BussumsNieuws

21 oktober 2015

BussumsNieuws 21 oktober 2015


Drie verkiezingsdebatten in aanloop Gooise Meren

Op zoek naar klare taal: zijn ze voor of zijn ze tegen? Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Enter Media, uitgever van BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws, houdt in nauwe samenwerking met GooiTV en de toekomstige gemeente Gooise Meren drie verkiezingsdebatten in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Het eerste debat is op dinsdagavond 27 oktober in het stadhuis van Naarden. Op donderdag 5 november is de kazerne in Muiden de locatie en het slotdebat wordt gehouden op maandag 9 november in het gemeentehuis van Bussum. Alle debatten starten om 20.00 uur en duren maximaal twee uur.
Per avond komen vijf stellingen aan bod waar telkens twee partijen over zullen debatteren, waarna ook de andere partijen zich in het debat kunnen mengen. Dat alles gaat in een redelijk snel tempo zodat het geen langdradige avond wordt en de bezoeker met veel informatie huiswaarts kan keren.

Parkeren, burgemeester
Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn onder andere: dorpsraad, voorzieningen, parkeren, toerisme en de profielschets voor de toekomstige burgemeester. Sommige onderwerpen zullen in twee debatten terugkeren, maar dan met andere partijen die tegenover elkaar staan.

De drie avonden worden geleid door hoofdredacteur André Verheul van Enter Media en tv-presentator Ruud Bochardt van GooiTV. De lokale tv-zender zal het laatste debat ook uitzenden.

18 november
De gemeenteraadsverkiezingen (officieel: herindelingsverkiezingen) worden gehouden op woensdag 18 november. De komende tijd wordt in deze krant veel aandacht besteed aan de standpunten van de verschillende politieke partijen. Vanaf deze week verschijnt wekelijks een pagina met daarin aandacht voor twee verkiezingsthema's. In één oogopslag is duidelijk hoe de partijen hierover denken. Deze krant werkt hierbij samen met de StemWijzer.

De Stemwijzer Gooise Meren is inmiddels geopend. Door vragen te beantwoorden via gooisemeren.stemwijzer.nl wordt direct duidelijk welke partij het beste past bij het opgegeven profiel.

De politieke partijen organiseren zelf ook nog allerlei bijeenkomsten en momenten waarop ze zichzelf laten zien. Denk aan bezoeken in de wijk en flyeren op de markt. Daarnaast is al aangekondigd dat diverse Haagse politici hun gezicht in Bussum, Naarden en/of Muiden laten zien om de campagne van hun lokale afdelingen te steunen.

GooiTV
GooiTV nodigt in het politiek-maatschappelijke discussieprogramma 'In Derde Termijn' verschillende politici uit. Zaterdag 31 oktober zijn de spoorwegovergangen onderwerp van gesprek. De Bussumse wethouder Nen van Ramshorst (GroenLinks) gaat in debat met Roel Kamphuis van de ChristenUnie over de verbetering van de veiligheid van de spoorwegovergangen.

PvdA-lijsttrekker Gerard Boekhoff is ook aanwezig om te praten over de zorg. Wie nog een prangende vraag heeft aan deze Bussumse wethouder kan deze mailen naar redactie@bussumsnieuws.nl. De vraag zal dan worden gesteld door Ruud Bochardt.

Ras-HCAW'er John Derks overleden

BUSSUM - John Derks, een van de meest markante bestuurders van honk- en softbalclub HCAW, is donderdag overleden. Derks werd 86 jaar.

HCAW heeft veel te danken aan Derks. Derks trad 28 jaar geleden aan als bestuurder voor HCAW, op het moment dat de Bussumse honk- en softbalclub op de rand van de afgrond stond. Door hard werken kwam de club er weer bovenop en kende het enkele jaren later vele successen.

Opvallend genoeg behoort Derks niet tot de ereleden van de Bussumse club: dat wees hij zelf altijd resoluut van de hand.

John Derks wordt morgen (donderdag) gecremeerd.

15

cursisten behaalden het diploma 'gevorderde imkers' bij bijenvereniging Bussum

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman H.A.; Naarderheem 10.30 u. dr. J.P. Schouten
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 24/10 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. C. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; vr. 30/10 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. pastor A. Visser; 17.00 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw.ds. H.H. Muns
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. L. Korevaar
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. T.W. Bennekom; 17.00 u. ds. K. van Meijeren
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. A.J. Klok
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum kwartetdienst in Laren
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. A. Annes
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. ds. F.H. Karelse-Dijk; 19.00 u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Visarend gaat en klapekster komt

De winter loert nog niet maar komt er wel aan. Duidelijk te merken in de vogelstand. Met dank aan Harry voor de foto.

We hebben afgelopen maanden kunnen genieten van de regelmatige verschijning van de visarend boven de Hilversumse Bovenmeent. Vertoonde een paar keer zijn kunsten als geduchte visvanger. Maar rond de 13e oktober is voorlopig het laatste exemplaar gezien. Precies op diezelfde datum verscheen de trouwe klapekster. Nu alweer een jaar of vijf van de partij. Of het om steeds dezelfde gaat weten we natuurlijk niet, maar leuk blijft het. Inmiddels zijn ook de echter wintergasten algemeen genoteerd: kramsvogels, koperwieken, sijzen, kepen en de kolganzen zijn weer helemaal thuis. In het rietgebied rond de Naardermeer zijn nu vaak grotere en kleinere groepjes baardmannetjes, ook wel baardmezen genoemd, te zien. En nou niet meteen denken aan die twee mannen van de tv. Voor de echte vogelaars te gênant om naar te kijken. Een echte cartoon! Nee, de baardmannetjes die we nu te zien kunnen krijgen zijn ware schoonheden met een haast exotisch uiterlijk. Moeilijk in de kijker te krijgen, maar als je eenmaal hun tingel hebt gehoord is opsporen niet zo'n klus. Vooral niet omdat ze geneigd zijn met z'n allen op te vliegen naar elders. Rond de vogelkijkplek zit momenteel een groepje van een stuk of 15. Vertrokken zijn ook de purperreigers en de lepelaars, hoewel een incidentele waarneming mogelijk blijft. Alle hoop is momenteel gevestigd op de kraanvogels, die weer op reis gaan en vaak bij ons overvliegen.

Weerbericht

Overwegend droog, af en toe zon, vrij zacht
Met de passage van een warmtefront woensdag met enige tijd regen komt er eindelijk weer een zuidwestelijke luchtstroming op gang. Onder invloed van een hogedrukgordel ten zuiden van Nederland blijft het tot zondag meest droog. Naast bewolking en lokaal mist is er kans dat de zon af en toe door de bewolking kiekt. Vooral de nachten verlopen een stuk zachter.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt wederom veel bewolking verwacht. Met name in de nacht en ochtend kan er lokaal wat lichte regen vallen. Verder blijft het droog. Er waait een matige westenwind. Het wordt zo'n 14 graden. In de nacht naar vrijdag is er kans op mist. Overdag blijft het droog met kans op een beetje zon. Er waait een zwakke zuidenwind. Het wordt 14 à 15 graden.

Het weekeinde
Zaterdag is het eerst droog bij een matige zuidenwind. De zon schijnt af en toe. In de avond neemt de bewolking toe met kans op een paar spatjes regen. In de nacht naar zondag en in de ochtend valt er een beetje regen. Later op de dag klaart het stilaan op. De wind draait naar het zuidwesten. De nachtelijke minima liggen rond 9 graden, overdag oplopend naar 13 graden.

Weetje
De hoogste gemeten temperatuur in dit herfstseizoen bedraagt 20.2 graden op 12 september. Sinds 1925 is de hoogste temperatuur in de herfst niet zo laag geweest. Tot eind oktober komt de temperatuur soms nog boven 20 graden. Dat gebeurde in de zeer warme herfst van 2005 en 2006 en ook in de afgelopen drie jaar, met op enkele dagen nog maxima van 22 à 23 graden.

Dit boek is het meesterwerk van Ivo Andric' (1892-1975). Hij schreef dit boek in 1945 en ontving in 1961 de Nobelprijs voor Literatuur. 'De brug over de Drina' is een roman, of beter nog een kroniek in 24 episodes, die verhaalt wat er in de geschiedenis in de omgeving van Višegrad in Bosnië, aan de grens met Servië, met mensen en families zoal gebeurde.

Een plaats waar christenen, moslims en joden, Turken, Oosterijkers en Serviërs samen moesten leven. Ingrijpende gebeurtenissen zoals oorlogen en moordpartijen, maar ook liefdes- en gezinsdrama's en andere groot en klein leed worden op prachtige wijze verteld. Bij alle verhalen uit die vier eeuwen staat de brug in het middelpunt. Het boek eindigt in 1914. Toen werd in de oorlog (na de moord op Franz Ferdinand in het nabijgelegen Serajewo) een deel van de brug vernield. Later is die weer hersteld. Eind vorige eeuw was er weer oorlog in Bosnië. In 1992 vonden op de brug ernstige oorlogsmisdaden plaats. Nu staat de brug op de Wereld Erfgoed Lijst. Vertaling: C.W. Sangster-Warnaars en K. Vermeulen-Dijamant.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Heijman

De heer Heijman roept via de voorpagina van het Bussums Nieuws over 'smaad, laster en politieke karaktermoord'. Wat smaad en laster betreft, is de zaak heel simpel - doe aangifte en eis via een advocaat rectificatie. Dan kan een rechter over de feiten beoordelen.

Als de heer Heijman dat niet doet dan kan men tot de conclusie komen dat het de heer Heijman is die van deze delicten schuldig is.

En wat politieke karaktermoord betreft, de publicatie van deze uitingen een maand voor de gemeenteverkiezingen lijkt te bewijzen dat de heer Heijman daar ook niet vies van is.

Als ik enige sympathie had voor die man is het nu volledig verdampt. Wat een gebrek aan niveau!

R. James
Bussum

Henk Heijman zegt dat het allemaal niet aan hem lag

Opgestapte burgemeester kijkt terug op roerige periode

Henk Heijman vertrok niet vrijwillig als burgemeester uit Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Henk Heijman (65) stapte in 11 juni op als burgemeester van Bussum. Hart van Bussum en de Gooise Ouderen Partij stelden dat Heijman onterechte declaraties zou hebben ingediend en dat hij niet correct was over zijn huisvesting. Landelijke media stortten zich erop, waarbij Heijman ook bedreigingen en een fietsendiefstal werden aangewreven. Heijman ontkende, maar voelde zich te beschadigd en nam ontslag. Hij kiest nu voor de publiciteit. Dit is zijn kant van de zaak.

U zegt de hele tijd niets, nu in verkiezingstijd opeens wel. Waarom heeft u dit moment gekozen?
"Ik ben nu pas bekomen van de schok. Daar had ik een paar maanden voor nodig."

U heeft 40 jaar bestuurlijke ervaring. Hoe kan het dan toch dat u zo ten val bent gekomen?
"Als burgemeester moet je in onze steeds complexer wordende samenleving soms helaas impopulaire besluiten nemen. Bij sommigen kan de frustratie hierover doorslaan naar vijandschap en een bewuste haat- en lastercampagne. Je kunt je niet verdedigen tegen kwaadsprekerij. Je komt in zo'n achtbaan terecht. Onjuiste beelden vallen over elkaar heen. Je kunt het wel ontkennen, maar dan ben je door het publiek al veroordeeld."

