BussumsNieuws

25 januari 2017

BussumsNieuws 25 januari 2017


Wethouder onder vuur vanwege spoorwegovergang

door Sjoerd Stoop

NAARDEN/BUSSUM - Wethouder Marleen Sanderse wordt op het matje geroepen vanwege haar optreden en gedane beloftes rond de spoorwegovergangen aan de Comeniuslaan. De wethouder moet in een interpellatiedebat, aangevraagd door Hart voor BNM, uitleg geven over de gang van zaken. Een deel van de gemeenteraad voelt zich door Sanderse misleid.

De gemeente moest de afgelopen tijd keuzes maken over hoe ze de spoorwegovergang in de toekomst ingericht wil hebben: bijvoorbeeld met of zonder auto's en hele of halve bomen. Omwonenden pleiten voor het afsluiten van de overgang voor autoverkeer. Dat standpunt wordt gedeeld door onder andere Hart voor BNM dat deze keuze met een motie wilde laten vastleggen. De motie kreeg, na enkele toezeggingen van Sanderse, geen steun van de gemeenteraad. En juist om die toezeggingen draait het nu.

Formulering
De wethouder beloofde de ontwerpen eerst voor te leggen aan de gemeenteraad. De raad kon op haar beurt dan zelf beoordelen of de situatie veiliger zou worden. Sanderse deed daarmee voorkomen dat de gemeenteraad nog zeggenschap had over de ontwerpen, achteraf bleek dat echter niet zo te zijn. De wethouder stelt dat 'achteraf gezien de formulering niet gelukkig is geweest'.

Verkeerde informatie
Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM: "De wethouder heeft een rookgordijn opgeworpen over welke maatregelen er wel of niet genomen konden worden en vooral ook over welke zeggenschap de gemeenteraad er nog over had. We wisten gewoon niet waar we aan toe waren en moesten het dus doen met verkeerde informatie."

Naast dit alles is er ook nog veel te doen over de gebrekkige burgerparticipatie rondom het project en het (te) laat toesturen van enkele onderzoeken over de spoorwegovergangen aan de gemeenteraad.

Het belooft woensdag een heet avondje te worden voor Marleen Sanderse. Ze zal zich moeten verantwoorden over de keuzes die ze heeft gemaakt. De raad kan daar vervolgens een oordeel over vellen.

Lees verder op pagina 11.

Volop schaatspret op bevroren watertjes

Samen schaatsen in het Willem Bilderdijkpark. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Volop schaatspret afgelopen weekend op de bevroren watertjes van Bussum. Heel veel water heeft Bussum niet, maar schaatsen kon wel.

Vooral op de vijver van het Willem Bilderdijkpark was het afgelopen weekend druk met schaatsers en ook op de vijver van 't Mouwtje werd geschaatst. Her en der kraakte het ijs nog wel, maar dat mocht de pret voor de schaatsers niet drukken.

De schaatspret was echter van korte duur. De temperaturen gaan alweer omhoog, waardoor het ijs weer smelt.

Aantal WW'ers gedaald

GOOISE MEREN - Het aantal WW'ers daalt langzaam. Dat valt te concluderen aan de hand van de laatste gegevens van het UWV.

Afgelopen maand kregen 1181 bewoners van de gemeente elke maand een werkloosheidsuitkering. Een maand eerder lag dat aantal net wat meer dan een procent hoger. Vergeleken met exact een jaar geleden daalde het aantal WW'ers het afgelopen jaar met meer dan 4 procent.

Andere gemeenten
Net als Gooise Meren melden de meeste andere gemeenten van de regio eveneens dat het aantal WW'ers afgelopen maand wat afnam.

30

jaar bestaat peuterspeelzaal
De Stampertjes

Verhalen en foto's over de Gooische Stoomtram blijven boeien. Op de foto uit 1941 komt de tram juist door de Utrechtse Poort in Naarden.

Dit zijn er drie:

*De Gooische Stoomtram en andere lijnen in het Gooi. De schrijver geeft informatie en tientallen foto's over de lijnen, locomotieven en wagons. Ook de 's-Gravelandse paardentram. Auteur W.I. Engel. Dit boekje verscheen in 1972 als deel 11 in de serie 'Trams en tramlijnen' bij Uitgevers Wyt.

*De Gooische Moordenaar. De titel verwijst naar de meer dan 100 doden die de tram veroorzaakte. Tramgeschiedenis 1880-1958. Ook van W.I. Engel. Meer verhalend dan het vorige, maar ook met foto's en kaartjes. In 1981 uitgegeven door Pirola.

*Gids langs de Gooische Stoomtramlijn door H.Joh. Smid. Met een uitklapkaartje. Facsimilé van een brochure uit 1882. Dertig pagina's. In 1982 uitgegeven. Met losse intro van De Vrankrijker.

Wilt u dit boek kopen? Van elk is een exemplaar is te koop voor 12, resp. 18 en 6 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

De truc met de bos bloemen

Vaak ben ik cynisch. Of zelfs spottend. Dan lach ik om iets wat in mijn ogen niet deugt. Zo ook de beveiligingscamera die onlangs werd aangebracht. Wat had ik het mis!

En ik maar zeggen dat het wakende oog binnen de kortste keren zou zijn zwart gespoten. Of misschien zelfs van de muur afgetrokken zou zijn. Want in de flat Koningsbos aan de Boslaan is heel veel mogelijk. Het tegendeel was gelukkig waar. De camera's hebben wel degelijk hun diensten bewezen. Tot blijdschap van de bewoners en niet in de laatste plaats de politie. Ik heb een blik kunnen werpen op een paar beelden en die zijn van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Ik moet me echter een beetje inhouden om niet lollig te worden, want het betreft natuurlijk juridisch waardevolle documenten waar je geen grapjes over moet maken. Wat gebeurde er? Drie personen, twee vrouwen en een man, komen bij onze voordeur. We zien hoe er bij het slot gescharreld wordt met hoogstwaarschijnlijk een bankpasje om het slot open te 'flipperen', zoals dat geloof ik heet. De deur gaat open en het drietal, waarvan er eentje een bos bloemen in de hand heeft als afleiding, gaat naar binnen. De trap op om na een minuut of wat weer terug te komen. De trap af. Met een grote tas in de hand. Later blijkt dat er in een doelbewust gekozen appartement een duur koffiezetapparaat verdwenen is! De afleidingstruc met de bloemen is erg slim! Want het trio ging natuurlijk gewoon op verjaardagsbezoek, zouden de mensen denken. Mooi niet, dus!

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg H.A.; Naarderheem 10.30 u. mw. L. Versluis
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; za. 28/01 17.30u. Eucharistie; do. 02/02 10.00 u. Maria Lichtmis pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. T. Jacobs en 17.00 u. dhr. A. Verstoep
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. K.J. Holtzapffel
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. E. Bast
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. G.J.J. van Hiele
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 02/02 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

In het weekeinde waarschijnlijk meer bewolking, afnemende vorst in de nacht
Onder invloed van hardnekkige hoge luchtdruk boven het Europese vasteland weet het rustige winterweer zich lang te handhaven. Het hogedrukgebied verplaatst zich naar Oost-Europa. De wind is wederom aflandig geworden met in de nacht vorst. In het weekeinde neemt de invloed af, maar lijkt nog wel enige weerstand te kunnen bieden aan opdringende zachte oceaanlucht.

