BussumsNieuws

9 mei 2018

BussumsNieuws 9 mei 2018


Rijscholen rouwen om collega

Eerbetoon aan overleden collega.

BUSSUM De rijscholenbranche rouwt om het verlies van Henk Reinink, de rijleraar die vorige week dinsdag tijdens een les om het leven kwam bij het spoordrama aan de Herenstraat. Gisteren (dinsdag) vormden vele rijschoolhouders een erehaag in Eemnes, onderweg naar de laatste rustplaats van Henk in Leusden.

Ongeveer zestig leswagens stonden naast elkaar opgesteld. De leraren voor hun leswagens, sommige met bloemen erop of een rouwvlaggetje. Nadat Henk in een witte auto langs was gereden volgde een applaus. Een laatste eerbetoon aan hun collega.

De rijschoolbranche is erg begaan met hun collega Henk. Ze boden de nabestaanden direct hulp aan. De familie van Henk Reinink ondervindt grote steun van de hartverwarmende reacties van tientallen rijschoolhouders en rijinstructeurs uit het hele land. Dit heeft Henks vrouw Carla via een van de rijschoolhouders laten weten in de speciale WhatsAppgroep. Ze noemt de reacties "lichtpuntjes in deze donkere tijd".
Zowel inwoners van Bussum als mensen uit de rijschoolwereld spreken over een vreselijk ongeluk. Niemand begrijpt goed wat er mis is gegaan. Daar wordt uiteraard dan ook onderzoek naar gedaan. Henk was volgens zijn collega's zeer ervaren, was geliefd en werd gewaardeerd. Hij zal gemist worden.

3

Bevrijdingsfeest

Foto Bob Awick

Het was heerlijk genieten op Bevrijdingsdag 5 mei. Volop zon, overal oude voertuigen en veteranen.

9

Een uitgelezen boek
Daar staat mijn huis

Foto: Picasa

"Waar woon je?", riep het jongetje. "Hier rechtdoor en dan links de straat in, aan de kruising, daar staat mijn huis", antwoorde de 91-jarige Hans Keilson in deze autobiografische notities. Deze laatste woorden werd de titel van dit boekje.

De Bussumse arts Hans Keilson verwierf in z'n 100ste levensjaar wereldfaam toen zijn boek 'In de ban van de tegenstander' herontdekt werd en een mooie recensie kreeg in The New York Times Book Review. In 2011 overleed Keilson. In zijn archief werd in 2010 de Duitstalige tekst van dit boekje gevonden, dat Keilson begin jaren 90 had geschreven. Hij vertelt hierin over zijn ouders, zijn kinder-, school- en studietijd in Duitsland. Hij vluchtte naar Nederland in 1936. Hij leefde in de bezettingstijd in de onderduik en deed in de jaren daarna onderzoek naar de trauma's van Joodse kinderen. Zijn ouders kwamen om in de oorlog. Zowel 'Daar staat mijn huis' als 'In de ban van de tegenstander' zijn indrukwekkende boeken.

Wilt u dit boek kopen? Beide titels zijn te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J.Viveen-Molenaar; do. 10/05 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; do. 10/05 09.30 u. pastoor M. Costa; za. 12/05 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. C.J. Droger; do. 10/05 09.30 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; do. 10/05 kapelaan A. Geria
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. R. Visser
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. V.C. Lindenburg
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. B. den Butter en 17.00 u. ds. J.T. de Koning; do. 10/04 09.00 u. ds. P. Veerman
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Vrijzinnigen N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. dr. B.M.J. Nagel
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. drs. J. van de Kamp; do. 10/05 09.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. N.W. den Bok

Weerbericht

Overgang naar tamelijk wisselvallig weer, minder warm

Aan de overvloedige zonneschijn en warmte komt een einde. Het hogedrukgebied schuift op richting Finland. Boven de Noordzee komt dan een trogvormige storing te liggen, gevuld met koelere en onstabiele lucht met kans op enkele buien. Een zwakke uitloper van het Azoren hogedrukgebied onderdrukt vrijdag tijdelijk de buienvorming, maar het is minder warm.

Donderdag en vrijdag

Op Hemelvaartsdag is het donderdag eerst wisselvallig. In de nacht en ochtend kunnen enkele buien vallen. In de middag klaart het geleidelijk op. Met een stevige noordwestenwind is het voelbaar frisser na vier zomerse dagen (25+) op rij. Het wordt 15 graden. Vrijdag blijft het droog. Er zijn perioden met zon. Bij een matige zuidoostenwind wordt het circa 18 graden.

Het weekeinde

Ook voor het weekeinde wordt wisselvallig weer verwacht. Zaterdag valt het waarschijnlijk mee. Een bui is zeker mogelijk, maar meestal is het droog met enkele perioden met zon. Het wordt omstreeks 19 graden bij een matige zuidenwind. Zondag volgt er meer bewolking met kans op enkele buien. Bij een matige westenwind is het met circa 16 graden aan de koele kant.

Weetje

Begin mei 2008 was het ruim 10 dagen lang stralend zonnig. Op 7 dagen werd het meer dan 25 graden. Tijdens de IJsheiligen (tussen 10 en 15 mei) volgde een inzinking. Ook dit jaar zien we die klassieke temperatuurterugval tijdens de IJsheiligen met ook wisselvalligheid. In de volksweerkunde zou het dan de laatste kans zijn op nachtvorst, maar die kans is nu klein.

Om je dood te lachen

Prachtig weer. Leuke fietstocht. Aan het begin ligt het onderwerp voor mijn stukje klaar langs de weg. Verder op de tocht een primeur!

Beetje ingewikkeld, maar het is allemaal simpel, hoor! Ik zou met zoon Marcel en zoontje Benjamin gaan fietsen. Het Naardermeer rond. Voor het zover was stopte ik na een minuut al bij de zijingang van het Willem de Zwijger College aan het begin van de Boslaan. Daar glinsterden dingen in de berm. Meteen herkende ik er 25 lachgaspatronen in en dacht aan de artikelen die er de laatste tijd in de grote pers over waren verschenen. Het was nu zondag en kennelijk was er de zaterdag ervoor flink van gebruikgemaakt. Of het iets met het Willem te maken had kon ik niet weten, maar ik wilde het toch gemeld hebben. Lachgas is helemaal niet zo onschuldig als nieuwe 'gein'-drug en wellicht kan het Willem iets met mijn melding doen. De fietstocht verliep zonnig. Volop bekenden en groetjes heen en weer. Zelfs mijn vroegere buren van de Huizerweg, André en Ellen, stopten even en waren aangenaam verrast Marcel en zoon te zien. De tocht ging verder langs het Kreugerlaantje en het spoor over. De treinen had de kleine Benjamin al vanuit de verte gezien, dus wachten hoefde niet meer. Een paar honderd meter verderop stonden een paar koeien en meteen zag ik ze: twee koereigers, een kleine witte reiger met oranje/gele snavel. Harry de Kleine gebeld voor plaatsing op waarneming.nl met mijn naam erbij. Dus dat was de primeur, want ze waren dit jaar nog niet daar gezien.

