BussumsNieuws

24 juni 2015

BussumsNieuws 24 juni 2015


Verbouwen gemeentehuis kost ruim 6 miljoen euro

door Yvette Geerts

BUSSUM - Het verbouwen van het Bussumse gemeentehuis tot gemeentehuis van de gemeente Gooise Meren gaat net wat meer dan 6 miljoen euro kosten. Dat maakt de gemeente bekend. Afgelopen maandag gaven de gemeenteraden hun akkoord.

Dat geld wordt gereserveerd voor de verbouwplannen alleen. Voor incidentele kosten wordt een bedrag van ruim 1,1 miljoen gereserveerd. Dat bedrag moet gedekt worden uit de opbrengsten van de verkoop van het stadskantoor van Naarden en het gemeentehuis van Muiden.

Snel eerste ontwerp
Nu de gemeenteraden akkoord zijn met het budget moet er snel een eerste ontwerp worden gemaakt. In de afgelopen periode is er al een programma van eisen opgesteld waarin ingezet is op een sobere en doelmatige verbouwing. De verbouwing duurt naar verwachting een jaar. Er gaat ook gekeken worden naar een goede oplossing voor het parkeren bij het gemeentehuis van Gooise Meren.

Tijdelijke huisvesting
De grootscheepse verbouwing van het gemeentehuis moet er straks voor zorgen dat alle ambtenaren op één centrale plek kunnen werken. Met de keuze voor het gemeentehuis Bussum is volgens de fusieraad gekozen voor de meest kosteneffectieve variant. Er werd ook gesproken over de tijdelijke huisvesting. Besloten is dat tijdens de verbouwing het stadskantoor van Naarden wordt aangehouden voor tijdelijke huisvesting. De kosten hiervan bedragen ruim drie ton.

Slachtoffer ongeluk maakt het goed

BUSSUM - Het slachtoffer van het ongeluk van afgelopen week voor de McDonalds aan het Veerplein maakt het 'naar omstandigheden goed'. Dat laat haar familie weten.

De jonge Bussumse vrouw (17) werd anderhalve week geleden frontaal geschept door een auto en belandde hard op de grond. De straat werd na het ongeluk lang afgezet om het slachtoffer te kunnen helpen, waarna een uitgebreid sporenonderzoek volgde. Het slachtoffer werd met spoed meegenomen door de ambulance. De Bussumse brak door het ongeluk haar onderbeen en liep daarnaast hoofdletsel en meerdere blauwe plekken op. Vorige week woensdag mocht ze het ziekenhuis verlaten.

Dronkaard belandt met auto naast de weg

De auto was total loss door het ongeluk. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een Bussumer heeft met de auto vlak voor het weekend een harde klap gemaakt. De 50-jarige man botste op de Franse Kampweg op een lantaarnpaal, waarna zijn auto op z'n kant in de berm belandde.

De brandweer hielp de man om uit de auto te komen, ambulancepersoneel keek hem na. De verwondingen van het slachtoffer vielen mee, de auto was total loss. De man bleek drie keer meer gedronken te hebben dan de toegestane hoeveelheid en moest z'n rijbewijs inleveren. De Franse Kampweg was na het ongeval even dicht.

33

klagers over parkeren verzamelde het CDA

Pinakelboom bepaald niet dood

Er is al flink wat geschreven over de boom hoek Meerweg/'s-Gravelandseweg op het terrein van de Brandsmaschool. Ooit doodverklaard, nu vechtend voor zijn leven.

Over smaak valt niet te twisten. Mijn smaak ten opzichte van mogelijk de oudste boom van Bussum, die door een kunstenares veranderd heet te zijn in een 'pinakel', moge duidelijk zijn. Het is een lelijk monster geworden. Het is een aanfluiting hoe er met deze ca. 150 jaar oude reus omgesprongen is. Als we het restant van de boom nu gaan bekijken zien we overal, waar maar een schilletje bast is blijven zitten, dat de esdoorn uit alle macht probeert het leven te behouden. Er schieten op een paar plaatsen, zowel laag als hogerop, uitlopers op. Misschien is het tijd voor een experiment. Laat de boom zijn gang gaan en eens kijken hoe het uiteindelijke resultaat, over een paar jaar, gaat worden. Maar dan moeten de plannen van de kunstenares om de boom te conserveren met allerhande chemische middelen geen doorgang krijgen. De esdoorn zal wel in de gaten gehouden moeten worden en op tijd, door een deskundige, dusdanig gesnoeid worden dat er enigszins een vorm aan gegeven wordt. En zo zou de 'pinakel' wellicht tot een waar, levend kunstwerk kunnen worden herschapen. Wie weet kan ik dan ook het woord 'mooi' eens gaan gebruiken. Let wel! Ik ben geen prinses Irene-adept en hang ook niet de hele dag knuffelend rond deze of gene boomstam. Maar ik ben er wel van overtuigd dat elke boom een levend en gevoelig organisme is dat alle recht heeft op een correcte behandeling.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 27/06 17.30 u. Eucharistieviering
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. H. van der Ham; vr. 26/06 19.30 u. Afscheidsdienst ds. J. Bos in de Witte Kerk Naarden

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. P.H. van Gilst H.A.
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. van de Meer; 17.00 u. ds. M. van Leeuwen
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. I. Hörst
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. S. van der Meer
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit Gezinsdienst
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Zonnige perioden, nu en dan een bui, iets warmer
Zondag begon de kalenderzomer, maar dat ging niet gepaard met warm zomerweer. Met drie zomerse dagen tot nu toe is de balans mager, maar de ergste koelte raken we kwijt. Het Azorenhoog breidt zich naar het Europese vasteland uit. Wij blijven aan de noordflank ervan. Daar voert een westelijke stroming iets warmere lucht aan, maar er kan nog een bui vallen.

Donderdag en vrijdag
Donderdag schijnt de zon geregeld maar er ontstaan stapelwolken met een kleine kans op een bui. Er waait een matige westenwind. Het wordt zo'n 21 graden. Vrijdag is het eerst droog met zonneschijn, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe. In de avond bestaat er kans op een regen- of onweersbui. Bij een matige zuidwestenwind wordt het circa 24 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde valt de temperatuur weer iets terug. De westenwind wakkert zaterdag aan tot vrij krachtig, later in kracht afnemend tot matig. Het is zaterdag en zondag wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Er is ook geregeld ruimte voor de zon. Het wordt 19 à 20 graden. Na maandag neemt de kans op zomerwarmte toe, maar stabiel zomerweer is nog niet in zicht.

Weetje
Er is sprake van droogte. Door wat regen de laatste dagen vermindert de voorjaarsdroogte nu geleidelijk. Zo droog als in het kurkdroge voorjaar van 1976 is het echter niet. Toen viel van maart tot half juni amper 80 mm regen tegen ruim 200 mm normaal. Nu is dat circa 145 mm. In 1976 volgde ook een kurkdroge en snikhete zomer. Daar zijn nu geen aanwijzingen voor.

From Mickey Mouse to the Magic Kingdoms. De geschiedenis van The Walt Disney Company dus. Auteur: Christopher Finch. Het is de Concise (beknopte) Edition van een veel uitvoerig boek met dezelfde titel.

Toch telt deze ook nog 160 pagina's. Uiteraard is het uitbundig geïllustreerd. Vooral de ontwerpen in potloodtekeningen van Mickey Mouse en Pluto uit de beginjaren zijn kostelijk. Disney maakte in 1928 zijn debuut met Steamboat Willy. Ook de films en themaparken komen aan de orde. Walter Elias Disney (1901-1966) loog over zijn leeftijd en kon daardoor tijdens de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk ambulance-medewerker worden. Het royale boek met softcover werd in 1999 uitgegeven door Harry N. Abrams, New York. ISBN 0-8109-2702-0.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Zwartboek met parkeerklachten

Meeste klachten over muntgeld en snelle boetes

Een boek vol parkeerklachten. De wethouder gaat alles onder de loep nemen. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Parkerende Bussumers hebben het meest problemen met het betalen met muntgeld en snel gegeven boetes. Dat hebben ze de afgelopen weken laten weten aan het CDA. Donderdag werd een boekwerk met klachten overgedragen aan verkeerswethouder Nen van Ramshorst.