Donderdag + vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het matig, circa -6 graden. Overdag is het zonnig. In de middag wordt het 2 à 3 graden. Ook vrijdag kan het 's nachts nog tot -5 graden vriezen. Overdag is het vrij zonnig met later op de dag mogelijk een paar wolken. Het blijft droog. Het wordt vrijdag overdag circa 5 graden. Er waait beide dagen een matige zuidoostenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde gaat de temperatuur iets stijgen. In de nachten vriest het licht, tot -2 à -3 graden. Overdag wordt het circa 7 graden. Zaterdag overdag wordt een mix van zon en enkele wolkenvelden verwacht. Voor zondag is de hoeveelheid zon nog onzeker, waarschijnlijk volgt er meer bewolking met later een kleine kans op wat regen. Er waait een matige zuidenwind.

Weetje
Januari wordt ook wel 'louwmaand' genoemd. Die naam komt van het werkwoord 'louwen', dat looien van huiden betekent. De bijnamen van de kalendermaanden dateren uit tijden dat de samenleving voornamelijk agrarisch was. Januari 2017 is weer eens een echte wintermaand. Het is de koudste januari sinds 2010.

Vanaf zondag 29 januari zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. de Mantel Award en het Zee- en Meezingfestijn in Ankeveen.

- RegioHub gaat deze week over het koken met restanten.

- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met Betske van Henten, wethouder in Wijdemeren.

Han ter Heegde kan vanaf nu aan de slag

Burgemeester Gooise Meren heeft er zin in

Burgemeesters uit de regio bewonderen de nieuwe ambtsketen. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

NAARDEN - Een warm welkom voor de nieuwe burgemeester Han ter Heegde en een dito afscheid voor waarnemend burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper. De Grote Kerk zat woensdag vol met belangstellenden die de installatie van de eerste, officiële burgervader van de nieuwe gemeente wilden bijwonen. En Ter Heegde zelf? Hij had er duidelijk zin in.

In zijn speech sprak Ter Heegde over saamhorigheid en eenheid van Gooise Meren, maar hij roemde ook de eigen identiteit van de vier kernen. "We gaan werken voor alle 57.000 inwoners van Gooise Meren en we zorgen dat iedere kern, Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum, de eigen identiteit behoudt met al het goede dat ze allemaal te bieden hebben. Met een saus van ambtelijke en bestuurlijke fusie eroverheen. Eenheid in verscheidenheid", verkondigde hij.

'We gaan werken voor alle 57.000 inwoners van Gooise Meren'

De organisatie had er alles aan gedaan om er, naast de formele plichtplegingen zoals de toespraak van Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, en het afleggen van de eed door Ter Heegde, een leuk feestje van te maken. Een sfeervol aangelichte kerk, hapjes, drankjes en zelfs De Vestingnarren kwamen even voorbij. Hoewel die laatste waarschijnlijk op eigen initiatief. Ook oud-burgemeester van Naarden Jack Patijn was blijkbaar nieuwsgierig naar de nieuwe burgemeester. Hij had zich onder de belangstellenden geschaard.

Onder de sprekers was ook Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en een goede bekende van de vertrekkende Van Vliet. Hij richtte zijn woorden vooral tot haar. Vol lof over haar kwaliteiten als mens en bestuurder was Broertjes. Van Vliet was er duidelijk door geraakt en ze waardeerde zijn woorden, maar liever was ze stilletjes vertrokken. Nadat Ter Heegde tot slot de ambtsketting van locoburgemeester Miriam van Meerten kreeg omgehangen kon de burgervader 'aan het werk'. Hij trakteerde de aanwezigen op een mooie speech met de nodige humor en daarna het verplichte handjes schudden.

Even geduld alstublieft
Daarvoor werd de burgemeester naar het koor van de kerk gedirigeerd, waar hij voorlopig niet meer weg kwam. De (meeste) aanwezigen haastten zich om in de rij te gaan staan om de burgemeester te feliciteren en welkom te heten. Geklokt is er niet, maar wachttijden van een half uur waren geen uitzondering. Tegen het einde van de avond, een uur of half tien, was er eindelijk vrije doorgang. Ter Heegde leek onvermoeibaar en zelfs een interview met de lokale zender GooiTV ging hij als kersverse burgemeester niet uit de weg. Het was een mooie opwarmer voor zijn interview met deze krant, te lezen op pagina 12/13.

Korte controle: 15 fietsers door rood licht

BUSSUM - Agenten hebben maandagmorgen een groep van 15 fietsers bekeurd voor het rijden door rood licht op de kruising van de Laarderweg met de Nieuwstraat en de Prinsenstraat. Dat meldt de politie.

Er werd gecontroleerd door de agenten na klachten van buurtbewoners dat het rode licht zo vaak genegeerd wordt door fietsers. Het aantal boetes is opvallend: er werd slechts 20 minuten gecontroleerd.

Vanwege het hoge aantal overtreders zal de politie de komende tijd vaker gaan controleren op het bewuste kruispunt.

Een boete voor het door rood fietsen bedraagt 97 euro.

Echtpaar Gijzen-van Loveren 60 jaar getrouwd

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het echtpaar Gijzen-van Loveren ontmoette elkaar tijdens de diensttijd van de heer Gijzen in Soesterberg. Een huwelijk volgde, waarna de twee geliefden in Bussum neerstreken. Gisteren kregen ze bezoek van de kersverse burgemeester Han ter Heegde. Het echtpaar ging altijd graag op vakantie naar Oostenrijk en Zwitserland en heeft nog steeds de nodige hobby's. Waaronder puzzelen, lezen, tekenen, fotografie, computeren en handwerken. Ze hebben een dochter, drie kleinkinderen en inmiddels zeven achterkleinkinderen.

Peuterspeelzaal De Stampertjes kan deuren openhouden

Verlossende woord komt na paar onzekere weken

De Stampertjes kan zeker nog een jaar verder. Foto: De Stampertjes

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Peuterspeelzaal De Stampertjes kan gewoon open blijven. De peuterspeelzaal aan de Godelindedwarsstraat heeft afgelopen week het verlossende woord gekregen van de gemeente.

De peuterspeelzaal vreesde ermee te moeten stoppen als het geen subsidie van de gemeente meer zou ontvangen, omdat het dan geld tekort zou komen om alles te kunnen betalen. De afgelopen weken werd er al meerdere keren met de gemeente over gesproken; er werden zelfs raadsvragen over de toekomst van De Stampertjes gesteld.

Wel gewoon geld
Vlak voor het weekend zat de peuterspeelzaal nogmaals met wethouder Gerben Struik om tafel en kreeg te horen dat het gewoon weer de vaste subsidie van ongeveer 27.000 euro, berekend op 1000 euro per kind, ontvangt. Alle peuterspeelzalen hebben recht op dat bedrag. Het besluit daartoe voor De Stampertjes moet nog wel formeel worden genomen door het gemeentebestuur.

Veranderen en verbeteren
De Stampertjes moet wel aan de slag om het een en ander te verbeteren en te veranderen. "De gemeente heeft constructief meegedacht over hoe we de bedrijfsvoering beter kunnen doen", vertelt peuterleidster Naomi Roovers. "Ze hebben ontzettend goed werk verricht."

Jan Boomgaard

Logistiek planner
57 jaar
Bussumer sinds geboorte

Foto: Peter Veerman

40 jaar bij de brandweer gezeten?
"Ik begon op mijn 17e bij de Philipsschool in Hilversum. Daar hadden ze een eigen brandweer. Ik wilde altijd al brandweerman worden, dus dat heb ik sindsdien gedaan. Eerst 4 jaar in Hilversum en toen 36 jaar in Bussum."

Leukste van de brandweer?
"Dat je alles met elkaar doet, je onder gelijkgestemden bent. En natuurlijk dat je echt iets kunt betekenen voor mensen. Het is erg dankbaar werk."

Welke actie staat u het meeste bij?
"Dat was de indrukwekkende brand in de Fabritiusschool in Hilversum. Men denkt dat iemand een brandende sigarettenpeuk op de rieten kap had gegooid. Ik herinner mij nog hoe ontzettend snel de brand over de kap trok. Die was niet meer te redden toen wij daar met het waterkanon aankwamen. Die brand heeft behoorlijke indruk gemaakt."