Vanaf 9 mei zendt GooiTV
een aangepast programma uit:

Het Gooi Bevrijd; een evenement ter herdenking en viering van de bevrijding van het Gooi en Omstreken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De presentatie is in handen van Andreas van der Schaaf.

Week na drama Herenstraat: hoe kon het zo fout gaan op het spoor?

Veel vragen, maar nog geen antwoorden

Wat zegt het fatale ongeluk op de spoorwegovergang aan de Herenstraat over de veiligheid langs het spoor? Deze en meer vragen wachten op antwoorden. Het onderzoek loopt.

Bloemen als eerbetoon aan het overleden slachtoffer langs het spoor. Foto: Bob Awick

BUSSUM Veel vragen, maar nog geen echte antwoorden een week na het fatale ongeval op de spoorwegovergang aan de Herenstraat, waar een trein boven op een lesauto botste. Rijleraar Henk Reinink, 66 jaar oud, overleed ter plekke. Een jonge Bussumse (18) overleefde het drama ternauwernood. Hoe kon het zo fout gaan?

Wat we tot nu toe weten van het ongeval moeten we baseren op camerabeelden. De beelden leggen vast hoe de lesauto op het spoor tot stilstand komt nadat de motor lijkt af te slaan. Er wordt geprobeerd de auto weer te starten. Vervolgens komen de spoorbomen naar beneden omdat er een trein aankomt. Na enkele seconden stapt de jonge vrouw die als leerlinge de auto bestuurt, uit. Ze rent vervolgens weg. Vlak naast het spoor staat ze stil en draait ze zich om. Voor haar ogen komt de trein aanstormen en er volgt een harde klap: de intercity ramt de auto. De rijleraar kan zichzelf niet bevrijden en overlijdt ter plekke. Het meisje blijft in shock achter en wordt even later opgevangen door hulpverleners.

De exacte toedracht van het ongeval wordt nog onderzocht door de politie. Dat onderzoek werd meteen na het ongeval opgestart en gaat de komende weken verder. Het kan nog wel even duren voordat we weten wat er ten grondslag lag aan het ongeluk.

De afgelopen week was vooral de vraag: wat zegt het ongeval over de veiligheid van het spoor door Bussum? Spoorbeheerder ProRail die ook de spoorwegovergangen beheert, laat weten het onderzoek af te wachten, maar stelt wel meteen dat de bewuste overweg bekend staat als een 'behoorlijk veilige'.

Burgemeester Han ter Heegde wil na het ongeluk ook nog niet concluderen dat de bewuste spoorwegovergang onveilig is. "Daar moeten we echt het onderzoek voor afwachten, maar dat moet vanzelfsprekend wel bekeken worden", zo reageert hij. Toch stelt de burgemeester wel meteen dat zo'n ongeluk overal kan gebeuren. "We hebben deze spoorwegovergangen nou eenmaal en daar kun je op stil komen te staan, met de auto of met de scootmobiel en zelfs met de fiets. Dat geeft altijd een risico, hoe treurig dit ongeval ook is. Als na het onderzoek blijkt dat er maatregelen genomen moeten worden, dan zullen we ons daar vanzelfsprekend hard voor maken."

De burgemeester heeft afgelopen week gesproken met de weduwe van de omgekomen rijleraar. "Er komt heel veel op haar af, maar ze wordt gelukkig goed opgevangen", vertelt Ter Heegde. Daarnaast heeft de burgemeester contact gezocht met de leerlinge. "Ik heb haar een brief gestuurd en haar vanzelfsprekend heel veel sterkte gewenst. Je zal het maar meemaken. Mag je net lekker gaan lessen, gebeurt er zo'n drama. Als het meisje op welke manier hulp nodig heeft van de gemeente kan ze op ons rekenen."

Nog steeds veel belangstelling voor herdenkingen in Bussum

De traditionele stille tocht. Foto: Tom Scherder

BUSSUM De jaarlijkse herdenking op 4 mei bij de Frederik van Eedenlaan was wederom een plechtige gebeurtenis. De stille tocht met onder meer de kransleggers en vertegenwoordigers van de gemeente kwam ruim voor acht uur aan bij het herdenkingsmonument.

De stille tocht is een vast onderdeel van de herdenking. Die start om 19.00 uur in de Wilhelminakerk. Aftredend wethouder Miriam van Meerten hield daar een toespraak en was ook een van de eerste kransleggers. De 2 minuten stilte voorafgaand aan de kranslegging waren indrukwekkend. Ook bij de herdenking bij het monument op de Bussumerheide waren een aantal gemeenteraadsleden aanwezig. Daar waren ongeveer 400 mensen. Door dichter en Bussumer Gaston Bannier werd een verhaal voorgedragen ter nagedachtenis aan de verzetshelden die in de Tweede Wereldoorlog op de Bussumerheide zijn gefusilleerd. Hij droeg tevens een gedicht voor waarin de aandacht ging naar de gehandicapten die ten prooi vielen aan de praktijken van de nazi's. Drum- en Showband ViJos uit Bussum verzorgde de muzikale begeleiding van de herdenking.

Mariska van der Wal

Verkoopmedewerkster bij Le Perron, 29 jaar

Waar ben je druk mee?
"Naast het werken, studeer ik voor gewichtsconsulent. Ik wil me graag verdiepen in gezonde voeding en een gezonde levensstijl voor iedereen."

Lievelingseten?
"Pasta. Kun je me voor wakker maken. Met veel groente en rode saus of als lauwe pastasalade met biefstukreepjes en rucola. En vers gebakken stokbrood met aioli!"

Wat zou je doen met 100 euro?
"Ik denk de boekenwinkel binnenrennen en de nieuwste thrillers aanschaffen."

En met een miljoen?
"Ik zou heel graag diëtiek of voedingswetenschappen willen studeren. Omdat ik al een studie heb afgerond, zijn de kosten best hoog! Verder een groter huis en ik wil mijn ouders meenemen naar Amerika waar mijn broertje sinds september woont."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Iene Miene Mutte' van M.J. Arlidge. En 'Ode aan de E-nummers' van Rosanne Hertzberger. Lekker als tegenhanger in de huidige hetze tegen E-nummers."

Ben je sportief?
"Ik loop nu drie jaar hard en ben fan. Vorig jaar hebben wij met de hele familie de Vikingrun (13 km) gedaan. Dit jaar ga ik samen met mijn vader en jongste broertje de Dam tot Damloop (16,1 km) doen."

