BussumsNieuws

17 januari 2018

BussumsNieuws 17 januari 2018


Bensdorp verrijst boven de grond

Het parkeerdek is over twee weken klaar. Foto: Bob Awick

BUSSUM Het is menig Bussumer niet ontgaan dat bouwplaats Bensdorp nu echt de lucht in schiet. Suzanne Marquering van Noordersluis Bouwgroep vertelt dat de bouw mooi op schema ligt en dat alles aan het eind van dit jaar klaar is.

"Er gebeurt nu heel erg veel. We komen boven de grond uit en bovendien zetten we nu per drie weken een verdieping boven op de gebouwen A en E. Het zogenoemde gebouw A, waar Dudok Wonen met sociale woningbouw komt, zal half april als eerste het hoogste punt bereiken. Twee weken later volgt gebouw E van Delta Lloyd, waar de particuliere verhuur in komt. Dat is het pand waarin de gerestaureerde zuilen en ornamenten geplaatst worden."

Ook het beroemde Brosgebouw, dat als enige originele pand blijft bestaan, krijgt binnenkort een grote make-over. "De lofts die hierin komen zijn allemaal verkocht. De individuele keuzes worden nu doorgegeven. Zo heeft iemand gekozen voor een patio, een soort dakterras. Dit pand zal eind februari geheel in de steigers worden gezet. We metselen eerst een nieuwe gevel in de noordzijde, daarna volgt het trappenhuis, het dak en dan alle wanden."

Aan het einde van het jaar wordt het complete Bensdorp-project opgeleverd. Als allerlaatste staan de aanleg van de weg en de inrichting van het terrein op het programma.

Bouwmarkt waarschuwt voor autokrakers

BUSSUM Bouwmarkt Gamma aan de Franse Kampweg waarschuwt voor autokrakers. De afgelopen weken werden meerdere auto's op de parkeerplaats voor de Gamma opengebroken.

De autokrakers nemen steeds dure spullen mee, zoals telefoons en laptops. "De daders weten kennelijk feilloos de auto's te vinden met waardevolle spullen en zijn er in een mum van tijd met de buit vandoor", zo waarschuwt de Gamma op een bord voor de zaak. De bouwmarkt roept op om geen waardevolle spullen achter te laten en vraagt klanten extra te letten op verdachte personen op de parkeerplaats.

Gemeentehuis volgende maand geopend

GOOISE MEREN Nu de allerlaatste klusjes worden afgerond, gaat het gemeentehuis van Gooise Meren volgende maand open.

"De verbouwing van het gemeentehuis heeft anderhalf jaar geduurd en ook veel geld gekost, maar dat heeft zeker resultaat. Het gemeentehuis is een stuk moderner en functioneler geworden: niets is hetzelfde gebleven, alles is anders", aldus de gemeente.

Het gemeentehuis wordt zaterdag 17 februari officieel geopend. Dat gebeurt met optredens van lokale koren, een foto-expositie en rondleidingen door het gebouw.

Emigreren

Bussumer Jan Fels is maar liefst twee keer naar Australië geëmigreerd en kwam beide keren weer terug naar Nederland. Hij schreef er een boek over.

11

Wie herkent Flamingo de Toerist?

Hoogste tijd voor iets leuks! Ik heb me suf gezocht op Google. Kwam nagenoeg niets tegen dat de achtergrond kon verklaren. Misschien weet iemand van de lezers het?

Sinds enkele maanden zijn Rob, mijn maat, en ik trouwe klanten van een heel leuk en goed gesorteerd winkeltje in de buurt van Hilversum. Het is een non-profitonderneming en de binnenkomende gelden gaan naar een goed doel. Veel meer kan ik er niet over zeggen, want reclame is taboe voor de zaak. Een van de laatste items die ik er kocht is dit porseleinen beeldje (13 cm) van een te gekke flamingo. Duidelijk uitgedost als toerist. Compleet met strohoedje, zonnebril, fototoestel en hawaïhemd! Staat duidelijk in het water met visjes erin. Het belangrijkste kenmerk van Flamingo de Toerist is dat het eigenlijk een pillendoosje is of een doosje om de tandjes van de kinderen in te bewaren. Is jammer genoeg niet gemerkt, dus identificatie wordt moeilijk. Een paar suggesties heb ik echter al binnen. Het zou mogelijk een reclameobject zijn uit b.v. de Caraïben of misschien een aardigheidje van een of ander reisbureau. Tot ik op Google iets vond over Frans porselein en dus schoten mijn gedachten meteen richting Camargue, het mij zo bekende terrein van de Europese flamingo's in de delta van de Rhône. Helaas kwam ik niet verder. Rest mij dus niets anders dan een beroep te doen op uw talent van herkenning. Wie weet is er zelfs iemand die zo'n beeldje ooit in handen heeft gehad. Ik ben benieuwd!

Weerbericht

Donderdag kans op storm, nadien enkele winterse buien, lichte vorst in de nacht

Donderdag trekt een sterk uitdiepende randstoring over de Noordzee. Het veroorzaakt een zuidwesterstorm met uitschieters boven 100 km/uur. Verder enige tijd regen en een oplopende temperatuur. In het weekeinde komt vanuit het westen een gebied van hogedruk dichterbij. De neerslagkansen nemen geleidelijk af. Het wordt rustiger met kans op lichte vorst in de nacht.

Donderdag en vrijdag

Donderdag regent het eerst enige tijd, later volgen opklaringen. De zuidwestenwind wakkert aan tot hard of stormachtig, aan de kust waarschijnlijk enige tijd storm (windkracht 9). De temperatuur loopt op naar 9 graden. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot rond het vriespunt. Er vallen vrijdag enkele buien: regen, hagel of (natte) sneeuw. Het wordt 4 graden.

Het weekeinde

Zaterdag kunnen lokaal nog enkele winters getinte buien vallen, maar de neerslagkans neemt af. Zondag blijft het vaak droog, maar een enkele winterse bui blijft mogelijk. Veel bewolking en zo nu en dan schijnt de zon. De westenwind neemt in kracht af tot matig. In de nacht vriest het licht, in de middag wordt het circa 3 à 4 graden.

Weetje

Donderdag precies elf jaar geleden, op 18 januari 2007, trok een zware storm over Nederland met gemiddeld windkracht 10. Ongeveer 60% van de zware stormen komen voor in de winter, in december, januari en februari. Winterweer met langdurige vorst en sneeuw komt tenslotte minder vaak voor dan het winderige wisselvallige weer in onze overwegend zachte winters.

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds L.J. Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
**RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 20/01 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot *RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. C. van den End-Kranenburg H.A.
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.W.L. Koppenhol en 17.00 u. ds. G. van Goch
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. J.F. Klijnsma
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw. drs. A.S. Manneke
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. v.d. Wijk Wereldbroederschapsdag
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi geen dienst, gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. H.M Jager *Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

David Hockney

'That's the way I see it', zegt David Hockney (1937) in dit boek. Hij is een Engels kunstenaar en een van de bekendste vertegenwoordigers van popart.

'Perhaps the most critically acclaimed and universally popular artist of our time'. Hij woont en werkt al tientallen jaren in Californië. In dit boek vertelt hij aan Nikos Stangos over zijn leven en zijn werk en met name over de periode van twintig jaar tussen 1973 en 1993, toen het boek uitkwam. Hij gebruikte tal van werkvormen: schilderen, tekenen, collages, decors, fotografie, grafisch en drie dimensionaal. Bekend werd hij als zwembadschilder en portretschilder. Vorig jaar was er ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag een overzichtstentoonstelling van hem in Parijs. In het gebonden boek met omslag staan maar liefst 365 illustraties, waarvan 315 in kleur. Thames and Hudson Ldt. gaf het boek in 1993 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 17 januari zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- TV Magazine met diverse items.
- RegioHub over klimaatverandering.
- In Derde Termijn: Ruud Bochardt praat over de lokale democratie met onder andere Jan Landsaat en Jan Geu ten Wolde.
- BussumsNieuws en GooiTV presenteren het tweewekelijks gesprek met Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren.

Gemeente reageert pas na een maand op vraag via e-mail

'Vraag was vastgelopen in het systeem'

Niet de beloofde vijf dagen, maar dik een maand deed de gemeente er recent over om een e-mail te beantwoorden. Wat ging er mis?

Gemeente belooft binnen vijf werkdagen te reageren. Foto: Christian Pfeiffer

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren scoort wederom slecht als het gaat om haar bereikbaarheid per e-mail. Dat stelt het onderzoek van de website 'Wij verdienen beter', dat de bereikbaarheid van alle Nederlandse gemeenten heeft onderzocht. Een jaar geleden bleek het ook al niet goed te gaan.