Wakker maken?
"Om een stukje op de motor te rijden. In de zomer rijd ik dan met mijn vrouw achterop richting de bergen."

Wat zou u doen met 100 euro?
"Een mooie fles whisky halen bij de slijterij."

En met een miljoen?
"Geen dag meer werken. Ik zou een huis met veel ruimte kopen en een grote schuur. Daar komt dan een auto- en een motorbrug om te sleutelen. Dat lijkt mij leuk om samen met mijn zoon te doen."

Waar in Bussum komt u graag?
"Thuis. En bij SDO, daar ben ik voetbalscheidsrechter."

Een dag de burgemeester?
"Dan zou ik het parkeerbeleid aanpakken. Ze hebben een paar jaar geleden in de straat vergunningstelsel ingevoerd. Omdat ik geen parkeerplek meer heb van de brandweer, moet ik steeds op zoek naar een plek."

Een pluim?
"Voor mijn vrouw Manon omdat ze jarenlang met mij en de brandweer heeft gedeald. Altijd ging de pieper en werd ze daar 's nachts wakker van."

Bewoners MOB-complex: hek moet zeven meter naar achteren

BUSSUM - De aanstaande bewoners van een bungalow op het MOB-complex stellen dat de gemeente of de bouwers een groot hek langs het complex moeten weghalen. Het bewuste hekwerk staat volgens hen veel te kort op hun perceel.

Het gaat om een hekwerk dat het stuk MOB-complex afschermt van de openbare weg. Het bewuste hek staat er al jaren, maar nu er gebouwd wordt en er straks mensen op het MOB-complex gaan wonen moet het hek naar achter verplaatst worden. Het hek staat nu op zeven meter van de perceelgrens van de kopers, maar het moet zoals afgesproken nog acht meter naar achteren.

Lang wachten
De kopers, de bouwers en de gemeente spraken eerder af dat het hekwerk verplaatst zou worden, maar nu, een jaar later, staat het er nog steeds. De kopers reageren verbaasd, maar ook verontrust. Ze hopen dat het hek nu snel alsnog wordt verplaatst, zeker nu hun gekochte huis snel wordt opgeleverd.

De kopers manen de gemeente het probleem snel op te lossen. Ze laten weten anders een rechtszaak aan te spannen om de gemeente en de bouwer alsnog zo ver te krijgen.

Meer aandacht voor problemen hangjeugd

GOOISE MEREN - Er gaan vanaf nu meer jongerenwerkers de straat op om overlast van hangjongeren tegen te gaan. Dat meldt de gemeente.

Steeds meer bewoners hebben overlast van hangjongeren. De afgelopen twee jaar nam het aantal klachten met 33% toe. Volgens de gemeente komt dat vooral doordat er meer jongeren tussen de 16 en 18 jaar op straat rond gaan hangen, omdat ze vanwege de veranderde alcoholregels niet meer naar de kroeg mogen.

Meer jongerenwerkers
Er gaan nu meer jongerenwerkers de straat op. Er gaat per hangplek gekeken worden hoe de overlast van de jongeren aangepakt kan worden. Vooral aan Bussum-Zuid wordt meer aandacht besteed.

De jongerenwerkers van Versa gaan daar nu mee aan de slag. Later zal worden bekeken of de aanpak werkt.

Ruim veertig meiden trotseren de kou om een potje te voetballen

BFC is meer dan tevreden met de opkomst bij de vriendinnendag

Het uiteindelijke doel is natuurlijk meer meiden aan het voetballen zien te krijgen. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

BUSSUM - Door de kou lieten ze zich niet weerhouden. Ruim 40 stoere meiden tussen de zes en tien jaar stonden gisteren op het veld van de Bussumse voetbalvereniging. Ze deden mee aan de vriendinnendag van de club.

Vriendinnendag

De vriendinnendag wordt al een aantal jaar door BFC georganiseerd. Normaal gesproken in mei, maar nu dus ook in januari. Door de hoge opkomst vorige week is de kans groot dat het niet bij een eenmalige actie blijft. Ook liggen er plannen om dit jaar trainingen voor teams die meedoen aan het schoolvoetbal te verzorgen. Een aantal jaar geleden gebeurde dat ook, maar de laatste jaren raakte dat initiatief in het slop.

"Yeah", klinkt het over het voetbalveld. Er is weer gescoord. De meiden oefenen in kleine groepjes, ingedeeld op leeftijd. Ze leren elkaar de bal toespelen, proberen heel gericht te scoren en staan per toerbeurt in het goal. De trainers slaan het goedkeurend gade. Naar talent wordt niet gespeurd, plezier is het belangrijkste, laat Dick Broer weten. Hij is sinds een jaar coördinator van het BFC dames- en meidenvoetbal. Ze willen meisjes laten ervaren dat voetbal leuk is en dat er nog een alternatief is naast hockey. Het uiteindelijke doel is natuurlijk meer meiden aan het voetballen te krijgen. En dan is de leeftijdsgroep van zes tot tien jaar erg interessant. "De keuze in Bussum en Naarden valt veelal op hockey, op jonge leeftijd al."

'Als je op jonge leeftijd al begint dan pak je dingen ook snel op'

Onderbelicht
Volgens Dick blijft voetbal een beetje onderbelicht en is het vaak nog onbekend dat er ook leuk gevoetbald kan worden door meiden in de gemeente. "Het is fijn als er een lampje gaat branden dat er ook voetbal is." Volgens hem verschillen voetbal en hockey ook niet zo veel van elkaar als je gaat kijken naar het teamgevoel, het plezier en de vriendschappen die ontstaan. "En," voegt de coördinator eraan toe, "als je op jonge leeftijd al begint dan pak je dingen ook snel op. Je ziet dat ze dan technisch snel vooruitgaan. Iedere training leren ze wel iets bij." Ze mikken dus op aanwas met deze vriendinnendagen, ook al is de club met 160 meisjes die lid zijn qua aantal een koploper in de regio, volgens de coördinator. Dertien teams staan hun mannetje, waarvan één team zelfs letterlijk. Die speelt mee in de jongenscompetitie en afgelopen seizoen werden ze derde. De jongens van de club moeten nog wel een beetje wennen aan al het meidenvoetbal. Om de integratie een beetje te bevorderen wordt er woensdagmiddag tijdens de training ook wel samengespeeld. "Dan zien de jongens meteen dat meiden ook goed kunnen zijn in voetbal."

Er staat deze middag een handjevol publiek, voornamelijk ouders van de meisjes die al lid zijn. Een van hen vertelt dat haar zesjarige nichtje de vorige vriendinnendag, in mei, voor het eerst op het veld stond en na de winterstop haar eerste wedstrijden mag spelen. "Ik ben er elke woensdag bij tijdens de training en ik zie haar iedere week beter worden", aldus de trotse tante. "Ze vindt het echt heel leuk." Dat geldt ook voor de twee vriendinnen én klasgenootjes Noor en Sterre. Ze voetballen nu ongeveer een half jaar bij BFC. Sterre vertelt dat haar broertje ook voetbalt en het leek haar wel leuk. "Ze zeggen dat we goed zijn, samen met Tess en nog een ander meisje. Maar het gaat ons om de lol, het samenspelen en we bedenken elke keer een nieuwe yell", ratelen ze er vrolijk op los. "Het is leuk met vriendinnen om je heen en als er gescoord wordt juichen we samen", doet Noor nog een duit in het zakje. In het clubje om hen heen, waarvan ongeveer de helft bestaat uit spelers en de helft uit meegekomen vriendinnetjes, wordt direct gereageerd. "We hebben al leren overpasen en samenwerken." Een enkeling is enthousiast en wil misschien ook wel op voetbal. Maar ja, of dat te combineren is met alle andere activiteiten van de drukbezette dametjes...

