BussumsNieuws

9 september 2015

BussumsNieuws 9 september 2015


Gaat ook Bussum vluchtelingen opvangen?

Probleem heeft 'volste aandacht' van gemeentebestuur

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bussum, Naarden en Muiden gaan samen onderzoeken of en hoeveel vluchtelingen er opgevangen kunnen worden.

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) riep maandag alle Nederlandse gemeenten op om hun verantwoordelijkheid te nemen nu de stroom vluchtelingen naar Nederland steeds groter wordt.

Bussum zegt contact te gaan leggen met fusiepartners Naarden en Muiden om samen te onderzoeken wat er gedaan kan worden. "De problemen hebben de volste aandacht van het gemeentebestuur. We gaan snel bellen met Naarden en Muiden." Die laten weten de zaak op de voet te volgen.

Ondertussen wordt ook gekeken of de vluchtelingenproblematiek regionaal kan worden aangepakt. Onder aanvoering van Hilversum, als grootste regiogemeente, wordt onderzocht of de regiogemeenten samen plekken in kunnen richten voor de snelle opname van vele honderden asielzoekers. Het zou zomaar kunnen dat de Kolonel Palmkazerne dan weer genoemd gaat worden als opvangplek. Het COA deed al eerder een verzoek om op het kazernecomplex vluchtelingen op te vangen. Dat verzoek werd door de provincie Noord-Holland afgewezen, maar vanuit de politiek wordt er toch weer druk uitgeoefend op de provincie.

Bussumse stuurt verdachte vrouw weg

BUSSUM - Een bejaarde Bussumse (82) heeft afgelopen zondag kunnen voorkomen dat een vrouw aan de deur haar heeft kunnen bestelen. De Bussumse kreeg al snel argwaan. Dat meldt de politie.

De bejaarde vrouw had rond kwart voor twee een jonge vrouw voor haar deur aan de Jozef Israelslaan. De vrouw vertelde dat haar oma tegenover de bewoonster woonde en stapte zonder wat te vragen naar binnen.

Ze begon een gesprek met de bewoonster en wandelde ondertussen door de woonkamer van de vrouw. De bejaarde Bussumse kreeg argwaan en stuurde de vrouw, voordat ze wat kon stelen, weg.

Vrouw wordt gezocht
Er wordt nog gezocht naar de onbekende vrouw. Het gaat om een blanke vrouw, rond de 30 jaar oud van ongeveer 1.60 meter lang. De vrouw had donker haar. Ze droeg zondag een zwarte jas en een donkere broek en sprak met een buitenlands accent. Bellen met de politie kan op 0900-8844.

Regenval zet Groot Hertoginnelaan blank

Auto's kunnen bijna varen door de Groot Hertoginnelaan. Foto: Maarten Noverraz

BUSSUM - Het was afgelopen vrijdag weer raak op de Groot Hertoginnelaan: door enorme hoosbuien stond de straat vrij snel blank. Ook deze keer moest de brandweer ervoor uitrukken.

Jarenlang zijn er al problemen bij hevige regenval, er is soms geen doorkomen meer aan.

De gemeente heeft plannen om een waterberger te maken naast de Karnemelksloot. De berger moet overtollig regenwater opvangen als het hard regent. Dat moet voorkomen dat de straten blank komen te staan. De aanleg van de waterberger staat op de agenda voor komend najaar. De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren.

Lintje voor Bussumer Frans van Breemen

Van Breemen kreeg het lintje opgespeld door locoburgemeester Van den Berg. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Voor jarenlang werk voor Kinderen in Nood heeft Bussumer Frans van Breemen afgelopen week een lintje opgespeld gekregen.

Van Breemen doet al meer dan 20 jaar heel veel voor het goede doel. De Bussumer verzamelt elke week met de andere medewerkers goederen voor transporten. Daarnaast haalt Van Breemen door heel Bussum geschonken goederen op. Dat maakte hem een van de meest bekende gezichten van de Bussumse weldoeners.

Van Breemen reageerde erg verrast.

35

jaar bestond Drukkerij Meij. Nu stopt de zaak aan het Stationsplein ermee

Atlas Hilversum

Deze topografische-historische atlas van Hilversum bestaat uit een grote gekartonneerde, met linnen overtrokken map en een boekje, elk met (23) 28 afbeeldingen, waarmee de geschiedenis van Hilversum geïllustreerd wordt.

Het zijn dorpsgezichten, gebouwen, kaarten, posters, landschappen, enz. Het boekje (32 pagina's) bevat de afbeeldingen in zwart/wit met uitvoerige toelichtingen op de afbeeldingen. Samengesteld door E.E. (Ed) van Mensch en C.M. (Karin) Abrahamse en in 1999 uitgegeven door de Europese Bibliotheek. De eerste afbeelding is uit de tweede helft van de achttiende eeuw en de laatste is uit 1984. De afbeeldingen zijn gedrukt op 260gr Chagall-papier; afmetingen 500x340mm. Van de 28 afbeeldingen in de map zijn er vijf afwezig: 7, 12, 14, 16, 28. Er zijn indertijd 650 exemplaren van gedrukt.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 55 Euro.

Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar Maaltijdviering
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 12/09 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. C. Bergström
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W.J. Gorissen; 17.00 u. dr. W.H.Th. Moehn H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. J.F. Goud
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dr. J.B. le Grand
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A.B. Liebich
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. drs. J. Lotterman
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit Startzondag
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. A. Meek

Hoor en wederhoor

Met de duif-op-de-auto gaat het goed. Dankzij de deskundigheid van Vogelasiel Naarden gaat het jonkie eerdaags op de wieken.

Echter ... het verhaaltje over een kat met een duif op het dak van een auto heeft een naar bijsmaakje achtergelaten. Afgelopen week kreeg ik een tip van de baas van Puck-de-kat dat er een heus Gispen bureau bij hem voor het hek stond. Gedemonteerd en wel. Daar wist ik wel raad mee. Vlug opbergen en op internet zetten. Gispen is en blijft een gewilde designnaam, vooral zo'n meubel uit de retroperiode jaren 50 - 60. Druk was ik doende met het Overtoom steekkarretje dat ik een paar dagen tevoren cadeau had gekregen om het vijftal losse en zware onderdelen te verkassen. Hoor ik plotseling een luide, nogal ordinair klinkende stem die mij aanroept met: "Hé, de slechtste journalist van Bussum!" Had ik klompen gedragen dan was er zeker één gebroken. Ik ging er amper op in, maar toen bleek dat de dame in kwestie, categorie mooie topvoetballersvrouw, zich had geërgerd aan het feit dat het broertje van Puck helemaal geen Jake heet, doch slechts Jack. En aan de constatering mijnerzijds dat dit een "kreng" zou zijn. Net als nu hier, in mijn laatste stukje óók tussen aanhalingstekens, dus nogal verzachtend. Helemaal mooi werd het toen ik opmerkte dat ik het een en ander aan de weet was gekomen door een paar kinderen wat vraagjes te stellen. Mevrouw, toch wel onderlegd, was van mening dat ik "hoor en wederhoor" in acht had moeten nemen. Voor een stukkie over een kat en een duif! Echte topjournalistiek, hoor!

