Hiermee zijn ze officieel brandweerambassadeur geworden.

Na afloop van de training kregen ze onder andere het boekje 'Ik ben brandweerambassadeur' en een deelnamecertificaat.

Bij de jeugdbrandweer van de posten Huizen en Bussum leren jongeren tussen de 13 en 18 jaar op een leuke manier met elkaar de basisprincipes van brandbestrijding. Onder leiding van een aantal ervaren brandweermannen oefenen ze op woensdagavond in Bussum tijdens schoolperiodes. Onderdelen zoals het gooien met slangen en het blussen van nagebootste branden komen dan aan bod. Ook wordt aandacht besteed aan theorie.

Aanmelden voor de jeugdbrandweer kan via info@brandweergooivecht.nl.

Modern en comfortabel wonen in monumentale sfeer

Binnenkijken in markante woningen in de regio

Binnenkijken in De Weeshuiskazerne in Naarden-Vesting. Vanaf de vide kijk je op de zitkamer met openslaande deuren. Foto: Yvette Geerts

NAARDEN - WoonNieuws ging op zoek naar markante woonhuizen in onze regio en kwam als eerste uit bij De Weeshuiskazerne in Naarden-Vesting.

Het gebouw stamt uit de late middeleeuwen en had diverse functies: van klooster en weeshuis tot een militaire bestemming begin 19e eeuw. Toen kreeg het complex ook de naam Weeshuiskazerne en werd het uitgebreid. Uiteindelijk kocht de gemeente Naarden het met de bedoeling er een cultuur- en woonbestemming aan te geven. De grootschalige restauratie en deels vervanging door nieuwbouw die volgde werd in 1994 afgerond.

De huidige bewoners van nr. 34 wonen er sinds 1998 en hebben de bestaande indeling grotendeels intact gelaten. Wie door de voordeur naar binnen loopt, wordt verrast door de speelse indeling met strakke lijnen en het gebruik van stoere materialen. Vanaf de woonkamer kijk je maar liefst zes meter omhoog, richting de vide waar een grote woonkeuken het hart van het huis vormt. Irene van Zwol woont hier met haar echtgenoot en dochter van 10. Zij groeide op in Hilversum en woonde eerder op de Brouwersgracht in Amsterdam. Eind jaren negentig besloten zij en haar partner terug te keren naar de omgeving waar zij opgroeide. Ze zochten een stadse omgeving. Naarden-Vesting bleek het meest aan deze wensen te voldoen.

Ook achter het monumentale pand is het heerlijk toeven. Foto: Yvette Geerts

De Weeshuiskazerne ligt aan de rand van de Vesting, schuin tegenover Het Arsenaal. Ideaal, vindt Irene. "We zitten uit de loop, maar kunnen wel alle leuke dingen meemaken. Wat me aantrok is de moderne indeling en het uitzicht aan de voorzijde dat nooit zal veranderen." Ook de kleinstedelijkheid, de vrijheid en de diversiteit van mensen spreekt haar aan. "Als ik met de hond ga wandelen, kom ik altijd wel mensen tegen die ik ken. En er wonen niet alleen maar gezinnen met kinderen." Aan de achterzijde van het huis bevindt zich een klein terras dat uitloopt in een grote binnentuin. Deze binnentuin is van de gemeente en hier prijkt ook het standbeeld van Naardens trots: Comenius. Of ze ooit willen verhuizen? "Ik ben zelf wel honkvast, mijn man niet zo. Hij wil na zijn pensioen een zeiljacht kopen en een paar maanden per jaar gaan varen. Dan denk ik dat we hier of in Amsterdam een appartement kopen." Een kopie van dit huis hoeft dat niet te worden. Irene: "Ik hou wel van verandering en word blij van verbouwen." Haar inspiratie haalt ze vooral uit andere plekken, andere huizen en strandtenten. "Het belangrijkste is dat je doet wat bij het huis past."