'Ik ben nu pas bekomen van de schok. Dat duurde maanden'

Hij is kwaad op Hart voor Bussum en de Gooise Ouderen Partij die de zaak aanzwengelden over zijn woonplaats en declaraties. "Ze hebben op de man gespeeld, niet de bal. Ik zie een patroon: ze willen steeds personen beschadigen. Eerst wethouder Barneveld, toen ik en nu weer Remkes. Door alles wat er is gebeurd, voel ik mij beschadigd."

Wat heeft u zelf fout gedaan?
"Met de wijsheid achteraf had ik beter moeten communiceren. Over mijn koopwoning in Frankrijk en mijn huurwoning in Lievelde. Ik voel mij echter over de hele linie vrijgepleit door het onderzoeksrapport van professor Pheijffer, de onafhankelijke onderzoeker."

'Ik heb ondanks alles met veel plezier in Bussum gewerkt'

Welke vergoedingen hebt u precies gekregen?
"Dit waren normale secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een pensionkostenvergoeding en een reiskostenvergoeding. Omdat er door de fusie veel avondvergaderingen waren, had ik een maaltijdenvergoeding. Woon je niet in Bussum als burgemeester, dan krijg je een pensionkostenvergoeding. De regeling is om te overnachten in een hotel. Bij mijn zus, 25 minuten rijden, was het goedkoper dus heb ik met instemming van de fractievoorzitters voor deze constructie gekozen. In april 2015 ben ik naar mijn vriendin in Baarn verhuisd. Ook daarover heb ik de gemeenteraad geïnformeerd. Ik dacht: het is geregeld, het is afgedekt en iedereen weet ervan. Ik maakte de kosten die ik opgaf: de pensionkosten, de reiskosten en de maaltijdvergoedingen als ik 's avonds een vergadering had. Al die vergoedingen waren rechtmatig."

Het onderzoeksrapport naar uw declaratiegedrag van hoogleraar Pheijffer concludeert dat u zich niet schuldig heeft gemaakt aan gesjoemel, wel dat u slordig was.
"Ik heb geen enkele vergoeding onrechtmatig geïncasseerd. Er zijn wel in de uitvoering van de regeling wat ondergeschikte verrekeningsfouten gemaakt, maar het blijft mensenwerk. Daar heb ik mij als burgemeester niet mee beziggehouden. Hangende het onderzoek was ik in verwarring gebracht en heb ik 13.000 euro aan pensionkosten geheel teruggestort. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat ik hier recht op had. Ik heb hiervan uiteindelijk dus 12.000 euro teruggekregen."

Hadden de bonnen niet eerder op tafel kunnen komen?
"Nee, daar was geen aanleiding voor, want ik handelde rechtmatig. Er was zo veel gedoe ontstaan, iedereen beweerde maar wat. Met name de verwarring die werd gesticht over die zogenaamde dubbele woonlastenvergoeding. Daar heb ik helemaal geen beroep op gedaan. Het onderzoek was niet nodig geweest als Hart voor Bussum en de Gooise Ouderen Partij mij niet hadden beschuldigd. Nu kostte het 40.000 euro, veroorzaakt door die twee partijen zelf."

U vindt Bussum zo mooi en fijn, dan kon u toch gewoon hier een huis kopen of huren?
"Zeker in het begin heb ik dat geprobeerd. Maar het is niet makkelijk. Als publiek functionaris zocht ik een huis met privacy en rust. Daar leg je hier zo een miljoen voor neer. Het salaris van een burgemeester is niet buitensporig hoog. Huizen in de vrije sector zijn gewild en voor je het weet al van de markt af. Daarnaast hoorde ik twee maanden na mijn aantreden dat er in 2016 een fusie zou komen en dan zou ik mijn baan als burgemeester verliezen. Ik wilde niet voor zo'n korte periode verhuizen. "

Na een jaar woonde u nog niet hier en dat was niet de bedoeling.
"Als burgemeester mag je een jaar buiten je eigen gemeente wonen. Daar krijg je ontheffing voor. Ik had een koopwoning in Frankrijk. Die wilde ik kwijt om geld vrij te maken voor de aankoop van een woning in Bussum. Ik had ook nog mijn huurwoning in Lievelde. Ik wilde niet al mijn schepen achter mij verbranden nu mijn toekomst onzeker was door de fusie. Na een jaar heb ik de zaak met de fractievoorzitters besproken. Ik had dit ook al gepeild bij de provincie. De provincie zei: in jouw situatie kan niemand jou aan je verhuisplicht houden, dat zou onredelijk zijn. De fractievoorzitters zeiden: laten we een brief schrijven aan commissaris van de Koning Remkes. Iedereen stemde in, daar zijn brieven van. Ik hoefde dus met toestemming van de fractievoorzitters niet te verhuizen. Ik dacht dus: het is geregeld."

De tegenpartij zegt: het gesprek is wel gevoerd, maar de brief is zonder ons weten verstuurd. Ook een slordigheidje?
"Dat is spijkers op laag water zoeken. Afgesproken werd dat ik niet hoefde te verhuizen. Het is normaal dat de uitvoering hiervan op ambtelijk niveau wordt afgewikkeld. Alle fractievoorzitters wisten wat de strekking van de brief was."

Een slotwoord?
"Ik heb ondanks het gebeuren met veel plezier in Bussum gewerkt. Ik heb een toegankelijke en zichtbare burgemeester willen zijn. Uit reacties blijkt dat veel inwoners dit gewaardeerd hebben. Ik heb veel mensen ontmoet en daar bewaar ik goede herinneringen aan. Dank aan alle vrijwilligers, vertegenwoordigers van verenigingen, maatschappelijke instellingen en bedrijven."

Bustocht door Gooise Meren

BUSSUM - Erfgoedorganisaties uit Bussum, Naarden en Muiden hebben bustochten uitgezet door Gooise Meren waarbij gidsen vertellen over de omgeving.

Belangstellenden betalen vijf euro waarvoor ze mee kunnen met de rit. Onderweg wordt twee keer uitgestapt voor een korte wandeling. De tocht gaat langs historisch interessante plaatsen.

De eerste tocht is op vrijdag 30 oktober en vertrekt vanuit Bussum bij Sportcentrum de Zandzee. De tocht duurt drie uur. Opgeven kan door te mailen naar bustochtgooisemeren@tussenvechteneem.nl.


Reactie Hart voor Bussum en Gooise Ouderen Partij

"Henk Heijman zoekt en vindt in BussumsNieuws een platform om te vertellen dat hij slachtoffer is. Hij spreekt over 'frustratie', 'vijandschap', 'bewuste haat- en lastercampagne' en 'onjuiste beelden'. Hij doet voorkomen dat zijn enige fout is dat hij beter had moeten communiceren."

"Wij zijn van mening dat hij niet alleen beter had moeten communiceren, maar zich ook aan wet- en regelgeving diende te houden. Hij heeft namelijk nooit aan de raad gemeld wat zijn woonplaats was. Hij heeft gezegd dat hij een koophuis had terwijl dit een huurhuis was. Hij heeft de raad nooit gevraagd om ontheffing van de woonplaatsvereiste. Volgens de wet zou hij die ook nooit hebben gekregen. Hij heeft brieven van Remkes en Plasterk, gericht aan de raad, achtergehouden. Hij heeft nooit aan de raad gemeld dat ambtenaren van de gemeente Bussum hem schriftelijk hebben laten weten dat hij geen recht had op pensionkosten en reiskosten woon-werkverkeer omdat hij niet in Bussum woonde en ook geen recht had op maaltijdenvergoeding."

"Dit zijn de redenen waarom wij om een onderzoek naar Heijman hebben gevraagd en nu een oordeel van de Accountantskamer vragen over het rapport-Pheijffer. Het gaat ons om een burgemeester die zich aan wet- en regelgeving dient te houden en Heijman had daar vaak moeite mee."

"Heijman klaagt dat hij van raadsleden geen steun kreeg, dat ze toekeken of de andere kant opkeken. Graag verwijzen wij voor de oorzaak hiervan naar blz. 21 van het rapport-Pheijffer. Daar staat: "Bij nagenoeg alle geïnterviewden zijn in de loop der tijd stevige barsten ontstaan in de vertrouwensrelatie met de heer Heijman. Hij "staat niet boven de partijen", is "manipulatief", "hij heeft me beduveld", "ik voelde me onder druk gezet"."

"Wij betreuren het dat Heijman deze zaak weer oprakelt. Wij richten onze energie liever op de verkiezingen en de toekomst van Gooise Meren en zien het oordeel van de Accountantskamer met vertrouwen tegemoet."

Leegstaande winkels mogen appartementen worden

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De winkels aan de Brinklaan mogen appartementen worden. De gemeente heeft afgelopen week haar akkoord gegeven aan het plan. Het gaat om het straatje met winkels tegenover Landstraat Noord. De leegstaande winkels op nummers 22, 22b en 24c mogen nu als eerste verbouwd gaan worden tot woning. Daarna kan eventueel de rest van het rijtje volgen. Er wordt nu verder gewerkt aan de bouwplannen. De planmakers hebben al wel laten weten dat de gevels aan de straat hetzelfde gelaten worden of teruggebracht worden in oude staat.

Sharon Friedeberg


Zilversmid, 40 jaar, woont in Bussum sinds 2002

Bijzonder beroep, waar haal je je inspiratie vandaan?
"Ik word in mijn werk geïnspireerd door het leven en mijn gevoel en ik kom daar steeds dichterbij. Privé door mooie, diepe gesprekken."

Wat doe je verder overdag?
"Ik het erg belangrijk om iets terug te doen voor een ander en ben daarom ook actief in verschillende vrijwilligersorganisaties."

Nog iets leuks of bijzonders gedaan de afgelopen tijd?
"Ik heb voor het eerst meegedaan als galerie/atelier met de lokale atelierbridgedrive. Dat was een leuke, gezellige en ongedwongen sfeer."

Wie wil je nog eens ontmoeten?
"Wim Hof c.q. de Iceman, Ik zou van hem willen leren hoe je je ademhaling zo onder controle kunt houden dat je alles kunt doen wat je maar wilt."

Leuk aan Bussum?
"Bussum is dicht in de buurt van grote steden, maar toch heb je hier rust en ruimte."

Bussum mist nog?
"Een echte eigen identiteit. Waarom komt iemand vanuit een andere stad naar Bussum?"

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Herinrichting van het centrum."

Je bent een dag burgemeester van Bussum, waar richt je je op?
"Een intiemere sfeer creëren in het centrum door alle winkels te laten aansluiten."

Hobby's?
"Hardlopen, lezen, koken en museumbezoekjes."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Ik mocht er niet zijn' van Hijman Gans."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Niets, laat mij maar slapen."

Grote droom of wens?
"Een van mijn zilveren kunstvoorwerpen in de permanente collectie van een museum."

Waar wil je op toosten?
"Op iedere dag dat ik ouder en wijzer word."

Bussumse hockeyclub heeft grootse verbouwplannen

Nadruk op duurzamer maken complex

Er moet een ander en duurzamer clubgebouw komen. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - De Bussumse hockeyclub Gooische heeft plannen om haar complex volgend jaar geheel te verbouwen. Het hele verbouwingsproject kost rond de twee miljoen euro, de gemeente wordt gevraagd 500.000 euro mee te betalen.