Weerbericht

Eerst droog en vrij zonnig, in het weekeinde wisselvalliger
Het was een koele start van september. In onze regio is al ruim 50 mm regen gevallen, maar de komende dagen kan het gaan opdrogen. Een oceanisch hogedrukgebied schuift door naar Scandinavië. Met een oostenwind stroomt droge landlucht binnen. In het weekeinde komt een Atlantisch lagedrukgebied naderbij. Er vindt dan een overgang plaats naar wisselvallig weer.

Donderdag en vrijdag
Zowel donderdag als vrijdag staat het weer onder invloed van hoge luchtdruk. Het blijft beide dagen droog en het is overwegend vrij zonnig. Er waait een matige wind (windkracht 3) uit een oostelijke richting. De temperatuur stijgt naar een normale tot iets boven normale waarde voor begin september. Het wordt aangenaam nazomeren bij een maximum van 20-21 graden.

Het weekeinde
Zaterdag schijnt eerst de zon, maar vanuit het zuidwesten komt er in de loop van de dag meer bewolking. Mogelijk valt er wat lichte regen. Het wordt nog circa 20 graden. Zondag schijnt de zon eerst af en toe. Stilaan neemt de bewolking toe met kans op lichte regen. Er waait een matige wind, die zondag draait van zuidoost naar zuid. Het wordt zondag 18 à 19 graden.

Weetje
Zomer 2015 was geen topper, maar was wel vrij warm. Het gemiddelde maximum/minimum bedroeg 17.5 graden (normaal 16.9 graden). We kregen 28 zomerse dagen met meer dan 25 graden (normaal 21). Topper in deze eeuw was zomer 2003 (40 zomerse dagen). Zomer 2015 was vrij zonnig maar tevens nat. Er viel 275 mm regen in onze regio tegen 220 mm normaal.

Prachtig boek over Mariënburg verschenen

Nonnen blij met de uitgave

De nonnen op het plein van de Fröbelschool (tegenwoordig Tiens). Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

'Om de week in bad en de andere week voeten wassen in een teiltje'

BUSSUM - Mooi voor op de koffietafel, leuk als herinnering, maar ook een lekker leesbaar en een goed in de hand liggend boek. 'Zicht op Mariënburg' is na maanden van voorbereidingen verschenen. Afgelopen week werden de eerste exemplaren al uitgedeeld aan genodigden, waaronder verschillende nonnen.

Mariënburg is een begrip in Bussum. Het voormalige klooster huisvest momenteel geen zusters meer. In het boek wordt teruggeblikt op de verhalen die zich hebben afgespeeld achter de kloostermuren. Aan het boek werkten vele vrijwilligers mee, zoals van de Historische Kring Bussum. Het was voormalig voorzitter van diezelfde kring, Adriaan Branderhorst, die met het idee kwam voor het boek.
De zusters hebben veel voor Bussum betekend, met name wat betreft onderwijs. Ze gaven les op de katholieke meisjesschool in de Mariastraat en de bewaarschool aan de Herenweg, maar boden ook een thuis aan kostschoolleerlingen in het zogenoemde pensionaat. De gezusters Riet en Thea, beiden dik in de negentig, vertellen in het boek dat het pensionaat de mooiste tijd van hun leven was. "We sliepen in slaapzalen voor zestien kinderen. Om de week moesten we op zaterdag in bad en de andere week onze voeten wassen in een teiltje."

In het boek staan mooie foto's en veel interviews met onder anderen de zusters. Bijvoorbeeld zuster Johannita van 't Klooster, de keukenzuster. Ze woonde ruim 12 jaar in Mariënburg, stond om 6.00 uur op, kookte vanaf 8.00 uur 's ochtends en 's middags werd er warm gegeten. Vanaf 19.00 uur werd er een potje gekaart en rond 21.30 uur was het bedtijd. Tussendoor nam ze de tijd om te bidden. Deze persoonlijke verhalen geven een indrukwekkend beeld van het leven van de congregatie de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Trots zijn de zusters allemaal; niet alleen op het werk dat ze hebben verricht, maar ook op hoe ze in het boek staan. "Kijk, dit ben ik op de foto", vertelt zuster Grien Vriend. "Ik heb acht jaar in Mariënburg gewoond. Nu zijn we verhuisd maar Amersfoort, maar het bevalt daar erg goed." Naast haar staat Jaqueline van Breemen, de archivaris van de congregatie. "Voor het boek heb ik veel onderzocht in het archief. Ik kreeg gerichte vragen en deed leuke ontdekkingen. 'Zicht op Mariënburg' was een heel bijzondere klus en we zijn er trots op."

Afscheid van Joop en Anny bij Kinderen in Nood

Mooie woorden voor Anny en Joop Heerschop. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Na een kwart eeuw hebben Joop en Anny Heerschop vrijdag afscheid genomen van de Stichting Kinderen in Nood.

Met speeches en cadeaus werden ze bedankt voor hun jarenlange inzet. Joop Heerschop was 25 jaar geleden de grondlegger van de stichting. Samen met zijn vrouw en vele anderen zorgde hij ervoor dat hulpgoederen in Oost-Europa terechtkwamen. Hiervoor is een ruimte beschikbaar aan De Peppels. Nu Joop bijna tachtig is vond hij het tijd worden om een stapje terug te doen. De inzameling wordt vanaf nu geleid door de nieuwe voorzitter van de stichting Jurjen Hagen.

Straks stemmen op 50PLUS?

BUSSUM - 50PLUS denkt erover na om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van Gooise Meren van komende november.

50PLUS kent momenteel nog geen lokale takken, maar onder druk van de leden doet het hoofdbestuur nu wel onderzoek om lokaal te gaan opereren. De leden uit Bussum, Naarden en Muiden van 50PLUS hebben al aangegeven achter de deelname te staan.

50PLUS kan als landelijke partij nog tot en met 5 oktober aangeven mee te doen aan de verkiezingen van Gooise Meren.

Beschonken man van weg geplukt

BUSSUM - Agenten hebben zaterdagavond een beschonken Bussumer (47) van de Gooilandseweg geplukt.

De politie werd rond half acht gebeld nadat mensen zagen dat de man door rood reed en vervolgens op hoge snelheid andere weggebruikers inhaalde. Vervolgens raakte de man van de weg af. De agenten troffen hem aan in zijn Mercedes langs de kant van de weg. Ze roken een alcohollucht.

De man werd meegenomen naar het bureau waar hij 360 ug/l blies; 220 ug/l is toegestaan. Hij kreeg een tijdelijk rijverbod opgelegd. De auto moest worden weggesleept.

SDO trekt ex-prof aan

BUSSUM - Elroy Pappot gaat voetballen voor SDO. De Bussumse ex-profvoetballer maakte op het allerlaatste moment de overstap naar SDO.

Pappot was enkele jaren geleden al jeugdspeler van SDO voordat FC Utrecht hem een overstap aanbood. De Bussumer speelde enkele jaren voor FC Utrecht, maar een echte doorbraak bleef achterwege. Afgelopen voorjaar kreeg Pappot geen contract meer aangeboden en moest op zoek naar een andere club. Tussendoor stond Pappot met een personal coach op de velden van SDO om toch te kunnen voetballen. Nu keert hij dus echt terug.

"We hebben Elroy op het allerlaatste moment overgeschreven", zegt Johan van der Geest van SDO. "Het heeft wat werk gekost, maar we hebben nu wel een sterke extra aanvaller. Een echte Bussumse jongen en bovenal een echte SDO'er."