Wethouder: 'Reageren binnen vijf dagen is en blijft de doelstelling'

Voor het onderzoek werd halverwege 2017 aan alle gemeenten per e-mail of, wanneer het niet anders kon, per webformulier een vraag gesteld. Dit keer wilde iemand weten of hij of zij kon inspreken bij een raadsvergadering. Het duurde langer dan een maand voordat er een antwoord kwam. Een groot verschil met de e-mailgedragslijn voor overheden; die zegt namelijk dat gemeenten binnen twee werkdagen moeten reageren.
De gemeente laat weten dat ze sinds vorig jaar al de doelstelling heeft om binnen vijf werkdagen te reageren. Dat het niet is gelukt, komt volgens de woordvoerder doordat het betreffende mailtje in het systeem is vastgelopen. "Daar willen wij ons overigens niet achter verschuilen. Ieder mailtje, en dat zijn er honderden per dag, komt binnen in ons systeem. Het klantcontactcentrum zet de vragen door naar de juiste afdeling; soms komt de zaak weer terug en moet gekeken worden wie dan wel de vraag kan afhandelen. Soms reageert een ambtenaar te laat, dan krijgt deze persoon daar ook een melding van. Het systeem is net zo goed als de mensen die ermee omgaan. Overigens betreft het hier één e-mail en dat zegt niets over hoe het in het algemeen gaat. Hoe het over het algemeen gaat? Dat durf ik niet te zeggen, ik weet niet of wij dat monitoren."
Wethouder Boland voegt hier aan toe dat de gemeente hard aan de bereikbaarheid blijft werken. Die laatste belofte deed hij vorig jaar ook al toen dezelfde steekproef werd gehouden. Boland zei destijds dat het afhandelen van de mails vaak nog te lang duurde en stelde vanaf toen dat vijf werkdagen de norm zou worden. "En die termijn is nog steeds de doelstelling. We moeten daar dus hard aan werken."
De onderzoekers kaarten eveneens aan dat de gemeente Gooise Meren geen e-mailadres op de website heeft staan. "Dat klopt", aldus de woordvoerder. "Wij hebben een webformulier. Dat werkt hetzelfde als e-mail en komt direct in ons systeem."
Op de redactie van deze krant kwamen diverse verhalen van inwoners binnen die hun eigen ervaringen over e-mailbereikbaarheid met de gemeente wilden delen. Die ervaringen lopen erg uiteen. Raadslid Jelmer Kruyt sprong direct boven op het nieuws en heeft nu op de site van zijn partij GDP een poll geopend om te horen hoe mensen denken over de website.

Gooise Meren krijgt een nieuwe onder- burgemeester

GOOISE MEREN Er moet een waarnemer komen voor het geval burgemeester Han ter Heegde ergens verstek moet laten gaan. De gemeenteraad benoemt deze 'onderburgemeester' nog deze maand.

De waarnemer vervangt de burgemeester op officiële momenten als hij er niet bij kan zijn of als ook de wethouders hun functie als locoburgemeester niet kunnen vervullen.

Nood

In de praktijk gaat het vooral om het vervangen van Ter Heegde als voorzitter van de gemeenteraad als hij er niet is, of als portefeuillehouder om vragen van de raad te beantwoorden. Maar het is ook mogelijk dat de onderburgemeester de burgemeester vervangt tijdens noodsituaties of andere urgente zaken.

Waarnemer

De waarnemer wordt gekozen uit de 31 raadsleden. Elke fractie kan raadsleden voordragen, de hele raad stemt erover. Tot voor kort was CDA'er Lodewijk Zweers nog waarnemer, maar hij stapte afgelopen jaar op als raadslid en verloor daarmee ook zijn functie als waarnemer.

Na net geen 100 jaar valt het doek voor Barneveld Zaken

Met pijn in het hart sluit de zaak eind maart. Foto: Bob Awick

BUSSUM Het is niet anders, maar Barneveld Zaken heeft besloten de deuren te sluiten. De reden is dat er geen opvolger is gevonden.

Het besluit om, na net geen honderd jaar, de deuren definitief te sluiten, hebben de zusjes Jitske Roselaar-Barneveld en Wilma Barneveld met pijn in het hart genomen. Maar nu de eigenaressen respectievelijk bijna 68 en 61 jaar zijn, is het toch echt zover. De zaak zal rond eind maart definitief haar deuren sluiten.

Roselaar: "Het is zo'n groot bedrijf en dat is ook de reden dat het bijna niet over te doen is. We hebben het absoluut niet makkelijk met het besluit en hebben echt jaren van ons leven gegeven aan de zaak. En dat hebben we ook altijd met heel veel plezier gedaan. We hebben hier altijd hard moeten werken. Het is nooit klaar en op een gegeven moment wil je ook iets anders met je leven."

'Het was geen gemakkelijk besluit, maar er is geen opvolger'

Inmiddels is de grote uitverkoop begonnen en dat loopt erg goed. Veel klanten zijn al langsgeweest om de zussen en het personeel gedag te zeggen. "De reacties zijn gigantisch, hartverwarmend ook. De mensen vinden het vreselijk dat we weggaan. Ze zeggen dat we altijd zo goed geholpen hebben, zo veel advies hebben gegeven. Veel mensen hebben hier hun huwelijkslijst samengesteld, daar zitten mooie verhalen bij."

Hoe het begon

Barneveld Zaken begon in 1919 als installatiebedrijf, op dezelfde locatie in Bussum. De zaak werd gerund door grootvader Jan-Willem. De tweede generatie, vader Cees en tante Cor, nam het roer over en de zaak werd uitgebreid met wit- en bruingoed. In 1952 werd een aangrenzende winkel erbij betrokken voor de huishoudelijke artikelen.

De zussen Jitske en Wilma waren de derde generatie die de zaak aan de Huizerweg runde.

Ronald Smout

Oprichter van Man Onder Dak, zelfstandig ondernemer, 56 jaar, geboren in Naarden, woont nu in Bussum

Waar kennen mensen je van?
"Ik kom uit Naarden en woon sinds 2014 in Bussum waar ik 'Man Onder Dak' heb opgericht. Mijn nieuwe woning had genoeg ruimte en ik weet als gescheiden man dat je soms op zoek bent naar een tijdelijke ruimte. En die kan ik de mannen bieden waar ze tot rust komen en ik kan ze ook, als coach, begeleiden om ze te helpen bij hun scheiding en om weer zelfstandig te gaan wonen. Ook werk ik bij Versa Welzijn en begeleid ik de wijkteams Palmpit en Spieghelwijck."

Waar ben je druk mee?
"Ik ben druk bezig om mijn huis energieneutraal te maken. Ook volg ik de opleiding tot ICF Coach, naast mijn werk als Reiki Master."

Met wie wil je nog een goed gesprek hebben?
"Dat wil ik graag hebben met wethouder Marleen Sanderse omdat ze mij verder heeft geholpen met Man Onder Dak en ik heb haar daar niet persoonlijk voor heb kunnen bedanken."

Wat zou je doen als je een dag de burgemeester was?
"Mensen meer samenbrengen en ik wil graag dat mensen een esthetische ontwikkeling aangaan zodat er meer verbinding komt vanuit het hart in plaats van uit je hoofd."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"The running Boedha."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Dan ga ik samen met mijn vriendin een gezellig muziekavond beleven."

En met een miljoen?
"Ik ga meteen een rode Volvo 245 oldtimer kopen. Ook zou ik geld investeren om mijn huis echt energieneutraal te maken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een eigen riool, eigen watervoorziening en opslag regelen van energie door middel van zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp."

Bermen worden verlaagd

GOOISE MEREN De bermen langs diverse wegen in de gemeente Gooise Meren worden verlaagd om overlast van regenwater tegen te gaan.

Door het regenwater sneller af te voeren, heeft het verkeer een stuk minder last van water op de weg als het hard heeft geregend. Het werk wordt gedaan aan hoofdwegen zoals de Amersfoortsestraatweg en de Bussumergrindweg. De werkzaamheden beginnen maandag en duren ongeveer drie weken. Er hoeven geen wegen te worden afgezet. Het werk wordt gedaan achter rijdende afzettingen, waardoor auto's wel langzamer moeten rijden en er dus filevorming kan zijn.

Van der Schaaf voert 50PLUS aan

GOOISE MEREN Bussumer Andreas van der Schaaf neemt het stokje over als fractievoorzitter en lijsttrekker van 50PLUS. Dat maakt de partij bekend. Van der Schaaf volgt Arno Haye op, die 50PLUS bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen naar twee zetels leidde.

Van der Schaaf komt op de eerste plaats van de kieslijst te staan, omdat Haye een stapje terug doet vanwege een nieuwe baan. "Die uitdaging is dermate groot dat ik dit niet kan laten liggen. Zo'n kans krijg ik, zeker op mijn leeftijd, nog maar één keer", aldus Haye. Haye blijft wel gewoon raadslid en staat op de tweede plaats van de nieuwe kieslijst. Andreas van der Schaaf is momenteel ook al raadslid voor 50PLUS. De tv-maker verving afgelopen twee jaar meerdere keren de zieke Barend Bergh en werd afgelopen maand definitief benoemd.

Raadsleden gezocht

GOOISE MEREN Behoud Speelpark Oud-Valkeveen gaat de boer op om raadsleden te werven.

De politieke partij achter het speelpark, die op woensdag 21 maart meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen, heeft een vacature geplaatst waarmee mensen gezocht worden die namens de partij de gemeenteraad in willen. De partij gaat de politiek in omdat ze het oneens zijn met de doorvoering van de 'vermakelijkhedenretributie', zeg maar belasting op attracties.

Plannen woonhuis Huizerweg aangepast

Foto: Heyen Beheer BV

BUSSUM Het bouwplan voor de realisatie van een nieuw kantoorpand op de kop van de Huizerweg wordt iets aangepast. Dit besluit is genomen nadat er diverse bezwaren binnenkwamen. Onder hen ook kritiek van erfgoedvereniging Heemschut die fel tegen de sloop is van de woning uit 1910. De aangepaste plannen worden eind deze maand gepresenteerd.

9 / 32

Cloudy Daze heeft eigen sound met invloeden uit jaren 60, jazz en country

'Wat ik ook weet, is dat we zeker gaan doorbreken met onze band'

De band Cloudy Daze bestaat uit vijf enthousiaste jonge muzikanten. Donderdag staan ze in de Vorstin in Hilversum in de finale van de bandbattle 'Music Masters 2018'.

De band Cloudy Daze is vorig jaar toevallig ontstaan.

NAARDEN De band is in februari vorig jaar toevallig ontstaan. Thomas Scherder en Michiel Bakker zongen samen als het duo The Whistlers. "We gingen met zijn tweetjes de studio in om onze muziek op te nemen, maar het leek ons leuker om dat met meer muzikanten te doen", vertelt MIchiel.