De hockeyclub hoopt komend jaar een veel moderner clubgebouw neer te zetten. Daarnaast wil Gooische twee velden anders aanleggen. Het gaat om twee zogenaamde 'zandvelden'. Deze velden moeten vervangen worden voor een waterveld en een semiwaterveld. De club zou daarmee weer voldoen aan alle moderne standaarden van de hockeywereld.

Naast het werk aan het clubgebouw en de velden moet er ook veel randzaken aangepakt worden zoals straatwerk, dug-outs en veldhekken en moeten de lampen op het sportpark worden vervangen door ledlampen. Het hele complex moet een stuk duurzamer worden. De club hoopt tevens dat het na het grote verbouwproject de komende jaren weer voort kan.

Bussum: versnelde huisvesting statushouders

BUSSUM - Bussum hoopt versneld huisvesting te regelen voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning, zogenoemde statushouders.

Het gemeentebestuur werkt momenteel aan een voorstel voor de gemeenteraad om statushouders versneld te kunnen helpen aan huisvesting. Om verdringing op de sociale woningmarkt te voorkomen zoekt de gemeente naar 'semipermanente huisvesting' voor statushouders tot twee jaar.

Daarnaast heeft de gemeente plannen om het bouwen van starterswoningen te versnellen. Naast dat er Bussumse starters kunnen gaan wonen kunnen er ook enkele naar statushouders gaan, zo stelt de gemeente. Er moet nog een voorstel naar de gemeenteraad.

Aangifte tegen Bussumse ondernemer

BUSSUM - Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft aangifte gedaan tegen de Bussumse horecaondernemer Youness Ouaali.

Ouaali deed afgelopen week op Facebook een oproep om Israëlische toeristen in Nederland 'total loss te slaan'. De ondernemer van broodjeszaak Bon Appetit aan de Havenstraat reageerde daarmee op beelden van een aanval op een Palestijnse jongen (13).

Volgens het CIDI roepen de uitspraken van Ouaali op tot geweld. "Gewelddadigheden in het Midden-Oosten mogen nimmer een rechtvaardiging zijn voor geweld hier in Nederland", reageert men. "CIDI acht het daarom van groot belang dat Ouaali wordt opgespoord, met spoed wordt voorgeleid en zich moet verantwoorden voor de rechter. Zijn opruiende teksten dienen direct verwijderd te worden."

Web topvijf

1. CIDI doet aangifte tegen Bussumse horecaondernemer
2. Henk Heijman reageert: 'Politieke karaktermoord'
3. Granaat gevonden aan Prinses Margrietplantsoen
4. Leegstaande panden mogen appartementen worden
5. Parkeerplaats achter spoor vanaf maandag op de schop

Bussum kiest voor versnelde huisvesting statushouders

De gemeente Bussum wil graag een bijdrage leveren aan de hulp en opvang van vluchtelingen. College en gemeenteraad menen dat vluchtelingen niet in de kou kunnen blijven staan. In de laatste raadsvergadering heeft de gemeenteraad unaniem twee moties van die strekking aangenomen. Het college beschouwt deze moties als steun in de rug.

Bussum levert een bijdrage waar het gaat om personele inzet rond kortdurende crisisopvang van asielzoekers in de regio. Zo zijn ambtenaren van Naarden, Muiden en Bussum al in touw geweest tijdens de crisisopvang in Wijdemeren. Aangezien de crisisopvang in de regio zich nu concentreert op het terrein van het voormalige AZC Crailo (grondgebied Laren) en dat vanuit de regio veel capaciteit vergt, zal Bussum geen kortdurende crisisopvang aanbieden.

Versnelde huisvesting
Het college zet daarnaast in op de versnelde huisvesting van statushouders (erkende vluchtelingen) in Bussum. Deze mensen hebben recht op een woning, maar verblijven nu nog noodgedwongen in een asielzoekerscentrum. Om verdringing op de sociale woningmarkt te voorkomen, kijkt Bussum naar semipermanente huisvesting voor een periode van één tot twee jaar. Dit najaar gaat er nog een voorstel van het college richting raad.

Versnelde bouw
Tweede speerpunt betreft de versnelde bouw van starterswoningen (sociale huurwoningen) in Bussum. Deze permanente woningen zijn met name geschikt voor starters, maar ook voor statushouders. Ook hierover kan de raad van Bussum dit jaar nog een voorstel verwachten.
Grootschalige noodopvang van vluchtelingen (circa 300-400 personen voor een periode tot vijf jaar) wordt verder in de regio opgepakt. Naar verwachting worden deze regionale opvanglocaties eind oktober bekendgemaakt.

Bijdrage aan vluchtelingenvraagstuk
Burgemeester en wethouders van Bussum menen met deze voorstellen op middellange en langere termijn een wezenlijke bijdrage te leveren aan het nijpende vluchtelingenvraagstuk. Daarbij wordt zo veel mogelijk samen opgetrokken met de toekomstige fusiepartners Naarden en Muiden.

Opruimen gevallen bladeren

Foto:

Deze week begint de herfst. De bladeren gaan vallen en stoepen en straten liggen er komende weken vol mee. Dit kan leiden tot verstopte riolen en gladde straten. Vanaf deze week gaat de gemeente daarom starten met het opruimen van de bladeren. Naar verwachting duurt dit tot eind december.

De gemeente volgt geen vaste route maar daar waar veel blad ligt, wordt plaatselijk opgeruimd. Zo proberen we de overlast door bladeren zo beperkt mogelijk te houden en blijven de wegen en trottoirs goed begaanbaar.

Gemeentelijk blad verwijderen
De gemeente wil het bladruimen zo goed mogelijk laten verlopen. Daarom zijn er een paar spelregels:
- De gemeente ruimt alleen blad van gemeentelijke bomen. U kunt deze bladeren tot week 50 langs de weg deponeren.
- Voor het afvoeren van blad van bomen uit de eigen tuin bent u zelf verantwoordelijk. Blad van particuliere bomen dat op de openbare weg valt, ruimt de gemeente wel op.
- Wilt u geen tuinafval of ander afval op straat leggen? Daarvan gaat onze apparatuur kapot.
- Het illegaal storten van blad- en tuinafval is niet toegestaan en u kunt hiervoor een boete krijgen.

Blad van particuliere bomen
Hoe komt u het makkelijkst van blad van uw eigen bomen af? Dit zijn onze tips:

  • U kunt het blad afvoeren door middel van uw groene minicontainer.
  • U kunt een hovenier of particulier afvalinzamelingsbedrijf inschakelen.
  • Bij het afvalscheidingsstation van de GAD kunt u gratis 1 m³ tuinafval aanleveren.
  • Composteren van het blad is een andere natuurlijke manier om blad en ander afval uit de tuin kwijt te raken.

Vragen?
Hebt u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de Servicelijn. Bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 13.00 uur via tel. (035) 692 88 98 of via e-mail servicelijn@bussum.nl.

DE TAS EN DE PLASTIC SOEP - deel 1

Het gebruik van de plastic tas is al jaren een gewoonte. Maar die tijd is voorbij. Zeker in Bussum waar begin oktober de campagne 'Gaat het zo mee?' van start is gegaan, bedoeld om Bussumers bewust te maken van de schadelijke gevolgen van plastic voor het milieu.

Plastic tasjes vormen een groot deel van de zogenaamde 'plastic soep', het plastic afval dat onze oceanen vervuilt. In Bussum komen er dagelijks 21.000 tasjes bij. En dan te bedenken dat een gratis plastic tas een gemiddelde gebruiksduur van 20 minuten heeft. Die 20 minuten laten een erfenis van honderden jaren na.

Hoeveel zegt u?
Wereldwijd komen er 1 triljard plastic tassen per jaar bij (dat zijn 300 tassen per persoon), waarvan slechts 1 op de 200 wordt gerecycled. In de oceanen drijven miljarden stukjes plastic. Ongeveer 80 procent van het plastic in de oceanen komt vanaf het land en stroomt via rivieren en kanalen de zeeën in. Alleen al de rivier de Maas voert 15.000 stukken plastic per uur af. Plastic afval bestaat behalve uit tasjes ook uit petflessen, dopjes, snoepzakjes en piepschuim, ballonslierten en rietjes. Al dit plastic eindigt in hele kleine deeltjes in de wereldwateren. Dieren raken in het plastic verstrikt of ze zien de kleine deeltjes niet en eten het op. Een noordse stormvogel bijvoorbeeld, een alleseter, is vaak het slachtoffer van een door plastic verstopt darmstelsel.

Hoe gaat het met uw voorraad plastic tasjes? Gaat het vaker 'zo mee'? We hopen het van harte.

Commissie-agenda's oktober 2015
De commissievergaderingen vinden plaats in het gemeentehuis en zijn in principe openbaar. U kunt het woord voeren over onderwerpen van de agenda. Insprekers kunnen zich tot vijf minuten voor aanvang van de commissievergaderingen aanmelden bij de commissiegriffier of via de website www.bussum.nl/politiek en bestuur/spreekrecht.

Woensdag 28 oktober, commissievergadering Ruimte, 20.00 uur
- RV2015.083 Vaststellen (gewijzigd) BP Het Spiegel-Bensdorp 2015
- CN2015.023 Voor kennisgeving aannemen notitie over volkshuisvesting
- CN2015.027 Voor kennisgeving aannemen notitie over evaluatie Stichting Pro Bussum
- CN2015.026 Voor kennisgeving aannemen notitie over economie
- RV2015.085 Opheffing Stichting Parkeren en Parkeer B.V.

Donderdag 29 oktober, commissievergadering Ruimte en Welzijn, 19.00 uur
- RV2015.081 Beschikbaar stellen krediet voor invulling Breeduit
- RV2015.082 Beschikbaar stellen krediet voor verbouw Brinklaan 36a-40

Donderdag 29 oktober, vergadering Bestuursrapportage, 20.00 uur
- RV2015.078 Vaststellen Bestuursrapportage 2015-2

Donderdag 29 oktober, commissievergadering Welzijn, 21.00 uur
- RV2015.074 Beschikbaar stellen krediet voor kunstgras en bijdrage ledverlichting SDO (n.a.v.
                                 behandeling Sportnota in september)
- RV2015.076 Verlenen incidentele bijdrage GHC herinrichting accommodatie (n.a.v. behandeling
                                 Sportnota in september)
- RV2015.071 Voor kennisgeving aannemen jaarrekening 2014 Stichting Openbare Bibliotheek en
                                 gemeenschappelijke regeling Bibliotheekwerk

Donderdag 29 oktober, commissievergadering Bestuur en Middelen, 21.00 uur
- CN2015.029 Ontwerpbeleidsplan 2016-2019 Veiligheidsregio

Er kunnen zich nog wijzigingen voordoen; raadpleeg www.bussum.nl/politiek-en-bestuur/raad-en-commissies/overzicht-vergaderstukken/ voor de laatste informatie. De definitieve agenda's en de commissiestukken liggen de woensdag voorafgaand aan de commissievergaderingen ter inzage bij de Centrale Balie van het gemeentehuis, Brinklaan 35, Bussum.

Commissie-agenda's oktober 2015
De commissievergaderingen vinden plaats in het gemeentehuis en zijn in principe openbaar. U kunt het woord voeren over onderwerpen van de agenda. Insprekers kunnen zich tot vijf minuten voor aanvang van de commissievergaderingen aanmelden bij de commissiegriffier of via de website www.bussum.nl/politiek en bestuur/spreekrecht.