Vrachtwagen en trein botsen tegen elkaar

Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Een ongeluk op het spoor afgelopen donderdag: een trein en een vrachtwagen reden tegen elkaar aan. Het ongeluk gebeurde op de overgang bij de Generaal de la Reijlaan en de Vlietlaan. Er raakten geen mensen gewond. De vrachtwagen kwam van de overkant van het spoor vanaf de Nieuwe 's-Gravelandseweg, stak over en reed vervolgens naar rechts de Vlietlaan op. De trein reed op hoge snelheid en moest hard remmen om een hardere klap te voorkomen. Er loopt nog een onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Rondetafelgesprekken over toekomst Emmaschool

Buurt mag zegje doen over bouwplannen

Verbouwing aan de gymzaal in de OpMaat gaat gewoon door.

BUSSUM - Er worden volgende week maandag rondetafelgesprekken gehouden over de toekomst van de Emmaschool. Dat laat de gemeente weten. Deze week werden de plannen in nogmaals gepresenteerd. Belanghebbenden kunnen komende maandag op het gemeentehuis hun zegje doen over de bouwplannen.

De gesprekken volgen na de vele bezwaren van de buurt omtrent de bouwplannen. De Emmaschool wil volgend jaar verhuizen naar een schoolgebouw, voormalig college de OpMaat, aan de Graaf Florislaan. Buurtbewoners van de Graaf Florislaan vrezen echter overlast van de schooljeugd. De bewoners waren gewend dat er de afgelopen jaren zo'n tweehonderd kinderen op de school zaten, nu komen er dubbel zoveel. Dat levert volgens de buurt vanzelfsprekend de hele dag meer geluidsoverlast op. Daarnaast vreest de buurt verkeers- en parkeerproblemen.
De raad bepaalt komende maand of de bouw van de school door kan gaan. Voor het zover komt worden eerst belanghebbenden gehoord. De avond op het gemeentehuis start om acht uur.

Petra van Gelsdorp 20 jaar


Student en eigenaar communicatiebureau
Geboren in Bussum

Wat studeer je?
"Nieuws en media aan de Hogeschool Amsterdam, ik zit in mijn laatste jaar."

Welk lokaal nieuws volg je?
"Ik volg vooral het landelijke nieuws en de politiek. Lokaal volg ik het nieuws een beetje en dan vooral de fusie van de drie gemeenten."

Hobby's?
"Ik lees veel, vind het leuk om dingen te ontwerpen en ik ga graag uit. En natuurlijk schrijven, ik heb vroeger echt dagboeken vol geschreven."

Leukste plek in Bussum?
"De Strawberry Lounge, op dat hoekje. Leuk om lekker wat te drinken en zitten."

Minder leuk aan Bussum?
"Dat veel jonger het dorp uit trekken. Ze gaan veelal naar Amsterdam of Utrecht en dat is jammer."

Een dag burgemeester van Bussum, wat houdt je bezig?
"De vergrijzing in Bussum, die moet minder worden. En ik zou zorgen voor meer leven, meer winkels, meer restaurants en ook meer koopzondagen. En het Julianaplein verbouwen zodat het er gezelliger uitziet."

Grote droom?
"Ik heb vooral veel ambities. Ik zou later het liefst als CEO bij een grote organisatie werken."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Mijn bedrijf verder uitbouwen, een deel sparen voor later en ook wat investeren in aandelen."

Heb je een idool?
"Ik heb niet echt een idool, wel iemand die ik heel erg bewonder: Sheryl Sandberg, een Amerikaanse zakenvrouw. Zij is Chief Operating Officer bij Facebook. Ik bewonder haar inzichten en de manier waarop zij zich staande houdt in die mannenwereld. En hoe zij haar gezinsleven combineert met een hoge positie."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een hele grote beker Ben & Jerry's ijs met karamel en chocola."

Eerste paal appartementen geslagen

Alles wordt klaargemaakt voor de bouw. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De bouw van de appartementencomplexen voor het gewestkantoor gaat van start: afgelopen week werd de eerste paal geslagen.

De komende weken worden er nog eens 73 palen geslagen waar de appartementencomplexen op moeten komen te staan. Als de appartementencomplexen worden opgeleverd levert dat Bussum 54 appartementen op. De eerste twee appartementencomplexen moeten volgend jaar zomer worden opgeleverd. De derde volgt later.

Plekken voor bomen bekend

BUSSUM - De gemeente heeft de plekken bekendgemaakt waar bomen geplant gaan worden om het opheffen van de gemeente Bussum te markeren.

Er komen onder meer bomen aan de Veerstraat, de Koekoeklaan en 't Mouwtje. De bomen worden komend najaar geplant. Bussumers mochten meedenken waar er bomen moesten komen en welke soorten er geplant moesten worden.

Meteen waardevolle bomen
De bomen worden door de gemeente meteen bestempeld als 'waardevolle bomen'. Naast de bomen komt een bordje te staan waarop staat waarom ze werden geplant.

Bussum bespaart stroom, maar amper geld

BUSSUM - Door steeds meer duurzame lampen op te hangen heeft de gemeente de afgelopen jaren heel wat stroom kunnen besparen. Dat meldt het gemeentebestuur deze week.

Dat er stroom bespaard kan worden komt voor een deel door dat straatlantaarns en andere lampen de afgelopen jaren werden vervangen voor ledlampen. Dat zorgt ervoor dat de afgelopen 5 jaar het stroomverbruik van de Bussumse lampen daalde met ongeveer 14 procent.

Paar honderd euro bespaard
Toch moest de gemeente het afgelopen jaar bijna net zoveel betalen voor de stroom als het jaar daarvoor. Het afgelopen jaar betaalde de gemeente 130.845 euro tegenover 131.465 euro het jaar daarvoor.

Dat er slechts enkele honderden euro's wordt bespaard op de stroomrekening komt doordat de energie de afgelopen jaren duurder werd.

Web topvijf

1. Vrachtwagen en trein botsen tegen elkaar, schade valt mee
2. SDO trekt Elroy Pappot aan
3. Goederentrein zet verkeer half uur vast
4. Knappe start van hoofdklasser SDO
5. Drukkerij Meij gestopt na 35 jaar

Projecten opgestart om de buren te leren kennen

Jan Vollers en Anne Medema met de flyer. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Hoe kunnen de inwoners van de toekomstige gemeente Gooise Meren elkaar beter leren kennen? Er zijn verschillende initiatieven genomen die hiertoe een aanzet kunnen geven. Om te beginnen is het komend weekend Open Monumentendag, met onder andere een antieke bus die een rondrit maakt door Gooise Meren.

Dat een bustocht een mooie manier is om de drie gemeenten verder te onderzoeken, vond ook een speciale projectgroep onder leiding van Jan Vollers, bekend van Tussen Vecht en Eem. Hij vertelt dat archivaris Anne Medema door de drie burgemeesters werd verzocht om te kijken of er iets verzonnen kon worden voor de inwoners om elkaar beter te leren kennen. "We hebben gekeken op welke manier we mensen vertrouwd kunnen maken met Gooise Meren. In de werkgroep genaamd Ken uw nieuwe buren zitten onder andere de Historische Kring Bussum en Muiden, Geopark Gooi en Vechtstreek, Stichting Omgevingseducatie en Tussen Vecht en Eem. Samen hebben we gekozen voor vier concrete projecten.
Om te beginnen is er een fietstocht door Gooise Meren uitgezet van 40 kilometer. De route is al te downloaden op routeyou.nl onder de titel Langs historische plaatsen in Gooise Meren. Samen met fietsgilde 't Gooi is de route gemaakt en we willen deze route ook met gidsen gaan organiseren." De route komt ook bij de VVV te liggen.

