BussumsNieuws

6 juni 2018

BussumsNieuws 6 juni 2018


'We missen visie in coalitieakkoord'

door Jessica de Jong

GOOISE MEREN De oppositie mist visie, ambitie, duiding en onderbouwing in het nieuwe coalitieakkoord. Verder meent men dat er een teveel is aan wethoudersuren en gebruik van het woord ‘duurzaamheid’. De oppositie wacht in spanning op de financiële onderbouwing die nu ontbreekt.

De gemeenteraad besprak afgelopen woensdag het coalitieakkoord ‘Duurzaam, sociaal, veilig en vitaal’. Dat het stuk niet concreet genoeg is, daar waren oppositiepartijen GDP, CDA, PvdA, 50Plus en CU het wel over eens.

Hoofdlijnen

Formateur Alexander Luijten (VVD) zei dat het stuk bewust veel open eindjes heeft. “Het is een akkoord op hoofdlijnen. We hebben het expres niet heel gedetailleerd gemaakt, juist omdat we het niet willen dichttimmeren. We staan open voor inbreng van betrokkenen per onderwerp. Veel dossiers zijn afhankelijk van de ambtelijke capaciteit en financiële haalbaarheid.”

Luijten legde uit waar het volgens hem juist weer wel concreet wordt: “We zetten nu echt in op woningbouw op het Scapinoterrein en behoud van de Albert Heijn in het centrum. En we schaffen de belasting zonder grondslag af. We hebben tal van ambities.”

5

Wethouders geïnstalleerd

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren heeft vijf nieuwe wethouders.

Alexander Luijten (VVD), Geert-Jan Hendriks (D66), Marieke Munneke Smeets (HvBNM), Barbara Boudewijnse (GL) en Jan Franx (VVD) vormen samen met burgemeester Han ter Heegde het nieuwe college. De wethouders krijgen ook een eigen wijk toebedeeld. Ook zijn raadsleden Mark Marshall (VVD), Sawan Bruins (D66), Barbro van der Ham (Hart voor BNM) en Petra Vonk (GroenLinks) geïnstalleerd.

ViJoS zet de boel op z'n kop

Foto: Bob Awick

BUSSUM Een zeer muzikaal en geslaagd feest afgelopen zaterdag op de velden van SDO. Daar had ViJoS vanwege hun jubileum een taptoe georganiseerd. Het publiek genoot van een fantastische show met diverse korpsen. De muziek was afwisselend en werkte erg aanstekelijk. Kortom: de taptoe is zeker voor herhaling vatbaar.

17

Nierstichting

Tom Oostrom is al sinds 2010 directeur van de Nierstichting. Foto: Yvette de Vries

De Nierstichting bestaat 50 jaar en heeft veel veranderd en bereikt. Het ultieme doel: genezing of op z'n minst de ziekte stopzetten, is nog niet mogelijk.

9

Een uitgelezen boek Caroline H. de Jonge: Dutch Tiles

Dit Engelstalige boek was bij het uitkomen in 1971 een betrouwbare gids voor verzamelaars van antieke vloer- en wandtegels. Tegeltjes en tegeltableaus, vooral uit de 16e, 17e en 18e eeuw, waar Delft, Rotterdam, Amsterdam, Gouda, Makkum en Hoorn wereldfaam mee verwierven; daar gaat het over in dit boek. Het waren vooral vakmensen uit de Zuidelijke Nederlanden die hier de kunst van decoreren en bakken introduceerden. Zij versierden tegels met landschappen, bijbelse voorstellingen, schepen, bloemstukken en allerlei ornamenten. In dertien hoofdstukken worden de verschillende productiemethoden, stijlen, steden en de handel besproken. Vele tableaus werden gemaakt en zijn nog steeds te zien in diverse paleizen elders in Europa. Het boek bevat lijsten van musea en particuliere verzamelingen. 337 pagina's, 400 illustraties op speciaal papier, waarvan 134 in kleur. Gebonden boek met omslag. In uitstekende staat. In 1971 uitgegeven door Praeger Publishers New York.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 15. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. P. Verhoeff; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril 1e Communie; za. 09/06 17.30 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Hoefnagel en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. dr. R. Brouwer
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. dhr. A. Verstoep en 17.00 u. ds. P. Molenaar
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. gezamenlijke dienst bij Remonstranten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. gezamenlijke dienst bij Remonstranten
*Evangelisch-Lutherse Gemeente geen dienst, gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. P.J. van der Loo
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
* Kerk in de Meent 10.00 u. mw.ds. G. Hage

Weerbericht

Zonnige perioden, kans op een bui, iets minder warm

Een hogedrukgebied boven de Noord-Atlantische Oceaan trekt oostwaarts. Het komt wederom boven Scandinavië te liggen. Met een aflandige wind is het opnieuw zomers warm. Boven Midden-Europa komt weer een lagedrukgebied te liggen, waarvan de invloed zich noordwaarts uitbreidt. De buienkans wordt vanuit het zuiden dan iets groter. Het wordt iets minder warm.

Donderdag en vrijdag

Donderdag wordt het met circa 27 graden zomers warm. De zon schijnt geregeld. Er waait een zwakke tot matige wind tussen noordoost en oost. Later op de dag of avond bestaat er kans op een (onweers)bui. Voor vrijdag worden perioden met zon en enkele wolkenvelden verwacht. Het wordt omstreeks 25 graden. Er is lokaal kans op een bui. Er waait een lichte noordenbries.

Het weekeinde

Voor zaterdag wordt overwegend droog weer verwacht. Er zijn enkele wolkenvelden maar er is ook ruimte voor zonneschijn. De temperatuur valt met een maximum van 24 graden een fractie lager uit. Zondag wordt de kans op een bui iets groter. Nu en dan schijnt de zon. Het wordt circa 23 graden. Er waait in het weekeinde een meest matige noordenwind.

Weetje

Op 1 juni ging de meteozomer van start. De gemiddelde temperatuur over de 3 lentemaanden was 11,1 °C tegen 9,5 °C als langjarig gemiddelde. Hiermee komt lente 2018 op een 3e plaats van zachtste lentes sinds 1901. Alleen in 2007 en 2014 was de lente nog iets warmer. Maart was koud, maar april zeer zacht. Mei was zelfs de warmste meimaand in minstens 3 eeuwen.

Hoe heet dit gereedschap uit het Eendrachtspark?

Eindelijk weer eens een aardig puzzeltje. Zal niet zo moeilijk zijn, maar ik kwam er niet achter. Wel ongeveer, maar de precieze naam kon ik toch niet vinden. Wie van de lezers voelt zich geroepen?

Alweer een paar weken geleden stopte er bij mijn garage een flinke auto waar een flinke vent uitstapte. Aanvankelijk kon ik hem niet plaatsen, maar naarmate hij dichterbij kwam, zag ik het. Daar was hij: Benno Cornegé uit Bussum. Ik zag beelden als uit een film voorbijflitsen. Hoofdzakelijk flarden uit de kroegwereld met natuurlijk Spoorzicht, Het Spiegheltje, café Noord-Holland en nog wat andere die allemaal tegenwoordig anders zullen heten. Benno kwam mij met zekere trots een voorwerp brengen, want hij kende de Gérariteiten-stukjes goed genoeg om te weten dat er wellicht een mogelijkheid bestond het gereedschap te kunnen duiden. Was afkomstig van onder de vloer van een huis aan het Eendrachtspark. Uit de omgeving van de Sint-Janslaan waar iedereen heeft kunnen 'genieten' van de complete renovatie van heel wat straten. Het 'ding' is groter dan de foto doet vermoeden en lijkt het meest op een krik. Ook het woord 'vijzel' is gevallen. Moet gebruikt zijn om de planken van de nieuwe vloer (1931) aan te drukken. De pakken met planken zullen zijn opgetakeld met de haken, die zelfklemmend zijn. Eveneens te zien op de foto. Op het gereedschap staat een monogram: 'NLHA' met een omega-teken. Ik zou haast zeggen: ga er maar aan staan en bij voorbaat dank.

Vanaf 6 juni zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine, met onder andere een voorbeschouwing op de wereldbarbecue, informatie over de AED, een reisje met de Zonnebloem en Kort Nieuws.
- In Gesprek met, de burgemeesters van Hilversum en Gooise Meren.
- RegioHub gaat over projecten in Kortenhoef die opgezet zijn door de Stichting De Appelboom.

'Alle veteranen én hun partners verdienen onze waardering'

Vier gemeenten vieren samen Regionale Veteranendag

Veteranen uit Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum én Weesp worden zaterdag in het zonnetje gezet op de Regionale Veteranendag in Bussum.

Ter Heegde wil zijn waardering overbrengen. Foto: Bob Awick

BUSSUM Alle (ex-)militairen, die hebben gediend in oorlogsomstandigheden of bij vredesmissies in internationaal verband, zijn uitgenodigd voor de allereerste Regionale Veteranendag die wordt gehouden in Bussum. Maar ook publiek is meer dan welkom om oude militaire voertuigen te bewonderen, de expositie te bekijken en de stormbaan en klimwand te proberen. Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren is zaterdag een van de sprekers en praat ons bij over het belang van deze dag.