'Samen spelen is leuk en als er gescoord wordt juichen we samen'

De organisatie is in ieder geval dik tevreden over de opkomst en het enthousiasme. "Het is koud, maar ik hoor niemand piepen of zeggen dat ze willen stoppen. Ze hebben het naar hun zin." En daar begint het natuurlijk mee.

Echte Rembrandts kijken op Kunst en Antiek Weekend

Tv-expert Frederik Baerveldt neemt iedereen mee langs de 20 highlights.

NAARDEN - Maar liefst 20 zeldzame en originele etsen van Rembrandt van Rijn zullen de komende dagen te zien zijn in de Grote Kerk van Naarden. Hier wordt namelijk de 20ste editie van het Kunst en Antiek Weekend gevierd met allerlei inspirerende kunstacties rondom het getal 20.

De succesvolle kunst- en antiekbeurs trekt al jaren rond de 10.000 bezoekers naar de Vesting. De laatste jaren zijn er ook steeds meer exposanten die afkomen op het formaat van de beurs. "Naarden zet zich met dit evenement echt op de kaart als het gaat om kunst en antiek", laat directeur Marlo Reeders van de Grote Kerk weten. "Het evenement is samen met La Table een van de grootste evenementen die we hebben. De opbrengst van één beurs staat gelijk aan tien concerten. Het is goed om te zien dat veel lokale ondernemers ook aanhaken, want bezoekers zullen het evenement ook aangrijpen om de Vesting in te gaan."

De meest in het oog springende exposant op deze editie is het Amsterdamse Douwes Fine Art. Kunstexpert Evert Douwes jr. zal de selectie van etsen van Rembrandt van Rijn aanvullen met een 20 minuten durende introductie. Verder is er dagelijks een rondleiding van 20 minuten door de bekende tv-expert Frederik Baerveldt (bekend van 'Cash op zolder') die de bezoeker meeneemt langs 20 highlights van de beurs.


Het Kunst en Antiek Weekend in de Grote Kerk van Naarden wordt gehouden van donderdag 26 tot zondag 29 januari van 11.00 tot 18.00 uur. Toegangskaarten kosten € 16,50. Jongeren die 20 zijn mogen vanwege het jubileum gratis naar binnen.

Werkzaamheden aan Bensdorp van start

Sommige delen gaan tegen de vlakte, andere delen blijven staan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het heeft even geduurd, maar er wordt vanaf nu echt gewerkt op Bensdorp. Afgelopen week begonnen de eerste sloopwerkzaamheden.

De bouwvakkers startten een week geleden op maandag met het neerhalen van enkele bouwwerken op het Bensdorp-terrein. De komende weken wordt er meer gesloopt. Monumentale delen van Bensdorp worden met rust gelaten. De sloopwerkzaamheden gaan een paar maanden duren. Als de sloopwerkzaamheden worden afgerond gaat de bouw van start. Er staat heel wat te gebeuren op het oude Bensdorp-complex. Er moet straks gewoond en gewerkt kunnen worden. Er komen 88 woningen. Daarnaast komt er plek voor cultuur. De bouw duurt twee jaar.

'Trek plannen Comenius- laan terug'

Vervolg van de voorpagina

BUSSUM - Hart voor BNM hoopt vanavond (woensdag) het gemeentebestuur aan te sporen de gemaakte plannen over de Comeniuslaan terug te trekken. Op die manier kan de situatie opnieuw worden bekeken en kunnen de plannen eventueel anders vormgegeven worden.

"Als de wethouder door het stof gaat, haar excuses maakt en aangeeft dat de plannen nogmaals en nu goed onder de loep genomen worden, dan is wat ons betreft de kous af. Als ze dat niet doet dan moeten we nog maar eens goed over de zaak praten. Wat ons betreft kan het echt heel veel beter", betoogt Munneke Smeets. Ze sluit niet uit dat er eventueel een motie van wantrouwen wordt ingediend. "Dat hangt vooral af van welke antwoorden de wethouder geeft. We gaan niet met die intentie de vergadering in."

Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten dat wethouder Sanderse voorafgaand aan het interpellatiedebat niet reageert op de zaak.

Het debat staat op de agenda van de gemeenteraad voor vanavond acht uur.

Meerdere grote wietplantages opgerold

Ruim 600 planten aan de Rubberstraat. Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM - Agenten hebben dinsdag meerdere hennepplantages opgerold. Er werden plantages aangetroffen aan de Brinklaan en Aagje Dekenlaan in Bussum en aan de Rubberstraat in Naarden.

Aan de Rubberstraat werd een grote hennepplantage gevonden van zeker zeshonderd planten. Op de eerste etage van een pand aan de Brinklaan stonden 550 plantjes. Er was ook al een keer geoogst. Er werden twee mensen aangehouden. Aan de Aagje Dekenlaan werden 40 hennepplantjes gevonden, maar daar werden nog geen mensen voor aangehouden.

Alle planten werden meegenomen en worden vernietigd. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de hennepplantages en de verdachten.

'Van 't Gooi krijg ik een twinkeling in mijn ogen'

Han ter Heegde geïnstalleerd als burgemeester

GOOISE MEREN - Han ter Heegde is de nieuwe burgemeester van Gooise Meren. Overgekomen vanuit Heerhugowaard moet hij als ervaren bestuurder de nieuwe fusiegemeente Gooise Meren vlot gaan trekken. Aan Han ter Heegde de taak om zowel binnen de gemeente als intern alles op de rit te krijgen. Ook dient hij van de gemeente een belangrijke speler in de regio te maken.

Officiële benoeming. Foto's: Bob Awick

Welkom in Gooise Meren!
"Dank. Het was mijn wens om ook zo snel mogelijk in deze nieuwe gemeente te komen wonen. Aangezien ik alleen woon, mijn vrouw is zoals de meeste mensen wel weten een paar jaar geleden overleden en mijn volwassen kinderen verhuizen niet mee, wilde ik graag een appartementje. Dat heb ik inmiddels gevonden in Bussum. Het weekend voor de installatie ben ik overgegaan. Inmiddels heb ik ook al met de fiets van alles ontdekt. Waar zijn de winkels, een rondje Naardermeer, even langs de Maxis en het strandje van Muiderberg om een beeld te krijgen van de gemeente."

Hoe omschrijft u Gooise Meren aan uw vrienden?
"Als ik zeg dat ik naar 't Gooi ga, dan krijgen de mensen spontaan een twinkeling in de ogen. En dat heb ik zelf ook. We hebben te maken met een heel bijzonder gebied. Cultuurhistorisch hebben we een rijk aanbod, we hebben een groene en blauwe omgeving en daarnaast ligt Gooise Meren midden in het land en bij de Randstad. Daar krijg je vanzelf een bijzondere dynamiek van."

Wat ziet u als uw belangrijkste taak?
"De fusie in goede banen leiden met behoud van de identiteit van de kernen en ons goed neerzetten in de regio. Ik ben een regionaal denker. Kijk je naar zaken als infrastructuur, wonen en economie dan zijn goede verhoudingen heel belangrijk. Daarbij moet je niet altijd het onderste uit de kan willen hebben. Het gaat om geven en nemen. Je wilt ergens samen uitkomen en daar stuur je in de regio op. We hebben te maken met zware taken zoals het Sociaal Domein, dat zijn grote processen die je samen tot een goede einde wilt brengen."

In gesprek met raadsleden.
Grote Kerk is het decor.
Met Johan Remkes, commissaris van de Koning.
Wethouder van Meerten hangt de ambtsketting om.
Han ter Heegde is de nieuwe bugervader van Gooise Meren.
Gezellig onder onsje tijdens de receptie.