Wie verdient een pluim?
"Al mijn vrienden en familie. Het afgelopen jaar heb ik het best moeilijk gehad en zij hebben me er echt doorheen geholpen."

Wat weten de meeste mensen niet?
"Dat ik absoluut niet tegen enge films kan."

Een dag de burgemeester?
"Dan maak ik gezonde voeding toegankelijk en zou ik voedselverspilling in de gemeente zo veel mogelijk tegengaan."

Lopers Tempo AV overhandigen Vrijheidsvuur

NAARDEN De lopers van de Bussumse atletiekvereniging Tempo mochten afgelopen zaterdag het Vrijheidsvuur overhandigen aan burgemeester Han ter Heegde. Rond negen uur in de ochtend kwamen de lopers aan bij het Vestingmuseum. Het bevrijdingsvuur wordt in Wageningen ontstoken rond middernacht, waarna het vuur door middel van fakkels werd verspreid naar tal van gemeenten in Nederland.

Vragen over afscheid wethouders

GOOISE MEREN De naderende afscheidsreceptie voor wethouders Sanderse en Van Meerten zorgt voor raadsvragen van 50PLUS. De vragen worden gesteld door Andreas van der Schaaf.

50PLUS vraagt aan het gemeentebestuur onder meer of het normaal is dat een deel van de wethouders apart afscheid neemt.

Boland en Franx

Daarnaast vraag Van der Schaaf of er ook een afscheid komt voor de twee andere wethouders, Boland en Franx, of dat er voor deze twee niets gebeurt. Het zou natuurlijk kunnen dat deze wethouders nog terugkeren in het nieuwe college.

Het gemeentebestuur moet de vragen nog beantwoorden.

Pro Bussum zoekt een nieuwe voorzitter

BUSSUM Een bevlogen Bussumer die het dorp goed kent. Dat moet de volgende voorzitter worden waar Pro Bussum naar zoekt.

Pro Bussum, dat Bussum op de kaart zet met evenementen, hoopt daarnaast onder meer dat haar volgende voorzitter enthousiasmerend is en wil helpen de doelen voor de komende jaren te blijven realiseren.

Evenementen

Het gaat om doelen op het gebied van economische ontwikkelingen, gastvrijheid en levendigheid. Daarbij kan onder meer gedacht worden aan aandacht voor het winkelhart, maar ook het op poten zetten van nieuwe evenementen.

Aanmelden

De nieuwe voorzitter moet de opvolger worden van Otto Planten, die nu de scepter zwaait over Pro Bussum.

Kandidaten kunnen zich aanmelden op info@probussum.nl.

Bouwvakker valt 7 meter naar beneden

Dramatisch ongeluk. Foto: Bob Awick

NAARDEN Een heftig ongeluk dinsdag op de bouwplaats van het Storkterrein. Daar viel bij bouwwerkzaamheden een bouwvakker van zeven meter hoogte naar beneden.

Het is bij de redactie niet bekend hoe het met de man is. Wel was de val zo ernstig dat een mobiel medisch team ter plekke kwam. De bouwvakker werd met spoed naar een ziekenhuis in Amsterdam gebracht.

De arbeidsinspectie zal een onderzoek instellen naar het ongeval.

Bevrijdingsfeest

BUSSUM De stoet oude legervoertuigen van Het Gooi Bevrijd trok weer heel wat bekijks afgelopen weekend.

Van verre was de rood-witte vlag op het dak van café de Koperen Kraan al te zien. Het café was Hoofdkwartier van de binnenlandse strijdkrachten. De manschappen kregen hier een Oranjesoes van bakkerij Kwakman en er was muziek. Iets verderop was het ook druk in de Kapelstraat. 'We Thank our Liberators' (Wij danken onze bevrijders) stond er op een groot spandoek ter hoogte van café Goesting. Het was erg druk op het Wilhelminaplantsoen: rondom de fontein wilde iedereen op de foto. De stoet ging daarna weer verder, onder andere naar Naarden en Muiden.
Foto's: Bob Awick

'Het was erg drassig, dan kun je zeker met een grasmaaier sneller uitglijden'

Maaiwerkzaamheden even gestaakt

Een val van zeker vijf meter hoogte mét grasmaaier kostte het leven van de 52-jarige Paul Verkuijl. De SMB is enorm geschrokken. Het maaien wordt even stilgelegd.

In het water ligt de maaier. Foto: Bob Awick

NAARDEN Wat is er vorige week toch gebeurd tijdens het dodelijke ongeluk op de Vestingwal? Hoe kon hovenier Paul Verkuijl zo'n smakkerd maken dat hij later in het ziekenhuis overleed aan zijn verwondingen? Het onderzoek loopt nog, de vragen stapelen zich op.

De politie twitterde het volgende: "Op de Kapitein Meijerweg #Naarden kwam vanochtend door nog onbekende reden een maaimachine met bestuurder in het water terecht. De 52-jarige man uit Renswoude werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. We doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval." Inmiddels is het onderzoek overdragen aan de arbeidsinspectie. Er wordt gekeken wat er precies mis is gegaan op de werkvloer.
De politie laat weten dat een getuige een voertuig in het water had gezien. Dat bleek de grasmaaier te zijn. Daarop werd direct groot uitgerukt. Duikers gingen te water en haalden een bewusteloze Verkuijl uit het water. Hij was van zeker vijf meter hoogte naar beneden gevallen. Op de kant werd hij direct gereanimeerd. Een arts landde in een helikopter om snel hulp te verlenen. Met loeiende sirenes werd de hovenier naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden.
Wat deed Verkuijl op de wallen? De taak van de hoveniers is om de wallen er strak uit te laten zien, zodat de vestingwerken goed tot hun recht komen. Kort gemaaid gras dus. Tot in de hoekjes. Het onderhoud van de Vestingwallen valt onder het beheer van de Stichting Monumenten Bezit (SMB). Twee jaar geleden was Verkuijl betrokken bij het nieuwe maaibeleid, dat geïntroduceerd werd toen de SMB het beheer van de Vesting in handen kreeg. Toen zei de hovenier tegen deze krant hoe blij hij was met de aanschaf van de spider, een knalgele, bestuurbare grasmaaier. Wat overblijft zijn de steile hellingen. "Daar kan de spider niet werken. Die gaat maar tot 60 graden", vertelde Verkuijl destijds. Hij was duidelijk een ervaren erfgoedhovenier. Iemand die precies wist wat hij deed. Daarom blijft het gissen wat er is gebeurd.
Een onderzoek van de arbeidsinspectie moet inzicht geven in wat er precies fout is gegaan boven op de vestingwal.