Waarom is er gekozen voor een regionale viering?
"We zagen dat de animo voor de lokale veteranendag terug liep. Zo hebben we in Gooise Meren 300 veteranen, maar er kwamen er slechts zestig opdagen.
Daarom hebben we besloten om het samen op te pakken en er dan ook iets leuks van te maken, zodat we hopelijk ook de jonge veteranen mogen verwelkomen. Alle veteranen en hun partners verdienen onze waardering. Deze dag zullen dan ook mijn collega-burgemeesters aanwezig zijn en een krans leggen."
Hoe belangrijk is het om zo'n dag voor veteranen te hebben?
"Ik denk heel belangrijk. Militairen die worden uitgezonden komen terecht in uitzonderlijke situaties. Van tevoren is dat niet makkelijk in te schatten. Bij het grote publiek is ook niet veel bekend over militairen op missie. Het is vaak 'ver van mijn bed'. En als veteranen terugkomen van een missie, dan verwacht men dat ze niet zeuren en weer doorgaan. Maar dat is niet altijd zo makkelijk. Zeker niet wanneer een soldaat terugkomt en psychische problemen heeft. Een heel gezin kan lijden onder een uitzending en daarom vind ik het heel belangrijk dat we de partners en kinderen betrekken bij deze speciale dag."

U heeft persoonlijk ook veel met dit onderwerp?
"Ik ben zelf nog in militaire dienst geweest. In 1981 was ik net afgestudeerd en werd ik opgeroepen. Omdat ik een academische studie had gedaan, kon ik in het verlengde hiervan een functie op het ministerie krijgen. Wel ben ik zes weken in training geweest. We moesten schieten, marcheren, op bivak. Ik ben anderhalf jaar reserve-officier geweest en heb er dus iets van meegekregen. Maar ik ben nog nooit uitgezonden geweest. Twee jaar geleden heb ik het Veteranenhuis, een inloophuis voor veteranen, geopend. Veel jongens hebben op een uitzending van alles meegemaakt. Het beste is om hier samen veel over te spreken. Met kameraden, onder elkaar. Je ziet dat ook bij de brandweer na een heftige gebeurtenis: dan gaan ze samen veel bier drinken en praten. Dat is de beste manier om het te verwerken. Militairen en veteranen helpen elkaar altijd en dat is belangrijk, zeker in deze tijd van individualisme."

Veteranen hebben veel verhalen te vertellen. Archieffoto: Jessica de Jong

Er zijn oude voertuigen, een klimwand en een stormbaan

De dag is voor iedereen toegankelijk?
"Jazeker. De veteranen staan uiteraard voorop. Maar er is juist een leuk middagprogramma gemaakt zodat iedereen kan komen. Ik denk dat daar zeker animo voor is. Als je kijkt naar 't Gooi Bevrijd, met veteranen die rondrijden in oude voertuigen, dan zie je hoeveel belangstelling daar voor is."

Regionale Veteranendag is zaterdag 9 juni tussen 13.30 en 16.30 uur vrij te bezoeken in Spant!

'Veel jongens hebben op uitzending veel meegemaakt'

GDP meent dat het concreter kan: 'Akkoord is vlees noch vis'

GOOISE MEREN Fractievoorzitter Jelmer Kruyt van het GDP noemde vorige week in de gemeenteraad het coalitieakkoord vlees noch vis. Net zoals de rest van de oppositie meende hij dat het stuk concrete keuzes en diepgang mist.

'We borduren verder op de eerder gemaakte en aangenomen visies'

Hij haalde ook aan dat het woord 'duurzaam' maar liefst 103 keer wordt genoemd. Dat was ook 50Plus opgevallen die dit echt een 'overkill' vond en waarschuwde dat het woord hiermee betekenisloos wordt. Arie Mastenbroek van het CDA was blij dat veel punten zijn overgenomen uit het oude coalitieakkoord waarin hij nog de stempel van zijn eigen partij (toen nog coalitie) terugzag. Logisch, zo meende Jens Duyts van de VVD. "We borduren verder op de eerder gemaakte en aangenomen visies." Het CDA vindt echter de uitbreiding van 4.0 naar 4.6 fte's voor de wethouders echt niet nodig. "U zou toch zuinig omgaan met gemeenschapsgeld? Ik zie het tegenovergestelde gebeuren. Waar wordt de dekking gevonden?" Duyts diende hem van repliek en zei dat de portefeuille Ruimtelijke Ordening heel zwaar is. "Denk aan zowel de ontwikkeling van Crailo en het centrum van Bussum."
Rolien Bekkema van de PvdA vergeleek het akkoord met een kersenbonbon zonder vulling. "Er worden geen keuzes gemaakt, er is geen geldelijke onderbouwing. Wat gaat de coalitie doen? Blijft de bieb open? Hoeveel sociale huurwoningen gaan we bouwen? Wanneer krijgen we meer duidelijkheid?"
Marieke Munneke Smeets (Hart voor BNM) liet namens het college weten dat er gewerkt wordt aan een uitvoeringsprogramma, inclusief tijdlijn. Ze zei verder te kijken naar het verlagen van de druk op de sociale woningmarkt en dat de bibliotheek haar subsidie behoudt. Welke andere organisaties vallen onder 'doorlichten grote subsidies', wilde of kon ze niet aangeven. Ze sprak de gevreesde zin: "Ik kom erop terug". Een antwoord waar ze zelf, voorheen in de oppositie, nooit genoegen mee had genomen.

George Cooke

Docent kapper, 59 jaar, woont in Bussum sinds 2003

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Samen aan het fornuis staan. Met meerderen koken en veel ideeën opdoen zodat er een mix van verschillende culturen in een maaltijd samengevoegd wordt."

Je staat ook op de wereldbarbecue 24 juni. Wat voor hapjes maak je?
"Uiteraard de overheerlijke saté, gado gado, soto ajam, snacks - miniloempia's, pangsit, curryhoekjes - en uiteraard spekkoek."

Lievelingskeuken?
"Indonesisch en Spaans."

Wat doe je met een miljoen?
"Ik zou het geld delen met mijn kinderen. Ook zou ik naar Indonesië gaan en een fonds opzetten voor het weeshuis Don Bosco in Surabaya. Hier worden jonge weesjes opgevangen. Wij zijn hier 10 jaar geleden geweest. Het was heel confronterend om te zien hoe daar 's ochtends een meisje voor de deur werd neergelegd. Dit project heeft ons hart gestolen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Opgevangen in andijvielucht'. Dat gaat over de opvang van ontheemden uit Indonesië in kampen en contractpensions en de financiële claims op basis van uitgebleven rechtsherstel. Door dit boek ben ik mijn ouders beter gaan begrijpen én de gevolgen van de repatriëring naar Nederland."

Waar word jij boos van?
"Wanneer mensen afgerekend worden op onmogelijkheden."

Een dag de burgemeester?
"Ik zou jongeren de mogelijkheid willen bieden voor meer en beter vertier. Een mooi horecaplein voor alle doelgroepen om een betere socialisatie tot stand te brengen."

Bijna twee uur lang opgesloten in geldwagen

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM Een man heeft zichzelf vorige week opgesloten in de laadruimte van zijn geldwagen. Hij was een geldkoffer aan het pakken toen plots de deur achter hem op slot viel. Er moest een medewerker van het bedrijf komen om de deur weer te openen, maar dat duurde even. Het was een hete dag en de brandweer besloot het busje nat te spuiten en er een tent overheen te plaatsen.

Gooise VVD stuurt Weesper liberalen naar Amsterdam

GOOISE MEREN De VVD Gooi en Vechtstreek gaat verder zonder de liberalen uit Weesp. Dat is het gevolg van het besluit van Weesp om met Amsterdam te fuseren en niet met Gooise Meren.

De VVD Gooi en Vechtstreek bestaat nu uit de VVD-leden van Gooise Meren, Huizen en Weesp. De Weespers worden nu overgeboekt naar het 'VVD-netwerk' van Amsterdam.

Niet logisch

"Het zou niet logisch zijn om Weesp deel te laten blijven uitmaken van een netwerk waar de Weesper leden geen belang bij hebben", zo meldt Paul Overtoom van de VVD Gooi en Vechtstreek aan de leden.

Deze 'ontvlechting' heeft de zegen van de partij in Den Haag, de afdeling Amsterdam moet formeel nog instemmen.

HCAW doet goede zaken tegen Glaskoning Twins

BUSSUM Op jacht naar de top 4 hebben de honkballers van HCAW afgelopen weekend goede zaken gedaan. De Bussumers wonnen twee keer van Glaskoning Twins: donderdag met 1-3 en zondag werd het 0-7, zaterdag verloor HCAW met 1-0.

HCAW kwam donderdagavond op een 1-0 achterstand te staan, maar kon door hard werken met 1-3 alsnog aan het langste eind trekken. Twee dagen later gebeurde hetzelfde, maar nu lukte het HCAW niet om terug te komen en won Glaskoning Twins.

Afgelopen zondag kwam HCAW op voorsprong te staan. Het duurde vervolgens even totdat het verder weg kon lopen, maar toen dat eenmaal lukte werd Glaskoning Twins op een grote achterstand gezet.