'Ik ga een middag bij café Ome Ko zitten en wie wil kan langskomen '

Is het nodig een Gooise Meren-gevoel te krijgen?
"Ja. Je wilt laten zien dat je als grote gemeente ook meer voor elkaar krijgt dan wanneer je nog een kleinere gemeente was. We sturen vanuit eigen identiteit, maar trekken er met meer kracht aan. We kunnen de kernen versterken door bijvoorbeeld toerisme gezamenlijk op te pakken. Elkaar steunen, versterken, samen iets breeds neerzetten. Ik zie de voordelen van deze fusie, mits de eigen identiteiten bewaard en versterkt worden."

Komt er een introductietour?
"Ik kom bij mensen of verenigingen als het in mijn agenda past, maar ik word er nu al mee overspoeld. Ik wil mij nu eerst richten op de inhoud. Als ik straks wat meer ingelezen ben en er wat tijd is, dan kom ik graag. Het plan is nu om in ieder geval de komende maand alle kernen te bezoeken. Ik heb een informeel programma in gedachten. Ik ga bijvoorbeeld op een middag bij café Ome Ko zitten en wie wil kan daar langskomen of we regelen dat we ter plekke komen kijken als mensen mij iets willen laten zien. In mijn vorige gemeente, Heerhugowaard, hadden we college on tour. Dat betekende dat we twee keer per jaar fietsend door de wijken gingen om te kijken hoe het er voorstond. Zoiets vond ik echt een pluspunt."

Welke drie zaken vindt u belangrijk bij een raadsvergadering?
"Dat er ook discussie is tussen raadsleden en niet alleen met het college. Dat er niet op de persoon, maar op de inhoud wordt gespeeld. En tot slot dat de sfeer zo is dat er een goede inhoudelijke discussie kan plaatsvinden met verschillen van mening, maar dat we accepteren wat de meerderheid heeft besloten. Als we allemaal achter een besluit staan, versterkt dat het Gooise Meren-gevoel."

Lintje knippen of werkbezoek?
"Ik vind juist de afwisseling van mijn werk zo leuk. Dus én lintjes knippen, werkbezoeken afleggen, beslissingen nemen en de raad voorzitten."

Ook op Twitter @HanterHeegde

Waarom zit de burgemeester op Twitter?
"Dat deed ik ook al in Heerhugowaard. Ik wil namelijk ook modern zijn, maar niet steeds met social media bezig zijn. Ik heb ook al zo veel mailtjes, het moet wel behapbaar blijven. Iedere maandag tussen 9.00 en 10.00 uur probeer ik dus te twitteren via @HanterHeegde. Je ziet dan wat er die week voor activiteiten gepland staan. Iedereen kan via Twitter vragen stellen, reageren of kritiek geven. Ik zorg dat de reacties niet versloffen en als het kan binnen 24 uur beantwoord worden. Ook wordt onderzocht of een spreekuur via Facebook, zoals wethouder Jan Franx laatst deed, ook iets voor mij zou kunnen zijn."

Van welke twee dossiers wilt u meer weten?
"De ontwikkelingen bij Bensdorp en het KNSF-terrein."

Waar kunnen we u 's nachts voor wakker maken?
"Een uitje met mijn kleinkinderen, Tim (3) en Isa (1). Komend weekend neem ik ze mee naar speeltuin Heidezicht."

Hoe ziet een ideale vrije dag er voor u uit?
"Of op de hockeyclub of een stuk fietsen."

Waar gaat u hockeyen?
"Er zijn hier genoeg hockeyclubs, dus dat vereist nog wat bestudering. Ik zoek in ieder geval een 50-plus-elftal. Ik speel rechtshalf of verdediger. Ik ben niet iemand die graag op de bank zit."

Skiërs Rogier en Louise gaan voor goud

Elke zaterdagavond trainen Louise en Rogier bij skiclub Wolfskamer. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Het is nu echt aftellen voor Louise Dijkstra en Rogier Blaas. Samen met nog zes andere skiërs van skiclub Wolfskamer doen ze dit jaar mee met de Special Olympics World Winter Games 2017, een groot internationaal sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking. Op 13 maart vertrekt het complete team NL met 25 sporters en 7 coaches naar Oostenrijk.

Rogier en Louise zijn ervaren skiërs, soepel en uiterst behendig komen ze de baan afgesuisd. Het is zaterdagavond 19.00 uur, tijd voor hun wekelijkse trainingsuurtje. De trainingsfrequentie is niet opgevoerd in aanloop naar hun deelname, maar er wordt wel wat gerichter geoefend op de reuzenslalom en de Super G. Dit zijn de onderdelen waarop Rogier en Louise gaan meestrijden om die gouden plak in Oostenrijk. Want die willen ze allebei wel. Of ze een favorietenrol hebben? Daar houden ze zich eigenlijk niet zo mee bezig; meedoen en plezier hebben is het allerbelangrijkst.

Louise: "Ik vind het het belangrijkst dat iedereen mee kan doen, dat iedereen kan sporten." Voor de 17-jarige leerlinge van De Mozarthof in Hilversum wordt het de eerste keer dat ze meedoet aan een groot internationaal evenement. Ze heeft al wel wat NK-ervaring. Haar team- en trainingsmaatje Rogier (20) is wat meer door de wol geverfd: hij stond in januari vorig jaar op de latten in Liechtenstein. Hij is wel zenuwachtig, maar kijkt ook uit naar de wedstrijden in maart. "Maar," voegt hij eraan toe, "als ik niet win ben ik wel teleurgesteld." Net als Rogier wil Louise ook graag winnen, maar als het niet lukt wordt ze niet boos. Heel af en toe mist ze wel eens een poortje op de slalom. "Als hij moeilijk gestoken is, maar dan vind ik het jammer, ik word niet boos." Voor beide sporters blijft deelname het belangrijkst, en daarin verschillen deze G-sporters helemaal niet zo van veel andere sporters. En ook zij moeten op het thuisfront wel het een en ander regelen om mee te kunnen. Zo heeft Rogier vrij gevraagd van zijn werk - hij werkt op een hoveniersbedrijf en op een biologische boerderij - en Louise mist een paar weken school.

Loten voor deelname
Deelname aan de Special Olympics gaat per loting. Clubs krijgen ruim van tevoren te horen dat ze zich mogen opgeven en dan wordt er binnen de club geloot wie er mee mogen. Naast de acht deelnemers gaan er van skiclub Wolfskamer ook nog twee begeleiders mee: Laurens de Jong en Hanneke Kalab. De wedstrijden verlopen iets anders dan bij de reguliere Olympische Spelen, de deelnemers mogen eerst laten zien wat ze kunnen en worden dan op niveau ingedeeld.

'Het belangrijkste is dat iedereen mee kan doen, kan sporten'

De vertegenwoordiging uit Nederland telt vijfentwintig sporters en zeven coaches. Ze zijn actief binnen vier disciplines: langlaufen, shorttracken, snowboarden en skiën. In totaal doen er zo'n 3000 sporters mee uit 110 landen.

De sporters worden verdeeld over verschillende steden in Oostenrijk. De skiërs strijken neer in Schladming, waar ze samen in een hotel verblijven. "Dat versterkt de Olympische beleving voor de sporters", besluit Hanneke.

Uit de Historie van Bussum en omgeving
Blindeninstituut Bussum

Het Blindeninstituut in Huizen, dat heel vaak Blindeninstituut Bussum werd genoemd, is ooit een initiatief van de Amsterdamse Vrijmetselaars geweest.