"Ik kende Cars Klappe en Rens van der Sluis en heb hen gevraagd of ze ook langs wilden komen voor een muzieksessie met zang en gitaar. En het mooie was dat we meteen een klik hadden. We hebben samen gerepeteerd en dachten: dit voelt goed. En zo is de band ontstaan. Maar welke naam geven we onze band? Rens en ik waren aan het brainstormen en toen kwam ik op 'Cloudy Days' omdat onze muziek een beetje dromerig is en Rens maakte er 'Cloudy Daze' van, waarbij 'Daze' het psychedelische aspect belicht."

Eigen muziek

De band speelt aanstekelijk liedjes
voor jong en oud

Iedereen in de band schrijft zijn eigen muziek. Thomas: "Ik ben geïnspireerd door muziek uit de jaren 60, The Beatles, The Moody Blues en singer-songwriters met een eigen sound. Op mijn negende ben ik bij het Nationaal Kinderkoor in Amsterdam gegaan en zongen we klassieke muziek. Rond mijn twaalfde jaar ben ik gestopt met zingen en ben ik gitaar gaan spelen om popmuziek te maken." Cars wilde rond zijn twaalfde rapper worden. "Ik was toen met hiphop bezig en speelde 'Guitar Hero', een spel waar je op een nepgitaar zonder snaren muziek maakt. Dat vond ik zo leuk dat ik toen samen met mijn moeder een elektrische gitaar heb gekocht. Als ik gitaar speel, kan ik mijn gevoelens uiten en zo is de liefde voor de muziek ontstaan. Ik schrijf mijn eigen muziek, geïnspireerd door Jimi Hendrix en Bob Dylan. Nu studeer ik International Business and Languages, waar Rens ook op zit, maar ik weet voor 100 procent dat ik verder wil in de muziek. " Rens is begonnen als gitarist en houdt van country en oude jazz en is bij de band gekomen als gitarist. Maar vier gitaristen werd een beetje te veel. "Rens speelde spontaan een liedje op de basgitaar en sindsdien is hij onze bassist", aldus Michiel. "De eerste cd die ik hoorde was van The Doors met 'L.A. Woman' en ik vond het helemaal te gek. Ook luisterde ik naar rapmuziek en op mijn veertiende vond ik punkmuziek leuk. Mijn echte muziekkeuze kwam rond mijn achttiende jaar en dat is oude jazz en klassieke muziek, en dan vooral operettes, en daar ligt ook mijn passie als ik melodieën schrijf. Wat ik ook weet, is dat we zeker gaan doorbreken met onze band. Daar heb ik alle vertrouwen in."

"We schrijven dus onze eigen liedjes en die hebben we toen in de studio voor elkaar gespeeld. Zo kwamen we erachter dat we voor het ritme een drummer nodig hadden omdat wij vieren gitaar spelen en zingen", aldus
Thomas. "Michiel en ik zaten op de PACT+, een school voor theater, dans, muziek en musicproduction in Amsterdam, en kenden Sam Johan Jansen, die drummer is. Hij is onze drummer geweest afgelopen jaar, maar helaas hebben we in het najaar afscheid van hem moeten nemen. Via een oproep op onze Facebookpagina hadden we al een ruim aanbod aan nieuwe drummers gevonden, waarvan Jeroen Los de gelukkige is geworden. Onze muziek is een mooie combinatie van ballads met tempo en daartussen zitten ook veel ritmesoorten zoals walsmuziek. We spelen muziek uit de jaren 60, upbeatpop en rockmuziek met een vleugje oude jazz. Het zijn aanstekelijk liedjes voor jong en oud."

'Je voelde daar echt de liefde van het publiek voor onze muziek'

Leukste optreden

Cloudy Daze heeft vorig jaar 25 keer opgetreden op onder andere festivals, buurtfeesten, poppodia en Serious Request. Cars vertelt dat een van de leukste optredens was bij P60 in Amstelveen. "We speelden voor een groot publiek dat helemaal uit hun dak ging op onze muziek. Veel mensen gingen dansen en we voelden ons echt een professionele band. Ook stond er backstage een koelkast vol bier voor ons klaar. Een ander optreden dat we nooit meer vergeten was bij een straatfeest in Amsterdam. Je voelde daar echt de liefde van het publiek voor onze muziek, de interactie was geweldig en daar gaat het natuurlijk om."
De band speelt donderdag 18 januari om 20.20 uur in de Vorstin in Hilversum tijdens de finale van de bandbattle ‘Music Masters 2018’. "We hopen dat er veel mensen uit Naarden en Bussum naar de Vorstin komen voor ons optreden om ons aan te moedigen en misschien winnen we dan wel de award. Dat zou fantastisch zijn", vertelt een enthousiaste Thomas. "Rens is ook onze manager en regelt alle optredens. Hij zag op Facebook dat het MBO College Hilversum voor hun examenopdracht muziekbands zocht. We hebben toen ons nummer 'Full House' gespeeld en zijn daarna uitgenodigd voor de finale. Daar spelen we met vier andere bands; de optredens beginnen om 19.30 uur. Het kost slechts 6 euro, inclusief een drankje."
De muzikanten gaan in februari weer de studio in om nieuwe opnames te maken voor drie eigen songs. Michiel: "Op onze Facebookpagina en YouTube staat het nummer: 'Find Me The Heart', inclusief videoclip. Ook zoeken we investeerders, want we willen graag meer nummers opnemen en daarvoor hebben we geld nodig. We zijn op zoek naar iemand die een contract met ons wil aangaan zodat we een album kunnen maken en later het geld terug kunnen betalen. Ik hoop echt dat we dit voor elkaar kunnen krijgen. Check ons op Facebook of Instagram en hopelijk zien we jullie op donderdag in de Vorstin!"

Voor boekingen mailen naar cloudydazeband@gmail.com of bellen met 06-411 78 660.

Woonzorgcentrum De Flank voldeed aan alle veiligheidseisen

De bewoner overleed na een val van de eerste etage. Foto: Bob Awick

NAARDEN Woonzorgcentrum De Flank valt niets te verwijten rond het dodelijke ongeval van een van de bewoners afgelopen week. Dat stelt burgemeester Han ter Heegde. "Het pand voldoet aan alle bouwtechnische eisen en is ook goedgekeurd door de brandweer."

Afgelopen week overleed een bewoner van het woonzorgcentrum toen hij met zijn scootmobiel door een raam op de eerste etage reed en naar beneden viel. Hulp mocht niet meer baten.

Noodlottig ongeval

Volgens burgemeester Ter Heegde was de man het slachtoffer van een noodlottig ongeval, maar toch roept de burgemeester woonzorgcentra op extra alert te zijn en zo nodig maatregelen te nemen. "We zijn ons er niet altijd van bewust hoe groot deze scootmobielen zijn en hoe hard ze kunnen. Deze man reed dus door een glazen pui. Bouwtechnisch was er dan wel niets mis mee, maar het zou bijvoorbeeld niet kwaad kunnen er een hekje voor te plaatsen. Zo zullen er meer punten zijn. Ik wil een oproep doen aan verpleeghuizen om hier eens naar te kijken."

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl

Vuurwerk Ik ben het helemaal eens met het ingezonden stukje van Tom Hanou uit Bussum. Dat vuurwerk verpest voor mijn hondje drie maanden van het jaar. En dus ook voor mij. Ik kan hem vanaf november steeds moeilijker uitlaten. Inmiddels is mijn hond zo bang dat hij in het donker niet meer meegaat naar buiten. Dus ik laat al drie maanden 's nachts mijn hondje uit. Bellen naar de politie heeft geen enkele zin, dus daar ben ik ook mee gestopt en de site vuurweroverlast.nl gaf aan dat de klachten ruim minder waren. De reden was dat deze site er bijna dagelijks uit lag, maar dat wordt er niet bij verteld. Dus dat is ook een wassen neus. Als je de politie belt, bellen ze pas na poosje terug. "We hebben geen collega om te gaan kijken bij u", is dan het antwoord. Dat is wat ik tientallen keren heb gehoord de afgelopen maanden. Het is een groot drama en de overlast is meer dan verschrikkelijk. Doe er wat aan.

Lenny van den Berg, Bussum

Vuurwerk ellende

Het aantal klachten staat natuurlijk niet in verhouding tot de werkelijke ellende die veel mensen (en dieren) ervaren rond dit uit de hand gelopen volksvermaak. Zolang niet werkelijk actie wordt ondernomen, neemt slechts een handjevol mensen de moeite melding te doen. Al jarenlang komen de meeste Bussumse klachten uit mijn buurt, omgeving Laarderweg en Westereng. Het wordt hier elk jaar erger. Van de 123 meldingen afgelopen december kwam meer dan de helft hier vandaan. De knallen worden met het jaar harder en ze beginnen steeds vroeger met afsteken. Afgelopen Oud & Nieuw betekende voor mij een dieptepunt. Niet alleen mijn twee katten wisten niet waar ze het zoeken moesten, ook zelf raakte ik naarmate de middag en avond vorderde in paniek. Ik belde rond 21.00 uur met de keukendeur open de politie. Die waren onder de indruk van het lawaai van de kanonskogels die door mijn achtertuin vlogen. Maar: "Zolang u de enige bent die klaagt, doen wij niets." Toen ik de grootste boosdoeners had achterhaald en 'aangegeven', reed er zowaar een politieauto door de straat. Mijn voorstel: de burgemeester en ik ruilen rond de komende jaarwisseling van woning. Krijgt hij er gratis twee, tegen die tijd totaal overspannen, huisdieren bij.