HCAW staat na afgelopen weekend gedeeld derde. Komende week speelt HCAW tegen het sterk verjongde Hoofddorp Pioniers.

Stabiel op Misdaadmeter

Het aantal autokraken nam toe. Foto: Politie Gooise Meren

GOOISE MEREN Gooise Meren staat op plek 77 als het gaat om de gemeenten waar de meeste misdaden worden gepleegd. Dat stelt de AD Misdaadmeter.

De gemeente staat net zo hoog als een jaar geleden. Het aantal misdrijven daalde wel, maar slechts een beetje. Van alle regiogemeenten doet alleen Weesp het beter.

'De draagbare kunstnier geeft de dialysepatiënt veel meer vrijheid'

50-jarige Nierstichting kijkt vooral naar de toekomst

In de vijftig jaar dat de Nierstichting bestaat, is er veel veranderd en bereikt. Het ultieme doel: genezing of op z'n minst de ziekte stopzetten, is helaas nog niet mogelijk.

Tom Oostrom is al sinds 2010 directeur van de Nierstichting. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Van dromen naar werkelijkheid. Bij de Nierstichting in Bussum weten ze wat dat betekent: de draagbare kunstnier. Die moet het leven van veel nierpatiënten een stuk lichter maken.

'Eén op de zes dialysepatiënten overlijdt nu nog'

Jaren geleden begonnen ze met een tweetal andere bedrijven de ontwikkeling van dit 'wondermiddel'. "De testen op gebruiksvriendelijkheid zijn achter de rug en de laboratoriumtesten zijn bijna voltooid. Ondertussen wordt de volgende stap gezet: klinisch testen", aldus Oostrom. Een mooie mijlpaal in het jaar dat de Nierstichting haar 50-jarige bestaan viert. De voorspelling is dat de draagbare kunstnier over vijf tot tien jaar op de markt zou kunnen zijn, maar dat kan de Nierstichting niet zelf bepalen. Naast de draagbare kunstnier zijn er meer zaken waar de stichting haar pijlen op richt. Zoals preventie en sinds een aantal jaar ook onderzoek naar stamcellen die in staat moeten zijn beschadigde nieren te herstellen. De Nierstichting was, net als veel andere gezondheidsfondsen, vooral een fonds dat geld ophaalde en dat uitgaf aan onderzoek. Nu werken er steeds meer vakinhoudelijke mensen zoals artsen, apothekers, verpleegkundigen en biologen en zetten ze daarmee ook in op thema's als preventie en een gezonde levensstijl. "We kunnen een goede analyse maken van wat er nodig is voor nierpatiënten, maar ook hoe preventie en een gezonde levensstijl het risico op nierschade kunnen voorkomen. Daarmee stellen we ons ook maatschappelijker en breder op dan vroeger, toen fondsenwerving voor onderzoek corebusiness was. De preventiecampagnes zijn vooral gericht op een gezondere levensstijl: minder zout en meer gezond eten." Oostrom: "Samen met andere gezondheidsfondsen gaat de Nierstichting zich inzetten voor 'De gezonde generatie'. Een term die steeds meer in zwang raakt en kenmerkend is voor de bredere maatschappelijke koers, net als het onlangs gelanceerde onlineplatform: nieren.nl." Terug naar de draagbare kunstnier, die volgens Oostrom een enorme positieve impuls gaat geven aan de kwaliteit van leven. Niet meer drie keer per week naar het ziekenhuis, maar dialyseren op het moment en de plek die de nierpatiënt het best uitkomt. Maar er zit nog een ander groot voordeel aan de draagbare kunstnier: doordat je vaker kunt dialyseren heb je minder last van pieken en dalen in je gezondheid. Omdat je door vaker te dialyseren sneller het vastgehouden vocht en de afvalstoffen kwijt kunt.
De draagbare kunstnier zal wel het leven verlichten, levens redden zal hij niet zozeer. Daar is meer voor nodig. Oostrom 'onthult' de schokkende cijfers: jaarlijks overlijdt één op de zes dialysepatiënten. Dat is de reden dat flink wordt geïnvesteerd, zowel qua tijd als geld, in onderzoek naar de eerdergenoemde stamcellen, ofwel regeneratieve geneeskunde. Daarvoor is een samenwerkingsverband, RegMedXB, opgericht. Het doel? De nierpatiënt van de toekomst kans op genezing bieden.

'Mensen staan niet graag stil bij wensen voor hun eigen uitvaart'

Leg je uitvaartwensen vast voor de nabestaanden

Monuta De Jager heeft zaterdag een informatiedag gehouden over persoonlijke uitvaartwensen. Wat komt er allemaal bij een uitvaart kijken?

Uitvaartverzorger Simon Majoor kan helpen bij uitvaartwensen. Foto: Bob Awick

BUSSUM Uitvaartverzorger Simon Majoor van Monuta De Jager aan de Nieuwe Hilversumseweg vertelt dat deze informatiedag georganiseerd werd omdat mensen vaak niet stilstaan bij hun eigen uitvaart en als ze er wel over nadenken, dan leggen ze hun uitvaartwensen vaak niet vast.

"Het is ook een moeilijk en emotioneel onderwerp en je wilt niet stilstaan bij een eventueel overlijden. Maar we weten uit ervaring dat als je niets vastlegt of bespreekt het vaak moeilijk is voor de nabestaanden. Ze hebben al veel verdriet en dan moeten ze ook nog bepaalde keuzes maken over de uitvaart. Het neemt veel zorgen weg bij de partner, kinderen, familie of vrienden als je wel regelt hoe je je eigen uitvaart wilt hebben."

Wensformulier

'Een wensenlijst voor je uitvaart kan je rust geven'

"Tijdens de informatiedag kwam er een mevrouw op bezoek die voor een oudere dame zorgt. Niemand weet wat de wensen van die dame zijn. Ze gaan nu samen dit onderwerp bespreken en een uitvaartverzorger gaat binnenkort bij haar langs om het vast te leggen."

Hij wijst ook op de mogelijkheid om zelf online een wensformulier in te vullen. "Het is heel eenvoudig. Bel ons op of maak een afspraak maken voor een voorregeling. Dat wil zeggen dat we vastleggen wat de wensen zijn en aan de hand van de wensen kunnen we een kostenbegroting maken."

Majoor legt uit waar je allemaal aan moet denken. "De zaken die je het beste vast kunt leggen zijn of je begraven of gecremeerd wilt worden, waar je begraven wilt worden of waar de as uitgestrooid kan worden. Maar ook welke muziek je bij de uitvaart wilt of helemaal geen muziek, welke mensen je uit wilt nodigen. En wil je bijvoorbeeld een witte, grijze of bruine kist, wat voor kleur auto, wil je een opbaring thuis of in ons rouwcentrum. En komt er vooraf wel of geen condoleance en de crematie of begrafenis afsluiten met een kopje koffie of een borrel."

"Veel mensen weten niet wat er allemaal komt kijken na een overlijden en wij hopen, ook door zo'n informatiedag, dat mensen zich daar bewust van worden. Je hoeft echt geen hele grote wenslijsten in te vullen, maar het scheelt de nabestaanden veel werk in een emotionele periode en het geeft de familie een rustgevend gevoel als het geregeld is."

Sparen of verzekeren

"Wij weten uit ervaring dat het een grote stap is om zo'n lijst in te vullen of om er überhaupt over na te denken. Maar het kan ook rust geven als je bijvoorbeeld weet wat de kosten van een uitvaart zijn en of een eventuele begrafenisverzekering de wensen dekt. Als je geen verzekering wilt, kun je bijvoorbeeld ook een spaarpotje maken, maar dan moeten anderen daar wel van op de hoogte zijn. En daarom vinden we het heel belangrijk dat mensen stilstaan bij hun uitvaart en wat de wensen en kosten zijn," besluit hij.

Het fundament voor nieuwbouw Wellantcollege is gelegd

Over ruim een jaar staat de verhuizing gepland

Leerlingen helpen bij het leggen van het fundament van de school. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

NAARDEN Voor het slaan van de eerste paal, vlak na Pinksteren, lukte het niet meer om iets ludieks te regelen, maar maandag werd er toch een bijzonder moment gecreëerd om de bouw van het nieuwe Wellantcollege te vieren. Vijf leerlingen, voor dat moment omgedoopt tot 'bouwteam', mochten een stukje grond uitvlakken.

De vijf leerlingen, allemaal uit het eerste leerjaar, legden zo symbolisch het fundament van hun nieuwe onderkomen. In het schooljaar 2019-2020 starten de ongeveer 300 leerlingen van deze Naardense vmbo-school in het nieuwe gebouw. Het oude pand gaat dan tegen de vlakte en maakt plaats voor de bouw van nieuwe woningen. "Dat sluit mooi op elkaar aan, we hoeven dus niet tijdelijk in noodgebouwen", aldus de bouwcoördinator van het Wellantcollege.