Bustocht
Een bustocht rond en na de fusiedatum door het gebied van Gooise Meren is een ander project. "De tocht wordt gehouden op 30 oktober en op 6 november. Onderweg geeft een gids historische informatie. We kunnen die bus langere tijd laten rijden, maar dat is afhankelijk van de belangstelling."
Een rondreizende historische tentoonstelling, bestaande uit negen panelen, maakt ook deel uit van de kennismakingstour. "Het is een kennismaking in vogelvlucht. De panelen beschrijven wetenswaardigheden over de drie gemeenten. Er wordt bijvoorbeeld beschreven hoe de gemeenten zijn ontstaan, waar de mensen vroeger de kost mee verdienden en welke markante gebouwen er staan. De panelen trekken langs diverse wijkcentra, bibliotheken, verzorgingscentra en scholen."
Het laatste project van de werkgroep is de lesbrief voor scholen. "Die is momenteel nog in ontwikkeling, maar de contacten met de scholen worden in het najaar gelegd. We zullen polsen wat de behoeftes zijn voor een lesbrief over Gooise Meren."

Programma Open Monumentendag
Wie het leuk vindt om alvast wat meer te weten te komen over de monumenten in de drie gemeenten kan komend weekend, zaterdag 12 en zondag 13 september, terecht tijdens Open Monumentendag. In alle drie de gemeenten is van alles te doen. De eerdergenoemde bustour met antieke bussen tussen de gemeenten is overigens gratis. Naast het onderstaande programma zijn diverse monumenten geopend en vrij toegankelijk. In Naarden worden tegen betaling rondvaarten georganiseerd en in Bussum staat glas-in-lood centraal.

Ontdek Gooise Meren dit weekend met een gratis busrit

Muiden
Zaterdag en zondag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden. Het Muizenfort is tussen 11.00 en 17.00 uur geopend voor demonstraties beeldhouwen, schilderen en stoelen matten en een imker is aanwezig. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn diverse gebouwen geopend zoals de Rooms-Katholieke Kerk, de Grote Kerk en Molen de Onrust. Van 12.00 tot 17.00 uur vrije toegang tot De Groote Zeesluis.

Bussum
Zaterdag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden.Tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er diverse activiteiten bij de Eerste Bussumse Glashandel, Kapelstraat 4. Verder: elk uur een wandeling met gids, demonstratie glas-in-lood door Fernando Codinha met videopresentatie. De Koepelkerk aan de Brinklaan 4 is geopend tussen 12.00 en 15.00 uur.
Zondag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden. Er zijn tussen 12.00 en 16.00 uur diverse activiteiten bij en vanaf het docucentrum van de Historische Kring Bussum, Stationsweg 3, zoals een fietsroute en een videopresentatie. De Majellakapel en de Spieghelkerk zijn geopend.

Fietstocht van 40 kilometer uitgezet door nieuwe gemeente

Naarden
Zaterdag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden.
Zondag
Tussen 12.30 en 16.30 uur rijden er ieder half uur antieke bussen tussen Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg en Muiden. Er zijn de gehele dag tentoonstellingen en exposities met gratis entree: Weegschaalmuseum, Vestingmuseum, Museum Mausoleum Comenius, Stadsarchief en Stadhuis. In het Stadhuis is om 11.00 uur de opening door de burgemeester, gevolgd door diverse optredens vanaf 12.30 uur met Young Generation Nardinc en om 13.00 uur het Comeniuskoor. Aan de Nieuwe Haven wordt de hele dag een historische vlootshow gehouden en zijn er de Naardense Vaardagen: nautische ambachten en diverse optredens. Om 14.00 uur is de vlootinspectie door de admiraal van Naarden. Aan het kerkpad achter de Grote Kerk is tussen 11.30 en 17.00 uur een kunst- & ambachtenmarkt. De Grote Kerk is vanaf 13.00 uur de plek om muziek te luisteren.

Eetgelegenheid De Zeemeeuw

Sandera Suit, hier met een van de medewerkers, is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Foto: Yvette Geerts

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie een speciaal plekje uit een van de gemeenten om zeker niet te missen. Vandaag: Eetgelegenheid en strandpaviljoen De Zeemeeuw, een van de oudste strandpaviljoens van Nederland.

Ron Bot (53) nam in 1994 De Zeemeeuw over van de toenmalige eigenaar. Van de snackbar die het toen was maakte hij een laagdrempelige eetgelegenheid die, met uitzondering van kerst- en oudejaarsavond, het hele jaar geopend is. "Ik woonde in Muiderberg en vond dat er te weinig leuke en goede gelegenheden waren om uit eten te gaan." Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en is lekker eten in een ontspannen sfeer samen met de laagdrempeligheid nog steeds het uitgangspunt. Upgraden is wat betreft Bot niet aan de orde. "Je kunt hier een biertje drinken, maar ook champagne." Op de kaart staan ook de saté en zeetong bij wijze van spreken broederlijk naast elkaar.

Strandpaviljoen De Zeemeeuw is het hele jaar door geopend. Foto: Yvette Geerts

De ligging, pal aan het IJsselmeer, heeft een grote aantrekkingskracht op het Gooise publiek en is volgens Bot een prima alternatief voor een dagje Noordzeestrand. "We hebben anderhalve kilometer strand, je staat niet in de file en je ruikt hier zelfs af en toe het zilte van de zee. Op het moment dat je hier bent krijg je een vakantiegevoel."

Lintje voor Paul Fagel

NAARDEN - Paul Fagel heeft maandag een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn verdienste in zowel de keuken als daarbuiten.

Hij kreeg zijn lintje vanwege zijn verdiensten als topkok en als docent praktijkbegeleiding bij ROC Mondriaan. Hij zit al meer dan vijftig jaar in het vak.

Cas de Bruijnpad?

NAARDEN - Naardenezen pleiten voor een Cas de Bruijnpad.

Een nieuw aan te leggen pad zou de naam moeten krijgen van de laatste boer uit Naarden-Vesting. De wethouder juicht het enthousiasme toe. Een officiële aanvraag moet nog worden ingediend.

Boek over Mariënburg

BUSSUM - Er is een nieuw boek over het klooster Mariënburg gepresenteerd.

In het boek staan onder andere interviews met de nonnen die sinds vorig jaar Bussum hebben verlaten.

Winst voor SDO

BUSSUM - Kersverse hoofdklasser SDO debuteerde met een zege.

De voetballers wonnen met 2-0 van SV Nieuw Utrecht.

Deel A1 open

MUIDEN - Het eerste stuk van de vernieuwde A1 bij Muiden is in gebruik genomen.

De komende jaren wordt de snelweg verlegd en verbreed.

311 rijksmonumenten

M 77
N 177
B 57

Filmhuis Bussum

'The Diary of a Teenage Girl'.