"Dat onderzoek volgen we op de voet", vertelt burgemeester Han ter Heegde. "Er wordt nu veel over gezegd. Ik hoorde onder meer dat het maandag erg drassig was, omdat het de dag daarvoor heel hard had geregend. Dat klopt ook, en dan kun je zeker met zo'n maaimachine sneller uitglijden. Maar of dat echt de oorzaak is geweest zal moeten blijken. Als blijkt dat we maatregelen kunnen nemen dan zullen we dat bespreken met de SMB en zullen we actie ondernemen." De burgemeester heeft afgelopen week gesproken met de weduwe van de overleden hovenier. "Ze runden dat bedrijf samen. Je kunt je dus voorstellen dat ze erg aangeslagen was. Maar je merkte ook dat ze een knop heeft om weten te zetten en gewoon doorgaat. Ze zet alles op alles om het bedrijf te laten draaien, hoe groot het drama ook is. Daar heb ik veel bewondering voor."

De weg terug naar hun geboorteland Syrië lijkt verder weg dan ooit

De Palestijnse Iman woont met haar gezin nu zo'n drie jaar in Bussum

Iman (37) en haar man, Bilal (45), vluchtten 4 jaar geleden uit Syrië. Hun huis lag in puin en ze vreesden voor de veiligheid van het gezin.

"We moeten ook werken aan onze toekomst hier." Foto: Bob Awick

BUSSUM Hun grote droom is een terugkeer naar hun geboorteland Syrië, maar ondertussen bouwen ze een bestaan op in Nederland. Iman woont sinds 2015 met haar gezin in Bussum. Haar man, Bilal, vluchtte in de zomer van 2014 voor al het oorlogsgeweld en Iman, die toen hoogzwanger was, volgde een aantal maanden later met haar twee dochters.

Via een azc in Maastricht kwamen ze in april 2015 in Bussum terecht. Daar is het gezin inmiddels behoorlijk gesetteld. De twee oudste meisjes, Aya (8) en Farah (7) gaan naar de Vitusschool en zijn lid van ViJos en de Otters. Zusje Maryah (3) gaat naar de peuterspeelzaal. De jongste telg, Mohammed van ruim 8 maanden, is thuis. Ook hebben ze contact met hun buren en een bonte mix van vrienden: andere vluchtelingen, Syriërs en Nederlanders. Iman vertelt dat ze blij is met alle hulp, ook van de gemeente. Ze helpt inmiddels ook zelf andere 'nieuwkomers' met allerlei zaken.

Tot zover klinkt het allemaal prima. Toch schuilt er achter dit gezin een groot verdriet. Hun leven in Yarmouk, vlak bij Damascus, ligt letterlijk in puin. Ze hadden een eigen huis, Iman werkte als docent op een UNHCR-school en haar man had zijn eigen kleermakersbedrijf. Iman laat ondertussen foto's zien: de puinhopen van zeven jaar oorlog. Stenen, rook en puin waar ooit hun leven was. Waarom ze dan toch de droom hebben om ooit terug te keren? Iman: "Al onze familie woont er: ouders, broers, zussen, tantes, ooms en nichtjes." Dagelijks is er contact via Facebook en WhatsApp. Een deel van de familie woont in het veilige deel van Damascus, een ander deel zit nog in Yarmouk, het Palestijnse kamp vlak bij Damascus. Iman heeft goede hoop dat nu een ander deel (Oost Gouta) is bevrijd, ook Yarmouk snel bevrijd wordt. Maar ondertussen valt er volgens haar nog elke tien minuten een vatbom of raket. De weg terug naar Syrië lijkt verder weg dan ooit. Een ander probleem is namelijk het Syrisch staatsburgerschap. Ze zijn Palestijns en maken in de praktijk geen enkele kans om Syrisch staatsburger te worden. Een paspoort krijgen of hun kinderen in het buitenland laten studeren is bijna onmogelijk. Dat is een van de redenen waarom ze al een aantal maanden bezig met een naturalisatieproces. Als dat lukt dan zijn ze Nederlander. Iman, die tot dan toe redelijk open en moeiteloos haar verhaal vertelt, valt even stil. Het blijkt dat het flink lastiger verloopt dan ze hoopten. En het levert veel stress op. Volgens de Palestijnse zijn ze al een paar keer op het gemeentehuis geweest, zijn de papieren twee keer zoekgeraakt en moeten ze kunnen aantonen dat de twee oudste meisjes ook echt hun kinderen zijn. Jan Willen Henfling, die samen met zijn vrouw het gezin nu al zo'n drie jaar met raad en daad terzijde staat, valt haar bij. "Ik ben een paar keer mee geweest naar het gemeentehuis. Ze hebben laatst uren op het gemeentehuis doorgebracht, maar er lijkt geen schot in te zitten." Ondertussen wonen ze dus een aantal jaar in Nederland en bouwen ze hier een bestaan op. Iman: "We moeten ook werken aan onze toekomst hier." Ze is bezig met haar staatsexamen Nederlandse taal II en hoopt weer les te kunnen gaan geven of aan de slag te kunnen als vertaler. Verder geeft ze op zondag Arabische les aan kinderen bij wijkcentrum Uit-Wijk in Bussum. Voor haar man verloopt het allemaal wat moeizamer. Iman: "Hij heeft door alles wat er gebeurd is veel nachtmerries en stress." Volgens Jan Willem voelen veel mannen zich erg verantwoordelijk voor hun gezin en ze vinden dat ze in situaties als deze daarin gefaald hebben. Terwijl Iman nog wat foto's laat zien, komen haar dochters er even bij zitten. Aya vertelt dat ze samen met haar zusje blokfluit speelt bij drumband ViJos en dat ze erg van zwemmen houdt. Ze heeft haar C- diploma en is nu bezig met het diploma zwemvaardigheid. Ze droomt van een diploma reddingzwemmen en wil dokter worden.

Iman werkte als docent, haar man is kleermaker en had een eigen zaak

Bruidspaar Baggerman 65 jaar samen

'Ik ga niet gauw, ik heb jou'

De burgemeester op visite bij het bruidspaar. Foto: Bob Awick

BUSSUM Maar liefst 65 jaar zijn meneer en mevrouw Baggerman getrouwd. Het paar werd maandag gefeliciteerd door burgervader Han ter Heegde in hun woning in de Gooise Warande. Cees (94) en Nel (92) hadden verder een rustige dag. "We wilden er geen ruchtbaarheid aan geven, want we missen er één."