Het CDA verzamelde de afgelopen weken klachten over het parkeren. De klagers, 33 in totaal, klaagden het meest over de parkeerautomaten. Veel automaten accepteren alleen muntgeld, maar de parkeerders hebben soms geen of onvoldoende muntgeld op zak. Dat heeft weer snelle boetes tot gevolg. "We hebben verhalen gehoord dat mensen even hun auto parkeerden om muntgeld te halen en dat na terugkomst al een boete gegeven was", zegt CDA-fractievoorzitter Lodewijk Zweers.
Parkeren kan beter
Volgens het CDA kan het parkeren veel beter. Men hoopt onder meer nog steeds op de snelle komst van belparkeren en streeft eveneens naar meer blauwe zones. Hoe dan ook moet er volgens het CDA het eerste uur kosteloos geparkeerd kunnen worden. Dat laatste zou het Bussumse centrum volgens het CDA enorm versterken.

Straks ook belparkeren. Foto: Sjoerd Stoop

Komend najaar parkeerplaats betalen met smartphone

Wethouder aan de slag
Wethouder Nen van Ramshorst zegde toe het boekwerk van het CDA onder de loep te gaan nemen, maar vertelde wel meteen dat het parkeren écht veranderen een complexe zaak zou worden. "We stoeien al enkele jaren met parkeren en dat blijft een heikel punt. Wat we ook doen, je hebt altijd wel knelpunten. Het is moeilijk om het parkeerbeleid zo te veranderen dat iedereen erachter staat. Maar het heeft wel onze volledige aandacht. Ook met deze punten van het CDA zullen we aan de slag gaan, maar wat we er mee kunnen doen moeten we echt afwachten", aldus de wethouder.

Komend najaar belparkeren
Een van de knelpunten wordt komend najaar al aangepakt. Bussumers kunnen dan hun parkeerplekje betalen met een smartphone, zo verwacht de wethouder.

De gemeente Bussum werkt er al langer aan om het belparkeren door te voeren. Als alles volgens plan verloopt moeten Bussumers snel de parkeermeter kunnen betalen met hun smartphone. Komende oktober gaat er een voorstel naar de gemeenteraad, waarna men aan de slag kan met het doorvoeren van het systeem.

Het belparkeren moet het parkeren aan Bussumse straten een stuk makkelijker maken. Nu kunnen bezoekers met een auto vaak alleen nog met muntgeld betalen of op bepaalde plekken met een bankpas. Er moet dan vooraf betaald worden voor een bepaalde parkeerduur. Met belparkeren kan achteraf betaald worden. Dat moet een deel van de Bussumse parkeerongemakken oplossen.

Er wordt nog verder gekeken om alle automaten te vervangen, zodat er met bankpassen betaald kan worden.

Postkantoor moet zorgcentrum worden

BUSSUM - Het verlaten postkantoor aan de Poststraat moet straks een medisch centrum worden. Er wordt momenteel gewerkt aan een plan.

De gemeente wordt nu gevraagd om de eerste plannen goed te keuren. Voor de komst van het centrum moet het bestemmingsplan worden aangepast. Als de gemeente akkoord gaat met de plannen wordt het postkantoor eerst verbouwd. Dat zal gebeuren door het Utrechtse Supella Property DPS dat al meerdere monumentale panden heeft verbouwd voor de komst van zorgcentra.Het postkantoor stond al vanaf 2009 te koop en sinds 2010 staat het pand leeg en is er geen onderhoud meer gepleegd. In 2011 werd het bestemmingsplan verruimd.

Naarder en Bussumse veteranen komen samen

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een grote groep Bussumse en Naarder oud-soldaten heeft zaterdag meegedaan aan Veteranendag. De lokale veteranen kwamen 's ochtends naar het Willem Bilderdijkpark voor een ceremonie. De veteranen werden toegesproken door locoburgemeester Van den Berg van Bussum en burgemeester Joyce Sylvester van Naarden. Daarnaast sprak oorlogsveteraan Gerard van der Lee zijn medeveteranen toe. Na afloop werd er samen geluncht en werd er een groepsfoto gemaakt. De veteranen vertrokken daarna naar het Nationaal Militair Museum.

Rapport burgemeester zo goed als af

BUSSUM - Hoogleraar Marcel Pheijffer heeft het onderzoek naar ex-burgemeester Henk Heijman zo goed als klaar. Het rapport wordt deze week afgerond.

De hoogleraar heeft de afgelopen weken de woonsituatie van Heijman, de rechtmatigheid van declaraties en vergoedingen en communicatie daarover met betrokkenen onder de loep genomen. Dat gebeurde op voorspraak van de gemeenteraad nadat daarover een rel ontstond rond de burgemeester. De rel kostte de burgemeester de kop: Heijman maakte een week geleden bekend ontslag te nemen.

Rapport pas later openbaar
Wanneer het rapport over de ex-burgemeester gepresenteerd wordt, moet nog bekend worden gemaakt. Dat kan nog wel even duren. Als Pheijffer het onderzoek heeft afgerond, gaat het rapport eerst naar Heijman en commissaris van de Koning Johan Remkes. Die bespreken het rapport dan met elkaar. Daarna wordt het rapport doorgestuurd aan de fractievoorzitters en de gemeenteraad. Weer later zal het rapport door de gemeenteraad worden besproken.

Renate van Erp

44 jaar,
Bussumse sinds 2000

Je stopt dit jaar als coördinator klaar-overs voor de Julianaschool?
"Ja, klopt. Ik ben in 2009 begonnen als verkeersbrigadier en vrij snel daarna ben ik coördinator geworden."

Wat vond je daar het leukste aan?
"Het allerleukst, en dat klinkt misschien een beetje braaf, is het moment dat je klaar bent met klaar-overen en het gevoel krijgt dat je al een goede daad hebt verricht op de vroege ochtend."

Heb je een tip voor je opvolger?
"Ik blijf nog wel klaar-overen maar geef de coördinatie door en daarvoor is het wel fijn als je veel ouders kent in de lagere groepen."

Wat ga je met die vrijgekomen tijd doen?
"Zo veel tijd kostte het niet hoor. En ik heb genoeg te doen. Ik werk als zzp'er in de controlling."

Waar in Bussum kom je graag?
"Ik kom graag in de natuur om Bussum heen, met name in het bos richting Huizen en op de hei. Prachtig. Toch bijzonder dat Bussum in zo'n mooi landschap ligt."

Waar kunnen we je voor wakker maken?
"
Voor een potje Ruzzlen op m'n telefoon."

Hobby's?
"Digitale fotoboeken maken. Elk jaar maak ik een groot jaarboek van ons gezin, zodat ook de alledaagse momentjes van bijvoorbeeld samen Monopoly spelen bewaard blijven."

Wie verdient een pluim?
"
Alle juffen op school. Ik vond dat al een ondergewaardeerd beroep en nu begreep ik dat de arbeidsvoorwaarden in de CAO van volgend schooljaar weer verslechterd zijn."

Wie zou je ooit nog willen ontmoeten?
"
Ik ben zelf voormalig zwemster en ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig hoe het nu met Inge de Bruijn gaat."

Waar zullen we samen op toosten?
"Dat er gelukkig nog genoeg kleine dingen zijn die het leven mooi maken."

Met loopbrug van ene naar andere perron

Traverse over spoor Bussum-Zuid geopend

Een appeltje voor de eerste bezoekers. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Wethouder Nen van Ramshorst heeft afgelopen week de eerste bezoekers toegelaten op de traverse over het spoor van station Bussum-Zuid. De traverse werd na maanden bouwen geopend.

Bezoekers kunnen nu nog beter van het ene perron naar de andere kant van het spoor. Dat kan met de trap, maar ook met de lift. Dat maakt de twee perrons beter begaanbaar voor onder andere ouderen. Wethouder Van Ramshorst heette de eerste bezoekers vrijdag van harte welkom. De eerste bezoekers kregen een appeltje.

Autostoel vat vlam op Franse Kampweg

BUSSUM - De brandweer heeft woensdag een autobrandje moeten blussen op de Franse Kampweg. Van de auto begon een stoel spontaan te branden.

De brandweer vermoedt dat de stoelverwarming het brandje heeft veroorzaakt. De schade aan de auto bleef beperkt. De brandweer kon het brandje snel blussen. De auto moest worden weggesleept. Vanwege het brandje moest één baan van de weg even worden afgesloten.

Dronken partycrasher aangehouden

BUSSUM - Agenten hebben zondagnacht aan de Brinklaan een dronken partycrasher opgemakt. De man, een Pool (39), bezocht onuitgenodigd een eindexamenfeestje.