Margreet de Broekert, Bussum

Verbod sluipverkeer als proef opgeheven

NAARDEN De inrijverboden tijdens de spits op de IJsselmeerweg (Naarderbos), Rijksweg (nabij Bergman Clinics) en Naardervaart worden opgeheven. Het gaat om een proef van een maand. De proef begint maandag, zo meldt de gemeente.

De inrijverboden op de wegen gelden nu al enkele jaren tussen 07.00 en 09.00 uur om sluipverkeer tegen te gaan. Dat had te maken met de aangrenzende snelweg. Voordat de A1 verbreed werd, stonden er elke dag ellenlange files van Naarden naar Muiderberg, waardoor veel automobilisten een sluiproute over de IJsselmeerweg, Rijksweg of Naardervaart namen.

Minder sluipverkeer

Nu de snelweg breder is geworden en de filedruk een stuk verminderd, is het de vraag of de nut en noodzaak voor de inrijverboden er nog is. Daar komt nog eens bovenop dat de Dorpsraad Muiderberg een probleem heeft met de verboden, omdat ze stellen dat Muiderberg daardoor een stuk slechter bereikbaar is.

De gemeente gaat daarom onderzoeken hoe het ervoor staat met het sluipverkeer. De verboden worden vanaf komende week dus opgeheven. Daarna worden er op strategische punten verkeersmetingen gedaan om te kijken hoeveel sluipverkeer er nog over de routes gaat.

Helemaal verdwijnen?

Als blijkt dat er inderdaad geen problemen meer zijn met sluipverkeer, dan zal de gemeente besluiten de inrijverboden tussen 07.00 en 09.00 uur definitief weg te halen. Dat gebeurt dan in mei.

Nieuwe bus voor Elk Gooisch Matras Komt Van Pas

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

BUSSUM Het is de hulporganisatie Elk Gooisch Matras Komt Van Pas gelukt om een nieuwe bestelbus aan te schaffen. Zaterdag was het 'officiële' overdrachtsmoment om de gulle gevers te bedanken voor hun financiële bijdragen. De oude bus werd vorig jaar total loss gereden na een inbraak en daardoor kon de organisatie geen spullen meer ophalen of wegbrengen.

Brandweer snel ter plekke voor schuurbrand

Brandweer kon afbranden schuur niet voorkomen. Foto: Bob Awick

NAARDEN De brandweer is zaterdagmiddag rond 15.30 uur opgeroepen voor een schuurbrand op het landgoed aan de Huizerstraatweg.

Op het landgoed stond een schuur in brand. Toen de brandweer ter plaatse was, sloegen de vlammen al naar buiten. En dus werd er direct begonnen met blussen.

Helaas kon de brandweer niet voorkomen dat de schuur volledig afbrandde. De oorzaak van de brand is tot nu toe nog niet bekend.

SDO schittert in nieuw tv-programma

BUSSUM Het 100-jarige bestaan van voetbalclub SDO staat komende donderdag centraal in het nieuwe tv-programma 'Van Harte'.

Het tv-magazine gaat over feestvieren. De cameraploeg volgde voor deze aflevering clubicoon Johan van der Geest uit Bussum. Te zien is hoe Johan een bijzondere verrassing voor de club heeft geregeld.

De uitzending is donderdag van 17.55 tot 18.30 uur te zien op NPO2.

Coach Gardiner heeft als doel: spelen van de finale om nationale titel

't Gooi wint dit keer wel van Oemoemenoe

De rugbyspelers van 't Gooi waren gewaarschuwd voor de eerste wedstrijd in de kampioenspoule tegen Oemoemenoe. Toch won Naarden met 34-15.

Mooie actie van Rugbyclub 't Gooi. Foto: Bob Awick

NAARDEN Na deze overwinning konden de Gooiers een dag later in hun clubhuis De Poort zonder schroom het 85-jarig bestaan van de club vieren.

De Poort dateert nog uit de tijd dat 't Gooi elders in Naarden speelde en het clubhuis in de Vesting was. De afgelopen 35 jaar wordt er op Sportpark Naarden gespeeld. 't Gooi, opgericht in 1933, behoort tot een van de oudste clubs van Nederland. Historische bespiegelingen waren aan de mannen in het veld op deze kille zaterdagmiddag niet besteed. Winnen was noodzakelijk om niet direct achterop te raken in de strijd om het Nederlands kampioenschap. De doelstelling is het spelen van de finale om de nationale titel. Daarvoor moet de ploeg van coach Zane Gardiner op 28 april minimaal tweede staan.
Aanvoerder Hugo Langelaan wist dat het lastig zou worden tegen Oememenoe uit Middelburg: "Zij hebben met een aantal buitenlandse spelers een sterke ploeg en waren goed voorbereid. Over twee keer veertig minuten waren wij uiteindelijk toch de betere ploeg. Je kon vandaag zien dat de strijd om de nationale titel is begonnen. Je moet constant alert blijven en fouten worden afgestraft. Je zag dat we even niet bij de les waren en try's tegen kregen nadat wij hadden gescoord. In het begin van de tweede helft ging het wat moeizaam. Beide ploegen wisten in twintig minuten niet te scoren. We hebben een jonge, ambitieuze en talentrijke ploeg met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. Als het even niet lukt moet je rustig blijven. Nadat we in het laatste deel van de tweede helft weer in onze vaste basispatronen gingen spelen, kregen we de wedstrijd weer onder controle. Zo konden we de zege veiligstellen."

De 27-jarige fors gebouwde Langelaan, die tien jaar geleden naar Nederland kwam om internationale bedrijfskunde te studeren, gaat voorop in de strijd. De halve Zwitser, afkomstig uit Montreux met een Zwitserse moeder en een Nederlandse vader, moet volop aan de bak. Naast de competitiewedstrijden speelt hij met nog meer spelers uit zijn team in februari en maart ook drie interlandwedstrijden. "Dat is niet lastig, maar juist een voordeel", vervolgt Langelaan, nu vijf seizoenen bij 't Gooi. "Je speelt op een hoger niveau en daar word je alleen maar beter van. Als je geen blessures oploopt, kom je juist sterker terug. Daarnaast trainen we in die periode ook zeker één keer in de week bij de club met de spelers die niet zijn geselecteerd."

De thuisploeg met zes buitenlandse spelers kwam furieus uit de startblokken. Na vier minuten stond het al 7-0 door een try van Huy van Vliet en de conversie van Melvin Gale. Dat wekte de verwachting dat het een monsterscore zou worden. Het pakte anders uit. Oemoemenoe speelde op het randje van het toelaatbare en kwam na de try van Nick Calvin terug tot 14-10. Bij de rust stond het 24-10 door Harry Lyford en James Calvin. Nadat de Zeeuwen na 20 minuten in de tweede helft terugkwamen tot 24-15, maakten Gale met een penaltykick en Arno van Makkum met een mooie try aan alle onzekerheid over een goed resultaat een eind.

'De meeste emigranten blijven heimwee houden naar Nederland'

Jan Fels emigreerde op zestienjarige leeftijd met zijn moeder naar Australië.

Bussumer Jan Fels is maar liefst twee keer naar Australië, het 'beloofde land', geëmigreerd en kwam beide keren weer terug naar Nederland. Hij schreef er een boek over.

Foto: Britte Ham

BUSSUM "In de vijftiger jaren was Nederland een emigratieland", aldus Jan Fels (78). "Koningin Wilhelmina en Willem Drees stimuleerden Nederlanders om te gaan emigreren. Nederland is te vol, zeiden ze. Nu is Nederland veel dichter bevolkt, maar het is een immigratieland geworden." Fels beschreef zijn ervaringen en die van vele anderen in het recent uitgekomen boek 'Je neemt jezelf mee overzee - een persoonlijke visie op de naoorlogse emigratie van Nederland naar Australië'.

'Een derde is misschien wel financieel geslaagd, maar emotioneel niet'