Programma woensdag 9 t/m vrijdag 18 september

*Biografisch kostuumdrama BELLE schildert hoe met Dido Elizabeth Belle de afschaffing van de slavernij in Engeland begon.
*AMY, over Amy Winehouse. Wat een zangeres! En wat een bedenkelijke rol speelde haar vader!
*Ben Stiller en Naomi Watts als 40+-stel in WHILE WE'RE YOUNG.
*THE DIARY OF A TEENAGE GIRL is een veelbekroond, fris verslag van seksuele ontluiking in San Francisco in de jaren zeventig.
*THEEB over een tienjarig jochie in oorlogstijd.
.*In A WOMAN IN GOLD de strijd van een Joodse vrouw om geroofde familiekunst terug te krijgen.
*In MASAAN kruisen vier levens elkaar. Kunnen zij ontsnappen aan verstikkende Indiase tradities?
*In DHEEPAN belandt een geïmproviseerd vluchtelingengezin in een gewelddadige Parijse achterbuurt. Gouden Palmwinnaar.
*IRRATIONAL MAN, Woody Allen's nieuwste komische thriller.
*In MIA MADRE worstelt een vrouwelijke filmregisseur met werk en haar stervende moeder.
*In THE LESSON drijven geldzorgen een docente tot een gewaagde stap.
*VICTORIA is één lang shot van 140 minuten, een adembenemende nacht in de straten van Berlijn.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: De nieuwste Pixar-film BINNENSTEBUITEN (3D) en DE KLEINE PRINS!!

Versa vrijwillgerscentrale

*Vivium Zorggroep De Gooise Warande zoekt iemand die het leuk vindt om in het weekend een paar uurtjes een praatje te maken en koffie en thee te schenken. (9519)
*Vluchtelingenwerk Naarden zoekt een maatschappelijk begeleider die nieuwe cliënten in Naarden op weg helpt om zelfredzaam te worden in de Nederlandse samenleving. (9541)
*Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent zoekt inpakkers voor de voedselpakketten. Deze zijn best zwaar en worden gestapeld. We nodigen sterke mannen uit om te reageren. (9545)
*Vluchtelingenwerk Naarden zoekt taaldocent voor geven van Nederlandse les voor, tijdens of na de inburgeringscursus. (9542)

donderdag 10 september

Cursus Nimis

Start van de cursus healingmethode level 1 bij Nimis. Locatie: Nimis centre of light, T.B. Huurmanlaan 15. Informatie: 035-6420307 en www.nimis.nllestijden. Lestijden van 19.30-22.00 uur.

Computercursussen

Aanmelden van 13.30 - 16.00 uur voor een van de computercursussen in De Palmpit, Koekoeklaan 3. Verschillende niveaus en een cursus digitale fotografie. Kosten € 35,-. Meer info: tel. 035-693 07 89. info@depalmpitbussum.nl, www.depalmpitbussum.nl.

Orgelconcert

Afsluiting van de zomerserie orgelconcerten in de Grote Kerk Naarden, met een verzoekprogramma uitgevoerd door de huisorganist Wybe Kooijmans. Aanvang 20.15 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 en € 6,- (CJP en 65+).

Woongroep

Meet en Greet Woongroep Bussum. Aanvang 20.00 uur. Aanmelden vooraf en informatie: woongroepbussum@hotmail.com.

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit, Koekoeklaan 3. Op maandag- en donderdagmiddag. Aanvang 17.30 uur. Er zijn kosten aan verbonden. Aanmelden via 035-693 87 86, twee dagen vooraf tot 12.00 uur.

Spreekuur

Gratis inloopspreekuur Administratie voor Elkaar. Elke donderdag van 10.00-12.00 uur in Uitwijk, dr. Schaepmanlaan 10, Bussum en in SCAN, M. Kampsstraat 3, Naarden van 14.00-16.00 uur. Versa Welzijn 035-6911251.

Expositie

Expositie Céline Godfroy in september en oktober bij Sauter Wijnen, Huizerweg, Bussum.

Foto-expositie

Foto-expositie Liset van den Hoek in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. www.wijkpostdeschakel.nl.

zaterdag 12 september

Gondelvaart

Een gondelvaart op de Naardense grachten tijdens Open Monumentendag. Het verzamelpunt is de industriehaven waar om 21.00 uur het startschot wordt gegeven. Er zijn verschillende prijzen. Uitreiking van de prijzen: direct na afloop op het plein bij de Sluisbrug. Wie mee wil doen kan zich opgeven bij Evert Kos gondelvaart@fortronduit.nl of telefonisch op 06-53126070. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Tentoonstelling

Beelden tentoonstelling in de Sint Jozefkerk aan de Laardeweg / Centuurbaan. Van 11.00-15.00 uur.

Open dag

Open dag vrijmetselarij. Van 12.30-17.00 uur. Locatie: het Logegebouw aan de Brediusweg 23a, Bussum.

Lezingen

Lezingen Open Monumenten Dagen bij Comenius Museum. 12 september om 15.00 uur. Entree € 5,- Op 13 september rondleidingen om 14.00 uur en 15.30 uur door het Mausoleum. Locatie: Kloosterstraat 33, Naarden. Aanmelden voor lezing: info@comeniusmuseum.nl.

Dj-workshop

Introductie workshop dj-lessen van 16.30-17.30 uur. Deelname aan workshop is gratis. Muziekcentrum Schimmel, Havenstraat 31, Bussum. Minimumleeftijd voor deelname aan de workshop en cursus is 9 jaar. Meer informatie: www.degooischemuziekschool.nl.

zondag 13 september

Boogies & blues

De 4de boogie & bluesparade, in EventHouse Langs de Lijn, Heerenstraat 43 a, Bussum. Zaal open: 15.00 uur, aanvang 15.30 uur. Grand Finale 18.15 uur. Reserveren: boogie&blues@xs4all.nl. Kaarten in voorverkoop € 12,-. Aan de deur: € 15,-.

Dvd-voorstelling

Dvd-voorstelling op groot scherm in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Aanvang 14.30 uur. Toegang € 2,-.

Expositie

Expositie schilderijen en beelden Blaricumse kunstenaars. Locatie: Barneveld Zaken, Noorderweg 1/A, Bussum.

Optreden ensemble

Optreden ensemble Filip Davidse en Natsuko Tamaru in Vivium De Zandzee. Entree € 3,- www.vivium.nl/zandzee.

Kind & Koffiefestival

Kind & Koffiefestival van 10.00-16.00 uur. Met gratis workshops en advies en informatie. Bij kinderdagverblijf Bommelburcht. Dr. Abraham Kuyperlaan 18b, Bussum. www.facebook.com/kindkoffie.

vrijdag 11 september

Expositie

Bij Galerie Pouloeuff aan de Turfpoortstraat 36a in Naarden-Vesting is de expositie 'Verbondenheid' te zien. Van 11 september tot en met 8 november laten de 6 exposanten zien waarin zij in hun werk met elkaar overeenkomen.

Themamaaltijd

Themamaaltijd bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,- (incl. 2 drankjes). Aanmelden tel. 035-693 87 86. Maximaal 35 personen. info@depalmpitbussum.nl, www.depalmpitbussum.nl.

vrijdag 11 september

Broodje+

Ruimte serveert Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum, naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15-19.15 uur een broodmaaltijd met soep en een snack.

maandag 14 september

Picasa fotobewerking

Cursus Picasa fotobewerking om 10.00 uur in het Gilde in Huize Godelinde, Bussum. Aanmelden via info@gildegooinoord of 035-6930624.

dinsdag 15 september

Wandeltocht

Wandeltocht vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3. Start om 10.00 uur. De route en afstand is afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico. Informatie: 035-6938786, www.depalmpitbussum.nl.

iPadcursus

iPadcursus bij De Palmpit, Koekoeklaan 3. Vier lessen van 19.30-20.30 uur. Kosten € 35,-. Aanmelding: 035-693 07 89. www.depalmpitbussum.nl.