De man was over het tuinhek geklommen om mee te feesten. De andere feestgangers belden daarop de politie.

Toen de agenten ter plaatse waren, trok de beschonken man jas en T-shirt uit om met hen te vechten. De man werd daarop aangehouden en bekeurd voor openbare dronkenschap.

Web topvijf

1. Dronken partycrasher (39) opgepakt
2. Buurt: koopzondagen hebben vrees overlast bewezen
3. Jongeren gepakt na stelen speaker
4. Postkantoor moet medisch centrum worden
5. Slachtoffer ongeluk maakt het goed

Eerste lening voor MKB'er uit de regio waarschijnlijk dit jaar

Kredietunie: een lening en een coach

Van Dort: 'In het bestuur is veel bancaire en financiële deskundigheid aanwezig.' Foto: Sjoerd Stoop

door Yvette Geerts

BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt krijg de eerste MKB-ondernemer eind dit jaar of begin volgend jaar een lening en coach vanuit de Kredietunie. Sinds medio 2014 maakt een groep van (oud-)ondernemers en vier accountantskantoren zich sterk voor dit alternatief voor de banklening.

Het idee van de Kredietunie is simpel: van en door ondernemers voor ondernemers. De ene groep (oud-)ondernemers stelt geld en kennis beschikbaar en de andere groep ondernemers ontvangt een lening en tegelijkertijd een coach. De Kredietunie hoopt hiermee de economie in de Gooi en Vechtstreek te versterken. Bert Rebel van Lentink Accountants uit Huizen is een van de drijvende krachten achter de Kredietunie. Zij merken dat hun klanten, en dan met name ondernemers uit het MKB, steeds moeilijker aan krediet komen. Rebel heeft overigens wel begrip voor de houding van de banken. "Banken hebben niet enkel te maken met een strengere regelgeving, maar ze moeten in verhouding veel tijd besteden aan het verstrekken en beoordelen van kleinere kredieten." De Bussumse wethouder Adriana van den Berg vindt de Kredietunie een uitstekend initiatief. "Wij ondersteunen dit initiatief vanuit Bussum ten volle. Met name het feit dat ervaren ondernemers hun expertise en middelen ter beschikking stellen om andere ondernemers in het MKB te ondersteunen spreekt mij enorm aan. Het is van groot belang voor de samenleving dat het Midden- en Kleinbedrijf gezond en krachtig blijft en zich kan blijven ontwikkelen. De Kredietunie draagt daaraan bij."

De regio Gooi en Vechtstreek heeft inmiddels een subsidie van € 45.000 toegezegd. De aanvraag voor een aanvullende subsidie van € 40.000 wordt binnenkort bij de provincie Noord-Holland ingediend. Zij heeft dit jaar 200.000 euro beschikbaar gesteld om de oprichting van kredietunies in de provincie te faciliteren. Volgens Rebel is de kans dat ook deze subsidie toegekend wordt groot.
Niets staat de oprichting meer in de weg, zo lijkt het. Met de bijdrage vanuit de regio hebben de negen gemeentes van de Gooi en Vechtstreek zich achter de plannen geschaard en onderstrepen zij het belang van deze vorm van financiering.

Volgens Marlous Verbeek, wethouder Economische Zaken in Huizen, is de Kredietunie een goed middel om met name het MKB te ondersteunen. Zij vindt het van belang dat ondernemers in de regio worden gestimuleerd hun bedrijf verder te ontwikkelen. "Kredietunies zorgen voor werkgelegenheid en sociale cohesie", aldus Verbeek. Ook Joop van Dort, secretaris van de Kredietunie en lid Economic Board Gooi en Vechtstreek, is verheugd over de bijdrage. "De statuten gaan binnenkort naar de notaris en er is een voorlopig bestuur waarbinnen veel bancaire en financiële deskundigheid aanwezig is."

Kredietunie hoopt economie in regio te versterken

Geld en een coach
De Kredietunie Gooi en Vechtstreek gaat zich toeleggen op het verstrekken van leningen tot € 250.000. Rebel: "We gaan geen verzekeringen, beurstransacties of betalingsverkeer doen. Daar zijn de banken voor." In principe kan iedere ondernemer bij de Kredietunie een aanvraag voor een lening indienen. "Maar het is niet volgens het principe 'u vraagt, wij draaien'", aldus Rebel. "We gaan op een zorgvuldige manier met de ons toevertrouwde gelden om. De financieringsvraag moet met een goed ondernemersplan onderbouwd zijn. Ook de 'staat van dienst' van de ondernemer wordt meegenomen in de beoordeling." De coach die iedere ondernemer die krediet aanvraagt krijgt toegewezen is ook een soort 'voorwaarde' en wezenlijk onderdeel van de Kredietunie. Rebel verwacht dat de meeste ondernemers daar zeker voor openstaan en het niet als bemoeizucht ervaren. "Vanaf het indienen van een aanvraag voor een lening kijkt een coach mee. Hij of zij blijft vervolgens bij de ondernemer betrokken en houdt nadrukkelijk de vinger aan de pols. De lening dient gebruikt te worden voor investeringen waarmee de ondernemer verder kan groeien, bijvoorbeeld voor innovatie."

Brandweer herdenkt omgekomen collega's

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Bussumse brandweer heeft zaterdag twee omgekomen brandweermannen herdacht. Dat gebeurde met een ereteken van bluswater. De brandweer herdacht de Bussumers Henk Overhaart en Rein Leen. De brandweermannen overleden toen ze op oudejaarsdag 1969 een zolderbrand aan de Brediusweg aan het blussen waren. Ze raakten gewond en overleden later. Er kwam toen ook een baby om het leven. Met een metershoge boog van water werd een saluut gebracht aan de omgekomen korpsleden. Door heel Nederland werden brandweermensen herdacht.

Leerlingen Goois Lyceum vragen aandacht voor 'stille rampen'

Derdeklasser Hiske: 'Dit project was echt anders'

Wies, Nienke, Hiske, Deirdre: aandacht voor kinderprostitutie.

BUSSUM - Afgelopen maandag trokken tweede- en derdeklassers van het Goois Lyceum eropuit om campagne te voeren voor diverse 'stille rampen'. Ze spraken nietsvermoedende mensen in het centrum aan om aandacht te vragen voor deze rampen, die normaal gesproken niet of nauwelijks aandacht krijgen in de media.

De campagne was onderdeel van het project Breaking News. De in totaal 92 werkgroepjes hadden allemaal een onderwerp uitgekozen. Dat varieerde van misvormde baby's in Nicaragua door het gebruik van landbouwgif en kinderen in ontwikkelingslanden die worden opgesloten voor zoiets kleins als het inslaan van een ruitje tot minderjarige meisjes en jongens uit derdewereldlanden die in de prostitutie belanden. Het groepje van Hiske had gekozen voor kinderprostitutie. Met een zelfgemaakt boekje waarin verhalen en foto's stonden spraken zij het winkelend publiek aan. Ze maakten filmpjes, lieten de mensen de verhalen in het boekje lezen en verzamelden de reacties. Wat hen opviel is dat veel mensen geschokt waren, niet omdat het onbekend is, maar omdat nog steeds om zulke grote aantallen gaat. Hun eigen ervaring was een beetje hetzelfde toen ze met het project bezig waren. Hiske: "We waren best wel verbaasd dat er zo veel specifieke verhalen op internet stonden. We wisten natuurlijk wel van het bestaan van kinderprostitutie, ook door Serious Request." Zelf vond ze het project erg leuk en leerzaam om te doen. "Dit project was ook anders omdat het om campagne voeren ging. Normaal gesproken is het altijd een project binnen school. Een werkstuk of een presentatie." Ze kozen voor dit onderwerp omdat ze het belangrijk vinden om hier aandacht voor te vragen en omdat het om meisjes en jongens van hun eigen leeftijd gaat. Het groepje van de vier meiden eindigde als tiende en sluit hiermee het schooljaar ook af.

Op hetzelfde moment waren er ook groepjes leerlingen van het Goois Lyceum te vinden in Naarden, Huizen, Hilversum en zelfs Amsterdam.