De vrijmetselarij deed veel aan liefdadigheid en maatschappelijk werk. We hebben het dan over het begin van de 19e eeuw. Zo werd in Amsterdam in 1806 een instituut tot onderwijs van blinden overwogen. Op 13 november 1808 komt het echt tot een oprichting met financiële steun, niet alleen van de Amsterdamse loges, maar ook van alle andere loges in den lande. Een leermeester, de vrijmetselaar J. van Wijk Roelz, begint met drie leerlingen het onderwijs, elke namiddag in zijn woning. Na enige tijd wil men verpleegden, die het instituut hebben doorlopen, maar kind noch kraai hebben, ergens onderbrengen. Er komt een "Asyle" in 1843 in een gebouw aan de Heerengracht: het gesticht voor volwassen blinden.

"Talloze blinden, oud van jaren, ook al waren zij geen oud-verpleegden van het Instituut, hebben hier tegen een luttele vergoeding een zorgelooze oude dag gehad. Thans, in 1931, is in Huizen een groot complex van gebouwen in aanbouw, waarin het Instituut tot Onderwijs van Blinden en het Gesticht voor Volwassen Blinden zullen worden ondergebracht. Dit Paviljoen-systeem zal een der grootste en modernste Blindeninrichtingen worden, die er bestaan. Het zal den naam van Nederland op Blindengebied, maar ook die der Nederlandsche Vrijmetselarij, eer aandoen."

Klaas Oosterom

Bron: 175 jaren Nederlandsche Vrijmetselarij. Uitgegeven in opdracht van het Hoofdbestuur door H.J.W. Becht, Amsterdam, 1931.

18 / 24

Jules Deelder komt vrijdagmiddag naar Boekhandel Los voor poëzie en jazz. Foto: Bob Awick

donderdag 26 januari

Macula Café

Het Trefpunt 14.00 uur

Voorlichting voor slechtzienden in het zalencentrum Trefpunt van de Verlosserkerk aan de Ceintuurbaan in Bussum. Deze keer is er voorlichting over maculadegeneratie door een optometrist.

Lezing Willem Elsschot

Vivium Godelinde 19.30 uur

In de lezing wordt een beknopt overzicht gegeven van de biografie en het werk van Elsschot, waarbij zowel zijn literaire werk als zijn zakelijke werk in de reclamewereld aan de orde komt. De lezing zal worden verzorgd door Sjoerd Boomsma. Kosten € 6,-. Aanmelden: info@gildegooinoord.nl of 06-37441022.

Wil de ware Paulus opstaan?

Koningskamer (in het gebouw van de Remonstranten) 20.00 uur

Over Paulus zijn, ook recent, veel boeken geschreven met zeer uiteenlopende visies op de man en zijn werk. Hierdoor ontstonden even zoveel beelden van hem. Wie was hij echt? Prof. dr. Peter-Ben Smit (universiteiten Utrecht en Amsterdam) vraagt zich af: wie was de ware Paulus? En hij zal deze vraag samen met ons pogen te beantwoorden. Meer informatie: www.cciv.nl.

donderdag 26 januari

Japans Zen-schilderen

Buurtcentrum Uit-Wijk 19.30 uur

In 6 lessen leert Ruomei Tan deze boeiende en oeroude vorm van inktschildering op rijstpapier aan. Kosten € 85,-. www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

vrijdag 27 januari

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Bingo in de Uit-Wijk

Wijkcentrum de Uit-Wijk 14.00 uur

Voor € 7,50 worden er 5 bingorondes gespeeld waar mooie prijzen mee te winnen zijn. Daarna is er nog een hoofdprijsronde voor € 2,50.

Theesessie: een praatje en een drankje

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Jules Deelder

Boekhandel LOS 16:00 uur

Jules Deelder komt naar Bussum. Deze Nederlandse dichter van een omvangrijk oeuvre staat in binnen- en buitenland bekend om zijn memorabele performances, waarbij de Beat Generation nooit veraf lijkt. Deelder is bij de boekwinkel van 16.00 tot 18.00 uur. Met po?zie, veel jazz muziek en drank.Dit gebeurt in het kader van de Gedichtendag. Alle klanten van de boekhandel krijgen het Poëziegeschenk Rotterdamse kost van Jules Deelder cadeau bij aankoop van 12,50 aan poëzie.

Performance Gaston Bannier

Amaris De Veste 19.00 uur

Gaston Bannier geeft een muzikale poëzieperformance in de voorstelling 'Lopen zonder een stap te verzetten'. De Bussumer draagt gedichten voor uit de gelijknamige bundel, aangevuld met nieuw werk en afgewisseld met persoonlijke verhalen uit zijn leven. Een klankkleur die bassist Mischa Kool prachtig ondersteunt. Koningin Wilhelminalaan 1 te Naarden.Toegang: € 5,-. Kaarten via het winkeltje in Amaris De Veste of op de avond zelf indien nog voorradig.

Meditatieve bijeenkomst

Majellakapel Bussum 19.30 uur

Meditatieve bijeenkomst met als titel 'Loslaten'. Iepenlaan 26 te Bussum.

Majolijn van Kooten en Bram Bakker

Spant! 20.15 uur

In 'Geen Paniek' willen Bram Bakker, Neerlands bekendste psychiater, en cabaretière Marjolijn van Kooten het taboe op angst doorbreken.

Charkov Staats Opera Gezelschap - Tosca

Spant! 20.15 uur

'Tosca': alles wat een romantische opera tot een succes maakt. Met wereldberoemde aria’s zoals 'Vissi d'arte' en 'E lucevan le stelle'. Het Charkov Staats Opera en Ballet Theater brengt het dramatische liefdesverhaal met dans en zang, begeleid door een groot orkest.

zaterdag 28 januari

Snelcursus EHBO

Rode Kruis gebouw 9.00 uur

In deze cursus leert iedereen eerste hulp te verlenen bij de zeven meest voorkomende ongevallen. Aanmelden www.shop.rodekruis.nl.

Het veelzijdige genie Leonardo

WOC Bellefleur 10.30 uur

In deze vierdelige cursus wordt ingegaan op de vele kanten van Leonardo. Opgeven via 035-8884795 of diana.kostman@gmail.com. De cursusprijs bedraagt € 57,50.

Bierfest Vestingnarren

Gebouw De Sprong 17.00 uur

Bierfest georganiseerd door CV de Vestingnarren.

FRIS Bussum

Sportcentrum de Zandzee 20.00 uur

Line-up: Lil' Kleine, Max Vermeulen, Geano Vayn, DJ Dylvn, Mitchel, Massive MC. Voor tieners tussen de 12 en 16 jaar. Geen alcohol, geen drugs; gewoon FRIS. Van 20.00- 01.00 uur.

Japanse taal en cultuur

Bibliotheek Bussum 10.15 uur

Deze cursus in het Nederlands van 5 lessen door Yuko Yasuda is een interessante introductie voor het boeiende Japan. Kosten € 100,-. www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

zondag 29 januari

Inspirerende lezingen in Naarden

De Besant Hall 10.30 uur

'Het diamanten voertuig naar verlichting: esoterisch boeddhisme in het Tibetaanse cultuurgebied'. Lezing door Erik Bruijn. Meer informatie op werkgroepdenieuwemens.nl.

Nationale Voorleesdagen in Bussum

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 14.30 uur

Voorlezen, zingen, knutselen, een speurtocht langs prentenboeken en de theatervoorstelling 'Aangespoeld', gespeeld door poppentheater Dubbele Jan. Deze voorstelling is voor kinderen van 3 tot 5 jaar. Van 14.30 – 16.00 uur (start voorstelling ca. 15.00 uur). Toegang: € 5,-.