Cursus fotografie

Start cursus fotografie van 5 avonden in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Van 20.00-22.00 uur. Kosten: € 89,-. www.wijkpostdeschakel.nl.

woensdag 16 september

Fietstocht

Fietstocht vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3 van ± 55 km. Bestemming: Soesterduinen en vliegbasis Soesterberg. Start 10.00 uur, einde ± 17.00 uur. Onderweg koffiestop en picknick (lunchpakket meebrengen). Aanmelden niet nodig. Info: 035-6912926. Deelname gratis, eigen risico. www.depalmpitbussum.nl

Colleges voor ouderen

Colleges voor ouderen door Leefbaarheidsinitiatief Oud Geleerd Jong Gedaan. 16, 23 en 30 september. www.vivium.nl.

Schakeldiner

Schakeldiner, De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. www.wijkpostdeschakel.nl. Deelname € 7,50. Welkom vanaf 16.45 uur. Opgeven kan ook in De Schakel.

donderdag 17 september

Eemjazz

Eemjazz in Vivium de Zandzee, Iepenlaan 354. Een optreden met een feestelijk sextet is SWING. Van 14.30 tot 16.00 uur. Kosten bedragen 1 strip van de strippenkaart of € 6,- contant.

Openingslezing

Openingslezing seizoen 2015 - 2016. Remonstrantse kerk, Koningslaan 2b, Bussum. Entree € 7,- leden, € 12,- niet-leden. Aanvang 20.00 uur.

vrijdag 18 september

Instuif bridge

Instuif bridge. Kosten: € 2,- per persoon. DenksportCentrum, Nieuwe Engelaan 6, Bussum.

zaterdag 19 september

Jeugdtheater

Kinderen van 8-12 jaar die geïnteresseerd zijn in theater, musical en podium kunnen een proefles volgen. Opgeven via www.jeugdtheaterschoolbussum.nl.

Pompoenenmarkt

Jaarlijkse pompoenenmarkt van Kindertuinen Bussum. Kinderboerderij 't Mouwtje, Huizerweg. Van 10.00-16.00 uur.

Nog een keer terugkijken op Bussum Cultureel

Lichtklassieke muziek op zondag. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Twee in plaats van drie dagen een cultureel feestje in Bussum. De openluchtbioscoop, traditioneel de aftrap van Bussum Cultureel, werd vanwege het slechte weer afgelast, voor het eerst in dertien jaar. Toch kijkt de organisatie terug op een succesvolle editie met meer bezoekers dan ooit.

Organisator Mirjam Smets schat het aantal bezoekers rond de 7.000, tegen 5.000 in de vorige jaren. "De tegenvaller van vrijdag werd zaterdag en zondag weer helemaal goedgemaakt. Het weer was beter dan voorspeld." De gezellige sfeer en drukte was volgens Smets ook vooral te danken aan het 'rondje Bussum Cultureel'. De activiteiten waren dit jaar voor het eerst verspreid over meerdere plekken in het dorp. "Dat is door het publiek goed ontvangen, ze vielen van de ene verrassing in de andere. Enige minpuntje was wellicht dat er zaterdagavond nog twee podia actief waren, op het Wilhelminaplantsoen en in de Kapelstraat. Het publiek werd daardoor wat verdeeld en het podium op het Wilhelminaplantsoen kreeg wat minder aandacht." Zondag was de afsluiting met een Art Fair en een Bruggenconcert. "Het was volle bak; een bijzondere beleving om daar doorheen te wandelen."

Een overdekte Art Fair aan de gracht achter het gemeentehuis. Foto: Bob Awick
Theater Draad speelt 'terugspeeltheater'. Foto: Yvette Geerts
Afrikaans dansen op De Nieuwe Brink zorgde voor een uitbundige sfeer. Foto: Yvette Geerts
Alles te doen rondom thema 'Van Gogh'. Foto: Yvette Geerts
Scouting Arrow bakte broodjes met kinderen. Foto: Yvette Geerts
Niels Geusebroek gaf zaterdag de aftrap. Foto: Jessica de Jong
Zelf aan de slag met klei. Foto: Jessica de Jong
Een vol Wilhelminaplein op zaterdagochtend. Foto: Jessica de Jong
Samen oefenen op de trompet. Foto: Jessica de Jong
Kraampjes op de Nieuwe Brink. Foto: Jessica de Jong

Knappe start SDO

Kersverse hoofdklasser debuteert met zege

SDO was stukken beter dan de tegenstander. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Een goed debuut voor de voetballers van SDO. De Bussumers wonnen hun eerste hoofdklasseduel zonder al te veel problemen: SV Nieuw Utrecht werd met 2-0 aan de kant gezet.

SDO speelde sterk. De spelers kregen van tevoren de opdracht mee om de tegenstander te laten komen en vervolgens met scherpe counters aan te vallen en te scoren. Dat gebeurde ook. De tegenstander mocht voetballen en kwam ook ver op de helft van SDO, maar echt gevaar bleef achterwege. SDO kon wel voor gevaar zorgen. Vlak na de aftrap kregen de Bussumers een goede kans om de score te openen. Een pass van Ilias Mazouji op Maikel van Latum zorgde ervoor dat laatstgenoemde de score had kunnen openen. De doelman van de Utrechters redde echter. Halverwege de eerste helft kwam de verwachte Bussumse treffer alsnog. Na een hoekschop van Mike van 't Land werkte de keeper van de tegenstander de bal slecht weg. De bal kwam voor de voeten van Dino van Essen die over de vallende doelman heen scoorde.

Na de goal van SDO kreeg de tegenstander voor rust nog een goede kans, maar de bal werd slecht geraakt en daarna overgeschoten.

Maikel van Latum, de topscorer van afgelopen jaar, maakt de tweede goal voor SDO. Foto: Johan van der Geest

SDO gaat door
Na de rust bleef SDO voor gevaar zorgen, maar ook de tegenstander kreeg goede kansen op doelpunten. SV Nieuw Utrecht kon vooral met een paar goed genomen hoekschoppen voor de goal van SDO komen, maar SDO-doelman Dion Thomas kon zijn doel schoonhouden. Toen de kansenregen van de tegenstander opgedroogd was, was het weer SDO dat een paar goede kansen kreeg. Na een uur voetballen leek Maikel van Latum de voorsprong van SDO te verdubbelen: na een vrije trap van Berry van 't Land kopte de topscorer van het afgelopen jaar op de paal. Daarna was het wel raak. Van 't Land en Van Latum herhaalden hun huzarenstukje, wat nu wel een doelpunt opleverde. Van Latum sprong, kwam hoger dan alle andere spelers en kopte de bal tegen de touwen.

Meteen voorsprong
SDO boekte daarmee een terechte zege en heeft een goed debuut achter de rug. De Bussumers hebben pas één duel achter de rug, maar doordat slechts 3 andere ploegen ook wonnen heeft SDO wel meteen een voorsprong op de meeste andere tegenstanders. SDO heeft, als debutant, elk punt dubbel en dwars nodig.