'Een gebouw met veel aandacht voor een gezonde (leer)omgeving'

'Een duurzame plek'

Voordat het vijftal aan de slag ging, was er eerst nog een officieel woordje van regiodirecteur Leon Admiraal. Hij noemde het nieuwe schoolgebouw een duurzame en moderne plek waar de leerlingen zich veilig kunnen voelen en de ideale plek om zich voor te bereiden op hun toekomst. Na een werk- en veiligheidsinstructie van de uitvoerder ging het vijftal onder toeziend oog van alle aanwezigen aan de slag. Zand scheppen ging hen prima af, het uitvlakken met behulp van een waterpas was wat onwennig. Bij dit precieze werkje kregen de drie meiden en twee jongens hulp van de uitvoerder. Na alle arbeid ging de kurk van de alcoholvrije bubbels en werd er geproost op de nieuwbouw.

Nieuwbouw

De eerste ideeën voor herontwikkeling van het voormalige Storkterrein, waar nu de nieuwbouw komt, dateren al van 2009. In de jaren die volgden is er flink wat onderhandeld en afgepraat. De schoolleiding was dan ook blij dat er dit voorjaar eindelijk groen licht kwam en de eerste paal de grond in kon.

Locatie

Het nieuwe gebouw komt vlak naast het huidige onderkomen. Daar is volgens de schoolleiding ook bewust voor gekozen, omdat de huidige plek een fijne plek is. Het is een gebouw met veel aandacht voor duurzaamheid en een prettige en gezonde (leer)omgeving, laat de schoolleiding weten. Dat betekent ruime en lichte lokalen en een pand dat bijna energieneutraal functioneert. De buitenruimte krijgt ook extra aandacht. Er is een tuin- en landschapsarchitect ingehuurd om die zo te ontwerpen dat hij aansluit bij het groene karakter van het gebouw en de verschillende leerrichtingen. Zo zijn er een techklas, een kookklas en een dierklas.

'Voorstellingen van onze leerlingen waren fantastisch'

De gitaarleerlingen gaven een optreden in Spant! Foto: Bob Awick

BUSSUM Het 25-jarig bestaan van de Gooische Muziekschool werd gevierd met twee voorstellingen in theater Spant!

"Zo'n 120 leerlingen van de basisvorming muziek gaven 's ochtends een optreden met de voorstelling 'The Best of... 25 jaar Muziek Plezier", vertelt Nico Schimmel van de muziekschool. "Het was een fantastische voorstelling. Ze speelden apart en samen een doorlopend verhaal over hun eigen talenten."

's Avonds traden de leerlingen van de Musical- en Theaterafdeling op. "Er waren optredens van het Jeugdtheater, Musical & Dance Center, Showballet Musical en de muziektheaterafdeling voor jongvolwassenen. Ze zongen, speelden en dansten een compilatie uit de musicals 'Helden', 'Peter Pan', 'Harry Potter', 'Cats' en 'Midzomernachtdroom'. Deze vijf musicals zijn binnenkort te zien in Theater Concordia."

"De leerlingen hadden keihard gerepeteerd voor deze twee voorstellingen. En dat was niet voor niets, want de twee voorstellingen waren fantastisch."

Murat Isik te gast in Los

'Wees Onzichtbaar' won de Libris Literatuurprijs 2018. Foto: Bob Awick

BUSSUM De Bussumse boekhandel Los kon weer een topper uit de wereld van de literatuur afvinken van het lijstje. Zaterdag was Murat Isik te gast.

Isik is niet de minste, hij is winnaar van de Libris Literatuurprijs 2018. Het boek voert op dit moment ook de ranglijsten aan van 'Best Verkochte Boek'. Murat bracht uiteraard zijn winnende boek 'Wees Onzichtbaar' mee naar Bussum om te signeren en te bespreken. Het boek gaat over zijn jeugd in de Bijlmer en het thema 'Overleven'. Het is deels autobiografisch, deels fictie.
Boekhandel Los onderschrijft het talent van de schrijver. Cor Wiersma bracht het boek, toen het net uit was, als een van de eersten via Facebook onder de aandacht van medeboekverkopers. Dat werd de lieveling van de verkopers. De branche zette het boek dus in de spotlights waarna het een bestseller werd. Lenneke Gons van Boekhandel Los vertelt: "Je doet jezelf tekort als je het niet leest. Murat is opgegroeid in moeilijke omstandigheden, maar gaf nooit op. Een inspirerend verhaal en echt aan te raden, ook voor middelbare scholieren."
Het was zaterdag druk tijdens het bezoek. Op de eerste rij zat ook een oud-lerares van Isik (een klant van Los). De schrijver kon dat duidelijk waarderen. Veel aanwezigen hadden het boek al gelezen, maar wilden graag meer weten.

Kinderen Tweemaster steunen 'oom Marco'

Leerlingen van De Tweemaster haalden 300 euro op. Foto: Bob Awick

NAARDEN De leerlingen van basisschool De Tweemaster hebben 300 euro gedoneerd aan Alpe d'HuZes. Ze willen met deze actie een bijdrage leveren voor de strijd tegen kanker.

"We hebben voor dit goede doel gekozen omdat we een leerling in groep 8 hadden met leverkanker", vertelt directeur Chris Heersink. "Gelukkig gaat het beter met hem. Hij is geopereerd en heeft chemokuren gehad. Tussen de behandelingen door was hij zo veel mogelijk op school en hij is nu gelukkig schoon verklaard. Zijn oom Marco wilde iets betekenen voor hem en heeft gekozen om mee te doen aan de toertocht van Alpe d'HuZes om zo veel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Onze leerlingen hoorden over deze actie en wilde daar graag aan meedoen. Elke maandag halen we geld op met de actie 'Om mekaar geld'. Leerlingen stoppen dan een bijdrage in een pot en dat geld doneren we aan een goed doel. Ook hebben leerlingen extra geld opgehaald bij familie, buren of kennissen. Iedereen kan nog een bijdrage doneren via deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/marcobuitenweg."

Erg warme vierdaagse met volop zon

Er werd niet vier, maar drie dagen gewandeld

Zonnewijzer liep voorop met rode petten. Foto's: Bob Awick

BUSSUM De Avondvierdaagse Bussum-Naarden zit er weer op. Afgelopen donderdag was de feestelijke ronde waarbij de lopers onthaald werden in het dorp door vrienden en bekenden met muziek, bloemen en snoep.

Bij deze editie werden niet vier, maar drie avonden gelopen. Dinsdag kon de tocht niet doorgaan wegens onweer. De andere dagen was het erg zonnig en warm. Maar het was vooral volop genieten in de prachtige omgeving tijdens het lopen over de heide en door het bos. Lopers konden vooraf opgeven of ze 5 of 10 kilometer wilden afleggen.

De vele scholen uit Bussum en Naarden waren goed te herkennen aan de t-shirts van de school. Ze moesten zich in vakken opstellen en de organisatie had duidelijk de nodige ervaring om alles soepeltjes te laten verlopen. Albert Heijn deelde op de route zeer welkome waterflesjes uit, appels en een andere avond eierkoeken.

Lopers van de Julianaschool.
Muzikaal onthaal.

Honderden mensen bij defilé delen snoep en bloemen uit

Defilé

De laatste avond was het flink druk, met name rondom de Spiegelstraat en zorgcentrum de Zandzee. De lopers hadden het warm en keken uit naar een welverdiend ijskoud ijsje. De enorme stoet liep langs verzorgingshuis de Zandzee waar de bewoners lekker buiten in het zonnetje waren gaan zitten om te zwaaien. Vlak voor de finish hadden bewoners een buitendouche geplaatst waar de kinderen snel onderdoor konden. Bij de finish kregen ze bloemen van wethouder Alexander Luijten en het Vierdaagsekruisje.

'Dit overtreft onze dromen'

De taptoe vond plaats op de velden van SDO. Foto: Bob Awick

BUSSUM Ze kijken terug op een knallende afsluiter van het jubileumjaar. De jubilerende Show- & Marchingband ViJos is er nog ondersteboven van. "Het was een groot feest met meer dan duizend bezoekers, toffe shows en lekker eten", aldus de Bussumse muziekvereniging.

Ze hadden rekening gehouden met zo'n 750 bezoekers, maar het werden er meer dan 1.000. "Zo veel enthousiastelingen, een groot succes dus en de muziek die er wordt gemaakt is erg geliefd", concludeerde de jubileumcommissie. De nieuwe opzet leek ook in de smaak te vallen. Niet alleen een tribune met statische toeschouwers, maar ook op en rond het veld waar de shows plaatsvonden liepen de bezoekers rond. "Dat, samen met de hapjes en drankjes, zorgde voor veel meer sfeer rondom het evenement."

Veel lof was er voor de kwaliteit van de deelnemende muziekkorpsen. "Het publiek reageerde zeer enthousiast en ook de eigen korpsen Jong ViJos en ViJos kregen telkens een oorverdovend applaus. En wanneer de korpsen even op adem moesten komen werd dweilorkest De Wallenkraainers ingezet om het publiek te vermaken." Het feest had ook nog een officieel tintje. Burgmeester Han ter Heegde mocht de taptoe openen door het openingsnummer in te tellen.