Cees is 94 en nog zeer goed aanspreekbaar. Menig maal wordt hij veel jonger geschat. Hij doet het woord, want mevrouw heeft geheugenproblemen. Cees kan echter volop spreken over hun gelukkige huwelijk en zijn verleden. "Ik studeerde in Amsterdam toen mijn vriend, die in Baarn woonde, mij uitnodigde voor een theepartijtje. Daar liet ik mijn oog in eerste instantie vallen op Greet, de identieke tweelingzus van mijn vrouw. Toen bleek dat Greet getrouwd was, ging ik natuurlijk voor Nel." Een uitstekende keuze zo blijkt, want ze kijken terug op echt een gelukkig huwelijk.

Nel Branse is 27 als ze in Utrecht haar 29-jarige Cees trouwt. Greet is bruidsmeisje. De tweeling is namelijk onafscheidelijk met elkaar verbonden. Dit levert menig grappig verhaal op. "Ik weet nog dat wij een nieuwe buurvrouw kregen. Nel had een heel leuk gesprek. De buurvrouw ziet haar die middag in Albert Heijn, maar dan reageert mijn vrouw heel koeltjes. De buurvrouw komt verhaal halen en dan blijkt dat ze dus niet mijn vrouw maar haar tweelingzus had zien lopen", lacht hij.

'We missen er één en dat is Nels identieke tweelingzus'

Toch was het niet zo dat Cees zich vergiste. "Greet was de oudste en ietsjes dikker. Maar ze hadden allebei een spleetje tussen de tanden, dezelfde lichamelijke klachten, ze waren tegelijkertijd zwanger. Het was heel speciaal. Greet heeft toen haar tweede man overleed zeven jaar bij ons in huis gewoond. Ze is in 2014 overleden in de armen van Nel. Ons bruidsmeisje wordt nog heel erg gemist. Toen ze overleed zei Nel tegen mij: 'Ik ga nog niet gauw dood, want ik heb jou nog.' Dat zeg je eigenlijk alleen als je heel veel van elkaar houdt."

Het echtpaar woonde 41 jaar lang aan de Ceintuurbaan tegenover de Verlosserkerk. Meneer was administratief medewerker bij een bedrijf in Amsterdam waar industriële gassen werden gemaakt. Hij werkte zich op door hard te studeren en werd uiteindelijk de rechterhand van de directeur. Na de VUT op zijn 63ste bleef hij nog aan als adviseur. Mevrouw zorgde voor dochter en zoon en was altijd erg sportief. Zo tenniste ze bij de Meent en hield ze van skiën. Toen ze wat ouder werden, verhuisden ze in 2015 naar de Gooise Warande.

SDO dagdroomt al over bekerfinale

Fouten deden SDO afgelopen weekend de das om tegen Hollandia. Foto: Johan van der Geest

door Sjoerd Stoop

BUSSUM Het moet het hoogtepunt worden van het voetbaljaar en zelfs wel een beetje van het afgelopen jaren: de bekerfinale. Want hoe vaak er ook nog wordt gesproken over dat andere hoogtepunt - het halen van de hoofdklasse - hoe uniek kan morgen (donderdag) het winnen van de beker worden. SDO is er klaar voor.

Het is goed te merken dat heel SDO toeleeft naar de bekerfinale tegen de amateurs van Ajax. De supportersbussen staan al klaar om morgen naar Breukelen te vertrekken; er wordt zelfs een heuse bekerfinalesjaal verkocht door de club en voor de laatste training voor de finale gisteravond werden supporters opgeroepen om het team extra te motiveren. Kortom: de bekerfinale moet een spektakel worden en bovenal een kers op de afgelopen jaren toch al rijkgevulde taart.

Slechte generale

Dan de andere kant van het verhaal. Afgelopen zondag stond er nog 'gewoon' een hoofdklasseduel op het programma tegen Hollandia. Dat duel was allesbehalve goed te noemen. SDO moest genoegen nemen met een 2-0 nederlaag. SDO maakte veel fouten. Het was zo erg dat veel ballen amper een medespeler haalden. De tegenstander strafte dat al voor rust af. Na net wat meer dan een kwartier voetballen kwam Hollandia op voorsprong na een fout van SDO. Nog voor het half uur verstreken was volgde een volgende fout en weer een doelpunt. Vlak voor rust leek SDO wat terug te doen. Aanvaller Gerrit Snijders kwam alleen voor de keeper, maar schoot de bal precies in de handen van de sluitpost.

Na rust was SDO wel wakker en trok het meer ten aanval, maar de Hollandia-achterhoede was alert en stond geen doelpunt toe. SDO verloor en staat nu op de achtste plaats. Het voetbaljaar telt de komende weken nog drie duels.

Weer terug naar de bekerfinale van morgen. Het moet dan beter, maar laten we het erop houden dat de nederlaag van afgelopen zondag een 'slechte generale' was. De finale tegen Ajax wordt dus gespeeld op de velden van Breuken. Er wordt afgetrapt om 15.00 uur.

BFC veel te sterk voor De Meer

BUSSUM BFC heeft nog steeds kans op het kampioenschap. De Bussumse derdeklasser houdt koers achter koploper Waterwijk. Afgelopen donderdag won de ploeg het eerder afgelaste duel tegen De Meer: 3-7.

Het duel was aan de kant van BFC geen moment echt spannend. De Bussumse runner-up van het klassement was veel te sterk voor de Amsterdamse tegenstander. De ploeg kende echter wel problemen: doordat De Meer met nagenoeg het hele elftal ballen stond weg te werken, had BFC lang veel moeite met het maken van goals. Pas halverwege de eerste helft kon topscorer Tjerk Posthuma het eerste doelpunt maken. Wat volgde waren vooral fouten aan de kant van BFC. De Bussumers kwamen dan nog wel op 0-2 door een doelpunt van Tim Vrakking, maar De Meer kon daarna met een onvervalste counter wat terugdoen. Tjerk Posthuma stelde voor rust nog orde op zaken en maakte de derde goal.

Posthuma

Na de rust volgden al snel meer doelpunten. Vooral Posthuma was erg op dreef en scoorde na de rust nog drie keer. Het andere doelpunt werd gemaakt door Tijmen Ratsma.

Gooische met zevenklapper langs Bully

BUSSUM De hockeysters van Gooische hebben revanche genomen na een teleurstellende week. De Bussumse vrouwen waren met 7-2 veel te sterk voor Bully. De ploeg was heer en meester en kwam voor rust al op een afgetekende 4-0 voorsprong te staan. Na rust kon Gooische zonder problemen verder weglopen. Dat gebeurde met goed spel en veel energie. Al met al was het duel een goede opmaat naar komend weekend. Dan kan Gooische het kampioenschap veilig stellen als het speelt tegen GCHC.

HCAW met lege handen tegen Curaçao Neptunus

BUSSUM HCAW heeft afgelopen weekend geen punten kunnen pakken tegen regerend landskampioen Curaçao Neptunus. De Bussumse honkbalhoofdklasser verloor donderdag (1-9), zaterdag (12-2) en zondag (1-5) van de Rotterdammers.