Woensdag 28 oktober, commissievergadering Ruimte, 20.00 uur
- RV2015.083 Vaststellen (gewijzigd) BP Het Spiegel-Bensdorp 2015
- CN2015.023 Voor kennisgeving aannemen notitie over volkshuisvesting
- CN2015.027 Voor kennisgeving aannemen notitie over evaluatie Stichting Pro Bussum
- CN2015.026 Voor kennisgeving aannemen notitie over economie
- RV2015.085 Opheffing Stichting Parkeren en Parkeer B.V.

Donderdag 29 oktober, commissievergadering Ruimte en Welzijn, 19.00 uur
- RV2015.081 Beschikbaar stellen krediet voor invulling Breeduit
- RV2015.082 Beschikbaar stellen krediet voor verbouw Brinklaan 36a-40

Donderdag 29 oktober, vergadering Bestuursrapportage, 20.00 uur
- RV2015.078 Vaststellen Bestuursrapportage 2015-2

Donderdag 29 oktober, commissievergadering Welzijn, 21.00 uur
- RV2015.074 Beschikbaar stellen krediet voor kunstgras en bijdrage ledverlichting SDO (n.a.v.
                                 behandeling Sportnota in september)
- RV2015.076 Verlenen incidentele bijdrage GHC herinrichting accommodatie (n.a.v. behandeling
                                 Sportnota in september)
- RV2015.071 Voor kennisgeving aannemen jaarrekening 2014 Stichting Openbare Bibliotheek en
                                 gemeenschappelijke regeling Bibliotheekwerk

Donderdag 29 oktober, commissievergadering Bestuur en Middelen, 21.00 uur
- CN2015.029 Ontwerpbeleidsplan 2016-2019 Veiligheidsregio

Er kunnen zich nog wijzigingen voordoen; raadpleeg www.bussum.nl/politiek-en-bestuur/raad-en-commissies/overzicht-vergaderstukken/ voor de laatste informatie. De definitieve agenda's en de commissiestukken liggen de woensdag voorafgaand aan de commissievergaderingen ter inzage bij de Centrale Balie van het gemeentehuis, Brinklaan 35, Bussum.

Informatie:

Voor informatie kunt u op werkdagen, telefonisch of door middel van een baliebezoek op het gemeentehuis, contact opnemen met de afdeling Vergunningen & Handhaving op telefoonnummer (035) 692 86 30.

Openingstijden: op afspraak via www.bussum.nl tussen 08.30 en 12.30 uur.

Aanvragen omgevingsvergunningen: (in witte balk)

Brinklaan 15 A

Bouwen twee woningen naast Brinklaan 13.

Jacob Ruysdaellaan 1

Slopen bestaande garage en oprichten nieuwe garage op dezelfde plaats.

Koningin Emmalaan 20

Uitbreiden serre zijgevel woning.

Nieuwe Englaan 20

Plaatsen dakkapel dakvlak voorgevel woning.

Nieuwe 's-Gravelandseweg 78

Vergroten woning achtergevel op verdieping.

Prins Mauritslaan 36

Kappen 2 taxussen zijerf en kappen 7 coniferen, 1 taxus alsmede snoeien 1 laurier achtertuin woning.

Inzage:

  • Stukken met betrekking tot de aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u inzien aan de balie van de afdeling Vergunningen & Handhaving op het gemeentehuis.

  • De agenda voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) kunt u vinden op de gemeentelijke website www.bussum.nl. De definitieve agenda van de CRK treft u 24 uur voorafgaand aan de vergadering aan. Tot die tijd kan de agenda door ons aangepast worden.

Reguliere procedure

Verleende omgevingsvergunningen bouwen / planologische toestemming / monumenten / kappen / slopen / aanleggen (in witte balk)

A.L.G. Bosboom-Toussaintlaan 5

Kappen eik achtertuin woning met herplant.

14-10-2015

Groot Hertoginnelaan 34

Intern constructief wijzigen pand.

15-10-2015

H. Kamerlingh Onnesweg 56

Plaatsen dakkapel dakvlak voorgevel woning.

19-10-2015

Meerweg 54

Kappen drie coniferen en twee douglas naaldbomen achtertuin woning.

16-10-2015

Poststraat 9

Plaatsen dakkapel voorgevel woning.

15-10-2015

Vosmaerlaan 3

Kappen eik achtertuin woning met herplant.

12-10-2015

Bezwaar:

Tegen de verleende vergunning kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet schriftelijk, gemotiveerd en ondertekend ingediend worden binnen zes weken na de bekendmaking van de vergunning aan de aanvrager bij burgemeester en wethouders, postbus 6000, 1400 HA Bussum. De werking van de verleende vergunning wordt door het indienen van een bezwaarschrift niet geschorst. Wanneer u de werking van de vergunning wilt laten schorsen dan kunt u bij de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht, een verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt door de rechtbank griffierecht geheven. Wanneer een voorlopige voorziening wordt aangevraagd treedt de beschikking pas in werking nadat hierover door de voorzieningenrechter een beslissing is genomen.

Let op: de bekendmaking van de vergunning aan de aanvrager en de publicatie in de krant vindt niet altijd op dezelfde dag plaats. Wilt u meer weten, neemt u dan contact met ons op.

Woningcheck-app voor brandveiligheid

Door een aantal veiligheidsregio's, waaronder Gooi en Vechtstreek, is vorige week de woningcheck-app 'Maak je woning brandveiliger' gelanceerd. De app is beschikbaar zowel in de App Store als in Google Play. Ook kan de app gedownload worden op www.brandweer.nl/woningcheck-app.

Met de app heeft iedereen in een handomdraai de kwetsbaarheden voor brand in huis op een rij gezet. Woningbrand zit hem vaak in de kleine dingen: te veel stekkerdozen aan elkaar gekoppeld, het niet schoonmaken van het filter van de wasdroger of een rommelige meterkast. De app neemt gebruikers kamer voor kamer mee door de woning en maakt een persoonlijke to-do-lijst. Deze lijst bevat tips om de woning (nog) brandveiliger te maken.

Werkzaamheden parkeerterrein station Bussum-Zuid

Bij station Bussum-Zuid worden de parkeervoorzieningen verbeterd en uitgebreid. Deze week is met de werkzaamheden begonnen. Het parkeerterrein wordt uitgebreid tot 373 parkeerplekken. Het gehele terrein wordt opnieuw geasfalteerd en de verlichting wordt aangepast.


Tussen 2 en 15 november is de gehele parkeerplaats afgesloten. Daarna worden er nog afrondende werkzaamheden uitgevoerd. Vanaf 2 november kan er 2 weken niet geparkeerd worden op het terrein. Vanaf 15 november is een groot deel van de parkeerplaats weer beschikbaar en vanaf 22 november de gehele parkeerplaats.

Duurzaamheidscafé over 'Bussum bewust in Gooise Meren'

Dinsdagavond 3 november vindt alweer het veertiende duurzaamsheidcafé plaats. Dit is het laatste duurzaamsheidcafé onder de vlag van de gemeente Bussum. We willen op deze bijzondere avond terugblikken op bijna zes jaar Bussum bewust en op de drempel naar de nieuwe gemeente met elkaar vooruitkijken naar duurzaamheid in Gooise Meren.

Gastspreker Maurits Groen

De nummer 1 uit de duurzame 100 van Trouw, Maurits Groen, neemt ons mee in het toekomstbeeld van een duurzaam Gooise Meren. Welke thema's rond duurzaamheid vragen aandacht? En welke kansen en mogelijkheden zijn er om Gooise Meren te verduurzamen?

Trouw schrijft over Maurits Groen: "Een duurzame duizendpoot. Hij zit nooit stil, is altijd met iets nieuws bezig. Zijn initiatieven hebben veel impact op het welzijn van mensen. Maurits Groen is een bron van inspiratie."

Locatie

We zijn te gast in de Vernissage aan de Doctor Abraham Kuyperlaan 1-A in Bussum. U bent vanaf 18.00 uur welkom. Bij binnenkomst staat een buffet klaar. Het programma start om 18.30 uur. De avond wordt rond 20.30 uur afgesloten met een netwerkborrel. De leiding van de avond is in handen van Jochum Jarigsma, voorzitter van het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden-Bussum.

Aanmelden

Wilt u dit duurzaamheidscafé bezoeken? Laat dit dan weten via g.verweij@bussum.nl of (035) 692 88 66.

Bijzondere plekken van Gooise Meren in nieuw boek

Het nieuwste boek van Theo van Oeffelt is vanaf deze week te koop. Foto: Yvette Geerts

Hoeveel mooie en bijzondere plekken zijn er in de Gooi- en Vechtstreek? Volgens Bussumer Theo van Oeffelt veel, verrassend veel. Maar liefst 111 staan er in zijn boek '111 plekken in de Gooi- en Vechtstreek die je gezien moet hebben', dat deze week verschijnt. Wij keken vooral naar de pagina's over Bussum, Naarden en Muiden.

Het boek is een soort reisgids die zich uitstrekt over een gebied van zo'n 270 vierkante kilometer. Bekende plekken als de Koepelkerk in Bussum, Pampus voor Muiden en Speelpark Oud Valkeveen in Naarden staan er in. Maar ook plekken die niet voor iedereen bekend zijn, waaronder De Vernissage in Bussum, Het Waterkeringpad, een wandelroute van 36 kilometer dat door Muiden loopt, Kinderboerderij 't Mouwtje in Bussum, het Weegschaalmuseum in Naarden, en Spiegelplas in Nederhorst den Berg, met het schoonste en helderste water van Nederland, Een bonte en tegelijkertijd bijzondere verzameling van buitenplaatsen, horeca, speeltuinen, musea, recreatiegebieden, historische gebouwen, winkels en zelfs een aantal hooibergen. 111 plekken met als bonus nog eens 111 tips uit de omgeving.

En die 111 plekken hebben als het ware moeten strijden om een plekje. Het hadden er veel meer kunnen zijn als je Theo mag geloven. De longlist die hij begin dit jaar maakte was lang, veel te lang en er stonden te veel gebouwen op volgens zijn uitgever. Theo lacht wat verontschuldigend. "Bijna al mijn boeken gaan over (monumentale) gebouwen, maar dit boek moest wat gevarieerder en bovendien leuk zijn voor iedereen. Jong én oud." Hij las zich maandenlang helemaal suf en deed veel onderzoek. Hij vond informatie op internet, in historische archieven en kreeg veel tips van de mensen in zijn directe omgeving. In maart van dit jaar stapte hij op zijn fiets. Drie maanden lang doorkruiste hij de vijftien dorpen en steden. Naast Bussum, Naarden en Muiden fietste hij ook door onder andere Ankeveen, Blaricum, Hilversum, Kortenhoef en Laren. De Vecht, het Gooimeer en de Gooyersgracht vormen de natuurlijke grens van het gebied met zo'n 245.000 inwoners.