Afsluiting jubileumjaar

Met de taptoe op zaterdag heeft ViJos officieel haar 60-jarige jubileumjaar afgesloten. De toenmalige Stichting ViJos werd op 3 november 1957 opgericht door twee muzikale broeders van de Vitus- en Jozefschool. In de beginjaren was het lidmaatschap overigens voorbehouden aan jongens tussen de zeven en twaalf jaar. Nadat ook meisjes welkom waren werd zo'n twintig jaar na de oprichting de leeftijdsgrens losgelaten.

Toonkunst Bussum bestaat 135 jaar

Het jubileumconcert met de Bussumse sopraan Charlotte Houberg

Toonkunst Bussum viert zondag 17 juni haar jubileum met een concert met de Bussumse sopraan Charlotte Houberg en dirigent Yiorgo Moutsiaras.

Charlotte Houberg samen met het orkest en koor van Toonkunst Bussum. Foto: Rien de Jager

BUSSUM Toonkunst Bussum is een unieke vereniging die uit een koor en orkest bestaat. Ze spelen altijd samen en geven elk half jaar een klassiek concert.

Het koor van Toonkunst Bussum is het oudste koor van Bussum en bestaat uit zo'n veertig zangers. Voorzitter Nol Verhagen (69) vertelt dat hij tenor en bariton in het koor is. "Ik zing nu achttien jaar bij het koor en ben na mijn pensioen ook voorzitter geworden. Mijn enthousiasme voor zingen is begonnen toen ik in 1995 in Bussum kwam wonen. Mijn dochter zat toen op het Vitus College en een muziekdocent kwam op het idee om een koor van ouders en docenten te organiseren. Samen met mijn vrouw ben ik daar gaan zingen en na een aantal jaren wilde ik het serieuzer aanpakken en ben ik lid geworden van Toonkunst Bussum."

Toonkunst Bussum is een vereniging die bestaat uit een koor en orkest. "Veel verenigingen bestaan voornamelijk uit koren. Bussum is echt een van de weinige die het allebei doet. Het orkest heeft 32 vaste leden en bij optredens lenen we nog wat muzikanten in zoals trompettisten en trombonisten. Sinds 2012 zijn we ook met een jeugdstrijkorkest begonnen om jonge kinderen enthousiast te maken om in een orkestje te spelen. Dit is een groot succes. We doen nu twee projecten per jaar. De twaalf tot achttien jonge strijkers komen uit Bussum en omgeving en voor het afsluitende concert repeteren we een keer of acht."
Met dit jeugdorkest hoop Toonkunst Bussum dat de muzikanten vroeg of laat in het grote orkest gaan spelen. "Er is namelijk sprake van vergrijzing onder de leden en we krijgen te weinig nieuwe instroom, vooral van jongvolwassenen. Wat het koor betreft heeft dat volgens mij ook te maken met de leegloop van de kerken. In het verleden kregen we mensen die in een kerkkoor hadden leren zingen. Ook wordt er minder geïnvesteerd in muziekonderwijs op scholen. Het blijft dus een probleem om aan nieuwe leden te komen. In het koor zijn alle stemmen welkom. Je kunt altijd op de woensdagavond langskomen in de Lutherse kerk aan de Mecklenburglaan om te kijken of het je leuk lijkt om bij ons te komen zingen. Of als je in het orkest wilt spelen, kun je op dinsdagavond terecht in Scala aan de Dr. Schaepmanlaan. Vooral strijkers!"
Het jubileumconcert, met werk van Felix Mendelssohn met Psalm 42, Wie der Hirsch schreit, Antonin Dvorák met Symfonie nr. 9, Uit de nieuwe wereld en het Gloria van Francis Poulenc, vindt dit jaar niet in Bussum plaats, maar in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan 33 in Hilversum. "Normaal geven we onze concerten in de Wilhelminakerk, maar de kerk is onttrokken aan de eredienst en we weten niet wat er met de kerk gaat gebeuren. In december geven we daar nog een concert, maar of we in de toekomst in de kerk kunnen blijven optreden, is onzeker. We willen natuurlijk wel graag in Bussum blijven optreden en zijn om ons heen aan het kijken naar andere locaties. We hopen dat we in de Wilhelminakerk kunnen blijven. Die kerk past het best bij ons."

'We hopen dat we in de Wilhelminakerk kunnen blijven'

Het concert begint op zondag 17 juni om 15.00 uur. Een kaartje kost 17,50, voor jongeren van twaalf tot achttien jaar is het 5 euro en kinderen onder de twaalf jaar kunnen gratis naar binnen.
Kaarten kunnen besteld worden via info@toonkunstbussum.nl of bellen naar Wil Senden, 035-623 53 09.

Organisatie klaar voor lustrumeditie

De vrijwilligers werden maandag gefilmd door GooiTV.

BUSSUM Voor de vijfde keer organiseert een klein clubje enthousiaste vrijwilligers de WereldBBQ in Bussum. Het is dus een lustrumjaar. De organisatie neemt alle pluspunten uit voorgaande jaren mee en hoopt dit jaar nog meer bezoekers te mogen verwelkomen.

De WereldBBQ trekt ieder jaar weer meer mensen. "Elk jaar is het aantal bezoekers met meer dan de helft gegroeid", laat de organisatie weten.En ook wat betreft kennis is men gegroeid. "We kijken ieder jaar naar wat er goed ging en naar wat er beter kan. Het moet vooral een buurtfeest blijven. En dat betekent dat iedereen welkom is en dat de toegang gratis is." Ook dit jaar staat de formule als een huis. Er zijn meer dan 20 verschillende kraampjes met hapjes, livemuziek, kinderspelletjes, springkussens en een bar. De groep vrijwilligers laat weten ieder jaar weer blij te zijn met sponsors. "Zo houden we de kosten binnen de perken. Maar we zijn ook de directe buurtbewoners van de De Ruijterlaan erg dankbaar. Zij leveren immers water en stroom of lenen je een trappetje of iets anders dat je nodig hebt." De vrijwilligers hebben er een hele klus aan om alles ieder jaar op tijd af te krijgen. Helpende handjes zijn welkom. Wie mee wil doen kan zich opgeven door een mail te sturen naar jochum@jarigsma.nl.

De WereldBBQ is zondag 24 juni van 15.00 uur tot 19.00 uur op de Groene Long.

Nanny Blank zegt Fort Werk IV vaarwel

'Ik hoop dat dit een plek blijft waar iedereen kan genieten en ook kansen krijgt'

Nanny Blank gaat zich vol energie op andere activiteiten richten. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM "Het was een behoorlijke vuilnisbelt en het fort was totaal overwoekerd." Nanny Blank, fortwachter van Fort Werk IV en de drijvende kracht achter de Vernissage, klom 18 jaar geleden over het hek en heeft er vanaf dat moment alles aan gedaan om het fort en de Vernissage om te toveren tot de prachtige plek die het nu is.

"Ik wilde dat het een plek zou worden waar iedereen welkom is en waar zo veel mogelijk mensen van kunnen en mogen genieten." Met net zo veel energie als ze destijds aan die klus begon, zet ze nu ook de volgende stap in haar leven. Per 1 juli van dit jaar geeft ze het stokje over aan de nieuwe eigenaar: Spant! Ze blijft nog wel een tijdje betrokken bij de (lopende) activiteiten, maar gaat zich daarna toch op andere zaken richten.
De 'pionier' van Fort Werk IV gaat meer tijd besteden aan haar andere passie: het maken van bronzen beelden. Ze hoopt ook vaker als spreker te mogen optreden en meer tijd te hebben voor haar vijf kleinkinderen. Haar grote drive en rode draad is toch wel het het mensen naar de zin maken. Zelf noemt ze dat 'het proces van werken met mensen'. Dat gaat van het creatief meedenken bij het plannen van een bruiloft of besloten feest tot het ontvangen van de gasten en het enthousiast spreken voor (groot) publiek over de geschiedenis van het fort.
Ze is blij dat Spant! Fort Werk IV grotendeels in de sfeer van hoe het nu is wil voortzetten. Dat er ook wat veranderingen op til zijn daar heeft ze geen problemen mee. "Spant! zet bijvoorbeeld de kinderdiabeteskookcafés voort en ook de keukenbrigade en haar dreamteam blijven aan." Daarmee komt ze op een onderwerp dat haar na aan het hart ligt: maatschappelijk ondernemen. "Ik hou van liniebreed en maatschappelijk ondernemen, van samenwerken met andere mensen zodat het ook altijd win-win is, van kansen geven aan anderen." Bijvoorbeeld aan de verlegen jongeman die vorig jaar kwam binnenlopen. Die geeft nu schilderworkshops in de Vernissage. Nanny vertelt dat ze veel hulp kreeg bij het restaureren van het fort en de voormalige artillerieloods, die nu als atelier dienst doet. "We stonden zelf op de trap te schilderen." Het precieze restauratiewerk van de monumentale delen werd overgelaten aan vaklui. Zo werd de 300 meter lange gecreneleerde (van schietgaten voorziene) muur helemaal gerestaureerd en het fortwachtershuis opnieuw gebouwd op basis van historisch beeldmateriaal. Ze kijkt daar met enige trots op terug. Net als het bezoek van een delegatie van de UNESCO. Naast alle hoogtepunten waren er soms ook wel wat tegenvallers. "Er was een keer een feestje en de gasten dachten dat het inclusief eten was, maar er waren alleen wat hapjes." Nanny snelde toen naar de naburige snackbar om wat snacks te halen.
Spant! laat in een reactie weten dat ze de sfeer willen voortzetten. In de zomerperiode wordt er wel wat geklust. Zo krijgt de Vernissage een nieuw likje verf en ook de vloer wordt opgeknapt. "We zijn er erg blij mee en eerlijk gezegd, we hebben al 17 jaar een oogje op onze buur," grapt directeur Paul Haighton. Maar het is zeker niet de bedoeling dat Fort Werk IV en de Vernissage een soort satelliet worden van Spant!.