"Australië is streng en er zijn duidelijke regels. Links is daar gewoon links en rechts is rechts. Dat is niet altijd prettig, maar je weet wel waar je aan toe bent. En dat is anders dan in Nederland." Fels ondervond aan den lijve hoe zwaar het was om een bestaan op te bouwen in het beloofde land. Hij emigreerde op zestienjarige leeftijd met zijn moeder naar Australië. "Mijn ouders waren gescheiden. Een broer van mijn moeder woonde daar al en vroeg of wij naar hem toe kwamen. Na een reis van zes weken per schip kwamen we in Australië aan. In Nederland zat ik op het gymnasium, maar ik had niet altijd zin in Grieks en Latijn. Ik had wel zin in avontuur, dus zag er niet tegenop om in Australië naar de highschool te gaan. Maar het was heel hard werken, ik heb me kapot gestudeerd. Ook voor mijn moeder was het zwaar om de kost voor ons te verdienen." Na een paar jaar kreeg zijn moeder de kans om een bovenetage te huren bij haar ouders in Den Haag. Toen is ze naar Nederland teruggekeerd. "Ik had inmiddels examen gedaan, was geslaagd en had een studiebeurs gekregen voor de universiteit. Maar omdat mijn moeder niet meer in Australië woonde, werd die beurs ingetrokken. Dat vond ik heel jammer, want ik had het er echt naar mijn zin. Ik was negentien, zat op tennis, had vrienden en was aan het mooie weer gewend. Maar er zat niets anders op, ik moest ook terug naar Nederland."
Hij ging economie studeren in Rotterdam. "Mijn voordeel was dat veel studieboeken in het Engels waren. Maar ik vond het wel koud in Nederland en de mensen hier wisten toen niets van Australië. Ze deden er een beetje neerbuigend over." Na zijn studie werkte hij op het hoofdkantoor van IBM. "Ik had het er niet naar mijn zin. Mijn vrouw zei op een dag: Zullen we naar Australië emigreren? Het was 1970, we waren pas getrouwd en hadden nog geen kinderen. We zijn gegaan en na zes weken kwamen we aan in Melbourne." Het bleek een gunstig jaar te zijn: de economie in Australië draaide op volle toeren, de werkloosheid was minder dan 1 procent, ze schreeuwden om mensen." Fels kon kiezen uit vier banen. In eerste instantie werkte hij in Melbourne. Later kreeg hij een baan aangeboden bij het ministerie van Transport in de hoofdstad, Canberra. "Mijn vrouw wilde daar niet wonen, ze vond dat de stad te afgelegen lag. Daar naartoe verhuizen voelde voor haar weer als een emigratie."
Daarom overwoog het echtpaar weer terug te gaan naar Nederland. Professor Tinbergen, een bekende Nederlandse econoom, waarschuwde het echtpaar dat de heer Fels, als ze zouden terugkeren naar Nederland, daar een half jaar werkloos zou zijn. "Dat kwam helaas uit. Het kostte me een half jaar om een baan te vinden. Ik had al een vliegticket om toch weer terug te gaan naar Australië toen ik een mooie baan kreeg aangeboden." Fels werd aangenomen bij het Projektburo Almere. "We gingen wonen in Lelystad. De overgang van de miljoenenstad Melbourne naar een stad met zesduizend inwoners was groot. Maar wat was het een leuke baan!" Hij werkte daar tot de rijksdienst werd opgeheven en werd uiteindelijk docent economie. Elke keer als Fels voor zijn werk in Den Haag was, bracht hij een bezoek aan de Australische ambassade of de of de Nederlandse Emigratiedienst. "Ik wilde de ontwikkelingen in het land op de voet volgen." Hij verzamelde krantenknipsels, boeken, verslagen en kreeg de promotievideo's van de Australische emigratiedienst. De verzameling werd steeds groter. Hij bestudeerde ruim 50.000 registratiekaarten en interviewde tientallen emigranten. Daarvoor ging hij een paar keer terug naar Australië.
"Nederlanders hebben het niet gemakkelijk hebben gehad in Australië. Het was keihard werken om een bestaan op te bouwen. Ze werden gezien als 'bloody migrants'." Uit zijn onderzoek bleek dat een derde van de mensen die naar Australië emigreerden, terugkwamen naar Nederland. Een derde wilde wel terugkeren, maar deed dat om verschillende redenen niet. "Ze hadden de financiële middelen niet, of wilden hun kinderen, die inmiddels in Australië gesetteld waren, niet achterlaten. En een derde is misschien financieel wel geslaagd, maar emotioneel niet. Die mensen houden bijna altijd heimwee naar Nederland." Door de jaren heen werd het hem steeds duidelijker dat hij iets wilde doen met alle verzamelde informatie. Het resultaat is het boek dat hij samen met Brenda van Dijk uit Hilversum schreef. Het eerste deel vertelt zijn persoonlijke verhaal en dat van andere emigranten. Het tweede deel is gevuld met onderzoeksgegevens. "We hebben er twee jaar aan gewerkt, maar nu ligt het er."

Garage Van Zanten viert 40-jarig jubileum met al haar klanten

Broer en zus Peter en Helen runnen al jaren het bedrijf

Helen (links) en Peter (rechts) van Zanten met de medewerkers voor de jubilerende garage. Foto: Bob Awick

BUSSUM Het gezin Van Zanten begon op 2 januari 1978 met garage Van Zanten aan de Laarderweg 73 in Bussum. Nu, veertig jaar later, zit het bedrijf al jaren aan de Laarderweg 36 en runnen broer en zus Peter en Helen van Zanten de zaak.

"We zijn nog een van de weinige familiebedrijven in 't Gooi", zegt Helen. Zelf zit zij nu dertig jaar in het bedrijf. "Ik zat vroeger in de verpleging, maar was in mijn vrije tijd altijd in de garage te vinden. De verpleging werd te zwaar. Je had geen tijd meer voor de patiënten. Toen er een plek vrijkwam, vroeg mijn vader of ik die niet in wilde nemen en daar hoefde ik niet over na te denken. Natuurlijk heb ik diverse cursussen gevolgd. Tegenwoordig werk ik niet meer in de garage, maar doe ik de inkoop en verkoop, houd me bezig met reclame en vertegenwoordigers en sta ik voor in de zaak. Met mensen omgaan blijft mijn sterke kracht."

Benzinepompen

De slogan 'Betaalbare wagens voor weinig geld' geldt nog steeds

Haar broer Peter is meer van de techniek en begon meteen met werken in de zaak. "Dat was toen nog aan de Laarderweg 73. Moeder liep toen ook al in het bedrijf. Ze schonk koffie voor de klanten." Vader is inmiddels al heel wat jaren geleden overleden, maar moeder loopt nog steeds rond en verzorgt de koffie. "We hadden toen ook nog benzinepompen."
Omdat het bedrijf ook nieuwe auto's wilde gaan verkopen, was er behoefte aan meer ruimte. In april 1980 verhuisde vader naar de Laarderweg 36. Peter bleef nog een jaar het bedrijf op nummer 73 runnen. Daarna werd het bedrijf weer één vestiging op nummer 36 en verwierf het in 1983 het dealerschap van Lada. De benzinepompen zijn inmiddels verdwenen, maar de garage is er nog steeds. De slogan van toen: 'Betaalbare wagens voor weinig geld', geldt nog steeds. Het garagebedrijf doet onderhoud en verkoopt inmiddels weer alleen tweedehands auto's. "Wie een nieuwe wil, kan ook nog steeds bij ons terecht. Daar zorgen we wel voor."
De klant, daar draait het om in het bedrijf. "We hebben een hoop vaste klanten. Omdat we al zo lang bestaan, gaat het soms om opa, kinderen en kleinkinderen van dezelfde familie die hier komen. Ik ken onze klanten en weet wat er voor hen belangrijk is."
Het bedrijf weet zich ook goed aan de tijd aan te passen. "We hebben nu een balie voor in de zaak en verkopen ook kleine materialen. Voor ons maakt het niet uit of een klant voor een nieuw lampje komt of een nieuwe auto. Ze zijn allemaal even belangrijk."
Het 40-jarig jubileum wordt dan ook gevierd met alle klanten van het bedrijf. Op zaterdag 27 januari worden zij ontvangen met een hapje, drankje en Hollandse maaltijd. "We hebben net alle uitnodigingen verstuurd", zegt Helen. "Wie onverhoopt geen uitnodiging heeft gehad, kan ons mailen via info@garagevanzanten.nl."

Echt Italiaans genieten bij Deliziamo

Max, Levi en Mireille in Deliziamo. Foto: Bob Awick

BUSSUM Max Huisson besloot op zijn veertigste zijn hart te volgen en gooide het roer volledig om. Hij werkte in de sales, maar wilde iets doen waar hij echt blij van werd en ging een koksopleiding doen. Nu, acht jaar later en diverse opleidingen en ervaring in onder andere een sterrenrestaurant verder, heeft hij zijn eigen Italiaanse cateringbedrijf aan de Brinklaan 22C.

Zijn vriendin Mireille Detrixhe, die ook in de zaak meewerkt, vertelt dat ze het bedrijf eerst vanuit huis runden. "Dat was op een gegeven moment niet meer te doen. Overal stonden spullen: van dozen met glazen en flessen wijn tot een professionele koelkast in de schuur." En dus ging Max op zoek naar een geschikte locatie en die werd gevonden aan de Brinklaan. Hier heeft hij zijn professionele keuken, genoeg opslagruimte én biedt hij van donderdag tot en met zaterdag de mogelijkheid om gezonde pastagerechten af te halen.

Wat direct opvalt is de gezellige sfeer. Max en hulpkok Levi staan te koken terwijl je je gerecht af komt halen. "Als mensen binnenkomen, zien ze direct wat wij doen. Het is net als een open keuken in een restaurant: we maken alles zelf en alles is vers. Daarbij moet het ook echt kloppen. Het moet klassiek Italiaans zijn. Dat is waar ik voor sta. Mijn lekkerste gerecht? Ha, zo veel, maar de tiramisu is de moeite waard om voor om te fietsen. En de bolognese natuurlijk. Dit maakte ik laatst met wild, wildzwijn en hert. Heerlijk zo'n bolognese met een twist! We verkopen salade, versgebakken focaccia, drie pastagerechten en altijd taart. Ook hebben we een assortiment biologische wijn om mee te nemen. En kwaliteit staat altijd voorop."
Max wilde zoals gezegd uitbreiden omdat hij de ruimte hard nodig had. De catering loopt erg goed. "We hebben hele afwisselende feesten en partijen. Zo kom ik graag een diner bij de mensen thuis verzorgen. En dan bedoel ik van A tot Z. Ik kook bij de mensen thuis en we brengen het serviesgoed mee, eventueel meubilair, bedienend personeel en indien nodig ook een keuken. Wat er maar nodig is, regelen wij. De diners gaan vanaf acht personen en vier gangen. Maar ik heb ook buffetten voor ruim 200 mensen gedaan. Hier in de keuken heb ik plek voor zes koks, dus we kunnen veel aan."
Max ziet veel uitdaging in het koken, zolang het maar Italiaans is. Of het nu een borrel, lunch, diner, bruiloft of begrafenis is. "Niets is te veel."

Van intieme diners voor acht personen tot buffetten voor 200 man

Meer informatie op
www.deliziamo.nl.

'Weg met die plasticverslaving'

Duurzaamheidscafé: Jessie Kroon leeft zelf al drie jaar nagenoeg zonder afval

Bij het eerste duurzaamheidscafé van 2018 sprak Jessie Kroon over een leven zonder afval. Foto: Andrea Bartosova

BUSSUM "We gooien het echt over een andere boeg", vertelt Sandra Geerling. Sandra is samen met Andrea Bartosova de organisator van de Duurzaamheidscafés nieuwe stijl. Afgelopen donderdag vond de eerste plaats en met een opkomst van zo'n 60 geïnteresseerden zijn de dames meer dan tevreden.