De Fransche Kamp in Bussum. Foto: Theo van Oeffelt
Hotel Het Rechthuis in Muiderberg Foto: Theo van Oeffelt

'Alles wat in het boek moest komen staat erin, maar het blijft een keuze'

Selectie
Bij de selectie van de 111 plekken liet hij zich met name leiden door het verhaal erachter. "Ik wil vooral het verleden, de historie, koppelen aan het nu. Uitleggen waarom het is zoals het is en waarom het er staat", is zijn verklaring. Soms was dat informatie die hij zelf kon vinden, zoals bij Hotel Het Rechthuis in Muiderberg, waar de veranda eind 19e eeuw dienst deed als het wachthuis van de Gooische stoomtram. Deze tram verbond Amsterdam met Laren en kreeg al snel de bijnaam 'De Gooische Moordenaar', vanwege het grote aantal ongelukken met dodelijke afloop. "De stoomtram raasde echt met een enorme vaart voorbij, maar bracht wel kunstenaars vanuit Amsterdam naar Laren, zoals ook de bedoeling was." Theo kan er zelf uren enthousiast over vertellen. Zoals hij zelf ook soms urenlang geboeid luisterde naar de verhalen over vroegere tijden. Zijn ontmoeting met de bewoonster van de voormalige schrijvershut van Frederik van Eden is daar ook een mooi voorbeeld van. Naast historische verhalen is er ook ruimte voor nieuwe initiatieven in zijn boek. Het Hoofdkantoor in Bussum op de hoek van de Spiegelstraat en de Herenstraat is daar één van. Op die plek stond voorheen een benzinestation. Ook veel aandacht voor de natuur in de regio. Wie weet eigenlijk dat de naam De Fransche Kamp stamt uit 1672? Toen werd het gebruikt als legerplaats voor de Franse troepen tijdens het beleg van Naarden-Vesting.

Verrast
Theo groeide zelf op in Laren, woonde enige tijd in Amsterdam en keerde in 1995 terug naar het Gooi. Je zou zeggen dat hij het Gooi al goed kende. Maar ook hij werd regelmatig verrast door de veelzijdigheid en de plekken die hij ontdekte. Theo fietste van Weesp naar Laren en van Huizen naar Kortenhoef.
"Ik heb het Gooi echt herontdekt in die maanden." Beeldentuin De Zanderij in 's-Graveland was voor hem de meest verrassende ontdekking. "Wie ik er ook over vertel, bijna niemand kent het. De beeldentuin staat vol met beelden van over de hele wereld, verzameld door de oude tuinman en de dienstbode van de voormalige buitenplaats Jagtlust."

Theo fietste van Weesp naar Laren
en van Muiderberg naar Kortenhoef

Bustocht door Gooise Meren

BUSSUM - Erfgoedorganisaties uit Bussum, Naarden en Muiden hebben bustochten uitgezet door Gooise Meren waarbij gidsen vertellen over de omgeving.

Belangstellenden betalen vijf euro om mee te kunnen met de rit. Onderweg wordt twee keer uitgestapt voor een korte wandeling. De tocht gaat langs historisch interessante plaatsen. De eerste tocht is op vrijdag 30 oktober en vertrekt vanuit Bussum bij Sportcentrum de Zandzee. De tocht duurt drie uur. Opgeven kan door te mailen naar bustochtgooisemeren@tussenvechteneem.nl.

Verbouwings- plannen voor Gooische

BUSSUM - De Bussumse hockeyclub Gooische heeft plannen om haar complex volgend jaar geheel te verbouwen. De gemeente wordt gevraagd 500.000 euro mee te betalen.

De club wil een moderner clubgebouw en twee zogenoemde zandvelden moeten vervangen worden door een waterveld en een semiwaterveld. De club zou daarmee weer voldoen aan alle moderne standaarden van de hockeywereld.

Actieve jacht op ganzen

NAARDEN - Natuurmomenten gaat werk maken van het actief vangen en doden van ganzen in het Naardermeer.

Hoewel nu al regelmatig enkele ganzen worden afgeschoten door jagers wil Natuurmomenten nu duizenden ganzen gaan vangen en vergassen. Met deze maatregel wil de vereniging de natuur beschermen tegen de vele vogels omdat ze ook veel schade aanrichten.

Filmhuis Bussum

Recent kreeg het Filmhuis een nieuwe entree.

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie en speciaal plekje uit een van de gemeenten om zeker niet te missen. Vandaag: Filmhuis Bussum, waar altijd wel iets te beleven is.

Zo startte afgelopen maandag het drie dagen durende Cinekidfestival. Een selectie van films gericht op kinderen met daarnaast nog allerlei activiteiten. Games, installaties, 3D-puzzels en apps waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen. 'Kijken met je handen', noemt Janine Beulink, directeur van Filmhuis Bussum, het.

In de zomer werd er drie weken druk verbouwd, terwijl de filmvoorstellingen gewoon doorgingen. De entree werd verplaatst naar de oorspronkelijke plek, aan de waterkant, er kwam een nieuwe garderobe en ook de kassa kreeg een nieuw plekje. Het is het eerste deel van de verbouwing, laat Beulink weten. Het plan is om volgend jaar voor de zomer te starten met het verbouwen van het café.

Deze herfstvakantie is het Cinekidfestival.

Het Filmhuis draait naast een klein clubje vaste medewerkers vooral op vrijwilligers die de techniek, de bar, de kassa en allerlei andere activiteiten voor hun rekening nemen. Het zijn er zo'n 150 in totaal. In Filmhuis Bussum worden natuurlijk vooral films gedraaid, maar het is ook een plek waar je kunt vergaderen en een feestje vieren kan er ook. Met of zonder film.

Zzp'ers

Moeten de auto's uit de Vesting?

Verkiezingen gemeenteraad Gooise Meren: dit vinden de 10 partijen ervan

GOOISE MEREN - Op 18 november mag u naar de stembus om de allereerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Gooise Meren te kiezen. Wat zijn belangrijke thema's en wat zijn de standpunten van de partijen?

Wij helpen u op weg in samenwerking met ProDemos van de StemWijzer. Op deze pagina twee stellingen plus wat de partijen ervan vinden. U kunt uw politieke voorkeur testen aan de hand van 30 stellingen op

GooiseMeren.StemWijzer.nl

Wat vindt u? Moet de gemeente het autoverkeer in de vestingen Naarden en Muiden beperken? Foto: Christian Pfeiffer

Autoverkeer

Stelling: De gemeente moet het autoverkeer in de vestingen Naarden en Muiden beperken.

D66 - Eens
Om de vestingen van Naarden en Muiden te verlevendigen, pleit D66 voor autoluwe zones en autovrije zaterdagen/zondagen. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving voor bewoners en is goed voor het ondernemersklimaat.

PvdA - Eens
Autoluwe vestingkernen maken de historische centra aantrekkelijker voor bezoekers. Een autoluwe omgeving stimuleert de leefbaarheid, het toerisme en daarmee de economie en de werkgelegenheid.

CDA - Eens
In beide vestingen wonen en werken veel inwoners. Er is ook sprake van sluipverkeer. Dat vindt het CDA onwenselijk. Wij willen maatregelen om het sluipverkeer tegen te gaan.

GroenLinks - Eens
De vestingen zijn uniek cultureel erfgoed. Daarmee zijn ze een belangrijke toeristische trekker. GroenLinks wil dat deze centra aantrekkelijk blijven: zonder auto's die op zoek zijn naar een parkeerplek en uitlaatgassen op de terrasjes. Een autoluw centrum vereist wel goede parkeervoorzieningen buiten het centrum (zoals op het bastion in Naarden). Maar ook bereikbaarheid met de fiets en het openbaar vervoer moet worden verbeterd, zodat er minder autobewegingen nodig zijn.

Gooise Ouderenpartij - Eens
Om verkeersoverlast en CO2- en fijnstofuitstoot te reduceren zou dit een goed uitgangspunt kunnen zijn, maar de GOP wil graag via burgerparticipatie met alle directbetrokkenen het beperken van het autoverkeer bespreken en tot een gedragen besluit komen.

ChristenUnie - Eens
Met name doorgaand verkeer moet worden omgeleid. De gemeente Hoevelaken b.v. heeft zijn winkelstraat ontlast door het sturen van het doorgaande verkeer om het centrum heen. Volledig verkeersvrij maken is onwenselijk. Het maakt de vestingen tot een museum en bevordert de bereikbaarheid en leefbaarheid in de vesting niet.

Hart voor Bussum - Eens
Voor het behoud van de vestingen Naarden en Muiden is het onvermijdelijk dat het autoverkeer afneemt. Door betere regulering van parkeren en verkeer kunnen de vestingen echt autoluw worden en daarmee aantrekkelijker worden voor met name bezoekers.

VVD - Oneens
De VVD wil een toegankelijk centrum met een goede doorstroming. Ondernemers en bewoners moeten winkels en voorzieningen makkelijk kunnen bereiken. Bij evenementen kunnen de vestingen in Naarden en Muiden voor verkeer worden afgesloten.

TROTS - Oneens
Bereikbaarheid is van groot belang voor de economie. Het inrichten van parkeerfaciliteiten buiten de vestingen en het bieden van shuttleverbindingen kan een goed alternatief zijn voor bezoekers, die dan ook meer van de vestingen kunnen genieten.

50Plus - Oneens
50PLUS vindt deze stelling te algemeen. Waar noodzakelijk kan het autoverkeer beperkt worden, maar we moeten oppassen dat bepaalde doelen niet onbereikbaar worden.

Elke wijk een eigen budget?

Moeten de bewoners meer te zeggen krijgen over de groenvoorziening in hun wijk? Foto: Bob Awick

Wijkraden

Stelling: Er moeten wijkraden komen die een eigen budget voor leefbaarheid krijgen.

VVD - Eens
Het is van belang dat de betrokkenheid van inwoners op het niveau van woonkernen een plaats krijgt. Wel moet worden gewaakt voor bestuurlijke spaghetti; met andere woorden: duidelijkheid over wat wijkraden wel en niet kunnen. Een eigen budget moet verder doelmatig besteed worden.

D66 - Eens
D66 ziet wijkraden als middel om inwoners meer zeggenschap te geven over hun leefomgeving. Het zelf regelen van de groenvoorziening of het bieden van voorzieningen voor jongeren zijn voorbeelden waarvoor een wijkbudget gebruikt kan worden.

PvdA - Eens
In een wijk weten mensen heel goed wat er nodig is en wat er speelt. Wijkraden bevorderen de betrokkenheid van inwoners bij hun leefomgeving.

GroenLinks - Eens
Mensen weten zelf het beste wat in hun eigen wijk nodig is. GroenLinks vindt dat inwoners daarom zelf een budget zouden moeten krijgen om hun wijk te verbeteren. Buurtbewoners kunnen dan zelf bepalen hoe ze een leefbaarheidsbudget willen besteden.

ChristenUnie - Eens
Bij de fusie van de drie gemeentes gaat makkelijk de eigen identiteit verloren. De wijkraden dragen eraan bij dat de inwoners betrokken blijven en aansluiting houden bij de gemeente. Het budget kan worden ingezet voor het ontplooien van activiteiten die de verbondenheid met elkaar bevordert. De wijkraden hebben een signaleringsfunctie voor de gemeente.

TROTS - Eens
Wijkbewoners weten vaak het best waaraan behoefte bestaat. Met een eigen budget wordt participatie en zelfwerkzaamheid gestimuleerd en is de controle op vandalisme en onderhoud vanuit de wijk ook groter.

50Plus - Eens
50PLUS wil dat de inwoners meer betrokken worden bij hun wijk. Dat kan niet zonder geld, dus een beperkt budget is noodzakelijk.