'Ik ben blij dat de nieuwe eigenaar, Spant!, de sfeer wil voortzetten'

Uit de historie van Bussum en het Gooi.
Verandering in beeld

De hoek van de Brinklaan en de Veerstraat in 1980. Geheel rechts de Nassaustraat. Het oude café Delta heet inmiddels The Corner. Het autoverkeer in de Veerstraat wordt met vluchtheuvels en verkeerslichten in goede banen geleid.

Tot de erfenis van de gemeente Bussum behoort een omvangrijk fotoalbum. De Afdeling Gemeentewerken heeft tientallen jaren lang bouwprojecten en herinrichting van straten gefotografeerd. In het Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen worden deze foto's bewaard. Op de website www.gooienvechthistorisch.nl zijn ze ook in gedigitaliseerde vorm te bekijken.

Het bladeren door dit album is een waar genot. Maar ook een ware gruwel. Met de wijsheid van nu is het niet om aan te zien hoe de geest van de modernisering Bussum van haar historisch hart heeft beroofd. In een proces van opeenvolgende besluiten is de aloude Brink gemarginaliseerd en het centrum naar de Veerstraat en De Nieuwe Brink verplaatst. Het achtereenvolgens vrij baan geven aan het autoverkeer, en daarna het inrichten van voetgangersgebieden, heeft in combinatie met deze besluiten tot een historisch ontwortelde dorpskern geleid.

Dezelfde locatie een jaar later. De villa op de hoek met de Oud Bussummerweg zal in 1985 plaats maken voor de bibliotheek.

De gemeentelijke foto's brengen deze processen duidelijk in beeld. Ga op de website van het archief naar de Beeldbank, toets een straatnaam in en sorteer de foto's op datum. Het is achteraf gezien niet te geloven in welke korte periode die moderniseringswoede een het eind van de twintigste eeuw toesloeg. Kijk zelf maar.

Hans Jonker

[Ingrid: de afb ongeveer even groot afbeelden]

[Afbeelding 1:] De hoek van de Brinklaan en de Veerstraat in 1980. Geheel rechts de Nassaustraat. Het oude café Delta heet inmiddels The Corner. Het autoverkeer in de Veerstraat wordt met vluchtheuvels en verkeerslichten in goede banen geleid.

[Afbeelding 2.] Dezelfde locatie een jaar later. De villa op de hoek met de Oud Bussummerweg zal in 1985 plaats maken voor de bibliotheek.

Feiko Koster fotografeert rijzende sterren op een opvallende manier

Werk is te zien rondom voorstellingen én op zaterdagen

Feiko Koster haalt jonge musici uit hun comfortzone en fotografeert ze op humoristische wijze. Een aantal werken is nu te zien in deMess.

Feiko Koster hangt zijn werk op voor de expositie in deMess. Foto: Bob Awick

NAARDEN Hoe zet je een jonge muzikant op de foto? In ieder geval niet statig geposeerd, meent de Naarder fotograaf Feiko Koster. Hij haalt er juist veel plezier uit om het anders te doen.

De werken in deMess zijn allemaal gemaakt op Schiermonnikoog tijdens het International Festival Jong Talent; een muziekfestival voor jonge muzikanten. "Het zijn allemaal rijzende sterren." Hij komt al jaren op het festival om de jongeren iets te leren over hoe je jezelf kunt promoten. Met sommige musici blijft hij nog jaren werken. Een van van hen is het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK). Feiko vertelt dat hij ze voor de foto, die in deMess hangt, in een aparte outfit had gestoken. Het doek pakt meteen, daar is geen twijfel over mogelijk. Het is een rare tegenstelling: muzikanten die niets anders doen dan studeren, oefenen, spelen, optreden. En dan staan ze daar met ontspannen gezichten, haren wapperend in de wind van het eiland, voeten in het water, een donkergroen visserspak met bretels aan en peperdure instrumenten in de hand. Feiko kan er wel om lachen. Hij houdt wel van een twist. "Dan pak ik bijvoorbeeld een oude fiets en zeg: ga daar maar mee op de foto. Ze doen het allemaal, behalve Koreanen."
"Ik vind deze foto van Pieter de Koe ook heel goed gelukt. We liepen op de dijk en mijn assistent zag ganzen. Ze heeft ze even opgejaagd en Pieter ging met zijn cello in de hand rennen. Op de achtergrond was een soort Walt Disney-lucht: knalblauw en met van die getekende wolken. Alles komt samen op deze foto. In zijn beweging staat hij er perfect op. Kijk ook eens naar het zwart, wit en grijs van zijn kleding, dat past precies bij de kleur van de ganzen."

Feiko ging 'pas' fotograferen toen hij vijftig werd. "Het was iets wat ik als tiener al wilde doen, maar mijn vader zei: leer eens een vak. Nu ben ik 63 en heb geen spijt van mijn keuze. De laatste acht jaar ben ik hoofdcurator op het Fotofestival Naarden. Dat houdt in dat ik samen met gastcuratoren selecteer wie mee mag doen, wat het thema wordt en welke exposant waar komt te hangen. Ik ben altijd op zoek naar interessante fotografie. Vaak sociaal-maatschappelijke fotografie waarbij de mens en de problemen in dit aardse bestaan in beeld worden gebracht. Journalistiek werk eigenlijk, maar ik houd ook erg van kunstzinnige fotografie. Het belangrijkste is dat het beeld je direct grijpt - dat het mij direct stopt."

De expositie is iedere zaterdag tot en met 4 juli te zien in deMess tussen 10.00 en 13.00 uur. Feiko is er dan zelf ook. Zijn werk is ook te zien op de veerpont naar Schiermonnikoog.

NAKK in het water. Foto: Feiko Koster

'Het belangrijkste is dat het beeld mij direct grijpt. Dat het mij stopt'

BFC overleeft eerste ronde play-offs op het laatste moment

BFC kwam voor rust nog tekort. Foto: Bob Awick

BUSSUM BFC heeft de eerste ronde van de play-offs overleefd en heeft nog steeds goede kans om te promoveren naar de tweede klasse. Overleven was het zeker, want anders dan de 4-2 zege doet vermoeden, kende BFC grote problemen met DESTO.

Dat kwam vooral doordat de tegenstander alles deed behalve voetballen en vooral terugzakte, loerend op de counter. BFC kon nauwelijks kansen creëren. Zelfs toen BFC halverwege de eerste helft met een man meer kwam te staan, had het geen grip op de wedstrijd. Sterker nog: BFC kwam nog voor rust op een 0-2 achterstand te staan. Tot tweemaal toe werden fouten genadeloos afgestraft. BFC speelde na rust alles of niets. En dat had succes. Doelpunten van Tjerk Posthuma en Tim Vrakking brachten BFC terug naar 2-2, waarna de tegenstander met het hoofd op het hakblok lag. Toch bleef het spannend. Pas op het laatste moment zorgden doelpunten van Davey du Maine en Jostein Ohm ervoor dat BFC won.

Komend weekend vormt JOS/Watergraafsmeer de volgende horde.

Ivar van Dinteren weg bij SDO

BUSSUM Eind december tekende hij nog een jaar bij als hoofdtrainer bij SDO, maar toch vertrekt SDO-hoofdtrainer Ivar van Dinteren naar een andere club. Hij vertrekt en gaat fulltime aan de slag bij Almere City FC.

De Bussumer tekende daar eind mei al een contract als trainer van het beloftenelftal. Toen gaven SDO en Van Dinteren zelf nog aan dat dat goed te combineren was. Toch namen de twee clubs een clausule op in het contract dat als Van Dinteren fulltime aan de slag kon gaan bij een profclub, hij zijn contract mocht ontbinden. Dat is nu dus het geval. Van Dinteren blijft komend seizoen de coach van het beloftenelftal van Almere City FC, maar gaat ook aan de slag als assistent van de nog aan te stellen nieuwe hoofdtrainer van de ambitieuze Almeerse eerstedivisionist.

SDO zoekt momenteel naar een opvolger voor de succesvolle Van Dinteren, die SDO niet alleen naar de hoofdklasse bracht maar daar ook nog eens stabiel bleef presteren en als kers op de taart afgelopen seizoen nog het bekertoernooi won.

SDO laat daarnaast weten Van Dinteren zeer dankbaar te zijn voor zijn werk voor de club. "Het bestuur is Ivar zeer erkentelijk voor zijn werkzaamheden als hoofdcoach maar ook voor het opzetten van de basis van onze jeugdopleiding. Hier gaan wij verder invulling aan geven zoals Ivar het voor ogen had", aldus het SDO-bestuur.