Hoewel de scores anders doen vermoeden, speelde HCAW goed en gaf tot op het laatste moment tegengas.

Het voornaamste verschil tussen HCAW en Curaçao Neptunus was dat de Rotterdammers veel effectiever waren. Curaçao Neptunus greep elke kans, HCAW kon op bepalende momenten niet doordrukken. Telkens bleven er te veel lopers op de honken achter om het de Rotterdammers echt lastig te maken.

Volgende tegenstander

Komend weekend speelt HCAW tegen promovendus Silicon Storks.

Mooie donatie voor Broedplaats

Rotaryclub Huizen schenkt zaag- en schaafmachines

Erg blij met het gereedschap. Foto: Bob Awick

HUIZEN De Stichting Broedplaats Gooise Meren is dinsdagochtend door de Rotary Huizen verblijd met heel veel nieuw gereedschap.

Piet de Bruin, Rotarylid en coördinator, vertelt dat de sponsoring mogelijk gemaakt werd door het Huizer Vis Festijn. "Dat organiseren we ieder jaar in Huizen. Bedrijven kunnen een botter (boot) huren en we maken er dan een leuke dag van met varen, hapjes en drankjes. De opbrengsten gaan altijd naar goede doelen."

Van het evenement van afgelopen jaar was nog geld over en daarmee konden ze de Broedplaats ondersteunen. De Bruin: "Een Rotarylid bracht het idee voor sponsoring van de Broedplaats aan en we hoorden dat er veel behoefte was aan gereedschap. We hebben ter waarde van 5.500 euro verschillende zaag- en schaafmachines aangeschaft."

De Broedplaats kan het gereedschap goed gebruiken. Kees Hogenbirk laat namens deze stichting weten erg blij te zijn met de donatie. "We hadden een lijst gemaakt met gereedschap dat zeker veel gebruikt gaat worden. We hebben bijvoorbeeld deelwerkplekken waar mensen aan de slag kunnen met hout en metaalbewerking. We hebben een werkplaats waar we fietsen maken en we doen aan upcycling. Dat wil zeggen dat we oude spullen niet weggooien, maar dat we er iets anders van maken. Zo maken we van fietsonderdelen bijvoorbeeld een designlamp. Het gereedschap komt dus erg van pas."
Bij de Broedplaats, gevestigd in de voormalige Michiel de Ruyterschool in Bussum, werken bijvoorbeeld statushouders die willen werken maar nog geen baan hebben. Mensen uit de buurt of inwoners die weinig geld hebben en afhankelijk zijn van de voedselbank zijn ook welkom als er spulletjes gemaakt moeten worden. "We hopen op termijn dat onze deelwerkplekken net zo bekend gaan worden als deelauto's."

Uit de historie van Bussum en Naarden
Hoe de Prins Hendrikschool twee keer van kleur verschoot

Leslokaal in de jaren 50

Afgezien van het schooltje aan de Veldweg uit 1892, is het oudste nog bestaande schoolgebouw van Bussum de Vondelschool aan de Oud-Bussumerweg. De school is gebouwd in 1905, maar heette tot 1965 Prins Hendrikschool. Dat zit zo.

In maart 1964 meldde het bestuur van het Gooisch Lyceum zich bij het gemeentebestuur met het verzoek middelen beschikbaar te stellen voor de oprichting van een nieuwe school voor lager onderwijs, liefst zo dicht mogelijk bij het Gooisch Lyceum aan de Constantijn Huygenslaan. De bedoeling was dat beide scholen een samenwerkingsverband zouden aangaan om de zogenoemde 'vertikale doorstroming' te bevorderen. In feite was het verzoek van het Gooisch Lyceum ook niets anders dan een doorzichtige poging om de nabij gelegen Prins Hendrikschool over te nemen. Het docententeam, onder leiding van het schoolhoofd, de heer A. Riepe, en een groot deel van de ouders wilden de school aan het gezag van de gemeente onttrekken. Het Gooisch Lyceum had de wet aan haar zijde: als er voldoende aanmeldingen voor de nieuwe school waren, kon de gemeente het verzoek niet weigeren. En aangezien de Prins Hendrikschool als gevolg van deze actie vrijwel geheel leeg zou lopen, kon de gemeente ook niets anders doen dan het schoolgebouw ter beschikking stellen van de nieuwe school. En zo gebeurde het dat de Prins Hendrikschool de Vondelschool werd.

De gloednieuwe Prins Hendrikschool in 1905
Detail van de gevel

De ironie wil dat het docententeam rond 1970, opnieuw onder leiding van de heer Riepe, een heel andere pedagogische en didactische weg insloeg, namelijk die van het Vrije School-onderwijs, gebaseerd op de antroposofische inzichten van Rudolf Steiner. Deze keer lukte het Riepe niet de school over te nemen. Hij vertrok met een deel van de leerkrachten en ongeveer de helft van de leerlingen uit de Vondelschool en richtte in het voormalige Brandsma-Instituut de Vrije School Michael op.

Deze en andere verhalen over het onderwijs in Bussum vindt u in het nummer van Bussums Historisch Tijdschrift dat nu in de boekhandel ligt. Als u wekelijks geniet van deze rubriek, overweeg dan eens om lid te worden van de Historische Kring Bussum, die deze rubriek verzorgt en die ook het Bussums Historisch Tijdschrift uitgeeft. Het lidmaatschap kost maar 15 euro, en dan valt drie keer per jaar het tijdschrift in uw brievenbus. Mail naar
hkb@historischekringbussum.nl.

Nol Verhagen

De ViJoS Kidsclub gaat weer van start.

Donderdag 10 mei

WerkZoekersServicePunt

9:00 uur | WOC De Palmpit

Inloopspreekuur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Vrijwillige bijdrage.

De SCAN geef en neem winkel

9:00 uur | SCAN Naarden

Geef wat u niet meer gebruikt/nodig heeft. Of neem wat u kan gebruiken.

Piano - en zanglessen

14:00 uur | Remonstranten Naarden-Bussum

Orgelconcert

20:15 uur | Grote Kerk Naarden

Hemelvaartsdag orgelconcert in de Grote Kerk te Naarden door Wybe Kooijmans Entreeprijzen € 8,50 en € 7,-- (C.J.P. en 65+)

Opgeven voor les smartphone

uur | Wijkpost De schakel Naarden

Op dinsdag 15, 22 en 29 mei van 15.00 uur - 16.00 uur kunt u gratis les krijgen in het werken met een smartphone (moderne mobiele telefoon). Geef u op in Wijkpost De Schakel, mail info@wijkpostdeschakel.nl of bel 06 20221013.