Het onderwerp was 'Kansen met Afval en Zero Waste Lifestyle'. Het eerste ging vooral over de economische kant van hoe kun je business van afval maken, en voor het tweede deel was Jessie Kroon van A New Zero als spreker aangetrokken. Deze 27-jarige Utrechtse leeft al drie jaar nagenoeg zonder afval, blogt over zero waste en is jurylid van de Duurzame top 100 van Trouw. Ze deelde enthousiast haar ervaringen met het publiek in de zaal. Zo vertelde ze dat ze eigenlijk heel eenvoudig was begonnen. Van geen plastic tasjes meer gebruiken tot haar zoektocht naar afvalloze supermarkten en een pleidooi voor duurzame kleding. Ze gaf tal van voorbeelden die eigenlijk heel makkelijk in de praktijk te brengen zijn. "Klein beginnen", was haar devies om af te komen van onze plasticverslaving. "We maken in Nederland gemiddeld zeven verpakkingen per dag open." Bussumer Kees Hogenbirk zoomde vooral in op de economische kansen en deed een oproep aan de zaal om te streven naar een afvalloze samenleving. "Niet omdat het moet, maar omdat het ook kansen geeft." De nieuwe opzet is volgens de organisatie geslaagd. "We willen werken aan bewustwording, mensen inspireren met voorbeelden, maar ook interactie en actie", vertelt Sandra. Daarvoor waren de sprekers aanwezig, maar ook lokale ondernemers. Zoals Hinke Huisman, die onder meer koffiedik, aarde, boeken, hout en planten gebruikt voor haar kunstwerken en Jesse van den Berg, die lampen van oud laboratoriumglas maakt. "Een mooie afwisseling tussen landelijke voorbeelden, zoals de afvalloze supermarkten en kleinere initiatieven", aldus iemand uit het publiek.

Uit de historie van Bussum en omgeving
Jonge Bussumers van Pool naar Pool

Midden in het oerwoud op bezoek bij een indianenfamilie.

25 jaar geleden! Zes jonge Bussumers, David en Ruby Klip, zus en broer Femke en Tjark Plat, Herman Bauer en Eric Luteijn, maken in 1992/1993 in zes maanden een tocht van de uiterste zuidpunt van Zuid-Amerika naar het hoge Noorden: Alaska.

Een tocht van 30.000 km door 14 landen, met vier bergbeklimmingen en de Pan-American Highway als globale leidraad. De tocht leggen ze af per bus, trein, boot, auto en te voet.

Omslag van het boek.
In Antiqua in Guatemala.

'Van Kaap Hoorn naar Mount McKinley' is de titel van het boek over deze unieke Nederlandse expeditie van Pool naar Pool. Auteur was Eric Luteijn, één van de zes reizigers. Alle teamleden maakten foto's. En uitgever M&P te Weert gaf in 1993 het gebonden boek van 144 pagina's uit. De Stichting Pole to Pole ondersteunde de expeditie. Dankzij de vele sponsors, waaronder diverse Bussumse bedrijven en particulieren, konden ze niet alleen de tocht maken, maar ook dit boek en vier nieuwsbrieven uitgeven. In de laatste nieuwsbrief van september 1993 kondigden zij een tentoonstelling en een audio-visuele presentatie aan, te houden op 3 oktober 1993 in het toenmalige Luchtvaartmuseum te Schiphol. Inmiddels zijn we 25 jaar verder. De zes hebben na de tocht hun leven weer opgepakt, gezinnen gesticht, carrière gemaakt en wonen nu verspreid door Nederland. Het boek is in de bibliotheek van de Historische Kring Bussum in te zien. En via boekwinkeltjes.nl zijn nog diverse exemplaren te koop.

Klaas Oosterom

'Onze reddingsbrigade wordt ook ingezet bij calamiteiten'

Een keer per week wordt er getraind in de Lunet

De Reddingsbrigade Naarden bestaat dit jaar 50 jaar. In die vijf decennia hebben ze al flink wat kinderen leren reddend zwemmen.

Behalve reddend zwemmen komen er ook survivaltechnieken bij kijken. Foto: Reddingsbrigade Naarden

NAARDEN Een gemiddelde 'zwemles' duurt veertig minuten en in die tijd wordt er flink gebikkeld. Zwemmen bij de reddingsbrigade is leuk, maar er moet ook hard gewerkt worden, vertelt bestuurslid Rutger Stoit. Wie eenmaal begint en zijn diploma's reddend zwemmen haalt, raakt een beetje verslaafd. Veel 15- en 16-jarigen zijn dan ook al van jongs af aan lid.

Wat veel mensen niet weten is dat je vanaf zes jaar al mag leren reddingzwemmen. Je moet wel in het bezit zijn van zwemdiploma A en B, maar veel meer is er niet voor nodig. Behalve dat je het leuk moet vinden om minstens een keer per week in het water te liggen.

Dat je jezelf en anderen in veiligheid kunt brengen is uiteraard het doel, maar ook bij deze vereniging gaat het om veel meer dan de papiertjes. "We organiseren voor de jeugdleden tal van activiteiten. Bijvoorbeeld de jaarlijkse clubkampioenschappen, een zwemcompetitie en als jaarlijks hoogtepunt een kampweekend. Het is een uitdagende, leerzame en leuke sport", aldus het bestuurslid Technische Zaken.

'Je leert zwemmend redden en je verbetert
je conditie'

Les van speciale instructeurs

De lessen zwemmend redden worden elke dinsdagavond gegeven in de Lunet. De kids krijgen les van speciale instructeurs. En leren reddingzwemmen is natuurlijk een serieuze zaak, maar volgens Rutger wordt er op een leuke en speelse manier lesgegeven. "We leren de kinderen niet alleen de vaardigheden van het zwemmend redden die ze nodig hebben, maar er wordt conditietraining gedaan en je leert je zwemslagen perfectioneren."

'Met alle diploma's op zak kun je zelfs lifeguard worden'

Uiteindelijk gaat het natuurlijk wel om het behalen van een diploma. En wie het serieus aanpakt kan maar liefst elf diploma's halen. Rutger: "Dan heb je alle diploma's voor jongeren voor het zwemmend redden wel zo'n beetje gehad. We leren de kinderen in eerste instantie hoe ze zichzelf en een vriendje uit een benarde situatie kunnen redden." Als ze ouder worden gaat het nog een stapje verder. Dan leren ze ook nog hoe ze een reddingsactie op touw zetten en hoe deze te coördineren. Een zwemseizoen lang wordt er geoefend op de diverse reddings- en zwemvaardigheden en aan het einde van het seizoen wordt er afgezwommen voor een echt reddingsdiploma.

Voor wie nog een stapje verder wil - en dan gaat het met name om jongeren vanaf 15 jaar - is er ook nog de mogelijkheid om een theoretische cursus en een EHBO-diploma te behalen. Rutger: "Met dit Lifesaverdiploma kun je een opleiding tot lifeguard op een reddingsboot volgen of toezichthouder in een zwembad worden."

In actie

Behalve de jeugd is er ook een vaste kern van zo'n twaalf volwassenen die regelmatig bij calamiteiten op het water wordt ingezet. Ze werken dan samen met de reddingsbrigade van Blaricum en Huizen. De club heeft zelf de beschikking over twee snelle boten die ingezet kunnen worden.

In de 50 jaar dat de vereniging bestaat is het aantal leden redelijk stabiel, volgens Rugter. De club kent geen groot verloop en vaak zijn er meerdere leden uit het gezin lid. Maar ze kunnen nog wel wat leden gebruiken. In 2015 is de gemeentelijke subsidie stopgezet en dat betekent dat ze nu, naast de contributiegelden, aangewezen zijn op fondsenwerving.

Nieuwe leden zijn dus welkom en er is geen wachtlijst. "Je leert om wat voor een ander te doen met reddend zwemmen; dat maatschappelijke aspect spreekt veel mensen, ook jongeren, aan."

Wie een keer een kijkje wil nemen of een gratis proefles wil volgen kan een mailtje sturen naar info@reddingsbrigadenaarden.nl.

Ursul de Geer verzorgt de Koningslezing.

Donderdag 18 januari

Expositie in WOC Bellefleur

10.00 uur | WOC Bellefleur

Expositie in WOC Bellefleur van 18 januari tot 28 maart van de leerlingen van Ans Tellegen. Bellefleur is open op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur. Mackaylaan 11a te Naarden, tel: 035-6953117.

Dialoog Meedoen en de Kunst van het Vragen

10.00 uur | Spieghelkerk Bussum

Voor iedereen die o.l.v. ervaren gespreksbegeleiders ervaringen wil delen over de betekenis van meedoen en vragen. Deelname is kosteloos. Aanmelden via aawondatu@mee-ugv.nl of 06-14562259.

Valpreventie

10.45 uur | Wooncomplex Het Ravelijn Naarden

Informatiebijeenkomst valpreventie door Marjolein Kuijt van Valpreventie.

Geef-en-neemwinkel

9.00 uur | SCAN Naarden

Geef wat u niet meer gebruikt/nodig heeft. Of neem wat u kunt gebruiken.

Basiscursus vrijwilligerswerk

14.00 uur | Versa Vrijwilligerscentrale Bussum

Deze training is bedoeld voor mensen die onlangs zijn begonnen met vrijwilligerswerk of binnenkort aan de slag gaan als vrijwilliger. Ceintuurbaan 47 in Bussum. Graag van tevoren aanmelden via www.vagev.nl of via Jacqueline van Rossum: 06-19366504.