Tieners komen te makkelijk aan alcohol

BUSSUM Voor Gooise jongeren (-18 jaar) blijkt het bij de verschillende verkooppunten vaak nog kinderlijk eenvoudig om drank te scoren. Vooral bij sportkantines is het nog altijd kommer en kwel, al houden de verkopers daar zich iets beter aan de leeftijdsregels dan voorgaande jaren. Ook in horecagelegenheden, supermarkten en cafetaria's is nog veel ruimte voor verbetering.

Dat blijkt na een zogenaamde mysteryshopactie van de Gooise gemeenten en de GGD. Verschillende 17-jarige jongeren bezochten - onder begeleiding van onderzoeksbureau Nuchter - tussen maart en mei bijna 180 alcoholverstrekkers in 't Gooi en de Vechtstreek met als doel alcohol te kopen. De verkopers weigerden hen iets vaker alcohol te verkopen dan een jaar geleden; 66,3 tegenover 65,1 procent.

Verkopers

Slijterijen houden zich het beste aan de regeltjes. Slechts bij pakweg één op de tien (11,4 procent) gevallen ging daar een verkoper de mist in. Bij cafetaria's, supermarkten en horecagelegenheden was de kans van slagen voor de jongeren pakweg een op drie. Punt van aandacht zijn de supermarkten, aldus de GGD. Daar is de naleving slechter dan vorig jaar.

Sportkantines blijven het slechtst scoren. Daar krijgt in 57,3 procent van de gevallen een minderjarige geen biertjes of wijntje mee. Toch is hier de naleving sterk verbeterd de afgelopen jaren. In 2015 kregen jongeren bijvoorbeeld nog in de helft van het aantal gevallen alcohol mee. Bovendien scoren de Gooise sportverenigingen op dit punt beter dan het landelijk gemiddelde. Om in de toekomst nog betere percentages te kunnen presenteren, krijgen de slecht scorende verengingen een individueel bezoek van de GGD om zo hun alcoholbeleid te verbeteren.

Brief met resultaat

Alle bezochte zaken ontvangen van hun gemeente een brief met het resultaat van de verrassingsbezoekjes. Alcoholverstrekkers die zijn 'geslaagd' en waar het hele jaar geen overtredingen zijn geconstateerd, ontvangen de deursticker 'Wij doen NIX18 goed!'. Hiermee kunnen zij zich profileren als verantwoordelijk verkooppunt.

Verkooppunten waar het niet goed ging worden hier door de gemeenten persoonlijk op aangesproken. Slechte resultaten kunnen verder leiden tot extra controles door de gemeente.

Voor Mitsubishi voortaan naar Weesp

REGIO Wie op zoek is naar een Mitsubishi kan voortaan terecht bij Auto Lancker in Weesp. Dit autobedrijf is nu de Mitsubishi-dealer voor 't Gooi.

Auto Lancker is al Mitsubishi-dealer sinds 1975. Eigenaar Cees Bosboom zegt trots te zijn op het in hem gestelde vertrouwen en ziet de Mitsubishi- en andere merkrijders graag in zijn showroom aan de Hogeweyselaan verschijnen. "Ook onderhoud en schades aan alle auto's wordt via ons gerealiseerd", zo tipt hij. De wisseling valt samen met de Mitsubishi-Matsweken, die duren tot en met 17 juni.

BFC bedankt 'Limonade Japie'

'Limonade Japie' verricht de aftrap. Foto: Bob Awick

BUSSUM BFC heeft afgelopen zaterdag Jaap Hilverda in het zonnetje gezet. Het erelid van de Bussumse voetbalclub was afgelopen weekend op de kop af 75 jaar lid en mocht de aftrap verrichten van het play-offduel van BFC tegen DESTO.

Hoewel de ras-BFC'er geboren werd als Jaap Hilverda kennen de meeste BFC'ers hem als 'Limonade Japie'. Die bijnaam dankt hij aan het feit dat hij sinds mensenheugenis op woensdagmiddag de trainende jeugd van limonade voorziet.

HC Naarden trekt coach Axel Wessels aan

NAARDEN De hockeysters van HC Naarden hebben een andere coach: Axel Wessels gaat komend hockeyjaar met de ploeg voor het eerst het overgangsklasse-avontuur aan. Wessels neemt het stokje over van Willem Slinger, die de Naarder vrouwen afgelopen jaar naar de op een na hoogste klasse van het land bracht. Wessels is geen onbekende in de regio en was eerder jeugdtrainer bij Gooische.

Repair Café komt er weer aan. Foto: eigen archief

Donderdag 7 juni

Geef en neem winkel

9:00 uur | SCAN Naarden

Open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Netwerk vrijwillige hulp

9:00 uur | Wilhelminaplantsoen Bussum

Informatie over allerlei functies voor vrijwilligers van verschillende organisaties.

WerkZoekersServicePunt

9:00 uur | WOC De Palmpit

Inloopspreekuur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Vrijwillige bijdrage.

Koffie inloop

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Elke donderdagochtend.

Piano - en zanglessen

14:00 uur | Remonstranten Naarden-Bussum

Filosofisch Café

14:00 uur | Zorba de Griek Bussum

Thema: 'Spinoza - over het goede leven'. Wilhelminaplantsoen. Entree 5 euro.

Vestingborrel

17:00 uur | Bar Bistro Naarden

Vestingborrel,voor ondernemers & ondernemende personen die een band hebben met 't Gooi, Locatie: Turfpoortstraat.

Blazersband!

18:00 uur | Gooische Muziekschool Bussum

Lessen op klarinet, altsax, trompet, bariton of trombone bij muziekvereniging Het Gooi, Dr. Schaepmanlaan 8. Kosten: 20 euro van eind mei tot 12 juli.

Vrijdag 8 juni

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Een team computer-deskundigen van SeniorWeb beantwoordt kosteloos vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

't Bussums GeheugenHuis

10:00 uur | WC Uit Wijk Bussum

't Bussums GeheugenHuis is een ontmoetingsplek, bedoeld voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Contactpersoon: Esther Lindhout elindhout@versawelzijn.nl.

Leesgroep Biografieën

10:00 uur | WOC Bellefleur

Een keer in de zes weken tussen 10.00 en 12.00 tijdens uurde inloop en Jeu de Boule. De derde biografie is het boek van Yvonne Scholten. "Fanny Schoonheyt". Deelname is gratis. Mackaylaan 11a in Naarden.

Expositie

13:00 uur | Arte temporale Bussum

Schilderen van landschappen in olieverf van Simone Huy.

Spelletjesmiddag

14:00 uur | WOC De Palmpit

Kosten 1 euro.

Thema-avond

19:30 uur | Heart to Heart Bussum

Een interactieve avond voor mensen met vruchtbaarheids-problemen en hun omgeving: ouders, broers, zussen, vrienden, vriendinnen. Op het programma staat allereerst een lezing en nagesprek. Begeleid door Liesbeth de Wit en Sandra Bruijne

Zaterdag 9 juni

Kidsclub ViJoS

10:00 uur | Show- & Marchingband

Voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. Kosten: 7,50 euro per maand. Ceintuurbaan 45, Bussum

Foto-expositie

10:00 uur | deMess Naarden

Feiko Koster exposeert in deMess Naarden met 'Young & Talented' een selectie uit zijn portfolio over jonge getalenteerde musici.

Repair Café

10:00 uur | Denksport Centrum Bussum

Schakelaar stuk? Kruimeldief kapot? Fietsband verwisselen? Het Repair Café biedt hulp. Tot 13.00 uur. Komt u ook?

Expositie 'wereldmensen'

12:00 uur | Grote of St. Nicolaaskerk Muiden

'Wereldmensen' van het KCMM toont werk van 18 leden waarvan een aantal bij het begin van de vluchtelingenstroom al geëngageerd werk had gemaakt.

Ja Zuster Nee Zuster

20:15 uur | Spant!

Muziektheater Spotlight neemt u mee naar het rusthuis van zuster Klivia. De muzikale leiding is in handen van Jeroen J. Vermeulen.

Zondag 10 juni

Muziek in Huis in De Zandzee

14:30 uur | Vivium de Zandzee Bussum

Concert van het ensemble DuoDyadur. Iepenlaan 354, Bussum. Het concert is op de 5e etage en duurt 60 minuten. Entree 6 euro.

Festival Talk

15:30 uur | Vestingmuseum Naarden

Zondag 10 juni om 15:30 uur is de eerste Festival Talk van het Goois Erfgoedfestival. Naarden-deskundige Niels Udo vertelt waarom de naam Godelinde zo vaak voorkomt in het Gooi. De talk vindt plaats op het Vestingmuseum en is vrij toegankelijk. www.groeningooivecht.nl

Maandag 11 juni

Opticien aan huis

10:00 uur | WOC De Palmpit

Stoffer Optiek (opticien aan huis) voor gratis oogmeting, bril schoonmaken en allerlei vragen.

Collecte Natuurmonumenten:

10:00 uur | Brink Muiderberg

Van maandag 11 juni tot en met zaterdag 16 juni gaan duizenden vrijwilligers van Natuurmonumenten collecteren. De collecte staat dit jaar in het teken van insecten.