Gouden Stokstaart voor beste bespaarders

Het gasverbruik ligt bij een slecht geïsoleerd huis drie keer hoger dan bij een goed geïsoleerd huis. Om te laten zien dat huurders daar iets aan kunnen doen, heeft de Woonbond de Gouden Stokstaart in het leven geroepen. Vorige week is deze prijs voor het eerst uitgereikt aan bewonerscommissie Kleine Jan in Huizen.

Kleine Jan won deze prijs vanwege hun goede samenwerking met elkaar en met verhuurder de Alliantie. Zij hebben ervoor gezorgd dat ruim 50 woningen beter zijn geïsoleerd. De bewonerscommissie werd daarbij ondersteund door de Energiebus van de Woonbond. Een aantal woningen heeft ook zonnepanelen gekregen.

"'We zijn heel blij met deze prijs. We gaan nu een enquête houden om te kijken hoe de renovatie is bevallen en om te kijken wat er nu nog beter kan", aldus Roger Reijkers van Kleine Jan. "En we zijn natuurlijk benieuwd naar de precieze besparing komende winter." Wethouder Wonen in Huizen, Marianne Verhage-van Kooten, liet weten trots te zijn dat de prijs in Huizen is gevallen. "De bewoners hebben zich hier vol voor ingezet."

Voorbeeld volgen

De Woonbond ondersteunt huurders om samen met verhuurders energiebesparende maatregelen te nemen. Huurders worden aangespoord deze zomer te gebruiken om met andere bewoners te overleggen en ideeën te ontwikkelen om samen energie te besparen. Vervolgens kunnen huurders met een plan naar de verhuurder stappen. Zij kunnen een voorbeeld nemen aan bewonerscommissie Kleine Jan. Veel huurders weten namelijk niet goed waar te beginnen, wat de mogelijkheden zijn, waarom samenwerken zo belangrijk is en hoe je de verhuurder zover krijgt dat hij meewerkt.

Om huurders te ondersteunen heeft de Woonbond energiecoaches, zijn er onderzoeken vanuit de Energiebus en diverse energieworkshops.

Woont u ook markant?

Foto: Yvette Geerts

Woont u in een bijzondere omgeving of een niet alledaags huis en wilt u dat met onze lezers delen? Mail dan een korte toelichting aan: yvette@entermedia.nl.

Goodkinds taxiservices van/naar Schiphol vanuit Bussum, Naarden, Hilversumse meent € 50,-. Hilversum, Eemnes, Blaricum, Huizen
€ 60,-. 06-26984855

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Even een moment voor uzelf ? Kom langs bij schoonheidsspecialiste Denise Neij voor een ontspannende gezichts-
behandeling! Ter kennismaking iedere eerste behandeling voor € 32,50. Voor meer informatie: www.schoonheidsspecialiste
deniseneij.nl

FOURNITUREN HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23 BUSSUM. 15% KORTING OP DE BORDUURPAKKETTEN EN BORDUURSTOFFEN. ALLEEN VOORRAAD ZAAK, NIET OP BESTELLINGEN.

Schoonmaakbedrijf Keep it Clean zoekt: Gemotiveerde schoonmaakmedewerker, beheersing van de Ned. taal.
Project Bussum: werktijd maan- t/m vrijdag 18.30 - 20.30 uur (bellen tijdens kantooruren 035-6244791)
www.keepitclean.nl

Bakkerij Kwakman in Bussum heeft plaats voor een enthousiaste flexibele chauffeur voor de ochtenduren, tevens op zaterdag. Voor informatie of het maken van een afspraak stuur een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl

Vaderdagactie klimcentrum Rock Steady zondag 21 juni a.s. van 12.00 h tot 16.00 h, ieder uur start gratis workshops klimmen, boogschieten en mountainbiken. Voor vaders gratis goodiebag. Rock Steady Zanderijweg 12 Bussum 035-692500 www.rocksteady.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Keratique, OBJECT VAN DE WEEK, elke dinsdag een nieuw object voor de helft van de prijs. weg is weg. Kapelstraat 8, Bussum www.keratique.nl

Nieksshop outlet in Kleding en Lingerie, al onze artikelen zijn direct uit voorraad leverbaar en vandaag voor 20.00 uur besteld is morgen geleverd. 06-33737923
www.nieksshop.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581