Stedelijk Museum Alkmaar

10.00 uur | BPB Bussum

'Places of Worship' door Thomas Struth, een jarenlang beeldonderzoek naar plaatsen waar de architectuur dwingt tot devotie. De PlusBus haalt en brengt u thuis. Tel. 035-07504192 ma.t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur.

Inloopspreekuur

16.00 uur | Afscheidscentrum Van Vuure | Niels Bussum

U bent welkom tijdens het inloopspreekuur met al uw uitvaartgerelateerde vragen, informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen.

Open eettafel

17.30 uur | WOC De Palmpit

Met een versbereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786.

Koningslezing

20.00 uur | Koningskamer Bussum

Ursul de Geer is acteur, regisseur (van onder andere toneelstukken naar boeken van Sandor Marai) en televisiemaker. Hij speelt zijn solovoorstelling naar het bekende boek 'Nachttrein naar Lissabon' van Pascal Mercier.

Vrijdag 19 januari

SeniorWeb Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur zit een team computerdeskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Locatie: Bibliotheek Gooi en Meer Bussum. U wordt kosteloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

Instrumentale Oriëntatie

16.00 uur | De Gooische Muziekschool

Op 19 en 20 januari begint De Gooische Muziekschool met de korte cursus Instrumentale Oriëntatie. Je wilt een muziekinstrument bespelen, maar je weet niet welke. Deze cursus is voor kinderen van 7 tot 12 jaar en duurt 7 weken. Meer informatie: www.degooischemuziekschool.nl.

Lezing

16.00 uur | Vestingmuseum Naarden

Gratis lezing over hypnose door Marly Mertens van Hypnotherapie 't Gooi op vrijdag 19 januari in zaal Boven-IJ. Aan bod komen o.a. de volgende onderwerpen: de geschiedenis van hypnose, hoe werkt het, wat zijn de toepassingen. Er vindt ook een korte hypnosedemonstratie plaats.

Drie generaties Bossche schilders

12.00 uur | BPB Bussum

Museum Slager Den Bosch toont werk van 8 schilders uit de familie Slager en wisseltentoonstellingen van andere kunstenaars. De PlusBus haalt en brengt u thuis. Tel. 035-7504192, ma. t/m vr. 10.00 - 12.00 uur.

Kinderdans

17.00 uur | Heartfelt Bussum

In kleine groepen, met persoonlijke aandacht. Voorop staan gezelligheid en plezier. Leeftijd van 4 tot 9 jaar.

Marjolein Meijers 'Muziek!'

20.30 uur | DeMess Naarden Naarden

Als je als muzikant al 40 jaar op de planken staat en van die 40 jaar al 30 jaar theatervoorstellingen met muziek maakt, moge duidelijk zijn dat Muziek! niet zomaa ruit eigen liedjes bestaat, maar ook uit een persoonlijk en muzikaal verhaal.

Zaterdag 20 januari

'Van Daguerre tot Dijkstra'

10.30 uur | WOC Bellefleur

Al sinds de opkomst van de fotografie is deze kunstvorm onderwerp van discussie. In deze kunstgeschiedeniscursus wordt afgerekend met de vooroordelen over fotografie en zult u zien dat deze kunstvorm zo veel meer is dan slechts een druk op de knop.

ASGM Samen lunchen

12.30 uur | Brasserie Bel Ami

Zoals gewoonlijk op de derde zaterdag van elke maand. We gaan om 12.30 uur naar Bel Ami in Bussum. De consumpties zijn voor eigen rekening. In verband met de reservering is aanmelden nodig, uiterlijk 18 januari bij Lidemey: 035-8889959 of Pépé.

NGV Gooiland

13.00 uur | Witte Kerk Naarden

Lezing door mw. Els Leijs: 'DNA wijst de weg'.

Nieuwjaars- & lustrumborrel Z&PC De Otters

16.00 uur | Zwembad de Zandzee Bussum

Afsluiting van het Lustrumjaar Z&PC De Otters Het Gooi in het restaurant van zwembad de Zandzee voor alle leden en oud-leden van de vereniging. De Otters Het Gooi vierde in 2017 hun 60-jarige sportieve bestaan.

Quattro Voci Concert

19.30 uur | Apostolisch Genootschap

Quattro Voci geeft hun eerste concert. Quattro Voci bestaat uit vier jonge zangers: Natascha Molly, Lucie van Ree, Richard Wanders en Daniël Attema. Zij brengen een gevarieerd programma, van liederen tot opera. Kaarten kosten € 20,-.

'Night of Classics'

20.30 uur | DeMess Naarden

De prijswinnende mezzosopraan Ana Pervanje-Pavlov brengt in 'Night of the Classics' onder begeleiding van Willem Kersing een prachtig programma.

Muziek

20.30 uur | Tindalvilla Bussum

Viool-pianoduo Michael Foyle-Maksim Štšura in de Tindalvilla, Nieuwe 's-Gravelandseweg 21 in Bussum. Kaarten € 25,- (incl. consumpties) via www. tindal.nl.

Zondag 21 januari

Stadswandeling Naarden

12.30 uur | Utrechtse Poort

De stadsgidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden staan klaar om u mee te nemen voor een boeiende wandeling door de Vesting Naarden. Kaartjes € 3,-, kinderen tot 12 jaar gratis.

Bingo

14.30 uur | WOC De Palmpit

Bingo met leuke prijzen. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

Expositie

Revalidatiecentrum Naarden

Kijkkunstschilder Marten Jaarsma exposeert nog aan de Amersfoortsestraatweg 1, Naarden.

Maandag 22 januari

ASGM Seniorencafé

10.30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel

Op maandag is zoals gewoonlijk het ASGM Seniorencafé in Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3 b in Bussum.

'Van Daguerre tot Dijkstra'

14.30 uur | WOC De Palmpit

Al sinds de opkomst van de fotografie is deze kunstvorm onderwerp van discussie. In deze kunstgeschiedeniscursus wordt afgerekend met de vooroordelen over fotografie.

Open eettafel in De Palmpit

17.30 uur | WOC De Palmpit

Met een versbereide maaltijd. Aanmelden: 035-6938786.

Film

20.00 uur | Filmhuis Bussum

De niet-functionerende melkrobots brengen een boerengezin in problemen. Dit emotionele portret is exemplarisch voor de stress waaronder veel boerenfamilies gebukt gaan: 'Het is uitbreiden of opgeven', en dat staat in schril contrast met het beleid van de overheid om kleinschaligheid.

Dinsdag 23 januari

Volksdansen

10.00 uur | SCAN Naarden

De kosten per vier weken zijn € 12,50. Voor informatie en aanmelding: 06-13698434.

Ki-les

19.30 uur | Man Onder Dak Bussum

Onder begeleiding van Ki-Master Cees ervaar je wat Ki is en wat jij er in jouw dagelijkse leven mee kunt doen. Opgeven bij Ronald: 06-17602164.

Woensdag 24 januari

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk Bussum

Iedereen welkom aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 34 in Bussum.

Moderne danskunst

16.00 uur | Heartfelt Bussum

Dit is een modern expressieve dansles.

Nousjka Thomas met documentaire 'Thuis'

20.30 uur | DeMess Naarden Naarden

Voor de pauze kijkt u naar de documentaire, na de pauze gaat Marga van Praag in gesprek met de documentairemaakster.

Donderdag 25 januari

Valpreventie

10.45 uur | Wooncomplex Het Ravelijn Naarden

Informatiebijeenkomst Valpreventie door Marjolein Kuijt van Valpreventie Het Gooi.

Goois Maculacafé

14.00 uur | Het Trefpunt

Ditmaal voorlichting over hulpmiddelen door ERGRA Low vision. Aanmelding bij Marijke: 035-6911532.

Inloopspreekuur

16.00 uur | Afscheidscentrum Van Vuure | Niels Bussum

Informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen.

Concert

20.30 uur | DeMess Naarden

'Expectations in Black and White' is een pianorecital door Henk de Jonge m.m.v. Gertian Maassen. Het is een collage van bekende en minder bekende composities. Daarnaast speelt Henk ook improvisaties. Gertian geeft met teksten en anekdotes een inkijkje in het leven van de componisten en hun werk.

Donderdag 25 januari
tot zondag 28 januari

Kunst & Antiek Weekend Naarden

11.00 uur | Grote Kerk Naarden

Speciale aandacht gaat dit jaar naar het thema 'Dit is Holland'.

Ierse swingband in De Kapel

Foto: Frans Bianchi

HILVERSUM Keltische folk en swing van Unicorn klinkt zaterdag 20 januari in De Kapel aan de 's-Gravelandseweg 144. De Ierse band treedt op vanaf 15.30 uur. Bezoekers betalen 10 euro entree om dit concert, dat duurt tot 16.45 uur, bij te kunnen wonen.

'We willen ook jongeren bereiken'

Quattro Voci: vier vrienden zingen lichtklassiek en opera

De vier jonge musici treden voor het eerst op. Foto: Nancy Molle

BUSSUM Voor het zingen van Verdi is hij nog te jong, maar zaterdag brengt Daniël Attema met zijn drie vrienden, onder de naam Quattro Voci, wel stukken van Vincenco Bellini en Wolfgang Amadeus Mozart ten gehore. De vier studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten geven dan, onder begeleiding van pianist Carl van Kuyck, in de kerk van het Apostolisch Genootschap Bussum een concert.