Seniorencafé

10:30 uur | Stokjes en Lepel Bussum

Het ASGM Seniorencafé tot 12.00 uur. Nassaustraat 3 b. Ook niet- ASGM leden zijn welkom. Consumpties voor eigen rekening.

Ampies Berg 't Harde

11:00 uur | BPB Bussum

Ampie Bouw legde een prachtige tuin aan. Deze torent meer dan 15 m boven 't maaiveld uit, staat bekend als Ampies Berg. Meer dan 1000 bloeiende planten, grote vijverpartijen, complete watervallen. Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Open eettafel

17:30 uur | WOC De Palmpit

Open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Dinsdag 12 juni

Spreekuur

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Inloop spreekuur van Versa Welzijn elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Buurtkamer. Voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren, controleren Toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Yoga op de stoel

10:00 uur | Amaris de Veste Naarden

Koningin Wilhelminalaan 1. Kosten per les 5 euro.

Volksdansen

10:00 uur | SCAN Naarden

Kosten per vier weken: 12,50 euro. Voor informatie en aanmelding: 06-13 69 84 34.

Piano - en zanglessen

14:00 uur | Remonstranten Naarden-Bussum

Piano - en zanglessen

Woensdag 13 juni

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Het Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel', achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34. Elke woensdag van 10.00 - 11.30 uur. Vrije toegang.

Muziek met Peuters

10:00 uur | Gooische Muziekschool Bussum

Speelse cursus voor kinderen van 1 tot 4 jaar met (groot)ouders. Cursus van 4 lessen voor 45 euro met als thema 'Op naar de Zomer'. www.degooischemuziekschool.nl

ASGM marktbezoek

10:00 uur | Station Naarden-Bussum

Trip naar Amsterdam, de Albert Cuyp. Informatie bij Lidemey 035-8889959 of Truus 035-6920694.

Fietstocht

10:00 uur | Station Bussum Zuid

De dagtocht "Gooise Meren". Vertrek om 10.00 uur vanaf Station Bussum-Zuid (hotelzijde). www.fietsgilde.nl

Samen wandelen

11:00 uur | Amaris de Veste Naarden

Van 11.00 tot 12.00 uur onder leiding van de buurtsportcoach wandelen in de omgeving van Amaris de Veste, tevens startplaats.

Voedingsadvies

19:30 uur | WC Uit-Wijk Bussum

Door natuurgeneeskundige therapeut Nelli Hakopian. Over voeding, gezondheid en wat de natuur voor je kan doen. Aanmelden bij Esther: elindhout@versawelzijn.nl. Deelname is gratis.

Bridgen

19:30 uur | Het Trefpunt Bussum

Lorenzweg 59. Info: 035 6940321

Internationaal jazztrio

20:30 uur | deMess Naarden

Terry, Mencel en Herman.

Donderdag 14 juni

Geef en neem winkel

9:00 uur | SCAN Naarden

Mandag t/m vrijdag.

Netwerk vrijwillige hulp

9:00 uur | Wilhelminaplantsoen Bussum

Informatie over allerlei functies voor vrijwilligers van verschillende organisaties.

WerkZoekersServicePunt

9:00 uur | WOC De Palmpit Bussum

Inloopspreekuur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Vrijwillige bijdrage.

Vrijwilligerswerk

10:00 uur | Versa Vrijwilligerscentrale Bussum

Informatie over onkostenvergoeding, verzekering, regels over vrijwilligerswerk en uitkring en een oriëntatie op wat er aan vrijwilligerswerk is. Na afloop kunt u direct bemiddeld worden. Vooraf aanmelden is noodzakelijk, via www.vagev.nl.

Koffie inloop

10:00 uur | De Kazerne Muiden Muiden

Elke donderdagochtend in Buurtkamer de Kazerne.

Piano - en zanglessen

14:00 uur | Remonstranten Naarden-Bussum


Inloopspreekuur

16:00 uur | Van Vuure | Niels

Inloopspreekuur voor alle uitvaartgerelateerde vragen, informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen. Bussum

Blazersband!

18:00 uur | Gooische Muziekschool Bussum

Lessen op klarinet, altsax, trompet, bariton of trombone bij muziekvereniging Het Gooi, Dr. Schaepmanlaan 8 Bussum. Kosten: 20 euro van eind mei tot 12 juli.

Vrijdag 15 juni

't Bussums GeheugenHuis

10:00 uur | WC Uit Wijk Bussum

Ontmoetingsplek, bedoeld voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Esther Lindhout elindhout@versawelzijn.nl

Vrienden van Sherpa Voorjaarskermis

Foto: Arthur de Mie

HILVERSUM Sherpa organiseert de Vrienden van Sherpa Voorjaarskermis voor mensen met én zonder beperking. Zaterdag is iedereen welkom tussen 11.00 en 17.00 uur achter in woonwijk Eemeroord aan de Zandheuvelweg 4 in Baarn.

Swingend Goois Midsummer Festival

Het goede doel dit jaar is de Sytske Foundation

Vorig jaar was het festival bij Mariënburg. Foto: Bob Awick

BUSSUM Lions Gooise Meren organiseert weer een Goois Midsummer Festival met dit jaar als locatie de Vernissage aan de Dr. A. Kuijperlaan.

Het swingende muziekfestival is met live-optredens van Frits Landesbergen en Marjorie Barnes en lekkere hapjes en drankjes in de Vernissage. De Lions-leden zijn in groten getale aanwezig en hopen veel mensen te kunnen begroeten. Voorafgaand en tijdens dit eendaagse festival verkopen de leden loten waarmee fantastische prijzen te winnen zijn. De opbrengst van het festival is voor de Sytske Foundation. Sytske Oosthoek (34) kreeg op haar negende diabetes type 1, waardoor zij sinds 2012 nagenoeg blind is. Met deze campagne wil ze 500.000 euro ophalen voor de ontwikkeling van de levensreddende implanteerbare insulinepomp voor haarzelf en haar mede-diabetes-type-1-lotgenoten.

Het festival is op zaterdag 16 juni van 18.00 tot 23.00 uur. Een kaartje kost 10 euro, kinderen tot en met twaalf kunnen gratis mee.

Watersporten, muziek en eten tijdens Jazz Marina

Genieten tijdens het Open Havenfestival. Foto: Jachthaven Naarden

NAARDEN Bezoekers kunnen zaterdag kennismaken met watersportactiviteiten, genieten van livemuziek, loungen en eten bij de foodtrucks tijdens Jazz Marina.

Jachthaven Naarden organiseert dit Open Havenfestival voor de vierde keer. Tijdens dit festival kan iedereen zelf ervaren hoe leuk watersport is met gratis suppen, sloepvaren, zeilen of zeeroeien. Voor 3 euro kun je een rondje varen op de RIB van de reddingsbrigade Naarden en steun je meteen hun goede werk.
Kinderen kunnen ravotten op het speel- en zwemstrand, op het springkussen of in de waterballen, terwijl de ouders kunnen ontspannen op een van de loungebanken.

Ook worden bijzondere slaapaccommodaties getoond zoals de moderne houseboats, havenlodges, de Marine Home die ontworpen is door Jan des Bouvries, trekkershutten, en de Zwerver, de chique en oudste woonboot van Nederland.
Op het havenplein kunnen bezoekers genieten van livejazzmuziek met zomerse loungetunes van Oded Nir, samen met saxofonist Jeff Hollie. Het Thomas Baggerman Trio speelt fresh gypsy jazz samen met Eva sur Sein. En de gezellige coverband Tape-That speelt een breed repertoire in de stijl van 'Vrienden van Amstel' .
Ook staan er diverse foodtrucks met keuze uit pizza, poffertjes, pulled pork en een snackcar. Restaurant PorterHouse met een terras aan het water is ook open.

De Open Havendag Jazz Marina is op 9 juni van 14.00 tot 20.00 uur aan de IJsselmeerweg 6.

Vrijwilligers gezocht

BUSSUM De vrijwilligerscentrale heeft weer diverse vacatures. Een greep uit het aanbod:

*Forteiland Pampus zoekt een klusser die samenwerkt met de fortwachter op het eiland.

*Mothercare Gambia zoekt mensen die goederen willen inzamelen voor gezinnen in Gambia.

*Het Rode Kruis zoekt een wijkcoördinator voor de collecte-organisatie.

*De Minister Calsschool zoekt een begeleider bij het overblijven tussen de middag.

Meer info www.versavc.nl of via 035-693 85 25.

Open Tuinen Weekend

BUSSUM/NAARDEN Het is zaterdag en zondag weer 'Groei & Bloei Open Tuinen Weekend'. In Bussum en Naarden stellen zes trotse tuinbezitters hun groene paradijsjes open voor bewonderaars. In deze tuinen staan mooie bloemen- en plantencombinaties en wandel je door origineel ontworpen tuinen. Een prachtige gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten en van elkaar tips en trucs te leren. De meeste tuinen zijn open van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor de exacte locaties en tijden, de tuinbeschrijvingen en een overzichtskaartje op www.gooi-noord.groei.nl.