BussumseMiddagWandel4Daagse60+

14:00 uur | station naarden-bussum

BussumseMiddagWandel4Daagse60+ Start bij de Historische Kring Bussum station Naarden-Bussum 14.00 uur. Voor ouderen ook met rollator, rolstoel of scootmobiel.2,5 of 5 km. info 035-6912922 of e-mail bmw4daagse60@gmail.com.

Vrijdag 11 mei

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Sportdag Naarden

10:00 uur | Sporthal De Lunet

Multi-sportdag Wil jij kennismaken met multi-sport dagkampen, zonder dat je meteen een hele week bezig bent? Speciaal voor jou organiseert Sportivun een multi-sportdag.

Spelletjesmiddag

14:00 uur | WOC De Palmpit

Kosten € 1,-.

BussumseMiddagWandel4Daagse60+

14:00 uur | Vivium Godelinde Bussum

Start bij Vivium Zorggroep Godelinde. Keuze uit 2,5 of 5 km. Voor ouderen ook met rollator, rolstoel of scootmobiel.info 035-6912922 of e-mail bmw4daagse60@gmail.com

Yora Rienstra 'Eerlijk gezegd'

20:30 uur | deMess Naarden

Yora's vorige drie cabaretvoorstellingen werden lovend ontvangen. De Volkskrant noemt haar een 'comédienne met diepgang',

Zaterdag 12 mei

Repair Café Bussum

10:00 uur | Denksport Centrum Bussum

Op zat. 14 april van 10.00-13.00 uur vindt het Repair Café plaats met extra aandacht voor tuingereedschap. Kom langs voor advies of om samen met de reparateurs kleine defecten te repareren aan huishoudelijke apparaten, (tuin)gereedschap, kleding, huisraad en fietsen. Info: www.repaircafebussum.nl

Kidsclub ViJoS

10:00 uur | Show- & Marchingband ViJoS Bussum

Kidsclub ViJoS is voor kinderen van 4 t/m 6 jaar de ideale manier om spelenderwijs muziek te leren maken. www.vijos.nl.

Foto-expositie

10:00 uur | deMess Naarden

Melanie Derks exposeert van 5 mei t/m 30 mei.

Open dag oude tinfabriek

10:00 uur | De Tinfabriek Naarden

Heb je altijd al een kijkje willen nemen in de oude tinfabriek onder die 50 meter hoge schoorsteen in Naarden? Kom nog tijdens de bouw naar de Open Dag van De Tinfabriek en ontdek hoe het complex wordt verbouwd tot een van de duurzaamste panden van Nederland.

Airborne museum Hartenstein Oosterbeek

10:00 uur | BPB Bussum

De tentoonstelling "Het Netwerk" geeft een nieuwe kijk op de verzetsactiviteiten rondom de Slag om Arnhem. Met decors en audiovisuele effecten beleeft u 3 verschillende verhalen die laten zien hoe burgers zich organiseerden in hun strijd tegen de bezetter.Tel 035-7504192 ma t/m vr van 10 tot 12 uur.

Haan & Hoogeboom 'Vonken'

20:30 uur | deMess Naarden

Een muzikaal cabaretprogramma van Dorien Haan en Johan Hoogeboom. Met vurige liedjes en aanstekelijke humor gaan ze elkaar en zichzelf te lijf tot de vonken ervan af spatten. Haan & Hoogeboom, en er was licht!

Zondag 13 mei

Yogales

9:00 uur | Studio Werk met Yoga Naarden

Proefles yoga of supyoga: Meld je via info@werkmetyoga.nu aan voor een proefles.

Inspirerende Lezingen

10:30 uur | de Besant Hall Naarden

Voor theologe Janneke Stegeman gaat religie over bevrijding uit benauwende, expliciet of impliciet vastgelegde hokjes. In deze lezing vertelt zij over de rijke en verrassende verhalen over seksualiteit en lichamelijkheid in de christelijke traditie.

Kamerman & Van Tuijl

11:00 uur | deMess Naarden

Judith Kamerman (zang) en Frans Van Tuijl (piano) spelen en zingen een moederdagcadeau voor moeders uit alle seizoenen.

Muziek in Huis

14:30 uur | Vivium de Zandzee

Het ensemble Camus Trio geeft een concert. Adres: Iepenlaan 354, Bussum. Entree € 6.

Dvd

14:30 uur | WOC De Palmpit Bussum

DVD-voorstelling op groot scherm. Entree € 2,-.

Club Carolina

15:30 uur | deMess Naarden

In Club Carolina zwaait Carolina Mout de scepter. De Gulle Gastvrouw bundelt 30 jaar ervaring als actrice, zangeres en cabaretière in een nachtclubconcept.

Het Gesprek Durven Aangaan

13:00 uur | praktijk Piith Bussum

Leer de essentie van Geweldloze Communicatie én Mindfulness leren toepassen in gesprekken met vrienden, familie en collega's, zodat je ontspannen thuiskomt van je werk, ruzies met je partner kan oplossen en met meer emotionele stabiliteit door het leven gaat.

Maandag 14 mei

Yoga voor iedereen

10:00 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Yoga om uw lijf soepel te maken en je geest tot rust te brengen.

Open eettafel

17:30 uur | WOC De Palmpit

Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

lezing Historisch Café

20:00 uur | deMess Naarden

Wat hebben we aan een Geopark Gooi en Vecht? Wie zijn erbij betrokken? En nog meer vragen zal Hetty Laverman in haar lezing beantwoorden.

Gezond Verstand Avond

20:00 uur | Stricks Bakery Café Bussum

Op 14 mei komt Ger Lodewick informatie geven en al je vragen beantwoorden omtrent orgaandonatie. Het lijkt mij heel belangrijk om heel goed te onderzoeken welke keus je wil maken, of je nou wel of geen donor wil zijn. Aanmelden: gvabussum@gmail.com.

Dinsdag 15 mei

Informatie-uurtje vrijwilligerswerk

10:00 uur | Versa Vrijwilligerscentrale Bussum

U krijgt informatie over onkostenvergoeding, VNG-verzekering, regels over vrijwilligerswerk en uitkering en oriëntatie op vrijwilligerswerk. Er wordt gewerkt in groepjes van max 8 personen en vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Volksdansen

10:00 uur | SCAN Naarden

De kosten per vier weken zijn €12,50. Voor informatie en aanmelding: 06-13 69 84 34.

Surinamereizen van John Pel

10:00 uur | Bibliotheek Naarden

In de binnenlanden van Suriname zoekt John Pel al twintig jaar naar de restanten van het vermaarde Fort Boekoe. Hij vertelt over wat zijn zoektochten hem hebben gebracht.