Mensen waren vooral geschokt door het grote aantal slachtoffers

Bussumer: geen aandeel drogeren homo's

BUSSUM - Bussumer Andrew van V. (35) wordt er door het OM van verdacht camera's te hebben geplaatst naast geldautomaten om een aantal rekeningen te plunderen. Dat bleek afgelopen week toen de rechtbank de zaak rond het drogeren en bestelen van een groep homo's behandelde.

Van V. zou hebben gehandeld als handlanger van een andere verdachte. Deze man, een Amsterdammer (42), wordt ervan verdacht homo-dates te hebben gedrogeerd om seks met ze te hebben en ze vervolgens te kunnen bestelen. Eén van de slachtoffers overleed zelfs.

Het tweetal stond deze week samen voor de rechter. Bussumer Van V. zou geen flauw benul hebben gehad van het drogeren van de slachtoffers. Wel vond de recherche 50.000 xtc-tabletten op zijn woonadres. De Amsterdammer ontkent de slachtoffers bewust gedrogeerd te hebben.

Bewoners willen buurt verduur-zamen

BUSSUM - Bewoners van de Wester- en Oostereng willen hun buurt graag duurzamer maken. Dat hebben ze laten weten aan de gemeente. De gemeente heeft samen met WattNu en Hoom plannen om de buurt te verduurzamen.

Na buurtonderzoek in de Wester- en Oostereng gaf 70% van de bewoners aan graag het energieverbruik te verlagen. Er wordt nu gekeken naar maatregelen. Er wordt onder andere gesproken over zonnepanelen, maar ook over spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Als er voldoende bewoners belangstellend reageren, gaan de woningen aangepakt worden.

Sanderse voert CDA aan

BUSSUM - Marleen Sanderse voert komende november het CDA aan als er gestemd gaat worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft het CDA bekendgemaakt.

Sanderse, nu nog wethouder van Naarden, staat op de eerste plaats. Lodewijk Zweers, fractievoorzitter van het Bussumse CDA, staat op een tweede plaats. Als derde maakt Muider Arie Mastenbroek kans op een raadszetel. Lager staan andere bekende namen als (oud-)raadsleden Jos de Lange, Herman de Hollander en Carl Gerkens.

Raadsleden steggelen nog over woonlasten

BUSSUM - Het wordt nog maar zeer de vraag welk bedrag aan woonlasten bewoners van de gemeente Gooise Meren straks moeten gaan betalen. De gemeenteraden steggelen er nog over.

Maandag werd er lang gesproken over de woonlasten zoals de ozb, toen de gemeenteraden debatteerden over de startnota. Er wordt geprobeerd om het woonlastenniveau aan te houden dat Bussum nu hanteert. Dat heeft als voordeel dat Bussumers niet opeens veel meer hoeven te betalen en bewoners van Naarden en Muiden zouden er zelfs heel wat op vooruit gaan.

Pas later meer zeker
Hoe hoog de woonlasten gaan worden, wordt pas later zeker. De VVD en de PvdA bleken deze week voorstander van het hanteren van het Bussumse woonlastenniveau. Voor anderen was 'alles nog bespreekbaar'.

De eerste gemeenteraad van Gooise Meren moet het woonlastenniveau gaan vaststellen. Dat gebeurt volgend jaar.

Snelweg A1 weer afgesloten

BUSSUM - Net als afgelopen weekend wordt er ook komend weekend weer gewerkt aan de snelweg langs Bussum (A1). De snelweg moet daarvoor het hele weekend deels worden afgesloten.

Het gaat om het stuk snelweg tussen knooppunt Muiderberg en Naarden-Vesting richting Amersfoort. De weg wordt afgesloten vanaf vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 5.00 uur. Het verkeer wordt ter plaatse over de A6 en de A27 gestuurd. De omleiding wordt met borden aangegeven.

Er wordt na komend weekend nog een weekend gewerkt aan de weg.

Jongeren stelen speaker

BUSSUM - Twee Bussumse tieners zijn op koopavond aangehouden wegens winkeldiefstal in de Action aan de Slochterenlaan.

Een 15-jarige jongen en een 14-jarig meisje werden op heterdaad betrapt toen ze een bluetoothspeaker stalen.
Op weg naar het politiebureau biechtten ze beiden nog een winkeldiefstal op. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Filmhuis Bussum

Woman in gold.

Beklemming in CITIZENFOUR, de documentaire over het spraakmakende schandaal rond klokkenluider Edward Snowden en de NSA. In VENTOUX beklimmen oude vrienden de Mont Ventoux zoals ze dat in hun jonge jaren ook hebben gedaan. Hilariteit en weemoed. Zeer vernieuwende zwartwit-stijlenmix in A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT. Iraans meisje skatet, op Perzisch-Amerikaanse rockbeats, langs nachtelijke randfiguren. In CHILD 44 bijt een Russische officier zich vast in 44 zogenaamd opgeloste kindermoorden onder Stalin. TAXI TEHERAN biedt onthutsende inkijkjes in verborgen levens in Teheran. In MELODY veranderen, tijdens de zwangerschap, de emoties van de draagmoeder en haar succesvolle 'vraagmoeder'.
In WOMAN IN GOLD vecht Helen Mirren, als Joodse vrouw, voor teruggave van de familiekunstwerken in een emotionele juridische strijd. DIFRET is aangrijpend. Net buiten Addis Abeba knokt een 14-jarig meisje tegen uithuwelijking en kidnapping.
SCHNEIDER VS. BAX is de geestige nieuwste thriller van Alex van Warmerdam waarin absurde afrekeningen normaal lijken en toch hilarisch zijn. Kan, in LA FAMILLE BÉLIER, de dochter haar doofstomme familie verlaten voor een zangcarrière?
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling. JEUGDFILMS: BEARS, adembenemende natuurdocumentaire en MOLLETJE EN ZIJN VRIENDJES.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vivium Zorggroep Naarderheem is op zoek naar een aantal fietsmaatjes om gezellig met bewoners te gaan fietsen op een duofiets.

*Vivium Zorggroep de Zandzee is op zoek naar iemand die op vrijwillige basis de tuin wil onderhouden.

*Versa Vrijwillige Thuishulp Mantelzorgondersteuning Bussum/Naarden is op zoek naar een buddy voor een vrouw (van 60+) om af en toe mee te gaan naar het ziekenhuis en om een luisterend oor te bieden.

*De nieuwe wandelclub van De Antonius Hof is op zoek naar vrijwilligers om met de bewoners te wandelen door Bussum-Zuid.

zondag 28 juni

Kerkelijke presentatie

Tijdens de Manifestatie Naarden presenteert zichzelf op 28 juni zal de Protestantse Gemeente Naarden aanwezig zijn met een kraam waarin zij, naast de kerkelijke presentatie, de nadruk zal leggen op een inzamelingsactie t.b.v. Iraakse en Syrische kinderen in vluchtelingkampen alsmede kinderen in de noodopvang in Nepal.

ToVeNaar zoekt leden

Toneel Vereniging de Tovenaar zoekt leden tussen de 10 en 14 jaar oud die willen toneelspelen. De werving is tijdens Naarden Presenteert op 28 juni. De toneelvereniging start op zaterdag 26 september met een nieuwe groep. De lessen zijn elke zaterdag (m.u.v. vakanties) van 10.00 tot 12.00 in De Hoed, Adriaan Dortmansplein 1B in Naarden. Er wordt gewerkt aan een uitvoering die in juni plaatsvindt. Kosten bedragen € 100,- voor een heel jaar. Opgeven voor 6 september bij: secretariaat@tovenaartoneel.nl.

Naarden Presenteert

De Ondernemersvereniging Naarden-Vesting en De Vereniging Vestingstad hebben de handen ineengeslagen en organiseren op zondag 28 juni Naarden Presenteert. Diverse clubs, verenigingen, inwoners en ondernemers laten zich zien. Er zijn diverse podia, terrassen en livemuziek. De Marktstraat is van 13.00 tot 17.30 uur autovrij en gevuld met terrasjes, marktkramen, ruimte voor creatieve uitingen, kunst en cultuur. Er zijn ruim 50 deelnemers die van alles en nog wat presenteren. Clubs, musea en verenigingen met informatiestands, een workshop fijnschilderen in het Vestinghotel, een modeshow en diverse optredens in de Marktstraat. In het oude stadhuis zingen 4 koren, er zijn uitgebreide terrassen, je kunt lekker eten bij de poffertjeskraam, er staat een platenbus waar je je favoriete muziek kunt laten draaien. De volkstuinders en actieve natuurverenigingen presenteren zich samen als De groene groep.