Hart voor Bussum - Eens
Inwoners zijn de deskundigen in hun eigen wijk. Door met wijkraden te werken krijgen inwoners daadwerkelijk ruimte en verantwoordelijkheid om samen met anderen in hun eigen buurt de leefbaarheid te verbeteren door samen oplossingen te vinden.

CDA - Geen van beide

Er bestaan in Gooise Meren verschillende vormen van wijkraden, sommige hebben al budget dat ingezet kan worden voor leefbaarheid. Het CDA vindt deze initiatieven van onschatbare waarde en wil dat stimuleren waar mogelijk. Wijkraden moeten alleen niet door de gemeente opgelegd worden.

Gooise Ouderenpartij - Oneens
De GOP is van mening dat de gemeente wijkraden moet faciliteren, maar de toekenning van eigen budgetten is vooralsnog een stap te ver. Activiteiten voorkomend uit burgerparticipatie kunnen van de GOP wel rekenen op financiële steun.

Filmhuis Bussum

'Paradise trips'.

22 t/m 30 oktober

*J. KESSELS, Thoméses bizarre roadtrip, is verfilmd. Fedja van Huêt en Frank Lammers leven zich, vaak aanstekelijk, uit in vrijgezellenlol. Woensdag is ook de regisseur aanwezig.
*In MUSTANG laten vijf mooie Turkse zussen hun vrijheid niet inperken door hun familieleden.
*QUE HORAS ELA VOLTA? Hartverwarmend en geestig. Braziliaans portret over klassenverschillen, emancipatie en familiewarmte.
*45 YEARS sterk acteerwerk van Charlotte Rampling. Gevoelige verrassingen, ook na 45 gelukkige huwelijksjaren.
*PARADISE TRIPS zet uitgedoofde Mario in een bus vol hippies. Een innemende film.
*HOLLAND, NATUUR IN DE DELTA volgt op DE NIEUWE WILDERNIS. De veerkracht van onze rivieren en kustgebieden in adembenemende natuurbeelden.
*YOUTH is een nieuw visueel feest van de maker van LA GRANDE BELEZZA, met Michael Caine en Harvey Keitel. Voorpremière voor Vrienden van Filmhuis Bussum.
*In PERFECT HORSE staan eeuwenoude kennis, toewijding en vakmanschap tegenover de genetica. Een prachtige documentaire over de 'creatie' van het perfecte Lipizzaner paard.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*Twee FAMILIEFILMS: MINIONS in 3D en HOLLY EN DE ZWAAN, waarin een gewonde zwaan troost brengt voor Holly.

Versa vrijwillgerscentrale

*Wijkontmoetingscentrum De Schakel zoekt een gastheer/vrouw om het team te versterken. (9495)

*Versa Welzijn-buurtsportcoach Naarden zoekt sportmaatjes die met een ander samen willen bewegen of sporten, fietsen of wandelen. (9600)

*Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt een vrijwilliger die iemand wil bezoeken die weinig contacten heeft. (9682)

*De Vrijwilligerscentrale Gooise Meren gaat vanaf 29 oktober op donderdagmiddag in De Bibliotheek in Bussum mensen informeren en bemiddelen naar vrijwilligerswerk. Er is versterking van het team nodig. (9704)

donderdag 22 oktober

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit, Koekoeklaan 6. Elke maandag en donderdag. Met om 17.30 uur een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Bridgen

In Spieghelwijck Iepenlaan 354a wordt gebridged van 10.00 - 12.00 uur. Iedereen is welkom om te komen spelen.

Creatieve Markt

Inschrijven voor de Creatieve Markt bij De Schakel/SCAN. Markt vindt plaats op zaterdag 14 november van 11.00 - 15.00 uur. Inschrijven op maandagmiddag en donderdagochtend bij De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 Naarden, via 035-694 32 62 of via info@wijkpostdeschakel.nl. Kosten per tafel € 5,-.

Vestingmuseum

Diverse activiteiten tot 25 oktober tijdens de herfstvakantie in het Vestingmuseum, Westwalstraat 6. www.vestingmuseum.nl/agenda/796/herfstvakantie.

vrijdag 23 oktober

Boekpresentatie

Boekpresentatie van het boek: 'Nieuwe rituelen: Vorm geven aan de belangrijke momenten in je leven', geschreven door Annegien Ochtman-de Boer. Met muzikale omlijsting. Locatie: het gebouw van de Remonstranten, Koningslaan 2b te Bussum. Inloop vanaf 15.30 uur. Aanvang officiële gedeelte: 16.00 uur.

Themamaaltijd

Themamaaltijd in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,- (incl. 2 drankjes). Aanmelden tel. 693 87 86. Maximaal 35 personen.

Theesessie

Theesessie voor een praatje, een spelletje en een glaasje wijn. Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Van 14.00 - 16.30 uur.

Broodje+

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur bent u welkom voor een heerlijke broodmaaltijd met soep en een snack. Informatie: 035-6946971 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.30 uur. Allen welkom. Informatie: 035-6946971 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

zaterdag 24 oktober

BoodschappenPusBus

De BoodschappenPlusBus gaat zaterdag naar Den Bosch om poppenhuizen, beren enz te bekijken op de miniaturenbeurs en naar de koopzondag in Amersfoort. Maandag pannenkoeken eten bij Dickens en naar de Lidl in Huizen. Een bezoek aan het Singermuseum en een lunch bij de Prinsemarij staan voor dinsdag op het programma. Woensdag tijdens het lunchconcert repeteert het Koninklijk Concertgebouworkest. Gezellig samen lunchen in Soest kan op donderdag. Vrijdag een rondvaart met De Waterlijn in Amersfoort en zondag bij Appeltern op de Gouden Ham. Iedereen van 55 jaar en ouder kan mee voor een leuk uitje met de PlusBus. De bus haalt u thuis op en zet u weer thuis af. www.bpb.naardenbussum@versawelzijn.nl. Opgeven of het stellen van vragen kan op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur via 035 7504192.

Melania Bazaar

Melania Bazaar in de St. Vitusschool St. Vitusstraat 2, Bussum van 10.00 - 15.00 uur. Ten bate van twee vrouwenprojecten in de Dominicaanse Republiek.

Mindfulness

Workshop Mindfulness bij centrum Heart to Heart in Bussum door Petra van Hameren. Opgeven kan via www.mindandmore.nl. Kosten: € 20,-

Concert Grote Kerk

Uitvoering van Bachs Hohe Messe met dirigent Philippe Herreweghe en 'zijn' Collegium Vocale Gent en topsolisten. Aanvang 19.30 uur, Grote Kerk Naarden. Reserveringen en info: theaterkantoor.nl/barok.

zondag 25 oktober

Bingomiddag

Bingomiddag in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

Soos

Soos en muzikale middag in Bellefleur, Mackaylaan 11 a, Naarden. Met een optreden van Nico Contini. Van 14.30-16.00 uur, zaal open vanaf 14.00 uur.
Toegang: € 3,-.

Lezing Ander Nieuws

Lezing Janneke Monshouwer bij de Werkgroep de Nieuwe Mens met als onderwerp: 'Ander nieuws; wat het journaal niet uitzond'. Van 10.30 - 13.30 uur. Kosten lezing: € 12,-. Inschrijven via www.werkgroepdenieuwemens.nl en 06-588 64 192. Locatie: Besant Hall, Meentweg 9, Naarden.

Concert

Pianiste Daria van den Bercken geeft een piano-benefietconcert in het Arsenaal. Ze speelt haar nieuwe project 'Keys to Mozart'. Aanvang 16.00 uur. Kaarten kosten € 35,- incl. film, drankje en meet&greet met de pianiste. Reserveren voor 15 oktober op hankie@hankiebv.com.

Opera

Opera 'Nozze di Figaro' van Mozart door Arti Vocaal. Locatie: Vivium Godelinde, Jozef Israëlslaan 1 Bussum. Zaal open 13.30 uur. Einde 16.00 uur. Kosten: 2 strippen van de strippenkaart of € 11,- contant.

maandag 26 oktober

Spreekuur

Spreekuur sociaal werker bij De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Iedere maandag van 10.00 tot 11.30 uur is er een sociaal werker van Versa Welzijn. Versa Welzijn werkt ook samen met de thuiszorgorganisaties Amaris en Vivium en een van hun medewerkers is elke eerste maandag van de maand aanwezig. Meer informatie: 035 - 6911251 of Bussum@versawelzijn.nl.

Open eettafel

Open eettafel in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Elke maandag- en donderdagmiddag. Met om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Yoga-oefeningen

Yoga-oefeningen van 10.15 - 11.30 uur in wijkcentrum Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum.

Muziekschool

Kinderen tussen 6 en 12 jaar mogen meezingen met diverse optredens rond de intocht van Sinterklaas en/of rond kerst met het kinderkoor van de Gooische Muziekschool. Repetities starten vanaf 26 oktober. Meer informatie: www.degooischemuziekschool.nl. Deelname gratis.

dinsdag 27 oktober

Kledingverkoop

Kledingverkoop ondermode in de hal van de Heul, Koekoeklaan 3 Bussum. Van 09.30 -12.30 uur. Gratis toegang.

Nimis Healing

Start van cursus Nimis Healing Methode level II, door Mark Falconer-Atlee. Lestijden: 19.30 - 22.00 uur. Voor info/opgave: Nimis centre of light, T.B. Huurmanlaan 15, Bussum. 035 - 6420307.

Buurtpreventie

Buurtpreventie in Naarden. Lezing door J. Vollers van 14.00 - 16.30 uur in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Entree: € 2,- (incl. thee in de pauze).

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 - 22.00 uur.

woensdag 28 oktober

Inloopspreekuur Visio

Inloopspreekuur van Visio van 10.30 - 12.30 uur. Locatie Bibliotheek Naarden, Van Limburg Stirumlaan 2. www.bibliotheeknaardenbussum.nl.

Theemiddag

Theemiddag in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Van 14.00 - 16.30 uur een ontspannen en gezellige theemiddag, waarbij men met elkaar kan kaarten, puzzelen en een glaasje drinken.

Fietstocht Bellefleur

Fietstocht onder leiding van buurtsportcoach met wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Start is om 10.00 uur vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan 11a, Naarden. Info: Bianca Wieman 06-396346 84.

'Ik wil de oorlog achter me laten'

Vluchteling Kheder woont drie maanden in Bussum

Kheder (tweede van links) maakt zich nuttig bij Elk Gooisch matras komt van pas in Naarden. Foto: Bob Awick

door Mireille Detrixhe

BUSSUM - Hij verliet Syrië vanwege de blootstelling aan intimidatie en geweld van de strijdende partijen en vanwege het verlies van zijn baan, huis en veiligheid. Zijn meest belangrijke reden om te vluchten was zijn vijf jaar oude dochtertje. "Er zijn zo veel redenen geweest om te vertrekken dat ik ze niet eens allemaal kan onthullen", vertelt de in Bussum wonende vluchteling Kheder.

Kheder is 30 jaar en verblijft sinds een jaar in Nederland. Hij heeft een angstige, vermoeiende en emotionele tijd achter de rug. Hij vluchtte vanuit Syrië naar Libanon, waarna hij na een maand verder reisde naar Turkije en van daaruit naar Griekenland. In verband met de strenge controles kon hij niet verder reizen en ging hij terug naar Beiroet in Libanon. Dat was in 2013. Hij verbleef zes maanden in Beiroet maar dat was erg zwaar, geeft hij aan: "Ik had helemaal niets: geen baan, geen huis, niks; mijn vrouw en dochter waren nog in Syrië en ik miste ze verschrikkelijk."