Domstad Blazers Ensemble

Majellakapel Bussum 15.00 uur

Het Domstad Blazers Ensemble speelt een aantrekkelijk programma met in de hoofdrol de jonge fagottiste Suzanne van Berkum in het Concertino voor fagot van Jurriaan Andriessen. Daarnaast op het programma de Passacaglia van J.S. Bach en een bewerking van van het strijksextet Opus 18 van Johannes Brahms.

maandag 30 januari

Nederlandse taallessen voor mannen

Jan L. Centrum

Mannen leren beter lezen en schrijven. Op maandag en donderdag van 17.30 uur tot 19.30 uur. Kosten: 50 euro per jaar. Aanmelden via Gerda Franken, taaldocent, mail naar: gjfranken@planet.nl.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

Koffiedrinken voor ouderen

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Ook niet-leden van de ASGM zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Photoshop Elements voor gevorderden

Bibliotheek Bussum 19.30 uur

Docent Rijk Hensen leert u in 5 lessen nagenoeg alle functies om de kwaliteit van uw foto te verbeteren. Kosten € 55,-. www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

dinsdag 31 januari

Duurzame energie in het Gooi

Witte kerk Naarden 20.00 uur

Energiecoöperatie Watt Nu organiseert een bijeenkomst voor leden en belangstellenden. Naast de algemene ledenvergadering is er een presentatie over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing en worden de plannen voor nieuwe zonne-energieprojecten in Gooise Meren besproken. Aanmelden kan via info@wattnu.org.

woensdag 1 februari

Open dag PSZ de Stampertjes

PSZ de Stampertjes 9.00 uur tot 11.00 uur

Open dag peuterspeelzaal de Stampertjes in verband met het 30-jarig bestaan.

ASGM muzieklezing

Wilhelminaplantsoen 10.00 uur

Claire Verlinden geeft een lezing over moderne klassieke muziek. 4 of 5 euro.

Tekenen 5-12 jaar

Wijkcentrum SCAN 14.00 uur

Kosten voor 10 lessen zijn € 33,-. Aanmelden bij José de Groot: 035-6943262, jgroot@versawelzijn.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Vivium zorggroep Naarderheem zoekt iemand met groene vingers en een groot hart. Ze zoeken iemand die van gezelligheid houdt en van bloemen. De functie is voor twee uur op dinsdagochtend.

Stichting Kinderen In Nood zoekt een secretaris voor het uitsturen van de agenda, actualiseren van een to-dolist, notulen maken en het bijhouden van het archief.

Muiderslot zoekt een winkelmedewerker.

Versa-welzijn Kinderwerk Uitwijk zoekt Kids-leesclub begeleider. De werktijden zijn op dinsdag en donderdag van 13.30 tot 16.00 uur.

Filmhuis Bussum

Brimstone.

In THE VIOLIN TEACHER vormen sloppenwijkkinderen een orkest van wereldniveau.
Bitterzoet FAI BEI SOGNI volgt een Italiaanse journalist die in Sarajevo zijn moeders overlijden herbeleeft.
VERLOOP VAN JAREN belicht literair talent Remco Campert.
LA LA LAND is een heerlijke pastiche op de klassieke Hollywood-musical.
CÉZANNE ET MOI schildert de jarenlange vriendschap tussen Cézanne en Zola.
Overtuigende thriller NOCTURNAL ANIMALS van de regisseur van A SINGLE MAN.
Op zoek naar 'earthkeepers' in DOWN TO EARTH.
Hartverwarmend DE KINDEREN VAN JUF KIET.
WHERE THE WILD THINGS ARE prijst de ongebreidelde fantasie en onaangepast gedrag. Met lezing door Willem Jan Otten.
Bloedstollende western BRIMSTONE.
Met MANCHESTER BY THE SEA won Casey Affleck een Golden Globe als anti-held met verantwoordelijkheidsgevoel.
TONI ERDMANN verlengd.
Geniale gekte, ontroering en verrassende wijsheid in POESÍA SIN FIN.
Geestige roadmovie WATERBOYS.
ON THE OTHER SIDE.
Sneak preview.
FAMILIEFILMS: JULIUS IN WINTERLAND en KAPPEN!

Hardlopen met hond: teamsport

Corversbos het decor van een canicrosswedstrijd

"Het is een echte teamsport", meldt de Kynologenclub Gooi- en Eemland. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Sporten met de hond: het blijkt steeds vaker te gebeuren. Er zijn zelfs wedstrijden voor hardlopers die een rondje met hun viervoeter door de natuur lopen. Canicross Nederland en Kynologenclub Gooi- en Eemland verzorgden onlangs samen een sportief evenement in het Corversbos.

"Je beoefent jouw favoriete sport, in dit geval hardlopen, met jouw hond. De meeste honden vinden dat leuk om met de baas te doen. En dat doe je dan ook nog eens in de natuur, want onze wedstrijden vinden alleen plaats op onverharde paden", legt Peter van der Weijden van Canicross Nederland uit. In Hilversum verschenen zo'n 90 deelnemers, uitkomend in diverse klassen, aan de start aan de Beresteinseweg. Samen met hun hond liepen zij 5 of 2,5 kilometer hard. Voor de jongste deelnemers was er een parcours uitgezet van net geen kilometer. KC Gooi- en Eemland benadrukt dat het canicrossen een echte teamsport is. "Canicross is hardlopen met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond zo snel mogelijk een parcours kunnen afleggen", meldt de Hilversumse club.

Brandweer rukt uit voor zinkende boot Gooimeer

Foto: Bob Awick

HUIZEN - De brandweer is aan het eind van vrijdagmiddag uitgerukt voor een melding van een zinkend schip op het Gooimeer. Onduidelijk was of er een leiding was gesprongen of dat er echt een lek was. De boot kon op eigen kracht de haven in te varen en aanmeren bij een pier. Hier stond de brandweer klaar met pompen om de boot drijvende te houden. Uit voorzorg was ook de duikploeg gealarmeerd. Uiteindelijk bleek er een scheurtje in de romp te zitten. Met eigen pompen kon de schipper de boot drijvende houden tot hij deze kon laten repareren.

Politie op zoek naar identiteit man uit zaak 2005

Wie is deze man? Foto: Politie Huizen

HUIZEN - De politie is gestart met een nieuwe zoekactie naar de identiteit van een man wiens lichaam op 6 september 2005 in een bos nabij de Crailoseweg in Huizen brandend in een kast is gevonden.

Tot op heden is de identiteit van de man niet bekend. Na nieuw forensisch onderzoek is er meer specifieke informatie naar voren gekomen.

Onderzoek 2005
In 2005 werd een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Hier kwam uit dat het ging om een man tussen de 20 en 50 jaar oud, mogelijk afkomstig uit Zuid- of Midden-Amerika. Verder kwam uit onderzoek naar voren dat de man:
- rond de 1.70 à 1.80 meter was
- een goed verzorgd gebit met enkele witte vullingen had
- een atletisch lichaam had
- dat hij ooit een operatie aan zijn blinde darm heeft ondergaan.

Nieuwe informatie
De afgelopen jaren is er door nieuwe methoden en technieken veel verbeterd op het gebied van forensisch onderzoek. Dit was reden om deze zaak nogmaals aan te bieden.
De uitkomst van dat onderzoek gaf nieuwe specifieke informatie die de recherche graag wil delen. De man zal mogelijk van zijn geboorte tot zijn dertigste levensjaar woonachtig geweest zijn in Colombia of in Ecuador en was waarschijnlijk tussen de 42 en 45 jaar oud.

Familie
Met de nieuwe informatie, in combinatie met de afbeelding van het hoofd, hoopt de recherche dat de man geïdentificeerd kan worden. Mensen die meer informatie hebben, kunnen dit melden bij de politie.

Weespers op antifusietoer

WEESP - Deur aan deur gaan de actievoerders van het Comité Zelfstandig Weesp deze week om handtekeningen op te halen tegen een gemeentelijke fusie.