Groen groep

De VTV Naarden die elk jaar een open dag op haar complex houdt, gaat dit jaar met de bevriende standhouders Bijenvereniging-Groei en Bloei-I.V.N.-Vogelhospitaal en Vrienden van het Gooi, zich als groene groep presenteren op de Naarden Presenteert-dag op zondag 28 juni in de Vesting. Bezoekers kunnen kennismaken met alle aspecten van het land en informatie over de schooltuinen krijgen. Tevens zal het JONG-orkest van muziekvereniging Nardinc optreden. Het tuinencomplex op de Keverdijk, dat er momenteel prachtig bijstaat, is deze dag extra opengesteld voor bezoekers.

Cuypersensemble

Het jeugdstrijkorkest Het Cuypersensemble uit Hilversum geeft een concert in de Grote Kerk te Naarden. Het uitgangspunt van het Cuypersensemble is vreugdevol musiceren. De leeftijd van de orkestleden varieert van 10 t/m 17 jaar. Uitgevoerd wordt een programma met werken van o.m. W. Boyce, B. Bartók en G.F. Händel van wie een concert voor orgel en strijkorkest wordt uitgevoerd waaraan Wybe Kooijmans solistische medewerking verleent. Het concert begint om 15.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 12,50.

Bingo Palmpit

Bingo in WOC De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum. Van 14.30 tot 16.30 uur. Toegang: € 4,-, inclusief 1 bingokaart en 1 consumptie.

Expositie

In de zomerperiode van 26 juni tot en met 6 september laat Galerie Pouloeuff het werk zien van 4 kunstenaars. Het werk gaat van Versailles in de 18e eeuw naar Artis in Amsterdam. Er is van alles te zien: porselein, schilderijen, kinderportretten en installaties. Tijdens de officiële opening op 28 juni is er om 15.00 uur gelegenheid om de exposanten persoonlijk te ontmoeten. Ook is dan de uitreiking van de Pouloeuff Publieks Award. Adres: Turfpoortstraat 36a, Naarden-Vesting.

zondag 21 juni tot zaterdag 27 juni

Expositie

Expositie Looking Back to the Future van Peer Veneman. Locatie: Allard Wildenberg Projects, Cattenhagestraat 3A in Naarden-Vesting. Het werk is nog te zien tot 27 juni.

donderdag 25 juni

Midzomerfeest

Wijkontmoetingscentrum De Schakel in Naarden Kol. Verveerstraat 74 houdt op zaterdag 4 juli het Midzomerfeest. Inschrijven zsm in verband met de boodschappen. De zaal gaat open om 16.30 uur, het begint om 17.00 uur en het duurt tot ongeveer 20.00 uur. Kosten: € 7,50. Opgeven bij Tiny van der Horst: 035-6949312 of via de intekenlijst bij De Schakel.

Picknickhapjes maken

Oersoep geeft workshops picknickhapjes maken voor kinderen van 6 t/m 14 jaar. Na het bereiden worden de hapjes onder de boom opgegeten. Kosten € 19,95 per keer. De eerstvolgende keren zijn donderdag 25 juni en donderdag 27 augustus. tijd: 16.00 tot 18.00 uur. Locatie: Centrum voor Gezond Zijn, Karel Doormanlaan 44/46, 1403 TN, Bussum. Aanmelden via bfi@online of telefonisch 06-27027717.

vrijdag 26 juni

Pop-upexpositie

Pop-upexpositie van beeldend kunstenaar SAM Bult in restaurant 15 A aan de Kapelstraat in Bussum. De 'officiële sluiting' wordt om 12.30 uur verricht door wethouder Nen van Ramshorst. De expositie duurt in totaal drie uur en is van 10.00 tot 13.00 uur.

Themamaaltijd

Themamaaltijd, Italiaans, bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. In samenwerking met keurslager Hoegema. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,-. Aanmelden via 035-693 87 86.

Discozwemmen

Zwembad de Lunet houdt weer discozwemmen voor kinderen tussen de 6 en 13 jaar. Aanvang 19.00 uur. Aanmelden kan op www.sportcentrumdelunet.nl. A-diploma verplicht.

zaterdag 27 juni

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in WOC De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur. Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Workshop

Workshop bij Nimis in de Trance Healing & Communicatie methode. Aanvang: 10.00 uur. Locatie: Nimis centre of light, T.B. Huurmanlaan 15, Bussum.

zaterdag 27 juni tot maandag 6 juli

BoodschappenPlusBus

A.s. zaterdag kunt u mee naar de prachtige oude boerderij uit 1715 Museum Hagedoorns Plaatse in Epe en maandag gaat de bus naar Petten voor een stranduitje. Dinsdag staat Museum van Loon in Amsterdam op het programma en woensdag 1 juli een lunch in 's-Graveland bij restaurant Brambergen. Donderdag gaan wij naar de Antiek, Curiosa en Boekenmarkt in Delft en vrijdag naar Paleis het Loo. Zaterdag blijven wij dicht bij huis voor het Midzomerfeest in Naarden. Zondag is er een rondvaart in Haarlem en tot slot op maandag 6 juli gaan wij naar Naturalis in Leiden en op dinsdag naar een unieke schatkamer van duizenden boom- en struiksoorten, het Arboretum Gimborn in Doorn, met als toetje pannenkoeken in Zeist. Kijkt u eens op onze site bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Om u op te geven en voor andere vragen kunt u bellen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur naar 035-7504192.

donderdag 2 juli

Kunstobject in de Grote Kerk

Het grafisch-poëtisch kunstobject Eindig in Eeuwigheid is van 2 t/m 26 juli te zien in de Grote Kerk in Naarden. Het object is een ring van 30 prenten met 10 gedichten van Gijs Elzinga op een strook papier van 15.4 m lang en 50 cm hoog, opgehangen rond een koker met een 5 m diameter. Het gaat op rondreis door Nederland. Op zaterdag 18 juli om 11.00 en 15.00 uur geeft Gijs Elzinga een toelichting op zijn werk.

zaterdag 4 juli

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in De Palmpit, Koekoeklaan 3 in Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan binnenlopen.

HCAW weer puntloos

Teleurstellende Bussumers kunnen geen potten breken

HCAW had geen kansen tegen L&D Amsterdam Pirates. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Weer geen punten voor de honkballers van HCAW afgelopen weekend. De Bussumse honkbalhoofdklasser kon geen potten breken tegen het sterke L&D Amsterdam Pirates en verloor zowel donderdag (6-2), zaterdag (10-0) als zondag (1-10) van de nummer één van het klassement.
HCAW kreeg geen grote kansen tegen de sterke Amsterdammers. Alleen donderdag startten de Bussumers nog goed en stond HCAW zelfs even op voorsprong tegen de ploeg. L&D Amsterdam Pirates had echter al snel een antwoord klaar en kon enkele slagbeurten later op 3-2 komen. Dat bleek meteen de genadeklap voor HCAW: L&D Amsterdam Pirates kon daarna verder weglopen en versloeg HCAW met 6-2.

Geen kans
Twee dagen later had HCAW geen enkele kans tegen de Amsterdammers. Vanaf de eerste slag zette de ploeg de toon en had HCAW geen enkel antwoord op het spel van de tegenstander. De eerste door HCAW geworpen bal verdween meteen over de hekken, waardoor L&D Amsterdam Pirates op een voorsprong kwam. Met de tweede homerun brachten de Amsterdammers de stand een slagbeurt later op 5-0, waarmee de race wel was gelopen voor HCAW.

Weer voorsprong
Zondag kon HCAW weer op voorsprong komen. Kevin Nieveld kon ervoor zorgen dat Raoell Kortstam kon scoren en HCAW daarmee op 1-0 kon zetten. HCAW kon de tegenstander vervolgens lang van scoren afhouden en daardoor bleef het duel lang spannend.

HCAW komt op voorsprong, maar geeft alles weg

Halverwege brak het verzet van HCAW en kon L&D Amsterdam Pirates genadeloos toeslaan. Met een hele reeks aan punten werd toch nog afstand genomen van de Bussumers.

Nul punten
HCAW heeft tegen de eerste twee tegenstanders van de tweede reeks duels geen punten gepakt en staat vooralsnog laatste. De Bussumers moeten de komende weken volop aan de bak om nog wat van het, tot nog toe teleurstellende, honkbaljaar te maken.