Goede start voor BFC: eerste afgetekende zege

Foto: Bob Awick

BUSSUM - BFC heeft de eerste zege te pakken. De Bussumers wonnen afgelopen weekend het eerste duel tegen Sporting Almere: 5-1.

BFC startte erg sterk en toonde vooral het eerste deel van de eerste helft aan wat het voetballend allemaal kan. De tegenstander werd onder druk gezet en BFC kreeg meteen kansen. Voor rust konden de Bussumers tot twee keer toe scoren: Maurits Knoop en Tjerk Posthuma troffen doel voor BFC. Tussendoor maakte de tegenstander een tegentreffer. Dat bracht BFC even van slag.

Na de rust kreeg de tegenstander heel even wat kansen, maar BFC rechtte snel de rug. De Bussumers voetbalden steeds beter en konden de voorsprong verder vergroten. De tegenstander kreeg geen kans om wat terug te doen. De Bussumse goals werden gemaakt door Maurits Knoop, Olivier Blaauw en Davey du Maine.

Nederlaag Bussumse hockeyers

BUSSUM - Een krappe nederlaag voor de hockeyers van Gooische afgelopen weekend. De Bussumse hockeyers kwamen tegen Leiden net tekort: 3-2.

De Bussumers kwamen vroeg in de wedstrijd op achterstand te staan, maar konden de fouten al snel goedmaken met doelpunten van Floris Bakker en Dirk-Jan van Beek. De tegenstander sloeg echter nog voor rust weer toe en kwam op 3-2 te staan.

Na de rust zetten de Bussumers alles op alles om een puntje te kunnen pakken, maar het bleek onvoldoende.

Wel zege hockeysters
De Bussumse hockeysters startten wel voortvarend en hebben meteen een zege geboekt: Ares werd met 0-4 verslagen.

NVC kleurt rood en gaat ten onder

NAARDEN - Twee rode kaarten hebben NVC afgelopen weekend de das om gedaan tegen Kampong. De Naarder tweedeklasser verspeelde met een 3-2 nederlaag punten.

NVC speelde vooral voor rust erg zwak. Tot twee keer toe zorgde een snelle counter van Kampong voor doelpunten.
Na rust was NVC beter en kwam het knap terug tot 2-2, maar verloor alsnog de wedstrijd met 3-2.

HC Naarden moet hard werken

NAARDEN - De hockeyers van HC Naarden hebben afgelopen weekend hard moeten knokken voor de punten tegen Roomburg. De gepromoveerde Naarders wonnen wel met 2-1.

Voor rust was het Roomburg dat het spel maakte, maar HC Naarden kreeg de beste kansen. Een van de kansen werd knap benut door Max der Kinderen. Roomburg kon voor rust, toen het met een ondertal speelde, nog een tegentreffer produceren.
Na rust kon Floris van den Bosch de Naarders met een benutte strafcorner wederom op voorsprong zetten. Daarvoor en daarna werd de druk van Roomburg steeds groter en moest HC Naarden alles op alles zetten om de voorsprong vast te kunnen houden. Dat lukte met verve.

Naar aanleiding van de verschijning van het boek 'Zicht op Mariënburg'.

'Tien jaar was ik en zoals alle pensionaires droeg ik een zwart uniform met wit gesteven kraagje en manchetten. Als je jarig was, mocht je die dag een witte strik in het haar dragen. Zo kon iedereen het zien en werd je door veel mede-pensionaires gefeliciteerd.

Een ‘Hummel’plaatje.
Pensionaires in de jaren 60.
Het zonnehuis in de tuin van Mariënburg.

Ik vond het vooral leuk om op zo'n dag een heilig plaatje te krijgen van Soeur, klasgenootjes en vriendinnetjes. De 'Hummel' en 'Spötl' plaatjes waren op het pensionaat zeer in trek. De achterkant werd vaak beschreven met afkortingen zoals:

BVM (Bid voor mij); AMDG (Aan Maria door God); KVM (Kind van Maria); IBVJ (Ik bid voor jou); VGMN( ver-geet-mij-niet); GZJC( Geloofd zij Jezus Christus) en NWGH (niet weg-geven hoor).

Veel van die plaatjes heb ik in een album verzameld. En dat blader ik nog steeds af en toe door.'

Ina de Beer (1927-2007)

'In de tuin van Mariënburg staat een mooi, stijlvol, draaibaar zonnehuis. Onze overbuurman Willem Vroom liet in de grote tuin van zijn villa Gooilust een zonnehuis plaatsen voor zijn aan TBC lijdende zoon. Het is niet ondenkbaar dat het zonnehuis in de tuin van Mariënburg, dat door de zusters als theehuis werd gebruikt, afkomstig is van de familie Vroom. Ik hoop van harte dat dit huisje na het vertrek van de nonnen een aparte status krijgt, zodat dit bijzondere stukje historie bewaard blijft.'

via Luud Wierenga

'Begin jaren '60 gaf ik dansles aan pensionaires. Uiteraard zonder jongens. Met een bus onder begeleiding van zusters gingen de meisjes soms naar de Palm-kazerne om met militairen te dansen. Diverse zusters bleken ook uitstekend te kunnen dansen!

Toen het habijtgebod werd afgeschaft, kregen de zusters elk 1000 gulden om kleding e.d. aan te schaffen. Vaak vroegen ze mij om hen te helpen bij hun keuze, ze kwamen soms met de raarste kleren de winkel uit.'

Mw. Jos van der Voort

'In oktober 2012 brak ik mijn rechterschouder. Na een paar dagen ziekenhuis ben ik zes weken te logeren geweest in Mariënburg. Wat had ik het daar goed en gezellig. Ik ben erg verwend door de nonnen. Het eten was heerlijk, en in het begin werd ik gewassen in een heerlijk warm bad.

Toen ik vroeg of ik mijn oude dag niet in Mariënburg kon slijten, was het antwoord: "Jawel, maar dan moet je eerst intreden". En daar had ik geen oren naar!'

Mw. Van Dijk

Samenstelling: Margreet de Broekert

'Zicht op Mariënburg' is o.a. verkrijgbaar bij de Historische Kring Bussum, Bruna en Boekhandel LOS. Prijs € 18,50.

HIP: 'De kennis van school en de warmte van thuis'

Leslie Meijer, locatiedirecteur, is zelf zes dagen per week aanwezig. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Bij Instituut HIP kunnen leerlingen onder andere terecht voor huiswerkbegeleiding, bijles en remedial teaching, van basisschoolleerling tot student aan de universiteit. Het is hard werken, maar er is ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning. HIP zit sinds 2014 in Bussum en de populariteit neemt steeds meer toe. Ze krijgen gemiddeld twee tot drie aanmeldingen per week, maar weten de persoonlijke aandacht als geen ander te waarborgen.