Onder de noemer Baas in eigen gemeente moet de gemeenteraad van Weesp overtuigd worden om Weesp niet te laten fuseren met een andere gemeente. De kloof tussen burger en politiek wordt er alleen maar groter door, zo zeggen de actievoerders. Tegen een gemeentelijke samenwerking hebben ze geen bezwaar.
In oktober concludeerde de gemeenteraad van Weesp na eigen onderzoek dat de gemeente niet meer zelfstandig kan voortbestaan. Er worden daarom verkennende gesprekken gevoerd met Gooise Meren en Amsterdam.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

WONINGEN GEZOCHT! voor expats en bedrijven Interhouse Hilversum 035 303 13 20 www.interhouse.nl vertrouwd en snel

Haardhout wind- en oven gedroogd in netten. Haardhout wind- en oven gedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, Essen en Berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

ICT hulp thuis.nl Hulp bij o.a. computer | tablet | smartphone | les | WiFi | email | printer | beveiliging | upgrade | installatie | cloud | etc | Tel: 0624534609 | www.icthulpthuis.nl voor info | Voordelig, snel, behulpzaam en betrouwbaar! €25 p/u

GARAGEBOX TE HUUR, NAARDEN, Nesciohof, per 1 febr. Huur € 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

Gloria van Vivaldi en andere mooie muziek voor vrouwenkoor: Venerdi Mattina zoekt nog versterking. Repetities ma.avond. www.venerdi-mattina.vpweb.nl

Gezocht: 1e trompettist voor ons dweilorkest. Leeftijd tussen 17-50 jaar i.v.m. samenstelling groep. Repetitie op vrijdagavond in Naarden. Info: 035-6953204 / ada@pronkgroep.nl

Computerproblemen of computervragen? Wij komen bij u thuis langs! Bel 0641622340

De Klusjesman met oplossingen. DFS Facilitaire diensten. Particulieren en Bedrijven. 06-36198050 / 035-7519985

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Ik zoek huishoudelijk werk met strijkwerk en ramen
lappen, met ref. en erv.
06-86257646

In Erve Knorr is ook plek voor grotere gezinnen

Nieuw Loosdrecht krijgt er 41 eengezinswoningen bij. Beeld: Re-shape Properties

LOOSDRECHT - "Ruime eengezinswoningen, daar is in Loosdrecht en omgeving behoefte aan", weet Len Veerman van Veerman Makelaars. Hij verwacht dan ook grote belangstelling voor de verkoop van Erve Knorr die vrijdag 27 januari start.

Op het terrein van de voormalige Knorr-fabriek aan de Rading in Nieuw-Loosdrecht worden 41 eengezinswoningen gebouwd. Potentiële kopers hebben volop keuze. De woonoppervlaktes variëren van 109 tot 169 m2. De kavels variëren van 82 tot maar liefst 415 m2. Een deel van de huizen heeft een erker, sommige hebben er zelfs twee. Elke woningen wordt opgeleverd met een complete badkamer, een aangrenzende garage, vloerverwarming en een zolder met plek voor de wasmachine en droger. De huizen worden energiezuinig dankzij zonnepanelen. De goedkoopste woning is er vanaf 249.500 euro, de duurste kost 640.000 euro.

Met volop ruimte binnen en buiten, nabij scholen en sportclubs én bos en heide op loopafstand, richten Veerman Makelaars en Van Vulpen & Roozenburg Makelaars zich vooral op (jonge) gezinnen. Len Veerman: "De grotere woningen zijn zelfs prima geschikt voor gezinnen met drie kinderen, dat is best bijzonder." Ook leuk om te vermelden vindt hij het configuratieprogramma waarmee potentiële kopers zelf aanpassingen kunnen doen. "Zij kunnen die veranderingen ook meteen zien, evenals de eventuele meerkosten die zo'n aanpassing met zich meebrengt. Op deze manier kun je je als koper wel heel goed oriënteren natuurlijk." De nieuwbouwwijk grenst aan Hilversum-Zuid en het Hilversumse winkelcentrum Kerkelanden is vlakbij. De Knorr-fabriek is vorig jaar gesloopt. Er staan nog wat opstallen die verwijderd moeten worden en daarna kan de grond bouwrijp worden gemaakt. Veerman laat weten dat Bouwbedrijf Aalberts in mei hoopt te kunnen starten met de bouw. Over de opleverdatum durft hij geen concrete uitspraken te doen, behalve: "In 2018 wonen de nieuwe bewoners er zeker." Geïnteresseerden zijn aanstaande vrijdag tussen 16.00 en 19.00 uur welkom bij de start van de verkoop bij Aalberts aan de Nieuw Loosdrechtsedijk 105.

Corporaties dringen aan op bouwgrond voor sociale huur

REGIO - Meer grond voor sociale huurhuizen. Dat moeten de regiogemeenten vrijmaken om de woningmarkt gezond te houden. De woningcorporaties hebben dat samen laten weten aan de gemeenten.

Corporaties Alliantie, Ymere, Dudok Wonen, Woningstichting Naarden en Het Gooi en Omstreken pleiten eendrachtig om meer sociale huurhuizen te gaan bouwen de komende jaren. Dit is volgens hen hét middel om de markt op gang te helpen en te houden in een tijd waarin veel mensen een huis zoeken. Het pleidooi komt niet uit de lucht vallen. De regiogemeenten zijn bezig met de regionale woonvisie.

Veiligheid in en om huis


EEMNES - De gemeente Eemnes, BOA's en de politie willen samen met inwoners aan de slag om het aantal woninginbraken verder te laten dalen.

Ze doen dit donderdag 2 februari op de weekmarkt op De Minnehof. Tussen 10.00 en 14.00 uur zijn inwoners welkom. Er wordt informatie gegeven over populaire inbraakmethoden, inbraakpreventie en buurt-WhatsAppgroepen.

Vintage is hip

Foto: Sjoerd Stoop


NAARDEN - Was kopen bij een kringloopwinkel vroeger omgeven met schaamte, tegenwoordig heet het vintage en is het hip. Tweedehandswinkels zijn hot en schieten als paddenstoelen uit de grond. Bij de Kringloper in Naarden zien ze de bezoeker van de winkel steeds diverser worden, van minima tot artsen en BN'ers.

Check je WOZ


De WOZ-beschikking valt binnenkort op de mat. Een belangrijke brief voor zowel huiseigenaren als huurders. Op deze woningwaarde worden diverse belastingen en heffingen gebaseerd. Het is dus van belang om te checken of de beschikking reëel is. NVM heeft de prijsontwikkeling 2015/2016 op een rij gezet, zie nvm.nl.

Makelaars in de prijzen

GooisWoonNieuws-columnist Ward Roozenburg is samen met zijn compagnon Eric van Vulpen uitgeroepen tot de grootste aankoopmakelaar van het Gooi.

De prijs werd maandag 16 januari voor het eerst uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gooise NVM Makelaars. Roozenburg (op de foto in het midden) en Van Vulpen (rechts) namen samen de wisseltrofee in ontvangst. Die krijgt een mooi plekje in het kantoor van Van Vulpen Roozenburg Makelaars in Hilversum. De makelaardij kreeg de prijs voor de meeste succesvolle aankopen in 2016. Wards volgende column in GooisWoonNieuws staat in de krant van 22 februari.

60 miljoen

Foto: Pixabay


Het Rijk heeft opnieuw geld uitgetrokken voor energiebesparende maatregelen aan woningen. Tot eind 2018 is er € 60 miljoen beschikbaar aan subsidiegeld. Mensen die hun huis verduurzamen komen in aanmerking voor een vergoeding van maximaal 20.000 euro. Regels en voorwaarden staan op duurzaambouwloket.nl.

24 / 24