Uitleg smartphone

15:00 uur | Wijkpost De schakel

Iedere dinsdag van 15.00 - 16.00 uur. Opgeven: Wijkpost De Schakel op maandag 035 6944742.

Stilte maaltijd

18:30 uur | AC Jan Ligthart Bussum

Samen in stilte eten, een meditatief moment. Maaltijd is veganistisch. Aanmelden 0356317068 lisa@indeolmen.nl.

DJ-cursus voor beginners

18:00 uur | De Gooische Muziekschool Bussum

Cursus duurt 5 weken van 45 min. per les voor € 70,-. www.degooischemuziekschool.nl.

Woensdag 16 mei

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum.

Wandeltochten

13:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

De duur van de wandelingen bedraagt ca. 1,5 uur. Kosten: geen. Start: 13.00 uur. Vertrek: WOC Bellefleur. Adres: WOC Bellefleur. Mackaylaan 11a in Naarden. Inlichtingen: Gré Poort: 035-6951686. Bezoek onze website: wwww.wocbellefleur.nl

Fietstocht

10:00 uur | WOC De Palmpit Bussum

Lange fietstocht van ± 50/55 km met bestemming "Vecht en Vecht plassen". Onderweg wordt twee keer een koffiestop gehouden en op een gezellige plek gepicknickt (lunchpakket meebrengen). Info: 035-6912926.

Schakeldiner

16:45 uur | Wijkpost De schakel

Drie gangendiner voor € 8,00, inclusief aperitief, glas wijn bij het eten en koffie of thee na. Opgeven in De Schakel of bij R. de Beer 0294-777906

Keyl & MacKaaij

20:30 uur | deMess Naarden

Keyl en MacKaay ontvangen deze avond Willebrord Frequin en de beroemde jazzsaxofonist Tineke Postma! het belooft weer een mooie avond te worden.

Bridgen

19:30 uur | Het Trefpunt Bussum

Voor info tel. 035 6940321

Donderdag 17 mei

WerkZoekersServicePunt

9:00 uur | WOC De Palmpit Bussum

Inloopspreekuur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Vrijwillige bijdrage.

Van gestresst naar relaxed

20:00 uur | Atma-coaching Bussum

In deze cursus leer je hoe je kunt ontspannen en hoe je stress kunt voorkomen. www.atma-coaching.nl

Eten op Rolletjes

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het Dudokpark in Hilversum wordt van 11 tot en met 13 mei weer een openluchtrestaurant. Dit jaar met nieuwe foodtrucks, akoestische bandjes en vermaak. Toegang is gratis. Zie ook etenoprolletjes.nl.

22 / 28

Lustrum MiddagWandel4Daagse

Dit jaar is er ook een scootmobielroute

Iedereen mag meedoen. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM De 60-plusser die GooiseMeren eens wandelend wil ontdekken, kan dat deze week doen met de BussumseMiddagWandel4Daage. Van dinsdag 8 t/m vrijdag 11 mei wordt er voor de tiende keer gewandeld door deze club.

Behalve wandelaars zijn ook mensen met een scootmobiel welkom. Voor hen zijn deze keer speciale routes uitgezet. Het wandelfestijn is op dinsdag van start gegaan in Naarden-Vesting en vandaag kon er gewandeld worden in Muiderberg. Morgen, donderdag 10 mei, en vrijdag 11 mei kan er gewandeld worden in Bussum. Donderdag start de wandeling bij de Historische Kring aan de Stationsweg en wordt er voorafgaand ook uitleg gegeven over wat er die middag op de route allemaal te zien is. Vrijdag krijgen de wandelaars een medaille uitgereikt bij start- en finishplek Vivium Godelinde. Meedoen kan nog voor beide dagen of op een van de twee dagen.

Wie nog wil meelopen kan informatie opvragen via 035-6912922 of bmw4daagse60@gmail.com.

Goois WereldMuziekFestival zoekt muzikaal talent

Zangtalent? Aanmelden kan bij de organisatie. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM Een festival vol muziek, hapjes, drankjes en ontmoetingen. De organisatie van het Goois WereldMuziekFestival kan niet wachten tot de tweede editie van start gaat.

"Op 22 september vindt het plaats, zet de datum vast in je agenda", zeggen de enthousiaste Jochum Jarigsma en Igor Rooselaar.

"Vorig jaar hadden we een zeer gevarieerd programma met een tiental optredens met muziek uit alle continenten. Onder andere Franse chansons, een djembéworkshop, Syrische muzikanten, een koor, een Wit-Russische zangeres en een Italiaanse singer-songwriter", vertelt Jochum enthousiast. Ook dit jaar wordt gekeken of er een mooie mix van muziekstijlen kan komen. Te denken valt aan rap, tangodans, Braziliaanse liedjes of andere wereldmuziek.

Igor vertelt meer over de optredens. "Het festival is laagdrempelig, zowel om te komen optreden als te komen luisteren. Centraal staat al het talent dat de gemeente Gooise Meren herbergt. Talent met verschillende culturele achtergronden die samenkomen. Een aantal talentvolle artiesten heeft al aangegeven weer op te willen treden, maar we zoeken nog nieuw talent. Ook als je niet 's werelds beste muzikant bent, maar wel heel enthousiast ben je welkom. Wie wil kan een paar liedjes spelen en tien tot vijftien minuutjes optreden."

Aanmelden kan door een filmpje te sturen naar wereldmuziekfestivalgooi@gmail.com. Het festival wordt gehouden bij De Broedplaats aan de De Ruyterlaan in Bussum.

Molen de Onrust dit weekend open

Foto: Ferry Siemensma

MUIDERBERG Molen de Onrust in het Naardermeer is één van de vele molens in het land die komend weekend meedoen aan Nationale Molendag. De Onrust is zowel op 12 als op 13 mei open voor publiek tussen 10.30 en 17.00 uur. Iedereen mag binnen kijken en het verhaal van de molen horen van de molenaar. De Onrust was vroeger bewoond door een gezin. Overal zijn dus kamertjes gemaakt en kleine trapjes. De molen regelt nog steeds het waterpeil van het Naardermeer. Adres: Boezemkade 1 in Muiderberg.

Vrijwilligers gezocht

Volksuniversiteit Naarden-Bussum zoekt een pr-vrijwilliger die helpt met de communicatie over de cursussen. Ook bijhouden van Facebook, site, nieuwsbrief en programmaboekje maken.

Stichting Vogelopvangcentrum Midden-Nederland zoekt een nieuwe voorzitter.

De Palmpit in Bussum zoekt een gastheer of gastvrouw.

Het Rode Kruis is op zoek naar iemand voor het ondersteunen van de administratieve processen rondom evenementen.

Versa Vrijwilligerscentrale 035-6938525 of vcbussum@versawelzijn.nl.

28 / 28