Individuele aandacht in een warme sfeer staat, naast inhoudelijke begeleiding, zo'n beetje boven aan het lijstje van locatiedirecteur Leslie Meijer. Meijer doet zelf alle intakes met ouders en leerlingen en weet ook van eenieder wat er verder nog speelt. Bij HIP vinden ze het belangrijk dat kinderen zich thuis voelen. Vrolijk binnenkomen, schoenen in de hoek en lekker een kop thee inschenken: het mag allemaal, maar daarna is het gewoon hard werken. Volgens Meijer is het voordeel van deze vorm van huiswerkbegeleiding dat scholieren als ze thuiskomen ook echt vrij zijn. "Dan kunnen ze muziek luisteren en gamen en ouders hoeven niet te controleren of het huiswerk af is of dat ze na het eten nog moeten overhoren."
Rust en vrolijkheid
De ruimtes stralen rust en vrolijkheid uit. Een bewuste keuze. "We zijn eigenlijk de plek tussen school en thuis. Een plek waar leerlingen, scholieren en studenten zich thuis kunnen voelen. Wij leren ze omgaan met planning en structuur en geven inhoudelijke begeleiding. Maar ze hebben niet het gevoel dat ze op school zitten." Meijer weet wel waar de populariteit van een instituut als HIP vandaan komt: enerzijds door de bezuinigingen binnen het onderwijs op zaken als remedial teaching en anderzijds om ruzies en stress thuis te voorkomen. Want als ouders het gevoel hebben er constant 'bovenop' te moeten zitten, levert dat nu eenmaal veel discussie op. "Ouders willen dat graag uit handen geven en leerlingen zijn echt gemotiveerd bij ons. Maar als je zonder HIP kunt moet je dat zeker doen, daar werken we ook samen naartoe." www.instituuthip.nl.

Versa Welzijn biedt gratis inloop Spreekuur Administratie voor Elkaar in Bussum en Naarden. Elke donderdag van 10-12 uur in Bussum (Uitwijk), dr.Schaepmanlaan 10 en van 14-16 uur in Naarden, SCAN, M. Kampstraat 3. Vrijwilligers helpen u snel en efficiënt met allerlei vragen over administratie, inkomen en met formulieren. Ook kunt u onze computers gebruiken voor het inschrijven/ reageren op woningen bij Woningnet of het opvragen van bankafschriften en geven wij digitale ondersteuning bij contact met UWV. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd. Sinds 2013 staat ons sterke aanbod voor u klaar en hebben wij ruim 600 inwoners geholpen. Informatie: Versa Welzijn, Tineke van der Tol en Wilma Post; 035-6911251

Vanaf deze week in Naarden, foto-afdrukservice uit een foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de FUJI DL600 hoge kwaliteit, prijzen zeer scherp, zeer veel maten verkrijgbaar. In hoogglans maar ook mooi zijde mat. Nieuwsgierig? Kijk maar eens op de homepage www.fotovakprintnaarden.nl en kies dan de lichtblauwe link. Parkeren is gratis op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine en Dick

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Cursus Picasa Fotobewerking en fotoalbum maken. Start maandagochtend 14
september. Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen 035-6930624 of
info@gildegooinoord.nl

"PEUTEROPVANGDELAMMETJES" Kleinschalige opvang vanaf 1 1/2 tot 4 jaar. Plekjes vanaf januari 2016. Bianca Groot 06-22642730.

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal.
035-6938689

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN - HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23
BUSSUM KORTINGEN VAN 10% TOT 50 % .

Divers onderzoek (didactisch, intelligentie, hoogbegaafdheid, vervolgonderwijs, persoonlijkheid, gedrag, sociaal emotioneel), begeleiding (o.a. autismebegeleiding, faalangsttraining, begeleiding bij ADHD) en advies. www.praktijkvoor
passendonderwijs.nl

Zon. 13 sept. vlooienmarkt Huizen, Tennishal Coronel DonEvents.nl 0294-237320

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Opendagen Indoor Skibaan Rock Steady Bussum 12-13 september van 13 – 17 h. Gratis skiën of snowboarden. Boek en betaal die dag lessen met aantrekkelijke opendag korting. Zanderijweg 12-14 Bussum - 035-6925015 -
www.rocksteady.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Ultiem Schilderwerk voor al uw binnen- en buitenschilderwerk. Vraag een gratis offerte aan op www.
ultiemschilderwerk.nl of bel 06-14350266

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor zowel beginners als gevorderden. www.Jaccomuller.com, e-mail: jaccomullermusic@gmail.com, 06-11135198

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Wij zijn KinderKade, een supergezellig kinderdagverblijf in Muiden op de boerderij. Wij zoeken vrijwilligers die kinderen naar clubjes zouden willen rijden in een van onze bussen. Neem contact op met Marit Bos voor meer informatie: 0294-264232.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Te huur aangeboden in Bussum: WERKKAMER ong. 14m2, in souterrain, ruim lichtinval. Met verwarming, wastafel, gez. toilet. Huurprijs € 122,- p.m. Tel.: 035-6945373

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Te huur: GARAGEBOX Gen. de la Reijlaan Bussum € 130,- p.mnd 06-10399790

GEWELDIG GOED verkoopt BIOLOGISCH KATOEN van merken als Birch en Cloud 9. Eerlijk materiaal (o.a. door gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en verbod op kinderarbeid) voor een eerlijke prijs! Kapelstraat 65, Bussum. info@geweldiggoed.nl

Gezin in Bussum zoekt klusjesman voor kleine werkzaamheden op, in en rond het huis. Werkplanning volledig in overleg. Contact graag op 06-20629448

Goodkinds Taxiservice Taxi van/naar Schiphol vanuit 't Gooi € 50,-. Tel.: 06-26984855

Bakkerij Kwakman in Bussum heeft plaats voor een enthousiaste verkoopmedewerker op de zaterdag. Leeftijd vanaf 18 jaar. Tevens zijn wij op zoek naar een allround broodbakker voor 38 uur per week. Stuur een mailtje naar bestelling@bakkerijkwakman.nl

Fiat Barchetta cabriolet. Witte youngtimer uit 1995 in perfecte staat. APK t/m 7-6-2016. € 6200,00. Bel
06-38365232

Remedial teaching. Citotraining. Voorbereiden op rekentoets en examens.
Middenstraat 31 Weesp www.
praktijkvoorpassendonderwijs.nl

Kom schrijven! De cursus 'Schrijven is Leuker' start 26/9. Drie ochtenden. Kleine groep. In Naarden. Meer informatie: lettersopeenrij.nl of 06-121 99 757 (Lynette de Ruijter)

Te huur: Stallings/Opslagruimte Bussum ong. 15 m2
€ 90,- p/md 06-41472427.

Hulp huishouden, ik ben op zoek naar meer werk in Bussum, Huizen en Naarden. Schoonmaken, strijken en wassen. Goede referentie k.v.k nr. bel 06-57684953

Vrouw heeft 10 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk met goede refs. Mevr. Els/10 euro p/u. Tel.: 06-31081920

Te huur: Kamer met slaapvide in fraai jaren 30 huis in
Bussum. 06-11333684

Natuurarts gespecialiseerd in chronische ziektes zoals: crohn, colitis, migraine, eczeem, candida, chronische pijn etc. Tel.: 0251-654723,
www.pgng.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl
06-53319921

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

KRAGT® training voor Pubers en Kids. Vergroot zelfvertrouwen, weerbaarheid en sociale vaardigheid. Vermindert faalangst en onzekerheid. Start: september en oktober in Bussum. Aanmelden & Info: T. 035-6564383/06-10331195 www.kindengezincoach.nl

Woningontruiming na overlijden? www.zwartblok.nl / 035-6224216