Vanaf morgen speelt HCAW tegen UVV. Morgen speelt de Bussumse ploeg op het veld van de Utrechters, hetzelfde geldt voor zaterdag. Zondag komt UVV naar Bussum voor het laatste duel van de reeks.

Bussumse voetbalclubs trekken spelers aan

Foto: Rachel Plantinga

BUSSUM - De Bussumse voetbalclubs hebben voor volgend jaar enkele spelers aangetrokken.

Voetbalclub SDO heeft voor volgend voetbaljaar een zestal andere namen op het veld. Severiano Kensenhuis (NSC Nijkerk), keeper Dion Thomas (Zuidvogels), Luuk van Huisstede (Nederhorst), Ilias el Mazouji (Argon), Nedzad Osmamovic (Zuidvogels) en Dylan Manstra (Hoofddorp) dragen volgend jaar het tenue van de Bussumse voetbalclub. Daar staat wel tegenover dat keeper Rolf Hazelaar vertrekt naar de amateurs van Ajax, wat al eerder bekend werd gemaakt. De Bussumse hoofdklasser heeft de spelersgroep nu rond. Eerder werd al bekend dat er, los van Hazelaar, geen enkele speler meer vertrekt.

BFC heeft Dylan Horn (NVC), Mitchell Loggen (FC Almere) en Maurits Koops (AFC) aangetrokken. Siemen van Tongeren (WV-HEDW), Tom Beekman (NVC), Reinder Gorter (NVC) en Mark de Boer (stopt) vertrekken.

Sterke spelers naar AW
Allen Weerbaar stunt nog het meest met namen. De laagst voetballende club van Bussum verrast met het aantrekken van Tarik Divarci, Ibrahim Kavas, Burak Dudukcu en Hamza Konus van eersteklasser SV Nieuw Utrecht. Daarnaast komen Ruchan Sandikci (Wasmeer) en Aburahim Gülten (FC Hilversum). Alper Celmez (FC Hilversum) en Rasim Erim (ZTS) vertrekken.

Tas met tenues voetbalsters BFC gestolen

Foto: BFC

BUSSUM - Een tegenvaller voor een van de vrouwenvoetbalteams van BFC: de tenues van het team werden afgelopen week gestolen. De voetbalsters doen nu een oproep en hopen dat de tenues teruggevonden worden.

De daders braken een auto aan het P.J. Lomanplein open en namen de tenues mee. Het gaat om tenues van het Argentijnse voetbalelftal. Het Bussumse team doet onder de naam 'Meissi 10' mee aan de 35+-competitie.

De voetbalsters hopen dat buurtbewoners of andere Bussumers wat hebben meegekregen van de autokraak en kunnen helpen om de gestolen tenues op te sporen. Er kan contact opgenomen worden met Lot Carlier (06-11159629) of Yvon Hoogeweegen (06-14785272).

Startnummer Wallenloop levert prijs op

NAARDEN - Atleten Pauline Koekoek (31) en Jasmijn Zandbergen (7) hebben een leuke prijs overgehouden aan hun deelname aan de Wallenloop van afgelopen maand.

Deelnemers aan de Wallenloop konden na afloop hun startnummer afgeven om kans te maken op een prijs. Van alle startnummers wonnen er twee een prijs: Pauline mocht een nieuwe set hardloopschoenen mee naar huis nemen, Jasmijn een gloednieuw trainingspak.

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Er wordt de komende weken gewerkt aan de velden van SDO.

De Bussumse voetbalclub gaat werken aan de grasmatten van de velden, waardoor de velden vanaf volgend jaar weer goed bespeeld kunnen worden.

Het werk wordt gedaan door mensen van SDO zelf. Elke dag komen trouwe clubleden naar het sportcomplex om te helpen met de werkzaamheden.

Roeken & Co bestaat 50 jaar

Het complete team voor het pand in Naarden, met rechts Fons Roeken.

NAARDEN - Verhuisd naar een groter pand in 2007, de crisis overleefd en de laatste tien jaar nauwelijks personeelswisselingen. En afgelopen week vierden ze hun 50-jarig jubileum.

Eigenaar Fons Roeken is dankbaar en trots. "Ik vond het wel een feestje waard. Dat we vijftig jaar bestaan, maar ook dat we sowieso nog bestaan en dat het op dit moment goed gaat met het bedrijf." Net voor de crisis verhuisden ze naar Naarden omdat het pand in Bussum, waar ze zeker twintig jaar hadden gezeten, echt te klein werd. Nietsvermoedend van de crisis die in 2008 uitbrak. "We hebben die periode overleefd door hard te werken en door als team onze schouders eronder te zetten." Net als vijftig jaar geleden heeft het installatiebedrijf duurzaamheid nog steeds hoog in het vaandel. Fons: "We vinden een duurzame relatie met onze klanten en leveranciers belangrijk en gebruiken materialen die langer meegaan." Ze spelen daarnaast in op maatschappelijke ontwikkelen zoals (Wmo-)aanpassingen in woningen voor ouderen. Met een elektrische bedrijfsauto en het installeren van zonnepanelen, zonnecollectoren en warmtepompen laten ze zien dat ze ook op die andere manier echt duurzaam zijn. Roeken & Co biedt een breed pakket aan installatiewerk: van elektra, dakbedekking en cv tot sanitair. www.roeken-co.nl.

Meubelatelier Vlaams Ambacht

Winkel sluit, maar Jan blijft

Jan van der Schaft tussen zijn stoelen en kasten.

BUSSUM - Al 33 jaar is meubelatelier en winkel Vlaams Ambacht een vertrouwd adres voor handgemaakte kasten en tafels en het stofferen van meubels. Eind augustus sluit de winkel, maar eigenaar Jan van der Schaft (69) gaat gewoon door met stofferen.

Van der Schaft leerde het meubelmaken en stofferen van echte vakmensen, nog op de ouderwetse manier. Toch gaat hij ook duidelijk met zijn tijd mee. "Een Lodewijkfauteuil kun je met stof helemaal naar deze tijd halen. Ik zie dat vrij regelmatig. En als je het toch weer wilt herstellen in oude stijl, dan kan dat. Je verknoeit er niets mee." Doordat de winkel sluit staat ook de zelfgemaakte boekenkast, zeg maar boekenwand, te koop. De afmetingen zijn behoorlijk: iets meer dan vijf meter breed en bijna twee meter zestig hoog. Had vroeger het maken van meubels en het tekenen van interieurs zijn voorkeur, tegenwoordig legt Van der Schaft zich meer toe op het stofferen. "Meubels maken is een mooi vak, maar fysiek wel zwaar." Klanten kunnen kiezen uit een uitgebreide collectie meubelstoffen. Voor de leersoorten zijn er de merken Hulshof en Ohman. Klanten kunnen voor stofferen zeker nog jaren bij Vlaams Ambacht terecht. www.vlaamsambacht.nl.

Wie zou in het jaar 2065 nog weten wie Julia van der Toorn is? Half Bussum stond vorig jaar op zijn kop toen de Bussumse Julia de talentenjacht Voice of Holland won. Het aantal kijkers naar deze zangwedstrijden op televisie is enorm. Zoals ook naar het Eurovisie Songfestival en andere vocale competities.

Conny van Bergen. Tegen het publiek zegt ze ‘Come a little bit closer’ En dat publiek zal er echt geen spijt van krijgen...!

In de zestiger jaren van de vorige eeuw was het niet anders. Iedereen keek bijvoorbeeld naar het Festival van Knokke en duimde voor de Nederlandse deelnemers. En ook toen stond een Bussumse zangeres vol in de schijnwerpers: Conny van Bergen!!

De Bussumse Courant treft het talent in haar woning aan de Visserstraat. "Conny heeft er enorm veel zin in", schrijft de krant op 12 juni 1965, "In haar gezellige huiskamer vertelt deze levendige jonge vrouw van haar doen en laten in de showbizz. Sportief en vlot gekleed, met leuke, soms ondeugend kijkende ogen lacht zij vrolijk als zij van haar ervaringen verhaalt. Haar blonde kuif accentueert haar woorden en in alles blijkt dat zij met haar beide benen op de grond blijft staan."