'Ik verwacht dat het in Syrië met een jaar of vijf ook weer beter gaat'

Geld betalen voor vrijheid
Hij besloot toch verder te reizen en kwam in Libië terecht. Daar werd hij met 44 anderen gevangengenomen. "Vijf dagen lang kreeg ik te horen dat ik vermoord zou worden, totdat een oude man vroeg of ik geld wilde betalen voor mijn vrijheid, waarop ik antwoordde: ja, ja! Dat heb ik dus met beide handen aangenomen", vertelt Kheder met opluchting en emotie in zijn stem.

Hij vluchtte naar Libië waar hij vijf dagen in een gebouw zonder eten, drinken en buitenlucht wachtte op een boot. Met ongeveer 400 andere uit Syrië en Eritrea afkomstige mensen. "Op dat moment zag ik het echt niet meer zitten en wilde ik terug naar Syrië, maar ik was ook bang voor wat me te wachten stond als ik naar buiten ging. De maffia in Libië is zo onvoorspelbaar."
In het holst van de nacht werden ze op een boot gezet en tijdens het varen opgepikt door een ander groot schip. Waar hij vervolgens aan land is gekomen, weet hij niet: "Ik wist totaal niet waar ik was. Ik was zo uitgeput en in de war." Zijn reis zette hij voort in een vrachtwagen en zo kwam hij na ongeveer drie dagen in Nederland aan. In Nederland verbleef hij op verschillende plaatsen, onder andere in Ter Apel, Venhuizen, Wageningen en Arnhem. De ontvangst in Nederland was vriendelijk, maar hij voelde zich moe en verdrietig. "Ik kon alleen maar wachten en had verder niets om handen."

Inmiddels is hij herenigd met zijn vrouw Inas en hun dochtertje. Kheder en zijn vrouw leerden elkaar kennen tijdens hun studie Bankwezen en financiën aan de universiteit in Damascus. Kheder laat trots al zijn diploma's en certificaten zien. Zijn vrouw en hij werkten allebei voor de Verenigde Naties en verstrekten microkredieten aan mensen. Kheder: "We hielpen arme mensen aan geld. Een baan waar ik veel voldoening uit haalde."

Ze wonen nu drie maanden in Bussum. "De mensen hier zijn zo aardig en behulpzaam. Ze vroegen: wat heb je nodig? Het enige dat ik eigenlijk wil is werk vinden. Ik hoef geen uitkering. Ik ben in staat om te werken. Een uitkering is voor oude mensen die niet meer kunnen werken", vindt Kheder. "Het belangrijkste is nu het leren van de taal om zo snel mogelijk een baan te vinden." Hij wil zich eerst richten op vrijwilligerswerk. "Ik hoef nog geen geld, maar wil eerst zo veel mogelijk ervaring op doen bij een bedrijf. Als ik maar aan de slag kan", zegt Kheder hoopvol en gedreven. Voorlopig zet hij zich in voor Elk Gooisch matras komt van pas en helpt hij andere vluchtelingen in Naarden en Bussum.
In de toekomst wil Kheder terug naar Syrië. "Nederland is ook onveilig geweest door oorlog en is weer opgebouwd tot een goed en veilig land. Ik verwacht dat het in Syrië met een jaar of vijf ook weer beter gaat." Voor nu richt hij zich, samen met zijn gezin, op de toekomst: "Ik wil nu alleen maar de oorlog achter mij laten en vooruitkijken, al zal ik de oorlog nooit vergeten."

Verbouwing de Opmaat kan in februari beginnen

'Alle partijen worden actief betrokken bij het herinrichtingsplan'

door Yvette Geerts

'Participatie is belangrijk, maar helderheid ook'

BUSSUM - De herbestemming van de Opmaat als nieuwe plek voor de Emmaschool is goedgekeurd door de raad, daar valt niet meer aan te tornen. Verantwoordelijk wethouder Lia de Ridder wil vooruitkijken. Ze verwacht dat in februari 2016 de eerste spade de grond in kan. "De plannen zien er erg mooi uit."

Dat er nog tot 24 december officieel bezwaar kan worden gemaakt tegen de plannen staat vooruitkijken niet in de weg, aldus de wethouder. Zij laat weten dat in die periode het gesprek over de inrichting van de omgeving (herinrichtingsplan) wel wordt aangegaan, maar geen dialoog meer te voeren over het bestemmingsplan. "Dat is nu door de raad vastgesteld. Er is vanaf 2012 op meerdere momenten met de buurt gesproken. Op alle momenten die er toe deden is er contact geweest met de verschillende partijen. Bezwaren van de buurt hebben ook tot diverse aanpassingen van het plan geleid, zoals een bomenonderzoek", laat ze weten. Wat haar betreft zijn er voldoende extra mogelijkheden geweest voor inspraak en zijn de bezwaren ook meegewogen. Streep eronder dus en vooruitkijken wat de wethouder betreft. "Participatie is belangrijk, maar we moeten ook helder zijn over wat is vastgesteld en wat niet." Dat de gemeente daar zelf misschien niet altijd helder genoeg in is geweest, daar kan De Ridder wel inkomen. "Er is op het laatst wellicht een beeld ontstaan dat het inrichtingsplan, en dan met name het verkeersplan voor het PJ Lomanplein en omliggende straten, ook onderdeel was van het bestemmingsplan en dus al klaar moest zijn. Dat is niet zo. Dat staat los van het bestemmingsplan." Een kwestie van duidelijk communiceren dus.
De Ridder laat weten dat alle partijen, school, omwonenden, politie, gemeente en actiegroepen actief zullen worden betrokken bij het vaststellen van het verkeersplan en ook over de plannen en de voortgang iedereen goed te informeren. "We moeten laten weten waar we mee bezig zijn en waarom. Dat doen we door het organiseren van informatieavonden en het sturen van brieven aan school en omwonenden." Eind september was de eerste bijeenkomst met verschillende partijen. De Ridder: "Ervaring en kennis zijn belangrijk op het moment dat de herinrichtingsplannen voor de omgeving gemaakt worden." Zo moet er nagedacht worden over parkeerplekken en/of stopplaatsen, maar ook over het overzichtelijker maken van de straat. Sommige problemen zijn op te lossen en sommige niet, volgens de wethouder. Door alle partijen erbij te betrekken verwacht ze wel dat de meeste ideeën om de verkeerssituatie zo veilig mogelijk te maken naar voren zullen komen.

SDO beloont werklust met zege op RKAVV

Bussumse hoofdklasser doet goede zaken met zege

SDO kon op het allerlaatste moment de zege zeker stellen. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Vooral door het tonen van veel vechtlust heeft SDO afgelopen weekend gewonnen van concurrent RKAVV. De Bussumse hoofdklasser versloeg de tot afgelopen weekend beter geklasseerde tegenstander met 2-1 en klom daarmee over de ploeg heen. SDO houdt door de zege koers achter de subtop.

SDO startte sterk en toonde meteen aan dat het alleen tevreden was met een zege op RKAVV. De Bussumers zetten meteen druk en kregen al snel een goede kans: SDO-speler Mike van 't Land schoot van grote afstand net naast. Na het eerste gevaar van SDO kreeg ook RKAVV een paar kansen, één daarvan belandde op de paal. Na de spannende eerste fase van het duel werd SDO langzaam beter dan RKAVV. Dat werd ook beloond. Eerst kreeg aanvaller Elroy Pappot een grote kans, maar de bal rolde voorlangs. Na net wat meer dan een half uur spelen was het dan toch raak voor SDO toen Pappot, op aangeven van Maikel van Latum, de keeper van RKAVV wel kon passeren. SDO kwam daarmee terecht op voorsprong. Smetje op de verder goede eerste helft was het geblesseerd wegvallen van back Dino van Essen.

RKAVV was er na de rust op gebrand om wat terug te doen. De ploeg zorgde voor steeds meer gevaar. Na een uur voetballen kon RKAVV een tegentreffer produceren. Tot 3 keer toe kreeg RKAVV-aanvoerder Sjors Verhagen een kans: twee keer redde SDO-keeper Dion Thomas, de derde keer schoot Verhagen wel raak.

SDO houdt koers achter de subtop van het klassement

Na de tegentreffer bleef het duel ongemeen spannend. SDO kreeg de beste kansen, hoewel RKAVV eveneens voor gevaar bleef zorgen. Het naar de kant halen van Gerrit Snijders voor Djoey Dorrestein bleek een goede zet van SDO-coach Ivar van Dinteren. Dorrestein bleek, op het allerlaatste moment, goud waard voor de Bussumse ploeg: nadat Mike van 't Land hard tegen de keeper van de tegenstander schoot, kon Dorrestein de rebound benutten en SDO aan de zege helpen.

SDO staat na afgelopen weekend op de negende plaats. De achterstand op de top 5 van het klassement bedraagt slechts 4 punten. Komend weekend staan er geen duels op het programma. Een week later speelt SDO tegen DHC, de nummer 4 van het klassement.

Punt voor voetbalsters
De voetbalsters van SDO hebben afgelopen weekend op het allerlaatste moment een punt overgehouden aan het duel met BSC: 1-1.

Na een half uur leek SDO op voorsprong te komen, maar de treffer werd afgekeurd. BSC had meer geluk en kon voor rust wel scoren. Na de rust bleef het duel spannend. Met een benutte strafschop van Carolien van Willigenburg pakte SDO toch een punt.

Jeugd goud waard voor BFC

BUSSUM - Weer een zege voor BFC. De Bussumse voetballers waren tegen Achterveld al snel een stuk beter, maar scoorden pas laat en wonnen met 2-0. De jeugd bleek de ban te kunnen breken voor de Bussumse ploeg.

Het was vanaf de aftrap BFC dat het spel maakte. De Bussumers stonden tegenover een zeer behoudend voetballende tegenstander en waren, mede daardoor, al snel een stuk beter. Waar Achterveld loerde op de counter, probeerde BFC vooral de aanval te zoeken. Dat Bussumers speelden echter op een te laag tempo, waardoor goede kansen achterwege bleven.

Na de rust voerde BFC het tempo wel op en kreeg de ploeg ook veel meer kansen. De meeste kansen belandden echter op de paal of naast het doel. Dat BFC alsnog, terecht, 3 punten kon overhouden aan het duel had het te danken aan de jeugd: eerst kon jeugdspeler Jostein Ohm met een bekeken schot scoren, daarna was de jonge BFC-aanvaller Tjerk Posthuma trefzeker en was de zege zeker voor de Bussumse ploeg.

Kans op play-offs
Door de zege én de nederlaag van concurrent APWC klom BFC afgelopen weekend op naar de tweede plaats van het klassement. Volgende week speelt BFC tegen koploper ASV'65 om het eerste play-offticket van het voetbaljaar.

Bussumse hockeysters verslaan koploper met goed spel

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een knap resultaat van de hockeysters van Gooische. De Bussumse eersteklasser versloeg voor de tweede achtereenvolgende week een nog ongeslagen tegenstander. Deze keer moest koploper Beuningen eraan geloven: 4-2.

Vooral voor rust kon het nog twee kanten op gaan. Na de rust konden de Bussumers snel weglopen en een voorsprong van twee doelpunten pakken. De tegenstander kon nog even terugkomen tot 3-2, maar de Bussumers stelden snel orde op zaken.