Het geld dat ze verdienen met het concert steken ze weer in hun opleiding, vertelt Daniël. Zo wil hij zelf nog een aantal masterclasses volgen, hij was al een keer op Sicilië, en gaat Lucie van Ree naar België voor lessen bij een zangpedagoog. Maar minstens zo belangrijk vinden ze het om het publiek een leuke avond te geven en klassieke muziek te promoten. Daarbij willen ze ook de jeugd stimuleren om te komen. "We hebben een speciale ticketprijs voor jongeren onder de 25 jaar", aldus het in Weesp opgegroeide zangtalent.
Daniël (24), Lucie (23), Natascha Molly (22) en Richard Wanders (23) kennen elkaar van hun opleiding Muziektheater Klassiek aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Tenor Richard is eerste jaar Master, de andere drie zitten in hun vierde en laatste jaar Bachelor. De opleiding is vrij nieuw en wijkt af van de traditionele opleiding voor operazanger. "Het is een academie voor muziek, musical en theater", legt Daniël uit.

"De meeste operazangers worden opgeleid gericht op voornamelijk de stem en wij krijgen ook acteer- en danslessen. Dat geeft meer diepte en ook voor operazangers wordt performance steeds belangrijker." De vrienden zouden eerst eigenlijk ergens anders optreden, maar toen dat niet doorging, kwam de kerk in het vizier. Er is plek voor 300 tot 350 gasten en er zijn inmiddels al een flink aantal kaarten verkocht.

Repertoire

Het repertoire dat ze uitgekozen hebben is behoorlijk divers. "We hebben gekeken naar wat leuk is om naar te luisteren en het mocht niet te eentonig zijn." Het resultaat is een gevarieerd programma, van solo-optredens tot kwartetten en van lichte muziek tot opera. Van Mozart en Saint-Saëns tot Menotti en Bellini: een mix van de persoonlijke voorkeuren van Lucie, Natascha, Richard en Daniël. Ook hun stemmen zijn gevarieerd: Natascha is sopraan, Lucie alt-mezzo, Richard tenor en Daniël is een bariton.

Het concert begint om 19.30 uur. Kaarten kosten 20 euro (10 euro voor jongeren onder de 25 jaar) en zijn te verkrijgen door een mail te sturen naar quattrovoci2018@gmail.com.

'Het mysterie van de melkrobots' in Filmhuis

De spraakmakende documentaire over een boerenbedrijf.

BUSSUM 'Het mysterie van de melkrobots', de spraakmakende documentaire over een boerenbedrijf, is maandag 22 januari om 20.00 uur te zien in Filmhuis Bussum.

In deze documentaire volgt filmmaker Vuk Janic de Brabantse boer Jan van Rijthoven in zijn radeloos makende strijd tegen de distributeur van de melkrobots, die hij voor veel geld heeft aangeschaft, maar niet voldoen.
Boeren zijn onmisbaar, nemen grote risico's en werken harder dan bijna iedereen. Maar als het even niet goed gaat, komen ze meteen onder immense druk te staan: de kleine man tegenover de grote corporaties.

Na een grote investering weigerden de koeien gemolken te worden door machines

Enige jaren geleden besloot Van Rijthoven te investeren in melkrobots voor zijn 300 koeien, maar na een tijdje weigerden ze om door de machines gemolken te worden. Zijn bedrijf leidt daardoor enorme schade en het zet zijn gezin onder grote druk. 'Het is uitbreiden of opgeven' wordt in de documentaire gezegd en dat staat in schril contrast met het beleid van de overheid om kleinschaligheid en biologisch boeren te stimuleren.

Na afloop van de film is er een gesprek met Stef Freriks, de energetisch coach die in de film ook aan het woord komt en die de familie Van Rijthoven en een aantal andere families begeleidt.

Befaamd duo in Tindalvilla

Foto: Alastair Merill

BUSSUM Het befaamde duo Michael Foyle en Maksim Štšura treedt zaterdag op In de Tindalvilla.

Volgens Hans Roelofsen, artistiek leider van de Tindalstichting, is het een grote eer dat zij neerstrijken in Bussum en beschikken ze over een betoverende overtuigingskracht. Ze spelen onder meer Mozart en Brahms. Ze schitterden al op tal van plekken over de hele wereld en stonden op prestigieuze podia in onder andere Verona, de Wigmore Hall in Londen en Het Concertgebouw in Amsterdam. Het concert begint om 20.30 uur. Kaarten via www.tindal.nl.

Vrijwilligers gezocht

*Het Muiderslot zoekt voor de museumwinkel iemand die de inkoopcommissie komt versterken. Dit omvat het bestellen, beheren en uitstallen van het boeken-assortiment.
*Amaris woonzorgcentrum de Veste zoekt een vrijwilliger die samen met een bewoner op de duofiets kan fietsen.
*Stichting Forteiland Pampus zoekt educatievrijwilligers. Het gaat om het begeleiden van schoolgroepen.

Deze en meer vacatures op www.versavc.nl. Voor informatie en advies vrij binnenlopen op de Ceintuurbaan 47 op di en do van 10.00 – 12.00 uur of in de Bibliotheek op het Wilhelminaplein op de donderdag van 12.00 – 14.00 uur. Maak een afspraak via 035-6938525.

29 / 32

Anne van der Burg en Hajo Bruins over hun rollen in 'Achter het Huis'

'Onder de personages leven humor, verlangens én beestachtige driften'

Jongeren van 15 tot en met 20 jaar kunnen voor de speciale prijs van 18,75 euro (i.p.v. 37,50 euro) naar de voorstelling 'Achter het Huis' in Singer.

Scène uit 'Achter het Huis'. Foto: Ben van Duin

Laren De voorstelling 'Achter het Huis' is zaterdag 20 januari te zien in Singer Laren. Kaarten via kassa@singerlaren.nl of via de website www.singerlaren.nl. Een interview met de acteurs Anne van den Burg en Hajo Bruins.

Toen Anne van der Burg tijdens haar afstudeerjaar aan de Academie voor Theater en Dans in de Volkskrant las dat Johan Doesburg een tekst van Ilja Leonard Pfeijffer ging regisseren, geïnspireerd op de wereldberoemde dagboeken van Anne Frank, wist ze wat ze wilde. Van der Burg: "Ik dacht letterlijk: ik moet Anne spelen. Toen ik een jaar of tien was, namen mijn ouders mij, mijn broer en mijn zus mee naar het Achterhuis in Amsterdam en ik voelde onmiddellijk dat het verhaal van Anne Frank iets met mij te maken had. Mijn vader is Joods. Ik zelf niet, want mijn moeder is het niet. Ik ben ook niet Joods opgevoed, ik zat in Enschede op een katholieke basisschool, waar we vier keer per dag moesten bidden. Omdat wij dat thuis niet deden, raakte ik geïnteresseerd in religie en geschiedenis. Maar over de ellende die mijn vaders familie tijdens de oorlog heeft meegemaakt werd thuis niet echt gesproken. Via het verhaal van Anne Frank ben ik mijn vader en zijn achtergrond veel beter gaan begrijpen. En daardoor ben ik uiteindelijk mezelf beter gaan begrijpen."
Van der Burg verzamelde moed, schreef een brief aan producent Arjen Stuurman en mocht tot haar vreugde auditie komen doen. Regisseur Johan Doesburg was onder de indruk van haar spel en betrokkenheid bij het onderwerp. Hij vertelde haar dat het stuk niet 'gewoon' een reconstructie van de historische situatie in het Achterhuis zou worden. "We gaan er echt iets heel anders mee doen, mag dat wel van jou?" Van der Burg: "Ik antwoordde dat ik het juist heel goed vond dat het verhaal uit de 'heiligheid' wordt getrokken. Anne Frank hoort bij Nederland. Haar verhaal is gruwelijk aangrijpend en de Tweede Wereldoorlog mag nooit worden vergeten. Tegelijkertijd is het Achterhuis ook een beetje een pretpark geworden. Terwijl de situatie van een onderdrukt volk of van jarenlang met veel mensen in een te kleine ruimte moeten zitten juist nu heel actueel is. Bovendien zijn Annes emoties bovenal menselijk. Iedereen heeft bijvoorbeeld op een bepaald moment in zijn jeugd wel zijn ouders gehaat en daar later spijt van gehad. Dat is ook herkenbaar zonder de context van de Tweede Wereldoorlog of Joods-zijn."
Medespeler Hajo Bruins, in de voorstelling Annes vader Otto Frank, vult aan dat de voorstelling probeert om het mythische verhaal van Anne Frank van nuances te voorzien. Géén historische nuances, integendeel - er is een flinke dosis fictie toegevoegd - maar eerder universeel menselijke nuances. Bruins: "Wij spelen wat er zou kunnen gebeuren als acht mensen twee jaar lang opgesloten zitten terwijl buiten de vijand rondloopt. Waar en wanneer ons verhaal zich precies afspeelt, is niet helemaal ingevuld. In onze interpretatie leven onder de personages humor, verlangens én beestachtige driften. Begrijpelijke, menselijke driften als je met elkaar in een kleine ruimte zit zonder een idee van de toekomst." Bruins put voor zijn rol inspiratie uit zijn eigen familie en het voor zijn generatie zo herkenbare grote 'jaren-50-zwijgen' over de oorlog. Bruins: "Ik had van die oudooms, dat waren hele geremde mannen. Die zaten in een stoel redelijk te wezen en schuine grapjes te vertellen, maar het ging nooit over zaken die hen écht raakten. In de voorstelling is mijn personage Otto overredelijk. Hij bezweert de conflicten die door alle beestachtige emoties worden veroorzaakt met het woord. Zodra de oorlog hierbinnen uitbreekt zijn we verloren, is zijn opvatting. Ik ben het met die opvatting eens. In de voorstelling is de bezwering van alle emoties een manier om het met elkaar uit te houden en te overleven. Maar het gevaar van die bezwering is dat wat er écht gebeurt tussen de personages niet wordt gezien."

'We gaan er echt iets heel anders mee doen, mag dat wel van jou?'

'Zodra de oorlog hierbinnen uitbreekt
zijn we verloren'