Ook voor de kleding van de festivalganger toen al veel aandacht: "Overigens is die kleding aan punt waarover Conny uitgesproken ideeën heeft. Ik zie niet in waarom altijd peperdure jurken moeten worden gekocht, zoals sommige mensen ten onrechte van ons denken. Ik heb hier in Bussum een eigen naaistertje, Riet Horsman, die alleen voor mij werkt. Ik heb die dure zaken echt niet nodig want Riet doet het uitstekend".

Kijk vooral op het internet om de succesvolle carriere van "onze" Conny van Bergen gedurende een halve eeuw te volgen. Holland got talent 1965.

Hans Jonker

Twee tieners licht gewond bij aanrijding

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een Naardense is vrijdagavond met haar auto op een groepje van zes kinderen ingereden die bij een bruiloft waren op het Adriaan Dortsmanplein. Twee tieners raakten daarbij lichtgewond. De vrouw (54) raakte vermoedelijk onwel en kon zich even later niets meer van het ongeluk herinneren. Omdat de vrouw stapvoets reed, bleef de schade beperkt, volgens de politie. Een meisje (14) en een jongen (16) uit Kortenhoef moesten met de ambulance mee naar het ziekenhuis, maar konden meteen weer naar huis.

Naarder Wethouder Marcel Adriani vertrekt naar Soest

'Gelegenheid diende zich aan'

Marcel Adriani verruilt Naarden voor Soest. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Marcel Adriani verlaat de Naardense politiek. Als de gemeenteraad van Soest akkoord gaat met zijn benoeming, wordt hij per 28 juli wethouder voor D66 in Soest. Wie Adriani opvolgt in Naarden moet de D66-fractie nog bepalen.

Het vertrek van Adriani, dinsdag aangekondigd door de Soester D66-fractie in een persbericht, maar ook al te lezen op Twitter, komt als een verrassing. Niet voor de wethouder zelf; met de fusie op komst keek hij al langer rond. "In de nieuwe gemeente Gooise Meren zullen aanzienlijk minder stoeltjes beschikbaar zijn voor wethouders dan nu het geval is. Bussum heeft een goede in Lia de Ridder en ik verwacht dat andere partijgenoten ook hun vinger zullen opsteken. Deze gelegenheid diende zich aan en ik heb hem genomen."

Stoelendans
De vacature in Soest is een gevolg van de voor D66 succesvol verlopen Provinciale Statenverkiezingen. Adriani doet mee aan de stoelendans in de partij. "In Soest vertrekt wethouder Kemmerling per direct naar Amersfoort, vanavond wordt ze geïnstalleerd. De wethouder daar gaat naar de Provinciale Staten van Utrecht."

Adriani (52) was vijftien jaar actief voor D66 in de Naardense politiek. Als bestuurslid, raadslid en als wethouder. "Ik ga Naarden enorm missen, maar er zit sowieso een grote verandering aan te komen: Gooise Meren is Naarden niet. De verandering komt voor mij zes maanden eerder."

Thuiskomen
Soest voelt als 'thuiskomen' voor Adriani, die Utrechter van oorsprong is. In Soest (45.480 inwoners) krijgt hij de portefeuille Economie, Milieu en Toerisme. Grote splijtzwammen zijn er niet en ook de bezuinigingen vallen mee. "Op een begroting van 100 miljoen moet er in Soest structureel 8 ton bezuinigd worden."

Adriani woont in Bussum en kreeg daarvoor herhaaldelijk een ontheffing van de Naardense raad. In Nederland geldt een woonplaatsvereiste: wethouders van buiten moeten gaan wonen in de plaats waar ze werken. Gaat hij nu verhuizen naar Soest? "In elk geval niet meteen. Ik ga ontheffing voor een jaar aanvragen, daarna zien we wel verder."

Openlucht opera op Vestingwallen

NAARDEN - Naarden beleeft dit najaar een culturele primeur: op 27 september is voor het eerst een openluchtopera te zien op de vestingwallen. Op 1 juli begint de kaartverkoop.

De opera 'Faust' wordt uitgevoerd door Go! Opera en is te zien in het kader van korenfestival Vestival Vocaal. Aan dit korenfestival, dat op 26 september plaatsvindt, doen veertig koren uit 't Gooi mee.

De organisatie laat weten dat deze 'Faust' bedoeld is voor een breed publiek. Het is 'een volksopera in een modern jasje'. "De hoofdpersoon Faust wordt het slachtoffer van een weddenschap tussen God en de duivel (Mefisto). Hij heeft een goed leven maar verliest zichzelf in roem, rijkdom en plastische chirurgie. De muziek in de opera is een pastiche van verschillende bekende opera's van Verdi tot Mozart en van Carmens 'Habanera' tot Wagners bruidsmars."

Friesland
Naast de voorstelling in Naarden organiseert Go! Opera in september een tweede voorstelling in het Friese Rijs. Bij succes staat een verdere uitrol van producties in Nederland gepland.

Go! Opera richt zich op het ontwikkelen van grootschalige operaproducties die een samenwerking zijn tussen amateurkoorzangers en professionele musici.

Kaartverkoop
Kaarten voor 'Faust' zijn te koop via www.GOopera.nl.

Rolstoel- vierdaags op losse schroeven

NAARDEN - Jaarlijks houdt zorgcentrum De Veste aan de Koningin Wilhelminalaan een rolstoelvierdaagse voor bejaarde bewoners. Vier avonden lang duwen vrijwilligers rolstoelers een rondje door Naarden, tot groot plezier van alle deelnemers. Maar dit jaar staat de vierdaagse een beetje op losse schroeven: er hebben zich een week van tevoren nog maar twintig begeleiders aangemeld.

"Het is zo'n leuke happening, het zou heel jammer zijn als niet iedereen meekan", zegt Rinus Looman (66). Samen met Erna de Hoed van De Veste regelt de Naarder de vierdaagse al acht jaar op rij. Volgende week, van maandag 29 juni tot en met donderdag 2 juli, is editie nummer 9. Tenminste, als er genoeg begeleiders zijn.
Looman weet wat het probleem is. De middelbare scholen kennen geen verplichte maatschappelijke stage meer en daar kwamen veel handjes vandaan. Maar die is niet meer verplicht en nu komen we duwers tekort."
De twintig vrijwilligers die zich hebben opgegeven, zijn personeel van Amaris en familieleden van de deelnemers: bewoners van de Bonnet, de Schans, de Beer en de Veste die weinig tot nooit buitenkomen. Volgens Looman loont het om mee te doen als vrijwilliger. "Deze mensen komen uit Naarden, voor hen is het een feest der herkenning tijdens het rondje buiten. Je loopt de hele tijd te kletsen. Het merendeel is goed bij, hoewel sommigen af en toe wat verward kunnen zijn. Na afloop zeggen ze: wat hebben we genoten." Looman hoopt dat er zich alsnog voldoende mensen spontaan opgeven. "Het zou heel triest zijn als deze oudjes volgende week de gelegenheid missen om een rondje te maken door hun omgeving. Dus (ex-)scholieren meld je aan, ook al is het geen verplichting meer." Aanmelden bij Erna den Hoed op 035-6944012 of e.denhoed@amaris.nl.

Naarder opgepakt bij vechtpartij in Bussum

NAARDEN - Een 29-jarige Naarder en een even oude Bussumer zijn zaterdagnacht aangehouden op de Bussumse Brinklaan. Het tweetal zou in een café aan de Brinklaan een 23-jarige Huizer op zijn hoofd hebben geslagen.

Het voorval vond even na middernacht plaats. Volgens de politie was een woordenwisseling aanleiding voor de vechtpartij.

De Huizer liep daarbij een scheur in zijn wenkbrauw op. Hij moest voor controle naar het ziekenhuis.

Tweetal mee naar bureau
Het verdachte duo moest mee naar het bureau in Hilversum.

De Naarder en de Bussumer moeten zich binnenkort voor het OM verantwoorden.

Veel bezoekers bij RBN

NAARDEN - Het was druk afgelopen zaterdag op de open dag van de Reddingsbrigade Naarden (RBN). Zeker 300 mensen waren naar de jachthaven gekomen.

Een record, volgens bestuurslid Vincent Stoit. "De mensen stonden in de rij voor een rondje racen met de reddingsboot. De kinderen waren vooral geïnteresseerd in het zelf redden van een drenkeling vanaf de kant. Ze bleven maar boeien gooien."

NVC zoekt arbiters

NAARDEN - Voetbalclub NVC had vorige week topscheidsrechter Dennis Higler een avondje op bezoek. Higler trapte met daarmee de wervingscampagne voor nieuwe scheidsrechters af.