Krappe nederlaag hockeyers
De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend verloren van koploper Were Di: 2-1. De Bussumers kwamen nog wel op voorsprong, maar zagen de tegenstander sterk terugkomen.

NVC heeft weer pech en pakt geen punten

NAARDEN - Weer geen punten voor de voetballers van NVC. De door blessures gehavende Naarder tweedeklasser kwam afgelopen weekend tekort tegen SCH'44 en verloor met 2-1.

NVC speelde naar behoren en had lang kans op een goed resultaat. Na een uur voetballen kwamen de Naarders op voorsprong door een doelpunt van jeugdspeler Thomas Muller. De jonge NVC-speler beloonde zijn eerste balcontact meteen met een doelpunt.

Na de goal maakte NVC fouten en kon de tegenstander terugkomen. NVC had nog een enorm grote kans om wederom op voorsprong te komen, maar een schot van Karim el Kaddouri belandde op de lat. SCH'44 kon vervolgens met een doelpunt na een snelle counter de zege voor de neus van NVC wegkapen.

Zaterdag deelt punten
Het zaterdagelftal van NVC heeft afgelopen weekend een punt overgehouden aan de streekderby tegen BVV'31: 2-2.

Het duel tussen de twee streekgenoten was anderhalf uur leuk en spannend. De Naarder doelpunten kwamen van Martijn Degenkamp en Alex Pool. Daartegenover kwamen doelpunten van BVV-spelers Robbert Jansen en Kenneth Perez.

Eerste nederlaag hockeysters HC Naarden

NAARDEN - De hockeysters van HC Naarden hebben afgelopen weekend hun eerste nederlaag geleden. De Naarder promovendus kwam, ondanks beter spel, met 1-2 tekort tegen Alkmaar.

HC Naarden bleek voor rust een stuk sterker dan Almaar. De ploeg kreeg veel kansen, maar benutte er slechts één: Lisanne de Lange scoorde voor haar ploeg. Na de rust zette Alkmaar meer druk en maakte HC Naarden meer fouten. Alkmaar kon met een benutte strafcorner en een veldgoal alsnog een zege boeken tegen HC Naarden, dat ondanks de nederlaag nog gedeeld eerste staat.

Geen punten hockeyers
De hockeyers van HC Naarden verloren met 3-2 van VVV. De Naarders stonden lang op voorsprong, maar vergaten het af te maken toen de tegenstander met negen man speelde. VVV kon nog terugkomen en won.

AW neemt afstand

BUSSUM - Allen Weerbaar houdt koers aan kop van het klassement. De Bussumse voetballers wonnen afgelopen weekend weer: Domstad Majella werd met 3-1 aan de kant gezet. AW staat nu 4 punten los aan kop.

Allen Weerbaar kwam al vroeg op voorsprong te staan door een doelpunt van Tarik Divarci. Met een benutte strafschop door Mustafa Kavas werd het voor rust 2-0 voor de Bussumers. Na rust kon Ferhat Uysal de derde Bussumse goal maken.

De zege van afgelopen weekend was voor het nog ongeslagen Allen Weerbaar de zesde achtereenvolgende zege. Komende week gaat AW proberen de volgende ronde van de beker te halen. Het speelt dan tegen SVM.

Oud Naarden: lunch, diner en een kop koffie

Chef-kok Wesley runt samen met zijn partner Tessa restaurant Oud Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het voelt als een nieuw avontuur voor de 33-jarige chef-kok Wesley en zijn partner Tessa. Sinds begin oktober runnen ze samen restaurant Oud Naarden, aan de Marktstraat in de Vesting in het voormalige pand van Il Vecchio.

Als leerling-kok startte Wesley bij de Goede Gooier in Blaricum. De korte uitstap die hij ooit maakte naar een restaurant in Amersfoort doet niets af aan zijn verbondenheid met de Goede Gooier. Daar weggaan voelde dan ook dubbel. Maar zelf een restaurant starten speelde altijd wel in zijn achterhoofd. Toen eigenaar Gert van Wijngaarden hem vroeg of hij en Tessa in waren voor een nieuwe uitdaging heeft Wesley er naar eigen zeggen slechts drie nachten over hoeven slapen. "Het was een kans die we nu konden pakken, anders had ik nog zeker wel tien jaar bij de Goede Gooier gebleven", lacht hij.

Citroentaart
De chef-kok heeft wel wat in petto voor de Vesting. Naast diner zijn ze ook geopend voor de lunch en vanaf tien uur kunnen gasten al terecht voor een kop koffie met wat erbij. Dat 'erbij' is een klein understatement, want Wesley heeft een voorliefde voor patisserie. Van een citroentaart maakt hij 'gewoon' een gerecht en ook de appeltaart is verrassend. Maar dat is niet het enige, want Wesley wil eigenlijk het hele jaar door wild op de kaart aanbieden. Sceptici zullen er vast wel zijn, maar het feit dat Van Wijngaarden ook de eigenaar is van de Larense Wildhandel zegt genoeg. Wie vorige week bij Oud Naarden aanschoof kon zich al tegoed doen aan eend.
Wie nu bij Oud Naarden binnenloopt zal zien dat de sfeer niet veel veranderd is. "Daar zijn we eigenlijk nog niet aan toegekomen, zo druk is het tot nu toe geweest." Er staan wel al nieuwe leren stoelen, de tafels zijn prachtig ingedekt en de wanden krijgen binnenkort een nieuw kleurtje. Maar er moet vooral goed en lekker gekookt en gegeten worden en dat met de blik op een lange toekomst in de Vesting. Daar heeft Wesley alle vertrouwen in. Restaurant Oud Naarden is zeven dagen per week vanaf 10.00 uur geopend.

De Dennen, 1965.

Naast en achter een oude villa aan het Singel worden momenteel huizen gebouwd. Deze bouwwerkzaamheden in de vroegere tuin van Singel 6 zijn het slothoofdstuk van een vervolgverhaal dat ruim vijftig jaar geleden begon. Dat verhaal heet 'Het bos van Bouvy'.

Eigenlijk begint hoofdstuk 1 meer dan honderd jaar geleden. De in de zoutindustrie rijk geworden familie Bouvy laat
toparchitect Jan Stuyt in 1903 een villa ontwerpen. Te bouwen op een perceel grond waar de heer Bouvy zijn grote passie, de bosbouw, ten volle kon uitoefenen. In de loop der jaren wordt het bosperceel steeds verder uitgebreid; het beslaat uiteindelijk vier hectaren en strekt tot aan de huidige Ceintuurbaan. Een rijkdom aan bijzondere bomen groeit er aan weerszijden van een laan waarop de – schuingeplaatste- villa uitkijkt. In het bos staan een grote plantenkas en een prieel.

De woningnood in de vijftiger en zestiger jaren dwingt de gemeente Bussum met haar beperkte grondgebied tot ingrijpende maatregelen. Besloten wordt om ook dit bosgebied binnen de bebouwde kom voor woningbouw te bestemmen. Na jarenlange onderhandelingen stemt de familie Bouvy onder voorwaarden in met het prijsgeven van een groot deel van haar bezit. De partijen treffen een 'minnelijke schikking'. In 1965 zijn de eerste woningen van het Uitbreidingsplan Laarderwegkwartier (De Dennen, De Sparren en De Lariks) klaar. Er wordt verder gebouwd. Flats aan de kant van de Brinklaan.

Het bos van Bouvy begin jaren 60.
De villa van Bouvy aan het begin van de twintigste eeuw.

Een paar jaar geleden komt de minnelijke schikking weer ter tafel. Tussen de gemeente en de Bouvy's is indertijd afgesproken dat dit verlies van het familiebezit mede gecompenseerd wordt door het recht om ooit zelf het resterend deel te bebouwen. Nu, een halve eeuw later, opent deze slapende schat haar ogen.

Hans Jonker

Ik zoek een ervaren huishoudelijke hulp voor de dinsdag en de vrijdag, 4 uur per keer. Eventueel mogen het ook 2 verschillende hulpen zijn, eventueel vriendinnen, zij kunnen dan voor elkaar inspringen als 1 van hen niet kan werken. Af en toe een extra dag werken voor extra klussen. Ik zoek wel iemand die heel precies is, de hoeken en gaten ook bijhoudt en eventueel zelf inzicht heeft in de werkzaamheden. Tel.: 06-10424349

Nu in Naarden: foto afdrukservice uit een fotovaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultramoderne FUJI DL600 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, tot wel 100x150 cm groot. In hoogglans maar ook in prachtig zijdemat. Nieuwsgierig? Kijk maar eens op de homepage van: http://www.fotovakprintnaarden.nl ga naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d 1411 AW. Parkeren is gratis op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Vleugel Neupert zwart € 2500,- 150x129x91 / 2 leren stoelen zwart nieuw € 850,- nu € 175,- per stuk / design leren kleed zwart 180x240 € 75,- / moderne bank zwart 150 breed € 200,- Ligne Roset.
Tel.: 06-45923643

Woningontruiming na overlijden - www.zwartblok.nl of bel 035-6224216

Goodkinds Taxiservice Taxi van/naar Schiphol vanuit 't Gooi € 50,-. Tel.: 06-26984855

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Last van stress, onrust of burn-out? Kom kennismaken met stressreducerende werking van mindfulness, op za. 24 oktober van 14.00-16.30 uur in Bussum. Workshop wordt gegeven door gecert. mindfulnesstrainer. Kijk op
www.mindandmore.nl of bel 06-24 27 49 38.

Gevraagd: winkelmedewerkster/dierenartsassistent. Zie vacature op
www.deboerdierenruiter.nl

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.
035-6839235

Lieve, zorgzame en vrolijke oppasdame gezocht voor onze dochtertjes (7 en 5) voor de ma- of di-middag van 15-18 uur, in Naarden. Reactie via f_spoelstra@hotmail.com of 06-51315695.

VAKANTIEAANBIEDING KLIMMEN of BOOGSCHIETEN € 16,50 p.p. Intro-les incl. drankje/zakje chips en bij klimmen ook bungy-swing van het balkon. Start 11-13-15 uur, graag telefonisch reserveren. Nieuw ATB verhuur. Rock Steady 035-6925000 www.rocksteady.nl

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23 BUSSUM 10 TOT 50% KORTING

Kantoorruimte ong. 14 m2, in souterrain, ruime lichtinval, verwarming, wastafel en gez. toilet. € 122,- per maand excl. energiekosten kantoorruimte. Info 06-10397243

Op 2 nov. start weer de cursus Ontdek & Train je Intuïtie. Kleine groep, praktische oefeningen, geschikt voor iedereen die zijn 6e zintuig graag wil ontdekken en versterken. Meer info: www.jannekeleber.nl of mail janneke@jannekeleber.nl

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal. 035-6938689

Gezin, 2 kinderen (2&4 jr.) uit Bussum zoekt leuke oppas en hulp in huis voor dinsdagen. Reactie: evanderzande@hotmail.com.

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Boedelverkoop Melkweg 1 A Bussum 10.00 - 16.00 uur. Zat. 24 okt. alles voor uw huis !

GRATIS: trop. zoetwater aquarium 60x30x30 coml. met vissen, planten, toebehoren, alleen liefhebbers, geen handel. T.k. gevr. CD Mozart 'Kronings Messe'. Mailadr.
iwanpjotr@live.nl