NVC wil een tekort aan scheidsrechters oplossen door nieuwe mensen te werven. NVC gaat de aspirant-scheidsen vanaf volgend seizoen opleiden via de KNVB-opleiding.
De club wil een pool van jeugd- en volwassen scheidsrechters opbouwen zodat iedere wedstrijd passende arbitrage heeft.

Aanmelden voor de opleiding kan nog, met een mailtje naar scheidsrechter@sv-nvc.nl.

Opel komt met nieuwe turbodiesel

Krachtig, soepel en zuinig

De nieuwe 1.4 Turbo debuteert in de Astra.

Opel breidt het motorengamma verder uit met een nieuwe 1.4 turbobenzinemotor. Deze krachtige en zeer efficiënte turbomotor debuteert in de nieuwe generatie Opel Astra die in september op de IAA in Frankfurt zijn werelddebuut beleeft.

De 1.4 Turbo zet nieuwe maatstaven als het gaat om souplesse, geluidsniveau en gewicht dankzij ingenieuze oplossingen en het gebruik van aluminium. Het is een van de meest geavanceerde benzinemotoren van Opel ooit.
Technisch zijn er veel overeenkomsten met de driecilinder 1.0 Turbo van de Opel ADAM en Corsa. Zo is ook de viercilinder 1.4 Turbo geheel van aluminium. Alleen het motorblok weegt al tien kilo minder dan het gietijzeren blok van de huidige 1.4 Turbo. Directe brandstofinspuiting in combinatie met turbotechniek en een extra geringe interne wrijving zorgen voor een felle reactie op het gaspedaal. Met een vermogen van 110 kW/150 pk en een maximumkoppel van 230 Nm. tussen 2.000 en 4.000 t/min heeft de nieuwe 1.4 Turbo een heel levendig karakter.

De technische innovaties die bij de driecilinder 1.0 Turbo Start/Stop-motoren zorgen voor een indrukwekkend laag geluidsniveau, zijn ook te vinden bij de 1.4 Turbo Start/Stop. Volgens de voorlopige gegevens verbruikt de nieuwe Opel Astra 1.4 Turbo met Start/Stop gemiddeld 4,9 l/100 km, wat overeenkomt met een CO2-emissie van slechts 114 g/km.

Ruime VW Passat plug-in hybride

Volkswagen verwacht veel van de Passat plug-in.

De Passat GTE komt in september naar Nederland. De Passat 'plug-in' kent een fiscale bijtelling van slechts 7%. Volkswagen verwacht er veel van en heeft een aanzienlijk aantal Passats GTE aan Nederland toegekend voor levering in 2015.

Dankzij slimme plug-in hybridetechniek heeft de Passat GTE een officieel vastgestelde CO2-uitstoot van 37 gr/km. Dat wordt in 2015 nog beloond met 7% fiscale bijtelling voor zakelijke rijders en vrijstelling van wegenbelasting. Elke Passat GTE wordt geleverd met een plug-in hybride rijtraining om optimaal van de plug-intechnologie gebruik te maken.

De Passat GTE heeft meer voordelen. Een op 50 kilometer vastgestelde elektrische actieradius bijvoorbeeld, voor emissievrij woon-werkverkeer. De 1.4 TSI-benzinemotor en hybridetechniek maken ook langere ritten mogelijk.

Avensis overtuigende zakenauto

De Avensis Touring Sports biedt de zakelijke rijders legio voordelen.

Met de nieuwe Avensis introduceert Toyota een Sedan en een Wagon (voortaan Touring Sports geheten) die met name de zakelijk rijder legio voordelen bieden.
Zoals een nieuw representatief design, een comfortabel en stijlvol interieur, efficiënte diesel- en benzinemotoren, waaronder een nieuwe 1.6 D-4D met 20% bijtelling, de hoogste restwaarde in zijn klasse en als kers op de taart een speciaal leasetarief met de MKB Superdeal.

Dat de nieuwe Toyota Avensis overtuigt als zakenauto, bewijst Toyota met de MKB Superdeal. Hiermee is de extra compleet uitgeruste Avensis Touring Sports Lease Pro met nieuwe 1.6 D-4D dieselmotor met 20% bijtelling verkrijgbaar voor een leasetarief van 645 euro (exclusief btw) per maand. Dit bedrag is inclusief een brandstofpas en vervangend vervoer.

De rijke uitrusting omvat in het interieur onder meer climate control, een DAB+-tuner, een Go navigatiesysteem, lendesteunverstelling en een parkeerhulpcamera achter. De Avensis Lease Pro is van buiten herkenbaar aan zijn 17-inch lichtmetalen wielen, ledkoplampen en privacyglass.

Peugeot 308 GTI, ultieme rijmachine

Liefhebbers van zeer sportief rijden opgelet: hier is de '308 GTi by Peugeot Sport'. We houden de snelheid erin door het persbericht te citeren: "De bestuurder beschikt over de ultieme rijmachine: een 1.6 e-THP-motor met 270 of 250 pk, een Torsen-differentieel met beperkte slip, een aangepast onderstel en de PEUGEOT i-Cockpit. Bovendien is de 1.6 e-THP-motor de meest efficiënte motor in zijn categorie met een CO2-uitstoot van slechts 139 g/km, wat neerkomt op een brandstofverbruik van 6,0 l/100 km."

Nieuwe diesels op C5

Citroën biedt op de C5 twee nieuwe Euro 6 dieselmotoren aan, de BlueHDi 150 S&S en de automatische versnellingsbak BlueHDi 180 EAT6 S&S. Comfort blijft verzekerd dankzij het bekende Hydractive III+ veersysteem dat als optie leverbaar is in combinatie met deze motorisaties. Daarnaast zijn er enkele productvernieuwingen. De Citroën C5 is vanaf nu voorzien van een nieuw 7" touchscreen navigatiesysteem, waarbij optioneel een DAB+-audiosysteem geleverd kan worden.
De sedanuitvoering kent een vanafprijs van € 30.990, een Tourer-variant is er vanaf € 32.390, de CrossTourer is nog weer € 1.000 duurder.

KinderYogaSummerCamp vanaf 6 jaar in de Meentwerf van 10 tot 14 augustus. Yoga, Mindfulness, Creativiteit, Spelen, Buiten zijn en Voeding. Schrijf je in voor 1 juli en ontvang een aantrekkelijke korting!
www.yogabeerbussum.nl
of 06-27511824

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Pronk Twee BV zoekt met grote regelmaat grondwerkers, oppermannen, bouwopruimers, stratenmakers, hoveniers en kraanmachinisten etc. die in bezit zijn van VCA en rijbewijs. In eerste instantie op flexbasis, maar met mogelijkheid tot een dienstverband voor (on)bepaalde tijd. Voor meer info over ons bedrijf verwijs ik u graag door naar onze website www.pronkgroep.nl Pronk Twee BV. Amsterdamsestraatweg 57, 1411 AX Naarden. Telefoon tijdens kantooruren 035-6970697. info@pronkgroep.nl?

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Even een moment voor uzelf ? Kom langs bij schoonheidsspecialiste Denise Neij voor een ontspannende gezichtsbehandeling! Ter kennismaking iedere eerste behandeling voor € 32,50. Voor meer informatie: www.schoonheids
specialistedeniseneij.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Te huur gevraagd: Woonruimte in of nabij het centrum van Bussum van half augustus tot eind oktober voor een gezin met drie kinderen. Tel.: 06-51303251

Goodkinds taxiservices van/naar Schiphol vanuit Bussum, Naarden, Hilversumse meent € 50,-. Hilversum, Eemnes, Blaricum, Huizen
€ 60,-. 06-26984855

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd € 700,- per maand ex. 035-6935525 / 06-22393323

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

DJ met alle apparatuur, voor al uw feestjes, € 30,- per uur. Tel.: 06-15130908

Vrouw heeft 9 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. met goede ref. Mevr. Sarah 10 euro p/u. Tel.: 06-26296601

Gezin in Naarden zoekt erv. huishoud. hulp voor 4 uur p/w op di, do of vr. Heeft u referenties en spreekt u Nederlands, bel dan tel.nr. 06-12710878.

65-plusser zoekt tuinwerkzaamheden voor 3 à 4 uur per week, dagen in overleg, 10 euro netto per uur. Tel.: 06-49234816

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581